Groot Gezin
Wonen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

16. Problemen toelating huurwoning en passenheidstoets

Ik ben een alleenstaande moeder met 8 kinderen tussen de 15 en 2 jaar. Het 9de kindje is op komst. Ik bevind mij in een vervelende situatie t.a.v. het niet toegewezen krijgen van een woning omdat ik niet in aanmerking zou komen voor huurtoeslag.

De belastingdienst zegt dat ik recht heb op huurtoeslag omdat het in de wet beschreven staat dat ik dan recht kan hebben op toeslag als ik boven de aftoppingsgrens van 508, 78 zit. Dit natuurlijk bij een passende woning!

De gemeente zegt dat alleen de belastingdienst, nadat ik 6 maanden in de woning zit, een passendheidstoets zal kunnen aanvragen bij de gemeente. Ik als particulier niet. En zij zullen dan bij de woningbouwvereniging gaan navragen of zij de woning passend vinden voor mijn gezin.

De gemeente zegt dat ze er helemaal niet aan te pas hoeven te komen omdat ik in aanmerking kom voor die speciale regeling omdat ik met meer dan 8 personen in een woning wil.

De woningbouwvereniging zegt dat ikzelf met de bewijzen en toezeggingen moet komen dat ik huurtoeslag krijg voor deze woning. Tevens vinden zij deze woning die volgens de gelden regels gezien wordt als groot niet passend! Het absurde is dat er gekeken wordt naar het bestaande aantal slaapkamers en niet naar de totale inhoud van de woning. Zij zeggen dat ze in hun woningbestand ook woningen hebben, die overigens al verhuurd zijn, met meer slaapkamers terwijl deze kamers veel kleiner zijn en de totale inhoud van de woning veel kleiner.

Bij de gemeente en de belastingdienst mag ik als particulier geen passendheidstoets aanvragen. De passendheid wordt bepaald door de woningbouwvereniging. Ik zou van de woningbouw zelf mijn huurtoeslag bevestiging moeten aanleveren voordat ik maar zelfs kan gaan huren. Dit is dus technisch een onmogelijkheid.

Een lang verhaal maar zeer verkorte versie met de vraag kunt u mij van advies dienen, doorverwijzen of iets dergelijks. Mijn situatie is erg urgent, ik moet op korte termijn iets zien te vinden.

Ik kijk uit naar uw reactie.

Vriendelijk groet, Desiree

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.