Groot Gezin
Wonen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

10. Verbouwing: verdieping erop

Wij zij van plan om op de aanbouw die ons huis al heeft een verdieping op te zetten en dan wel over de volledige breedte van ons huis. Hierdoor komen er op de 1ste verdieping 3 kamers bij en hebben we veel meer bergruimte en slaapkamers. Wie heeft zo'n verbouwing als eens gedaan en hoe reageerde de welstand commissie?

Marisa

10.1. Verbouwing, net klaar

Hallo Marisa,

Wij hebben op onze aanbouw ook een verdieping gezet, over de hele breedte van het huis. Dit gaf bij ons in de gemeente geen problemen, maar dit is denk ik wel verschillend per gemeente.

Succes met de verbouwing. Misschien kun je het eerst even infomeren bij de gemeente, voordat je een tekening laat maken.

Groetjes Gea

10.2. Gerenommeerd architect

Wij hebben een gerenommeerd architect in de arm genomen, die een fantastische tekening van ons huis heeft gemaakt. Alle lijnen in en aan het huis zijn doorgetrokken waardoor we nu geen plakaat of wormvormig aanhangsel aan ons huis hebben. Daardoor heeft de 'schoonheidscommissie' na een aantal kleine veranderingen toch vrij snel haar fiat gegeven aan onze verbouwing.

Even voor alle duidelijkheid. De verbouwing was ook over de gehele breedte van ons huis en daarbovenop zijn enkele kamers gerealiseerd.

Karin

10.3. Let op de buren

Overleg van te voren even met je buren, als zij bezwaar maken wordt het allemaal veel moeilijker.

10.4. Uitbouw

Ik heb ook zulke plannen - is het financieel ook haalbaar? Wat kost het om het huis over de hele breedte te verlengen met pak'm beet een meter of vier/vijf? Van vloer tot nok? Ik weet dat het van heel veel factoren afhankelijk is, maar het gaat me om een indicatie.

Jeroen & Elle en alle 5 de kids

10.5. Verdieping erop

Welstandcommissie zal meestal naar tekening van architect vragen en dan na max 3 maanden reageren. Als je de eerste bent in de buurt zijn ze wat strenger omdat eventuele anderen precies dezelfde opbouw zullen krijgen.

Ik heb ook een vraag: ons huis is 10 jaar oud en destijds met nog tientallen huizen door een architect gebouwd. Die architect wil niet dat zijn ontwerp veranderd wordt. Hoelang kan hij een verbouwing tegenhouden?

Groet, Koos

10.6. Uitbouw

Hangt af van hoeveel woonlagen en de aard van de buitenmuur. Een betonnen draagmuur uitbreken is heel wat lastiger en duurder dan een houtskeletwand. 1 woonlaag, bijv een serre, is eenvoudig te maken maar voor meerdere etages heb je fundering nodig, kan lastig zijn en duur. Een achterwand met veel glas uitbouwen met een serre kan al wel 15, 20 duizend euro kosten. Tenzij je een betrouwbaar tmmermans-/klussenbedrijf vindt, is goedkoper dan een aannemer.

Koos

10.7. Uitbouw eerst vragen

Hoi Marisa,

Werk zelf bij een gemeente en kan je vertellen dat het vaak zelfs per straat verschilt wat wel en niet kan. Er zijn echter niet veel bestemmingsplannen die zomaar toestaan dat je ook een uitbouw op de eerste en/of tweede verdieping doet. Vaak is daar een vrijstelling van het bestemmingsplan voor nodig als de gemeente daar al aan mee wil werken. En inderdaad als de buren dan lastig gaan doen, wordt het nog moeilijker.

Dus eerst navragen bij je gemeente voordat je een echte tekening laat maken. Succes

Amber

10.8. Aanbouw

beste iedereen,

wij willen graag een aanbouw. Waar nu het kleine bijkeukentje is willen we een grote bijkeuken die we als hobby-kamer kunnen gebruiken. Om het goedkoper te maken zit ik te denken om een blokhut te plaatsen tegen het huis aan van dik hout, bijv. 44 of 60 mm. Dan de cv doortrekken die kant op, water en elektra liggen er al. Weet iemand of dit kan. En zoja, wat de voor- en nadelen zijn?

Yvette

10.9. Een hele uitgave

Het is een hele uitgave, maar ik zou het doen, want ik heb zelf ook 5kids en als ze groter worden hebben ze meer ruimten nodig om te studeren. Wij hebben het ook gedaan. We gingen niet op vakantie, we hadden toen gezegd: we verbouwen de hele tent.

groetjes a v nobelen

10.10. Verbouwen

Wij hebben een huis gekocht in Tilburg. Er moet heel wat aan gedaan worden. We hebben geld in een bouwdepot en de keuken en vloeren moeten als eerst aangepakt worden boven zit los en wankel. We zoeken een aannemer die het voor 30.000 euro doet want de leidingen, alles zit niet goed. M aar waar vinden we die in Tilburg? We hebben al een showroomkeuken en vloeren moeten we osbplaten leggen boven. Trap moet ook gedaan worden en de douche en wc moeten er ook uit. Kan er iemand tips geven waar we wat aan kunnen hebben, want mijn man kan alleen de elektriciteitbedradingen, maar dan houdt het op. We hebben geen vrienden of familie die ons kan helpen, dus...

Hoop op een reactie. gr.

10.11. Toestemming verbouwing

Bij de gemeente info vragen. Tevens om je heen kijken of er reeds zo'n verdieping ergens staat. Anders een schets/tekening zelf maken en aanbieden bij de gemeente. Deze gaat dan daar over oordelen, van of ze het aanzicht vinden passen bij en in de omgeving. Kost nog niets. Daarna hoor je van hen wat ze allemaal willen hebben van jou. Dan mag je zelf een goede tekening maken. Zelf doen is altijd goedkoper.

Veel succes ermee. Jan

10.12. Aanbouw Yvette

Hallo Yvette;

De gemeente moet in de gaten houden wat de bouwkundige kwaliteit is van de gebouwen die gerealiseerd worden.

Ik denk dat je tegen de volgende zaken aanloopt: de aansluiting met je huidige huis moet waterdicht zijn en ook geen situatie opleveren die in de toekomst waterschade (ook niet door koudebruggen) op kan leveren. Het moet goed geisoleed zijn en goed geventileerd zijn (dit in verband met jullie gezondheid en energieverbruik).

Het moet voldoen aanredelijke eisen van welstand (jij vindt het misschien mooi maar wellicht anderen die ertegenaan kijken niet). Het moet gefundeerd zijn zodat de verbinding in de tijd niet losscheurt van je (gefundeerde) huis met de bijbehorende problemen. Bij brand moet je snel weg kunnen zijn. Dit zijn zo maar wat opmerkingen.

Simone

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Verbouwing: verdieping erop

 1. Verbouwing, net klaar
 2. Gerenommeerd architect
 3. Let op de buren
 4. Uitbouw
 5. Verdieping erop
 6. Uitbouw
 7. Uitbouw eerst vragen
 8. Aanbouw
 9. Een hele uitgave
 10. Verbouwen
 11. Toestemming verbouwing
 12. Aanbouw Yvette
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.