Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

61. Bril op zeer jonge leeftijd

Welke ouders hebben ervaring met hele kleine kinderen (rond anderhalf jaar) die volgens een oogarts een bril nodig hebben? Onze tweeling van 15 maanden zouden beiden een bril met +7 dioptrie moeten dragen.

Marco en Cindy, Armin en David

Reactie voor op de website?

61.1. Bril kwijt?

Bril op zeer jonge leeftijd: Een van onze dochters, Zjoli, is al brildragend vanaf haar eerste verjaardag. Dat dit al zo vroeg gebeurde had te maken met haar oogstand.

In het begin kwam het regelmatig voor dat zij het niet prettig vond om die glaasjes op haar kleine neusje te hebben en mochten wij op zoek gaan. Zo hebben we de bril ooit teruggevonden tussen de soeppakjes in het winkelrek van de plaatselijke supermarkt en ook eens midden op het wegdek nadat we pas na een kwartier ontdekten dat zij hem tijdens een fietstochtje had weggeworpen. Een keer is het voorgekomen dat een gloednieuwe bril binnen een week onvindbaar was, ook nooit meer teruggevonden. Gelukkig was de plaatselijke opticien zo gul om direct een nieuwe ter beschikking te stellen.

Nu is Zjoli inmiddels zeven jaar en gaan de brillen wat langer mee. Ze heeft inmiddels wel al een aantal jaar zelf het besef dat het zonder die bril toch moeilijk is om het leven door te gaan.

Hans

Reactie voor op de website?

61.2. Gevraagd: ervaring met bril op zeer jonge leeftijd

Hallo,

Ook wij zijn op zoek naar ouders die ervaringen hebben met brildragen op jonge leeftijd. Bij onze zoon van 16 maanden werd +5 vastgesteld en hij moet hiervoor een bril dragen.

Ik kreeg wel een advies voor een boek dat voor E 8 te koop is: "De mooiste bril van de klas"

Hans

Reactie voor op de website?

61.3. Acceptatie van bril

Ik ben dan zelf wel geen ouder zoals jullie vragen, maar ik werk bij een opticiën en ik kom vaker jonge kinderen tegen die een bril nodig hebben. Mijn ervaring is dat vooral de houding van de ouders het moeilijk maakt. Veel ouders vinden het verschrikkelijk als hun kind een bril moet gaan dragen en dat voelen de kinderen. Er ontstaat veel weerstand en de bril wordt constant op en af gedaan, een heel gevecht om het dragen van de bril.

Feit is echter dat het kind beter ziet met de bril en daardoor makkelijker kan kleuren, blokken bouwen, etc. Daar komen ze zelf ook na een tijdje achter en als de ouders het zelf als de gewoonste zaak van de wereld zien zal het geen probleem geven in het dragen. Want juist dat vele op en af zetten zorgt vaak voor problemen.

Sommige kinderen zie ik elke week om hun bril recht te laten zetten. Ze gaan erbovenop zitten, trekken hem uit elkaar, gooien ermee, etc. En inderdaad, brillen raken ook vaak kwijt. De plek waar de bril het veiligste staat is op de neus.

Ik zeg vaak tegen kleine kinderen als ze hun nieuwe bril op komen halen, dat het eigenlijk hetzelfde is als een broek aantrekken 's ochtends, die houd je ook de hele dag aan, die trek je toch niet zomaar uit! Zeker als het kind zelf een kleur mag uitzoeken enzo, vinden ze het juist heel interessant/mooi zo'n bril, of als een bekende (ouders, broer/zus, etc) een bril draagt kan dat ook meehelpen om het te accepteren. Vaak verandert een hoge plussterkte nog erg als de kinderen ouder worden, de sterkte wordt vaak minder.

Succes ermee! Liana

Reactie voor op de website?

61.4. Vroeg bril dragend

Hallo ouders van vroeg bril dragen de kinderen.

Ben moeder van 29, heb ook 2 kids en mijn oudste dochter (is nu bijna 7) moest ook al heel vroeg, toen ze 2 was, een bril. Ik had er ook zoveel moeite mee. Maar zelf was ze trots en hield hem altijd op (was een gewoonte voor haar). Blij toe.

Nu zijn we wat jaartjes verder en ze gaat heel goed vooruit. Ze heeft nu een bril met 0.50, dus haast niets meer. Ik hoop nog op een wonder :-), dat ze er van af komt. Ik denk maar zo: zolang ze zelf de bril opzet, zal ze hem wel nodig hebben.

Dus mensen, niet bezorgd het komt allemaal goed, ze zijn jong en kunnen er misschien overheen groeien. Heel veel succes en de groetjes van J.

Reactie voor op de website?

61.5. bril??

Hallo,

Mijn zoontje moest ook met 2 een bril en hij hield hem echt wel op want zonder zag hij gewoon niet zo veel. Dat hebben ze echt wel door. Ze hebben er zo veel baat bij! Mijn zoontje heeft +5 en +4 en ik ben echt heel positief!

Groetjes Manja

Reactie voor op de website?

61.6. Ik wil ook een bril!

Mijn dochtertje kreeg toen ze 2,5 was een bril. Toen ze 6 maanden was, wisten we al dat het er in zat voor haar. Ik vond het niet leuk, was bang dat dat mooie koppie niet meer mooi zou zijn als ze een brilletje had. Nu is ze 5 en haar bril staat haar erg mooi. Ze heeft min-glazen en zal er niet meer van af komen. Maar dat vind ik inmiddels helemaal niet erg meer, want ze heeft met haar donkerbruine brilletje zo'n mooi koppie! Veel mensen zeggen ook dat ze er echt een koppie voor heeft.

Zelf heb ik toen we haar bril gingen uitzoeken ook mijn ogen eens laten meten en tot mijn verbazing moest ik er ook aan geloven. Daarom heb ik ook een bril. Mijn man heeft al vanaf zijn 5e een bril, waardoor wij dus met zijn 3en een bril dragen, dit tot ongenoegen van mijn zoon van 7 die er ook graag een wil. Zijn ogen zijn prima, helaas voor hem. Een half jaar geleden heeft hij er een broertje bij gekregen en nu vind hij het niet zo erg meer dat hij geen bril heeft, want hij is niet meer de enige......

Groetjes Wendy.

Reactie voor op de website?

61.7. Wennen aan bril op jonge leeftijd

Mijn dochtertje is 14 en een halve maand en heeft sindskort ook een bril. Het gaat goed alhoewel ze hem wel vaak afgooit. Maar vanochtend heeft ze hem 2 uur achter elkaar op gehouden.

Daniëlle

Reactie voor op de website?

61.8. Baby van onder de 1 jaar met bril

Hallo,

Bij mijn 2e zoontje, die nu 7 maanden is, is geconstateert dat hij ook een bril moet. Die zal hij waarschijnlijk krijgen voordat hij 1 jaar is. Dit ivm ontwikkeling en gaan lopen. Dit omdat hij ook een scheel oog heeft en dus dieptes niet kan zien.

groetjes Nicole

Reactie voor op de website?

61.9. Jong bril

Onze oudste was 4 jaar toen hij zijn bril kreeg. Mijn eerste reactie was toen hij de bril (+8) eenmaal had: wat heeft hij weinig gezien in zijn leven. Hij durfde te rennen, te fietsen, op een afstand TV kijken. Zijn jongere zus was nog geen jaar toen ze voor het eerst mee naar de oogarts ging (dankzij mij als ervaren moeder hoefden wij niet op de ogentest van het consultatiebureau te wachten) en kreeg haar bril (+7) toen ze vijftien maanden was.

De eerste twee weken heb ik haar vrij gelaten of ze de bril op haar neus had of niet, na die twee weken ben ik een week heel intensief, met brommen als ze hem weer afzette en weer opzetten. In die week kwam ze er achter dat ze alles met bril veel beter zag. Ze is de bril slechts een keer kwijt geweest: in de zandbak afgezet. Verder komt ze met bril uit bed en gaat de bril weer af als ze gaat slapen.

DOORZETTEN met de aanschaf en het wennen, je ontneemt een kind heel veel als ze slecht zicht hebben.

Jannie

Reactie voor op de website?

61.10. Gevraagd: ervaring met angsten na krijgen bril op zeer jonge leeftijd

De bijdragen op deze site over een bril op zeer jonge leeftijd gaan eigenlijk alleen over het wennen aan het opzetten en ophouden van de bril, en over hoe het staat.

Onze zoon van 16 maanden heeft sinds anderhalve week een bril (+4 en +4,5). Na een paar uur strijd hield hij hem wel op, dat viel ons heel erg mee. We hebben zelf ook allebei een bril en doen er vrij gewoon over naar hem toe. Als we uitleggen dat papa en mama een bril hebben en hij ook, wijst hij eerst naar onze bril en dan zijn eigen bril aan.

Maar wat we niet hadden verwacht is zijn verdere reactie. Hij was niet meer eenkennig toen hij de bril kreeg, maar vanaf de dag dat hij de bril heeft grijpt hij zich weer heel erg aan mij vast. Hij durft nauwelijks meer te gaan slapen. We mogen niet bij hem weglopen als hij in bed gaat, de deur mag niet dicht. Als hij dan toch slaapt wordt hij regelmatig wakker, en is dan helemaal in paniek. We krijgen hem dan bijna niet gekalmeerd. Zoiets heeft hij nog nooit gedaan.

Ook overdag is hij de hele dag aan het jengelen, terwijl hij normaal best goed zelf kan spelen. Nu blijft hij zelfs jengelen als wij leuke dingen met hem gaan doen.

In eerste instantie gaven we hem ook wat extra aandacht omdat we ook wel snappen dat het voor hem een hele belevenis is. Op een gegeven moment gingen we toch twijfelen of we hem nu niet aan het verwennen waren met extra aandacht en troost. We hebben een dag een stuk strenger gedaan en hem op de grond steeds een poos laten huilen. Maar die avond en nacht was de angst zelfs nog veel sterker. Ik heb toch sterk het idee dat hij heel erg van de kaart is door de verandering.

Zijn er ouders die hier ervaring mee hebben, hoe lang zoiets kan duren? Misschien tips hoe hiermee om te gaan?

Ingeborg

Reactie voor op de website?

61.11. Voor Ingeborg, bril

Hoi Ingeborg,

Hoe gaat het nu met je zoontjes bril? Misschien een hele rare vraag, maar hoe meten ze bij zulke kleine kinderen de juiste oogmeting? Ik zelf heb ook een zoontje van 16 maand (geboren in juni vorig jaar). Als ik kijk naar mijn eigen zoontje, zou ik niet weten hoe ze dat willen klaar spelen.

Mijn man en ik hebben ook allebei een bril, ik ga er dan ook vanuit dat Milan ook straks een brilletje nodig heeft. Wil je zoontje de bril wel dragen. Ik weet bijna zeker dat je dat niet bij Milan zou klaar kunnen spelen. Hij wil nog niet eens een muts op.

Hoe ben je erachter gekomen dat zijn ogen slecht waren. Ik wens je heel veel sterkte en hoop nog wat weer van je te lezen.

groetjes, Nathalie

Reactie voor op de website?

61.12. Voor Nathalie

Beste Nathalie,

Mijn zoontje wil ook nooit een muts, pet of wat dan ook op. We waren dus ook heel bang dat hij de bril niet op wilde houden. Maar dat viel mee. Na een paar uur gaf hij z'n verzet op. Het lijkt wel of hij toch merkt dat dit echt moet. We merkten niet dat hij slecht zag, maar we moesten zijn ogen regelmatig laten checken ivm een erfelijke aanleg. Daar kwam het dus bij aan het licht. De metingen doen ze met allerlei lensjes en lampjes als hij bij je op schoot zit. Hoe dat werkt snap ik ook niet, maar ze zeggen dat het goed te meten is.

Nu nog hopen dat hij z'n angst ook kwijt raakt. Dat is veel vervelender dan het feit dat hij een bril op moet.

Groetjes, Ingeborg

Reactie voor op de website?

61.13. Ingeborg en zoon met bril

Hoi Ingeborg,

Zou het kunnen zijn dat je zoon zijn wereld opeens veel groter is geworden. Ik bedoel, als je van +4 en +4,5 naar goed zien gaat, dat is nogal een verschil. Opeens is zijn zicht heel anders. Dat herinnert hij zich 's avonds ook nog en zijn veilige kleine wereld is nu voor hem niet zo veilig meer. Misschien moet je het bij het volgend bezoek aan het consultatiebureau melden. Zij weten misschien raad?

Ondertussen sterkte met de kleine, het is zielig als ze zo in paniek zijn.

Ellen

Ellen

Reactie voor op de website?

61.14. Wat te doen?

Mijn dochtertje van 18 maanden heeft vorige week te horen gekregen dat ze + 8 en + 7 heeft, we hebben meteen een een mooie bril uit gekozen. Toch weet ik niet wat me als moeder te wachten staat. Mijn man en ik zijn allebei geen brildrager, dus zijn wij hier ook niet mee bekend. In de brillenwinkel werden wij erop gewezen dat ze best dikke glazen gaat krijgen. Ik zou zo graag met iemand hier over willen praten die ook een zoon of dochtertje heeft met deze sterkte van die leeftijd of iets ouder, zodat ik kan zien hoe ik hiermee om moet gaan.

Tes

Reactie voor op de website?

61.15. Vroeg brildragend

Drie van mijn vier kinderen hebben een bril. De jongste is 2 mnd en dat is dus nog afwachten. De oudste was 4 jaar toen hij zijn eerste bril kreeg. Na een strijd met de arts van het consultatiebureau werd ik eindelijk doorgestuurd naar de oogarts. Na vele herhalingen van de oogtest, bleef zij herhalen dat hij de boel saboteerde en ze wilde hem 'hard' aanpakken. Ik heb dat geweigerd en eiste een doorverwijzing naar de oogarts. Op verzoek van moeder doorgestuurd, stond op de verwijsbrief. Daar bleek dat hij +8,5 had!!! (en 2 jaar later +10) Met mijn zoontje van toen 2 jaar moest ik toen ook direct komen. Hij had +7,50 en mijn jongste had met 1 jaar een bril van + 4,50.

Er ging, met name voor mijn oudste, een wereld voor hem open. Hij had een enorme kijkachterstand en moest als een peuter opnieuw de wereld verkennen. Ik vond het absoluut niet erg dat hij een bril moest, maar moest wel een brok wegslikken toen hij me vertelde wat hij allemaal nu kon zien. Achteraf verklaarde het een heleboel. Zijn zogenaamde heimwee tijdens vakanties. Niet willen spelen bij anderen. Het aan je been hangen bij visite. Het niet willen spelen op een schoolreisje. Constant alles doen wat zijn beste vriendje deed enz... alles viel op zijn plek.

We waren hierdoor superblij met zijn bril. Alleen de reacties van anderen waren soms frustrerend. Dan brachten ze een kado voor hem mee, omdat het zo zielig was dat hij een bril had...

Als we met zijn allen op pad waren hadden onze kinderen veel bekijks. We kregen soms erg vervelende reacties van totaal onbekende mensen die heel hard riepen, o, kijk eens wat een zielige kinderen... Maar ook hele leuke hoor van mensen die zeiden dat ze zulke prachtige brillen hadden. Intussen zijn mijn kinderen 8-6 en 4 jaar en hebben we al heel wat brillen versleten. Vooral met de jongste. Ik zette in het begin de bril af als ik haar even buiten mijn gezichtsveld had, anders had ze hem in no time in elkaar geknutseld. Mijn advies is dan ook om naar een goede opticien te gaan (in de buurt) en niet te vallen voor goedkope akties. Mijn ervaring is dat ik eenmalig wel een fors bedrag moest betalen voor de bril, maar de service was oneindig. De keren dat de brillen kosteloos werden gerepareerd of dat ik kosteloos nieuwe monturen kreeg, waar dan weer garantie op zat, zijn ontelbaar.

We zijn naar de kinderen altijd duidelijk positief over hun bril geweest en wezen kritiek van anderen altijd resoluut en duidelijk van de hand. Als je het zelf inderdaad erg vind, vertel je dat wellicht in gesprekken aan anderen en mogelijk pikken je kinderen dit toch op.

Onze kinderen ravotten, sporten, zwemmen en spelen net als andere kinderen. Als er iets kapot gaat, wordt het wel weer gerepareerd is ons motto. Als je ze daarin gaat beperken wordt een bril dus wel een belemmering. Omdat de oudste twee behoorlijk angstig waren in het zwembad, hebben we voor hen speciale, op maat gemaakte zwembrillen. Deze zijn niet van normale duikbrillen te onderscheiden, zijn volgens hen heel cool en hebben met glans diploma A en B doorstaan. Momenteel zoeken ze zelf hun brillen uit en hoe hipper en kleuriger, hoe mooier ze het vinden!!!

Juliette

Reactie voor op de website?

61.16. Vroeg een bril

Hallo, naar aanleiding van uw vraag op grootgezin wil ik even reageren. Wij hebben zelf een optiekzaak en de ervaring leert dat het bij kleine kinderen heel sterk kan wisselen betreft de sterkte, soms al na drie maanden! Ze hebben een sterk accomodatie vermogen. Daarom raden wij ouders met eerste brillen aan de bril niet te duur aan te schaffen want soms moet er na een paar maanden al weer een andere sterkte in.

Wat ook belangrijk is, laat u kind zelf een keus maken, dan zal je zien dat ze de bril heel graag dragen. Je kan van te voren eerst zelf een paar montuurtjes kiezen en ze daar uit laten kiezen. En houd er rekening mee dat uw opticien in de buurt zit, want voor een kinderbril moet u regelmatig terug voor afstellen, reparatie enz.

Succes, u kunt ook een kijkje nemen op www.kronemeijer-optiek.nl.

groetjes Gaby

Reactie voor op de website?

61.17. Bril

Mijn zoontje van 4 is bij het consultatiebureau geweest voor een ogentest daaruit bleek dat hij 1 slecht oog had/heeft. We zijn doorverwezen naar het ziekenhuis via de huisarts. Het ziekenhuis kwam op +3.75 en +5 uit. Vond het wel allemaal een beetje raar gaan, dan de assistent erbij, dan de oogarts weer. En hij is ook getest via de computer. Wat ik achteraf hoorde, dat dat helemaal niet te meten is bij kinderen, maar alleen bij een volwassen oog. Maar goed, thuis merken wij niks aan hem en op school ook niet en hij klaagt ook niet over hoofdpijn, zit ook niet dicht op tv, kleurt kleurplaten netjes vergeleken bij leefdtijdgenootjes , etc. Bij de opticien geweest. Die vond dat er niks mis was met zijn ogen. Wat moeten we nu bij de huisarts? Een second opion aanvragen? Vind het raar dat we niks aan hem merken.

Alvast bedankt, wolters

Reactie voor op de website?

61.18. Wat te doen? nr. 2

Hoi Tes,

Wij zitten met hetzelfde probleem. Ons zoontje is nu 15 maanden en moet een bril aan beide zijden +5. Mijn man en ik dragen ook geen bril en het komt ook niet in de familie voor. Vanmiddag gaan we een bril halen. Ik heb ook nooit gemerkt dat mijn zoontje slechte ogen heeft. Heeeel af en toe kijkt hij een beetje scheel. Het is voor ons helemaal nieuw en we hadden dit nooit verwacht.

Johanneke

Reactie voor op de website?

61.19. Jong een bril

Onze zoon van nu 7 kreeg met drie jaar zijn eerste bril (+14 en +14). Omdat we het eerst niet geloofden, hij deed namelijk alles: racen op z'n skelter e.d., hebben we een second opinion laten doen, het was echter wel waar en men stond er verbaasd van dat hij op normale leeftijd heeft leren lopen. Toen hij dan ook een bril op kreeg was hij helemaal stil, er ging een wereld voor hem open. Hij heeft hem ook opgezet en nooit weer afgezet, zelfs tijdens het slapen. Hij is nu bijna 8 en zit nu op +10 en +10, met ongeveer 16 jaar kan hij op +6 uitkomen als alles goed gaat.

Yvonne

Reactie voor op de website?

61.20. Wennen aan een bril?

Een maand geleden kregen wij te horen dat ons zoontje een bril moest! Ja, dan ben je toch even verdrietig en je vraagt je af: hoe kan ik hem straks laten wennen aan een bril, hij is immers nog maar 19 maanden. We hebben ondertussen een leuke bril uitgezocht, maar tot op de dag van vandaag wil hij zijn bril niet op. Hij heeft hem denk ik in totaal 10 minuten op gehad verspreid over drie weken. Wij dragen beide ook een bril, eigenlijk alleen met tv kijken, maar nu zetten we onze bril ook vaker op. Het helpt alleen niet!

Hoe krijgen we hem zo ver dat hij zijn bril opzet? Nog enkele tips?

Mariska

Reactie voor op de website?

61.21. Wennen aan een bril

Hallo Mariska,

Het valt voor een kleintje ook niet mee om zo'n bril de hele dag al op je neus te hebben. Toen ik zelf voor het eerst een bril kreeg, ik was geloof ik 23, vond ik dat al lastig. Ik had het gevoel dat ik een joekel van een ding op mijn neus had staan. En ik keek steeds tegen de rand aan. Heel lastig.

Misschien kun je een soort beloningssysteem invoeren. 's Ochtends 5 min. 's middags 5 min. en 's avonds 5 min. de bril op is dat gelukt, hup een sticker. Bij bijv. 3 stickers, dan een klein cadeautje. Niet gelukt, dan ook consequent zijn, geen sticker.

Hij is nog erg jong, maar ze kunnen zeker op die leeftijd al heel wat leren. Je kunt naar mate het beter gaat de draagtijd ook vergroten en het moment waarop hij een beloning krijgt.

Je zult veel geduld moeten hebben, want zeg nu zelf. Een bril zit ook niet lekker in het begin, hier moet je aan wennen. Jij weet dat het goed is, zo'n kind weet dat nog niet. Daarom is het beter als je er een spelletje van maakt. Veel succes.

groetjes K K

Reactie voor op de website?

61.22. Natuurlijk zien zonder bril

Afgelopen zomer heb ik een cursus gedaan om weer scherper te gaan zien met mijn eigen ogen. Niet niets, want ik draag al meer dan 20 jaar een bril (vorig jaar was de sterkte -10 en -11 incl. cylinder) Door mijn kijkgewoontes aan te passen, is het me gelukt om binnen enkele maanden naar -6 en - 7 te gaan.

Ik mail dat omdat ik zelf dus ervaren heb dat het MOGELIJK is om je zicht te verbeteren. Het zicht in de ogen kan fluctueren, ik merk dat zelf bijvoorbeeld onder invloed van spanning; ik zie dan slechter.

In onze maatschappij wordt mijns inziens te veel waarde gehecht aan een bril en vertrouwen we niet meer op de kwaliteit van het lichaam om het zicht te herstellen. Vanuit de gadachte van de cursus die ik gevolgd heb, geeft een bril de ogen meer stress dan verlichting. Ik schrok ook toen ik dat voor het eerst hoorde, want ik droeg mijn bril altijd trouw met de gedachte mijn ogen te ondersteunen. Het tegendeel is deze zomer waar gebleken: pas toen ik mijn brilsterkte terug heb gebracht heb ik mijn ogen de ruimte gegeven zich te verbeteren.

Nu ik zelf kinderen heb van 2 en een half, ben ik extra alert op hun kijkgewoontes en hoop ik dat ik hen zonodig kan corrigeren (zonder bril).

Mocht iemand interesse hebben in de methode, dan wil ik die met plezier mailen.

Met vriendelijke groet, Annemiek

Reactie voor op de website?

61.23. Vroeg een bril

De bril van mijn dochter was de genezing van haar autisme. Mijn dochter is vanaf haar 1e verjaardag een jaar behandeld in een medisch babydagverblijf, omdat ze autistisch was. Ze maakte namelijk geen contact, keek je niet in de ogen en lachte nooit terug. Ze kon al wel heel vroeg praten en tijdens een bezoek aan het consultatiebureau met mijn oudste zoon vroeg ik of ze ook een oogtestje met mijn dochter wilden doen. Ik mocht meteen ‘doorlopen’ naar het volgende loket: de oogarts. Vanaf het moment dat ze haar bril had (ze was toen bijna 2 jaar) heeft ze hem nooit meer afgezet en haar ontwikkeling ging met sprongen vooruit.

Waar ik tegenaan loop is beschadigingen aan de bril door andere kinderen. Ik heb al heel veel onkosten aan haar brillen zelf moeten betalen, variërend van een er uitgeslagen glas door een klap van een medeleerling, een gekrast glas door een klap met een schep in de zandbak, bril verloren tijdens schoolreis. En helaas wil niemand een beroep doen op hun WA-verzekering, zodat je zelf weer voor de kosten opdraait. De school beweert dat een verloren bril niet valt onder de dekking van hun reisverzekering. Ze vergelijken een bril met een armband, maar dat gaat natuurlijk niet op. Een bril is een onmisbaar medisch hulpmiddel.

Groetjes, Resy

Reactie voor op de website?

61.24. Aansprakelijk stellen

Beste Resy,

Misschien helpt het wanneer je de school daadwerkelijk schriftelijk aansprakelijk stelt. En dat bedoel ik voor al die dingen die je hierboven schrijft. Want tijdens schooltijd is de school verantwoordelijk, en niet jij.

Door hen schriftelijk aansprakelijk te stellen, heb je in latere instantie je rechten niet verloren. Als je akkoord gaat met hun uitleg, dan betekent dit dat je afziet van je rechten.

Vraag eventueel advies bij een rechtswinkel.

Succes, Peter

Reactie voor op de website?

61.25. Bril op jonge leeftijd

Mijn dochtertje kreeg op tweejarige leeftijd een brilletje. Ze had plus 7 in haar linkeroogje. Op het moment dat ze haar brilletje kreeg, waar wij als ouders een feestje van hadden gemaakt, zei ze toen we buiten kwamen: "mama kijk auto's rijden." Ze heeft hem nooit meer afgedaan.

Als ze vakantie heeft mag ze bij bepaalde zaken haar brilletje (wereldje afzetten). Als moeder ben je zo blij dat ze de wereld kan zien zoals hij is en stimuleer je op een positieve manier het brildragen

Amanda

Reactie voor op de website?

61.26. Brillen

Er zit een optiekzaak in de buurt van Slagharen en er zit er ook een optiekzaak in Apeldoorn van dezelfde optieen. Merk monturen gratis, merkglazen welke dan ook scheelt meer dan de helft. Voorbeeld van mij zelf: multifocale bril, kunststofglazen, krasvast, binnen- en buitenkant ontspiegeld (dure ontspiegeling en erg zuiver) en anti-condens. Ik heb voor deze bril kompleet incl deze glazen met al het exstra's erbij 250 euro betaald. Uiteraard heb ik bij anderen navraag gedaan en daar was ik 765 euro kwijt en ook wel duurder (dat lag ook aan de prijs van het montuur). Bij deze optiekzaak niet. Welk merkmontuur je ook neemt, dat krijg je er gewoon bij. Je zult maar een groot gezin hebben waar er een paar een bril dragen. Nou, tel uit je winst zou ik zeggen.

Groeten Klaas

Reactie voor op de website?

61.27. Brillen en glazen kunnen voordeliger

Leesbril kompleet 80 euro
Afstandbril kompleet 80 euro
computerbril kompleet 80 euro
Kinderbril kompleet 80 euro
Bifocalebril kompleet 150 euro
Multifocalebril kompleet 250 euro

Glazen: Kunststof, Krasvast, Binnen en buitenkant super ontspiegeld, Anti-condens. (geen beslagen brillenglazen meer)

Geen verdere kosten komen er boven op. Als U verzekerd bent dan gaat wat U terug krijgt er nog vanaf.

Bifocaleglazen zijn: Met een zichtbaar leesgedeelte, Afstand en lezen.

Multifocale glazen zijn: (Varilux)

Verschillende sterkte"s in een glas onzichtbaar erin verwerkt,

Onzichtbaar breed kijk gebied en tussen gebied en leesgebied.

Monturen merken zijn: Kenzo- Morgan- Bjorn Borg- Freu"di- enz enz

De prijzen zijn incl montuur en deze glazen

Reactie voor op de website?

61.28. Groot verschil in sterkte na een half jaar.

Hallo Gaby,

Ons zoontje Edwin kreeg met anderhalf jaar een brilletje, hij had een sterkte van plus 6 en plus 7. Het is altijd een strijd geweest om hem dat brilletje op te houden, nu, na een half jaar krijgt hij zijn 4de bril! We hebben nu zijn oogjes opnieuw op laten meten en nu komt er na een (dik) half jaar uit dat hij plus 6,25 en plus 3,00 heeft,

Mijn vraag is: hoe kan dit verschil opeens zo groot zijn? Of zouden ze zijn eerste meting verkeerd hebben gemeten? Snap er weinig meer van moet ik zeggen!

Reacties welkom!

Sylvia.

Reactie voor op de website?

61.29. Bril met 16 maanden

Omdat onze zoon behoorlijk scheel begon te kijken toen hij ongeveer 1 jaar was, werden we doorverwezen naar de oogarts. Hij bleek een behoorlijke + afwijking te hebben, +8. Hij heeft nu, bijna 16 maanden, sinds een kleine week zijn brilletje. De eerste 2 dagen wilde hij er niet al te veel van weten, hij hield de bril hooguit een paar minuten op. Maar nu heeft hij de bril 95% van de tijd dat hij wakker is op, zonder dat wij er echt moeite voor hoeven doen!

Hij doet 'm nog af en toe af, maar we proberen 'm dan direct weer op te zetten en dat gaat meestal goed. Heel af en toe heeft hij er even helemaal genoeg van en wachten we even voor we 'm weer opzetten.

Zoals de oogarts en de opticien al hadden verwacht: hoe klein ze ook zijn, ze hebben blijkbaar snel door dat ze er beter/makkelijk mee zien! We hadden er wel vertrouwen in maar toch niet verwacht dat het zo snel zo goed zou gaan!

Christel

Reactie voor op de website?

61.30. De tweede ook een bril

Onze oudste dochter kreeg met 3 jaar een bril, ze had een cylinderafwijking aan beide ogen. Eerst was het wel schrikken maar uiteindelijk staat die bril haar fantastisch en laat ze hem ook erg goed op. Je kon ook meteen merken dat ze alles beter zag want ze ging niet meer vlak voor de tv staan maar gewoon gezellig op de bank zitten.

Doordat we vaker bij de orthoptiste kwamen had die al eens tegen ons gezegd dat we voor de tweede ook een afspraak moesten maken als ze ongeveer een jaar was (dit ivm de erfelijkheid). Dus we hadden de ogentest van het consultatieburo niet afgewacht en verwijsbrief bij de huisarts aangevraagd. Die vond het volgens mij een beetje onzin om met zo'n jong kind al naar de oogarts te gaan maar had toch maar een briefje geschreven.

Gelukkig maar want het bleek dat ze +3,5 en +4,5 had. De orthoptiste zei dat het nu toch verstandig is om al met een bril te beginnen om latere problemen te voorkomen.

Nu alleen nog maar hopen dat ook zij hem op houd!

Mariska

Reactie voor op de website?

61.31. Gezocht: piepklein montuurtje

Hallo,

Ben moeder van een meervoudig gehandicapt dochtertje van 8 maanden. Nu moet ze aan een brilletje (beide ogen + 6,5) Ze kijkt ook scheel. Ons dochtertje heeft microcefalie =een veel te klein schedeltje (omtrek 39 cm.) Weet iemand hoe we aan zo'n piepklein montuurtje kunnen komen. (leverancier?) Graag een reaktie!

Daniëlle

Reactie voor op de website?

61.32. Klein brilletje

Hoi,

Misschien Roos in Emmen? Of de oogarts in het ziekenhuis vragen waar al die andere ouders heen gaan.

succes sandra

Reactie voor op de website?

61.33. 8 mnd en een bril

Hallo,

Mijn zoontje van 8 maanden moet een bril. Hij heeft +10 en +11, verder zijn zijn ogen prima (niet scheel, geen lui oog ofzo). Wie heeft hier ervaring mee, zo'n jonge baby's met bril en wat adviseren jullie qua montuur; titanium of gewoon metaal?

En is er iemand die ervaring heeft met het "afzwakken" van + sterktes bij het ouder worden? De oogarts zei dat dit mogelijk is. Ik ben nieuwsgierig hoe dit bij anderen gegaan is.

gr. Marjolijn

Reactie voor op de website?

61.34. Wat te doen 3

Hoi dames,

Ja, wij hebben dezelfde vreemde gevoelens als jullie. Onze dochter van 18 maanden zou +9 en +7 hebben, maar ook wij kunnen niets aan haar merken. Ze ziet alle kruimels op de grond liggen en maakt ze meteen paardengeluiden als er een paard aan het eind van het weiland loopt. Raar toch? Wij zitten ook te denken aan een second opinion. Eerst ga ik vanmiddag maar eens info inwinnen bij de opticien. Eens kijken wat die ervan zegt.

Als ik jullie was zou ik dat ook maar doen. Je moet er toch niet aandenken dat je die kinderen een bril opzet en later blijkt dat die oogjes gewoon goed waren. Dat vergeef je jezelf nooit!

Succes.
Groetjes, Joke

Reactie voor op de website?

61.35. Bril op zeer jonge leeftijd

Onze zoon was 16 maanden toen wij te horen kregen dat hij +8 en +9 aan afwijking had, Het passen van de bril was natuurlijk een ramp maar toen hij hem eenmaal had veranderde hij van de ene op de andere dag in een actieve dreumes. Hij had hem binnen een week geacepteerd, inmiddels is hij 4 jaar en zit op de basisschool waar dan toch weer gepest wordt en ik laat dan ook nog eens de glazen extra dun slijpen. Het enige wat ik hem kan zeggen is dat alleen heel bijzondere kinderen een bril "mogen" dragen.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn ervaring hebben je mag altijd kontakt opnemen met me om erover te praten

Groetjes

Reactie voor op de website?

61.36. Bril op jonge leeftijd

Hallo Margo,

ik snap wat je bedoelt met dat je kind meteen veranderde na het dragen van een bril. Mijn zoon was wel ouder dan jouw zoontje, mijn zoontje was 3 toen ie een bril moest, -3 en -4 en een flinke cilinder afwijking. Ik was erg bang dat ie de bril niet wilde dragen. Maar vanaf de 1e dag doet ie hem trouw op, hij wil hem zelfs in bed op, wat natuurlijk niet kan.

Maar hij is wel veel rustiger geworden en minder angstig met fietsen en spelen. Ook lag ie altijd pal voor de tv, nu er een stuk vanaf. Het is altijd minder als je kind al jong een bril moet, maar je merkt echt dat ie het echt nodig heeft.

Veel mensen (merk ik) vinden het moeilijk om te zeggen dat het hem leuk staat of dat ie een leuke bril heeft, Ik heb eens iemand (in de super bij ons) gevraagd waarom ze het zo zacht en voorzichtig zei. Nou zegt ze: "Laatst had ik dat ook gezegd tegen een kindje, werd de moeder kwaad; vind je het leuk dat ze een bril moet? nou dat is niet leuk, en wat denkl je wel wie je bent!" Nou ik schrok hier behoorlijk van, hoe kan een moeder zo uitvallen. Natuurlijk gun je het je kind niet, maar er zijn ergere dingen. En mijn zoon is altijd heel trots als ze hem complimenten geven over zijn bril. Hij heeft hem namelijk zelf mogen kiezen en hij is mooi blauw!

Ik ben blij dat hij er zo goed mee omgaat. Nu mag ie er nog een uitzoeken; een sportbril. Voor straks met gymlessen en zwemmen! Zal wel weer blauw worden!

Sandra

Reactie voor op de website?

61.37. Hoofdpijn weg door bril

Mijn zoon was 1 jaar toen hij een bril kreeg, hij had ook veel angsten maar naar het schijnt heeft hij altijd hoofdpijn gehad zonder bril. Een kind denkt dat dat normaal is en op het moment dat de bril opging verdween de hoofdpijn. Dat is heel gek voor een kind wat niets kan zeggen. Vandaar ook zijn angsten want elke keer veranderde er iets in zijn hoofd.

Wie weet heeft jouw kindje daar ook wel last van en hoe vaker hij zijn bril op zal zetten hoe sneller het besef komt dat hij zich beter voelt in zijn hoofd met bril.

Succes! Issy

Reactie voor op de website?

61.38. Bril

Mijn dochter was 3 toen ze haar eerste bril kreeg (+8 beide ogen). Er ging een wereld voor haar open, voor het eerst in haar korte leventje kon ze de bladeren van een boom zien, de verschillende kleuren van de tegels en nog veel meer dingen die ze daarvoor nog nooit had gezien.

Ik heb staan huilen toen ze zei dat de stenen van oma's pad zo'n mooie kleur hadden. Celeste is nu 13 jaar en heeft nog nooit problemen gehad met het dragen van een bril. Tegenwoordig hebben veel kinderen een bril, dus worden ze er ook niet meer mee gepest op school.

Ik hoop dat mijn ervaring jullie geholpen heeft.

Groetjes en succes Denise

Reactie voor op de website?

61.39. Toch de bril opzetten

Hallo,

ik was 6 toen ik vanuit het ziekenhuis een bril kreeg: plus 4 plus 4,5. Ik wilde nooit de bril op, want ik zag zonder bril alles goed (kinderen kunnen heel goed accomoderen (scherpstellen)). Ik naar de opticien en die zei dat ik geen bril nodig had. Ik blij.

Nu ben ik 22 jaar en ben ik heel erg ziek geweest. Hierdoor zijn mijn ogen te moe om scherp te stellen, dus ik weer naar de oogarts. Blijk ik plus 3 en plus 3,5 met twee sterke cilinders te hebben. Altijd al gehad dus. Al die tijd hiervoor had ik toch prima kunnen zien (heb zelfs vwo en hbo gedaan), terwijl mijn ogen slecht waren. Het is alleen zonde van mijn energie geweest zegt de orhoptist. Want het kost veel energie om scherp te stellen.

Dus ook al lijkt het alsof het kind geen bril nodig heeft, toch de bril opzetten. Bovendien geven ze in het ziekenhuis oogdruppels en de opticien niet, waardoor het oog verslapt en niet meer kan scherpstellen. Hierdoor kan het ziekenhuis wel juist meten en de opticien niet.

Reactie voor op de website?

61.40. Er ging een wereld open

Mijn dochter was 3 toen zij haar bril kreeg, aan beiden ogen +10 en ziet scheel. Haar rechteroog had een zicht van 5%. Afplakken dus, en inmiddels is dit 50%. Het afplakken blijft drama. Maar met haar bril absoluut geen problemen.

Er ging een wereld voor haar open, op weg naar huis toen zij haar bril had zat zij de hele tijd intensief naar buiten te kijken, en 's avonds zei ze dat de pannenkoeken zo mooi waren. Wel veel in moeten halen de kleuren bv. Als je zo slecht ziet zie je het verschil niet tussen grijs en blauw.

Alle kinderen moesten gecontroleerd worden. Onze zoon had ook een lichte afwijking +4, maar dan krijg je sterkte +2 in je glazen, hij zet de bril met iets minder plezier op.

Kinderen worden absoluut niet gepest, andere kinderen vinden het zeer interesant. En de brillen van tegenwoordig zijn zo leuk, mijn dochter heeft een mooie roze, em mijn zoon een knalblauwe. De andere kinderen hebben goede ogen.

Marleen

Reactie voor op de website?

61.41. Maak een feestje van die bril! Verschil plus en min

En: het verschil tussen een plus- en een minbril

Drie van mijn kinderen dragen een bril. En ook wij, de ouders, zijn brildragend. Toen mijn tweede op 2-jarige leeftijd een bril kreeg hebben we een feestje gemaakt van het ophalen. Hij stond te dansen in de gang.... papa een bril, mama een bril, broer een bril en nu mag jij ook HOERA!!! Meteen opgezet, en iets leuks gaan doen om het te vieren.

De jongste was 15 maanden toen hij aan de min bril (dus om in de verte te kijken) moest. In de winkel opzetten lukte niet, maar volgens mij is de truuk laat ze naar iets kijken waarmee ze profijt hebben van hun bril. Voor hem betekende dat (na een paar pogingen) dat hij zijn bril ophield terwijl hij in zijn kinderstoel keek naar een spelletje dat zijn broer op de computer deed. Hij kon niet dichterbij gaan zitten om beter te kunnen kijken, zonder bril was er niets aan want te ver weg. Ik zat er natuurlijk wel naast.

Voor kinderen met een plusbril zou je iets met kleuren, kleien,kraaltjes,ministeck, boekje met kleine plaatjes kunnen doen, dus dichtbij kijken.

Als ze er profijt van hebben,soms moet je ze daar een beetje mee helpen, houden ze hem echt wel op.

Veel mensen lijken te denken dat hun kind die plusbril niet nodig heeft. Vergeet niet dat kinderogen enorm soepel zijn. Een PLUS bril kunnen ze compenseren, maar dat is heel inspannend. Inderdaad ziet zo'n kind een paard ver in de wei zonder problemen! Dichtbijkijken is moeilijker.

Veel van deze kinderen zijn erg "levendig" geen wonder ze kijken liever in de verte, gaan liever buitenspelen dan knutselen. Ze houden niet van opruimen. Ze kunnen vaak, afhankelijk van de sterkte de kruimels op tafel wel zien, maar als korte afstandkijken lang duurt (denk aan school/peuterspeelzaal werkjes) worden ze er doodmoe van.

Kinderen die een min-bril nodig hebben kunnen zich vaak juist heel goed concentreren. Tsja geen wonder als je alleen maar in een kleine circel om je heen scherp ziet.

Annette

Reactie voor op de website?

61.42. Voor Annemiek: natuurlijk zien zonder bril

Hallo hier even een reactie voor Annemiek. Je verhaal spreekt mij heel erg aan, heb er wel vaker van gehoord. Maar zou je mij wat informatie willen sturen en is het voor jonge kinderen ook mogelijk deze methode toe te passen?

Alvast bedankt,

Reactie voor op de website?

61.43. Vraag voor Annemiek

Hallo Annemiek, heb nog even een vraagje voor je: heb je een tijdje terug nog gemaild maar heb nu dus het boek van Janet Goodrich in huis en ben het aan het lezen. Maar er staat niet in hoe lang en hoe vaak je er mee bezig moet zijn er staan veel foefjes in (zo noem ik het maar). Maar heb jij nog enig idee wat je nog meer bij kinderen toe kan passen? Want zoals je denk ik al weet is het allemaal in het engels en dat leest niet zo makkelijk weg. Alle informatie is welkom. Alvast bedankt.

vriendelijke groet fam Wolters

Reactie voor op de website?

61.44. Bril op zeer jonge leeftijd

Wie heeft er ervaring met het dragen van een bril op jonge leeftijd?

Onze zoon van 15 maanden krijgt zijn eerste bril, +9 en +4. Zelf hebben we helemaal geen ervaring hoe ik dit het beste kan aanpakken. Het is een erg ondernemend kereltje, ik ben bang dat hij de bril gelijk zal aftrekken. Toch hoop ik met tips dat onze zoon vlot door zal krijgen dat hij met bril beter ziet!

Alvast bedankt!

Fam Kiers-Leenstra

Reactie voor op de website?

61.45. Trucs?

Mijn dochter is 20 maanden en heeft sinds een week een bril (+4,5 en +3). Vermoeden van een lui oog. Wat we ook proberen, ze wil de bril niet op. Als ze het woord al hoort dan begint ze al te huilen.

Bij de opticiën was het aanmeten een heel gevecht. Uitleggen helpt niet want ze is nog te klein om het te snappen. Beloningssystemen zijn ook prachtig maar niet passend bij deze leeftijd. Plaatjes kijken hebben we geprobeerd.

Hoe ver moet je gaan? Op schoot pakken en handjes vast houden vind ik geen optie. We leggen de bril op tafel om haar te stimuleren hem te onderzoeken. Oma en pappa laten ook hun bril zien en neefje deed al een zonnebril op om te laten zien dat het niet eng is. Ben ten einde raad en heb eigenlijk niks aan de tips die ik heb gelezen.

Katinka

Reactie voor op de website?

61.46. Wat te doen

Hallo Joke,

Het is toch zo dat als je een + bril hebt je in de verte wel goed kunt zien, maar dichtbij niet? Ik heb -2.5 en kan in de verte niet goed zien, bij een leesbril (+) kan je in de verte prima zien, lijkt me. Misschien dat daar het verschil in zit?

Groetjes, Merle

Reactie voor op de website?

61.47. Baby van 9 mnd laten wennen aan bril

Beste iedereen,

Sinds eergisteren heeft onze dochter van 9 mnd haar bril (+ 5 en +5.5). Ze loenst heel erg, met beide ogen, en zal tzt hieraan geopereerd moeten worden, ook plakken we elke dag een uur om en om haar ogen af. De dokters hopen dat haar oogstand verbetert doordat ze met bril goed kan zien. Zo'n klein meiske laten wennen aan zo'n 'ding' op haar neus, is nog niet zo makkelijk.

De eerste dag ging het best goed, gisteren en vandaag trok ze 'm constant af en werd ik er zelf ook een beetje moedeloos van :-(

Wie heeft tips? En hoe soepel of streng mag je hiermee omgaan? Telkens weer opzetten of ook wel eens een uurtje zonder bril (en zonder strijd) Alle tips zijn welkom. Heel hartelijk dank alvast.

Groetjes, Cora

Reactie voor op de website?

61.48. Kinderen met brilproblemen

Speciaal voor ouders van kinderen die problemen hebben met het (moeten gaan) dragen van een bril: Sinds deze week is er een leuke winkelactie bij opticienketen Het Huis. Hier geven ze een kinderboek bij een kinderbril cadeau. Het boek helpt kinderen om alle leuke kanten en voordelen van een bril te zien. Een voorproefje kun je zien op www.bopenbelfi.nl.. Hier kun je trouwens ook nog meedoen aan een hele leuke wedstrijd.

groetjes

Reactie voor op de website?

61.49. Kinderen met brilproblemen

Speciaal voor ouders van kinderen die problemen hebben met het (moeten gaan) dragen van een bril: Sinds deze week is er een leuke winkelactie bij opticienketen Het Huis. Hier geven ze een kinderboek bij een kinderbril cadeau. Het boek helpt kinderen om alle leuke kanten en voordelen van een bril te zien. Een voorproefje kun je zien op www.bopenbelfi.nl. Hier kun je trouwens ook nog meedoen aan een hele leuke wedstrijd.

groetjes

Reactie voor op de website?

61.50. Wanneer een bril?

Ik zie veel onwetendheid op deze site. Waar gaan kinderen naar toe als ze slecht zien en vooral welke onderzoeken worden er gedaan? Is het wel betrouwbaar.

Voor deze vragen kan ik verwijzen naar een goede website die precies beschrijft wat de oogarts en orthoptist doen.

www.orthoptie.nl

Groetjes Marian

Reactie voor op de website?

61.51. Issy

Hallo,

Mijn zoontje van 10 maanden is gisteren naar de ortoptiste geweest, daar kwam uit een +3 en +4. Nu schreef jij over angsten, mijn zoontje wordt elke nacht minstens 3 keer huilend wakker. Gelukkig valt hij na een klein bezoekje weer in slaap. Ook begint hij te knipperen met zijn oogjes zodra we naar de afwasmachine of de besteklade lopen. Zou dit op hoofdpijn kunnen duiden? De ortoptiste wou nog even wachten met een bril.

Groeten Hennie

Reactie voor op de website?

61.52. Wordt hoge + sterkte in pubertijd beter

Hallo allemaal,

Na heel lang zoeken heb ik eindelijk een site gevonden waar mensen dezelfde vragen hebben als ik. Bij mijn zoon van toen 3 jaar die alles kon skelteren door de buurt, fietsen, rennen met vriendjes, tv kijken, is een brilsterkte van +10 geconstateerd aan beide ogen. Je gelooft het gewoon niet! Een second opinion gedaan en ja hoor was echt waar. Nu is hij 7 jaar en heeft sterkte + 11 aan beide ogen.

Nu was mijn vraag: wordt het in de pubertijd echt beter? Ze zeggen dat het kan halveren tot de helft van de sterkte die hij nu heeft. Zonder bril zal hij nooit komen, maar dat is nu eenmaal zo en het staat hem nog goed ook. Hij stapt zijn bed uit en doet hem gelijk op totdat hij weer gaat slapen. Hij wordt niet gepest op school. Ze zijn juist erg geinteresseerd in hem, zeker als hij weer op controle is geweest.

Ik hoop graag op antwoorden.

m.v.g. Saskia

Reactie voor op de website?

61.53. 3 kleine kids aan de bril!

hallo allemaal,

Mijn oudste zoon is 6 jaar en heeft sinds enkele maanden een bril, hij had veel hoofdpijn na school en de bril heeft hem daarvanaf geholpen, om te kijken hoe het met mijn zoon van 4 ervoor stond hebben we ook zijn ogen laten meten, daar kwam uit PLUS 7.5 aan beide ogen. Ik stond werkelijk versteld, had ik dit niet moeten merken? Hij heeft nooit hoofdpijn nooit geklaagd over zn ogen.

Maar we hebben ons hierbij neergelegd en nu heeft hij een bril van plus 6,5 met vreselijk dikke glazen. Omdat ik erg ben geschrokken van de hoge sterkte van mijn middelste zoon heb ik direct mijn dochter laten testen. Zij is nu net 2,5 jaar en ja hoor 3 keer is scheepsrecht. Ook zij heeft een afwijking PLUS 5,75.

Mijn vraag is in hoeverre zijn de testen van de orthoptist betrouwbaar? Niet dat ik twijfel, maar ik ben gewoon erg geschrokken van het feit dat ik nooit iets aan mijn jongste kinderen heb gemerkt. En nu heb ik er 3 met een bril met hele hoge sterktes...

Sharon

Reactie voor op de website?

61.54. Natuurlijk zien, Annemiek

hoi Annemiek,

mijn zoontje van net 3 jaar moet nu volgens de oogarts ook (tijdelijk?) een bril dragen omdat zijn linkeroog +4,25 is en boven de "toegestane waarde" van +2.5. Hij trekt zijn rechteroog ook duidelijk voor zijn linkeroog, hoewel hij door beide prima zicht heeft.

Zelf heb ik als kind ook altijd een bril moeten dragen vanwege een lui oog en ik heb nooit het idee gehad er beter door te kunnen zien. Vanaf een jaar of 13 vond men het inneens niet meer nodig, maar ik heb het altijd als zeer lastig ervaren.

Ik ben zeer geinteresseerd in je methode en zou er graag meer over te weten komen.

groetjes, Stefanie

Reactie voor op de website?

61.55. Ik wilde dat ze al zo oud waren dat ik het kon uitleggen

Wat klinkt dat heerlijk dat je het kan uitleggen. Maar daar zin ze hier dus te jong voor. Van de een weten we zeker dat hij een bril moet, ogen -6 en -5,75. De ander wordt volgende week getest. We proberen het leuk te maken, maar ik ben blij als ik dagelijks 1 moment de bril een seconde op weet te laten zetten.

Een strijd wil ik er zeker niet van maken, want ik geloof dat dat averechts werkt (expres stuk maken enzo). Hij zal het zelf moeten gaan inzien, maar wil het niet op...

Katja

Reactie voor op de website?

61.56. Superblij met z'n bril

Ons zoontje Berend is 18 maanden en heeft sinds vorige week een bril. Wij dachten dat het een ramp zou worden. Hij is nogal eigenwijs. Vooral nadat ik al die negatieve reacties las op Internet. Hoe moeilijk een bril was voor zo'n kleintje. Maar wees gerust; het kan ook anders. Waarschijnlijk ziet ie alles nu zo goed, dat Beer voorlopig zijn brilletje niet meer afdoet.

Marielle

Reactie voor op de website?

61.57. Natuurlijk zien

Beste Annemiek,

De methode die jij gebruikt, is die ook te gebruiken bij een + sterkte? Ben erg benieuwd wat je er allemaal aan kunt doen.

Groeten Monqiue

Reactie voor op de website?

61.58. Natuurlijk zien

Beste Annemiek, De methode die jij gebruikt, is die ook te gebruiken bij een sterkte? Ben erg benieuwd wat je er allemaal aan kunt doen. Groeten Monqiue

Reactie voor op de website?

61.59. zorg verzekering voor brildragers

Wie weet er een zorg verzekering die gunstig is voor brildragers. Mijn man en onze 3 dochters dragen allemaal een bril of lenzen we zijn nu bij zorg en zekerheid de vergoeding is pp max 150,- eens in de 2 jaar.

Onze premie is nu al 242,-per maand,ik heb al gezocht maar ga al gauw naar een premie voor ons vijven van 350,-per maand.
wie heeft er een tip? alvast bedankt ans

Reactie voor op de website?

61.60. brilgewenning.

Mijn zoontje was 6 maanden (downsyndroom) toen we te horen kregen dat hij een bril moest gaan dragen. Aan beide ogen een + 8. Bril aan laten meten en alles daarom heen. Toen we de bril eenmaal hadden en hem op wilden zetten, wilde hij dit dus echt niet. Natuurlijk kunnen ze beter zien, maar ze kunnen er uiteindelijk ook van schrikken. Alles wordt ineens zo duidelijk en groot. Ze zien ineens dingen die ze voorheen niet of niet goed zagen.

Uiteindelijk hebben we hulp aangevraagd bij Sensiz. Hier werken mensen die je kunnen helpen met tips om het kind aan de bril te laten wennen. Wij moesten het langzaamaan opbouwen, bijv tijdens het spelen de bril op (wel meespelen met kind) Na bv. een uurtje kind complimenteren en de bril weer afdoen. Op deze manier hebben wij ons kind kunnen laten wennen aan zijn bril. Hij is nu bijna 5 en wil zijn bril niet eens meer af. Als er mensen met vragen zijn kunnen ze me altijd mailen.

Groetjes Melike.

e_karasu@hotmail.com Melike

Reactie voor op de website?

61.61. komt het wel weer goed?

Mijn dochter van 3 jaar werd ook doorverwezen via het consultatie buro naar de oogarts en tot mijn schrik had zij een afwijking van +5.5 en +6.5 !! het komt helemaal niet voor in de familie en heb ook nooit wat gemerkt.
Eigelijk vind ik het moeilijk om het te accepteren maar moet toch deze week een bril aanschaffen. Ik probeer ook informatie te vinden op internet of het ook wel goed kan komen en dat de sterkte ook af kan nemen maar kan er nergens duidelijk informatie over vinden.

Nes

Reactie voor op de website?

61.62. Voor Nes - jonge leeftijd bril

Hoi Nes,

Mijn zoon heeft gisteren zijn bril gekregen, hij is nog maar 2 jaar oud. Ik schrok ook toen de oogarts zei dat hij een bril nodig heeft. Hij heeft naast slechte ogen ook nog een cilender afwijking. hij scheen alles erg wazig te zien. Ik moet zeggen dat de bril best grappig staat en dat hij hem wel op wil hebben. Op je vraag of het later weer goed komt, kan de oogarts je wel informatie geven. Maar een bril is echt niet alleen maar vervelend hoor. Ik draag zelf ook een bril en ik vind dat dit erg mooi staat. Nou kies ik wel hele hippe brillen. Maar ik snap best dat je hier van schrikt. Daar wens ik je heel veel sterkte met het uitzoeken van de bril en laat je nog weten of je dochter de bril wil dragen?

groetjes, Nathalie

Reactie voor op de website?

61.63. Second opinion?

Vandaag zijn wij naar de oogarts geweest, omdat onze dochter van net 2 jaar wat scheel begon te kijken. Hier werd na een aantal halve testjes (dochter wou niet echt meewerken) geconcludeerd dat ze +5,5 en +7 heeft! Meteen daarna een bril voor haar uitgezocht.

Ik kan er niet helemaal bij; ze ziet de kleinste details in een boekje, pluisjes op de vloer, puzzelt, tekent en kleurt als de beste! Zou ze dan zo goed telkens haar ogen kunnen bijstellen/accommoderen?

Wat we ook gek vinden, is dat nadat ze de druppels in haar ogen had gekregen, ze de rest van de dag (met maar 1 kort slaapje) enorm actief, fit en vrolijk was! Nu zitten we er over na te denken om haar nog eens te laten testen, gewoon voor de zekerheid.

Wie heeft ook ervaringen met bovenstaande?

Anke

Reactie voor op de website?

61.64. 10,5 maand oud en een bril

Hallo Allemaal,

Mijn dochtertje moet ook een bril. Ze is 10,5 maand oud. Ze heeft +4.5 en +5 Ze moet een bril ivm de ontwikkeling. Ze kan omdat ze nog niet goed kan zien nog niet dingen goed vasthouden en ook nog niet zitten en kruipen.

Daarom krijgt ze een bril ik ben er best verdrietig van maar ik weet dat het alleen maar beter is voor haar.

gr Emmy

Reactie voor op de website?

61.65. Kleinkind 11 maanden

Vanmorgen ben ik met onze kleindochter en dochter naar de opticien geweest om een brilletje uit te zoeken. Zij is bijna 11 maanden met een sterkte van 4,5 plus met cilinder. Onze dochter had het er erg moeilijk mee, wat ik niet zo raar vond. Mijn verbazing was groot dat er zulke kleine brilletjes zijn en nog leuk ook met mooie hippe kleurtjes en heel speciale pootjesen neusbrugje. Zij er ook andere ouders die ervaring hebben met het dragen van de bril op zo'n jonge leeftijd?

Groet, een trotse Oma Lous, die haar kleinkind nog steeds de mooiste vind!!!!!

Reactie voor op de website?

61.66. Second opinion

Hoi Anke

Dat probleem wat jij nu schets heb ik zo altijd met mijn dochter gehad. Moest met haar 3 jaar een bril +7. en + 3 ze zag ook altijd tot in de kleinste detail alles. Elke keer bij het bezoek aan de oogarts aangegeven. Nu is ze bijna 8 en hoeft ze dus niet meer te druppelen.

Nog steeds moet ik elke morgen zeggen zet die bril op. O heb ik hem niet op dan . Dan zeg ik dat merk je toch. nee beweerd zei ik zie geen verschil. Nu was ik het dus zat en ben ik afgelopen zaterdag met haar naar een goede opticien geweest. Bril afgelaten niet gezegd dat ze brildrager is en laten testen. Dat kan ook pas vanaf deze leeftijd voorheen moeten ze druppelen. wat denk je zijn advies ze ziet 120 procent zonder bril dus hij adviseert geen bril. (maand geleden nog getest bij oogarts en adviseer +6 en + 4)

Het maakt het niet slechter voor haar maar zeker ook niet beter. Hij zou bij haar ook zeker niet zo'n sterke bril geadviseerd hebben. Ik ga nu nog naar een ander opticien en dan trek ik mijn conclusie. Ik heb dus spijt dat ik geen second opinion heb gevraagd. Dus als je twijfelt zeker doen.

groetjes Astrid

Reactie voor op de website?

61.67. Gevonden: klein montuurtje

Hallo,

Onze dochter Julia heeft ook een brilletje. Bij bartimeus adviseerde men ons een montuurtje van Miraflex. In Belgie zit een leverancier. Daar heeft de opticien het montuurtje besteld.

Het montuurtje is van kunststof. is flexibel, kan niet stuk en past goed op het hoofdje. Kortom wij zijn er blij mee.

Succes ermee.

Groeten Erik en Marloes

Reactie voor op de website?

61.68. Dochtertje en een bril

Hallo,

Mijn dochter van 4 jaar heeft vandaag haar nieuwe brilletje gekregen. Ze heeft aan 1 oog +8. Ze is trots op haar roze Winx club bril. Want dat is toch wat stoerder dan een "gewone bril". Het afplakken en dragen van de bril gaat nu beginnen, maar als mama ook haar oog afplakt doen we dat met een lach. Ik zou iedereen aanraden om zo positief en gewoon mogelijk er mee om te gaan. Ik zelf heb ook een bril vanaf mijn 7e jaar en vond het toen verschrikkelijk. Hoe negatiever je er over praat des te erger vind je kind het. En als je het bij kleuters het net even wat leuker maakt in de vorm van een merk of figuurtje die ze leuk vinden, gaat het vanzelf. Al is het een bril zonder merk, maar de opticien speelde goed mee!

Astrid

Reactie voor op de website?

61.69. Zoontje 4 jaar bril

Hoi, Mijn zoontje is net 4 jaar geworden en moet (helaas) een bril. Ik vind dit heel erg want ik vind brillen vreselijk bij kinderen. Hij heeft druppels gekregen en via testen en de computer kwam eruit dat tie +5 en +5.75 heeft. Alleen hij zag bij de test zelf de verte niet, waarom dan toch een +bril? En er staat op het papier ook een cylinder van -0,75 en -1,0 wat is dan zijn brilsterkte?

groetjes Bianca

Reactie voor op de website?

61.70. Bril

Hoi Bianca,

Even een reactie op jouw stukje. Mijn zoon is nu 9 jaar maar moest ook vanaf zijn vierde een bril dragen. Ik zag het ook niet zo zitten. Maar het valt reuze mee hoor. Alleen zonder bril heeft hij een mooier koppie, maar ach wat is erger slecht zien en er mooier uitzien of beter zien en zekerder zijn.

Ik hoop dat het je lukt om er niet al te negatief over te zijn, dat kan voor je kind lastig zijn. Vooral als een kind jong is heeft het er zelf nog niet zo last van mits je als ouders positief blijft. Onze zoon vindt het nu wel eens lastig maar hij heeft al heel wat jaartjes ermee leren omgaan.

Blijf positief, ook al het je liever geen bril in huis! Op de andere vragen kan ik je niet direct antwoord geven. De orthoptist kan je vast uitleg geven!

Heel veel succes! Sarah

Reactie voor op de website?

61.71. Zoontje 3 jaar, bril

Wat ben ik blij te lezen dat ik niet de enige moeder ben die er moeite mee heeft dat haar kind een bril moet. Heb al menig traantje gelaten... Ook wij zijn na een bezoek aan het consultatiebureau doorverwezen naar een oogarts. Mijn zoontje ziet met 1 oog niet goed in de verte. Daar hebben we nooit iets van gemerkt.

Na de testen, waaraan hij niet echt heel erg wilde meewerken, bleek dat hij -5,5 aan zijn linkeroog. Dat was even schrikken. Hij ziet tot ong. een meter afstand. Wij zijn meteen om een bril gegaan. Het oog moet ook 4 uur per dag afgeplakt worden.

Nu heeft hij een paar dagen zijn bril op, maar met zijn "slechte"" oog ziet hij nog steeds niet beter. (ik doe wat testjes met tekeningetjes, maar hij ziet niet wat er opstaat). Is dat normaal, heeft dat tijd nodig, of zou hij direct beter moeten zien? Wat is jullie ervaring?

Maureen

Reactie voor op de website?

61.72. Natuurlijk zien zonder bril 57.22

Hallo Annemiek, heb een dochter van 10 jaar met een brilsterkte van -9. Mijn vraag is: kan ze ook door oefeningen haar sterkte verminderen?. Aub reageer. Ik zal geduldig wachten op antwoord. Je kan mij ook vertellen waar zo een cursus word gegeven.

Groetjes van een bezorgde moeder.

Reactie voor op de website?

61.73. Dankzij de test op het CB

Reactie op Jong bril

Dankzij de test op het C.B. kwamen wij er achter dat onze zoon +5 en +7 heeft (na doorsturen naar ziekenhuis). Hij is 3,5 en we hebben echt nooit iets gemerkt! Hij doet alles, valt nooit, botst nooit en liep al met 12 maanden.

Maar goed, bril is besteld, nu krijgen we het verhaal dat hij hem moet gaan dragen. Hij krijgt nu eerst glazen van +3 en +4. En over 3 maanden moeten we weer terug komen bij de oogarts.

Ben benieuwd. Diana

Reactie voor op de website?

61.74. Zoontje van 3 jaar bril + afplakken

Mijn zoontje van 3 jaar moest van de oogarts een bril + 2 uur afplakken. Ik stond versteld toen ze dat zei, want het komt helemaal niet voor bij ons familie en ik heb zelf niets gemerkt dat hij slecht kan zien. Hij kijkt niet scheel en stoot zich nergens aan en op de peuterspeelzaal hebben de juffen er ook niets aan gemerkt zeiden ze, dus vreemd voor mij. Maar mijn grootste vraag is wanneer zal hij van die bril afkomen? Zijn daar ervaringen mee. Of zal hij er nooit van afkomen?

Cemile

Reactie voor op de website?

61.75. 57.74 reactie op dit bericht

Hallo Cemile,

Mijn zoontje heeft dit ook gehad. De pleister een hele tijd, weet niet meer hoe lang, de bril tot zijn 12de. Hij is inmiddels 20.

Anita

Reactie voor op de website?

61.76. Help, weet nou niet of ze nou wel of geen bril nodig heeft?

Graag wil ik wat ondersteuning vragen voor mijn dochter. Mijn dochter van 4+ heeft sinds vandaag een bril gekregen, zelf uitgekozen en was er best enthousiast van. Ik zelf heb er absoluut geen moeite mee ben alleen maar blij dat ze er zo vroeg al achter gekomen zijn! Ik dacht alleen maar bij mezelf wat erg dat ik het zelf niet heb opgemerkt.

Bij de testen vond ik dat het vrij redelijk ging maar er kwam volgens de oogarts toch een advies uit om een bril te gaan nemen voor haar. +4 en andere kant + 3. Nu hebben wij hem vanmiddag opgehaald ik dacht dat er een wereld voor haar open zou gaan maar het eerste wat ze zei was mama alles danst om me heen! Daarna thuis vroeg ik of ze de tv bijv. iets beter kon zien. Maar als ze hem af heeft zegt ze: nu kan ik het goed zien en met de bril op niet!

Dragen wil ze niet want dat doet pijn in mijn oogje. Een adertje was ook rood geworden onder haar oog (bij de wallen zeg maar). Die heeft ze wel heel erg, wallen onder haar ogen, ondanks dat ze vroeg gaat slapen. Ik dacht dat het dan van haar ogen af zouden komen maar gezien haar reactie betwijfel ik het.

Wie o wie weet of het nou juist is of dat er toch nog een keer naar gekeken moet worden. Weet echt niet wat ik moet doen.

Sandra

Reactie voor op de website?

61.77. second opinion reactie 56.66

Onze dochter van 3 is afgelopen week naar de oogarts geweest en daar hebben ze een afwijking aan beide ogen gemeten van +5! Zelf hebben we daar nooit iets van gemerkt omdat we juist de indruk hebben dat ze heel goed kan zien want ze ziet alle kleine details. Het gekke is dat als ze de ogentest die ze bij de oogarts heeft gedaan net zo goed zou hebben gedaan op het consultatieburo ze niet eens doorverwezen zou zijn geweest!
Pas na de druppels hebben ze de afwijking gemeten. Ik twijfel dus erg of ze wel een bril nodig heeft. Heeft iemand advies? Zelf riep ze meteen dat ze een roze bril wilde :-) Linda

Reactie voor op de website?

61.78. 56.77 second opinion reactie

Mijn dochter heeft precies hetzelfde, nooit iets aan haar gemerkt of zij een bril nodig heeft. Toch doorgestuurd door consultatieburo.
Naar de Oogarts, ja druppels in haar ogen en ja hoor sterkte +4 en +3. Ik viel zowat van mijn stoel af! Meteen een bril aan laten meten. Mijn dochter heeft erg veel last van haar ogen gehad tot adertjes die opzetten bij het gedeelte onder haar oog (wallen)Na vele malen bellen met het ziekenhuis, steeds advies gekregen om haar bril op te laten etc. etc. Nu heb ik gisteren een second opinion gehad en die zegt een minimale afwijking in haar ogen geen reden om een bril te laten aanmeten. Gebruikt u haar bril maar als leesbril voor later!!
Ik heb het ziekenhuis meteen gebeld om te vragen hoe of wat en zij blijft erbij dat mijn dochter een bril nodig heeft. Ik weet zelf niet zo goed wat ik moet doen..... Maar ik denk dat ik het maar zo laat, vroeg of laat komen we er dan toch achter, ik heb geen zin om continu een strijd te hebben met mijn dochter omdat naar haar zeggen pijn in haar ogen krijgt van de bril en niet goed kan zien.
Sandra

Reactie voor op de website?

61.79. Juiste metingen?

Reactie op Wat te doen?

Hallo,

Onze zoon van ruim 2 jaar heeft sinds vandaag een bril. +7 /-1 cilinder en +4. Zolang wij met hem bezig blijven houdt hij, heel verrassend, zijn bril op. Maar zodra hij televisie gaat kijken blijft hij over de rand van zijn bril kijken en schuift hij de bril van zijn neus af.

Wij vragen ons dan wel af of het wel de juiste meting is geweest (hebben het 2 x nagemeten in het ziekenhuis). Nu hoorde ik ook iemand praten over een bandje achter hun hoofdje zodat zij de bril niet zo makkelijk kan afzetten. Iemand daar ervaring mee? Moet eerlijk bekennen, dat mijn man en ik erg moeten wennen aan zijn bril. Hij heeft zo een ander koppie zo en zonder bril heeft hij toch een leuker koppie, maar weet dat de bril het beste is voor hem en daar gaat het om!

Zijn er mensen met ervaringen hierin?

Suzanne

Reactie voor op de website?

61.80. Re: juiste metingen

Hoi Suzanne,

Mijn oudste zoon van nu 8 jaar, heeft sinds dat hij 3 is een bril. Hij had inderdaad een bandje achter zijn hoofd. Dat 'bandje", dat kun je gewoon bij bijv. de Hans Anders kopen, in verschillende kleuren. De uiteinden schuif je over de uiteinden van de pootjes van de bril heen, en halverwege schuif je hem dan "vast" tegen zijn achterhoofdje, dus op de maat van zijn hoofdje. Hij krijgt de bril dan zelf niet zo makkelijk meer af, en blijft goed stevig zitten. Wij vonden het ideaal. Na een tijdje is je zoontje aan het bril dragen gewend, en kun je het bandje eraf laten. Bovendien zou ik vooral tegen hem zeggen dat hij er erg stoer uit ziet met bril, ook al moet je zelf even wennen.

Succes, Marieke

Reactie voor op de website?

61.81. Zoontje moet bril dragen

Mijn zoontje is 9 jaar en wil absoluut geen bril dragen. Mijn vraag is: zijn er andere middelen? Geen lenzen want daar is hij te jong voor Een kleine ingreep ofzo?

mvg Eddy

Reactie voor op de website?

61.82. Baby 12 maanden moet bril plus 6 dragen

Reactie op Bril op zeer jonge leeftijd

Vandaag is gebleken dat mijn zoontje van pas 1 jaar een bril moet dragen. Hij is verziend en heeft plus 8 en plus 5, en krijgt een bril van plus 6 en plus 3. Heel moeilijk, maar wat moet dat moet. We hebben een leuke bril uitgekozen, hopen dat het hem bevalt. Hij is nog zo jong!

Desire

Reactie voor op de website?

61.83. 1 jaar en dan al een bril helpppp!

Reactie op Bril op zeer jonge leeftijd

Hallo, ik ben Patty en heb een zoontje van net 1 jaar. Gisteren heeft hij zijn bril gekregen en het is een drama om hem op te houden! Heeft iemand tips?

Hij heeft een sterkte van + 4.75 en + 4.25. Je zou toch denken dat hij er blij mee zou zijn, maar niet dus. Hij heeft hem op 2 dagen een 30 min op gehad :(

groetjes Patty

Reactie voor op de website?

61.84. Scheel kijken

Ik heb een zoon van nu 8 jaar en heeft in het verleden heel vaak ooglapjes. Op een gegeven moment moht hij daarmee stoppen en was alles goed. Tot op een gegeven moment het mij opviel dat hij scheel keek. Omdat een bril niet meer zou helpen is hij daarom aan zijn ogen geopereerd. Was best wel bang of alles goed zou gaan. Het zijn toch de ogen van je kind. Maar na de operatie zag alles er goed uit en hij kijkt niet meer scheel. Erg fijn.

Ook heb ik een dochter van nu 3 jaar die op dit moment een bril heeft. Ze laat haar bril altijd netjes op. Is toch een teken dat ze er beter mee ziet. Maar ik kreeg van de arts te horen dat zij waarschijnlijk ook een operatie moet ondergaan in de toekomst. Zijn er meerdere ouders waarvan hun kind een operatie heeft ondergaan voor haar / zijn ogen?

Joke

Reactie voor op de website?

61.85. Second opinion?

Hallo,

Ik ben Maud en heb een zoontje van bijna 10 maanden. Wij waren naar de orthoptist doorgestuurd, omdat ze dachten dat meneer een lui oog zou hebben. Afgelopen donderdag is geconstateerd dat hij een een sterkte heeft van +17 en +15. Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik heb het idee dat hij alles kan zien. Heeft hij zich dan zulke goede trucjes aangeleerd of kan hij zo goed zijn ogen bijstellen. Hij krijgt nu zachte lenzen die hij een maand ik kan houden dag en nacht.

Ik was helemaal van de wereld toen ik het hoorde en vergat van alles te vragen. Morgen naar de huisarts en kijken wat zij vind. Misschien toch maar een second opinion, al is het alleen maar om zeker te weten dat het echt zo is.

Heeft iemand ervaring met zo'n hoge sterkte, of ook het idee gehad dat je kind gewoon alles kan zien?

Groetjes Maud

Reactie voor op de website?

61.86. Bril dochter 5 jaar, + sterkte en cilinderafwijking

Reactie op Wat te doen 3

Mijn dochtertje kreeg toen ze 4 jaar was een bril + 5 aan beide ogen en een cilinderafwijking in beide ogen. Van een kind wat als "labiel" werd aangeduid op een peuterspeelzaal, veranderde ze in een zeker meisje. Ze ontroerde ons toen ze zei "nu zie ik jullie ogen tenminste"

Momenteel heeft ze weer veel hoofdpijn en de oogtest gisteren viel tegen, volgende week weer druppelen.

Wie heeft er ervaring met cilinderafwijkingen bij kinderen? Kan een + sterkte nog verbeter dan? Of gaat het snel achteruit?

Ik zit aan te hikken tegen wat er te wachten staat. Niemand die mij kan vertellen wat ik moet verwachten. Dat wil je als ouder toch gewoon weten. In de familie heeft niemand + sterkte of zulke slechte ogen ook is er niemand met een cilinderafwijking.

Momenteel is mijn dochtertje ook weer erg onrustig, plukt veel aan haar bril, wil hem vaker af, hoofdpijn, slecht slapen, huilerig.

En wat nog het meest voor mij als moeder me zorgen baart is de gemene wereld vol kinderen die het leuk blijken te vinden te pesten. Ik probeer mijn dochter weerbaar te maken maar soms zou ik haar het liefst gewoon maar in ons eigen veilige wereld houden, dat kan natuurlijk niet.

Ik heb 4 jaar lang gezegd dat er iets met mijn dochter was, geen gedragsprobleem maar iets anders. Dat bleken haar ogen te zijn, mijn man heeft er wel moeite mee en reageerde ook zoals ik hier lees "ze deed toch alles, ze kon toch alles" maar zo klein als ze was had ze trucjes om datgeen wat ze niet kon door een ander te laten doen. Zij wist niet beter dan dat de wereld er zo uitzag als zij de wereld zag, haar ouders hadden geen ogen voor haar en de kinderen in de klas hadden geen gezicht.

Jammer genoeg was de consultatie-arts onkundig en reageerde op haar eerste oogtest met de opmerking "je doet het fout". Ik ben toen zelf bij een kinderarts geweest en keer op keer aangedrongen om die ogen te laten testen, maar men steekt het liever op de psyche van een kind. Die opmerking van die consultatie arts maakt haar nu nog onzeker bij oogtesten. Voor mij ook geen consultatiebureaus meer.

Succes allemaal!

Chantal

Reactie voor op de website?

61.87. Ook dochter met flinke oogafwijking

Hoi Chantal,

Mijn dochter van nu net 4 is met 3 jaar al getest en had ook een zeer hoge + afwijking (+7) en een stevige cilinderafwijking. Ze draagt nu bijna een jaar een bril, moet ook al afplakken. Bij de laatste controle was ze iets vooruitgegaan. Het zal bij haar nooit helemaal weg gaan hebben ze ons verteld, maar zeker wel verbeteren. Toch zal ze haar hele leven een bril moeten.

Ik herken wel wat je zegt over dat ze labiel leek voor anderen. Toch kon ze alles altijd. Alleen in de supermarkt kon ze de Dora-koekjes nooit vinden. Ik moest bijna huilen toen ze haar bril voor het eerst had en ze meteen daarna de koekjes wel kon vinden! Wat heeft ze veel gemist en wat ben ik blij dat ze dat nu dankzij haar mooie roze bril toch mag meebeleven!

Veel sterkte met je dochtertje! Ik hoop dat ze ooit over die nare ervaring van die domme arts heen kan komen!

Groetjes, Elea

Reactie voor op de website?

61.88. Brildragen algemeen

Reactie op Bril op zeer jonge leeftijd

ik draag al 50 jaar een bril, kan niet zonder meer. Het bril dragen nu tegen vroeger is een groot verschil, mooie monturen, dunne gelazen in kunststof of glas en contactlenzen verschillende. Vroeger had ik een bril uit dik glas, werd veel gepest. Als jongen voetbalden, dat mocht niet. Maar nu is de bril aanvaard voor jong en oud. Af en toe zal er nog wel een grapje over gemaakt worden. Door de jaren heen geef ik maar een raad: zet hem (bril) op en ga geregeld op onderzoek bij de oogarts of in een moderne brillenwinkel, maakt niet uit.

groeten Roger

Reactie voor op de website?

61.89. sterkte bril verandert met het groeien.

Onze dochter was 2 toen ze een bril kreeg. Ze had toen een + sterkte van ongeveer 3, en een cilinder van min 2,5, wat vrij sterk is. Zij heeft de bril zonder problemen gedragen, waarschijnlijk omdat ze geen hoofdpijn meer had en alles goed kon zien.
Wel was het erg lastig om een passend brilletje te vinden, want ze zijn bijna allemaal te groot, te breed voor die kinder gezichtjes. MIjn opticien heeft toen speciaal kleine modelletjes besteld, maar maakte wel de domme opmerking of ik het niet later had kunnen ontdekken want hij vond het zielig dat het kind nu al met een bril moest lopen.

Afijn, ze is nu 13, heeft nu alleen nog een cilinder afwijking (-1,5). Het veranderd dus zeker met het groeien.

Reactie voor op de website?

61.90. Uw zicht verbeteren

Reactie op Natuurlijk zien zonder bril

Dag Annemiek,

Mijn dochter is gisteren voor de oogmeting bij de huisarts geweest ek heeft -2,25 en -8. Zou je mij de methode kunnen mailen?

Alvast bedankt.. Shala

Reactie voor op de website?

61.91. Tips graag!

Reactie op Bril kwijt?

Mijn dochtertje is bijna 19 maanden en moet een bril ze heeft +4 en +8. Ze krijg de bril over ong. 2 weken. Nou ben ik bang dat ze em niet op houdt, ze laat namelijk niets zitten, geen haarspeldjes, handschoenen, muts noem maar op, 't is een klein eigenwijsje, heeft er iemand tips voor me??

Corine

Reactie voor op de website?

61.92. bril bij kinderen

hallo,

goh, dat lijkt me toch moeilijk, een bril bij zulke jonge kinderen, maar later weten ze niet beter en dat is misschien wel een voordeel. Ik ben de trotse mama van vijf geweldige dochters waarvan er ook twee een bril/lenzen dragen. Onze vierde dochter (de jongste van een tweeling) moest op 11-jarige leeftijd een bril van -0,5 gaan dragen. Ze vond het echt niet leuk, maar merkte toch al heel snel dat ze beter zag en vond het toen ook niet meer zo erg. Een jaar later inmiddels heeft ze -1. Onlangs moest onze oudste ook een bril, maar ze wilde echt niet en bleef dan ook ontkennen slecht te kunnen zien, terwijl ze al -2 had! Het was eigenlijk gewoon onmogelijk dat ze het bord nog kon lezen, maar ze zei dat ze dat wel kon. Ze mocht ook lenzen, maar ook dat wilde ze niet. Maar toen ze moest kiezen werden het toch lenzen en daar is ze achteraf toch wel blij mee merken we, ook al zal ze het zelf nooit toegeven.

Zelf moest ik ook in de pubertijd aan de bril, dus ik wist wel hoe met name onze oudste zich voelde.

Els

Reactie voor op de website?

61.93. Speciale bril voor gehandicapte kinderen?

Weet iemand waar 'onbreekbare' brillen voor onze verstandelijk gehandicapte dochter te koop of te bestellen zijn? Helaas wil onze opticien geen moeite hiervoor doen, en zit onze dochter van 6 met een groot probleem. Zij heeft momenteel min 20. Zij had eerder een speciaal brilletje, lijkt op een duikbril, met een speciaal bandje om haar hoofd. Omdat haar brilleglazen nog lang niet op sterkte zijn, ziet zij nog niet goed met deze bril en gooide ze de bril steeds weg. Nu krijgt ze iets sterkere glazen en moet ze ook een nieuw montuur. Helaas zijn deze monturen blijkbaar niet meer te koop. Weet iemand misschien een adres waar we deze wel kunnen kopen? We krijgen bijna het idee dat mensen met een handicap geen recht hebben op een bril.

Suzanne

Reactie voor op de website?

61.94. Alles op z'n plaats: oogafwijking met 16 maanden

Hallo!

Goh, hier sta ik van te kijken... ik had geen idee dat ze op zo'n jonge leeftijd ook al brillen voorschreven. De reden dat ik reageer, is omdat ik bij onze jongste van meet af aan heb gezegd dat er iets niet klopt met haar ogen. Noem het moederinstinct, want ik was feitelijk de enige die het zag. Het consultatiebureau was ronduit laks en - na het ziekenhuisbezoek - ben ik wel van leer getrokken.

Onze jongste heeft verzwakte oogspieren aan beide buitenkanten - rechts domineert. We hebben altijd gezegd dat Ophelia een meisje is dat de wijde wereld intrekt; nu kijkt ze ook zo! Tja, een grap is sneller gemaakt, want verdrietig zijn we er toch wel om. In het ziekenhuis (na een verwijzing bij de huisarts) werd inderdaad geconstateerd dat ik niet gek was. (Dat gaf de nodige tranen, want niemand ziet het, he... dan twijfel je soms aan jezelf). Omdat ze nog zo jong is, staat ze strak onder controle, maar we ontkomen niet aan een bril. Ze zit nu op +1, dus dat is nog te overzien. Maar buiten de bril werd al gelijk gesproken over opereren. Is het niet medisch (migraine), dan cosmetisch. Twee jongens tegelijkertijd kunnen versieren terwijl ze op 4 meter van elkaar afstaan klinkt leuk; in de praktijk zal onze dochter er niet om kunnen lachen.

Waar ik wel blij mee ben dat ze in ons ziekenhuis daar alle medewerking aan geven, want zoals de oogarts zei: "Een blond meisje met zulke blauwe ogen kun je dat in haar jeugd niet aandoen", en ik kon het alleen maar beamen. Helaas was ze de onderzoeken beu, dus de meting is een beetje natte-vingerwerk geworden. Maar ik zit absoluut niet met een bril, ik denk dat ze er behoorlijk mee gebaat is. Afplakken durven ze niet aan, daar ze aan beide ogen verzwakte spieren heeft.

Het stomste is, dat alles door deze uitslag wel op zijn plaats gevallen is. Oofie kan heel lang indringend kijken naar iemand -scherpstellen. Zich afwenden als ik haar snel oppak- dat doet letterlijk pijn aan haar ogen. Boos kijken, fronsen? Scherpstellen. Met haar hoofd over de grond wrijven en ogen dicht? Ze vermoeden dat ze er nu al last van heeft, en ik ook. Onzeker met lopen? Alles en iedereen liep hier al, je ziet het aan haar houding. Het ergste is nu, dat sinds ik naar het ziekenhuis ben geweest, wij zien dat haar oogspieren in een snel tempo achteruit gaan. Ze kijkt steeds vaker twee kanten op, en andere mensen valt het ook op, terwijl we juist er niets over verteld hebben (daar krijg je altijd commentaar op. Duh, alsof ik t zelf nog niet doorhad...)

Overigens was het eerste wat er in het ziekenhuis gevraagd werd, was of Ophelia te vroeg geboren was.En ondanks de inleiding met 39 weken, is geconstateerd dat onze Oof zo'n 36 tot 37 weken oud was toen ze ter wereld kwam. Des te meer verbijsterd en nijdig waren de orthoptisten (kak, schrijf ik dat nu juist?) dat er geen alarmbellen afgegaan waren op mijn continue hamering dat er iets niet klopte. Maar goed, we zitten in de mallemolen en eind juli mogen we weer. Dat is wel een goed gevoel. Ik ben eigenlijk alleen nog pisnijdig vanwege het feit dat je -met vier koters, dus ondertussen ken je de klappen van de zweep wel of er iets is of niet- nog steeds niet serieus genomen wordt. Grhmpf. Zo, dat is er uit!

Groet, Dees

Reactie voor op de website?

61.95. Jong een bril

Fijn om te lezen dat er zoveel lotgenoten zijn! Mijn dochter was drie jaar oud toen ik werd doorgestuurd via het consultatiebureau. Ze twijfelden aan haar ogen. Bovendien ging ze in de loop van de dag steeds meer scheel kijken. Ik was totaal niet bekend hiermee, dus ik liet het maar allemaal op me af komen.

Bij de oogarts moesten eerst haar ogen gedruppeld worden. Drama, ze krijste alles bij elkaar. Uiteindelijk kwam er uit de meting dat ze een cylinderafwijking had van +1 en dus een bril moest. Ik vond dat best wel moeilijk, zo jong nog, en dan al een bril. Maarja, wat moet dat moet, dus een leuk montuurtje uitgezocht en enkele dagen later kreeg ze haar brilletje. Ze wilde hem best opzetten en ze zag er ook beter mee, maar na een paar dagen had ze er geen zin meer in en trok hem steeds af en gooide hem op de grond. Toen ben ik heel boos geworden, maar later had ik daar toch wel spijt van. Ze kon dr zelf immers ook niks aan doen dat ze slechte ogen heeft. Toen heb ik haar wel duidelijk gemaakt dat het beter is als ze haar bril opzet omdat ze dan beter ziet, ook als is het misschien niet leuk, het moet van de dokter. Daarna accepteerde ze het ook vrij snel. Ze zag gewoon beter, dus ze liet hem op. Daarna ook geen problemen meer mee gehad, behalve de reparaties als hij weer eens stuk was.

Op school ook nooit mee gepest, alleen één meisje en mijn dochter konden het niet zo goed met elkaar vinden. Dat meisje wilde namelijk alles en iedereen commanderen en mijn dochter liet dat niet gebeuren. Nou zocht dat meisje dus iets waarmee ze mijn dochter probeerde te 'pesten'. Ze moest bij vadertje en moedertje altijd de oma spelen omdat ze een bril had bijvoorbeeld(want alleen opa's en oma's hadden volgens haar een bril) maar mijn dochter wilde dat lang niet altijd, dus dan deed ze dat ook niet. Gevolg; ruzie. de moeder van dat meisje deed er ook niks aan. Tja, dan moet u uw dochter ook maar niet zo laten opvallen met dr bril, dat vraagt om problemen.

Gelukkig was de school wel streng tegen dat meisje. Mijn dochter maakte er zelf ook geen probleem van en trok zich weinig van aan. Ze heeft ook altijd zelf haar brillen uit mogen zoeken, dus ze maakte er ook geen probleem van meestal, alleen af en toe had ze dr echt geen zin in, maar al vrij snel zette ze hem dan toch op, omdat ze te weinig zag.

Nu wilde ze een jaar geleden, toen was ze 15, graag lenzen gaan dragen, omdat ze zich steeds meer ergerde aan haar bril. Ze is er zeker niet onzeker door ofzo, ze vindt het gewoon soms lastig. Helaas was dit niet mogelijk door verschillende factoren. dit vond ze heel erg. Na een tijdje accepteerde ze het wel, maar tot op de dag van vandaag vindt ze het af en toe nog steeds moeilijk. en tja, dat vindt je dan als moeder ook wel even moeilijk.

Zo, fijn dit even kwijt te kunnen en een beetje herkenning te zoeken. Het is niet makkelijk, maar uiteindelijk komt het wel goed.

Groetjes Karin, trotse moeder van de inmiddels zestienjarige Annelieke

Reactie voor op de website?

61.96. Annemiek, kun jij mij antwoorden?

Reactie op Natuurlijk zien zonder bril

Mijn dochter(10 jaar) moet ook aan de bril en nu ik jouw verhaal lees over verbetering van de min afwijking wil ik graag weten waar jij dat gedaan hebt.

Groet

Reactie voor op de website?

61.97. 3 jaar en een bril

Mijn zoontje van 3 heeft een bril met een +7 en een + 5,5. Weet iemand of dit in de loop van de jaren kan gaan verminderen?

Rekha

Reactie voor op de website?

61.98. 2 jaar en een bril

Mijn zoontje van twee heeft ook een bril met +6 en +8. Volgens de oogarts kan dit naar de toekomst toe nog stukken beter worden.

Heeft iemand hier ervaring mee. Welke vooruitgang is te verwachten.

Pieter

Reactie voor op de website?

61.99. Een bril en nog geen scherp zicht...

Hallo,

Mijn dochtertje van bijna 4 heeft sinds een half jaar een bril +8 aan beide ogen. Voor onze dochter hebben we een mooie bril uitgezocht en gingen er vanuit dat het probleem nu was opgelost. (wij hebben beide geen bril). Nu bleek tijdens de controle 6 weken geleden dat ze het met bril nog steeds niet scherp ziet. De orthoptist gaf aan dat als het bij de volgende controle niet beter vooruit is gegaan dat we de ogen moeten gaan afplakken, het gaat om beide ogen. Heeft iemand hier ervaring mee? op internet kan ik alleen veel informatie vinden over kinderen die een lui oog hebben en het goede oog moeten afplakken... Weet iemand misschien hoelang het duurt voordat z'n kijk achterstand is ingelopen???

Ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Daniëlla

Reactie voor op de website?

61.100. Bril op zeer jong leeftijd

Reactie op Second opinion?

Ook onze dochter heeft 8 plus en 7 pus, maar er zijn alleen maar brillen met echt dikke glazen. Weet iemand een winkel met "dunnere" glazen, of is dat niet mogelijk? Ook lees ik lenzen, maar dat kan toch niet op zo jonge leftijd, of toch wel?

Verder merken ook wij niks van haar slechtziendheid. Hoe verklaart men dit dan?

Anneke

Reactie voor op de website?

61.101. Reactie bril op zeer jonge leeftijd

Mijn vriend heeft ook een afwijking van zeven aan beide ogen. Bij Hans Anders koopt hij zijn brillen, met extra dunne glazen, je ziet er niets van dat hij een flinke afwijking heeft, geen dikke glazen dus. Overigens hadden zijn ouders in eerste instantie ook niet door hoe slecht hij zag en kreeg hij pas een bril toen hij een jaar of acht was. Hij had zelf nooit geklaagd en paste zich aan aan de situatie. Pas toen hij zijn bril had, merkte hij het verschil!

Succes! Pauline

Reactie voor op de website?

61.102. Zoontje ziet prima maar moet wel een bril?

Reactie op Natuurlijk zien zonder bril

Hallo,

Graag zou ik van jou de oefeningen ontvangen.

We hebben een zoon van nu net 5 jaar en vorig jaar is ontdekt dat mijn zoon een sterkte nodig had van links + 7,5 en rechts + 4,25. Het gaat enorm tegen mijn gevoel in en écht niet omdat ik geen bril wil voor mijn kind. Het staat hem namelijk geweldig ... en hij heeft hem ook best wel graag op ... alleen is mijn kind sinds hij die bril draagt zó veranderd qua gedrag.

Hij is jankerig, gilt de hele boel bij elkaar als iemand iets onverwachts doet (net alsof hij het niet zag aankomen)...en het is gewoon geen leuk kereltje meer.

Voorheen heeft niemand ook maar iets gemerkt van een oog afwijking ... en er ging al helemaal geen wereld voor hem open. Hij geeft zelf aan makkelijk zonder bril te kunnen en doet dan ook alles wat hij met bril doet.

Mét bril loopt hij als een roekeloze rond ... valt snel ... struikelt ... botst tegen veel dingen aan. De juffrouw klaagt er ook over.

Hij zou dichtbij niet veel zien ... maar kleuren en dingen van de vloer afpakken doet hij zonder bril makkelijker dan mét bril.

Ik zou graag wat tips willen. Hij heeft écht een computertest gehad mét oogdruppels want dan zou het niet te verpesten zijn ... ik heb er geen goed gevoel over.

Bedankt alvast voor de reaktie's.

Ellen van D. (moeder van 3 zonen)

Reactie voor op de website?

61.103. natuurlijk zien zonder bril

Reactie op Natuurlijk zien zonder bril

Annemiek,graag wil ik de oefeningen via mail ontvangen

Reactie voor op de website?

61.104. Jonge kinderen met bril

Hallo!

Mijn naam is Suus en ik heb (maar??) 2 zoontjes. Ik las op deze site veel over jonge kinderen met bril en wilde mijn ervaring met jullie delen. Mijn ervaring is nl. dat de oogjes niet meer beter worden maar ik denk wel dat dit per kind verschilt omdat alle oogafwijkingen een andere oorzaak hebben.

Mijn man en zijn vader hadden beiden al jong een bril (mijn man was 8 jaar, opa 4 jaar voor die tijd al heel erg jong); toch hebben we er nooit bij stil gestaan dat onze zoon ook slecht zag. Achteraf heel dom natuurlijk want hij viel vaak en zag nooit wat wij zagen als we bijvoorbeeld naar de dierentuin gingen en dergelijke maar ik was gewoon heel naief en dacht dat er niks mis met hem was! Hij is in zijn 1ste levensjaar geopereerd aan iets anders lichamelijks en ik denk dat ik daar mijn focus op heb gelegd..

Toen hij 3 jaar was kreeg hij bij het consultatieburo een oogtest die hij slecht maakte. Volgens de verpleegkundige maakte hij grapjes maar iets in mij zei dat dit niet goed zat en ik vroeg of hij naar een specialist doorgestuurd kon worden. En daar kreeg hij het 'vonnis' b1x +3 en 1x -/- 3 en beide ogen cilinder van -/- 3,5....maw hij zag geen steek!!! We zijn gelijk een bril gaan bestellen.

Ik maakte me zorgen of hij de bril wel zou ophouden en hoe hij ermee om zou gaan. We gingen nog op vakantie naar Eurodisney maar hij durfde nergens in... waarschijnlijk omdat hij een hoop afstanden niet inschatten want sinds zijn bril gaat hij gewoon overal in! Hij kreeg toen hj 3 jaar en 4 mnd oud was dan eindelijk zijn brilletje... er ging een wereld open voor het menneke! Hij zei: Hey mam er zitten streepjes tussen de stoeptegels en hey nu kan ik tv kijken vanaf de bank en de mooiste: hey mam...sexy! hahaha.

Hij is inmiddels 6 en zowel hij al wij weten niet beter dan dat hij de bril heeft. Hij heeft ondertussen nog steeds dezelfde cilinderafwijking, hoeft zijn oog niet meer af te plakken maar heeft nu + 3,5 en -/- 4 in sterkte en het blijft achteruit gaan helaas. Tijdens zijn laatste controle had ik zijn kleine broertje van toen 1,5 jaar bij me en tijdens een kleine controle oefening sprak ze het vermoeden uit dat ook hij een afwijking in zijn ogen had. Omdat het onmogelijk was hem te testen (hij sprak amper) spraken we af dat hij 1 jaar later ook gecontroleerd werd. Utkomst: afgelopen maandag heeft is hij getest en ook hij heeft een cilinderafwijking aan beide ogen 1x -/- 3,5 en 1x -/-3 hij heeft daarbij een sterkte van +2,5 in beide oogjes. We hebben de bril besteld en mogen hem over 3 weken gaan halen. Zal mij benieuwen hoe het de kleine man bevallen gaat. Hij is daarmee de jongste in de familie die ooit een bril kreeg met 2 jaar en 9 mnd. Wat een eer!

Ik weet dat het niet het einde van de wereld is en dat hij waarschijnlijk juist vindt dat hij er nu bij hoort (snapt niet waarom hij de enige is zonder bril in ons gezin en opa en oma) maar ik heb er toch een dag goede buikpijn van gehad hoor. Vind het toch weer zonde een bril op dat mooie onschuldige snuitje te moeten zetten. (om nog maar te zwijgen over de kosten en kleine vergoedingen) Het was heel moeilijk trouwens om een leuke bril te vinden die hem paste, zo klein maken ze ze niet echt en dat terwijl hij erg groot voor zijn leeftijd is.

Dit was mijn verhaal, hopelijk heeft iemand er wat aan, als je vragen hebt stel ze aub gerust... heb intussen wel wat ervaring!

Suus

Reactie voor op de website?

61.105. Natuurlijk beter zien

Deze methode "Natuurlijk beter zien" kan je googlen, dan kom je vanzelf sites tegen van mensen die hiermee werken. Het zijn er nog niet veel in nederland omdat het niet bekend is. Maar het is geschikt voor jong en oud en zowel plus als min sterktes zijn te verbeteren. Ook moet niet vergeten worden dat kinderen ouders spiegelen en dus ook het slechte zien, iets wordt niet gezien of mag niet gezien worden, ik heb ook een tweeling van 5 die beide slechte ogen hebben en in de verre niet kunnen zien. Door famillieopstellingen ben ik er achter gekomen wat de emotie is die hier achter ligt.

Ook cranio sacrale therapie helpt om de ogen rust te geven door de verkrampte oogspieren te laten ontspannen. In elk geval zijn ogen bedoeld om mee te zien, bril is gewoon een symptoombestrijder maar geen oplossing voor de diepere oorzaak. Lees het boek, natuurlijk beter zien van Guido van Mierlo, speciaal voor kinderen. Ik ben nog met mijn speur en graafwerk bezig, mijn dochter heeft rond min 3 mijn zoon min 0,25. Ik hou jullie op de hoogte,

Mvg Tima

Reactie voor op de website?

61.106. Zonnebril?

Reactie op Vroeg brildragend

Ik heb een vraag, mijn dochtertje van 3 heeft ongeveer sinds 1 jaar een bril. Ze kan slecht tegen het zonlicht en vorige zomer had ze een zonnebril op maar nu ziet ze gewoon te slecht om een zonnebril op te hebben zonder glazen op sterkte. Zijn er ervaringen van kinderen met een bril op sterkte en een zonnebril. Ik ben bij de opticien geweest maar de glazen kosten €75,-- en dan komt het montuur er nog bij.. Vind ik toch wel prijzig voor een zonnebril.

Groetjes Judith

Reactie voor op de website?

61.107. Brildragertjes :-)

Reactie op Wat te doen?

Beste ouders,

Zie hier veel herkenbare berichtjes. Mijn dochter is inmiddels 10 en draagt vanaf haar 1e verjaardag een bril. +9.75 en +9.50 met een cylinderafwijking. Inderdaad, dikke glazen, maar deze kunnen ze tegenwoordig zo slijpen dat het echt wel meevalt. De jampotjes van vroeger zijn echt niet meeraan de orde! Vraag er wel om dat je het zo dun mogelijk wil hebben.

In de loop der jaren is haar zicht er wel iets op vooruit gegaan maar zal ze nooit zonder hulpmiddel kunnen totdat ze de leeftijd heeft om te lazeren (als ze dat wil). Het is natuurlijk een akelig idee dat ze zo slecht zien, mijn dochter zag maar 40% en zat dus maar 10% van de 'blinden en slechtzienden categorie af'. Dat maakt je ongerust, zeker! Met een oogje scheel kijken (nog) wat we met afplakken hebben beperkt (hoewel ook wel eens vergeten of dagje rust en niet afplakken). Ik wil eigenlijk alleen maar zeggen wees niet te ongerust, een kind met deze sterktes heeft zijn of haar bril zo broodnodig dat ie echt wel opgehouden wordt en het zal je mss opvallen dat ze er veel zuiniger op zijn dan kinderen die hem niet zo hard nodig hebben. Deze week krijgt mijn dochter lenzen, een nieuwe fase en maar afwachten hoe dat werkt.

Ook ik ben zelf geen brildrager en gezegend met n goed paar ogen. Mss hebben ze gezegd tegen jullie dat er geen kans op verbetering is, maar bij mijn dochter is het toch wat vooruit gegaan (nu +7.75 7.50) niet veel maar wel positief! sterkte ermee allemaal, duurt mss even voordat je aanhet idee gewend bent, (duurde bij mij ook een jaartje of 2..3 en dan heb ik het niet over de bril maar het feit dat er iets mis is met die mooie kijkers) maar het komt allemaal goed! x

Moon

Reactie voor op de website?

61.108. Natuurlijk zien zonder bril

Reactie op Natuurlijk zien zonder bril

Beste Annemiek,

Graag zou ik meer informatie ontvangen over de door jou genoemde methode voor mijn brildragende dochter.

Vriendelijke groet,

Reactie voor op de website?

61.109. min sterkte

Reactie op Wordt hoge + sterkte in pubertijd beter

hallo allemaal,

Een paar dagen geleden is bij mijn dochter een sterkte van -11 aan beide ogen geconstateerd. Wat mij opvalt als ik de onderstaande berichten lees is dat van de kinderen met slechte ogen bijna allemaal een + sterkte hebben. Weet iemand misschien waaraan dit ligt? Heeft iemand ook ervaring met extra vergoedingen van bv zorgverzekeraar?

An

Reactie voor op de website?

61.110. Hij wil de bril niet ophouden

Mijn zoontje van 14 maanden heeft sinds anderhalve week ook een brilletje. Hij heeft +5,5 en +7,5. Tot nu toe is de bril nog totaal geen succes. Een half uur de bril ophouden is echt zijn record tot nu toe, maar dan moet je hem ook wel echt goed bezighouden. De meeste keren trekt hij de bril al af voordat hij goed opzit. Als hij de bril opheeft kijkt hij vaak onder of boven het glas langs. We vragen ons dan ook af of dit normaal is of dat de sterkte van zijn bril gewoon niet goed is. Heeft iemand hier ervaring mee?

Aan ons zoontje uitleggen dat de bril hem helpt of iets dergelijks heeft nog totaal geen zin helaas.

Emilie

Reactie voor op de website?

61.111. Miraflex

Reactie op Gevonden: klein montuurtje

hallo, mag ik vragen welke opticien miraflex brilletje heeft besteld? Geen enkele opticien kan ons helpen

Sylvia

Reactie voor op de website?

61.112. Hulp bij brilgewenning

Als een brilgewenning heel veel moeite kost is het mogelijk om daar begeleiding bij te krijgen, bijvoorbeeld van een instelling als Bartiméus. Zie ook www.bartimeus.nl.

Reactie voor op de website?

61.113. Al jong aan de bril

Mijn beide dochters waren al vroeg brildragend. ze hebben helaas mijn ogen geërfd. de oudste werd toen ze drie was doorverwezen op het cb. ze had alleen een cylinderafwijking die in de loop der jaren ook niet veranderd is. bovendien keek ze scheel, maar na twee operaties is daar niets meer van te zien. helaas zijn haar ogen te droog voor lenzen, wat ze heel jammer vindt. vooral het vooruitzicht de rest van haar leven een bril te moeten dragen trekt haar niet.

De jongste was twee toen ze doorverwezen werd. ze had een behoorlijke plusafwijking (+8) en merkte al snel dat ze door die bril beter zag. In het begin heeft ze wel even tegengestribbeld, maar dat was snel over. ze is nu 13 en haar sterkte is afgenomen naar +3. ze heeft nog niet om lenzen gevraagd, maar ik ben bang dat ze net als haar zus en ikzelf geen lenzen zal kunnen dragen. gelukkig staat een bril hen beide erg goed.

peter Rubriek: vragen - Discussie: 310501

Reactie voor op de website?

61.114. Bijziend

Van mijn vijf kinderen hebben er ook twee een bril. De vierde was 6 jaar en kon het bord niet lezen toen ze in groep 3 een plaatsje achterin de klas toegewezen kreeg. Wij naar de oogarts, resultaat; -1 dus een bril nodig. Mijn dochter was er erg verdrietig over, omdat ze de enige in de klas was die een bril moest en ze dacht dat ze hierdoor lelijk zou worden. dat was natuurlijk helemaal niet zo en ze heeft dan ook alleen maar positieve reacties gekregen. Ze heeft een leuke bril en het staat haar goed. Mijn grootste zorg is dan ook, dat het ieder jaar met een heel punt achteruitgaat.

Inmiddels is ze 10, bijna 11 en ze zit al op -5. de glazen worden dus ook steeds dikker en dat doet haar veel verdriet. Ze heeft ook al een paar jaar een beugel en die moet ze nog wel een aantal jaren. ze is hier dan ook wel eens onzeker over. Gelukkig wordt ze er niet mee gepest, maar het is dan ook een ontzettend lief en sociaal meisje. ze wil dan ook zo snel mogelijk lenzen, en wellicht remt dit de achteruitgang van haar ogen, wat heel fijn zou zijn.

De derde moest begin dit schooljaar (groep 8) een bril. Gezakt voor de oogtest bij de ggd en zodoende doorverwezen. Ze zit vooraan in de klas, dus ze had nog niks gemerkt. Ze heeft -1.25, dus dat valt mee. Ze vond het ook helemaal niet erg, was allang blij dat ze weer goed kon zien. Uiterlijk boeit haar niet. De bril moet lekker zitten en stevig zijn, want ze voetbalt veel en speelt vaak buiten. Ondanks dat ze vaak vrij wild speelt en hem altijd op heeft, is ze er heel netjes en zuinig mee en is hij ook nog nooit stuk of verbogen geweest, terwijl dat toch mijn grootste zorg was bij haar. lenzen wil ze niet, want dat vindt ze teveel gedoe.

K.

Reactie voor op de website?

61.115. Nog steeds twijfel over zijn bril

Reactie op Help, weet nou niet of ze nou wel of geen bril nodig heeft?

Mijn zoon van 4 heeft ook sinds 2 maanden een bril, nooit wat gemerkt maar bij de oog test op +5,75 en +5,00. Hij kreeg dus ook een bril. Nou, zijn wereld ging echt niet open als eerste. Wat hij zei is: ik sta in de lift en dat bleef hij heel de dag zeggen.

Nu is dat wel over maar toch kan hij het met bril niet beter zien, hij kan het niet goed overzien. Als hij bij school z'n moeder moet vinden, trekt hij z'n neus op om te zoeken wie z'n moeder is. Als hij lego bouwt, doet hij het net zo goed als zonder bril. Het lijkt soms wel dat het zonder bril beter gaat. Ik ga een dinsdag z'n ogen opnieuw laten meten, ben echt benieuwd wat daar uit komt.

Ik heb ook het idee dat de meting niet goed is gebeurd. Is er bij iemand wel eens een meting in het ziekenhuis met druppelen verkeerd gebeurd?

Linda

Reactie voor op de website?

61.116. Jong aan de bril

Hier een gezin met acht kinderen waarvan er twee al sinds hun kinderjaren een bril dragen. Onze Iris was vier toen ze op het consultatiebureau drie keer zakte voor de oogtest en doorverwezen werd. Bij de orthoptist bleek dat ze een afwijking van +5 en +6 had en ook nog een lui oog waar ze maar 20% mee zag. Dat werd dus een bril en afplakken. Iris vond het beide niet leuk, vooral het afplakken niet.

In het begin was het een dagelijkse strijd tussen Iris en ons. Ze wilde geen pleister op haar oog en ze wilde ook haar bril niet dragen. Ze riep vaak dat ze ons haatte en dat wij niet van haar hielden. Ze begreep nog niet dat we dit voor haar eigen bestwil deden. En ook al wisten we dat ze het niet meende, maar dat het pure onmacht was, het doet toch pijn als je kind zulke dingen tegen je zegt. Toch hielden wij voet bij stuk. Er zijn nu eenmaal dingen in het leven die niet leuk zijn, maar die gewoon moeten en een bril en een pleister hoorden daar ook bij.

In het begin zag ze met de pleister natuurlijk erg weinig. Ze gooide vaak dingen om, struikelde en ze is een paar keer van de trap gevallen. Dat frustreerde haar enorm en dat is natuurlijk moeilijk om te zien. We probeerden haar te troosten en er voor haar te zijn, maar die pleister moest gewoon gedragen worden, hoe vervelend ze het ook vond. En dan zijn er nog die klasgenootjes die het niet begrepen en haar onbedoeld kwetsten.

Naarmate ze ouder werd, begreep ze het steeds beter. De pleister hoefde ze steeds minder te dragen, omdat haar zicht vooruit ging. Helaas niet verder dan 80%. Iris bleek een afwijking te hebben waarbij de lichtstralen niet samenvielen op de gele vlek, maar op een punt net daarnaast. Beter dan dit zou het dus met haar luie oog niet worden. Om die 80% te behouden heeft ze tot haar 12e elke dag nog een uur haar oog af moeten plakken. Dat ging met steeds minder tegenzin, omdat ze zelf inzag waarom dat moest en een uurtje is natuurlijk niet lang. Toch baalde ze er af en toe nog wel van, maar dat mocht natuurlijk gewoon. Even knuffelen en dan was ze vaak alweer vergeten dat ze een beetje boos was.

Toen ze op haar 12e mocht stoppen met plakken, was ze wel enorm blij. Ze moest wel nog een bril blijven dragen. Toen ze veertien was heeft ze lenzen gekregen die ze afwisselt met een bril, want haar ogen zijn te snel geïrriteerd om elke dag lenzen te dragen. Wat wel een probleem was, was wiskunde in havo 3. Daar werd heel veel ruimtelijk inzicht gevraagd en dat heeft Iris niet. Dat zorgde voor heel veel frustratie bij haar, ook omdat haar leraar er geen begrip voor had. Huilbuien, met boeken gooien, schelden en de meest vreselijke verwensingen over die man uitspreken. Wiskunde was voor haar nog erger dan die pleisters vroeger.

Uiteindelijk heeft haar mentor het keihard voor haar opgenomen tijdens de rapportvergadering, waardoor ze toch over mocht. Blijven zitten had geen zin gehad, want wiskunde zou weer niet lukken en de rest van de vakken waren gewoon goed. In de bovenbouw heeft ze wiskunde A gedaan. Geen ruimtelijk inzicht en een negen op haar eindlijst. Wat was ze daar trots op! Het gezicht van die man toen ze op de diploma-uitreiking haar lijst liet zien was onbetaalbaar. Inmiddels is ze 19, zit in het tweede jaar van het hbo en heeft zelfs haar rijbewijs gehaald, al kostte dat iets meer moeite dan gemiddeld. Ze heeft nog steeds een bril/lenzen, maar haar sterkte is verminderd naar +1 en +2, dus dat valt heel erg mee. Ze heeft haar oogafwijking inmiddels allang geaccepteerd. Laatst zei ze nog: als mijn kinderen later ook iets aan hun ogen mankeren, dan pak ik dat hetzelfde aan als jullie hebben gedaan. Die bevestiging deed ons natuurlijk heel erg goed.

Onze jongste, Mila, heeft ook al van jongs af aan een bril. Toen ze twee was, keek ze af en toe scheel en toen we met Iris op controle waren, hebben we dat aan de orthoptist voorgelegd. Die besloot om haar ook even te controleren en het bleek dat ze +10 en +13 had met enorme cilinders van -5 en -6! We hadden nooit verwacht dat ze zo'n sterke afwijking had en waren totaal verbijsterd. Iris haar eerste bril had al vrij dikke glazen, dus die van Mila helemaal. Het waren nog net geen jampotjes. Maar Mila was na een paar dagen helemaal aan haar bril gewend. Ze heeft nooit een probleem gemaakt van het brildragen, ze had haar bril gewoon heel hard nodig. Ook zij had een lui oog waar ze maar 10% mee zag. Afplakken vond ze vreselijk, maar wat moet, dat moet.

Gelukkig had ze in het begin steun aan Iris. Samen afplakken is toch net iets minder erg. Ook bij haar zijn we erg consequent geweest, waardoor haar oog vooruit ging. Helaas had Mila dezelfde afwijking als Iris en werd haar zicht niet beter dan 75%. Ook afplakken tot haar 12e en nog steeds een forse sterkte in haar bril, maar daar had ze geen problemen mee. Vorig jaar sloeg het noodlot toe. Ze kreeg last van haar goede oog. Ze zag een zwarte vlek in haar beeld die niet meer wegging. Het bleek dat ze een tumor in haar oog had en haar oog moest verwijderd worden. Daar zijn we allemaal heel verdrietig om geweest. Gek genoeg Mila zelf nog het minst. Die was vooral dankbaar dat het bij haar oog bleef en is in alle hectiek enorm volwassen met deze situatie omgegaan, ook al was ze nog maar 13. Ze heeft nu een kunstoog. Daar zie je niks van, maar ze ziet dus nog maar met één oog en ook nog maar 75%. Dat is helaas te weinig om auto te kunnen rijden. Dat weet Mila ook en ondanks dat ze dat jammer vindt, maakt ze er (nog) geen probleem van. Ze is blij dat ze nog gewoon kan zien, ook al is het maar 75% met een bril van +8 en een cilinder van -4,5.

Wij zijn dan ook heel trots op haar en hoe ze hier mee omgaat. Dus ook al moeten je kindjes een bril, het is vervelend, maar geen wereldramp. Het komt wel goed, ook al kan dat even duren en gaat niet ieder kind er even gemakkelijk mee om. Zorg vooral dat je consequent bent en dat je er bent voor je kind als ze er verdrietig of boos om zijn. Als je het zelf positief benadert, doet je kind dat (na een tijdje) ook. Succes!

Hannie

Reactie voor op de website?

61.117. Toepassen methode

Hoi Annemiek

Zou je mij info. Over de methode willen sturen? Mijn zoontje heeft een plus sterkte.

Bedankt!

Reactie voor op de website?

61.118. Bril bij 14 maanden

Reactie op Bril op zeer jonge leeftijd

Hoi,

Wij hebben net te horen gekregen dat ons zoontje van 14 maanden een sterkte heeft van +7 aan beiden ogen en dus een bril moet. We zijn ons kapot geschrokken, vinden het erg heftig! Hebben jullie tips voor ons wat betreft een goede bril voor zo'n klein mannetje? Waar moeten we op letten? Alvast bedankt!

Groetjes, Natasja

Reactie voor op de website?

61.119. Natuurlijk zien

Reactie op Natuurlijk zien zonder bril

De beschreven methode is al heel erg oud. Zo uit mijn hoofd al vanaf 1946 bekend. Dat er weinig bekendheid aan gegeven wordt is volgens mijn informatie doordat de methode slechts tijdelijk werkt. Op het moment dat de oefeningen worden gestopt (hoe controleer je of een kind die oefeningen echt doet?) komt al snel weer de voormalig benodigde sterkte terug. Dit soort experimenten heeft overigens óók geleid tot gevaarlijke situaties, met name bij kinderen in het verkeer.

Iets anders is, dat de meting bij kinderen tegenwoordig vrij nauwkeurig kan worden gedaan d.m.v. onder meer geavanceerde apparatuur. Vroeger deed men de metingen alleen door 'lichtflitsjes en lensjes' het z.g. skiascoperen en moest men een gemiddelde berekenen. Tegenwoordig weet men veel meer van de effecten van allerlei behandelmethoden waaronder brillen, contactlenzen en afplakken van het 'goede' oog.

Als ouders twijfelen aan de kwaliteit van de meting, bijvoorbeeld door de reactie van het kind, zou ik aanraden een second opinion te vragen bij een andere oogzorgpraktijk. Deze (herhaalde) meting kan dan het best en veiligst gedaan worden door een geregistreerde hbo-optometrist of een gekwalificeerde orthoptist, die vaak in samenwerking met een oogarts werkt. Een second opinion kan voorkomen dat een kind (te) lang met een verkeerde bril op loopt, met alle gevolgen voor de ontwikkeling van dien.

Zelf was ik jarenlang opticien en heb veel dingen voorbij zien komen. Het is fijn als de opticien die het hulpmiddel (bril of contactlenzen) levert er ook bij vertelt wat de verwachting ervan kan zijn. Ieder mens, dus ook elk kind, is anders. Vraag daar expliciet naar als het hulpmiddel wordt afgehaald. Kortom: wees assertief in de winkel en kom desnoods net zo lang terug tot het duidelijk is wat er precies gebeurd.

succes allen! groet van Marjon

Reactie voor op de website?

61.120. Vanaf 15 maanden een bril

Reactie op Bril op zeer jonge leeftijd

Hallo,

Ik ben een moeder van een zoon van bijna 5 jaar en brildragend vanaf 18 mnd. Onze zoon keek continu scheel van 6mnd , en is op 1 jarige leeftijd daaraan geopereerd. Daarna bleek dat een sterkte had van 3+, inmiddels is hij bijna 5 jaar en is zijn sterkte 7+. Wij hebben hem de bril steeds even opgezet en hem toen afgeleide met een spel of iets te eten, of met papa fietsen. Na een paar weken was hij gewend, en gaat de bril nu op als hij op staat en als hij slapen gaat deze weer af. Hij is erg gehecht aan zijn bril. Leuke montuurtjes is lastig, maar ze zijn er wel. Wij rijden 20 min. naar een kinderbrillen winkel, met veel monturen. Hij krijgt nu ook een zwembril op sterkte voor de zwemles. Ik vind het wel jammer dat je niets terug krijgt van de verzekering.

Succes, hopelijk heb je iets aan onze ervaring.

Jeannette Aalten

Reactie voor op de website?

61.121. Mijn zoon moet een bril alleen krijg ik te veel adviezen

Reactie op Bril op zeer jonge leeftijd

Mijn zoontje moet een bril met de sterkte +6,5 en +6,75 nu krijg ik qua dikte van de glazen steeds tegenstrijdige adviezen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Reactie voor op de website?

61.122. Mijn ervaring

Wij hebben drie kinderen, waarvan er twee een bril dragen. De jongste al sinds ze twee is. Ze keek erg scheel dus vandaar dat we naar de oogarts gingen. De meting wees uit dat ze een zeer forse afwijking had van +11 en +12 met cilinders van -5. Dat was wel schrikken want dat hadden we niet verwacht. Ze moest dus een bril. Dat vond ze aanvankelijk maar niks, maar ze had al snel door dat ze daarmee veel beter zag en daarna is het eigenlijk nooit meer een probleem geweest. Ze zette hem altijd uit zichzelf op en had hem ook echt nodig. Ze moest ook afplakken, beide ogen om en om, omdat ze allebei lui waren. Afplakken vond ze niet leuk, maar ze onderging het zonder te klagen. Soms werd ze even boos als de pleister erop moest omdat ze niet wilde en soms trok ze hem los maar over het algemeen ging het goed.

Aan scheelzien is ze inmiddels al drie keer geopereerd, toen ze vier, acht en twaalf was. De operaties waren niet fijn, maar doordat ze ook schisis heeft, is ze wel wat gewend. Vooral dat ze de eerste dagen na de operatie niks kon zien vond ze vervelend en dat zorgde wel af en toe voor frustratie bij haar. Afplakken hebben we tot aan de tweede operatie met acht jaar gedaan. Ze was wel blij dat ze er toen na zes jaar eindelijk mee mocht stoppen. Een bril heeft ze nog steeds, dat was vanaf het begin al duidelijk dat ze daar niet overheen zou groeien. De sterkte is wel iets afgenomen, nu ze 15 is, heeft ze +7,75 en +8,25 met cilinders van -4,5. Alsnog een forse sterkte dus.

Ze heeft haar bril nog steeds heel hard nodig. Lenzen kan vanwege de sterke cilinders niet. Dat wilde ze laatst wel graag, maar ze had er vooraf al rekening mee gehouden dat er een kans was dat het niet kon, dus de teleurstelling viel mee, al was ze er wel even verdrietig van. Want ja, haar glazen vergroten haar ogen best wel, en ze zijn redelijk dik. Dus haar slechte ogen vallen behoorlijk op. Gelukkig kan ze er over het algemeen goed mee omgaan.

Onze middelste heeft ook een bril, maar sinds haar elfde en een veel minder heftige sterkte. Begon met -1 en heeft inmiddels (ze is nu 18) -3. Bij haar is het eigenlijk nooit een issue geweest.

Linda

Reactie voor op de website?

61.123. Kleuter gepest met bril en pleister

Wij hebben een dochtertje van vijf jaar en sinds kort heeft ze een bril. Sterkte is rond de plus vijf en plus acht. Het slechtste oog is ook nog lui, dus ze moet ook plakken. En ze kijkt scheel waarvoor ze geopereerd zal moeten worden. Ze vindt het zelf helemaal niet leuk allemaal, en wordt op school ook gepest ermee. Andere kinderen schelden haar uit en sluiten haar buiten. Ze mag bijvoorbeeld niet meedoen met prinsesje spelen omdat prinsessen geen bril zouden hebben, laat staan een pleister en een scheel oog. En ze wordt vaak uitgemaakt voor eenoog of brilsmurf of schele of moffel (die mol van koekeloere).

Elke morgen is ze wel even verdrietig als de pleister er op moet. Ze weet dat het moet en doet het ook wel netjes, maar het is wel moeilijk. We proberen haar wel weerbaar te maken, van ons mag ze best een klap uitdelen als het nodig is, alleen is ze daar te lief voor. We willen ook vooral voorkomen dat ze een hekel krijgt aan haar bril, aangezien ze die de rest van haar leven nodig zal hebben.

En ze wil heel graag op zwemles, maar aangezien ze na de operatie zes weken niet mag zwemmen, wachten we daar nog even mee.

Mama

Reactie voor op de website?

61.124. Pester laten zien wie jullie zijn

Nodig de grooste pester uit en laat haar je dochter leren kennen zoals ze is, een leuke meid. Begeleid het spelen, bak cupcakes, ga met ze kleien, knutselen. Probeer een band te creeren tussen pester en je dochter, probeer ook de ouders te leren kennen. Ga de confrontatie aan laat als ouders zien hoe je beschaafd met elkaar omgaat en hoop dat het zal helpen. Laat de Pester uiteindelijk kennis maken met de pleister en hoe verschrikkelijk het is dat je dochter dit heeft. En zoek de zwakke plek van de pester; onthoud, niemand is perfect, echt niemand. Die zwakke plek kan ook zijn: gescheiden ouders, slechte band thuis, bang voor spinnen, dyscalulie, enz. Hoeft dus niet aan buitenkant zichtbaar te zijn. Probeer hier mee duidelijk te maken aan de kinderen dat iedereen wel iets heeft dat niet perfect is en dat dat pest dan echt niet leuk is. Onhoud, dit kan niet direct veranderen het heeft tijd nodig.

Samantha

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Bril op zeer jonge leeftijd

 1. Bril kwijt?
 2. Gevraagd: ervaring met bril op zeer jonge leeftijd
 3. Acceptatie van bril
 4. Vroeg bril dragend
 5. bril??
 6. Ik wil ook een bril!
 7. Wennen aan bril op jonge leeftijd
 8. Baby van onder de 1 jaar met bril
 9. Jong bril
 10. Gevraagd: ervaring met angsten na krijgen bril op zeer jonge leeftijd
 11. Voor Ingeborg, bril
 12. Voor Nathalie
 13. Ingeborg en zoon met bril
 14. Wat te doen?
 15. Vroeg brildragend
 16. Vroeg een bril
 17. Bril
 18. Wat te doen? nr. 2
 19. Jong een bril
 20. Wennen aan een bril?
 21. Wennen aan een bril
 22. Natuurlijk zien zonder bril
 23. Vroeg een bril
 24. Aansprakelijk stellen
 25. Bril op jonge leeftijd
 26. Brillen
 27. Brillen en glazen kunnen voordeliger
 28. Groot verschil in sterkte na een half jaar.
 29. Bril met 16 maanden
 30. De tweede ook een bril
 31. Gezocht: piepklein montuurtje
 32. Klein brilletje
 33. 8 mnd en een bril
 34. Wat te doen 3
 35. Bril op zeer jonge leeftijd
 36. Bril op jonge leeftijd
 37. Hoofdpijn weg door bril
 38. Bril
 39. Toch de bril opzetten
 40. Er ging een wereld open
 41. Maak een feestje van die bril! Verschil plus en min
 42. Voor Annemiek: natuurlijk zien zonder bril
 43. Vraag voor Annemiek
 44. Bril op zeer jonge leeftijd
 45. Trucs?
 46. Wat te doen
 47. Baby van 9 mnd laten wennen aan bril
 48. Kinderen met brilproblemen
 49. Kinderen met brilproblemen
 50. Wanneer een bril?
 51. Issy
 52. Wordt hoge + sterkte in pubertijd beter
 53. 3 kleine kids aan de bril!
 54. Natuurlijk zien, Annemiek
 55. Ik wilde dat ze al zo oud waren dat ik het kon uitleggen
 56. Superblij met z\'n bril
 57. Natuurlijk zien
 58. Natuurlijk zien
 59. zorg verzekering voor brildragers
 60. brilgewenning.
 61. komt het wel weer goed?
 62. Voor Nes - jonge leeftijd bril
 63. Second opinion?
 64. 10,5 maand oud en een bril
 65. Kleinkind 11 maanden
 66. Second opinion
 67. Gevonden: klein montuurtje
 68. Dochtertje en een bril
 69. Zoontje 4 jaar bril
 70. Bril
 71. Zoontje 3 jaar, bril
 72. Natuurlijk zien zonder bril 57.22
 73. Dankzij de test op het CB
 74. Zoontje van 3 jaar bril + afplakken
 75. 57.74 reactie op dit bericht
 76. Help, weet nou niet of ze nou wel of geen bril nodig heeft?
 77. second opinion reactie 56.66
 78. 56.77 second opinion reactie
 79. Juiste metingen?
 80. Re: juiste metingen
 81. Zoontje moet bril dragen
 82. Baby 12 maanden moet bril plus 6 dragen
 83. 1 jaar en dan al een bril helpppp!
 84. Scheel kijken
 85. Second opinion?
 86. Bril dochter 5 jaar, + sterkte en cilinderafwijking
 87. Ook dochter met flinke oogafwijking
 88. Brildragen algemeen
 89. sterkte bril verandert met het groeien.
 90. Uw zicht verbeteren
 91. Tips graag!
 92. bril bij kinderen
 93. Speciale bril voor gehandicapte kinderen?
 94. Alles op z\'n plaats: oogafwijking met 16 maanden
 95. Jong een bril
 96. Annemiek, kun jij mij antwoorden?
 97. 3 jaar en een bril
 98. 2 jaar en een bril
 99. Een bril en nog geen scherp zicht...
 100. Bril op zeer jong leeftijd
 101. Reactie bril op zeer jonge leeftijd
 102. Zoontje ziet prima maar moet wel een bril?
 103. natuurlijk zien zonder bril
 104. Jonge kinderen met bril
 105. Natuurlijk beter zien
 106. Zonnebril?
 107. Brildragertjes :-)
 108. Natuurlijk zien zonder bril
 109. min sterkte
 110. Hij wil de bril niet ophouden
 111. Miraflex
 112. Hulp bij brilgewenning
 113. Al jong aan de bril
 114. Bijziend
 115. Nog steeds twijfel over zijn bril
 116. Jong aan de bril
 117. Toepassen methode
 118. Bril bij 14 maanden
 119. Natuurlijk zien
 120. Vanaf 15 maanden een bril
 121. Mijn zoon moet een bril alleen krijg ik te veel adviezen
 122. Mijn ervaring
 123. Kleuter gepest met bril en pleister
 124. Pester laten zien wie jullie zijn

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.