Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

81. Kind van 12 jaar doet het in de broek

Heeft iemand suggesties voor het volgende probleem? Het betreft een familielid die het niet meer ziet zitten met haar kind en zelfs de psychiater zegt dat het geen zin heeft als het kind niet mee wilt werken.

Achtergrond: De ouders zijn gescheiden. Pa woont in zuid Nederland en ma in omgeving Utrecht. Hij heeft een broer die in een tehuis zit (ADHD verschijnselen, kunnen absoluut niet elkaar verdragen). Kind gaat om de week naar zijn vader. Moeder zit in uitkering, vader werkt. Vader heeft sinds kort een vriendin, die ook kinderen heeft.

Kind doet alleen waar ie zin in heeft, geeft grote monden aan zijn moeder (vooral) en gebruikt terminologie waar de honden geen brood van lusten. Hij eet nooit groenten, wat ze er ook aan probeert te doen. Verder probeert hij de ouders tegen elkaar uit te spelen. Sinds zijn zevende jaar is hij pas 100% zindelijk en nu schijnt hij (12jr) het af en toe weer te doen in zijn broek en er ook in te willen blijven lopen. Hij is enige tijd onder behandeling geweest van een kinderpsychiater. Deze heeft hem kortgeleden naar huis gestuurd, omdat de jongen er geen zin meer in had en gezien zijn leeftijd het hierdoor ook geen baat zou hebben.

Heeft iemand dezelfde ervaringen ooit gehad? Graag uw reactie!

R

Reactie voor op de website?

81.1. Broekplassen

Ik wil reageren op het kind van 12 dat nog in de broek plast:

Ikzelf (nu 30) heb tot ongeveer 12 jaar in bed geplast. Overdag was er geen probleem. Overigens was er bij mij geen psychologisch probleem, maar meer het feit dat mijn blaas 's nachts de aandrang niet voelde.

Dat heb ik toen binnen een week wel geleerd met een soort electronische luier (toen via apotheek te huur). Die moest je om doen en zodra er ook maar een duppeltje vocht op kwam, ging er een oorverdovend alarm af. Van schrik knijp je je blaas dan wel dicht. Misschien is dit iets om voor de nacht te gebruiken, want zo'n verstoorde nachtrust is natuurlijk ook geen pretje.

Kijk als het kind echt niet wilt meewerken, dan is het natuurlijk erg lastig. Want het kind is natuurlijk oud genoeg om de luier ook weer af te doen. In feite had ik er toen ook niet zo'n problemen mee dat ik nog in bed plaste. Maar voor mij was het feit dat ik mee op kamp moest toch een aanzet om dit af te leren. Want tegenover mijn klasgenootjes wilde ik natuurlijk niet voor schut staan!!

Ik hoop dat u hier iets aan heeft. Maar het probleem lijkt me wel erg groot en ligt op een heel ander vlak dan wat er bij aan de hand was.

Misschien is het anders een tip voor andere mensen met kinderen die zindelijkheidsproblemen hebben.

Saskia

Reactie voor op de website?

81.2. Bedplassen

Ook ik heb vrij lang last gehad van bedplassen (tot mijn 10de). Wat voor mij persoonlijk geholpen heeft:
 1. bij het inslapen niet proberen te tobben over mijn probleem (dit is een moeilijke, ik geef het toe)
 2. aanmoedigingen van familie: tijdens een verblijf bij mijn grootouders kreeg ik voor elke droge nacht een kleine aanmoediging (in totaal 1 gulden voor 20 droge nachten). Raar maar waar, maar de hele tijd bleef ik droog, enkel omdat ik werd aangemoedigd ipv bestraft (wat er dus ook voor zorgde dat ik minder zat te tobben bij het inslapen)
Wat het eerste punt betreft heb ik nog een kleine anekdote: op een zekere nacht droomde ik dat ik moest, en in mijn droom ging ik keurig naar de wc, eens op de wc dacht ik: nu ben ik veilig, laat maar komen. Maar wat een teleurstelling bij het wakker worden !

groetjes, Rob

Reactie voor op de website?

81.3. Bedplassen

Het lijkt me logisch dat de jongen terug is gevallen tot het in de broek plassen. Vaak als er ingrijpende dingen gebeuren in een kinderleven, kunnen ze weer in hun broek plassen overdag of 's nachts. Mijn zoontje plaste tot zijn 10de 's nachts in zijn bed en tot zijn 9 1/2 ste nog overdag. Ik ben met hem naar het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis doorverwezen, waar hij o.a. een blaasfunctie onderzoek heeft gehad. Daar hebben we aanwijzingen gehad m.b.t. training voor zijn blaas. Uiteindelijk heeft het geholpen. Wat betreft het bedplassen: hij heeft een tijdje Minrin tabletten gebruikt (zo'n 5 maanden) en sindsdien is hij kurkdroog.

Even voor de goede orde: mijn zoon was tot zijn 6de zindelijk, maar sinds ik tijdens een vakantie in Frankrijk mijn been brak, waardoor ik daar een tijd in het ziekenhuis moest verblijven, is het mis gegaan. Dat incident heeft kennelijk voor stress bij het jongetje gezorgd, waardoor hij overdag weer in zijn broek plaste (hij was 's nachts toen ook nog niet zindelijk).

Ik ben ervan overtuigd dat het met uw familielid van 12 op den duur beter zal gaan, wellicht als hij de situatie die is ontstaan beter kan hanteren. Maar anders zou ik om een doorverwijzing naar het WKZ in Utrecht of naar een ander kinderziekenhuis vragen bij de huisarts.

Edith

Noot redactie: Kijk voor informatie over bedplassen, behandeling en medicijnen ook op de pagina's van http://www.fss.uu.nl/ped/enuresis/ Aad van Londen .

Reactie voor op de website?

81.4. Heb ik ook gehad

Ik had er ook vaak last van toen ik 12 was. Ik ben toen naar het ziekenhuis gegaan en daar keken ze of ik mijn voorhuid op de goede manier kon bewegen. Dit was zeer pijnlijk en toen ben ik besneden, maar ook bleek een bal niet op de goede plaats te zitten.

Ik weet alleen niet of dit mijn probleem verholpen heeft, maar ik heb het daarna nooit meer gehad.

succes en het beste ......B

Reactie voor op de website?

81.5. Bedplassen

Ik heb ook een zoon die nog in bed plast. Hij is 11 jaar en zit in groep 8. Hij gaat dus volgend jaar van school af. Wie heeft dat eerder mee gemaakt? Heb van alles al geprobeerd.

G.

Reactie voor op de website?

81.6. reactie op kind van 12 plast in de broek

Het valt me op wanneer je iets wilt weten over wat oudere kinderen die nog in hun broek plassen, je altijd reacties krijgt over bedplassen. Mijn zoontje is nu ruim 5 en plast alleen overdag in zijn broek. 's Nachts is hij juist droog. Ik heb hier nog nergens iets over gevonden. Wel heb ik een titel van een boek maar ik heb het zelf nog niet gelezen dus ik weet ook niet of er iets interessants in staat:
  Als zindelijk worden niet vanzelf gaat.
  van M.A.W Vijverberg, A. Elzinga-Plomp en T.P.V.M. de Jong.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt en als iemand nog tips heeft lees ik dat graag.

Mariska

Reactie voor op de website?

81.7. Meer rust inbouwen

Kinderen die overdag nog in de broek plassen, nemen vaak te weinig tijd om goed leeg te plassen. Ze spelen intensief, voelen wel het signaal om te plassen maar nemen onvoldoende tijd om daarnaar te luisteren. Gevolg: Overlopen van de plas. 's Nachts zijn ze wel droog omdat ze dan meer ontspannen zijn.

Stimuleer het tijdnemen voor w.c.bezoek, dat is vaak voldoende om ook overdag droog te blijven.

Succes!

Reactie voor op de website?

81.8. Broekpoepen

Hallo,

Wie heeft er net als ons een kind dat nog steeds in de broek poept? Hij is al 13 jaar en wij zijn van de ene instantie naar de andere gestuurd (al 7 jaar) en onze zoon is zelfs 1.5 jaar opgenomen geweest bij kinder en jeugdpsychiatrie omdat het tussen de oren zou zitten. Nu zijn wij in Nijmegen op een poeppolie en nu lijkt eindelijk te lukken om de boel onder controle te krijgen. Het is een taboe-onderwerp waar weinig over gesproken wordt. Maar waarom wel over bed/broek- plassen en niet over broekpoepen? Zijn er meer ouders of kinderen die zoiets dergelijks meemaken of meegemaakt hebben? Willen jullie dan reageren?

Wendy

Reactie voor op de website?

81.9. Broekpoepen

Onze zoon van 10 jaar poept vanaf zijn derde jaar in zijn broek. Ook wij hebben al een groot ziekenhuis- en jeugdpsychiater-verleden. Het probleem blijft echter en wij hebben het gevoel met de rug tegen de muur te staan, daar onze zoon steeds ongemotiveerder wordt zich er voor in te zetten. Via via hadden wij al eens gehoord van de poeppoli in Nijmegen. Wie zou ons hierover meer informatie kunnen verstrekken?

Reactie voor op de website?

81.10. Behandeling obstipatie op de poeppoli

Het genoemde probleem komt veel vaker voor. Je kunt het niet echt "broekpoepen" noemen, het is vaak het gevolg van obstipatie. De darm zit te vol, en steeds loopt de darm iets over. De kinderen zijn de goede perstechniek verleerd, persen verkeerd en daardoor kan de darm zich niet goed ledigen.

Op de "poeppoli" in Nijmegen wordt, onder begeleiding van een fysiotherapeute weer de goede perstechniek aangeleerd. Het verkeerde persen gebeurt niet bewust, het kind kan er niets aan doen. Soms ontstaat zoiets door bijvoorbeeld kloofjes waardoor poepen pijn doet. Onbewust wordt dan de ontlasting opgehouden.

Soms ontstaat het ook door onvoldoende rust nemen bij het naar de w.c, gaan. Op de poeppoli wordt vooral weer geleerd hoe de spieren weer ontspannen kunnen worden gebruikt.

Reactie voor op de website?

81.11. Poeppolie in Nijmegen

Graag zou ik willen weten hoe ik in contact kan komen met deze polie. Mijn zoon van bijna acht jaar poept ook nog steeds in zijn broek en ik wil er graag iets aan doen voor hij straks vreselijk geplaagd gaat worden. Ik heb niet het idee dat hij het expres doet, hij is er echt verdrietig onder.

Met vriendelijke groet,
Hedda

Reactie voor op de website?

81.12. Contact met poeppoli

Dit kan via de huisarts, of neem contact op met kinderfysiotherapie in het Nijmeegse Radboud ziekenhuis.

Reactie voor op de website?

81.13. Zoon van 13 poept plots terug in zijn broek

Mijn zoon van 13 is jarenlang zindelijk geweest, tot voor enkele maanden. Toen begon hij van de ene dag op de andere terug in zijn broek te poepen. De eerste keer gebeurde in een winkelcentrum. Hij gaf zelf aan nodig te moeten, wij gingen met hem mee naar de wc. Hij zei dat hij daar zijn behoefte had gedaan, maar nog geen tien minuten later, zien we hen opeens hurken en in zijn broek poepen. Sindsdien gebeurt het wel vaker en steeds op dezelfde manier. Hij hurkt neer en poept, vaak op drukke plaatsten zals de stad, winkels, openbaar vervoer,... maar ook thuis, in zijn broek. Op school is hij wel volledig zindelijk.

Hijzelf weet niet waarom hij dit opeens terug doet. Wijzelf zijn ten einde raad. Noch de gecontacteerde artsen en de psycholoog weten raad. Mijn zoon zegt normale aandrang te hebben.

Nieke

Reactie voor op de website?

81.14. Broekpoepen

Onze zoon van 10 jaar heeft ook een poepprobleem, ongeveer vanaf zijn derde jaar. Ook wij hebben diverse doktoren bezocht, zonder enig resultaat. Momenteel is hij onder behandeling in het AMC te Amsterdam (poeppoli). Met diverse medicijnen en trainingen proberen ze daar een oplossing te zoeken voor het probleem. Op dit moment is het nog niet veel beter, maar we blijven hopen op een of ander wondermiddel.

Wilhelmina

Reactie voor op de website?

81.15. Broekplassen en al 3 jaar zindelijk

Mijn zoontje van 6,5 jaar plast sinds een week of 2 dagelijks minimaal 1 x in zijn broek. Vaak op school maar ook s'middags nog wel eens bij vriendjes (ook waar hij al jaren komt). In het weekend sturen we hem vaak naar de WC en dan blijft hij droog. Zelf zegt hij geen verklaring te hebben voor zijn gedrag. In zijn prive leven niks bijzonders gebeurt. Op school heeft de juf nog niks in de gaten gehad. (2 weken geleden 10 min. gesprek gehad en het is een sociaal model kind volgens de juf) Morgen breng ik haar op de hoogte van broekplassen. Graag hoor ik mogelijke oplossingen en ervaringen.

Bianca

Reactie voor op de website?

81.16. Broekplassen

Ook mijn dochter van 7 jr. plast sinds de grote vakantie weer regelmatig in haar broek, soms bijna dagelijks, zegt dit niet zodat ik er soms pas 's avonds achter kom. Op school hadden ze nog nooit wat geroken en was er niets raars opgevallen.

Ben bij de huisarts geweest en ook deze had geen verklaring (er is uitgebreid urine-onderzoek geweest). Weet niets meer te doen.

Thea

Reactie voor op de website?

81.17. Broekpoepen

Onze zoon van zes jaar poept in zijn broek. Wie kan ons daar bij helpen dat hij er vanaf komt? Wij hebben ook al in het ziekenhuis gelopen en dat heeft tot nu toe niks geleden. Ik hoop dat er iemand is de dit leest en mij en mijn man daar mee kan helpen.

met vriendelijke groeten Esther

Reactie voor op de website?

81.18. Broek poepen

Hallo Ester.

Ik ben een moeder van een zoontje van 5 en ook hij poept nog in zijn broek. Heb al van alles geprobeerd, van belonen tot straffen toe. Heb je voor mij soms nog wat tips

Heidi

Reactie voor op de website?

81.19. Ontlasting problemen msn groep

Nav alle problemen die ik met mijn zoon ondervind ben ik een msn groep gestart. Ik zou het fijnvinden als u er uw verhaal m.b.t. poeppolie en dergelijke zou willen vermelden. Misschien kunt u zo een andere hopeloze ouder helpen zoniet een hart onder de riem steken

alvast bedankt Heidi

Reactie voor op de website?

81.20. Broekpoepen

Ben een moeder van een zoontje van 6½ jaar. Hij poept sinds ongeveer 2½ jaar weer in zijn broek, dagelijks! Hij is er niet vies van, als hij s'middags in zijn broek gepoept heeft blijft hij wat hem betreft er de rest van de dag gewoon mee lopen. Sinds November 2003 lopen wij bij een psycholoog, tot nu toe geen resultaat. Was benieuwd hoe het staat met de msn-groep van Heidi en of er ouders zijn die hetzelfde meegemaakt hebben en waarvan hun kinderen van het probleem af zijn gekomen.

Kelly

Reactie voor op de website?

81.21. Dochter van 16 plast weer in haar broek

Onze dochter van 16 heeft bijna hetzelfde. Zij plast nog steeds in haar bed, en draagt daarvoor luiers. Sinds enkele maanden plast ze overdag ook weer in haar broek. Zelf zegt ze dat ze er niets van merkt. Ook onderzoeken hebben niets bijzonders uitgewezen. In overleg met haar en de arts hebben we besloten dat ze overdag ook weer luiers gaat dragen. Misschien weet iemand anders een oplossing?

Betty

Reactie voor op de website?

81.22. Obstipatie bij kinderen

Mijn zoontje was 2 en half jaar oud en hij hield de ontlasting op. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit, we werden er radeloos van. Om de dag moest ik hem helpen met een clisma, het kind had er verschrikkelijke nachtmerrie`s van.

Tot dat ik op een wondermiddel stuite. Alumina d6. Na dit zo`n 3 weken te hebben gebruikt was mijn zoontje van zijn probleem af en werd snel daarna zindelijk.

Dus ouders die ook met dit probleem zitten probeer het, baat het niet dan schaadt het niet, want het middel is homopatisch. Wij hebben er veel baat bij gehad.

Rachel

Reactie voor op de website?

81.23. Als 16-jarige in de luiers

Een reactie voor de dochter van Betty. Ik ben Petra en ben 16 jaar, ook ik draag 24 uur per dag een luier omdat ik nog steeds alles in mijn luier doe. Het is echt geen schande, om een luier te dragen. Er zijn er veel meer van onze leeftijd die dat moeten.

Petra

Reactie voor op de website?

81.24. Ik herken het

Hi,

Ik herken het probleem, ik weet niet of je nog op dit forum komt, maar ik zou graag met je in contakt willen komen. Ook als iemand anders deze problemen herkent. Mijn zoon poept ook dagelijks in zijn broek en is net 15 jaar geworden. Momenteel zit hij voor dit probleem in een observatiekliniek!

Groetjes

Reactie voor op de website?

81.25. Obstipatie

Hoi,

Mijn zoontje, toen 6 weken, kreeg obstipatie. Na drie weken opnamen in het ziekenhuis kregen wij heel wat medicijnen en klisma's mee voor onze kleine man. Pas na zijn eerste verjaardag kwamen de specialisten er achter dat mijn zoontje absoluut niet tegen baby/peuter eten kon, achteraf hadden wij hem met 6 weken dus geen eten moeten geven wat geschikt was voor kinderen van die leeftijd. Ik had er nog nooit van gehoord, maar sinds hij volwassen eten krijgt en volwassen tussendoortjes, heeft hij nooit meer last gehad van obstipatie. Maar ja kom maar eens op dat idee, je denkt dat het eten van die leeftijd goed is voor je kind, nou niet dus, niet voor die van ons. Bij een tweede kindje doen wij het anders, als die ook obstipatie krijgt, moeten wij het kindje gewone melk geven en met 4 a 5 maanden mee laten eten met de pot.

Een opmerkelijk probleem, als iemand anders dit tegen mij zei geloofde ik het vast niet, maar nu kan ik alleen dit maar bevestigen. Zijn darmen konden niet tegen dat aangepaste eten.

succes iedereen, Nat

Reactie voor op de website?

81.26. Lotgenootjes gezocht om mee te praten

Hallo,

Mijn dochter Melissa van bijna 9 jaar heeft sinds zo'n 3 jaar af en aan last van ontlasting die zo dik is dat de boel verstopt raakt en er flink moeite moet worden gedaan om de enorme drol eruit te persen. Met alle gevolgen van dien: kloofjes. En daardoor nog minder zin om naar de wc te gaan. Door de verstopping wil andere poep erlangs, wat resulteert in poep in de onderbroek. Ze vindt het helemaal niet leuk, maar kan er niets aan doen. Eigenlijk vind ik dat ze er heel goed mee omgaat: daar ben ik echt trots op! Het weerhoudt haar er niet van om dingen te ondernemen, gelukkig. Maar, ze wil wel heel graag met andere kinderen van haar leeftijdsgroep erover praten. Want praten met kindjes op school kan niet (ze is bang dat ze dan gepest zal worden... tot dusver heeft niemand het nog gemerkt!). Haar vriendinnetje kan wel, maar die heeft er zelf geen last van: da's toch anders! Wie heeft er een kind dat graag contact met Melissa zou willen hierover? Het kan via msn of, misschien wel beter: we kunnen eens afspreken bij ons thuis. Wij wonen in Zaandijk.

Melissa en ik hopen zó dat we snel een reactie krijgen!

Met warme groet,

, mama van Melissa

Reactie voor op de website?

81.27. Poeppolie?

Hallo, mijn zus heeft met haar dochtertje van 4 dezelfde problemen, al vanaf toen ze 4 maanden was zit ze hier al mee. Ze heeft alles geprobeerd, clisma, drankjes, ziekenhuis in en uit, nu nog. Ik ben op zoek naar de afd. poeppolie in het AMC maar kan het niet vinden, al heb ik het wel een keer ergens gelezen in een blad. Weet U het misschien??

Alvast bedankt.

Reactie voor op de website?

81.28. Reactie op Poeppolie

Zo simpel is het: www.poeppoli.nl.

groetjes, Jo

Reactie voor op de website?

81.29. Reaktie op broek poepen

Ik ben zelf 13 jaar ik heb heel lang last gehad van broekpoepen. Soms gaat het nu zelfs nog mis maar bij mij heeft het geholpen om IEDERE dag s'ochtens te gaan poepen, daar blijven zitten tot het lukt. Ook heeft het geholpen dat ik zelf mijn onderbroeken moest verschonen. Dat heeft bij mij geholpen en ik raad het iedereen aan

S

Reactie voor op de website?

81.30. Broekpoepen en plassen

Onze zoon van 8 jaar poept en plast dagelijks een paar maal in zijn broek, heel frustrerend voor zowel hem als voor ons. Is nu onder behandeling van kinderarts en er zijn foto's gemaakt van zijn buik waarop duidelijk te zien was dat er een enorme verstopping zit, deze drukt ook op de blaas. Hij wordt nu behandeld met laxeermiddelen en ik heb goede hoop dat het straks beter zal gaan. Het kan wel 8 maanden! duren voordat de verstopping weg zal zijn. Maar ik weet nu zeker dat het niet tussen zijn oren zit en kan er nu zelf beter mee uit de voeten.

Op de site van het t.v programma Klokhuis kun je een oude aflevering van 4 december 2004 bekijken dat gaat over de poeppoli in het AMC. Is erg duidelijk en geeft goede indruk van de poeppoli.

Ik wens alle kinderen en ouders veel succes met dit probleem en hoop dat jullie iets aan mijn info hebben.

Anke

Reactie voor op de website?

81.31. Broek/bedplassen en -poepen

Graag wil ik reageren op de e-mails over broek/bedplassen en -poepen. Mijn zoon van nu 9 1/2 jaar heeft lange tijd last gehad van bedplassen, en had overdag ongelukjes. Op een avond bracht ik hem naar bed en zei hem dat ik zijn bed had verschoond, en of hij daar rekening mee wilde houden. Hij antwoordde met: mama, je maakt me alleen maar nog onzekerder. Daarna heb ik mijn houding naar hem veranderd, ben hem vertrouwen gaan geven, waarbij ik hem zei dat ik wist dat hij het kon, en ook al lukte het niet altijd om droog te blijven, dat dat niets gaf.

Sindsdien is het steeds beter gegaan met hem, en een paar maanden geleden is zijn bedplassen helemaal gestopt. Ook heb ik met hem afgesproken dat hij tijdens elke pauze op school gaat plassen en laat ik hem vlak voor en na school thuis plassen. Helaas is hij daarna begonnen met kleine beetjes broekpoepen, waar hij anders nooit last van had. Weer was ik geneigd om boos op hem te worden, maar ik heb hem laten begaan. Ook heb ik met hem afgesproken om zittend te plassen, omdat ik had gemerkt dat plassen ook poepen opwekt. Tot nu toe gaat het veel beter met hem. Ik heb vochtige wc doekjes zodat hij zich zelf kan schoonmaken, ook als het eens fout gaat.

Wat ik zelf hiervan geleerd heb, is dat het vertrouwen dat je je kind geeft, en het gevoel dat het kind er mag zijn, ook met zijn (tijdelijke) broekplassen en poepen, wonderen kan doen!

Mariska

Reactie voor op de website?

81.32. In de broek poepen

Onze zoon is 10 jaar en poept alvanaf zijn 4 jaar in de broek, soms wel 3 a 4 keer op een dag. Hij is een erg zenuwachtig persoon. We zijn er ook mee naar het ziekenhuis geweest, maar daar kwam niets uit. Het is erg moeilijk want je kunt met hem eigenlijk nergens heen, niet op vakantie of een dagje weg. En als je dat doet dan moet er van alles mee, schoon ondergoed, doekjes of washandjes en het stinkt zo? Heeft er iemand hier ervaring mee?

groetjes Bianca

Reactie voor op de website?

81.33. Ook alleen overdag

Hoi Mariska, mijn dochter (8) plast ook alleen overdag in haar broek. Zo lang er niets bijzonders gebeurt gaat het nog: ze gaat bv altijd naar de wc vóór het buitenspelen op school enz., maar zodra er iets spannends is of extra lang buitenspelen ofzo is het mis. Erg lastig voor haar. Ik vraag me af of het er iets mee te maken kan hebben dat ze als baby en peuter zo'n last van obstipatie had. Dat dat onbewust iets heeft gedaan. Voor schoolreisjes etc. doen we maar weer een luierbroek aan, dat wil ze zelf het liefst. Maar straks op de camping - zonder wasmachine - wordt dat wel lastig (luieruitslag!)

Yvonne

Reactie voor op de website?

81.34. Broekpoepen

Onze zoon van 8jaar oud poept in zijn broek. In het ziekenhuis waar ik ben met mijn zoon, zegt men dat het onbehandelbaar is. De problemen zijn ontstaan nadat hij obstipatie heeft gehad. Daarna is hij het in zijn broek gaan doen, en doet het nog steeds. Wie kan mij hierbij helpen? Wie heeft er tips voor ons of een adres waar je heen kan? Dat zou heel fijn zijn, bedankt alvast daarvoor.

Esther

Reactie voor op de website?

81.35. Is het een verstopping?

Mijn zoon van 6 poept ook een keer of 3 per dag in z'n broek. Wanhopig worden we er van! Straffen, mopperen, belonen, het helpt allemaal niets en het lijkt hem ook niets te dóen. Dat het door een verstopping zou kunnen komen is nieuw voor mij. Daar heb ik echt nog nooit aan gedacht. Zijn er andere ouders die ervaring hebben met middelen tegen verstopping? Ik ga nu Iberogast proberen.

Petra.

Reactie voor op de website?

81.36. Vaak dé oorzaak

Incontinentie van ontlasting bij grotere kinderen kan wijzen op een verstopping. Er zit dan een 'harde' prop ontlasting, en er loopt wat dunne ontlasting langs de prop. Vaak nemen deze kinderen onvoldoende tijd en rust om echt goed naar de wc te gaan. Het doet pijn, en dan staan ze snel op en houden de ontlasting weer op.

Het ontstaan van die verstopping kan meerdere oorzaken hebben, o.a. door anuskloofjes, of een keer harde ontlasting. De beste therapie is één keer goed laxeren zodat de harde prop weg is, en daarna trainen in het rustig, goed en regelmatig naar de WC gaan. Soms is fysiotherapie nodig om de juiste perstechniek aan te leren. Kijk hiervoor bij de poeppoli.

Ook de voeding moet worden aangepast in vezel- en vochtrijk.

Succes

Reactie voor op de website?

81.37. Mijn kind plast bijna niet

Mijn kind is 18 maanden oud en hij plast bijna niet. Dit gaat vanaf donderdag en het is nu maandag ik ben vrijdag met hem naar de dokter geweest en die zei: ik mag me geen zorgen maken . Maandag heeft hij voor eerst geplast om 15.00 en nog niet weer. Hij drinkt op dit moment ook weining dit is nooit zo geweest wat denken jullie wat er aan de hand is.

scholtens

Reactie voor op de website?

81.38. Broekpoepen, niet expres !

Mijn zoontje van nu negen jaar heeft al 5 jaar obstipatieproblemen. Ik wil het niet ophangen aan medische of psychische oorzaken, want dat blijft lastig.

Op enig moment vond ik het niet meer acceptabel dat hij nog in zijn broek poepte. Hij was toen een jaar of 6. Ik ben niet gaan experimenteren met laxeermiddelen, omdat ik ook niet wist wat er aan de hand was. Een rontgenfoto wees uit dat zijn darmen vol zaten. Zijn darmen functioneren niet meer, liggen dus gewoon stil. Het aanbod in de darmen groeit, maar wordt niet afgevoerd, waardoor alles indroogt.

Op enig moment zitten de darmen vol en gaan overlopen. Dat is het broekpoepen. Het kind voelt het niet, omdat het de controle niet (meer) heeft. De laatste keer dat mijn zoon is opgenomen was een jaar geleden, hij was toen 8 jaar. Hij kreeg 2 tot drie hoge klysma’s per dag (met een slang van een halve meter), anderhalve liter clean prep per dag (via een sonde door zijn neus) en vezelrijk voedsel. Het duurde toen een maand voordat alles eruit was.

Nu krijgt hij onder medisch toezicht laxeermiddelen (een hele batterij) waar ik toch mee moet blijven experimenteren. Soms loopt het in straaltjes langs zijn benen, zodat ik de medicatie moet reduceren. Soms heb ik 8 kooksopjes op een dag, omdat hij evenzoveel “ongelukjes” heeft. De vlekken zijn ook heel hardnekkig.

Als je merkt dat boos worden, belonen, straffen of complimenteren niet helpen, dan kun je je misschien indenken dat het kind er niets aan kan doen. Ik word er wel eens moedeloos van, maar ik word nooit boos. Ik leer hem wel om het zelf schoon te maken, maar ik dat is geen straf. Hij geneert zich heel erg, probeert het te verbergen (wat niet lukt, want het stinkt) en het is zo zielig voor hem.

Het is een heel veel voorkomend probleem, ook nog onder tieners. Ga niet experimenteren met laxeermiddelen, laat het aan een kinderarts over en laat de arts ook de buik voelen. Je kunt ook zelf checken of er ontlasting in de buik zit. Leg je vlakke hand op de buik van je kind en klop er met de vingertoppen van je andere hand op. Een holle klank betekent dat op die plek geen ontlasting zit. Een doffe klank betekent wel ontlasting. Mijn zoontje had ook altijd een hele dikke buik. Als ontlasting al weken of maanden in de darmen zit krijg je dat er zomaar niet uit met poedertjes en oppervlakkige klysma’s.

Bedenk ook dat verstopte darmen extra vocht uit het lichaam onttrekken, in een poging om de verstopping op te lossen. Laat je kind voldoende tot extra drinken.

Groetjes, Resy

Reactie voor op de website?

81.39. 4 jaar poepbroeken

Mijn dochtertje van zeven heeft al vier jaar problemen met poepen. Inmiddels is ze opgenomen in het ziekenhuis. Graag zou ik met iemand ervaringen uit willen wisselen hierover. Het effect op je gezin, de machteloosheid en frustratie. Meer dan honderdduizend kinderen in Nederland hebben er last van maar wij kennen er geen een van. Ook mijn dochter zou het fijn vinden om er met iemand van haar leeftijd eens over te praten.

Reactie voor op de website?

81.40. Broekplassen

Mijn zoon van 8 jaar was volledig zindelijk toen hij 4 jaar werd. Een half jaar later begon hij met bedplassen en had hij overdag plas ongelukjes. (In die periode heeft hij een echtscheiding meegemaakt) Hij plast nu nog steeds in bed en heeft nu overdag dagelijks verschillende keren een natte broek. Ik heb ook alles geprobeerd, maar niets hielp. Ik heb een horloge met alarm aangeschaft. Door verkeerde tijden in te voeren, moest hij vaak het alarm om naar de w.c. te gaan negeren. Nu stoort hij zich alleen maar aan het alarm, omdat de aandacht op hem gevestigd is.

De school van mijn zoon doet net of mijn zoon uniek is en waarschuwen voor pesten als mijn zoon niet snel zindelijk wordt. Ik heb nu sinds een jaar hulp van een speltherapeute. Er is nog geen verandering in de situatie. Mijn zoon heeft nu problemen met lezen en diktee. Volgens de leerkracht, die wat testjes met hem gedaan heeft, heeft hij een emotionele blokkade. Mijn zoon heeft veel meegemaakt (verhuizingen, dood van familielid etc) en trekt zich alles erg aan.

Hebben andere kinderen met plasproblemen ook veel meegemaakt in hun leven? Herkent iemand dit?

Diana

Reactie voor op de website?

81.41. Broekpoepen

Onze zoon van 10 heeft sinds 2003 last van encopresis. Nu is er onlangs een parasiet (dientamoebe fragilis) in zijn darmen aangetroffen wat hier invloed op kan hebben. Heeft iemand hier ervaring mee?

Petra

Reactie voor op de website?

81.42. Ook nat

Gek eigenlijk dat plotse geplas. Ook ik heb er last van gekregen zonder enige verklaarbare reden. Of is er die misschien toch wel. Twintig jaar geleden werd er iets fouts gedaan met een sonde. Maanden was ik incontinent. Overdag en 's nachts. Nu is het terug gekomen na een jaar. Ik ben bijna 42j en slaap ook met luiers anders word ik tussen natte lakens nat. Overdag voel ik wanneer ik bescherming nodig heb. Het is alleen maar tijdens periode van grote vermoeidheid of stress. Gelukkig heb ik een begripvolle vriendin. Zelf vind ik het héél onmannelijk maar acceptatie is hier orde aan de dag. Hoewel ik ook heel verdrietig kan zijn wanneer het fout ging. Ik steun je dochter en jullie allemaal.

Frank

Reactie voor op de website?

81.43. Laat ze doen!

Op broekplassen. Mijn kinderen hebben het allebij gedaan tot hun 10e. Het enige dat hielp, was er niks aan doen. Laat ze gewoon doen dan stopt het vanzelf.

Stephanie

Reactie voor op de website?

81.44. Help!

Wij worden er gek van. Onze zoon is zes jaar en poept 2 tot 3 maal per dag in zijn broek. Wij zijn met hem al naar de psycholoog geweest. Maar een van onze grootste vragen blijft: zit het eigenlijk wel tussen de oren? Wij zijn de dagelijks 'goedbedoelde' opmerkingen van familie en vrienden beu. Kan er dan niemand ons helpen? Zelfs in het ziekenhuis kunnen ze ons geen goede raad geven. Wij zien onze zoon heel graag en willen hem zo graag helpen, maar hoe? En wij zijn op.

An en Frans

Reactie voor op de website?

81.45. Ik weet het ook niet meer

Ik zit met hetzelfde probleem als An en Frans. Mijn dochter van 5 heeft al op een dagopvang voor observatie gezeten. Er is uit gekomen: het zit tussen de oren. Ze doet het iedere dag 3 keer of meer in haar broek. Heb alles al geprobeerd, niks helpt. En iedereen weet het allemaal zo goed, maar wij zitten er mee.

Lisette

Reactie voor op de website?

81.46. Broekpoepen

Ik zit met hetzelfde problem als An & Frans. Mijn zoon van bijna 7 poept ook in zijn broek, het begon toen hij 4,5 jaar was. Ben bij de kinderarts geweest, kreeg importal en movicolon. Geen van deze medicaties heeft geholpen. Er zijn fotos gemaakt van zijn darmen, er was niets te vinden. Het was zo erg dat wij niet meer weg kon want soms moest hem 19 keer per dag verschonen.

Wij zijn overal geweest zonder bat. Nu gaat het iets better, hij heeft nog steeds vieze broeken alleen minder. Van 19 keer per dag naar drie of 4 vieze broek per dag, soms een week niet. Hij doet het niet in zijn broek, maar ook niet op het wc. Heb gestraft en beloond, zelf zijn poepbroeken laat wassen (op advies van de specialist), maar niets helpt. Soms voel ik me schuldig en verdrietig, wanneer hij zegt "sorry mama ik heb niet gevoeld, ik dacht dat ik een poef moest laten" .

Suus

Reactie voor op de website?

81.47. Wat is alumina

Hi, Rachel

heb aandachtig naar je verhaal zit lezen over de wondermiddel Alumina d6. Wat is dat en waar kan ik het kopen?

groetjes,suus

Reactie voor op de website?

81.48. Prikkelbaar darm syndroom belangen vereniging

Ik heb net uw site ontdekt. Daar staan oproepen van ouders van kinderen met obstipatie/diarree problematiek. Bij geen van deze oproepen stast echter een datum. Graag wil ik alle ouders attenderen op de site van de Vereniging van het prikkelbaar darm syndroom. Ik weet zeker dat iedere kind daarmee geholpen zal zijn! De ouders vinden hier de voorlichting die zij nodig hebben om het probleem van het kind te begrijpen.

Met vriendelijke groet, Christien in den Berken

Reactie voor op de website?

81.49. Ik ben zat van!

Mijn zoontje is zindelijk sinds hij 2 en 1/2 jaar was. Maar sinds vorig jaar is hij weer begonen om in zijn broek te poepen. Hij is nu 7 jaar geworden en dat doet hij nog steeds. Ik word er helemaal gek van en ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Als ik vraag waarom hij dat doet, zegt hij dat hij niet weet of dat hij denkt dat als hij naar de wc gaat zijn vrienden naar binnen gaan en dat hij niet meer buiten kan spelen!

Ik heb zo vaak gezegd dat als hij naar de wc gaat zijn vrienden niet naar binnen gaan. Ik heb ook geprobeerd dat hij zijn eigen onderbroeken wast, maar dat helpt voor geen meter. Staffen werken ook niet, want hij doet hetzelfde de volgende dag weer! We hebben zo vaak op de bank gehad en uitgelegd dat het vies is om met broekpoep rond te lopen, dat anderen dat ook kunnen ruiken, dat papa en mama niet leuk vinden dat hij zo rondloopt, dat als hij buiten is en voelt dat hij moet poepen, dat hij naar binnen moet en poepen zodat hij later verder kan waarmee hij bezig was. Niks helpt...

Morgen ga ik naar de dokter, na de inleiding over de dingen die ik op deze site heb gelezen. Anders zou ik er niet achter gekomen zijn dat wat er anders zou zijn. Ik dacht echt dat aan mijn zoontje lag, dat hij gewoon geen zin in heeft om naar de wc te gaan. In iedere geval bedankt aan iedereen!

Groetjes Fernanda

Reactie voor op de website?

81.50. Broekpoepen en pdd-nos

Mijn zoon van 9 heeft pdd-nos en poept nog steeds in zijn broek. Voor mijn gevoel heeft het met zijn pdd-nos te maken. Hij verbindt geen gevolgen aan zijn gevoel. Hij heeft het wel koud, maar komt niet op het idee om een jas te vragen. Hij heeft wel honger, maar komt niet op het idee dat dat met eten te maken heeft. Hij heeft wel pijn, maar reageert hier niet op.

Ik denk dat het met poepen net zo gaat: hij voelt het wel, maar komt niet op het idee om iets met zijn gevoel te doen. Gevolg is een vieze broek. Wie herkent dit?

r

Reactie voor op de website?

81.51. PDD-NOS en broekpoepen

Onze zoon 15 jaar heeft pdd-nos en hij houdt nog steeds zijn ontlasting op, heeft dit altijd al gedaan. Gevolg: zijn darmen functioneren niet meer normaal, vele medicijnen al geslikt en nog steeds (macrogolum) laatst in ziekenhuis 3 hoge clisma's gehad. Is dan redelijk schoon maar gaat gewoon weer door met ophouden. Hij wil graag van zijn probleem af want hij heeft door dit gedrag elke dag poep in zijn broek. Het is gewoon poep dat doorsijpelt door de achterblijvende ontlasting heen en belandt dan in zijn broek.

Hij wil niet op toilet elke dag om te proberen om dat dat gewoon niet meer lukt. Wij hebben geen energie meer om de discussie na al die jaren aan te gaan v.w.b. het hele probleem. Hij is al helemaal medisch doorgelicht en we komen steeds weer op hetzelfde punt: dit komt gewoon door het pdd-nos. Wij zijn als ouders wanhopig op zoek naar een manier om dit op te lossen hij heeft ook al therapie maar tot nu toe helpt dit ook niet!

Het lijkt zo simpel: gewoon niet meer ophouden, maar dat is in zijn ogen hem iets onmogelijks vragen. wie heeft er nog tips ook wij staan daar voor open want wij weten het niet meer!

gr. Monique

Reactie voor op de website?

81.52. PDD-NOS en poep

Hallo Monique,

Wat heerlijk dat iemand ons probleem herkent. Ook onze zoon gebruikt al jaren laxeermiddelen. We hebben ons er inmiddels bij 'neergelegd' dat hij wel nooit goed zindelijk zal worden. 's Nachts draagt hij een luier. Die houdt hij om tot hij de volgende ochtend in zijn luier heeft gepoept, of tot hij naar school moet. Vaak lukt dit wel, en dan heeft hij de hele verdere dag geen poepproblemen. En dat scheelt ons heel wat extra werk, want ook het verschonen is een heel gedoe. Wij hebben ook geen puf meer voor allerlei onderzoeken en zindelijkheidstrainingen.

groetjes r.

Reactie voor op de website?

81.53. Broekpoepen

Hi,

Ik heb ook een zoon van 6 1/2, hij heeft nooit broekpoep problemen gehad. Sind voor kort heeft hij dit probleem. In eerste instanties dacht ik: misschien heeft hij niet goed afgeveegd. Maar nu heb ik gemerkt dat dat niet het geval is. Ik heb nog geen professionele hulp gezocht, maar ik heb wel wat hulpinformatie gekregen over dit problem:

 1. Minder melk en kaas geven en meer dranken bieden
 2. laat een kind 2 à 3 keer per dag voor 5 min op het w.c zitten. Ook al poept hij niet, maar laat hem dat gewoon doen, vooral na het eten.
 3. Niet boos reageren maar vertrouwen hebben in je kind.
Het is heel frusterend voor ouders. Maar ik denk dat het nog erger is voor een kind, want daardoor raakt hij zijn zelfvertouwen kwijt.

Als er nog iemand tips heeft laat over broekpoepen bij kinderen laat het ons alstublieft weten.

Groetjes

Reactie voor op de website?

81.54. Broekpoepen

Ik vind het goed dat u informatie zoekt over het poepprobleem van uw zoontje. Maar helaas is hier niet zo veel informatie over. Dit is een probleem die je niet zomaar even oplost met een paar goede tips van een buurvrouw, kennis of goede vriendin. Ik adviseer dan ook om op zijn minst even bij de huisarts langs te gaan. Ook is het enorm frustrerend voor uw zoontje, dat hij van alles moet proberen, terwijl het waarschijnlijk helemaal niet helpt. Je kind moet eerst medisch onderzocht zijn, voordat je verdere conclusies gaat trekken.

Reactie voor op de website?

81.55. Stoffen luiers

Denk dat het de beste keuze is haar ouderwetse stoffen luiers en plasticbroek te laten dragen. Zij voelt dan eerder dat zij nat is zodat zij er misschien sneller weer vanaf is. Dat dit wat zichtbaarder is zal zij voor lief moeten nemen.

Als u het idee hebt dat zij het expres doet is het misschien slim haar dit te laten dragen onder een kort jurkje of rokje.

Corry

Reactie voor op de website?

81.56. Stoffen luiers?

Corry,

Ik weet niet op welk bericht je reageert, want deze rubriek gaat over ernstige zindelijkheidsproblemen. Dus kinderen die het zeer regelmatig overdag in de broek doen, vaak zelfs meerdere keren per dag.

* Ik vraag me af of katoenen luiers, en de plastic broekjes allemaal nog wel passen?

* Bij kinderen waar het af en toe mis gaat, ontneem je hen de kans om de andere keren wel op tijd op de wc te plassen/poepen.

* Stoffen luiers brengen veel extra werk met zich mee. Je moet je kind helpen bij het verschonen. En het geeft problemen bij bijv. zwemles of gym.

* De kans dat het langs de luier/plastic broekje gaat is veel groter. Dus nog meer extra was. En de luiers zelf moeten ook nog worden gewassen.

Sorry Corry, maar voor mijn gevoel weet je niet wat het is om jarenlang, 365 dagen per jaar je kind te moeten verschonen. Ook al zou het maar 1 keer per dag zijn. Na een paar jaar gebruik je echt geen stoffen luiers meer.

Reactie voor op de website?

81.57. Alumina d6

Hallo, ik zou heel graag willen weten waar ik Alumina d6 kan kopen? Wij hebben ook een zoontje van bijna 3 jaar, hij houdt ook z'n poep op. Dit duurt nu al een half jaar, ook van het ene ziekenhuis naar het andere. Diverse klisma's gehad en slikt nu bisacodyl, wat ook niet meer echt werkt. (en hele heftige krampen geeft) Hopen nu echt dat Alumina d6 gaat werken. Momenteel beheerst dit poep ophouden zijn en ons leven.

Gr. Hennieta

Reactie voor op de website?

81.58. Bijna niet kunnen plassen

Dat de huisarts zegt dat je je geen zorgen moet maken, moet je niet te serieus nemen. Laat je doorsturen naar het ziekenhuis. Verder moet je kijken hoe de urine eruit ziet. Als hij erg donker is, is dit een teken er een vochttekort aan het ontstaan is. Dan moet je snel doorgestuurd worden naar het ziekenhuis om uitdrogen te voorkomen.

Probeer zelf om zoveel mogelijk vocht toch nog binnen te krijgen bij je kind. Bijvoorbeeld door de flesvoeding wat te verdunnen met water of door thee met melk te maken. Dit is valt voor je kindje wat lichter waardoor hij misschien wat meer drinkt. Ga in ieder geval weer terug naar de huisarts en laat je doorsturen voor onderzoeken.

verzorgende

Reactie voor op de website?

81.59. Broekpoepen, een oplossing.

Onze zoon van 4,5 jaar poepte tot voor kort nog steeds in zijn broek. Wanhopig werd ik daar soms van. Ik heb alle tips van het internet afgehaald en daarvan een soort dagprogramma van gemaakt. Hieraan moesten de oppas, opa/oma en wij ons aan houden. Rust en regelmaat, 3 x per dag naar de WC, boekje erbij en stimuleren. Tot door hemzelf schoonmaken van zijn broek, vezelrijk voedsel, kadootjes/belonen enz.

Het hielp allemaal niets, sterker nog het werd nu pas echt een obsessie voor hem. Vervolgens naar de dokter. Die keek er helemaal niet van op: "Laxeren is hiervoor de beste methode". Hij gaf aan dat hij uit de visieuze cirkel moest. Als hij zijn poep niet meer kon ophouden zou hij vanzelf aangeven dat hij naar de WC (of potje) moet. We kregen een recept voor Sirupi Lactulosi, vrij verkrijgbaar bij apotheken. Op het moment dat we begonnen had hij al 6 dagen zijn ontlasting opgehouden!! Een dag later kwam het, natuurlijk in zijn broek. (We waren echter allang blij dat het eruit was)

De weken daarna, elke dag zijn drankje en om de dag ontlasting. Inderdaad, hij kon het niet meer ophouden. Kwam er ook achter dat het poepen niet meer pijn deed en deed het vervolgens zomaar uit zichzelf een keer op de WC. Ook daarna gaf hij aan naar de WC te willen en nu gaat hij wanneer hij aandrang heeft.

Nu kunnen wij zeggen dat hij zindelijk is. Groot feest bij ons (en op school!!) Het drankje reguleert de stoelgang en maakt de poep zachter. Dit heeft bij ons heel goed geholpen. Het hele traject vanaf bezoek bij de dokter tot nu = 2,5 weken!! Ik hoop dat anderen ook baat hebben bij deze techniek.

Groet en veel succes! Een hele trotse mamma...

Reactie voor op de website?

81.60. Niet zindelijk

Ik ben ook sinds mijn 14e niet zindelijk dit door een zenuwbeschadeging in mijn rug. Ik plas en poep dag en nacht in een luier, ik voel niet dat mijn luier nat of vies is. Eerst droeg ik papieren luiers, maar mijn huid op de billen ging stuk en had zware luier uitslag Nu gebruik ik katoenen Teddy luiers met een plasticbroekje maar moet toch zo'n 3 a 4 x per dag een schone luier.

Ik moet zeggen dat het best zwaar is om dag & nacht een luier om te moeten hebben. Ik ben nu 44 jaar, dus ik draag alweer 30 jaar een luier. Ik zal dan ook mijn verdere leven een luier moeten dragen.

Reactie voor op de website?

81.61. Probeer cranio-sacraaltherapie

Onze jongste zoon(nu bijna 3)ging naar cranio-sacraaltherapie omdat hij last had van z'n nek en rug.Hij heeft ook een achterstand in z'n spraakontwikkeling en raakte daardoor erg gefrustreerd. Na een aantal behandelingen begon hij meer te praten en... een leuke bijkomstigheid; binnen een week helemaal zindelijk, 's nachts niet altijd van urine, maar overdag zeker.

Onze middelste zoon van 4 moet erg wennen aan school; is ook weer aan het broekplassen en broekdrukken. Ook hij is momenteel onder behandeling bij cranio-sacraaltherapie; het broekplassen wordt minder en ik hoop op termijn ook het broekdrukken.

In ieder geval is het denk ik het proberen waard. Sterkte allemaal.

Inge

Reactie voor op de website?

81.62. Katoenen luiers en plasticbroek

Het (openlijk) laten dragen van katoenen luiers en plasticbroek is een goede manier om kinderen die het met opzet in hun broek doen in het gareel te krijgen. Natuurlijk geeft het even extra werk, maar het werkt, reken maar.

Corry

Reactie voor op de website?

81.63. Luier

hallo,
Ik ben Inge en ben 13 jaar. Ik heb al 13 jaar luiers. Het enige probleem is gym, maar ik kleed me gewoon thuis om en voor de rest in de wc.

Het is best vervelend want ik stink maar het is nie anders

Inge

Reactie voor op de website?

81.64. Ziekte van Hirschsprung

via Google komt u hier veel te weten over.

Broekpoepen gaat idd vaak samen met obstipatie, waardoor de darm zich maar blijft uit rekken (megacolon)

Dat het kind geen aandrag voelt, kan zijn omdat er geen zenuw banen zijn gegroeit in het onderste gedeelte van de dikke darm.

Een operatie is noodzakelijk, eventueel met een tijdelijk stoma.

Onze zoon (8 jaar) wordt nu eindelijk na JAAAAREN leuren bij verschillende kinderartsen onderzocht.

Even een kleine tip, vieze onderbrieken krijen wij met de normale was niet schoon, sterker nog, alles begint naar poep te ruiken.

Onze zoon haalt nu het meeste deel van de ontlasting uit zijn onderbroek (onder de douche) en stopt hem daarna in een emmer met water een een FLINKE scheut Dettol. 2 keer in de week (apart) wassen en klaar is dat probleem. grote voordeel is dat Dettol de stank neutraliseerd, mar de stof niet oplost. Onze zoon heeft 4 a 4 keer per dag een vieze onderbroek, en soms is ook een gewone broek of pjama nodig in de dettol. (en een vieze broek is zoals u al begrepen heeft meer dan een paar rem sporen)

Zijn er mensen die nog tips hebben voor de dagelijkse stank overlast? Onze zoon wordt op school steeds vaker gepest i.v.m. poep geur.

Tips graag mailen naar .

Success!

Reactie voor op de website?

81.65. Negatieve reacties

Vorige week zijn wij met onze zoon naar een andere kinderarts geweest, een welke de situatie gelukkig wel serieus neemt en niet enkel begint te gooien met lactolose, en andere goed bedoelde voedingsadviezen. Na onderzoek is naar voren gekomen dat mijn zoon weliswaar last heeft van een megacolon, maar zeker in het grootste gedeelte van zijn darm wel zenuwbanen heeft. We zijn hier, zoals ieder begrijpt, erg blij mee (in het kort, gelukkig dus geen hirschsprung).

Binnenkort beginnen we met speciale training in het ziekenhuis in een andere stad welke beter gespecialiseerd is.

Ik heb een paar reacties gehad, erg positieve, met veel positieve feedback en tips, en zeer negatieve waarbij mensen blijken te denken dat ik het broekpoepen en de obstipatie als een last zie.

Natuurlijk zou ik liever zien dat hij daar geen last van zou hebben, dat zal iedereen begrijpen. Hij heeft het wel, en wij leren samen met hem er mee om te gaan. Het is vooral de sociale belasting die hij op school ondervindt "je stinkt." Etc. die we het ergste voor hem vinden.

Wij zijn er zelf allang aan gewend en het is een onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Het is voor ons geen taboe, en we stimuleren onze zoon in poep training, voldoende drinken, voldoende bewegen etc.

Een van de emails die ik ontving:

  "vind het vreselijk dat l..l u zoontje als last ziet. Heb medelijden met het kind, niet alleen omdat hij ziek is, maar omdat hij door zijn ouders zo behandeld wordt.

  Het vergt van uw zoon al energie genoeg er mee om te gaan en te accepteren dat uitgerekend hij die ziekte heeft.

  Eigenlijk moet men dit aan de kinderbescherming melden."

Dat iemand ons verhaal zo op kan vatten vind ik erg jammer. Dat onze zoon zelf zijn ontlasting uit zijn onderbroek haalt is voor hem zeker geen straf, "het is mijn eigen poep" (zijn woorden). En hij vindt het zelf ook erg vervelend dat hij zo vaak buikpijn heeft en gepest wordt.

De tip die ik gaf van dettol.. misschien was die aanstoot gevend? Voor de mensen die het probleem kennen, weten dat je het er met de normale was niet uit krijgt. Ik las hier dat een moeder 3 a 4 keer per dag de kookwas op het vuur moest zetten om de boel schoon te krijgen. Dettol is voor ons een oplossing. En overlast? Nee, zeker niet, maar wel iets om rekening mee te houden.

Dat sommige mensen denken dat ze ons bij de kinderbescherming moeten melden doet zeer. Heel veel zeer. Zeker omdat we al jaren met onze zoon intensief bezig zijn om hem van zijn probleem af te helpen. Pas nadat ik erg boos de kinderarts belde omdat mijn zoon mij trots vertelde "zie je wel papa, ik word wel dik" en laat z'n dikke opgezette buik zien. (3,5 week niet gepoept, en hierdoor al weken niet goed kunnen eten, want als er niets uit gaat, kan er vanzelf niets meer bij in..) Je kunt z'n ribben tellen, hij wordt steeds zwakker, vaak moe. Etc. Een week ervoor was hij door die zelfde kinderarts "onderzocht" en we was enkel lactolose voorgeschreven.

Na mijn telefoontje dat er nu toch echt iets moest gebeuren heeft onze zoon de dag er na hoge clysma's gehad (3 x) in het ziekenhuis. 4 jaar geleden had hij dit ook gehad bij het VU in Amsterdam.

Medisch falen? Verkeerd inschatten van de kinderarts? Geen dossiers lezen? We weten het niet. Toen we nog in de buurt van Amsterdam woonden, zijn we daar erg goed geholpen bij het VU. Na onze verhuizing de nieuwe kinderarts overtuigen dat onze zoon echt een probleem heeft? Haast onmogelijk.

Dat wij onze zoon als een last zouden zien? Zeker niet! En dat we reacties krijgen over kinderbescherming... ik denk dat die persoon of niet kan lezen, of een beetje gestoord is.

Mocht een kinderarts dit ooit lezen, draai dan a.u.b. niet standaard het verhaaltje af over meer vezels, laxeer middelen, weekmakers en beweging. Echt. Voordat een kind in het ziekenhuis komt, is dat traject al lang door de huisarts voorgeschreven. Wij waren jaren bezig.

Ook "grappig", na twee jaar behandeld te wezen in het ziekenhuis met 2 kinderartsen, en zijn klachten duidelijk waren, bleek de behandelend arts als specialisme longziekten te hebben, en de andere kinderarts gespecialiseerd in darmziekten .. Natuurlijk hebben wij toen een overplaatsing gevraagd, en hebben het gevoel dat onze zoon nu wel de begeleiding krijgt die hij verdiend en nodig heeft.

Hij is nu onder behandeling bij deze arts, in een andere stad, welke meer mogelijkheden hebben. Voor onze zoon hopen we dat hij snel beter wordt, en tot die tijd zal hij van ons alle liefde, zorg en begrip krijgen. (en ook na die tijd natuurlijk)

Frank

Reactie voor op de website?

81.66. Broekpoepen

Hoi,

Misschien heeft u hier iets aan.

Op mijn 13e voelde ik mij eenzaam en alleen. Wij hadden een leuk gezin vader, moeder, zusje altijd kamperen dus je zou denken...leuk. Ik wilde aandacht van mijn moeder. De aandacht die ik vroeger kreeg als kind want ik moest er enorm aan wennen dat zij mij als een grote vent begon te zien. Geen lieve woordjes of speciale aandacht. Ze ging ook savonds werken omdat ik wel alleen kon blijven en op mijn zusje kon passen. Toen begon ik expres in mijn broek te poepen. Eerst stiekum zodat ze mijn vieze broek vond bij de was. Ze dacht aan een op zichzelfstaand ongelukje dus vroeg nergens naar. Hoe minder aandacht ze er aan gaf hoe vaker ik in mijn broek ging poepen. Uiteindelijk ging ik een stap verder en poepte tussen school en huis op straat mijn broek vol.

Ik kwam met een poepbroek thuis en mijn moeder rook het al in de gang. Ze voeg me hoe dat kon gebeuren en ik vertelde dat ik last van plotselinge aandrang had en er niets aan kon doen. Mijn moeder geloofde dat en zei dat ik mijn billen moest wassen en gaf me keuken rol, washand en handdoek mee. Ik mocht de onderbroek weggooien. Dit herhaalde zich een paar keer in de week. Mijn moeder hield het tussen ons. Gooi je broek maar in de was zei ze begripvol. Ik kreeg bruine onderbroekjes zodat het niet zo zou opvallen en ze gaf als advies om een paar vellen keukenrol in mijn broek te doen als ik lang weg moest. In het begin deed ik kleine beetjes in mijn broek omdat ik ook wel weer bang was dat mensen het zouden zien....maar al snel poepte ik mn hele broek vol. Mijn moeder vond toen dat het tijd werd voor mij om Billie inlegluiers te dragen. Dat vond ik wel erg genant maar ik genoot met volle teugen van alle aandacht en zo heb ik het minstens tot mijn 17 e jaar volgehouden, Ik was weer mamma's kleine jongen geworden en kreeg alle aandacht.

Dit hield van de ene op de andere dag op toen een meisje belangstelling voor mij toonde. Ze sprak mij aan en ik voelde me vreselijk want ik droeg een inlegluier. Het was nog een groot geluk dat niet al in mijn broek gepoept had. Ze wilde iets met mij afspreken en vond mij wel leuk. Na het afspraakje rende ik naar huis...gooide alle billies weg. Ik was op slag van het poepen af. Mijn moeder was verbaast over dit wonder maar ook erg blij.

Ik bedoel hier mee te zeggen dat er veel kan gebeuren tussen de oren van een puber en dat ik hoop dat u iets aan mijn verhaal heeft.

Johan

Reactie voor op de website?

81.67. Er gaat een wereld voor mij open

Bij toeval stuit ik hierop en ik moet zeggen dat er een wereld voor mij opengaat. Onze zoon van nu 7 jaar poept sinds kort weer in zijn broek. We doen er niet moeilijk over en sturen hem naar boven om zich te verschonen en te wassen. Eerst hielpen we, maar de laatste keer moest hij het zelf doen. Ik weet niet waarom, wel is het een gevoelige jongen die erg onzeker is. Ik denk ook dat het daar in gezocht moet worden. Jammer genoeg blijft hij er gewoon in lopen. Ik krijg er niet uit, waarom hij het doet etc. Ik lees graag mee en als iemand tips heeft, graag.

Alma

Reactie voor op de website?

81.68. Lange adem

Hallo, onze zoon is pas 12 jaar geworden en poept regelmatig nog in zijn broek. Het gaat nu al een stuk dan dat het ooit geweest is maar wat ons nu op valt is het het meestal gebeurd zodra hij aan het game is op de pc of playstation. Zodra hij helemaal in zo'n spel zit gunt hij zich geen tijd om naar de wc tegaan (denken wij). Dan denk je dat is dus makkelijk op telossen. Nou echt niet want of hij gaat gewoon bij een vriendje spelen of hij poept dus een klein beetje (dus hij heeft gepoept en mag dus achetr de pc) en dan komt de rest dus tijdens het spel.

We lopen al een poosje bij de kinderarts en hebben bij de medische psycologe gelopen. Maar hij moet het zelf doen en wij denken dat er gewoon een knopje bij hem om moet voordat het over is. Maar het gaat al wel een stuk beter dan het geweest is. Gelukkig want het is ontzettend vervelend. Voor kind en ouders, want het is moeilijk te vatten waarom hij het doet en je stuit tegen veel onbegrip, dus we zeggen het alleen als het echt moet.

Het is fijn dat je op deze site ziet dat je niet de enigste bent met dit probleem. Ik denk dat je gewoon een hele lange adem moet hebben en toch positief moet blijven naar je kind toe. (hoewel dat soms best moeilijk is) Als het broekpoepen een medisch probleem is word het natuurlijk een heel ander verhaal.

Groetjes Thea

Reactie voor op de website?

81.69. Prikkelbare darm syndroom site

Deze site is niet voor obstipatie. Een prikkelbaredarm syndroom is geen pretje en ik kan er over mee praten. Ik heb ook een zoon die regelmatig obstipeert en het in zijn broek doet. Maar dat is nog geen prikkelbare darm syndroom. Laat eerst een kinderarts kijken naar het kind, voordat je een ziekte aanpraat. Mijn zoon wordt nu onderzocht op pdd-nod adhd add enz.

liefs Lieka

Reactie voor op de website?

81.70. Plastic luierbroek

Ik ben op zoek naar plastic luierbroekjes voor een kind van 2 jaar. Verschillende winkels(zoals HEMA en Prenatal) verkopen ze niet meer. Weet iemand wel waar ze nog te koop zijn?

Anita

Reactie voor op de website?

81.71. Plasticbroeken

Plasticbroeken voor alle leeftijden zijn te koop bij Marree. Van het merk Suprima, een goede kwaliteiet en ze worden vaak ook nog vergoed.

Corry

Reactie voor op de website?

81.72. Ook ik word er gek van

Ik zit dit allemaal te lezen en denk goh er zijn dus wel meer die het probleem kennen. Ook ik word er gek van dat mijn kinderen steeds in de broek plassen. Ze zijn 9 (dochter) en 7 (zoon) en als ze veel plezier hebben gaat het vast en zeker mis. We hebben alles al geprobeerd, begrip tonen, boos worden, dingen verbieden, vroeg naar bed, elke keer weer heen sturen enz enz. We zijn naar een therapeut geweest en dat helpt iets maar ze vallen ook zo weer terug in hun oude patroon. Het punt is dat ze er ook rustig in blijven lopen als het niet anders is. Ik weet best dat boos worden niet helpt maar soms heb je het toch echt helemaal gehad ook ik zit wel eens niet lekker in m'n vel. Ik lees hier dat er meer zijn met het probleem maar de oplossing is er niet geloof ik. Ook nu neem ik me weer voor er niet meer op te reageren als het mis gaat maar o wat is dat soms moeilijk.

Lucy

Reactie voor op de website?

81.73. Broekpoepen

Ik lees net je mail en ben blij dat het gelukkig wat beter gaat met je zoon. Voor nog meer tips of info, kun je een kijkje nemen op mijn website www.tof-kindertherapie.nl. Ik ben kindertherapeute en gespecialiseerd in het begeleiden en helpen van kinderen in de leeftijd van 4 - 18 jaar die broekpoepen/encopresis hebben.

Veel succes gewenst, groeten Hadassa Voet

Reactie voor op de website?

81.74. Broekpoepen

Ik heb net de berichten gelezen over broekpoepen. Ook wij hebben een dochter van 7 jaar die al bijna 4 jaar in haar broek poept na zindelijk geweest te zijn. Wij hebben ook al heel veel geprobeerd en veel doktoren gezien. Uiteindelijk zijn haar darmen nu zo goed als leeg, alleen is het nog steeds niet over (wel stukken minder).

Onze volgende stap wordt dan ook een poeppolie. Hier leert ze hopelijk om weer goed en om tijd naar de wc te gaan. Ik heb nog wel wat aanvullingen. Bij ons heeft het even geduurd voordat wij doorhadden dat ze er niets aan kon doen. Haar darmen zaten zo verstopt (via een echo achtergekomen)dat ze last heeft gekregen van overloopdiarree. Wij zijn onder andere in het Wilhelmina Ziekenhuis geweest voor een behandeling. Zij gaven aan dat ze drie keer per dag na het eten naar de wc moet (gewoonte van maken), vezelrijk moet eten en veel moet drinken, maar het ALLERBELANGRIJKSTE IS:GEEN CHOCOLADE!!!! Chocolade vertraagt de doorvoer in de darmen. Dus echt nul komma nul chocolade.

Onze dochter heeft dit gelukkig goed opgepakt. Samen met medicijnen (Movicolon, Forlax en Magnesiumtabletten) heeft dit uiteindelijk geleid tot lege darmen. Ook zijn wij onder behandeling van een ostheopaat. Dit werkt voor haar erg goed. Opstopping in de darmen zorgt namelijk ook voor kramp in bijvoorbeeld de nek en hoofdpijn. De ostheopaat heeft haar hiervan afgeholpen. Ook krijgt zij van hem nog het natuurlijk geneesmiddel Probiotic.

We zijn er nog niet, maar lichamelijk gezien is ze er bijna vanaf. Nu nog het knopje in haar hoofd om wat de toiletgang betreft en dan gaat de vlag uit! Sterkte ermee, want het is absoluut niet makkelijk!

Carola

Reactie voor op de website?

81.75. Bekkentherapeut ivm broekplassen

Mijn dochter is weer in haar broek gaan plassen na een niet onderkende blaasontsteking. Tegelijkertijd had ze obstipatie door een te traag werkende schildklier. Voor het laatste heeft ze nu medicijnen, maar het broekplassen bleef. Daarvoor is ze nu bij een fysiotherapeut speciaal gericht op bekkenbodemproblematiek.

Die zegt dat het broekplassen komt door verkeerd spiergebruik, verkeerd zitten en het mechanisme dat ervoor zorgt dat je voelt dat je moet plassen, werkt niet goed.

Mijn dochter plaste soms wel 5x per dag in haar broek en was 's nachts niet droog. Nu is dat teruggebracht tot 0 à 1x per dag en is ze 's nachts ook al 3x droog geweest. We zijn pas 3x bij de therapeut geweest, verspreid over iets van 2 a 3 maanden.

Ik heb goede hoop dat dit gaat helpen

Groet Irma

Reactie voor op de website?

81.76. Waarom broekpoepen

Hoi,

Als kind poepte ik ook altijd in de broek. Ik weet niet precies waarom. Er was niets fysiek mis met me. Ik hield het gewoon zolang op dat ik het niet meer op kon houden. Ik deed het dus niet voor aandacht. Ik denk dat het te maken heeft met het los laten van de shit. Ik had de neiging om alle lasten op mijn schouders te dragen. Op school werd ik altijd in elkaar geslagen. Mijn ouders hadden altijd ruzie en hadden weinig tijd voor me. Ik weet niet wanneer en waarom het over is gegaan.

Als ouders echt van hun kinderen houden, besluiten ze met minder geld te leven en zorgen ze dat er altijd minimaal 1 ouder is voor het kind. Door beiden te gaan werken zijn de gezinnen vernietigd en uiteindelijk hebben we veroorzaakt dat we nu beiden moeten gaan werken anders kunnen we niet eens een huis meer kopen. Een toekomst die we zelf gecreerd hebben. We zijn nu slaven van de maatschappij en willen meer en meer ten koste van het gezin en de samenleving.

Uiteindelijk kunnen we het geluk alleen maar in onszelf vinden. Kinderen zijn puur als ze geboren zijn. We kunnen veel van ze leren. Maar zodra ze naar school gaan verliezen ze een kostbaar stukje van hunzelf.

Peter

Reactie voor op de website?

81.77. Waar plastic luiers kopen?

Hallo,die plastic luierbrokjes kan je nog bij www.babywalz.nl Wendy

Reactie voor op de website?

81.78. Broekpoepen

Hallo, mijn zoontje is bijna 3.Het plassen op de wc gaat heel goed maar het poepen wil niet lukken.Hij doet het steeds in zijn broek. Iedereen zegt dat het misschien nog te vroeg is.Maar ik ken genoeg kinderen van dezelfde leeftijd die al wel helemaal zindelijk zijn.

Hij gaat in Belgie naar school en daar moeten ze helemaal zindelijk zijn.Dus momenteel is hij nu thuis tot het poepen lukt.Ik wil echt niks forceren,maar heeft iemand misschien tips voor mij?Ik heb echt alles al geprobeerd.

Groetjes Wendy

Reactie voor op de website?

81.79. broekpoepen

Ook mijn dochter poept in haar broek, ze is nu 12 en vond het zelf verschrikkelijk, (gelukkig)alles geprobeerd, en op een gegeven moment hebben we afgesproken dat ik als moeder er niet meer boos om zal worden. Daardoor is veel veranderd, wel moet ze alles zelf schoonmaken en nu gebeurt het misschien nog maar 1 keer per week een heel klein beetje. Mijn advies, geen punt van maken geen therapie, gewoon zelf op laten ruimen en NIET boos worden dan wordt het vanzelf minder.
Brenda

Reactie voor op de website?

81.80. Mijn zoon van 11 al sinds zijn 4e een broekpoeper.

Ook mijn zoon van 11 jaar poept al jaren in zijn broek. En ook ik wordt van het kastje naar de muur gestuurd, ik heb gelopen bij de poeppoli, maar hij had geen obstipatie. Ik liep vanaf zijn 7 t/m 10 jaar bij een kinderpsygoloog in het AMC en ook dat heeft tijdelijk geholpen. Hij heeft steeds een terugval, soms is het zo dat hij 4 vieze broeken op een dag heeft. Nu loop ik weer bij de kinderpsygoloog en moet ik hem weer gaan trainen, steeds op de toilet zetten en proberen er staat iets leuks tegenover. Maar op school moet hij een luier aan, dit wil hij echt niet (kan me dat ook wel voorstellen hoor). Maar ze zeggen dat je niet boos moet worden en dat is soms zooooo moeilijk als hij net op de toilet gezeten heb en nog geen 10 min. daarna poept hij zijn broek vol. De kinderpsygoloog zegt nu ook dat hij het mischien niet meer voelt aankomen (maar hij houdt t echt op ik zie altijd wanneer hij moet poepen). HELP HELP HELP. ook ik weet t niet meer.

een ongeruste ouder.

Reactie voor op de website?

81.81. Koemelk-allergie

Tijdens het lezen hier op de site las ik ook dit probleem. En besloot toch even iets van reactie te geven. Van onze 5 kinderen hebben er drie een koemelkallergie. Heel soms glipt er toch iets van koemelk bewust en soms onbewust doorheen. Onze jongste dochter (10) reageert direct met beetjes ontlasting in haar onderbroek. Iets dat ze 'normaal 'dus nooit heeft of doet. Wellicht is het te proberen om totaal koemelkvrij voedsel en drinken te geven en dan kijken of er wat verandert.

Reactie voor op de website?

81.82. Bedplassen

Ik heb 4 kinderen, waarvan er 3 zijn met zindelijkheidsproblemen. Laat ik beginnen te zeggen dat mijn man en ik er ook beiden last van hebben gehad als kind, dus wellicht zit er ook een soort erfelijkheidsfactor in. Toen mijn oudste 8 was, ben ik met hem naar de huisarts gegaan. Hij heeft een lichamelijk onderzoek gedaan (stelt niet zo veel voor, dus niet eng) en hij heeft de urine nagekeken. Daarbij bleek dat dat allemaal in orde was en toen heeft hij medicijnen gekregen. Het staat wel bekend onder de naam "Minrin". De werkzame stof heet 'desmopressine'. Beetje uitvogelen bij welke hoeveelheid het kind 's nachts droog blijft.

Wij zijn uiteindelijk op advies uitgekomen op 2 pilletjes voor de nacht, en hebben het nu, anderhalf jaar later, afgebouwd tot 1/2 pilletje voor de nacht. De andere 2 kinderen krijgen het nu ook. En ik merk ook bij hen dat je af gaat bouwen. Bedenk wel waar je de lat legt. Als je kind elke nacht nat is en bij een pilletje nog maar 1x in de week, dan ben ik dus al tevreden.

Bij mijzelf waren het vroeger wel voor een deel problemen binnen het gezin, maar ook voor een deel lichamelijk en dat laatste is bij mijn kinderen ook het geval. Van een kinderarts vernam ik trouwens dat er ook medicijnen zijn die de blaas versterken. Dus weet dat er altijd nog een mogelijkheid op de plank ligt.

Margriet

Reactie voor op de website?

81.83. Pas op voor neptherapeute

Beste ouders, Ik herken dit. Mijn kind heeft ook al een paar jaar een poepprobleem. Het gaat af en aan. In vakanties gaat het goed. In drukke periodes gaat het fout. Het is heel vervelend want mijn kind wordt er ook nog mee gepest. Ik ben bij poeppoli's in Amsterdam geweest. Helaas hielp dat niet.

Maar ik wil jullie vooral waarschuwen voor een therapeute uit Amsterdam Zuid die zegt gespecialiseerd te zijn in het helpen van kinderen met een poepprobleem. Je hebt geen voet om op te staan. Zij heeft echter een dubbele agenda. Zij is ervan overtuigd dat het kind psychische problemen heeft en gaat op zoek naar mishandeling en doet vervolgens aangifte en probeert je gezin uit elkaar te halen. Ik zit in deze situatie. Zij zal geen voet aan de grond krijgen want mijn kind is ondanks het poepprobleem en het pesten, blij en spontaan en zeker niet mishandeld.

Maar pas op als je op zoek naar hulp gaat. Ga niet naar een kindertherapeute die geen psychologe is. Check goed de credentials!

Tofluck

Reactie voor op de website?

81.84. Niet zindelijk zijn

Ook ik draag dag en nacht nog een luier. Ik ben totaal niet zindelijk meer en doe ook alles nog in de luier. Ik ben al 25 jaar niet meer zindelijk. Ik zal ook mijn verdere leven dag en nacht een luier en plastickbroekje moeten dragen omdat mijn zenuwen die de blaas en darm functie,s moeten regelen zijn beschadigd. Ik vindt het nog steeds moeilijk dat ik niet zindelijk meer ben.

Reactie voor op de website?

81.85. Broekplassen boven de 5 jaar

Ik heb een zoon van ruim 5 en een half die nog twee a drie keer per dag in de broek plast, 's nachts ook nog niet zindelijk maar daar kan ik mij nog niet zo druk over maken.

Er is weinig tot geen info voor dit probleem, alles al geprobeerd. Nou overweeg ik een plaswekker te kopen en die dan overdag aan te doen. Is dit een idee of juist niet? Wie kan mij hierin adviseren. Het gaat dus niet over bedplassen.

groeten Hendrika

Reactie voor op de website?

81.86. Reactie op "neptherapeute'

Ik weet welke therapeute u bedoelt, maar mijn bevinding is dat zij heel diep gaat en alleen maar probeert om elk vlak welke het probleem zou kunnen aangaan belicht. Ook bij ons is het probleem van eventuele mishandeling discreet maar professioneel ter sprake gebracht(naast zovele andere, eventuele oorzaken). Dit is uiteraard niet prettig (zwaar understatement!!!), maar uiteindelijk is onze dochter vrij van haar probleem tot op heden (3 maanden inmiddels!!!). Wij zijn haar zeer dankbaar. Misschien moet deze dame en haar familie eerst eens in haar eigen 'keuken' kijken en haar kind boven haar eergevoel plaatsen (misschien misplaatst?!).er is maar een belang en dat is het belang van het kind;dit dient uiteindelijk het belang van het hele gezin!

Barbara

Reactie voor op de website?

81.87. Plastic luierbroekjes

Ook ik ben op zoek naar deze plastic luierbroekjes voor kinderen van 2 jaar. Graag verneem ik of deze ook nog ergens anders te koop zijn. De winkel Maree zegt mij niets. Kan iemand mij deze informatie geven? Anders zou ik graag de adresgegevens van deze winkel willen hebben, zodat ik misschien e.e.a. telefonisch kan bestellen.

Alvast bedankt, groeten Jolanda

Reactie voor op de website?

81.88. Reactie op petra

Hallo Petra,

ook onze dochter heeft last van dat zij in haar broek poept en reageert net als jouw zoon. Mijn dochter is nu 7 jaar en het deert haar niet. Wij lopen in het ziekenhuis bij een kinderarts die is gespecialiseerd in dit zoort problemen. Ze neemt nu forlax voor de ontlasting, het zijn allemaal vezels en er zit iets in waardoor de ontlasting soepel blijft. Het probleem is daar nog niet helemaal over, maar het is een begin. Wij moeten ook trainigen doen met 3 maal daags 5 minuten op de wc zitten en daar proberen te ontspannen. Er is nu wel een klein begin dat het gaat helpen.

Misschien heb je hier wat aan. Groetjs Berna

Reactie voor op de website?

81.89. Broekpoepen

Ook mijn dochter poept in haar broek, ze is nu 12 en vond het zelf verschrikkelijk (gelukkig). Alles geprobeerd, en op een gegeven moment hebben we afgesproken dat ik als moeder er niet meer boos om zal worden. Daardoor is veel veranderd, wel moet ze alles zelf schoonmaken en nu gebeurt het misschien nog maar 1 keer per week een heel klein beetje.

Mijn advies, geen punt van maken, geen therapie, gewoon zelf op laten ruimen en NIET boos worden dan wordt het vanzelf minder.

Brenda

Reactie voor op de website?

81.90. Broekpoepen

Ook mijn zoon van biijna 7 jaar (maart) poept nog steeds in zijn broek. Ik ben onderhand de wanhoop nabij, wat moet je nog als je alles al geprobeert hebt. Belonen, straf, negeren, boos, puntensystemen, psychologen en nu ook nog de poeppoli erbij. Maar wat denk je niets heeft tot nu toe nog geholpen. En het intereseert hem echt niets geloof ik want hij blijft gewoon met een vieze broek lopen als niemand er wat van zegt. Hij heeft ook Forlax en in het weekend ook Dulcodruppels, want op die druppels gaat ie leeg! En het gekke is als hij eeens diarree heeft gaat ie wel uit zichzelf naar de wc. En blijft hij zo goed als schoon! De arts zegt dat hij niet reageert op de prikkel die z'n hersens sturen om naar de wc te gaan. Nu wordt hij getest op ADHD, omdat dat weleens een verband zou kunnen hebben.

Heeft iemand nog tips? Ik hoor ze graag!

Yvette.

Reactie voor op de website?

81.91. Herkenbaar

Wat herkenbaar allemaal. Onze oudste zoon wordt in juli 7 jaar en heeft altijd een moeilijke stoelgang gehad. Hij was rond zijn 2e verjaardag zindelijke qua plassen maar poepen doet hij in zijn broek. Hele kleine beetjes en keiharde keuteltjes ... We hebben al vanalles geprobeerd, drankjes, poeders, speciale fysiotherapie maar niets helpt. Het interesseert hem helemaal niets en hij gunt zich absoluut geen tijd om op de wc te zitten. Heb nu maar een verwijzing naar de ggz aangevraagd in de hoop dat zij iets voor ons kunnen betekenen ....

Evelien

Reactie voor op de website?

81.92. Voetzool / therapie 'poeptherapeute'

Hallo, herkenbare verhalen!

Mijn zoon van 10 heeft ook al een paar jaar een poepprobleem. Van heel frequente ongelukjes nu naar 2 per week en afgelopen week geen een ongelukje. Hij krijgt nu voetzool-reflexologie... tja, of dat nu helpt of toeval is... je kunt reflexogolie zelf doen als ouder. Baat het niet, dan vindt je kind het toch fijn. Mocht deze positieve ontwikkeling zich doorzetten, dan meld ik dat nog.

Al een lange weg afgelegd. Poeppoli geprobeerd. Vakkundig en betrokken mensen. Maar zij willen vnl. laxeren en dat helpt niet. Ook bij een kindertherapeute in Amsterdam Zuid geweest. Zij heeft zichzelf tot poeptherepeute uitgeroepen. Ze is zelf ervaringsdeskundige. Ze beloofde om met een computerprogramma de werking van het lichaam aan mijn zoon uit te leggen. Hij zou hierdoor grip krijgen op de situatie. Klonk goed. Echter achter de gesloten deur werd hem verteld dat hij een psychisch probleem had en dat dat dan vast aan zijn thuissituatie moest liggen. Dit heeft schade berokkent en averechts gewerkt.

Mocht je therapie overwegen, dan wil ik je heel sterk aanraden goed te kijken bij wie. psychotherepeute is een beschermd beroep en je krijgt wellicht te maken met een vakkundige persoon. Termen als 'Kindertherepeute' etc. zijn vrije beroepen; iedereen kan een bordje op de deur plakken.

Marina

Reactie voor op de website?

81.93. Het komt goed

hoi, ik heb zelf een dochter met adhd en ik weet hoe je je voelt. Je krijgt haatgevoelens, hoe erg dat ook klinkt. Neem geen goede raad van anderen aan, maar blijf positief met je kind: ook heeeeeel moeilijk. We zijn met ritalin begonnen en dat werkte voor even. Nu hebben we concerta en het gaat GEWELDIG met haar. Wees niet bang voor de medicatie, voor wat de bijwerkingen zijn. In het begin had ze het moeilijk ermee en was ze heel suf. Nu gaat het prima.

Nog iets, hoe meer je dondert op je kind, hoe meer hij tegengas geeft. Hij krijgt al zoveel op zijn donder op school, andere ouders, kinderen die hem niet begrijpen. Waar moet hij zijn ei kwijt? Daar op die plaats waar hij het meest vertrouwd is. Blijf positief, geef pluimjes voor het allerkleinste ding dat hij goed doet. Hij vertrouwt je niet en probeert weer uit. Maar door blijven gaan met lief zijn voor hem. Geloof me, het werkt echt.

Ik draag je een warm hart toe, want ik weet heeeeel goed wat je meemaakt. Ik stond er ook alleen voor.

groetjes Monique

Reactie voor op de website?

81.94. Inlegkruisjes

Hallo, ik kan me ook aansluiten bij de club! Onze zoon is 7 en half en poept ook nog steeds in zijn broek en er zijn ook dagen dat hij de urine laat lopen.

We moeten hem nog verder laten testen, tot nu toe is dat niet gelukt maar pddnoss word ook bij hem benoemd. We hebben meer dan een jaar poepolie gedaan wat tijdelijk wel gewerkt heeft ook bachbloesemtherapie werkte, maar word niet vergoed door de verzekering helaas.

Wat ik nu doe, tip van een andere moeder op de poeppolie, is inlegkruisjes achterin zijn onderbroek plakken (strakke broekjes met pijpjes van de action). Hij noemt het zelf plakkers of stickers en is heel opgelucht als het remspoor daarop belandt, dan kan hij zich zelf namelijk verschonen. Het scheelt een hoop poepwas hier!

Verder heeft hij een potje met beloningskaarten waar hij zelf uit kan kiezen als het op de wc gelukt is, hij moet hier na elke maaltijd met wekker 5 minuten op de wc zitten. Als zijn buik echt heel vol is en hard dan mag hij net zolang in bad zitten tot hij aandrang voelt en dan lukt het ook meestal. Boos worden helpt echt niet meer. En als wij uitgaan, dan draagt hij een luier, voor ons allemaal een stukje rust!

Ik hoop hier zelf ook nog tips te krijgen en wens iedereen veel succes, sterkte en een heeeeel lange adem, zelf loop ik ook bij een psycholoog omdat ik er "door"zat hoor!

Petra.

Reactie voor op de website?

81.95. Broekplassen

Mijn dochter van bijna 5 plast en poept al 1,5 jaar in haar broek, het is alsof ze het niet aan voelt komen en de ene dag is het erger dan de andere dag. Soms loopt ze gewoon door in haar natte broek. Heb al met een beloningssysteem gewerkt. Bij GGD zeggen ze er iets aan te kunnen doen als ze 5 is. Ik zeg ook regelmatig dat ze naar de wc moet gaan maar dan wil ze nooit. Ze plast altijd kleine beetjes.

Geef ik er teveel aandacht aan? Ze zit ook onrustig op de wc, gaat er snel vanaf. Wie heeft tips zodat ze weer met plezier naar de wc gaat en rustig blijft zitten?

Truus

Reactie voor op de website?

81.96. Telkens weer broekplassen

Mijn dochter van bijna 7 plast sinds een tijdje weer in haar broek. Soms 1x per dag, maar soms ook rustig 4x per dag. Er zijn zo nu en dan ook dagen dat ze het niet doet gelukkig. Ze zegt niet dat ze in haar broek heeft geplast en blijft er ook gewoon mee rondlopen, tot wij erachter komen.

Ze doet dit nu alweer een paar weken achter elkaar. Daarvoor is een hele periode geweest dat ze het niet deed. Het komt alleen telkens weer terug. Niets helpt! Boos worden, begrip tonen, negeren, extra naar de wc laten gaan. Het lijtk alsof het haar niks interesseerd en wij zijn ten einde raad... Heeft iemand een goede tip die zou kunnen helpen?

Brenda

Reactie voor op de website?

81.97. Het gaat over

Onze dochter deed het ook, het boeide haar niet en ze liep rustig rond met een natte broek, ook op school. Wij hebben het altijd genegeerd alleen gezegd als we het zagen doe even schone spullen aan en gooi de boel in de wasmachine. We zeiden wel af en toe dat ze hier te groot voor was en dat vreemden of vriendinnetjes het ook konden zien en op een gegeven moment realiseerde ze zich dat zelf en werd het steeds minder. Het heeft wel veel tijd gekost maar ze heeft zich in ieder geval nooit afgewezen gevoeld door ons, het was sterker dan zijzelf.

Linda

Reactie voor op de website?

81.98. Houd moed

Een dochter dat in haar broek blijft plassen is om totaal radeloos van te worden. (Ik weet het uit ervaring). Maar laat je er niet door uit het veld slaan. Het zal echt eens overgaan. Houd moed!

Vanwege mijn beroep zou ik het volgende advies willen geven. Negeer het broekplassen zoveel mogelijk. Maak ook geen grapjes of cynische opmerkingen erover. Maak met je dochter afspraken over vaste tijden waarop ze naar de wc gaat om te plassen. Als ze zich daar aan houdt krijgt ze 's avonds een kartonnen fiche (zelf maken). Wanneer het mis is gegaan is ze zelf verantwoordelijk voor het verschonen en het op een afgesproken plek neerleggen van het vuile goed. Als ze aan het eind van de dag droog is, krijgt ze weer een fiche.

Maak een "winkeltje" waar ze met haar fiches iets kan kopen. Voorbeeld: 5 fiches is bij het slapengaan 10 minuten extra voorlezen. 10 fiches is een half uur later naar bed. Of tosties eten ipv brood tussen de middag. (andere kinderen in het gezin krijgen dan ook tosties, hebben ze te danken aan het droog zijn van hun zus). Bedenk zelf voor haar aantrekkelijke dingen die ze kan kopen met haar fiches. Denk vooral aan leuke dingen doen met pappa of mamma, fietsen, skaten, zwemmen, etc. Maak zo een prijzenkast.

Na verloop van tijd kan je de prijzen veranderen om het aantrekkelijk te houden. Ook kan je als ze heel goed wordt in droog blijven de prijzen duurder maken. Wanneer het een hele tijd goed is gegaan, sluit je het beloningssysteem af met een diploma.

Sterkte ermee, Els

Reactie voor op de website?

81.99. Bedplassen

Ik wist dat er meer kinderen moesten zijn met dit soort problemen. Maar dat het zo vaak voor komt had ik niet verwacht.

Onze zoon van 10 jaar plast ook nog in bed. Hij was vroeg zindelijk overdag (ongeveer 1,5 jaar) maar er gebeurde regelmatig ongelukjes. 'snacht bleef hij in bed plassen. Dat was geen probleem want hij was immers nog zo klein. Toen hij 7 werd plaste hij nog altijd in bed. Op advies van de huisarts een plaswekker gehuurd. Na bijna drie maanden ging het stukken beter.

Bijna 2,5 jaar lang ging het redelijk op een enkele keer na. Maar sinds een half jaar is het weer iedere nacht raak. Ook al zeggen wij dat het niet zo erg is, hij vindt het verschikkelijk. Vooral omdat hij nu op voetbalkamp gaat en bij vriendjes blijft slapen of zij bij hem. Dus weer een plaswekker. Maar hij slaapt zo vast dat hij het ding niet altijd hoort. Dus hele gezin wakker en hij slaapt gewoon door.

Rita

Reactie voor op de website?

81.100. Broekpoepen

Ik zit ook met hetzelfde probleem. Ik heb een zoon van 6 jaar en heeft nog nooit keutels gepoept. De hele dag door vieze onderbroeken. Gemiddeld tussen de 5 en 10 onderbroeken. Zijn al heel lang onder behandeling bij de kinderarts en poeppoli in Zwolle. Heeft al heel veel verschillende medicijnen gehad. Maar niets helpt. Als hij die medicijnen gebruikt word de poep nog plakkeriger tot waterdun. Wie zit er met hezelfde probleem?

Bij de poeppoli in Zwolle zeggen ze dat het tussen de oren zit. Maar daar geloof ik niet in. De rest van de poepgroep heeft allemaal hele harde keutels en die heeft hij nooit gehad. We worden er moedeloos van. Helemaal dat hij na de zomervakantie naar een andere school gaat. Hij is dan de hele dag weg. Hoe moet ik dat oplossen met al die vieze onderbroeken? Wie kan mij helpen?

Evelien

Reactie voor op de website?

81.101. reactie 76.100

Is hij niet allergisch voor bepaalde voedingssstoffen+ Kun je koelakie als ik het zo goed schrijf van krijgen, en dan heb je ook alleen maar plakkerige ontlasting. Een speciaal dieet moet die dan wel gaan volgen.

Reactie voor op de website?

81.102. Reactie op "neptherapeute"

Ik zag het bericht en moet echt reageren. Ik ken de poeptherapeute (woont in Amsterdam zuid) namelijk helaas ook. Een waarschuwing is zeker op zijn plaats. Als je denkt dat de oorzaak van het broekpoepen psychisch is, dan raad ik iedereen aan naar een erkende psycholoog te gaan en zeker niet naar een therapeut die een paar uurtjes op school heeft gezeten. In haar geval 3 x 17 uur...

Myrthe

Reactie voor op de website?

81.103. Broekpoepen

Ik heb een zoon van 11 jaar, die ook nog in zijn broekpoept. Hij was zindelijk op 3 jarige leeftijd, dus het zit tussen zijn oren zoals men zegt. Ik weet mij geen raad meer.

Het is begonnen toen mijn man een psychose had voor de eerste maal, ons leven werd hierdoor overhoop gegooid, ik denk dat mijn zoon hier een trauma heeft opgelopen. Ondertussen ben ik al 1 jaar van mijn man gescheiden, is hij momenteel in behandeling bij een creatieve therapeut. Maar hij wil ervan af maar wil ook niet altijd meewerken,ik sta met mijn rug tegen de muur. Ik ken niemand anders die dit probleem heeft in mijn nabije omgeving, dus niemand begrijpt ons.

Hij gaat volgend jaar vanaf 29 januari op sneeuwklassen, wat moet ik doen? Ik ben beschaamd om dit altijd te moeten zeggen tegen de leerkrachten, dit is echt niet leuk. Zelf ga ik er ook bijna onderdoor. Kan iemand mij hier bij helpen?

Greta

Reactie voor op de website?

81.104. Broekpoepen

Yvette,

ik ken je verhaal helemaal, mijn zoontje is 8,5 en nog nooit zindelijk geweest van het broekpoepen. Ben al overal geweest en niemand kan me helpen en net wat je zegt, dan zeggen ze hij voelt het niet meer. Maar ik zie hem ook ophouden. 3 a 4 keer per dag heeft hij een vieze broek.

Nu ga ik ook met de arts overleggen voor een onderzoek naar add. Ik heb het weer ergens gelezen dat dat ook kan helpen en dat ze dan medicijnen krijgen en dat het dan beter gaat. Want ik ben helemaal radeloos, ik weet het echt niet meer.

Ik hoop dat het bij jullie ook goed gaat komen.

groetjes Bianca

Reactie voor op de website?

81.105. Contact gezocht

Ook mijn zoontje van 6 jaar heeft een poep- maar daarnaast ook een eetprobleem. a.s oktober wordt hij opgenomen voor onbepaalde tijd in het jkz in den haag. Graag kom ik in contact met ouders (ben zelf alleenstaand met 3 kids) om ervaringen uit te wisselen.

Ik hoop op vele reactie en misschien vindt iemand het leuk om ouderwets ook hierover te pennen aangezien ik in oktober erbij moet blijven in zh en daar geen internet heb.

gr

Reactie voor op de website?

81.106. Therapie

Hallo, Ik ben bezig me te verdiepen in de aanpak van het poepprobleem van mijn 9-jarige dochtertje. Ik weet dat er poeppoli's zijn in het VU en AMC en daar hoor ik goede verhalen over. Heeft iemand ook een ervaring? Wordt hier vooral gekeken naar de lichamelijke oorzaken?

Ik heb ook gezien dat er therapeuten zijn die zich specialiseren in poepproblemen. Dan zou het poepprobleem opeens een geestelijke / mentale oorzaak moeten hebben? Is het niet beter als je vermoedt dat je kind een geestelijk probleem heeft, dat je dan hulp inroept van een kinderpsychologe. Dit is iemand die hier echt voor heeft gestudeerd. Kindertherapeut is toch een titel die iedereen kan voeren? Een cursus en je bent klaar.

Het lijkt me geen goed idee om naar een kindertherapeute te gaan waarvan je nog niet weet of het nu lichamelijk of geestelijk gaat uitvallen. Het lijkt me dat je als ouder voor zeer vervelende verrassingen kan komen te staan. Mijn voorkeur zou zijn deze keuze in eigen hand te houden en niet voor verrassingen komen te staan.

Liesbeth

Reactie voor op de website?

81.107. Reactie op Evelien

Hoi Evelien

Onze zoon is 8 jaar en poept ook in de broek. Hij was tot 4 jaar zindelijk, maar is toen weer in de broek gaan doen. Wij hebben alles al geprobeerd, belonen met cadeaus, straffen, puntensysteem. Ben ook bij kinderarts geweest, maar niets helpt. Nu lijkt de poeppoli ons wel wat en ik las dat jij in Zwolle was geweest. Mag ik vragen waar die in Zwolle zit? En als je verder nog tips hebt, horen we het graag. Alvast bedankt.

Reactie voor op de website?

81.108. Broekplassen, reactie op Diana

Hoi Diana,

Ik herken jou verhaal, ik heb zelf een zoontje, de middelste van de drie, hij was zindelijk tussen 2 jr en 8 mnd en 3 jr en 6 mnd. Voor mij was t logisch dat hij een terugval had door 3 ingrijpende dingen die er volgde. Alleen werd het daarna nooit meer beter. Een heel traject is er al geweest van Uroloog, Kinderfysiotherapie, Homeopaat, beloningssystemen, een horloge dat hij ieder uur naar de wc moest, hem zelf de verantwoording geven voor het opruimen van de natte broeken en zichzelf verschonen. Nu wordt hij volgende maand 8 en heeft hij nog steeds elke dag natte broeken ook 's avonds plast hij veel. Op school heeft de juffrouw het nog niet gemerkt. Hij doet het hartstikke goed op school. Zelf schaamt hij zich op sommige momenten maar over het algemeen blijft hij gewoon in een natte broek rondlopen.

Volgende week heb ik een afspraak met de kinderarts want ik weet ondertussen niet meer wat ik er aan kan doen.

Zijn er nog meer mensen die dit herkennen.

Groetjes Pauline

Reactie voor op de website?

81.109. Plasprobleem vooral op school

Wie oh wie heeft een goed advies? Mijn zoon van 4 1/2 jaar plast dagelijks nog in zijn broek. Vooral op school gaat het mis,vandaag kwam hij weer met een tas vol (4 stuks) natte broeken thuis. Als hij thuis is stuur ik hem regelmatig naar de wc en dan nog zitten er vaak druppels in zijn broekje. Het heeft ook erg lang geduurd voor hij op de wc durfde te poepen, hij vroeg altijd om een luier, maar het plassen ging steeds goed, totdat hij naar de basisschool moest.

Ik merk wel dat als hij moe is dat het probleem dan erger wordt. Juf op school spreekt hem aan op zijn natte broeken en hij vind dat verschrikkelijk omdat hij zelf zegt dat hij niet weet waarom het mis gaat. Ik heb het idee dat hij moeite heeft om zijn spel los te laten om naar de wc te gaan, hij is bang dat het spel doorgaat zonder hem en hij iets mist. Uitleggen dat het meer tijd kost om de natte broeken te verschonen en je te wassen etc, heeft geen effect, belonen als hij een dag droog is ook nauwelijks.

Ik heb er zelf nog niet eens zo'n moeite mee (omdat hij nog 4 is) maar ik vind het voor hem zo rot dat hij zich zo ongemakkelijk voelt op school. Wie heeft de goude tip voor ons?

mama 3

Reactie voor op de website?

81.110. Broekplassen

Hallo,

Ik lees hier heel veel dingen die mij aan mijn dochter doen denken. Het is al heel fijn om te weten dat ik niet de enige ben met dit probleem. Mijn dochter is 6,5 jaar en plast sinds 1,5 jaar overdag weer in haar broek. (terwijl ze zindelijk was vanaf 2,5 jaar); 's nachts is ze droog en gaat ze zelfs haar bed uit om te plassen. In twee dagen tijd verbruikt ze ongeveer 12 onderbroeken en als ik haar dan vraag waarom ze het doet, zegt ze dat ze het niet weet en dat ze het niet leuk vind om naar de wc te gaan.

Haar al een aantal keren proberen uit te leggen dat ik het ook niet leuk vind op de wc, maar dat ik een natte broek nog veel erger vind. Als ze in haar broek geplast heeft is ook alleen haar onderbroek nat en niet de kleding die ze er over heen draagt. Het valt dus ook niet op! Ik stuur haar regelmatig naar de wc en ga dan ook mee om haar broek te controleren. Als ze een vieze broek heeft moet ze die uitwassen in een emmertje en dan mag ze een schone onderbroek aantrekken. Ik heb haar ook een tijdje met luierbroekjes laten lopen omdat ik gek werd van al die vieze onderbroeken. Dit deed haar niks en ze deed het gewoon in de luier.

Ik ben laatst met haar bij de GGD geweest en die hebben me verboden om haar met een luier te laten lopen, want hier kan ze 'traumatische' ervaringen van krijgen. Nu moet ik met een beloningssysteem gaan werken. Ze kan nu per dagdeel een sticker verdienen als ze droog is en als ze vijf dagen achter elkaar droog is, moet ik iets samen met haar gaan doen. Ik heb de GGD uitgelegd dat ik eigenlijk alles wat je maar kan verzinnen al geprobeerd heb en dit niets werkt. Ze heeft een nintendo ds waarop ze mag spelen als ze droog is, zelfs daar houdt ze haar broek niet voor droog.

Ik ben nu een week met het stickersysteem bezig en ze heeft al twee stickers verdiend! Dus wederom intereseert het haar helemaal niets. Ze vindt het ook niet vies als ze in haar broek heeft geplast. Verder op school haalt ze hele goede prestaties en is ze zelfs de slimste van de klas, ze heeft naast het broekplassen ook een sociaal probleem. Ze luistert voor geen meter en doet alleen maar waar ze zelf zin in heeft en ze kan totaal niet met andere kinderen spelen, want ze wil altijd de baas spelen. Ik weet wel dat ze een bagage op haar rug draagt, ik ben namelijk gescheiden sinds ze 1,5 jaar was en haar biologische vader doet geen moeite om haar te zien.

Gelukkig kan ze heel goed met mijn nieuwe partner opschieten en ziet ze hem ook een beetje als haar vader. Ik heb nog een dochter van nu 2,5 jaar, maar door het probleem met mijn oudste kom ik er niet aan toe om mijn jongste dochter te leren om zindelijk te worden.

Samanta

Reactie voor op de website?

81.111. Wat herkenbaar

Hoi,

Wat herkenbaar... Onze zoon is bijna 11 en heeft al sinds zijn derde vegen in zijn broek of poepbroeken (soms wel 7 vieze broeken per dag!) We hebben heeeel veel geprobeerd en niets hielp, wat frustrerend voor hem en voor ons! Van trainingen tot speltherapie. Van poeppoli AMC tot dieet. Van fysiotherapie tot EMDR therapie. Niets hielp.

Tot een paar maand geleden. Toen is hij ADD gediagnostiseerd en krijgt methylfenidaat. Sinds dien is hij schoon! Als ik hierop google zit er een verband tussen dyslexie, ad(H)d en broekpoepen. Zeker een mogelijkheid om rekening mee te houden.

groeten J

Reactie voor op de website?

81.112. Wat een herkenning

Tjonge wat een herkenning hier zeg! Mijn zoontje van 4 1/2 is nog nooit zindelijk geweest voor zijn ontlasting. Van alles geprobeerd. Lopen nu bij de poeppoli, maar heb het gevoel dat ook dit niet gaat helpen. Advies is om onze zoon 2 à 3 keer per dag verplicht op de wc te zetten en 2/3 minuten te oefenen met het openen en dicht doen van zijn anus. Als hij dan poept moeten we hem belonen.

Zoon vindt dit vreselijk! Hij haat poepen zegt hij en wil niet oefenen, maar wil ook geen luierbroekjes meer (is niet te doen met 2 zakjes movicolon per dag! Tis pure diaree! Maar 1 zakje is helaas weer te weinig).

Psychologe is naar mijn idee maar weinig begripvol. "Alle kinderen die hier komen willen niet oefenen, maar om iets te leren moet je oefenen". Nou daar ben je dan klaar mee. Moet hem nu zowat elke keer huilend op de wc zetten. Heel de dag door vegen in zijn broek. Nog maar 5 minuten een schoon onderbroekje aan en er zit al weer wat in. Hij, maar ook wij worden er moedeloos van!

Belonen werkt ook niet echt. Volgens de psychologe moeten we kleine cadeautjes kopen en elke paar dagen de beloning veranderen. "Uw zoontje is gauw uitgekeken op een beloning" Druist in tegen mijn principe's. Het is naar mijn mening pure omkoping, maar ja wat dan hè? Wij weten het niet zo goed meer.

Er loopt op het moment ook een onderzoek naar eventueel Pdd- nos bij hem, dus dat kan er ook mee te maken hebben. Zoon heeft trouwens nooit buikpijn en ook het poepen zelf doet geen zeer. Dus hoe het bij hem allemaal zit? Nou ja, we houden maar hoop, al is dat soms erg lastig!

Desiré

Reactie voor op de website?

81.113. Broekpoepen

Mijn zoon is 12 jaar en hij poep nog steets in zijn broek, ik ben ook hopeloos. Wat heeft geholpen willen jullie mij ook laten weten.

Alvast bedankt. Saziye

Reactie voor op de website?

81.114. Broek...

Ik denk dat het erg belangrijk is erachter te komen waarom het gebeurt. Is een lichamelijke reden uitgesloten door artsen? Zo ja, dan moet het dus iets psychisch zijn. Geniet uw zoon van de aandacht die het genereert? Of vind hij het nog fijn klein te zijn/lijken? Pas als je de reden weet kun je er iets aan doen. Veel succes! Lijkt me onzettend vervelend voor het hele gezin.

Pien

Reactie voor op de website?

81.115. Broekpoepen

Mijn zoon is bijna 7 en is eigenlijk nooit zindelijk geweest. Hij is vier weken opgenomen geweest in het ziekenhuis van gouda en ook daar hebben ze een poeppoli. In het ziekenhuis ging het best heel goed maar een paar weken na thuiskomst kreeg hij een terugval en sindsdien gaat het de ene dag beter dan de andere.

Hij gaat vaste tijden naar het toilet en als hij een vieze broek heeft moet hij die zelf spoelen. Ook werken we met een sticker=-schrift en beloningen. Ook krijgt hij al een aantal jaren laxering in de vorm van forlax 2x per dag een zakje. Maar zodra we hiermee stoppen zit hij in notime helemaal verstopt en word en als er al wat uitkomt stenen-poep. Ook plast hij snachts nog in zijn luier.Wie heeft er nog meer advies??

Saskia

Reactie voor op de website?

81.116. Broekpoepen

Ik zit met hetzelfde probleem, alleen is mijn dochter 7 jaar. Mijn zoon van 10 heeft ook adhd, maar daar hebben we geen problemen mee. Ik ben vorig jaar bij mijn dochter zijn vader weggegaan, en heb een nw vriend en een dochter van 5 maand. Maar mijn dochter poept zich wel 3 keer per dag in de broek en blijft er gewoon in lopen. En als ik zeg waarom doe je dat nou, zegt ze: daar kan ik toch niks aan doen. De ene week gaat het beter dan de andere week. Ik weet me ook geen raad.

Paulina

Reactie voor op de website?

81.117. Help mijn zoon poept in de broek

hallo

Mijn zoon van bijna 9 jaar doet het nog steeds in de broek, niet dagelijs maar toch 4 keer per week. We zijn al met hem in het ziekenhuis geweest bij de kinderarts. Bij de huisarts heeft hij medicijnen gekregen dat de ontlasting zachter wordt. We hebben op het ogenblik goed contact met de juffrouw op school, maar het mag allemaal maar niet helpen. Hij is er al een half jaar vanaf geweest, maar doet het zo weer. Ik sta op het ogenblik met een groot raadsel wat ik ermee aan moet.

helphelp
groetjes marieke

Reactie voor op de website?

81.118. Dochter van negen jaar poept en plast in haar broek

Onze dochter is ruim een jaar geleden weer begonnen in haar broek te plassen en poepen. Het ergste vind ik het voor haar omdat zij daarmee rondloopt (figuurlijk en letterlijk). Als het is gebeurd zegt zij niets, ik zie het vaak pas het avonds, of ik ruik het! En dat vind ik juist zo erg. Stel je voor ze speelt ergens! Dat moet veranderen. En toch denk ik soms dat ik er zwaarder aan til dan mijn kind. Kent iemand dat ook van zijn kind?

Sarah

Reactie voor op de website?

81.119. bekken fysiotherapeut en automatiseren om niet meer in de broek te poepen.

Mijn zoontje van 6 jaar poept ook in zijn broek, soms een beetje soms veel. Dit vanaf zijn 4e. daarvoor was hij een jaar zindelijk. Ook al van alles gedaan van medicijnen, stoproosvicee, laxeer, klisma, 3x keer op toilet zetten, belonen en straffen. Niets hielp. Nu loop ik in het ziekenhuis bij een bekkenspecialist die ook spelletjes met hem doen. Wij zijn nu 6 weken bezig. Omdat zijn poep soms dun was, denk de dokter dat hij een slapende bacterie heeft van ooit een buikgriepje die op melk reageert, dus hij wordt nu onderzocht op bacterie en allergie. De therapiebegint te helpen. van de 7 dagen is hij nu 4 dagen schoon. Het gaat als volgt:

Zijn knopje in zijn hoofd moet om dus automatiseren we door middel van spelletjes en opzeggen van zinnen: 50 keer een zin achter elkaar zeggen zoals: 1. Als ik moet poepen ga ik meteen naar het toilet. 2. Ik wil altijd op het toilet poepen en dat gaat mij lukken. 3. Poepen in mijn onderbroek is vies. 4. Als ik gepoept heb wil ik altijd mijn billen afvegen. 5. herhaling: als ik moet poepen ga ik direct naar het toilet.

De nummers 1 t/m 50 in een rondjes op papier gezet. Als ik bij een nummer tikt moet hij zijn billen dichtknijpen, net zolang hij de zin heeft afgezegd. Dit doe ik in verschillende nummers en ritme (nr 5,6,7, 0f 10, 12, 14 . Dit is om zijn sluitspieren en bekken te trainen.

Tot slot zet ik hem 4 minuten op een power trilplaat: 2 minuten op zitten voor sluitspier en 2 minuten met buik erop liggen. Dit op massagestand.

Dit alles 3x per dag. 's ochtend elke zin 10 keer zeggen, dan na school en voor het naar bed gaan twee keer per dag.

Voor zijn neus heb ik een collage gemaakt op een schaal met een onderbroek, luier en billendoekje en met een nepdrol.

Spelletjes: toneel spelen hij is de vader en ik ben hem (het kind). We spelen het probleem: in de broek gepoept. Kind kan niet ophouden, vieze broek...of poppenkastspel buiten spelen kind moet poepen, vriendje wacht, knap dat hij naar binnen gaat, daarna verder spelen...

We zijn nog volop met hem bezig, maar er is al een bereik. De fysiotherapeut (bekkenspecialist) zegt dat het soms een paar maanden duurt, anderen een jaar. Het is intensief en je moet het volhouden. Zijn knopje moet om dus automatiseren, soort brainwash..

We hebben maar een doel: poepen op het toilet: kind gelukkig op school, met vrienden, uit logeren en wij blij.

Het is een manier!

groetjes Josephine

Reactie voor op de website?

81.120. goede tip misschien

Reactie op Broekpoepen

Ik ben nu 35 en ik heb tot mijn 15 in mijn broek gepoept en ik heb toen op mijn 10 besloten dat ik luiers gingdraagen dat werkte wel maar toen op kamp schaamde ik me wel om dat ik altijd een vieze broek had ik werd toen wel een beetje gepest maar een luier draagen hielp wel tegen de poep in je broek ik weet niet of dit kan helpen en hij is oud genoeg om hem uit te kunnen doen dus dat moet hij zelf beslisen

groetje de wit

Reactie voor op de website?

81.121. Broekpoepen en plassen

Mijn zoon is nu 12 jaar en poept en plast nog steed in zijn broek. 's Ochtends voor school zet ik hem altijd even op de w.c., ook 's avonds voor het slapen zet ik hem op de w.c. Maar toch als hij dan wakker wordt is zijn broek vies en zijn bed nat. Ik heb al luiers geprobeerd maar dat wil hij absoluut niet. Sinds vorige maand heb ik hem toch luiers laten dragen en hem iedere dag 2 a 3 keer moeten verschonen, nog steeds veel, maar vorige maand nog 4 a 5 keer. Ook al bij ziekenhuis geweest maar niks aan te doen. Wie kan mij raad geven?

Reactie voor op de website?

81.122. Luiers

Geef gewoon luiers!

gr Sonja

Reactie voor op de website?

81.123. Expres?

Beste Corry. Ik denk niet dat de meeste ouders op dit forum veel met jouw tips kunnen. Het lijkt alsof het je niet duidelijk is dat bij de meeste kinderen waarover het hier gaat, iets (psychisch en/of lichamelijks) hen belet normaal van de wc gebruik te maken. Angsten, stoornissen, psychische en/of lichamelijke problemen los je niet op met straffen!

Daarnaast: als een kind expres in zijn broek plast of poept is er ook iets aan de hand. Een kind doet dat niet om zijn/haar ouders te pesten. En al deed het dat wél: dan ligt er net zo goed een probleem onder.

Maarten

Reactie voor op de website?

81.124. Houd de eer aan jezelf

Beste Frank.

Hoewel ik me jouw reaktie op grievende mails heel goed kan voorstellen zou ik toch willen zeggen: laat je niet uitdagen tot uitgebreide verdedigende antwoorden. Sommige mensen weten niet beter, denken de wijsheid in pacht te hebben of menen dat alles met strenge, beledigende of vernederende maatregelen een kind zijn gedrag vanzelf aan zal passen. Die mensen hebben wellicht zelf geen kinderen. Of ook wel, in dat geval vraag ik me af hoe het met hen gaat. Het is schadelijk voor een kind om als 'dader'gezien te worden als het een probleem heeft. Ook wanneer dat een gedrags- of zindelijkheidsprobleem is.

Sterkte met je zoon, groet Maarten

Reactie voor op de website?

81.125. Broekpoepen

Met interesse heb ik alle reacties gelezen hier, ik heb een zoon van 11, die geregeld in zijn broek poept, sinds kort weer, het is een tijd goed gegaan. ik zit hierover met de handen in mijn haar nu, morgen ga ik met hem naar de huisarts, al wil hij dit absoluut niet, maar dit kan toch niet? straks gaat hij naar de middelbare school.

Hij wil het zelf ook niet, en geeft aan dat hij niet snel genoeg bij de wc kan komen, ik heb zo met het kind te doen.

Hebben jullie verder nog raad voor mij?

Ik zal vanaf nu geregeld hier lezen, ik hoop op hulp

groetjes Marianne

Reactie voor op de website?

81.126. Bedplassen

Reactie op Bedplassen

Ik ben nu 14 en heb er 6 jaar terug ook erge last van gehad, mijn moeder maakte me om 12 uur snachts als zij ging slapen wakker om naar de wc te gaan. Dat hielp, maar ik moest het natuurlijk uit mezelf doen. Ik heb zo'n electronische luier gehad toen ik jaar of 6 was en toen was het in een week over 2 jaar later kwam het weer toen heb ik weer die luier gehad en was het snel over!

Reactie voor op de website?

81.127. Eindelijk van broekpoepen af

Mijn zoon met pdd-nos heeft tot zijn 12e nooit op de wc gepoept en altijd in zijn broek of luier gepoept. Vanaf zijn 9e hebben we hem elke avond en elke ochtend op de wc laten zitten om te proberen te poepen. Dus gewoon inplannen.

Nu is hij 13 en poept bijna nooit meer in zijn broek. (nog ca. 1 keer per 3 weken gaat het mis). Het heeft inderdaad lang geduurd, maar uiteindelijk wel geholpen. Dus gewoon inplannen en volhouden.

r.

Reactie voor op de website?

81.128. ADHD medicatie en incontinentie defaecatie

Reactie op Broekpoepen

Mijn zoon gebruikt sinds 1 maand medicinet cr en is soms incontinent van ontlasting zonder dit zelf te voelen. Voorheen bij kort werkende medicatie geen problemen.

Jolanda

Reactie voor op de website?

81.129. Reactie op 79

Douw hem gewoon in een luier als hij het expres doet. Ik weet dat dit hard klinkt maar ik leerde er persoonlijk wel van. Ik deed het vroeger altijd expres in mijn broek omdat ik geen zin er in had om naar de wc te gaan. Tot op een dag mijn moeder er niet meer tegen kon. Toen moest ik een luier dragen, en hem eraf scheuren had geen zin zei ze, want je krijgt gewoon weer een nieuwe. En soms was ik het dan zat en scheurde ik hem boos eraf. En toen moest ik een keer op bezoek bij iemand in mijn luier. Nou dat heeft me mijn lesje wel geleerd!

groetjes (ik hoefde ze niet op school te dragen )

Reactie voor op de website?

81.130. Broekpoepen

Reactie op Is het een verstopping?

Mijn zoon van 6 heeft ook last gehad van broek poepen (en broekplassen). Behandeling geweest bij het ziekenhuis waar ze vaststelden dat het poepen, vooral als het kleine beetjes en vaker per dag is, komt door een overvolle darm. Ze raadde aan parafine te gebruiken, 5 tot 10 ml per dag. Dat is en soort glijmiddel voor de poep, en het hielp. Te verkrijgen bij apotheek. Hij had vroeger als baby last van obstipatie.

Het broek plassen is nog steeds een probleem. Lees met aandacht op de website over vetrouwen in het kind hebben. En een geruststelling dat hij niet de enige is.... maar ook dat het misschien wel tot zijn 12 kan duren voor hij het is.

Quirien

Reactie voor op de website?

81.131. Zoontje 8,5 jaar

Reactie op Broekpoepen

Hoi, mijn zoontje is 8,5 nog nooit zindelijk geweest in zijn leven. Poept en plast in zijn broek dag en nacht. De ene dag wel, de andere dag niet. Soms een paar weken gaat het goed en zo in een keer is het weer mis. Diverse hulp gehad, ook opgenomen geweest in een kliniek maar daar kwamen ook geen antwoorden weg. Nu zitten we eigelijk met de handen in ons haar want we weten ook niet hoe het verder moet. Straffen, belonen, negeren, niets helpt. Wie heeft ervaring met een poeppoli?

groetjes Antje

Reactie voor op de website?

81.132. Plasticbroeken waar te koop

Ik lees hier vele reactie's van bedplassen, broekplassen/ poepen. Daarbij wordt er regelmatig over luiers en/of plasticbroeken gesproken waar deze eventueel te koop zijn. Hierbij nog een keer de drie winkels,dat zij voor de plasticbroek met voorsluiting bij Hartkamp in Barneveld de Tuimelaar in Staphorst en voor onze oudere bed/broekplassers zijn er bij Olland in Zwolle de gewone optrekmodellen te koop. bed/broekplassers zijn er bij Olland in Zwolle de gewone optrekmodellen te koop. Dus doe hier uw voordeel mee of kijk ook even bij Hete Hangijzers onder zindelijk en bedplassen.

Veel succes Moniek.

Reactie voor op de website?

81.133. UnderWunder

Reactie op Broekpoepen

Mijn zoontje van 6 is ok regelmatig te laat bij de wc. Plassen gaat goed maar poepen niet. Het lijkt wel of hij het gewoon niet voelt aankomen. Ook wij lopen nu bij de poeppoli. Wij hebben doorgekregen meer rust in hem te krijgen aangezien die gewoon geen tijd heeft (druk met spelen) en dus daardoor niet voelt dat hij moet. Lezen leuk boekjes over poepen met hem (over een mol die wilt weten wie er op zijn kop gepoept heeft, tovernaartje luieruit enz.). En ook hebben wij de boxershort van UnderWunder aangeschaft voor hem. Dit zijn hele stoere onderbroeken met een ingenaaide inlegger. Ze zijn in het donkerblauw gemaakt zodat het ook nog camoufleert waardoor hij niet altijd geconfronteerd wordt met een foutje. Echt super. Hij krijgt nu meer rust en gaat ook makkelijker buiten spelen. Kijk anders zelf even op www.underwunder.nl. Voor mij geldt: een gelukkig kind een gelukkige moeder

Hage Wanda

Reactie voor op de website?

81.134. Luierbroekjes

Mijn dochter van 14 is altijd zindelijk geweest, maar 2 maanden geleden kwam ze heel vroeg thuis van school en ik rook een poeplucht. Het bleek dat ze in haar broek had gepoept en naar huis was gestuurd. Ik dacht, kan gebeuren, trek maar een andere broek aan en opgelost! Maar zo makkelijk was t niet. De volgende dagen bleef ze in haar broek poepen. Ik ben hiermee naar de poeppoli geweest, maar ze zeggen dat het tussen de oren zit. Of ik dit moet geloven weet ik niet, maar we moeten er iets op verzinnen. Nu hebben we besloten dat ze luierbroekjes gaat dragen. Ze vind dat niet leuk natuurlijk, maar dit is het enige mogelijke. Ze doet elke ochtend, middag en avond een schone aan. En het is pas 1 of 2 x gebeurd dat de luier schoon was. En dan reken ik plassen niet mee. Een moeilijke toestand. Heeft iemand tips?

Groetjes J.

Reactie voor op de website?

81.135. Ik ben zat van!!

Reactie op Ik ben zat van!

Graag wil ik even reageren op het verhaal van Fernanda(nummer 80.49) Wij hebben exact hetzelfde met onze zoon van 8 jaar.Dat als hij tijdens het buitenspelen naar binnen moet om te poepen dat ie bang is dat zn vriendjes weggaan en dat als hij weer buiten komt,dat ie bang is dat ze dus wegzijn. Hij zei een keer trouwens dat dat wel 2x is gebeurd...

Hij loopt nu bij t AMC bij de poeppoli maar tot nu toe met weinig resultaat. hij zit aan de Forlax zakjes en bisacodyl..

We hebben sinds do. hem betrapt op de wc dat hij daar in zijn broek poept. Als hij moet plassen zegt hij: ik ga even plassen,maar ik zag aan zijn gezicht dat hij die dag moest poepen en zei: ik ga even naar de wc.Het woord "poepen" wilt hij niet noemen.En waarom weten we niet...wij zijn echt radeloos nu.. want wij dachten al die tijd dat hij niet zou voelen dat ie naar de wc moest om te poepen maar hij voelt het dus wel.

Tamara

Reactie voor op de website?

81.136. 7 jaar en broekpoepen

Hallo,

Wat herkenbaar allemaal deze verhalen. Onze zoon is 7 en heeft altijd moeite gehad met op de wc poepen. Hij was vrij laat zindelijk met plassen (bijna 4) en nog niet zindelijk met poepen toen hij naar school ging. Hij was met een jaar of 5 ook zindelijk qua poepen, maar zodra hij niet lekker in zijn vel zit, krijgen we weer een periode van broekpoepen. Rond zijn 6e jaar hebben we een half jaar gehad waarin hij erg doof was. Na het plaatsen van trommelvliesbuisjes en het knippen van zijn neusamandelen voelde hij zich veel beter en was ook het broekpoepen weer over.

Inmiddels hebben we weer net een aantal maanden met poepproblemen achter de rug. In september zijn er nieuwe buisjes geplaatst en 4 weken later was het broekpoepen weer over. We zitten nu weer in een periode dat het heel goed gaat, maar het is en blijft een wankel evenwicht.

Sandra

Reactie voor op de website?

81.137. Broekpoepen

Reactie op Broekpoepen

hey wendy , ik heb volledig hetzelfde probleem met mijn zoon , hij wordt volgende week 14J. nog dagelijks heeft hij stoelgang in zijn broek met alle gevolgen vandien , hij komt niets tekort, hij is eerder een verwend kind, krijgt de nodige aandacht , alles ..... ik ben ook naar de pediater geweest en het enige dat ze voorstellen is een vezelrijk dieet en darmspoelingen , maar helaas :((

Het is een dagelijks probleem , hij zegt me dat hij het niet voelt, maar is onderzocht geweest en alles bleek inorde te zijn (darmsfincter) enz... dus zit momenteel vast !!!!

Haffida B.

Reactie voor op de website?

81.138. Trilhorloge of plashorloge

Reactie op Broekplassen boven de 5 jaar

Met onze dochter zijn we ook al jaren aan het tobben met haar dagelijkse natte broeken. Uiteindelijk via de kinderarts de tip gekregen om een trilhorloge aan te schaffen zodat onze dochter op gezette tijden naar de wc gaat. Sindsdien is ze nagenoeg droog. Wat een opluchting, ik kan het echt iedereen aanraden. Het is in iedergeval te proberen en werkt het niet dan heb je altijd nog een horloge dus het is nooit een miskoop.

Succes allemaal!

Arlette

Reactie voor op de website?

81.139. Plasticbroeken

Small 60 - 90 cm PVC9030S

hier.Misschien helpt dit.

groet Hans

Reactie voor op de website?

81.140. Horloge met trilalarm bij poepbroeken

Reactie op Trilhorloge of plashorloge

Hallo mede ouders

ik was enigszins verbaasd toch ook ouders tegen te komen met het zelfde probleem. Als ik zocht zag ik dat het alleen maar over kleine kinderen ging en plassen. Onze zoon is nu 10 jaar en heeft al jaren problemen dat hij poept in zijn broek, ook in de nacht. Van alle soorten aanpak geprobeerd en ziekenhuizen bezocht. Wanhoop voelde ik. Tot ik een Medos kinderhorloge aanschafte met een tril alarm. Ding kost rond de 80 euro en wordt niet vergoed. Maar toch maar gedaan want wat anders?

Het werkt! mijn zoon kan zo geconcentreerd bezig zijn en heeft w.s. van klein kind af aan het signaal naar de w.c. gaan genegeerd want hij was lekker bezig, had gewoon geen zin. Nu wil ik zelf graag het Malem horloge aanschaffen want die heeft 12 alarmtijden, het Medos horloge heeft 6 alarm tijden. Niemand hoort het tril alarm wat belangrijk is, schaamte rondom het onderwerp is groot bij het kind. Daarnaast is het dragen van het horloge een ordening in zijn tijdsbesef en heeft hij b.b in de ochtend door dat het tijd is naar school te gaan. Dit werkt natuurlijk niet als er fysieke problemen zijn.

Wel blijft het toilet gebeuren een aandachtspunt maar hij gaat uit zichzelf naar de toilet, ik als moeder hoef daar niet meer achteraan en hij gaat uit zichzelf poepen, klinkt zo normaal maar voor ons is het super! Het leuke is dat hij zich trots voelt, ik wordt blij de sfeer wordt er een stuk beter van en dat geeft zelfvertrouwen.

wie weet heeft iemand wat eraan, succes allemaal.

www.lydion.nl/medicijn-alarmen/horloges/medos-kinderhorloge/90516.html

www.lydion.nl/medicijn-alarmen/horloges/malem-kinderhorloge/82651.html

X

Reactie voor op de website?

81.141. ik heb het ook

Reactie op Ik herken het

Het is niet leuk als je 16 jaar bent en je draagt luiers, ik ben namelijk 18 jaar en ik draag ook elke dag luiers , ook al ga ik regelmatig naar het toilet. Zelf de stoelgan ophouden is soms super moeilijk zeker op school , op de 5 dagen heb ik het zekers 3 keer. Ik schaam me daar enorm voor. Je bent niet alleen
Keizer

Reactie voor op de website?

81.142. broekpoepen een opplossing

Ik heb ook tot mijn 16e in mijn broek gepoept en ik heb goede tips voor ouders
1 niet boos worden als het gebeurt
2 laat ze het zelf opruimen
3 niet met je kind bemoeien als je er niet naar vraagt dan gaat het vanzelf over en merk je er minder meer van
4 niet naar anderen, daar worden kinderen heel onzeker van als laats wil ik zeggen het gaat wel over laat ze gewoon hun eigen ding doen
Emmy

Reactie voor op de website?

81.143. Broekplassen

Reactie op Obstipatie

Mijn kleinzoon van 10 plast ook in zijn broek. Bij hem komt het voornamelijk voor als hij erg moet lachen. Dan is hij kletsnat. Zijn moeder denkt dat hij lui en onverschillig is, ik denk dat hij het echt niet voor de lol doet of om die reden,die zijn moeder aanhaalt.

vb. wij zijn ergens uit eten met zijn allen, "hij" moet zo lachen, en ja hoor het loopt langs zijn benen. Pa en Ma kwaad, puntje van de stoel zitten. "Hij" heel verdrietig.Stemming ver beneden pijl.

Mijn raad aan moeder: doe "hem" een grote luier om als je weer weg gaat, één persoon heeft een "rot"gevoel. De avond is gered. tzt komt het wel goed. Geloof Oma nou, los het zo op, en laten we samen lol hebben en lachen, en praat er niet eerder over voor je weer thuis bent. Ouders succes. En "hij"of "zij" ook.

Oma Rika

Reactie voor op de website?

81.144. Re: ik weet het niet meer

Het lijkt er op dat je de onzindelijkheid van Ann ervaart als een straf, dat Ann jou dit expres aan doet. Ik begrijp dat gevoel, want zo kan het overkomen. Maar er zal wat anders achter zitten. Als je haar als baby gaat behandelen werkt het averechts. Zij ervaart het als een straf, terwijl er een andere oorzaak achter kan zitten. Het weer onzindelijk worden heeft vaak te maken met gevoelens van angst. Ook kan seksueel misbruik een oorzaak zijn. Of dat het kind zich klem voelt zitten in de situatie waarin hij/zij zit.

Naar mijn mening moet je het over een andere boeg gooien. Praat met haar, heb belangstelling voor haar. Bemoedig haar, vertel haar dat je van haar houdt. En gelijkertijd spreek je vaste tijden af waarop ze naar de wc gaat. Ook maak je haar zelf verantwoordelijk. Als ze natte kleding heeft, gaat ze zichzelf verschonen en spoelt ze haar vieze kleding even uit. Begeleid haar daarin. Beloon haar met een sticker voor elke keer dat ze naar de wc gaat. En houd dat een lange tijd vol. Stickers kan ze op een vel plakken. Als ze er 10 heeft mag ze bijvoorbeeld een kwartier later naar bed, of krijgt ze 10 minuten extra voorlezen voor het slapen gaan. Bij meer stickers koekjes bakken of naar het zwembad gaan of een stuk samen fietsen, etc.

Zo kan je ook stickers laten verdienen voor droog zijn. Dan niet gelijk een hele dag, maar een sticker per dagdeel dat ze droog is. Als ze steeds makkelijk stickers verdient, maak je er een dag van waarna ze een sticker krijgt.Ook die stickers kunnen ingeleverd worden voor een beloning. Beloningen hoeven niet materieel te zijn, niet altijd cadeautjes.

Blijf zelf rustig en positief naar haar. Verlies zelf niet de moed en je geduld, want het gaat echt over!

Sterkte ermee!

Els Rubriek: vragen - Discussie: 300400

Reactie voor op de website?

81.145. Re: ik weet het niet meer

Wat zielig!!!!

Ben blij dat ik u dochter niet bent. U kleineert haar. Probeer eens positieve aandacht te geven ipv deze negatieve aandacht want ook dit is een vorm van aandacht geven. Leg gewoon broekjes en schone kleding op een plaatsje klaar en laat haar zichzelf omkleden,komt allemaal goed.

Siep Rubriek: vragen - Discussie: 300400

Reactie voor op de website?

81.146. Expres broekplassen

Mijn zoontje van plaste opeens ook weer in zijn broek, terwijl hij al heel lang volledig zindelijk was. Na een tijdje kwam ik er achter dat hij dit samen met een vriendje deed. Het begon met een wedstrijdje wie het langst z'n plas kon ophouden, waarbij ze uiteindelijk allebei in hun broek hebben geplast. Daarna gingen ze vaker met opzet in hun broek plassen. Waarom? Misschien vinden ze het stoer, "kijk eens wat ik durf" Een keer hebben ze ook in hun broek gepoept terwijl ze aan het gamen waren en ik niet thuis was. Ik heb er met hem over gesproken, hij ontkende dat hij het met opzet deed, het waren ongelukjes volgens hem, maar het is toen wel gestopt.

Mirjam

Reactie voor op de website?

81.147. Moedeloos

Onze zoon van bijna 9 is nog nooit zindelijk geweest en heeft al vele behandelingen en therapieën gehad, we hebben straffen en belonen geprobeerd. Allen zonder resultaat. Het enige resultaat is dat hij nu panisch is voor artsen en ziekenhuizen en klisma's en onderzoeken een drama zijn. Als ik deze verhalen lees word ik nog moedelozer! Zal het ooit over gaan?

Hij vindt het net zo erg als wij. Hij kreeg forlax omdat hij obstipatie zou hebben, maar zolang hij Forlax kreeg liep de poep er altijd gewoon uit. Ik heb de forlax zelf een keer gebruikt (slechts 1 zakje omdat ik verstopping had) en kwam tot de ontdekking dat het er bij mij ook zo uit liep, zonder dat ik het aan voelde komen! Wat een rotzooi. ik heb hem meteen laten stoppen met het spul waarvan hij de hele dag in zijn broek poepte. Poepen ging toen beter: hij poept op het toilet want nu kwam er weer een signaal binnen.

Maar plassen bleef doorgaan zowel overdag als 's nachts (en 's nachts in zijn slaap poepte hij ook nog steeds)Behandelaars zeggen dat het ppd nos is (waar ik me niet in kan vinden, want de omschrijving zegt iets heel anders dan broekpoepen), maar doen weinig: alleen een beloningsstickersysteem: dat frustreert hem omdat hij wel wil maar niet kan. Nu wil ik terug naar de kinderarts, maar kan pas over 3 maanden terecht. Het lijkt wel of ze niet weten wat het met je hele gezin en omgeving doet. IK zit er helemaal doorheen. OOk al moet onze zoon zichzelf verschonen: ik doe toch de was die inderdaad apart van de rest gewassen moet: 1 x per dag broeken en pyjama's, en ook 1 x per dag beddengoed, onderbroeken opsparen voorspoelen en dan met voorwas extra intensief allemaal bij elkaar apart wassen op de hoogste temperatuur.

Als we ergens naartoe gaan is het gewapend met vele extra kleding. Het is de liefste jongen van de wereld. Zo gemakkelijk en lief! Hij heeft een plashorloge dat hem er 8 keer per dag aan helpt herinneren dat hij naar het toilet moet, maar kort nadat hij geweest is loopt het er zó uit. Hij verliest de hele dag door druppels urine en draagt daarom incontinentie inleggers. 's nachts draagt hij een luier en moeten we hem extra verschonen omdat hij in zijn slaap poept. We hebben hem uitgelegd dat we zijn probleem accepteren, maar hij (en ook wij) moet er goed mee leren omgaan: dus niet langer met een vieze broek rondlopen dan nodig. En toch steeds naar het toilet gaan.

Van al die verhalen waarbij het nog steeds niet gelukt is om het probleem op te lossen word ik echt moedeloos. Misschien moeten we er ons bij neerleggen: niets helpt, maar er zijn duidelijk heel veel kinderen die er last van hebben. Dat zie je hier maar ook aan de materialen die ervoor ontworpen zijn zoals plaswekkers en plashorloges.

i

Reactie voor op de website?

81.148. Bedplassen

Ons jongste dochter 7 jaar els plast de laatste maanden terug in haar bed. Onderlegger , zeiltje enz........ Ik heb haar genoeg verwittigd, deze morgen ben ik katoenen luiers gaan halen, plastic broekjes, en andere pyjama. Willen of niet, ze gaat deze avond terug voor de eerste keer in de luiers. Om 19u in bad, daarna luier aan en in bed. Ik heb gedacht Els overdag een kort rokje aan te doen, zodat iedereen kan zien dat ze nog een luier draagt.

Ann

Reactie voor op de website?

81.149. voor Ann

Wat een valse rotstreek om je kind een kort rokje in combinatie met een luier aan te trekken. Helpt het haar voor iedereen voor schut te laten staan??

Anna

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Kind van 12 jaar doet het in de broek

 1. Broekplassen
 2. Bedplassen
 3. Bedplassen
 4. Heb ik ook gehad
 5. Bedplassen
 6. reactie op kind van 12 plast in de broek
 7. Meer rust inbouwen
 8. Broekpoepen
 9. Broekpoepen
 10. Behandeling obstipatie op de poeppoli
 11. Poeppolie in Nijmegen
 12. Contact met poeppoli
 13. Zoon van 13 poept plots terug in zijn broek
 14. Broekpoepen
 15. Broekplassen en al 3 jaar zindelijk
 16. Broekplassen
 17. Broekpoepen
 18. Broek poepen
 19. Ontlasting problemen msn groep
 20. Broekpoepen
 21. Dochter van 16 plast weer in haar broek
 22. Obstipatie bij kinderen
 23. Als 16-jarige in de luiers
 24. Ik herken het
 25. Obstipatie
 26. Lotgenootjes gezocht om mee te praten
 27. Poeppolie?
 28. Reactie op Poeppolie
 29. Reaktie op broek poepen
 30. Broekpoepen en plassen
 31. Broek/bedplassen en -poepen
 32. In de broek poepen
 33. Ook alleen overdag
 34. Broekpoepen
 35. Is het een verstopping?
 36. Vaak dé oorzaak
 37. Mijn kind plast bijna niet
 38. Broekpoepen, niet expres !
 39. 4 jaar poepbroeken
 40. Broekplassen
 41. Broekpoepen
 42. Ook nat
 43. Laat ze doen!
 44. Help!
 45. Ik weet het ook niet meer
 46. Broekpoepen
 47. Wat is alumina
 48. Prikkelbaar darm syndroom belangen vereniging
 49. Ik ben zat van!
 50. Broekpoepen en pdd-nos
 51. PDD-NOS en broekpoepen
 52. PDD-NOS en poep
 53. Broekpoepen
 54. Broekpoepen
 55. Stoffen luiers
 56. Stoffen luiers?
 57. Alumina d6
 58. Bijna niet kunnen plassen
 59. Broekpoepen, een oplossing.
 60. Niet zindelijk
 61. Probeer cranio-sacraaltherapie
 62. Katoenen luiers en plasticbroek
 63. Luier
 64. Ziekte van Hirschsprung
 65. Negatieve reacties
 66. Broekpoepen
 67. Er gaat een wereld voor mij open
 68. Lange adem
 69. Prikkelbare darm syndroom site
 70. Plastic luierbroek
 71. Plasticbroeken
 72. Ook ik word er gek van
 73. Broekpoepen
 74. Broekpoepen
 75. Bekkentherapeut ivm broekplassen
 76. Waarom broekpoepen
 77. Waar plastic luiers kopen?
 78. Broekpoepen
 79. broekpoepen
 80. Mijn zoon van 11 al sinds zijn 4e een broekpoeper.
 81. Koemelk-allergie
 82. Bedplassen
 83. Pas op voor neptherapeute
 84. Niet zindelijk zijn
 85. Broekplassen boven de 5 jaar
 86. Reactie op "neptherapeute\'
 87. Plastic luierbroekjes
 88. Reactie op petra
 89. Broekpoepen
 90. Broekpoepen
 91. Herkenbaar
 92. Voetzool / therapie \'poeptherapeute\'
 93. Het komt goed
 94. Inlegkruisjes
 95. Broekplassen
 96. Telkens weer broekplassen
 97. Het gaat over
 98. Houd moed
 99. Bedplassen
 100. Broekpoepen
 101. reactie 76.100
 102. Reactie op "neptherapeute"
 103. Broekpoepen
 104. Broekpoepen
 105. Contact gezocht
 106. Therapie
 107. Reactie op Evelien
 108. Broekplassen, reactie op Diana
 109. Plasprobleem vooral op school
 110. Broekplassen
 111. Wat herkenbaar
 112. Wat een herkenning
 113. Broekpoepen
 114. Broek...
 115. Broekpoepen
 116. Broekpoepen
 117. Help mijn zoon poept in de broek
 118. Dochter van negen jaar poept en plast in haar broek
 119. bekken fysiotherapeut en automatiseren om niet meer in de broek te poepen.
 120. goede tip misschien
 121. Broekpoepen en plassen
 122. Luiers
 123. Expres?
 124. Houd de eer aan jezelf
 125. Broekpoepen
 126. Bedplassen
 127. Eindelijk van broekpoepen af
 128. ADHD medicatie en incontinentie defaecatie
 129. Reactie op 79
 130. Broekpoepen
 131. Zoontje 8,5 jaar
 132. Plasticbroeken waar te koop
 133. UnderWunder
 134. Luierbroekjes
 135. Ik ben zat van!!
 136. 7 jaar en broekpoepen
 137. Broekpoepen
 138. Trilhorloge of plashorloge
 139. Plasticbroeken
 140. Horloge met trilalarm bij poepbroeken
 141. ik heb het ook
 142. broekpoepen een opplossing
 143. Broekplassen
 144. Re: ik weet het niet meer
 145. Re: ik weet het niet meer
 146. Expres broekplassen
 147. Moedeloos
 148. Bedplassen
 149. voor Ann

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.