Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

37. Djembé spelen, muziek in je gezin

Graag zou ik mijn kinderen wat muzicale kennis bij brengen, maar heb hier weinig verstand van. Nu hoorde ik laatst een groep djembé (Afrikaanse trommels) spelen en vroeg mij af of dit een vorm van muziek zou kunnen zijn die in in een groot gezin op zijn plaats is? Speel je zelf djembé of je kind, hoe beleef je dat in je gezin?

Gitaar, piano of fluit denk ik dat voor mijn a-muzikale gehoor te moeilijk wordt. Maar een ritme-instrument als djembé lijkt me leuk.

Wie heeft tips over hoe, wie, wat en waar?
Alvast bedankt. Giselle

Reactie voor op de website?

37.1. Djembé spelen, muziek in je gezin

Hoi Giselle,

Muziek is heerlijk en zeker zo'n meeslepend instrument als djembé. Onze zoon van bijna 9 speelt nu 2 jaar djembé via de lokale muziekschool. Het eerste jaar deed hij 3 korte cursussen, maar nu hebben wij hem opgegeven voor een complete jaarcursus. Wel duurder, maar leuker omdat hij met die korte cursussen iedere keer weer opnieuw moest beginnen.

Wij hebben inmiddels ook zelf een trommel voor hem gekocht (via de leraar), dus kan hij thuis oefenen. In het begin wilde hij er heel veel thuis op spelen, maar nu is dat veel minder. Wij hebben toen een afspraak voor de buren gemaakt: alleen tussen 16.00 en 17.00 uur oefenen. Bij mooi weer speelt hij soms buiten. Hij neemt de trommel ook wel eens mee (strandfeest of ander feest/opvoering op school). Maar het leukste is dat hij het samen met 1 klasgenootje doet. Dus dan is het minder 'eng'.

Zijn juf is ook enthousiast djembéster. Laatst is er in de klas jam gekookt van allerlei herfstfruit en van de opbrengst van de verkochte potjes wil zij de djembéleraar van de muziekschool uitnodigen om een djembéles in de klas te komen geven.

Het is een leuk instrument en inderdaad voor iedereen toegankelijk. Waar wij in ons gezin mee te maken hebben is dat de trommel natuurlijk wel kwetsbaar is, dus verboden voor de kleine broertjes en zusjes.

Hoop dat je er wat aan hebt.

Veel plezier ervan! Bea

Reactie voor op de website?

37.2. Djembé

Hallo!

Wat vreselijk leuk dat je met de djembé iets wilt. Het is bij uitstek een instrument dat van samenspelen houdt. Op de markt van het Waterlooplein verkopen ze goeie goedkopere djembé's. De klank is heel verschillend dus vraag de verkoper het te laten horen. Als iedereen hetzelfde ritme speelt, dan kan er om beurten iemand gaan "jammen" = improviseren. Het werkt verslavend het is heerlijk om in een soort van ritme trans te komen. Gebruik ook afrikaanse ritme's. Ik kan het helaas niet voordoen. Veel plezier ermee, het geluid is wel erg doordringend (buren?).

Groetjes Stans

Reactie voor op de website?

37.3. Vraag over djembé

Hallo Stans,

Misschien kun je wat meer informatie geven. Hoeveel kost zo'n instrument ongeveer? Hoeveel moet je hebben om leuk te kunnen samenspelen, of kun je beter andere instrumenten ernaast hebben? En wat als je zelf niet zo muzikaal bent? Is het dan nog steeds een goed idee?

Groetjes, Peter

Reactie voor op de website?

37.4. Djembe tips

Hallo Giselle,

Djembé spelen kan heel goed door kinderen gedaan worden. Het is heel goed om een ritmegevoel te ontwikkelen. Hierbij is het wel van belang om toch een goedklinkende djembé aan te schaffen, één waarbij het verschil in bas, open toon en slap, de drie basis klanken, heel duidelijk is te horen en aan te leren.

Ik ben zelf percussioniste, heb de djembé "in de vingers". Mocht je een djembé willen aanschaffen, nem dan contact met mij op, dan kan ik je adviseren. Ik woon vlak bij het Waterlooplein in Amsterdam. Tel: 06 16 19 84 06

Groeten van H2 28-06-2005 280605 Aanschaf djembé Bij toeval las ik deze mailtjes. Ik organiseer zelf Afrikaanse dans en djembélessen in Noord Holland. En ik wil even zeggen: koop geen djembé op het Waterlooplein. Deze staan hele dag buiten en dit komt het instrument niet ten goede, zoals je begrijpt. Er zijn veel goede winkels en mensen die ze zelf maken (zoals bijv. Galerie Lampfall in Amsterdam). Ik heb ook contact met veel djembé docenten (veelal west-Afrikanen) in de regio Amsterdam/Zaandam/Alkmaar die je kunnen adviseren en les kunnen geven. Kijk ook eens op www.africaserver.nl of www.djembédramé.nl. Succes!

E. Hos

Reactie voor op de website?

37.5. Vragen over Galerie Lampfall

Hallo E. Hos,

Ik had een vraagje over Galerie Lampfall, weet u de prijsklassen van die djembé's daar ongeveer? Ik ben op zoek naar een grote djembé.

Reactie voor op de website?

37.6. Een groot gezin en muziek

Wij hebben een gezin met 5 kinderen en die spelen allemaal bij de plaatselijke muziekvereniging met veel plezier. Geen djembe, maar 3 van de 5 spelen trommel. Mijn dochter was het eerste meisje sinds jaren weer dat daar trommel speelt. En ik moet zeggen, ze speelt de jongens er zowat uit!

Mijn jongste dochter is sinds januari ook aan het trommelen, en zoon speelde eerst bekkens en nu ook trommel. De oudste meiden spelen 1e trompet en hoorn, dus altijd muziek in huis.

Ik vind dat het hoort bij je opvoeding zingen dansen en muziek maken. Djembe doen super joh.

groet Diana5

Reactie voor op de website?

37.7. Waar kan je djembe leskrijgen in Amsterdam oud zuid of centrum?

Ik heb vannavond mijn eerste les gehad van mijn oppaskind van 7 en voor t eerst ook een djembe in mijn hand gehad! Volgens mij is t verslavend, ik wil nu echt les hebben. Toevallig stuite ik op deze site, dus weet iemand waar ik goedkoop lessen kan volgen en waar je behalve t waterlooplein niet te duur een djembe kan aanschaffen? groet sproet

Sproet

Reactie voor op de website?

37.8. Djembe lessen Amsterdam

hallo, Ik heb les gehad van Mousse Drame (geeft les in Amsterdam), een ontzettend inspirerend man uit Senegal. Echt een grote naam in de djembe wereld. Helaas woon ik te ver om wekelijks bij hem te lessen,maar ik kan hem zeker aanraden. Alle info over lessen en workshops vind je via djembe-drame .Ik hoop dat je nog even laat weten of het je lukt en wat je van zijn lessen vindt. Ik heb me alweer aangemeld voor een djembe weekend in de zomer waar hij verschillende workshops geeft. Succes, Petra

Reactie voor op de website?

37.9. Djembé lessen

Voor alle geïnteresseerde in Afrikaanse percussie!

De Afrikaanse muziek is muziek die door inheemse Afrikaanse volkeren al van generatie op generatie wordt overgedragen. Tot vandaag de dag houdt deze traditie in Afrika nog steeds stand, helaas gaat de traditie in Europa wel steeds meer verloren.

Binnen onze organisatie werken wij daarom alleen met traditionele griots afkomstig uit Senegal. Een griot is een muzikant (dichter of lofzanger) en wordt beschouwd als bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis. Van huis uit is de muziek hen met de paplepel ingegoten, al generaties lang geven ze de muziek van hun voorvaderen door.

Laat u niet misleiden! Kies voor dé griot en laat u meeslepen in het verhaal dat men verteld...

19 Augustus 2008 gaan wij van start met lessen in Zaandam, Buurtcentrum De Bovenkruier. In samenwerking met Stichting KiD starten wij 20 mei 2008 met lessen voor kinderen in Duivendrecht. Tevens hopen wij binnenkort van start te gaan in Amsterdam!

Naast lessen verzorgen wij ook workshops voor zowel particuliere als zakelijke groepen. Onze workshops zijn opgezet als eenmalige, afgeronde gebeurtenis. Of geniet van opzwepende drumritmes, prachtige, kleurrijke kostuums en acrobatische dansen tijdens een optreden.

Voor meer informatie surft u naar onze website: www.djembefola.nl.

Reactie voor op de website?

37.10. Vraag naar lessen kinderen met ouders

Reactie op Djembé spelen, muziek in je gezin

Wereldmuziekschool Amsterdam wil graag djembe lessen geven aan ouders samen met hun kinderen. Zou hier voldoende interesse voor zijn?

groetjes Mireille,

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Djembé spelen, muziek in je gezin

  1. Djembé spelen, muziek in je gezin
  2. Djembé
  3. Vraag over djembé
  4. Djembe tips
  5. Vragen over Galerie Lampfall
  6. Een groot gezin en muziek
  7. Waar kan je djembe leskrijgen in Amsterdam oud zuid of centrum?
  8. Djembe lessen Amsterdam
  9. Djembé lessen
  10. Vraag naar lessen kinderen met ouders
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.