Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

91. Opruimen en orde

Tja even een luchtiger onderwerp in de discussiegroep gooien, sinds kort bestaan wij uit een samengesteld gezin met 9 kinderen waarvan er 2 uithuizig zijn. Hoe houden jullie het huishouden draaiende, met een rooster of heeft iemand de oplossing gevonden. Als ik naar mijn was kijk zinkt de moed me soms in de schoenen, vooral als mijn vriend dan nog eens met een buslading extra spullen uit zijn oude huis komt aanzakken.

Marjolein

Reactie voor op de website?

91.1. Orde op zaken

Hai Marjolein,

Ik kan het me voorstellen, hier is dat iedere zondagavond. Troost je, het went wel een keer. Voor de rest, ik heb geen schema. Maar na een tijdje groei je er in.

Je moet wel bedenken: wij groeien erin met iedere keer één baby erbij. Bij jou waren de kinderen van Carl er er in een keer bij! Hier heeft ieder kind heeft zijn eigen taken op zaterdagmiddag, dan is het poetsdag. Zondag rust en dufdag en de rest is school. Wij moeders hebben maar twee handen en meer niet

groetjes Ingrid

Reactie voor op de website?

91.2. Orde, wat doen de kinderen?

Ook ik word af en toe gek van 2 wasmachines was per dag, de hoeveelheid schoenen en speelgoed die door het huis zwerven, de kamers die toch iedere dag weer een puinhoop zijn.

Nu is het hebben van een groot gezin, los van veel werk ook heel erg gezellig. Hoe vinden jullie het evenwicht tussen de tijd voor je kinderen, je partner, jezelf en je huishouden. Heb je een rooster? Een speciaal vrij weekend voor jezelf?

Wij zijn een samengesteld gezin, per 1 mei van dit jaar,en hebben het ene weekend mijn kinderen (5) die ook door de week bij ons wonen, en het andere weekend mijn partners kinderen (3).

Graag tips. Marjolein.

Reactie voor op de website?

91.3. Zoekplaatsen

Kijk eens naar de column Sport, doping en de ultieme energiebron? en het bijbehorende thema Wat doe ik toch aan die moeheid.

En wellicht ook bij het hete hangijzer Tijd voor jezelf en de bijbehorende column Een weekendje weg.

Hoe regel je het poetsen, lees maar eens hierover in het hete hangijzer Hoe houd je het huis bij?

En tenslotte het hete hangijzer Moeten kinderen helpen in de huishouding?

Reactie voor op de website?

91.4. Onze manier van opruimen

Ik en de kinderen ruimen een keer per week grondig op. d.w.z. de kinderen die het kunnen hun eigen kamer op zaterdag. De kleinsten worden geholpen. Ik stofzuig, mijn man stoft en dweilt. De kinderen gooien zelf hun spullen (beddengoed etc. in de was). Al met al ongeveer 2 uur werk. De rest van de week vind ik alle rommel wel prima. Ik moet er niet aan denken iedere dag overal achteraan te sjouwen. Ook de benedenverdieping komt zo een keer in de week goed aan de beurt. Verder heb ik in de huiskamer een grote mat. Dit is het speelterrein. Alles eromheen moet opgeruimd worden, playmobil e.d. alleen op de mat. Dit voorkomt dat het hele huis vol ligt.

Maureen

Reactie voor op de website?

91.5. Flylady!

Kijk eens op www.flylady.net. Een (gratis) site met allemaal heel praktische tips voor het dagelijks reilen en zeilen in je huishouding. Wel engelstalig.

Marien

Reactie voor op de website?

91.6. Wasgoed

We hebben een gezin met vijf kinderen. Drie jongens van 9-2-6mnd en twee meiden van 8 en 6 mnd. Van 6 mnd draaien uiteraard nog niet actief mee in het gezin. Sinds kort werken wij met een rooster dat geeft duidelijkheid naar alle kinderen. De een is namelijk wat luier dan de ander. Wij vinden dat elk kind evenveel moet bijdragen binnen het gezin. Onze twee-jarige kan namelijk ook een tafel dekken. Ik zag dat dit vooral goed deed bij de oudste en tevens het meest makkelijk ingesteld.

Voor de stapel wasgoed heb ik het volgende gevonden. Onder de wastafels heb ik drie wasmanden geplaatst. Een voor de bonte, een voor de witte en een voor alle handdoeken, sokken en ondergoed. Tot mijn eigen verbazing werkt het. Zelfs de kleine van 2 jaar doet driftig zijn wasgoed in de mand. Met een klein beetje hulp gaat het nog goed ook. Al met al ging de invoering met gesputter, maar de uitvoering verloopt heel soepel.

Met kleine stapjes komt er steeds een taakje meer bij. Wij houden wel voor ogen dat de taken niet te veel moeten worden. Het zijn tenslotte kinderen. Een keer meehelpen met de tafeldekken geeft het idee dat ze de taak niet hoeven te doen.

Nou ja ik kan er nog veel meer over vertellen, maar ik denk dat je nu ongeveer wel een indruk hebt.

Mirjam

Reactie voor op de website?

91.7. Opruimen

Wij zijn een gezin met vijf kinderen van 14, 13, 9 en een tweeling van 4. Bij ons kan het soms ook een flinke puinhoop zijn, vooral rondslingerende kleding schoenen speelgoed schoolspullen ed. Wij hebben als regel dat er alleen kleding die in de wasmand zit gewassen wordt. Als ik kleding buiten de wasmand vind dan leg ik dit op de kamer en wordt het niet gewassen (leren vooral de oudsten van). Ook hebben wij een wasmand voor bontewas en wittewas, werkt hier goed.

De oudste twee moeten zelf hun kamer opruimen en zuigen, een maal per maand gaan we er samen even goed doorheen. Voor de rest bemoei ik me niet meer met hun rotsooi op hun kamer. Ook als er weer te veel spullen liggen leg ik dit gewoon op hun kamer en zoeken ze het maar uit. Het zelfde geld voor sportkleding, broodtrommels ed dit regelen ze zelf maar. Als het niet schoon is dan is het hun probleem.

Jessica

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Opruimen en orde

  1. Orde op zaken
  2. Orde, wat doen de kinderen?
  3. Zoekplaatsen
  4. Onze manier van opruimen
  5. Flylady!
  6. Wasgoed
  7. Opruimen
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.