Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

56. Wie heeft ervaring met stuitbevalling?

Mijn baby ligt in een onvolkomen stuit - gisteren is geprobeerd de baby te draaien maar daar wilde hij/zij niets van weten, helaas.....

Nu moet ik de afweging maken of ik met stuitligging wil bevallen of met een keizersnede.

De baby is niet al te groot en het hoofdje ligt goed, dus "theoretisch" moet het kunnen. Toch lijkt mij een keizersnede op het eerste gezicht veiliger. Wat nou als ie met z'n hoofdje blijft hangen in de uitgang?

Wie heeft voor hetzelfde dilemma gestaan - gekozen voor een stuitbevalling en wil haar ervaringen met mij delen? Heel graag!

Hella

Reactie voor op de website?

56.1. Stuitbevalling

Hallo Hella,

Ik las je berichtje en ik heb dus een stuitbevalling gehad. Ik zou thuis bevallen maar met 8 maanden kreeg ik weeën en toen kwam de vroedvrouw bij me thuis en toen voelde ze dus de BILLETJES! Moest hals over kop naar het ziekenhuis uiteraard. Aangezien het mn 6de kindje was was ik natuurlijk al wat opgerekt dus is er besloten om een normale vaginale bevalling te doen. Ik piepte ook om een keizersnee maar daar wou de gynaecoloog niks van weten.

Ik vond het doodeng maar hij had gelijk. Binnen no time was de baby eruit, en het voelde niet anders. Het idee is misschien eng maar het kan dus wel!

Ik weet niet of jij al kinderen hebt maar als het je eerste is dan ben je nog niet opgerekt zeg maar en misschien kan je eerst gewoon proberen en als het niet lukt kan er altijd nog een keizersnee gedaan worden.

Maar als de baby al in het geboorte kanaal zit , dan moet je volgens mij geheel onder narcose omdat er dan spoed bij is. Plan je het dan kan er voor een ruggeprik gekozen worden. Maar ik ben natuurlijk geen dokter.

Heel veel sterkte en ik kan je wel zeggen, hoe je babytje er ook uitkomt, die bevalling vergeet je als je je kindje in je armen hebt

Groetjes van Jacky

Reactie voor op de website?

56.2. Stuitbevalling

Laat je nog even goed informeren door de gynaecoloog. Mocht je er geen goed gevoel over hebben, dan kun je altijd vragen om een keizersnee.

Marie

Reactie voor op de website?

56.3. Stuitbevalling

Hoi Hella,

Ik las je bericht en dat riep weer herinneringen op bij mij. Ik was dus ook in verwachting en het kindje lag in een stuit, ze hebben ook geprobeerd het te draaien maar daar was te weinig ruimte voor. Ht was ook mijn eerste kindje dus ik was erg onzeker. Ik wist dat hij met zijn billetjes naar beneden lag. Ze hadden wel gezegd dat hij niet zo heel zwaar zou wegen, zo'n 6 pond, dus daar was ik wel blij om.

Hij moest dus in het ziekenhuis geboren worden. Dat hadden ze al gezegd, met weeën naar het ziekenhuis. Maar ze stuurden me terug omdat ik te weinig ontsluiting had. Thuis weer afwachten, weer terug naar het ziekenhuis, toen mocht ik blijven. Ik werd aan de weeënopwekkers gelegd, dus ik kon elke keer zien wanneer er weer een aan kwam. Ik moet eerlijk zeggen dat was echt afzien.

In het ziekenhuis waren er bevallingen aan de lopende band, en elke keer wachtte ik af wanneer de gynacoloog tijd had om te komen kijken. Ik wilde natuurlijk persen en mijn kindje zien. Na lang wachten mocht ik uiteindelijk gaan persen. Na een uur persen moest ik nog even ingeknipt worden. Hier hoef je echt niet bang voor te zijn, je wordt geknipt terwijl je een wee krijgt.

En dat allemaal bij je eerste bevalling.

Nu had mijn lieve jongen ook nog eens in het vruchtwater gepoept. Dat was de reden voor de snelle knip, want hij moest eruit. Toen hij eruit was werd hij gelijk meegenomen omdat hij paars was en op gang gebracht moest worden. Maar toen eindelijk mijn baby'tje er aan kwam en ze hem op mijn borst legden, keek hij me gelijk aan. Dit moment kun je niet omschrijven. Als ik er nu aan denk begin ik spontaan te huilen van geluk.

Je hoeft echt nergens bang voor te zijn. In het ziekenhuis zijn ze zo kundig, en op het moment zelf denk je alleen maar aan je kindje dat eruit moet.

Mijn zoontje Menno is op 24-10-1996 geboren en ik heb daarna nog twee gewone bevallingen thuis gekregen. Ook leuke ervaringen, maar zover ben jij nog niet.

Voor nu wens ik je veel sterkte met de bevalling en geniet van het kraambed, want dat is geweldig, je een week laten verwennen. Veel geluk en gezondheid toegewenst.

Groetjes Claudia.

Reactie voor op de website?

56.4. Ook mijn baby ligt in een stuit

Hoi,

Ik ben nu bijna 40 weken zwanger en weet sinds vorige week pas dat mijn kindje in een stuit ligt. In het ziekenhuis hebben ze het nog proberen te draaien, maar helaas mislukt. Toen moesten we gaan kiezen: keizersnede of natuurlijk. Erg moeilijke keuze.

Het wordt mijn 2de kindje, dus er is al wat extra ruimte zou je zeggen. En dit kindje is kleiner dan de vorige, dus heb ik besloten om de bevalling zo te gaan proberen. Al moet ik zeggen elke dag dat er weer voorbij gaat ga ik meer twijfelen en wou ik dat ik geen keuze hoefde te maken maar dat ze in het ziekenhuis voor mij zouden kiezen..

We wachten af en je hoort nog wel reactie ....

Brigitte

Reactie voor op de website?

56.5. Niet elke stuit is rozengeur en manenschijn

Mijn dochter is in sept 2006 bevallen van een dochtertje dat in een volkomen stuit lag. Er werd (na een hoop verschillende adviezen) geadviseerd een vaginale bevalling te laten plaatsvinden. Tijdens de bevalling is er gekozen voor een pijnbestrijdende ruggenprik (hierna een aantal uren geen gevoel meer in benen en buik gehad en kon er niet geperst worden). Mijn dochter is uiteindelijk ingeknipt en bijna 3 uur na het voetje is de rest van de baby geboren. Zij had een apgarscore van 2. Er is nog niet duidelijk wat er allemaal aan de hand is.

Voor mijn gevoel zou dit allemaal niet nodig zijn geweest als het ziekenhuis gewoon gedaan had wat zij in eerste instantie besproken hadden: een keizersnede bij 38 weken dus...

Volg je gevoel is de boodschap..

Reactie voor op de website?

56.6. Ook mijn baby ligt in een stuit (keizersnee)

Hoi,

een paar weken geleden had op deze site verteld over mijn kindje dat in een stuit lag. We moesten toen kiezen een gewone bevalling of keizersnee. Ik koss in eerste instantie voor de gewone bevalling. Maar elke dag die er weer voorbij ging werd ik nerveuzer dat de bevalling zo gaat beginnen en werd ik dus ook banger. Uiteindelijk heb ik toen toch voor een keizersnee gekozen. Na deze keuze was ik niet meer nerveus.

Ik werd snel ingepland omdat ik al 40 weken zwanger was. De keizersnee is mij erg mee gevallen na 3 dagen was ik alweer thuis en heb weinig (na)pijn gehad. Ik heb er nu een prachtige gezonde dochter bij en dat hadden we bij een gewone bevalling misschien nog maar moeten afwachten de risico's zijn dan toch groter.

veel groetjes Brigitte

Reactie voor op de website?

56.7. Stuitbevalling, nooit meer!

In 1995 bevallen van een mooie dochter, echter wel met complicaties. 3 weken voor de bevalling werd een volkomen stuit geconstateerd en werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis, daar werd een echo gemaakt en verteld dat het een groot kind plm. 9 pond zou zijn. Er werd een poging gedaan om het te draaien echter zonder succes. Niet gesproken over een event. keizersnee. Ook nog 8 dagen overtijd en nog steeds geen allarmbelletje bij de gynaecoloog.

Bevalling begon voorspoedig, echter vlak voor het weekend, dus verschillende artsen hebben ons begeleid. Tijdens de persweeen bleek mijn gynaecoloog ook nog met een andere bevalling bezig te zijn, dus moesten wij wachten. 15 minuten persweeen tegenhouden doe je echt niet voor je lol, dus uitputting nabij.

In deze volgorde geboren, linkervoet, rechtervoet, benen, heupen, romp, linkerarm, rechterarm (gebroken sleutelbeen), hoofdje is omvat met beide handen van de gynaecoloog er uit getrokken omdat er zuurstofgebrek dreigde, ze lag ook met aangezicht verkeerd om, al met al zijn we blij dat we het er allebei levend vanaf hebben gebracht. Over de napijn zal ik het maar niet hebben, maar traumatisch was het zeker.

Gelukkig is er tegenwoordig veel informatie te krijgen over een stuitbevalling en er valt veel te bespreken (zeker bij een eerste). Het heeft een lange tijd geduurd voordat ik deze ellende een plekje kon geven. Gelukkig hebben we na 8 jaar nog een gezonde dochter gekregen, begeleid door een gynaecoloog die mijn angst voor de bevalling goed begreep en een keizersnede voorstelde waar ik gelukkig geen gebruik van hoefde te maken, het ging volgens het boekje.

Petronella

Reactie voor op de website?

56.8. Stuitbevalling viel mee

Mijn derde kind lag vanaf de zestiende week van de zwangerschap in een stuit. Ook bij mij lukte het draaien niet. Omdat ik al eens een keizersnede heb gehad en omdat de baby niet super groot was raadde de gyneaecoloog mij een natuurlijke bevalling aan.

Ik vond het eerste gedeelte het gemakkelijkst gaan maar de weeën hielden op toen het lichaam eruit was en alleen het hoofdje nog binnen zat. heb toen zonder weeën moeten persen, maar dat lukte mij prima. Had alleen in mijn hoofd: dat kind moet er nu uit. Apgarscore was niet gelijk goed (5) maar na 10 minuten een (10) dat vond ik wel griezelig.

Het moeilijke is dat een bevalling bij iedereen anders is en het nog verschilt of het je eerste kindje is of niet. Denk dat je als je al een eerder kindje heb gekregen rustig voor de gewone bevalling kunt gaan en bij een eerste kindje? Ik denk dat ik zelf dan voor een keizersnede zou kiezen gewoon voor de zekerheid.

Karen

Reactie voor op de website?

56.9. Stuitbevalling of keizersnede?

Vandaag is 2 maal geprobeerd ons kindje te draaien. Ik ben 36 weken zwanger en het kindje ligt al een tijd in stuit. Het is ons eerste kindje.

Volgende week moeten we naar de gynacoloog en wordt er gekeken of het kindje misschien nog uit zichzelf is gedraaid. Zo niet, dan moeten we de keuze maken, keizersnede of stuitbevalling.

Ik vind het een moeilijke keuze. De gynaecoloog denkt dat een stuitbevalling makkelijk kan, ze denkt dat mijn kindje ook niet zo groot is.

Op dit moment heb ik sterk het gevoel dat ik alles maar op mij af laat komen en dan wel zie hoe de bevalling gaat, want als het niet lukt, doen ze toch een keizersnede.

Mariska

Reactie voor op de website?

56.10. Tweeling in stuit

Ik kreeg gisteren te horen dat mijn tweeling dus beide in stuit liggen. Eerst had een arts assistent ons verteld dat het dan perse een keizersnee zou worden, maar nu gister zei de arts zelf dat ik dus gewoon vaginaal kan bevallen. En dat dat ook beter is voor moeder en kindjes.

Eerst voor ons een teleurstelling, maar na het bericht van gister ben ik weer volop gelukkig. Ik wil het namelijk zo graag zelf doen. Ik heb al 2 oudere kinderen van 14 en 11 jaar en nu dus een tweeling. Voor mijn man is dit de eerste keer dat hij vader wordt en ook daarom zou ik hem graag willen laten zien wat een vrouw voor oerkracht heeft voor een bevalling.

Fijn om nu zo te horen van allerlei verhalen dat het zeker toch reuze mee kan vallen, want je hoort inderdaad erg veel vervelende verhalen, maar dit stelt mij weer gerust.

Vriendelijk bedankt met z'n allen voor het delen van jullie verhaal. Ik hoop dat ik er binnenkort (ik ben nu 34 weken zwanger) een superverhaal aan vast kan plakken.

Groetjes, Anita.

Reactie voor op de website?

56.11. Stuitbevalling

Hoi,

Ik ben in 2006 via een geplande keizersnee bevallen van een gezonde zoon. Hij lag met 33 weken al in een onvolkomen stuit. Na 2 versie pogingen te hebben gehad, doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ik heb er geen moment over nagedacht om vaginaal te gaan bevallen. De veiligheid van onze baby stond voorop!!. Ik wilde niet dat het een eventuele zuurstof gebrek zou krijgen of dat ik alsnog halsoverkop naar de O.K zou moeten omdat het toch niet zou lukken. Het is mij 100% meegevallen. Ik ben nu zwanger van de 2de en zou, als ik weer voor deze beslissing zou komen te staan, weer het zelfde doen.

Maar je moet altijd doen wat je eigen gevoel je ingeeft, niet wat andere mensen of artsen je aanpraten. Bij twijfel niet doen!

Marry

Reactie voor op de website?

56.12. Stuitbevalling: neem zeker een keizersnee

Hallo Dames,

Door mijn jarenlange ervaring als verpleegkundige op de couveuseafdeling heb ik wel wat kinderen gezien die in stuitligging vaginaal geboren werden. Daarom zou ik jullie dat ook altijd afraden. Het kan natuurlijk ook wel goed gaan maar... ik zou dat risico echt niet nemen.

Het is zeer pijnlijk voor de kinderen, ontvelde blauwe gezwollen billen waar ze toch wel lang last van kunnen hebben laat staan wat er gebeurd als het hoofd blijft steken. (erbse parese met verlamde arm of erger)

Daarom is het ook niet voor niets dat gynaecologen ouders aanraden om een keizersnede te nemen, dat doen ze echt niet voor niks.

groetjes Petra

Reactie voor op de website?

56.13. Stuitbevalling altijd keizersnede?

Ik ben altijd heel blij geweest dat ik gewoon mocht bevallen van onze tweeling(beide stuitligging 35wk) ondanks dat ik helpp had en behoorlijk ziek was. Dit was mijn eerste bevalling, en ik kon van mijn andere 3 kinderen gewoon thuis bevallen, en was niet door een eerdere keizersnede "veroordeeld" tot bevallen in het ziekenhuis. De kinderen zijn zonder schade geboren (waren niet zo groot).

Dus denk ook wat je een volgende keer 'wilt'met je bevallen. Voor mij is thuisbevallen altijd het fijnste geweest wat er is, ook omdat we zo'n 30 km van het ziekenhuis wonen en de bevallingen nog al snel gingen.

b

Reactie voor op de website?

56.14. Stuitbevalling

Ik ben vanmorgen bij de gyn geweest, en onze kleine ligt ook in een stuit. Ik ben 30wkn 4dgn zwanger van onze 7de. De oudste 5 zijn vaginaal geboren [hoofdje eerst], ons 6de kindje is overleden voor de bevalling, door het loslaten van de placenta, hij lag wel in een stuit, en omdat ik 2 dagen na zijn overlijden bevallen ben, ging zijn hoofdje van de romp. Het hoofdje is later geboren. De gyn heeft alles wel aan elkaar gehecht, zodat hij er weer mooi uit zag, maar nu ben ik dus heel bang voor een stuitbevalling. Ten eerste denk ik niet dat ik het geestelijk aankan en ten tweede, ik wil geen enkel risico nemen. Ik wil heel graag een keizersnee als onze kleine niet draait, heb ik het recht om dit te eisen? Wie heeft hier ervaring mee?

Alvast bedankt voor de reacties

Jolanda

Reactie voor op de website?

56.15. Zeker vragen!

Lieve Jolanda,

Jee meid wat een ervaring zeg! Ik heb ooit eens met 20 weken een kindje verloren wat er in stukken uit is gehaald maar ik heb het nooit willen zien... maar goed ander verhaal. Maar ik denk dat je zeker recht hebt op een keizersnee. Ik zou er op staan als ik jou was!

Recht hebben op is een groot woord in deze...het is meer dat de artsen er vaak geen zin in hebben. Draaien heeft ook vaak geen zin omdat ze meestal weer terug floepen naar hun oude plekje. Ik heb bv altijd een ruggenprik gekregen omdat ik dat wou en de verloskundigen in deze altijd vonden dat dit niet nodig was.

Laat je niet overbluffen. Als jij een keizersnee wilt dan moet je die krijgen! Ze zullen altijd zeggen dat er meer risico'saan zijn verbonden of dat je daarna moeilijke bevallingen zult hebben maar dat is lang niet altijd zo. Een keizersnee kun je ook plannen dat is in dit geval ook heel handig met meer kinderen in huis. Keizersnee dus!

sterkte!

Francisca

Reactie voor op de website?

56.16. Reactie op Jolanda

Beste Jolanda

Zeker met de voorgeschiedenis zoals die van jou kan ik me enorm goed voorstellen dat dit zo gevoelig ligt en ik zou dit zeker tijdig aankaarten bij je huidige gynecoloog. Ik kan me niet voorstellen dat hij geen rekening zou houden met je gevoel en wensen hierbij.

Ivm een voorliggende placenta ben ik vier jaar geleden bevallen via een keizersnede van een dochtertje, twee en een half jaar erna van ons zoontje en vier weken geleden van ons kleinste meiske. De keizersnedes zijn allen goed en veilig verlopen. Het blijven buikoperaties maar in sommige situaties is het de beste oplossing.

Heel veel succes en sterkte, ik hoop echt dat de medici openstaan voor jouw angsten en gevoelens.

groetjes Annette

Reactie voor op de website?

56.17. Moeilijke beslissing

Ook ik heb een kindje in stuitligging. Toen ik gisteren hoorde dat het in stuit lag heb ik eerst een potje gehuild. De verloskundige dacht dat 't met het hoofdje naar beneden lag en hebben voor alle zekerheid een echo laten maken. Dus niet. En nu ik wil eigenlijk absoluut geen keizersnee. Maar laten draaien vind ik ook eng. Ohh wat is de beslissing moeilijk. Heb dinsdag een afspraak bij de gynecoloog. Ben echt benieuwd. Hopelijk draait het nog spantaan.

Natascha

Reactie voor op de website?

56.18. Draaien stuitligging

Hoi Natascha

Mijn jongste lag ook in een stuit. Mijn verloskundige stuurde me door naar de gynaecoloog. De eerste poging was heel kort en lukte niet. Twee tellen later de tweede poging hij en draaide heel soepel. Ik vond het heel eng maar dat was het helemaal niet. Bij mij ook totaal niet pijnlijk en ik had op tv wel anders gezien!

Voor de zekerheid bleef ik even ter observatie. Volgens mij een standaard regel.

Succes
gr Sandra

Reactie voor op de website?

56.19. Stuitbevalling

Vier maanden geleden is onze eerste kindje geboren. Hij lag in onvolkomen stuit. Ik wilde absoluut geen keizersnede, dus voor mij was de keuze makkelijk. Wel is er nog geprobeerd om hem te draaien, maar dat is niet gelukt. Ik vond dit ook een zeer pijlijke en onprettige ervaring en heb ook besloten om dit nooit meer te laten doen. Onze spruit lag in stuit en zou zo ook geboren worden.

De bevalling is heel erg soepel verlopen, alles ging erg snel. Na 10 minuten persen is ons zoonje geboren! Hij had een 9 als apgarscore en na 5 minuten een 10. 1 van zijn billetjes was een beetje blauw door de druk die erop gestaan heeft tijdens het indalen, maar na enkele dagen was dit helemaal weg.

Ik ben heel erg blij dat ik voor een natuurlijke vaginale bevalling gekozen heb, en zou dit bij een volgende kindje in stuitligging meteen weer doen!

Monique

Reactie voor op de website?

56.20. Versie/keizersnee

Ik heb vandaag te horen gekregen dat mijn kindje in een stuit ligt. Er is mij door de vk gelijk verteld wat mijn opties waren. Vervolgends heb ik morgenvroeg een afspraak voor een versie. Ik wil het wel proberen te laten draaien, maar als ik verhalen lees van andere bevallingen vind ik de complicaties met een stuitbevalling wel erg groot. En ja een keizersnee is ook geen pretje.

Dit is mijn 2e zwangerschap en heb de ervaring dat als je eenmaal ligt te bevallen dat ze in het ziekenhuis toch doen wat hun het beste lijkt en als jij ergens naar vraagt dat ze daar weinig gehoor aan geven. Dat is ook waar ik zo bang voor ben.

Dus ik heb nu al besloten kan het niet gedraaid worden dan word het een keizersnee. Mijn verloskundige vond het geen onverstandige beslissing omdat a, zo goed als veilig is. b, je rustiger een bevalling ingaat en c, omdat je het dan zelf in de hand hebt dus, hoef ik me dan geen zorgen te maken dat er niet geluisterd wordt als ik bv pijn heb of er klaar mee ben. Meestal word er dan gezegd nog heel even mevrouw maar wie kan de pijn het beste bepalen jijzelf toch???

gr Rosita

Reactie voor op de website?

56.21. Ook zwanger van een dwarsligger

Ik las net uw verhaal en ik voel helemaal met u mee. Ik ben nu 38 weken zwanger van de 3de en deze doet lekker eigenwijs en ligt dus ook in een stuit. Ik vind het zelf ook doodeng, terwijl ik bij de andere bevallingen echt zo iets had van: is dit alles. Nu denk ik aan alle nare dingen en zo, omdat iedereen me dingen vertelt waar je niet vrolijk van wordt.(moet je eigelijk dus helemaal niet naar luisteren)

Wij hebben ook de keuze moeten maken tussen een keizersnee en een gewone bevalling en vanwege de voor- en nadelen gaan we dus toch voor een gewone bevalling. Ben wel bang, maar zoals het er naar uit ziet moet het goed gaan en ligt die kleine dwarsligger er ook goed voor met zijn billen.

Vandaag heb ik tekst en uitleg gehad over hoe alles in zijn werk gaat en wat me te wachten staat en wat ze gaan doen. Moet dus nu afwachten wanneer die kleine zich gaat aankondigen. Ik heb al krampjes en verlies slijmpropjes dus het duurt denk ik niet heel erg lang meer. Ik vind het fijn om te weten dat ik niet de enige ben die er tegen op ziet, want tis toch wel ff heel wat anders dan je je had voorgesteld.

Groetjes Danielle en ik wens je heel veel sterkte met je bevalling.

Reactie voor op de website?

56.22. Stuitbaby

Hallo,

Ook onze jongste dochter (nu bijna een half) lag tot de 38e week in een stuit. Wij hebben een keerpoging gedaan en die is gelukt. Het keren was niet prettig, maar ook niet ondragelijk. Ik vond de pijn te vergelijken met een paar flinke weeen en dus ook goed op te vangen met de pufoefeningen van de zwangerschapscursus. Ontspannen is ook heel belangrijk voor het slagen van het keren. Onze dochter is dus 'normaal' ter wereld gekomen en door het keren hoefden we ook niet meer te overwegen of we voor een keizersnede gingen.

Nog wel even een aandachtspuntje; kinderen die in een stuit geboren zijn, krijgen een preventieve echo van de heupjes, omdat ze meer kans hebben op heupdysplasie. Ons cb vond dat bij ons eigenlijk niet nodig omdat Sofie niet als stuitbaby geboren is, maar stuurde ons uiteindelijk toch door voor de zekerheid. En ze heeft inderdaad dysplasie. Omdat we er zo vroeg bij waren, hoeft ze het broekje waarschijnlijk maar kort aan. Maar in ieder geval; baby's die lang in een stuit gelegen hebben, hebben meer kans op afwijkingen in de heupjes, of ze nu gedraaid zijn of niet. Wees dus zelf alert en vraag eventueel om een preventieve echo, dit heeft bij ons veel problemen voorkomen!

En tot slot; iedereen veel succes met de keuzes die jullie moeten maken, ik weet nog als de dag van gisteren hoe spannend het was, hoe lang ik piekerde en de voor- en nadelen op een rijtje zette, hoe ik er tegenop zag, het toch deed en ondanks alles, stralend en opgelucht weer het ziekenhuis uitkwam en uiteindelijk voor een gewone bevalling kon gaan. Hier dus een positieve ervaring met een versie. Pijnlijk, maar zeer de moeite waard!

Sterkte en succes, Pauline.

Reactie voor op de website?

56.23. Stuitbevallingen.

Ik krijg nog steeds de kriebels bij alle stukjes over stuitbevallingen. Dit terwijl onze eerste stuitbevalling al 10 jaar geleden was.

Onze 1e kwam met zijn billen eerst (37wkn zwangerschap), en is via de natuurlijke weg geboren. Dit had als gevolg dat zijn lichaampje al geboren was en zijn bolletje bleef steken boven het bekken. Ze konden toen alleen maar trekken (en proberen te tangen) wat er te trekken viel en ikzelf perste maar mee, ook al waren alle weeën weg.

Ok, we zijn dolgelukkig met onze zoon, ondanks dat hij van de bevalling een dubbele erbse parese heeft (dus uitval aan beide armen). En ondanks dat hij het aan beide armen heeft, heeft hij het tot nu toe nog zonder operatie weten te redden. Maar geloof me, wij hadden dubbel pech, maar dus ook weer dubbel geluk. Andere kinderen hebben veelal minder geluk. Helaas heeft hij nu ook leerproblemen (bevalling?!) en zit hij sinds 2 jaar op een mytylschool. De vraag blijft echter: wat als ze me die dag gewoon een keizersnede hadden gegeven?!

Onze 2e ging net zo stuit liggen en die werd geboren met een keizersnede. We wilden haar nog laten draaien, maar na 3 pogingen werd al snel duidelijk dat ze echt geen cm wou verschuiven.

De 3e en 4e gingen goed liggen en zijn via een inleiding geboren. Dit vooral ook omdat ik te bang was voor een te grote baby en een herhaling van het erbse parese verhaal.

Kindje 5 ging weer eens stuit liggen en zodoende werd het weer een keizersnede.

En onze laatste was een hoofdligger maar werd toch via een keizersnede geboren, vooral omdat men me 8 mnd voorhield dat je na 2 keizersnede's automatisch een 3e moet ondergaan (zwak litteken etc verhaal). Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Net zoals je niet maximaal maar 3 keizersnedes mag ondergaan, het record staat namelijk op 12.

Enfin, hier zal ik niemand aanraden om een stuit kindje via de natuurlijke weg geboren te laten worden. Geloof me, het risico op ons verhaal is klein, maar helaas wel altijd aanwezig.

Groetjes Bianca & Kai(bijna 11jr)

Reactie voor op de website?

56.24. 4 stuitbevallingen

Hallo Hella,

Ik snap je dilemma, Ik denk dat je je gewoon heel goed moet laten voorlichten door je gynaecoloog. Vertel hem goed wat je angsten en twijfels zijn. Je leest hier altijd verhalen waarbij het niet goed ging, maar ook waarbij het wel goed ging. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen.

Ook ik heb 4 stuitbevallingen achter de rug, Heel snel, maar ook alle 4 verschillend. eerste kindje kwam met 37 weken. Bevalling duurde 8 uur. Tweede kindje met 39.6 weken en sloeg zijn armpjes op, dat was even trekken om het er uit te krijgen. Bevalling duurde 8 uur. Derde kindje kwam precies op de uitgerekende datum. Bevalling duurde 2 uur. vierde kindje kwam met 36 weken, maar werd dood geboren doordat tijdens de voorweeën mijn placenta had losgelaten.Bevalling duurde 1 uur. Ik heb het als positief ervaren dat ik zo mocht bevallen.

Maar net wat ik al eerder schreef, laat je goed voorlichten en laat de arts ook weten waar jij mee zit. Niemand kan de keuze voor je maken, dat zul je toch zelf met je partner moeten doen.

Reactie voor op de website?

56.25. stuitbevalling/keizersnee

Hallo, Ik ben 36 weken en 3 dagen zwanger van onze eerste dochter zij lag vanaf 26 weken al in een stuit en is niet meer gedraaid. Vandaag heb ik een versiepoging gehad (draaien) maar die is helaas niet gelukt ze wou echt niet en was na de 2e keer proberen te pijnlijk de gyneocoloog zij nog wie heeft dit verzonnen om bij jou te doen?? ik ben namelijk wat steviger dus was extra moeilijk en niet al teveel vruchtwater.Dus nu moet ik ook bedenken stuitbevalling/keizersnee,ik ben er al vrij snel uit eigenlijk wij gaan voor een keizersnee dit omdat ik al niet veel vruchtwater heb na 33 weken zwangerschapssuiker na mij idee is een ks voor onze kleine een stukje veiliger en ja pijn heb je toch wel dat maakt mij verder niets uit maar alles voor de veiligheid van die kleine. Maar ja dat is ieder zijn keus. Groetjes Corien

Reactie voor op de website?

56.26. Stuitbevalling ging goed

Onze twee oudste kinderen lagen goed. De derde ook dachten de verloskundigen en wij dus ook. Bij ons is er dan ook nooit sprake geweest van een draaipoging. De kleine lag immers goed. Totdat ik met 35 weken en 4 dagen en al gebroken vliezen naar het ziekenhuis werd doorverwezen. Daar bleek uk na een echo toch echt ondersteboven te liggen. Met voeten eerst. En in relaxstand bleek achteraf, hij lag na zijn geboorte steeds met zijn voetjes over elkaar en zijn handen achter zijn hoofd (echt waar!) Was even lastig met bevallen.

Ik had me ingesteld op een (wel wat vroege) gewone bevalling en toen ik dan ook vaginaal mocht bevallen van de gynaecoloog ben ik er voor gegaan. Heb niet eens getwijfeld. Met 35 1/2 week verwachtte ik ook geen grote baby en het was de derde.

De weeen kwamen niet echt op gang. De gyn. stelde wel als voorwaarde om weeenopwekkers te gebruiken. Na 8 uur aan de weeenopwekkers en 6 min. persen was hij er uit. Hij had wel blauwe voeten en moest even opstarten, maar het ging verder prima. Hij heeft verder weinig last gehad, maar hij moest leren drinken. Na een week was hij thuis.

En hij was niet zo klein, hij woog 3080. Zijn zussen rond 39 wkn 3400 en 3050. Het is mij meegevallen, alleen die wee-opwekkers niet.

Maar voel je je beter bij een keizersnee: doen! Je moet pal achter je beslissing staan.

Lieke

Reactie voor op de website?

56.27. Stuit en erbse parese

Ik vind het voor ouders een moeilijke keuze om te maken stuitbevalling of keizersnede. Wat ik wel wil meegeven (het is al een keer genoemd) is dat een erbse parese (verlamming van armpje door beschadiging van zenuwen) een risico is bij een stuitbevalling. Ik ben wel gewoon bevallen maar mijn zoontje bleef steken met zijn schouders en er moest heel hard worden getrokken om hem er uit te krijgen. Gevolg was een gebroken arm, verlamde arm (erbse parese), gescheurde nekspier en een gehoorbeschadiging.

De kans is gewoon groter bij een stuitbevalling dat het hoofdje niet goed meekomt en blijft steken. Dan moet men hard trekken en kunnen er zenuwen beschadigd raken wat weer een erbse parese veroorzaakt. Een erbse parese kan een week duren maar ook voor een heel leven een beperking zijn. Dit ligt er aan hoe erg de zenuwen zijn beschadigd. Stuitbevalling staat op nr 1 bij oorzaken erbse parese.

Nu komt dit gelukkig vrij weinig voor maar is wel iets waar je m.i. van op de hoogte moet zijn om een weloverwogen keuze te maken.

Marijke

Reactie voor op de website?

56.28. onvolkomen stuitligging

Hallo,
Ik ben 35 weken zwanger en mijn meisje ligt in een onvolkomen stuit. Ik heb a.s maandag een gesprek met de VK, die wil het draaien maar ik wil dat niet, ik durf dat niet lijkt heel pijnlijk te zijn en heb al een kleine buikje heeft geen plaats daarvoor denk ik, een stuitbevalling wil ik ABSOLUUT niet. het is mijn eerste kindje en ik heb veel gelezen dat het risico's heeft, kleine afwijkingen dus ik denk aan een keizersnede dat is het veiligste voor mijn baby.

Kubra

Reactie voor op de website?

56.29. Voor Kubra

Hoi, laten draaien valt wel mee. Dan zou je gewoon kunnen bevallen. Onze derde lag in een onvolkomen stuit, draaien ging niet meer, hij wilde net twee dagen voor het draaien eruit.

En een keizersnee lijkt fijn, maar daar zitten ook de nodige risico's aan en het herstel is vrij lang.

Mijn keuze zou dus zijn draaien en dan zien hoe het verder gaat.

Succes ermee, Ingrid

Reactie voor op de website?

56.30. Stuitbevalling of keizersnee

Hallo allemaal,

Ik ben nu bijna 37 weken zwanger en ons meisje is al vanaf week 16 in stuit. Lekker eigenwijs dus haha. 3 dagen geleden hebben we het geprobeerd te draaien maar ze ligt al zover ingedaald met haar kontje in mn bekken (onvolkomen stuit ligging). Schijnt gunstig te zijn voor een stuitbevalling. Ook is ze rond het gemiddelde en een stuitbevalling is goed te doen zegt de gynaecoloog. Ze zei mij ook om niet te veel naar andere verhalen te luisten of te lezen op internet omdat vaak de traumatische ervaring gedeeld wordt op internet. Ik denk zelf dat dat ook wel vaak is maar toch nieuwsgierig en ben gaan kijken hoe mensen de stuit/keizersnee hebben ervaren.

Ik vind het een heel moeilijke keuze omdat je toch zoveel verschillende verhalen hoor. Is het nou zo dat een stuitbevalling meer risico voor het kind met zich mee brengt dan een keizersnee?

De gynaecoloog zegt dat het precies zo gaat als een gewone bevalling (dus met het hoofdje eerst naar beneden) je krijgt gewoon ontsluiting 1e 2e 3e fase en daarna persweeen. Wat is nou het gevaarlijkste gedeelte van een stuitbevalling? Het is toch zo (het kan) dat de moeder iets meer ervoor moet doen dan bij een gewone bevalling? Een keizersnee heeft toch ook zo z'n voor en nadelen? Ik hoop dat iemand mij een beetje naar de juiste keuze kan leiden. Iniedergeval met een goed gevoel.

Alvast heel erg bedankt.

Groeten, Jennifer

Reactie voor op de website?

56.31. Berichtje voor Jennifer / stuit

Hoi Jennifer, ik snap jouw twijfels. Zelf heb ik vijf kinderen gekregen en ze lagen allemaal in een onvolkomen stuit! De eerste drie vaginaal bevallen. De vierde met een spoedkeizeersnee onder volledige narcose en de vijfde gelukkig weer een vaginale bevalling.

Ik zeg gelukkig want ik heb liever een zware stuitbevalling. Want zwaar is het wel. Omdat het grootste deel eerst komt, is het belangrijk dat je goede weeën hebt, een hoofdje gaat makkelijker dan een stuit. Inknippen of inscheuren komt ook vaker voor, omdat als de stuit eenmaal is geboren, het belangrijk is, dat de rest snel volgt, anders kan de baby vruchtwater binnen krijgen doordat hij al wil ademen.

Heel lang persen komt dan ook niet voor bij een stuit bevalling. Bij mij was het alle vier de keren binnen 4 persweeen klaar. De gynaecoloog gebruikt dan ook speciale handgrepen om de baby snel geboren te laten worden als de stuit eenmaal geboren is. Dit kan best pijnlijk zijn, maar geloof mij, na de bevalling voelde ik mij bij alle vier de stuitbevallingen direct weer goed. Ook de kraambedden waren fijn.

De vierde was dus de spoedkeizeersnee en ik vond het herstel echt tegenvallen! 6 weken niet tillen en rustig aandoen en het duurde wel drie maanden voordat ik mij weer helemaal de oude voelde lichamelijk. Dus wat mijzelf betreft: geef mij maar een vaginale stuitbevalling. Ik was dan ook dolblij, dat de vijfde wel weer vaginaal in onvolkomen stuit wer geboren!

Maar ieder mens is anders, en vaak wordt je ook door anderen echt bang gemaakt wat er allemaal wel niet mis kan gaan met een stuitbevalling. Luister vooral naar jouw gynaecoloog en maak op grond daarvan jouw beslissing.

heel veel succes de komende tijd, Cis

Reactie voor op de website?

56.32. Stuitbevalling reactie op Cis

Beste Cis,

Eng maar toch een heel fijn verhaal. Dit is onze eerste dus is het al extra spannend. Gisteren weer een gesprek gehad met de gyn en gevraagd hoe het zit zodra er een gedeelte van het lichaam uitsteekt dat babies kunnen ademen, de gyn zegt dat dat niet kan omdat er nog vruchtwater in de longetjes zitten. Tja.... Je hoort zoveel nare verhalen over stuitbevallingen.

Ik ben erg blij dat jij gereageerd heb op mijn verhaal. Bedankt hiervoor.

Deze week kan ik nog nadenken ook ik een keizersnede wil. Nog even heel goed nadenken.

Groeten Jennifer

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wie heeft ervaring met stuitbevalling?

 1. Stuitbevalling
 2. Stuitbevalling
 3. Stuitbevalling
 4. Ook mijn baby ligt in een stuit
 5. Niet elke stuit is rozengeur en manenschijn
 6. Ook mijn baby ligt in een stuit (keizersnee)
 7. Stuitbevalling, nooit meer!
 8. Stuitbevalling viel mee
 9. Stuitbevalling of keizersnede?
 10. Tweeling in stuit
 11. Stuitbevalling
 12. Stuitbevalling: neem zeker een keizersnee
 13. Stuitbevalling altijd keizersnede?
 14. Stuitbevalling
 15. Zeker vragen!
 16. Reactie op Jolanda
 17. Moeilijke beslissing
 18. Draaien stuitligging
 19. Stuitbevalling
 20. Versie/keizersnee
 21. Ook zwanger van een dwarsligger
 22. Stuitbaby
 23. Stuitbevallingen.
 24. 4 stuitbevallingen
 25. stuitbevalling/keizersnee
 26. Stuitbevalling ging goed
 27. Stuit en erbse parese
 28. onvolkomen stuitligging
 29. Voor Kubra
 30. Stuitbevalling of keizersnee
 31. Berichtje voor Jennifer / stuit
 32. Stuitbevalling reactie op Cis

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.