Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

121. Advies gevraagd moeders van 4 kids

Hallo allemaal,

ik ben een moeder van 3 kinderen en ongepland zwanger geraakt van een vierde. Ik zit nu behoorlijk in de put. Mijn kinderen zijn een jochie van 5, een meisje van 3,5 en een meisje van net 1. Mijn man en ik vinden dat al behoorlijk pittig.

Vooral de oudste twee maken het zwaar. Steeds weer "ïk was het eerst", "jij kan dat niet","die van jou is niet mooi" enz.enz. Als ze allebei druk door het huis rennen, krijgen we het gewoon benauwd en beseffen, dat de jongste nog niet eens mee doet. Dat constante niet luisteren, vooral die van 3,5 momenteel. Als de oudste naar school moet 100 keer zeggen dat ze jas en schoenen aan moeten doen en ze doen het maar niet. "Dan heb ik er straks vier die niet luistern" denk ik dan wanhopig.

Het gaat allemaal al zo moeizaam! Blijft dit nu zo, of is het toch de jonge leeftijd. Ik lees op internet veel verhalen over 4/5 kids en dat het zo gezellig is/kan zijn. Zoals het nu gaat zie ik er geen gezelligheid in. Luisteren ze nu alleen bij mij zo slecht of wordt dit toch wat beter als ze ouder worden?

Leven met een abortus zie ik niet zitten, maar leven met een vierde kind erbij ook niet echt. Hoe zit het met visite? Ben je nog wel ergens welkom met 4 kids? Hou je nog tijd over voor je eigen dingetjes, wat voor mij toch wel belangrijk is. Hoe zit het met het naar school gaan ? Op de fiets of steeds in de auto? Hobby's van de kids?

Kan iemand mij wat meer vertellen ?

Groetjes Marijke

Reactie voor op de website?

121.1. Ik heb zelf ook 4 kids

Hallo Marijke,

Ik herken het wel hoor, jouw vraag. Ik heb zelf 4 kids in de leeftijd van 12/10/6 en eentje van bijna 2. De oudste 2 die zitten dichtbij met de leeftijd en die leeftijden vond ik het moeilijkste. De 3de zat dus een eindje verder qua leeftijd en de 4de ook weer.

Ik heb 4totaal verschillende kids. De oudste van 12 die is de drukste, die kan ik niet alleen thuis laten, terwijl ik dat met die van 10 en zelfs die van 6jaar wel durf. De oudste heeft autistische stoornis Asperger en dat is de reden dat hij zooo moeilijk doet. De anderen hebben dat niet. De oudste is een jongen en de rest zijn meiden.

Ik ervaar inderdaad wel, dat je niet meer overal welkom bent, maar dat is op het moment dat je het kindje laat komen, wel je eigen keuze. Toch... ik zou het zo weer doen. Je krijgt er zoooveel voor terug! Het is ff aanpassen van iedereen, maar ja... ach... als de oudste naar school gaat moet je je ook aanpassen. Het blijft altijd wel gehannes. Als de kids ouder worden en in de pubertijd komen,dan krijg je daar ook weer gehannes mee, dus tja...

Als je met mij zou willen mailen, vind ik prima hoor! Ik woon trouwens in Twente.

groetjes Xandra

Reactie voor op de website?

121.2. Niet zo piekeren

Beste Marijke,

Mijn 4 kinderen zijn inmiddels groot, maar ik kan me nog levendig herinneren wat er dagelijks door mijn hoofd ging tijdens mijn vierde zwangerschap. De derde was net naar school gegaan en ik had eindelijk overdag een beetje rust. En na school en in de vakanties ging het er dol aan toe en liepen de vriendjes en vriendinnetjes de deur plat (of die van mij speelden bij anderen en ik stond in galop met al het halen en brengen). En dan denk je: "Hoe past hier in vredesnaam ook nog een baby bij?"

Maar ze kwam en het leek al heel gauw alsof ze er altijd geweest was. In de 24 uren die een dag heeft is er een grens aan wat je kunt verrichten. Je leert vooral om problemen een stapje voor te zijn, de kinderen passen zich aan en je leert om andere mensen om hulp te vragen. Als er een buur is die je kinderen mee naar school kan nemen dan is dat heel wat waard.

Er mag en er kan tegenwoordig van alles dat vroeger niet kon of mocht en dat komt omdat de gezinnen zo klein geworden zijn. Er is meer geld en meer tijd en ouders zijn oh zo bang dan ze niet "leuk" gevonden worden door hun kinderen. Bij een ouderwets groot gezin horen soms wat ouderwetse opvoedmethoden en die vallen niet zo in de smaak.

Ruzie onder de kinderen? Ik liet het over me heengaan en dan hoorde ik mezelf dingen zeggen die mijn moeder vroeg ook zei. "Zoek het samen maar uit; waar twee vechten daar hebben twee schuld." Vreselijk vond ik dat altijd, maar ik besefte jaren later dat mijn moeder lang niet gek was! En al die clubjes en afspraken na school? Ik hield het bij twee keer in de week. En bij elkaar komen "slapen"? Hoog modern, maar absoluut onnodig, tenzij je het niet erg vindt dat de gasten de boel op stelten zetten, je huishouden wakker houden en de volgende dag niet te genieten zijn. En eten? Niet vragen wat ze willen. Verwacht dat ze eten wat de pot schaft en reken ermee dat het onmogelijk is om iedereen altijd een plezier te doen. Wie het niet bevalt zalt de volgende dag wel aan zijn trekken komen.

Al dit soort dingen waren heel gewoon toen ik klein was, maar nu krijg je de indruk van andere ouders en kinderen dat je onredelijk streng bent en krijg je verwijten van je kinderen dat het er bij anderen veel "leuker" aan toegaat. Trek je daar niet van aan. Over een jaar of vijf of zo wordt alles gemakkelijker op praktisch gebied, hoewel de zorgen er altijd zullen zijn. Maar dan zal het in jouw huis veel gezelliger zijn dan bij die kleine, rustige gezinnetjes.

Annemieke

Reactie voor op de website?

121.3. Hoe is het "een gezin met 4 kinderen"?

Hallo,

Ik vind dit een leuke site. Ben net moeder van 3 fantastische boys en riep altijd dat mijn gezin met 3 kinderen compleet zou zijn! Maar goed, ben nu toch aan het twijfelen. Het is wel een oneven aantal dus altijd 1 alleen (zou je denken).

Daarom graag reacties gevraagd.

Ook praktisch gezien lijkt het me wel wat onhandig maar goed. Wie heeft er ervaringen en zou met mij willen delen?

groetjes Eefje

Reactie voor op de website?

121.4. Heel leuk, een "groot gezin"

Hallo,

Ik ben een mama van vier geweldige kerels. Wij wilden altijd twee kinderen, maar de natuur heeft er gelukkig anders over beslist!

Om op je vragen te antwoorden: 4 jonge kinderen hebben is heus niet zo negatief als sommige mensen denken of doen uitschijnen. ja, het is druk, maar de kinderen zelf hebben heel veel aan elkaar.

Qua kosten is het natuurlijk veel duurder: een andere auto (er mogen maar drie kinderen op de achterbank), en de gewone wekelijkse boodschappen worden uiteraard ook duurder, maar dat weet je op voorhand.

Ik vind wel, met een groot gezin, dat je een "schema" moet hebben per dag. Improviseren met vier kindjes is uiteraard niet zo vanzelfsprekend he! Ik vind het ook heel belangrijk om ieder kind individuele aandacht te blijven geven. Dat hebben ze nodig, en daar genieten ze dan echt van. Dat kunnen verschillende dingen zijn, samen tv kijken, 1 kind apart meenemen naar de winkel, samen spelen, in een boekje kijken met 1 kind voor het slapengaan... Zo voelen ze dat ook zij apart belangrijk zijn.

Nog veel succes met de eventuele vierde zwangerschap!

Reactie voor op de website?

121.5. Moeder van de bende van 4

Niet twijfelen is gewoon leuk! Van heel veel dingen in je leven kun je spijt krijgen behalve van je kinderen!! Dat gevoel heb je als je ze na een drukke dag ziet slapen in hun bedjes. Kids hebben zoveel aan elkaar, het is idd druk maar ach 3 of 4 maakt niet zoveel meer uit hoor. Mijn kids 12, 10,7, en 6. Mijn advies: doen!

Groetjes Patty

Reactie voor op de website?

121.6. Wij Gaan Voor De Vierde!

Hallo Eefje,

Net zoals jij hebben wij ook enige tijd getwijfeld of we voor een vierde zouden gaan.maar nu we alle twijfels opzij hebben geschoven( de praktische dingen zullen wel op te lossen zijn, wij moeten een extra kamer op zolder maken en een andere auto kopen), vind ik het super dat we voor een vierde gaan. A.s. vrijdag laat ik mijn spiraaltje verwijderen. Ik vind het heerlijk dat we een groot gezin hebben.

Natuurlijk is het soms druk maar je merkt nu wel, nu de anderen al wat groter zijn( ruim 7, ruim 4, net 2) dat alles wel makkelijker wordt. Ik ben het eens met Annemieke, kinderen moeten hun grenzen kennen en beseffen dat niet altijd alles maar mogelijk is. Qua opvoeding gaat het hier net zoals bij haar eraan toe. Gelukkig kan ik de oudste 2 wel even alleen laten om bijv. even boodschappen te doen. Ze kunnen me mobiel bellen dus dat is fijn.

Maar het blijft wel spannend hoor, ik word deze maand 35, dus wel weer wat ouder dan vorige keren. En mijn man is veel weg dus komt het meeste wel op mij neer. Maar dat weet je van te voren.

Het lijkt me heerlijk om later met 4 pubers aan de tafel te zitten. Misschien idealiseer ik het wel, maar ik durf de stap toch te wagen! Werken jullie ook? Ik 10 uur p.w., soms paar uur meer.

Groetjes Mirjam

Reactie voor op de website?

121.7. Forum 4de /twijfels/er varingen

Hoewel ik heel blij ben met alle info op deze site, ben ik eigenlijk op zoek naar een wat meer interactieve manier om van gedachten te wisselen over het hebben/ krijgen van een groot gezin. Weet iemand of er misschien een yahoo group o.i.d. is voor mensen die twijfelen aan een vierde (of volgend) kindje?

Groetjes, Astrid
mama van 1 van 2 en 2 van 1

Reactie voor op de website?

121.8. reactie marijke 107.

Hoi Marijke,

Ik ben Dina, 30jaar en moeder van 4 kinderen, waarvan 1meisje van 7, een jongen van net 1 en een tweeling van 5weken oud! En al die verhalen dat het heel gezellig is zal best zo zijn, maar in het eerste jaar echt niet vind ik! Het is ontzettend vermoeiend, waarschijnlijk ook omdat ik ze zo kort op elkaar heb gekregen, maar toch. Ik ben mezelf helemaal rot geschrokken toen ik ontdekte dat ik zwanger was, en helemaal toen ik hoorde dat het een tweeling was! Maar ik houd maar in gedachten dat de slapeloze nachten de darmkrampen allemaal weer voorbij gaan, en als ik naar mijn grut kijk, ben ik ontzettend moe maar ook reuze trots dat ik supergezonde en mooie kindjes heb mogen krijgen! Ook al was het niet gepland! Probeerer niet te veel over na te denken, het komt zoals het komt!

SUCCES groetjes dina

Reactie voor op de website?

121.9. Druk maar zeker de moeite waard

Hoi, wij hebben er ook 4 rondhuppelen. Oudste is 7 daarna een van 5 een van 4 en een van 1 jaar. Doordat het zo druk kan zijn met die vier knullen denk ik er wel aan om te stoppen met werken. Ik werk nu 's avonds als manlief thuiskomt, maar ik merk wel dat het me steeds zwaarder wordt.

Maar ook hier is een oplossing voor, en als we het over moesten doen deden we het net weer zo. Het is zwaar, maar je went eraan. Succes met de zwangerschap.

Patricia

Reactie voor op de website?

121.10. Veel energie investeren, maar krijg veel terug.

Hoi Marijke,

ik ben zelf vader van 4 kids (9, 6, 3 en 1 jaar). Mijn vrouw en ik werken allebei in de zorg. Ik fulltime en mijn vrouw 3 dagen per week. We doen alles zonder oppas dus er is er altijd 1 van ons er voor de kinderen. Graag willen we nog een vijfde, helaas heeft mijn vrouw pas een miskraam gekregen. Hopelijk mag het toch nog lukken in de toekomst.

Het is inderdaad zo dat het makkelijker wordt namate ze ouder worden, ook al komen er dan wel weer ander dingetjes om de hoek kijken. Meer een eigen mening etc. Maar ze kunnen zich ook beter vermaken en bijvoorbeeld met slecht weer wat makkelijker een poosje zelfstandig op hun kamer spelen.

Mensen om je heen verklaren je misschien voor gek (tenminstte bij ons wel) omdat het niet verantwoord is in de deze dure en slechte wereld. Maar laat je daardoor niet gek praten.

Ikzelf en mijn vrouw genieten veel van onze kinderen en hopen dus op een vijfde. Veel succes samen.

1 tip: probeer ergens in de maand een avondje voor z'n tweeen te plannen (dat is het enige moment waar wij oppas voor hebben) Dat is echt belangrijk om elkaar niet uit het oog te verliezen.

René

Reactie voor op de website?

121.11. 4 kids 4 (b)engeltjes

Hoi,

Ik ben moeder van 4 kinderen in de leeftijd 9, 7, 4, 2. 3 meiden en 1 jongen. We hebben bewust gekozen voor een vierde. ik moet zeggen ik heb er geen moment spijt van!

Maar druk, ja dat is het wel. Soms denk ik wel eens: is dat alleen hier zo, vliegen alleen die van mij elkaar in de haren? Of is het hier altijd in de ochtend stressen. Maar nu ik het hier allemaal zo lees moest ik lachen Nee hoor het is dus heel normaal pffff gelukkig!

Ik ben zelf gestopt met werken bij de derde en ga ook pas weer beginnen als de jongste op school zit en ik er dan zin in heb. Ik merk dat dit een zeer goede keus voor ons is geweest. Financieel was het even wennen maar we komen niets te kort. De kids zitten op zwemles en sport en muziek, ze hebben genoeg speelgoed en kleding (veel uit de uitverkoop en krijgertjes). We hebben altijd genoeg eten in huis (alleen mc donalds zit er voor ons niet in) en ik ben er dus altijd voor de kids. Mijn man werkt onregelmatig, dus is er ook vaak om ze uit school te halen en tijdens koken bezig te houden. Maar op spits tijden zoals bad, bed en eten, is hij er ook vaak niet. dan als iedereen op bed ligt ben ik uitgeblust en trots tegelijk

Ik probeer regelmatig tijd voor mezelf te nemen dan kan ik er beter tegenaan. Dus een 4de: ik raad het echt aan.

groetjes Beccie

Reactie voor op de website?

121.12. 4 kinders

Haai Marijke!

Ben zelf moeder van 4 jongens en geloof me: als je er eenmaal voor staat dan lukt het gewoon. Het leven is vol uitdagingen en dit moet je misschien gewoon zien als 1 daarvan. Vooral je gevoel voor humor bewaren, een beetje relativeren en vertrouw op jezelf.

Wij gaan idd ook niet altijd met zijn allen naar verjaardagen e.d. want we zijn ecfht een ''groep'' als we binnenkomen, maar de mensen die echt bij je horen hebben daar meestal geen problemen mee. Ik heb zelf een fietskar (geen auto) waar ik de twee kleinsten in vervoer, dat gaat prima. Als je vragen of zo hebt: kom maar op hoor, mail ze door!

Heel veel sterkte en geluk.
Groetjes van Anuschka

Reactie voor op de website?

121.13. Veel energie, maar krijg er veel voor terug

Een vraag aan Rene: jullie werken allebei in de zorg, jij fulltime en je vrouw drie dagen en jullie hebben geen oppas nodig? Hoe doen jullie dat dan? Hebben jullie niet te maken met onregelmatige werktijden? Ik ben zelf ook verpleegkundige en moeder van 4 knullen,maar vind het werken in de zorg lastig met die onregelmatige tijden.

Van mijn man kan ik niet op aan, want die heeft een hele drukke baan en is gemiddeld pas om 19.30-20.00 uur thuis. Af en toe kan hij wel thuis werken, maar dit komt niet zo vaak voor. Daar komt nog bij, dat hij ook een paar x per jaar een paar dagen in het buitenland zit. Misschien dat jullie een contructie hebben die een oplossing biedt?

Groeten, Hennie

Reactie voor op de website?

121.14. Af en toe wel zwaar!

Hoi pappa's en mamma's,

Ik ben nu zwanger van ons vierde kindje dat in maart 2008 geboren zal worden, we hebben een jongen van 5 en een half, een meisje van net vier en een jochie van net een jaar. Het is echt heerlijk dat we ons laatste wenskindje straks in onze armen mogen sluiten, maar af en toe valt de zwangerschap me zwaar. Mijn man werkt veel en ik ben veel moe, dus veel tijd voor ons samen is er niet.

De andere kinderen zijn schatten, maar soms druk druk druk. De jongste krijgt nu zijn eerste kiezen, dan herken ik de gedachte wel "hoe straks met vier?" Naar de zwemles van de oudste, brengen en halen van de kinderen enz. het vergt wel veel organisatie lijkt mij.

Toch hebben we er veel zin in en wens ik ook jullie veel plezier met jullie mooie viertallen, en iedereen die zwanger is, succes en veel plezier!

Groetjes, AnneKaren (nu 16 weken zwanger)

Reactie voor op de website?

121.15. Genieten,genieten, genieten!!

Hallo Marijke, ik kan me voorstellen dat je overdonderd bent, maar een ding moet je vooral doen, genieten dadelijk en nog belangrijker plannen, consequent zijn, iedereen op een ander moment aandacht geven, rustig blijven en af en toe tijd inplannen voor jezelf (bijvoorbeeld vraag een extra middag peuterspeelzaal aan voor je middelste en laat de jongste nog een middagdutje doen) Praat met je kinderen en laat ze hun eigen rommeltjes opruimen, mijn ervaring is dat kinderen op de leeftijd van 5 en 3,5 dat goed kunnen. Probeer het ook positief te zien, heel veel personen zouden wel met je willen ruilen hoor!! En wat denk je hoe gezellig het is dadelijk met de feestdagen, kom op, je kan het!! Je zult het straks merken, ook hoe trots jij zult zijn als je met je kwartet door een winkel etc. loopt en mensen je erop aanspreken: "zijn die alle vier van U mevrouw? Geweldig toch!! Heel veel succes!! Trotse mama van 2 zoontjes en 2 dochtertjes

Reactie voor op de website?

121.16. Vier keer de hoofdprijs!

Hallo,

ik ben Henny en een gelukkige trotse mama van vier kinderen.

Wij hebben drie meiden van zeven, zes en drie en een jongentje van bijna twee! Bij ons is het natuurlijk ook vaak druk en volop aktie, maar we genieten volop van de kids. Het is prachtig om ze alle vier buiten te zien spelen of disco dansen in de

huiskamer zelfs de jongste jumpt dan mee! Ik ben na de tweede gestopt met werken, en dat vind ik heerlijk. Mijn man werkt in ploegen, en hij is ook door de week eens een paar dagen vrij. Dan draaien we samen die dag.

Vier kinderen geweldig!!

Groetjes Henny.

Reactie voor op de website?

121.17. Four kids

Ik ben nu ook zwanger van mijn vierde, een geplane keuze. Ik houd van een groot gezin en van de drukte. De liefde die je krijgt van die bubbels, mits een goed gezin. En van de drukte, de liefde, die je krijgt van die bubbels. Mits een goed dagschema, kom je er wel doorheen zonder kleerscheuren.

Aan allen die twijfelen: als je je er zelf goed bij voelt, gewooon doen!

Groetjes Lies

Reactie voor op de website?

121.18. Gezellig?

Ik heb 4 kids, 10, 9, 6 en 2 jaar. Ben nu ongepland zwanger van de 5e. Bij ons is het ook steeds een drukte met ruzie onder de kids. Ik vraag me ook vaak af, blijft dit zo? Ook gaan we eigenlijk zelden op bezoek, want je voelt je toch opgelaten, bij mijn ouders gaat het gelukkig wel. De familie van mijn man woont in het buitenland, maar daar hebben we dat probleem niet, ze zijn daar grote gezinnen gewend.

Ik ben nu 10 weken zwanger maar durf het aan niemand te vertellen, erg he? Toen ik bij de huisarts was, vroeg ze meteen of ik een overtijdbehandeling wou, maar daar schrok ik toch van. Mijn man is er wel blij mee, maar ik ben ontzettend bang voor de toekomst, de bevalling, reacties omgeving, financieel? We hebben een heel rot jaar achter de rug, mijn man is geopereerd aan zijn hart en zal altijd hartpatient blijven. Hij is pas 38 jaar. Mag maar 20 uur werken, moeten van een minimum rondkomen.

Ik heb zoveel vragen. Maar als ik aan mijn kleintje in de buik denk kan ik nu al niet meer zonder hem. Ik zie het als de slagroom op een toetje. Ik hoop toch zo dat alles goed komt?

Diana

Reactie voor op de website?

121.19. Bij ons is de vierde ook in aantocht!

Hallo allemaal,

Onze oudste is een jongen van 7, dan een meid van 3,5, en dan een meisje van net 1 jaar, en nu is de vierde onderweg. Het zal best wel even druk worden maar nu moet ik toch eerlijk toegeven dat wanneer de baby komt de oudste twee beide op school zitten , en dat we daarom niet heel erg veel drukte meer verwachten, de overgang van 1 naar 2 vonden wij de grootste.

Sommige dingen moeten idd worden aangepast, alle slaapkamers worden geruild en op zolder 1 extra, er moet idd een andere auto komen, maar ach dat zijn materialen, wat lijkt het me straks gezellig als onze vier kids aan tafel zitten te kibbelen, met hun eerste vriendinnetje/vriendje thuis komen, en wat zullen we een gezellige familie hebben als iedereen wat ouder en zelfstandig is, het lijkt ons voor de kinderen zelf ook heel gezellig. Komt tijd komt raad zeggen ze, laten we maar wachten als er regels zijn, komt alles goed.

Groetjes Esther

Reactie voor op de website?

121.20. 4de op komst

Wij hebben 3 meiden van 15, 11 en 7 jaar oud. Ik ben nu ruim 14 weken zwanger van de 4de. We wilden graag nog een kindje dus een wens is vervuld. Ik maak me eigenlijk geen zorgen over drukte enzo maar mijn meiden zijn dan ook al best groot.

Waar ik moeite mee heb zijn de reacties uit mijn omgeving. Normaal gesproken trek ik me daar weinig van aan maar nu ben ik er erg gevoelig voor. De mensen in mijn omgeving gaan er vanuit dat deze zwangerschap een ongelukje is en als ik uitleg dat dat helemaal het geval niet is dringt dat gewoon niet door of denken ze dat ik persé nog een jongen erbij wil. Er is weinig begrip voor de keuze voor een groot gezin en dat steekt me wel. Waar bij vorige zwangerschappen mensen enthousiast reageerden en blij voor je zijn, lijken ze nu in de eerste plaats medelijden te hebben. Hebben jullie die ervaring ook en hoe ga je daarmee om?

Groetjes, Eva.

Reactie voor op de website?

121.21. Het ware "probleem"?

Hallo Marijke,

als ik je verhaal lees geef je aan dat je een beetje tegen het aantal kinderen op ziet, maar volgens mij speelt het gedrag van de (oudste) kinderen een grotere rol. Alsof de balans in het gezin ontbreekt of alsof het soms zo voelt (kan altijd gebeuren hoor, ouderschap is ook niet niks en we krijgen er geen handleiding bij, terwijl de kinderen ons steeds verassen met nieuwe fases, waarbij we steeds moeten uitzoeken hoe we daar het beste mee kunnen omgaan) en dat de controle in huis misschien nog minder wordt als je er 4 hebt. Kan dat kloppen?

Mijn advies is om misschien toch met iemand daar over te gaan praten, bijvoorbeeld een ontwikkelingspsycholoog (eerlijk is eerlijk, ik ben er zelf ook 1). Op die manier kan je je ei kwijt en komt de kern van het probleem misschien meer aan de oppervlakte. Misschien geeft het alleen meer rust in jezelf, misschien handvaten waardoor de sfeer in huis rustiger wordt, want anders is het pittig in het algemeen of je er 2,3 of 4 hebt. Op deze manier gaat alles misschien makkelijker en is de toekomst voor jullie allemaal zonniger.

In ieder geval veel succes met alles, Maria

Reactie voor op de website?

121.22. Help!

Ik kom er net achter dat ik ongewenst zwanger ben van een vierde kind. Mijn man is vorig jaar gesteriliseerd en dat was geslaagd??? Ik ga in oktober verhuizen,en dat brengt ook al enige stress mee. Ik ben ten einde raad.

Tamara

Reactie voor op de website?

121.23. Ongepland zwanger van de 4de!

Wij wilde altijd al een gezin met 4 kinderen. Ik heb 2 dochters van 5, 3 en een zoon van 7 maanden. Ben er net achter gekomen dat ik al 8 weken zwanger ben. Natuurlijk vrij snel achter op elkaar. Begin er steeds een beetje meer aan te wennen. Het is toch een flinke schok zo snel weer zwanger. Ik werk 30 uur per week en mijn vriend is huispapa. Hij zorgt voornamelijk voor de kinderen. In de lunchpauze kom ik altijd naar huis. Lekker met mijn kinderen een broodje eten. Wel doodvermoeiend een kwartier heen en een kwartier terug fietsen van en naar mijn werk.

Wij hebben afgesproken dat ik mijn dochter van 5 elke dag naar school breng en dat mijn vriend haar elke dag uit school haalt. Ze blijft niet over. Je merkt inderdaad dat als je kinderen ouder worden makkelijker worden. We zien wel wat het werkelijk brengt. Genieten wordt het zeker, als iedereen zich een beetje aanpast.

Voor iedereen die twijfelt, gewoon doen er is altijd een oplossing.

Groetjes Irma

Reactie voor op de website?

121.24. De vierde is 4 weken en 4 dagen

Hallo Marijke,

Ben er net achter gekomen dat ik zwanger ben van de vierde. Paar weken geleden hadden mijn man en ik besloten dat 3 een mooi aantal was. Maar, dat loopt anders. Ik ben flink in de war.

We hebben 2 meiden, 1 jongen: 5,4 en net 1. Ze doen het allemaal hartstikke goed en ja, t is druk. Ik werk 2 dagen en dat vind ik prima te doen. Maar nog één.... Ik schaam me diep dat ik niet echt blij ben. Mensen uit mijn omgeving zouden er bij wijze van spreke een moord voor doen. Maar ja, weghalen is geen optie, daar zou ik niet mee kunnen leven. Ik ga t allemaal maar laten bezinken.

Suc6! Carla

Reactie voor op de website?

121.25. Na een burn out zwanger van nummer 4

Wat leuk om al die verhalen te lezen. Zelf ben ik moeder van 3 prachtjongens va 7, 4 en 1,5 jaar oud. Na de geboorte van nummer 3 ben ik door omstandigheden ingestort, hyperventilatie gekregen en uit eindelijk aan de anti-depressieva geraakt. En juist nu alles weer wat lekkerder loopt, zijn we zwanger van nummer 4. Niet gepland.

Abortus niet echt een optie, maar of we er goed aan doen om het kindje te laten komen. Ik weet het niet. Word heen en weer door dubbele gevoelens. Ik weet hoe het is om miskramen te hebben en dan je kindjes te verliezen. Ook al was het in en vroeg stadium. Ik ben nu 8 weken zwanger en heb het hartje al horen kloppen.

Wie heeft er in een soort gelijke situatie gezeten?

groetjes Carolyn

Reactie voor op de website?

121.26. Hoe fijn is drie?

Hoi, ik las voor het eerst op jullie site en kwam veel verhalen tegen over vier kinderen. Ik las ook de reactie van Eefje met drie jongens. Wij zijn gelukkig met een zoon van 3half en een zoontje van 11 mnd. Nu ben ik onverwacht zwanger (terwijl ik nooit kinderen kon krijgen en hier veel verdriet vroeger van heb gehad). Voor mij is abortus geen optie, zou ik niet kunnen. Maar ik ben verdrietig en niet blij, gek he, ik denk alleen maar aan te klein huis, maar twee kinderslaapkamers maar 1 inkomen, dat we het niet kunnen betalen, dat de kinderen niet blij ervan worden. Kortom, ik zie het met drie niet zitten.

Eefje, hoe gaat dat bij jou en hoe kan ik anders gaan zien? Help! Mariel

Reactie voor op de website?

121.27. Hoe fijn is drie? Heel fijn!!

Wij hebben 3 jongens. We doen het ook van 1 inkomen. We gaan maar 1 keer per jaar op vakantie en dat is echt genoeg. Soms slaan we een jaar over. Onze oudste 2 jongens schelen 17 maanden en liggen vanaf het begin bij elkaar op de slaapkamer. Hebben het altijd heel goed gehad met elkaar. Nu zijn ze 10 en 9 en hebben sinds kort een eigen kamer, omdat we de zolder hebben verbouwd. Toch kruipen ze nog veel bij elkaar. De jongste slaapt alleen op een klein kamertje en die vraagt altijd waarom hij alleen slaapt, hij wil ook graag samen met iemand slapen.

Leef bij de dag! Geniet van dat wat je elke dag hebt en kijk niet naar anderen. Financiele situatie kan de komende jaren verbeteren. Diegene die het nu zo goed hebben kunnen over een paar jaar ook zonder werk zitten. Jouw geluk en dat van de kinderen zit in het goed hebben met je man, een gezellig thuis, een goed contact met je kinderen en samen veel plezier maken.

Els

Reactie voor op de website?

121.28. Twijfelaartje

Hier nog zo'n twijfelaartje. We hebben 3 kinderen, binnenkort worden ze alledrie 8 jaar, 6 jaar en 4 jaar. Een zoon, 2 dochters. Altijd heb ik gedroomd van 4 kinderen. Maar mijn man is er niet voor te vinden, hij vindt het goed zo. Voor zoiets ben je met 2, hé!

Anderszijds is het zwanger worden hier een ander paar mouwen, van onze oudste raakte ik zwanger door IUI, van de 2de door ICSI en wonder boven wonder raakte ik spontaan zwanger van ons derde.

Ik ben nog geen 28, misschien heb ik nog effe tijd maar mijn man wordt er 43 en ik vind dat dit al begint te tellen.

Ilse

Reactie voor op de website?

121.29. 4 kids, veel plezier,maar ook veel werk!

Ik heb 4 jonge kinderen. Eerst 2 jongens van 7 en 5 1/2, dan een meisje van 3 1/2 en een babyjongen van een half jaar. 4 Schatten waar ik enorm trots op ben. Gelukkig is iedere baby bij ons rustiger dan de vorige, dus ik kan voldoende aan mijn nachtrust komen. Toch ben ik doorlopend moe en dat valt me erg tegen. Na de tweede ben ik gestopt met werken.

Ik strijd met mezelf om los te komen van mijn perfectionisme. 4 Kinderen betekent veel verjaardagen, kinderpartijtjes, speelvriendjes en mensen over de vloer. Ik heb er dagen bij dat ik alleen maar aan het halen en brengen, voeden en schoonmaken, wassen en strijken ben. Ik realiseer me dat mijn huis niet altijd perfect kan zijn en dat ik de drukte soms achter me moet laten om tijd voor mezelf te nemen. Ik voel me vaak gefrustreerd als ik de rotzooi weer eens moet laten liggen, omdat we toch echt de deur uit moeten om op tijd bij een afspraak te zijn. Eer dat iedereen zijn jas en schoenen aan heeft en naar de wc is geweest, zijn we alweer een kwartier verder. Ook heb je met z'n zessen zoveel spullen, dat de kasten uitpuilen. Ik heb er gewoon geen energie voor om alles uit te zoeken, dat komt wel als de derde op school zit.

Financieel is het op 1 salaris ook geen vetpot meer, maar ik ben heel dankbaar voor wat we bezitten en verlang ook niet meer. Koopjes jagen is inmiddels ook een leuke sport! Met drie kinderen had ik het gevoel de gang van zaken in huis nog goed onder controle te hebben, met 4 lukt mij dit niet meer. Hopelijk leer ik door dit vierde kind eindelijk van dat afschuwelijke perfectionisme af te komen. Wie herkent dit gevoel?

Anneke

Reactie voor op de website?

121.30. 4 kids, veel plezier, maar ook veel werk

Reactie voor Anneke,

ik heb ook 4 kids, we gingen voor een derde en het bleek een tweeling te zijn. Ontzettend leuk maar heel veel werk. Ze zijn nu 1,5 jaar en voor mijn gevoel wordt het alleen maar drukker en drukker. Ik heb regelmatig het gevoel dat het allemaal maar niet af komt in huis.

De kasten puilen uit en ik weet niet meer waar ik al het speelgoed moet laten. Ik probeer wel regelmatig speelgoed naar de zolder te brengen en weer iets nieuws naar beneden halen, maar toch...

De verzameling jassen en schoenen in de gang, zeker als er ook nog vriendinnetjes komen spelen. Ik heb constant het idee dat ik alleen maar aan het opruimen ben. Vandaag heb ik de hele dag geprobeerd om een kop koffie te drinken en telkens maar half of koud ergens neer gezet. Ik blijf er moeite mee houden dat ik het maar niet opgeruimd krijg.

Ach als de 2 oudste dan weer heerlijk buiten hebben gespeeld en een leuke dag hebben gehad, ben ik toch weer heel dankbaar en blij. Maar het huishouden.....is dus nooit klaar. Helaas.

groetjes, Silvia

Reactie voor op de website?

121.31. De Tropenjaren

Aan het feit dat 4 kinderen vooral in hun jonge jaren veel werk meebrengen is niet onderuit te komen. Die jaren staan niet voor niets bekend als de tropenjaren en je moet er doorheen.

Maar wat deden moeders vroeger met grote gezinnen en lang niet zoveel hulp van diverse moderne apparatuur? Die waren helaas niet zo "leuk" als de moeders van vandaag en daar "mocht" er van alles niet.

Moeders van 4 kinderen (en ik heb er ook vier maar die zijn groot)zitten in de val. Ze vinden dat hun kinderen net zoveel moeten krijgen en kunnen doen als kinderen die uit een kleiner gezin komen waar meer tijd en geld voorhanden zijn. En daar wringt de schoen.

Naar hoeveel clubjes horen ze gebracht en gehaald te worden? Ik denk hier aan het ballet dat al gauw begon te vervelen, het verzoek om op een voetbalclub te gaan op een zondagochtend dat niemand uitkwam, kinderen van de buren die de slaapkamers even op stelten kwamen zetten, logeerpartijen hier in huis of bij anderen waar nauwelijks geslapen werd en de ouders half wakker weer een drukke dag voor de boeg hadden, de eindeloze verjaardagsvieringen waarbij minstens de halve klas uitgenodigd werd. Tja, moet het allemaal? Geen wonder dat de kinderen te veel speelgoed krijgen waar geen waarde meer aan wordt gehecht en de kasten uitpuilen en moeder te uitgeput is om op te ruimen. Denk er eens nuchter over na en heb de moed om een beetje anders dan anderen te zijn.

Ik heb het zelf nooit gedaan, maar vraag me soms toch af of ik iemand had moeten betalen on enkele uren in de week wat schoon te maken. Maar dan had ik eerst moeten opruimen, en daar lag het probleem...

Ooit gehoord van de grote schoonmaak? Mijn moeder deed het ieder jaar en dat betekende dat enkele weken lang ze dagelijks een kast of lade onderhanden nam. Neem het van me aan, als je iets in geen anderhalf jaar gedragen hebt dan zul je het vast en zeker wel nooit meer aantrekken. Weg ermee! Voor de kamers van de kinderen had ik altijd vier zakken. In de eerste zak ging wat bewaard moest blijven. In de tweede zak ging wat absoluut kapot was en weg moest, de inhoud van de derde zak was om weg te geven en de vierde was de twijfelaar. Ik liet de kinderen daaruit zelf kiezen wat er weg moest en kon blijven. Grotendeels ging de inhoud van die zak ook weg. Ze waren zo blij met hun opgeruimde schone kamer waarin ze weer konden vinden wat ze nodig hadden.

Vergeet ook niet on hulp in te roepen van andere moeders. Waar mogelijk breng je je eigen kind plus enkele anderen naar b.v. een zwemles terwijl een ander die kinderen afhaalt en thuisbrengt.

Oh, en ga ook op tijd naar bed en lees een goed boek!

Annemieke

Reactie voor op de website?

121.32. Reactie Marijke 107.7

Vandaag (20-04-2009) stond er een inspirerend stukje van een vrouw, met een boedhistische kijk op het leven en het gezin in het AD.

Maak je er niet druk om, veel kun je namelijk alleen oplossen als het moment waar je banfg voor bent ook daadwerkelijk realiteit is geworden. Ik heb zelf in negen jaar 6 kinderen gehad en momenteel verkeren we in de positie dat elk kind een eigen kamer heeft. we hebben ook een flinke tijd gehad dat we allebei keihard moesten werken om de eindjes aan elkaar te knopen.

Niet alleen keihard werken om geld te verdienen maar ook door veel dingen zelf te doen. Zelf kleding maken, kamers scheiden door een stapelbed zodat ze toch een eigen plekje hadden. Voor veel kinderen is het, zeker in een groot gezin wel prettig als ze zich af en toe even terug kunnen trekken. En verder gewoon genieten van je gezin en alle leuke dingen!

Klaasje

Reactie voor op de website?

121.33. vijfde?

Hallo, wij hebben 4 kinderen ik vond 1 kind leuk,2 kinderen leuker en 3 vond ik gezellig en 4 kinderen nog gezelliger en zou het niet erg vinden als nummer 5 zich ook binnen korte tijd aan zou melden soms is het druk en soms gaat het vanzelf maar ik vind het niet erg als ik het druk hen maar gaat dat verlangen naar nog een kindje wel over? We kunnen toch geen kinderen blijven krijgen.Soms schaam ik me dat het zo vanzelf gaat terwijl anderen er zoveel moeite voor moeten doen om zwanger te raken.de oudste is net 7 en de jongste 6 maanden maar het verlangen naar nog een kindje begint langzaam weer te groeien,hoe is dat bij andere ouders gegaan? Als ze straks allemaal gaan studeren moet het toch ook nog te betalen zijn. groetjes Conny

Reactie voor op de website?

121.34. Verlangen

Hallo allemaal,

Op zoek naar antwoorden, las ik jullie stukjes. Ik weet heel goed wat ik wil, een vierde kindje. Toch is het geen makkelijk besluit. Praktische zaken als een grotere auto en de zolder verbouwen dat zijn eigenlijk geen zaken om moeilijk over te doen. Dat lost zich met wat inspanningen wel op. Mijn twijfels zijn meer; stel het zal geen gezond kind zijn, stel ik krijg iets (helaas heb ik dit voorjaar een TIA gehad..), stel het wordt dit keer wel moeilijk om iedereen de aandacht te geven die ze verdienen.

Op dit moment hebben we twee heerlijke boys van 7 en 4 en een prachtig vrolijk meiske van bijna 2. Het gaat heerlijk zo. Af en toe zijn er even wat moeilijkere periodes omdat we aan alle kanten aan het rennen zijn. Mijn man werkt full-time maar neemt structureel uren overdag vrij om de kinderen naar school te brengen of leuke dingen met ze te doen. Die uren haalt hij 'savonds in. Ik heb zelf een eigen bedrijf waarin ik 3 dagen declarabel meedraai en daarnaast natuurlijk de boel aanstuur. Als de kindjes slapen, gaan onze laptops open. Druk, maar eigenlijk ook erg leuk zo.

De kinderen zijn fantastisch en we genieten allebei zo ontzettend van ze. Ons huis zit altijd vol met buurtkinderen en ook dat vinden we prima. Ons meiske slaapt alleen nooit door. Ze drinkt elke nacht nog drie keer aan de borst. En slaapt intussen maar tussen ons in zodat ze de jongens in ieder geval niet elke nacht wakker loeit.

Hoe moet ik daar nog zwanger bij zijn? Nu loopt het allemaal nog en past het precies (ondanks gebrek aan nachtrust waar je nooit echt aan went), is een vierde niet net te veel gevraagd? Moeten we niet gewoon tevreden zijn met al ons geluk?

Count your blessings! horen we regelmatig, en dan denk ik, tja. Maar het grote verlangen blijft, een groot gezin, wauw. Een luxe probleem, eigenlijk, maar voor ons toch wezenlijk. Elke avond val ik in slaap bij de gedachte aan een nieuw kind. Wie herkent zichzelf of wil er iets over kwijt?

Mara

Reactie voor op de website?

121.35. Zijn er ook moeders die 4 dagen werken?

Reactie op Advies gevraagd moeders van 4 kids

Hallo allemaal,

mooi om te lezen deze reacties, Ik vroeg me wel af of er ook moeders zijn die 4 dagen in de week werken? En hun man ook 4 dagen. Hoe regelen zij de opvang voor hun kinderen allemaal? Bij mij gaan ze naar oma of naar de buitenschoolse opvang, maar ja, als er straks bijv. 1 op een gymclubje zit ofzo, dan kan de opvang ze niet halen en brengen.Hoe doen jullie dat?

En hebben jullie allemaal een studiefonds afgesloten voor jullie kinderen? Nu zijn de kinderen nog klein en kosten niet zoveel maar als ze straks pubers zijn kosten ze veel denk ik.

Ik zou ook nog wel een 4e willen, maar ik heb nu 3 gezonde kinderen en ik moet er niet aan denken dat de 4e iets zou mankeren. Daarbij komt dat de oudste over een half jaar 7 wordt, en dat vind ik toch een groot leetijsverschil. Wat hebben die oudste en jongste aan elkaar?

Ook wordt het steeds moeilijker om iedereen tevreden te stellen of niet? Zowel de oudste als de jongste. De oudste klaagt nu al vaak: we kunnen niet naar het zwembad door die domme baby (haar broertje van 1,6 jaar)bijvoorbeeld. Aan de ene kant ben ik stinkend jaloers op de mensen die 4 kinderen hebben, en aan de andere kant vind ik 3 ook mooi. De ene keer denk ik: we gaan ervoor en de andere keer vind ik 3 mooi. Twijfels alom.

In ieder geval veel plezier met jullie koters allemaal. Annelore

Reactie voor op de website?

121.36. Ja hoor, wij werken beiden 4 dagen

Hallo Annelore,

Tjee, dat zijn heeeel veel vragen, die je daar zo even stelt! Om maar eens met de eerste te beginnen: ja, wij hebben 4 kinderen en werken beiden 4 dagen. Op maandag en donderdag gaan onze kids (10, 9, 7 en 4 jaar) naar de BSO, op dinsdag komt mijn moeder ze uit school halen (voorheen paste ze de hele dinsdag bij ons thuis op), op woensdag ben ik thuis en op vrijdag is Edwin thuis. Dit ritme hebben we al vanaf de geboorte van de eerste en het bevalt ons nog steeds goed. Wel hebben we de mazzel dat we beiden werken in onze woonplaats; mocht er iets zijn met een van de kinderen, dan zijn we er zo. Voorheen werkte ik een eind verderop en kwam die 'noodopvang' vooral op Edwin neer (hoewel ik dan weer degene was die makkelijker vrij kon vragen voor een ziek kind).

Wat clubjes betreft: onze zoons van 10 en 7 doen aan turnen en trainen een aantal keren per week. Gelukkig hebben we goede haal,- en brengafspraken met andere ouders, zodat we allen veel minder vaak heen en weer hoeven te rijden. Onze jongste zoon (4) ligt op maandagochtend van 7.15 tot 8. 15 in het water voor de zwemlessen; zelf ga ik dan een half uurtje baantjes zwemmen. Op woensdag zwemt onze dochter (9) voor haar zwemvaardigheid. Ik ga dan met de jongste vrijzwemmen in het recreatiebad. Op zaterdag trainen onze turners weer en doen de andere twee aan gym... Met andere woorden: de meeste sportmomenten van de kids vallen in het weekend of op de dagen dat we vrij zijn.

Wat betreft de financien: voor de oudste twee hebben we destijds zo'n prachtig spaarplan afgesloten, maar als je daar nu de resultaten van ziet.... grrrr, beleggingspolissen enzo: we hadden beter dat geld maandelijks weg kunnen zetten op een spaarrekening!

Bij ons zit er tussen de kinderen steeds ongeveer 2 jaar (tussen het ene stel iets meer dan tussen het andere stel..); de oudste was dus 6 toen de jongste werd geboren... Eigenlijk hebben we daar nooit problemen mee gehad. Ja, natuurlijk was er wel eens gemopper op 'die baby' en nu baalt de jongste wel eens dat hij niet mee mag met de oudsten... maar over het algemeen zijn ze erg blij met elkaar. De oudste verzuchtte laatst nog: he, gezellig dat we met 4 kinderen thuis zijn; ik zou nog wel meer broertjes of zusjes willen! In vakanties willen ze vaak samen 'logeren'. We leggen dan drie matrassen naast elkaar op de grond en daar mogen ze met z'n vieren op slapen... groot feest! En zo gezellig dat er geregeld een vriendje of vriendinnetje bij komt logeren!

Waar we wel altijd goed op gelet hebben is dat er voldoende ruimte blijft voor ieder individueel kind. We splitsen dan ook geregeld het gezin voor bepaalde bezigheden. Even samen shoppen met 1 of 2 kinderen, een spelletje doen met 1 of 2 kinderen, En toen de jongste nog heel klein was, ging ik bijvoorbeeld wel eens alleen met de oudste 3 naar het zwembad, terwijl Edwin met de jongste thuis bleef. Wat ik trouwens ideaal vond: we hebben hier in de buurt een leuk zwemmeertje. Als ik dan alleen was met de kids, ging ik daar wel eens heen. Ieder kind naar eigen kunnen tot een bepaalde diepte in het water en de jongste dicht bij mij... had ik plezier met alle 4....

De oudste 2 komen nu ook op een leeftijd dat ze zelf dingen gaan doen. Zo mochten ze deze zomer zelf naar het zwembad fietsen om daar lekker bezig te zijn; voor de jongste twee had ik dan een badje in de tuin. En met bijzondere dingen (jaarmarkt, kermis in het dorp) vertrekken we vaak gezamenlijk van huis, maar gaan de oudste twee hun eigen gang met vriendjes of vriendinnetjes. Dus wat eerst wel eens lastig was (kleine broertje), daar heb je na een tijdje geen last meer van: dan ga je zelf dingen ondernemen.

En zo reilt en zeilt alles eigenlijk wel aardig bij ons. Natuurlijk is er ook wel eens 'gedoe' of is iedereen aan het mopperen op iedereen, maar ja, dat is volgens mij niet afhankelijk van de grootte van je gezin....

Een heel verhaal al met al. Ik hoop dat je er wat aan hebt.... waar het volgens mij vooral om draait: Hoe sta je in het leven en wat is de situatie waarin jullie leven. Werken jullie ver weg of dichtbij, kun je makkelijk weg als dat nodig is? Willen jullie altijd alles tot in de puntjes geregeld, of is goed ook goed genoeg? Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk, maar hoe eenvoudig accepteer je dat? Maar goed: eigenlijk zijn dat dingen die je waarschijnlijk allang van je zelf weet: wat dat betreft maakt het niet veel uit of je nu drie kinderen hebt of meer....

Veel succes met jullie keuze!

Groetjes van Ingrid

Reactie voor op de website?

121.37. Reactie op Annelore en Mara

@ Annelore,
Mijn zus en ik schelen toevallig ook 7 jaar. Toen ik erg klein was, vond mijn zus het erg leuk (levende pop). Toen zij in de puberteit kwam werd het minder. Ik was het 'vervelende kleine zusje'. Toen ik in de puberteit kwam vond ik een grote zus geweldig en zij vond het leuk mij te adviseren over kleding, jongens, muziek, mijn kamer 'hip' maken etc. Dus de band werd veel beter.

Nu ben ik 27, mijn zus is 34 en de rollen zijn een beetje omgedraaid. Ik heb inmiddels twee kindjes en mijn zus is nu zwanger van de eerste. We spreken elkaar zo'n beetje om de dag en nu is het mijn beurt om haar advies en tips te geven over kindjes en zwanger zijn. Toch vraag ik haar ook nog regelmatig advies. We hebben een superfijne band en sinds de puberteit geen ruzie meer. Ik denk dat je je moet realiseren dat leeftijd na je twintigste niet zoveel meer uit maakt en dat is toch het grootste deel van je leven! Dus tsja, wat kun je hebben aan een 'brusje' die 7 jaar jonger is? Heel veel! Succes met je moeilijke keuzes!

@ Mara.
Bijna twee en nog drie keer per nacht aan de borst? Tussen jullie in slapen? Ik zou bijna schrijven; wat doe je jezelf aan?! Kijk, als je hier zelf bewust voor kiest is het natuurlijk prima en als je je er goed bij voelt moet je het zeker blijven doen. Maar persoonlijk vind ik dat een kind van twee in zijn eigen bedje hoort. Dat zal in het begin zwaar zijn, want ze weet dat jullie haar tegemoed komen, maar doorzetten zal helpen. Als ze 's avonds gewoon met jullie mee eet, heeft ze 's nachts geen voeding meer nodig. Ons zoontje krijgt een glas water na het tandenpoetsen, zodat hij echt geen dorst meer kan hebben en dan krijgt hij niks meer tot het ontbijt. Roept hij 's nachts om ons, ga ik naar hem toe, check of er niks aan de hand is (poepen, ziek zijn etc. zijn uitzonderingen) en stop hem weer in en ga weer weg. Soms moet ik er 4 keer per nacht uit, maar hij mag nooit bij ons in bed. Die rust en privacy gun ik mezelf.

Veel succes! Pauline

Reactie voor op de website?

121.38. Bedankt Ingrid en Paulien

Reactie op Ja hoor, wij werken beiden 4 dagen

Dank je wel voor je positieve antwoord Ingrid. Ik vind het fijn dat je me tips gegeven hebt. Nu zelf de knoop nog doorhakken....

Bedankt en veel plezier met jullie koters! ;)

Annelore

Reactie voor op de website?

121.39. Voor Annelore: wij werken beiden 5 dagen

Hallo,

Wij werken allebei vijf dagen en ik ben inmiddels zwanger van nummer vier. We hebben er nu 1 op school (ma en vr: BSO, di en wo: oppas aan huis en do: opa en oma) en 2 op de creche (ma, do vr: creche en di, wo: oppas aan huis). Tegen de tijd dat nummer 4 geboren wordt, hebben we er 2 op school.

Toen de oudste naar school ging, was het een flink geregel, maar gelukkig was ik op dat moment thuis met zwangerschapsverlof van nummer 3. Tegen de tijd dat ik weer moest gaan werken, hadden we 1 dag BSO, een paar maanden later was er voor een 2e dag plek. De tussenliggende periode hebben we in kunnen vullen met hulp van de moeder van een klasgenootje, die op di en vr voorschoolse opvang nodig had (en heeft). Prima geregeld dus!

Tussen de oudste 2 zit 19 maanden, nr 2 en nr 3 schelen 2.5 jaar en straks zit er 20 maanden tussen de jongste twee. De oudste en de jongste schelen straks bijna 6 jaar, maar in grote gezinnen heb je al snel veel leeftijdsverschil. Af en toe doen we iets met alleen de oudste twee en ik verwacht dat dat straks ook zal gelden voor de jongste twee.

De oudste is nu 5 en zit nog niet op clubjes of zo (alleen op zwemles). Ik weet nog niet hoe we dat straks gaan regelen, maar ben ervan overtuigd dat het zich "vanzelf" oplost. Gelukkig zit hij op een sport-naschoolse opvang, dus voorlopig maakt hij op een leuke wijze kennis met allerlei verschillende sporten zonder dat wij 'm naar diverse clubjes moeten brengen.

Een studiefonds hebben we niet afgesloten, maar we zetten wel heel bewust ieder jaar geld op een spaarrekening. Direct na de geboorte openen we een spaarrekening (geen speciale kinderrekening, maar een gewone met een normale (lees:hogere) rente) en daar storten we elke verjaardag een mooi bedrag op. Voor de oudste twee heb ik dat geld ook weleens een tijd lang vastgezet in een deposito aangezien dat een veel hogere rente gaf.

Al met al is het (gezellig) druk met een gezin met (straks) 4 kids en 2 fulltime banen, maar we genieten er erg van.

Groetjes,

Sandra

Reactie voor op de website?

121.40. wauw!!!

Hoi Sandra,
Wauw, wat hectische zeg. Krijg je nooit commentaar dat je zoveel werkt? Waarom heb je dan kinderen? is het commentaar dat ik iedereen hoor denken. Ze zeggen het me nooit rechtstreeks, maar als ik vrouwen hoor praten over hoeveel ze werken, dan beargumenteren ze het altijd met dat ze ook nog van de kinderen willen genieten en dat je ze niet gekregen hebt om ze maar altijd naar de BSO te brengen. Ik werk 4 dagen in de week en mijn man ook, en het commentaar dat ik altijd krijg is: zo heftig hoor. Druk!
Heb je nog tijd voor eigen hobby's en activiteiten?
Mag ik je nog wat vragen: hoe oud zijn jij en je man?
En wat voor banen hebben jullie?
De ene baan is natuurlijk ook hectischer dan de andere baan. Ik zit nog steeds in dubio.
Volgend weekend ga ik naar een paranormale beurs. Eens kijken of ik daar verder geholpen wordt.

Groetjes, Annelore

Reactie voor op de website?

121.41. Om over na te denken

Op deze site wordt veel gepraat over werkende ouders of dat kan of niet. Ik schrijf gewoon eens een "nadenkertje".

Ik ben zelf moeder van 4 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 9 jaar. Ik werk sinds kort 5 uur in de week onder de peuterspeelzaal tijden van mijn jongste. Verder loop ik pleinwacht op de basisschool van mijn kinderen. Voordat ik kinderen had ben ik werkzaam geweest met kinderen...

Als ik naar heel veel kinderen kijk, zie ik al heel veel hectiek in hun jonge leven. Kinderen van 2009 moeten al zoveel. Echt kind zijn en na schooltijd een kopje thee aan de keukentafel en daarna heerlijk kind mogen zijn, door lekker buiten te spelen en hutten bouwen, voetballen of gewoon binnen kleuren en liedjes luisteren of...
Als ik mijn kinderen ophaal zie ik kinderen die worden opgehaald met BSO busjes en sommige niet 1 keer in de week maar veel vaker. Een hele dag op school en dan daarna weer naar BSO. Kinderen van deze tijd zijn moe en hebben veel prikkels. In het basisonderwijs kampen we met kinderen die veel gedragsproblemen hebben en kinderen die nu al lijden aan een stresssyndroom.

Nu zeg ik niet dat het alleen komt doordat ouders werken maar toch. Laatst had ik een jongetje te spelen, die zei: "woensdagmiddag is de leukste dag, dan word ik door mama van school gehaald, ik heb helaas wel op woensdag sport". Laatst zat er een meisje te huilen op de zandbakrand "ik heb buikpijn, ik moet alleen nog wachten op mama dat duurt nog heel lang want mama moet nog heel lang werken". Ik denk dat we niet moeten onderschatten hoe belangerijk de kindertijd is. Kinderen moeten kinderen kunnen zijn en niet kleine volwassenen die heel flexibel moeten zijn omdat papa en mama allebei veel werken. Kinderen hebben ouders in deze tijd nodig, omdat de wereld snel en soms erg ingewikkeld kan zijn. De rust en regelmaat die je thuis kan bieden, is mijns inziens niet vervangbaar door het extra uitje of de nitendo wii die dan wel betaald kan worden met 2 verdieners. Later hebben kinderen meer aan ouders die er voor hun kinderen waren dan de nitendo of de geweldige vakantie tripjes e.d.

Ik snap dat er ook ouders zijn die moeten werken omdat het financieel niet anders kan. Ik neem mijn petje af voor deze ouders! En ik snap ook heel goed wanneer je wat opvang nodig hebt omdat je een paar uur per week werkt... Maar tegen andere ouders die heel veel werken, zeg ik : "Denk eens na, waarmee maak ik mijn kind echt gelukkig". Wat wil jij je kind meegeven...

Nogmaals als je er anders over denkt dan ik, oke, even goede vrienden!!!! Tenslotte willen we allemaal het beste voor onze kinderen. We hopen dat ze later Stabiele Zelfstandige volwassenen worden (zonder stress)

Sarah

Reactie voor op de website?

121.42. 4 kids best pittig

Hallo grote gezinnen,

Wij zijn ouders van 4 kinderen Keanu van 26-05-2005, Jairo en Divano van 01-02-2008 2 eierigtwin, en Rogue van 9-11-2009.

Keanu gaat al volledig naar school, dus idd rennen en vliegen heel de dag. Heb hem ingeschreven om op de vrijdag over te blijven en voor Jairo en Divano 1 dag KDV. Ook op vrijdag, zodat ik op die dag een dagje voor mezelf heb en mijn dochtertje. Maar idd zoals sommige zeggen, soms is best pittig, zeker als de kids niet meewerken en lekker kunnen bengelen met driftbuien en lekker eigenwijs zijn.

Als ze maar eten zien worden ze gek de tweeling dan. Al hebben ze gegeten het is nooit genoeg als je nee zegt gaan ze huilen en worden ze baldadig. Gaat dit een keer over? Denk zelf dan al van: zal wel weer een peuterpuberfase zijn. En probeer het te negeren. Maar dat gedrein ben ik soms zo zat. Waarom kan een dag nooit eens alleen maar leuk zijn? Maar ook dat komt nog wel denk ik dan. Eerst paar jaar met jonge kids is best pittig.

Ik zit mog met 3 in de luiers, Jairo en Divano zijn net 2. Ik moet ze toch ook nog in de kinderwagen doen, grote afstanden is voor hen best pittig. Dus 2 in de kinderwagen en lopen en 1 in de draagzak. Soms zie ik echt mensen kijken van jeetje. En dan hoor je ook nog eens: ik zou niet in je schoenen willen staan en vind het echt knap van je. Maar als je dan soms de kids ziet genieten en kleine meis ziet lachen en lekker slapen, dan denk ik ja, daar hebben we het allemaal voor gedaan en zou niks anders meer willen.

En ons rustmoment komt nog wel als ze wat groter zijn, dan gaat alles makkelijker. Hoort er allemaal bij, ook wij zijn jong geweest denk ik maar.

Ik ben zo trots op ons 4 wondertjes en Little * daar leef je toch voor ook al zijn het soms bengeltjes :-)

Liefs Georgette trotse M@m@ van Ke@nu, J@iro, Div@no, Little St@r & Rogue

Reactie voor op de website?

121.43. En ik dan?

Hallo

Ik ben Lotte. Ik ben 21 jaar. Woon nu 2 jaar samen met mijn verloofde Ronald van 33 jaar. Hij heeft uit een vorig huwelijk al 4 kids, van 10, 9, 8, 4, en ze worden in de aankomende maanden allemaal 1 jaartje ouder. Ik ben nu sinds kort ongeplanned zwanger van mijn eerste, maar zijn 5de.

Gelukkig wonen de kids niet allemaal bij ons, alleen de oudste zoon woont bij ons. En in de vakantie komt de rest logeren. Wij hebben ons eigen klasje en zo gaat dat ook. Alles met regels en strakke struktuur, anders redden we het echt niet. Wij hebben wel het voordeel dat de oudste jongens en de jongste 2 meiden zijn. Veel ruzie maken ze niet. En als ze dat wel, doen gaan ze ieder hun eigen kant weer op, of halen we ze uit elkaar. Tot nu doen gaat het goed.

vriendelijke groet Lotte

Reactie voor op de website?

121.44. Moeder van twee dochtertjes en twee zoontjes

Reactie op Genieten,genieten, genieten!!

ik laat echt een traan bij je reactie. Ook ik twijfel over een vierde en laat me veel te veel lijden door onzekerheid en angst. En dan lees ik; kom op je kan het!

Waarom twijfel ik dan zo? Is het omdat ik altijd 4 kids in mn hoofd had en het nu niet zo voel of omdat ik het wel voel maar niet durf? Ik weet het soms niet meer, graag jullie reactie...

groetjes Ada

Reactie voor op de website?

121.45. Positief

Reactie op Advies gevraagd moeders van 4 kids

Beste Marijke,

Zelf heb ik 3 kinderen in de leeftijd van; 6,5 en 2 jaar. Ondertussen ben ik in blijde verwachting van kindje nummer 4, heeeeeeerlijk! Ruzietjes tussen broers en zussen, niet luisteren e.d. ...of je er nu twee of vier hebt, geloof me, het gaat om je aanpak en houding!

Toen mijn eerste richting de peuterpubertijd kwam heb ik zo'n 3-avonddurende cusrus gedaan via het consultatiebureau. Gewoon uit nieuwsgierigheid... Wat houdt dat nou zo in. De manier van dingen positief brengen, het positieve conditioneren werd hier vooral 'behandeld'. Overigens, de vervolgcursus heb ik ook gedaan voor de wat ouderen, gewoon als back-up.

Mijn man is veel weg voor zijn werk en ik moet het vaak alleen 'rooien' en toch kan ik stralend zeggen dat het goed gaat! Geloof me, het aantal kinderen hoeft niets te zeggen! Het verschil zit m in je aanpak en daardoor het wel luisteren en de sfeer in huis. Hier wat richtlijnen kort die ik hanteer:

- wanneer je verteld wat niet mag(op het moment dat het gebeurt), vooral ook vertellen wat er wel verwacht wordt!
- complimenteren voor goed gedrag en de reden
- negatief gedrag negeren, behalve bij gevaar
- gestructureerde dagindeling
- echt luisteren en de tijd nemen voor de kinderen
- betrek je kind bij huishoudelijke klusjes op een leuke manier (denk aan koken,boodschappen doen, tafel dekken e.d.
- vermijd om bij voorbaat te zeggen 'ik wil niet dat je .....doet', zeg 'ik wil graag dat je ....doet omdat...dat vind mama top...
- zelf postief in het leven staan, leuke dingen in het vooruitzicht stellen; we gaan nu de schoenen aan doen, dan gaan we daarna naar de speeltuin...

Lees een opvoedboek, doe zo'n leuke korte cursus en kijk uit dat je niet teveel praat met negatief ingestelde mensen...Natuurlijk het is druk maar het kan zeker beregezellig zijn! Dat broers en zusjes ruzie maken is ook goed om te leren bij te leggen e.d. Laat het ook even gaan, behalve als het schelden en handgemeen wordt.. Als je steeds als politie agente optreedt kan dit het zelf oplossen belemmeren en het kan een manier worden om aandacht van je te vragen op een negatieve manier. Bij hulp, indien nodig, vertellen wat een eventuele oplossing zou zijn en de kinderen hierover mee laten denken!

Succes!!!!!! vr gr ellen jansen

Reactie voor op de website?

121.46. 5 dagen werk, nu nummer 4?

Ik ben ongewenst zwanger van een 4e. Nooit overwogen om 4 kinderen te krijgen en echt het gevoel dat het goed is zo. Mijn man is net begonnen met een nieuwe opleiding en ik werk 5 dagen omdat we het niet rond krijgen. Hij gaat naast de opleiding (1,5 dag), straks ook 3 dagen werken. Ik lees vooral positieve verhalen maar ben bang dat de kinderen straks leiden onder de werkdruk van hun ouders en financiele zorgen. Ook ben ik bang straks onvoldoende tijd voor de kinderen als individu te hebben.

Ik kan geen beslissing nemen. Bij het idee van een abortus voel ik enorme weerstand.

Linda

Reactie voor op de website?

121.47. Reactie Linda

Hoi Linda,

Het is denk ik belangrijker om de tijd die je wel met de kinderen hebt, echt aandacht voor ze te hebben. En dat kan ook gewoon tijdens je huishouden. Laat ze b.v. meehelpen.

Wij hebben zelf 4 kinderen kort op elkaar (5e op komst) en dat is soms best wel pittig. Maar probeer er vooral van te genieten. En zoek evt hulp. Bij je financien en evt met je vragen over de (aandacht voor de) kinderen bij het consultatiebureau. Van een abortus krijg je (waarschijnlijk) spijt.

Er is ook een organisatie die je wil helpen bij een ongewenste zwangerschap en je evt verder helpt: www.siriz.nl. Hopelijk heb je er wat aan.

Groeten Brenda

Reactie voor op de website?

121.48. Een vierde kindje?

Reactie op Veel energie investeren, maar krijg veel terug.

Hoi ik ben zelf zwanger van onze vierde kindje. We hebben al een zoon van 19, een dochter van 17 en een dochter van 3 jaar. De oudste twee trokken veel samen op en de jongste speelt nu veel alleen. Vandaar we nu een vierde kindje krijgen.

Wij hebben na de dochter van 17 nog kinderen gewild maar niet eerder gedurfd omdat zij verstandelijk gehandicapt is. Zo zie je dat ieder zo zijn eigen reden om te twijfelen heeft. En mensen oordelen allemaal weer anders. Zo begrijpt niemand dat wij een derde wilden na zoveel leeftijdsverschil. Maar wat in je hart leeft is wat je eigenlijk het liefst wilt, dus als je ook maar denkt: ik heb de financiële mogelijkheden en de liefde en de tijd ervoor. De kleintjes komen vaak kort achter elkaar. Nu maken ze veel ruzie tuurlijk, is de kleuter- en de peuterleeftijd. Daarna worden het vast vriendjes. Daar kun je als ouder ook aan meewerken door veel samen te doen en boel de boel te laten en meer aandacht aan de kinderen te geven.

Zelf ben ik gestopt met werken en geniet nu van het opvoeden. Werken kan altijd weer. Als het financieel haalbaar is natuurlijk , en of een groot gezin duur is! Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Ik hoop dat je bij jezelf het juiste antwoord vindt of je nog een baby erbij wilt of niet. Maar kinderen passen zich zo makkelijk aan. Je kunt ieder een taakje geven zodat zij zich ook bijzonder voelen. Ik wens je veel succes met je keuze hierin.

Silvia

Reactie voor op de website?

121.49. Onverwacht zwanger van nummer 4

Ergens schaam ik me dood.. ik heb mijn spiraal laten verwijderen en dacht er gebeurt niet gauw iets dat ik zwanger ben. Met de jongste 2 heb ik er 6 maanden over gedaan dus niet zo snel.

We wonen klein, krabbelen net weer omhoog financieel en ben echt blij dat de jongste met 14 maanden wat meer kan. De oudste is bijna 6 en een zoon van 3.5. Mijn man wil de kleine eigenlijk niet. Ik ben er afgelopen week van geschrokken Hoe harteloos hij is.. ik kon het huis uit gaan met de kids als ik de kleine liet komen.

Nu was mijn eerste reactie vorige week: help!! Hij zegt, je had al gezegd toch dat je het zou halen als je weer zwanger bent. Dat heb ik idd alleen gezegd uit ontkenning.

Nu zegt hij wel als je de kleine wil houden doe je dat toch? Ik wil niks liever. Maar dit levert zoveel strijd op. Ik weet zeker dat hij me nog een keer wil laten voelen van zie je nu wel. En dat de kleine van hem minder liefde krijgt.

Nu ben ik voor de kids net gestopt met werken. Mijn man werkt altijd en ik kreeg teveel problemen op mijn werk als 1 ziek was. daardoor zit Ik hier muurvast. Ik zou zo graag deze kleine willen vasthouden en knuffelen straks en alle liefde geven die het nodig heeft. Ik zal door het vuur gaan voor mijn gezin. Maar ik weet niet hoe het met mijn man afloopt.

Ik voel me zo in de war. Gister naar een kliniek geweest voor gesprek en echo. De kleine is gewoon verwekt op de dag dat ik weer ongesteld moest worden. Nu 3 weken oud, omgerekend 5 weken. Morgen eigenlijk weer heen voor abortuspil. Maar wat moet ik nu? Het lijkt me geweldig met de kleine erbij maar is dit eerlijk tegenover mijn andere kinderen? is het nu een meevaller met 4 kids?

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Advies gevraagd moeders van 4 kids

 1. Ik heb zelf ook 4 kids
 2. Niet zo piekeren
 3. Hoe is het "een gezin met 4 kinderen"?
 4. Heel leuk, een "groot gezin"
 5. Moeder van de bende van 4
 6. Wij Gaan Voor De Vierde!
 7. Forum 4de /twijfels/er varingen
 8. reactie marijke 107.
 9. Druk maar zeker de moeite waard
 10. Veel energie investeren, maar krijg veel terug.
 11. 4 kids 4 (b)engeltjes
 12. 4 kinders
 13. Veel energie, maar krijg er veel voor terug
 14. Af en toe wel zwaar!
 15. Genieten,genieten, genieten!!
 16. Vier keer de hoofdprijs!
 17. Four kids
 18. Gezellig?
 19. Bij ons is de vierde ook in aantocht!
 20. 4de op komst
 21. Het ware "probleem"?
 22. Help!
 23. Ongepland zwanger van de 4de!
 24. De vierde is 4 weken en 4 dagen
 25. Na een burn out zwanger van nummer 4
 26. Hoe fijn is drie?
 27. Hoe fijn is drie? Heel fijn!!
 28. Twijfelaartje
 29. 4 kids, veel plezier,maar ook veel werk!
 30. 4 kids, veel plezier, maar ook veel werk
 31. De Tropenjaren
 32. Reactie Marijke 107.7
 33. vijfde?
 34. Verlangen
 35. Zijn er ook moeders die 4 dagen werken?
 36. Ja hoor, wij werken beiden 4 dagen
 37. Reactie op Annelore en Mara
 38. Bedankt Ingrid en Paulien
 39. Voor Annelore: wij werken beiden 5 dagen
 40. wauw!!!
 41. Om over na te denken
 42. 4 kids best pittig
 43. En ik dan?
 44. Moeder van twee dochtertjes en twee zoontjes
 45. Positief
 46. 5 dagen werk, nu nummer 4?
 47. Reactie Linda
 48. Een vierde kindje?
 49. Onverwacht zwanger van nummer 4

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.