Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

95. Ervaring en informatie gevraagd met NLD

Graag zouden wij enige informatie over het NLD syndroom (de nonverbale leerstoornis).

N.H.

Reactie voor op de website?

95.1. NLD sites

Voor informatie over NLD, zie de site van de Stichting Speciale zorg voor Kinderen met NLD.

Reactie voor op de website?

95.2. Wat is NLD

NLD staat voor Non-verbal Learning Disorder en komt erop neer dat de rechter-hersen-helft niet goed functioneert. De linker-hersen-helft doet dat wel, waardoor deze kinderen zich verbaal heel goed ontwikkelen, en presteren... maar overschat worden. Want zodra vaardigheden nodig zijn die rechts gelokaliseerd zijn, presteren ze beduidend minder: ruimtelijke orientatie, (artistieke vermogens), fysieke besef, het op een diffuse manier kunnen verwerken van meerdere prikkels tegelijk, schieten tekort.

Doordat ze vooral verbaal zijn ingesteld (hun sterke kant) maken ze weinig gebruik van b.v. visuele informatie: het is praten praten en nog eens praten,.... maar niet kijken! Ze overzien niet het geheel en raken in de war van teveel tegelijk.... ze kunnen zich verliezen in details.

De 'onbeschadigde' linker-hersen-helft functioneert op een logische, lineaire en ordelijke manier, maakt dat deze kinderen ook gebaat zijn bij structuur en uitleg, voordoen en inoefenen, want dat is hun manier van werken. Het zich op het grotere geheel ontbreekt een beetje...

Het stimuleren van die hersenfuncties die zwak ontwikkeld zijn wordt dan wel geadviseerd: ook eens een puzzel en een lego bouwwerkje maken. Het een kan immers niet zonder het ander en de aanwezige (verbale) vermogens zullen meer tot hun recht komen als deze kinderen ook beter leren kijken en gevoel ontwikkelen voor het grotere geheel.

B.V.

Reactie voor op de website?

95.3. NLD

Hoi allemaal,

Omdat het feit dat ik het gezellig vind de verhalen over grote gezinnen te lezen kwam ik ook de vraag over NLD hiertegen. Verleden jaar kreeg ik van de ouders van een kind op mijn werk de volgende site's door. Ik hoop dat de links nog werken:

Iedereen de hartelijke groeten, van Ieneke

Reactie voor op de website?

95.4. Vraag betreffende NLD

Met grote waarschijnlijkheid, heeft mijn zoon van 8 NLD. Ik ben blij, dat ik deze site gevonden heb, want het is erg moeilijk om iets leesbaars over NLD te vinden. Mijn vraag is, of er een lijst is van uitgaven in het Nederlands, betreffende NLD. De meeste artikelen en boeken, die ik tegenkom, zijn in het Engels. Mijn Engels is niet slecht, maar ik heb best moeite met het vertalen, van dit 'technische' Engels. Hoop dat iemand mij kan helpen.

Joke

Reactie voor op de website?

95.5. NLD problematiek

Zes lange jaren had onze zoon problemen op school. Uiteindelijk werd hij getest en wat kwam er uit de test: dyslexie. Wij waren niet tevreden over deze uitslag want hoe is het in de wereld mogelijk dat een kind op eigen kracht met dyslexie in een jaar zes nivo's hoger scoort met lezen.

Na heel veel informatie over dyslexie gelezen te hebben, kregen we het NLD syndroom in beeld. Een wereld ging voor ons open we herkenden hem hier volkomen in. Na een jaar behandeling bij een orthopedagoog is 4 jaar leerachterstand ingehaald. Geweldig!

Wilma

Reactie voor op de website?

95.6. NLD: graag ervaringen en informatie

Ik las op de site van Niek en Wilma dat hun zoon Rutger net als ik het NLD-Syndroom heeft. Graag zou ik, indien zij dat ook willen, met hun hierover ervaringen en eventuele informatie uitwisselen. Aangezien het Non Verbal Learning Disability Syndroom, de nonverbale leerstoornis NLD, (nog) vrij onbekend is, is het moeilijk om hier info over te vinden. Graag zou ik deze dan ook met hun willen uitwisselen. Ik zelf ben 20 jaar en heb mijn MAVO-diploma gehaald ik doe nu de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk welke tot nog toe zonder problemen verloopt.

Groetjes Chantalle

Reactie voor op de website?

95.7. NLD en pubertijd

Graag zou ik wat willen weten hoe een kind met NLD de pubertijd doorkomt. Deze kinderen zijn vaak nogal naief en doorzien geen mensen met kwade bedoelingen.

Anja

Reactie voor op de website?

95.8. Ontspanningstechnieken voor kinderen met NLD

Hallo,

ik ben op zoek naar informatie over ontspanningstechieken voor kinderen met NLD.

Ilse

Reactie voor op de website?

95.9. Vraag over NLD

In groep 3 hebben we 2 leerlingen zitten waar via onderzoek is vastgesteld dat er sprake is van NLD. Ik zou graag adviezen willen hebben voor deze leerlingen. Beiden hebben veel problemen met rekenen. De voorwaarde van een veilige omgeving is van toepassing. De leerlingen voelen zich prettig in de groep. Ik voorzie echter veel problemen in hogere groepen qua leerstof. Hoe ondersteun ik deze leerlingen optimaal en met welke middelen?

alvast bedankt, Irene (werkzaam aan een basisschool)

Reactie voor op de website?

95.10. Ontwikkelingshulpmiddelen bij NLD

Onze dochter van 5 heeft ten gevolge van haar vroeggeboorte rechterhemisfeerproblematiek, welke zich zal ontwikkelen tot NLD. Wij zijn op zoek naar Nederlandstalige boeken, spelletjes, activiteiten hulpmiddelen om haar zwakke kanten te stimuleren. Tevens zijn wij op zoek naar ouders met soortgelijke ervaringen.

Reactie voor op de website?

95.11. NLD-contactgroep

Graag wil ik doorgeven dat ik een NLD-mailcontactgroep opgezet heb. Mails kunnen verstuurd worden naar:

Reactie voor op de website?

95.12. NLD-contact

Hallo,

Ik ben een meid van 18 met NLD. Ik ben nu bezig met m'n mavo examen en heb me ingeschreven om volgend jaar SPW te gaan doen. Ik vind 't erg bijzonder jou stukje hier te lezen want ik heb nog nooit iemand gesproken van jouw leeftijd (oudste die ik gesproken heb was 16) met NLD. Ik heb zelf best veel contacten met anderen over dit onderwerp, omdat ik een NLD-mailcontactgroep heb trachten op te zetten doormiddel van een "balansje".

Ik hoop dat je me wilt mailen:

Reactie voor op de website?

95.13. Leesbare lectuur m.b.t. NLD

Een goed en leesbaar boek is Neuropsychologische aspecten van problemen op school, geschreven door A.J.J.M. Ruissenaars. In het boek orthopedagogiek geschreven door Dumont staat een hoofdstuk over NLD.

En ik heb ook nog tips voor het rekenen bij NLD kinderen: oefen niet teveel door met het automatiseren, gebruik een rekenmachine en bied nieuwe sommen in verhaalvorm aan, herhaal de stapjes samen met het kind en laat het kind dit zelf verwoorden. Je zult verbaasd staan hoe ze sommen uitrekenen, mischien niet op de "normale" manier, maar ze komen er wel!

groetjes Wilma

PS. Chantel, ik heb nog niets van je gehoord Ik zou het leuk vinden om ook eens te horen hoe een nu volwassen nld-er zijn schooltijd heeft beleeft, wat knelpunten zijn bv., dit om onze zonen hierbij te helpen

Reactie voor op de website?

95.14. Volwassen NLD'ers

Graag had ik geweten waar ik meer kan vernemen over NLD'ers +16 jaar. Ervaringsuitwisseling en/of literatuur.

Dank, Eddy

Reactie voor op de website?

95.15. 18 met NLD

Hallo,

Nou ik ben 15 en ik word ook 18 met NLD (omdat je zei van nooit iemand gesproken te hebben die ouder is). Maar jij hebt ook met je 15e waarschijnlijk NLD gehad. Ik weet niet hoe jij er toen mee omging. Ik kan het niet. Maar goed, er zijn wel meer mensen, en ik word ook 18 met NLD hoor!!

Michelle

Reactie voor op de website?

95.16. NDL Problematiek

Dag Wilma,

Onze zoon Jelle (8jr) heeft een leesachterstand van ruime een half jaar. Heeft al 3 jaar remedial teaching en de verwachting is dat, als hij op dezelfde school blijft, hij de rest van de basisschoolperiode ook RT nodig heeft. Wij, ouders en school, zitten in een fase: wat nu? dyslexie, NLD, LOM-onderwijs. Heb jij uit ervaring tips en trucs?

Alvast bedankt Wim

Reactie voor op de website?

95.17. N.L.D en wat dan

Er zijn in Nederland nog niet veel mensen die zijn gespecialiseerd op het gebied van N.L.D. Toch is er iemand die waarschijnlijk veel mensen op weg kan helpen met deze problematiek. Dit is een mevrouw haar naam is Drs.A.M.Serlier-van den Berg. Ze heeft een praktijk voor neuropsychologie ze heeft de laatste week ook in de Telegraaf en enkele andere dagbladen gestaan. Zij is als een van de weinige artsen in Nederland gespecialiseerd in de problemen rond N.L.D. Ze woont in Waalre in NBr. Ik hoop hiermee enkele mensen op weg te helpen in de problematiek van N.L.D. Voor haar adres kun je me mailen. 21 mei 2002

Groetjes

Toevoeging van de redactie: Op vr 17 mei 2002 promoveerde drs. A.M.H.L. Serlier-van den Bergh (FSW). De titel van haar proefschrift luidt: Development and Validation of the Dutch Nonverbal Learning Disabilities Scale and Dutch Preschool Nonverbal Learning Disabilities Scale. Decision process within NLD assessment

De beschrijving van een door haar gegeven workshop:

  NLD (non-verbale leerstoornis) en hoe nu verder? Deze vraag ontstaat wanneer ouders, leerkrachten en begeleiders te maken krijgen met een kind waarbij de diagnose NLD gesteld is. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de diagnostiek en behandeling van kinderen met NLD, toegespitst op psychomotorische en visuele ontwikkeling. Het promotieonderzoek van mevr. A. Serlier geeft richtlijnen voor de diagnostiek. Vervolgens is zij samen met mevr. E. de Brouwer gestart met individuele en groepsbehandelingen van kinderen met NLD. De diagnose NLD wordt pas effectief aangepakt als het kind zelf en zijn/haar omgeving met deze specifieke leerstoornis leert omgaan.

  Workshopleider: Drs A. Serlier-van den Bergh. Kinderneuropsycholoog (GZ-psycholoog/BIG, Psycholoog NIP/Kinder & Jeugd). Heeft eigen praktijk voor neuropsychologie in Waalre.

Reactie voor op de website?

95.18. Naam therapeut

Hoi,

Las je mailtje en zou graag het adres van die therapeut van je hebben, onze zoon is 16 en pas nld gediagnosticeerd. Tot voor de 3e vmbo, ging het wel op school, maar nu in de 3e loopt hij behoorlijk vast en zou graag met iemand in kontakt komen met iemand die hem kan leren orde en structuur in zijn huiswerk aan te brengen. Ook zoeken wij mensen en ouders die hier ook mee te maken hebben, hoe zij er mee omgaan in diverse situatie`s op school etc.

Hoop gauw iets van je te horen, met vr. groet,

Reactie voor op de website?

95.19. Op zoek voor mijn zoon

Na een lange geschiedenis van onderzoek, internaat en verschillende diagnoses zoals o.a. boarderline, autisma en PDD-NOS wordt er nu NLD geconstateerd bij mijn inmiddels bijna 18 jaar oude zoon. Na het lezen van verschillende artikelen kan ik me daar (eindelijk) wel in vinden. We zijn bezig met acceptatie en er is veel verdriet over mislukte vriendschappen enzo.

Ik ben op zoek naar iemand die Richard (mijn zoon dus) een hart onder de riem kan steken. Kun jij me vertellen waar ik terecht kan?

Reactie voor op de website?

95.20. NLD

Hoi mensen,

Ik ben Richard, bijna 18 jaar oud, geboren in A'dam, en woon nu in Nieuw Vennep....... MAM.

(Rita) bedankt voor het plaatsen van het berichtje. Ik heb een vraagje: ik heb nu 3 relatie's achter de rug omdat ouders het zo leuk vonden met mijn NLD te scanderen. Zijn er mensen met NLD die het gevoel hebben dat een relatie al gauw moeilijker word met deze, hm hoe zal ik het noemen, handicap?

S, ook zou ik graag willen weten of NLD'ers eerder depri zijn en negatief ingesteld. Ik zie het leven namelijk niet al te mooi in, en hoorde van m' n moeder dat er een meisje was die Mavo gedaan had en nu SPW ging doen. Dit doet mij pijn, omdat ik ook altijd m' n Mavo heb willen doen!

Mensen met msn die nld hebben mogen mij toevoegen:

Reactie voor op de website?

95.21. Goede ervaringen met speciaal onderwijs

Reactie op NDL Problematiek.

Ik kan geen tips geven maar wel uit ervaring vertellen. Voordat iets geconstanteerd is, ben je jaren verder. Mijn dochter is 10 en ik ben vanaf haar zesde aan het uitzoeken met instanties wat ze mankeert. Ze zit op het nivo van een leerling van begin groep 4.

Ik zou uw kind door een instantie laten onderzoeken of het noodzakelijk is om naar een sbo school te gaan. Hier kunnen de kinderen op hun eigen nivo verder gaan en leren ook alles, alleen een beetje langzamer.

Ik heb altijd gemerkt: als je kind op een basisschool niet meekomt val je buiten de mand. Ik heb altijd goede ervaringen met speciaal onderwijs gehad.

gr Renate

Reactie voor op de website?

95.22. Boek NLD

Kinderen met NLD / druk 3
Kinderen met NLD / druk 3
A. van Dijk

Hallo,

Hierbij een titel van een nederlands boek over nld. Zelf heb ik hier een hoop van opgestoken. Het leest makelijk weg en er staan een hoop duidelijke verhalen in.

De titel is Kinderen met nld en is geschreven door Annemieke van Dijk. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Ingrid

Reactie voor op de website?

95.23. Meesterstuk over NLD

Ik ben bijna afgestudeerd van de pabo en ga mijn meesterstuk houden over NLD, maar meer betrekking hebbend op de leerkracht in het basisondewijs, met informatie, en hoe een leerkracht er mee om kan gaan. Er komt een dag dat ik mijn meestersuk moet presenteren. Ik weet nog niet wanneer, maar stel u op de hoogte ervan, misschien heeft u er wat aan. Ik heb al veel informatie gevonden over NLD.

Reactie voor op de website?

95.24. Tips voor ouders met nld kinderen

(Reactie op NDL Problematiek)

Hallo Wim,

Misschien is het al een hele poos geleden dat je een meeltje naar groot gezin hebt gestuurd maar toch wil ik nog reageren op je mailtje. Je vraagt om tips en trucs. Mijn tips zijn: wat is er mis mee dat hij de hele basisschooltijd rt blijft houden? Op het speciale onderwijs zou hij dat ook krijgen. Het is erg belangrijk dat het kind in de groep blijft waar hij nu zit en niet naar een andere school gaat.

Bij een kind met nld moet je heel goed uitkijken dat je niet onder zijn nivo gaat werken. Natuurlijk heeft het kind zijn belemmeringen zoals achterstand in lezen en rekenen en schrijven {motorische belemmering]. Probeer hiervoor de computer en laat het kind de letters één voor één benoemen. Dat bevordert ook het lezen. Rekenen zou ook moeilijk gaan omdat een kind met nld moeite heeft met automatiseren. Dit kun je opvangen door gebruik te maken met een rekenmachine. Probeer de sommen in een verhaalvorm te gieten, een kind met nld kan namelijk niet abstract denken.

Tenslotte nog een tip: een kind met nld ontwikkelt zich sprongsgewijs. Wanneer je zoon zou inzien dat lezen toch wel heel belangrijk is, kan hij zomaar opeens met sprongen vooruitgaan. Lees samen met hem, hij voorlezen en jij de krant lezen dan voelt hij zich ook niet zo bekeken. Nog een opmerking: een kind met nld is niet dyslectisch.

Wilma

Reactie voor op de website?

95.25. Scriptie NLD

Hallo,

graag had ik gereageerd op uw vraag i.v.m. de teksten over NLD. Ik ben namelijk een eindwerk aan het maken over NLD en er zijn wel enkele teksten/boeken in het nederlands geschreven:

Als je nog vragen hebt kan u mij altijd contacteren.

Groetjes en hopelijk heb je iets aan mijn reactie gehad

Reactie voor op de website?

95.26. Vragen over nld

Hallo allemaal,

Wij zijn ouders van onze 11 jarige dochter waarbij recent nld is geconstateerd. Wij willen hier graag wat meer informatie over ontvangen, over hoe om te gaan met deze kinderen. Zijn er ouderverenigingen, verhalen en ervaringen van ouders van kinderen met hetzelfde probleem? Daar zouden wij graag mee in contact willen komen. Wie kan ons helpen

Reactie voor op de website?

95.27. Heb ook nld

He Richard,

Ik ben 21 jaar en heb ook nld. Ik kan je bijna alles vertellen over nld en relaties. Ook ben ik heel lang depri geweest en mijn mavo heb ik ook niet gehaald. Als je wil mailen of msnen zie ik het wel.

groetjes (ook aan rita)

Reactie voor op de website?

95.28. NLD acceptatie

Hallo rita,

Gisteren las ik uw oproepje op deze site. Ik ben 21 jaar en heb ook nld. Ik weet dit al heel lang maar ik heb nooit willen acepteren dat er wat mis was. Tot dat ik er achter kwam dat er inderdaad wel heel veel mis ging op school en werk. Relaties liepen allemaal op niks uit.

Toen ik vorig jaar depressief werd en angstaanvallen kreeg, ben ik me gaan realiseren dat er wat aan de hand is. Momenteel volg ik theraphie en gebruik ik medicijnen. Ook ben ik weer aan een nieuwe baan begonnen en heb net een eigen huisje. Dus het gaat nu gelukkig heel goed met me.

Als u vragen heeft of dingen wil weten voor uw zoon mag u mij altijd mailen.

groetjes

Reactie voor op de website?

95.29. Vragen over NLD

Hallo allemaal,

Ons zoontje van 7 heeft een ernstige vorm van nld. Hij zit in het bijzonder onderwijs in het 2de leerjaar, vanaf september. Hij maakt geen vooruitgang meer met lezen, hij leest alleen maar enkele letters en wat drieletterwoordjes. Ook schrijven en rekenen gaan heel moeilijk. Herkent iemand dit probleem?

Verder ben ik op zoek naar alternatieve geneeswijzen zoals voedinssupplementen voor een betere concentratie. Heeft iemand hier ervaring mee of weet iemand een arts die met natuurmiddelen werkt?

Carina

Reactie voor op de website?

95.30. nld

Hallo Carina,

Frequent surf ik de nld-sites af op zoek naar nieuwe ontwikkelingen betreffende nld.

Onze dochter heeft ook NLD en volgt speciaal onderwijs. Het nld probleem is zeer herkenbaar. Hoe gaat het nu met jullie zoon?

Onze dochter is 9 jaar oud. Het gaat momenteel wel met veel begeleiding en geduld. Natuurmiddelen bieden nog niet veel resultaat. Onze dochter neemt dagelijks een vitamine pil. Brain gym schijnt ook te helpen voor een betere concentratie.

Zijn jullie lid van een NLD oudervereniging?

Succes!

Vr.groeten, Louise

Reactie voor op de website?

95.31. Voedingssupplementen

Hallo Louise,

Bedankt voor je reactie. Ik was deze site even uit het oog verloren, misschien zit je al een hele tijd te wachten op antwoord. Momenteel gaat het lezen wel wat beter. Schrijven zal hij nooit echt kunnen, Het oefenen ervan geeft constant tekenen van overbelasting. Daarom mag hij op de pc oefenen.

Wat de voedingssupplementen betreft: (momenteel vitaminen samen met inositol en ginkgo biloba) daar is weinig van te merken.

Ik las in het boek "kinderen met nld" dat dit geen echte concentratiestoornissen zijn. Het is een gebrek aan inzicht of onvermogen om een bepaalde taak uit te voeren. Daardoor gaan zij deze taak proberen te ontwijkenen of omzeilen, dat uit zich dan als een concentratiestoornis. Hoe evalueert uw dochter?

Als je wil mag je me persoonlijk mailen, laat in dat geval iets weten dan geef ik je mijn adres.

Groetjes

Reactie voor op de website?

95.32. Zie nld via google

U vraagt info over NLD. Ga als volgt te werk: ga op internet naar www.google.nl, toets in Non verbale learning disorder en klik op enter. Ga nu naar de site van Guilles de la tourette en zie hier uitleg over NLD.

W. Beste Irene,

Ik weet niet hoe lang geleden je je vraag al hebt gesteld, toch wil ik even reageren. Ik heb groep 5 en ben Interne begeleider. Vorig jaar had ik voor het eerst te maken met een jongen waarbij waarschijnlijk sprake is van NLD. Ik zeg waarschijnlijk omdat ik heb begrepen dat voor een echte vaststelling een neurologisch onderzoek nodig is. Het komende schooljaar krijg ik een meisje met dezelfde problematiek in de groep. Deze kinderen zijn allebei psychologisch onderzocht en op basis van hun intelligentie-profiel gaan we uit van NLD, ook omdat ze zoveel kenmerken vertonen die erop wijzen. Niet alle kenmerken, onder andere de motorische en sensomotorische ontwikkeling passen niet in het beeld. De rest klopt allemaal.

Dit is een jongen die verbaal heel sterk was. Ik ben daarom met hem in gesprek gegaan en gebleven over dat wat er met hem aan de hand is en hem ook steeds mee laten denken over hoe we verder gaan. Het fijne met deze kinderen is dat je, wanneer je de goede woorden vindt heel veel met ze kunt bespreken.

Heb je hier wat aan? Ik zou het leuk vinden als je me terug mailde en misschien hebben we iets aan het uitwisselen van ervaringen.

Groeten van Marja,

Sociale situaties voorkoken dat wil zeggen: Wanneer er iets gebeurt dat anders is dan anders, precies vertellen wat er gaat gebeuren en welk gedrag daarbij van hem verwacht wordt.

Reactie voor op de website?

95.33. SPD

Hallo,

Ik heb zelf ook een zoontje met pdd-nos en ik heb veel steun gehad aan de Sociaal Pedagogische Dienst (SPD). Zij weten de weg met veel dingen en kunnen je ook met helpen.

groetjes Andrea

Reactie voor op de website?

95.34. NLD en PDD-NOS

Kan het zijn dat PDD-NOS samenhangt met NLD?

Ik was wat aan het rondneuzen en zag toen dit verhaal van NLD. Ik herken veel van wat hier staat van mijn zoon van 9. Hij heeft waarschijnlijk PDD-NOS, maar kan daarbij ook NLD voorkomen?

Als je hem helpt bij het bouwen van iets, dan vind hij het leuk. Als je ermee stopt en hem verder laat "prutsen", dan gooit hij al gauw het bijltje erbij neer. Dan zegt hij " het lukt mij ook nooit" .... Dit is erg frustrerend voor hem, maar ook voor ons.

Xandra

Reactie voor op de website?

95.35. nld en pdd-nos

Even kort vanwege tijdgebrek: Heb je je zoon al laten testen? Onze oudste zoon Joop van 8 jaar en 9 maanden is onlangs voor de tweede keer uitgebreid getest, bij hem is toen (ook voor de tweede keer) de dubbele diagnose NLD én PDD-Nos gesteld. Het kan dus samen gaan.

Wij hebben hem de eerste keer via de GGZ laten testen en de tweede keer door het kinderneurologisch instituut in Waalre. Wil je meer weten mail me dan even.

Groet

Reactie voor op de website?

95.36. NLD en PDD-NOS

Hi Kirsten,

We zijn nog maar net (eergisteren) voor de eerste keer bij Mediant geweest en weten ondertussen wel dat hij PDD-NOS heeft, maar dat is meer uit eigen ervaring en vragingen. Die tests willen we hem besparen, maar we willen wel graag dat hij een sociale vaardigheids training krijgt. Dat hij leert hoe hij om moet gaan met kinderen en volwassenen die hij eigenlijk niet kent.

Wij hebben hem nu van de schoolbus afgehaald en hij gaat nu met het openbaar vervoer mee. De schoolbus was vreselijk, want hij werd daar veelvuldig gepest. Hij heeft een bril, zware bril, die hem wel 2x per week van de neus werd afgebeukt, dus 2x per week dan ook naar de opticien. De busschauffeur mag daar niets van zeggen en de schoolhoofd kán er niets van zeggen, omdat het in de bus gebeurd. Het schoolhoofd heeft er wel ietsje aan gedaan, maar na schooltijd gaat het geëtter natuurlijk gewoon door. Sinds hij zelfstandig met de bus gaat is het getreiter een beetje minder geworden.

Hoe ervaar jij het, het hebben van een kind met NLD-PDD NOS??

gr. Xandra

Reactie voor op de website?

95.37. nld en pdd-nos

Hoi Xandra,

Ik heb een dochter van 9 met pdd-nos en zeer waarschijnlijk ook nld. Het komt, heb ik begrepen erg vaak samen voor maar uiteindelijk maakt het etiketje natuurlijk niet uit.

Waar ik erg van schrok was dat je zoontje zo getreiterd werd in de schoolbus. De gemeente, daarmee het busbedrijf en daarna de chauffeur heeft de plicht om je kind veilig vervoer aan te bieden. Ik snap dan ook niet dat de chauffeur heeft gezegd dat hij/zij zich er niet mee mag bemoeien. Ook in het busje van mijn dochter is de eerste weken na de vakantie weer veel gepest. Echter zowel de scholen als chauffeur bemoeien zich er momenteel intensief mee en daarmee blijft het binnen de perken.

Ik zou er echt nog niet aan moeten denken dat mijn dochter van 9 elke dag langs het centraal station moet reizen en daar allerlei verkeerde types tegen kan komen. Kinderen met pdd zijn vaak toch al zo gemakkelijk beinvloedbaar. Maar misschien wonen jullie dichter bij de school en valt de reis wel mee.

Dat pesten blijft helaas ook op scholen voor speciaal onderwijs een probleem en ik heb inmiddels gemerkt dat het op de school voor speciaal onderwijs zelfs veel erger is als de 'gewone' scholen die mijn andere kinderen bezoeken.

groetjes Vive

Reactie voor op de website?

95.38. MSN groep NLD

Ik heb een eigen groep opgericht voor ouders met kinderen met NLD en mensen met NLD: groups.msn.com/NLD, email voor al je vragen, ervaringen, praatje maken etc,

welkom Marijke

Reactie voor op de website?

95.39. Kijk- en handelingswijzer NLD

Ik ben in juli van dit jaar afgestudeerd op het onderwerp: Een NLD'er in de klas; een onmogelijke opgave? Zoals de titel al zegt gaat mijn scriptie over NLD in het onderwijs. In mijn scriptie leg ik uit wat NLD precies is (diagnose, gevolgen, behandeling, enz) maar de kracht van mijn scriptie is de kijk- en handelingswijzer. Dit houdt kort gezegd in dat in de kijkwijzer alle mogelijke handelingen van het NLD kind staan en in de handelingswijzer alle mogelijke manieren om als leerkracht of als ouder te reageren op het NLD kind. Tevens is er een apart hoofdstuk met algemene handelingsadviezen en tips voor ouders.

Ik heb mijn scriptie al laten testen door enkele onderwijsinstellingen en deze waren er zo positief over dat ik besloten heb hem te koop aan te bieden.

Voor 12,50 euro bied ik hem aan.

Heeft u interesse, stuur dan even een mailtje.

Ik hoor het wel!

Groetjes,

Reactie voor op de website?

95.40. Zelfinstructiemethode Meichenbaum

Hoi,

Ik ben Gitte en een studente ergotherapie. Ik heb vorig jaar een deel leerstof over adhd gekregen, waarin we de zelfinstructiemethode van Meichenbaum hebben gezien. Dit is een Probleemoplossings methoden in 4 fasen . Deze zou structuur brengen in schoolse opdrachten. Gezien dat het structuurbrengen bij kindjes met NLD ook een probleem is, denk ik dat deze methode voor deze kindjes ook wel een alternatief is . Hier is alvast een link die je opweg kan helpen naar de site Dalton Voorburg.

Ik hoop dat je er iets mee vooruit bent.

Groetjes Gitte

Noot van de redactie: De methode Meichenbaum is ook bekend als de methode met de 4 beertjes.

Reactie voor op de website?

95.41. NLD en dyslextie

Gaarne wil ik even reageren op een berichtje van Wilma die schrijft dat een kind met NLD niet dyslextie's is. Bij mijn zoon is na de diagnose ADHD en gebruik van Ritalin uiteindelijk de diagnose NLD gesteld. We zijn hiervoor in Waalre geweest. ADHD werd gelijk van tafel geveegd en met de Ritalin moesten wij stoppen. Ik kon mij ook erg vinden in deze diagnose, herken veel van deze problemen bij mijn zoon.

Het lezen op school was echt een groot probleem. Na te zijn blijven zitten op school in groep 4 en nog steeds in ilo 1 te lezen is via school de diagnose dyslexie gesteld, dus kinderen met NLD kunnen wel degelijk dyslextie's zijn.

Verder wil ik vragen of er ouders zijn die mij meer kunnen vertellen over de sociaal-emotionele kant bij kinderen met NLD omdat ik me soms toch afvraag in hoever er geen autistische problemen bij hem zijn. Hij heeft zowiezo al erg veel moeite met automatiseren op alle gebied hij is negen jaar en weer bv nog steeds niet (of vergeet dit steeds) dat als je onder de douche staat je jezelf moet wassen met zeep, en als je naar de wc bent geweest dat je dan je handen moet wassen etc. Ook hoe hij reageert op zijn zusje (altijd treiteren geen lichamelijk contact met haar kunnen hebben b.v een kusje voor het slapen gaan). Wij als ouders kunnen hem ook niet ineens vast pakken of een kus geven hij verstart dan gelijk, terwijl hij het wel op het dwangmatige soms bij ons doet.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, ik hoop dat iemand dit herkent en een reactie terugstuurt.

groetjes van een bezorgde moeder; Jolanda

Reactie voor op de website?

95.42. NLD en taal- en spraakproblemen

Ik merk bij mijn zoontje van 3 een flinke taal-achterstand. Daarbij vertoont hij ook eigenaardig gedrag, zoals; gillen, gooien met materialen als hij iets niet mag, zijn spelgedrag is zonder fantasie en papagaaien. Constatering is òf autistisch spectrum òf een communicatieve stoornis. Mijn vraag is, hoort dit gedrag ook bij nld of met een taal/spraakstoornis. Herkent iemand met zo'n kind dit gedrag.

Nathalie

Reactie voor op de website?

95.43. 57 Reactie N.L.D

We hebben 2 kinderen met N.L.D en zitten allebei op speciaal onderwijs. De oudste is 14 jaar en heeft ook G.T.S. Ik vind deze stoornis in de praktijk best moeilijk te begeleiden, het heeft vaak een overlapping van meerdere stoornissen, waardoor het best moeilijk is de juiste aanpak te bieden. Ze hebben veel extra hulp nodig met vele kleine dingentjes. Vaak lijkt het niet nodig, lijken ze erg zelfstandig (verbaal sterk), maar zijn juist wel regelmatig hulp en controle nodig en veel duidelijkheid nodig. Bij ons komt het vaak voor dat ze elkaar zeer snel verkeerd begrijpen, zeer snel aangebrand zijn, fel op elkaar reageren, chaotisch worden als er te weinig begeleiding is in het dagelijks funcioneren en voor- bespreken/duidelijkheid/vasthoudendheid/structuur van zeer groot belang is! Het is een complexe stoornis wat moeilijk aanbied om even uit te leggen wat nou eigelijk het precies is, je leert je kind kennen en de opvoeding van N.L.D is erg intensief, maar ook een uitdaging vind ik, hoe moeilijk het is!

Gr.Jolanda.P

Reactie voor op de website?

95.44. Voedingssuppelement concentratie

Bij onze zoon met dyslexie en erg druk, gebruik ik omega 3 en 6 van optimax. Het werkt fantastisch, hij is rustiger en daardoor kan hij zich ook makkelijker concentreren. Succes. (Ik heb ook verschillende dingen van vsm uitgeprogeerd, wil je die ook weten mail dan even)

Monique

Reactie voor op de website?

95.45. Vraag over voedingssuppelement concentratie

Hallo Monique,

Ik heb veel gehoord over omega 3 en 6. Het gaat over de visolie die er inzit he? Alleen is het zo duur. Weet je nog iets wat eventueel zou helpen? Het is voor mijn zoon van 2jaar.

groetjes Evelien

Reactie voor op de website?

95.46. Nld

Hallo,

Ik heb het verhaal gelezen over je acceptatie van nld. Ik vraag me nog altijd af wat ik zelf heb. Ik loop steeds tegen de lamp op school en werksituaties. ik volg nu een theraphie in beetsterzwaag en ben in de komende tijd misschien van plan om te werken via een Jobcoach. Ik zit er heel erg mee, er is wel eens uit een onderzoek gekomen dat ik een informatieverwerkingsstoornis heb. Het komt op een soort van leerstoornis neer. Ik wil hier graag mee leren om gaan. Ik zou er graag eens met iemand over willen praten.

Groetjes

Reactie voor op de website?

95.47. Op zoek naar contactgroep ouders met kinderen met NLD

Beste mensen,

Ik ben dringend op zoek naar een gespreksgroep voor ouders met kinderen met NLD in de buurt van West-Brabant. Hopende dat iemand mij hierbij kan helpen.

Alvast bedankt voor de reactie

Reactie voor op de website?

95.48. Orthopaedagogie bij NLD

Hallo,

Bij mijn zoon van 8 jaar is onlangs ook NLD vastgesteld. Men zegt echter dat men verder niets kan doen tegen NLD. Wat kan een orthopaedagoog volgens jullie doen voor NLD?

Ik ontvang graag je reactie.

Groetjes, Marjolein

Reactie voor op de website?

95.49. Reactie nld en orthopaedogogie

Hallo Marjolein,

NLD is niet te genezen maar met de juiste begeleiding en hulp kun je er wel voor zorgen dat je zoon er zo goed mogelijk mee om kan gaan. Mijn dochter heeft ook NLD (7 jaar) en gaat 1 x per week naar de pedagoog voor ondersteuning op sociaal-emotioneel gebied en om te leren spelen. Zij is getest bij de praktijk voor kinderneuropsychologie te Waalre en daar hebben wij richtlijnen gekregen hoe wij het beste met haar om kunnen gaan en hoe ze haar op school kunnen begeleiden.

Op de voglende website vind je veel informatie; www.nldinfo.nl, www.nld.be, www.balansdigitaal.nl.

Groetjes Brenda

Reactie voor op de website?

95.50. Goede Nld-site

Hallo,

Indien u meer info wenst over Nld dan kan u best eens kijken naar de site van de Belgische Nld-vereniging. Dit is www.nld.be. Hier vindt u heel wat informatie en tips omtrent Nld. Ook is er een mogelijkheid om via het forum te communiceren met andere ouders, volwassen Nld'ers, kinderen met Nld, leerkrachten enz. Hiervoor moet u zich wel inloggen en u eerst aansluiten bij de vereniging. Op 9 april is er trouwens voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar een Nld-dag voorzien.

Liefs

Natacha (ik heb zelf Nld en adhd)

Reactie voor op de website?

95.51. Wilma graag info over orthopedagoog

Beste Wilma,

Alles wijst erop dat onze zoon ook NLD heeft, ik las dat je zoontje na een jaar onder behandeling te zijn geweest 4 jaren leerachterstand heeft ingehaald. Heb je verdere info wat voor therapie werd toegepast, want vier jaartjes achterstand inhalen klinkt bijna onmogelijk. Hoe doet hij het nu, en gebruikt hij medicijnen of homeopatische middelen. Zelf pas ik al hoge doseringen B6, 400 mg per dag, en omega 3 en 6 vetzuren van het merk eye Q. Als jij of een ander nog ervaring hebben met homeopatische middelen of alternatieve geneeswijze hoor ik het graag. Alvast mijn dank.

Pieter

Reactie voor op de website?

95.52. NLD

Hallo Eddy,

Er zijn wel mensen met NLD die ouder zijn dan 16, maar het is vaak pas laat herkend. Ik ben bijvoorbeeld 20 jaar en heb ook NLD. Ik weet het nu zo'n 3 maanden. Als je me wilt mailen of msnen, ga je gang.

Groetjes

Reactie voor op de website?

95.53. Gevolgen

Hallo,

Deze vraag is bedoeld voor ouders van kinderen met NLD.Ik moet een scriptie maken over NLD. Nu staat er deze vraag in:

  Wat zijn de maatschappelijke achtergronden, de consequenties van belangrijke problemen binnen gezinnen en de gevolgen hiervan?
Dus ik wil graag weten wat dus de gevolgen zijn met een NLD-kind thuis. Zijn er dingen die je er voor op moet geven en dingen die je juist MOET doen??

Reactie voor op de website?

95.54. Startpagina NLD

Ik zal mij eerst even voorstellen: mijn naam is Esther en ik ben 41, ik heb 2 lieve dochters waarvan de jongste NLD heeft. De diagnose is 7 jaar geleden gesteld en destijds was er op het net niets te vinden, nu 7 jaar later is er iets. Het is er wel, maar her en der verbrokkeld op het web te vinden mits je bereid bent hier honderden uren aan te besteden. Geen goede zaak en voor mij een grote bron van ergenis. Om hier een eind aan te maken ben ik een startpagina over NLD begonnen, alle brokjes bij elkaar op een pagina, intussen uitgegroeid tot een pagina met 440 links! De url: nld.startmee.nl

Met vriendelijke groet: Esther Haveman

Reactie voor op de website?

95.55. Visolie

Beste Evelien,

Kidscare bij De Tuinen is niet al te duur en werkt net zo goed.

Evelijn

Reactie voor op de website?

95.56. NLD hulpmiddel

Beste Carina,

Als moeder van een dochter met NLD kan ik je het volgende met klem aanraden: een speciaal horloge voor kinderen met stoornissen het heet gripopdetijd. Wij hebben er heel veel aan en visolie en dan van kidscare te koop bij de Tuinen (eye-q is ook goed maar drie keer zo duur). Doen want beide producten werken zeer goed.

Zonnige groet, Evelijn

Reactie voor op de website?

95.57. Evelijn: NLD horloge

Beste Evelijn

Kan je mij iets meer vertellen over het speciale horloge voor kinderen met NLD. Hoe werkt het en waar kun je het kopen?

groeten Ingrid

Reactie voor op de website?

95.58. Contact

Hallo,

onze zus (17) heeft NLD, in tegenstelling tot wat we gelezen hebben is ze verbaal juist zwak. Wij hebben weinig tot geen contact met haar. Ze trekt zich op de meest onmogelijke momenten terug en ontduikt alle manieren van contact. Is er iemand die dit herkent en weet hoe je hier mee om kunt gaan?

groetjes twee zussen

Reactie voor op de website?

95.59. Ook wij komen er wel

Lieve Richard,

Sinds kort weet ik dat ik nld heb en ben 46 jaar. Voor ik trouwde heb ik verschillende relaties gehad wat heel normaal is. Op mijn 23e jaar heb ik mijn man leren kennen en we zijn inmiddels 20 jaar getrouwd. We hebben drie kinderen (jongens) 19, 17, 15. Mijn jongste zoon heeft ook nld. Wellicht had ik een aangenamere kindertijd en jeugd gehad maar in mijn tijd kende men het niet. Men bekeek mij ook als een rare. Verdriet heb ik ook gehad maar daar kom je door. Elke jongere heeft dat hoe dan ook maar je moet blijven vechten en niet opgeven. Elke dag is een nieuw begin. Wij nld'tje komen er ook, zeker weten.

Nicole

Reactie voor op de website?

95.60. NLD

Ik moet een diagnose ondergaan. Middelbare schooltijd rumoerig. Verstrooid, stil en teruggetrokken maar ook sociaal, analystisch maar nooit huiswerk maken. Nooit gebruikmakend van een agenda. Kamer een bende. 5x rijexamen en oververmoeid na een les. Snel overzicht kwijt. Contactuele problemen, idealistisch en eerlijk met alle risico's van dien. Vaak moe maar ook weer erg actief waarbij het lijkt alsof ik aan alles verslaafd ben. Abnormale nieuwsgierigheid en kom ook nog eens vaag over. Niet kunnen begrijpen van lichaamstaal. Basisschool speciaal onderwijs geadviseerd maar nooit wat mee gedaan. Einde basisschool een uitzonderlijk lage score voor mijn CITO toets. Tijdens HTS wel eens een echte programmeur genoemd maar alles daaromheen gaat me verloren. HTS op stage na cum laude afgestudeerd want stage was een ramp naar mijn mening. Op de werkvloer? Al mijn schriftelijke communicatie geprobeerd te structureren. Makkelijk overzicht kwijt. Vaak genoeg op een domme manier eerlijk terwijl de consequenties bij voorbaat duidelijk zijn. Impulsiviteit uit frustraties. Mogelijk is het ook Asperger. Geen idee.

Val

Reactie voor op de website?

95.61. ADHD, pddnoss, sociaal wenselijk gedrag

Hoi, ben een ouder van 4 kids waarvan 2 met adhd pddnoss symptonen. Het is moeilijk te diagnostiseren met 'eenvoudige testjes'. Mijn idee daarover is; daar mijn kids moeite hebben met voelen, tasten ze constant hun omgeving af naar hun reactie en voegen zich daar naar. In gestructureerde omgevingen gaat het goed maar verliezen hun eigenheid, en in ongestructureerde omgevingen kan de een onhandelbaar zijn de ander totaal passief.

Ben van idee dat de testen worden gedaan naar wat degene ervoor van ze verwacht. Maak me erge zorgen over hun toekomst gezien mijn eigen ervaringen hierin en zoek herkenning en eventuele mogelijkheden om een goede diagnose te krijgen en de daarbij behorende begeleiding.

Riekie

Reactie voor op de website?

95.62. Ervaring gevraagd

Hallo, ik ben Peggy, mama van Bruce 6jaar. Mijn kindje heeft adhd en autisme. Ben dus gestopt met werken. Wie heeft tips over intensieve begeleiding en therapie?

Reactie voor op de website?

95.63. Reactie op 82.60

Dit zou letterlijk mijn verhaal kunnen zijn, ik was dan ook stom verbaasd om het te lezen, ook de manier van dingen opschrijven alles komt overeen. Het is niet zo dat ik niet kan mee komen in de 'letterlijke' wereld die tastbaar is en door alles te willen weten te omvatten is maar juist het herkennen van moeilijke situaties en je inleven in verdriet geluk of andere gevoelszaken is onmogelijk.

Ik moet ook continu een vorm van houvast hebben om te kunnen reargeren op iemand en zelfs in dit bericht, ik moet je verhaal dus elke keer opnieuw lezen! Lege blaadjes papier en opdrachten die niet in mijn hoofd te bevatten zijn beangstigen me en daardoor komen ze nooit af, terwijl ik op mijn werk echt enorm gewaardeerd wordt door kennis en kunde. Planning is werkelijk een ramp en vaak aan het einde van de dag geen enkel idee van wat ik gedaan heb. Als ik daarvoor ter verantwoording wordt geroepen breekt het zweet me uit terwijl het achteraf niets voorsteld.

Op dit moment heb ik het er erg moeilijk mee, ik heb geen diagnose of wat dan ook richting NLD of asperge maar het bericht was zo verschrikkelijk herkenbaar... Ook heb ik eigenlijk geen vrienden meer over, kortstondige vriendschappen door reizen of daten lukken wel maar zou zo graag eens wat langer met iemand om willen gaan...

Rem

Reactie voor op de website?

95.64. Autistische vader

Hallo,

Ik (21 jaar) weet sinds kort dat mijn vader autistisch is. Moet zeggen dat ik het hier erg moeilijk mee heb. Zijn er nog meer mensen die dit mee gemaakt hebben? Zou fijn zijn, dit te kunnen delen!!

groeten Gaby

Reactie voor op de website?

95.65. Speciale methodes voor kinderen met NLD?

Ik ben mijn scriptie aan het maken over kinderen met NLD en vooral m.b.t. rekenonderwijs.

Weet iemand of hier een speciale methode voor ontwikkeld is?

Bedankt!

Reactie voor op de website?

95.66. Heb ook NLD

Hallo

Mijn naam is Floortje, ben 25 jaar en heb ook NLD. Een paar jaar geleden ben ik daarop getest. Ik kan veel vertellen over mijn problemen en omgang met NLD. Mochten er vragen zijn over NLD, mail me dan gerust.

Floortje

Reactie voor op de website?

95.67. Ik wil even iets melden over NLD

Ik wil even iets melden. Ik krijg soms de indruk van anderen, dat NLD iets is wat je ineens kunt krijgen en wat wel overgaat. Ik ben 25 jaar en heb mijn hele leven al NLD (het is alleen pas een paar jaar geleden ontdekt). NLD is een stoornis die je met de geboorte krijgt en wat je de rest van je leven met je meedraagt. Nogmaals, als je meer over NLD en de omgang daarmee wilt weten moet je even naar me mailen.

Groetjes van Floortje

Reactie voor op de website?

95.68. Graag contact met ouders van kinderen met NLD

Bij mijn dochter Emma werd toen ze vier jaar was door de OBD (onderwijs begeleidings dienst) "vermoedelijk" NLD geconstateerd. Nu is Emma 6 jaar en hebben we vorige week te horen gekregen dat zij NLD heeft. Emma zit op speciaal basis onderwijs. Emma gaat volgend schooljaar weer kleuteren.

Emma heeft ook angststoornissen waar zij en wij (ouders) begeleiding in gaan krijgen. Emma heeft door deze leerstoornis een lager IQ. Zij is zwakbegaafd.

Graag zou ik in contact willen komen met andere ouders die kinderen hebben met deze leer en/of angststoornis om ervaringen te delen en tips te geven/ontvangen.

Gerda.

Reactie voor op de website?

95.69. NLD goed gedrag vertonen

Onze zoon verontschuldigt zich de laatste tijd voor alles wat hij maar denkt verkeerd te doen. Hij is 10 jaar en heeft NLD. Heel de dag loopt hij te piekeren. Wie heeft er een goede tip.

radeloze ouders.

Reactie voor op de website?

95.70. Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand

Op 1 november wordt in Zeeland het begeleidingscentrum Aan de Hand geopend. De doelgroep wordt gevormd door kinderen in de leeftijd 6-12 jaar met autisme of aanverwante stoornis zonder verstandelijke beperking. De vraag kan bestaan uit de wens om er af en toe eens even uit te zijn, met andere kinderen om te (leren) gaan in de weekeinden of om ontlasting aan de ouders te bieden.

Reactie voor op de website?

95.71. Asperger

Hallo,

Mijn zoon van 15 jaar heeft het syndroom van asperger. Hij zit nu in de 3de klas van het Vmbo. Nog 1 jaartje Vmbo,en wat dan? Mijn zoon is niet zelfstandig, hij kan alleen met de fiets naar school. Omdat het een rechte fietspad is naar school. Verder kan hij nergens zelfstandig heen.

De school weet het niet. Wat als hij zijn Vmbo diploma heeft gehaald. Mbo gaat niet lukken,omdat hij niet zelfstandig kan reizen etc. Wie heeft tips of ervaringen daarmee.

Groetjes, kim

Reactie voor op de website?

95.72. Reaktie voor Kim

Hallo Kim

Je stukje roept bij mij een aantal vragen op. Hij heeft de diagnose Asperger. Krijgt hij verder geen hulp van bijv. GGZ. Hoe zijn zijn schoolresultaten want samenwerken zoals tegenwoordig bij veel vakken in het VMBO moet(mens en maatschappy, natuur en techniek) zal voor hem onmogelijk zijn tenzij hem precies wordt vertelt wat hij moet doen. Ik heb zelf vier kids waarvan drie met de diagnose PDD-NOS ook een vorm van autisme.

Heb jij enig idee of hij ooit zelfstandig zal kunnen worden als je nu al zegt dat hij verder nergens heen gaat? Kim als ik jou was ging ik onmiddelijk aan de slag. Eerst naar de GGZ (of naar Bureau Jeugdzorg voor een verwijzing) daar kan hij therapie krijgen en kun je ook in een traject komen waar hij leert zo zelfstandig mogelijk te gaan leven. Waarom heb je de school niet op de hoogte gebracht?

Als het goed is kijken zij ook verder dan de cijfers. Wordt je zoon gepest of geaccepteerd door zijn klasgenoten? Of zoals bij mijn zoon, ligt hij zover buiten de groep dat pesten niet interessant is? Kim, als je aan zijn toekomst denkt dan kan het niet anders dan dat je daar mee aan de slag moet. Anders is hij tot in lengte van dagen van jou afhankelijk. En niet bang zijn voor de hulpverlening.Jij bent de ouder! Ik wens je moed en wijsheid toe.

Als je meer wilt weten kun je me mailen. Alice

p.s. MEE is ook een goede organisatie. Gewoon ff 'googelen'

Reactie voor op de website?

95.73. NLD

Mijn dochter is net 13 geworden en pas vorig jaar is de diagnose NLD gesteld. (google KNP). Ze heeft op een gewone basisschool gezeten en gaat nu VWO doen op een normale middelbare school. Haar sociale gedrag is haar grootste valkuil. Ik probeer haar dingen te spiegelen en zo aan te leren of af te leren. Ook doemdenken komt mij bekend voor. Vriendinnen houden is moeilijk.... Ze heeft moeten leren om de weg te vinden,hang mede daarom aan bekend terrein... Ik probeer haar dingen te laten doen waar ze niet opvallend in uitvalt, zoals zwemmen en yoga. Ook dicht ze leuk en is ze erg creatief. Ze kan op school prima meekomen,al is haar rekenen matig,maar niet slecht. Leervakken doet ze uitstekend!

Gek gedrag (zoals in je neus peuteren in gezelschap) leg ik haar uit en dan stopt ze ermee. Schommelen blijft een feest. Van tafel mag ze altijd opstaan als ik klaar ben met eten. Eten met een kleinere lepel gaat makkelijker (tong blijft dan binnenboord). In plaats van logopedie,zit ze op zangles om te proberen haar monotone praten wat te veranderen (lukt !)

Ze copiëert mij, dus ik moet het goede voorbeeld geven, met duidelijke (korte) uitleg leert ze een heleboel! Zo heeft ze o.a.het fladderen afgeleerd. Al met al draait ze heel goed mee! Ik probeer dit kind echt als individu te zien, voor haar gelden andere regels in huis, wat de andere kinderen (die jonger zijn) prima begrijpen. Ze begrijp zelf dat ze 'anders' is en heeft daar veel om moeten huilen. O ja, nog even dit: 9 jaar en 9 maanden schijnt een belangrijk punt te zijn, dan zie je 'het' erger worden. Maar tegelijkertijd zie ik dat het makkelijker wordt om haar uit te leggen wat ongepast gedrag is en hoe ze zich met gedragen etc. Al met al ben ik heel trots op haar!

Hier mee wil ik graag andere ouders een hart onder de riem steken, je leest alleen doemsenario's,maar 't kan ook meevallen.

Sterkte! F

Reactie voor op de website?

95.74. NLD

Bij mijn zoon van 10 is gisteren nld geconstateerd en nu wil ik graag wat informatie hebben over hulpmiddelen voor hem. Wie kan mij helpen?

Een bezorgde moeder

Reactie voor op de website?

95.75. Informatie over ADD

Zie hier.

Reactie voor op de website?

95.76. ADHD: sterke verbetering na RED-dieet

Datum bericht: 4 februari 2011

Een zogeheten RED-dieet heeft bij een groot deel van de kinderen met ADHD een gunstig effect. Hun gedrag verbetert sterk, zo blijkt uit een onderzoek van onder meer het ADHD Research Centrum Eindhoven, Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het UMC St Radboud. Aanbevolen wordt om dit dieet op te nemen in het behandelprotocol van kinderen met ADHD. Het onderzoek staat in het gezaghebbende weekblad The Lancet (5 februari).

Lees het volledige artikel!

Reactie voor op de website?

95.77. Moet je alle symptomen hebben?

Mijn jongste zoon heeft NLD.

Nu heeft mijn oudste zoon 6 jr veel moeite met schrijven, een matige motoriek en is sociaal onhandig. Is heel dominant bij het spelen in spelletjes die hij bedacht heeft en heeft moeite met vrije momenten. Hier verliest hij zich zelf in, krijgt dan ruzie of wordt heel druk. Ik begin te twijvelen of hij ook NLD heeft. Maar hij is wel heel goed in orienteren en kan zich ook wel heel goed orienteren in tijd in ruimte.

Alle andere dingen lijken wel te kloppen. Hij is heel slim, maar dat komt er op school echt niet uit.

Herkent iemand dit?

Monique

Reactie voor op de website?

95.78. Leren schrijven

Reactie op Ik wil even iets melden over NLD

Hoi allen!

Ik ben nog geen officiele NLD-er, heb me alleen zo erg herkend in veel zaken dat ik al 4 dagen in een soort supertrein zit, mijn 40-jarige bestaan wordt in een razendtempo tegen dit nieuwe licht gehouden, vanalles valt op zijn plek. Er zijn ook dingen die ik niet zo echt heb herkent. Zoals het leren schrijven. Ik heb best een mooi handschrift volgens anderen, veel mensen merken het op. Ook vind ik het (inhoudsloze) krassen op papier met pen en inkt heel prettig om te doen. Over de inhoud ben ik meestal niet tevreden, maar dat is wat anders. Ik vroeg mij af hoe ik heb leren schrijven? O jaaa, ik zat op een Montessori-school. Daar heb ik leren schrijven als volgt:

 1. neem een grote letter van schuurpapier
 2. volg de letter meerdere malen met je vinger, eerst pakt de juf je vinger en noemt daarbij regelmatig de letter terwijl je de beweging maakt
 3. schrijf deze letter 100x in een schriftje
 4. doe dit bij alle 26 letters
Toen kregen we het kleedje met de letterbak. Eerst verzin je een klein verhaaltje waarbij je de letters zoekt en op het kleedje legt. Dan komt de juf het controleren op spelfouten. Dan schrijf je het gecorrigeerde tekstje in je schriftje, sticker erbij en kind is blij!

Nooit bewust een probleem gemerkt. Als kleuter kraste ik thuis hele verhalen in schriftjes, dat vond ik leuk. Geen woord te zien natuurlijk, alleen maar een soort van hakerige golven. Vol trots en tegelijk een beetje met een vraagteken. Het klopte niet helemaal, jammer dat niemand mijn verhaal kon lezen!

Later leerde ik Frans in Parijs, commentaar van mensen: schrijf nou eens wat op! Zo leer je het nooit!! Dus. Met mijn grote dosis zelfvertrouwen leerde ik Frans spreken in 6 maanden, waar ik op school 2-en en 3-en voor kreeg, zonder veel op te schrijven, allemaal auditief. Ik spreek nog steeds erg goed straat frans. 25 jaar later.

Maar goed, de manier van onderwijs van Maria Montessori is misschien wel heel goed voor iemand met NLD. Er wordt zowiezo een beroep gedaan op alle 5 je zintuigen, waardoor je meer mogelijkheden krijgt om informatie op te nemen. Misschien had zij het ook wel, waarom anders zoiets ontwikkelen en weten wat werkt.. Nee dat weet ik niet, ik zit nu duidelijk met een NLD-bril op naar alles te kijken, maar het zou kunnen, als je NLD hebt ben je je juist uitermate bewust van veel dingen, reageren lukt misschien niet adequaat, maar dat betekent niet dat je uiteindelijke conclusie van iets dat is. Door dingen zo bewust (in woorden op auditieve wijze, in je hoofd) te moeten aanleren weet je op een gegeven moment ook echt wat iets kan zijn. Het duurt alleen iets langer. Maar dan kun je er bij wijze van spreken een handleiding, boek of zelfs schoolsysteem op bedenken.

Ik laat het hier even bij, sorry ik zit zo vol op t moment dat alles er maar uitrolt. Kan ik natuurlijk weer deleten enzo, maar dat doe ik wel en niet de hele tijd..

Tot de volgende x en groetjes en succes

Luut

Reactie voor op de website?

95.79. NLD en anorexia achtige eetstoornis

Hoi allen,

ik ben nog niet getest, maar herken me sterk in NLD. Nou zit ik natuurlijk met allerlei vragen om verhalen en herkenningen. Ik heb regelmatig een anorexia achtige periode. Nooit genoeg om echt afgevoerd te hoeven worden, maar ik wil dan gewoon niet graag eten. Los van weer boodschappen, uren in de winkel zoeken naar alles, maar weer vragen, staat t voor mn neus enzo, weer koken, wat ik wel leuk vind ALLEEN, zodra iemand me wil helpen loopt 't in de soep! En dan weer die afwas, iedere dag weer! Eindelijk af, hop weer t aanrecht vol.

Als kind was ik al gek op t sprookje tafeltje-dekje. Maar goed. Dus los van de praktische drempels elke keer, wil ik het soms ook echt niet. Toen ik ging zoeken naar wat dit eigenlijk doet met mijn lichaam, las ik ergens dat een gebrek aan voeding je lichaam in een soort van stand by modus zet. Hierbij sluiten je hersenen zich af voor prikkels van buitenaf om te voorkomen dat je energie verspilt door hier dan weer op te reageren. Ha! Dat kan ik me indenken, dat als ik overvoerd ben ik een soort van oplossing heb gevonden om de input te stoppen. Of het de beste manier is... mwaa, maar of het echt zo is dat ik het daarom doe:

Herkent een officiele NLD-er zich hier in of helemaal niet juist?!

Groetjes, Luut

Reactie voor op de website?

95.80. Uw boek KINDEREN MET NLD

Reactie op Vraag betreffende NLD

Graag had ik geweten of het boek "kinderen met nld" ook bestaat in het frans? Onze zoon heeft nld en ik vindt uw boek erg behulpzaam. Mijn echtgenoot is echter franstalig en wilt heel graag het boek in het frans lezen. Of heeft u titels in het frans die ons kunnen verder helpen?

Alvast bedankt Christien

Reactie voor op de website?

95.81. NLD

Reactie op Ervaring en informatie gevraagd met NLD

Hoi,

ik heb zelf NLD en ik kan hier ook heel veel over vertellen. Als u infromatie nodig heeft kunt u mij een email sturen, met vragen hierover.

groet,

Reactie voor op de website?

95.82. Website en goed boek.

Reactie op NLD: graag ervaringen en informatie

Wil je een echte specialiste hebben ga dan naar het NLDcollectief

Een prima boek is NLD gewoon anders

Dekkers

Reactie voor op de website?

95.83. Angst

Reactie op Graag contact met ouders van kinderen met NLD

Goed laten uitzoeken ook wordt vaak onterecht de conclusie getrokken dat je kind MCDD heeft angst/faalangst hoort bij NLD

Dekkers

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ervaring en informatie gevraagd met NLD

 1. NLD sites
 2. Wat is NLD
 3. NLD
 4. Vraag betreffende NLD
 5. NLD problematiek
 6. NLD: graag ervaringen en informatie
 7. NLD en pubertijd
 8. Ontspanningstechnieken voor kinderen met NLD
 9. Vraag over NLD
 10. Ontwikkelingshulpmiddelen bij NLD
 11. NLD-contactgroep
 12. NLD-contact
 13. Leesbare lectuur m.b.t. NLD
 14. Volwassen NLD\'ers
 15. 18 met NLD
 16. NDL Problematiek
 17. N.L.D en wat dan
 18. Naam therapeut
 19. Op zoek voor mijn zoon
 20. NLD
 21. Goede ervaringen met speciaal onderwijs
 22. Boek NLD
 23. Meesterstuk over NLD
 24. Tips voor ouders met nld kinderen
 25. Scriptie NLD
 26. Vragen over nld
 27. Heb ook nld
 28. NLD acceptatie
 29. Vragen over NLD
 30. nld
 31. Voedingssupplementen
 32. Zie nld via google
 33. SPD
 34. NLD en PDD-NOS
 35. nld en pdd-nos
 36. NLD en PDD-NOS
 37. nld en pdd-nos
 38. MSN groep NLD
 39. Kijk- en handelingswijzer NLD
 40. Zelfinstructiemethode Meichenbaum
 41. NLD en dyslextie
 42. NLD en taal- en spraakproblemen
 43. 57 Reactie N.L.D
 44. Voedingssuppelement concentratie
 45. Vraag over voedingssuppelement concentratie
 46. Nld
 47. Op zoek naar contactgroep ouders met kinderen met NLD
 48. Orthopaedagogie bij NLD
 49. Reactie nld en orthopaedogogie
 50. Goede Nld-site
 51. Wilma graag info over orthopedagoog
 52. NLD
 53. Gevolgen
 54. Startpagina NLD
 55. Visolie
 56. NLD hulpmiddel
 57. Evelijn: NLD horloge
 58. Contact
 59. Ook wij komen er wel
 60. NLD
 61. ADHD, pddnoss, sociaal wenselijk gedrag
 62. Ervaring gevraagd
 63. Reactie op 82.60
 64. Autistische vader
 65. Speciale methodes voor kinderen met NLD?
 66. Heb ook NLD
 67. Ik wil even iets melden over NLD
 68. Graag contact met ouders van kinderen met NLD
 69. NLD goed gedrag vertonen
 70. Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand
 71. Asperger
 72. Reaktie voor Kim
 73. NLD
 74. NLD
 75. Informatie over ADD
 76. ADHD: sterke verbetering na RED-dieet
 77. Moet je alle symptomen hebben?
 78. Leren schrijven
 79. NLD en anorexia achtige eetstoornis
 80. Uw boek KINDEREN MET NLD
 81. NLD
 82. Website en goed boek.
 83. Angst

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.