Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

76. Slapen

Mijn dochter is net 12 jaar geworden. Hoe laat moet zij naar bed. Zij gaat om 21.00 uur naar bed en leest tot 21.30 uur. Is dit normaal?

Alvast bedank voor de reakties.

Groet, Jacqueline.

Reactie voor op de website?

76.1. Zelf laten bepalen

De inslaaptijden van onze kinderen laat ik een beetje aan hen zelf over. Zolang ze overdag niet de indruk geven niet uitgerust te zijn, vind ik het niet nodig in te grijpen. Anders wordt het wanneer ze overdag moe en hangerig zijn, dan probeer ik er iets meer structuur in te brengen. Ik kan me nog herinneren hoe vervelend het is te moeten slapen wanneer je niet moe bent.

Half 10 voor een twaalfjarige vind ik zeker niet te laat, vooral als ze het laatste uurtje rustig gebruiken om te lezen.

Nell

Reactie voor op de website?

76.2. Ieder kind is anders

Beste Jacqueline,

Ik wil best even reageren op je oproep. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen behoefte, dus ik denk niet dat je kunt stellen dat een tijd al dan niet goed is voor een 12 jarige. Je kunt wel een richtlijn geven dat je wilt dat er rust is en dat doe je al. Dus kijk goed naar je eigen kind, draait het goed met de door jullie afgesproken tijd? Je kunt deze dan altijd nog bijstellen.

Ps: Mijn dochter van 12 gaat ook om 9 uur naar boven en om 1/2 10 slapen. Uitzondereningen zijn echter bespreekbaar.

Bet

Reactie voor op de website?

76.3. Het hangt van het kind af

Dag Jacqueline,

Als het hier een doordeweekse dag is, gaat mijn zoontje van bijna 11 om 20.45 in bed en mag hij nog een half uurtje lezen. Die van 9 gaat om 20.30 in bed en mag ook lezen, maar haalt het gewoonlijk niet. Mijn dochtertje van 6 gaat er om 20.15 in maar ligt vaak nog wakker tot 21 uur.

Ik denk dat het van kind tot kind afhangt. Om hoe laat ze op moeten bijvoorbeeld en of ze heel aktief zijn of niet. Bij ons staan ze om 7 uur op.

Is het vakantie of weekend, is de uiterste slaaptijd normaal 22 uur tenzij we nog samen zijn gaan fietsen of wandelen of op daguitstap zijn geweest.

Hopelijk heb je iets aan deze ervaringen

Dominique

Reactie voor op de website?

76.4. Tijd is van geen belang, je kind wel

Ik heb een zoon van 2,5 jaar die tussen 1/2 8 en acht uur naar bed gaat, eerder krijg je hem er absoluut niet in. Als hij om half acht ligt mag hij nog even in bed spelen (slapen doet hij nog niet) en komt er zeker nog wel 2 à 3 keer uit met allerlei 'smoesjes'. Ligt hij om acht uur, dan zijn zijn ogen b.w.s. al dicht voor hij het kussen raakt. En 's morgens is hij om half zeven weer helemaal paraat om er tegen aan te gaan.

Mijn moeder zegt wel eens "jullie lagen er om half 7 in, de dag is voor de kinderen en de avond was voor ons".

Als ik de mijne om half 7 erin zou gooien, zou het een drama worden. Zo gaat het goed en is naar bed gaan voor hem geen stress routine, prima toch.

Jouw dochter gaat om 21.00 en leest tot 21.30, toen ik zelf zo oud was las ik regelmatig tot diep in de nacht en wist precies wanneer mijn ouders kwamen kijken of naar bed gingen. En vergeet niet, als je 12 bent, heb je op jouw manier wel inzicht in bepaalde zaken, de ene dag lees je misschien langer en de volgende korter...

groetjes Hilde

Reactie voor op de website?

76.5. Doorslapen lukt niet

Wij hebben een dochter van 8 maanden, en hebben nog geen nacht door geslapen, dat wil zeggen dat wij er zo'n drie a vier keer uit moeten. We hebben al heel veel geprobeerd. Wie heeft de oplossing natuurlijk ieder kind is anders, maar wat heeft een kind aan chagerijnige ouders.

Jolanda

Reactie voor op de website?

76.6. Doorslapen met kookwekker

Hallo Jolanda,

Je probleem klinkt bekend! Bij ons werkte dit: Je hebt een kookwekker. Die zet je op 5 min. Als hij afgaat, ga je naar je kind, je troost het maar haalt het niet uit bed. Je gaat weer weg. Na 5 min. ga je weer. Enz. net zolang tot je kind niet meer huilt. Na een paar dagen ga je om de 10 min. en weer later om het kwartier. Je kind went aan de geruststelling dat je altijd komt, maar je geeft niet toe aan verwend aandachtvragen. Blijf consequent! Het werkt!!!!

Irene

Reactie voor op de website?

76.7. Slaapproblemen???

Wij hebben 5 kinderen, en bij alle vijf staat er wel een aantekening over slaapproblemen in het dossier van het CB. Wij zijn echter nogal eigenwijs, en onze kinderen zijn dat ook. Ze kunnen niet slapen als het te vroeg is! Wij hebben al heel snel besloten om ons niets aan te trekken van de in Nederland zo dwingend vastgestelde bedtijden (in andere landen hebben kinderen blijkbaar veel minder slaap nodig). Ik moet daarbij aantekenen dat er een paar bij ons hoogbegaafd zijn, en die kinderen hebben meestal maar weinig slaap nodig. Wat doe je ze aan, door te dwingen te slapen als je het echt niet kunt??? Mensen kijken mij er echt op aan als ze weten dat kinderen van 6 pas om 10 uur moeten slapen. Maar kinderen die veel te vroeg weer wakker zijn is ook geen pretje.

Jullie begrijpen zeker wel dat ik niet zoveel energie over heb als de kinderen. Ik ben ze na een uur of 7 wel zat. Iedereen gaat hier dan ook tussen 7 en 8 naar boven. Dan moeten ze, afhankelijk van de leeftijd in bed lezen of bandjes luisteren, of zachtjes iets anders doen. De groten (9 en 11) hebben inmiddels een tv op de kamer. Ik vind met zijn allen naar hetzelfde kijken, waar de helft niks aan vindt, ook niet zo'n sociale bezigheid.

We hebben geleerd dat ze het slapen heel goed zelf kunnen regelen. Als ze moe zijn dan gaan ze wel eerder slapen, anders houden ze zich aan het gestelde maximum. Deze regeling geeft ons ook de gelegenheid om eens iets speciaals te doen met één kind op een avond.

Marjolijn

Reactie voor op de website?

76.8. Hoezo slapen

Wij hebben een dochtertje van drie .....ze gaat tussen 22.00 en 22.30 uur naar bed en 's morgens zo rond 7.30 is ze er weer. Leggen we haar vroeger in bed, is prima, is ze gewoon om 4.00 wakker. Ze heeft weinig slaap nodig, eten en slapen kun je nu eenmaal niet dwingen (oh wat wou ik dat graag). Helaas, helaas, maar we moeten er maar mee leren leven

Even voor de moeder wiens kind niet wil slapen. Wij hebben een lamp gekocht met van die draden die oplichten, die vond ze schitterend. Ook kreeg ze elke avond een ander plaatje in haar bed gehangen (heel simpele dingen, een spiraal getekend of zoiets). Dat hield haar behoorlijk bezig en zo was ze en rustig en ze viel vanzelf in slaap (helaas niet op de tijd die wij voor haar in gedachten hadden). Nu leest ze eerst nog een uurtje

druppel

Reactie voor op de website?

76.9. Doorslapen

Wij hebben 2 zoontjes. De oudste van 3 slaapt ongeveer de helft van de nachten door sinds hij 18 maanden was. De jongste begint nu op 11 maanden af en toe door te slapen. Helaas worden ze 's morgens vroeg meestal rond dezelfde tijd nog eens wakker en kunnen dan niet meer terug inslapen, de vreugde om elkaar weer te zien na een lange nacht is blijkbaar te groot. Voor ons wel zeer vermoeiend, vooral als we eerder op de nacht al een paar keer wakker zijn geweest. Op dit moment is het allemaal eigenlijk nog net haalbaar, maar op deze manier ziet de papa een nieuwe baby helemaal niet meer zitten.

Hoe doen jullie dat met 4 kleintjes in huis? Laten wenen zie ik niet zitten en gaan slapen doen ze ook alletwee vlot, maar tussen 1u en 5u is het soms ellendig.

Voor de rest zijn we moe maar gelukkig en ik denk dat ze er wel overgroeien, maar rond welke leeftijd betert het dan?

Maia

Reactie voor op de website?

76.10. Slapen of juist niet

Onze kinderen zijn 11, 9, 3 en 1 jaar en nog een van 7 maanden op komst. Alle vier slapen niet goed. De oudste 2 kan je nog tegen zeggen dat ze nu echt in hun kamer moeten blijven. Zij gaan om half 9 en 9 uur naar boven. Zo kan die van 9 nog even gebruik maken van de badkamer voor haar oudste zus komt.

Die van 3 en 1 slapen nog steeds heel slecht. Ze gaan om half 8 in bad en liggen rond kwart over 8 in bed. Dan moeten we elk kwartier naar boven om gerust te stellen dat er geen krokodillen onder het bed zijn, poepluiers te wisselen en andere dingen (dus bij ons werkt het niet om iedere keer gerust te stellen). Rond 10 uur slapen ze wel.

Als mijn man rond 2 uur naar bed komt vindt hij vaak een slapend kind in zijn bed die hij dan naar zijn eigen bed brengt tenzij het kind ziek is of veel droomt, dan slaapt hij bij ons. Rond half 6 komt er weer 1 of 2 bij ons liggen en slaapt dan lekker door.

Ik laat ze niet huilen. Daar voelen we ons niet prettig bij. Ik denk ook niet dat ik mijn buren een plezier doe als ik ze laat huilen, ook 's nachts niet. Uit ervaring weten we dat het ooit beter zal gaan. Op dit moment ben ik wel erg moe want ook de zwangerschap vergt weer veel van mijn lijf. Bij elk kind hoopte ik wel een slaperd te krijgen maar ik kan het slapen niet dwingen.

Voor andere ouders, sterkte, maar echt het gaat over. Wanneer? Dat zal voor ieder kind verschillend zijn.

Ellen

Reactie voor op de website?

76.11. Lezen tot half tien

Het is wel normaal dat ze tot half tien leest. Ik ben nu 14 jaar, en op mijn twaalfde was het ook zo met me. Omdat ik dan nog g1 slaap heb, is het altijd leuk een boekje te lezen om in slaap te vallen.

groetjes Valerie

Reactie voor op de website?

76.12. Voor Jacqueline

Ja hoor, mijn zoon van 11 gaat ook rond negenen naar boven en leest tot half 10. Op schooldagen althans, in de vakantie nog wat later, dan slaapt hij ook wat uit.

Groetjes, Yvonne

Reactie voor op de website?

76.13. Doorslapen

Ik heb een vraag. Mijn zoon is net twee en durft niet meer in zijn eigen bed te slapen, en valt dan op de bank in slaap om half 9 's avond. Mijn man legt hem dan bij mijn dochter neer maar tegen 1 uur is hij al weer wakker en komt dan weer bij onze in bed en slaapt dan tot 6 uur en is dan alweer wakker en wil dan meteen uit bed. Wat kan ik hier aan doen, want wij krijgen zo ook geen nachtrust meer. Ik heb ook al wat van dokter van de vogel gebruikt, maar dat werkt ook niet. Is het wel normaal dat hij zo weinig slaapt want hij slaapt 's middag ook al niet meer. Wat kan ik hier aan doen?

groetjes

Reactie voor op de website?

76.14. Ze wil niet slapen.

16-08-04 Hallo,

Mijn dochtertje 11 mnd wil niet gaan slapen al valt ze bijna om van de slaap. Sinds wij 2 maanden geleden zijn verhuisd is het begonnen, ze slaapt 's nachts niet meer door 3-5 x wakker worden is hier normaal. Sinds een paar weken kan ze zich optrekken in haar bedje dus als ik haar nu naar bed breng wil ze iedere keer opstaan. Haar ogen vallen dan bijna dicht maar ze blijft stug overeind komen,ik leg haar dan iedere keer weer neer waarna zij zo hard begint te tieren dat het lijkt alsof ik haar net mishandeld heb.

Wat moet ik doen? Niet toegeven of haar maar weer uit bed halen ook al valt ze bijna om van de slaap? Ik wil namelijk ook niet dat zij in de gaten krijgt dat als ze maar hard genoeg gilt zij haar zin krijgt. Heeft iemand tips want ik ben nu al gestresst als ik haar naar bed moet brengen.

Groetjes Lilian

Reactie voor op de website?

76.15. Gezeur!

Ik vind dat zo'n gezeur dat kinderen veel of weinig slaap nodig hebben. Mijn dochters zijn nu nog erg jong 2,5jr en 1,5jr. En beide zijn 's nachts wakker geworden (soms wel 3 weken 4 keer per nacht) en tuurlijk ben ik wezen kijken wanneer het lang duurde. Wel meerdere keren ook. Maar ze liggen er beide toch echt om 19.00uur in en dat zal voorlopig wel zo blijven want inderdaad de avonden zijn voor ons.

Ook de ochtenden voor 07.30 heb ik ze er nooit uitgehaald. Laat maar brullen hoor! Er is er nog nooit één snikkend wakker geworden nadat ze om 03.00, om 05.30 of om 06.30 huilend weer in slaap was gevallen.

Ik snap sommige mensen ook niet. Tegenwoordig willen ze zoveel geduld hebben en begrip voor het kind. Nou ik kan het mij niet meer herinneren of ik heb gehuild of niet en ik heb het vroeger echt ook gedaan. Ik heb nog nooit gelezen dat een kind of volwassene trauma's heeft omdat het moest slapen als baby/kind terwijl het eigenlijk al wilde spelen.

En ook al komt mijn oudste inmiddels sinds 2 avonden 15x haar bed uit voor ze gaat slapen wij leggen haar net zolang weer terug tot ze het snapt en begrijpt dat ze dit niet kan winnen. Al gaan we twee weken zo door. Onze avond is ons heilig!

Talita

Reactie voor op de website?

76.16. Headbonken

Wie heeft er ook een kind die headbonkt? Wat is jullie ervaring daar mee?

Karin

Reactie voor op de website?

76.17. Headbonken, hoofdbonken.

voor Karin.

Wat versta je er precies onder? Volgens mij kan het nog al heftig zijn, of vrij onschuldig. Zelf heb ik als kind heel veel zitten "bobsen" in de stoel. Ik veerde naar voren en viel naar achteren met mijn hoofd en veerde dan "vanzelf" weer naar voren enz. Ik kon dat tijden volhouden en weet nog dat ik het heel prettig vond. Er was met mij niets aan de hand. In bed zwaaide ik bij voorkeur met mijn hoofd heen en weer en ook dat vond ik prettig. Later toen ik wat groter werd verplaatse het ritmische bewegen naar mijn benen. En soms betrapt mijn man me daar nog wel eens op.

Het hoeft dus niet problematisch te zijn maar het kan wel wijzen op problemen. Ik denk dat het veel belangrijker is in wat voor context je kind met zijn/haar hoofd bonkt en of er alarmerende bij verschijnselen bij zijn. Zoals de indruk dat het kind zich zorgen maakt of ongelukkig is.

Misschien heb je wat aan dit antwoord. Ellie.

Reactie voor op de website?

76.18. Vroege vogel

Ik heb een dochter van 22 maanden die gewoonlijk rond zessen wakkker werd, ook haar zus (inmiddels 5) was altijd zo vroeg. De kleinste slaapt tussen de middag ook altijd maar een uur en gaat er om 7 uur/half 8 weer in. Vorig weekend vertrok haar vader voor een week naar Engeland en sinds ik het alleen moet doen is het pet. Ze wordt vaak 's nachts een keer wakker en om 5 uur half 6 is het echt afgelopen, niks helpt. Uitgeslapen is ze niet want vervolgens ligt ze de hele morgen op de grond omdat ze zo moe is.

Ik was vanmorgen, weer 5 uur echt even ten einde raad (en moe) en las het bericht van Ellen. Goh, wat ben jij positief, vind ik echt knap weet je dat en je hebt nog meer kinderen! Je schrijft; er komt een eind aan dus daar hou ik me maar aan vast. Ik kan er namenlijk heel slecht mee om gaan waar ik zo'n 9 uur slaap nodig heb en 's nachts weer heel moeilijk in slaap kom. Ik wordt echt knorrig en snel geirriteerd, ook al omdat ik geen tijd voor mezelf overhoud aangezien ik er nooit na 9 uur 's avonds inga. Ik hoop op beterschap!

Marjoleine

Reactie voor op de website?

76.19. Niet slapen: wanhopige moeie moeder

Mijn zoontje van 11 maanden bijna 12 maanden slaapt niet, kan niet inslapen en als ie pas om 5 uur 's nachts slaapt, slaapt ie niet vast. Wat moet ik doen? Ik hou het zo niet meer vol.

Hij heeft vanaf de geboorte het kiss syndroom en maagzuur(reflex). Nu nog kan het daaraan liggen en wat kan ik doen. Hij sliep haast niet vanaf zijn geboorte al niet, en ik helemaal dus niet.

Karin

Reactie voor op de website?

76.20. lekker bij ons in bed

Reactie op Niet slapen: wanhopige moeie moeder

Voor onze oudste dochter zijn we jaren lang een paar keer per nacht uit bed gekomen. doodop waren we na drie jaar. Cursussen gedaan, advies van verschillende psygologen/pedagogen/moeders/omas etc. Toen mijn tweede ook rond een maand of drie slecht ging slapen zonk de moed me in de schoenen. Vijf keer per nacht eruit!

Toen werd hij ziek en moest een paar dagen in het ziekenhuis liggen. Ik vond hem zo zielig dat ik hem bij me in bed nam. Wat hebben we toen heerlijk geslapen!

Hij werd veel minder vaak wakker en als hij wakker werd had ik hem met een knuffel zo getroost en het beste was, ik hoefde er mijn bed niet meer voor uit en viel dus zo weer in slaap.

Hij is nu een jaar en slaapt nog steeds heerlijk tussen ons in. Slapeloze nachten zijn veel slechter voor je relatie dan geen privacy in de slaapkamer. De avonden zijn van ons, met de broodnodige energie om er iets leuks van te maken.

Ik heb heel veel spijt dat ik dit niet ook bij mijn dochter heb gedaan. En over dat ADHD verhaal. Dat heeft mijn dochter blijkt nu en slapeloze nachten bij baby's is inderdaad een kenmerk van ADHD.

Bereid je voor op veel fronsende wenkbrauwen als je je kinderen bij je in bed neemt, maar voor ons werkt het.

Reactie voor op de website?

76.21. Niet slapen

hallo,

ik ken het probleem, mijn zoon is nu bijna 8 jaar slikt nu ritalin (ADHD). Voor hij gaat slapen krijgt hij melatonine, een stofje dat de hersenen doorgeeft "hé, het is al avond je moet gaan slapen!" Vanaf de dag dat hij werd geboren is hij gaan huilen en dat heeft hij zeker 1 1/2 jaar volgehouden. Ik dacht ik doe iets fout en werd depresief, durfde niet naar de dokter omdat ik me ervoor schaamde!

Hartstikke fout, want het probleem lag dus niet aan mij! Wat ik hiermee wil zeggen, een kind huilt niet zomaar een hele nacht! Een tevreden kind slaapt s'nachts lekker. Bel de dokter en overleg met hem en zeg dat je het niet meer aankan, modder niet zolang aan tot dat je zelf instort, ga de oorzaak zoeken. Bij mijn zoon zijn tal van problemen, wel te laat, maar wel ontdekt. Hij zit nu op speciaal onderwijs en is ook moeilijk lerend. Waarschijnlijk door meconium-houdend vruchtwater zuurstofgebrek gehad, maar daar heb je nu niks meer aan.

Heel veel liefs, een liefhebbende moeder! En heel veel sterkte laat je niet afschepen!
Diana

Reactie voor op de website?

76.22. Wie heeft de gouden tip?

Mijn dochter van 5 jaar is bang in het donker, dus hebben we al vele (leuke) lampjes gekocht. Maja, iedere avond is ons meiske weer vreselijk bang. De gordijnen bewegen er liggen engen beesten onder dr bed, ga zo maar door. Ik heb 2 jaar geleden de grote fout gemaakt om (heel even) bij haar te gaan liggen totdat ze in slaap viel. Nu doe ik dat dus al 2 jaar iedere avond. Ik baal er vreselijk van, mijn avond is soms helemaal stuk, want ik val zelf ook weleens in slaap. Ik zou zo graag willen dat ze lekker alleen ging slapen. Wie heeft er voor ons goede tips? Bedankt!

Sophie

Reactie voor op de website?

76.23. Gouden Tip?

Hallo,

Misschien kun je het proberen door een cassetterecorder op de kinderkamer te zetten en die heel zacht aan te zetten en bandjes te draaien met muziek, verhaaltjes en/of liedjes die het kind leuk vindt. Vaak gaan ze meeneuriën of even meezingen en vallen ze al snel in slaap. Doordat ze naar de muziek luisteren is hun aandacht daar op gericht en vergeten ze de "enge" beesten en alle andere dingen die misschien wel onder het bed of in de kast zitten.

Succes. Gerda

Reactie voor op de website?

76.24. reactie op sophie

Moeilijk is dat he? Dat van een cassette recorder werkt ook, maar misschien helpt het volgende ook.

Je kunt je kind uitleggen dat je niet meer bij haar gaat liggen, maar dat je nog wat dingen moet doen. Je vertelt haar dat je "zo nog even komt kijken". De deur mag bijv. open blijven en licht op de overloop aan. Of deur dicht en lampje aan. Vervolgens ga je hoorbaar bezig op de verdieping waar ze ligt. Dus was ophangen, was vouwen, heen en weer naar de badkamer, badkamer schoonmaken en wat neurien of zingen. Zodat ze weet dat je in de buurt bent. Dan ga je na een kwartier even kijken. Niet veel zeggen, hooguit even over haar bol aaien en haar deken goedleggen, dan welterusten, mamma komt straks nog even langs.

Dat herhaal je na een poosje (Eigenlijk vind ik dit meer een aanpak voor een kind van 2 1/2.) Als ze brult, kun je zeggen, je mag best huilen, dat geeft niets, doe dat maar even, maar mama is wel even bezig. Zo kun je de tijd oprekken zonder dat het onveilig wordt. Wel consequent zijn.

Ik heb ook een kind gehad dat bang was voor het harde geluid van regen op het zolderraam (geen ruimte voor een andere plekje voor haar). Het hielp om van een opengevouwen boekje een dakje over haar hoofdje te leggen. Zo voelde ze zich veilig en ging lekker slapen.

---als je denkt dat ze onnodig bezig blijft 's avonds (kinderen bedenken allerlei smoezen omdat het gezellig is): alle dingen nalopen voor het slapen gaan. Bijv. gordijnen en onder bed. (Niets engs. Alles ok. Bang zijn mag. Daar moeten kinderen ook doorheen. Ze moeten leren dat gevoelens niet altijd de overhand hoeven te hebben, ze moeten je ook leren vertrouwen, dat jij het wel veilig vindt)---

Dan kun je ook duidelijk stellen dat je later nog een keer komt kijken en dan laten huilen. 3 nachten bonje en dan went het.

Ik ben benieuwd hoe andere moeders het hebben opgelost...?

Elizabeth.

Reactie voor op de website?

76.25. Ze wil niet meer slapen

Hallo,

Mijn dochtertje is pas 1 jaar, maar wordt s'nachts rond 1 en half 2 altijd wakker. En dan wil ze dus ook niet meer slapen. Ze wil ook nog steeds nachtvoeding. Ik moet soms wel 20 keer uit bed om haar speen er weer in te doen. Ik ga ook nog fulltime naar school en dan ben ik helemaal kapot. Ik weet ook niet meer wat ik moet doen!

Maar ik weet wel dat wij een probleem hebben.

Groetjes Natascha

Reactie voor op de website?

76.26. Vroege vogels

Dag, ik heb 3 kinderen en ze zijn alledrie jongens. Ze komen uit hun bed om 7uur, ook als ze 's avonds gaan slapen om 11uur. Iedereen wordt wakker in huis door hun lawaai, wat moet ik doen?

Eveline

Reactie voor op de website?

76.27. Consequent zijn

Even een reactie op Karin...... Ik leef met je mee en herken je verhaal volledig. Ook wij hadden een jongetje dat nooit wilde slapen, niet doorsliep en niet kon inslapen. Voor het KISS-syndroom hebben we hem laten helpen bij ene fysiotherapeut en voor zijn reflux hebben we medicatie gekregen. Nog sliep hij niet in en door, omdat hij domweg niet wist wat het was. Volledig overprikkeld was hij, doordat hij nooit rust kreeg. Het adrenalinepeil is letterlijk gewend op een zo hoog niveau te werken, dat het daar ook op blijft.

We zijn begonnen met inbakeren, een heel strak dagschema en hem "ontprikkelen". Dus geen speeltjes met geluid, rustige omgeving, alleen maar thuis en eventueel een rondje in de wandelwagen, niet mee naar verjaardagen, klamboe over zijn bed (daardoor krijgt hij geen visuele prikkels uit zijn kamertje) enz. Het heeft hem geleerd te ontspannen en om rustig te kijken naar zijn omgeving en langzamerhand, doordat hij rustiger werd, leerde hij om rustig te gaan liggen en dus rustig te gaan slapen.

Zeer consequent, maar liefdevol blijven helpen. Het is loodzwaar, maar je krijgt absolut een goede band met je kind.

Margriet

Reactie voor op de website?

76.28. Ons kind van 2 wil niet meer slapen

Wij hebben drie kinderen: één van 16, één van 14 en één van 2. Het is een meisje wat na twee dagen na de geboorte 's nachts doorsliep. Ze ging eerst zelf naar boven en ging zonder problemen slapen maar sinds een maand gaat ze gewoonweg niet meer slapen. Ze kruipt uit bed en bonst tegen de deur. Een tijdje later ligt ze op de grond te slapen en wordt ze twee of drie uur later weer wakker en het spel begint opnieuw. 's Nachts kan ze dit wel drie uur volhouden. Op het moment dat we ze bij ons in bed meenenem gaat ze direct slapen.

Heeft iemand iets dergelijks meegmaakt en wat kunnen we eventueel ondernemen om haar weer vredig in slaap te krijgen?

Marc

Reactie voor op de website?

76.29. Ons kind van 2 wil niet meer slapen

Beste Marc,

Wij hebben 8 kinderen, de oudste is 21 jaar en de jongste 3 jaar. In de loop van de jaren hebben we bij een aantal kinderen slaapproblemen meegemaakt, vooral in de peuterleeftijd. Soms willen kinderen gewoon even niet alleen zijn. Ze zijn bang alleen, of bang alleen in het donker (heeft U dochtertje het ook bij een slaapje overdag?) Wij namen het kind dan gewoon bij ons in bed.

Laten huilen is mijns inziens nooit verstandig, dan raakt een kind maar overstuur. Het kind lag dan een poosje bij ons in bed soms voor een paar dagen, soms voor een paar weken. Wij hebben het kind dan ook niet terug gelegd in het eigen bed als ze bij ons in slaap was gevallen, kinderen voelen zich dan niet veilig en blijven bang dat ze worden terug gebracht. Ze konden dan gewoon tot 's ochtens bij ons blijven liggen. Als we maar duidelijk maakten, we zijn er altijd, je mag altijd bij ons komen, voelden ze zich na korte tijd weer veilig en sliepen weer gewoon door.

Ook niet boos zijn als ze wakker zijn, van ben je er alweer en blijf toch in je eigen bed. Maar, ben je droevig, kom gauw bij ons, wij vinden het fijn als je bij ons komt liggen. Binnen afzienbare tijd was het dan weer goed. Ik denk dat kinderen soms bang zijn dat je er niet meer bent, als ze je niet zien en in paniek raken.

Deze oplossing is bij ons gewoon heel praktisch geweest. Als we een kind lieten huilen hadden we binnen de korste keren drie kinderen aan het bed die vertelden dat de kleinste huilde en binnen de korste keren was iedereen wakker, het was dus veel praktischer om het kind in bed te nemen en pakte heel goed uit.

Eigenlijk is het ontzettend leuk om af en toe naast zo'n klein slapend snoetje te liggen.

Veel succes, Anne-Marie

Reactie voor op de website?

76.30. Doorslapen

Hallo allemaal,

Ik heb een zoontje van 3 jaar en ik breng hem in slaap in mijn slaapkamer zeg maar. Als ik later naar bed ga dan til ik hem in zn eigen bedje. Soms komt ie er s'nachts uit, soms niet. Vind het geen probleem, want dan valt ie weer in slaap. Zelf lig in niet altijd lekker natuurlijk maarja... gaat wel over. Ben trouwens moeder van 6 kinderen en het is altijd goed gekomen.

Laat het niet je leven beheersen en doe wat jij denkt dat goed is voor jou. Iedereen doet het op zijn eigen manier en ik wil daar alleen mee zeggen dat niemand het goed doet of fout! Los het met zn 2en op, als het mij wel eens teveel word (bv als ie niet wil slapen en het duurt al een half uur) dan roep ik zn papa en daar valt ie altijd gelijk bij in slaap (lol). Waarschijnlijk omdat ie bij mij al gespeeld heeft.

Groetjes van Jacky

Reactie voor op de website?

76.31. Bang in de kamer

Hey, misschien iets om te proberen! Je kiest in een klein tuttelwinkeltje een mooi doosje, zoiets van de grote van een juwelendoosje, maar moet er "erg speciaal" uitzien. Je doet er een beetje bloem in. Je gaat 's avonds net als de andere avonden, met je dochtertje naar boven, maar in plaats van je met haar op haar bed te leggen, laat je haar het doosje zien. En je vertelt haar, dat je bij de dokter bent geweest, die heeft een speciaal wondermiddeltje laten maken door de apotheek, en zij moet dat rondblazen in haar kamer, om alle enge, angstige beesten en feeën en princessen etc weg te jagen. Overal laat je het haar doen. Je bewaart altijd het doosje, beneden in de kast. Denk erom, wel serieus doen! Voor het kind is het zo echt als dat wij zijn.

Heeft bij mijn nichtje enorm goed geholpen!

succes! greetz Zonja

Reactie voor op de website?

76.32. Niet leuk, een schreeuwend kind

Onze 3 kinderen slapen door, maar de jongste wordt elke nacht wakker en gilt dan of haar leven ervan afhangt. Het is nu ook al weer 3 uur 50 en ze is al 4 maal wakker geworden. Ze roept steevast maaaaaama en weet dat haar oudere zus die in dezelfde kamer slaapt wakker wordt en dat wij haar wel moeten halen. Dit is natuurlijk niet leuk als je moet werken en als een zombie achter je bureau zit... Tips zijn welkom!

Rudi

Reactie voor op de website?

76.33. Doorslapen

Wat fijn om te lezen dat wij niet de enige ouders zijn met een kind wat niet doorslaapt. Je begint erg aan jezelf te twijfelen. Onze dochter is ruim 3 en slaapt heel soms een nacht door. Meestal komt ze 1 keer per nacht en houdt ons dan een kwartier of een paar uur wakker. Ze verzint van alles. Nu ligt ze de hele tijd te hoesten, terwijl ze niets mankeert. Ze wekt dit dus zelf op. We hebben van alles geprobeert en niets werkt. Maandag hebben we afspraak bij de huisarts, omdat het nu even niet meer gaat.

Groeten Marian.

Reactie voor op de website?

76.34. Slapen

Hallo,

Ik heb een dochter van 13, die gaat om half negen het bed in, en leest tot 9.15. Dat werkt heel goed, want om 7.30 moet ze op de fiets zitten (de tweede).

groet

Reactie voor op de website?

76.35. Hoelaat slapen?

Hoi,

ik ben een meisje van 12 jaar en ik moet altijd om half negen slapen, is dat normaal? Ik heb niet zo heel veel slaap nodig, maar mijn moeder vindt dat ik om half negen moet slapen. Al mijn klasgenoten gaan al 10 uur ofzo. Zou u een schemaatje voor mij willen maken wat voor tijden normaal zijn voor een kind van 10, 11, 12 en 13 jaar? Alvast bedankt.

groetjes Marijke

Reactie voor op de website?

76.36. Hoe laat gaat een kind van 10 ongeveer op bed

Dit is ook mijn vraag. Ik heb een dochter van 10 en is het er absoluut niet mee eens dat ze na 'Goede Tijden' moet gaan slapen. En ook in de vakantie is het niet veel later dat ze op bed gaat. Ze mag 1x in de week later naar bed.

Jacky

Reactie voor op de website?

76.37. Bedtijd

Hallo Marijke,

Ik heb zelf een dochter van 12 die doordeweeks vóór half tien in bed moet liggen en in het weekend bepaalt ze dit min of meer zelf, gaat haar prima af. Hopelijk bereik je met deze informatie iets bij je moeder.

Marieke

Reactie voor op de website?

76.38. Hoe laat gaat een kind van 10 ongeveer op bed

Dit is ook mijn vraag. Ik heb een dochter van 10 en is het er absoluut niet mee dat ze na goede tijden moet gaan slapen. En ook in de vakantie is het niet veel later dat ze op bed gaat.Ze mag 1x in de week later naar bed.

Jacky

Reactie voor op de website?

76.39. Hoe laat naar bed

Onze kinderen zijn tussen de 18 en de 9 en gaat hier als volgt,

9 jaar - kwart voor 8 naar bed en tot 8 uur lezen

12 jaar - kwart voor negen naar bed. Hij is ochtendmens en slaapt direct, kwartier lezen red hij niet.

14 jaar - half tien naar boven, douchen ,wat omtutten en om tien uur licht uit

15jaar - kwart voor tien naar boven, douchen, lezen , kwart over tien licht uit

18jaar- heeft geen echte bedtijd meer maar moet wel voor half elf boven zijn zodat wij ook af en toe een half uurtje voor ons samen hebben.

Dus op je tiende al om tien uur naar boven dat vind ik echt niet kunnen hoor, dan kom je gewoon niet aan je rust toe. Tuurlijk kun je in bed nog wat lezen of zachtjes naar radio luisteren maar over het algemeen heb je je rust echt nodig.

In het weekend wordt het later, dan varieert het nog al maar liggen ze er echt voor elf uur wel in.

Annemijn

Reactie voor op de website?

76.40. Oplossing slaapprobleem

Hoi allemaal

Al geruime tijd slaap ik 's nachts niet meer. Meer dan een paar uur per nacht slaap ik niet. Kenissen tipten mij over een homeopatische slaapdrank die goed zou werken. Omdat deze drank bij mij ook perfect werkt, wil ik jullie het middel niet onthouden. Het heet Adler en is te bestellen via www.slaapzacht.com.

Groetjes, Tonny

Reactie voor op de website?

76.41. Veel slaap nodig

Hoi,

Ik ben een meisje van 12 jaar. Ik heb zelf best veel slaap nodig en (omdat ik een stofwisselingsafwijking heb) moet ik om 6.30 uur al weer op. Ik ga ongeveer half 10 naar boven en ik slaap dan om een uur of 10. Ik kan hier best mee overweg. In het weekend mag ik later naar bed.

Groetjes

Reactie voor op de website?

76.42. Hoofdbonken

Mijn zoontje is nu 2 jaar en 3 maanden en begon met zijn hoofd te bonken toen hij een maand of 8 was. Hij doet het alleen als hij in zijn bed ligt, dan bonkt hij met zijn hoofd tegen het hoofeinde. Het is nu al zo erg dat hij steeds een bult op zijn achterhoofd heeft. Ik hoop ook dat er mensen zijn die hier ervaring mee hebben, want ik kan er niets tegen doen om het te stoppen.

groeten, Monique

Reactie voor op de website?

76.43. Ergo

Kinder ergotherapie helpt goed. Er is een therapie warbij er sensorische druk gegeven wordt dmv "borstelen", schommelen, springen op trampo en dergelijke.

Ons pleegkind bonkt, automutileert, zingt en is erg druk in haar slaap maar ook overdag. Wij volgen deze therapie en het werkt goed. Het kost je veel tijd, borstelen is intensief maar als het resultaat goed is maat dat niet uit, toch??

Succes Andrea

Reactie voor op de website?

76.44. Hoofdbonken

Hallo,

Mijn zoon begon met hoofdschudden toen hij 6 weken was. Deze zomer was het ineens over, hij is 15.

Mijn ervaring is dat kinderen die bonken of schudden dit gewoon een lekker gevoel vinden. Het geeft ze een sensatie. Vervelend is het wel als ze zich er pijn mee doen. Ik had voor mijn zoon toen een hoofdbeschermer tegen zijn hoofdeind aan, zodat hij zich geen pijn meer kon doen.

Misschien kan je je zoon in een groter bed stoppen en de muur bekleden met tapijt of zo? Vraag ook eens hulp op het consultatieburo. Zij kunnen je doorsturen naar een orthopedagoog. Misschien is er wel wat meer aan de hand met je kind, of weet zij manieren om hier op een goede manier mee om te gaan.

Groeten van Marja

Reactie voor op de website?

76.45. Help! Ik wil later naar bed

Hallo

Ik ben net 12 geworden en wil later naar bed! Ik ga nu om 9 uur en zou half 10 willen maar mijn moeder vindt dat ik op moet zoeken hoelaat andere kinderen maar bed moeten! In mijn klas gaan de meeste om 10 uur half 11 en ik vind dat super oneerlijk! Ik heb niet zoveel slaap nodig maar heb soms wel een ochtendhumeur (dat is erg zeldzaam bij mij!). Willen jullie me please helpen?

groetjes Demi

Reactie voor op de website?

76.46. Help! Ik wil later naar bed

Hoi Demi!

Ik ben ook net 12 en ik lig rond 9 uur in bed. ik lees dan tot ong. half 10.

Ik vind dat de kinderen uit je klas echt heeeeeeeel laat naar bed gaan voor die leeftijd...bij mij in de klas jokken veel kinderen daar over. Half 11?! zo laat ga ik alleen in het weekend naar bed!

Kim

Reactie voor op de website?

76.47. Help! Ik wil later naar bed....?

Hai Demi,

Ik ben het met Kim eens. Ik ben 11, en ik ga om negen uur naar me kamer... Slaap meestal na 10 minuten. Ik denk dat ze lekker kunnen opscheppen, maar ik geloof er niets van. Is het wel zo, dan denk ik dat hun ouders niet nadenken. Als ik zo laat zou gaan, kan ik de volgende dag niets meer op school. Ben bijna twaalf dus... half 11...??? Dacht het niet, hé!

Oualid

Reactie voor op de website?

76.48. Hoe beperk ik de chaos bij het naar bed brangen?

Hoe doen jullie het bij het naar bed brengen van de kinderen? Ik heb 4 dochters van 6, 4 en een tweeling van 3 jaar. Het naar bed brengen neemt nu enorm veel tijd in beslag en zorgt voor veel chaos en stress. Na het eten rond half zeven ga ik met de 4 meisjes naar boven, allemaal in de badkamer uitkleden, tanden poetsen en dan soms 2 in ba en 2 in de douche, soms alleen wassen.

Meestal gaat het zo: tijdens het uitkleden moet een van de tweeling plassen, die gaat dan naar de wc. Prompt moet dan de ander ook, die gaat op het potje. Ik ben op dat moment de tanden van de oudste aan het controleren. Dan gaat nummer 2 huilen, want die krijgt haar t-shirt niet uit. Ik stop met poetsen en help. Dan is er een klaar met plassen, loopt zonder af te vegen van potje af, snel ingrijpen. Oudste piept, want je moet de tanden nog controleren. Andere van tweeling komt binnen en struikelt over potje, plas door hele badkamer --> moeder over de rode etc. etc. En dan moet ik dus nog verhaaltje lezen, kleertjes voor de volgende dag klaarlegeen (doet oudste gelukkig zelf).

Hoe doen jullie dit? Ik ben het zat.

Groetjes Sophie

Reactie voor op de website?

76.49. Chaos naar bed brengen

Ik bracht de kinderen altijd om de beurten naar bed. Of in ieder geval 2 aan 2. De kleinsten eerst en een half uurtje later de groten. Je doet er zo wel wat langer over maar het is wel wat rustiger. En bedenk, ze worden zo groter, voor je het weet gaan ze alleen naar bed.

Ingrid

Reactie voor op de website?

76.50. Een suggestie

Kinderen allemaal eerst naar de WC. Daarna naar boven. De tanden van de oudste 2 poetsen (als ze die zelf poetsen zelf laten poetsen). Daarna of als ze zelf poetsen in die tijd de kleinste 2 hun pyama aandoen. De oudste 2 controleren en die mogen alvast een boekje gaan uitzoeken. Dan de tandjes van de jongste 2 doen. Daarna mogen zij een boekje uit gaan zoeken en in die tijd kan je de oudste 2 helpen met de kleding.

Dan (zo doe ik het tenminste) alle kinderen in het grote bed (mijn bed dus) en eerst de kleinste voorlezen. Die vallen meestal inslaap als ik de oudste voorlees. Dan de oudste voorlezen en alle kinderen in bed stoppen. Ik weet dat het vaak lastig is, ditzelfde ervaar ik ook en zeker als ze gaan huilen (vaak omdat ze aandacht willen). Ik doe dan mijn best om dit huilgedrag te negeren en zeg ze dat ze het ook gewoon kunnen vragen. Als je op dit huilgedrag blijft reageren gaan ze er misbruik van maken en wordt het steeds erger.

Uit eigen ervaring zeg ik dat het negeren best moeilijk is maar na een paar dagen gaat het z'n vruchten afwerpen.

Als je iedere avond dit zelfde ritueel hanteert weet iedereen snel genoeg waar ze aan toe zijn en weten ze dat ze even moeten wachten voordat mama de volgende kan helpen.

Sterkte. Vraag ook eens aan je partner of die het een keer overneemt zodat jij even kan bijkomen na een zware dag dat geeft je energie voor de volgende dag.

Danielle

Reactie voor op de website?

76.51. Niet tegelijk

Hoi Sophie,

kun je de oudste twee kinderen niet wat later naar bed doen, dat je eerst de tweeling in bad en in bed doet en daarna de oudste twee? Misschien kunnen die even een videotje kijken oid. Het lijkt me erg hectisch vier kinderen tegelijk in de badkamer, ook voor de kinderen zelf.

Antoinette

Reactie voor op de website?

76.52. Reactie chaos beperken

Wij hebben 3 jongens kort op elkaar. Het handigste is toch om de kinderen te splitsen. Ga met alles naar boven, laat de oudste 2 op hun kamer spelen en was de tweeling eerst. ( Of de oudste 2 beneden laten).

Dan tweeling in bed laten spelen of een boekje laten lezen. En de ander 2 wassen. ( die konden zich ondertussen al vast uitkleden op hun kamer) Je kunt er ook voor kiezen de oudste beneden te laten en de andere 3 eerst te wassen en in bed te leggen en dan apart met de oudste nog even het ritueel. Vantevoren beneden aan de kinderen uitleggen wat je van ze verwacht boven. En als je man thuis is ook zoveel mogelijk splitsen.

Veel creativiteit gewenst en maak ook grapjes en geef steeds complimenten als ze iets goed doen.

Els

Reactie voor op de website?

76.53. Reactie op Sophie

Hi Sophie,

zelf heb ik 3 kinderen (9,11 en 13). Ik vond het ook altijd vermoeiend om ze naar bed te brengen. Het geeft heel veel rust wanneer je de jongste twee eerst doet. De oudste twee kunnen dan nog even tv kijken en voelen zich daardoor ook ouder. Ik zou er eerlijk gezegd een half uurtje tussen laten.

Je zou ook nog tegen de oudste twee kunnen zeggen (bij het naar bed gaan), dat ze stil moeten zijn , want anders kan de tweeling niet slapen en moeten ze morgen op het zelfde tijdstip als de tweeling naar bed. Werkt echt!

Veel succes

Daan

Reactie voor op de website?

76.54. Reactie voor Sophie

Misschien is het een idee om ze per twee in de badkamer te helpen? Als je er dan twee klaar hebt dat die op bed even mogen bladeren in een boekje zodat je in alle rust de andere twee kids kunt helpen. En wat betreft het plassen, je kunt misschien voor je naar boven gaat de tweeling beneden laten plassen.

Reactie voor op de website?

76.55. Voor Sophie

Ben jij alleen? Of is je partner ook aan wezig. Ook al ben je alleen, dan zou ik er voor kiezen eerst de jongste twee naar bed te brengen en daarna die van vier. En als die ligt dan die van zes. Iedereen heeft tijd van je nodig.

Als je niet als een gestreste kip wil rondlopen doe ze dan apart naar bed. Dit kost je wat meer tijd maar is des te leuker voor jou en de kinderen.

Jessica

Reactie voor op de website?

76.56. Derde?

Hallo, ik heb twee dochters van nu 2 en 3 1/2 en mijn man en ik willen heel erg graag een derde kindje erbij!

Het probleem alleen is dat wij maar 2 slaapkamers hebben. Wij hebben het kleinste kamertje, en de meiden hebben een gedeelde kamer, en dit gaat heel goed.

In onze slaapkamer zou nog wel een ledikantje bijpassen en een commode en een eendeurskastje, maar dan moet onze kledingkast naar de gang. Het kindje kan wel tot zijn of haar tweede jaar bij ons slapen, dat hebben we met de jongste meid ook gedaan en dat gaat heel goed. Nu ben ik bang dat ik mijn meiden hun ruimte ontneem als ik het kindje na 2 jaar in een groot bed bij hen op de kamer laat slapen, want dat hebben we bij hun ook allebei voor hun tweede verjaardag een groot bed gegeven.

Is het een probleem denken jullie en heeft iemand hier ervaring mee?

Groetjes, Dicky

Reactie voor op de website?

76.57. weinig slaap nodig

Reactie op Hoezo slapen

Hallo Druppel,

Ik zit met precies hetzelfde probleem. Mijn zoon van 4 heeft heel weinig slaap nodig. Hij gaat om 20.30 uur naar bed en staat om 05.30 uur op. Het is voor mij heel vermoeiend. Mede omdat ik een alleenstaande moeder ben.

In mijn omgeving ken ik niemand met hetzelfde probleem. Ik overweeg nu ook om hem later naar bed te brengen. Ik vind het een moeilijke keuze. Of ik ga eens proberen hem aan te leren om mij voor 7 uur niet wakker te maken.

Hij heeft verder geen moeite met inslapen of doorslapen. Dat gaat allemaal prima. En overdag is hij niet moe en heel erg actief.

Groetjes Patricia

Reactie voor op de website?

76.58. re:weinig slaap nodig.

Hoi Patricia,

Ik zou hem niet later naar bed brengen. Ik zou proberen dit ritme aan te houden. Tenslotte is hij pas vier. Je zou hem 's morgens kunnen leren rustig tv te gaan kijken zodat jij nog even kan blijven liggen. Evt kan je 's avonds alvast wat lekkers voor hem neerzetten. Dat deden wij ook toen de jongens nog kleiner waren. Succes !!
Janne

Reactie voor op de website?

76.59. Ik wil later naar bed

Hallo,

Ik ben 13 en slaap samen met m'n zusje van 10 op één kamer. Op schooldagen moet ik eruit om half 7 en zij om half 8. We moeten doordeweeks tegelijk naar bed (omdat ik een uur eerder opsta, want ik moet een uur naar school fietsen), al rond kwart over 8 of half 9. Ik vind dat veel te vroeg. Iedereen in m'n klas mag later. M'n moeder zegt, als ik later mag willen je zusje van 10 en broertje van 8 ook later, en je moet 's ochtends vroeg een uur fietsen, dus je moet op tijd slapen. Snappen jullie dat ik later wil, hoe kan ik m'n moeder zover krijgen?

Groetjes, Melanie

Reactie voor op de website?

76.60. Nee

Reactie op Slapen

Mijn kind is elf en gaat om half elf naar bed en leest tot half twaalf doordeweeks, en in het weekend meestal 2 uur s nachts tot 5 uur.

Dekam

Reactie voor op de website?

76.61. Hush, Dekam?

Hallo Dekam,

Ik neem aan dat het of een grap is, of een typefout, een kind van 11 tot half twaalf laten lezen en in het weekend. Tijden waar je als student nog brak van zou zijn? Ben ik nou gek of is een kind van 11 om 5 uur in de ochtend naar bed laten gaan, een blijk van gezond verstand? Vertel me asjeblieft dat je een grap maakt...

Dees

Reactie voor op de website?

76.62. aan Melanie

Hoi Melanie,

Ik ben ook 13, sta ook vroeg op en ga doordeweeks om kwart voor 9 naar bed. Ik zou me niet veel aantrekken van die klasgenoten. Laat ze lekker praten dat ze veel later gaan, misschien overdrijven ze wel.

Sanne

Reactie voor op de website?

76.63. Hoe laat moet ik naar bed?

Reactie op Help! Ik wil later naar bed

hallo allemaal ik ben ook 11 jaar en ik wil graag later naar bed want ik moet gelijk na goede tijden slechte tijden naar bed!!!! zijn er andere meisjes die het hier mee eens zijn?

marijke

Reactie voor op de website?

76.64. Hoe laat?

Onze meiden van 8 en 10 gaan om half acht naar boven en mogen tot 8 uur lezen. Dus Marijke, half 9 vind ik best een mooie tijd voor jou.

Groetjes, Els

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Slapen

 1. Zelf laten bepalen
 2. Ieder kind is anders
 3. Het hangt van het kind af
 4. Tijd is van geen belang, je kind wel
 5. Doorslapen lukt niet
 6. Doorslapen met kookwekker
 7. Slaapproblemen???
 8. Hoezo slapen
 9. Doorslapen
 10. Slapen of juist niet
 11. Lezen tot half tien
 12. Voor Jacqueline
 13. Doorslapen
 14. Ze wil niet slapen.
 15. Gezeur!
 16. Headbonken
 17. Headbonken, hoofdbonken.
 18. Vroege vogel
 19. Niet slapen: wanhopige moeie moeder
 20. lekker bij ons in bed
 21. Niet slapen
 22. Wie heeft de gouden tip?
 23. Gouden Tip?
 24. reactie op sophie
 25. Ze wil niet meer slapen
 26. Vroege vogels
 27. Consequent zijn
 28. Ons kind van 2 wil niet meer slapen
 29. Ons kind van 2 wil niet meer slapen
 30. Doorslapen
 31. Bang in de kamer
 32. Niet leuk, een schreeuwend kind
 33. Doorslapen
 34. Slapen
 35. Hoelaat slapen?
 36. Hoe laat gaat een kind van 10 ongeveer op bed
 37. Bedtijd
 38. Hoe laat gaat een kind van 10 ongeveer op bed
 39. Hoe laat naar bed
 40. Oplossing slaapprobleem
 41. Veel slaap nodig
 42. Hoofdbonken
 43. Ergo
 44. Hoofdbonken
 45. Help! Ik wil later naar bed
 46. Help! Ik wil later naar bed
 47. Help! Ik wil later naar bed....?
 48. Hoe beperk ik de chaos bij het naar bed brangen?
 49. Chaos naar bed brengen
 50. Een suggestie
 51. Niet tegelijk
 52. Reactie chaos beperken
 53. Reactie op Sophie
 54. Reactie voor Sophie
 55. Voor Sophie
 56. Derde?
 57. weinig slaap nodig
 58. re:weinig slaap nodig.
 59. Ik wil later naar bed
 60. Nee
 61. Hush, Dekam?
 62. aan Melanie
 63. Hoe laat moet ik naar bed?
 64. Hoe laat?

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.