Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

36. Orthodontist, ervaring gevraagd

Ik kom net thuis van de beugelmeneer samen met mijn dochter. Wat heeft ze? - Er ontbreken 2 kiezen aan de rechterzijde (boven 1 en onder 1) waar ze wel melkkiezen heeft gehad, verder heeft ze boven geen en onder wel verstandskiezen.

Advies: Dmv een beugel ruimte maken waar de melkkiezen hebben gezeten (is inmiddels aardig naar elkaar geschoven) en implantaten laten zetten nadat operatief de sinus bijholte wordt gelift zodat dat mogelijk is.

Kosten beugel: +/- 2500 € (maakt niet uit , ik heb een aanvullende verzekering en ben tot 2200€ gedekt voor dit)

Maar dan: 1500€ per implantaat (worden er dus 2 + voorbereidende operatie voor de sinusbijholte) Dat wordt misschien wel, maar waarschijnlijk niet vergoed. Voordat ik deze kosten ga maken (ik weet ook niet hoe ik het bij elkaar krijg maar dat is praktisch en is dus op te lossen) mijn vraag:

Wie heeft hier ervaring mee zowel 1e, 2e of 3e hands en kan me hier zowel positief als negatief over berichten?

Nadeel als ik het niet laat doen bij mijn dochter: de middellijn verschuift van haar voortanden, de rechterzijde van haar gebit zal niet symmetrisch zijn en kan op latere leeftijd klachten gaan veroorzaken zoals hoofdpijn en nekklachten. Met name dat laatste is voor mij een reden om het wel te laten doen, ze heeft nl op zich een recht gebit.

Dus wie heeft dit ook gehad, wat staat haar te wachten, wie heeft besloten om het niet te laten doen en zijn daar klachten door ontstaan of juist niet?

Alvast bedankt voor het meedenken.

groeten Astrid

Reactie voor op de website?

36.1. Orthodontist

Astrid,

het komt wel vaker voor dat kiezen ontbreken. Je zou een second opinion kunnen doen bij acta Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Want wat je nu beschrijft dat is nogal wat.

Ellen

Reactie voor op de website?

36.2. Implantaat? Migraine, Kaakklachten? !!!

Astrid.

Let goed op wat je doet. Laat eerst de tandarts er nog eens naar kijken en vraag zijn advies. Eventueel een second opinion. Hier volgt in het kort het verhaal van onze dochter.

Zij mist 2 tanden boven naast haar voortanden. (ze was 13/14 jaar) en de ortho heeft dmv een beugel de twee hoektanden naar voren laten schuiven. Maar die twee gaten bleven natuurlijk. Advies implantaten. Omdat anders het gebit een rommeltje zou worden en op den duur de ondertanden teveel naar boven zouden groeien omdat ze niet tegen gehouden worden door tanden boven. Verder ook evt. andere klachten. Dure implantaten en anders operatie met nog jaren een beugel. Omdat dat niet de enige ellende was die we met haar bij de ortho hadden, heb ik besloten dit allemaal uit te stellen en advies te vragen. De tandarts was heel verbaasd en zei dat als onze dochter het vanwege haar uiterlijk niet onoverkomelijk vond, hij adviseerde er niets aan te laten doen. Al die dingen die de ortho had opgenoemd ontkende hij. Vraag dus goed advies.

Nog een tip voor de lezers. Onze dochter had veel last van hoofdpijn (neuroloog kon niets vinden.) Nekklachten (cesar ther.) en spanning. Ze kon haar mond nauwelijks meer opendoen en kauwen koste veel pijn en moeite Ze liep dus bij die ortho. Ik heb aan hem en zijn team van Kaakchirurg en andere orthos advies gevraagd. Onze dochter at hoe langer hoe minder omdat haar kaakgewrichten zo zeer deden. Advies; pureer het eten maar en zorg dat ze bij een psycholoog komt.

Wij hebben heel wat meegemaakt en ik kan jullie verzekeren dat onze dochter niet naar een psych. hoefde. Spanning was en meer vanwege die kaakklachten. Wij hebben na 1 1/2 jaar tobben, smeken om een oplossing en hulpvragen alleen dit advies gekregen. We kwamen geen steek verder, hoewel die ortho meneer echt heel aardig bleef en vol geduld. Hij gaf ons echter niet het juiste advies en zei dat er niets aan de doen was.

Uiteindelijk naar de huisarts. Daar zat een stagiaire die onze huisarts telefonisch advies vroeg. Die verwees ons door naar een fysiotherapeut gespecialiseerd in kaakklachten. Vlak bij nb. Deze vertelde wat er mis was, verkeerde "mondgewoonten" leerde haar te ontspannen met haar mond en gaf haar een behandeling van een keer of 7. Ze kon haar mond weer openkrijgen en is helemaal van de klachten af. Oplossingen zijn soms heel simpel.

U begrijpt dat ik boos was op de ortho. Hij verschuilde zich achter dat kaakklachten zo divers zijn, dat hij niets kon adviseren. Maar ik neem hem kwalijk dat hij niet eens de mogelijkheid heeft genoemd van de behandeling middels een fysiotherapeut.

De fysiotherapeut zei dat er heel veel mensen rondlopen met migraine en pijn in nek en schouders en hoofdpijn, kaakklachten enz. waarbij dit heel simpel is op te lossen, door deze behandeling. Dus.... Misschien een goede tip?

Elizabeth

Reactie voor op de website?

36.3. Informatie over kaakoperatie

In verband met de kosten, zal ik een afspraak maken met een tandarts.kaakchirurg van uw verzekeringsmaatschappij. Ik zit in het zelfde schuitje als uw dochter (ik heb zelf al een een kaakoperatie gehad en sta op de lijst voor 16 implantaten en draag zelf ook al 4 jaar een beugel). Deze tandarts kunt u vertellen of de 'afwijking' die uw dochter heeft erfelijk is of niet en aan de hand daar van word beslist of het vergoed wordt. Als blijkt dat het erfelijk is, worden alle kosten vergoed door uw verzekeringsmaatschappij.

Ik zal ook zeker deze operaties laten uitvoeren, omdat ik zelf heel veel last heb gehad van het feit dat ik zoveel tanden mis (hoofdpijn, nekklachten,etc) Ik ben zelf ondertussen 19 jaar en loop nog steeds met problemen (moeite met spreken, bepaalde klanken niet kunnen zeggen). Als ik u een advies mag geven, zal ik u aanraden deze operaties uit te laten voeren.

Als u nog vragen heeft over dingen die hier mee te maken hebben, kunt u mij een email sturen.

Reactie voor op de website?

36.4. Twee lateralen is wel iets anders.....

Hoi Elizabeth,

Ik denk dat de tandarts dat ook had moeten constateren. Daarbij moet ik wel zeggen dat het moeilijk is te ontdekken maar wanneer mensen bij de tandarts klagen over pijn in de kaakgewrichten en hoofdpijn, dan zou een lampje moeten gaan branden. Jouw reactie op dit topic is trouwens niet echt zinvol. Twee missende elementen (ieder aan 1 kant) geeft heel veel minder problemen dan 1 of twee aan dezelfde kant.

Grt Ik (student tandheelkunde)

Reactie voor op de website?

36.5. Orthodontie Online

Veel informatie over de orthodontist vind je op Orthodontie Online.

Reactie voor op de website?

36.6. Vergoeding tandarts

Hallo Astrid

Ik ben 19 jaar en ik mis in totaal 4 tanden en 2 verstandskiezen. Mijn voortanden zijn verschoven toen ik 13 jaar was. Ik krijg ook implantaten. De schroeven zitten al onder mijn tandvlees. Een half jaar later gaan ze verder met de ingreep omdat de schroeven vast moeten groeien in je bot. Aanstaande vrijdag krijg ik een schroef, daarna moet alleen de tand er nog aan.

Van de eerste ingreep heb ik erg veel pijn gehad. Om de gaten op te vullen, draag ik een plaatje. Maar het moet wel erg mooi worden en zonder tanden is ook niks.

Ik heb het wel vergoed gekregen. Als je in totaal 5 tanden mist krijg je het vergoed omdat je dan niet kan eten. Je dochter kan een ingreep doen dat je meteen van alles af bent. Als ik had geweten dat dat kon had ik dat gedaan. Nu heb ik 1 operatie gehad en vrijdag moeten ze me tandvlees weer openhalen om de tweede schroef eraan te bevestigen.

Succes! Tanja

Reactie voor op de website?

36.7. Korte wortels tanden en kiezen.

Wie kan ons meer informatie geven over het plaatsen van een beugel bij een kind met zeer korte wortels van tanden en kiezen? Onze zoon van 13 krijgt binnenkort een beugel (eerst 2 ringetjes om de kiezen met een 'buitenboord' beugel), maar op de röntgenfoto was te zien dat hij extreem korte wortels heeft. Het risico bestaat dat tijdens de behandeling zijn wortels gaan oplossen, en dat alle apparatuur er afgehaald moet worden, en de behandeling gestaakt wordt. Wie heeft hier ervaring mee, hoe groot is de kans dat het mis gaat en hoe groot is de kans dat het wel goed gaat?

Judith

Reactie voor op de website?

36.8. Orthodonthie, uitstel behandeling en kosten latere leeftijd

Oei.

Ik ben nu 43, en heb tussen mijn 12e en 21e in het geheel geen tandartszorg gehad. Mijn ouders vonden tandartsen en orthodontisten maar oplichters. Zeker nadat mijn moeder ontdekte dat tandartstarieven varieerden. We waren particulier verzekerd, dus ook geen halfjaarlijkse plicht tot controle.

Toen ik 12 was ontdekte de schooltandarts (vrijwel gratis) dat er afwijkingen in kaak en/of tandstand waren bij mij en stuurde een briefje naar mijn ouders. Mijn moeder bezocht met mij hun tandarts waar zij alleen kwam als ze pijnklachten had. Die constateerde na foto's nemen een ontbrekende voortand, en een hoektand die een melktand was, maar een lange wortel had. Advies: niks aan doen.

Mijn moeder werd bevestigd in haar overtuiging dat tandartsen graag verdienen aan hun patienten door onnodige paniekzaaierij. Na een zwangerschap viel de hoektand/melktand met lange wortel eruit (verkalking wortel tijdens zwangerschap). Er gaapte nu een gat, en in de loop der tijd ging de voortand die ernaast stond scheefgroeien, het leek van voren gezien wel een haaietand. Inmiddels waren er ook twee kiezen in de onderkaak getrokken, de 9 jaar zonder tandartscontrole hadden zo hun sporen nagelaten. De verstandkiezen waren scheef doorgekomen en waren ook getrokken.

Dacht ik. Maar rond mijn 35e bleek er nog een 5e scheefgegroeide verstandskies te zijn, waarvan de scheefliggende wortels ontstoken waren. Dit heeft me veel geld gekost.

Inmiddels zijn er 3 kronen geplaatst, heb ik een brug gekregen in de onderkaak, en heb ik nu slotjesbeugels in boven en onderkaak om alle scheefgroei recht te zetten, en ruimte te maken voor een brug of implantaat op de plaats van de ontbrekende hoektand. De kaken passen niet goed op elkaar en door nachtelijk knarsen in de slaap vallen kronen steeds af en ook slijten ze door het geknars veel te hard. Als dit akkefietje achter de rug is moet er nog een brug in de onderkaak.

Ik kan met recht zeggen dat de kosten die mijn ouders dachten te besparen door ons niet naar de tandarts te laten gaan, penny wise en pound foolish waren. Ik ben nu 10 maal zoveel geld kwijt. Wel denk ik dat bij twijfel een second opinion nuttig kan zijn. Zoveel tandartsen, zoveel zinnen.

Ine

Reactie voor op de website?

36.9. Ortodontist ervaring gevraagd

Hoi Astrid,

phoe wat een gedoe zeg. Is het niet mogelijk om daar waar geen kies zit de andere tanden en kies naast elkaar te laten plaatsen (dmv een beugel?).

Ik zelf heb op 30 jarige leeftijd een beugel (vrijwillig) gehad, ook hier heb ik m'n kaak naar voren laten zetten. De orthodontist heeft met de verzekering overlegd en alles, echt alles is vergoed! Weet ook dat bij div verzekeringen implantaten, kronen en dergelijke worden vergoed. Zou als ik jou was zeker nogmaals navragen.

Succes!! Jeanneke

Reactie voor op de website?

36.10. Is er een andere mogelijkheid

Mijn vraag,

Samen met mijn dochter naar orthodonist, na het gesprek was het advies: wilt u dat het gebit van uw dochter in orde komt, moet u twee kiezen aan de boven kant laten trekken.

Is er ook een andere mogelijkheid, deze kiezen zijn gezond en zij heeft ze niet voor niets gekregen.

Het schijnt vaker voor te komen, betekent dat dan, dat we te veel kiezen in ons mond krijgen of worden we geboren met een te kleine mond?

Mijn dochter is 11 jaar dus ook in de groei.

Wat moet ik doen!

Reactie voor op de website?

36.11. Nat Nederlanden yuppenpolis, maar dekt orth voor volwassenen

Ik ben bij Nat Nederlanden verzekerd, met de meest uitgebreide aanvullende polis naast de basisverzek, plus aparte tandartsverzek erbij. Een yuppenpolis zogezegd. Mijn othodontiebehandeling, die 2 a 3 jaar gaat duren wordt geheel vergoed, dat mag ook wel voor de premie, denk ik dan. Ik ben boven de 40 jaar.

Reactie voor op de website?

36.12. Re: Is er een andere mogelijkheid

Bij mij zijn 4 gezonde kiezen getrokken. Soms komt het nou eenmaal voor dat de mond te klein is. Het maakt niet veel uit, met een beugel (Brackets) kan alles weer netjes worden opgeschoven!

Succes!

Reactie voor op de website?

36.13. Hyrax beugel

Ik ben een vrouw van 40 jaar. Ik heb een onderbeet. Deze onderbeet heeft tot gevolg dat mijn boventanden/kiezen, bij iedere hap of beet, mijn ondertanden heel langzaam afslijten. Uiteindelijk zullen mijn ondertanden steeds kleiner worden. De enige mogelijkheid die mijn tandarts/orthodontist op dit moment ziet is het breken van mijn bovenkaak, zodat deze wordt verbreed en ik een "normale" beet krijg. Dit zou dan in combinatie gaan met een hyrax beugel en daarna nog 2 jaar verder beugelen.

Ik maak me met name zorgen om de complicaties die eventueel kunnen optreden na het breken van mijn kaak. Tenslotte moet dit, na het verbreden, ook weer aan elkaar groeien. Gezien mijn leeftijd neemt dit, neem ik aan, ook risico's met zich mee (???).

Ook lees ik dat na het verhelpen van de, in mijn geval onderbeet, er daarna een overbeet kan ontstaan en er weer een operatie volgt. Al met al zie ik er nogal tegenop, ook omdat mijn omgeving aangeeft het niet als lelijk of storend te ervaren. Het enige wat ik wil is een mooi natuurlijk recht gebit. Maar met deze ingreep als vooruitzicht, zie ik wel heel veel beren op de weg.

Mijn tandarts geeft aan geen alternatief te hebben. Ik ben nu op zoek naar mensen in dezelfde omstandigheid als ik en die deze ervaring al achter de rug hebben of er misschien wel midden in zitten. Wie wil mij van advies voorzien of ziet mogelijkheden voor een alternatief?

Mariska M

Reactie voor op de website?

36.14. Zoontje wil niet aan beugel

Mijn zoontje van 13 moet i.v.m. zijn 4 snijtanden in zijn onderkaak die ongelijkmatig gegroeid zijn aan de beugel maar heeft daar ineens helemaal geen zin meer in. Hij heeft al model gehapt en moet eind van de maand voor verschillende afspraken terug naar de tandarts.

Samen met m'n echgenote proberen we hem het belang er van te laten inzien, maar hij protesteert er heftig tegen.

We vragen ons af in hoeverre we eventueel z'n zin kunnen geven e/o dit wel verstandig is. Ergens kunnen we ons wel voorstellen dat hij niet meer wil want hij heeft natuurlijk een leeftijd bereikt die experimenteel is wat betreft de natuurlijke elementen. Maar hoe zit het met de kosten als hij niet overgaat tot het dragen van de beugel? Aangezien het alleen zijn ondertanden zijn die schreef staan is het ons wel vreemd dat hij ook een beugel voor zijn bovenkaak moet hebben terwijl die perfect op een rijtje staan!

Graag willen we onze mening delen met deskundigen en mensen die soortgelijke ervaringen hebben ondervonden.

Mvrgr M. Pagrach

Reactie voor op de website?

36.15. Probeer je zoon te overtuigen

Niet zo vreemd hoor, beugel voor boven- en onderkaak.Terwijl de onderkaak wordt gecorrigeerd door de beugel, blijft de bovenkaak zich ook door ontwikkelen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat dit gelijk-op gaat, dus dat na de behandeling de kaken op de juiste wijze op elkaar passen. Dat geeft veel voordelen later, ivm kronen en bruggen, slijtage van vullingen etc. Je kunt je voorstellen dat als de kaken niet goed op elkaar passen, alles veel sneller zal slijten, ook kan het aanleiding zijn tot tandenknarsen in de slaap. En dat laatste geeft ook schade aan het gebit.

W.b kosten later: het is heel duur. Ik zit nu in dat schuitje, met verschil dat mijn ouders geen geld wilden besteden aan orthodontie vroeger, terwijl ik dat wel nodig had. Ze vonden het flessetrekkerij.

Ik heb sinds mijn 43e nu een beugel boven en beneden. Na afbrekende kronen en slijtende vullingen was dat echt nodig.Ik ben 2 jaar lang verzekerd geweest met een dure yuppenpolis van Nationale Nederlanden, die is nu overgegaan in ONVZ, en ONVZ vergoedt orthodontie voor volwassenen maar heel beperkt.Dus gesitched naar Menzis, die nog iets meer vergoedt. Maar het blijft duur, op een moment dat ik opgroeiende kinderen moet onderhouden. We hebben nu 3 "beugelaars" in huis, ik, mijn zoon en mijn dochter. Dus probeer je zoon te overtuigen, eventueel een paar jaar later,soms denken kinderen er over een paar jaar anders over.

Verzekeraars vergoeden (met een goedkope aanvullende verzekering) orthodontie voor kinderen tot het 18e jaar. Na het 18e dus fiks duurder of helemaal niet meer bij te verzekeren. En nog iets: na het 18e wordt vaak niet meer hetzelfde resultaat bereikt als voor het 18e. Tijdens de groei is veel meer te corrigeren dan erna.

Reactie voor op de website?

36.16. Overbite

Onze zoon is vandaag naar de ortodontist geweest. Hij heeft een overbite van 13mm. Dit is veel. Ze hebben veel foto's gemaakt zowel digitaal als rontgen. Ik zelf schrok nogal van de foto's, dat het zo erg was zie je echt pas op een foto. Je bent er zo aan gewend, aan dat bekkie.

Gelukkig konden ze onze zoon en mij geruststellen dat het wel weer goed komt. Nog een lange weg te gaan. Gelukkig staat onze zoon er ook achter om behandeld te worden. Over drie weken hebben we de volgende afspraak en horen we wat die behandeling inhoud.

Is er iemand die ervaring heeft met een overbite? En wat zijn de resultaten?

Jessica

Reactie voor op de website?

36.17. Ja mijn zoon

Tis niet helemaal een overbite, maar mijn zoon loopt bij de orthodontist. Hij had twee ver vooruit stekende tanden en zijn hele onderkaak moest anders komen te staan omdat hij zijn onderste voortanden IN zijn gehemelte plaatste. We zijn nog geen jaar en 3 beugels (slotjes, blokbeugel en een retentiebeugel) verder en hij is al bijna klaar.

succes Jetje

Reactie voor op de website?

36.18. Re: overbite

Hallo Jessica,

Ik heb zelf vroeger ook een overbite gehad. Ik ben nu 29 jaar, en ben voor het eerst naar de ortho geweest toen ik 10 was. Mijn gebit zag er uit alsof ik een soort van Goofy was. Dus een grote overbite (hoeveel mm zou ik niet meer weten), en een flinke spleet tussen mijn tanden. Ik weet nog dat ik met mijn voortanden van mijn onderkaak in mijn verhemelte kon bijten, en dat mijn tong tussen het spleetje in mijn bovenkaak kon, zo erg was het.

Ik werd behandeld in het ziekenhuis (Radbout in Nijmegen) bij de afdeling Orthodontie. Doordat hier veel studenten rondliepen, en ik wat dat betreft als een soort van proefkonijn werd gebruikt, heeft het bij mij 5 1/2 jaar geduurt. Maar nu staan mijn tanden dan ook kaarsrecht en heb ik gelukkig geen overbite meer! Ik heb verschillende beugels gehad, een buitenboord beugel, en 2 soorten binnenbeugels. Ook elastiekjes en er zijn verschillende tanden getrokken evenals een kaakoperatie.

Ik heb gelukkig een lange adem gehad, want 5 1/2 jaar is echt niet niks. Ik ben nu al 14 jaar de trotse bezitter van een pracht gebit, mag ik wel zeggen. Dus er is hoop!

Groetjes, Marieke

Reactie voor op de website?

36.19. Hyrax beugel vraag

Mijn zoon van 12 jaar heeft gisteren een hyrax beugel gekregen. Ik moet de beugel 2 x per dag aandraaien, 1 x s'ochtend en 1 x s'avonds. Nu vanochtend begon het, ten eerste kon hij geen brood eten, want hij had het gevoel dat hij stikte, dus dan maar brinta eten. Tanden gepoetst en ik proberen het asje te draaien wat niet lukte. Wat moet ik hier nu mee doen. het zweet brak me uit! En hoe kan ik mijn zoon overtuigen dat hij toch normaal eten moet eten dan alleen vloeibaar? Hij gaat over 2 weken met kamp, ze zullen toch echt geen rekening met hem houden.

Bedankt Natasja

Reactie voor op de website?

36.20. Re: Hyrax beugel/Natasja

hoi Natasja,

met problemen (zoals een asje wat je niet aan kunt draaien) altijd even een telefoontje naar de orthodontist.

Je zoon moet echt even wennen, hij heeft de beugel nog maar kort. Mijn zoon heeft een week op vloeibaar geleefd en toen ging hij weer over op vast voedsel. Alle kans dat als jouw zoon op kamp gaat dat hij dan al zo ver gewend is dat hij gewoon weer eet wat de pot schaft. Gewoon even geduld hebben met hem. Sterkte!

Jolanda

Reactie voor op de website?

36.21. Dochter wil geen beugel

Mijn dochter van 12 moet een beugel. De orthodontist heeft gezegd dat het geen vaste beugel wordt omdat nog niet al haar kiezen gewisseld hebben. Haar onderkaakgroeit scheef, al zie je dat aan de buitenkant niet echt. Ze gaat over een week voor het eerst naar de brugklas en vindt haar uiterlijk erg belangrijk. Dilemma: ze WIL geen beugel en raakt in paniek als we erover praten. Volgende week foto's maken en gips happen en een week later de uitslag.

Hoe kalmeer ik haar en hoe ga ik met haar protest om?

Lisette

Reactie voor op de website?

36.22. Reactie op: Dochter wil geen beugel

Hallo Lisette,

Ik zou een paar weken wachten met de beugel als dat mogelijk is. Je dochter ziet als ze eenmaal op de nieuwe school zit vanzelf veel leerlingen die ook een beugel dragen. Misschien kijkt ze er dan iets anders tegenaan. Succes!

Groetjes, Ineke

Reactie voor op de website?

36.23. orthodontist

De elastiekjes die je op den duur krijgt bij de brackets. Worden deze elastiekjes altijd geplaatst bij de hoektand? Als de ene hoektand een elastiekjee heeft vanaf de boven naar de onderkaak moet de andere hoektand dat dan ook krijger? Alvast bedankt voor de reactie!

Groetjes Kim

Reactie voor op de website?

36.24. Korte wortel

Reactie op Korte wortels tanden en kiezen.

Hallo,

ikzelf heb ook erg korte wortels. Ik ben op mijn 13e begonnen met 2 jaar een uitneembare beugel, maar dit had te weinig effect, waardoor ik alsnog 2 jaar een plaatsjes beugel heb gekregen. Ik heb tot mn 17e met een beugel gelopen. Ik ben nu 20 en bij mij zijn de 1e 2 tanden zijn nu getrokken moeten worden. Ze zijn als het ware uit elkaar gespleten en voor de helft afgebroken. Doordat mn wortels te kort waren kon er niks meer aan gebeuren. Het proces is volgens mijn tandarts versneld door de druk van de beugel op mijn tanden...

Kim

Reactie voor op de website?

36.25. Onderbeet

Mijn zoon (8) heeft een onderbeet, volgens de tandarts moet er een buitenbeugel geplaatst worden die hij 's nachts moet dragen. Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe lang kan dit duren en wat zijn de kosten? Worden die vergoed vanuit de basisverzekering?

Marjan

Reactie voor op de website?

36.26. Hyrax beugel

Reactie op Hyrax beugel vraag

Hooi, ik ben zelf net 18 geworden en heb voor me verjaardag een hyrax beugel gekregen. De beugel doet eerste week best wel pijn. Na ongeveer een week ben je der aan gewend en kan je bijna alles wel weer eten. Het aandraaien zelf is niet heel pijnlijk, wel irritant. Na ongeveer 5 minuten zakt dit af en is het weg ( bij mij tenminste) ook moet je na het aandraaien, duurde bij mij 2.5 week, nog ongeveer 2/3 maanden met deze beugel blijven lopen omdat het bot moet groeien, zelf heb ik het idee dat het bij mij echt niet gescheurd/uit elkaar getrokken is maar goed. Daarna heb je waarschijnlijk nog jaar a twee jaar een vaste beugel. maar de hyrax valt hartstikke mee hoor!!

Yvonne

Reactie voor op de website?

36.27. Extreem scheef gebit

Ik heb vijf dochters. Ze hebben allemaal een beugel gehad of moeten er nog een. Bij de vierde dochter staat het gebit echt heel erg scheef, echt extreem. Alles staat naar voren, naar achteren, naar links, naar rechts, gedraaid, uit elkaar, over elkaar, wat allemaal ook maar mogelijk kan zijn met tanden. Sinds haar zevende jaar heeft ze een soort plaatje wat verergering van de stand van de tanden voorkomt. Sinds haar achtste heeft ze haar eerste beugels. nu ze tien is moet ze ook aan de vaste beugel. De orthodontist zei dat hij nog nooit zo'n extreem scheef gebit had gezien en dat het jaren kan duren voordat ze ervanaf is, misschien wel tot haar achttiende (dat is dus tien jaar dan), vandaar dat ze ook zo vroeg begonnen zijn. Ze weet zelf ook dat het lang gaat duren en dit vindt ze allesbehalve leuk, maar ze staat wel achter de behandeling. Toch heeft ze regelmatig pijn na het aandraaien, erg vervelend allemaal.

Heeft iemand hier ervaring mee, zo lang een beugel en al op zo'n jonge leeftijd? Gelukkig wordt dit volledig door de verzekering vergoed, omdat het echt heel dringend nodig was en het echt niet anders kon.

groetjes, mama van 5

Reactie voor op de website?

36.28. slotjesbeugel

Zelf heb ik vroeger ook zo'n 5 jaar met een ijzerwinkel in mijn mond rondgelopen. helaas hebben mijn dochters ook mijn gebit geërfd, alles staat schots en scheef. de oudste heeft vierenhalf jaar een slotjesbeugel gehad en de jongste is nu een jaar bezig en moet nog een jaar of 5. bij haar is het nog wat erger. waar bij de oudste alleen maar alles ontzettend scheef stond, heeft de jongste daarbij ook nog ruimtegebrek. dus naast vier melktanden die getrokken moesten worden omdat ze in een andere rij groeiden als de volwassen tanden, moesten nog twee gezonde kiezen getrokken worden.
Dat vond ik erg zonde, maar het schijnt vaker voor te komen, dus dat moest dan maar. en ja, het is duur, maar wat doe je eraan? sommige kinderen hebben die beugel nu eenmaal hard nodig.
Peter

Rubriek: vragen - Discussie: 240903c

Reactie voor op de website?

36.29. Beugels

Van onze vijf kinderen hebben er drie een beugel gehad. De oudste had een te smalle bovenkaak en dat is met een hyraxbeugel en later slotjes opgelost. Ze heeft twee jaar gebeugeld. Nummertje twee en vijf hebben gelukkig rechte tanden. Onze tweeling moest ook een beugel. Vanwege ruimtegebrek moesten ze beide twee kiezen laten trekken en de rest is met een slotjesbeugel rechtgezet. Bij de jongste van de twee is de beugel er twee maanden geleden uitgegaan, bij de oudste van de twee gaat hij er over ongeveer twee maanden uit. De jongste heeft dan iets langer dan twee jaar gebeugeld, de oudste twee en een half jaar.

Els

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Orthodontist, ervaring gevraagd

 1. Orthodontist
 2. Implantaat? Migraine, Kaakklachten? !!!
 3. Informatie over kaakoperatie
 4. Twee lateralen is wel iets anders.....
 5. Orthodontie Online
 6. Vergoeding tandarts
 7. Korte wortels tanden en kiezen.
 8. Orthodonthie, uitstel behandeling en kosten latere leeftijd
 9. Ortodontist ervaring gevraagd
 10. Is er een andere mogelijkheid
 11. Nat Nederlanden yuppenpolis, maar dekt orth voor volwassenen
 12. Re: Is er een andere mogelijkheid
 13. Hyrax beugel
 14. Zoontje wil niet aan beugel
 15. Probeer je zoon te overtuigen
 16. Overbite
 17. Ja mijn zoon
 18. Re: overbite
 19. Hyrax beugel vraag
 20. Re: Hyrax beugel/Natasja
 21. Dochter wil geen beugel
 22. Reactie op: Dochter wil geen beugel
 23. orthodontist
 24. Korte wortel
 25. Onderbeet
 26. Hyrax beugel
 27. Extreem scheef gebit
 28. slotjesbeugel
 29. Beugels

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.