Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

117. Groot gezin, hoe doen we dat

Ik ben moeder van 3 kinderen en we zouden graag een vierde kindje willen, maar vooral ik ben degene die twijfelt. Ik wil het wel maar, we wonen in een eengezinswoning met drie slaapkamers. De 2 jongens delen samen een kamer, onze dochter heeft een kamertje voor zich alleen. Komt er nog een kindje zal dus ook zij haar kamertje moeten delen.

Mijn vraag is nu: wie kan me wat vertellen over hoe de kinderen het vinden om hun kamer te delen als ze ouder worden. Of moet je echt een groot huis hebben om van een groot gezin te kunnen genieten.

groetjes Angela

Reactie voor op de website?

117.1. Kijk, en volg dan je hart

Ik snap je twijfel en ik kan je ook alleen maar zeggen dat je zelf moet beslissen. Wij hebben 4 kinderen die in 3 slaapkamers liggen. Ook 2 jongens samen. En 2 meiden allebij zelf. Je kunt wel uitgaan van dat je dochter ook moet delen, maar doe je dat ook (later) als je weer een jongen krijgt??

Wij hebben in het begin onze oudste 2 samen gehad (jongen en meisje) en de jongste 2 (ook jongen en meisje), maar nu hebben we de jongens samen. Is het te overwegen om zelf een andere kamer te nemen (BIJVOORBEELD DIE VAN JE DOCHTER), zodat je een grotere(?) hebt voor nr. 3 en 4?

Wij hebben er 2 samen liggen, maar daar zijn we ook niet blij mee, want ze zitten toch aan elkaar spullen (bijna 9 en net 4 jaar)en de oudste heeft geen buro erin staan en de jongste geen eigen kledingkast. Ook kunnen ze niet elke periode evengoed samen zijn heb ik gemerkt. We gaan proberen de kamer te delen, door bijvoorbeeld een boekenrij in het midden te maken (van smalle kasten) of een stapelbed met gordijnen aan de zijkant zodat ze hun eigen helft hebben.

Hopelijk kom je eruit. Bekijk eerst enkele oplossingen om je kamers in te delen en volg dan je hart.

Trix

Reactie voor op de website?

117.2. Nu en later

Beste Angela,

Ik ons gezin hebben de oudsten (pubers) een eigen kamer en de jongste twee (5 en 8 jaar) liggen samen. De oudsten hebben ook eerst samen geslapen en konden zich niet missen. De jongsten willen nu ook niet apart. Ze moeten er niet aan denken.

MAAR: als ze in de puberteit geraken wordt de behoefte aan privacy veel groter. Mijn oudste dochter (met haar ongesteldheid, haar veranderende lichaam) wilde graag een kamer voor zich, en had geen behoefte aan dat jongere broertje dat opeens zo'n kind was. Ik weet vrijwel zeker, dat ook onze jongsten die behoefte aan privacy ontwikkelen. En dan vergt een studie aan het voortgezet onderwijs concentratie. Het kind moet dan echt alleen en voor zich kunnen werken.

Maar al die problemen hoef je pas op te lossen als de tijd ervoor rijp is. Voorlopig kunnen de kleintjes best bij elkaar. En als ze dan in de puberteit geraken, vind je vanzelf weer andere oplossingen. En kinderen passen zich ook aan. Als ze geen eigen kamer kunnen krijgen, zullen ze toch een manier vinden om voor zichzelf te zijn. (Een gordijn of kast ertussen; muziek alleen met koptelefoon; stilteafspraken.

Overigens hebben we de kinderen als baby nooit bij een ander kind gelegd. Pas toen het nachtelijke huilen en voeden afgelopen was, legden we ze bij elkaar.

groetjes, Anja

Reactie voor op de website?

117.3. Vertrouw op jezelf en je relatie

Beste Angela,

Tot 3 jaar geleden woonden wij met ons gezin (10 personen) in een rijtjeshuis, met maar 4 slaapkamers. Slaapkamers werden gedeeld, het kon niet anders. Onder de 10 jaar gaf dat nauwelijks problemen. Daarna is het heel sterk afhankelijk van wie bij wie ligt. Onze oudste lag al vrij snel alleen, omdat zij 's avonds erg graag rommelt, en daardoor de anderen wakker hield. De tweede en de derde (nu 16 en 18) hebben eigenlijk nooit problemen gehad met delen. Zelfs nu ze ieder een eigen kamer hebben zitten ze nog vaak bij elkaar. Eigenlijk is het niet te voorspellen hoe het zich gaat ontwikkelen.

Sowieso is het kiezen voor nog een kindje een extra risico, en een extra kostenfactor. Je kunt niet voorzien wat je allemaal te wachten staat. Maar wat op een gegeven moment bepalend moet zijn voor die keuze, is het vertrouwen in jezelf en in je relatie dat je die problemen aankunt. Dat je bereid bent luxe dingen opzij te zetten, omdat bv de studiekosten betaald moeten worden.

Door de jaren heen zijn wij diverse problemen tegengekomen, waarvoor we een oplossing vonden. Ik groeide mee met het gezin, en de oplossingen kwamen vanzelf. Soms na enig denk- en puzzelwerk, soms na wat ruzies.

groetjes,       Nell

Reactie voor op de website?

117.4. Hoe doen we dat

Hallo allemaal,

Wij hebben het geluk dat we een groot huis hebben. Maar dat wil niet zegen dat alle kinderen een eigen kamer hebben. Alleen Samanthe heeft er een vanwege het huiswerk. De rest slaapt met zijn drieën of zelfs vieren, en ik hoor er niet één klagen. Nu zeg ik ook dat de kamers zeer groot zijn. Maar toen wij kleiner woonden, ging het ook goed. Dus, komt tijd komt raad.

groetjes Ingrid

Reactie voor op de website?

117.5. Groot gezin, groot huis?

Ik kom regelmatig hier op de site en lees met veel plezier de verhalen van de grote gezinnen. Ik zelf heb 3 kinderen, en woon in een gewoon rijtjeshuis. Nu zou ik ook graag 4 of 5 kinderen willen, maar we hebben maar 3 slaapkamers. Ik heb het idee dat bijna iedereen op deze site een zeer groot huis heeft of is dat niet zo. Het lijkt mij voor de kinderen in idere geval niet leuk als ze met 3 of meer op een kamer moeten liggen.

Candy

Reactie voor op de website?

117.6. Wat je ervan maakt

Hai Candy,

Wij hebben met zijn 10-en in een rijtjeswoning geleefd. Het gaat en het is best gezellig. Dat we nu toch een groot huis hebben, heeft heel wat voeten in aarde gehad. Wij zijn van Gelderland naar Groningen verhuisd. Het is wel even slikken, het is best fijn een groot huis, maar ook veel meer werk en onderhoud. Nu nog slapen ze met zijn drieëen of vieren, dus het is maar net wat de kinderen gewend zijn

Groetjes, Ingrid

Reactie voor op de website?

117.7. Slaapkamers

Hallo Candy,

Wij wonen met ons gezin met 5 kinderen ook in een rijtjeshuis. Het is redelijk ruim dat wel, maar het is nu niet zo dat wij zeëen van ruimte hebben.
Wij hebben de standaard 4 slaapkamers in ons huis, deze zijn ook best groot als je bedenkt dat de twee oudste kinderen hun kamer als zitslaapkamer kunnen inrichten.
En de andere twee slaapkamers zijn ruim genoeg voor bed, kast, tafel, stoel en speelgoed. Practisch inrichten scheelt veel ruimte.
Dan hebben wij nog een zolder met vaste trap. Deze is zo ingericht dat de enige zoon van ons gezin een hele grote kamer heeft, er is nog veel bergruimte over en een deel dat wij als kledingopslagruimte gebruiken. Er blijft dan nog een klein hoekje over waar precies ons bed kan staan en daar slapen wij. Heel gezellig en geeft je een gevoel van weer op kamers wonen.

Geen groot huis maar ruim genoeg en zeer practisch ingericht. Ik wil trouwens nog opmerken dat al onze kinderen een extra matras onder hun bed hebben liggen voor de logerende vrienden en vriendinnen die daar dan ook regelmatig gebruik van komen maken.

Hilda.

Reactie voor op de website?

117.8. Grote zolder

Wij wonen ook in een rijtjeshuis met 5 kinderen. We hadden een heel hoge zolder op het huis en daardoor konden we de zolder splitsen in 3 slaapkamers en een kleine ruimte waar de reservecomputer staat. Verder droog ik daar de was, er kunnen precies 3 wassen hangen en bovenop de slaapkamertjes is dan nog een vliering. De slaapkamers zijn dan wel niet zo groot maar is wel van hunzelf en ook wij hebben onder alle bedden een logeermatras liggen waar veel gebruik van wordt gemaakt!

Sandra

Reactie voor op de website?

117.9. Ervaringen gevraagd van 3 en 1-jarige op 1 kamer

Hallo,

Ik ben moeder van twee kinderen en ik hoop dat dit nog uitgebreid wordt naar vier. Nu hebben wij maar drie slaapkamers, waarvan er dus twee overblijven voor de kinderen. Omdat jullie waarschijnlijk iets meer ervaringen hebben met samenslapen, wilde ik graag ervaringen horen over jonge kinderen die bij elkaar op de kamer 'moeten' slapen. Onze dochters zijn als de derde komt 3 en 1. Alvast bedankt.

Groetjes Marieken

Reactie voor op de website?

117.10. (Nog?) geen probleem

Bij ons slapen Nathan (2,5) en Marlinde(1) op één kamer, ze zijn stapelgek op elkaar en gaan ook tegelijk slapen.

Ik leg ze om 13.00 tegelijk op bed en ze slapen direkt. s'Avonds gaan ze niet helemaal tegelijk. Nathan gaat eerst in bad en dan gelijk in bed, Marlinde krijgt eerst nog een fles, speelt nog wat en daarna in bad en dan in bed. Nathan slaapt dan nog niet, volgens mij wacht hij op Marlinde. Ze lachen dan samen nog wat af. Als Marlinde in bed gestopt is, nog een dikke knuf voor Nathan en slapen geblazen.

Dus bij ons geeft dat zeker geen problemen, in ieder geval nu nog niet.

Yvonne

Reactie voor op de website?

117.11. Delen van de slaapkamer

Ook wij hadden een klein huis waar drie slaapkamers in zaten, zo klein dat ons bed maar in één slaapkamer paste. Toen onze eerste geboren werd, kwam hij in het kleinste kamertje te liggen waar precies één eenpersoons bed in past. En dan had je nog net de ruimte om de deur open en dicht te doen.

Toen na 14 maanden onze 2-de werd geboren, hebben we eerst de oudste op de iets grotere slaapkamer gelegd. Toen de 2-de doorsliep (dat was met ongeveer 2 maanden), kwam onze oudste in een bedje net zo groot als een ledikantje en onze 2de in het ledikantje.

Ook met onze derde hadden wij (nog) geen probleem: hij kon weer op dat kleine slaapkamertje slapen.

Toch hebben we naar een groter huis uitgekeken. Toevallig stond een huis te koop een eindje verder in de straat. Dat hebben we gekocht. Ook dit huis had 3 slaapkamers, dus moesten de kinderen bij elkaar slapen.

Vorig jaar hebben we de zolder verbouwd tot twee slaapkamers. We zitten dus iets ruimer, maar nog steeds slapen er kinderen bij elkaar. We hebben nog geen problemen gehad want ze zijn van jongsafaan gewend hun kamer te delen. Wel moet je er op letten dat je de kinderen bij elkaar legt die ook het beste bij elkaar passen. Die dus goed met elkaar op kunnen schieten.

groetjes van Judith + de rest.

Reactie voor op de website?

117.12. Delen van slaapkamer gaat prima

Wij hebben 5 kinderen. Twee kinderen van 6 en 7 en twee kinderen van 4 en 2 slapen samen op één kamer en dat bevalt prima. Die van 6 en 7 slapen al vanaf anderhalf en drie jaar samen en zijn (ook nog) een jongen en een meisje, het gaat prima. Soms roept de oudste van 7 wel eens om een eigen kamer. Dus ik denk vanaf een jaar of 10 zou dat wel wat zijn (dat wordt dus verbouwen). Maar het aantal slaapkamers is hier geen belemmering voor een zesde......

Linda

Reactie voor op de website?

117.13. Samen slapen

Wij wonen niet zo heel erg ruim, we hebben drie slaapkamers en vier kinderen. Toen onze tweede dochter acht maanden oud was, begon ze heel angstig te reageren als ze 's avonds in haar kamertje werd gelegd. Het huilen hield op toen ze samen op een kamer lagen. Vanaf dat moment liggen ze eigenlijk samen op een kamer. Ze zijn nu negen en zes.

De laatste tijd merk ik dat de behoefte aan een eigen plek ontstaat. Daarom hebben we er een kamer bij aangebouwd waar ze zich met hun vriendinnen kunnen terug trekken als ze samen willen spelen, de een op hun slaapkamer en de ander gaat dan naar de 'speelkamer'. Want ze willen niet apart slapen, dat is toch te vertrouwd. Ze missen elkaar als ze apart slapen. Daarom is deze oplossing voor ons heel mooi.

De jongste twee slapen ook al vanaf het begin bij elkaar. Ook hier kan de een niet zonder de ander slapen. En wat te doen als ze ouder worden? Dat zien we dan wel weer.

Madelin

Reactie voor op de website?

117.14. Dochters 11 en 4 op één kamer

Onze dochters van 11 en 4 liggen bij elkaar op de kamer. Het leek hen beiden erg leuk, maar wij verwachtten direct problemen bij het groter worden. Wij hebben de kamer in 3en gedeeld en voor beide kinderen een bedstee gemaakt. Ze hebben nu samen een kleinere ruimte voor "samen" en ieders een eigen bedstee die ze zelf naar hun leeftijd hebben kunnen inrichten. Dit gaat (totnogtoe) geweldig. Een tienerbedstee en een kleuterbedstee. Allebei toch nog wat privacy.

Ook is het zo dat bij ons de oudste twee, jongetje van 10 en meisje van 11 eigenlijk nog liever bij elkaar zouden slapen. We zijn benieuwd hoe lang dat nog duurt.

In het weekend is het meestal een hele verhuispartij. Wij hebben 4 kinderen, 2 jongens en 2 meisjes en ze slapen elk weekend weer bij iemand anders in bed. Dikke pret!

Groetjes, An

Reactie voor op de website?

117.15. Hoe doen we dat financieel

Ik ben ook een moeder van drie kinderen, en wij overwegen momenteel ook serieus een vierde. Met name mijn man heeft nog wel zijn bedenkingen op het praktische gebied. Hij vindt dat vanaf het vierde kindje je wat serieuzere aanpassingen moet doen in je leven; zoals grotere auto, kinderen bij elkaar op de kamer en ook zijn grootste zorg het financiele plaatje.

Ik vind het ook een eng idee om het maar op ons af te laten komen, en te denken het komt allemaal wel goed en op dat moment bedenken we wel een oplossing.

Ik ben sinds kort gestopt met werken en ben nu dus full-time thuis, mijn man werkt in ploegen diensten en verdient best goed, maar er zal best heel bewust geleefd moeten gaan worden wat het geld betreft, zeker als de kinderen groter gaan worden.

Hoe doen de ouders van de grote gezinnen dit nu allemaal. Het kan toch niet zo zijn dat alle kostverdieners van deze grote gezinnen topfuncties bekleden???!!!

groet, Lyzzy

Reactie voor op de website?

117.16. Twee kinderen op 1 kamer

Ik zit met een vraag: hebben de meesten van jullie de kinderen ieder op een aparte kamer of juist samen. Onze dochter slaapt heel licht en als ik bijvoorbeeld bij haar slaap[vakantie] dan gaat het helemaal niet. Onze oudste is een zoon en hij slaapt als een blok.

Nu kunnen wij een leuk huis krijgen maar helaas met maar drie slaapkamers, en ik heb zelf nooit een kamer gedeeld. Vinden kinderen dit erg?

Minke

Reactie voor op de website?

117.17. Kamers delen en licht slapen

Hallo Minke

Tja ik weet niet hoeveel kinderen je precies hebt, maar ik neem aan meer dan twee. Het ligt echt aan een aantal factoren of dit mogelijk is, het type kind, de leeftijd, meisjes of jongens etc. Is er geen mogelijkheid meer voor een kamertje evt. op zolder?

Als dit niet mogelijk is, kun je bekijken welke opties je hebt met kinderen samenleggen. Je haalt twee dingen door elkaar namelijk. Als eerste een kind wat licht slaapt en het gevoel of een kind het wel prettig vindt om samen een kamer te delen.

Wij hebben een groot gezin waar 4 kinderen een grote kamer delen met 2 stapelbedden, ieder hun eigen lade, er staat een buro en boven hun bed hangen kastje met lades erin gezellig geschilderd voor nog meer eigen spulletjes. Ze mogen om beurt hun eigen vriendjes uitnodigen op hun kamer en dit wordt dan om de beurt afgewisseld. Natuurlijk geeft het wel eens wrijving, maar over het algemeen maken ze er het beste van en vinden ze het eigenlijk ook wel heel gezellig.

Het slaapprobleem zou je misschien op kunnen lossen als dit lukt ivm de leeftijd om haar wat eerder naar bed te laten gaan 's avonds. Of, als dit niet kan, juist wat later als de anderen slapen. Ik heb hier wel gemerkt dat het na een tijdje toch wel went. Bij mij slapen er ook 2 erg licht, maar ze wennen aan de geluiden van de anderen. Maar dat heeft wel even tijd nodig.

Mocht dit allemaal geen optie zijn, kun je misschien beter je oudste zoon combineren met een ander kind.

Je kunt het in een groter gezin nooit helemaal voor 100% iedereen naar de zin maken, het is meestal toch een tussenweg zoeken tot ze allemaal tevreden zijn. Het blijft altijd een kwestie van geven en nemen met meerdere kinderen.

Heel veel wijsheid gewenst en succes.

Groeten, Evangelie

Reactie voor op de website?

117.18. Hoe doen jullie dat financieel

(Reactie op Hoe doen we dat financieel)

Hallo,

Helaas heb ik ook geen antwoord voor jou. Ik heb namelijk hetzelfde probleem als jij. Wij hebben ook 3 kinderen en willen graag ook een vierde maar hoe dat nu financieel moet, is voor ons ook een grote vraag.

Mijn man heeft ook geen slecht salaris, maar ook geen top, ik denk gewoon gemiddeld. Ik hoop dat jij nog wat meer hoort of vindt hierover en het me dan laat weten. Als ik eerder iets vind, dan laat ik het ook wel weten.

Esther

Reactie voor op de website?

117.19. Het zooitje ongeregeld bij ons thuis :)

Bij ons is het nogal klein. Wij zitten met 7 personen in een 4 kamer woning, maar het lukt wel. Mijn meiden (7 en 3) slapen met hun kleine broertje (nou ja, hij is 5) op 1 kamertje. De meiden in het stapelbed, hij lekker in een gewoon bed. En dat wisselt per dag lijkt wel :) Onze oudste 2 slapen in de andere kamer in een stapelbed, ze zijn nu 12 en 10. Kan ze niet meer bij de kleintjes laten liggen zonder de hele dag ruzie te hebben.

Ooit hopen we nog een groot huis te krijgen. Maar ach, vroeger sliepen ze ook met z'n 8en op 1 kamer :) Het komt goed, en anders verzinnen we wel weer wat :)

Groetjuz Natasja & de rest.

Reactie voor op de website?

117.20. Ruimtegebrek

Wat ik mij af vraag is het volgende. Wij hebben 3 kinderen van 7,5 jaar, 5 jaar en 6 maanden. De oudste is een jongen, de 2e een meisje en de 3e een jongen. Wij wonen op dit moment in een 4 kamer woning en de oudste 2 slapen samen. Het punt is nu dat de oudste ADHD heeft en niet samen kan spelen met mijn dochtertje. Nu staat het speelgoed van haar op onze slaapkamer. Dit is geen goede oplossing, want zij heeft het op het moment heel moeilijk en een eigen plekje heeft ze ook al niet. Een ander huis zit er ook nog niet in, de wachttijd is enorm lang.

Het wordt inmiddels wel weer tijd om te gaan behangen in de kinderkamers, maar hoe ga ik de kinderen nou neerleggen? De jongste wordt nog wel eens wakker, maar de oudste en de jongste slapen overal doorheen. Wie, o wie helpt me?

Wendy

Reactie voor op de website?

117.21. Ruimtegebrek

Hoi Wendy, Ik heb vier kinderen in de leeftijden van 12, 10, 4 en 3 jaar. Waarom leg je de 2 jongsten niet op 1 kamer bij elkaar? Volgens mij gaat dit vast goed hoor. Dan heeft de oudste een kamer voor zich alleen, en het meisje kan ook haar speelgoed op haar eigen kamertje zetten. De jongste van 6 maanden heeft nu toch nog niet de behoefte aan een eigen plekje. Omdat de jongste van 6 maanden nog af en toe wakker wordt 's nacht maakt volgens mij niet uit.

Je dochter wordt misschien de eerste 2 nachten ook wakker, maar daarna zal ze eraan gewend raken en ook doorslapen. Dit is mijn oplossing voor je probleem. En met dat behangen van de kamertjes, dan kies je toch iets neutraals wat voor jongens en voor meisjes kan.

Ik hoop dat je met mijn antwoord wat kan.
Sterkte Jacqueline

Reactie voor op de website?

117.22. Hoe doen we het financieel?

Hoi Lyzzy,

Wij zijn een gezin met 5 kinderen waarvan er 1 grotendeels bij haar moeder verblijft. Wij hebben een kleine eengezinswoning met 3 slaapkamers en een 4de erbij gemaakt in de aanbouw achter ons huis. Er slapen 3 meiden bij elkaar op 1 kamer en dan slaapt de jongen beneden en de jongste van 1 heeft haar eigen (mini) kamertje.

Wij hebben geen top-inkomen, maar leven momenteel van een minimumuitkering omdat mijn vriend in de ww terecht is gekomen. Toch krijgen wij het voor elkaar om de kinderen leuk te kleden (maak zelf van alles) en we bezitten zelfs nog een auto. Het is, denk ik, ook de manier van leven. Onze kinderen weten dat ze niet zomaar alles kunnen krijgen en dat ze altijd alles moeten delen.Maar wij horen ze niet klagen, sterker nog, het meisje dat als enigst kind alleen woont bij haar moeder zou graag bij ons (vader en ik) willen wonen omdat ze dan tenminste een broertje en zusjes heeft om mee te spelen.

Ik zou nu zelfs nog wel een 6de kindje willen, maar mijn vriend twijfelt wel vanwege de ruimte. Het is nu goed opgelost enz. Maar ja, je vraag was hoe het financieel te redden is... Het lukt.:-)

Groetjes van Wilma.

Reactie voor op de website?

117.23. Reactie op ruimtegebrek

Hoi,

Wij hebben 3 kinderen 9, 7, 2 en wonen in een woning met 3 slaapkamers. Onze oudste zoon van 9 heeft autisme. Hij heeft een tijdje met zijn zusje op één kamer gelegen. Dit ging niet meer. Toen hebben wij onze kamer ingeleverd en zijn wij op de middelgrootste kamer gaan slapen. Onze oudste en jongste zoon bij elkaar op de grootste kamer gelegd en onze dochter in een hoogslaper op de kleinste kamer. De jongste speelt toch nog niet zo vaak boven, en tot nu toe gaat dit goed.

Alleen, elkaar in de haren zitten blijven ze toch wel doen hoor, daar zoeken ze elkaar wel voor op.

Andrea

Reactie voor op de website?

117.24. Ruimtegebrek

Wij wonen in een vierkamerhuurwoning met 6 kinderen + een mannetje op komst. De twee meisjes van 11 en 9 slapen samen op een kamer en de twee jongens van 3 en 1 ook. De baby komt bij ons op de kamer en als deze zo groot wordt dat hij niet meer in een ledikantje past, zullen we de drie jongens op de "ouderslaapkamer" laten spelen en slapen en wordt de kleinere jongenskamer onze slaapkamer. Totdat we de staatloterij winnen zullen we op deze manier de kamers verdelen.

Het is jammer dat het een huurwoning is en we hier dus niet mogen aanbouwen, of de zolder mogen gebruiken als slaapkamer. Er zit namelijk geen vaste trap in en het gangetje boven is zo smal dat daar geen vaste trap inpast.

Ellen

Reactie voor op de website?

117.25. Ruimtegebrek

Bedankt voor de reakties tot zover! We hebben besloten om de oudste en de jongste bij elkaar te gaan leggen. Dan hebben de oudste 2 hun eigen plekje en de jongste is daar nog te klein voor en heeft dat dus nog niet nodig. Zo hoeven we niet te behangen, want mijn oudste heeft al een echte jongenskamer, we maken alleen een echt babyhoekje voor de jongste.

Mijn dochter krijgt dus haar eigen plekje terug. Ennnnnn......ons is verteld dat we binnen een jaar een eensgezinswoning zullen krijgen, dat is dus geweldig, want dan hebben ze straks alle 3 hun eigen plekje!

Groetjes Wendy.

Reactie voor op de website?

117.26. Leef je eigen leven

(Reactie op Hoe doen we dat financieel)

Hallo Lizzy

Ik heb samen met Erik 5 kinderen in de leeftijd van 3 tot 13 jaar en die brengen natuurlijk een hoop kosten met zich mee. Erik heeft een normaal inkomen. Ik denk dat je in je uitgaven je prioriteiten moet verleggen. Op vakantie? Nee dat kunnen wij niet, maar ik vind het al fijn dat we eens een paar weken niets moeten. Niet in de rij om te douchen 's morgens, maar douchen wanneer je wilt of gewoon de hele dag in je pyama blijven lopen. Even gewoon niets, zeker jezelf niet meten met anderen.

Erik en ik zijn tussen de was op zolder gaan slapen zodat de 3 oudsten een eigen kamer kunnen hebben omdat die naar de middelbare school gaan De 2 kleinsten gaan binnenkort bij elkaar op de kamer. Toevallig hebben we 4 slaapkamers op de eerste verdieping. Dat de was tussen ons inhangt is nou eenmaal zo. Nee het is geen Jan de Bouvrie, so what. Ooit denk ik ook wel eens aan een nieuwe bank of een groter gasfornuis, maar ik vind de muziekles of de sport veel belangrijker.

Op dit moment heb ik 2 pubers en merkleding hoeft voor hen niet. Heb ik nooit gekocht zal ik ook niet doen. Erik en ik hebben ze proberen mee te geven dat dat er niet toe doet, en als schoolvrienden je daar op beoordelen, ze je vrienden niet zijn. Tuurlijk zijn er mensen die zeggen nou wacht maar dat komt nog wel dat ze alleen merk ofzo willen. Want ze willen erbij horen. Voor een deel zal ik daar best wel in mee kunnen gaan, want ik snap wel dat je als puber niet wil opvallen. Maar alles heeft zijn grenzen. Niet ten koste van andere dingen. En ergens bijhoren is al helemaal niet nodig.

Tot nu toe gaat het met de pubers prima. Wat ik wel geleerd heb is me na al die jaren niets aan te trekken van wat anderen zeggen: leef je eigen leven, en ben jij daar blij mee en je naasten ook, wie dat ook zijn, dan is het goed. Als je alles doet vanuit je hart, is het goed. Soms denk ik ook wel eens: pff ik wou dat ik een pot met goud vond, maar dat is nu eenmaal niet zo. Dus elke hindernis, klein of groot, neem ik maar.

Yolanda

Reactie voor op de website?

117.27. Hoe doen we dat financieel!

Hoi Lizzy,

Je vraagt je af of het financiel allemaal nog te doen is als je aan een vierde kindje begint. Ik heb zelf 3 kinderen waarvan er al 1 op het voortgezet onderwijs zit, mijn vriend heeft ook 2kinderen, waardoor we dus regelmatig 5 kinderen in huis hebben! Hierdoor moesten wij een groter huis (hogere huur). We kwamen niet eens in aanmerking voor een kleinere woning. We hebben 3 ruime slaapkamers op de 1e verd. en 1 grote kamer op de 2e verdieping en daar ook nog een kleine ruimte (overloop) voor als de kinderen van mijn vriend komen in het weekend (eens in de 14 daag).

We hebben ook een grote auto moeten aanschaffen, dit is hetgene waar je man ook mee zit!? Een bus is niet altijd een optie, want ik vind dat alle kinderen veilig in de gordel moeten zitten en een bus heeft vaak alleen maar een 3zits achterbank waar eventueel wel 4 kids kunnen zitten. Maargoed wij hebben er 5! We hebben daarom een grote gezinsauto gekocht en hebben er veel plezier van, alleen het kost echt een vermogen, zeker met die euro is het allemaal bijna niet meer te doen!

Mijn vriend werkt, ik heb een baan van 16 uur per week en nog kunnen we net aan rondkomen. Sport is er al helemaal niet bij voor de kinderen, het voortgezet onderwijs is net zoals vele dingen dubbel zo duur als toen met de gulden. En helaas is ons loon niet verdubbeld maar gehalveerd!

Een groot gezin is iets wat ik altijd wilde hebben. Maar voor mensen met een modaal inkomen en kinderen die naar het voortgezetonderwijs gaan is het allemaal erg duur en moeilijk om te behappen!

Succes met je beslissing!

groetjes Wizzy

Reactie voor op de website?

117.28. Meer kinderen

Hallo,

ik heb een vraagje aan alle papa's en mama;s met een groter gezin. Momenteel hebben we 2 schatten van kinderen, en ik zou heel graag een groot gezin willen. Maar mijn man is hier niet zo voor. Hij vind het belangrijk dat we ook nog lekker kunnen leven (1x per jaar kamperen met de vouwwagen 300 euro en af en toe eens een chipsje etc). Maar ik zie het probleem niet echt. Als ik kijk hoeveel of eigenlijk hoe weinig de tweede kost (luiers van katoen, zelf koken, borstvoeding etc en later ook fietsje van oudste etc), denk ik dat het allemaal nogal moet meevallen. Maar misschien vergis ik me en is het wel heel zwaar financieel? Wie kan mij wat meer vertellen?

Hoe doen jullie het met slapen (wij hebben 3 slaapkamers) en hoe zit het met als je eens op bezoek gaat (ben je nog wel welkom met 4 of meer kinderen?) kun je bv nog muzieklessen etc betalen of zwemles? En hoe verdeel je het huishouden, (we werken allebei nico 32 uur en ik 20) heb je echt een grotere auto nodig? etc etc?

liefs Wendy

Reactie voor op de website?

117.29. Weet het niet meer wat ik moet doen!

Ik ben Paula en ben in december gaan samenwonen met mijn vriend. Samen hebben we drie kinderen van 3, 11 en 14 jaar. Hij werkt 32 uur en ik 20 uur. De uren die hij meer maakt gaat naar zijn hobbie. De kinderen van 11 en 14 sporten een keer in de week. Ik heb geen hobbies en de kleine gaat naar de kinderopvang als ik moet werken. De 2 oudsten verzorgen zichzelf als ze thuis komen van school.

Naast mijn werk doe ik het poetswerk, koken en het wassen van de kleding. Ik heb het gevoel dat ik geen tijd voor mezelf heb en ik alleen achter de rest van de familie aan ren om te zorgen dat het schoon is in huis en de was gedaan is en er eten op tafel staat. Ja niet vergeten, ook de wekelijkse boodschappen doe ik. Ik krijg geen hulp en hier zeggen ze ik moet het maar vragen. Maar als ik al diverse malen gevraagd heb, dan vraag ik daarna niet meer en heb ik zoiets: ze zien het toch zelf ook.

Het is moeilijk en zwaar en ik weet me geen raad meer, wat ik moet doen? Financieel zitten we aan de grond. De twee oudsten zijn niet mijn kinderen en dat maakt het ook moeilijk om hen te zeggen wat te doen. Dus zeg ik maar niets en doe het allemaal maar zelf. En mijn vriend meent dat hij genoeg doet om zijn luttele loontje van 1000 elke maand in huis te brengen. Voor de rest is hij alleen maar met zijn hobbie bezig of zit achter de computer of is aan het bankwerken en constant aan het bekvechten met zijn dochter.

Weet iemand raad hiermee of heeft iemand tips hoe ik dit kan aanpakken? Want ik zie nog maar één mogelijkheid en dat is hier vertrekken. Maar ja, zonder geld ben en kom je nergens en dat is eigenlijk niet wat ik wil. Ik wil rust, regelmaat en reinheid.

Paula

Reactie voor op de website?

117.30. Kind met ADHD slaapkamer delen

Onze zoon heeft ook een gedragsstoornis en heb op medische urgentie een andere woning gekregen. Met zijn 3-en op 1 kamer ging gewoon niet meer. Probeer het eens met een brief van de instantie waar je hulp van krijgt. Niet opgeven. De aanhouder wint!

Carmen

Reactie voor op de website?

117.31. Ook wij hebben een groter gezin...

.....oftewel, we hebben 5 kinderen tussen de 18 en de 9. Drie dames en twee heren. We hebben gewone eensgezinswoning,met boven drie slaapkamers, en op zolder ook een vaste slaapkamer. Onze oudste deelt de kamer met zijn broerttje van 12. Hun stapelbed staat precies in het midden en is bij de oudste aan de onderkant dichtgemaakt en bij zijn broertje de bovenkant. Ze hebben dus ieder eigen kant. Met eigen vloerbedekking, eigen behang, eigenlijk gewoon ieder eigen kamertje. Alleen delen ze de deur en moet de oudste zijn koptelefoon opzetten waneer zijn broertje in bed ligt.

Onze middelste dochter (14) en onze jongste dame van 9 delen ook ieder de slaapkamerdeur. Mijn man heeft zelf afscheiding geplaatst dmv meubelpanelen oid. De jongste heeft bed van IKEA (prinsessebed met witte spijlen), haar kamertje is roze, met klamboe, vast bureautje (zelf gemaakt van houten stellingkast en halfronde plank en roze-paars gebeitst) en de middelste heeft hoogslaper met burea en kast eronder, plus fijne stoel en smal plankenkastje waar ze veel prulletjes in kwijt kan.

Tuurlijk is de ruimte beperkt maar er zijn al veel vriendinnetjes langs geweest die jaloers waren op hun kamertjes. Onze oudste dochter heeft eigen kamer, de kleinste van het huis. Wijzelf slapen op zolder, heerlijk plek voor onszelf. Op de rest van de zolder heeft mijn man klein kamertje gecreeerd waar een pc staat en een tweepersoonsslaapbank, dus logeren is geen probleem al is bij het uitklappen de ruimte heel beperkt. Maar slaapt heerlijk!

Ook wij hebben geen enorm inkomen, net boven modaal maar is gewoon goed te doen zolang je de dingen goed uitstippelt. Genieten en niet afgaan op wat de buitenwereld vraagt.

Annemijn

Reactie voor op de website?

117.32. Zoon van 14 bij broertje van 4

Wie kan mij helpen met een goed advies? Mijn zoon van 14 slaapt bij zijn broertje van 4 op de kamer, onze dochter van 12 heeft een eigen kamertje. Het gaat op zich prima zo, behalve als mijn oudste zoon s'avonds iets voor zichzelf op zijn kamertje wil doen. Playstationnen of met een vriend een DVD kijken oid. De kleine gaat om 20.00h naar bed en vanaf die tijd kan de oudste dus nooit op zijn kamer. Hoe lossen andere ouders dit op? Ik vind het zo flauw om altijd maar te moeten zeggen dat hij s'avonds niet op zijn kamer kan, hij heeft ook tijd voor zichzelf nodig en een beetje privacy.

Ik hoop dat jullie een paar goede tips voor me hebben. Verhuizen is natuurlijk een optie, maar we wonen hier zo leuk!Liever niet dus... Alvast heel erg bedankt, ik breek hier al maaanden mijn hoofd over. Oudste broer en zus gaan niet samen, hebben we al eens uitgeprobeerd.

Groetjes, Nathalie
(Leuke website dit trouwens!!)

Reactie voor op de website?

117.33. Financieel voor Iyzzy

Hoi,

Wees niet bang, en ga voor dat vierde kindje, geniet ervan! Ik heb 7 kinderen en ben zwanger van de 8e. Weet je, als er 7 kunnen eten kunnen er ook 8 eten, zo denk ik. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar heb je wel eens bijgehouden hoeveel er de vuilnisbak in gaat? Je hebt niet veel nodig om leuk te leven, echt niet, en kleine kinderen zeker niet.

En als ze de leeftijd hebben dat kleding echt duur wordt, zijn ze oud genoeg voor een baantje, en kunnen ze het zelf verdienen! Daar word een kind echt alleen maar beter van. Wij hebben het ook best krap, maar of je nou 3 of 4 kinderen hebt,ga je toch pas echt merken als ze groot zijn.

Trudy

Reactie voor op de website?

117.34. Zoon van 14 bij broertje van 4?

Hoi Nathalie,

Het lijkt me niet alleen flauw voor je zoon van 14, hij heeft die ruimte ook echt nodig! Ik zie twee mogelijkheden: je zoontje de ene nacht/week bij je dochter, de andere nacht/week bij je zoon, maar beter nog: waarom kan je zoontje van 4 niet bij jezelf op de kamer?

Mijn zoontje van 4 vindt het wel fijn dat hij zijn eigen kamer heeft om in te spelen, maar slapen doet hij liever niet alleen (doet hij wel, maar liever niet). Voor hem is het volgens mij ook beter als hij zijn eigen kamer heeft. Ik heb dat vroeger ook een tijd niet gehad en ik moest namelijk wijken voor een jonger broertje, waardoor ik geen eigen plekje meer had. Dat heeft toch zijn sporen nagelaten.

Enfin, het eerlijkst voor je oudste kinderen lijkt mij om je zoontje van 4 bij jezelf op de kamer te laten slapen...

Groetjes, Merle

Reactie voor op de website?

117.35. Zoon van 14 bij broertje van 4

Doe je zoon van 4 bij jezelf op de kamer. Denk niet dat je dat zelf zo leuk vindt, maar het is ook niet leuk voor een knul van 14 jaar. Je zou ook kunnen overwegen om te gaan verhuizen.

Marie

Reactie voor op de website?

117.36. Kinderen met groot leeftijdsverschil samen

Samen met mijn man en 3 stiefkinderen woon ik in een rijtjeshuis met 3 slaapkamers. We wonen hier pas net en hebben veel geluk gehad dat we dit huis konden krijgen. Hoewel we 'in de lift' zitten kunnen we momenteel nog geen ander huis betalen (in de toekomst zal dit waarschijnlijk wel tot de mogelijkheden behoren). Nu zouden wij ook graag samen nog een kindje willen.... maar dan kom je wel met een ruimteprobleem.

Op zich maak ik me over de leefruimte geen zorgen (huiskamer is ruim genoeg en op zolder is er nog een soort open kamer waar wasmachine enzo staat en waar ook ruimte is voor de pc e.d.), maar qua slaapruimte wel. Van de kamer op zolder is niet echt goed een extra slaapkamer te maken (is een open ruimte en de wasmachine moet er staan), bovendien is het onze enige bergruimte, want de rest van de zolder is onze slaapkamer.

Goed, niet heel praktisch dus, maar ik ben er ergens wel van overtuigd dat als we er voor gaan er echt wel iets mogelijk moet zijn. Nu is mijn vraag: hebben jullie ervaringen met het delen van een kinderkamer met een vrij groot leeftijdsverschil tussen de kinderen. Momenteel slapen de jongste 2 (9 en 10 jaar) samen op een vrij ruime kamer (officieel ouderslaapkamer) in een stapelbed en de oudste (bijna 12 jaar) slaapt alleen in een klein kamertje. Ik weet niet zo goed hoe we het moeten doen als er eentje bijkomt. De jongste van 9 lijkt het wel leuk om met een kleintje in het kleine kamertje te gaan, maar hoe is dat op de lange termijn? Op zich passen er ook wel 3 kinderen in de kamer waar ze nu met 2-en liggen, maar toch...

Ik vind het erg jammer, want dit dilemma geeft me veel zorgen, maar ik wil onze droom ook niet zomaar laten varen. Wie heeft er tips en adviezen en misschien geruststellingen?

Bedankt! Ikke

Reactie voor op de website?

117.37. Lekker in het grote bed mogen slapen!

Reactie op Zoon van 14 bij broertje van 4?

Hai Nathalie.

Misschien is het probleem heel simpel op te lossen. Leg je kind van 4 op jullie eigen bed om in slaap te vallen. Daar een leuk bedritueel van maken met voorlezen samen in dat grote bed etc. De oudste van 14 heeft de kamer voor zichzelf 's avonds, tegen de tijd dat jij/jullie naar bed gaan neem je je kleuter op, even langs de wc en dan naar zijn eigen bed. Mijn jonge kinderen vonden dat altijd een privilege, en zeker geen straf!

succes, IJmkje

Reactie voor op de website?

117.38. Meer kinderen, meer genieten

Reactie op Meer kinderen

Hoi Wendy,

wij hebben 3 kinderen (7, 4 en baby van 8mnd) en werken allebei. 3 kinderen is onze max, want we wonen anders echt te klein en bovendien is het voor ons gevoel helemaal compleet nu. Qua financien is het te doen als je allebei werkt, lijkt me. Op bezoek gaan bij mensen is voor ons is zelden een probleem, eerder een feest. We hebben ook nog oppas aan huis als we samen willen uiteten/ naar de bios, etc. (Vergeet niet dat je naast je gezin ook nog een relatie hebt.) Een besluit om meer kinderen te willen moet wel van beide kanten komen, uiteindelijk moet je samen voor de kinderen zorgen. Ik wens je veel succes en sterkte toe!

groeten, Esther

Reactie voor op de website?

117.39. Samen slapen en een extra terugtrekruimte

Onze oplossing voor het slaapkamerdilemma is als volgt: wij hebben 3 slaapkamers, 2 grote en 1 kleine,en een redelijk ruime zolder die in 2 ruimtes verdeeld is. We hebben 4 kinderen die 2 aan 2 slapen. De grote kinderkamer is door de helft dmv een kast. De kleine kamer is daar te klein voor en is gewoon ingericht voor onze zoon van 5, met in de hoek een ledikant van zn zusje van 5 maanden. Op zolder is de ene helft speelkamer, met speelgoed, en de andere helft is ingericht met lekkere hangbank, tv met wii, playstation, cd/dvd speler en een bureau.

Als de kinderen alleen willen zijn kunnen ze kiezen of ze op hun kamer gaan of op zolder. Hun kamergenootje rest dan de andere optie. We hebben nog de wens voor een vijfde kindje. Die zal een paar jaar bij ons op de kamer slapen. Daarna gaan wij ws naar het kleine kamertje en splitsen we onze kamer ook in 2, en de speelkamer op zolder zal dan ook als slaapkamer moeten fungeren, waardoor de speelkamer wel wegvalt maar dan hebben ze in principe genoeg speelruimte op hun eigen kamer, plus nog de de extra relaxruimte.

Zo zouden ze toch genoeg privacy moeten hebben tot ze uit huis gaan lijkt ons. Verhuizen zullen we niet snel doen, behalve als het echt niet werkt zo.

Johanna

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Groot gezin, hoe doen we dat

 1. Kijk, en volg dan je hart
 2. Nu en later
 3. Vertrouw op jezelf en je relatie
 4. Hoe doen we dat
 5. Groot gezin, groot huis?
 6. Wat je ervan maakt
 7. Slaapkamers
 8. Grote zolder
 9. Ervaringen gevraagd van 3 en 1-jarige op 1 kamer
 10. (Nog?) geen probleem
 11. Delen van de slaapkamer
 12. Delen van slaapkamer gaat prima
 13. Samen slapen
 14. Dochters 11 en 4 op één kamer
 15. Hoe doen we dat financieel
 16. Twee kinderen op 1 kamer
 17. Kamers delen en licht slapen
 18. Hoe doen jullie dat financieel
 19. Het zooitje ongeregeld bij ons thuis :)
 20. Ruimtegebrek
 21. Ruimtegebrek
 22. Hoe doen we het financieel?
 23. Reactie op ruimtegebrek
 24. Ruimtegebrek
 25. Ruimtegebrek
 26. Leef je eigen leven
 27. Hoe doen we dat financieel!
 28. Meer kinderen
 29. Weet het niet meer wat ik moet doen!
 30. Kind met ADHD slaapkamer delen
 31. Ook wij hebben een groter gezin...
 32. Zoon van 14 bij broertje van 4
 33. Financieel voor Iyzzy
 34. Zoon van 14 bij broertje van 4?
 35. Zoon van 14 bij broertje van 4
 36. Kinderen met groot leeftijdsverschil samen
 37. Lekker in het grote bed mogen slapen!
 38. Meer kinderen, meer genieten
 39. Samen slapen en een extra terugtrekruimte

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.