Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

63. Zwanger na sterilisatie?

Mijn eileiders zijn 5 jaar geleden doorgebrand. Toch zou ik nog graag een kindje willen krijgen. Wie weet of dit mogenlijk is? Ervaringen en reactie's welkom.

Reactie voor op de website?

63.1. 3 kinderen na sterilisatie

Hoi,

Het is mogelijk om na je sterlisatie zwanger te raken. Heb zelfs nog 3 kinderen gekregen na mijn sterilisatie. Bij mij haddden ze ringetjes geplaatst: ringetjes zijn verwijderd, eileiders weer aan elkaar gezet en 3 maanden later was ik spontaan zwanger van mijn dochter. Enige nadeel van de operatie: je krijgt een buikoperatie; erg zwaar, bij mij duurde de operatie ruim 5 uur. Maar wel met het gewenste resultaat: zwanger!

Veel succes en ik zou als ik u was gewoon informeren bij uw huisarts voor eventuele mogelijkheden en door laten sturen naar een gyn.

groetjes Sylvia, moeder van 5 kinderen

Sylvia

Reactie voor op de website?

63.2. Herstel sterilisatie op internet

Achtereenvolgens komen aan bod:
 1. Nederlandstalige informatie
 2. Engelstalige informatie
 3. Discussie elders
Aanvullingen (en vooral ervaringen) zijn welkom!

Nederlandstalige informatie

Bij het Digitaal Ziekenhuis vinden we informatie over de sterilisatie van vrouw en man (zie ook hier). Er is ook aandacht voor de hersteloperatie bij de man, die ongeveer 45% kans van slagen heeft. Zie ook hier voor een eventuele hersteloperatie. Het Stichting Medisch Centrum voor Geboorteregeling (Kort Rapenburg 1-3, 2311 GC Leiden, 071 5161870) geeft informatie over de hersteloperatie bij de man. Of kijk op Fertiliteit.info. In de folder Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen kunnen we lezen dat
  de antistoffen tegen zaadcellen ontstaan bij 70% van de mannen die gesteriliseerd zijn. Ze blijven aanwezig na een hersteloperatie. Soms worden antistoffen gevonden na een ontsteking of een trauma van de zaadballen, soms ook is er geen duidelijke oorzaak. De betekenis van antistoffen is onduidelijk. Mogelijk kunnen zij soms een rol spelen bij kwaliteitsvermindering van het zaad, maar in andere gevallen blijken mannen met antistoffen normaal vruchtbaar. Wel speelt de hoeveelheid antistoffen een rol. Bij meer dan 90% is de vruchtbaarheid duidelijk verminderd. Dit is ook het geval als ze in het bloed aantoonbaar zijn bij een verdunning (titer) van 512x.

Het Deventer Ziekenhuis biedt veel en goed foldermateriaal aan (het gynaecologische deel onder copyright van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, die zelf ook veel goed foldermateriaal aanbieden). Er is een folder over sterilisatie bij de man, en de vrouw.

Op de site van Urologen Noord-en-midden Limburg vinden we meer informatie over het ongedaan maken van de sterilisatie bij de man. We citeren:

  Sterilisatie ongedaan maken bij de man ofwel vaso-vasostomie kent twee methoden: macroscopische en microscopische chirurgische techniek, waarbij de laatste een voordeel geeft met betrekking tot het zwangerschapspercentage.

  Resultaten in technisch herstel variëren tussen de 74 en 99%, waarbij aantoonbaar zaad kan worden geproduceerd. Echter de zwangerschapspercentages liggen lager en variëren tussen de 28 en 64%. Dit hangt samen met verschillende factoren. De zwangerschapskans is omgekeerd evenredig met de duur van de sterilisatie en wordt minder dan 50% na 8 jaar. Tevens hebben het ontstaan van sperma-antistoffen, spermakwaliteit en vrouwlijke factoren, waaronder de leeftijd van de partner, een belangrijke prognostische rol.

  Bij ongeveer 20% van de geopereerde mannen loopt binnen 1 jaar de spermakwaliteit weer terug. Een slechte zaadkwaliteit en autoantistoffen verhinderen vaak een spontane zwangerschap, zodat geassisteerde voortplanting aangewezen is.

  (M.J.F.M. de Bruin ; 22 januari 2000)

Op de site van Margriet aandacht voor hersteloperatie bij zowel vrouw als man. We citeren:

  Het besluit tot sterilisatie in een periode van ernstige huwelijks- of relatieproblemen leidt vaak tot spijt achteraf. Dat is uit onderzoek naar voren gekomen. Daarnaast kan het zijn dat iemand een nieuwe relatie krijgt of een kind verliest, waardoor hij of zij toch een (nieuwe) kinderwens krijgt. In dat geval kan gekozen worden voor een hersteloperatie.

  Als sterilisatie bij de vrouw is gerealiseerd door middel van een klemmetje of ringetje om de eileider, is een hersteloperatie in 70% van de gevallen succesvol. Na het dichtschroeien of doorsnijden van de eileiders is het moeilijker om de gang van het eitje door de eileiders weer mogelijk te maken. Het succes van een hersteloperatie hangt dan af van de mate waarin de eileiders door de operatie beschadigd zijn. Herstel na een hysteroscopische sterilisatie - waarbij de eileiders met siliconen zijn opgevuld - is nog onvoldoende onderzocht.

  Bij de man heeft een hersteloperatie 50 tot 60% kans van slagen. Daarmee wordt bedoeld dat het in die gevallen lukt om de zaadleiders weer toegankelijk te maken. Dat wil nog niet zeggen dat de man ook weer vruchtbaar is, want soms worden inmiddels antistoffen tegen de eigen zaadcellen gemaakt. Dat proces zet zich na de operatie gewoon voort.

Engelstalige informatie

In de engelstalige literatuur wordt de hersteloperatie bij de man aangeduid als vasectomy reversal of vasovasostomy (soms met streepje vaso-vasostomy).

De site Vasectomy.com geeft goede achtergrondinformatie. Maar The Patient's Guide to Vasectomy Reversal is een zeer informatief document voor de "patient". De Abington Urological Specialists hebben een pagina met vragen rond de hersteloperatie bij de man. Zij geven de volgende tabel:

Hierin zien we bijvoorbeeld dat als je na 3-8 jaar een hersteloperatie laat uitvoeren, je een kans hebt van 53% dat deze tot zwangerschap leidt. Soortgelijke informatie vinden we bij Vasectomy Reversals, Urologist John Gatewood MD.

ICSI

Er is een alternatief voor de hersteloperatie bij de man: Sperm Aspiration for ICSI (ontwikkeld in Brussel). Via een speciale operatie-techniek wordt sperma gewonnen uit de zaadbal, en vervolgens wordt via ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection) de bevruchting met de eicel tot stand gebracht. Een vergelijking tussen de combinatie van deze twee technieken en de microscopische hersteloperatie kunnen we lezen op de site van het Infertility Center.

In de folder van Freya staat naast veel informatie ook een lijst van klinieken waar je voor ICSI terecht kunt.

Kosten en vergoeding van hersteloperatie

Ee heretseloperatie wordt niet altijd zomaar vergoed door de ziektenkostenerzekeraar. Wil je daar meer over weten, dan kun je terecht op de FAQ Vergoeding en kosten van hulpvan Freya, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek.

Discussie elders

Het FERTI Magazine biedt via het FertiCafé een discussielijst over de gevolgen van verminderde vruchtbaarheid.

Reactie voor op de website?

63.3. Herstellen van sterilisatie bij man

Mijn echtgenoot was tijdens een vorige relatie ook gesteriliseerd. Na bijna 1,5 jaar hebben wij deze sterilisatie ongedaan laten maken en hebben tot hiertoe reeds 1 schattig zoontje erbij. Wel moet gemeld worden dat deze operatie geen lachertje is. Het duurt ongeveer 4 uur (microchirurgie) en je moet 3 dagen plat liggen aangezien de zaadleiders gekleefd worden i.p.v. genaaid. Daarna is er nog een rust van 6 weken voorzien, die zeker niet overdreven is.

Toppunt van alles: ik ben ook gesteriliseerd en dit kon niet ongedaan gemaakt worden, maar ik ben wel via in-vitro fertilisatie (IVF) zwanger geraakt van mijn echtgenoot.

Hopelijk heb ik je een beetje hoop gegeven.

Ingrid

Reactie voor op de website?

63.4. Het kan

Een herstel-operatie bij een man is goed mogelijk. Men zegt dat er 50% kans op een zwangerschap is binnen twee jaar. In Leiden is een kliniek die erin gespecialiseerd is, daar hebben wij een goede ervaring mee. De naam weet ik niet meer.

Was zelf na 2 maanden zwanger, er loopt hier nu een prachtig klein kereltje rond waar we erg gelukkig mee zijn.

Succes, Anna

Reactie voor op de website?

63.5. Herstel operatie bij de man. Manieren/technieken

Mijn ervaring:

Herstel operatie bij de man is mogelijk. Wordt niet vergoed. Kosten +/- 2000 euro. Hierbij ga ik uit van dagbehandeling.

Ik ben zelf onlangs hersteld. Om kwart voor acht reed ik de operatiekamer in. Operatie duurde minder dan 2 uur. Ik kon om 12 uur weer naar huis. De tweede dag na de operatie mocht ik in principe weer aan het werk. Geen platliggen, geen 6 weken rust. Het verschil zit hem in de techniek van de operatie. Dat er ook gelijmd werd was mij niet bekend.

Wel ken ik 2 andere vormen: het werken met stents (dunne draden in de zaadleiders die na een aantal dagen weer verwijderd worden) en het aan elkaar naaien m.b.v. een dubbellaags techniek (binnenkant en buitenkant zaadleider) al dan niet vereenvoudigd. Deze tweede manier, en dan met name de vereenvoudigde, kost veel minder tijd, terwijl de kans op succes even groot zou zijn. Voor mij is dat nog afwachten....

Rutger

Reactie voor op de website?

63.6. Zwanger na hersteloperatie

Ik heb geen uitslagen of zo maar we hebben na de hersteloperatie wel nog drie kinderen erbij gekregen. Wat zei de arts? Bij ons zeiden ze dat er 50% kans was op een zwangerschap. En je ziet, het resultaat bij ons was prima. Ik hoop dat het voor jullie ook gauw goed komt. Ik wens je veel geluk.

Groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

63.7. Sterilisatie ongedaan!

Ja Edwin, bij een man kan dat. Moet je maar eens met de uroloog overleggen, bij ons werd dat door de verzekering betaald. Dat moet je maar eens bij je ziektekostenverzekeraar na vragen. Bij iedere man is het resultaat van zo een operatie weer anders, want er spelen meer factoren mee zoals: hoelang ben je al gesteriliseerd en hoe is het gedaan. De uroloog kan je vertellen hoeveel kans je weer hebt op vruchtbaarheid. Wij kregen nog 3 kinderen na de herstel operatie, zoals ik al schreef.

Ik wens je veel succes.
Groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

63.8. Kliniek Leiden

De kliniek in Leiden die je bedoelt heet het SMCG, Stichting Medisch Centrum Geboorteregeling en is een onderdeel van Geboorteregeling Zuid- en West Nederland.

Op hun site kun je meer informatie vinden over een hersteloperatie.

Monica

Reactie voor op de website?

63.9. Een groot gezin? GRAAG!

Als ik op deze site de vragen en de reactie's lees betreffende hersteloperaties en zwangerschappen dan denk ik "goh, was ìk alvast maar zover dat ik me met deze 'zaken' kon gaan bezig houden". Ik heb nl. een relatie met een (gescheiden) man die ongeveer 6 jaar geleden gesteriliseerd is, hij heeft 3 kinderen (wonen bij de moeder). Ik heb geen kinderen maar wil ze dolgraag hebben, nu is het wel zo dat zijn kinderen ook een beetje van mij zijn maar het is tòch anders.

In het begin van onze relatie (ongeveer 1 1/2 jaar geleden) wou hij nog samen met mij een kindje, we zijn zelfs bij de uroloog in het VU-ziekenhuis geweest. Nu is het krijgen van een kindje ('t liefst meer) van ons samen onbespreekbaar geworden ('ik heb er al 3'!). We hebben een prima relatie maar dit onderwerp gaat toch wat tussen ons in staan, ik durf er al niet meer over te praten terwijl mijn kinderwens supergroot is! Als ik dan bijv. lees dat Louise samen met haar man 6 kinderen heeft en Nadine 3 kinderen en dat zij ook nog graag samen met hun (nieuwe) partner een kindje willen, dan moet ik toegeven dat ik daar behoorlijk jaloers op kan zijn! Kon ik maar een overtuigende reden aandragen richting mijn partner dat ook hij overstag gaat. Ik heb het idee dat hij toch tegen de hersteloperatie aanziet, met name de periode erna, dit schijnt vrij heftig te zijn.

Nu las ik iets over een alternatief voor een hersteloperatie (ICSI) en kunstmatig laten inplanten en heb daar nogal wat vragen over, zoals 'vindt dit ook in Nederland plaats?' en 'zijn de kosten hiervan lager dan van een hersteloperatie?' (onze verzekering vergoedt nl. ook niets; hij is particulier verzekerd). Kan iemand mij informatie hierover verstrekken of een website?

Anne

Reactie voor op de website?

63.10. Valt wel mee

De hersteloperatie is wel een behoorlijke ingreep maar dat gaat onder narcose. Mijn man was dezelfde dag weer thuis en wat betreft daarna valt het over het algemeen wel mee. Mijn man ging na twee dagen weer werken, het voelde niet anders als toen hij zich liet steriliseren. Maar is het dat wel bij jouw man, of wil hij echt geen kinderen meer?

Dat andere wat jij bedoelt is ook een behoorlijke ingreep zei mijn huisarts en dan moet de man ook een kleine operatie ondergaan, het is ook veel meer gedoe.

Misschien moeten jullie eerst heel goed erover praten wat hem nu eigenlijk dwars zit en je moet hem duidelijk maken hoe belangrijk het voor jou is om een kind van jullie samen te hebben.

Ik wens je veel succes.
Groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

63.11. Hersteloperatie vrouw

Vandaag precies een week geleden lag ik op de operatietafel voor een hersteloperatie. De klemmetjes die er 9 jaar geleden op gezet zijn na een nogal dramatische zwangerschaps-periode (bekkeninstabiliteit, postnatale depressie wat uiteindelijk ook leidde tot een echtscheiding vorig jaar) werden er tussenuit gehaald en de eileider aan elkaar gelijmd en daarna gehecht.

Ben in de loop van vorig jaar een nieuw leven gestart met een man, net als ik 36 jr., die door allerlei omstandigheden in zīn huwelijk geen kinderen van zichzelf heeft. De keuze om te gaan voor een hersteloperatie was heel moeilijk, ik heb een gezonde dochter van 12jr en een gezonde zoon van 9jr. Tijdens mijn laatste zwangerschap lag ik vóór de bevalling drie maanden plat en ben ik 6maanden bezig geweest met herstellen om vervolgens in een diepe put van gevoelloosheid te belanden veroorzaakt, mede, door een verkeerde hormoonbalans.

Maar goed, afgelopen donderdag was het dan zover. Ik werd om 9uur de zaal uitgereden op weg naar de operatie ruimte. Toen ik rond 12 uur weer bij mīn positieven kwam, was het eerste wat ik wilde doen, thuis bellen dat alles goed was. De eerste dag na de operatie had ik een catheter en een infuus, die mochten er de volgende dag al weer uit omdat ik alweer zelf dronk en ik mocht ook alweer een gewone maaltijd. De tweede dag na de operatie mocht ik even uit bed. Dat viel best tegen door een zeer pijnlijk schrijnend gevoel. Omdat ik het niet zag zitten op zo'n po-stoel ben ik heel voorzichtig naar het toilet gegaan. Later die dag nog 5x. Echt niet prettig om te doen. Maar zo kreeg ik gelijk voldoende beweging,

Zaterdag mocht ik zelf gaan douchen, geweldig! Omdat eten, drinken, plassen en douchen zo goed ging, hoefde ik eigenlijk alleen nog maar ontlasting te hebben gehad om naar huis te mogen. Zondagochtend gebeurde dat ook vanzelf, dus mocht ik na het middagdutje naar huis.

Vóór de operatie zei de arts dat ik rekening moest houden met een week ziekenhuis, maar ik was zondag al weer thuis. Natuurlijk moet ik heel voorzichtig doen, het is een niet geringe ingreep. Ik kan mīn buikspieren niet gebruiken maar ik heb nu de gelegenheid om twee weken bedrust te houden, daar maak ik dan ook gretig gebruik van. Ik houd je op de hoogte van het verdere verloop.

Jeanette

Reactie voor op de website?

63.12. Hersteloperatie mislukt. Ivf niet!

Ik heb in mei 2002 een hersteloperatie gehad, ook mijn cyclus was altijd heel goed. Maar na een tijdje begon het ook allemaal vreemd te doen en ben toen vaak voor controle terug geweest. Keer op keer kreeg ik onderzoeken en alles was goed zeiden ze. Binnen 1 jaar moest ik zwanger worden. Aangezien ik al 37 was, vond ik het allemaal te lang duren, en heb bij een controle gevraagd of ze niet eens zouden kijken of de operatie wel gelukt was. Ik kreeg dus een onderzoek waarbij ze vloeistof in je eileiders spuiten. En toen bleek dat alles dichtzat.... dus niet gelukt.

Ik werd aangemeld voor ivf, en ben nu zwanger van een tweeling na mijn 2de ivf poging.

Gerda

Reactie voor op de website?

63.13. Hersteloperatie via laparoscopie

Hoi

Het is nu ook mogelijk om via een laparoscopie een en ander te herstellen. Je bent dan maar één dag in het ziekenhuis en je herstelt veel snelller. Dit doen ze onder andere in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

groet, Maureen

Reactie voor op de website?

63.14. Hersteloperatie bij de vrouw

Hallo allemaal,

Om jullie wat inzicht te laten krijgen in wat je te wachten staat bij een hersteloperatie is het zinvol om op de site van maxima medisch centrum in veldhoven te kijken. Met name op het gedeelte vrouw en laparoscopie. Hier wordt precies uitgelegd hoe een en ander in zijn werk gaat.

Ik ben inmiddels onder behandeling. Eerst een soort in-take gesprek. Onderzoek van baarmoeder, uitstrijkje en bloedafname. Hierna een zaadonderzoek van mijn man en nog een echo en dan kom ik op de wachtlijst. Volgens mijn arts duurt dit maximaal 3 maanden vanaf start traject. D.w.z. vanaf het intake gesprek.

Ik hoop dat iedereen die nog met deze vraag worstelt een antwoord vindt op de site van maxima medisch centrum, vrouw. Ikzelf heb lang moeten zoeken om helderheid te krijgen. Er is maar weinig info voorhanden! Ik heb er veel aan gehad en kan iedereen dr. Wiegerinck aanbevelen. Hij is gespecialiseerd in het verrichten van hersteloperaties!

Groetjes Maureen

Reactie voor op de website?

63.15. Hersteloperatie bij man

Ik ben Irene, 38 jaar en ben getrouwd met Paul, 43 jaar. Paul heeft in december 2000 een hersteloperatie ondergaan. Uit controle na de operatie bleek ook dat hij verminderd vruchtbaar was. Het ZH adviseerde ons het een jaar aan te kijken, had de operatie dan nog niet het gewenste resultaat (een zwangerschap dus) dan moesten we terug komen.

Precies na een jaar (december 2001) was het "raak" en hebben we nu een pachtige dochter erbij.

Ik wens jullie veel geluk en succes!!
groetjes Irene

Reactie voor op de website?

63.16. De stand van zake na ruim 6 maanden

Hallo,

Het is nu ruim zes maanden na de hersteloperatie waarover ik al tweemaal verslag heb gedaan. Gisterochtend heb ik mijn urine naar de huisarts gebracht en... ik ben positief oftewel zwanger!!

Nou gaan we natuurlijk eerst kijken waar het vruchtje zich aan het nestelen is, de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is namelijk zelfs groter dan éen op de juiste plek en dat komt doordat, waar de eileiders opnieuw aan elkaar bevestigd zijn er een miniem dikteverschil is waarop de bevruchte eicel kán blijven steken.

Heel spannend dus. Ik moet mij echt bedwingen om niet heel snel het tijgerskipakje te gaan kopen waar ik al maanden kwijlend omheen gelopen heb. Ik wil eerst zien op een echo, dat het echt allemaal oké is.

Het is eigenlijk toch allemaal heel snel gegaan, de gyneacoloog heeft immers gezegd dat het zelfs wel twee jaar op zich zou kunnen laten wachten. Ik ben na de operatie wel erg onregelmatig ongestels geweest en heb het idee dat mijn hormonen ook behoorlijk op hol waren. Tot twee keer eerder was ik, terwijl ik voor de operatie altijd klokslag de 24 dag menstrueerde, flink overtijd.

Ik laat snel weer iets van mij horen als ik nieuws te melden heb.

Jeanette

Reactie voor op de website?

63.17. Hersteloperatie mislukt

Hoi allemaal,

Ik heb een vraagje. Ben 25 feb geopereerd, heb herstel operatie gehad. Nu is dat mislukt, mijn eilijders zijn verschrompeld. Wist niet eens dat dat kan. Maar ja, grote domper voor me. We wilden nog zo graag een kindje. Nu wil ik weten of er vrouwen zijn die dit ook hebben meegemaakt en door middel van iets anders toch zwanger zijn geworden, ivf ofzo? Ik heb nu al zoveel meegemaakt, een operatie die toch niet echt prettig is, veel pijn.

Ik kan me er eigenlijk niet bij neerleggen dat ik geen kindje meer kan krijgen. Sorry dat ik dit even anoniem doe.

groetjes even zo

Reactie voor op de website?

63.18. Algehele vergoedingen

Hierbij wil ik iedereeen waarschuwen en ook oproepen om je niet direkt bij het niet betalen vanuit de verzekering van je operatie neer te leggen. Het is natuurlijk niet hetzelfde als een hersteloperatie maar een paar jaar terug moest mijn zoontje operatief worden geholpen aan zijn gebit. Als het kind niet geestelijke gehandicapt was dan kreeg ik het niet vergoed (raar maar waar). Toch ben ik ten strijde gegaan met de verzekering. Vele artsen geraadgepleegd, vele brieven telefoontjes en uitleg bij de verzekering. Ik heb het gewonnen, na drie maanden stress en ergenis heb ik fiat gekregen en 85% van de operatie vergoed gekregen.

Leg je dus niet direkt neer bij de NEE die verzekeringen zo makkelijk geven. Ga onderzoeken wat je mogelijkheden zijn zoek desnoods personen die hetzelfde mee hebben gemaakt of meemaken en maak je sterk. We betalen toch niet voor niets hoge premie's. Nee heb je, ja kun je echt krijgen. Toon aan dat je niet zomaar je neerlegt bij de beslissing die wordt gemaakt achter een bureau. Wees duidelijk en wees vooral voorbereid!

De verzekeringen moeten nu maar eens leren dat het om mensen gaat en dat regels niet altijd zo maar toepasbaar zijn op ieder mens, we zijn toch allemaal verschillend.

Ik wens jullie veel succes met de operaties, en hoop dat jullie in ieder geval een deel vergoed kunnen krijgen.

Yvonne

Reactie voor op de website?

63.19. Hoe verder na mislukte hersteloperatie?

Hallo,

Mijn man heeft 2 hersteloperaties gehad. Ze zijn alletwee mislukt. Nu ivf. Ben al 2 jaar bezig, nu met 3e poging. Echt niet leuk. Weet iemand een andere oplossing?

groetjes Babs

Reactie voor op de website?

63.20. Verder met ivf icsi

Bij mijn man hebben ze ook een hersteloperatie gedaan. Maar mislukt. Nu doen we ivf icsi. Dit is wel te doen, maar ook zwaar en veel hormonen. Ik zit bij Dijkzigt, erg goed ziekenhuis.

dag groetjes Babs

Reactie voor op de website?

63.21. Twijfel hoort erbij

Ik ben 39 en heb 3 zoons uit mijn vorige relatie. Zij wonen bij hun moeder. Mijn partner is 29 en heeft een sterke kinderwens. Vier jaar gelden, kort na het begin van onze relatie, heb ik een hersteloperatie ondergaan, maar zonder resultaat. Nu sta ik opnieuw op de wachtlijst, maar ik twijfel al bijna een jaar. Want mijn leven verloopt lekker zo. De kids worden zelfstandiger en we krijgen onze handen wat meer vrij voor andere dingen, zoals vakanties met z'n tweeën, lekker uitslapen en uit eten gaan.

Toch heb ik na al mijn twijfels besloten dat ik wil doorgaan met een nieuwe hersteloperatie in de hoop dat mijn partner zwanger wordt. Ik weet namelijk wat het hebben van kinderen met je doet. Voor mij is het een groot geluk om kinderen te hebben. Wie ben ik dan om mijn partner datzelfde geluk te ontzeggen? Alleen maar omdat ik mijn gemakkelijke leventje wil handhaven? Mijn partner moet immers leren omgaan met drie kinderen die niet van haar zijn én met een ex-partner van mij erbij op de achtergrond. Dat is een grotere opgave dan minder op vakantie gaan en lekker kunnen luieren in het weekend. Bovendien: ook een nieuw kindje wordt groot en is over 7 jaar even oud als mijn jongste nu.

En dan die angst voor een hersteloperatie: natuurlijk is het niet fijn om met een van je gevoeligste lichaamsdelen onder het mes te gaan. Maar de pijn en het ongemak die dat met zich meebrengt, is niet te vergelijken met 9 maanden zwangerschap een een bevalling. Maar ja, wij mannen zijn nu eenmaal kleinzeriger dan de meeste vrouwen.

Tot slot de kosten: volgens het NIBUD kost een kind gemiddeld 40-000 tot 50-000 euro tot zijn of haar 18e verjaardag. Dan kan een operatie er toch ook nog wel af? Al zijn er veel verzekeraars die de kosten wel degelijk vergoeden. En anders kun je altijd nog een vakantie overslaan.

Jan

Reactie voor op de website?

63.22. icsi-mesa

Wij lopen nu bij de gyn omdat wij na een mislukte hersteloperatie graag in aanmerking willen komen voor icsi-mesa. Wij hebben al 3 jongens van 16, 13 en 6 jaar, maar de kinderwens is vorig jaar weer teruggekomen. In oktober is hij geholpen en na de eerste 3 maanden was zijn zaad 600.000 zaadjes per ml, weinig dus, drie maanden later was het resultaat 0 dus niets meer. De uroloog zei: jammer er is niets meer aan te doen. En nu zijn we zelf verder gaan zoeken via freya. Daar is de methode icsi-mesa genoemd, omdat mijn man helemaal geen zaad meer heeft wordt het operatief uit de balzak gehaald, omdat de ervaring leert dat daar vaak wel levende zaadjes inzitten.

Nu mijn vraag. Waarom moet je als vrouw zoveel spuiten en medicijnen gebruiken als het duidelijk is dat het aan de man ligt? Of is dat omdat je dan nog vruchtbaarder bent? En hoe zwaar is het eigenlijk, want dat lees ik nergens terug, er is weinig informatie over namelijk. Ik heb zoiets, wij willen nog heel graag een kindje, maar niet ten nadele van onze andere kinderen. Het schijnt psychich heel zwaar te zijn en erg uitputtend, maar hoe uit zich dat dan? Misschien een beetje dom, maar lig je dan de hele dag in bed, of is het maar een beetje stress?

Ik hoop dat je een antwoord voor ons hebt, want wij willen nog heel graag een kindje maar niet ten nadele van de andere jongens en van ons gezinsleven.

Groetjes van Thea

Reactie voor op de website?

63.23. Voor Thea

Hoi Thea,

Wij hebben wel ivf gehad maar geen icsi-mesa. Toch kan ik wel wat vragen voor je beantwoorden. Zowel bij ivf als bij icsi moet de vrouw veel hormonen slikken. Dit doe je om een groter aantal eicellen te kweken tijdens de cyclus. Dit doen ze om de beste ervoor uit te kunnen selecteren. Een ander hormoon is er voor om je eigen cyclus plat te liggen. En tegen de tijd dat de puntie in zicht komt moet je weer een ander hormoon spuiten. Het ziekenhuis geeft dit allemaal duidelijk aan.

Tijdens het hormoon spuiten heb je veel echo onderzoek naar de grote van de follikels (die meten ze steeds om de punctiedatum te kunnen prikken).

Je kunt je bij freya ook aanmelden op de mailinglijst voor isci en een voor mesa/tesa aanmelden dan kun je hierover mailen met lotgenoten. Dat geeft enorm veel steun.

De behandeling is zwaar. Je weet nooit hoe emotioneel je wordt van al die hormonen, je kunt plots heel anders reageren en geestelijk is het zwaar. Hoop dat het zo wat betreft het isci gedeelte al wat duidelijker is.

veel succes Lyda

Reactie voor op de website?

63.24. Top!

Ha Jan,

Ik las je reactie; is helemaal bijzonder! Geweldig hoe je over je eigen twijfel heen hebt kunnen zetten en nu hebt besloten toch mee te gaan in de wens van je nieuwe vrouw.

Het is zo herkenbaar; ikzelf ben inmiddels twee jaar (volgend jaar april 3 jaar) bezig om te proberen een kind te krijgen.

In eerste instantie van mijn toenmalige man, maar toen hij na drie maanden huwelijk de handdoek in de ring gooide, besloot ik BAM-moeder te worden omdat de wens te sterk was; heb een weg van medicijnen, ziekenhuisbezoeken, specialisten, onderzoeken achter de rug; ben nu 36 jaar en er is geconstateerd dat ik PCO heb (verdikte eierstokken); deze zijn afgelopen november gelaserd, maar dat zou maar een half jaar effect hebben. Een lange weg afgelegd en in de veronderstelling dat het nu moest gaan lukken; drie donoren lieten het afweten en heb het nu dus ook los gelaten.

Sinds februari dit jaar een lieve man ontmoet, een zoon van 13 en gesteriliseerd. Hij weet nog niet of hij nog een kind wil; precies hoe jij eigenlijk schrijft: hij is kort geleden gescheiden na een huwelijk van 20 jaar en wil nu gaan leven.

Het is nog pril tussen ons en het voelt heel goed, maar hij zal hier wel een beslissing in moeten nemen. De stelligheid van het begin (absoluut geen kinderen meer) is er een beetje af, maar er zijn bij hem nog wel twijfels.

Wellicht ga ik wat hebben aan jouw verhaal en jouw argumenten waarom WEL een kind...

bedankt en heel veel succes!

Marion

Reactie voor op de website?

63.25. Zelfde schuitje

Ik kom uit een relatie van drie en een half jaar; ben in augustus 2002 getrouwd en in december 2002 wilde mijn man scheiden; ik was in april van dat jaar met de pil gestopt en na een paar maanden via de huisarts naar de gynaecoloog gestuurd en moest aan de primolut (om mijn ongesteldheid op te wekken) en de clomid (voor de eirijping). Deze man had een dochtertje van anderhalf uit een vorige relatie waar ik drie en een half jaar part-time moeder voor ben geweest. We hadden een goede band en op het moment van scheiden heb ik nooit geen afscheid van haar mogen nemen want op dat moment was zij weer ineens ZIJN dochter.

Aangezien mijn kinderwens sterk was/is, ben ik na mijn scheiding doorgegaan met de ziekenhuisbezoeken, medicijnen, onderzoeken en operaties.

In november ben ik geopereerd omdat ik PCO bleek te hebben (verharde eierstokken die het onmogelijk maken dat er een eisprong plaatsvindt) in die tijd zijn er drie donoren afgehaakt en bleek de operatie een 'houdbaarheid' te hebben van een half jaar.

Heb het voor mezelf toen maar los gelaten; inmiddels heb ik sinds februari van dit jaar een hele lieve man ontmoet. Hij is 41 en heeft een huwelijk van 23 jaar achter de rug en een zoon van 13 en hij is gesteriliseerd omdat hij geen kinderen meer wilde en zijn vrouw in bescherming wilde nemen.

Wij hebben het ook over kinderen gehad; hij heeft mij leren kennen toen ik nog met het BAM-moederschap bezig was.

Hij twijfelt; de absolute stelligheid van het begin (geen kinderen meer want ik heb die beslissing niet voor niets genomen) is er een beetje af, maar zekerheid heb ik daarentegen ook nog niet.

Het is nog pril tussen ons en we kunnen er over praten, maar er zal op een gegeven moment wel een beslissing in genomen moeten worden.

Ik hoop voor je dat jullie er uit komen, maar ik voel heel goed wat je bedoelt kinderen van een ander is en blijft anders.

Beel sterkte

Marion

Reactie voor op de website?

63.26. Voor Maureen

Hoi Maureen

Eerst en vooral bedankt voor je antwoord. Doet deugd om eens een positief berichtje te krijgen. Ik moet zeggen dat ik er toch wel sterk over nadenk om mijn sterilisatie ongedaan te laten maken in Nederland. Als dit bij jullie op 1 dag kan geklaard worden zie ik niet in waarom ik hier in België zo'n zware operatie zou ondergaan. Enig probleempje is natuurlijk dat ik totaal geen informatie heb of dit ook effectief mogelijk zou zijn en bij welke gynecoloog ik hiervoor moet zijn.

Kan jij mij misschien aan een goede gynecoloog helpen in Nederland. Ikzelf ben woonachtig te Zemst (Tussen Antwerpen en Brussel). Ben ongeveer van dezelfde leeftijd als jij. Binnen een goede 2 weken wordt ik 35. Ben mama van een dochter van 13 en een zoontje van 11. Vorig jaar heeft mijn toenmalige man mij verlaten voor een 20-jarige en ondertussen is onze scheiding ook definitief. Ikzelf heb sinds 7 maanden ook een lieve man leren kennen die 4 jaar jonger is dan mezelf en nog geen kinderen heeft maar er wel hevig naar verlangt. Deze relatie voelt echt wel heel goed aan en ik zou er dan ook alles voor over hebben om hem nog 1 of 2 kindjes te schenken. Hoop echt dat het nog mag lukken.

Alvast bedankt!

Reactie voor op de website?

63.27. Hoe is de kans

Hoi Hanneke,

Het lijkt mij verstandig dat als jullie een kindje samen willen dat jullie niet te lang wachten met de herstel-operatie. De kans op een zwangerschap is veel groter als de hersteloperatie tussen de 0 en 6 jaar zit na de sterilisatie van de man, tussen de 7 en 10 jaar neemt de kans redelijk snel af. En als het van je vriend 4 jaar geleden is en je wacht nog eens vier jaar dan is de kans niet zo heel groot meer.

Mijn vriend heeft zelf ook 2 kinderen van 5 en 8 jaar en ik wil ook graag nog een kindje van hem. Na mijn verjaardag over 2 weken gaan we samen naar het ziekenhuis voor een hersteloperatie, de uroloog geeft ons een goede kans van slagen, omdat het bij hem ook 4 jaar geleden is, maar de kans zit er toch in dat het niet lukt.

Dus ik zou zeggen wacht niet te lang en bekijk de mogelijkheid om een ander voorbehoedsmiddel te gaan gebruiken. Als wij een kindje samen hebben wil ik er graag nog 1 dus in de tussentijd neem ik denk ik een spiraaltje, in iedergeval geen pil meer.

Ik wens je veel succes, groetjes Esther

Reactie voor op de website?

63.28. Kinderwens

Ik zit met het volgende probleem: 3 jaar geleden ben ik bevallen van een wolk van een dochter. Ik was net 23 en mijn man 43. Vlak daarna heeft hij zich laten steriliseren, hij had al 3 zoons uit zijn eerste huwelijk en nu een dochter, dus ja, het gezin was compleet. Logisch toch? Aangezien ik altijd gezegd had dat ik ook graag maar 1 kindje wilde voorzag ik geen enkel probleem.

Nu zijn we 3 jaar verder en ben ik erachter dat dit misschien toch niet zo logisch was als ik had gedacht en weet ik dat ik te jong was om zo'n belangrijke beslissing te nemen voor de rest van mijn leven. Bovendien wist ik nog maar net 1 maand wat het was om moeder te zijn! Sinds een jaar word ik verscheurd door de wens van een tweede kindje.

Na een half jaar heb ik hierover gepraat met mijn man en in eerste instantie zag hij dit niet zitten. Later wilde hij eerst wat rust in ons leven en waarschijnlijk zou hij dan wel van gedachten veranderen.

We zijn nu meer dan een half jaar verder en zijn "bedenktijd" is nu al opgelopen van een half jaar naar een jaar en nu al anderhalf jaar. Rust voorzie ik niet in ons leven, daar zijn we het type mens niet voor. Het onderwerp baby durf ik niet meer aan te snijden, maar als ik op straat loop lijkt het wel alsof iedereen om me heen zwanger is en het doet o zo zeer.... Ik begrijp wel dat zijn geluk compleet is, maar ik wil zo graag dat hij ook begrijpt dat er bij nog een stukje ontbreekt.

Heeft er iemand misschien hetzelfde meegemaakt en kan iemand mij vertellen hoe ik hier verder mee om moet gaan??

wanhopige moeder

Reactie voor op de website?

63.29. Ook spijt van de sterilisatie

Hoi wanhopige moeder,

Ik ben een moeder van nu 29 jaar en heb drie kinderen, van 5, 2, en bijna 1, en mijn man heeft zich laten steriliseren.

Mijn zwangerschappen waren zwaar en de tijden na de geboorte van de kinderen niet leuk door postpartum depressies. En mijn derde zoontje was niet geheel gepland, dus ik heb hele drukke jaren achter de rug.

Nu gaan we volgend jaar verhuizen, en willen we ook even genieten van de leuke tijd die nu wel gaat komen na het eerste jaar. Ik ben behandeld ivm een jeugdtrauma, en heb bij de derde geen postpartum depressie gehad, maar omdat deze twee zo dicht op elkaar zitten heb ik nog niet kunnen genieten. Nu zou ik zo graag als de jongste straks op school zit graag toch nog een keer zwanger willen zijn en alles nog een keer meemaken, met een baby zonder al die druktemakers om me heen, hihihi als je snapt wat ik bedoel.

Mijn man staat er dus voor open, maar duurt nog een jaar of 3 voor we zover zijn. Dus ik snap je frustratie heel goed, ik denk dat jullie er over moeten blijven praten, zoals nog jij niets zegt, vindt hij het allang best.

Hoe staan jullie er nu tegen over.

gr Wendy van al drie zonnetjes.

Reactie voor op de website?

63.30. Reactie op verhaal van Wendy

Hoi Wendy,

Bedankt voor je reactie. Ik zou heel graag je drukke jaren overgenomen hebben, maar ben helaas tijdens mijn laatste gesprek met mijn man geconfronteerd met het harde feit dat er geen tweede zal komen.... dus dat betekent het einde van mijn droom.

Ik ben blij, boos en teleurgesteld. Blij dat hij eerlijk is geweest en boos en teleurgesteld om de boodschap.

En natuurlijk, net toen ik mezelf ervan had overtuigd dat we ook dit kunnen overleven heb ik het blijde bericht ontvangen dat mijn schoonzus in verwachting is van haar eerste kindje. Ik ben heel blij voor ze, maar toch heb ik het gevoel alsof ik de genadeklap heb gekregen.

En zelfs nu denk ik nog: misschien als straks het kindje geboren is, dan verandert hij misschien wel van gedachten..... Ik blijf maar hopen, al zal het net als jullie misschien nog wel 3 jaar duren.

Veel plezier met je 3 zonnetjes!

Groetjes, Linda.

Reactie voor op de website?

63.31. Hersteloperatie man

Hoi,

Mijn man heeft afgelopen donderdag een hersteloperatie ondergaan en dit is allemaal reuze meegevallen. Hij is s'morgens om 8 uur geholpen onder volledige narcose en mocht s'middags om 3 uur weer naar huis. Hij heeft er ook in de dagen erna weinig last van gehad.. heeft niet 1 pijnstiller hoeven te slikken.

Vandaag om 13.00 uur worden de draadjes verwijderd en ja, dan is het afwachten wanneer de operatie zijn vruchten gaat afwerpen. Mijn man is geholpen in het st. Lucas ziekenhuis in Winschoten en dit is echt heel goed bevallen. De begeleiding en verzorging etc. Ook de wachttijd was erg kort. We zijn voor intakegesprek geweest op 4 november en de operatie was 2 december. Super toch?!

Saskia

Reactie voor op de website?

63.32. Waarschuwing: herstel na sterilisatie

Voor alle belanghebbenden.

Op 8-12-2004, heeft een uroloog geprobeerd de sterilisatie bij mij (man van 36) ongedaan te maken. Dit is helaas onmogelijk gebleken, daar de sterilisatie zelf dusdanig slecht is uitgevoerd dat er absoluut géén mogelijkheid bestond dit te herstellen. Men trof één en al littekenweefsel van brandwondjes aan.

Lieve medemens, wilt u zich laten steriliseren, vraag dan in vredesnaam om een knoopje en laat je NIET schroeien.

Dick

Reactie voor op de website?

63.33. Na 5 jaar slagingspercentage flink lager

Hoi Angela,

Is het echt zo dat na 5 jaar het slagingspercentage sterk afneemt? Ik heb het al eerder gelezen, maar mijn vriend vertelde me dat zijn arts had gezegd dat hij pas een hersteloperatie moest laten uitvoeren op het moment dat de kinderwens ook daadwerkelijk 'daar' zou zijn.

Dallas

Reactie voor op de website?

63.34. Hersteloperatie goed gelukt, nu 35wkn zwanger

Hoi, na mijn hersteloperatie in aug 2003, heb ik verslag gedaan van de operatie en het herstel.

Ik ben nu 38 jaar mijn kinderen uit mijn eerste huwelijk zijn 13 en 11jaar en vinden het geweldig, dat we er een kindje bij krijgen. Ik had bij de tweede bekkeninstabiliteit, deze keer ook, maar doordat ik er rekening mee gehouden heb dat het kon gebeuren, hebben we al bij de eerste klachten maatregelen genomen (zoals minderen met uren, bekkenband, veel rust, goed naar de signalen luisteren) en kon ik langer doorlopen, al begint het nu wel zwaar te worden,

Ik raakte best snel zwanger, maar dat ging helaas in de 9e week mis. Vier maanden na de MK was ik weer zwanger en ik voelde mij helemaal toppie! Inmiddels ben ik 35wkn zwanger en steeds goed onder controle, ik weet al dat we een zoon krijgen. Over ruim een maand hebben we er een kindje bij (voor mijn huidige man de eerste) en dat is het allemaal waard, omdat ik volop van de zwangerschap geniet.

Jeanette

Reactie voor op de website?

63.35. Wat is mesa/tesa

Mesa betekent microchirurgische epidiymale sperma aspiratie, tesa is een iets andere variant en dan heb je nog de pesa behandeling.

Maar waar het op neer komt is dat heel veel mannen na een hersteloperatie direct of na een lange tijd wondweefsel en littekenweefsel aanmaken. Dit is bij man het geval. We hadden eerst steeds na het brengen van zijn sperma redelijk goed nieuw, maar na afgelopen keer was het negatief, het is nu bijna een jaar geleden na zijn hersteloperatie.

Waar we nu voor in aanmerking komen is opnieuw een hersteloperatie, maar dan begin je weer van voor af aan en de hoop word steeds minder naar gelang je blijft proberen. In de jaren loopt de kwaliteit terug. De arts heeft besloten ons door te sturen naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Daar gaan ze een van de drie methodes uitvoeren. Het is voor mannen die een aangeboren iets hebben of voor mannen die geen kwaliteit meer hebben na een ongeluk en voor mannen na een hersteloperatie waar er geen bewegend of levend zaad uit zijn penis komt.

Het is niet zo dat het proberen dan voorbij is. Voordat het sperma zijn doel bij de vrouw bereikt, is het een hele lange weg. Het kan zijn dat het zaad "onderweg" afsterft of iets dergelijks. Het kan zo zijn dat er in zijn ballen of bijballen wel levend en bewegend zaad zit, en dat gaan ze nu bekijken. Ze gaan dan onder algehele narcose bij mijn man met behulp van een microscoop kijken of er levend zaad is en dan gaan ze met een kleine naald in de bijbal en zuigen ze het zaad op. Dat wordt gelijk ter plekke bekeken en beoordeeld. Is er geen goede kwaliteit, dan prikken ze in zijn andere bijbal. Is de kwaliteit redelijk tot goed gaan ze dat invriezen.

Bij mij worden dan de eierstokken gestimuleerd, net als bij ivf en icsi. Dan wordt het geëjaculeerd zaad gebruikt en erna gestreefd meerdere eicellen te laten rijpen, waarmee de zwangerschapkans wordt vergroot.

Twee tot vijf dagen gelijk na de follikelpunctie van de vrouw moet dan ook de man nog eens behandeld worden en worden er doorgaans 2 embryo's in de baarmoeder geplaatst. En dan maar wachten of je zwanger bent.

Aangezien er twee embryo's geplaats worden, mits de kwaliteit er is, is de kans op een tweeling redelijk groot.

Ik hoop dat je nu weet wat de behandeling inhoudt die wij gaan doen. We moeten eerst nog een uitnodiging krijgen en gaan kijken welke de meest geschikte behandeling is voor ons.

Maar we gaan eerst lekker 2 weken naar Egypte om lekker tot rust te komen en te genieten van elkaar zonder erbij na te hoeven denken wanneer ik wel of niet vruchtbaar in welke periode ben.

Maar tuurlijk was een spontane zwangerschap het fijnste en het beste geweest. We hebben dus beiden hoop genoeg om uit te blijven kijken naar een kleintje en hoop moet je blijven houden. Maar het moet geen obsessie worden, dat is bij mij absoluut niet het geval. We bekijken het stap voor stap.

Jij veel succes en als je meer weet bij jou laat je het me weten, hoop ik.

Groetjes Debbie

Noot van de redactie: Zie ook eens op de website Medisch geassisteerde voortplanting

Reactie voor op de website?

63.36. Zwanger door IVF

Je kunt nog zwanger worden door middel van ivf! Dan nemen ze een eicel en een zaadcel dat wordt dan een embryo en dat plaatsten ze terug in de baarmoeder. Je eierstokken werken nog wel maar de weg om het embryo in te laten nestelen is afgesloten.

Reactie voor op de website?

63.37. Icsi en pesa

Wij zijn gister voor het eerst in het andere ziekenhuis geweest, wij zijn namelijk doorgestuurd naar een beter gespecialiseerd ziekenhuis met dit soort zaken namelijk het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. We hadden een gesprek met de gynacoloog en de uroloog, als eerste staan we nu op de wachtlijst voor icsi in combinatie met pesa, omdat het zaad van mijn man niet via de normale weg eruit komt en het eerste terug draaien van de sterilisatie was mislukt. Mijn man heeft namelijk geen levend zaad en het is zo dat die zaadjes afsterven tijdens hun weg. Nu wordt er bij mijn man een teelbal-injectie gedaan en gaan daar direct het zaad wegzuigen. Tevens heeft de uroloog besloten nogmaals de sterilisatie te laten terugdraaien, omdat na twee keer het vaak beter lukt en zou ik toch nog mischien op de normale manier zwanger kunnen worden.

Maar goed we gaan nu door een lange molen heen, dat weet ik wel het is geen kwestie van weken en maanden maar maanden en 1 of 2 jaar als het tegenzit. Ook moet ik over 3 maand 10 kilo afgevallen zijn. Ik ben te zwaar voor de icsi en moet 10 kilo kwijt, ik ben altijd al wat zwaarder geweest en mijn hele jeugd aan het lijnen, maar mischien omdat er nu druk achter staat het mij gaat lukken, dat moet gewoon met zo'n stok achter de deur. Het is tevens voor een goed doel toch?

Ik ben benieuwd hoe het met jou is afgelopen. Laat me het weten en ik hou jou ook op de hoogte van de gang van zaken 2 juni is onze volgende afspraak en dan gaan ze een uitstrijkje maken, gister is er beide bij ons bloed geprikt.

Gr debbie

Reactie voor op de website?

63.38. Niet vergoed worden en icsi incombinatie met tesa

Hallo allemaal,

ik lees diverse berichten en ik zit ook met het probleem de kosten van de operatie te betalen. zo'n 10 berichten naar boven heb ik al mijn hele verhaal gedaan, en verteld dat ze bij ons icsi incombinatie met tesa gaan uitvoeren.

Mijn man is op 5 april 2004 geopereerd (herstel operatie) en ik ben ook verzekerd bij CZ en toen werd het wel vergoed, en per 1 jan. 2005 niet meer. Daar baal ik ook van omdat onze uroloog nu een tweede herstel operatie wil hebben. En tijdens die operatie gaan ze een teelbal punctie doen.

De eerste 3 isci pogingen ben ik voor verzekerd, ben namelijk ook aanvullend verzekerd, maar voor de herstel operatie niet meer. Voorheen liep ik in het canisius ziekenhuis in Nijmegen en nu zijn wij door verwezen i.v.m de nieuwe methode naar het Radboud ziekenhuis. Wel balen, want in het canisius ziekenhuis kost een herstel operatie 1500 euro zonder overnachting en nu in het radboud € 3400 zonder overnachting, dit moeten wij gaan vergoeden.

Nu vragen wij een telefonische consult aan met de uroloog om toch voor de andere behandeling te gaan, het kost enorm veel geld en als de herstel weer mislukt is het geld weg, maargoed aan de andere kant zouden we de mogenlijkheid hebben toch nog op de spontane manier zwanger te kunnen worden, daar gaat iedereen natuurlijk voor, maar ook wij hebben dat bedrag niet zo op een rekening staan. Dus we gaan nu overleggen met de uroloog wat hij ervan vind.

Voor de mensen die willen weten hoelang mijn man is gesteriliseerd, hij is 8 jaar gesteriliseerd geweest en heeft 5 kinderen, 1 uit zijn eerste huwelijk en 4 uit zijn tweede, en die vier wonen bij ons in huis. en is het voor mij niet te begrijpen dat de moeder van deze 4 hun in de steek heeft gelaten bij de scheiding om een andere man, en heeft zelf weer een kind bij die man, terwijl wij kindergek zijn en helaas alles tegen hebben. Zo zie je maar dat het allemaal oneerlijk is verdeeld. Maar goed ik heb nog geen kinder van mijzelf dus ik zou het erg graag willen meemaken, natuurlijk net als vele hierop de site...

gr Debbie

Reactie voor op de website?

63.39. Hersteloperatie mbt zwanger worden op latere leeftijd

In www.trouw.nl van vandaag (12 okt 2005) een goed artikel over zwanger worden op latere leeftijd. Heeft niets te maken met hersteloperatie, maar geeft wel aan hoe je kansen liggen om nog zwanger te worden na je 40e. Na je 43e wordt ivf over het algemeen niet meer aangeboden, bijna zinloos.

Ineke

Reactie voor op de website?

63.40. Kosten en ervaring hersteloperatie

Kijk eens op de website van de Bergland Kliniek. Dit is een privékliniek in Tilburg, die een nieuwe techniek gebruik voor het herstel. Het kost 3800 euro. Als er na 3 maanden (zie voorwaarden) helemaal geen sperma wordt gevonden, krijg je het hele bedrag terug. Dat wil je natuurlijk niet, eigenlijk, maar het geeft wel een prettig gevoel.

De artsen van de Bergland kliniek zijn erg goed. Ze nemen alle tijd om al je vragen te beantwoorden (wij zaten er ruim een uur voor de eerste afspraak). De operatie is zwaar, mijn vriend is 2 weken geleden geopereerd en alles is nog erg pijnlijk. Volgens de arts is het goed gelukt, hij heeft alles mooi aan elkaar gekregen en aan 1 kant trof hij levend zaad aan. De andere kant heeft misschien een 'kickstart' nodig, zeg maar.

Ik ben wel een beetje zenuwachtig, maar ik ben blij dat het tot nu toe goed is gegaan.

Esther

Reactie voor op de website?

63.41. Icsi

Hallo lieve mensen,

als je meer wilt weten over icsi/ivf en dergelijke behandelingen, kom dan eens kijken op www.stilverlangen.nl, een site voor mensen met een kinderwens, erg fijne site en erg interresant en veel steun en begrip.

Michelle

Reactie voor op de website?

63.42. No sperm-No pay

Jazeker is er nog een ziekenhuis met begrip, kijk maar op de site van Bergland Kliniek in Tilburg.

Jacqueline

Reactie voor op de website?

63.43. Gynaecoloog wil niet meewerken

Hoi, ik ben nu 24 jaar en heb 2 prachtige zonen van 7 en 9, ook mijn zwangerschappen waren niet probleemloos, vroegtijdige weeën en allebei met keizersnede gehaald, een met 6 mnd, die woog 1415gr, en een met 7 mnd 2240gr. Ook bij mij werd er op mijn 18de sterelisatie aangeraden, iets waar ik niet echt achter stond. Maar na vele beloftes van de gynaecoloog heb ik het toch maar gedaan.

Er werd me beloofd dat zodra ik een baby zou willen, de klemmen er meteen af konden. Ik ben nu al bijna 3 jr bezig om ze eraf te krijgen, maar ze willen het niet doen!!

Ik hoop dat iemand me kan helpen! Wil graag een baby met mijn vriend, wie heeft informatie of wie hebben het zelfde meegemaakt en waarbij het nu wel is gelukt? Alvast heeeeel erg bedankt.

Veel liefs een hopeloze moeder

Reactie voor op de website?

63.44. Second Opinion

Zelfs gynaecologen hebben soms vooroordelen, helaas. Mijn advies is om een second opinion aan te vragen bij een andere gynaecoloog. Vraag je huidige gynaecoloog z'n argumenten op papier te zetten en ga daarmee naar een andere arts. Je krijgt dan wellicht een beter advies.

Trouwens, je hebt ook recht op inzage van je eigen gegevens.

Succes!

Reactie voor op de website?

63.45. Gynaecoloog wil niet meewerken

Hey... allereerst bedankt voor je reactie. Ik heb mijn gynaecoloog gevraagd om mij iets meer duidelijkheid te geven over de soort van sterilisatie. Zoals zij zegt heeft ze er klemmen op gezet. Alleen toen ze me had doorverwezen naar het amcg groningen, en ik daar een gesprek had over de hersteloperatie konden ze me niet vertellen wat voor soort sterilisatie ik had, en er werd meteen verteld dat als ik ze eraf wil hebben dat ik dat alleen via de rechter kan doen! Wat een beetje vreemd is.

Ik heb mijn gyn. daar op aangesproken en ze zou voor mij kijken wat er nog meer mogelijk was. Nou maar hopen dat ze een oplossing kunnen vinden. En anders hoop ik via deze site een beetje meer informatie kan krijgen over andere mogelijkheden, en of iemand hetzelfde probleem heeft/gehad en die er een andere mogelijkheid voor gevonden heeft.

Alvast bedankt. groetjes Mariska een hopeloze moeder

Reactie voor op de website?

63.46. Hoe snel mag je zwanger raken na hersteloperatie?

Ik heb verschillende reacties bekeken, en ben nu heel benieuwd of iemand weet hoe snel je zwanger mag raken na een hersteloperatie, mijn hersteloperatie staat gepland op 14 november a.s. mits er niks tussenkomt(spoedoperatie of dergelijke), in mijn omgeving wordt gesproken van zes maanden "rust" voordat je zwanger mag raken, maar is dat ook zo?

Misschien kan iemand mij hier wat mee over vertellen, alvast bedankt!

Eelkje.

Reactie voor op de website?

63.47. Praktijkervaring met hersteloperatie in België

Uitwijken naar Belgie voor hersteloperatie heeft voordelen, maar wie heeft praktijkervaring Wij staan momenteel op de wachtlijst van het sint fransiscus ziekenhuis in R'dam, wat de kosten van de ingreep zijn is nogal onduidelijk: wij hebben drie verschillende prijzen (in vier weken tijd) aangehoord. Waarbij de goedkoopste prijs 2160 euro is en de duurste bijna 3200 euro: nogal een verschil.

Nadat Ben voor het eerste consult bij de Uroloog is geweest, werden wij twee dagen later al opgebeld voor een operatiedatum op 28 september jl. Helaas is deze operatiedatum afgeblazen door een spoedoperatie, en kon er ook geen nieuwe datum geprikt worden. Wij hebben via Achmea zorgbemiddeling aangevraagd en ook de verzekering kreeg geen nieuwe datum op tafel. wel heeft Achmea ons doorgestuurd naar een ziekenhuis in Belgie Sint Jan te Brugge, waar de ingreep afgerond 1300 euro kost inclusief opname en overnachting.

In tegensteling tot Nederland ben je niet alleen veel goedkoeper uit, maar wordt de patient ook een nacht ter observatie in het ziekenhuis gehouden. Als familie kun je gebruik maken van de overnachtingsfaciliteiten voor een geringe eigen bijdrage.

De wachtlijst voor een eerste consult is 1 week en de operatie kan twee weken nadien plaatsvinden. Wij zijn nu in afwachting van de folder die Achmea ons opstuurt, maar zullen hoogstwaarschijnlijk uitwijken naar Belgie, tenzij er mensen zijn die ons dit absoluut afraden ivm vervelende ervaringen. Iedereen vertelt me nu dat de zorg in Belgie velen malen beter is dan in ons eigen landje, maar instictief voelt het toch vreemd aan.

Wie heeft ervaring in Belgie met hersteloperatie voor de man en heeft dit geleid tot een zwangerschap?

Reactie voor op de website?

63.48. Advies hersteloperatie

Mijn vriend heeft paar maanden geleden een hersteloperatie (na sterilisatie van 11 jaar) laten uitvoeren in Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam. De operatie is geslaagd en er zijn bij zijn eerste zaadonderzoek ook levende zaadcellen aangetroffen. We zijn nu aan het oefenen en wie weet lukt het op redelijke termijn zwanger te geraken.

We zijn heel tevreden over Dijkzigt ziekenhuis en ik heb me zelf daar ook laten onderzoeken of bij mij alles in orde is. (heb o.a. een larascopie gehad)

Mocht het zwanger geraken binnen redelijke termijn niet lukken, dan bestaat er misschien de mogelijkheid tot kunstmatige bevruchting en dat zouden we dan ook in Dijkzigt ziekenhuis laten doen. Onze medische gegevens zijn daar dus al bekend en dan zou meteen met kunstmatige bevruchting gestart kunnen worden en hoeven we niet naar andere ziekenhuizen en niet weer de medische molen in.

We hebben voor Dijkzigt ziekenhuis gekozen op omdat ze in academische ziekenhuizen verder met technieken zijn dan in algemene ziekenhuizen.

groetjes Anne

Reactie voor op de website?

63.49. Antwoord vraag Nicole

De ingreep kost in Dijkzight ca. 3100 euro, deze prijs is gelijk aan de duurste prijs die aan ons opgegeven is door het Sint Franciscus Gasthuis (R'dam). De prijsopgave van Sint Fransciscus lopen uiteen van 2150 euro tot 3150 euro. Via Casa ( www.casa.nl) kun je geholpen worden vanaf 1100 euro (herstel van 1 zaadleider) en voor het herstel van beide zaadleiders wordt 1700 euro gevraagd.

In het Slingerland ziekenhuis uit Doetichem is een wachttijd van 3 weken, zonder verwijskaart overigens, en de prijs 2450 euro. De Bergman kliniek vraagt 3800 euro, maar hiervoor krijg je ook de niet goed - geld terug garantie.

In Belgie zijn de prijzen beduidend lager, de wachttijden aanzienlijk korter. In het AZ Sint Jan ziekenhuis te Brugge kost de hersteloperatie 1260 euro inclusief een overnachting, die noodzakelijk geacht wordt i.v.m. complicaties / ter observatie.

In beginsel was ik erg sceptisch om naar Belgie te gaan, maar de gezondheidszorg in Belgie blijkt een van de beste gezondheidszorgen, met Frankrijk, van Europa te zijn. Wat betreft de "boe"- verhalen omtrent behandeling in Belgie kan ik het volgende mededelen: de kans van slagen is ongeveer 50%, de ingreep is overal feitelijk hetzelfde en ieder ziekenhuis houdt zijn eigen verkooppraatje, maar overal krijg je garantie tot aan de deur m.u.v. de Bergman kliniek, maar daar is de prijs ook naar.

Ik wens jou en je man veel succes. Mijn echtgenoot wordt volgende week maandag 30 oktober in Belgie geholpen, wij zijn d.m.v. onze ziektenkostenverzekering Achmea tot de keuze van Belgie gekomen. Wat betreft de vergoeding door de ziektekostenverzekering kan ik mededelen dat merendeels deze ingreep niet vergoeden, dus voor eigen rekening komen. Wel schijnen er twee verzekeringsmaatschappijen te zijn die de ingreep wel vergoeden. Welke dat zijn, weet ik niet.

Groetjes, Lisa

Reactie voor op de website?

63.50. Vragen over o.a. hersteloperatie sterilisatie vrouw

Hoi ik ben Esther,

Ik zit best met een groot probleem. Ik ben namelijk 39 jaar en ik ongeveer een jaar geleden gesteriliseerd. Dit was in verband met een trombose en een spatader aan mijn rechterbeen. Ze hebben bij mij ook nog geprobeerd om een spiraal in te brengen maar dat kon niet. Voor mijn gevoel ben ik gedwongen gesteriliseerd.

Ik heb namelijk met mijn vriend nog een hele grote kinderwens. Het allerlaatste een kindje van onszelf, maar mijn ouders en ook onze huisarts hebben ons tegengewerkt. Volgens mijn ouders zouden wij geen goede ouders kunnen zijn en volgens mijn huisarts ben ik te oud om kinderen te krijgen. Wat moeten wij doen? We willen zou graag en we worden altijd maar tegengehouden! Als we nog doorzetten zit ik zelf nog wel met 3 operaties eerst een kijkoperatie of mijn eierstokken nog wel in orde zijn dan een hersteloperatie en dan op het einde nog een sterilisatie.

We hebben ook nog in ons gedachten een adoptie en een IVF-behandeling. Bij de adoptie vinden we het nadeel dat het geen kindje van onszelf is. De IVF-behandeling vindt ik ook moeilijk. Kan iemand mij uitleggen wat dat inhoudt?

Wij kunnen in onze omgeving eigenlijk niet praten over dit onderwerp! Dit vinden wij niet leuk!

Groeten Esther en Guido

Reactie voor op de website?

63.51. Kosten ingreep: antwoord vraag Nicole

Hallo Nicole,

De ingreep kost in Dijkzight ca. 3100 euro, deze prijs is gelijk aan de duurste prijs die aan ons opgegeven is door het Sint Franciscus Gasthuis (R'dam). De prijsopgave van Sint Fransciscus lopen uiteen van 2150 euro tot 3150 euro. Via Casa ( www.casa.nl) kun je geholpen worden vanaf 1100 euro (herstel van 1 zaadleider) en voor het herstel van beide zaadleiders wordt 1700 euro gevraagd.

In het Slingerland ziekenhuis uit Doetichem is een wachttijd van 3 weken, zonder verwijskaart overigens, en de prijs 2450 euro.

De Bergman kliniek vraagt 3800 euro, maar hiervoor krijg je ook de niet-goed - geld-terug garantie.

In Belgie zijn de prijzen beduidend lager, de wachttijden aanzienlijk korter. In het AZ Sint Jan ziekenhuis te Brugge kost de hersteloperatie 1260 euro inclusief een overnachting, die noodzakelijk geacht wordt i.v.m. complicaties / ter observatie. In beginsel was ik erg sceptisch om naar Belgie te gaan, maar de gezondheidszorg in Belgie blijkt een van de beste gezondheidszorgen, met Frankrijk, van Europa te zijn.

Wat betreft de "boe"- verhalen omtrent behandeling in Belgie kan ik het volgende mededelen: de kans van slagen is ongeveer 50%, de ingreep is overal feitelijk hetzelfde en ieder ziekenhuis houdt zijn eigen verkooppraatje, maar overal krijg je garantie tot aan de deur m.u.v. de Bergman kliniek, maar daar is de prijs ook naar.

Ik wens jou en je man veel succes. Mijn echtgenoot wordt volgende week maandag 30 oktober in Belgie geholpen, wij zijn d.m.v. onze ziektenkostenverzekering Achmea tot de keuze van Belgie gekomen.

Groetjes, Lisa

Reactie voor op de website?

63.52. Kans van slagen

De kans van slagen bij een hersteloperatie is niet zozeer gelegen in een academisch ziekenhuis al dan niet. Meerdere factoren, zoals antistoffen, de duur van sterilisatie et cetera blijken meer bepalend factoren te zijn in deze.

Wanneer een hersteloperatie in een algemeem ziekenhuis mislukt zal m.i. deze ingreep ook in een academisch ziekenhuis mislukken: de ingreep is immer hetzelfde en iedere uroloog is een uroloog.

Wanneer men echt garantie tot slagen wil hebben (of in ieder geval een niet goed geld terug garantie), kan men zich beter melden bij de Bergmann kliniek, wanneer de ingreep mislukt krijgt men geen zaad cadeau maar wel de kosten van de ingreep volledig terugbetaald. De kosten bedragen: 3800 euro, 600 euro duurder dan het Erasmus Centrum ( Dijkzigt) te Rotterdam.

Overigens vind ik wel dat de overheid met het besluit om de hersteloperatie uit het verzekeringspakket wel toezicht mag gaan houden op de wildgroei van prijzen in ziekenhuizen. In Nederland is de goedkoopste 1100 euro bij Casa en de duurste 3800 euro bij de eerder genoemde Bergmann kliniek. m.i. ben je in de Nederlandse gezondheidszorg vogelvrij verklaard en aan de willekeur van ziekenhuis - tarieven overgeleverd.

Magdalena

Reactie voor op de website?

63.53. Zwanger na hersteloperatie man!

Ik heb in ongeveer april van dit jaar hier ook al een bericht achtergelaten, op de dag dat mijn man een hersteloperatie had ondergaan, die op dat moment behoorlijk veel pijn opleverde.

De operatie was gedeeltelijk geslaagd, één zaadleider was maar gelukt. Na een paar maanden werd de zaadopbrengst en kwaliteit gecontroleerd, en deze was van maar één zaadleider, slechts 20%! Een behoorlijke domper dus. Na 3 maanden zou het zaad nogmaals gecontroleerd worden, en was het dan nog zo minimaal, dan zouden wij worden doorgestuurd naar de gyneacoloog voor verdere behandeling. Het zaad zou dan gefilterd worden, of zoiets....

Maar het bleek allemaal niet meer nodig, want in dezelfde maand na de eerste controle bleek ik zwanger te zijn! Twee maanden na de operatie! Ik ben inmiddels 25 weken zwanger, en het gaat allemaal prima.

Ik vind het nog steeds een wondertje dat het ondanks de toch negatieve uitslag gewoon wél gelukt is! Misschien is dit een hart onder de riem voor iedereen die hier ook mee bezig is, sterkte!

Marieke

Reactie voor op de website?

63.54. Hersteloperatie

Ik ben zojuist geopereerd, bij mij kon 1 kant worden hersteld. Ik ben vorige week dinsdag geopereerd en ben nu 1 dag uit het ziekenhuis. Het is zeker geen kleine ingreep! Steriliseren duurt ongeveer een half uurtje en gebeurt via een kijkoperatie maar het ongedaan maken kan niet op deze manier. Niet als je ringetjes hebt of als je eileiders zijn doorgebrand. Het herstellen duurt toch zeker wel 3 tot 4 uur daarom lijkt het me sterk wat Sabrina zegtdat ze maar 1 dag hoeft te blijven. Ik moet eerst 2 maal gemenstrueerd hebben eer ik mag proberen om zwanger te worden. Het is tenslotte toch een buikoperatie die je achter de rug hebt.

Ik ben nu een week verder en mag zes weken niks doen, ik dacht dat dát wel mee zou vallen maar ik kan ook niks doen dus ik neem dat advies toch maar in acht. Ik ben erg blij dat het- ook al is het maar aan 1 kant, is gelukt maar je moet er wel wat voor over hebben. Ik ben verzekerd bij Delta Lloyd, wel een uitgebreide verzekering, en de operatie is volledig vergoed.

Angelina

Reactie voor op de website?

63.55. Reactie op gyn wil niet meewerken

Volgens mijn eigen gyn kon mijn sterilisatie niet hersteld worden. Dit was 4 jaar geleden en al die tijd zat ik daar erg mee tot ik 4 maanden terug voor een second opinion naar een ander ziekenhuis ben gegaan, daar werd ik door verwezen naar het Leids Universitair Medisch Cenrum in Leiden.

Ik had op 23 oktober van dit jaar een afspraak bij Dr Trimbos, zij is gespecialiseerd in dit soort operaties en op 21 november ben ik al met succes geopereerd! Misschien dat je het daar zou kunnen proberen, veel succes!

Angelina

Reactie voor op de website?

63.56. Ervaringen met ruggeprik

Hoi, mij werd ook een ruggeprik aangeraden, ik moet zeggen dat ik hier heel erg nerveus over was maar ja van narcose ben ik altijd zo ziek en moet dan veel braken en dat is met een buikwond ook geen pretje. De anesesist en verpleegkundigen hebben erg hun best gedaan om mij gerust te stellen en te laten ontspannen.

Eerst werd op mijn rug een tekening gemaakt waar ik geprikt zou worden, daarna werd ik eerst verdoofd. Dat is best een vervelend brandend gevoel maar duurt maar een paar seconden, daarna gaan ze je de ruggeprik geven. Dat voel je wel maar doet geen pijn, het lijkt net of iemand tegen je rug aan drukt en klaar.

Het fijne van een ruggeprik is dat ze via dat slangetje de pijn kunnen bestrijden, het slangetje is aangesloten op een pomp die geleidelijk aan een pijnbestrijdingsmiddel afgeeft en ik kon zelf ook bijpompen. Ik heb drie dagen dat slangetje in mijn rug gehad en de pijn viel erg mee, nadat ze het slangetje eruit hadden gehaald kreeg ik paracetamol en tussendoor injecties voor de pijn, dat werkte veel minder dan die pomp.

Ik ben blij dat ik voor de ruggeprik ben gegaan want ik denk dat ik veel meer last en pijn gehad zou hebben. En ik was veel sneller bij en niet ziek of misselijk.

Veel succes! Angelina

Reactie voor op de website?

63.57. Positief verhaal hersteloperatie man

hallo,

Bij deze wil ik iedereen een hart on de riem steken die een hersteloperatie moeten ondergaan of er nog over denken.

Mijn man heeft in november 2006 een hersteloperatie ondergaan. Hij was pas twee jaar gesteriliseerd, maar bij mij waren er toch nog sterke gevoelend voor nóg een kind. Begin december heeft hij een zaadtest gedaan. Er waren toen al levende zaadcellen aanwezig, maar nog veel te weinig.

22 december j.l kreeg ik mijn laatste menstruatie en nu blijk ik nét zwanger te zijn. Zo zie je maar, het kán echt. Er hoeft er maar een op de juiste plaats en tijd te zijn. Ik hoop dat dit een steun voor een ieder kan zijn!!!

Eef

Reactie voor op de website?

63.58. 7 mnd na hersteloperatie GEEN zaad meer

Helaas na vele hoopgevende berichten op deze site, hier een minder bericht. 7 mnd na de hersteloperatie (uitgevoerd in Gent) is er geen zaad meer te vinden in het sperma van mijn man. 3 mnd geleden was er wel zaad gesignaleerd (0,3 miljoen en niet beweeglijk), een flinke teleurstelling dus voor ons. Onze enige optie is nogmaals een hersteloperatie laten uitvoeren. Ditmaal microchirugisch en met stents (als dat mogelijk is). Op dit moment (na 2 dagen m'n ogen uit m'n kop te hebben gejankt) heb ik behoefte aan informatie. Graag hoor ik ervaringen en informatie over:
 1. verschillende ziekenhuizen (Radboud Nijmegen, Dijkzigt Rotterdam), -- operatie mogelijkheden,
 2. welke verzekeringen een hersteloperatie nu wel vergoeden,
 3. voorschriften m.b.t herstel
Wie kan mij verder helpen?

Mirjam

Reactie voor op de website?

63.59. Sterilisatie ongedaan maken

Toevallig heb ik de zelfde dokter als u! Weet jij toevallig hoe het herstel is na de operatie? En wanneer je sex mag hebben? Ik ben juni dit jaar op gesprek geweest enz! En nu 16 augustus ga ik onder de mes! Misschien kunnen wij elkaar mailen over jouw en mij!

groetjes

Reactie voor op de website?

63.60. Zwanger na hersteloperatie

Vorig jaar november heb ik een hersteloperatie ondergaan. Één eileider was dichtgebrand en om de ander zat een ringetje. De gynaecoloog heeft één kant kunnen herstellen, helaas is deze eileider een stuk ingekort, deze is nog maar 3 cm lang en de andere kant zag er zo slecht uit, die eileider is weggehaald.

De eerste twee aanden na de operatie moest ik herstellen en mocht ik niet zwanger proberen te raken. De gynaecoloog had al gezegd dat het waarschijnlijk wat langer kon duren omdat ik nog maar één eileider heb als het al lukt natuurlijk. Vanaf januari dit jaar mocht ik het dus proberen maar aangezien we een gigantische lekkage hadden gehad en dus 2 etages moesten verven en behangen enz hadden we zoiets van het komt later wel. Daar komt ook nog es bij dat mijn man in februari voor ongeveer 5 á 6 maanden naar het buitenland moest.

Groot was onze verbazing dan ook toen ik in februari niet ongesteld werd en een test uitwees dat ik zwanger was!!! Inmiddels ben ik 29 weken zwanger van mijn vierde kindje! Volgens de gynaecoloog die ooit de sterilisatie had uitgevoerd was een hersteloperatie onmogelijk. Wel kwamen we in aanmerking voor IVF maar die stress en spanning zag ik eigenlijk niet zitten, aangezien ik al een erg druk gezin hebt en een man die meer in het buitenland zit (dan wordt t toch wel moeilijk).

Uiteindelijk heb ik vier jaar!! gewacht na deze diagnose en ben uiteindelijk vorig jaar oktober naar het LUMC in Leiden gegaan voor een second opinion, een maand later werd ik al geopereerd.

Hulde aan deze gynaecoloog in het LUMC! En het is dus wel degelijk mogelijk om zwanger te raken na een hersteloperatie, zelfs met 1 eileider die nog maar 3 cm is!

Reactie voor op de website?

63.61. Hersteloperatie bij mijn man

Mijn man heeft twee prachtige kinderen uit een vorig huwelijk, nu willen we graag samen een een kindje aangezien mijn man gesteraliseerd is moest dat hersteld worden, dat is nu vier dagen gelden gebeurd.

De operatie is in elk geval geslaagd en voor 100% meegevallen hij heeft wat last van drukpijnen in de onderbuik maar verder gaat het herstel heel goed.

Over een week of 7 gaan we terug voor een spermacontrole in de hoop dat dat goed is, mijn man is niet langer dan 5 jaar gesteraliseerd geweest en ik ben bijna 17 jaar jonger dus dat is ook gunstig, we hopen op een mooie zwangerschap in de toekomst.

Mocht dat het geval zijn zal ik dat zeker vermelden hier en mannen met vragen kunnen altijd mailen en vrouwen ook natuurlijk.

Ik wens iedereen veel sterkte met zwanger worden..

Liefs Mariska en Ruud

Reactie voor op de website?

63.62. Zwanger na sterilatie?

Ik ben al een week bijna over tijd terwijl ik altijd precies op tijd menstrueer. Mijn man heeft zich 3 jaar terug laten steriliseren omdat onze kinderwens compleet vervuld is. Hoe groot/klein is de kans dat ik toch zwanger ben? Wie kan mij antwoorden? Alvast bedankt.

Thea

Reactie voor op de website?

63.63. Laparoscopie

Hallo allemaal, ik ben een vrouw van 35 jaar met 3 kindjes en was gesteriliseerd. Kreeg een nieuwe relatie met een man zonder kindjes. Na veel zoeken op internet kwam ik net als Maureen (die hier ook over schrijft op deze site) bij het maxima ziekenhuis in Veldhoven uit.

Ik word 4 sept al geopereerd, heel erg spannend dus! Deze operatie is niet zo zwaar en is een dagopname, de dag erna kan je zelfs gewoon weer werken. Ze gaan via je navel, vagina naar binnen, knippen het slechte weefsel weg en lijmen met een buisje en biologische lijm alles weer aan elkaar vast. Deze operatie duurt ongeveer 2 uur. Daarna wacht je op je volgende menstruatie en daarna mag je zwanger worden.

Deze arts heeft al 110 vrouwen geopereerd op deze manier en heeft hele goeie ervaringen hiermee. Het is dus zeker de moeite om even meer te lezen over deze ingreep voordat je je laat opereren via die andere methode.

Groetjes Eveliene

Reactie voor op de website?

63.64. Laparoscopie

Hallo,

Ik ben een vrouw van 38, heb 2 kinderen (15 en 13). Ik heb mij 3 jaar geleden laten steriliseren maar wil dit nu ongedaan laten maken. Met veel interesse heb ik het verhaal van Eveliene en Maureen gelezen over het Maxima ziekenhuis in Veldhoven. Ik heb alleen 1 vraag met de hoop dat jullie me daarbij kunnen helpen. Ik kan op geen enkele manier vinden wat de kosten zijn van een hersteloperatie. Is er iemand die dit weet?

Alvast bedankt!

Groetjes, Petra

Reactie voor op de website?

63.65. Laparoscopie antw. voor Petra

Hallo Petra,

Ik heb je pers. ook een mail gestuurd maar kreeg een tegenbericht dus weet niet of het goed is aangekomen.Dus bij deze ook nog even via de site. Maar de kosten zijn € 1930,- incl. alle onderzoeken die je voorafgaand krijgt. Dit is stukken minder dan de andere operaties omdat het gewoon een dagopname is.

Mocht je verdere vragen hebben kan je me altijd mailen.

Groetjes

Reactie voor op de website?

63.66. zwanger na sterilisatie

Een buikoperatie is tegenwoordig niet meer nodig, in Groningen doen ze het nu ook met een nieuwe methode, laparascopisch.

Zelf ben ik drie jaar geleden gesteriliseerd, ben gescheiden heb twee kinderen van 8 en 6.

Mijn vriend en ik zouden wel een kindje van ons samen willen, maar heeft geen haast.

Maar ik ben wel naar mijn gyneacoloog geweest om te vragen over de mogelijkheden van hersteloperatie. Zij wilde mij wel begeleiden in Groningen , zij vertelde mij over de nieuwe methode. Als mijn vriend en ik er klaar voor zijn, gaan we opnieuw naar de gyn en loopt zij alles met ons door.

Reactie voor op de website?

63.67. Sterillisatie ongedaan gemaakt bij mijn vriend

Hallo iedereen,

Leuk om al die verhalen te lezen. Zelf kom ik uit een gescheiden huwelijk met 2 prachtige meisjes, 4 jaar en 6 jaar, mijn vriend net hetzelfde ook twee meisjes 3 jaar en 5 jaar, en nu na een jaar een half samen zijn zouden we dolgraag saemen nog een kindje willen.

3 maanden geleden heeft hij dit ongedaan gemaakt, de operatie opzich was toch gelukt zei de dokter nu is het nog afwachten, binnen 10 dagen zou ik mijn menstruatie moeten krijgen en als ik die krijg gaan we eens zijn sperma laten testen.

Ik hoop dat ik jullie in de toekomst goed nieuws kan vertellen.

Groetjes en veel succes voor iedereen met een kinderwens. Manuella.

Reactie voor op de website?

63.68. Wachten op hersteloperatie

Ik word binnen kort geopereerd, ik moet eerst twee menstuaties afwachten en dan mag ik me aanmelden. Ik word in Eindhoven (mmc) gehoplen. Wij hebben net 3 ivf behandelingen achter de rug, van de laaste was ik zwanger van een tweeling. Helaas is deze geëindigd in een miskraam, op 1 oktober heb ik curretage gehad. In Nijmegen zagen ze voor de behandelingen geen kans om mijn sterilisatie te hestellen, vandaar ivf. Maar in Eindhoven geven ze ons een kans van 60% tot 70% dat het gaat lukken, dus dat is heel veel.

Groetjes Naatje

Reactie voor op de website?

63.69. Kosten hersteloperatie man

Hallo allemaal,

Ik ben moeder van 2 jongens (5&6) zelf 32 jaartjes jong, mijn man heeft ook nog een dochter van 12 uit een vorige relatie.

Mijn man heeft 3 jaar geleden een sterilisatie ondergaan. Na goed nadenken zijn we tot de conclusie gekomen dat we toch heeeeeeeeeeel graag nog een kleintje willen.

Graag zou ik willen weten wat jullie ervaringen zijn met de verschillende ziekenhuizen en wat de kosten ervan zijn geweest aangezien deze hersteloperatie blijkbaar niet vergoed wordt door de verzekering ...

groetjes, Jennifer & Family

Reactie voor op de website?

63.70. Kosten hersteloperatie man

Jennifer,

Mijn vriend heeft na 12 jaar gesteriliseerd te zijn geweest vorig jaar een hersteloperatie laten ondergaan. Hij was verzekerd bij en is toen op 1 januari 2006 overgestapt naar zorgverzekeraar IZA (wel aanvullend verzekerd) en deze verzekering vergoedt alle kosten m.b.t. de hersteloperatie. Hersteloperatie is uitgevoerd in Erasmus MC in Rotterdam en deze is gelukt.

Ik weet het niet exact maar volgens mij kostte de operatie rond 2400 euro. We hebben wel voor het Erasmus MC gekozen op advies van derden en omdat mocht het zwanger geraken op de natuurlijke manier niet lukken dan gaan we misschien verder met vruchtbaarheidsbehandelingen en dan vergoedt IZA alleen de behandelingen in academische ziekenhuizen en nog een aantal grote ziekenhuizen.

Trouwens ikzelf ben ook bij IZA verzekerd. Ik heb vorig jaar al aantal onderzoeken gehad in erasmus mc en bij mij is tot dusver alles in orde en toen is er groen licht gegeven voor de herstelopatie te laten uitvoeren bij mijn vriend. en de wachttijd voor de hersteloperatie was toen 1-2 maanden en dat was vrij snel.

Ik hoop dat je met deze informatie wat kunt doen.

Veel Succes!!

Groetjes Bente

Reactie voor op de website?

63.71. Positief verhaal

Hallo Allemaal,

Ruim een jaar geleden heeft Ben een hersteloperatie in Belgie ondergaan, de totaalkosten hiervan waren minder dan vooraf aangegevn: kosten 1100 euro incl. observatie-overnachting en BTW. Zie bericht onder 55.47.

Wij hebben nooit het zaad laten testen: wat dankzij onze huisarts ook mogelijk zou zijn in Nederland, maar kozen ervoor de natuur zijn gang te laten gaan, of niet. En eigenlijk waren wij de hoop aan het opgeven. Het herstel was na ruim een periode van acht jaar! Deze maand echter had ik een 'raar'gevoel, geen pukkels voor de menstruatie, pijn in de borsten en trek in mayonaise.

Nu ruim een week overtijd en gisteren het nieuws te horen gekregen dat als alles goed gaat wij in juli 2008 een kleintje mogen verwelkomen. Uiteraard is niemand in onze omgeving hiervan op de hoogte, nog niet: spannend allemaal!! Maar ik wilde de mensen die een hersteloperatie hebben ondergaan of deze van plan zijn te laten doen, een hart onder de riem steken. Ondanks dat dit forum er speciaal voor op is gericht heb ikzelf het jammer gevonden: dat er weinig succesverhalen worden verteld.

Lisa

Reactie voor op de website?

63.72. Kan ik terug zwanger geraken na hersteloperatie?

Hallo, mijn man laat op 8 januari zijn sterilisatie ongedaan maken. Zou dat lukken, nog voor een babytje! De sterilisatie is van de zomer gedaan, en wij beklagen het nu!

Belinda

Reactie voor op de website?

63.73. Hersteloperatie

Bij mij is de hersteloperatie 23 jaar later gedaan en na 4 jaar was mijn vrouw zwanger. Een wonder; maar we hadden bij ons huwelijk God ook hierom gevraagd.

Dus alles is mogelijk. Robert

Opmerking van de redactie: We plaatsen geen namen van artsen, om hun privacy te respecteren. Zie ook de faq Privacy van artsen.

Reactie voor op de website?

63.74. 44 jaar is dat echt te laat

Hallo allemaal, ik ben een vrouw van 44 jaar en heb mij sept 2004 laten steriliseren. Mijn vriend is veel jonger dan ik, en wij willen graag samen kinderen. Mijn vraag aan iedereen die mij antwoord kan geven: Is het voor mij te laat om het te herstellen zeer zeker gezien mijn leeftijd? Heeft iemand hier ervaring mee en zoja was dit positief en welke gyn. heeft dit gedaan. We heb er alles voor over, onze wens is echt heel groot we willen samen heel graag kinderen van ons tweeen.

met vriendelijke groet Sonja

Reactie voor op de website?

63.75. Uroloog gezocht (refertilisatie)

Beste mensen,

Wij zouden heel graag ons gezin uitbreiden. Een groot gezin is waar ik al lang van droom en mijn vriend staat er ook open voor! Helaas voor ons, is hij een paar jaar geleden gesteriliseerd. Na veel gesprekken hebben we besloten dat we refertilisatie gaan proberen (een operatie waardoor hij hopelijk weer vruchtbaar wordt). De slagingskans blijkt vooral afhankelijk te zijn van de kwaliteit van de uroloog cq microchirurg. Nu ben ik al weken op zoek naar een gespecialiseerde uroloog, maar nergens iets te vinden. Is er misschien iemand hier die me kan helpen of een suggestie heeft waar verder te zoeken? De ziekenhuizen hier in de buurt, staan op het gebied van urologie niet goed aangeschreven, onze huisarts heeft ook geen idee en via de Elsevier "ziekenhuistest" word ik ook niet wijzer, helaas...

Alle reakties zijn heel erg welkom! groeten,

Reactie voor op de website?

63.76. Hersteloperatie in Veldhoven

Afgelopen woensdag heb ik (vrouw) een hersteloperatie (Filshie Clips) gehad in het MMC te Veldhoven. Slagingskans aldus de chirurg ligt tussen 50% en 60%. Het ongedaan maken van mijn sterilisatie gebeurde middels een kijkoperatie: vaginaal en slechts enkele kleine incessies in mijn buik/navel. Kort samengevat: operatieduur normaliter ongeveer 180 minuten, bij mij heeft het ongeveer 240 minuten geduurd ivm mijn overgewicht.

Lichamelijke klachten: minimaal, was snel weer mobiel. Misselijkheid van narcose kwam na ongeveer 6 uur, maar was dan ook na het overgeven meteen wel weer weg. Advies: een week rust en niet tillen!

Ik ben nu 5 dagen verder en neem mijn rust zeer regelmatig, slaap ook veel. Met veel vertrouwen zie ik de komende periode tegemoet!

Succes voor allen die ook dit proces gaan meemaken!

SaRaH.

Reactie voor op de website?

63.77. Hersteloperatie man

Hoi Ruud en Mariska,

Eindelijk lotgenoten gevonden en wat voor! Ook ik heb een vriend van een aantal jaren ouder en ook hij heeft 2 kinderen uit zijn vorige huwelijk en is 4 jaar geleden gesteriliseerd. Toevallig dus.

Alleen zijn wij nog steeds bezig met een eventuele hersteloperatie. Mijn vriend is zojuist naar de huisarts geweest, om een verwijskaart te halen. Ik vind het nog steeds erg moeilijk om er mee om te gaan. Allereerst al het feit dat hij een sterilisatie heeft laten doen in een tijd dat zijn relatie volgens hem (achteraf)al niet oke meer was.

Je moet zoveel ondergaan om die kinderwens te kunnen verwezenlijken. Ik heb altijd een kinderwens gehad, maar mijn vorige partner was absoluut niet de man waar ik kinderen mee wilde. Mijn nieuwe vriend die ik nu ongeveer een jaar heb) is wel een keileuke vader. Hij wist van mijn kinderwens en ik van hem sterilisatie. Ik ben de laatste tijd wat opzoek geweest naar info over donoren. Ik wilde mijn nieuwe vriend niet voor de keuze zetten. Nu heeft hij zelf gezegd ook nog een kind van mij te willen.

Ik zou dus graag met jullie in contact willen komen en jullie ontwikkeling willen volgen.

Gr. Jackie.

Reactie voor op de website?

63.78. Hersteloperatie

Hoi,

Ik ben een moeder van 3 kids. en had na de derde zoiets van nee geen kindjes meer. echter nadat mijn huwelijk voorbij was en ik een hele lieve vriend heb gekregen begint het weer te kriebelen. Ik ben druk op zoek geweest naar informatie over een hersteloperatie. Nu zou ik heel graag willen weten op welke kosten we ongeveer moeten gaan rekenen. Een hersteloperatie kan wel maar de huisarts kan ons geen tarieven geven..

Lotus

Reactie voor op de website?

63.79. Zwanger na sterilisatie

Hallo allemaal ik ben Delina. Effe voorstellen; ik ben ook 5 jaar geleden gesteriliseerd en na een nieuw leven wil ik graag mijn sterilisatie ongedaan laten maken. Ik heb volgende week afspraak met de gyn. Ik hoop dat ik na de operatie gauw zwanger raak. O ja, ik heb ook de ivf ook gehad. Maar die is mislukt. Nu gewoon natuurlijk proberen. Wie heeft ervaring mee en hoe lang moesten jullie wachten na operatie voor jullie zwanger raakten? Alvast bedankt.

groetjes Delina

Reactie voor op de website?

63.80. Zwanger na hersteloperatie

Hallo iedereen. Ik ben moeder van 3 kinderen (20, 16 en 14),uit mijn vorige relatie. Ik heb ondertussen een heel lieve man leren kant, waar ik het goed mee kan vinden. Hij heeft geen kinderen en we hebben uren gepraat over een kind van ons beiden. Hij ging er helemaal mee akkoord. Wij hebben dat ook besproken met onze kinderen en die zien het zeker zitten.

Wij hadden dan een afspraak gemaakt met de gyneacoloog en er zijn eerst testen gedaan met mijn partner en alles was ok. De hersteloperatie is op zeer korte termijn uitgevoerd. De operatie op zich duurde ongeveer 5h. Nu zijn we bijna 3 maand verder en het is natuurlijk iedere maand spannend afwachten. Maar ik maak me toch een beetje zorgen en hopelijk is de operatie gelukt. De kansen die we meekregen is 50% omwille van één eileider die niet te herstellen was. Er zijn ringetjes geplaats maar één kant lukte niet.

De rechter kant is dan wel gelukt, maar ik heb geregeld een branderig gevoel, wat ik daarvoor nooit had. Mijn huisdokter zegt, dit moet je tijd geven. Het is nog maar net 3 maand. Zijn hier nog vrouwen die last hadden na de operatie? Want ik hoop echt dat het gelukt is en dat ik snel zwanger mag worden...

Groetjes, Natalia

Reactie voor op de website?

63.81. Refertilisatie op latere leeftijd: wellicht kunnen wij helpen

Voor de 40+ dames op deze website die nergens terecht kunnen voor refertilisatie: neem contact met ons op via onze website www.dezorgregelaar.nl. Wij hebben in Duitsland de beschikking over een ervaren gynaecoloog die refertilisatie-operaties uitvoert, zonder daarbij moraliserende opmerkingen over de leeftijd te maken. De hersteloperatie na sterilisatie wordt door de ziektekostenverzekeraars echter niet vergoed. Wellicht dat we ook u kunnen helpen. Als u het contactformulier op de website invult dan nemen we contact met u op.

Met vriendelijke groeten,

Reactie voor op de website?

63.82. Gewoon doen

Op die van Ester 59.50. Heb je het nou nog doorgezet. Zo niet dan gewoon doen. Ik ben ook 39 en ik had ook trombose. Toen ik 33 was ben ik gesteriliseerd. Maar later toch een kinderwens, en heb ik het nu 6 weken geleden toch doorgezet. En ik heb er geen spijt van, totaal niet.

Dus doe wat jouw hart je zegt, en niet wat anderen je zeggen. Het is jouw leven. En als het zo geschreven is, dan komt dat kind toch. Doe het voor jouw gezin, niet voor de doktoren en je familie, maar voor jezelf en je partner.

En als je het al hebt gedaan, top meid! Ik vind het zo laks en gevoelloos van je arts om dat tegen je te zeggen. Dus hierbij, ga ervoor als je klaar bent!

Rashida

Reactie voor op de website?

63.83. Zwanger na sterilisatie

Een buikoperatie is tegenwoordig niet meer nodig, in Groningen doen ze het nu ook met een nieuwe methode, laparascopisch.

Zelf ben ik drie jaar geleden gesteriliseerd, ben gescheiden heb twee kinderen van 8 en 6.

Mijn vriend en ik zouden wel een kindje van ons samen willen, maar heeft geen haast.

Maar ik ben wel naar mijn gyneacoloog geweest om te vragen over de mogelijkheden van hersteloperatie. Zij wilde mij wel begeleiden in Groningen , zij vertelde mij over de nieuwe methode. Als mijn vriend en ik er klaar voor zijn, gaan we opnieuw naar de gyn en loopt zij alles met ons door.

Natascha

Reactie voor op de website?

63.84. Voor Saskia

hoi Saskia

ik las dat je vriend een herstel operatie heeft ondergaan in het st Lucas ziekenhuis in Winschoten.

Graag hoor ik van je hoe het nu is. Ben je toevallig al zwanger? Ik wil binnenkort ook een hersteloperatie ondergaan, maar weeet niet bij welk ziekenhuis ik dit moet doen. Heb je advies

Groet

PS: je mag me wel mailen op

Reactie voor op de website?

63.85. Vraagje voor Maureen over sterilisatie

Ik heb een vraagje voor Maureen.

Door haar tekst op deze site heb ik een afspraak op 8 september in Veldhoven om mijn sterilisatie ongedaan te laten maken.

Ik ben erg benieuwd hoe het met je (Maureen) verder is gegaan. Is de operatie al geweest?

Is er misschien iemand die na een dergelijke behandeling zwanger is geworden?

Groetjes

Danielle

Reactie voor op de website?

63.86. Kosten hersteloperatie vrouw

Hallo,

Ik kan nergens terugvinden hoeveel een hersteloperatie bij de vrouw kost. Ziekenhuizen heb ik ook al gebeld en ze kunnen het me gewoon niet vertellen omdat ze in onderhandeling zijn met de zorgverzekeraars. Kan iemand me aub vertellen hoeveel de hersteloperatie bij de vrouw kost en waar ik dit het beste kan doen? Ik hoor veel goede geluiden van het MMC in Veldhoven.

Groetjes, Renie

Reactie voor op de website?

63.87. Hersteloperatie man

Hoi allemaal, leuke en minder leuke verhalen hier op het forum. Zo zie je maar hoe de mens van gedachte kan veranderen, even in het kort mijn verhaaltje.

Ik ben 42 jaar en heb mezelf een jaar geleden laten steriliseren en eigenlijk had ik daar een paar weken nadien al spijt van, maar ja. ik had geen relatie meer dus wat zou het uitmaken. 3 weken na de ingreep kwam ik mijn huidige partner tegen en na ca 8 maanden praten over een eventuele kinderwens van mijn vriendin (en ikzelf natuurlijk ook) hebben we besloten om de sterilisatie ongedaan te laten maken. Dit is 29 september 2008 dat ook gebeurd.

Ik moet zeggen dat de ingreep me wel een beetje tegenviel. Veel pijn in de onderbuik en een aantal dagen leek ik wel een olifant. Wat ik wel merk is dat de hormonen op dit moment flink door m'n lijf gieren. Ik weet niet of dat met het herstellen te maken heeft maar heb verschrikkelijk veel moeite om me aan de 3 weken voorgeschreven "geen sex" te houden. Maar ja, nog ff geduld haha.

Verder hopen we natuurlijk dat de ingreep effect heeft gehad en dat we zo snel mogelijk zwanger zijn. Ik heb de ingreep laten uitvoeren in het jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Zijn er toevallig mannen die daar ook de ingreep hebben laten doen en wat was hun resultaat.

Ik hoor het graag. Overigens ben ik aanvullend verzekerd bij de IZA en daar werd de ingreep volledig vergoed.

Groetjes Peter

Reactie voor op de website?

63.88. 24 november hersteloperatie

Gisteren is mijn sterilisatie ongedaan gemaakt. Ik moet zeggen, dat het me reuze is meegevallen. De pijn is te verwaarlozen. Ik was alleen op een bepaald moment erg misselijk. Dit schijnt normaal te zijn. Nu heb ik alleen een iets trekkerig gevoel door de wondjes op mijn buik, maar ik voel me wel redelijk fit.

De zorg die ik van het personeel in het ziekenhuis heb gekregen is helemaal top.

Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden die met deze gedachte rondloopt.

Gr. Danielle

Reactie voor op de website?

63.89. vervolg op 59.87

Hoi allemaal,

Eindelijk goed nieuws... op 29 september 2008 heb ik een hersteloperatie ondergaan.. 3 maanden later, op 29 december moest ik terug komen voor de uitslag of deze gelukt is. Nu blijken er ruim voldoende levende zaadcellen aanwezig te zijn om op een normale manier zwanger te kunnen worden. De operaie is dus goed gelukt.

Is even een spannende tijd. mijn vriendin is nu 2 weken overtijd, hebben al 2 testen gedaan maar nog geen positief resultaat. Nu had ze dat bij de zwangerschap van de jongste ook. Daar was ze 3 maanden overtijd en in die 3 maanden ook regelmatig getest. Pas na 3 maanden bleek het positief te zijn en ruim 4 maanden zwanger. Dus we hebben nog hoop dat het gelukt is.

Groetjes Peter

Reactie voor op de website?

63.90. vervolg op 59.89

Gelukt... We zijn zwanger.. Wie had dat gedacht. Zoals ik in mijn vorig bericht al schreef is mijn vriendin bijna 3 maanden zwanger nu. Dus 1 maand na de operatie al zwanger... super..

Groetjes Peter

Reactie voor op de website?

63.91. Hersteloperatie vrouw op 45jarige leeftijd

Ik zou graag reacties van vrouwen lezen die een hersteloperatie en eventuele zwangerschap achter de rug hebben en dat op "latere" leeftijd.

gr. Barbara

Reactie voor op de website?

63.92. Wij gaan er voor

Door deze site en de vele reacties ben ik na een negatief bezoekje aan de gyneacologe van een algemeen ziekenhuis bij het Maxima ziekenhuis terecht gekomen voor een hersteloperatie.

Ik, 38 jaar oud en drie kinderen, ben drie jaar geleden gesteriliseerd tijdens een keizersnede van mijn derde kindje. Totaal overdonderd heb ik daar toen mee ingestemd. Inmiddels heb ik een andere relatie, met twee kinderen, en zijn we zo intens gelukkig met elkaar dat we samen een kindje willen. Ik belde het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en de warmte die daarvan uit ging heeft me echt overweldigd. We konden na dat telefoontje na twee weken al terecht voor een gesprek en nu staat de hersteloperatie gepland voor 12 februari.

Superspannend allemaal, we willen zo graag zwanger worden. Alle negatieve reacties van de vrouwelijke gyneacologe die me te woord stond in het algemene ziekenhuis heb ik achter me gelaten. Wij (mijn man en ik) zijn superblij dat dit ons nog gegeven is. Mochten we zwanger worden dan zal dat het zesde kindje in ons gezin zijn maar het is meer dan welkom wat anderen daar ook van vinden.

Voor een ieder die zoekt naar hoop raad ik het Maxima Medisch Centrum aan. Zonder enig oordeel wordt je daar met alle warmte en liefde geholpen,

groetjes Anja

Reactie voor op de website?

63.93. Reactie op Anja

Veel succes Anja. Ik ben ook geholpen in het Maxima . Ik vond ook dat ik er geweldig ben geholpen. De operatie van 24 november viel ontzettend mee. De pijn is te verwaarlozen.

Heel veel geluk in de toekomst.

Danielle

Reactie voor op de website?

63.94. Spannend

Hoi Danielle, bedankt voor je reactie. Het is bijna zover, we zijn echt aan het aftellen, nog tweeenhalve dag en drie nachtjes. Daar waar we zo naar uitkeken en toch nu het dichterbij komt superspannend allemaal.

Donderdag is het zover, de hersteloperatie. Woensdagmiddag kan ik bellen hoe laat het wordt.

Wij zijn er klaar voor, we willen zo graag een kindje.

Anja

Reactie voor op de website?

63.95. Vergoeding hersteloperatie vrouw

hallo'

ik vraag me af of iemand weet wat de kosten van een hersteloperatie van een vrouw zijn. En ook wat de eisen zijn voordat je gyneacoloog akkoord gaat. Ik ben net 40 en heb al 4 kinderen maar heb toch een kinderwens. Maar ik vraag me af of ze ook moeilijk doen met je leeftijd. En wat ik ook wil weten is of je de operatie vooraf moet betalen of dat je de rekening na de operatie krijgt.

groetjes Maria

Reactie voor op de website?

63.96. Reactie op Maria

De kosten van de hersteloperatie via Veldhoven zijn ongeveer 3300 euro (ik heb de rekening net ontvangen). In Veldhoven gaan ze eerst een gesprek met je aan om te kijken of je dit ook echt wilt. Daarna volgt er een bloedonderzoek, een echo en een zaadonderzoek. De wachttijd voor de operatie is maximaal 2 maanden . Het gaat via een kijkoperatie en dezelfde dag ga je weer naar huis.

De operatie duurt ongeveer 3 uur. De pijn achteraf is te verwaarlozen (vond ik).

Danielle

Reactie voor op de website?

63.97. Hoera

Hoi Maria en alle anderen,

Nu maandag ben ik weer helemaal fit en hersteld. Het is uiteindelijk allemaal meegevallen. Wel wat misselijk na de ok maar na een keertje gezellig spugen was dat ook over. Met dank ook aan de allerliefste man van de hele wereld die bij me was.

Ik ben vlak voor 1 januari overgestapt naar een andere zorgverzekeraar te weten Ohra, die vergoedt de volledige operatie, joepie. We hadden overigens al besloten het sowieso te doen hoor ondanks de kosten.

k ben zelf 38 jaar en heb ook even gedacht wat men zou denken, ik heb al drie kids en mijn man twee dus volle bak. Ook daarvan dacht ik wat zal men denken. Gelukkig denken alle lieve mensen van Veldhoven daar ook zo over en zijn wij door een ieder daar met respect en liefde behandelt en bovenal zonder veroordeling!

Maria, volg je gevoel en je hart. Heel veel succes!!

Voor ons is het nu een spannende tijd van wachten op die vurig gewenste zwangerschap,

groetjes Anja

Reactie voor op de website?

63.98. Sterilisatie ongedaan laten maken bij een man

Hallo Allemaal,

Hierbij een vraag aan jullie. Mijn man wil zijn sterilisatie ongedaan laten maken maar wij kunnen hier niet zoveel info over vinden op internet. Wie kent website waar veel info is over een hersteloperatie?

Welke ziekenhuizen doen het, wordt het vergoed door menzis, wat zijn de kosten, wat zijn de kansen, zijn er wachtlijsten? Ik hoop dat er mensen bij zitten die dit ook hebben doorlopen en die mij info kunnen geven hierover.

Gr Princes

Reactie voor op de website?

63.99. Kosten hersteloperatie vrouw

hoi,

Ja toevallig weet ik dat het in Sittard 5000 euro kost, aangezien ik er vorig jaar ook voor ben geweest maar het niet heb gedaan.

groetjes Francie

Reactie voor op de website?

63.100. Herstel sterilisatie van man

Mijn man is in februari 2008 gesteriliseerd omdat wij dachten een compleet gezin te hebben. Een maand na de sterilisatie overleed echter ons zoontje (van 6 maanden oud). Januari 2009 hebben wij een hersteloperatie laten uitvoeren in het Erasmus Rotterdam. Mijn man kreeg een complicatie. Niet fijn kan ik je vertellen. Niet alleen voor hem, maar ook spoken er allerlei gedachten senario's door je hoofd.

Eind april kwam ik erachter dat ik al weer zwanger was!

De arts had ons weinige slagingskans gegeven omdat ik al oud ben (36!). Ik werd natuurlijk wel een beetje boos en zei dat mijn zoontje slechts 1,5 jaar geleden was geboren.

Wat een ontzettend geluk. Nu nog hopen dat het goed gaat en dat dit een gezond kindje is, want ons zoontjes is gestorven aan een erfelijke ziekte. Er volgt nog een vlokkentest met 11 weken.

Ik wil hier ook melden dat je niet zomaar je moet laten afschepen door de zorgverzekeraar. Ergens op internet las ik ook deze boodschap en heb heel brutaal alle kanalen bewandeld die er te bewandelen waren en kwam ik uiteindelijk op de afdeling "speciale gevallen" terecht en wij hebben de operatie compleet vergoed gekregen! Alle lof aan OZ. Het is een goede verzekeraar.

Marianne

Reactie voor op de website?

63.101. Hersteloperatie vrouw

Hallo allemaal,

Na het lezen van de berichten op deze pagina hebben ook wij besloten een hersteloperatie te laten doen in het MMC Veldhoven. Ik ben bij Ohra aanvullend verzekerd en alles is vergoed. Ik ben 39 en moeder van een dochter van 16 en een zoon van 14 jaar. Na ruim tien jaar na mijn scheiding heb ik een lieve man leren kennen die 9 jaar jonger is en geen kinderen heeft. Inmiddels zijn we ruim 4 jaar getrouwd en op 11 juni 2009 is de operatie gedaan en 's middags mocht ik naar huis. Beide eileiders zijn hersteld en alles zag er goed uit. Ik heb persoonlijk wel veel napijn gehad maar dit kwam door litteken weefsel volgens de arts.

Op 13 juni werd ik ook nog eens ongesteld wat natuurlijk ook erg pijnlijk is net na de operatie. We konden wel gelijk gaan oefenen ;-) . En nu afwachten hoe snel het gaat. Ik vind wel van mezelf dat ik er behoorlijk enthousiast mee bezig ben, ben al overal naar babydingen aan het kijken (belachelijk ik weet het). We verheugen ons enorm op een baby en kunnen niet wachten hahaha. Ik zou graag eens van iemand die net zo "oud" is en die ook beide eileiders hersteld heeft haar/hem ervaringen willen lezen? Of het nog gelukt is e.d.?

Groetjes Lilian.

Reactie voor op de website?

63.102. Kliniek

Reactie op Herstel operatie bij de man. Manieren/technieken

Zou ik mogen weten in welke kliniek dit is gebeurd?

Reactie voor op de website?

63.103. Zwangerschap na hersteloperatie

Een aantal maanden geleden is mijn sterilisatie ongedaan gemaakt. Ik gebruik de ovulatietest van Clear Blue. Zodoende weet ik dat ik elke maand een ovulatie heb. Ondanks alle inspanning ben ik nog steeds niet zwanger. Nu ga ik toch twijfelen of het gaat lukken.

Wie is na de hersteloperatie (vrouw) zwanger geraakt? Hoelang heeft dit geduurd?

Wie heeft er een eileider onderzoek ondergaan, waarbij ze vloeistof in de baarmoeder spuiten? Is dit pijnlijk?

Hoe groot is de kans op verkleefde eileiders door een sterilisatie?

Misschien heeft de duur van mijn sterilisatie, 9 jaar, hier ook invloed op. Ik weet het niet.

Ik hoop op reacties.

Onzekere moeder

Reactie voor op de website?

63.104. sterilisatie man ongedaan maken

Reactie op Zwanger na hersteloperatie man!

Hallo, bij ons hebben ze ook verteld, na de hersteloperatie bij mijn man, dat er maar een kant gelukt is. Ze zeiden dat dat niet erg was, dat je maar een kant nodig hebt om zwanger te geraken. Zou dat waar zijn?

Bensley

Reactie voor op de website?

63.105. Ook onzeker

Hallo onzekere moeder,

ook ik heb afgelopen februari een hersteloperatie ondergaan en ook ik ben vurig aan het wachten op die o zo gewenste zwangerschap. Mijn man en ik vrijen eigenlijk altijd op het perfecte moment maar toch... nog niet zwanger. Terwijl ik dit typ zou ik vandaag ongesteld moeten worden en het is er nog niet, dus weer die hoop. Maar mijn lichaam heeft me al vaker voor de gek gehouden en ik zie nu zo op tegen een negatieve zwangerschapstest dat ik nog even niet durf.

Ik ga inmiddels ook denken dat er misschien toch iets niet goed is of zo, verklevingen of iets dergelijks of toch te oud, ben gisteren 39 geworden. Om gek van te worden, je haalt overal hoop vandaan zeg maar. het ziekenhuis waar ik de hersteloperatie heb ondergaan heeft aangegeven destijds dat als ik niet na een half jaar zwanger was even terug te komen voor controle. Zou dus eigenlijk wel moeten maar ik durf niet zo goed bang voor wat er uitkomt.

Ik wacht het nog heel even af maar zal uiteindelijk misschien toch gaan om zeker te zijn dat het niet aan mijn lichaam ligt. Ik hoop dat je alsnog zwanger wordt en dit een beetje helpt. Je bent niet alleen,

groetjes Anja

Reactie voor op de website?

63.106. Reactie op Anja

Hoi Anja,

bedankt voor je reactie. Op 21 oktober heb ik een eileider onderzoek in Eindhoven. Ik zal je laten weten hoe het is verlopen en wat de arts zoal gezegd heeft. Bij een eventuele zwangerschap zal ik dit aan je melden. Ik vind het fijn als je dit ook wilt doen. Dit geeft namelijk een steuntje in de rug, dat het toch mogelijk is.

Ik wens je veel succes toe. Geef de moed niet op!

Onzekere moeder

Reactie voor op de website?

63.107. Verscheurd door gevoelens

Reactie op Kinderwens

Mijn man en ik zijn bijna 6 jaar getrouwd en net als sommige mensen hier heeft mijn man ook een dochter uit een vorig huwelijk samen hebben we 2 dochters en toen was het gezin compleet ik was 25 jaar en we besloten er een knoop in te leggen 3 meiden was genoeg.

Nu, 5 jaar verder waarvan 3 a 4 jaar met verscheurde gevoelens, wil ik nog een kindje (of meer). Er viel niet over te praten tot ik mijn man uitgelegd heb dat mijn lijf als een razende tekeer ging/gaat door de hormonen mijn lijf en mijn hoofd verlangen er zo naar..

We zijn nu eindelijk op een punt aangekomen dat de papieren van de privekliniek in huis liggen. Dus volgend discussiepunt: waar gaan we dat van betalen? Mijn reactie hierop is: dan maar niet op vakantie aan het eind van het jaar en een beetje bijleggen. Het kost ons €2800.00. Best duur, maar ik wil niet oud worden en gepijnigd door mijn gevoel; wat ons dan waarschijnlijk uiteen zal drijven en dat is iets wat we absoluut niet willen. Wat is €2800.00 op een mensenleven....

Wel heel spannend allemaal. Maar deze site, vol met ongeveer dezelfde verhalen, die bieden veel troost. Dus bij deze dank jullie wel allemaal.

Dorina

Reactie voor op de website?

63.108. Aan Lillian

Hallo Lillian,

Ik las je verhaal en het is alsof ik mijn eigen verhaal lees, bijna dan. Ik ben een aantal weken ook 39 geworden en heb drie kinderen waarvan de oudste 17 en de twee jongste 6 en 4. Na een vervelende relatie en nog vervelender einde nu een geweldige man waarmee ik dolgraag een kindje wil. Ik heb ook in Veldhoven mijn sterillisatie ongedaan laten maken, beide kanten. Tot nu toe helaas nog niet zwanger maar mogelijk speelt de leeftijd mee. Er is wel enige onzekerheid, zie ook berichten hierboven. Ook voor jou zal ik duimen hoor!

Anja

Reactie voor op de website?

63.109. Aan onzekere moeder, Dorina en al die anderen

Hallo onzeker moeder,

spannend een eileideronderzoek. Ik twijfel op dit moment of ik het ga doen. Ik denk dat het niet zozeer de twijfel is maar de angst van wat er uit kan komen en de eventuele pijn. Ik zou het zeker fijn vinden als we elkaar op de hoogte houden. Ik merk dat ik wel steeds meer neig naar het wegnemen van onzekerheid en ook te gaan bellen voor een afspraak.

Iedere maand als ik dan toch weer ongesteld wordt is er die eerste dag met name een vreselijk rotgevoel. Ik zet me er dan wel weer overheen maar toch. Ik geef de moed nog niet op, mijn man is daarin een enorme steun. Ook hij wil dolgraag een kindje maar zegt daarbij ook dat het ook goed is als het niet mocht lukken. We blijven hopen.

Dorina, heb je al gedacht aan overstappen naar een ziektenkosteverzekeraar die de kosten dekt? Ohra doet dat nl. Als je voor komend jaar overstapt en in 2010 de behandeling start dan wordt deze vergoedt. Misschien een tip?

Ik duim voor jullie allemaal! willen jullie ook een beetje voor ons duimen, wie weet helpt het.

Anja

Reactie voor op de website?

63.110. Het kan

Het is nog pril maaaaaaaaaaaaaar..... wij hebben vandaag een positieve test. We zijn zwanger. 8 Maanden na de hersteloperatie is het dan toch gelukt. Nu is het spannend of het goed blijft gaan, het is nog zo kort. Maar we gaan uit van het positieve.

Ik hoop dat dit jullie goede hoop geeft en de kracht om door te zetten. En al diegene die voor me geduimd hebben.... BEDANKT!! Ik blijf jullie volgen en uiteraard net zo hard duimen voor jullie,

Anja

Reactie voor op de website?

63.111. Zwanger na herstelsterilisatie

Hoi Anja,

wat geweldig voor jullie. Het is dus toch mogelijk! Het doet mij ook goed om jouw bericht te lezen. Het geeft me hoop. Zeker dat we allebei in het zelfde ziekenhuis geholpen zijn. Ik twijfel nu zelfs of een onderzoek wel nodig is, maar dinsdag ga ik het toch maar wagen.

Ik ben heel blij voor jullie en hoop dat alles goed blijft gaan.

Ik wens je een geweldige zwangerschap toe.

Groetjes, onzekere moeder

p.s. Alle positieve reacties zijn meer dan welkom. Hoop doet leven!

Reactie voor op de website?

63.112. Eileideronderzoek

Vandaag, 21 oktober 2009, heb ik een eileideronderzoek ondergaan. Na het herstel van de sterilisatie in het Mmc van bijna een jaar geleden ben ik nog steeds niet zwanger.

Het onderzoek werd gedaan door de bekende arts. Een geweldige man.

Ik vond het natuurlijk niet erg aangenaam, maar van pijn kan ik niet spreken. Ik had een beetje gevoel van menstruatiepijn in mijn onderrug, maar het was echt goed te doen. (Deze ervaring schijnt wel persoonlijk te zijn)

Zodra de vloeistof mijn baarmoeder binnendrong zagen we direct dat de eileiders open zijn. De vloeistof liep erg goed door.

De uitslag is dus zeer positief. Ik denk dat ik gewoon meer geduld op moet brengen.

Volgens de arts raakt 70% het eerste jaar zwanger. Dit is een gemiddelde, want er zijn ook vrouwen bij van over de veertig, waarbij het soms minder goed lukt. Ik ben zelf 37 en dat vond hij niet oud. Verder speelt de duur van de sterilisatie geen rol bij het zwangerworden. (ik was 9 jaar gesteriliseerd).

Ik heb weer goede moed en laat jullie weten mocht er een kindje opkomst zijn.

groetjes

onzekere moeder

Reactie voor op de website?

63.113. Verdriet

Helaas is het mis gegaan. Zo intens blij als we waren zo intens verdrietig voel ik me nu. Maar... laten we positief blijven, we kunnen dus zwanger worden.

Geen idee hoe lang deze pijn blijft maar we geven de hoop niet op. Ik hoor graag hoe het onderzoek is verlopen. Msschien dat we uiteindelijk toch onderzoek willen laten doen. We gaan maar weer volop duimen.

Onzekere moeder, ik weet niet of je dit nog op tijd leest maar heel veel succes met het onderzoek.

Anja

Reactie voor op de website?

63.114. Reactie op Anja

Ik vind het heel verdrietig voor jullie.

Ik begrijp ook heel goed, dat je je nu daarin onzeker voelt.

Veel sterkte toegewenst.

Onzekere moeder

Reactie voor op de website?

63.115. herstel sterilisatie vrouw

Reactie op Hersteloperatie via laparoscopie

Hallo allemaal

Ik ben naar maxima medisch centrum gegaan voor herstel operatie. Eerste afspraak was begin augustus en ben 3 september geholpen.Mocht dezelfde dag naar huis.Heb alleen een hevige menstruatie pijn gehad maar dat was na 5 dagen over.

Het ziekenhuis en artsen en verpleging zijn geweldig. Dit is echt een aanrader. Nu afwachten wanneer er zich een kleintje aandiend.

Veel succes allemaal
Barbera

Reactie voor op de website?

63.116. Reactie op onzekere moeder

Hallo onzekere moeder,

wat een supernieuws zeg. Dit geeft ook ons hoop. We hebben inmiddels het verlies gerelativeerd en verwerkt en proberen onspannen naar de toekomst te kijken. Natuurlijk hopen we zwanger te worden en het geeft ons moed te weten dat het kan gezien de ervaring.

Fijn voor jullie dat je nu weet dat er geen belemmeringen zijn en wij gaan hard voor jullie duimen dat het (snel) mag lukken.

We horen het graag en zullen jullie ook op de hoogte houden,

gr Anja

Reactie voor op de website?

63.117. Kosten herstel-sterilisatie man

Er is een zorgverzekeraar die wel degelijk de kosten hiervan vergoed. Wij zijn speciaal voor de operatie overgestapt, let wel moet voor het einde van het jaar. Dit alles kan bij http://www.deltalloyd.nl/dlnl/particulier/gezondheid/index.jsp?CID=Zorgcampagne2010&PLA=DLNL%20Homepage%20Particulier&CRE=Banner Delta Lloyd. Wij zijn vorig jaar overgestapt en eind januari van dit jaar is mijn man geholpen. Helaas nog geen resultaat want 1 kant kon maar hersteld worden en mijn man is 7 jaar lang gesteriliseerd geweest.
Inmiddels weten wij wel dat er weer zaad aanwezig is maar de kwaliteit moet nog onderzocht worden. Ze hadden niet goed begrepen dat de kwaliteit ook onderzocht moest worden maar dat wordt binnenkort nog gedaan.

Dus als de kosten een probleem zijn is dat wellicht bij deze een oplossing.
Nina

Reactie voor op de website?

63.118. Hersteloperatie man

hoi,

Mijn man heeft 4 maanden geleden een hersteloperatie ondergaan. 4 weken geleden hebben ze het sperma onderzocht maar geen levend zaad gevonden mijn man is 17 jaar ouder dan ik en heeft zelf al 2 grote kinderen.
Nu willen ze al ivf inzetten is wel een beetje vroeg vind ik. Normaal staat daar een jaar voor. Is het nog mogelijk dat er nog later zaad wordt gevonden? Ik weet niet wat ik nu moet doen. Moet ik met ivf beginnen of eerst afwachten, heeft iemand mischien advies voor mij?

Jantje.

Reactie voor op de website?

63.119. kosten

Reactie op Hersteloperatie bij de vrouw

Hallo maureen,

Wat ontzettend fijn dat het herstellen niet altijd een grote ingreep hoeft te zijn! Hopelijk voor jou ook niet. Ook ik, vrouw van 38 jaar, wil nog erg graag een kindje met nieuwe vriend, maar ben 13 jaar geleden gesteriliseerd dmv ringetjes.
Ik wil dit graag ongedaan maken, maar wil ook graag de kosten weten, daar mijn verzekering het niet vergoedt. Vergoedt jouw verzekering het wel? Ik wens jullie veel succes en geluk toe en hoop dat alles naar wens gaat.

Groetjes,

Suzanne

Reactie voor op de website?

63.120. Zwanger na herstel sterilisatie

Reactie op Hersteloperatie vrouw

Hallo allemaal,

Ik wilde even laten weten dat ik zes weken zwanger ben. Ben dinsdag naar mmc geweest om te kijken waar het vruchtje zich bevond en het zit netjes in de baarmoeder. Ik ga 8 december naar de VK. Ben benieuwd en hoop dat alles goed gaat. U ziet, er is hoop!!!!

Ps: Ik ben 11/06/09 geopereerd in het MMC Eindhoven, 5 maanden later zwanger.

Groetjes Lilian.

Reactie voor op de website?

63.121. Reactie Robert

Reactie op Hersteloperatie

Wat fijn Robert! En dat na 23 jaar. Ik en mijn man wilen ook dolgraag nog een kindje van ons samen. Mijn man is 11 jaar geleden gesteriliseerd op aandringen van zijn ex (nog geen jaar later liep zijn vorige relatie op de klippen omdat zijn ex een ander had.) Maar wij wilen het heel graag proberen of we nog zwanger kunnen worden.

Binnenkort gaan we voor een doorverwijzing naar een uroloog. Gelukkig vergoedt onze verzekering de ingreep, dus dat is in ieder geval al een zorg minder.

Voor iedereen die er ook nog een keer voor willen gaan: Volg je hart, gewoon doen, en heel veel sterkte en succes allemaal. Hou jullie op de hoogte.

Susan

Reactie voor op de website?

63.122. Ongedaan maken

Reactie op Zwanger na sterilisatie?

Weet iemend als je het ongedaan maakt of je de dag zelf naar huis moogt of dat je opgenomen wordt. Dank u

Nancy

Reactie voor op de website?

63.123. Herstel sterilisatie man

Hallo allemaal, Ik ben 38 en mijn vriendin is 31. Ik ben 2 jaar geleden gescheiden van mijn ex vrouw. Mijn vriendin en ik willen heel graag een kindje, heeft iemand ervaring met een ziekenhuis, en hoe is het verder gegaan? Ik weet dat ik het bedrag zelf moet betalen DSW mijn verzekeraar vergoedt niets. Graag zou ik tips willen ontvangen. Ik woon in de regio Rotterdam. Alvast bedankt voor jullie moeite! groetjes Patrick.

Reactie voor op de website?

63.124. Herstel sterilisatie man

Patrick,

Mijn vriend was 12 jaar gesteriliseerd en op advies van een vriend (welke de operatie in een plaatselijk ziekenhuis 2 keer had laten doen welke niet gelukt is en spijt heeft dat hij niet naar een academisch ziekenhuis is gegaan, hij heeft daar wel een gesprek gehad in het erasmus maar er viel niets meer te herstellen) heeft mijn vriend de hersteloperatie laten doen in het Erasmus MC in R'dam.
De arts die dit gedaan heeft heet dokter Boellaard van de afdeling Andrologie. Deze operatie is ook geheel gelukt. In veel ziekenhuizen doen ze de hersteloperatie mbv marcoscopische technieken maar in het erasmus doen ze dit dmv microscopische technieken, vandaar dat wij voor het erasmus hebben gekozen. Mijn vriend is verzekerd bij IZA en deze zorgverzekeraar vergoedt wel de hersteloperatie.

Ik hoop dat je er iets mee kunt.

Groetjes Anne

Reactie voor op de website?

63.125. reactie op Anne

Ik was benieuwd naar het verder verloop van de vriend van Anne. Zijn er alweer levende zaadcellen bij hem gevonden of zijn jullie nog niet zover?! Mijn vriend wordt binnenkort ook geopereerd na 12 jaar.

Reactie voor op de website?

63.126. reactie herstel sterilisatie man

Reactie op Herstel sterilisatie man

Het klopt dat IZA de operatie vergoedt, maar alleen als je aanvullend Classic verzekerd bent. We zijn inmiddels bij de uroloog geweest en woensdag gaan we naar de anesthesist. Dan wachten op een telefoontje voor de operatie. De wachttijd valt mee, 2 tot 6 weken. Iedereen die ook bezig zijn met een herstel operatie, heel veel succes en ga ervoor!

Reactie voor op de website?

63.127. Hersteloperatie man

Het is 2,5 jaar geleden dat mijn vriend de hersteloperatie heeft laten doen, en er waren toen meteen al levende zaadcellen aangetroffen. Hij heeft daarna een aantal malen zaad moeten inleveren om te kijken hoe het verloop van de levende zaadcellen het eertse jaar zal zijn. Na ongeveer 1,5 jaar bleek al dat het aantal levende zaadcellen waren afgenomen. De kans om op de natuurlijke manier zwanger te geraken is heel klein zei de arts, kans is wel aanwezig maar gezien onze leeftijd (vriend 45 en ik 37)werd ons geadviseerd om ivf/icsi te gaan doen Ik ga binnenkort starten met de 5e icsi behandeling, heb bij de 2e icsi een miskraam gehad. De icsci behandelingen vinden ook plaats in het erasmus mc.
Voordat mijn vriend de hersteloperatie heeft laten doen, heb ik wel een kijkoperatie (larascopie) gehad om te kijken of mijn eileiders wel toegankelijk zijn en mijn eierstokken en baarmoeder geen afwijkingen hadden. Deze kijkoperatie was het advies van het ziekenhuis. Mochten eventueel de eileiders verkleefd zouden zijn dan heeft een hersteloperatie van mijn vriend geen zin want dan zou ik niet zwanger kunnen geraken op de natuurlijke manier. maar dan zou je nog wel voor icsi/ivf kunnen gaan maar dan dient je vriend alsnog de hersteloperatie te laten doen. Ik adviseer wel als de man de hersteloperatie laat doen, om zelf als vrouw je zelf ook te laten onderzoeken bij het zelfde ziekenhuis. Vonden wij wel heel prettig want we konden meteen doorgaan voor icsi.

Groetjes Anne

Reactie voor op de website?

63.128. Reactie op 58.127

Dank Anne voor je reactie! Morgen is 't zover, ben een beetje zenuwachtig. De uroloog gaf ons 10 tot 15% kans van slagen op een zwangerschap (ik ben 32, mijn vriend is 47) maar ik heb goeie hoop en ga proberen dit vast te houden! Ik wens jou/jullie heel veel sterkte met je volgende behandeling en hoop voor jullie dat deze aanslaat!

groetjes, Mathilde

Reactie voor op de website?

63.129. brrr

Wij zijn vanmorgen bij de uroloog geweest voor een herstel operatie: fiftie/fiftie kans op een zwangerschap zei hij. Volgende week woensdag een afspraak met de narcotiseur, en dan nog 6 week wachten.... Ik ben in 2003 gesteriliseerd, dus afwachten op resultaat. Maar, ik zie er als een idioot tegenop! Niet normaal gewoon. Wij (zij 31 en ik 42) zijn nu bijna 2 jaar bij elkaar en hebben beide geen kinderen.

John

Reactie voor op de website?

63.130. Reactie op 58.128

Hoi Mathilde,

Heel veel succes morgen. Hopen dat de operatie mag slagen. Is wel een hele lange operatie ongeveer 3-4 uur, ik zat toen ook in spanning te wachten , maar de secretaresse zei dat als het zo lang duurt dat het dan ook kan gaan lukken. Als de man al snel terug zou zijn (na 1-2uur) dat is het zeker niet gelukt....dus veel sterke jullie allebei.

Ik wil jullie nog 1 advies geven: het sperma van mijn vriend is per ongeluk ingevroren na een half jaartje wat eigenlijk niet de bedoeling was, maar misschien hebben we het toch nodig in de toekomst met icsi mocht het zaad van mijn vriend ineens heel erg slecht worden. (na loop van jaren worden er veel antistoffen in het sperma opgebouwd en wordt de kwaliteit minder, dit is heel vaak na hersteloperaties) Dus bespreek dit na een half jaar met de arts om het zaad toch in te vriezen, anders heb je straks niets.

Als je wilt laat het me weten of de operatie morgen gelukt is.

Groetjes Nicole

Reactie voor op de website?

63.131. reactie 58.130.

Reactie op brrr

Een operatie van 3 of 4 uur! Dat lijkt me overdreven. En wat weet een secretaresse nu van zo'n operatie. en dat ze dan ook nog eens zegt dat wanneer hij snel terug zou zijn de operatie dan mislukt zou zijn. Dat mag ze helemaal niet zeggen! Ik weet niet waar jou man geholpen is maar mijn man wordt binnenkort geopereerd in het MMC, volgens de uroloog duurt de operatie niet langer dan 45 minuten tot een uur. Ik denk dat je je juist eerder zorgen moet maken wanneer de operatie langer duurt.

Ik wens iedereen die bezig is met hersteloperatie en zwanger willen raken veel sterkte en succes!

Susan

Reactie voor op de website?

63.132. Reactie Susan

Susan,

Ben je niet in de war met een sterilisatie want die duurt ongeveer een klein uurtje! Mijn vriend is geholpen in het Erasmuc MC in Rdam, en in dit ziekenhuis worden de zaadleiders niet aan elkaar gemaakt zoals in de algemene ziekenhuizen, want de kans dat het lukt is toch heel klein, volgens de arts, als je de zaadleiders weer aan elkaar maakt (macroscopische technieken) en dat kan inderdaad maar een uurtje duren.

Maar in het Erasmus MC maken ze gebruik van betere technieken (microscopische technieken) en daar maken ze een omleiding van de zaadleiders en deze operatie duurt veel langer, dus 3 a 4 uur zoals ik al verteld had. Deze techniek heeft veel meer kans van slagen en als blijkt dat de omleiding niet gaat lukken dan ben je inderdaad al binnen 1 a 2 uur terug uit de operatie en dan weet je dus al dat het niet gelukt is, en de secretaresse weet daar dus wel het betere van, want zij heeft daar ervaring mee in het erasmus mc hoe dit telkens afloopt. En hoe kun jij daar nu over oordelen, jij werkt daar toch niet? Kans van slagen middels omleidingen is vele malen groter dan de zaadleiders weer aan elkaar te maken! Dus als jouw vriend een operatie krijgt van een klein uurtje dan zal de kans niet zo groot zijn dat deze gaat lukken. Bespreek dit maar eens met je vriend.

Mijn vriend is 49 en heeft 2 jaar geleden een hersteloperatie laten doen na 12 gesteriliseerd te zijn geweest. Is geheel gelukt. Wij hebben ons heel goed laten voorlichten en gekozen voor de beste kans van slagen.

Ik hoop dat je er wat mee kunt.

Groetjes Nicole

Reactie voor op de website?

63.133. Reactie Nicole

Nee, ik ben niet in de war met een sterilisatie. Ik oordeel niet maar ik wil alleen aangeven dat ik dus andere ervaringen heb. Over oordelen gesproken: hoe kan jij nu zeggen dat de kans van slagen bij mijn man niet groot is!! (Erg kort door de bocht hoor!)

Wij hebben ons wel degelijk goed laten informeren. Even kort samengevat. Mijn man krijgt een zogeheten vaso-vasostomie. Mocht er geen zaad aangetroffen worden dan wordt er een bypass gemaakt naar de bijbal. (Daardoor kan het wél wat langer duren.) Maar wij gaan uit van het positieve.

De uroloog die de operatie gaat uitvoeren heeft veel ervaring met microchirurgische hersteloperaties en laparoscopie, dus we gaan echt niet over één nacht ijs. De kans van slagen is tussen de 40% en 50%. Ik blijf erbij dat een secretaresse geen uitspraken mag doen over dit soort dingen.

Iedereen die nog bezig is met herstel operaties, zwanger worden etc, veel succes.
Susan

Reactie voor op de website?

63.134. Reactie susan

Susan,

Mijn vriend heeft ook een hersteloperatie laten uitvoeren in het erasmus mc en deze operatie duurde bijna 4 uur. In dit ziekenhuis wordt inderdaad een omleiding van de zaadleiders gemaakt zoals ook al Nicole in haar berichten heeft aangegeven. Haar verhaal klopt dus wel en ik zou als ik jouw vriend was er voor kiezen om meteen de omleiding uit te voeren want als je eerst de zaadleiders aan elkaar probeert te maken en dit mislukt dan zou er misschien te veel beschadigd kunnen zijn om alsnog deze omleiding te laten doen en dit is ons ook heel goed uitgelegd in het erasmus mc.

Ik hoop dat jullie er nogmaals goed over na zullen denken.

Anne

Reactie voor op de website?

63.135. Verslag van Mathilde

Hoi Nicole, Anne en de rest van alle lezers op dit forum,

Sorry dat ik nog niet eerder reageerde. De operatie van mijn vriend is goed verlopen! Volgens mij duurde 't inderdaad minstens 2 uur want ik zou gebeld worden wanneer ze klaar zouden zijn en mijn vriend belde zelf na zeker 3 uur. Hij is geholpen in ziekenhuis de Wezenlanden in Zwolle en de zorg daar is ook prima. Vond alleen de afspraak die ze met me maakten om me te bellen overbodig omdat ze dit helemaal niet gedaan hadden en ik vervolgens enigszins een tijdje in de piepzak zat!

Wat ik ook goed vond was dat ze hem niet eerder lieten gaan dan dat zijn arts 'm nog even gesproken had. Helaas duurde dit tot 19.00 uur 's avonds omdat de arme man 't vreselijk druk had die dag. Het was allemaal goed te herstellen vertelde de arts. Mijn vriend had de dagen erna nog wel wat last (alsof ie inderdaad een trap in z'n kruis had gehad) en z'n scrotum was wat blauw en gezwollen. Vandaag gaat ie weer rustig wat proberen te werken en dan over 3 maanden wordt z'n sperma gecontroleerd.

Nicole, zijn er bij jouw vriend dus wel levende zaadcellen gevonden? Inderdaad had ik ook al nagedacht over eventueel laten invriezen. Volgens mij is dit altijd wel wijs om te doen in deze situaties. Ik vind 't allemaal reuze spannend in ieder geval!

Dank voor jullie belangstelling en ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen! groet, Mathilde

Reactie voor op de website?

63.136. Reactie 58.135

Nicole, Ik heb mij 3 jaar geleden ook laten opereren in het MMC in Veldhoven. (was 10 jaar gesteriliseerd) Ook mij is verteld dat de operatie in het gunstigste geval ongeveer een uur zou duren. Daarin wordt i.d.d eerst gekeken of er zaad aangetroffen wordt. De bal wordt dan als het ware gemolken. Bij mij werd zaad aangetroffen zodoende was een omleiding naar de bijbal gelukkig niet nodig. Ik werd om 10.05 uur de operatiekamer in gereden en ik kwam er om 11.20 uur weer uit.( dus het kan wel)Ieder ziekenhuis heeft nu eenmaal zijn eigen werkwijze, maar dat wil niet zeggen dat wanneer een operatie in het ene ziekenhuis langer of juist korter duurt niet kan slagen. Dus dames, ik ben het levende bewijs.

Nu 2 jaar later zijn mijn vrouw en ik de trotse ouders van een wolk van een dochter van 2 maanden.

Leo

Reactie voor op de website?

63.137. Reactie Leo

Leo,

Ben jij toevallig de man van Susan?

Indergeval goed te horen dat de operatie destijds gelukt is en dat je nu de trotse vader bent van een dochter.

Wat ik nu nog 1 keer duidelijk wil zeggen (geldt voor iedereen hier op de site) dat ze in het erasmus mc er voor kiezen om meteen een omleiding te doen en dat duurt dus wat langer dus als je dan al veel eerder terug bent uit de operatie dan is deze niet gelukt. Dat lijkt mij nu toch wel heel duidelijk!

Maar ik wens je veel plezier met je dochter en dat je veel met haar zult genieten.

Groetjes Nicole

Reactie voor op de website?

63.138. Reactie Mathilde

Mathilde,

Wat goed om te horen dat de operatie bij jouw vriend goed is verlopen.

Bij mij vriend waren er bij het 1e spermaonderzoek levende zaadcellen aangetroffen. Hij heeft daarna nog paar keer het zaad moeten inleveren en daarna is het ingevroren maar dat had ik al verteld. Je weet nooit of je dit zaad nodig hebt voor in de toekomst (bij voor ivf/icsi).

Heel veel succes verder samen en hopen dat je vriend snel zal herstellen de komende weken.

Groetjes Nicole

Reactie voor op de website?

63.139. Succesvolle hersteloperatie man

Reactie op Zwanger na sterilisatie?

Hersteloperatie man: Mijn man heeft ruim twee jaar geleden een hersteloperatie ondergaan. Inmiddels zijn wij de ouders van een prachtig kind van 16 maanden en ik ben inmiddels zwanger van de tweede. Deze successtory wil ik mensen die het traject nog in moeten gaan niet onthouden. Veel succes en houd goede hoop! Het kan!

Geertje

Reactie voor op de website?

63.140. Hersteloperatie vrouw en de kosten

Reactie op Kosten en ervaring hersteloperatie

Hallo

Ik heb 4 kinderen en omdat mij gezondheid niet zo sterk was heb ik bij de laatste keizersnee mij laten sterilisteren, opdracht van mijn man toen. 4 is ook genoeg.

Nu heeft hij zijn kinderen ongevraagd meegenomen naar duitsland ik mag ze niet meer zien. Kindje 2 jaar en 4 jaar. Ze hebben de jongste ontvoerd toen hij 3 maanden was en ik werd een wrak. Heb nog 2 oudere kinderen, waarvan de vader niet meer leeft die zullen altijd bij mij blijven.

Nu heb ik de ware gevonden. Kennen elkaar 1,5 en elke dag zijn we nog verliefd, gaat perfect, alleen hij was vrijgezel dus geen vrouw of kinderen en daarom wil ik hem een kind geven wat hij dolgraag wilt en voor mijzelf is het mooiste wat bestaat kinderen, ook een soort afsluiting ivm de situatie van de laatste 2 kinderen. wil nog 1 kind en wil het prive, want mijn dokter zal het toch afraden.

Nu wil ik sterilisatie ongedaan maken, en heb vragen, kom je op een wachtlijst? Hoe duur is het, wat moet je zelf betalen en kan het in termijnen? Verzekering misschien iets vergoedt. Het was tegen mijn zin, mijn man wou het, hij was toen al van plan mij te verlaten.

Mijn grootste wens is een baby van mij en mijn vriend en leef met 2 grotere kinderen dus stress is niet hoog. Maar waar moet ik zijn, waar is het goedkoop, moet ik lang wachten en ik kan niet zo geld ophoesten, kan het in termijnen.....

Suzanne

Reactie voor op de website?

63.141. Goede hoop

Mijn vriend heeft 4 dagen terug zijn hersteloperatie gehad in het MCL in Leeuwarden. Een beetje brak en opgezwollen kwam hij een dag later weer fijn thuis. Nu is het bedrust houden, en 3 weken geen gemeenschap. Hij heeft zich in 2007 laten steriliseren.

We hebben goede hoop en gaan vol vertrouwen de toekomst in. Want een kindje van ons samen (ik heb er een jongen van 7 en hij eentje van 19) willen we zo graag.

Bedankt voor al jullie reacties, ik haal er veel hoop en steun uit, en kijk de toekomst rooskleurig in

Annette

Reactie voor op de website?

63.142. reactie 58.139 en 58.141

Reactie op Succesvolle hersteloperatie man

Wat fijn Geertje! Dat het bij jullie gelukt is. Voor ons is het nog even afwachten, mijn man staat op de wachtlijst voor een hersteloperatie. Wij verwachten binnen nu en twee weken een telefoontje van het ziekenhuis. Voor iedereen die ook bezig is met een eventuele hersteloperatie. Laat je goed voorlichten want het is geen kleine operatie.

Voor Annette: Hoe lang heeft de operatie geduurd? Ik hoop dat het jullie lukt om zwanger te raken.

Groetjes Leontine te g

Reactie voor op de website?

63.143. Voor Leontine

Hallo Leontine,

De operatie heeft zo'n 3 uren geduurd onder algehele narcose. Het is microscopisch werk vandaar. Maar misschien weet iemand dit. Is het normaal, dat bij een man, na de hersteloperatie, zijn hormonen beetje op hol slaan? Ja of het moet aan het feit liggen dat je geen gemeenschap mág hebben hahahahhaa

Annette

Reactie voor op de website?

63.144. Reactie Annette

Bedankt voor je reactie.
Wij hebben eindelijk een datum, 26 maart gaat het gebeuren. Maar 3 uur opereren dat is niet niks. Heeft je man nog klachten gehad daarna of pijn?
Hoelang mochten jullie geen gemeenschap hebben?

Groetjes Leontine

Reactie voor op de website?

63.145. Voor Leontine

We mochten 3 weken geen gemeenschap hebben. Hij moest daarna echt wel een week plat hoor, had wel last van zwellingen enzo, en later ging de wond nog een beetje open. Wij weer naar het ziekenhuis maar viel allemaal mee.

Ik hoop voor jullie dat alles goed gegaan is

groetjes Annette

Reactie voor op de website?

63.146. Wil heel graag zwanger worden

Hallo,

ik en mijn man (2de) zouden dolgraag samen een kindje willen. We hebben beiden kinderen. Die van mij wonen bij ons, en die van hem bij hun moeder. Ik ben echter gesteriliseerd en wil dit graag ongedaan laten maken (dichtgebrand). Deze wens is langzaam gegroeid. Eerst was het niet zo belangrijk voor ons, we hebben immers kindjes. Maar naarmate we ouder worden en gewoon dol op elkaar zijn, kriebelt het steeds meer. Ik ben 37 en hij 50.

Maar toch vraag ik mij af waar ik dan beginen moet. Ik bedoel, hoe ga ik dit aanpakken. En is het raadzaam om mijn man zijn zaad te laten controleren? En belangrijker nog: is er iets of iemand die het ons zou kunnen verbieden? (rare vraag misschien) Maar ik bedoel, we hebben kinderen en hij is al bijna 51. Of is dit hier niet van toepassing?

Graag hoor ik van uw ervaringen.

liefs Francie

Reactie voor op de website?

63.147. Voor Francie

Ik denk dat niemand het je kan verbieden om een hersteloperatie te laten doen. Het is jouw wens. Ik zou wel een controle bij je partner laten doen. Ik zou echter wel even goed je zorgverzekering laten nakijken, de meeste verzekeringen dekken deze niet.

Groetjes Annette

Reactie voor op de website?

63.148. Groen licht!

Hallo, even een kleine up-date. Afgelopen woensdag gesprek met h-arts gehad en daarvan mochten we gelijk door naar de gyn. En vandaag was het dus zover. Goed gesprek gehad, en ja, we gaan ervoor. Binnen 3 weken een kijkoperatie om te kijken of we a) een herstel doen of b) gelijk ivf gaan proberen.

We zijn heel blij met deze beslissing. Nu gaan we heel rustig aan beetje voor beetje verder dromen. We houden u op de hoogte of het lukken gaat.

Graag horen we of u ervaringen heeft met ivf en of herstel. Ben best zenuwachtig geworden door dit alles, maar ga er helemaal voor!

liefs Francie

Reactie voor op de website?

63.149. Aan Annette

hallo Annette,

dankje voor je berichtje. Inmiddels weten we idd meer. We gaan nu dus eerst voor kijkoperatie en dan bekijken we wat het beste is: gelijk ivf of herstel. En dat van mijn man is gelijk in gang gezet. Ben erg benieuwd hoe dit alles gaat lopen enzo. En vooral hebben we nu een echt ja-gevoel, dat we er goed aan doen en dat dit het juiste is. En wat betreft de verzekering, die dekt de kijk wel en ook een 1ste ivf. Maar de rest niet. Maar we wachten eerst af wat de gyn gaat zeggen na de kijk. Ik hou je op de hoogte. Maar we zijn al heel erg blij en opgelucht dat er een goede kans is dat we dit nog een keer mee mogen maken.

liefs Francie

Reactie voor op de website?

63.150. Voor Francie

Super, ben heel erg blij voor jullie. Zou inderdaad fantastisch om nog een keer mee te maken. Ik duim voor jullie in elk geval.

Groetjes Annette

Reactie voor op de website?

63.151. Aan Annette

Hallo Annette,

bedankt voor je reactie. Ben jij dan ook de Annette van de eerdere reacties? Man net zelf hersteld? Hoelang zijn jullie al bezig? En idd steun vindt je in kleine dingen he, zoals alleen al het woord van de gyn. die zegt ja mijn zegen hebben jullie en jullie maken een redelijk goede kans. Daar wordt ik blij van. Nu maar hopen op het wonder waar we naar verlangen.

liefs Francie

Reactie voor op de website?

63.152. Zwanger na hersteloperatie vrouw.

Ik ben zwanger !!!!! Ik kan het wel van de daken schreeuwen van blijdschap.

Eind 2008 heb ik mijn sterilisatie in Eindhoven ongedaan laten maken. Nu heb ik voor de eerste keer een positieve zwangerschapstest in handen. Ik had de hoop eigenlijk al opgegeven. Het is nog wel heel pril maar, hoe het ook verder verloopt, ik kan ZWANGER raken.

Ik was die onzekere moeder (lees boven). Ik hoop voor Anja ook veel succes. Ik kan het gewoon niet bevatten. Ik ben bijna 38 en mijn kinderen zijn 10, 12 en 15. Ik sta te popelen om het onze kinderen te vertellen.

Mijn man en ik zijn ontzettend blij, dat we dit nog een keer mee mogen maken.

Veel succes voor jullie allemaal.

Danielle

Reactie voor op de website?

63.153. Aan Danielle

Lieve Danielle en man,

Waanzinnig goed nieuws zeg van harte. Ik en mijn man zitten net aan het begin van het "proces". Krijg binnen 4week nu mijn kijkoperatie, dan wordt er besloten wat we gaan doen. Ik hoop dat ik net als jij over een tijdje goed nieuws kan vertellen.

liefs Francie

Reactie voor op de website?

63.154. Voor Francie en Danielle

jeps, ik ben de Annette van mijn eerdere reacties.

Mijn man is anderhalve maand geleden naar het ziekenhuis gegaan voor zijn hersteloperatie. Dus nog maar net eigenlijk. We doen het rustig aan, en hopen er natuurlijk het beste van.

komt goed.

voor Danielle, van harte gefeliciteerd met dit blijde nieuws!

Annette

Reactie voor op de website?

63.155. Voor Annette

Reactie op Voor Leontine

Hoi Annette, bedankt voor je reactie. We zijn na 3 weken ook weer gan klussen. Bij mijn man wilde de wondjes eerst ook niet helemaal goed dichtgroeien en zijn rechterbal was wel erg gezwollen. Maar nu ziet het er weer prima uit en alles werkt nog, dus we gaan ervoor. Voor jullie, ook heel veel succes.

voor Danielle gefeliciteerd! Voor Francie sterkte met de operatie.

liefs Leontine

Reactie voor op de website?

63.156. Kijkoperatie

Nou heb eindelijk nieuws. Duurde langer dan verwacht maar na 24 mei ben ik aan de beurt voor de kijkoperatie. Ben erg benieuwd hoe het daarna verloopt. Ik bedoel hoelang het duurt voordat je dan weet wat nu eindelijk je richting wordt: herstel of ivf. Maar er zit nu schot in en dat is wel fijn.

Ik hou jullie op de hoogte.
liefs Francie

Reactie voor op de website?

63.157. Zwanger na hersteloperatie vrouw

6 Mei heb ik mijn eerste echo gehad. Ik ben 7 weken zwanger. Geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het kindje is goed op groei en we zagen een kloppend hartje. Geweldig! Het gaat dus heel goed. We verwachten met kerst ons kindje. Ik houd jullie op de hoogte.

Groetjes Danielle (onzekere moeder)

Reactie voor op de website?

63.158. Kinderwens

Hallo ik ben een vrouw van 42, pas getrouw. Mijn man is 32. Ik heb 2 zonen en hij heeft ook 2 kindere. We waren 2 jaar bezig met ivf icsi. Vandaag ging ik voor punctie, maar had allen maar 1 folikum en geen eicellen. Dit betekent einde behandeling voor mij.

Vandaag ben ik erg verdrietig, heel veel gehuild, want de kinderwens bij ons is heel erg groot. En nu weet ik het niet meer. Ik wil heel graag ongedaan, maar mijn gyn had tegen mij gezegd dat het niet gaat lukken, want ik ben 13 jr geleden gesteriliseerd, en mischien is er over de klem vlees gegroeid

Heeft iemand hier ervaring mee?

grxxxxx Leonela

Reactie voor op de website?

63.159. Kijkoperatie gehad

He he, eindelijk de kijk gehad. Helaas geen herstelmogelijk, dus dat was even slikken. Maar wel positief is dat we in aanmerking komen voor ivf. En de gyn schat de kans hoog in.

Nu hebben we nog even bedenktijd voor alles echt in werking gezet wordt. Maar wat houdt dat nu eigelijk in? Ik bedoel, wie weet wat mij en mijn man nu te wachten staat. En moet die hormoonbehandeling? En misschien een stomme vraag hoor, maar als je dus imstemt met ivf en zo, hoelang duurt het dan voor je je eerste poging krijgt?

Ik besef mij ineens dat ik maar heel weinig weet van en over ivf. Graag hoor ik van jullie ervaringen of kunde.

groetjes Francie

Reactie voor op de website?

63.160. Gelukt!

Hallo Danielle en al die andere vrouwen die graag zwanger willen worden,

ook ik ben ZWANGER!!! Na ruim een jaar en de hoop al een beetje te hebben laten varen is het nu dan toch echt vet positief. Ook nog heel pril dus de komende weken worden superspannend.

Vorig jaar februari heb ik een hersteloperatie gehad in Veldhoven, in oktober hadden we al een licht positieve test maar dat was voor de menstruatiedag. Naar later bleek gewoon te vroeg getest en dus mis gegaan. De laatste twee cyclussen waren megalang, 38 en 51 dagen. Terwijl ik normaal tussen de 26 en 29 dagen zat. Ik dacht echt dat het klaar was en ben er de laatste maand niet meer zo bezig geweest. Ik was zo'n 5 dagen 'overtijd', hoewel, dat was dus vijf dagen na 28 en ik had echt geen idee meer wat mijn cyclus nu was.

Vlak voordat we weg gingen even vlug een testje in de veronderstelling dat het een zekere nee zou zijn en wachten op de menstruatie zou worden. Maar nee hoor, binnen 2 seconden een megapositieve test. Een dag later weer een andere test gedaan, want stel dat het niet klopte.....En ja hoor een dikke bevestiging.

Het kan dus echt...zwanger na een hersteoperatie. Gezien mijn leeftijd (39) heeft het zwanger worden even wat langer geduurd maar dat lijkt nu allemaal niet te geven.

Danielle, jij ook van harte gefeliciteerd!!

Ik moet nog even wennen, vindt het nu nog zo ongelooflijk... maar probeer te genieten,

groetjes en heel veel succes aan diegene die zwanger willeb worden,

Anja

Reactie voor op de website?

63.161. Gefeliciteerd Anja!

Hallo Anja,

geweldig nieuws. Heel spannend allemaal. Ik kan het weten, want de eerste weken kon ik het eigenlijk niet geloven. Met 6 weken en 6 dagen heb ik toen een echo gehad en jawel een kloppend hartje. Ik raad je aan om aan te dringen op een vroege echo, neemt heel veel onzekerheid weg. Dinsdag heb ik een vlokkentest met bijna 12 weken, dus ook heel spannend.

Ik ben ook lid van Babybytes. Misschien ook iets voor jou?

Echt heel fijn voor jullie!

Groetjes Danielle

p.s. Ik ben uitgerekend op 24 december 2010.

Reactie voor op de website?

63.162. Van harte Anja

Wat geweldig nieuws zeg super een hele fijne zwangerschap toegewenst

En voor Danielle, geniet er van voor je het weet is het alweer zover

En ik heb zelf volgende week een afspreek over onze plan van aanpak ben benieuwd wat eruit voortkomt ik moet eerlijk zeggen dat ik achteraf toch wel heel teleurgesteld was dat ik niet natuurlijk zwanger worden kan.. dus hoop ik op de ivf we wachten af en wie weet ben ik over een tijdje net zo blij als jullie

liefs francie

Reactie voor op de website?

63.163. Succes Francie!

Heel veel succes Francie.

Ik hoop voor jullie dat IVF de oplossing is.

Groetjes

Danielle

Reactie voor op de website?

63.164. IVF

Hallo,

nou, de knopen zijn doorgehakt: we gaan definitief voor ivf! Alleen moet ik daarvoor naar Zwolle of Gent of Duitsland. We kozen voor Zwolle. Heeft iemand daar ervaring mee? We krijgen nu daar een intake en dan gaat alles rollen. Ik hou jullie op de hoogte.

groetjes francie

Reactie voor op de website?

63.165. zwanger na herstel sterilisatie

Ik wil jullie laten weten ,dat ik 18 weken zwanger ben. Alles gaat heel goed.

Groetjes Danielle (onzekere moeder)

Reactie voor op de website?

63.166. Danielle

Super, Danielle, van harte en geniet ervan. Wij mogen de 28ste op intake in Zwolle, dus afwachten maar. Ik hoop snel ook zulk nieuws te mogen plaatsen.

groetjes en heel veel geluk, Francie

Reactie voor op de website?

63.167. hetzelfde schuitje

Reactie op Hersteloperatie bij mijn man

Ik ben 15 jaar ouder dan mijn vrouw en zo'n 5 jaar geleden gesteriliseerd. Waar heeft uw man zich laten "helpen" dit ongedaan te laten maken en wat waren de kosten die hieraan verbonden zijn? Ben je al zwanger trouwens?

Groetjes Toin en Anne

Reactie voor op de website?

63.168. Hier word ik echt blij van

Reactie op Advies hersteloperatie

Wat ben ik blij met deze site. Mijn man en ik hebben allebei kinderen uit een eerder huwelijk, ik heb 3 jongens en hij 2 meiden 4 van de 5 kinderen, ze wonen bij ons. Nu willen we om het gezin compleet te maken heel graag nog een kindje. Alleen mijn man is 12 jaar geleden gestereliseerd. Ik ben 34 en heel vruchtbaar dus dat moet geen probleem zijn.

Ik heb er inmiddels heel veel over gelezen maar deze site geeft mij meer dan hoop. Ik zag bij Anne dat het ook gelukt is geweldig!!! Het is het mooiste wat ik mij kan wensen!!

Patricia

Reactie voor op de website?

63.169. Verlangen naar kindje maar mijn man is gesteriliseerd

Reactie op Het kan

Hallo

Ik ben 35 en heb 3 zoons 8, 12 en 15. Mijn man heeft 2 dochters 13, 17 jaar. Dus je zou zeggen: ons gezin is compleet! Nu hebben wij een hele grote wens en dat is om ons gezin helemaal compleet te maken met nog een kindje van ons samen. Onze 5 kinderen zouden dat ook heel graag willen. Mijn man is 12 jaar geleden geholpen, dus wordt het lastig. Ik ben heel vruchtbaar dus we hebben besloten om 12 okt naar het Slingerland ziekenhuis te gaan. Om een hersteloperatie te plannen. Ik hoop echt heel erg dat we er nog een wondertje bij mogen krijgen.

Patricia

Reactie voor op de website?

63.170. Gefeliciteerd

Reactie op Danielle

Hallo

Voor allen die zwanger zijn van harte gefeliciteerd!! Dit geeft hoop voor ons die nog bezig zijn.

Patricia

Reactie voor op de website?

63.171. Sterilisatie ongedaan bij 43 jaar oud

Hey, ik ben ook 43 jaar oud en was al drie jaren bezig om mijn sterilisatie ongedaan te krijgen. Toen het zover was weigerde de gyn. om het te doen omdat ik inmiddels al 43 jaar ben. Ik ben toen naar het Maxima ziekenhuis in Veldhoven. Inmiddels ben ik gesteriliseerd. Ik zou zeggen die niet waagt die niet wint.

Nancy

Reactie voor op de website?

63.172. Goed bericht

Ik wil graag iedereen die nog midden in het onzekere proces zitten van operatie en zwanger worden een hart onder de riem steken. 3 weken geleden ben ik moeder geworden van een prachtige zoon en twee jaar geleden hebben we ook al een lieve dochter gekregen. Dit alles na de hersteloperatie van mijn man. Mijn man was de 40 al ruim gepasseerd en had al twee kinderen uit een eerder huwelijk. Samen hadden we ook nog een kinderwens. Na een aantal spannende jaren hebben wij dus samen nog twee kinderen gekregen.

Ik herken de onzekerheid in de berichten van de mensen op deze site. Zelf zijn wij ook door deze onzekere periode gegaan maar in ons geval zou ik willen zeggen; blijf positief! Het kan!!

Ik wens een ieder veel sterkte en succes!

Groet, Linde

Reactie voor op de website?

63.173. Hersteloperatie eileiders

Reactie op Zwanger na sterilisatie?

ik was doorgeknipt en toegebrand en ben nu geopereerd. Operatie ongv. 1u en half. Operatie gelukt. Moet nu wel nog de testen ondergaan of alles open is. Controle op 8 nov.

Sandrine

Reactie voor op de website?

63.174. Zwanger na herstel sterilisatie

Eind 2008 is mijn sterilisatie ongedaan gemaakt. Nu kerst 2010 heb ik een prachtige zoon in mijn armen. Wat een geluk!

Veel succes voor iedereen.

Danielle (ook wel: onzekere moeder)

Reactie voor op de website?

63.175. Hersteloperatie man WEL vergoed!

Reactie op Kosten hersteloperatie man

Hallo,

De hersteloperatie van mijn man werd wel vergoed. Wij zijn verzekerd bij ISA zorgverzekeringen. Als je de classic verzekering neemt ben je ervoor verzekerd. Je betaald wel iets meer premie maar dat valt reuze mee!

Gr Wendy

Reactie voor op de website?

63.176. Bergland

Reactie op Kosten en ervaring hersteloperatie

Mijn man is in nov. 2010 geholpen in de Berglandkliniek te Tilburg. We kwamen niet in aanmerking voor teruggave van het geld mocht er geen levend zaad zijn omdat mijn man 11 jaar geleden is gesterilisseerd. Omdat ik 18 jaar jonger ben dan mijn man viel mijn leeftijd nog in de categorie, gunstig voor een zwangerschap. Maar we moesten wel rekening houden met een jaar voordat ik zwanger zou zijn. We hadden zo'n 30% kans op een natuurlijk zwangerschap. Niet heel veel, maar altijd nog meer dan 0 zeg maar....

3 maanden later was de zwangerschapstest positief en nu ben ik inmiddels 13 weken zwanger....

Sandra

Reactie voor op de website?

63.177. Ervaringen uitwisselen

Reactie op Twijfel hoort erbij

Ik ben een 30 jarige moeder van drie kinderen, sinds 2 jaar gescheiden en heb mij op 24 jarige leeftijd laten sterriliseren. heb daar nu ontzettend spijt van en wil dit nu ongedaan laten maken. Ik woon nu samen met mijn nieuwe vriend die zelf geen kinderen heeft en het begint bij mij te kriebelen om samen nog een kindje te krijgen. In mijn omgeving ken ik niemand die in zo'n situatie zit dus zou graag informatie en advies willen uitwisselen met vrouwen die ook in zo'n situatie zitten. Waar kan ik mij het beste laten opereren en wat zijn de kosten hiervan?

Reactie voor op de website?

63.178. Zwanger na herstel sterilisatie


Voor Ester: operatie kan in het MMC in Veldhoven/Eindhoven en kost ongeveer 3300 euro. (Ohra vergoedt deze kosten blijkbaar). De operatie en herstel vielen mij reuze mee.

Mijn sterilisatie is in november 2008 ongedaan gemaakt en ik ben nu voor de tweede keer zwanger na het herstel. (We krijgen nu ons vijfde kindje). Onze baby is vijf maanden en ik ben zelf 39 jaar, dus erg vlot zwanger.
Danielle

Reactie voor op de website?

63.179. Zwanger worden na sterilisatie

Ik ben sederd 8 jaar gesteriliseerd, heb drie kinderen met mijn vroegere man. Ben nu sedert 2 jaar met iemand anders en graag zou ik een kind willen van hem. Ik ben 47 jaar en mijn man 33 jaar. Kan ik een hersteloperatie laten doen? Want ik zou graag dat kind geven aan hem.

Kun je mij ook zeggen hoeveel dat het kost en waar ik daarvoor moet gaan? Graag een ant atb op mijn adres e mail atb. Ik dank jullie op voorbaat.

Reactie voor op de website?

63.180. Hersteloperatie man

Mijn man heeft zich in 2006 opnieuw laten steriliseren nadat door de eerste sterilisatie toch een zwangerschap was ontstaan en ik zwager was van mijn zoon van nu 6 jaar oud. Toen heeft hij nogmaals de sterilisatie laten doen, omdat we er toen toch wel van bewust waren niet nog een kindje te willen. Zelf ben ik 30 jaar en erg jong moeder geworden (18 jaar). Nu de oudste 13 wordt en ik me er altijd van bewust ben geweest toch nog op een wat latere leeftijd mama te willen worden, vooral omdat ik me niet bewust ben gewest van de 1ste 2 kindjes daar ik erg jong was en heellll veellllll hulp van mijn ouders heb gehad zodat ik toch nog kon genieten van mijn leventje. Alle 4 de kids zijn van mijn man en deze zag aan mij hoe graag ik toch nog n kindje wou.

Hij heeft toen tegen mij gezegd dat hij ook nog graag een kindje wou, vervolgens ziekenhuis gebeld, week erna afspraak gehad en 1,5 week geleden geholpen. Volgens arts zag het er allemaal goed uit, er kwam uit allebei de leiders vocht, en ze konden het mooi aan elkaar maken. Zelf is hij 33 jaar.

Benieuwd of het voor ons ook is weggelegd om nog n keer zwanger te mogen raken van een klein hupke. Ik ben van alle 4 de kids meteen zwanger geraakt. De eerste door pil heen en de andere 2 na stoppen pil meteen raak. En ja, de laatste heeft zich zelfs nog door sterilisatie heen gewurmd. Dus dat zegt ook genoeg!

Zelf slik ik al 8 jaar geen pil meer, dus ben benieuwd. Fijn om ergens mee te kunnen praten over dit onderwerp, want veel valt er niet over te vinden. Wie weet eigenlijk hoe vlug je na het ongedaan maken weer sex mag hebben? Want lees dat sommigen toch weken niks mochten doen, terwijl onze arts zegt dat we t al langzaam weer mogen proberen (na 1 week).

mama mennie

Reactie voor op de website?

63.181. Ongedaan gemaakt sterilisatie

Hallo,

Ik weet niet hoe oud dit is maar ik heb mijn sterilisatie (2008) 2 weken geleden ongedaan laten maken.. Ik heb een bikinisnede gekregen en was de volgende dag alweer thuis. 1 week na operatie heb ik mijn menstruatie gehad. Ik doe later deze week ovulatietesten en dan gaan klussen...

Ik heb 1 eileider de andere is verwijderd met een eug (2007), ik was daarna zo bang geworden dat ik mij heb laten steriliseren Ook was mijn relatie toen ten einde.

Nu, 2016, ben ik al enige jaren bij mijn huidige partner. We hebben uit onze vorige relaties kinderen, hij 5 en 8jr en ik 13 en 16jr, die allemaal bij de exen wonen. (ze komen wel allemaal... gezellige drukte en willen graag broertjes en zusjes).

Wij willen samen graag kindjes grootbrengen die gewoon bij beide ouders in 1 huis blijven.. Over een paar dagen gaan we voor ronde 1 en ik ben benieuwd hoelang het zal duren, al blijf ik de angst voor weer een eug houden

De operatie vond ik reuze meevallen; eerste week kon ik niks en nu al zoveel meer. We zijn beiden 37 en kregen gezien onze situatie... want kids wonen normaal. bij moeder.. gelijk groen licht voor de operatie... al en met al was het vanaf de afspraak bij huisarts tot operatie zo n 3 maand. Wat het kost weet ik nog niet, ik moet de rekening nog krijgen, en dit was in het umcg.

Andrea

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Zwanger na sterilisatie?

 1. 3 kinderen na sterilisatie
 2. Herstel sterilisatie op internet
 3. Herstellen van sterilisatie bij man
 4. Het kan
 5. Herstel operatie bij de man. Manieren/technieken
 6. Zwanger na hersteloperatie
 7. Sterilisatie ongedaan!
 8. Kliniek Leiden
 9. Een groot gezin? GRAAG!
 10. Valt wel mee
 11. Hersteloperatie vrouw
 12. Hersteloperatie mislukt. Ivf niet!
 13. Hersteloperatie via laparoscopie
 14. Hersteloperatie bij de vrouw
 15. Hersteloperatie bij man
 16. De stand van zake na ruim 6 maanden
 17. Hersteloperatie mislukt
 18. Algehele vergoedingen
 19. Hoe verder na mislukte hersteloperatie?
 20. Verder met ivf icsi
 21. Twijfel hoort erbij
 22. icsi-mesa
 23. Voor Thea
 24. Top!
 25. Zelfde schuitje
 26. Voor Maureen
 27. Hoe is de kans
 28. Kinderwens
 29. Ook spijt van de sterilisatie
 30. Reactie op verhaal van Wendy
 31. Hersteloperatie man
 32. Waarschuwing: herstel na sterilisatie
 33. Na 5 jaar slagingspercentage flink lager
 34. Hersteloperatie goed gelukt, nu 35wkn zwanger
 35. Wat is mesa/tesa
 36. Zwanger door IVF
 37. Icsi en pesa
 38. Niet vergoed worden en icsi incombinatie met tesa
 39. Hersteloperatie mbt zwanger worden op latere leeftijd
 40. Kosten en ervaring hersteloperatie
 41. Icsi
 42. No sperm-No pay
 43. Gynaecoloog wil niet meewerken
 44. Second Opinion
 45. Gynaecoloog wil niet meewerken
 46. Hoe snel mag je zwanger raken na hersteloperatie?
 47. Praktijkervaring met hersteloperatie in België
 48. Advies hersteloperatie
 49. Antwoord vraag Nicole
 50. Vragen over o.a. hersteloperatie sterilisatie vrouw
 51. Kosten ingreep: antwoord vraag Nicole
 52. Kans van slagen
 53. Zwanger na hersteloperatie man!
 54. Hersteloperatie
 55. Reactie op gyn wil niet meewerken
 56. Ervaringen met ruggeprik
 57. Positief verhaal hersteloperatie man
 58. 7 mnd na hersteloperatie GEEN zaad meer
 59. Sterilisatie ongedaan maken
 60. Zwanger na hersteloperatie
 61. Hersteloperatie bij mijn man
 62. Zwanger na sterilatie?
 63. Laparoscopie
 64. Laparoscopie
 65. Laparoscopie antw. voor Petra
 66. zwanger na sterilisatie
 67. Sterillisatie ongedaan gemaakt bij mijn vriend
 68. Wachten op hersteloperatie
 69. Kosten hersteloperatie man
 70. Kosten hersteloperatie man
 71. Positief verhaal
 72. Kan ik terug zwanger geraken na hersteloperatie?
 73. Hersteloperatie
 74. 44 jaar is dat echt te laat
 75. Uroloog gezocht (refertilisatie)
 76. Hersteloperatie in Veldhoven
 77. Hersteloperatie man
 78. Hersteloperatie
 79. Zwanger na sterilisatie
 80. Zwanger na hersteloperatie
 81. Refertilisatie op latere leeftijd: wellicht kunnen wij helpen
 82. Gewoon doen
 83. Zwanger na sterilisatie
 84. Voor Saskia
 85. Vraagje voor Maureen over sterilisatie
 86. Kosten hersteloperatie vrouw
 87. Hersteloperatie man
 88. 24 november hersteloperatie
 89. vervolg op 59.87
 90. vervolg op 59.89
 91. Hersteloperatie vrouw op 45jarige leeftijd
 92. Wij gaan er voor
 93. Reactie op Anja
 94. Spannend
 95. Vergoeding hersteloperatie vrouw
 96. Reactie op Maria
 97. Hoera
 98. Sterilisatie ongedaan laten maken bij een man
 99. Kosten hersteloperatie vrouw
 100. Herstel sterilisatie van man
 101. Hersteloperatie vrouw
 102. Kliniek
 103. Zwangerschap na hersteloperatie
 104. sterilisatie man ongedaan maken
 105. Ook onzeker
 106. Reactie op Anja
 107. Verscheurd door gevoelens
 108. Aan Lillian
 109. Aan onzekere moeder, Dorina en al die anderen
 110. Het kan
 111. Zwanger na herstelsterilisatie
 112. Eileideronderzoek
 113. Verdriet
 114. Reactie op Anja
 115. herstel sterilisatie vrouw
 116. Reactie op onzekere moeder
 117. Kosten herstel-sterilisatie man
 118. Hersteloperatie man
 119. kosten
 120. Zwanger na herstel sterilisatie
 121. Reactie Robert
 122. Ongedaan maken
 123. Herstel sterilisatie man
 124. Herstel sterilisatie man
 125. reactie op Anne
 126. reactie herstel sterilisatie man
 127. Hersteloperatie man
 128. Reactie op 58.127
 129. brrr
 130. Reactie op 58.128
 131. reactie 58.130.
 132. Reactie Susan
 133. Reactie Nicole
 134. Reactie susan
 135. Verslag van Mathilde
 136. Reactie 58.135
 137. Reactie Leo
 138. Reactie Mathilde
 139. Succesvolle hersteloperatie man
 140. Hersteloperatie vrouw en de kosten
 141. Goede hoop
 142. reactie 58.139 en 58.141
 143. Voor Leontine
 144. Reactie Annette
 145. Voor Leontine
 146. Wil heel graag zwanger worden
 147. Voor Francie
 148. Groen licht!
 149. Aan Annette
 150. Voor Francie
 151. Aan Annette
 152. Zwanger na hersteloperatie vrouw.
 153. Aan Danielle
 154. Voor Francie en Danielle
 155. Voor Annette
 156. Kijkoperatie
 157. Zwanger na hersteloperatie vrouw
 158. Kinderwens
 159. Kijkoperatie gehad
 160. Gelukt!
 161. Gefeliciteerd Anja!
 162. Van harte Anja
 163. Succes Francie!
 164. IVF
 165. zwanger na herstel sterilisatie
 166. Danielle
 167. hetzelfde schuitje
 168. Hier word ik echt blij van
 169. Verlangen naar kindje maar mijn man is gesteriliseerd
 170. Gefeliciteerd
 171. Sterilisatie ongedaan bij 43 jaar oud
 172. Goed bericht
 173. Hersteloperatie eileiders
 174. Zwanger na herstel sterilisatie
 175. Hersteloperatie man WEL vergoed!
 176. Bergland
 177. Ervaringen uitwisselen
 178. Zwanger na herstel sterilisatie
 179. Zwanger worden na sterilisatie
 180. Hersteloperatie man
 181. Ongedaan gemaakt sterilisatie

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.