Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

52. Studie en kinderen??

Brandende vraag: zijn er hier mensen die een studie combineren met hun gezin? Zo ja: hoe deel je dagen in, heb je schema's o.i.d.?

Wij hebben zes kindertjes en ik verlang na 14 jaar full-time moederschap erg naar een stukje 'eigen' ontwikkeling (of àndere ontwikkeling). Denk zelf aan een studie aan de open universiteit omdat het volgen van college praktisch gezien nog niet haalbaar is. Onze jongste is één jaar.

Anna

Reactie voor op de website?

52.1. Studeren best moeilijk

Hoi Anna,

Ik heb ook 6 kinderen en wilde een paar jaar geleden, de jongste was toen 1 jaar, ook iets studeren. Wat het leermateriaal betreft was het wel te doen, maar ik kon de tijd niet indelen. Er was altijd wel iets. Als ik dan aan "mijn" tijd toe was, liep het altijd anders. Heel jammer, een avondschool zou een betere optie voor mij geweest zijn. Dan ben je even weg van huis en kan je je beter concentreren. Ik heb tenslotte mijn idee maar even voor een paar jaar laten varen. Succes met jouw beslissing.

Yvonne

Reactie voor op de website?

52.2. Mijn HBO opleiding

Ik studeer naast werk en gezin part time HBO natuurgeneeskunde. Ik deel niets echt in maar pak de studieboeken op momenten dat het mij uit komt. Ik hoef maar een bepaald percentage colleges te volgen dus dat is een kwestie van met het studierooster en beide werkroosters een keuze maken.

Het komt er op neer dat ik tot nog toe (dit is 3e jaar van de 5) het vereiste aantal studiepunten heb behaald om naar het volgende studiejaar te gaan, maar soms zijn er weken dat ik veel studeer en weken dat ik er echt niet aan toe kom.

Ik probeer een vaste avond in de week vrij te houden voor de studie, maar door onregelmatig werk en vrijwilligers activiteiten in de ouderraad van school en het bestuur van de zwemclub komt die avond wel eens in het geding.

Ik houd nu nog vast aan afstuderen in 2004, maar of ik het haal? Zeker als er nog een volgende zal gaan komen moet ik dat misschien wel bijstellen. Maar ja dat zien we dan wel weer.

Groetjes Catharina

Reactie voor op de website?

52.3. Positief

Hoi Anna,

Van mijn kant alleen maar een positieve reactie. Een studie kan je plannen en er is niemand die je op de vingers tikt als je eens een poosje vrijaf moet nemen.

Onder mijn collega-studenten zitten meer moeders en we steunen elkaar als we colleges gemist hebben door de aantekeningen te kopieren. Of soms verdelen we de colleges... heel handig.

Ik vind het heerlijk om eens echt met iets anders bezig te zijn. Iets echt alleen voor mij persoonlijk. Daarbij werk ik aan mijn toekomst, want mijn oude beroep (verpleegkundige) zie ik niet meer zitten.

Ik maak een globaal studie-schema, maar weet dat nu door de ervaring dat ik prettiger werk zonder strak schema, want dan komt er juist altijd iets tussen. Ik studeer 's avonds of overdag als de kleinste naar de peuterschool is.

Succes, groeten van Hanneke... enne we kennen elkaar geloof ik he?

Reactie voor op de website?

52.4. Combinatie werken, studeren en huishouden

Hallo Hanneke,

Mijn situatie is bijna gelijk aan die van jou. Hoe en wanneer doe jij je huishouden, naast studie en werk?

Groeten Conny

Reactie voor op de website?

52.5. Twijfel

Na afgebroken studies heb ik een drukke baan en twee jonge kinderen waar groot deel van zorg op mijn schouders rust. Opnieuw beginnen aan een studie (afmaken). Ik stel de keuze steeds uit: waar haal ik tijd/energie en planning vandaan?

een man

Reactie voor op de website?

52.6. Jong

Ik heb heel erg jong een kindje gekregen en moet volgend jaar gaan studeren. Momenteel zit ik in de laatste klas van VWO. Ik weet helemaal nog niet wat de mogelijkheden zijn qua studeren in combinatie met kinderen. Ook weet ik niet wat er precies mogelijk is inzake op kamers gaan. Weet iemand misschien waar ik dit na zou kunnen vragen, of een mogelijkheid om te gaan studeren en op kamers te wonen met een kindje van 2? Alvast heeeeeel erg bedankt.

Groetjes Lola

Reactie voor op de website?

52.7. Net begonnen met een studie

Beste mensen,

Ik ben moeder van drie kinderen (6 en een tweeling van 3 jaar) en ben altijd blijven werken. Sinds augustus heb ik een andere baan waarvoor ik ongeveer 3 dagen werk en ook nog een studie van ongeveer 10 uur per week. Dus een vrij druk bestaan. Ik probeer mijn thuiswerk en studie ook overdag te doen en mijn oudste heeft me geweldig geholpen door mij een ketting te geven. Als ik deze ketting om heb betekent het voor de kinderen dat ze me alleen mogen storen voor erge zaken (pijn, huilen etc). Het helpt om enige tijd achter elkaar te werken. Deze werkwijze wordt ook op de basisschool toegepast. Wie weet helpt dat sommigen die graag ook willen studeren.

Ik moet wel zeggen dat met dit drukke bestaan het huishouden er af en toe bij inschiet. Wij hebben een fantastische oppas die ons hiermee helpt en verder zijn we maar niet te precies.

Ik wens ieder succes met zijn/haar studie of het eindelijk kunnen uitvoeren ervan.

Groetjes, Mirjam

Reactie voor op de website?

52.8. Ik volg een deeltijd studie

Ik volg een deeltijd studie en heb een dochtertje van 1,5 jaar! En er zijn leerlingen bij mij in de klas die zelfs 3/4 kinderen hebben! Nou het is zeker te combineren. Wat wil je precies gaan doen, wat voor opleiding en werkt je man regelmatige diensten? Wil je met mij erover kletsen stuur mij een mailtje en we kunnen met elkaar communiceren via msn als je dat leuk vind.

groetjes

Reactie voor op de website?

52.9. Ik wil ook eens wat anders

Ik heb twee zoontjes van 4 en 1 jaar, daarbij werk ik nog 40%. Ik zou graag wat anders willen gaan doen, mij lijkt doktersassistente via een thuisstudie wel leuk. Wie heeft hier ervaring mee?

groetjes

Reactie voor op de website?

52.10. Studie en werk

Hoi,

Ik draag de zorgen over 5 kinderen en ik ga vanaf januari terug studeren. Hoe ik dat ga combineren, via een vdab contract word ik een beetje vergoed en dit vangt de onkosten van een onthaalmoeder op. Qua uren, ik ga dus terug voltijds gaan en zal moeten studeren tijdens de avonduren en tijdens de weekends en vakanties. Mijn man zal ook een deel van het huishouden voor zijn rekening moeten nemen. Het zal zwaar zijn maar de voldoening zal groot zijn.

Veel succes! Ann

Reactie voor op de website?

52.11. Open Universiteit

Hallo Anna en iedereen,

Ik studeer zelf aan de open universiteit en vind dat ideaal. Mijn advies: gewoon doen! Het enige nadeel vind ik dat het prijzig is vergeleken met andere opleidingen. Maar je kunt het in eigen tempo doen, module voor module. Dus tijdgebrek hoeft geen probleem te zijn. Elke dag een half uurtje moet toch haalbaar zijn? Studeer ze!

Groeten van Rashida

Reactie voor op de website?

52.12. Open universiteit?

Hallo,

Ik ben een alleenstaande moeder met een dochtertje van 8 maand. Ik heb en fulltime baan maar zou graag nog de studie psychologie aan de open universiteit volgen? Heeft iemand ervaring met de combinatie van een voltijdse baan, kind en zelfstudie? Stuur gerust een mailtje naar mij.

Reactie voor op de website?

52.13. Belangrijk

Hoi Anna!

Ik heb een dochtertje van 6 maand. Naast huishoudelijke dingen volg ik ook een opleiding. Soms is 't heel moelijk om alles onder controle te hebben omdat je kinderen en je man veel aandacht vragen, plus naast alles moet je ook huishoudelijke dingen doen. Ook aan je zelf denken en je huiswerk op tijd klaar hebben. Hoe ik het alles doe, dat is simpel. Mijn man steunt me, dus daarom kan ik alles aan en wat belangrijk is dat je een plan hebt.

Nina

Reactie voor op de website?

52.14. HBO studie en gezin

Hallo allemaal,

Geen idee wanneer dit allemaal geschreven is (waarom staat er geen datum bij: lees Waarom geen datum bij een bijdrage?) en jullie verhalen gelezen. Ik ben nu derde jaars HBO personeel en arbeid. Ik heb drie kinderen, nu 12, 10 en 4 en tot vorig jaar werkte ik 25 uur in de week. Allemaal best te doen, maar...... je werkt je te pletter. Alles is strak gepland. Ik verbaas me dat er op internet niet meer te vinden is over dit fenomeen, bij mij in de klas zitten allemaal vrouwen van mijn leeftijd (41 jaar) die de studie in combinatie met gezin en/of werk doen.

Momenteel loop ik stage en dat is wel iets waar je rekening mee moet houden als je een HBO studie doet, je moet twee jaar stage lopen (deeltijd) en dat is meestal onbetaald! Dus het kost flink veel geld en energie. Ik vraag me ook wel eens af of het dit allemaal wel waard is. Ik ben straks 42 als ik klaar ben, zit de maatschappij dan nog op mij te wachten? Dat vragen we ons op school allemaal trouwens af!

En studerende moeders, hoe doen jullie dat met het huishouden? Ik heb natuurlijk geen geld voor een werkster en manlief werkt zich uit de naad om hier de boel financieel aan de gang te houden, dus... dat doe ik, tot diep in de nacht! Graag hoor ik van jullie.

Annette

Reactie voor op de website?

52.15. HBO studie en gezin

Ook ik doe een HBO studie, en wel Hotelmanagement. Ik ben in september aan het tweede jaar begonnen, gelukkig, want volgend jaar moet ik ook stage lopen en dat zie ik op dit moment nog niet zo zitten. Ik ben een alleenstaande moeder met vier kinderen tussen de 17 en 7 jaar en twee pleegkinderen van 5 en 3 jaar. En ik moet zeggen dat het me soms niet meevalt, vooral in tentamenperiodes zit ik tot diep in de nacht te leren. Maar om half 7 gaat wel de wekker weer.

En financieel valt het ook zeker niet mee. Moet mijn studie zelf betalen (logisch, maar toch.....). Ik houd maar steeds voor ogen dat het allemaal tijdelijk is en dat ik er veel voor terug krijg. Waarbij ik net als Annette dezelfde twijfels heb, want wie zit er nu te wachten op een beginnende manager van 42? Dus hoop ik over 2-3 jaar voor mezelf te gaan beginnen.

Ik wens alle studerende moeders heel veel sterkte en hoop dat ze net als ik hun kracht uit hun kinderen halen.

Groetjes van Monique Monique

Reactie voor op de website?

52.16. Werk, gezin & opleiding

Ik draai 'n 34urige werkweek en ben met mijn Niveau's bezig omdat ik verder wil in de Zorgsector. Momenteel ben ik bijna klaar met mijn opleiding Welzijn om hierna verder te gaan richting de SPW. Mijn 2-ling van 10 jaar helpen me met regelmaat omdat ik er anders alleen voor zou staan. Als ik naar mijn kids kijk heb ik het gevoel dat het allemaal best goed komt, we zijn trots op elkaar en met 'n beetje medewerking van elkaar moet het lukken...

groetjes Kitty

Reactie voor op de website?

52.17. Reactie op stukje over moeder en studeren

Hallo Lola,

Ik las je stukje op grootgezin.nl Ik zag dat je net als ik jong moeder bent geworden en binnenkort gaat studeren. Ik studeer ook. Ik ben een alleenstaande moeder van een zoon van bijna 3. Ook ik had in het begin de dezelfde obstakels als jij, wat kan wel en wat kan niet. Ik had veel vragen, maar gaandeweg werd het me allemaal duidelijker. Nu is het zelfs zo dat ik samen met mijn vriendin een 'groep' ga oprichten voor alleenstaande, studerende moeders. Maar ook jonge moeders en samenwonende die studeren zijn welkom. Het uitgangspunt hierbij het studeren. We willen actie gaan voeren in Den Haag. We willen meer erkenning en steun van de overheid. En daarnaast willen we dat deze moeders met elkaar in contact komen. We zitten nu nog echt in het begin stadium en alle hulp, tips en ideeen zijn welkom! Daarom lijkt het me leuk om met je in contact te komen. Ik hoop dat je me terug mailt!

Groetjes

Reactie voor op de website?

52.18. Studie en kinderen

Voor vragen omtrent studeren en kinderen, het vinden van een juiste balans tussen deze combi, voor aanmeldingen voor de moedergroep aan de Hogeschool Rotterdam en of de landelijke moedergroep die deze stichting organiseert, kijk op www.studerendemoeders.nl. De site is nog niet helemaal klaar, net een week op internet, maar je kan wel alvast het prikbord (forum) op. Voor alle studerende moeders, of dat je nu thuis studeert, fulltime, parttime, een tienermoeder bent of een alleenstaande vrouw die vanuit de bijstand voor de studiefinanciering heeft gekozen, ik zou zeggen ga eens kijken.

Annemiek

Reactie voor op de website?

52.19. Studie en kinderen

Hallo allemaal,

Ik ben moeder van 3 kinderen, 17, 15 en 11 jaar. Studeer rechten aan de Ou. Zo ideaal is dat vrije tempo nou ook weer niet, want vooral bij rechten gaan er nogal eens modulen uit, waarbij je aan de laatste tentamenmogelijkheid moet voldoen. En al die arresten uit het hoofd leren... Maar aan de andere kant weet ik ook wat mijn kinderen doormaken met proefwerken, tentamens en de jongste onlangs de citotoets. En dan kan ik hen steunen.

Toen we enkele jaren geleden fin problemen hadden zei een sociaal raadsman tegen me dat ik maar met die studie moest stoppen, kostte alleen maar geld. Hij bedoelde: je kan ook wel schoonmaakwerk gaan doen, daar hoef je niet voor te studeren. Vanuit die woede ben ik juist doorgegaan.

Al mijn schoonzusters (5) hebben een huishoudelijke hulp en zijn met hun partner samen tweeverdiener, ik voel me bij hen niet zo thuis. Mijn ouders waren ongeschoold, mijn broer en zus hebben MBO als hoogst voltooide opleiding. Op aanmeldingsformulieren voor het voortgezet onderwijs moet je steeds vaker het tel nr werk van beide ouders invullen, en ook het opleidingsniveau. Ik rommel daar een beetje mee, omdat ik niet wil dat zomaar iedereen alles van me weet. Vul dan bijv alleen een mobiel nr in.

Afgelopen jaren zijn we 2 keer verhuisd en is er 2 maal een kind geopereerd. Zat ik op de intensive care met studieboeken.

Ine

Reactie voor op de website?

52.20. Reactie op Nadjara

Hoi Nadjara,

Nadat ik gisteren je stukje hier las, herinnerde ik me de Opzij van dec 2005, daarin staat in de rubriek "de Strijdbijl" een discussie tussen staatssecr van Hoof van Sociale zaken en werkgelegenheid en een bijstandsmoeder. De bijstandsmoeder vertelt dat ze sinds het verdwijnen van het begrip "passende arbeid" daar grote nadelen van ondervindt. Zo mocht ze na het stuklopen van haar relatie, toen ze in de bijstand terechtkwam, haar niet afgemaakte lerarenopleiding Ned niet afmaken en ook geen journalistenopleiding volgen. Als ze dit wel had mogen doen, had ze w.s nu niet in de bijstand gezeten, klaagt ze.

De sc antwoordt: De bijstand is niet bedoeld om mensen jarenlang te laten studeren wat ze leuk vinden, zoals Sanskriet. Per individu wordt wel bekeken of een korte opleiding de kans op werk kan vergroten. Het beste is dus nog altijd om te voorkomen dat je in de bijstand komt. Jammer dat u uw opleiding niet hebt afgemaakt, maar dat is niet de schuld van de maatschappij. Wie met een opleiding of met werken stopt omdat ze bijv kinderen krijgt is zelf verantwoordelijk voor de consequenties na een evt scheiding.

Nou, nou. Dit gaat dus over de bijstand. Maar doorredenerend zou de sc dus kunnen zeggen: jammer dat u uw studie niet heeft afgemaakt voor u kinderen kreeg, maar dat is niet de schuld van de maatschappij. Daar bent u zelf voor verantwoordelijk.

Ik vraag me wel af of je veel erkenning en steun van de overheid moet willen verwachten met zo'n opstelling vanuit de sc. Anderzijds vraag ik me af of de Comm Gelijke Behandeling hier niet iets over kan zeggen. Het zijn immers de vrouwen die kinderen krijgen en hier in studie en loopbaan de meeste belemmeringen van ondervinden. Er is al eens een uitzondering gemaakt voor een vrouw die de raio (rechterlijke macht opleiding) wilde doen, en "te oud" was. Ze had na haar rechtenstudie kinderen gekregen, en wilde na de eerste jaren in de kleine kinderen te hebben gezeten, nu verder studeren. Mannelijke kandidaten ondervonden geen belemmeringen hiervan, vrouwelijke kandidaten die een aantal jaren hun carriere op een laag pitje hadden ivm kleine kinderen, werden door de leeftijdsgrens (dacht 30 of 35 jaar) benadeeld, oordeelde de CGB toen.

(Helaas zijn de uitspraken van de CGB niet bindend, universiteiten mogen ook nog steeds, ondanks een uitspraak van de CGB hierover, een hoger collegegeld vragen aan studenten die ouder dan 30 jaar zijn, dit zou ook vrouwen die nadat de kinderen iets groter zijn, weer gaan studeren, kunnen benadelen.)

Ine

Reactie voor op de website?

52.21. Zelf verantwoordelijk? Schande!

Ik vraag mij telkens weer af in wat voor maatschappij dat wij leven, ik leerde vroeger dat je er voor elkaar moest zijn, maar die norm schijnt lang geleden los gelaten te zijn! Ik ging als mishandeld kind, buiten mijn schuld om, met 15 jaar de jaar de deur uit, ik kwam voor een paar maanden bij een zeer liefhebbend gezin in huis, daarna naar een ander gezin, waar ik volgens de daar aanwezige moeder te zelfstandig was. Ik ging dus naar begeleide kamerbewoning en probeerde ondanks mijn verdriet, mijn toenmalige studie af te maken, volgens de leiding van de begeleide kamerbewoning was ik hartstikke zelfstandig en kon ik beter een huisje zoeken (ik blowde immers niet en hield mijn kamertje schoon in tegenstelling tot de rest van de bewoners). Of ik dus maar binnen een maand wilde verkassen......

Ik heb mij toendertijd suf gezocht, de gemeente wilde wilde niet meewerken, de sociale dienst liet het afweten, ik moest het als 16 jarige zelf maar uitzoeken. Toen ik zelf een een huisje had gevonden, werd mij verteld dat als ik de huur niet kon betalen, ik dan maar moest gaan werken, dus... zo gezegd, zo gedaan, opleiding afgebroken en gaan werken op kantoor als datatypiste. Geld moeten lenen (om de overname kosten te kunnen betalen) bij mijn ouders notabene en ook heel keurig en snel terug betaald.

Ik had inmiddels een vriendje, die nog op school zat en een goede opleiding volgde (waar ik een deel van betaalde) en waar ik na een paar jaar samenwonen mee getrouwd ben en waarmee ik twee kinderen heb gekregen. We zijn nu bijna 30 jaar verder, ik ben niet dom, probeer alle ontwikkelingen en nieuws te volgen en dat lukt me heel aardig, mijn man heeft een zeer goed betaalde baan, maar werkt dag en nacht en wil niet anders, dus ben ik jarenlang vader en moeder tegelijk geweest. Ik heb ze zo ongeloofelijk lief gehad, maar het is al die jaren onmogelijk voor mij geweest een betaalde baan te zoeken of uit te voeren.

Ik werkte dus jarenlang thuis als vrijwilligster terwijl mijn man volkomen opging in zijn werk, mijn dochter van net 16 wegliep en mij gevoelsmatig bij het oud vuil zette (terwijl ik wist, hoe hard ze mij eigenlijk nodig had) en nu, ik zou eigenlijk weg willen, maar kan geen kant op. Geen opleiding gehad, in geen 18 jaar gewerkt (althans niet betaald) mijn zoon die ik geen verdriet wil doen, door weg te gaan bij zijn vader, mijn dochter die steeds meer aan mij laat voelen mij nodig te hebben, mijn moeder en schoonmoeder die allebei zo laten merken mij nodig te hebben omdat ze beiden kanker hebben en niet weten wat de prognose is.

Misschien heel egoistisch, maar ik zit helemaal klem en weet ff geen uitweg meer, ik weet alleen dat ik in een liefdeloos huwelijk zit, met een dochter die nog steeds voor een groot deel de weg kwijt is, een zoon die wil dat alles blijft zo als het nu is, 2 zieke "moeders" en een man die altijd aan het werk is en vraag mij af of ik dan totaal geen rechten heb. En dat blijkt dus uit bovenstaande verhalen.

Ik heb geen rechten en dat stoort mij eigenlijk enorm, ik ben een bescheiden mens, die nooit veel gevraagd heeft, die in de illusie leefde dat wat je zaaide, je ook zou oogsten. Helaas moet ik constateren, dat ik heel veel gezaaid en gemest heb, maar dat dit ondanks alles geen vruchten heeft afgeworpen. En dat doet zo verschrikkelijk pijn, daar zijn geen woorden voor. Ik dacht dat ik (een beetje) belangrijk was, maar steeds meer blijk ik alleen maar een pion in een schaakspel te zijn, waarin anderen bepalen welk stuk er verplaatst wordt.

Liefs Karin

Reactie voor op de website?

52.22. Mogelijkheden?

www.studerendemoeders.nl is een nieuwe site, en ik werk er nog steeds aan kwa vormgeving enz maar het forum werkt tenminste! Ik kwam namelijk ooit eens een discussie tegen op de site Groot Gezin waarbij moeders studeerden en/of overwogen te gaan studeren. Ik denk dat het voor hen vooral een uitkomst kan gaan bieden, dat is tenminste wel de bedoeling! En de stichting is in oprichting! Op de website kunnen studerende moeders o.a. elkaar ontmoeten.

Met vriendelijke groeten,

Reactie voor op de website?

52.23. Mijn opleiding

datum 10 mei 2006

Hallo Anette

Even een reactie op jouw verhaal. Ook ik ben al wat ouder 42 jaar en heb dit jaar februari mijn SPW 4 gehaald. Vanaf a.s. september heb ik mij opgegeven voor de SPH Deeltijd van 3 jaar. Ik ben dus ook al wat ouder als ik evt. slaag. Ik doe het zuiver voor mezelf en niet voor meer geld of een leidinggevende functie. Mijn werkplek van 16 uur is tevens mijn stage. Ik ben dan dus drie dagen per week weg. Het lijkt mij zeer boeiend maar zie toch ook een beetje op tegen de combinatie, gezin, man twee kinderen 17 en 15 en een bewerkelijk huishouden. Toch put ik een beetje moed uit jouw verhaal dat het allemaal wel te doen is. Wel strak gepland, natuurlijk.

Succes verder want jij bent al bijna klaar begrijp ik.

Vriendelijke groet,

Maja Gulmans.

Reactie voor op de website?

52.24. Moeder zijn en opleiding volgen

Hoi allemaal, ik ben zelf moeder van Anouk van 15 maanden en ik volg een opleiding voor kraamverzorgster. Ik volg de BOL opleiding, dat wil zeggen dat ik 5 dagen in de week op school zit en af en toe stage periode's.

Ik raakte tijdens mijn opleiding zwanger, en in mijn hoofd is niet eens opgekomen om te stoppen. Het is wel te combineren hoor, als je werkt ben je toch ook van huis? Het zal wel een omschakeling zijn als je een hele tijd full-time moeder bent geweest, succes!

Groetjes Nienke

Reactie voor op de website?

52.25. Hoe heb je de opvang geregeld? Nienke

Hallo allemaal, maar in het bijzonder wil ik Nienke vragen hoe ze de opvang van haar dochtertje geregeld heeft. Wil zelf ook de opleiding tot kraamverzorgende gaan volgen. (BBL) Via een thuiszorgaanbieder. Heb een dochtertje van 14 maanden.

Groetjes Fenny

Reactie voor op de website?

52.26. Advies

Hoi, ik weet niet of je inmiddels al wat meer informatie hebt, maar de website www.studerendemoeders.nl is jou op het lijf geschreven. Heel veel informatie voor vrouwen in jouw situatie!

Succes. Vriendelijke groeten, Deborah Spruit.

Reactie voor op de website?

52.27. Go for it

Ik ga over een paar weken ook starten met de deeltijd pabo (4 jaar). Wij hebben 2 dochters (5 en 2 jr) ik werk 3 lange middagen en zal straks dus ook nog een dag stage erbij lopen en 2 avonden naar school en nog een dag huiswerk (ongeveer). Ik heb mij voorgenomen de woe en zon vrij te houden voor kids en man. Het zal druk en veel zijn, maar als ik wat wil moet ik er iets voor doen. Mijn man is vrijdagmiddag altijd vrij en de zat. en zon. en hij doet veel in huis. Dat is ook erg fijn. We zullen zien hoe het gaat lopen, maar het proberen is het zeker waard. suc-6 met je keus.

Marloes

Reactie voor op de website?

52.28. Korting bij Open Universiteit

Hallo allemaal,

Voor de mensen die een opleiding aan de Open Universiteit willen gaan doen en een laag inkomen hebben: Het is mogelijk om een kortingsregeling aan te vragen vóór aanvang van de studie. Hierme kun je veel 50 tot 80 % korting krijgen.

Ik kwam het net tegen op de site van de Open Universteit: www.ou.nl/eCache/DEF/46/740.html

Vooral voor alleenstaande moeders lijkt me dit een extra steuntje in de rug. Heel veel succes!

Linda

Reactie voor op de website?

52.29. HBO opleiding combineren met kids

Hallo,

Ik zit te twijfelen. Ik ben een alleenstaande moeder van 3 kids. En 2 daarvan hebben een beperking. Op zich is dit al een uitdaging. Maar al jaren wil ik graag een opleiding volgen. Nu is het weer zo ver dat het weer begint te kriebelen. Ik heb in principe nu oppas voor alle 3 kids en weet dat dat wel goed zal lopen maar nu zit ik te twijfelen van kan ik dit wel? Heb ik wel tijd genoeg voor de opleiding.

Ik heb wel een relatie maar echt veel steun kan ik niet van hem verwachten (LAT relatie). Dus ik moet er echt vanuit gaan dat het op mijn schouders terecht komt. Alle hulp die ik krijg is dan gewoon extra. Wie heeft tips om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.

groeten Janneke

Reactie voor op de website?

52.30. Mama en opleiding

Dag allemaal,

volgende week begin ik aan de lerarenopleiding Nederlands (hbo). Ik ben een jonge mama van 2 zoontjes (de oudste is 3 jaar en de jongste net 1 jaar geworden) en zal hiernaast nog 2 dagen gaan werken. De opleiding in deeltijd zal in gaan houden dat ik 1 avond en een middag+avond op school zal doorbrengen en hiernaast zal ik rond de 20 uur aan mijn huiswerk moeten zitten. Ik leer gelukkig makkelijk en mijn man zal de avonden en middag dat ik weg ben op gaan vangen thuis. Ook mijn moeder staat op de vrijdag klaar om op te passen op onze kindjes.

Ik vind het ontzettend spannend om te beginnen aan deze opleiding, maar ik wil dolgraag een toekomst voor mezelf en mijn gezin waarin ik gelukkig ben en daardoor ook een leukere moeder. Toch vraag ik me af en toe wel af wat er straks allemaal op me af gaat komen en of ik nog genoeg tijd met mijn kindjes zal hebben. Zij zijn prioriteit nummer 1, maar ik wil me wel voor de volle 100% inzetten voor mijn toekomstdroom.

Ik maak liever nu de keuze om er misschien achter te komen dat het me allemaal niet lukt qua planning dan dat ik over 10 jaar spijt krijg omdat ik nooit gedaan heb wat ik graag wilde.

Succes allemaal!

Groetjes, Daphne

Reactie voor op de website?

52.31. Studiekosten of andere scholingsuitgaven

  Lees voor

  Volgde u in 2012 een opleiding of een studie voor uw (toekomstige) beroep? Of had u kosten voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties)? Als u voldoet aan bepaalde voorwaarden, mag u studiekosten aftrekken, zoals lesgeld en studieboeken. Er zijn ook studiekosten die u niet mag aftrekken. Voor de berekening van uw aftrek voor studiekosten is het belangrijk of u studiefinanciering ontving. Voor de aftrek van studiekosten geldt een maximum.

Lees verder: hier.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Studie en kinderen??

 1. Studeren best moeilijk
 2. Mijn HBO opleiding
 3. Positief
 4. Combinatie werken, studeren en huishouden
 5. Twijfel
 6. Jong
 7. Net begonnen met een studie
 8. Ik volg een deeltijd studie
 9. Ik wil ook eens wat anders
 10. Studie en werk
 11. Open Universiteit
 12. Open universiteit?
 13. Belangrijk
 14. HBO studie en gezin
 15. HBO studie en gezin
 16. Werk, gezin & opleiding
 17. Reactie op stukje over moeder en studeren
 18. Studie en kinderen
 19. Studie en kinderen
 20. Reactie op Nadjara
 21. Zelf verantwoordelijk? Schande!
 22. Mogelijkheden?
 23. Mijn opleiding
 24. Moeder zijn en opleiding volgen
 25. Hoe heb je de opvang geregeld? Nienke
 26. Advies
 27. Go for it
 28. Korting bij Open Universiteit
 29. HBO opleiding combineren met kids
 30. Mama en opleiding
 31. Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.