Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

46. Groot logistiek probleem

Hallo,

ik ben moeder van vier kinderen en verwacht in augustus mijn vijfde. De oudste is 7 en de jongste 2. Vier keer op een dag breng en haal ik de kinderen naar en van school. Nu vraag ik me ernstig af hoe ik dat in vredesnaam moet gaan doen als de baby er is; ik kan het dat arme kind toch niet aan doen vier keer op een dag meegesleept te worden in de auto. Van buren hoef ik geen hulp te verwachten, en de moeders in de straat zijn ook niet behulpzaam. Soms rijden we drie auto's achter elkaar naar de school.... Hoe lossen jullie zoiets op? Ik pieker me suf over een oplossing.

Nicole

Reactie voor op de website?

46.1. Gewoon alle keren de baby meenemen

Hoi Nicole,

ik heb 5 kinderen en ook ik rij 4 keer op een dag heen en weer op de fiets. Vanaf de achtste dag na de geboorte neem ik de baby mee in de draagdoeken op de fiets, ja ik weet dat dit afgeraden wordt maar ik heb het met alle 5 gedaan zonder mankementen. Ik heb de kinderen nooit alleen thuis gelaten en hulp uit de buurt heb ik ook niet. Dus gewoon alle keren de baby meenemen. Ze slaapt toch zo weer in en krijgt haar/zijn rust toch wel, maak je daar maar geen zorgen over! Je kan toch je baby in de maxi cosie leggen als je gaat. Kom je thuis dan doe je wat je moet doen en ligt de baby bv in de box of bedje. Ga je je kroost weer halen doe je je baby weer in maxie c. en laat haar/hem lekker in liggen tot 1 uur want dan ga je weer naar school. Dat even is heus niet slecht voor je kindje hoor. Bij thuiskomst leg je je baby weer waar jij wilt en om 3 uur hetzelfde verhaal.

Ook kun je zo even snel wat boodschappen doen omdat je baby toch fijn in haar/zijn eigen ''reisbedje'' ligt. Maak er geen probleem van dan loopt het soepel en je doet je baby helemaal niets te kort! Ik hoop dat je leest dat ook andere moeders geen hulp van buitenaf hebben en het toch ook redden! Al ben ik 's avonds ook bekaf hoor. Ik kruip soms gelijk met de kinderen in bed al is het maar om gewoon tv te kijken in bed of even een boek te lezen. Maar na 10 minuten slaap ik meestal al en kan ik er de volgende morgen om half zes weer fit tegenaan.

Groetjes en succes. Hoor ik misschien nog wat van je? Erika

Reactie voor op de website?

46.2. sonja

Hoi Nicole,

Wij hebben ook 4 kinderen en ook de jongste moest 4 keer per dag mee naar school. Nu hebben wij het geluk dat we op loopafstand van de school wonen, maar ik liet ook de baby nooit alleen thuis. Dus ook ik moest haar regelmatig uit haar bedje halen en in de wagen mee naar school nemen (heel de dag in de wagen vond ik te onrustig, gezien haar nog thuis zijnde broer en zus!) Ze sliep altijd zo door! en ja.... tussen de middag liet ik haar even in de wagen in de gang staan (of zomers in de achtertuin). Ik denk dat zo'n babytje er niet echt mee lijdt hoor!

Maar als je het zelf erg vervelend/bezwaarlijk vindt, zul je kunnen overwegen om de grote kinderen op school over te laten blijven. Vind je dat teveel, kun je overwegen om ze om de andere dag of bv. 2 keer per week over te laten blijven. Het is dan toch schipperen en aanpassen voor alle partijen.

Maar ik zou je er van te voren maar niet te druk over maken hoor! Straks zul je zien dat het allemaal best meevalt!

Succes alvast! Sonja

Reactie voor op de website?

46.3. Groot logistiek probleem: wat bij ziekte?

Maar hoe doen jullie het als een van de schoolgaande kinderen ziek is? En nog rond de zes jaar of jonger is? Het is gemakkelijk als iedereen mee kan, maar wat als je twee kinderen al op school hebt zitten en een van die twee ziek is, of een van de andere kinderen en eigenlijk niet mee naar school kan en je geen hulp van buitenaf kan verwachten?

Groetjes, Yvonne

Reactie voor op de website?

46.4. Toch maar mee

Hoi Yvonne,

Ik ken dat probleem wel, hoor! Ik heb dat ook bij de hand gehad. Een enkele keer wilde een andere moeder wel een kindje extra mee naar school nemen, maar niet te vaak! Dus kwam het er dan op neer dat het zieke kind (de zieke kinderen) toch even snel mee naar school moesten! Dat was dan: dik inpakken, in de buggy, deken erover en zo laat mogenlijk van huis gaan, zodat je zo kort mogenlijk buiten hoeft te zijn. Niet ideaal dus! Maar volgens onze huisarts, kun je een kind met koorts makkelijk even mee naar buiten nemen. Dat kan geen kwaad zei hij! Dus dat geloof ik dan maar.

Gelukkig worden mijn kinderen nu zo groot dat ze die 5 minuutjes naar school makkelijk even alleen kunnen lopen! Bij het oversteken staan brigadiers, dus dat is ook geen probleem! Dit geldt dan alleen voor de twee oudste hier, onze Thomas van 5 jaar vind ik er nog iets te klein voor om echt alleen te gaan. Maar samen met zijn grote broer en / of grote zus mag het weer wel! Volgend schooljaar wordt dat weer anders als onze jongste ook naar school gaat. Maar ja, de 2 grootste zijn al wel zo groot dat ze eventjes alleen kunnen blijven. (onze kinderen zijn: 8 jr, 7 jr, 5 jr en 3 jr)

Een echte oplossing voor jou heb ik daarom ook niet! Ik wens je succes met de eventuele zieke en hoop dat je er aan uit komt!

groetjes Sonja

Reactie voor op de website?

46.5. Toch meenemen

Ik neem de zieke dan toch mee. Ik laat geen kinderen alleen thuis en al helemaal niet als ze ziek zijn. Ik laat mijn kinderen vanaf groep 2 één maal per week overblijven zodat ze daaraan gewend zijn, in gevallen zoals een ziek kind kun je de andere kinderen in ieder geval laten overblijven. Ze zijn het dan gewend en vinden het dan meestal geen probleem, de zieke hoeft dan maar twee keer naar buiten.groetjes,

Yvonne

Reactie voor op de website?

46.6. Wat jezelf het veiligste vindt

Wat ingewikkeld allemaal. Je kunt zelf het beste inschatten wat goed is voor je kinderen, en wat ze wel of niet al aankunnen. Wij hebben 5 kinderen en ik was altijd vrij gemakkelijk met kinderen alleen (even) thuis laten. En in geval van nood zet je een videobandje aan met iets lekkers erbij en zijn ze even zoet. Het blijft altijd een risico, ook als je ze mee naar school neemt.

Ik was heel vroeg begonnen mijn kinderen te leren om even alleen te zijn en het pakt goed uit. Ze zijn apetrots met een klein beetje verantwoordelijkheid. Laat je in elk geval geen slecht geweten aanpraten door andere mensen. Ze helpen je toch niet en wat er ook gebeurt, jij moet er zelf achterstaan. Verwacht zeker geen steun van anderen, en als die er is, is het lekker meegenomen en kan je in echt moeilijke situaties op deze mensen een beroep doen. Gelukkig zijn er mensen die er begrip voor hebben en willen helpen.

Let er ook op dat je niet slaaf van je eigen kinderen wordt. Jij telt ook nog en zeker als ze klein zijn is het een enorme balance-akt. Helaas volkomen ondergewaardeerd.

Succes en sterkte.
Groetjes, Bea

Reactie voor op de website?

46.7. Reactie logistiek probleem

Ik ben altijd heel makkelijk met weggaan. Als ik de twee oudsten (4.5) naar school breng, gaat de jongste (bijna 1) even boven in een ledikantje, evt. met fles als hij wakker is. Als hij slaapt ligt hij veilig ingebakerd en kan er niets gebeuren. De derde van 2,5 gaat altijd mee. Verder heb ik de kinderen aangewend dat ze af en toe even alleen in de kamer zijn en dat gaat fantastisch. Als ik weg ben heb ik altijd een briefje in m'n zak dat er nog een kind thuis in bed is, met een telefoonnummer van de buren/man.

L.

Reactie voor op de website?

46.8. Groot logistiek probleem

Hallo,

Bedankt voor jullie reacties! Op dit moment overweeg ik om de kinderen van school te laten veranderen om de logistieke knoop wat te ontwarren. Ze gaan nu naar een hervormde school, maar aanzienlijk dichterbij is de openbare school. Daar zou ik zelfs naar toe kunnen lopen. Destijds heb ik heel bewust gekozen voor de hervormde school, omdat ik de kinderen toch mee wilde laten opgroeien.

Nu vraag ik me af of praktische zaken niet zwaarder moeten wegen. En ik vraag ik me af hoe zwaar zo'n overgang voor kinderen is. Mijn oudste gaat volgend jaar naar groep 5, de tweede naar groep 3 en de jongste groep 1. Om de jongste maak ik me geen zorgen, maar wel om de twee oudsten.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Reactie voor op de website?

46.9. Denk niet te licht over veranderen van school

Hallo,

Het kan nog erger! Mijn zoon en dochter zitten op een school met twee gebouwen en komend jaar zitten ze niet op dezelfde locatie. Mijn dochter van 7 moet een tweebaans weg oversteken zonder zebrapad en brigadiers, dus die moet nog gebracht en gehaald worden. Mijn zoon is 5 en dus nog te klein (en niet te vertrouwen) om zelf te gaan. Dan heb ik nog een meisje van 11 maanden en in september verwachten we de volgende baby. Ik heb er geen moeite mee om een kindje veilig in bed te laten liggen als het slaapt (ik heb wel altijd een briefje in mijn zak met alle gegevens). Voor mij gaat het denk ik betekenen dat ik een maxicosie op de fiets meeneem met de baby, voorop de dreumes en de "groten" op hun eigen fiets. En dan moet er maar eentje wachten tot ik er ben.

Denk er trouwens niet te licht over, dat veranderen van school, zeker als ze al in een wat hogere groep zitten. Omdat vorig jaar mijn zoon en dochter ook op verschillende locaties zouden komen, hebben we hem van klas laten ruilen, maar het duurde wel tot kerst voor hij gewend was, terwijl hij toch een heel sociaal kind is. Bovendien, als je principieel voor christelijk onderwijs kiest, moet je denk ik ook goed overwegen, hoeveel die keus je waard is. Het is ook belangrijk dat je kinderen leren dat principes wel eens offers kunnen betekenen.

Veel sterkte met de keuzes!

Margriet

Reactie voor op de website?

46.10. logistiek probleem

Ik heb 5 kinderen en de oudste 3 zitten op school. Ze zijn in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, dus ik zit niet echt met een probleem van naar school brengen. Maar als de 4de naar de peuterspeelzaal gaat dan sleep ik de kleinste van 9 maanden altijd mee, want ik moet er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren als ze alleen thuis is.

Wat als er brand uitbreekt?

Daarom neem ik haar altijd mee.

Ik heb zo 1 2 3 geen oplossing voor je, maar wil je toch succes wensen met het vinden van een oplossing.

Marian

Reactie voor op de website?

46.11. De buren...

Je zegt vlug dat je op de buren ook niet kan rekenen... Nou, dat moet je toch eens bekijken. Onze ervaring is dat vooral de wat oudere, gepensioneerde mensen (vrouwen) in de buurt maar al te graag 10 of 15 minuutjes oppassen op de baby terwijl ik (of mijn vrouw; wij werken deeltijds beurtelings) de anderen naar school breng met de fiets. Meestal vinden we wel één van de buurvrouwen bereid, en anders nemen we de fietskar, zodat ze alle drie (straks vier) meekunnen.

Je moet het natuurlijk wel (durven) vragen, maar, met vragen doe je niks verkeerd, of zoals wij dat hier in België zeggen: Vragen staat vrij!

Vriendelijke groeten, Wim

Reactie voor op de website?

46.12. Overblijven?

Hoi!

Ik lees dat je de kinderen 4x per dag brengt en haalt, maar bestaat op school geen mogelijkheid om tussen de middag over te blijven? Dat zou voor jou al enorm schelen.

Claire

Reactie voor op de website?

46.13. Groot logistiek probleem

Hoi Nicole,

Ik begrijp dat je zelf wel een auto tot je beschikking hebt. Misschien kan je samen met de ouders uit de straat een rooster maken, wie wanneer de kinderen haalt/brengt. Nee heb je, ja kan je krijgen. Je moet wel zelf het initiatief nemen. Zelf heb ik geen auto voor de deur. Maar met de fiets/lopend werkt dit principe ook. Wij hebben 5 kinderen. De oudste 2 gaan zelf naar school.

Persoonlijk zou ik principes zwaarder laten wegen dan praktische zaken. En niet om die reden van school veranderen.

Heel veel succes en geniet vooral van kroost in deze drukke periode.
groetjes Jetty

Reactie voor op de website?

46.14. Hervormde school?

Mijn ervaringen. Wij hebben zes kinderen. 8, 7, 5, 3, 2 jaar en een van 8 maanden. Ik vind het belangrijk dat altijd de kinderen met je meegaan. Maar soms kun je niet altijd mee. Mijn kinderen lopen dik een kwartier naar school, er moet iemand mee want zij moeten 2 maal een gevaarlijk punt over, waaronder een een spoorwegovergang is. Het afgelopen jaar moesten ze meelopen of rijden met andere ouders van de school. Omdat het niet zo best gaat met mijzelf. Het heeft even geduurd maar inmiddels weten veel mensen dat ze met anderen meegaan. Omdat mijn kinderen op een hervormde school zitten hebben ze ook elke week een gebedsbijeenkomst en ook melding maken van onze situatie. Daar ben ik blij mee, buiten mij om hebben ze hulp geregeld. en er komt begrip als je het moeilijk heb.

Verder heb ik ook hulp moeten leren vragen aan buren die thuis zijn. En ja het zijn vaak de ouderen die bereid zijn even op je baby te passen voor een half uurtje of zelf even je kind op te halen van school.

Ook heb ik weleens mijn kinderen alleen gelaten als ik echt niet anders kon. En als ik terug kwam hadden ze hun ontbijt al op wat ik klaargezet had op tafel en zaten ze lekker met mijn gordijnen te spelen. Tja en dan denk je ook was dit wel zo slim? En was ik trots op ze dat ze zo lief zich bezig hielden.

Maar ik vind wel dat als je met drie auto's de straat uit naar school rijdt, best onderling wat kan regelen. Zeker van mensen op een hervormde school. Dat is geen vooroordeel, maar ik vind dat wel bij het principe van de school passen.Bij mij zit er ook zo een in de straat. Zij heeft 3 kids en ze neemt er niet meer dan 3 mee. Die zegt gewoon" Mijn auto zit vol" Oke, ik heb het niet bij die ene keer gelaten. En na een derde poging kon ik een keer mijn dochter met haar mee laten rijden naar een verjaardag van een klasgenoot omdat haar kind daar ook heen ging.

Blijf altijd proberen als je hulp nodig heb en anders moet je het via de juf/meester spelen of die wat weet, succes.

Daniële

Reactie voor op de website?

46.15. Voor wat hoort wat

Hallo,

Ik wil even reageren op jou stukje, natuurlijk mag je altijd om hulp vragen maar jij vindt het blijkbaar wel erg vanzelfsprekend dat de buurvrouw jouw kinderen mee neemt naar school.

Ria

Reactie voor op de website?

46.16. Logistiek probleem

Ook ik heb 5 kinderen, van 9, 8, 6, 3 en 1. De oudste twee gaan nu zelf naar school op de fiets. Ons meisje van 6 moet ik s'morgens en 's middags brengen en halen. 's Morgens neem ik de jongste mee voor op de fiets. 's Middags leg ik hem net voor dat wij weggaan te slapen, meestal slaapt hij nog als ik ons dochtertje weer moet halen. De een najongste neem ik altijd mee.

De buurvrouw heeft een sleutel. Mocht er iets verdachts zijn, kan zij er altijd in.

Ook ik heb geen auto overdag en vooral als regent is het balen. Maar dan vind ik: Mijn gezin, mijn probleem. De oudste twee laat ik overeten als het echt slecht weer is. De middelste mag dan meestal met iemand meerijden. Hier maak ik niet meer gebruik van dan als het echt nodig is.

De reaktie van Daniële kan ik aan de ene kant wel begrijpen, maar vind ik toch niet terecht. Jij hebt niet voor een ander te beslissen of ze jouw kinderen mee neemt. Een mildere houding levert vaak meer op, dan deze. Oké, je kind rijdt nu mee, maar je moet je niet afvragen hoe ze nu waarschijnlijk over je denken.

Mijn kinderen zitten op een reformatorische school, dus elkaar helpen staat ook bij ons hoog in het vaandel. Maar dan alleen, vind ik, als het echt nodig is.

Marjon

Reactie voor op de website?

46.17. Logistiek probleem

Wat een gezeur met de auto de kinderen naar school te brengen. Je brengt de kinderen van anderen in gevaar. Ga lekker lopen of fietsen. Geen tijd: kom dan eerder je nest uit.

fietser

Reactie voor op de website?

46.18. Logistiek probleem? Houd het praktisch!

Hallo,

Acht jaar geleden, toen mijn drie kinderen 4, 3 en elf maanden oud waren, kwam ik er als moeder alleen voor te staan. Ik was ook ineens kostwinner, maar had geen vervolgopleiding. Ik ben gaan studeren en heb met een full-time baan mijn studie bekostigd. Steeds als ik dacht tegen een muur van onmogelijkheden op te lopen, kwam er toch weer een oplossing. Mijn kinderen gingen naar een school in de buurt. Na een paar jaar kreeg ik een baan in een andere stad. Ik ben daar niet voor verhuisd, maar heb mijn kinderen aangemeld op een school vlak bij mijn werk. Naschoolse opvang was daar erg goed geregeld en ik ben vlak in de buurt als er iets is. Mijn kinderen pendelen dus met mij mee ís morgens en ís avonds.

Het veranderen van school is heel vlekkeloos gegaan. Kinderen wennen snel en soms is verandering ook wel goed, hoewel je het niet per se op moet zoeken als het niet nodig is. Ik heb geen buren en zelfs geen familie waar ik op terug kan vallen. In wat voor situatie je ook zit, als er logistieke problemen op je pad komen, houd het dan zo praktisch mogelijk. Als dat betekent van school veranderen, nou, doe daar dan niet te moeilijk over als het jou meer lucht geeft. Zolang je er zelf niet te dramatisch over doet, gaan je kinderen er ook soepel mee om.

Gr, Resy

Reactie voor op de website?

46.19. Van school veranderen

Hallo,

Onze kinderen zijn door ondermeer verhuizingen, meer dan gemiddeld, van scholen moeten veranderen. Ook zijn ze nog eens extra moeten veranderen door een hevig uit de hand lopend wanbeleid op een school waar ze net een half jaar op zaten! Op deze school liepen 8-jarigen met messen rond en niemand die er daadwerkelijk wat aan deed. Wij woonden net een half jaar in die gemeente dus in een maand of 8 letterlijk 3 scholen!

Als ouder ga je jezelf suf piekeren over wat nu toch de beste keuze is. Natuurlijk is het niet makkelijk maar als je de beste keuzes voor jouw kinderen wilt, dan zal je ze ook moeten maken!

Mij werd toen door de scholen gezegd dat ik er een groter punt van maakte dan de kinderen die veelal erg flexibel zijn. Dat het waar is, wat mij werd gezegd, heb ik gelukkig mogen ondervinden!

Het vervoer met de auto heb ik overigens nooit als iets negatiefs ervaren. Ik ben moeder van 5 kinderen en heb evenmin NOOIT één van mijn kinderen alleen thuis gelaten! In een draagzak op de fiets vind ik te gruwelijk voor woorden en zou letterlijk verboden moeten worden! (sorry!) Ooit wel eens bedacht wat er met het kleine huppie gebeurd als de drager ten val komt? Zo heel moeilijk is dat niet voor te stellen en het gebeurd meer dan dagelijks dat mensen worden aangereden of men om willekeurig welke andere redenen zouden kunnen vallen! Dan ging ik liever lopen!

Kan dat niet en er is geen mogelijkheid op vervoer d.m.v. bijvoorbeeld een auto, dan zou ik inderdaad van school veranderen. Kinderen alleen thuis, of zoals gezegd in een draagzak op de fiets: NOOIT!!

Succes! JS

Reactie voor op de website?

46.20. Baby op de fiets

Ben het eens met de schrijfster boven mij; baby's alleen in de draagzak als je loopt en nooit op de fiets! Als je geen andere keuze hebt dan fietsen, bestaan er ook maxicosi-houders voor op de bagagedrager. Je klikt dan de maxicosi achterop de fiets. Duurder dan een draagzak, maar wel veel veiliger.
Voor op de fiets zou je trouwens ook goed kunnen kiezen voor een 2e hands maxicosi. Ook zou je eens rond kunnen kijken voor een aanhanger aan de fiets (speciale voor kids, waar ook de maxicosi in kan) of zelfs bakfiets, maar dit zijn weer duurdere oplossingen.
Overigens mag je je kind niet te lang in de maxi cosi laten slapen (eerdere reactie hierboven, kindje tussen de middag in de maxi cosi laten), want dat is echt slecht voor de rug. Als je lopend gaat kun je er natuurlijk wel voor kiezen om je kindje vast in de wandelwagen te slapen te leggen, dan hoef je hem niet wakker te maken. Er zijn ook slaapzakken met 'gordelgaatjes'. Dan haal je je kindje uit bed met slaapzak en al en dan zo in de maxicosi en dan op de fiets of in de auto.

Succes! Pauline

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Groot logistiek probleem

 1. Gewoon alle keren de baby meenemen
 2. sonja
 3. Groot logistiek probleem: wat bij ziekte?
 4. Toch maar mee
 5. Toch meenemen
 6. Wat jezelf het veiligste vindt
 7. Reactie logistiek probleem
 8. Groot logistiek probleem
 9. Denk niet te licht over veranderen van school
 10. logistiek probleem
 11. De buren...
 12. Overblijven?
 13. Groot logistiek probleem
 14. Hervormde school?
 15. Voor wat hoort wat
 16. Logistiek probleem
 17. Logistiek probleem
 18. Logistiek probleem? Houd het praktisch!
 19. Van school veranderen
 20. Baby op de fiets

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.