Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

27. Mijn zoontje wordt gebeten door andere kinderen

Hallo,

Mijn zoontje, Milan, is 16 maanden oud. Het is een druk mannetje en weet wel wat hij wil. Alleen nu heb ik een probleem met het zoontje van een vriendin van mij, dat kindje is 20 maand en bijt Milan zo. Ik kan hem daar geen middag laten of hij komt met beten terug. Ook als ik er zelf bij ben, merk je er niks van, maar dan kom ik thuis en met het wassen zie ik allemaal gebitjes in zijn arm staan. Milan huilt dus dan ook helemaal niet als hij wordt gebeten. Ik vind het wel heel vervelend, want ik kom altijd thuis met een gebeten kind. Dat andere kindje is ook zo snel, want soms zien wij het gebeuren, maar ja dan is het al te laat. Ook slaat hij Milan en pakt dingetjes van hem af. Natuurlijk weet ik dat het kinderen zijn, maar volgens mij hoeft het niet zo.

Op zich geeft mijn vriendin haar zoontje wel straf alleen dat helpt zo weinig. Ik vind het jammer om mijn vriendschap hier voor op te zeggen, en dat ben ik ook niet van plan.

Kan iemand mij tips geven?

Ik hoor het graag, groetjes, Nathalie

Reactie voor op de website?

27.1. Teruggebeten

Ik heb ook een zoontje van 3 en een dochter van 7 jaar, mijn dochter beet vroeger ook wel eens. Het hielp niets als ik er boos om werd, dus heb ik een keer terug gebeten en sinds die keer bijt ze niemand meer omdat ze weet hoe zeer dat doen. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

groetjes Alexandra

Reactie voor op de website?

27.2. Voor Alexandra

Bedankt voor je berichtje,

Als het mijn eigen kind was geweest die beet, dan had ik ook wel teruggebeten, maar ja het gaat om een ander kindje dat mijn zoontje bijt. Ik kan natuurlijk niet een kind van iemand anders gaan bijten. Maar ik zal het er eens met die moeder over hebben.

Bedankt voor je berichtje

groetjes, Nathalie

Reactie voor op de website?

27.3. Mijn zoontje wil niet naar de peuterspeelzaal

Hoi ik ben Fulya, de moeder van Cenk die al 22 maanden is. Hij is een tijdje geleden begonnen met de peuterspeelzaal en is ongeveer 7 weken gegaan en hij heeft nog steeds van die huilbuien, hij huilde veel en nu hebben ze gezegd dat ze wilden stoppen met hem omdat hij nog steeds heimwee had. En dat hij over twee maanden weer terug kon komen.

Maar ik heb het gevoel dat die over 2 maanden nog erger wordt. Wat mij betreft kon hij nog verder blijven meedoen. Mijn vraag is wat kan ik doen in zo'n situatie? Ik hoop dat ik zo snel mogelijk een tip krijg.

Met vriendelijke groet, Fulya

Reactie voor op de website?

27.4. Voor Fulya

Hoi Fulya,

Wat beginnen jullie vroeg met een peuterspeelzaal. Bij ons in het Noorden kom je pas met twee en een half jaar op de peuterspeelzaal.

Maar goed, dat wil ik nou even niet kwijt, maar wel het volgende. Mijn zoontje is op SMI (sociaal medische indicatie) op een opvang geplaatst toen hij anderhalf was. Schrik niet, het heeft 6 maand geduurd voordat hij er gewend was. Hij zit er twee dagdelen van 5 uur elk. Dus laat je niet afschepen dat Cenk nu nog huilt. Tuurlijk is alles eng voor die kinderen. Ik denk dat het geen verschil maakt als je hem er nu twee maanden van af haalt. Dan begint het gewoon weer. Het ene kind heeft een langere gewenning nodig dan het andere kind.

Ik vind het echt belachelijk dat ze met hem willen stoppen omdat hij heimwee heeft. Wat is nu 7 weken?! Geef hem de tijd en dring daar ook op aan. Ik weet uit eigen ervaring dat het op den duur echt wel beter wordt. En nu nog vindt mijn zoontje het nog wel eens moeilijk, die periode blijft altijd.

Succes en laat je niet afschepen. Ben benieuwd wat je gaat doen. Laat je dat nog even weten?

groetjes, Nathalie

Reactie voor op de website?

27.5. Wacht tot de tijd rijp is

Beste Fulya,

Als jouw zoontje op de speelzaal zo zit te huilen, dan komt dat ongetwijfeld omdat hij er nog niet rijp voor is en die peuterzaal nog helemaal niets voor hem doet. Hij is nog heel jong en kinderen gaan pas rond de leeftijd van 3 echt cooperatief met elkaar spelen.

Tja, er wordt ons voorgehouden dat al die anderzorg in plaats van moederzorg zo goed is voor de kinderen en hen zo zelfstandig maakt, maar daar zijn helemaal geen bewijzen voor. Een kind heeft zijn tijd nodig om op te groeien en dat kan niemand forceren.

In jouw plaats zou ik proberen om wat kinderen te vinden die af en toe wat aan huis komen spelen en na verloop van tijd wil hij dan misschien voor een korte tijd naar hun huis gaan. En probeer het dan, wanneer dat goed gaat, nog eens met de speelzaal. Het zou het beste zijn wanneer hij daar samen met een ander kind zou kunnen beginnen dat hij goed kent.

Annemieke

Reactie voor op de website?

27.6. Bijten

Over dat bijten, ik heb ook een dochter gehad en die beet ook. Het deed mij zo erg zeer, ik schreeuwde het uit, want ze beet mij net in een spier. En ze beet heel hard. Toen ik zo hard schreeuwde, schrok ze daar zo erg van dat ze erg begon te huilen. Ze heeft het ook nooit weer gedaan. Dus ik weet niet of jullie daar wat aan hebben. Maar troost je, het is van korte duur dat ze dat doen. Maar het blijft vervelend, ik weet het.

Nou veel sterkte er mee,
groetjes Roelie

Reactie voor op de website?

27.7. Mijn kind is gebeten door een ander kind

Een aantal weken terug is mijn kind gebeten door een ander kind. Mijn zoon Daan is 1,5 jaar en dat andere jongetje bijna 2,5 jaar. Dat jongetje had mijn zoon zo hard in zijn wang gebeten, dat het net leek of er een hap uit was. Nu 6 weken later kun je nog steeds de plek zien waar hij gebeten is.

Mijn vraag is of deze plek blijvend zal zijn of dat het weg trekt. Je ziet het nu nog lichtjes, wanneer hij zich inspant word de plek rood.

Alvast bedankt voor de reacties.

Groet, Dennis

Reactie voor op de website?

27.8. Mijn dochter bijt

Mijn dochter van 26 maanden oud en die heeft deze week al 3 keer gebeten en ik weet niet wat ik moet doen. De een zegt dat ik moet terug bijten en de ander zegt weer van niet. Ik weet niet wat ik er kan doen ik hoop dat iemand hier wat weet

groetjes van sandra uit amsterdam

Reactie voor op de website?

27.9. Re? 20.8 Mijn dochter bijt

Sandra,

Mijn dochter heeft het ook heel erg lang gedaan (die beet van jongsaf aan haar tweelingbroer) in de fietskar of gewwon overal als zij niet de baas kon zijn. Ik kreeg toen ook van iedereen tips maar niets hielp. Het gebeten kind heel erg troosten en haar even apart zetten voor straf is vaak het enigste wat je kunt doen. Ik heb Elise zelfs in een stuk zeep laten bijten maar echt niets hielp. Ze is nu 5 jaar en soms bijt ze nog. Veel sterkte en heus het gaat eens over ook al wordt je er soms moedeloos van.

Reactie voor op de website?

27.10. re: mijn dochter bijt

Hoi Sandra, Dit heeft mijn zoontje op die leeftijd ook gedaan. Het ging vanzelf over toen hij beter kon praten. Ik snap dat het heel vervelend is. Bij mijn zoontje was het onvermogen om duidelijk te maken wat hij wilde. Uit frustratie begon hij dan te bijten. Zeg haar duidelijk dat zij niet mag bijten, en zet haar eventjes 2 minuten op de gang. Ikzelf heb nooit teruggebeten, omdat ik absoluut tegen dat soort dingen ben. Dan zend je toch (on)bewust uit dat als je sterker bent, je dan wel mag bijten(schoppen en slaan). Ik probeer het altijd met woorden, eventueel met op de gang zetten. Veel succes, Marieke

Reactie voor op de website?

27.11. mijn zoon bijt ook, nu (bijna) niet meer

Onze zoon is 18 maand oud en bijt ook erg veel, ook vreemde mensen, het vuurrood stond me soms op de kaken. Ik heb het consultatiebureau advies gevraagd. Elke keer als hij ons nu bijt, zeggen we heel duidelijk tegen hem: Dat mag jij niet doen, dat doet zeer. En halen hem uit de situatie. Ze zeiden dat we niet terug moesten bijten, omdat hij dan niet leert dat bijten niet mag. En ik moet zeggen sinds we dat doen is gaat het steeds beter.

groeten Hiltsje

Reactie voor op de website?

27.12. Pigmentvlek door het bijten van een kind?

Ik kan mij heel goed in de vraag van Dennis vinden.

Mijn dochtertje van 24 maanden is onlangs gebeten op de kinderdagverblijf. Ze willen niet vertellen welke kind het heeft gedaan, alsof ik dat kind ga aanvallen! Maar als ouder zijnde wil je het toch weten. Nu sta je vragend naar alle kinderen te staren. Wie kan het zijn geweest. Mijn dochtertje is nogal een gezellig, vrolijk meisje, en heeft het enorm naar haar zin met andere kinderen. Helaas is het bij haar, hoe klein ze ook is met een duidelijke "nee" gebaar te merken dat ze niet naar de KDV wilt gaan. Terwijl ze altijd bloeide als ik haar bracht.... Wat is het toch met dat bijten tegenwoordig wat we tientallen jaren geleden niet gekend hebben.

Ik vraag me af of dat vlekje op haar wang zal vervagen. Is er iemand hier bekend ermee. Elke keer als ik ernaar kijk dan kan ik me weer boos om maken. De leidsters moeten dan ook niet van mij verwachten dat ik mijn mond over snoei. Ik blijf steeds doorklagen hoe vervelend het ook is, zeker zolang ik dat onschuldige vlekje op haar wangetje zie zitten. Nu heb ik begrepen dat de de kosten op de ouders kan gaan verhalen, alhoewel er geen kosten zijn. Ik heb de KDV hier dan tevens op aangesproken. Er moet toch wel iets aan te doen zijn, maar wat? Ik voel me zo machteloos.. of stel ik me gewoon aan.

Dewi

Reactie voor op de website?

27.13. Ja je stelt je misschien wel een beetje aan

Hallo Dewi, wat enorm vervelend voor je dat je dochtertje zo gebeten is, ik denk trouwens niet dat dat nieuw is hoor. Jaren geleden beten kinderen ook.

Denk je echt dat het nut heeft om te weten wie dat bijtertje is? Ik kan me goed voorstellen dat je het zelf wel wilt weten maar als je de ouders toch niet aanspreekt en er zijn geen kosten gemaakt waarom wil je het dan zo graag weten? Het is door een klein kind gebeurd die je daar nog niet verantwoordelijk voor kunt houden.

Waar kinderen samen spelen maken ze ook samen ruzie en dit is een van de risico's. Als ze later naar school gaat dan zal ze ook wel eens iets oplopen waar je niets aan kunt doen. Nogmaals, ik begrijp hoe vervelend het voor je is maar ik denk niet dat je er iets aan kunt doen.

Jetje

Reactie voor op de website?

27.14. Kinderen bijten nou eenmaal

He wat naar Dewi, zeker als er een vlekje achterblijft.

Dat het kdv niet wil zeggen wie gebeten heeft, vind ik heel erg vreemd. Mijn beide dochters gaan ook naar het kdv. Tja en waar kinderen bij elkaar zijn wordt nou eenmaal wel ns geslagen, gekrabt of gebeten, hoe onwenselijk ook. Het is aan de leidsters (sorry, pedagogisch medewerkers) om hierop te letten. Maar ja, we weten allemaal (zelfs mensen met maar 1 kind) dat kinderen vliegensvlug zijn en dat zoiets gebeurt voordat je er erg in hebt.

Voor jezelf zou ik zeggen: laat het gaan en ga even langs de ha als je je zorgen maakt over het vlekje. En.. ik zou denk ik als het je heel erg stoort dat ze het je niet willen vertellen even een briefje sturen naar de leiding van het kdv, dat je graag wil weten wie gebeten heeft en je beklag doen over het achterhouden van deze informatie, die toch betrekking heeft op jouw kind die het zelf nog niet kan verbaliseren.

beterschap

Esther

Reactie voor op de website?

27.15. Reactie op kinderen bijten nu eenmaal

Daar ik zelf werkzaam ben als pedagogisch medewerkster op een kdv dacht ik: laat ik vanuit die hoek eens reageren. Tuurlijk is het ons doel en streven om alles in goede banen te leiden, maar op een groep van 16 kinderen (met drie leiding) kun je simpelweg niet altijd alles zien, hoe hard we ons best ook doen. Doorgaands ken je je pappenheimers wel en weet je van welk kind je iets al dan niet vlugger kan verwachten. Maar nogmaals dat gaat niet altijd.

Laatst was een collega aan het stoeien met een peutertje, kindje nummer twee wordt daar met woorden bij betrokken en die reageert enthousiast, rent op de leiding af en bijt!? vanuit het niks in haar schouder. Wat ik ermee wil duidelijk maken is dat hett soms gewoonweg gebeurt en dat dit niks is van de laatste jaren.

Volgens ons protocol geven wij ook geen namen aan ouders van een dergelijk slachtoffertje om de reden dat dat voor beide partijen niks verandert. Ik snap de onrust van ouders, heb ook begrip voor hun gevoel. Maar een wijzende vinger voegt niks toe. Dus 'klagen' bij directie is in ons kdv wat dat aangaat doelloos.

Annemijn

Reactie voor op de website?

27.16. Bij blijvend zichtbaar letsel

Reactie op Kinderen bijten nou eenmaal

Bij vaker voorkomen en zichtbaar blijvend letsel zou ik het kdv toch adviseren om actie te ondernemen. Dat u met te weinig personeel staat is niet het probleem van anderen.

Sabrina

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Mijn zoontje wordt gebeten door andere kinderen

 1. Teruggebeten
 2. Voor Alexandra
 3. Mijn zoontje wil niet naar de peuterspeelzaal
 4. Voor Fulya
 5. Wacht tot de tijd rijp is
 6. Bijten
 7. Mijn kind is gebeten door een ander kind
 8. Mijn dochter bijt
 9. Re? 20.8 Mijn dochter bijt
 10. re: mijn dochter bijt
 11. mijn zoon bijt ook, nu (bijna) niet meer
 12. Pigmentvlek door het bijten van een kind?
 13. Ja je stelt je misschien wel een beetje aan
 14. Kinderen bijten nou eenmaal
 15. Reactie op kinderen bijten nu eenmaal
 16. Bij blijvend zichtbaar letsel

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.