Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

91. Vader op afstand

Ik doe onderzoek voor mijn scriptie over de perifere vader en de invloed daarvan op het kind. Met perifere vader bedoel ik de afstandelijke vader als grensstellende figuur, zeker in de beleving van het kind, waardoor er teveel veranwoordelijkheid bij de moeder komt te liggen.

Kunt u mij helpen aan informatie over dit item of verwijzingen. Ik probeer een methodiek in de jeugdhulpverlening te ontwikkelen om opvoedingsverantwoordelijkheid gelijkwaardiger te verdelen in gezinnen en ook in gescheiden gezinnen.

Bij voorbaat dank

Reactie voor op de website?

91.1. Grensstellend figuur

Een moeilijk onderwerp maar wel belangrijk dat daar aandacht aan wordt besteed. Ik weet niet precies wat je wilt weten maar ik herken mijn situatie wel in je verhaal. Uit ervaring weet ik hoe zwaar de verantwoording af en toe weegt met dit soort vaders op afstand. Het valt niet altijd mee voor de moeders maar zeker ook voor de kinderen. Goed dat je dit onderwerp oppikt! Lijkt me niet eenvoudig hier een methodiek voor te ontwikkelen. ik wacht met spanning en veel belangstelling af.

Reactie voor op de website?

91.2. Ervaring

Geachte onderzoeker,

Ik raad u aan om een aantal trefwoorden in de zoekmachine google te plaatsen. Bijv. PAS.

Oudere (jeugd)hulpverleensters met een gedegen knowhow zijn een zeer zijn een prima bron van informatie.

Succes.

Reactie voor op de website?

91.3. Vader op "afstand"

Tijdens mijn relatie nam de vader van mijn kinderen geen deel aan de opvoeding, al woonden wij wel in één huis. Ten tijde van de scheiding waren de kinderen 4, 8, 11 en 14 jaar. Na de scheiding woonde hij op 5 minuten lopen, zodat de kinderen konden gaan als zij daar behoefte aan hadden. Ook toen nam hij geen opvoedende rol. Doordat hij weinig aandacht had voor de kinderen en hij afspraken afzegde, is de relatie tussen de kinderen en hun biologische vader verbroken. Dit ging gepaard met veel ruzie en depressiviteit van de kinderen. Als je gedetailleerder wilt weten wat voor een uitwerking dit heeft gehad zal ik meer kunnen vertellen.

groeten Erica

Reactie voor op de website?

91.4. Stabiliteit belangrijkste

Ik wilde even reageren op je onderzoek, al is dit dan maar mijn persoonlijke mening.

Ik J 25 jaar oud, denk dat ik nu wel oud genoeg ben om de dingen uit mijn verleden goed te kunnen relativeren, mijn ouders zijn gescheiden toen ik slechts een half jaar oud was, mijn vader had ik niet meer gezien sinds ik anderhalf was. In mijn kindertijd heb ik eigenlijk nooit echt hinder ondervonden om zonder vader op te groeien, ik kreeg slecht alleen maar te horen dat hij slecht was en nog wel meer. Mijn moeder was dan ook alleenstaand en is nooit hertrouwd en heeft in die tijd dan ook nooit echt een vriend gehad.

Als ik heel eerlijk ben op je vraag hebben kinderen hun vader nodig zeg ik nee, zeker niet, ik denk echter wel dat zij een stabiele moeder nodig hebben om zich zelf te kunnen ontwikkelen, helaas was dit bij mij niet het geval, daar mijn moeder de scheiding nooit echt heeft kunnen verwerken.

Ten opzichte van gescheiden ouders denk ik dat veel mensen zich op een verkeerde manier opstellen doordat zij te veel van hun problemen met elkaar op hun kinderen projecteren waardoor het kind niet de kans heeft om zijn of haar eigen beeld te gaan vormen. Dit lijdt dan weer tot verstoorde verhoudingen tussen ouder en kind, die moeilijk zijn te overbruggen. Hier mee wil ik dus niet zeggen dat ouders niet aan hun kinderen moeten vertellen waarom zij gescheiden zijn, dit zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot het feit kinderen dan de schuld op zich zullen schuiven.

Mijn mening: Stabiliteit van ouder naar het kind toe is belangrijker dan het feit of de ouders op afstand zijn.

J.

Reactie voor op de website?

91.5. NLD en taal- en spraakproblemen

Ik merk bij mijn zoontje van 3 een flinke taal-achterstand. Daarbij vertoont hij ook eigen aardig gedrag, zoals; gillen, gooien met materialen als hij iets niet mag, zijn spelgedrag is zonder fantasie en papagaaien. Constatering is of autistisch spectrum of een communicatieve stoornis. Mijn vraag is, hoort dit gedrag ook bij nld of met een taal/spraakstoornis. Herkent iemand met zo'n kind dit gedrag.

Reactie voor op de website?

91.6. Visolie

Beste lezers,

Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier niets over weet. Wel heb ik een keer toevallig bij de Oprah show hier iets over gehoord. Deze vrouw had ook een jong kind met taal (spraak) problemen en sinds ze haar kind elke dag visolie gaf was het probleem verholpen. Nou heb ik ook gehoord dat vis(olie) inderdaad tijdelijk zorgt voor meer verbindingen in de hersenen. Ik zou zeggen.....baat het niet dan schaad het niet!

PS Zelf ben ik trouwens heel jong begonnen met (duidelijk) praten maar heb wel altijd moeite met begrijpend lezen en grammatica gehad.

N.

Reactie voor op de website?

91.7. Grensstellende ouder en ouder op afstand

Reactie op Vader op afstand

Beste Bart,

Je oproep en vraagstelling vind ik verwarrend; en ik zal je uitleggen waarom. Uit de context van de site en de reacties maak ik op dat je met een "ouder op afstand" dat in de letterlijke zin bedoeld; een ouder die niet meer in het kerngezin woont.

Graag maak ik je attent op een sluipend probleem wat wellicht je onderzoek vertroebelt: er zijn veel ouders die -hoewel ze nog in het kerngezin wonen- zich feitelijk hebben teruggetrokken. Ze zijn er wel maar ze zijn er niet. Typisch zijn dit vaders. Als we spreken over 'grenzen stellen' meen ik dat heel erg veel mensen geen grenzen durven te stellen, zowel mannen als vrouwen. Niet naar zichzelf (nee-zeggen), en niet naar anderen (vanuit wijsheid en 'juist' handelen).

Ik ben van mening dat wanneer een kind onvoldoende grenzen wordt gesteld dat dit veel onveiligheid oplevert. Dit geldt zowel voor de thuiswonende als perifere vader. Belangrijk is dat de perifere vader in zijn gezin zijn regels naleeft.

Nu zijn grenzen kaderend, beperkend, maar daarbinnen geven ze veel ruimte. Grenzen worden veelal opgevat als wat je allemaal niet mag, en leveren vaak een overtuiging van beperkt zijn, van 'klein' zijn (of juist narcistisch groot).

Waar onze jeugd veel behoefte aan heeft zijn een ander soort grenzen; namelijk die in de oudheid met rituelen werden bejegend. Bijvoorbeeld de overgang van kind naar puber, van puber naar jongvolwassene. Welke waarden geven vaders nog mee aan hun zoons? Waarvoor staat een man? Wat is de essentie van een man? Waar stelt een man zijn grenzen? Waar praat een vader nog over met zijn zoon? Welke vader neemt aanstaande schoonzoon nog apart? (Dit geldt uiteraard ook voor vaders en dochters maar -zonder de toegevoegde en stabiliserende factor van vader te kleineren- is hier een belangrijke taak voor moeder.) Juist in dit stuk zijn grenzen erg stimulerend en bekrachtigend.

Een ander soort grenzen heeft te maken met het systemische beeld; hoe kun je grenzen bepalen als je op de verkeerde plek staat? De zoon die de vaderrol overneemt? De vader die de rol van zoon aanneemt richting zijn vrouw?

Mijn mening is dat de weg naar binnen de goede antwoorden zal gaan geven. Echter niet iedereen staat daar voor open. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten van jouw onderzoek!

Veel succes! Sytze

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Vader op afstand

  1. Grensstellend figuur
  2. Ervaring
  3. Vader op "afstand"
  4. Stabiliteit belangrijkste
  5. NLD en taal- en spraakproblemen
  6. Visolie
  7. Grensstellende ouder en ouder op afstand
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.