Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

85. Gehandicapt gezin

Graag zou ik eens reacties krijgen op mijn twijfel over nog een kindje. Ik heb drie kinderen, een jongen van 5 jaar en twee meisjes, 3 jaar en 8 maanden. De oudste is altijd 'moeilijk' geweest en sinds ongeveer een half jaar weten we dat hij PDD-NOS c.q. een 'aan autisme verwante stoornis' heeft. Het is een 'licht geval', hij kan naar een gewone school waar het ook best goed gaat. Maar thuis is het wel moeilijk, hij terroriseert het gezin met zijn driftbuien en moeilijke gedrag. Zijn humeur bepaalt de sfeer in huis, de laatste maanden is hij helaas erg vaak chagrijnig, druk en opvliegend.

Ik heb altijd graag 4 kinderen gewild, maar nu het duidelijk is wat onze oudste heeft, en dat het waarschijnlijk erfelijk is, kijk ik er toch een beetje anders tegenaan. In mijn familie komt het meer voor, al weet ik niet of de betrokkenen het zelf ook weten, er lopen wel een aantal aparte types tussen van wie ik vermoed dat ze ook een licht autistische stoornis hebben. Ik vraag me af of ik het wel aan zou kunnen om nog een kindje erbij te hebben; 's avonds ben ik bekaf, voornamelijk door mijn zoontje die het leeuwedeel van de aandacht opslokt. En ook: een eventuele vierde zou ook deze stoornis kunnen hebben, en dat kan ook een zwaardere vorm zijn. Ik heb op deze site alles gelezen wat met gezinsgrootte samenhangt, maar dit onderwerp kwam ik nog niet tegen: hoe om te gaan met een mogelijk gehandicapt volgende kind. Want ook al is het 'maar' een lichte stoornis, je gezin is er zeker door gehandicapt.

In mijn hart verlang ik naar een vierde, maar de angst voor de toekomst is ook duidelijk aanwezig. In mijn omgeving weet men van de twijfel, maar al mijn familie en vrienden hebben 2 kinderen, eentje 3, er is niemand die begrijpt dat wij uberhaupt over een vierde denken. Vandaar dat ik vanuit grote gezinnen graag hoor hoe zij er over denken en mee omgaan.

Ellen

Reactie voor op de website?

85.1. Tot wat ben je bereid?

Dit is een moeilijk probleem, waar ik ook mee zit. Ons jongste dochtertje is ook gehandicapt geboren (Downsyndroom) en mensen gaan er automatisch vanuit dat we nu toch wel zullen stoppen met kinderen krijgen.

Voor mezelf is dit niet zo, langzamerhand accepteren we haar zoals ze is en denk ik ook dat een eventueel volgend kind met dezelfde handicap er ook gewoon bij zou horen. Dit is wel iets waar je zeker van moet zijn dat je het aankunt, want ieder kind wat geboren wordt, hoort geaccepteerd te worden zoals het is en heeft het recht te zijn zoals het is. Als je kiest voor een kind krijgen, dan houdt dat voor mij in: dit kind met al zijn eventuele beperkingen hoort blijkbaar bij ons gezin en daar zullen wij naar beste kunnen voor zorgen.

Ben je bereid dit op je te nemen en zegt je gevoel dat je dit kunt en echt wilt, dan heeft verder niemand iets met jullie keuze te maken en is het kind wat je krijgt bij jullie op een goede plek.

Succes met je beslissing en de beste wensen, zelf ben ik er dus ook nog niet helemaal uit en aan toe.

Reactie voor op de website?

85.2. Waar je op moet letten

Hallo Ellen

Ik wil hier graag op reageren. Wij hebben 4 dochters, waarvan de oudste PDD-Nos heeft. Ze is 12, de anderen zijn 10, 7 en bijna 2. Toen wij begonnen te vermoeden dat ze autistisch was, was ze 10 en was ik al zwanger van de vierde. Net als jij was ik best bang, dat de vierde het ook zou kunnen hebben. En daar zijn natuurlijk ook geen garanties voor.

Gelukkig is dat niet zo, ze lijkt wel veel op de oudste (heel vaste gewoontes, vertikt het ergens anders dan in haar eigen bed te slapen, is moeilijk met eten), maar er zijn genoeg aanwijzingen dat zij niet autistisch is (deelt emoties met mij, wijst naar dingen, imiteert de Teletubbies en generaliseert (daarmee bedoel ik dat alles op 4 wielen auto heet, alles dat vliegt is een vogel enz., terwijl onze oudste duidelijk het autistische detaildenken heeft: als mama een meeuw vogel noemt, en vervolgens een kraai ook, help, hoe kan dat nou?).

Als je wil nadenken over een eventuele vierde, denk ik dat je over de volgende punten moet nadenken.

 1. Kan ik het aan? En dan niet gelijk denken aan een eventueel gehandicapt kindje, maar ook kan ik de zorg voor een nieuwe baby aan terwijl de oudste mijn aandacht zo opeist?

 2. Hebben we ruimte genoeg? Ik neem aan dat je oudste een eigen kamer heeft, kan hij die houden als er een baby bijkomt?

 3. Hoe reageert je oudste over het algemeen op kleine kinderen? Onverschillig (dat is goed) of soms agressief en kan hij dan snappen dat je een klein peutertje niet net zo hard kan slaan als een kind uit zijn klas?
Ik ben zelf lid van een lijst van ouders met autistische kinderen (te bereiken via www.autsider.net), en op deze lijst zitten meerdere ouders met 2 of meer kinderen binnen het A-spectrum. Bij een persoon (Pieter) zijn er zelfs 4 van de 5 autistisch of aanverwant. Zij kunnen je beter dan ik vertellen hoe het is om 2 kinderen met deze stoornis te hebben. Je zoon is thuis erg moeilijk, schrijf je, dit wordt gelukkig meestal beter bij het ouder worden.

Als je kiest voor een vierde, probeer dan om dit niet samen te laten gaan met andere veranderingen, dus niet met een verhuizing, een andere juf op school enz. Mijn ervaring is dat dergelijke kinderen maar een verandering per keer aankunnen (en dat nog met heel veel moeite).

Veel sterkte bij het nemen van je beslissing!

Als je meer wilt weten, mail me gerust!

Reactie voor op de website?

85.3. Meer zekerheid?

Ik vind het heel moeilijk om hier een antwoord op te geven, die keus kunnen jullie, vind ik, alleen zelf maken. Voor mezelf zou ik zeggen: volg jullie hart zolang de stem van je verstand niet harder is. Als jullie dan allebei dezelfde keus maken moet je de mogelijke consequenties beoordelen met je verstand.

Kun je meer zekerheid krijgen over de mogelijk erfelijkheid misschien en hoe groot is die kans dan. Los van erfelijkheid is er altijd een zeker risico. Een keus hierin kun je alleen zelf maken op basis van jullie kennis over jullie zelf en jullie situatie.

Succes.

Gerrit Jan

Reactie voor op de website?

85.4. Misschien je kinderwens nog even koesteren?

Was hier maar een pasklaar antwoord op. Ik heb zelf een gehandicapt kindje van 3, lichamelijk althans, en ervaar dus dagelijks hoe zwaar dat al is. Is het misschien een idee je kinderwens nog even te koesteren tot je jongste kindjes wat groter zijn en je er zelf klaar voor bent een kindje met eventueel de zelfde problemen aan te kunnen. Ik zelf moet daarbij de kanttekening plaatsen dat ik vanwege mijn christenzijn niet voor voorbehoedsmiddelen ben en zou dit dus ook eerst bij God voordragen, maar ik vond het te laf om dan maar niet te reageren.

Meid, ik wens jou en je man veel wijsheid toe.

Marjolein

Reactie voor op de website?

85.5. Mijn ervaring voor Ellen

Hallo Ellen,

Ik kan me precies uw gevoelens voorstellen. Wij hebben 4 kinderen, de oudste is 18, dan 15, dan 10, en nog een van 7. De oudste werd 5 weken te vroeg geboren en woog 1600g. Hem opvoeden was een klus. Uiteindelijk werd de diagnose ADD gesteld. Maar veel hulp van buitenstaanders kreeg ik niet. Dit probleem was zogezegd te wijten aan zijn vroeggeboorte, liet ik mij sussen.

De jonste werd geboren na een normale zwangerschap.Vanaf het begin was het vreselijk om hem op te voeden. Nu 7 jaar later hebben we pas te horen gekregen dat hij een ernstige vorm van NLD heeft.

De 3de van 10 heeft dezelfde kenmerken als de oudste, ik ben op zoek gegaan naar kenmerken en ze komt in lichte mate overeen met autisme, ik denk dus ook aan PDD NOS, ik moet nu de kinderpsychiater zover krijgen dat ze verder gaat zoeken.

Ik ben er ook zeker van dat bij de oudste ook dit probleem van toepassing is, en niet ADD, maar die wil zich niet meer laten onderzoeken. De problemen van hem zijn positief geëvolueerd. Dit is dus volgens mij ook erfelijk. Uw twijfels voor een 4de kindje zijn, denk ik, spijtig genoeg terecht.

Ik hoop je hierdoor wat raad te kunnen geven, hoewel.

Veel succes, Carina

Reactie voor op de website?

85.6. Hoe het verder ging

Carina,

bedankt voor je reactie. Ik had dat bericht al een hele poos geleden geplaatst hier op de site. Mijn man en ik hebben er heel veel over gepraat (mijn jongste dochter is inmiddels alweer 3 jaar). Ik ben nog wel een keertje zwanger geweest (in een bui van: kom op, we doen het gewoon!) maar dat liep uit in een vroege miskraam. Na die miskraam kwamen bij mij de twijfels. Voor mijn man is het langzamerhand duidelijk geworden: hij wil niet meer, echt niet meer. Hij gaat zich waarschijnlijk binnenkort laten steriliseren.

Nu mijn man echt niet meer wil is de beslissing ook wat mij betreft duidelijk: we gaan niet meer door voor de vierde ronde, hoe graag ik dat ook had gewild. Het risico op herhaling van de handicap vinden we te groot en onze oudste vraagt al veel aandacht. We zeggen dan ook wel eens gekscherend dat we er al vier hebben: de oudste telt voor twee...

Ellen

Reactie voor op de website?

85.7. Kinderen met een handicap

Hoi.

Ik heb 7 kinderen en een man die chronisch depresief is. Ook heeft hij een autische stoornis net zoals mijn oudste, nr.5 en de jongste. Ook hebben 3 kinderen dyslexie. De jongste heeft helemaal pech, hij heeft PDD-NOS en dyspraxie, hyperkinisie en is zwaar dyslecties. Hij kan niet lezen en schrijven (hij is 10 jaar) Toch heb ik nooit getwijfeld over wel of geen kindje erbij. We hebben alleen onze dochter (ze was toen 6) wel voor de weekende naar een logeerhuis gedaan. Zij was erg agresief en dwangmatig. Nu is ze 12 en gaat het goed met haar.

Ik denk dat het verstandig is als je zoontje naar een opvang zou gaan zodat jullie allemaal wat meer rust krijgen. Want het is inderdaad zwaar het hele gezin is gehandicapt. Wij zijn met een project bezig om deze kinderen te leren schaken en dat doet wonderen. En het is belangrijk dat je tijd maakt voor jezelf. Je moet dat echt doen, je bent zelf ook belangrijk en niet alleen de kinderen.

Ik kan een beetje hard over komen, maar de ervaring heeft me geleerd dat als je niet voor een beetje tijd voor jezelf zorgt dat het fout gaat. Daar heeft niemand wat aan. Informeer voor je zoontje bij de NVA of MEE (vroeger SPD).

Heel veel succes. Groetjes van Heleen.

Reactie voor op de website?

85.8. Add?

Wie kan mij helpen aan meer informatie over add? Het vermoeden bestaat dat mijn dochter dit heeft. Van de huisarts mogen wij door naar de kinderpsychiater, maar omdat dit volgens hem nogal belastend is voor het kind, zou het mooier zijn om het zo op te lossen, met extra begeleiding op school. Thuis kunnen we er vrij goed mee omgaan, we weten niet beter, zo is ze gewoon altijd al geweest.

Alvast bedankt voor een reaktie!

Truus

Reactie voor op de website?

85.9. Add?

Beste Truus,

Ik wil even reageren op je oproep over add. Er is op internet veel informatie over adhd te verkrijgen. Wanneer je spreekt over add is dit weer minimaal. Wij hebben onze oudste zoon van toen nog 7 jaar wel laten onderzoeken door een kinderpsychiater/psycholoog. En ik wilde je laten weten dat het absoluut niet belastend was. Hij is drie keer een paar uur daar geweest en hij vond het best wel leuk. Hij moest veel testjes maken maar hij mocht er ook spelen. Als ouder zijnde heb je wel meerdere malen gesprekken en wordt er een uitgebreid rapport gemaakt. Wij zijn blij dat wij het wel hebben gedaan omdat er inderdaad add uit de testen kwam. Ook wij hebben thuis niet veel last van hem maar op school valt hij uit door zijn slechte concentratie en werkhouding. Nu wij dit weten kan school hem beter begeleiden en krijgt hij niet meer het stempel dat hij het allemaal prima zou kunnen als hij zijn best maar doet. Dit soort kinderen leveren juist al een topprestatie om hun klasgenoten bij te kunnen houden.

Succes met je keuze. Ons motto was dat we liever voortijdig een probleem wilde onderkennen zodat wij en school hem zo goed mogelijk kunnen begeleiden in zijn schoolloopbaan.

Groetjes van Anne!

Reactie voor op de website?

85.10. Kinderen met een handicap

Hallo,

Ik wilde reageren op het stukje van kinderen met een handicap. In de andere reactie's wordt ook al aangegeven dat het misschien verstandig is om meer rust in het gezin te krijgen. Ook weet ik vanuit mijn werk dat dit voor ouders soms erg moeilijk is om dit uit handen tegeven. Wat tegenwoordig kan is een persoonsgebondenbudget aanvragen, ook wel PGB genoemd. Je kunt dit aanvragen met behulp van de MEE. Het mooie vind ik hiervan is dat je als ouder zelf kan bepalen waar en waarvoor je hulp wilt inkopen.

Zelf ben ik werkzaam bij AT&C dit is een particulier bedrijf in de zorg. Wij werken door heel nederland. Wat wij onderandere hebben is bijvoorbeeld de ambulante begeleiding. Dit houdt of kan inhouden dat je kind op zaterdag met een van ons mee gaat en we gaan dan bijvoorbeeld houthakken of andere werkzaamheden doen in de buitenlucht. Ook kan dit inhouden dat je zoon of dochter graag naar de bioscoop gaat, maar je hier zelf geen tijd voor hebt. Wij kunnen dit dan gaan doen.

Verder zie je vaak dat hier ook andere hulpvragen bij komen en die worden samen met alle betrokkenen besproken en een plan bedacht. We hebben een website dit is www.dtt.nl. Ik hoop dat ik hiermee weer wat informatie heb kunnen toevoegen.

groetjes Dagmar.

Reactie voor op de website?

85.11. Moeilijker als ze ouder worden

Hallo,

Ik zag Uw verhaal over een vierde kind. Niemand kan daar over beslissen alleen uzelf, maar je moet bij jezelf afwegen of het kan. Als je al kinderen hebt met een stoornis, dan hebben ze je nog hard nodig in de toekomst! Ikzelf heb ook 4 kinderen en allen hebben ze een psychiatrische stoornis (P.D.D/N.L.D/G.T.S/dyslexie?depressie) dus ik weet wel waar ik het over heb. Zelf heb ik het niet en ook mijn man niet, maar het komt wel in de familie voor.

We zijn nu al vele jaren en wijsheid verder, maar hou er rekening mee dat het ook moeilijker kan worden naar mate ze ouder worden. Vraag dan bij jezelf af: wil en kan ik dit aan, ook als het zwaarder wordt? Want lukt dat niet dan worden ze ook moeilijker als je ze niet de (intensieve) aandacht kunt geven die ze wel verdienen! We hebben zelf een Stichting op gericht voor schoolgaande kinderen met gedrag-leer-opvoeding-psychiatrische problematiek, waar ze met een P.G.B gebruik kunnen maken van weekend en schoolvakanties in Oldenbroek/landgoed! `t Loo.

U kunt ook info vragen bij BALANS-Bilthoven, een landelijke stichting waar ze veel info hierover hebben.

Jolanda.P

Reactie voor op de website?

85.12. Gehandicapt gezin

Onze situatie is hetzelfde als bij Ellen. Onze oudste is een meisje met PDD-NOS. Bij haar is de thuissituatie afhankelijk van hoe het op school is gegaan. Het gaat op en af, het kan een tijd heel goed gaan, maar ook een tijd heel slecht.

Ook bij ons speelt de wens voor een vierde, maar aan de andere kant ook een beetje twijfels over die PDD-NOS en de kans dat meerdere kinderen in het gezin dit kunnen krijgen.

Graag reacties.

Inge

Reactie voor op de website?

85.13. Pgb

Hallo,

Ik heb een zoontje met kenmerken van adhd en pddnoss, de schoolarts heeft me aangeraden pgb voor hem aan te vragen. Heeft iemand hier ervaring mee en waar moet ik dit aanvragen?

alvast bedankt Riekje

Noot van de redactie: Kijk ook eens op www.pgb.nl.

Reactie voor op de website?

85.14. Hallo Ellen

Hallo Ellen, ik begrijp jouw gevoelens heel erg goed. Ik ben zelf meoder van 7 kinderen en de oudste is ook autisties. Maar dat heeft mijn er niet van weerhouden om toch voor een groot gezin te kiezen. Ik moet wel toegeven dat ik soms ook wel bang ben geweest dat een van mijn andere kinderen ook een stoornis zouden hebben. Maar als jouw gevoel zegt dat je er nog een bij wilt, dan zou ik er voor gaan. Mijn gedachten gaan uit van als je iets graag wilt, ga er voor en denk niet "misschien krijgt deze het ook wel." Want dat weet je nooit niet.

En dan nog iets. Al zou dat wel het geval zijn, elk kind is speciaal, ongeacht hoe het zich ontwikkelt. Ik heb ook nog 2 kinderen met een leerachterstand en die zitten op speciaal onderwijs. Ik ben soms best wel bang dat er nog meer met problemen bijkomen, want ik heb er nog 3 thuis. Maar daar ga ik niet elke dag bij stil staan. Ik zie wel wat de toekomst brengt.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je er voor gaat als je er echt graag nog een bij wilt. Een groot gezin is echt geweldig, ook al kun je een hoop tegenslagen krijgen. Je moet maar zo denken: elk kind is speciaal. En dan maakt het niets uit of ze anders zijn.

Heel veel sucses bij je keuze, groetjes van Mini

Reactie voor op de website?

85.15. Mijn zoon heeft ook ppd nos

Mijn man en ik weten pas sinds de zomervakantie dat onze zoon dat heeft. Het kwartje viel bij mij, ik wist dat hij wat had, maar we konden er geen naam aan geven Hij gaat nu naar een dagbehandeling. Dat kan ik elke ouder aanraden. Ze zitten daar met een kleine groep en krijgen daar alle aandacht Ik hoop dat we er goed aan hebben gedaan.

Reactie voor op de website?

85.16. Hoe ga je om met een kind dat pdd-nos heeft?

Hallo,

Mijn zus heeft 4 kinderen, een van 11, een van 8, een van 6 en een van 2,5 jaar. Ze zijn er kortgeleden achtergekomen dat die van 8 jaar pdd-nos heeft. ze hebben van alles geprobeerd om ermee om te gaan maar het lukt niet. Hij zelf geeft aan dat hij het te druk vindt met nog 3 andere kinderen in huis.

Nou hadden ze het erover om hem in een pleeggezin te doen, maar dat willen wij (ik en mijn vriend) niet. Nou gaan wij proberen hem in huis te nemen. We hebben zelf geen kinderen, dus is het bij ons een stuk rustiger voor hem. We weten hoe hij is en hoe hij doet. Maar we weten niet precies hoe je met dat pdd-nos gedeelte om moet gaan.

Dus mijn vraag is hoe ga je daarmee om? Ik hoop dat iemand me hier een antwoord op kan geven.

Alvast bedankt, Kathy

Reactie voor op de website?

85.17. Hulp inschakelen

Beste Kathy,

Een heel lief gebaar wat jullie willen maken, maar wel een erg lastige. Ik neem aan dat je neefje onder behandeling/controle staat van een kinderpsychiater, schakel die absoluut in! Het is niet eenvoudig om met een kind om te gaan dat PDD NOS heeft, weet ik uit ervaring ;-) , zelfs als je dat kind al zijn hele leven kent.

Als je dit wilt doen, doe het dan niet naief, maar goed voorbereid. Schakel de hulp in van jeugdhulpverlening, de psychiater, etc. Vraag ook na bij de psychiater of jullie idee ook voor je neefje zelf goed zal zijn. Dat klinkt misschien vervelend, maar wellicht is hij toch beter op zijn plek in een pleeggezin waar ze ervaring hebben met bijzondere kinderen.

Ik wens jullie (en vooral ook de ouders van je neefje) heel veel succes en sterkte en liefde!

Marjon

Reactie voor op de website?

85.18. PDD Nossers

Hallo ik wilde even reageren op uw kindje met pddnos. Ik heb twee zoons met pdd-nos en die zijn nu 15 en 18 jaar oud. Ik had er ook moeite mee vroeger dat ze anders waren maar wat is anders. Toen ik ging accepteren dat ze anders waren ging het een stuk beter.

Deze kinderen weten met heel veel omstandigheden niet om te gaan, en voelen zich dan echt anders, als mijn kinderen ook al zijn ze groot ruzie hebben op school of in de straat doordat ze dingen doen die ze niet overzien ga ik met degene praten dat ze anders zijn en dat gaat tot nu toe nog goed. Ze weten dat ik er altijd ben. Ik werk zelf 20 uur in de week en dat is mijn uitlaatklep. Mijn jongens zijn heel erg lief voor mij maar doordat ze dus niet met onvoorziene situaties om weten te gaan loopt het heel erg mis.

Ik wens je in de toekomst heel veel plezier met je gezinnetje ik heb na hun nog een kindje gekregen en die heeft geen pddnos.

Succes groetjes Annemieke

Reactie voor op de website?

85.19. Re: pdd-nos 'er in een gezin

Beste Kathy,

Ook onze oudste dochter heeft o.a. pdd-nos en ook zij vindt het soms druk in huis met nog 3 jongere brusjes. Maar ik denk dat het voor de ouders van je neefje vooral belangrijk is om struktuur aan te gaan brengen in hun gezin. Werken met picto's, een kleurenklok enz. helpen sowieso om dit te bewerkstelligen. Er zijn genoeg sites met info hierover, google maar es op je gemak.

Zowel de brusjes zullen wat 'vrijheid' in moeten leveren voor de rust in huis en je neefje moet denk ik meer duidelijkheid krijgen dat er momenten kunnen zijn waarop het wat drukker is. Als hij bijv. een eigen kamertje heeft, kan hij zich daar terug trekken.

Ik zou het erg jammer vinden als je neefje nu al uit huis gehaald zou worden en zou de ouders zeker aanraden om het eerst te proberen met allerlei 'hulpmiddelen' om het gezin kompleet te houden.

Succes!
Groet, Saskia

P.S. Vind het wel erg lief van je dat je je zo wil inleven in je neefje en hem verder wil helpen ...!

Reactie voor op de website?

85.20. Onze zoon heeft ook pddnoss

Wij zijn nu ook pas sinds kort er achter dat onze zoon van 7 ook pdd noss heeft. Het kost heel veel moeite en tyd en vooral omdat ik vanaf 4jaar, toen ik hem opgaf op school voor de kleuters, al zei "er is wat met onze zoon maar ik weet niet wat", want toen viel mij al op dat hij anders was als hij ook bij andere kinderen was. Hij heeft toen 3 jaar gekleuterd en nog was het kielekiele om naar groep 3 te gaan. Eenmaal in groep 3 begon de ellende. Huilen en uit school komen gaf de grootste stress.

We hebben toen de definitieve beoordeling gekregen: pdd nos. Rugzakje aangevraagd en daar kregen we de uitslag van. Hij krijgt 4 uur in de week extra begeleiding of speciaal onderwijs cluster4. We gaan nu de 30ste kijken voor speciaal onderwijs. Ik hoop dat dan alles goed gaat. groetjes Angela

Reactie voor op de website?

85.21. Kabinet besluit over Voorjaarsnota

Nieuwsbericht | 25-04-2008
  De ministerraad heeft de besluitvorming over de Kaderbrief en de Voorjaarsnota afgerond. De hoofdlijn is dat ministers tegenvallers binnen de eigen begroting moeten opvangen.

  De redenen hiervoor zijn 'de beschikbare financiële ruimte en omdat het goed is om in wat meer onzekere tijden de hand op de knip te houden'.

  Dat zei minister-president Balkenende na afloop van de ministerraad.

  Kinderopvang en persoongebonden budget
  De Voorjaarsnota wordt nu verder afgerond en in de tweede helft van mei aan de Kamer gestuurd. Daarin staat een uitvoerige beschrijving van de maatregelen voor 2008.

  Voor twee regelingen met 'zeer omvangrijke overschrijdingen' wordt in de Voorjaarsnota 2008 een voorziening getroffen. Dat zijn de kinderopvang en de persoonsgebonden budgetten in de zorg.

  Beide regelingen dreigen financieel onbeheersbaar te worden, aldus Balkenende. Het kabinet heeft daarom besloten de regelingen met ingang van 2009 aan te passen.

  Volgens Balkenende is dit geen bezuiniging. 'Zowel in de kinderopvang als in de zorg neemt van jaar tot jaar de hoeveelheid beschikbare middelen toe.'

  De precieze uitwerking gebeurt de komende tijd, waarbij ook rekening wordt gehouden met mogelijke effecten op de arbeidsparticipatie en de koopkracht. Op Prinsjesdag wordt meer bekend over de aanpassingen.

  Kaderbrief
  De ministerraad heeft ook de besluitvorming over de Kaderbrief afgerond. Hiermee is een eerste slag gemaakt in het opstellen van de begroting 2009, zei Balkenende.
  Bij de besluitvorming in augustus worden de lasten, koopkracht, inkomensbeeld en uitgaven nog eens in samenhang bekeken. Daarna wordt op Prinsjesdag de begroting 2009 gepresenteerd.

Reactie voor op de website?

85.22. Hoe met je omgeving omgaan?

Hoe moet je met je omgeving omgaan als het niet te zien is dat je kind een handicap heeft? En wij weten ook nog niet wat er aan de hand is. Wel een vermoeden dat hij een lichte vorm van add heeft.

Mijn zoon is nu 8jaar, staat op de wachtlijst bij s'Heerenloo, om onderzoeken te doen wat er nou is met hem. Ik als moeder maak me zorgen omdat we nog steeds niet weten wat er is. Hoe kan ik er mee leven als moeder?
Hoe moet ik met mijn zoon omgaan?

Ik heb soms geen geduld, en heb zelf 5 kinderen.

Reactie voor op de website?

85.23. Hoe met je omgeving omgaan?

Je vertelt dat je zoontje waarschijnlijk ADD heeft en vraagt je af hoe hier mee om te gaan.

Ik heb zelf 3 kinderen met AD(H)D en 2 van de 3 hebben ook een vorm van ASS. Het is erg belangrijk om goed naar je eigen kind te kijken. Wat heeft hij nodig? Waarschijnlijk veel duidelijkheid en structuur. Ook liefde en helaas, veel geduld. Kijk hem niet aan op zijn tekort komingen, probeer het kind en zijn gedrag te scheiden. Wel aanspreken op zijn gedrag en duidelijke regels stellen, consequent zijn, eventueel een beloningssysteem voor goed gedrag. Houdt de regels overal aan, ook bij anderen thuis ed. Dit kost wel inspanning en veel geduld, het levert echter ook wat op, zodat het op den duur beter gaat.

Wel volhouden, deze kinderen hebben veel meer tijd nodig om de normale zaken (luisteren, opruimen, tas menemen enz.) aan te leren. Verder zou ik me erg weinig aantrekken van wat iedereen vindt, iedereen denkt het altijd beter te weten. Mijn ervaring is dat je als ouders vaak intuitief heel goed weet hoe je kind in elkaar zit. Ook hulpverleners weten het lang niet altijd beter.

Wel is het belangrijk om een diagnose te hebben, in de hulpverlening en op scholen weten ze dan beter hoe met je kind om te gaan. Bij mijn kinderen zie je aan de buitenkant ook niets. Ze vertonen wel afwijkend gedrag. We proberen ze wel zoveel mogelijk gepast gedrag aan te leren. Het duurt echter veel langer dan bij andere kinderen voor ze zich dat eigen maken.

Soms leg ik het uit aan buitenstaanders, soms ook niet. In mijn directe omgeving weet iedereen wel dat er iets met de kinderen is. Veel mensen begrijpen echter niet wat het precies inhoud en vinden ons vaak zeuren als we onze regels toepassen. (Altijd op tijd naar bed, op tijd eten, niet aan elkaar komen enz). Ook is er weinig begrip voor het afwijkende gedrag, bv het feit dat de middelste geen hand durft te geven. Je krijgt een erg dikke huid als ouder, je moet wel.

Houd vol! Houd van je kind en heb begrip voor het gedrag van je kind, maar stel wel grenzen; die hebben ze juist nodig.

Verder, je bent ook maar een mens, je hebt wel eens geen geduld meer, ik ook niet. Dan doe je een keer iets waarvan je achteraf denkt; dat is niet eerlijk t.o.v mijn kind. Ik maak dan mijn excuses, leg uit dat ik fout zat en ik ga er weer met frisse moed tegenaan.

Carolien

Reactie voor op de website?

85.24. Gehandicapt gezin, kindje erbij

Ik zit met het volgende probleem: Ik heb een zoontje van 5 en een dochter van 3. De zoon is gehandicapt: syndroom van down. Ik denk nu na over een derde kindje, in mijn hart wil ik heel graag, maar mijn verstand zegt dat we het niet moeten doen omdat het te druk wordt. Waar ik heel erg over zit te dubben is het volgende: Is het niet beter voor onze dochter als er nog een gewoon kindje bij komt? Ze heeft niet echt veel aan haar broer, omdat ze niet met hem kan communiceren en gewoon kan spelen. Is er iemand die dit herkent?

Johanna

Reactie voor op de website?

85.25. Voor Johanna

Hoi Johanna,

Ik heb een dochtertje met downsyndroom en zij heeft twee jongere broertjes. De voordelen vind ik dat niet alles altijd om haar draait, ze is gewoon onderdeel van het geheel.

Voor haar jongere broertjes is het fijn dat ze elkaar hebben, want die net onder haar zit nam eerst best veel gedrag van haar over. Ook voor later lijkt het me fijn voor je dochter als ze niet alleen met haar broer is, misschien zelfs wel de zorg voor haar broer alleen moet opbrengen. Wat ik zie is dat mensen met downsyndroom goed gedijen met meerdere broers en zussen en het ook voor de rest beter op te brengen is, ooit zullen wij als ouders er niet meer zijn, en hoe groter het netwerk om ze heen is, hoe beter, je weet niet hoe de zorg over 20 jr. bijvoorbeeld is.

Niet dat dat nou een echte reden is voor meer kinderen natuurlijk, maar als je het verlangen hebt, zou ik het zeker doen. Ook voor jezelf, ik zou het veel zwaarder vinden als mijn dochter de jongste was gebleven, moeilijk uit te leggen, maar die twee broertjes trekt ze zich ook enorm aan op, het draait niet meer allemaal om dat syndroom, het is gewoon een gezellig clubje, nou ja, ook niet altijd natuurlijk ;-)

Ik zou zeggen, ga ervoor ! Ik hoop dat je wat begrijpt wat ik bedoel te zeggen, nadelen zijn genoeg te verzinnen, maar zo hoeft het niet te zijn!

Antoinette

Reactie voor op de website?

85.26. Voor Antoinette

Hallo Antoinette,

Ik begrijp helemaal wat je bedoelt! Ik denk dus ook met name aan later, als wij er niet meer zijn. Dan moet mijn dochter toch alleen voor haar broer zorgen. Bovendien lijkt het mij voor nu ook erg goed voor allebei. Ze hebben ontzettend vaak ruzie, maar als er een ander 'gewoon' kindje meespeelt, dan spelen ze leuk met zn drieen. Dan verloopt alles zo gladjes....

Op alle punten die ik in mijn hoofd had heb je een antwoord gegeven, antwoorden die ik voor mezelf ook had. Ben blij dat er iemand hetzelfde voelt! Bedankt!

Johanna

Reactie voor op de website?

85.27. Rem op persoonsgebonden budget

  ***************************************
  Vanaf volgende week kunnen mensen geen nieuwe persoonsgebonden budgetten meer krijgen. Minister Klink heeft dat besluit genomen omdat het budget van de pgb's in de zorg fors is overschreden.

  Met pgb's kunnen mensen zelf zorg en hulpmiddelen huren of kopen. De stop op pgb's geldt in ieder geval tot het eind van het jaar. Voor mensen die al een pgb hadden verandert er niets. Zij houden hun budget.

  Eerder deze week maakte Klink al bekend dat mensen vanaf volgend jaar fors meer gaan betalen voor logopedie, dieetadvies en ergotherapie. Verder moeten vrouwen vanaf 21 zelf de pil gaan betalen.
  ***************************************

Reactie voor op de website?

85.28. Weer toekenning van persoonsgebonden budget

Per 1 januari 2011 worden weer nieuwe persoonsgebonden budgetten (pgb's) toegekend. Zie: hier.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Gehandicapt gezin

 1. Tot wat ben je bereid?
 2. Waar je op moet letten
 3. Meer zekerheid?
 4. Misschien je kinderwens nog even koesteren?
 5. Mijn ervaring voor Ellen
 6. Hoe het verder ging
 7. Kinderen met een handicap
 8. Add?
 9. Add?
 10. Kinderen met een handicap
 11. Moeilijker als ze ouder worden
 12. Gehandicapt gezin
 13. Pgb
 14. Hallo Ellen
 15. Mijn zoon heeft ook ppd nos
 16. Hoe ga je om met een kind dat pdd-nos heeft?
 17. Hulp inschakelen
 18. PDD Nossers
 19. Re: pdd-nos \'er in een gezin
 20. Onze zoon heeft ook pddnoss
 21. Kabinet besluit over Voorjaarsnota
 22. Hoe met je omgeving omgaan?
 23. Hoe met je omgeving omgaan?
 24. Gehandicapt gezin, kindje erbij
 25. Voor Johanna
 26. Voor Antoinette
 27. Rem op persoonsgebonden budget
 28. Weer toekenning van persoonsgebonden budget

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.