Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

71. Toch nog met je gezin bemoeien

Toen onze oudste zoon baby was werden wij overstelpt met opmerkingen over hoe wij hem moesten verzorgen enz. Ik dacht dat als je meer kinderen zou hebben dit over zou zijn omdat ze dan zien dat je toch wel ervaring hebt.

Maar wat gebeurde er vandaag? Zit ik lekker met mijn oudste en jongste zoontje op een bankje in een winkelcentrum ons jongste zoontje te wiegen. Zie ik ineens twee handen om mijn zoons bolletje die hem van mij wegtrekken me de woorden "zo mag je hem niet vasthouden, dat is niet goed voor hem, daar is hij veel te klein voor". Op een behoorlijk afkeurende manier.

Ik trok mijn zoontje terug en antwoordde meteen "ik ben moeder van vier kinderen dus ik weet nu wel hoe ik mijn baby kan wiegen hoor". Waarop zij antwoorde.. "ja????" "Ja," zei ik. En toen liep de desbetreffende dame weg.

Maar leuk vond ik dit echt niet. Kan er nu nog boos om worden. Wat geeft die voor ons vreemde vrouw het recht om dit bij ons te doen?

En zo krijg ik wel meer reacties, dan lopen wij met ons allen en toch moet men dan tegen mij zeggen hoe ik met onze baby en met ons andere kinderen om hoor te gaan.

Is dit bij jullie ook zo???

Jo

Reactie voor op de website?

71.1. Belachelijk die bemoeizucht

Houd jij je baby zo vreselijk vast Jo??? Je kan een baby niet te lang op zijn kop houden hoor, hahaha.

Sommige mensen denken echt alles beter te weten. Mijn zoontje van 3, de jongste van zes koters, heeft het drammen ontdekt. En ik stond in de Hema bij de broodafdeling tegenover de snoep. Nou je snapt het al, brullen omdat ik nee zei. Komt er een mevrouw aan of ik alsjeblieft dat kind stil wil houden. Moet ik dan voor de behoefte van anderen mijn opvoeding laten varen? Natuurlijk probeer je een ander niet met opzet tot last te zijn. Maar kleine kinderen en oude mensen doen soms waar ze zelf zin in hebben.

Lekker doorgaan met de manier die jij goed vindt en waar jouw kinderen zich het prettigst bij voelen,

groetjes Yvonne

Reactie voor op de website?

71.2. Consultatiebureau

Ik vind de grootste bemoeizuchtige instantie nog altijd het consultatiebureau en de schoolarts. Wat je daar toch aan ongevraagde en totaal zinloze goede adviezen over je heen gestort krijgt is niet te geloven! Je mag toch aannemen dat je bij je 5e kind het klappen van de zweep wel kent, maar nee: ze gaan er daar standaard van uit dat elk kind tegen zijn ouders in bescherming genomen moet worden en dat elke moeder standaard een grote onbenul is. En sinds ik besloten heb dat ik daar dus (uitgezonderd voor de inentingen) niet meer heen ga, bellen ze om de zoveel tijd op om een "afspraak te maken". En dat terwijl ik duidelijk gezegd heb dat ik absoluut niet terug kom voor haar 3e verjaardag (met een broer en een zus met een brilletje vind ik een ogentest wel nuttig). Grrrr

Annelies

Reactie voor op de website?

71.3. Online Consultatiebureau

Het Online Consultatiebureau, 7 dagen per week, 24 uur per dag een professioneel antwoord!

Reactie voor op de website?

71.4. Consultatiebureau

Het consultatiebureau heeft weleens adviezen die ik als moeder van vijf kleintjes (0-7) het ene oor in het andere oor uit laat gaan. Ik ga bij voorkeur alleen naar de arts en de andere bezoeken sla ik over. Dat geeft geen problemen, ze komen me niet achterna om afspraken te maken. Ze begrijpen dat ik het allemaal wel weet en ook niet al teveel tijd heb voor dit soort dingen. Toen de jongste was geboren (in de oogsttijd) en niet zo voorspoedig wilde groeien kwam de wijkverpleging uit eigen initiatief thuis de kleine wegen, een keer of vier! Ze hebben best begrip voor moeders met grote gezinnen. Hoe het contact met het consultatiebureau en de schoolarts is heeft ook te maken met je eigen instelling. Ik ben meegaand, maar ga mijn eigen gang.

Carla

Reactie voor op de website?

71.5. Bemoeizucht

Of je kinderen nu groot of klein zijn, je blijft altijd mensen houden die zich overal mee bemoeien. Vooral als je zorgenkinderen hebt, zijn er altijd die denken dat ze het weten. Ga gewoon op je moeder gevoelens en intuïtie af, dan heb je het heel vaak bij het juiste eind en laat de mensen maar praten, hoe moeilijk dat ook is.

Sterkte allemaal.
Henriëtte moeder van 2 kinderen 13 en 10 jaar

Reactie voor op de website?

71.6. Bemoeizucht

Ik heb nu enkele verhalen gelezen van moeders met 1 kind of met meerdere kinderen van verschillende leeftijd. Heb je wel eens proberen boodschappen te doen met een tweeling in je eentje?

Met name toen het nog baby's waren. Om de haverklap dook er een wildvreemde dame in de wagen om aan de kids te zitten. Ook toen ze gingen lopen. Al die goedbedoelde tikjes een aaien over hun bol, brrrrr. Ik heb ze meteen weer in de wagen gezet. Dan had ik tenminste beide kinderen in het oog. En dan die vragen: IS het niet druk met twee, en zeker wel zwaar he?

Gelukkig zijn ze nu bijna twee. Ze zien er nog wel lief uit, maar niet zo schattig dat iedereen er maar aan moet zitten.

Angela

Reactie voor op de website?

71.7. Aaibaarheidsfactor

Hoi Angela,

Ik ken het. Ik ben ook moeder van een tweeling van 4 jaar en een drieling van bijna twee. Als ik met het hele grut boodschappen ga doen, krijg ik nog weleens de neiging om een bordje op de kinderwagen te plakken:

  aaibaarheidsfactor -1, niet voeren en niet aaien aub.
Pffffffffff, ik word niet goed van al die adviezen van mensen en dat zijn meestal mensen die maar één misschien twee kinderen hebben.

groetjes Henrieke

Reactie voor op de website?

71.8. Online Consultatiebureau

Dit online consultatiebureau geeft echt heel veel up todate informatie. Ik ben er zeer tevreden over.

Een papa

Reactie voor op de website?

71.9. Een vraag

Hallo,

Ik ben moeder van vijf kinderen. De jongste is drie en de oudste is eenentwintig. Ik kan wel goede tips gebruiken voor de opvoeding, wat naar mijn idee uit de hand loopt.

groeten Karin, verdrietige moeder.

Reactie voor op de website?

71.10. Re:Een vraag.

Beste Karin,

Ik zou je graag wat tips geven over opvoeding. Heb hier wel wat meer informatie voor nodig (wat zijn de problemen, leeftijd van de kinderen). Ik hoop je snel tips te kunnen geven

Vriendelijke groet, Ook Karin

Reactie voor op de website?

71.11. Ervaringen broertje of zusje erbij en naar een andere kamer?

In september krijgt mijn dochtertje van 17 maanden een zusje of broertje erbij. Nu willen we haar bedje graag verhuizen naar een grotere kamer zodat de baby in de kleinere kamer komt te liggen. Heeft iemand hier ervaring mee? Iedereen zegt dat we dat beter niet kunnen doen omdat dit teveel verandering voor ons dochtertje zou zijn. Ze zou al over 2 a 3 weken in d'r nieuwe kamertje kunnen.

Graag jullie reactie/ervaringen.
groetjes Marianne

Reactie voor op de website?

71.12. Re: ervaringen broertje of zusje erbij en naar een andere kamer

Hoi Marianne, wij hebben onze dochter voordat de tweeling geboren werden ook overgedaan naar een andere kamer, ook gelijk een groot bed. Dit heeft bij haar toen wel wat los gemaakt, met als gevolg weken tot s'nachts op haar kamertje zitten en op het moment dat we dachten dat ze sliep gingen we. Soms ging dit goed, soms werd ze weer wakker.

We hebben dit volgehouden en het kwam goed hoor. Toen ons vierde kindje (dochtertje) geboren werd, moest alles worden veranderd. De oudste ging naar de zolder, de tweeling ging naar de kamer van de oudste, wij naar de kamer van de tweeling en de jongste op het kleine kamertje. Dit ging echt supergoed. We hebben toen alleen hen niet meteen in een groot bed laten slapen omdat we het idee hadden dat dat mischien te veel in een keer zou zijn, gezien de eerste keer. Het is dus even kijken hoe je kind er op reageert. September is nog eventjes weg, begin september duurt als het over drie weken erin kan nog 1,5 maand. Ik zou zeggen: gewoon doen, het komt echt goed.

succes ermee, groetjes Moniek

Reactie voor op de website?

71.13. Voeding voor baby van 6 maanden

Kunt u mij een overzicht geven wat een baby nodig heeft van 6 maanden nodig heeft zoals hapjes en drinken en fles hoeveel?

Sylvia

Reactie voor op de website?

71.14. De schoolarts

Deze week kwam mijn dochter (2havo) thuis met een tweetal formulieren die ze op school had moeten invullen. Toevallig dat ik het onder ogen kreeg, want de vragen die ik in die formulieren zag, deden me wel even schrikken. Het gaat om de een tweetal formulieren.

Op de eerste plaats: SDQ - Sterke Kanten en Moeilijkheden - Vragenlijst voor Jongeren. Als je die vragen ziet, dan vraag ik me af waarom de GGD dit soort vragen zomaar stellen mag aan de kinderen.

En dan is er nog een tweede formulier, de Vragenijst voor het voortgezet onderwijs van de GGD Regio Nijmegen. Wat daar gevraagd wordt is helemaal verbazingwekkend. Kinderen wordt gevraagd hun volledige sociaal-emotionele en seksuele gevoelswereld in te vullen.

Hoe denken jullie daarover. Ik vraag me af:

 1. Mag de GGD dit soort vragenlijsten zomaar door de kinderen laten invullen, zonder dat de ouders hierover zijn ingelicht?
 2. Zijn de kinderen echt verplicht dit in te vullen? Maar waarom dan?
 3. De vragenlijsten worden met naam en toenaam ingevuld. Hoe zit het dan met de privacy?
 4. Wie krijgt dit soort formulieren allemaal te zien, is hier wel een protocol voor?
 5. Moet een school dit soort dingen niet verbieden? Waar is op deze manier het vertrouwen?
Gevoelsmatig denk ik dat hier een grens wordt overschreden. De ouders hebben voor een 15-jarig kind het ouderlijk gezag. Maar de GGD gaat hier gewoon aan voorbij!

Wie kan me antwoord geven op deze vragen?

Een bezorgde ouder

Reactie voor op de website?

71.15. Basisdataset, ernstig zorgen

Hallo bezorgde ouder,

ik vind deze vragen ook veel te ver gaan. Misschien kan de schoolleiding je informeren omtrent je rechtspositie hierin. Ik denk dat je wel kunt weigeren namelijk. Mijn kinderen zijn nog erg klein dus dit is bij ons nog niet aan de orde, maar ik maak me wel ernstig zorgen hierover. Dit is toch betutteling ten top!

liefs

Esther

Reactie voor op de website?

71.16. Verloskundige

Ik moet echt lachen over de opmerkingen die mensen geven aan ouder(s) die beter dan iemand anders WETEN hoe hun eigen kinderen in elkaar zitten. Ik had maandag een afspraak bij de verloskundige.
Het is inmiddels mijn 5de zwangerschap en ze vroeg aan mij of ik de zwangerschapcursus wil volgen en of ik weet wat ik mag en niet mag eten tijdens mijn zwangerschap. Ik begon haar gewoon uit te lachen en vroeg aan haar of ze wel kan lezen. In het dossier staat dat het de 6de zwangerschap is in mijn leven waarvan de eerste een miskraam was en ik tot heden moeder ben van 4 kinderen en een gevorderde zwangerschap van bijna 20wk.? Niet te geloven!
Vooral als ik naar buiten ga met mijn kinderen en de andere oppaskinderen lijk ik wel een lopende circus "gaat het ?"U moet het wel behoorlijk druk hebben zeg"
Oooooohh my God, waarom doen mensen zo hier in Nederland ???
Mariline

Reactie voor op de website?

71.17. Wat een geneuzel!

Wat een geneuzel hier zeg! Het lijkt er wel op als of niemand hier de goede bedoelingen van de hulpzame medemens kan waarderen. Sinds wanneer is een beetje kritiek niet meer goed voor iemand? Het ergste is natuurlijk nog dat hulpzame opmerkingen direct als betweterig worden gezien! Zijn we dan echt zo vol van onze eigen opvoeding dat we zelfs van het consultatiebureau goed bedoelde opmerkingen al niet meer kunnen waarderen?

Laten we eerlijk zijn de jeugd van tegenwoordig wordt er niet socialer op? Betekent dat we toch ergens een steekje laten vallen? Begrijp me niet verkeerd hoor, ik doel op een balans tussen het vroegere opvoeden door het hele dorp en de individuele en afgezonderde opvoeding van tegenwoordig. Naar mijn idee alleen te bereiken wanneer we het relativeringsvermogen hebben om tussen alle goed bedoelde opmerkingen de juiste te onthouden en de "foute" te vergeten.

In tegenstelling tot wat hier gebeurt: De foute onthouden en de goede vergeten..

Gr (Sociaal Pedagogisch Medewerker)

Reactie voor op de website?

71.18. De hulpzame medemens?

Nou Rogier, ik zou warempel medelijden met je krijgen! De hulpzame medemens? Die benaming werkt een beetje op mijn lachspieren. Behulpzaam vereist dat je begint met luisteren, en vooral niet klaar moet staan als Betweter! Regelmatig zijn dit jonge mensen, die zelf (nog) geen kinderen hebben. Vervolgens krijg je als ouder een stuk theorie te horen die je ook gewoon in een boek kunt opzoeken.

Vooral de dominante houding van schoolverpleegkundigen stoort me, vooral als die vrij autoritair tegen me zegt dat zoonlief toch minimaal op TWEE sportclubjes moet zitten. Het was onmogelijk om de jeugdverpleegkundige op andere gedachte te brengen. Nu, met die controlefunctie van het CB wordt de drempel alleen maar hoger. Er zullen steeds meer mensen zijn die het CB wantrouwen.

Roos

Reactie voor op de website?

71.19. Weigeren uit fles te drinken

Mijn dochter krijgt nu 2 maanden borstvoeding. Dit gaat erg goed. Maar omdat ik weer ga werken, kolf ik af en ben ik gaan proberen dit uit de fles te geven. Maar mijn dochtertje wil dit niet. Zodra ik haar aan de borst leg, drinkt ze direct. Hoe kan ik haar laten wennen aan de speen van de fles? Als ik straks werk zal ze dat toch moeten kunnen.

Sandra

Reactie voor op de website?

71.20. Reactie afwennen borstvoeding

Moeilijk is dit he, ons kleinzoontje had dat ook maar na wat doorzetten ging het goed hij had hem dan zelfs in no time leeg. Verder kreeg hij smorgens en savonds nog borstvoeding maar dit liep al gauw terug.

Veel succes, een groet, L van Garderen

Reactie voor op de website?

71.21. Voor Sandra

Wat bij ons goed werkte was mijn dochter een speen geven waar ze gek op was en dan afwisselend de speen eruit, fles erin, dan weer fles eruit, speen erin... tot ze ineens toch de fles accepteerde.

Meer info over borstvoedings kun je vinden op www.borstvoedingsforum.nl. Hier schrijven heel veel moeders mee en lactatiekundigen en contactpersonen van borstvoedingsorganisaties. Deze site gaat puur en alleen over borstvoeding.

Esther

Reactie voor op de website?

71.22. Geef ik teveel voeding?

Hallo, mijn dochter is 2 maanden nu en gaf haar tot voor kort 6 voedingen 3x150 cc en 3x 120 cc per 24 uur. Ze weegt 4660 gram en ze groeit goed. Maar hoorde dat zij maar 600 cc in totaal mag hebben per 24 uur. Ik weet het nu niet meer want als ik 5 flessen van 150 cc geef zit ik op 750 cc in totaal! Ze is een goeie drinker en ze slaapt niet altijd 's nachts door, waardoor ze 6 voedingen nodig heeft. Help geef ik haar nu teveel!

Groetjes Sylvia

Reactie voor op de website?

71.23. Re: geef ik te veel voeding

Beste Sylvia,

Ik denk dat je haar zeker niet te veel voeding geeft. Als zij tevreden is, goed groeit dan is het prima. Die 600 cc is pas na 6 maanden als je opvolg melk geeft en groente, fruit en brood erbij geeft. Bovendien moet je je niet te veel focussen op de voorgeschreven hoeveelheden. De ene baby is nl veel groter met 2 maanden dan de andere, en zijn het richtlijnen wat er op het pak staat, evenals wat het consultatieburo zegt. Je kan veel beter kijken naar je eigen kindje.

succes en groetjes, Marieke, moeder van bijna 5 kids.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Toch nog met je gezin bemoeien

 1. Belachelijk die bemoeizucht
 2. Consultatiebureau
 3. Online Consultatiebureau
 4. Consultatiebureau
 5. Bemoeizucht
 6. Bemoeizucht
 7. Aaibaarheidsfactor
 8. Online Consultatiebureau
 9. Een vraag
 10. Re:Een vraag.
 11. Ervaringen broertje of zusje erbij en naar een andere kamer?
 12. Re: ervaringen broertje of zusje erbij en naar een andere kamer
 13. Voeding voor baby van 6 maanden
 14. De schoolarts
 15. Basisdataset, ernstig zorgen
 16. Verloskundige
 17. Wat een geneuzel!
 18. De hulpzame medemens?
 19. Weigeren uit fles te drinken
 20. Reactie afwennen borstvoeding
 21. Voor Sandra
 22. Geef ik teveel voeding?
 23. Re: geef ik te veel voeding

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.