Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

86. Verbouwen

We hebben afgelopen zomer een groot oud huis gekocht, waar we (ik, man, 3 zoons van 9 mnd, 3 jaar en 6 jaar) nu dus ruim een half jaar wonen. Ik werk fulltime, manlief parttime.

Op 10 april begint onze verbouwing... badkamer, toilet, keuken... De aannemer is minstens 2 maanden bezig en daarna verwachten we zelf nog minstens een jaar aan het klussen te zijn.

Ik wil graag ervaringen van anderen horen op dit gebied. Een net kruipende baby tussen de puinhopen... de angst slaat toe... (dat gereedschap e.d. steeds hoog weggezet moet worden lijkt me logisch, maar verder?) Hoe komen we ongeschonden die maanden door, zonder dat de kinderen erbij inschieten? Hoe organiseer je je huishouden zonder water, keuken, toilet? Hoe organiseer je je klusweekenden, zonder je schuldig te voelen dat je niets met de kinderen onderneemt?

Alle tips en ervaringen zijn erg welkom. Ik heb er vreselijke zin in, maar ik zie er ook tegenop. Kortom: hoe zorg ik dat we de kids zonder 'verbouwcomplexen' door deze maanden heenloodsen? Ik hoor het graag.

Judith

Reactie voor op de website?

86.1. Algemene tips

Hier wat algemene tips, via de website zullen er wellicht meerdere komen.
  1. Zorg dat er altijd één is die de verantwoording voor de kinderen heeft.

  2. Zorg dat er altijd minstens één vertrek in huis is waar niet geklust wordt, waar gewoon geleefd en gespeeld kan worden.

  3. Je kunt eventueel in het weekend alleen iets met de kinderen gaan doen, al is het maar voor even. En je hoeft echt niet ieder weekend iets met de kinderen te ondernemen.

  4. Probeer je oudste zoon bij de lichtere klussen te betrekken.

  5. Zorg dat gereedschap bij elkaar in een, eventuele af te sluiten ruimte ligt. Kinderhandjes zijn snel, en een ongeluk zit in een klein hoekje.
Enne........... heel veel sterkte, wat zullen jullie opgelucht zijn als het klaar is.

Groetjes, Nell

Reactie voor op de website?

86.2. Er komt misschien een eind aan

Hoi Judith,

Oook wij hebben een huis waar altijd wat aan gedaan moet worden. De grote verbouwingen, zoals een stuk eraan bouwen, de keuken verplaatsen, een dakkapel bouwen en de tuin aanleggen (eerst 1 container beton weghakken), zijn nu achter de rug.

Het was niet zo erg als ik in het begin dacht. Je wordt vanzelf wat makkelijker. Bij ons was de jongst net geboren, ons Jessy was net 1,5 en de rest was wat ouder en dus zeer zeker ook wat gevaarlijker. Als je het echt niet meer ziet zitten, kun je ze misschien af en toe een weekend laten logeren. Vooral bij klussen als betonstorten erg handig: geen voetjes in het beton!!!!! Verder is het misschien ook handig om bij grote klussen een oppas voor de kinderen in huis te halen.

En vergeet niet: er komt misschien een eind aan.

Marisa

Reactie voor op de website?

86.3. Houd het einddoel in het oog maar vergeet jezelf niet!

Waarom zou je je net kruipende kind niet in een campingbedje leggen bij wijze van mobiele box? Dat geeft iets meer rust.

Zelf hebben wij een strakke taakverdeling: manlief de klussen, ik de kinderen, huishouden en waar mogelijk assistentie bij klussen want je kunt er van uit gaan dat je altijd dingen nodig hebt die je toch niet bij je hebt en de catering van de mannen moet ook verzorgd worden. Door de kinderen er niet constant bij te hebben, kun je iets ontspannener doorwerken.

Succes en sterkte, vergeet niet dat je zelf de belangrijkste persoon bent en dat jij dus ook tijd voor ontspanning nodig hebt! Het instellen van een einddatum kan overigens prettig zijn maar ook funest werken als de einddatum niet reeel is.

Maaike

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Verbouwen

  1. Algemene tips
  2. Er komt misschien een eind aan
  3. Houd het einddoel in het oog maar vergeet jezelf niet!
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.