Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

19. Help, mijn dochtertjes klimmen iedere avond uit bed

Hoi, ik ben Monica, moeder van Thijs (6 jaar) en twee meiden van 3 jaar, Sam en Fleur. Slapen op zich prima, maar maken er nu iedere avond een sport van om uit bed/ledikant te klimmen (met slaapzak en al, gewoon er mee de trap af). Soms allebei uit bed, maar meestal een van de twee (wat dat betreft wisselen ze elkaar af). Dus iedere keer terugbrengen, dreigen met van alles, belonen met stickers, maar niets mag baten. Ook een tik op de billen of vingers werkt niet, lachen me gewoon uit. Soms zijn we wel een uur bezig om het spul rustig te krijgen.

Maar daar baal ik gewoon van. Mijn avond gaat steeds later beginnen. Dus wie heeft tips? Haakje op de deur, er naast gaan zitten (liever niet natuurlijk), alle praktische tips zijn welkom.

We gaan binnenkort hun kamer opknappen en overstappen op een stapelbed, dus wie kan dat ze stimuleren om 'grote meiden te zijn'. Maar tot die tijd .....

groetjes, Monica

Reactie voor op de website?

19.1. Onze oplossing

Hoi Monica

Onze jongens van 2 en 4 doen dit ook regelmatig. Nu lossen wij het zo op: haakje op de deur en na 10 minuten of zo even kijken hoe het gaat. Vaak gaan ze er wel uit, rammelen aan de deur, o die is dicht en gaan dan toch maar terug. Ik wacht nooit te lang, want dan zouden ze bang worden. Zodra ze slapen gaat het haakje eraf, zodat ze altijd kunnen komen als er echt wat is. Het werkt goed zo. We deden dat ook met onze oudere kinderen als het nodig was.

Groetjes, Rina

Reactie voor op de website?

19.2. Wij doen het nu zo

Onze dochters schelen bijna anderhalf jaar en bij ons was het ook vaak een dolle boel. Het werd erger toen ze uit de spijlenbedjes gingen, omdat ze toen gemakkelijker uit bed konden gaan. Ze zijn nu 3 en 4 en we brengen ze gewoon om de beurt naar bed. Nu de jongste smiddags niet meer slaapt is ze 's avonds erg moe en valt dus snel in slaap. Als de oudste dan een half uur later naar bed gaat, is de lol er voor haar ook af. Ik weet niet of dit voor jullie een goede oplossing is, omdat ze natuurlijk even oud zijn, maar misschien zit er eentje tussen die wat minder slaap nodig heeft of kun je afwisselen?

Groetjes, Mirjam

Reactie voor op de website?

19.3. Niet 'belonen'

Wij hadden het ook met de kinderen, kwamen er uit omdat ze nog wat water wilden drinken of vergeten waren een knuffeldier mee te nemen of of of. Toen kregen we de tip niet meer te belonen. Als ik ze dan een slokje water gaf en met de woorden 'snel naar bed nu', waren ze dus beloond. Snel nog een knuffel uitzoeken: beloond. Nu niet meer dus. Jammer, morgen aan denken voordat je naar bed gaat. Geen gesprek meer aangaan of discussie.

Margriet

Reactie voor op de website?

19.4. Niet praten

Je moet niet met hen praten, de eerste keren zeg je dat je het niet wil hebben en dat ze morgen eerder moeten slapen, met bijvoorbeeld 10 minuten inkorten. Daarna zeg je niks meer, leg je steeds terug. Blijf even voor hun kamer staan en als het weer opstaat leg je haar er weer in. Zwijgen helpt bij mij.

Regalia

Reactie voor op de website?

19.5. Ontspannen

Mijn kinderen werden als baby's en jonge peuters altijd in slaap gewiegd en gezongen. Later (als kleuters) kregen ze stripverhalen en nog later (als schoolkinderen) boeken mee naar bed, van even lezen vielen ze zo in slaap! Ik lees zelf ook altijd even voordat ik ga slapen, heel ontspannend........

May

Reactie voor op de website?

19.6. Sprookjes!

Beste Mama's en Papa's,

Onze 5e dochter spant de kroon. Als je denkt een ervaren moeder te zijn omdat je er toch al vier hebt rond huppelen, dan hadden wij het in elk geval goed mis! Madam doet letterlijk alles wat vooral niet de bedoeling is of ronduit niet mag! Zo ook het naar bed gaan... Pfff.... Vanavond moeten we weer...

Ons meid slaapt op de kamer met een ouder zusje van 6 - bijna 7 - (Zij is bijna 3) Nu hebben we er toch wel iets op gevonden wat best lekker werkt (na voorlezen, uitvoerig in bad vooraf, in bed knuffelen, zelf boekje laten "voorlezen" etc. etc. te hebben geprobeerd). Wij laten sowieso een lampje aan. - In ons geval mooi sfeervol licht van een rose bloem aan de wand (Ikea). Een straatlengte knuffels staan op haar bed. Drinken vooraf (water) - in de badkamer. (Niet meer het flesje in bed want dan draait ze even zo vrolijk de dop eraf en krijgt ze weer haar zin als het bed kliedernat is en verschoond moet worden. De cd speler speelt een cd af met verschillende sprookjes!

Werkt echt super!

Misschien ook voor jullie het proberen waard?

JS

Reactie voor op de website?

19.7. Negeren

Bij mij hielp (helpt) dit goed bij mijn kids:

Vast ritueeltje bij naar bed gaan, niet te lang. Dus bijvoorbeeld plassen (of schone luier) tandenpoetsen, kort verhaaltje. Dikke kus aai over bol en welterusten. Liefdevol maar beetje "zakelijk". Geen hele gesprekken, vraagjes extra knuffels enz.(dat kan allemaal al vooraf als ze nog beneden zijn).

Heel duidelijk zeggen "welterusten lekker slapen". Meteen heel resoluut de kamer uitlopen, je niet laten verleiden tot nog een vraagje gesprekje enz. Als ze eruit komen leg je ze nog een keer terug met de zakelijke mededeling dat het nu echt tijd is om te slapen (geen verdere discussies enz). Weer kamer uit, deur dicht.

Komen ze er dan nog uit dan alleen terug in bed leggen zonder iets te zeggen, zelfs zonder ze aan te kijken en meteen weer weg lopen. Dit moet je misschien tig keer doen in het begin maar volhouden! En laat je niet verleiden tot discussies, water halen, vraagjes beantwoorden, extra kusjes enz.

Op een gegeven moment worden de tussenposes steeds langer en het gehuil stopt steeds vaker en langer en dan..... rust ze slapen. Hou dit wel vol, desnoods een aantal avonden idn. De duidelijkheid is voldoende. Kinderen weten dat al hun "smoesjes" niet worden beloond dus. Als het goed gaat volgende ochtend "belonen" met extra aandacht, complimentjes o.i.d.

Succes Dretje

Reactie voor op de website?

19.8. Ze houden elkaar wakker

Hallo allemaal!

Nog een vraagje: als er één van bijna twee uit zijn ledikantje klimt en die van anderhalf wakker houdt/maakt die met hem op één kamer slaapt? (Na elkaar naar bed brengen heeft geen zin, ze worden dan alsnog wakker van elkaar!)

Groetjes, Sandra

Reactie voor op de website?

19.9. Scheiding

Hoi

Mijn zoontjes zijn nu 6 jaar en ze hebben vanaf hun geboorte bij elkaar op de kamer gelegen. Ik had hetzelfde probleem, ze houden elkaar wakker. Wij hebben een kastelenkamer voor ze gebouwd en op zo een manier dat ze elkaar niet kunnen zien als ze in bed liggen. Zo krijgen ze ieder toch hun rust. En een eigen plekje. Ook blijf ik altijd bij ze in de buurt totdat ze slapen. Het is maar een idee maar hier werkte het goed.

Groetjes Amber

Reactie voor op de website?

19.10. Hetzelfde probleem

Hoi ik heb zelf ook een meiden tweeling van twee en ik word er nu ook helemaal gek van, ik heb idd alles al gehad, haakjes, boos worden, lief blijven, grrr. Ik denk dat ik de "terug in bed leggen en niets zeggen" ga hanteren. Als jij al een oplossing heb gevonden hoor ik dat ook graag!

gr Brigit

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Help, mijn dochtertjes klimmen iedere avond uit bed

  1. Onze oplossing
  2. Wij doen het nu zo
  3. Niet \'belonen\'
  4. Niet praten
  5. Ontspannen
  6. Sprookjes!
  7. Negeren
  8. Ze houden elkaar wakker
  9. Scheiding
  10. Hetzelfde probleem
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.