Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

66. Laat lopen

Wij zijn de trotse ouders van 9 kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Al onze kinderen waren laat met lopen, maar we hebben nu een zoontje van net 2 die helemaal nog geen aanstalten maakt om te lopen. We krijgen hier verschillende reacties op; het zou komen door o.a angst, weinig aandacht of juist te veel alles aangedragen krijgen. Lichamelijk is hij verder gezond, wel is 4 maanden geleden ons jongste dochtertje geboren en dat vond hij best moeilijk.

Ondanks extra aandacht van ons en stimuleren is er weinig vooruitgang en zelf ik als ervaren moeder voel me er wel eens onzeker onder.

Ik zoek mensen die dit herkennen en evt. tips voor me hebben.

Annette

Reactie voor op de website?

66.1. De kinesitherapeut

Mijn dochtertje was 25 maanden en maakte geen aanstalten om te lopen omdat ze op een hele speciale manier kroop. Ik ben er (wel hier in België he) mee naar de kinesitherapeut gegaan, en op drie weken liep ze. Bleek dat ze inderdaad bang was, en dat het haar al kruipend vlug genoeg ging.

Ik moet zeggen, de sessies bij de kinesitherapeut waren met veel geween en geen lachertje. Maar eens ze kon lopen stopte ze niet meer!

succes Dominique

Reactie voor op de website?

66.2. Bang om te vallen

Hoi Annette,

Wij hebben daar zelf geen ervaring mee, maar een van mijn zwagers liep pas voor het eerst 1 dag voor zijn 2e verjaardag. Hij was de 6e van 7 kinderen. Volgens zijn moeder was hij bang om te vallen en bleef het liefst dicht bij de grond. Dat is wel grappig, als je weet dat hij nu als grootste hobby zweefvliegt... Het is dus vanzelf allemaal goedgekomen.

Groetjes, Jolanda

Reactie voor op de website?

66.3. Lage spierspanning

Mijn oudste zoon liep ook pas na zijn tweede verjaardag. Dit werd veroorzaakt door een te lage spierspanning en te losse gewrichten. Na 5 jaar fysiotherapie en een kleuterschoolverlenging (ook omdat hij op alle fronten langzaam is), is hij nu qua grove motoriek op leeftijdsniveau en zit hij zelfs op voetbal!

Annelies

Reactie voor op de website?

66.4. Een paar maanden later

Inmiddels zijn wij met onze inmiddels 27 maanden oude zoon onder behandeling bij de kinderarts. Hij loopt overal langs af, steekt over, zo nu en dan loopt hij 2 of 3 vlugge pasjes los en sinds kort klimt hij de trap op. Iedere keer een heel stapje vooruit, maar zo weinig dat hij toch in een soort cirkeltje blijft hangen van kruipen en overal langs af lopen.

Vooralsnog kan de kinderarts er weinig aan ontdekken. Ze beginnen nu met kinderfysiotherapie, omdat ze willen proberen hem uit die cirkel te halen. Zijn spieren lijken goed. Behalve dat hij angstig is en hij het nu wel goed vindt zo kruipend, blijft het allemaal een beetje onduidelijk.

Hij heeft daarnaast ontzettend veel problemen met ontlasting. Laxeermiddelen helpen nauwelijks, de ontlasting is niet hard. Ook daar vist men nog in het diepe. Misschien dat het verband houdt met dat hij nog niet loopt, dus weinig beweging heeft.

Hij is getest op coeliaki (drie van mijn negen kinderen hebben deze ziekte). De bloedtesten wezen uit dat hij dit nog niet heeft, maar ook daar wordt bij getwijfeld omdat hij terugloopt in groei en de kinderarts dit herkent bij de andere drie. Dus ook daar krijgt hij nog onderzoeken voor.

Ik wil de mensen bedanken die gereageerd hebben op mijn oproepje, het is voor mij toch geruststellend dat er meerdere zijn die dit probleem herkennen.

groetjes Annette c.

Reactie voor op de website?

66.5. Lage spierspanning

Even reagerend op het oproepje van lage spierspanning. Onlangs is bij onze dochter van 18 maanden een lage spierspanning ontdekt, sindsdien heeft ze fysiotherapie. Helaas weten wij niet veel over deze ''aandoening"". Wanneer fysiotherapie binnen 3 maanden geen duidelijk effect heeft, wil de kinderarts allerlei enge onderzoeken verrichten, zoals hersenscan, eeg etc. Wie heeft ervaring met spierspanning en hoe is het resultaat nu??

Alle reacties zijn van harte welkom,
Marianne

Reactie voor op de website?

66.6. Lage spierspanning

Eigenlijk hoor ik op deze site helemaal niet thuis (heb maar 1 kindje), maar via de zoekcomputer ben ik hierop terecht gekomen. Mijn dochtertje is nu 20 maanden en loopt ook nog niet los. Nu ben ik de vorige week op het consultatieburo geweest, die verwezen me door naar de huisarts, en hij verwees weer door naar de kinderarts. Daar kon ze heel snel terecht wegens een opengevallen plaats, en ze hebben haar daar onderzocht. Een echte aanwijzing konden ze niet vinden, daarom moet ze nu naar de kinderfysiotherapeut (morgen de eerste afspraak) en 15 juli maken ze een hersenscan. Inderdaad, best een eng idee, vooral omdat ze toch zo heel erg laat niet is, maar van de andere kant ook een geruststelling.

Zelf denken we dat het niet lopen komt omdat ze heel erg op haar tenen staat, en ook omdat het lopen haar niet interesseert, ze praat heel veel, zingt hele liedjes, "leest" boekjes voor enzo. Ze is heel erg spraak- en taalgericht, en als ze ergens wilt komen komt ze er door middel van kruipen of met onze hulp ook wel.

Nogmaals sorry dat ik hier niet thuishoor, maar ik wilde toch even reageren. Als je misschien ook een scan moet laten maken van je kleintje en wilt weten hoe ons dat vergaan is, laat het dan even weten.

Groetjes Wendy

Reactie voor op de website?

66.7. Lage spierspanning

Het kan ook goedkomen met een lage spierspanning

Onze jongste, Sem, wilde maar niet kruipen. Hij vond het vreselijk om op zijn buik te liggen en we dachten eerst dat dat kwam omdat hij dan vaak moest spugen. Toen hij een maand of 9 oud was had hij een alternatieve manier van voortbewegen uitgevonden: hij kroop op zijn rug. Door zich met zijn voeten af te zetten en zijn hoofd achterover te duwen, schoof hij met sprongetjes op zijn rug door de kamer. Het zag er wel gek uit, maar we dachten dat het vanzelf wel goed zou komen. Zijn oudere broer was ook niet zo vlot met zitten en lopen geweest.

De consultatiebureau-arts vertrouwde het echter niet helemaal, Sem voelde een beetje slappig aan, en de arts dacht dat fysiotherapie wel een goed idee zou zijn. Voor alle zekerheid ben ik met Sem ook langs de kinderarts in een (academisch) ziekenhuis gegaan. Ik dacht nog: ik hou hem even omhoog en dan mogen we weer weg, maar drie uur en drie artsen later kreeg ik te horen dat ze Sem toch wat slap vonden. Hij trok ook zijn benen op als je hem op de grond wilde zetten. Tot mijn grote schrik zeiden ze dat ze zijn bloed wilden onderzoeken, onder meer om chromosomenonderzoeken te doen. En Sem moest ook maar langs de neuroloog.

Opeens keken we met hele andere ogen naar ons kind. Dat Sem zo'n heerlijk ontspannen en rustig kind was, was misschien wel omdat... En zijn eerder zo bewonderde roomblanke huidje en superlichte blauwe ogen, stonden ook opeens in een verdacht daglicht. Kortom, we belandden in de nachtmerrie van elke ouder.

Godzijdank gaf de neuroloog een paar weken later een positief oordeel over hem. Sem gedroeg zich verder conform zijn leeftijd en ze had het idee dat hij "aan de goede kant" stond. Vroeger kwamen dit soort kinderen niet in een ziekenhuis omdat er altijd wel een oma was die riep dat ome Jan ook zo was geweest als baby.

De fysiotherapeut was aanvankelijk bezorgd, maar na een maand bleek gelukkig dat Sem heel hard vooruitging en aan het tijgeren sloeg. Helaas duurden de bloedonderzoeken eindeloos (ik geloof wel zes maanden). Maar ondertussen ging Sem staan en nu met anderhalf loopt hij waggelend het hele huis door. Hij is wel met allerlei dingen wat langzaam geweest: zoals stukjes brood eten, uit een beker drinken en op dit moment zegt hij nog niet echt iets. Maar het feit dat hij voordurend van alles aan het onderzoeken is en niks meer veilig is voor zijn handjes, heeft gelukkig weer tot gevolg gehad dat we weer zijn geloven in de oude Sem.

Ik heb heel vaak gedacht: was ik maar nooit naar dat ziekenhuis gegaan, dat had ons een boel grijze haren gescheeld. De enorme vooruitgang in de medische wetenschap heeft ook zijn prijs: soms wordt er een storm in een glas water gemaakt.

Een collega van mij heeft echter ook een slap zoontje dat wel aan de verkeerde kant stond. En die leert dankzij alert ingrijpen van artsen met beugels lopen. Vroeger was zo'n kereltje waarschijnlijk de rest van zijn leven mank geweest.

Roos

Reactie voor op de website?

66.8. Ook een zoontje met vertraagde motoriek

Misschien nog te vroeg om over niet lopen te praten, maar ons zoontje zit bv. nog niet goed, is nu 10 maanden.

Ik moet even vermelden dat hij ACC heeft, mist de hersenbalk, die zorgt voor informatieoverdracht van linker naar rechterhersenhelft en omgekeerd.

Laat in zijn motoriek, snel met kletsen. Maar, hij heeft ook een zware bevalling gehad, scheefstand van het hoofd, afgeplat en ziet ook niet zoals een andere baby ( nystagmus, wel zeer verminderd).

Ik reageer op dit verhaal, omdat ik het verhaal van Roos zo erg herken, die onzekerheid en al die artsen die soms de verschrikkelijkste dingen zeggen. Vind het ook nog steeds moeilijk, dat wil ik even kwijt, heel veel sterkte gewenst hoor Roos!!

Claudia

Reactie voor op de website?

66.9. Motoriek

Mijn dochter Eline is nu bijna 1 jaar. Omdat m.b.v. de hielprik is aangetoond dat ze een tekort heeft aan schildklierhormoon (CHT)is ze altijd al onder behandeling geweest van een kinderarts. Toen ze 91/2 maand was zijn we doorverwezen naar een kinderfysiotherapeut. Ze kon op dat moment een paar seconden los zitten en rollen van buik naar rug en terug. Na onderzoek bleek dat ze een erge achterstand had in de grove motoriek: ze was te soepel in de gewrichten en had te slappe spieren.

We hebben nu sinds 1 maand fysiotherapie. Dit om in eerste instantie te stimuleren dat ze gaat tijgeren en kruipen. En om aan haar evenwicht(reacties) te werken. Over twee weken wordt er bij haar een hersenonderzoek gedaan (haar fontanel is nu nog open en dat zou een voordeel zijn).

Anita

Reactie voor op de website?

66.10. Aan Claudia

Beste Claudia,

ik heb een dochtertje van net 3 maanden en ook zij heeft last van nystagmus in hoeverre is nog niet bekend want ze moet nog naar de oogarts .Ik vraag me af of het erger wordt of niet ze heeft het vooral als ze zich focust op iets. Hoe vaak schoof jouw zoontje zijn ogen heen en weer? Ik hoop dat je me jou ervaring omtrent nystagmus met mij wilt delen.

groetjes

Reactie voor op de website?

66.11. Lage spierspanning en school

Hallo,

ik ben eigenlijk benieuwd, na het stukje van Annelies, of je zoon op het reguliere basisonderwijs is gebleven. Mijn dochter van 6 is ook met alles wat trager maar uiteindelijk komt alles wel... ze heeft ook fysio en ergo gehad en doet nu kleuterverlenging. Na een test bij het revalidatie-centrum is vastgesteld dat zij beter naar speciaal onderwijs kan gaan. Wij zijn het daar niet helemaal mee eens, ons kind is heeel gelukkig op deze school en ze zit pas in groep 2.

Het lijkt ons beter om eerst te zien hoe het in groep 3 gaat en dan extra begeleiding te gaan geven b.v. rugzakje. Is er een ouder die dit probleem herkent? Het is dus niet alleen de slappe spierspanning maar ze kan zich ook niet zo goed concentreren is sneller moe dan anderen en begint nu pas (6,5 jaar) interesse te krijgen in cijfers en letters, alleen is dat nog erg moeilijk voor haar. Begrijp mij niet verkeerd, niks tegen speciaal onderwijs, maar ze zit pas in groep 2 en er is nog niets ondernomen om haar eventueel "bij te spijkeren".

groetjes en hopelijk heeft iemand hier ervaring mee. Angelique

Reactie voor op de website?

66.12. Slappe spierspanning

Hallo,

onze zoon van net een jaar heeft een slecht rompbalans door een te slappe spierspanning. Zijn hoofdbalans is ook slecht, hij kan namelijk niet zijn hoofd optillen zodra hij op zijn buik ligt. Hij heeft een motorische achterstand. Was dit ook het geval bij Uw kind? Bij onze zoon is het allemaal gaan rollen nadat er epilepsie is geconstateerd.

Met vriendelijke groet, Esther

Reactie voor op de website?

66.13. Voor Esther

Beste Esther,

Heb je al een fysiotherapeut ingeschakeld voor je zoon, die kan een hoop voor hem betekenen. Mijn zoon heeft een neurolog. afwijking en had ook een slechte rompbalans, en kon zijn hoofd ook niet optillen, maar heeft ook een zwaar hoofd, en was letterlijk topzwaar.

Epilepsie kan er natuurlijk goed mee te maken hebben, gaan ze nog verder kijken door bv. een MRI scan te doen?

Mijn zoontje is nu 18 maanden en het gaat erg goed, dankzij fysio en dankzij craniosacraal therapie (bij een erkend osteopaat). Misschien een tip?

Als je meer info wilt, of je verhaal kwijt wilt, kun je mij gerust mailen. Veel sterkte met je mannetje, Groetjes

Reactie voor op de website?

66.14. Vcf-syndroom

Hallo Angelique en anderen,

Ik kwam hier via de zoekmachine. Ik heb alleen de term vcf-syndroom nog niet gehoord. Dit is een afwijking in het 22e chromosoom die allerlei gevolgen kan hebben, waaronder een late motorische ontwikkeling. Ook moeite met abstract denken, bijvoorbeeld rekenen hoort erbij. Je kind kan snel moe zijn en moeite hebben met eten. Wil iemand meer weten hierover dan kun je terecht op de site: www.vcfs.nl

Succes! Sandra

Reactie voor op de website?

66.15. Slappe spierspanning

Hallo allemaal,

Vandaag voor een extra check-up bij het CB geweest met mijn zoontje van 13 maanden. Vanaf zijn geboorte heeft hij een slappe spierspanning. Wilde ook nooit op zijn buik liggen, hoofd optillen was erg zwaar. Inmiddels zit hij, met een niet goed gekanteld bekken en rolt hij van rug naar buik en andersom. Vrijdag as. een doorverwijzing naar de kinderarts. Wij staan dus nog aan het begin.

Wel fijn te weten dat er lotgenoten zijn en nu weet ik ook wat een beetje te verwachten.

Monique

Reactie voor op de website?

66.16. slappe spierspanning

Dag Monique,

Ik las je verhaalt op groot gezin. Ons zoontje Adriaan heeft ook een slappe spierspanning. Hij heeft ook een heel groot hoofd, zonder dat daarvoor ooit een oorzaak is gevonden. Hij had ook veel moeite met zich oprichten, zitten, omdraaien enz. Hij heeft fysiotherapie gehad en dat heeft wel geholpen. Hij is nu 3 jaar en loopt pas sinds een jaar. Hij heeft ook moeite met praten, omdat zijn mondspieren ook slap zijn. Toch gaat het de goede kant op en dat wens ik jou voor je zoontje ook van harte toe. Moed houden!

veel groetjes, Rina

Reactie voor op de website?

66.17. Motoriek

Bij Eline is ondertussen een echo van haar hersenen gemaakt: de hersenhelften waren mooi gescheiden en er was voldoende hersenvocht aanwezig. Geen redenen voor haar vertraging in de motoriek. Daarom zal er ook nog een MRI-scan gemaakt worden.

Eline is nu 16 maanden en sinds een maand kan ze kruipen, zelfstandig van ligstand gaan zitten en omgekeerd. Ze kan nu goed voortbewegen en spelen en is wat dat betreft een normaal kind. Ze heeft nog steeds fysiotherapie

Anita

Reactie voor op de website?

66.18. Slappe spierspanning

Hallo,

Vandaag 27-4-2004 ben ik met Gino naar het ziekenhuis gegaan voor een MRI scan. 6 weken geleden werden we doorverwezen via het consultatiebureau naar de kinderfysiotherapeute. Gino is geboren op 16-6-2003. Na een paar maanden ging Gino speeltjes pakken, met 7 maanden rolde Gino naar zijn buik, hij vond het hiervoor niet prettig om op z'n buik te liggen. (Gino is via een keizersnede geboren na 1 1/5 uur persen terwijl hij nog niet eens in mijn geboortekanaal terecht was gekomen. Hij had een groot hoofd.)

Éenmaal bij de kinderfysiotherapeute kon Gino al behoorlijk door de kamer rollen van rug naar buik en andersom, alleen kon hij niet zitten. De therapeute vond het toch wat zorgelijk en verwees ons door naar de kinderarts. Bij de kinderarts konden ze ook niet veel vertellen en wou de doktor toch wel allerlei onderzoeken verrichtten. Tevens vroeg hij of ik al zwanger wilde worden ivm misschien iets erfelijks. Net als elke ouder kregen wij de schrik van ons leven.

Als je Gino ziet is het een vrolijk, lief mannetje, kletst heel veel, zegt mama, papa en de hele dag door lachen, eet goed, drinkt niet echt goed en slaapt goed. Gelijk op internet probeerde ik informatie te krijgen over het slappe kind maar dat wordt niet veel duidelijker. Fijn is het om te lezen op deze site dat er meerdere kinderen slappe kinderen zijn, en die ook in de toekomst gewoon kunnen functioneren.

Voor ons is het een spannende tijd en wij zullen 17 mei 2004 uitslag krijgen van de MRI scan en alle eventuele andere uitslagen.

groetjes Danielle

Reactie voor op de website?

66.19. Achterstand grove motoriek

Hallo,

Ik ben aan het zoeken gegaan naar informatie over achterstand van de grove motoriek en kwam zodoende op deze site terecht. Ik heb een zoon van 16 maanden, waarmee we sinds eind mei bij de kinderfysiotherapeut lopen (verwezen door cb-bureau). Hij staat-loopt of kruipt nog niet, maar ís sinds een kleine week een billenschuiver... de hele kamer door! Volgens de fysio heeft hij een gote achterstand in de grove motoriek (wij zien het zelf eigenlijk meer als lui zijn, omdat we dat zelf vroeger ook waren). Op zich niet zo'n probleem, wij dachten, poosje fysiotherapie, stimuleren te gaan lopen en klaar.

Nu heeft de fysiotherapie ons weer terugverwezen naar de huisarts en willen ze ons weer doorverwijzen naar de kinderarts... dat klinkt allemaal zo eng. Hij mankeert toch niks? Doet verder alles goed en is vanaf zijn geboorte al een tevreden kind geweest die houdt van rust en regelmaat. Ze hebben het ook over een te slappe spierspanning gehad, maar of dat nu daadwerkelijk zo is weet ik eigenlijk niet.

Wel zei de huisarts dat een sterke achterstand in de grove motoriek ook evt tot andere achterstanden kan leiden in de toekomst. Maar om dat nu al te laten onderzoeken door de kinderarts gaat ons eigenlijk wel wat ver, mede omdat onze zoon een heel normale en gezonde indruk op ons maakt. Ik heb zelf het idee om het volgende bezoek aan het cb-bureau af te wachten of tot onze zoon een jaar of 2-2,5 is en dan maar eens verder te kijken.

Wat zouden jullie doen?

Angélique

Reactie voor op de website?

66.20. Motoriek

Bij Eline is ondertussen een MRI-scan gemaakt. Er was niets bijzonders te zien. Omdat er op dat moment al vooruitgang in haar motoriek te zien was, werden er geen verdere onderzoeken meer gedaan. Ondertussen gaat het heel goed met Eline, alles is in een stroom versnelling geraakt en ze loopt alles nu heel goed in. Met 20 maanden is ze gaan lopen en doet het heel goed. Het had gewoon zijn tijd nodig.

Maar ik ben nog steeds blij dat we aan fysiotherapie zijn begonnen en dat we haar verder hebben laten onderzoeken. De onderzoeken waren niet belastend voor haar en stel dat er inderdaad iets aangetoond was. Dan hadden we daar al in een vroeg stadium op in kunnen spelen.

Anita

Reactie voor op de website?

66.21. Slappe spierspanning

Hallo, vervolg van Gino.

In mei hebben wij het onderzoek in het ziekenhuis gehad. Uit de MRI scan bleek dat er voor Gino z'n leeftijd weinig witte en grijze cellen aanwezig waren. Deze cellen worden aangemaakt uit de hersenstam vanaf de geboorte en komen langzaam omhoog. Deze cellen heb je nodig om de sprikkeling te krijgen om dingen te kunnen doen. Niets ernstig, zou wel bijtrekken zei de arts. En men weet ook niet wat de oorzaak is dat er vertraging is. Verder is er uit bloed en urine onderzoek niets gevonden en de chromosomen worden nog in Utrecht bekeken. Hierover krijgen we over 3 weken pas antwoord.

Gino gaat wel vooruit. Hij kan nog steeds niet zelfstandig zitten maar met ondersteuning kan hij aardig speelgoed pakken, zelf brood eten etc. Zelf zijn we altijd druk bezig om allerlei hulpmiddelen te verzinnen omdat hij geestelijk wel goed bijloopt verveelt hij zich op de grond. Zo hebben we een stevige schommel in de schuur hangen en bij mijn moeder die opppast hangt deze in de serre. Van chicco hebben ze een loopwagen die omringd is met een soort van dienblad. Als je hier een tafelstoelzitje inzet dan zit je kind echt stevig. Zo heb ik ook een soort van Po ontdekt waar je kind al vanaf 3 maanden in kan zitten het merk heet Bumbo en ik heb deze bij een kinderkleding/artikelenwikkel gekocht voor €40,-. Deze po werkt echt goed, zelf de fysiotherapeute beaamt dit. Mijn vader heeft er een tafeltje met buiksparing voor gemaakt en zo kan Gino heerlijk zelfstandig spelen en hij traint z'n rug onbewust.

Natuurlijk maak ik mij zorgen of het wel goed komt. Maar ik heb wel meer verhalen gehoord van kinderen die pas met 3 jaar konden lopen en als ze dan 5 jaar zijn zou je niet zeggen dat ze dan nog maar 2 jaar lopen.

Met ziekenhuis is afgesproken om over 2 jaar nog een MRI scan te maken en dan te bekijken of er genoeg cellen zijn aangemaakt. Ze verwachtten van wel. Als Gino dan nog een slap kind is gaan ze spierbiopcie uitvoeren. Dit schijnt erg pijnlijk te zijn. Mijn verwachting is dat Gino met 2 jaar kan zitten en met 3 jaar kan lopen. Verder is het een vrolijk, tevreden kind en hebben wij met z'n drieen erg veel lol. We genieten van de goede momenten en houden deze ook in gedachte.

groetjes Daniëlle

Reactie voor op de website?

66.22. Spierspanning

Ook mijn zoon heeft een lage spierspanning. Hij is nu 11. Als klein kind heeft hij nooit gekropen, alleen getijgerd. Hij liep met 13 maanden. Hij bleef echter moeite houden met allerlei bewegingen. De coordinatie tussen zijn boven- onderlichaam is niet optimaal. Hij heeft daardoor bijvoorbeeld moeite met rennen, ballen vangen en ga zo maar door. In het dagelijkse leven heeft er zo geen last van.

Ook zijn gedrag is beïnvloed door zijn "afwijking". Omdat hij zich lichamelijk niet kon verdedigen is hij dit gaan doen d.m.v. woorden. Hij kan ontzettend goed praten, weet overal over mee te praten. Dit geeft ook wel een problemen, omdat niet iedereen hier mee om kan gaan.

Toen hij ongeveer 5 jaar kreeg hij fysiotherapie. De therapeute beschreef mijn zoon precies. Zijn gedrag, zijn bewegingen etc. Dit was voor mij een herkenning. Mijn zoon leerde fietsen toen hij 5 was, volgens de therapeute zou hij dit eigenlijk niet kunnen. Zij heeft hem leren klimmen, schommelen, met de bal spelen. Eigenlijk de normale dingen die een kind van die leeftijd doet. Hij probeert alles. Ook heeft hij sinds zijn 5e jaar steunzolen om zijn voeten rechter neer te kunnen zetten.

Anja

Reactie voor op de website?

66.23. Motoriek

Dyspraxie, dat is het woord waaraan deze kinderen volgens mij aan lijden. Heb een dochter van inmiddels 12 jaar. Als baby heeft zij nooit omgerold, van buik naar rug, en omgekeerd! Ze heeft ook nooit gekropen! Schoof met haar billen over de vloer om vooruit te komen. Ging pas lopen toen ze 21 maanden oud was, na veel fisio, en thuis oefenen. Leren fietsen ging zéér moeizaam. De problemen die ze nu nog heeft, is dat zij trager is, vooral met de gymlessen. Huppelen heeft de fisio haar bijgeleerd.

Was in die tijd ge-abonneerd op het maandblad J/M en die hadden op een gegeven moment een heel artikel over deze probleematiek. Eindelijk had het "beestje", dus een naam. Ik liep toen al een hele tijd in het ziekenhuis bij een kinderarts......

Ook bij mijn dochter hebben ze toen zij 6 weken oud was een hersenscan gemaakt. Echter niets gevonden. Ik zou jullie dus willen adviseren om op het internet naar dispraxie te gaan zoeken. Je zult veel herkennen van je eigen kind!

Succes en sterkte aan iedereen, Groetjes, Prulleke

Reactie voor op de website?

66.24. Reactie voor prulleke en vervolg achterstand grove motoriek.

Ik denk niet dat je kunt zeggen dat al deze kinderen daar aan lijden! En dat je schrijft: lees maar eens op de site van dyspraxie, er staat vast wel wat bij wat jou kind ook doet/heeft, das makkelijk gezegd. Zoek maar op allerlei andere aandoeningen, daar staan ook vást wel dingen bij die een jou/mijn kind doet/heeft!

Wij staan met onze zoon inmiddels nog steeds onder behandeling bij de fysiotherapeut, waar we 19 september voor het laatst zijn geweest. We hebben toen een nieuwe afspraak gemaakt voor over twee maanden. Als onze zoon dan nog geen vooruitgang heeft gemaakt (hij moet in elk geval staan, zij ze) dan hebben we die datum als uitgangspunt genomen om alsnog naar een kinderarts te gaan (mede omdat ik zelf ook pas met 21 maanden liep en m'n zoon in november 21 maanden is, die tijd wil ik afwachten).

Inmiddels staat onze zoon sinds 26 september... eindelijk, een hele opluchting! Eerst ging hij alleen in de box staan, maar binnen een paar dagen trok hij zich vrijwel overal aan op.

We zijn inmiddels ook met hem naar een paranormaal genezer geweest, die vertelde ons dat er wervels verkeerd zitten onderin de rug, waardoor de zenuwen naar de benen deels geblokkeerd worden en heeft ons doorverwezen naar een ortho-manueel therapeut, waar we inmiddels zijn geweest. Ze constateerde dat de paranormaal genezer inderdaad gelijk had en heeft de wervels in de juiste positie "gezet". We zijn nu dus heel benieuwd of het staan en lopen nu in sneltreinvaart zal gaan. Ikzelf had dit van de wervels nooit verwacht, het lijkt op het welbekende kiss-syndroom en hier had onze zoon géén symptomen van!

Dus hopelijk is het niet meer nodig om onderzoek te laten verrichten door de kinderarts, waarvoor paranormale genezers alsmede het kiss-syndroom nog een taboe is! Ik laat weer van me horen als er vooruitgang is!

Angélique

Reactie voor op de website?

66.25. Laat lopen

Ik ben Body Stress Release practitioner, en heb in het verleden (o.a. via collega's) een aantal keren met soortgelijke klachten te maken gehad bij kinderen.

Een van de redenen die bij uw zoon aanwezig kan zijn, die er voor zorgt dat hij laat loopt, is de aanwezigheid van spierspanning rondom de onderrug. Bij (jonge) kinderen is het lichaam vatbaar voor spierspanning (spieren die uit bescherming vast gaan zitten). Hoewel spierspanning bij kinderen snel op kan treden, zal deze in het algemeen ook weer snel loslaten. Een vrij vaak voorkomende oorzaak voor spierspanning (in de onderrug) is de geboorte. Vooral kinderen die lang over de feitelijke geboorte doen, of kinderen die met een vacuumtechniek of via een keizersnede gehaald worden, zijn hier vatbaar voor. Mogelijke andere oorzaken zijn: een verkeerde houding tijdens bijv. het verschonen van de luiers, of valpartijen (tijdens het kruipen/spelen).

Met Body Stress Release wordt gekeken door middel van spier-reflex-reacties van het lichaam (dit klinkt heel indrukwekkend, maar bestaat uit het zachtjes bewegen van de voeten) op welke plaatsen rond de rug (en andere relevante plaatsen) waar zich spierspanning bevindt. Deze plaatsen worden dan door zachte duwtjes (pulsjes, qua kracht bij kinderen vergelijkbaar met het kort zacht duwen van de duim) het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd, oftewel het lichaam zal zelf aan de gang gaan om de spierspanning los te laten.

Ik herinner me een verhaal van een collega, tijdens een conferentie, waarbij een kind van 5 jaar oud dat een enorme ontwikkelingsachterstand had en ook niet kon lopen (door diverse oorzaken) binnen een aantal releases begon te lopen. Ook weet ik uit de praktijk van een collega waarmee ik heb samengewerkt dat kinderen die later waren met lopen of moeite hebben met bewegen, snel na de eerste release al enorme vooruitgang boeken.

Graag verwijs ik u voor meer informatie door naar onze website www.bodystressrelease.nl, waar u ook de in nederland werkzame collega's (en mijzelf) kunt vinden. Als u vragen heeft, dan beantwoord ik die graag. U kunt mij bereiken op 06-45208059.

Met vriendelijke groeten, , praktijk voor Body Stress Release, Maastricht.

Reactie voor op de website?

66.26. Reactie Body Relaese

Bedankt voor de reactie, een duidelijk en logisch verhaal, waar ik me wel in kan vinden. De fysiotherapeut vond inderdaad dat onze zoon slap is in de onderrug (19 sept.j.l.), naar aanleiding van een aantal testen die ze heeft uitgevoerd. Volgens de paranormaal genezer zou ze die testen nu, voor de gein, nog eens moeten doen, dan zal de fysio verrast zijn door de uitslag. Dus ik neem aan dat de spierkracht dusdanig is toegenomen dat onze zoon nu goed, of in ieder geval een stuk beter uit de test zou moeten komen.

We moeten er 26 november weer naar toe en zijn erg benieuwd naar haar reactie op de paranormaal genezer, de ortho-manueel therapeut en de vooruitgang die onze zoon inmiddels geboekt heeft! Hij gaat inmiddels vaak en overal staan, loopt langs in de box en stapt ook wel eens over naar de andere kant. Het gaan zitten vanuit de "staanpositie" ging eigenlijk gelijk goed. Je hoort nogal eens dat dat een probleem kan zijn. Sinds vorige week stapt hij ook met ons mee aan de handen, lijkt wel net het tinnen soldaatje, nog wat "stijfbeens en houterig". Maar wij en de omgeving ook, zien toch een duidelijke vooruitgang en zijn dan ook erg blij en tevreden!

Ik zal weer reageren als we bij de fysio zijn geweest!

Angélique

Reactie voor op de website?

66.27. Spierslapte door epilepsie?

Ik reageer op 35.12 bijdrage van Esther.

11 dagen geleden is het kindje van mijn broer en schoonzusje geboren. Een schatje. Direct na de geboorte ging het niet goed. Zij kreeg stuipjes (epilepsie) en is overgebracht naar een kinderziekenhuis. Zware medicijnen en een slaapmiddel. Het slaapmiddel is er vanaf. Zij drinkt inmiddels zelf uit de fles. Haar motoriek blijkt goed te zijn. Er wordt verondersteld dat zij een ernstige stofwisselingsziekte heeft vanwege de spierslapte dat zou namelijk niet samen kunnen gaan met epilepsie.

Een MRI scan bracht enkele kleine grijze vlekjes te zien op een deel van de basale hersenen. EEG's geven geen afwijkend beeld. Nu lees ik spierslapte door epilepsie. Weet je hier misschien iets meer over?

Sophia

Reactie voor op de website?

66.28. Zoontje slaat fases over

Ik wil ook wat kwijt!

Mijn zoontje nu bijna 2 jaar, heeft ook een achterstand in de grove ontwikkeling. Hij slaat fases over, en daar hoor ik maar weinig mensen over. Hij was laat met rollen, pas met 9 maand rolde ie. Zitten kon ie al, maar niet zelf gaan zitten. Dit heeft ie geleerd door middel van fysio. Nu kan ie sinds ie 1,5 is pas zelfstandig van lig naar zit komen..

Met 21 maanden kan ie zelfstandig lopen, maar, je voelt het mischien al aankomen, hij kan niet zelfstandig gaan staan. Hij krijgt nu nog altijd fysio. Ook fysio vindt het erg traag gaan. Zij zegt dat mijn zoon een "symmetrische billenschuiver" is. Heeft ook nooit gekropen en had een hekel aan buiklig.

Wie herkent dit? Graag reacties en eventuele tips.

Patricia

Reactie voor op de website?

66.29. Lage spierspanning

Dit is een reactie op Roos, 36.7.

Mijn zoontje Maarten is nu 14 maanden, kan niet omrollen, vindt het niet leuk om op z'n buik te liggen, kan zijn hoofd dan niet goed omhoog houden. Hij zit wel, maar kan niet zelf gaan zitten vanuit ligstand. Hij draait om zijn as en schuift hele kleine stukjes vooruit op zijn billen. Hij kan zich vanuit zitten niet optrekken naar staan. Als je hem bij de tafel neerzet blijft hij wel staan, maar heel stram en wankelend. Hij loopt een paar "tinnen soldatenpasjes" aan de hand. Verder brabbelt hij wel maar zegt nog geen woordjes, ook geen papa of mama.

We zijn door de CB arts doorverwezen naar Fysio en kinderarts. Naar fysio zijn we nu één keer geweest, de therapeut dacht aan slappe spierspanning en losse gewrichten. Hij zei wel nadat hij wat oefeningen had gedaan dat er met fysio veel in te halen valt. We moeten op 24 januari naar de kinderarts.

Nu ik het verhaal van Roos heb gelezen vraag ik me af wat er bedoeld werd met "hij staat wel of niet aan de verkeerde kant"en "Roomwit velletje en lichtblauwe ogen zijn verdacht"? Op zich heb ik er wel vertrouwen in dat het wel goedkomt, maar ik schrik toch wel als ik ook andere reacties lees over kinderen die later ook moeite hebben met leren fietsen ballen e.d.

Groeten Dorothea

Reactie voor op de website?

66.30. Lage spierspanning!

Ik ben moeder van een manneke van 14 maanden oud. Hij is geboren met 37 weken omdat ik een zwangerschapsvergifting had. Alles ging goed, dronk goed niets te klagen. Alleen merkten we dat het aantrekken van zijn kleren moeilijk ging ivm zijn stijve armen en benen. Niets om je zorgen over te maken werd verteld.

Verder hadden wij gezien dat zijn hoofdje aan een kant erg plat was. Ook hierin werden we niet echt serieus genomen, komt wel goed.

Met drie maanden heeft hij zijn eerste fysiotherapie gekregen en vervolgens moest er met 6 maanden toch een hempje aangemeten worden. Hij had door zijn scheve hoofdje een grote voorkeurshouding ontwikkeld. Verder zagen wij dat hij achterbleef met een aantal motorische zaken. Rollen, zitten, kruipen.

Toen hij 10 maanden was zijn we ermee naar de kinderarts gegaan. Hij kon op het eerste oog niets vreemds ontdekken, voor de zekerheid maar een MRI laten maken. En toen kwam de schok!!!!! Ons kleine manneke heeft een hersenbeschadeging opgelopen tijdens de bevalling. Het gevolg was dat een deel van zijn hersenen zijn afgestorven, hij heeft namelijk cerebrale parese. Maar dat is niet alles. Er werd ons ook nog verteld dat hij spastische quadriplegie heeft. Vandaar dat hij niet kan zitten, kruipen en rollen nu een beetje. Kortom we zijn een heel revalidatieproces ingegaan.

Hij is nu onder behandeling van een ergotherapute, fysiotherapeute, logopediste, orthopedagoog. Over enkele weken krijgt hij een aangepaste eetstoel en een aangepaste wandelwagen. We hopen dat hij binnenkort naar een peutergroepje kan waar hij onder "lotgenootjes" is en waar al zijn therapeuten komen.

Mijn grootste probleem is dat er over spastische quadriplegie zo weinig te vinden is. Heeft iemand informatie hierover dan is die van harte welkom.

Met vriendelijke groetjes

Miranda

Reactie voor op de website?

66.31. Reactie op Body Stress Release

Ik reageer omdat ik veel overeenkomsten zie met mijn zoon. Hij is in februari 2003 geboren. In eerste instantie lijkt hij zich goed te ontwikkeling. Nu is er sprake van een grote achterstand in zijn grove motoriek. Rond elf maanden kon hij zitten. Met 19 maanden kon hij dit zelfstandig. Hij heeft inmiddels allerlei onderzoeken ondergaan. Een EMG, een MRI en het stofwisselingsonderzoek is nog gaande. Tot nu toe is er nog niets uitgekomen. Verder oogt ons kereltje gezond. Het praten en de fijne motoriek gaan goed. Alleen zijn benen blijven achter. Hij trekt zich niet op tot staan. Hij tijgert maar doet dit op armkracht.

Ik ben erg benieuwd hoe het Anqelique met haar zoon is gegaan bij Body Stress. Ik wil graag weten of je een snelle vooruitgang zag of dat het langzaam ging. Ook wil ik wel weten naar welke praktijk je bent geweest.

Een bezorgde moeder.

Reactie voor op de website?

66.32. Nystagmus, vertraagde motoriek

Hoi Claudia,

Jouw verhaal is wel heel herkenbaar voor mij. Mijn dochtertje is nu ruim 9 maanden. Twee maanden geleden heeft een aantal onderzoeken gehad in het oogziekenhuis waaruit bleek dat ze nystagmus heeft aan haar beiden ogen.

Ook loopt ze erg achter in haar ontwikkeling. Ze kan nog niet zitten en rollen. Elke week kan ze weer meer maar het blijft heel langzaam gaan. Over 4 weken wordt ze twee dagen opgenomen in het ziekenhuis voor een MRI-scan en andere onderzoeken waaronder DNA-onderzoek. Hebben jullie dit ook meegemaakt? Ik heb er veel moeite mee om ons kleine meisje al die onderzoeken te laten ondergaan. Twijfel nog steeds of ze niet gewoon langzaam is en het allemaal wel goed komt en misschien heeft ze ook wel gewoon een trage ontwikkeling door haar oogafwijking. Aan de andere kant is onzekerheid over wat er aan de hand is ook slopend dus duidelijkheid zou ook wel fijn zijn.

Gr. Judith

Reactie voor op de website?

66.33. Dochter slaat ook fases over

Ik wil graag reageren op het bericht van Patricia ( Zoontje slaat fases over). Eindelijk iemand die hetzelfde probleem heeft! Mijn dochtertje is nu 21 maanden oud. Ze heeft ook nooit gekropen en op de buik liggen vond ze afschuwelijk. Met 14 maanden rolde ze pas. Ze zat wel al vroeg (7 maanden), maar kan nu nog niet zelfstandig van lig naar zit gaan. En ze loopt vanaf ongeveer 16 maanden, maar kan nog steeds niet zelfstandig gaan staan! Als ze loopt kan ze ook niet terug gaan zitten (op de grond, wel op een laag stoeltje). Ze heeft zicht ook nooit opgetrokken in haar box of in haar bedje. Als ik haar wil helpen, zegt ze meteen néé! Fysiotherapie heeft bij haar niet geholpen. Ze werkte niet mee en werd helemaal hysterisch en verstijfde helemaal. Na een half jaar zijn we ermee gestopt. De fysiotherapeut vond dit ook het beste, omdat ze helemaal overstuur raakte elke keer. Binnenkort willen we wel met een soort groepstherapie beginnen.

Ik ben echt blij om te horen dat onze dochter niet de enige is. Iedereen om ons heen is verbaasd als ik dit vertel. We zijn ook al naar een kinderarts geweest, maar hij kan niks ontdekken. We zijn ten einde raad. Onze dochter valt ook regelmatig op haar hoofd. Dit komt omdat ze zich zelf niet kan opvangen. Graag zou ik willen weten of jij misschien nog andere tips hebt om onze dochter te helpen. De kinderarts had het woord psycholoog laten vallen, maar dat vind ik op dit moment een beetje te ver gaan. Ze kan wel al goed praten en met haar fijne motoriek is ook niks mis mee.

Groetjes, (ook) Patrizia

Reactie voor op de website?

66.34. Reactie dochter slaat fases over van patrizia

Wij zijn nu inmiddels bij kinderarts geweest, die heeft idee geopperd mijn zoon inmiddels 2jaar door een kinderteam te laten onderzoeken waar de achterstand vandaan komt. Dit is een team van plm 6 specialisten (oa fysio, neuroloog, psycholoog, logopedist ), die ieder apart Jaimy gaan onderzoeken, aan hand van al die onderzoeken gaan ze samen in overleg en komt er een conclusie naar ons ouders. Ik werk hier wel aan mij, zodat ik weet wat er gaande is. Als Jaimy laat is dan is ie dat dan maar gewoon maar als er toch iets medisch is kan je daar weer naar handelen. Je hoort als moeder zoveel om je heen. Nu wil ik duidelijkheid.

Ook heeft ie nog altijd fysio, hetgeen hem toch (al gaat het tergent langzaam ) goed doet.

Jaimy loopt inmiddels en heeft sinds kort ook leren staan. En sinds vorige week .. KRUIPT ie zelfs! Alles in verkeerde volgorde (heel apart)!

groeten Patricia .

Reactie voor op de website?

66.35. Reactie op fysio/ lage spierspanning ed. (38.35)

Hallo, Wij hebben een ondertussen al 6jarige zoon, die niet kon praten. Wat dat met jullie berichten te maken heeft? Nou wat hij heeft noemt men verbale (mond/gezichtsspieren) dyspraxie. Dit kan echter ook voorkomen in een ander gedeelte van het lichaam of over het gehele lichaam.

Het komt doordat de info uit de hersenen niet op de plaats in het lijfje aankomt waar het moet wezen. Dus een kind snapt best wel wat er moet gebeuren, maar anders dan bij "gewone" kinderen gebeurt dit niet vanzelf. Naar de oorzaak doet men nog onderzoek.

Misschien dat je eens zou kunnen zoeken op "dyspraxie". Het probleem is dat als een kind een gedeelte(lijke) dyspraxie heeft dit heel laat of niet wordt ontdekt, vaak omdat het vanzelf (door oefening) verbetert. Over dat oefenen wil ik zeggen dat je moet zoeken naar een therapeut die speelt met je kind en de therapie aanpast aan het kind. De logopedie van onze zoon was een ramp en hielp vrijwel niet, totdat hij een andere logopediste kreeg die met hem speelde! Toen was 2 en soms 3x per week heel even gewoon gezellig en fijn. Geen half uur boos en dwars huilen, maar 10 minuten of een kwartier gezellig spelen; wauw.

Veel succes, Anne

Reactie voor op de website?

66.36. Lage spierpanning

Mijn dochter is nu 5,5 jaar. Bij haar is een lage spierspanning ontdekt toen de 18 maanden oud was. Ze kon toen nog niet omdraaien, zitten etc. Na kinderfysiotherapie heeft ze op haar 2e verjaardag eindelijk haar eerste stapjes gezet. Het gaat nu een stuk beter, ze loopt, springt etc.

Het rennen geeft nu problemen en ze kan niet meekomen met zwemlessen ivm de lage spierspanning. We gaan nu zoeken naar een oplossing hiervoor. Verder komt het allemaal echt wel goed. Maar zoals de kinderarts al meldde zal ze geen topatleet worden. Wanneer er 100 kinderen sporten zal zij door haar lage spierspanning bij de laatste 2 horen. Maar dat maakt ons niets uit, voor de rest is ze gezond en ze doet het goed op school.

Marianne

Reactie voor op de website?

66.37. Niet de enige!

Hallo allemaal,

Mijn zoontje is nu 13 maanden. Hij heeft ook slappe spieren (wat dat begrip ook moge inhouden). Hij lag niet graag op zijn buik en rolde vrij snel van buik naar rug. Pas met 8 mnd. rolde hij van rug naar buik, sinds 10,5 mnd. tijgert hij. Hij tijgert echter zonder zijn benen te gebruiken (hij zwiept van de ene naar de andere kant). Zitten gaat sinds 11 mnd. steeds beter maar hij kan nu nog steeds niet zelf gaan zitten. Ook trekt hij zich nog niet op.

Ik denk dat het met de rest van zijn ontwikkeling wel goed zit, maar helemaal gerust ben ik niet. Hij is met 34 weken geboren en woog maar 1600 gram (ik had HELLP syndroom). We zijn onder controle bij kinderarts en hebben sinds kort fysio. Kan body stress release een aanvulling zijn?

Saskia

Reactie voor op de website?

66.38. Ook abnormale motoriek

Veel herkenbare verhalen hier! Mijn dochtertje is bijna 15 maanden en tijgert sinds een week. Ze zit zelfstandig maar kan nog niet zelf tot zitten komen. Ze trekt zich sinds een paar dagen op tot staan. Op bed durft ze zich wel om te rollen, maar op de harde houten vloer doet ze dit niet.

Ze is nu twee keer bij de kinderfysiotherapeut geweest en heeft sindsdien een enorme sprong gemaakt. Ze bleek alles symmetrisch te doen, uit angst om uit balans te raken. Toen begrepen we ineens dat gehuil zodra ze op haar buik lag en dat ze dan meteen haar armen wijd spreidde als een vliegtuigje. Sinds we dit weten en oefeningen met haar doen gaat ze dus enorm vooruit. Volgens de fysio gaat het helemaal goedkomen en loopt ze voor haar tweede jaar.

Ze noemde mij dochter een 'denkertje' en zei dat het juist vaker voorkomt bij perfectionistisch ingestelde en slimmere kinderen dat ze een beetje hulp nodig hebben.

Ik heb er weer helemaal vertrouwen in (maakte me best zorgen) en wil hiermee tussen de verhalen van aandoeningen dat het dus ook géén lichamelijke oorzaak hoeft te hebben. Ik lees in de berichten vaak niet of mensen ook echt naar een kinderfysiotherapeut zijn geweest. Onze huisarts vond dat nl. ook niet nodig, maar omat ik van een bevriende fysio hoorde dat een gewone echt weinig verstand heeft van kinderen ben ik zelf op zoek gegaan. Het is toch een specialisatie van drie jaar, niet voor niks!

Mirella

Reactie voor op de website?

66.39. Positieve ervaring met Body Stress Release

Onze dochter van nu 28 maanden is vanaf haar geboorte al slap geweest. Vanaf 4 maanden heeft ze fysiotherapie gahad voor het ophouden van haar hoofd. Dit heeft ongeveer 3 maanden geduurt. Toen ze 11 maanden nog een achterstand had mbt de grove motoriek, zijn we opnieuw met fysio begonnen. Tevens heeft ze een aantal medische onderzoeken ondergaan. (MRI-scan, bloed- en urineonderzoek) Uit deze onderzoeken kon geen oorzaak gevonden worden. Met 25 maanden liep ze alleen langs de tafel, en schoof ze op haar billen rond.

Via deze website kwamen we in contact met Body Stress Release. Aangezien er BSR-therapeut bij ons in de buurt zit, hebben we een afspraak gemaakt. Na 2 sessie was al een vooruitgang te zien. En na 6 sessie liep ze zelfstandig rond. Tevens is ze de angst kwijt, die ze tot die tijd had. Voor ons hebben deze sessies duidelijk meer bijgedragen aan de ontwikkelling van onze dochter dan de reguliere fysiotherapie.

Wilfred

Reactie voor op de website?

66.40. Zwakke spierspanning

Goedenmiddag iedereen,

Bij onze zoon van 19 weken is zwakke spierspanning ontdekt. Hij krijgt nu wekelijk fysio. Wie kent dit? En hoe is het bij jullie verlopen?

Bedankt alvast.

Groetjes Ciska

Reactie voor op de website?

66.41. Vervolg

Inmiddels is duidelijk dat de lange spierspanning en slappe banden bij ons zoontje veroorzaakt worden door Ehlers-danlos syndroom type 2. Hij is nu 15 maanden en trekt zich sinds kort op tot staan. Hij wankelt erg en staan ook erg op de binnenkant van zijn beentjes. Hij krijgt nu binnenkort orthopedische schoentjes. Wie heeft hier ervaring mee?

Enerzijds denk ik dat het goed is, anderzijds vraag ik me af of hij wel vooruit kan op zo'n stijf schoeisel.

Saskia

Reactie voor op de website?

66.42. Lage spierspanning; vervolg 43.41

Hoi,

Onze dochter heeft ook een lage spierspanning gehad (hypotonie). Zij kon met 2.5 jaar lopen, dit door elke week naar de fysio te gaan. Daar kregen wij oefeningen mee, zoals het bij elke keer dat wij haar terug zetten, nu haar neer moesten leggen, zodat zij zelf omhoog moest komen. Zij heeft ook van die schoenen gehad, maar wij vonden het niks. Nu heeft ze passende zolen en kunnen wij leuke schoenen kopen. Wel is het belangrijk de breedtemaat te laten meten. Ze loopt nog steeds niet altijd even stabiel en rennen is ook moeilijk.

Wel is het belangrijk na te vragen of het ook zo is dat het langer bloedt bij ongelukjes. Bij ons was dat wel het geval.

groetjes Sandra

Reactie voor op de website?

66.43. Reactie op lage spierspanning (hypotonie)

Onze oudste zoon heeft ook hypotonie (gehad). En daarbij een syndactily aan 2e en 3e teen, aan beide voeten (tenen met elkaar vergroeid). Was slap bij de geboorte, moest echt leren zuigen, zat pas laat los, liep pas wankelend los met 20 maanden. Was pas zindelijk met 3 jaar en 11 maanden (beheersen van sluitspier, maar dat wist ik toen nog niet, kreeg steeds van moeder en tantes te horen dat ik hem strenger moest aanpakken).

Hij heeft ergotherapie, sensomotorische integratietherapie, logopedie, een onderzoek door het VTO team (die er flink naastkleunden, anders kan ik het niet zeggen) 2 neusamandeloperaties (vanwege open mond steeds chronisch verkouden), 3 jaar bij kinderneurologie, begeleiding van Mythylschool op zijn reguliere Montessorischool gehad. En, o ja, 2 erfelijkheidsonderzoeken naar fragiele X syndroom en andere Xgebonden afwijkingen, en 1 naar het syndroom van Marfan. Bij de laatste werden wij ook onderzocht.

Vorig jaar geopereerd aan ernstig progressieve scoliose. 5 lendewervels rechtgezet met het nodige metaal, en 3 maanden gipscorset. De erfelijkheidsonderzoeken leverden geen resultaat op, wat gewoon prettig is want dan weet je dat hij die ziektes dus niet heeft. Omdat zijn spierspanning slap was en zijn mond open hing, was hij op 4 jarige leeftijd nog steeds achter in de motoriek en chronisch verkouden, dus achter met horen, praten en taalontwikkeling. Het Vto team oordeelde dat hij geen reguliere basisschool zou kunnen doen.

Meneer (bijna 17) zit nu in de eindexamenklas Havo, zonder zittenblijven, sport, en heeft na zijn scolioseoperatie, nog steeds oefentherapie Cesar (om de rugspieren sterker te maken). De rug wordt helaas niet meer helemaal recht. Zijn orthondontie behandeling duurde erg lang, hij "loopt" daar nog steeds. De orthodontist wil hem aan zijn kaakgewricht laten opereren, maar ik wil met hem nog bezien of we dat doen. Hij wil geschiedenis gaan studeren.

Bovenstaande is best veel, bedenk ik nu. Ik had ook nog 2 andere kinderen. En werkte parttime en deed een studie. De vele (erfelijkheids)onderzoeken hebben wel mede de doorslag gegeven om het bij 3 kinderen te laten.

Wij zijn steeds voor hem opgekomen, hebben goede adviezen ter harte genomen, maar ook velen maar laten kletsen. Omdat hij een lage spierspanning heeft, komt hij soms sloom over wat sommigen het commentaar ontlokt dat hij AD(H)D zou hebben, en dat ik om Ritalin moest vragen.Tuurlijk, klets maar raak...

Vorige week bij de afsluiting van het vak CKV had hij een enthousiaste presentatie over diverse muziekstijlen, varierend van de Mattheus Passion tot Ali B. Hij heeft tekenen in zijn eindexamenpakket, de docent zegt dat hij talent heeft en naar de kunstacademie moet gaan (wil hij niet).

Wat ik hermee bedoel is: blijf positief over je kind, kijk welke talenten hij wel heeft en diep die uit. Trek je niet teveel aan van kletspraat van goedbedoelende mensen (vaak bedoelen ze het echt goed). En ja, een arts zei eens tegen me: het 1e van Ajax zullen we voor hem maar vergeten, maar hij zou bij wijze van spreken wel een hele goede voorzitter van Ajax kunnen worden.

Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt.

Ineke

Reactie voor op de website?

66.44. Reactie op Angeligue: vertraagde motoriek en school (wel of niet naar speciaal onderwijs)

Angelique, ik heb zojuist mijn verhaal gemaild over mijn zoon (zie hierboven). Men opperde toen ook speciaal onderwijs. Hij doet nu eindexamen Havo. Ook hij had vanwege een zwakke motoriek ook een slechte concentratie. Dat is een verhaal apart. Mij werd aangepraat dat mijn zoon ADD zou hebben.

Eigenlijk is die slechte concentratie heel logisch: het kost kinderen letterlijk veel energie om zich overeind te houden, en fysiek winnen anderen het van hen. Dan richt de aandacht zich meer naar binnen, met wegdromen als gevolg. Motorische onhandigheid versterkt dit beeld van ADHD nog eens. Maar het is beslist niet hetzelfde.

Ineke

Reactie voor op de website?

66.45. reactie op 43.42

Hoi Sandra,

Herken je dan de diagnose? Omdat je dat schreef van de "bloedtijd". Ik weet dat dat inderdaad wel kan. Hij heeft nu nog niet zo'n erg ongelukje gehad (maar tja, hij doet ook nog niet zoveel). Mijn zoontje kon nog geen zooltjes omdat zijn voetjes daarvoor te klein zouden zijn. Hij wil wel ontzettend graag staan. De arts vindt het eigenlijk noodzakelijk om zijn voeten wat te corrigeren (omdat hij zo op de binnenkant staat), maar dat is erg lastig (kan hem moeilijk de hele dag achterna lopen).

Gr. Saskia

Reactie voor op de website?

66.46. Motoriek

Ik reageer op 45.17

Ik wilde even wat positiefs melden: Eline is met 20 maanden gaan lopen. Ze is nu inmiddels 3 jaar en alles gaat goed.

Anita

Reactie voor op de website?

66.47. Lage spierspanning hypotonie

Hoi Ineke,

Ik zit me hier wezenloos druk te maken en wil iets vinden / zoeken, zoek iets positiefs. Vandaag gesprek gehad met kinderarts en de problemen worden steeds groter met onze Jelle. Jelle is 9 maanden oud nu, een van twee. Vanaf de geboorte vind ik hem in allerlei kleine dingetjes "scheef". Hangende mondhoek die hij echter ook op kan trekken, vaak openhangend met tond erin liggend, een oogje wat net iets minder ver openstaat, had ook een hele sterke voorkeurshouding en een ernstig afgeplat scheef hoofd. Heeft kinderfys gehad en nu een helm op ter correctie.

Met 2,5 maand vonden we ook zijn houding verdacht, zo krom, zo scheef, net een garnaaltje, c- vorm. Lage spierspanning, sneller moe dan zijn broertje, slaapt veel. Drinken en eten gaat goed en verder is ie heerlijk vrolijk en alert. Hij beweegt alles. Ontwikkelt alleen wel trager, rolt nu net met moeite om, broer kruipt al weg.

Toch naar de kinderarts voor die kromme c houding, zou wel goed komen als ie van zijn voorkeurs houding af was. Niet dus. Tweede bezoek aan kinderarts werden we wat serieuzer genomen en door naar de orthopeed, foto's maken en jawel een scoliose van 20 graden (met 9 maanden al). Geen orthopedische oorzaak, maar hij moet toch een gipscorsetje (harnas) aan om ergere verkromming tegen te houden. Wellicht een neurologische oorzaak.

De 28e naar de neuroloog, vandaag tussengesprek met de kinderarts. Neemt die ineens woorden als halfzijdige verlamming, afwijking in de hersenen etc. in de mond als mogelijkheid. Ook wordt er een MRI vd hersenen afgesproken....... Ben me rotgeschrokken.

Een aantal dingen zal je wel herkennen. Was de scoliose bij jouw zoon ook al aanwezig kort na de geboorte of heeft hij deze later pas gekregen? Ik zie nl veel overeenkomsten in wat je beschrijft, mijn manneke is alleen nog zo jong.

Zijn er anderen mensen die hier veel in herkennen en al wat verder zijn? Posititief of negatief?

Erna

Reactie voor op de website?

66.48. Body stress release

Ik heb zelf zo'n goed ervaring met body stress release, mijn dochtertje heeft tot haar anderhalf jaar heel slecht geslapen.Iedereen riep altijd: laat haar toch een keer huilen. Maar ik voelde dat er iets niet goed zat. Mede ook omdat ik een hele zware bevalling heb gehad, wist ik dat die mogelijkheid er gewoon in zat. Via mijn moeder hoorde ik van body stress release, dus ik daar naar toe met mijn dochtertje. Ik moest haar op me leggen en na 5 minuten lag ze al te slapen! Het bewijs dat het een zeer rustige behandeling is en zeer ontspannend, af en toe kwam er een hele diepe zucht, dit door alle spanning die uit haar kleine lijfje ontsnapte. Na die eerste behandeling kwamen we thuis en het eerste wat ze deed was op haar buik op de grons gaan spelen. Dat had ik nog nooit gezien, zo rustig en relaxed. Ze huilde niet meer als ik haar neerlegde en ze kwam gewoon veel meer ontspannen over. Het slapen gaat ook stukken beter.

Ik schreeuw het echt van de daken, laat je niet afschepen door alle goed bedoelde meningen van consultatie en artsen als ze zeggen dat er niks mis met je kind is voor alle duidelijkheid. Mijn dochtertje was ontzettend beweeglijk, dat wordt door artsen vaak als reden opgegeven dat er niks is, maar kinderen bewegen soms juist omdat als ze stil zitten ze pijn voelen. En mijn dochtertje was geen late loper maar juist een vroege, ze stond met 8 maanden nl. Ik wil jullie hiermee gewoon vertellen hoeveel ik aan body stress release heb gehad en hoeveel het voor ieder van jullie kan betekenen. Want dat is echt enorm veel.

groetjes Charlotte en laat me je positieve ervaringen alsjeblieft horen!

Reactie voor op de website?

66.49. Laat lopen

Hoi Annette, wij hebben hetzelfde gehad met onze jongste dochter. Ze had een hekel aan op haar buik liggen; heeft nooit normaal gekropen, maar altijd op haar billen geschoven. Toen ze twee jaar was ging ze beginnen met lopen. Zij heeft (2 of 3 keer) homeopatische korrels gekregen van onze homeopatische huisarts. Elke keer als ze deze korrels had gehad, kon je na enkele dagen duidelijk vooruitgang zien. Misschien een idee voor jou kind?

groetjes, Ingrid

Reactie voor op de website?

66.50. Herkenning

Kwam deze site tegen tijdens het zoeken op internet. Heb nog niet alle verhalen helemaal doorgelezen, heb eerst een potje zitten grienen. Zeker na het verhaal van Ineke, lijkt wel of je het verhaal van mijn zoon zit te schrijven. Zo herkenbaar, zo blij dat ik deze verhalen kan lezen. Moet eerst even alles op een rijtje zetten, maar zal zeker daarna hier te vinden zijn met mijn vragen. Dank jullie wel allemaal.

Sandra

Reactie voor op de website?

66.51. Reactie op ook abnormale motoriek

Hallo allemaal,

Ik heb zelf een dochter van bijna 12 jaar oud. Ook zij is pas met 22 maanden gaan lopen. Ze heeft haar hele leventje al fysio gehad, we zijn ook overal met haar geweest van kinderarts (mri-scan, bloedonerzoek), een orthopedische arts, homeopaat, psycholoog en nu als laatste een manuele therapeut.

Niemand weet wat ze heeft en alle onderzoeken hebben niets opgeleverd, alleen dat ze een bovengemiddeld iq heeft en dat haar nog steeds slechte grove motoriek wellicht hier iets mee te maken heeft. Wie herkent dit verhaal en kan mijn zorgen een beetje wegnemen

bedankt Mary

Reactie voor op de website?

66.52. KISS Syndroom

Hallo, ook ik heb een verhaal die weer anders is.... Toen mijn jongste dochter geboren werd was er eigenlijk nog niets aan de hand. De bevalling is wel heel snel gegaan, en daar is het waarschijnlijk mis gegaan. Toch te snel geboren. Toen ze 4 weken oud was viel het me op dat ze een voorkeurshouding naar rechts had. Dat vond ik niet zo erg en wist wat ik er aan moest doen want mijn oudste had dat ook, maar dan naar links.

Maar het werd al maar erger, haar hele hoofdje werd plat, en met aankleden moest ze ook altijd huilen. Op het CB heb ik gevraagd of ik met haar naar de fysiotherapeut mocht, ze namen me gelukkig serieus, omdat ik met de oudste ook al bij de fysio ben geweest.

Na de eerste keer fysio werd ik gelijk doorgestuurd naar de manueel therapeut omdat ze het KISS syndroom had. Toen was ze ongeveer 2 maand oud. Dit is een aandoening in de nekwervels, waarbij zenuwen klem kunnen komen te zitten.

Mijn dappere meisje had al die tijd dus verschrikkelijk veel pijn dat ze alleen aangaf als het haar teveel werd zoals bij het aankleden. Bij de manueel therapeut (letterlijk bottenkraker) heb ik een potje zitten huilen tijdens de behandeling. Ik vond het verschrikkelijk dat ze zoveel pijn had.

De therapeut heeft op een bepaalde manier haar wervels los gemaakt. In die 2 minuten dat de behandeling duurde heb ik nog nooit een baby zo hard horen krijsen. Toen hij klaar was had ik direkt een heel ander kind terug. Haar hoofdje ging van links naar rechts en ze begon spontaan te lachen. Wat was ik blij en trots op dit dappere meisje. Een 2e behandeling was gelukkig niet nodig.

Maar nu is ze 13 en halve maand en ze loopt erg achter met haar ontwikkeling. Ze kan nog niet kruipen of gaan zitten. Voortbewegen doet ze op een hele aparte manier, via haar zij en met haar kontje. Ik krijg nu een keer per week de fysiotherapeut aan huis, en die vindt dat ze nu zover achterloopt dat ik met haar naar de kinderarts moet. Na allerlei verwijzingen van de huisarts en het CB wacht ik nu op een afspraak in het ziekenhuis.

Verder is ze een heel vrolijk en vooral rustig kind, wat graag brabbelt en alle andere dingen gewoon volgens het boekje doet. Haar hoofdje is nog wel wat afgeplat, maar daar valt niets meer aan te doen. Het is dus puur haar lichaamlijke ontwikkeling waar geen vooruitgang in zit.

Ik las dat het dus ook lage spierspanning kan zijn en daar heb ik mijn fysio niet over gehoord. Ik ga dit zeker bij haar aangeven, misschien kan ze er iets mee. Zelf zegt ze dat het een staartje van KISS is of kan zijn, maar er zijn dus nog vele andere mogelijkheden.

Allemaal bedankt voor jullie verhaal, het kan de oplossing zijn voor mijn meisje.

Iedereen veel sterkte gewenst.

Liefs Ilma

Reactie voor op de website?

66.53. Motorische achterstand

Hoi allemaal,

Op zoek naar info over motorische ontwikkelingsachterstand belandde ik op deze site. Onze zoon, Kwint, heeft ook een motorische achterstand. Hij is nu 13 maanden en kan zich sinds een paar maanden op zijn zij draaien. In buikligging kan hij zijn hoofd maar even ophouden, ondanks fysio zit daar weinig verbetering in. Hij kan nu wel heel even los zitten. Kruipen kan hij niet.

Diverse onderzoeken hebben plaatsgevonden waaronder CT scan hoofd en bloed- en urineonderzoek op stofwisselingsziekten/dna. Daar is verder niets uitgekomen en men houdt het op een onrijp centraal zenuwstelsel.

Kwint is verder een heel vrolijk mannetje wat goed eet, drinkt en brabbelt en geinteresserd is in zijn omgeving. In tegenstelling echter tot wat ik in veel reacties lees heeft Kwint juist een verhoogde spierspanning (niet spastisch) in zijn romp. Dit gaat al een stuk beter maar hij hield altijd zijn schouders opgetrokken en zijn armen en handen/polsen naar binnen gedraaid. Dit maakt het goed pakken vaak nog moeilijk, hij pakt wel maar niet stevig en laat snel weer los.

Daarbij is ook het volgen met de ogen nog niet zoals het zou moeten zijn. Hij ziet goed maar reageert soms vertraagt op visuele prikkels.

Zijn er mensen die dit herkennen?

Groetjes Katja

Reactie voor op de website?

66.54. Onze zoon van 2,5 heeft ook slechte ontwikkeling van grove motoriek

Onze zoon is 2,5 en heeft ook een slechte ontwikkeling van de grove motoriek Je hoeft niet bang te zijn van dit nieuws dat je doorgestuurd wordt naar de kinderarts. Ook wij zijn alle wegen zo'n beetje aan het bewandelen met onze zoon. Die onlangs op 2,5 jarige leeftijd is gaan lopen. Hij loopt bij de kindertherapeute, kinderarts, oogarts en de podotherapeute. Al met al nogal veel op die leeftijd, maar liever zeker weten dan er te laat achter komen dat ze daadwerkelijk iets mankeren.

Pim moet binnenkort naar viataal, onderzocht worden of hij ook geestelijk belemmerd wordt in zijn ontwikkeling, en ook wij merken niks aan ons ventje. Altijd even vrolijk, maar toch die vervelende onderzoeken. Je kan dus je kind beter na laten kijken, als er dan toch niks aan de hand blijft te zijn, ben je hopelijk van alles af en anders heb je nog een hele rit voor de boeg.

groetjes Enith

Reactie voor op de website?

66.55. Motorische ontwikkelingsachterstand

Geachte lezer,

Ik lees op de website de ervaringen van ouders met kinderen die een lage spierspanning en of een motorische ontwikkelingsachterstand hebben en wil heel graag meer weten.

Mijn dochterje Charlotte overstrekte zich veel vlak na haar geboorte. Zij was ook heel onrustig en zwaaide veel met haar armpjes. Om haar rustig te laten slapen bakerden we haar in. Charlotte had heel veel moeite om haar hoofdje goed op te tillen en liep pas laat, met tweeentwintig maanden. Zij heeft nog steeds heel veel moeite met haar evenwicht en heeft veel moeite zich te concentreren. Ook geeft zij vaak over. Zij had veel moeite om de fles te drinken.

Men dacht dat ze misschien een te lage spierspanning had. Ik ben met haar naar de huisarts gegaan met de vraag of hij ons naar de kinderarts wilde verwijzen. Maar ik kreeg een verwijzing van de kinderfysiotherapeut. Na een half jaar behandelen heeft zij ons naar de kinderarts verwezen die Charlotte onderzocht heeft en een achterstand in de motoriek en in haar taal en emotionele ontwikkeling constateerde. Ik heb gevraagd of er een probleem met haar rugwervels kon zijn of met haar evenwicht omdat ze ook vaak aan haar oor zat. Maar dat is volgens de artsen niet het geval.

Charlotte krijgt al weer een half jaar behandeling van de kinderfysiotherapeute en logopediste. Er is in februari genetisch onderzoek gedaan maar hiervan moeten wij de resultaten nog krijgen. In juli krijgt Charlotte een hersenscan.

Ik had vandaag een gesprek met de kinderarts en hoopte dat deze mij nu meer zou kunnen vertellen maar dat is niet het geval. Ik hoop dat er ouders zijn die dit herkennen en die ons advies kunnen geven.

Bedankt, Eline

Reactie voor op de website?

66.56. Reactie body stress release

Ik heb een dochter van 23 maanden, zij ging ook heel laat zelf zitten. Het is een heel rustig en tevreden kind en ze laat graag alles voor zich doen. Ze heeft nog niet de kracht om zichzelf op te trekken. Ze staat wel aan de tafel en zet een paar stapjes aan de hand. Ik heb ook een paar sessies bsr gehad en ze is er duidelijk van opgeknapt.

bezorgde moeder

Reactie voor op de website?

66.57. Wat nu?

Hallo, bijna alle verhalen die ik hier lees zijn zeer herkenbaar. Mijn zoon, inmiddels bijna acht jaar oud ging met twintig maanden pas lopen, heeft ook niet gekropen. Hij was wel zeer vlot met praten, met negen maanden sprak hij al drie woorden! Motorisch gezien wil het echter nog steeds niet vlotten. Zowel in zijn grove als fijne motoriek loopt hij erg achter. Hij krijgt fysiotherapie sinds zijn derde jaar maar daar weten ze het ook niet meer.

Op school in groep vier kan hij het schrijven niet bijhouden en het lukt hem niet om voor de leerkracht leesbaar te schrijven. Hij heeft heel lang geen 'links' of 'rechts' voorkeur gehad, heeft nu wel met rechts leren schrijven. Fietsen durft hij niet, zwemmen gaat volgens de leraar een lange geschiedenis worden. Verder heeft hij moeite om netjes te eten, zijn mond is wat te slap. Hij geeft ook aan pijn te hebben in handen en voeten na inspanning.

Ik weet niet meer wat we nog kunnen doen, ben erg bang dat hij naar speciaal onderwijs moet, weg van zijn vriendjes. De huisarts wil hem niet doorverwijzen voor een scan. De kinderarts gooide het eerst op astma en later op hij kan er overheen groeien, nou, het moge wel duidelijk zijn dat dat niet gebeurt!!

Onnodig is misschien te vermelden dat mijn zoon een ongeïnteresseerde houding op school verweten wordt, terwijl hij een heel leergierig en slim jongetje is. Heeft iemand suggesties?

Groet, Paula

Reactie voor op de website?

66.58. Lage spierspanning, laat met lopen.

Onze zoon is nu 1,5 en maakt ook nog helemaal geen aanstalte om te gaan staan, laat staan lopen. Hij krijgt sinds een paar maanden fysio, maar ik heb niet het idee dat dit veel bijdraagt. Hij was ook laat met rollen, pas sinds een maand of 2,5 kruipt hij (wel heel hard!). Als we hem op zijn beentjes zetten aan tafel, vindt hij het wel reuze interessant maar laten we hem nu tegen ons aanleunen dan zie je dat hij dat eng vindt. Je voelt ook dat hij weinig kracht heeft om zijn (hij is niet licht) lijfje te dragen.

Nu wil de fysio dat we de kinderneuroloog alvast moeten inschakelen. Dat vind ik dan toch wel weer angstig klinken. Zelf heb ik nog steeds het idee dat het wel goed komt, hij is verder ontzettend beweeglijk en behalve dat hij niet staat wil hij overal tegen opkruipen en wiebelt heel hard met zijn beentjes. Moet zeggen dat ik 'blij' ben hier dezelfde verhalen te lezen.

Wat gaat een neuroloog met zo'n kleintje doen? Heeft iemand ervaring?

Groetjes, Irene

Reactie voor op de website?

66.59. Er is hoop bij spierslaptes!

Hallo,

Kiss-syndroom is echt nog onbekend bij vele artsen. Zij denken eerder aan bloed, hersenen, epilesie, genetische afwijkingen,; spierziektes. Zo ook bij ons dochterke van 9 maanden. Zij zag 5 maanden telkens maar naar één kant en heeft een afgeplat hoofje en had ook heel veel pijn, hierdoor was ze abnormaal stil en werd liever gerust gelaten. Lachen deed ze niet, wel glimlachen.

Ik zou zeggen: met z'n allen naar Eddy Lippens! Ik noem deze man toch een soort van wonderdokter. Hij heeft 3 praktijkadressen en heeft het enige nederlandstalige boek geschreven over Kiss-Syndroom. De moeite!

Ons dochterjte is na de eerste behandeling beginnen lachen en haar hoofdje ging de andere kant op. En nu, na de 2e behandeling ligt ze al liever op haar buikje. Ze draait haar hoofdje van links naar rechts in buiklig. Voor ons is dat een wonder want daarvoor kon ze niks, kwestie van spierkracht. Het was een echt bloemzakje.

De weg is nog lang, oké, maar zij voelt zich veel beter door deze manueel therapeut en dat vind ik zeeeeer belangrijk. Ookal is je kindje al ouder (8 jaar ofzo) dan kan je toch nog bij hem terecht! Echt een aanrader. Je vindt zijn adres op het internet bij 'Kiss-kinderen' en 'Eddy Lippens'

Groetjes, Nadine

Reactie voor op de website?

66.60. Ben hier niet mee bekend

hallo allemaal,

ja ik heb een dochter van nu 3maand. Nu ondekten ze bij het consultatieburo door de klachten die ik aangaf, dat er iets met haar motorriek mis kan zijn. Haar klachten zijn: moeite met harde geluiden, dan gaat ze hard huilen; vreemde gezichten vind ze niets; ze trekt veel aan haar oren.

Ze vroegen me ook naar mijn andere kinderen. Als ik dit allemaal lees, herken ik veel in mijn andere kinderen. Zoals mijn dochter van 7. Nu pas kan ze zonder zijwielen fietsen, ze zit op speciaal onderwijs, leerachterstand, plast nog in de broek, in gezelschap het meest, kan nog geen veters strikken.

Mijn zoon van 11 heeft ook leerprobleeme, valt vaak, concentratie moeilijkheden, kan niet netjes schrijven.

Ja denk ik nu, hebben mijn andere twee kinderen dan ook, zonder dat ik het wist, een motorische achterstand? Dit is de eerste keer dat ik hierover hoor. Hoe ontwikkelen de kinderen zich verder, kan hier iemand me dat zeggen? Zou dat ook de reden zijn dat mijn dochter en zoon zo botsen met elkaar, ze hebben vaak ruzie.

Hoop op een reactie, maakt niet uit wat. Maak me zorgen om mijn zoon, hij moet volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. Wie is hier mee op de hoogte?

groetjes Sil

Reactie voor op de website?

66.61. Herpes virus

Hallo allemaal,

Ik heb zoontje van 13 maand oud, toen hij 5 maand oud was heel erg ziek geweest hij heeft herpes virus gehaad {koortslip) en daar gevolgen is hersenvlies onsteking en epilepsie. Hij heeft nu ontwikelingsachterstand. Heeft iemand ervaring?

Groetjes Derya

Reactie voor op de website?

66.62. 11 maand en nog niet kruipen/optrekken

Ik ben per toeval op deze site terechtgekomen. Ik ben al maanden ongerust over de ontwikkeling van m'n dochtertje van 11 maand. Rechtzitten in haar park lukt, maar ineens laat ze zich omvallen. Ze blijft liggen tot we haar terug rechtop zetten. Meestal zit ze een half uurtje recht, vaak veel minder lang. Ze trekt zich niet recht, kruipt niet (ze ligt helemaal niet graag op haar buik), kortom, ze doet veel te weinig voor haar leeftijd.

Enkele maanden geleden zei de kinderarts van nog even af te wachten, maar nu ze 11 maand is ,begin ik me zorgen te maken.

Hiernet had ik ze op haar buik gelegd en na 10 minuten liet ze haar hoofdje al hangen. Nu ik deze artikels heb gelezen (slappe spierspanning), begin ik me stilaan te realiseren dat er meer kan aan de hand zijn. Ze heeft wel reflux gehad en ze is ter wereld gekomen met een veel te snelle bevalling. Of dit redenen kunnen zijn?

Wie kan me nog info geven?

Bedankt! Sofie, mama van Lotte

Reactie voor op de website?

66.63. Re: 11 maand en nog niet kruipen/optrekken

Hallo Sofie,

Ik herken het probleem wel. Dit had mijn oudste ook. Is Lotte je eerste kindje? Meestal is het namelijk zo dat 2e, 3e enz. kinderen sneller zijn omdat ze een voorbeeld hebben.

Als ik jou was zou ik zo snel mogelijk proberen om een doorverwijzing naar de kinderfysiotherapeutte krijgen, misschien via het CB? Ik hoop voor jou dat het allemaal nog mee valt.

Mijn oudste heeft een ontwikkelingsachterstand, en zit op het speciaal basisonderwijs. Hij is intussen alweer bijna 6 jaar oud, en het gaat goed met hem. Hij speelt gewoon met vriendjes buiten, en ze komen ook regelmatig aan de deur om met hem te spelen. Dit vind ik zelf heel belangrijk. Want buiten dat hij wat meer moeite heeft met leren, is hij een lief en sociaal kind. Je ziet ook niets aan hem. Ik bedoel hiermee te zeggen dat als het zo mag zijn dat jouw kindje ook langzamer leert, dat dat helemaal niet erg is. Ze zal wat meer aandacht nodig hebben, wat meer structuur, maar verder gaat het prima. De buurkinderen vinden het ook heel normaal dat hij met een busje wordt gehaald en gebracht.

Groetjes, Marieke

Reactie voor op de website?

66.64. 11 maand en nog niet kruipen/optrekken

Beste Marieke,

Bedankt voor je antwoordje! Vandaag heb ik telefonisch contact gehad met een ambulant revalidatiecentrum waar voornamelijk kindjes met autismespectrumstoornis, ADHD, lichamelijk-geestelijke achterstand, etc. worden behandeld. Helaas kan ik er zo niet bij een neuroloog terecht en moet ik eerst doorverwezen worden (vroeger kon iedereen er terecht) via de kinderarts. Geen probleem, moet donderdag toch langsgaan.

Ik ben blij te horen dat het met jouw zoontje prima gaat! Men heeft zoveel begeleiding (en gelukkig maar!!) de dag van vandaag om kindjes zo vaardig mogelijk te maken. Ik heb al een dochter van 5 jaar die ook enorm bezig is met haar zusje (haar tonen),echter zonder succes.

Hopelijk weten we binnenkort iets meer. Sofie

Reactie voor op de website?

66.65. Verbale ontwikkelings dispraxie

Wie oh wie weet iets meer over verbale ontwikkelings dispraxie? Onze kleindochter is ook erg snel geboren en had ook fysio- en manuele therapie nodig i.v.m. het Kiss syndroom. Ze is nu 2 1/2 jaar, een vrolijk, levendig kindje, ze was wat laat met alles, maar nu wordt pas duidelijk dat ze niet kan articuleren. Ze maakt klanken na en probeert wel te communiceren, maar het is onverstaanbaar. Nu is de term dispraxie gevallen, weet iemand hoe zich dat verder ontwikkelt? Ze krijgt binnenkort wel logopedie.

Bedankt voor elke reactie, Han

Reactie voor op de website?

66.66. Slappe spierspanning, overbeweeglijke gewrichten, dromerig gedrag

Wauw, wij zijn niet alleen! Dat is de eerste gedachte die bij mij opkwam toen ik via Google op deze site kwam.

Onze zoon is nu 5 jaar. Hij was snel met praten en liep met 15 maanden. So far, so good. Hij was, naarmate hij ouder werd, wel onbenullig, dachten wij. Hij viel veel. Maar, dachten wij, laat dat kind, het is een jongen, gewoon een rauwdouwer.

Op de basisschool gaf de juf aan dat hij toch wel erg veel viel in vergelijking met zijn leeftijdsgenootjes. Waar wij zelf tegen aan liepen en nog steeds lopen is dat hij zo dromerig, afwezig is. Het is vaak moeilijk om zijn aandacht te krijgen en om hem te bereiken. Onze man is getest en daar kwam uit dat hij een slappe spierspanning heeft, overbeweeglijke gewrichten en dat hij sociaal-emotioneel jonger is dan het aantal kalenderjaren dat hij telt.

Inmiddels heeft hij fysio- en ergotherapie en dat werpt echt zijn vruchten af. Hij vindt dat ook heel leuk om te doen. Na de 2 therapieen is hij wel enorm moe. Deze week start hij ook met logopedie. Ik vind het allemaal wel veel voor hem, maar zie hoe goed hij op de therapie reageert, dus dan toch liever nu dan later.

Waar ik echter geen grip op krijg is zijn dromerige, afwezige gedrag. Hij wordt nog psychologisch getest, maar als iemands tips, ervaringen, etc heeft, dan houd ik mij aanbevolen. Bij voorbaat dank!

Angelique

Reactie voor op de website?

66.67. Oppassen met stempeltjes

Graag wil ik mijn verhaal met jullie delen. Sinds groep 1 kreeg ik vanuit de basisschool alleen maar kritiek op het functioneren van mijn zoon. Hij was te druk en sociaal-emotioneel niet sterk. Vanaf groep 3 nam die kritiek alleen maar toe. Halverwege werd aan de alarmbel getrokken, want mijn zoon was niet meer aan het werk te krijgen, terwijl hij toch zeer slim overkwam. Verbaal is hij heel sterk en weet mondeling zijn antwoorden altijd goed toe te lichten. Zijn motoriek bleek niet goed (kon in groep 3 nog steeds niet huppelen) en zijn schrijfmotoriek was dramatisch. We hebben uiteindelijk besloten een intelligentietest te laten doen (WISC-III).

Daaruit kwam het volgende: mijn zoon had een verbale/performale kloof van maar liefst 30 punten (vanaf 12 punten is er al sprake van en kloof). De orthopedagoge (van de schoolbegeleidingsdienst) wilde dat we hem door een neuroloog/psycholoog lieten testen, m.n. op NLD (Non-Verbal Learning Disorder. Verder vertoonde mijn zoon kenmerken van allerlei stoornissen (ADHD, PDD-NOS enz.). Ik was totaal verbouwereerd en heb gelijk alles wat los en vast zit over NLD gelezen. Ik herkende mijn kind er niet in. Na 5 weken kreeg ik eindelijk het complete intelligentieverslag.

Er vielen mij gelijk een aantal dingen op, waardoor ik ging twijfelen aan het NLD verhaal. Ook wilde de neuroloog mijn zoon nog niet testen, omdat hij met z'n net 7 jaar nog veel te jong was. Ik ben vervolgens de gemaakte intelligentietest helemaal gaan ontleden. Daar kwam ik tot de volgende ontdekking: Ivo heeft een zwakke visuomotoriek en grafomotoriek! We waren al in groep 2 (op aanraden van de schoolarts) met hem naar de oogarts in het ziekenhuis geweest, maar die kon niks afwijkends ontdekken. Sterker nog, hij kan juist heel scherp zien.

Margriet

Reactie voor op de website?

66.68. Verdenking van lage spierspanning

Mijn zoontje van bijna 7 maand vindt het verschrikkelijk om op zijn buik te liggen. Begint binnen 1 minuut te huilen en legt zijn hoofdje dan neer. Als je hem optilt en op zijn voetjes wil zetten geeft hij totaal geen tegendruk. Ook wanneer ik hem onder zijn armen wil optillen is het net of ik geen grip kan krijgen doordat hij zijn armen zo ontspannen houdt en hij bijna uit mijn handen glijdt.

Vorige week zat hij bij iemand anders op schoot en ook deze persoon merkte op dat ze hem erg slap vond voor zijn leeftijd. Wanneer hij op zijn rug ligt is hij erg rustig. Probeert nog wel speelgoed binnen zijn bereik te pakken, maar doet geen enkele moeite voor speelgoed dat iets verder weg ligt. Door een beetje te googlen ben ik op deze site terecht gekomen en ik moet zeggen dat veel dingen mij erg bekend voorkomen. Ik moet me natuurlijk nog geen zorgen maken over dingen die er (nog niet) zijn, maar mijn gevoel zegt dat bij mijn zoontje wel een sprake zou kunnen zijn van lage spierspanning. Ik moet a.s. vrijdag naar het Consultatiebureau en zal dit dan ook zeker bespreken.

Bianca

Reactie voor op de website?

66.69. Lage spierspanning

Graag zou ik eens mailen met een van de moeders die ook een kind heeft met een te lage spierspanning. Mijn zoontje is 4 maanden en zijn grove motoriek loopt zo'n achter dat ze in het ziekenhuis zeiden dat hij de motoriek van een 1 maand oude baby had. Hij beweegt wel met zijn handjes en probeert ook zijn kroeldoekje en speeltjes die op zijn buik liggen te pakken.

Maar net wat Bianca schrijft, als ik hem oppak dan is het net of hij tussen mijn handen uit wil glippen. Hij houdt zich helemaal slap. Op zijn buik liggen vindt hij niet leuk, bovendien draait hij zijn hoofd niet weg van de grond (iets dat een oerinstinct zou moeten zijn).

Ik maak me heel erg zorgen. Gaat dit nog goed komen. In de toekomst kijken en/of zorgen maken voor de toekomst is niet goed, maar het zou mij helpen om verder te kunnen kijken dan het heden. Wellicht dat er wel toekomst in mijn zoontje zit. Nu zie ik het absoluut niet meer zitten!

Bianca kan jouw zoontje wel gewoon zijn hoofdje rechtophouden in zitstand, ook met 4 maanden? Hoe was je zoontje met 4 maanden? Maakt hij wel goed contact met mensen?

Ik hoop dat ik reactie krijg van die of gene.

groet

Reactie voor op de website?

66.70. Reactie voor Angelique

Hallo Angelique

Wat goed dat je zo actief zoekt naar oorzaken voor wat je opvalt aan je zoon. En ook dat je verschillende dingen uit probeert. Als ik je nog wat mag aanraden,aangezien me wel wat bekend voorkomt i.v.m. mijn zoon van inmiddels twaalf. Bezoek eens een manueel therapeut. Mijn zoon bleek het KIDD syndroom te hebben(dat wat KISS bij baby's heet)

Wij hadden al wat dingen geprobeerd met fysio maar dat sloeg niet aan.Nadat de manueel therapeut vaststelde dat hij een probleem in zijn nek had en dat oploste, sloeg de overige therapie veel beter aan. Bij onze zoon is er ook meer a.d.hand (vermoedelijk een Autistisch Spectrum Stoornis, zoals PDD-NOS etc.) maar door dit probleem op te lossen waren we een hele stap verder. Zijn motoriek is een stuk verbeterd. Hij valt niet meer en kan al veel netter schrijven.

Helaas zijn er nog erg veel kinderartsen die KISS/KIDD niet accepteren, maar als rechtgeaarde moeder weet jij het beste wat goed is voor je kind. Wil je meer weten dan kun je eens op de website Kiss-kinderen.nl kijken. Succes!

Alice

Reactie voor op de website?

66.71. Zelf ook te lage spierspanning, net als mijn zoon.

Al een poos geleden schreef ik over mijn zoon met lage spierspanning, scoliose, een onterecht advies Speciaal Onderwijs, en verdenking op AD(H)D, fragiele X syndroom, en syndroom van Marfan.

Inmiddels is hij doorgestroomd naar de 6e klas VWO, en doet 2 vakken extra. Zijn cijfers houden niet echt over, maar hij gaat het wel halen. Hij heeft in dec 2007 het Kerst Open Podium gepresenteerd, en meegedaan aan de NK debatteren. Je hoort het al: hier spreekt een trotse moeder, die dolblij is dat ze in haar zoon bleef geloven.

Maar de appel blijkt niet ver van de boom gevallen: Al meer dan 20 jaar heb ik last van mijn rug, maar dat heeft half NL. Nu blijkt dat ik zelf ook een te lage basisspierspanning heb, en 2 kleine scolioses. Dat dacht ik te verhelpen door veel te sporten, maar de spieren reageren tijdens rustfase daar verkeerd op, met verkrampingen en veel pijn. De scolioses doen de spieren nog verder scheeftrekken en verkrampen. Ik ben blij dat ik nu de oorzaak van mijn rugklachten ken, en er valt ook wat aan te doen: dezelfde oplossing als mijn zoon. De basisspanning van de spieren moet met gerichte training verbeterd worden. Ik hoop dat het resultaten gaat afwerpen. Ik mag gelukkig wel doorgaan met hardlopen, want daar knap ik altijd erg van op.

Ineke

Reactie voor op de website?

66.72. Te lage spierspanning bleek na 5 maanden SMA 1

Mijn zoontje van 4 maanden bleek een spierziekte te hebben. De ergste vorm van SMA. Deze kindjes worden nooit ouder dan 2 jaar, maar meestal nog geen 1 jaar. Mijn zoontje heeft op 4 april 2008 zijn laatste adem uitgeblazen. Hij heeft het heel moeilijk en heel erg zwaar gehad. De spierzwakte werd steeds erger en daardoor stopte zijn ademhaling. De spieren worden bij deze ziekte steeds dunner en dus slapper.

Levi heeft nu geen moeite meer.

Hij is een parel in Gods hand.

Marianne

Reactie voor op de website?

66.73. Slappe spierspanning maar waardoor?

Wij zijn nu al best lang aan het tobben met onze zoon van 6 jaar Hij is er een van een tweeling en hij heeft nu 6 jaar fysio en ook nog sinds een jaar logopedie. Al vanaf zijn geboorte zijn er dingen merkbaar qua motoriek, dat hij net voor alles harder moet werken dan een ander kind. Dat krijgt en nu ook door en dat is best pittig. Zelfs zo dat zijn zelfvertrouwen en zelf beeld en nu al een knauw door krijgen en hij is nog maar 6.

Iedere therapeut heeft weer zijn ideeen over wat er met hem aan de hand zou zijn maar in onze ogen en nu ook door de pscycholoog van het ziekenhuis is het een kwestbaar mannetje die emotioneel nog moet groeien en motorisch nog een aarige weg te gaan heeft. De hulp die we moeten geven vindt ik niet erg maar meer de onzekerheid of het van voorbijgaande aard is of niet en wat de oorzaak hiervan van is en dat blijft voor alsnog onduidelijk.

Maar we gaan ervoor om hem eerst weer lekker in z´n vel te laten zitten en toch alles maar stap voor stap te nemen. Ieder kind is anders maar het is goed te lezen dat er ook andere kinderen zijn met deze problemen en om de ervaringen te lezen van andere ouders. Tot die tijd voelde je best alleen staan.

Marja

Reactie voor op de website?

66.74. Kiss?

Hallo ouders, ik heb 2 zoontjes een van 3 en een van 12 weken. Sinds de geboorte van de jongste zegt mijn moedergevoel dat er iets niet klopt. Het begon met kreunen en ging later over in huilen en zelfs krijsen. Heeft 3 keer in het ziekenhuis gelegen en eerste diagnose was huilbaby. Later bleek dit een reflux te zijn hier medicijnen voor gekregen. Maar het huilen blijft. Moet volgende week weer bij de kinderarts komen, maar word niet serieus genomen. Wie weet wat?

PS: hij is ook in 2 uurtjes geboren met 38 weken en woog 2700; kon moeilijk zijn temperatuur vasthouden. Herkenbaar?

groetjes Samantha

Reactie voor op de website?

66.75. Lage spierspanning

Mijn zoontje had ook een lage spierspanning. En ik wil jullie niet alarmeren, maar mijn zoontje is na 6 maanden overleden. Ga alsjeblieft naar een fysiotherapeut en als het echt afwijkt naar een academisch ziekenhuis.

Ons zoontje heeft een bloedonderzoek gekregen op 5 maanden jonge leeftijd en daar kwam uit dat hij SMA 1 had. Een ernstige spierziekte. Slechts na drie weken dat wij wisten wat hij had is hij overleden. Het is echt ernstig.

Vaak gaan de doktoren eerst zoeken naar de meest voorkomende aandoeningen en komen ze te laat bij dit soort ziekten. Een academisch ziekenhuis weet wel van deze ziekte en zal het ook op het oog snel kunnen constateren. Het is een veel voorkomende ziekte, toch erg onbekend bij huisartsen, consultatiebureaus en plaatselijke ziekenhuizen.

1 op de 45 mensen is drager van deze erfelijke ziekte. Er worden 300 kinderen in een jaar geboren met deze ziekte. Best veel. Wees gewaarschuwd, maar niet in paniek. Het kan ook niks bijzonders zijn! Maar laat het nakijken!

Dus niet wachten, ga naar het ziekenhuis! Als het kan naar een academisch ziekenhuis. Lage spierspanning kan echt iets ernstigs zijn. Ook niet, maar je kan het maar beter weten!

groet Marianne

mail me gerust!

Reactie voor op de website?

66.76. Pelizaeus Merzbacher

Ook ons zoontje had van begin af aan opstartproblemen. Als eerste merkten we na een week of 6 dat z'n oogjes niet stil stonden. Hij had Nystagmus. Voor ons verging op dat moment onze wereld, niet wetende dat er nog iets veel ergers met hem aan de hand was. De loop der tijd viel ons op dat hij toch wel heel erg slap was. Hij kon zich amper verplaatsen als hij op de grond lag. Ook had hij heel veel moeite met het optillen en draaien van zijn hoofd. Via de huisarts doorverwezen naar een fysiotherapeut. Die stelde vast dat hij lage spierspanning had.

Ons viel ook op dat je weinig tot geen contact kon maken met hem. Ook de kinderneuroloog ( VU Amsterdam ) waar wij terug moesten komen voor controle van zijn oogjes was dat met ons eens. Nu was hij nog wel vrij jong en kon hij een kleine achterstand hebben, maar toch was het iets wat in de gaten gehouden moest worden. 2 maanden later moesten we weer terug komen. Situatie was niet veel veranderd. Gezien zijn achtergrond vond hij het raadzaam een MRI scan te laten maken van zijn hersenen. De kinderneuroloog heeft ons toen doorverwezen naar mevr. van der Knaap (VU Amsterdam).

Die heeft toen de scan uitgevoerd en nog div andere onderzoeken oa, een ruggeprik uitgevoerd en bloed afgenomen (ook van ons) 8 maanden hebben we op de DNA uitslag moeten wachten. Uit de onderzoeken is naar boven gekomen dat hij Pelizaeus Merzbacher heeft. Een verschrikkelijke ziekte. Hij is nu 2 jaar oud, maakt wel geluidjes maar praat niet. Ook lopen doet hij nog niet. Nog steeds krijgt hij volop therapie en gaat wonderwel wel vooruit qwa ontwikkeling.

Wat de toekomst brengen zal is nog een open boek. Neem geen risico met je kind, als je aan iets twijveld laat het dan tot op de bodem uitzoeken.

Reactie voor op de website?

66.77. Reactie op: Ook abnormale motoriek

Hallo,

Graag wil ik reageren op het stukje van Mirella, genaamd 'Ook abnormale motoriek'. Ik heb een dochtertje van nu 11 maanden. Zij kan sinds een paar weken zelfstandig zitten. Dit hebben we bereikt met hulp van een kinderfysiotherapeut. Ik herken veel in het verhaal van Mirelle. Mijn dochter zet namelijk meteen een keel op als je haar op de vloer op de buik legt. Als je haar echter op ons zachte bed legt begint ze meteen over het hele bed te rollen. Als ze op de vloer op de buik ligt tilt ze ook vaak haar handjes van de vloer, net als een vliegtuigje.

Mijn fysio zei hier verder niet zoveel van. Daarom vind ik het leuk om te lezen wat de fysio van Mirella daarover zei. We proberen nu om haar te stimuleren te gaan kruipen. Ze vindt dit helemaal niet leuk. Het lijkt wel alsof ze haar het liefst niet in wil spannen. Zodra het moeilijk begint te worden, geeft ze het op. Ze vermaakt haar prima op haar eigen manier. Ze mag heel graag op haar rug liggen en dan enthousiast met haar voetjes trappelen en met haar handjes slaan en dan erbij kraaien.

De kinderfysio voorspelde dat het waarschijnlijk vanaf nu nog wel zo'n 8 maanden kan duren voordat ze zelfstandig kan lopen. Ik hoop dat de oefeningen haar vruchten afwerpen en dat ze binnenkort leert te kruipen en te staan. Ik ben het er mee eens dat achterstand in de motoriek ook te maken kan hebben met mentale factoren en dat er niet altijd een lichamelijke oorzaak voor is.

Ik geloof dat mijn dochter veel meer zou kunnen als ze het echt zou willen en ze zich er voor in zou zetten. Ik ben in ieder geval blij dat ik de hulp van een kinderfysio ingeschakeld heb.

Gr. Bindina

Reactie voor op de website?

66.78. lage spierspanning

Wout heet onze zoon van bijna 9 maanden.Sinds zijn geboorte een tevreden, rustig mannetje dat welliswaar moeilijk zelf de slaap kon vatten, dus hielpen we een handje door hem in te bakeren. Hij slaapt momenteel nog steeds in de bakerzak.

Omdat hij zo makkelijk en tevreden was(en nog is) vonden we het wel prima als hij lekker in de box op zijn rug lag en aangezien we merkten dat hij het in buikligging totaal niet naar zijn zin had, lag hij al snel weer op de rug.
Tot met een maand of 7/8 we toch wel vonden dat hij maar weinig bewoog. Op CB dit aangegeven, ook dat hij in buiklig zijn hoofd niet op kan tillen
Verpleegkundige stuurde ons door naar de kinderfysiotherapeut. Er zijn nu een aantal doelen voor Wout gesteld. We zijn nu 3 keer bij FT geweest en zijn flink aan het oefenen. Tot nu toe zien we weinig vooruitgang. FT denkt niet dat er iets achter zit, maar dat hij gewoon een slappe baby is. Hij beweegt trouwens ook nauwlijks met zijn beentjes, draait af en toe naar zijn zij. En meer niet. Wij maken ons zorgen en willen eigenlijk wel eens dat hij onderzocht wordt, maar wat doe je als de FT aangeeft dat dit nog niet nodig is?Heel moeilijk... Moeten we nou op onderzoek staan, of toch maar afwachten...??
Diana

Reactie voor op de website?

66.79. Mijn dochter is 11m en kan niets

Hallo mijn dochter is bijna 11m en ze doet nog niets. Ze is wel geboren met een nierafwijking en is 2 keer geopereerd. Ze heeft nu een stoma, een gaatje onder haar bikinelijn en de 3de februari moet ze terug geopeerd worden. Maar de 24ste moet ik terug naar Gent en dan gaan ze me zeggen wat er gaat gebeuren. Ze heeft een duplex aan haar linkernier. Dat hebben ze gezien toen ik 20 weken zwanger was.

Salma

Reactie voor op de website?

66.80. Spieren

Hoi hebben jullie de scan inmiddels al gedaan? Mijn dochter krijgt ook een scan, ze is 7 maanden en heeft waarschijnlijk ook iets met haar spieren ze noemde het hypotonie. Mijn dochter heeft ook geen zuigreflex. Ben er echt van geschrokken en hoop dat alles goed komt. Ik weet niet wat ik er allemaal van moet verwachten.

groetjes Linda

Reactie voor op de website?

66.81. Extreem trage ontwikkeling

Ik ben moeder van een zoontje van ruim 17 maanden. Hij was altijd al slap, maar het is onze eerste zoon dus we wisten niet beter. Het woord hypotonie hoorden we voor het eerst bij het CB. Hij had moeite met zijn hoofdbalans. Rompbalans heeft hij nog niet, dus hij kan nog steeds niet zitten. Hij rolde met 12 maanden van buik naar rug. Van rug naar buik zal hij niet doen omdat hij buiklig vervelend vindt.

Verder is hij traag met spelen/grijpen en praten. Hij lijkt alles wel best te vinden. Een makkelijk en relaxed kind, zou je zeggen. Luie kinderen schijnen niet te bestaan, aldus enige artsen. Veel onderzoeken gehad: MRI-scan, neuroloog, orthopeed, klinisch geneticus, bloed- en urineonderzoek. Daar is niets uitgekomen. Ook heeft hij osteopathie en acupunctuur gehad.

We gaan elke 2 weken met hem naar de fysiotherapeut. Dat is niet leuk, omdat we dan zo met zijn achterstand geconfronteerd worden. Hij wordt wel wat sterker maar het gaat zo langzaam. We maken ons zorgen. Wat is er aan de hand? Kan hij ooit lopen? Ik las iets op de site over een jongetje dat leerde lopen met beugels en dat dat jongetje vroeger waarschijnlijk mank zou zijn geworden.

Heeft iemand tips? Of reacties? Alles is welkom.

Hartelijke groeten, Margo S.

Reactie voor op de website?

66.82. Mijn zoon heeft dezelfde aandoening en is inmiddels 11

Weet niet hoelang geleden het is dat dit onderwerp hier is neergezet. Ik ben een moeder met een zoontje die geboren werd met nystagmus gelijk de eerste week. Na vele onderzoeken in het amc, waarbij ik de ruggeprik heb ontzegd omdat ik vond dat ze al zoveel testen hadden gedaan, en in het bloed genoeg zouden moeten kunnen vinden.

En werd ook deze ziekte geconstateerd, nou moet ik zeggen het waren onzekere jaren, het is natuurlijk nooit leuk te horen dat je kind een afwijking heeft of gehandicapt is.

Mijn persoonlijke ervaring is dat ik altijd heb gekeken hoe happy hij wel niet in zijn vel zat. En met het Mee amstel aan de zaan, destijds heb ik kunnen zorgen dat hij op een dagverblijf kwam te zitten met meervoudige gehandicapten kinderen. Waarbij hij goed gestimuleerd word.

Hij kan voor zijn doen best veel, en hij is heel pienter en leert nog steeds dingen bij. Er zijn ook 5 verschillende gradaties van PMD. Er is ons ook nooit gezegd welke hij heeft. Ik vond het eerste instantie niet eens meer belangrijk na zovele onderzoeken wat hij had maar hoe wij het beste hem konden stimuleren zodat hij toch menswaardig kon opgroeien en dat doet hij.

Kolf

Reactie voor op de website?

66.83. Tenenlopen

Onze tweeling van zes lopen op hun tenen. Ook onze twee oudste zonen hebben dit gedaan en dit is vanzelf weer over gegaan. We waren afgelopen week bij de kinderarts en hebben het eens voorgelegd. Hij constateerde stijve enkels en verkorte achilispezen bij onze tweeling. Nu moeten we daar mee naar een kinder orthopeed om na te laten kijken wat er aan de hand is. Ze kunnen wel gewoon op een platte voet staan maar op hun hakken lopen geeft wel problemen. Wij denken zelf dat dit wel weer over gaat en hebben geen zin in Fysio en spalken e.d, dit stond op de site van kinderorthopedie dat dat geen zin heeft. Wie heeft daar ervaringen mee?

Jessica

Reactie voor op de website?

66.84. Reactie op Diana

Beste Diana,

Het kan zijn dat er met je kindje (hopelijk) niks ernstigs aan de hand is, maar het kan natuurlijk wel, hoe hard dit ook klinkt. Bij ons was dat namelijk wel het geval. Zie tekst 61.76. In jouw geval zou ik je adviseren contact op te nemen met een specialist op dit gebied. Weet je meteen waar jullie en je mannetje aan toe zijn. Ben je meteen bij de beste en juiste persoon voor alle eventuele vragen en onderzoeken.

Suc6

Reactie voor op de website?

66.85. Lage spierspaning

Hoi, bij mijn zoon van 6,5 is nu ook lage spierspanning gekonstateerd. Hij zit op mrt gym en dat vond de school dokter te weinig resultaat na 2 jaar mrt gym. Hij moets maar eens naar de fisiotherapie. Dat gedaan, en die konsulteerde dat hij een lage spierspanning heeft. Hij krijgt nu fisio voor de fijne motoriek. Wie heeft hier meer ervaring mee?

Iemelda

Reactie voor op de website?

66.86. ook een late loper

Onze dochter liep pas met 2 1/2. In het kinderziekenhuis constateerde de fysio een lage spierspanning en hele losse gewrichten. Ze is nu bijna vier en rent nu pas goed (nog wat zwabberende benen, maar ze komt vooruit). Ze is door de kinderarts gezien om te kijken of het geen aandoening van het één of ander was, maar daar was geen reden toe. Fysio hebben wij maar kort gedaan. Het waren vooral activeringsoefeningen en die kunnen we zelf ook prima verzinnen.

Een olympische medaille zal ze niet halen (net als haar moeder en oma, met dezelfde symptomen), maar ze komt goed vooruit.

Reactie voor op de website?

66.87. Linda: hypothonie 6.80 en Iemelda 6.85

Hallo Linda en Iemelda,

Toen mijn zoon een lage spierspanning had, hadden ze het ook over hypotonie. Dat is gewoon de medische term voor een (te) lage spierspanning. Niet iedereen heeft dezelfde spierspanning. Te hoge spierspanning is ook niet ideaal, deze mensen kunnen moeilijk ontspannen. Mijn zoon was 20 maanden toen hij los ging lopen, en heeft nu 20 jaar oud, het VWO gehaald en voor de 3e keer de 10 km hardlopen uitgelopen, nu in 57 minuten. Het komt echt wel.Het is uitvogelen wanneer hulp vragen en wanneer niet. Teveel hulpverlening is ook niet goed. Door de lage spierspanning komt hij sloom over, daar heeft hij gericht aan gewerkt met presentatievaardigheden.Veel sporten heeft ook geholpen.

Ine

Reactie voor op de website?

66.88. Ontwikkelingsachterstand bij een baby van 11 maanden

Onze zoon Jesse van 11 maanden heeft ook een achterstand. Hij kan wel op zijn zij draaien, maar nog niet omrollen. Pakt ook nog geen speelgoed en volgt ook nog niet goed met zijn ogen. Zitten lukt maar een klein beetje met steun in zijn rug. Als hij te lang zit, valt hij om. Heeft al veel onderzoeken gehad, zoals mri scan, chromosomentest en allerlei bloedtesten. Wie heeft hier ervaring mee met zijn of haar kind, want wij weten het ook niet meer. Verleden week zeiden ze in het ziekenhuis dat hij misschien wel zwaar gehandicapt zal zijn. Maar wij geloven dat niet.

Herman

Reactie voor op de website?

66.89. Ik snap dat je wil wachten

Het is heel begrijpelijk dat je wil wachten.

Mijn zoontje van 7 heeft het cerebellair syndroom. zijn motoriek was niet zo goed maar hij was vroeg wijs en liep zelfs al met 11 maanden. Dus huisarts was ook niet zo snel pas met 3 jaar is er bij hem Nystagmus geconstateerd met min 4.75 en min 5.25 Dan schrik je wel. Het is in zijn geval een erfelijke aandoening , zijn jongere neefje(die al met 1 jaar diagnose heeft) had er ook nog een hypotonie bij. En daar is wel sneller gehandeld.

Ik dacht er het zelfde als jullie over en heb het allemaal een beetje op zijn beloop gelaten. Tot ik hoorde dat mijn zoontje met bril maar tussen 30 en 40 % ziet en dat dat nooit zal verbeteren(hij mag dus bv nooit autorijden'. Inmiddels was ik weer zwanger. Nu is dat zoontje 1,5 en heeft Hypotonie(lage spierspanning) ik had toch wel wat meer willen weten over de erfelijkheid. Ik zou hem voor geen goud willen missen, maar waar dit naar toe leid in toekomst is onzeker. En bovenal het is een grote knul en om hem overal naar toe te dragen enz is wel erg zwaar hoor.

Hoop dat ie met de kinderfysiotherapie vooruitgang gaat boeken en misschien wel gaat lopen. (het verhaal is nog langer maar stop nu maar)

Groet, Folkje

Reactie voor op de website?

66.90. Onvoldoende spierspanning en losse gewrichten

Hallo,

mijn zoontje van 15 maanden heeft ook onvoldoende spierspanning en losse gewrichten. Hij is vorige maand doorgestuurd naar kinderarts en hij is bij fysiotherapie geweest, zij vonden dat hij nog geen baat had bij fysiotherapie o.a. vanwege zn jonge leeftijd. Ook heeft hij een hersenscan gehad MRI scan. Hiervan krijgen we volgende week de uitslag, want de vraag is of onvoldoende spierspanning vanuit zn hersentjes komt of dat dat gewoon bij hem hoort zeg maar, omdat hij nou eenmaal wat trager is enzo. Maar een MRI scan van de hersentjes is helemaal niet eng hoor, je kind merkt er als het goed is niets van omdat het een slaapmiddel van te voren krijgt (bij ons in het ziekenhuis ging het zo).

Mijn zoontje is dus ook erg laat met alles. Kruipt sinds kort, maar kan bijvoorbeeld nog helemaal niet staan. Die zal ook wel voorbij de 2 zijn eer dat ie kruipt. Maar maakt ons niets uit, ALS hij het maar op een gegeven moment gaat doen.

groetjes Marjolein, moeder van Maryam en Yunes

Reactie voor op de website?

66.91. Herkenbaar

Hoi Marjolein

Heel herkenbaar. Ik ben benieuwd wat er uit de onderzoeken komt bij jullie

Als je wilt mag je me mailen,

Gr,

Reactie voor op de website?

66.92. Gesloten vuist, soms gekrimte tenen en heel toch wel vrolijk

Zijn er wil eens ouder met kinderen met deze probleem? Heel moeilijke bevalling gehad, baby werd geboren met een vacuum, niet gehuild, bleef boxen met handjes, daarna hoge koorst, met volgens kinderarts epileptiche aandoeningen, bleef een paar dagen in ziekenhuis onder slaapmiddel, tregetol, maar sinds hij is ontslagen nooit meer een aanval gehad, neuroloog schreef nog steeds tregetol drank, maar ik geeft hem niet. Hij is elf maanden, maar is heel traag.

Ruth

Reactie voor op de website?

66.93. Trage motoriek

Mijn baby heeft een heel trage motoriek, is nu 1jaar 2maanden. Ik wou weten of er ook ouders zijn die hun baby tregetol geven.

Ruth

Reactie voor op de website?

66.94. Spierslapte en PVL

Hallo,

Onze jongste zoon Jenne is geboren met hypotonie. Kroop vrij laat en liep pas op 24 maand. Wij hebben toen na enorm veel fysiologische onderzoeken die niets uitwezen een MRI scan laten nemen en er werd zeer lichte PVL (periverticulaire leukomalacie) vastgesteld in de witte stof van de hersenen. Dit is schade in de hersenen door celdood die bekend is bij premature kinderen. Onze Jenne is echter geen prematuur. De oorzaak van de PVL is een mysterie dat we wellicht nooit zullen te weten komen. We hebben de ganse historiek van de draagperiode onderzocht, maar nergens werden verdachte symptomen bij mijn vrouw gevonden, zoals verhoogde bloeddruk, wat soms PVL kan veroorzaken.

Het enige dat men ons wist te vertellen is dat de schade wellicht op 6 maand na de conceptie is opgetreden. De schade in de witte stof zorgt er voor dat de signalen die naar de spieren lopen of vice versa trager verwerkt worden in de hersenen, waardoor deze kinderen een zwakkere motorische coordinatie hebben. Ook de spierslapte kan hierdoor veroorzaakt worden omdat de signalisatie naar de spieren verstoord is.

Jenne is nu 3 en een half en gaat naar de kleuterklas waar hij extra begeleiding krijgt en fysiotherapie voor fijne en grove motoriek. Ook praten gaat langzamer, wat natuurlijk ook aan het probleem met fijne motoriek is gelegen. We hebben een cognitieve test laten doen en hij scoorde daar 101, wat dus gemiddeld is en voorlopig niks abnormaals. Cognitieve testen zijn echter op die leeftijd niet zo betrouwbaar, dus we moeten nog wat afwachten wat dit op latere leeftijd wordt.

Ik vermoed dat er toch verscheidene ouders moeten zijn met een prematuur kind waarbij ook PVL werd vastgesteld. We zijn benieuwd hoe het deze kinderen is vergaan, vooral bij kinderen waar de PVL zeer licht is. Alle info is meer dan welkom.

Geert

Reactie voor op de website?

66.95. Slappe spieren

Hallo Allemaal,

Ik heb net eens zitten surfen op internet en kwam op deze site terecht. Bij het lezen van de vele verhalen zit er misschien wel iemand tussen die mijn verhaal herkent.

Onze dochter Réza is nu bijna 6 maanden. Het arme grietje heeft al het nodige doorstaan. Laag geboortegewicht en lengte, net 2 maanden oud opgenomen met het Rhinovirus. Vandaaruit dacht de kinderarts dat er iets met haar is. Ze vindt haar een slappig meisje, chromosomenonderzoek gehad daar is niets uitgekomen. Nu loopt het stofwisselingsonderzoek nog.

De KA vindt dat ze een groot hoofd heeft en dat is ook zo. Haar armpjes zijn aan de korte kant. Ze heeft bijzondere oren en een iets grotere mond. En plooitjes bij de ogen (die zie ik overigens niet). Eind januari is ze opgenomen met het RS virus. Daarvoor moest ze naar het UMC in Groningen aan de beademing. Na 2 weken weer terug naar ons ziekenhuis. Daar nog een week gelegen en toen terug naar huis. 2 dagen later opgenomen met heftige buikgriep. Weekje ziekenhuis en toen weer naar huis. Nu heeft ze last van haar luchtwegen. Waarschijnlijk een nasleep van het RS virus.

Ze kan dus nog steeds niet haar hoofd alleen recht ophouden. Een aantal sec houdt ze dat vol. Als ik haar op schoot heb dan is het als of haar rompje nog niet helemaal mee wil werken. Ze heeft een achterstand van ong 4-6 weken. Wij denken en hopen dat dat komt door al die ziekenhuisopnamen. Ze heeft daar alleen maar gelegen. Weinig voeding gehad enz. Dat is inmiddels mooi bijgetrokken hoor. Ze weegt ruim 6 kilo en doet het goed. alleen dat lichamelijke baart me toch wel zorgen.

Wie herkent dit?

We hebben ook al een fysio maar die doet "nog" geen uitspraak. Ze moest eerst maar eens aansterken. Dat is nu gebeurd dus we gaan weer flink in therapie. Maar verder.. iemand enig idee?

Sandra

Reactie voor op de website?

66.96. 22Q 11 Deletie Syndroom

Reactie op Zoontje slaat fases over

Hallo,

Onze zoon Björn is bijna 1 jaar en rolt niet en kan nog niet zelfstandig zitten. Björn heeft het 22Q 11 deletie Syndroom. Hierbij gaat alles langzamer. Ik zijn mams dus heeft het ook. Wij weten dit pas sinds kort dat ik het heb. Door mijn zwangerschap zijn we daar achtergekomen. Björn is heel ziek geweest, heeft een hartoperatie ondergaan. Daardoor kon Björn ook niet zelf eten. Sinds kort kan hij dit zelfstandig. We zijn zo blij en trots op hem.

Björn draait op zijn linker en recehter zei. Maar NIET op zijn BUIK. Hier heeft hij dus ook een hekel aan. Wij krijgen ook fysio, en hebben hier best goede hulp van. Alles komt van zelf goed. Ook al is het niet altijd leuk dat het iets langzamer gaat. Bij mij gaat het ook zo, alleen nu pas weet ik waarom, en accepteer dit nu beter.

Beste mensen wat ik wil zeggen is dat het bijna altijd goed komt. Het heeft gewoon zijn tijd nodig. Niet ieder kind is even snel.

Geef hun de tijd, en laat ze gewoon kind zijn.

Zijn er meer mensen bekend met het 22Q 11 deletie Syndroom? De vcf site ken ik al.

Bij mij merk ik dat ik moeilijk kan rekenen, en moeite heb met lopen, vooral afdalen is eng. Rol trappen is eng. Maar we proberen het altijd. En blijven gewoon door gaan. Ook faal angst, en altijd al problemen met me gewicht gehad. Dit merk ik nu ook bij Björn. Alleen hij moet aan komen, en bij zijn moeder moet het er af. Zo gek!

Wilma

Reactie voor op de website?

66.97. Erge achterstand motoriek

Hoi, wat ben ik 'blij' dit te lezen. Mijn zoontje van bijna 18 mnd kan ook nog niet staan/lopen en kruipt pas sinds een week. Ik zou graag met meerdere hier in contact willen komen. Fysiotherapie heeft hij al 8 maanden maar het schiet niet op. Volgende week krijgt hij bloed/urine onderzoeken om te kijken of er meer aan de hand is. Heeft iemand hier ook ervaring mee?

Grtjs Sabine

Reactie voor op de website?

66.98. Erge achterstand motoriek

Reactie op Vcf-syndroom

Hoi Sabine,

Weet je niet ieder kind is even snel, en natuurlijk zou ik het leuk vinden als Björn Zou gaan kruipen of iets. Ons ventje is dan heel ziek geweest. Maar misschien is jou zoontje wel gezond! Geef het gewoon de tijd, dan komt alles goed. En ik weet het is niet altijd makkelijk. En je krijgt vaak van iedereen te horen, moet hij niet dit al kunnen of moet hij niet dat kunnen. Maar de kids doen het op hun tempo! De kleintjes zijn zo sterk, wij hebben dit zo van dicht bij mee gemaakt. Ik hoop dat ik je wat steun heb kunnen geven, want makkelijk is het zeker niet! Je kunt trots op je kleintje zijn!

Succes

Groetjes Wilma

Fysio hebben wij veel aan, de fysio zegt ook dat ons ventje elke week vooruit gaat. Dit doet ons goed.

Reactie voor op de website?

66.99. Hypothonie en groot hoofd

Reactie op slappe spierspanning

Aangezien niet duidelijk is van wanneer de berichten dateren; dit is geschreven op 16 november 2010; hierbij een reactie naar aanleiding van een paar berichten hierboven over kind met lage spierspanning en een groot hoofd. Dit kan wijzen op het Cowden syndroom; vrij zeldzaam, althans men vermoedt dat het meer voorkomt, maar dat het nog niet bekend is. Wellicht iets om na te vragen bij de kinderarts bij vragen.

Beatrijs

Reactie voor op de website?

66.100. Dochtertje met slappe spierspanning (hypotonie)

Hallo allemaal

heb al een paar keer alles gelezen en wil nu toch reageren. Ons dochtertje Lieke, nu 26 maanden, heeft hypotonie (slappe spierspanning) en hypermobiliteit (soepele gewrichten). Ook zij was laat met de ontwikkeling, ging omrollen met 10 maanden, zelf zitten met 17 maanden, optrekken tot staan 18 maanden. Nu is ze bijna 27 maanden en loopt ze langs alle meubels en stapt over. Sinds 1,5 jaar krijgt ze fysio en een jaar manuele therapie en sindskort ook logopedie.

Ook zijn er een aantal onderzoeken geweest en nog gaande in het ziekenhuis zoals: oogtest, gehoortest, mri scan, genetisch onderzoek en nu binnenkort een hersenfilmpje. Uit de mri scan kwam naar voren dat ze het in de zwangerschap of tijdens de bevalling het even moeilijk heeft gehad en daardoor littekenweefsel (witte plekjes )in de hersentjes heeft. Verder was alles gelukkig goed met de hersentjes.

Omdat ons meisje zo vooruit gaat, waren ze erg positief in het ziekenhuis. Maar toch maken we ons al een hele tijd erg zorgen omdat er niks zeker is over haar verdere ontwikkeling. Ik hoop dat er mensen zijn die iets positiefs te vertellen hebben, die hier ervaring mee hebben, omdat we toch soms lezen dat er kindjes met hypotonie in een rolstoel zitten.

Veel liefs, een bezorgde maar ook apetrotse mama

Reactie voor op de website?

66.101. Slappe zoon van 10 mnd oud

Hoi,

Uit jouw verhaal herken ik mijn zoontje van 10 mnd oud. Hij kan maar een paar seconden los zitten, staan is heel moeilijk bij hem rollen van buik naar rug heel af en toe. Hij heeft drie weken in ziekenhuis gelegen omdat hij aanvallen kreeg dus een soort van epelepsie (syndroom van west) wat hij heeft.

Hij gaat al bijna 2 mnd naar de fysio, maar we zien niet echt een vooruitgang bij hem, kun je mij misschien wat tips geven wat ik verder kan doen, heb helemaal geen idee en maak me er heel erg zorgen om.

Groetjes, Sarika

Reactie voor op de website?

66.102. Lage spierspanning

Reactie op Dochtertje met slappe spierspanning (hypotonie)

Hallo, ik heb een dochter met down syndroom. Zoals jullie misschien wel weten, hebben die ook vaak lage spierspanning en dus ook flexibel. Met mijn verhaal wil ik jullie een hart onder de riem steken, omdat niemand mij ook wat kon vertellen.

Mijn dochter is nu 11 jaar. Ze kon niet omrollen kruipen en dergelijke en kreeg om de week (of twee kinder fysio) preverbale logopedie. Ze ging lopen met twee jaar; achter een kinderbuggy heeft ze heel wat kilometers gemaakt. Twee jaar lang liep ik met haar de trap op en af. Wat ik wil zeggen is dat het allemaal wel lang duurt, maar vooral als de professionals tevreden zijn, heb dan maar vertrouwen, je doet wat je kan.

Waar je misschien meer expertise kunt vinden is bij de SDS ( stichting down syndroom). Niet omdat je kind dat heeft, maar omdat veel Down kinderen dat wel hebben. Mijn dochter kon als baby zelfs niet lachen!!! Moet je haar nu zien, ze fietst zelfs zelfstandig! Dat durfden we toen nog niet te dromen!

Liefs Anne-Mae

Reactie voor op de website?

66.103. Reactie slappe zoon 10 mnd oud

Hallo Sarika,

Misschien is het een idee om je zoon eens na te laten kijken door een osteopaat? Die behalen enorm veel succes bij kinderen. Hoe jonger , hoe meer resultaat. Ik zou wel even doorzoeken naar eentje die in kinderen is gespecialiseerd. succes!

Debbie

Reactie voor op de website?

66.104. Slappe spieren

Reactie op Slappe spieren

Hoi,

We herkennen jouw verhaal wel. Onze zoon is ook regelmatig ziek. En heeft ook regelmatig virussen. En ziet er iets anders uit, oren staan anders. Amandel vormige ogen. Niet heel erg, hij is super lief, en heeft nog meer het nodige mee gemaakt. Het lijkt er op dat het bij u kindje 22 q 11 kan zijn, maar ja een arts ben ik zeker niet. Maar misschien kunt u eens kijken op de site. Het gaat goed komen, maar soms zijn kleintjes wat langzamer dan andere, geeft niks. Geniet van u kindje.

Ps: Zie eerder bericht over ons zoontje Björn, fysio heeft ons ook stap voor stap geholpen.

Groetjes Wilma

Reactie voor op de website?

66.105. Billenschuiver

Reactie op Achterstand grove motoriek

Hoi Angelique,

Ik zou mij geen zorgen maken, mijn zoontje is ook een billenschuiver geweest. Hij liep pas met 25 mnd. Hij is nu 28 mnd en doet het geweldig! Bij mijn zoontje was het waarschijnlijk luiheid (waarom zou je gaan lopen als het zo ook kan) maar ook wel angst. Mijn zoontje is een denker en heel voorzichtig met alles. Ben nu nog onder controle van een fysio ( lage spierspanning) maar volgens haar komt het helemaal goed! Veel op blote voeten lopen en vooral op zand en gras.

Wat heel opvallend is, is dat zijn fijne motoriek weer bovengemiddeld goed is. Sterkte! groetjes Joyce

Reactie voor op de website?

66.106. 30 maanden nog niet kan lopen/ Body Stress Release?

Mijn zoontje is op 5 dec 2008 geboren maar kan nog niet lopen. Alle onderzoeken zijn gedaan, geen reden is gevonden.

Ik weet niet of het ook BSR kan zijn. Is iemand die hier ervaring mee heeft, wil je dan graag een advies geven? Alvast bedankt!

An

Reactie voor op de website?

66.107. Laat lopen

Onze dochter is pas gaan lopen een mnd voordat ze 3 werd. Haar grove motoriek is niet optimaal, ze valt vaak en breekt dan ook iets. Ze heeft PDD-NOS en ADHD. Met medicijnen is het een heel normale meid, alleen wat rommelig/chaotisch.

Liesbeth

Reactie voor op de website?

66.108. Snel breken (voor Liesbeth)

Reactie op Laat lopen

Hoi Liesbeth,

Hoe vaak breekt je dochter iets? Zelf heb ik namelijk de ziekte Osteogenesis Imperfecta, waardoor ik al 40 keer iets gebroken heb, ook als kind zijnde veel. Ik liep dan ook niet. Misschien is er niets aan de hand maar omdat je schreef dat ze vaak wat breekt moest ik hier aan denken.

Groetjes Danielle

Reactie voor op de website?

66.109. Dochter slaat fases over!!

Reactie op Zoontje slaat fases over

Mijn dochter slaat ook fases over ze is nu 20 maanden ze heeft nooit gekropen ze had een hekel aan buikligging ze heeft ook fysio gehad maar daar zijn we niet verder mee gekomen want ze kan het gerust maar ze is lui en dat zei de fysio ook ze had sterk haar eigen willetje ze kon gerust omrollen van rug naar buik en andersom dat zag de fysio ook. Ze bleef als het ware hangen met haar grof motoriek en nog steeds een beetje!!

Ze gaat nog steeds niet zelf van lig naar zithouding wel als ik haar steeds een vinger geef als ze uit bed gaat dan trekt ze zich uit eigen kracht op maar niet zelfstandig!!

Sinds kort kan ze aan de hand lopen dat is sinds een aantal weken maar als ze op haar kont valt trekt ze zich op als ik haar een vinger geef maar niet zelstandig bijv aan de tafel of dat ze op haar knietjes gaat zitten om zich op te trekken!!

Is het normaal dat ze dat nog niet doet met 20 maanden?? Ik weet het niet want lopen aan de hand doet ze prima!!

Sylvia

Reactie voor op de website?

66.110. Zoontje 29 mnd kan nog niet lopen

Is er voor iemand het verhaal van mij misschien bekend. Heb een zoontje die vanaf 8 mnd oud epilepsie (syndroom van west) is ontdekt. Toen werd hij opgenomen in ziekenhuis. Kreeg medicijnen daar en het ging goed verder met hem alleen had hij een ontwikkelingsachterstand. Maar hij begint sinds een maand geleden weer mini schokjes te krijgen, weer een extra medicijn gekregen. Maar hij blijft wel nog aanvallen krijgen. Daarvoor gebruikte hij 3 soorten medicijnen 2 keer per dag. De dokter ook gewaarschuwd.

Maar ikzelf maak me heel erg zorgen over hem, omdat het zo goed ging met hem en weer dit opeens. Hij kan nog steeds niet los lopen met steun wel. Kan iemand mij hiermee helpen wat ik verder het beste met hem kan doen, zodat ik me minder zorgen over hem maakt.

Gr. Sarika

Reactie voor op de website?

66.111. Vraagtekens

Na alle verhalen te hebben gelezen moest ik ook zelf mijn verhaal kwijt. Ik en mijn man hebben 4 kinderen. Onze Joshua is 3 en hij is toch een beetje anders dan de rest. Tot zijn eerste levensjaar was er eigenlijk niet veel bijzonders alleen dat hij wat rustiger was da de rest. Maar daarna leek het wel of zijn ontwikkeling veel langzamer ging. Hij ging bijvoorbeeld wel staan maar los lopen deed hij niet, het leek wel alsof hij het eng vond. Toen hij 22 maanden was liep hij voor het eerst los. Wel met de armpjes in de lucht en wijdbeens, maar hij liep. Ook praten deed hij weinig en was af en toe flink gefrustreerd.

We besloten om extra na het CB te gaan en we werden doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar maakte de arts zich niet echt zorgen maar Joshua kreeg wel fysio en logo. Sinds hij fysio heeft gaat hij langzaam vooruit maar momenteel staat het weer stil. Hij heeft een lage spierspanning en na onderzoek bleek dat hij 1.8 jaar achterloopt in zijn grove motoriek. Daar schrok ik best van. Hij is nu drie jaar, hij kan nog niet rennen, heeft moeite met op/afstapjes, loopt erg met zijn voeten naar buiten en zakt erg door zijn enkels. Ook tijdens het lopen zakt hij wel eens door zijn enkels en heeft dan gewoon pijn en dan breekt mijn hart om ons mannetje zo te zien. Ook praten gaat nog niet echt goed en volgens de logo is zijn begrip erg slecht, al ervaren wij dat niet zo.

We hebben thuis wel moeite met zijn gedrag en kan soms panisch reageren wanneer er bijvoorbeeld iets op zijn vinger zoals boter van zijn broodje. Zijn dagen wisselen ook heel erg, hij heeft echt goede en slechte dagen en wanneer er een griepje of verkoudheid aan zit te komen dan valt hij helemaal terug en hebben we het gevoel alsof we weer helemaal overnieuw moeten beginnen. Inmiddels heb ik gesprekken gehad met stichting MEE en binnenkort worden we opgeroepen voor onderzoek.

Het is een lang verhaal maar ik moest het even kwijt, is het misschien herkenbaar voor sommigen?

Groetjes Danielle

Reactie voor op de website?

66.112. Voor Danielle

Jullie verhaal is zo herkenbaar, Danielle. Onze zoon van vijf heeft waarschijnlijk aangeboren hersenletsel en dat weten we nu dus pas. Zelf hebben wij goede ervaringen met Groot Klimmendaal in Arnhem. Misschien en tip?

Ingrid

Reactie voor op de website?

66.113. Reactie op Anne

Reactie op Reactie op fysio/ lage spierspanning ed. (38.35)

Beste Anne, onze zoon is 3,5 jaar oud en kan nog niet praten, kan jouw zoon nu wel praten? Wat hebben jullie allemaal gedaan om hem te helpen?

Alle tips zijn welkom.

Alvast bedankt.

Geeta

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Laat lopen

 1. De kinesitherapeut
 2. Bang om te vallen
 3. Lage spierspanning
 4. Een paar maanden later
 5. Lage spierspanning
 6. Lage spierspanning
 7. Lage spierspanning
 8. Ook een zoontje met vertraagde motoriek
 9. Motoriek
 10. Aan Claudia
 11. Lage spierspanning en school
 12. Slappe spierspanning
 13. Voor Esther
 14. Vcf-syndroom
 15. Slappe spierspanning
 16. slappe spierspanning
 17. Motoriek
 18. Slappe spierspanning
 19. Achterstand grove motoriek
 20. Motoriek
 21. Slappe spierspanning
 22. Spierspanning
 23. Motoriek
 24. Reactie voor prulleke en vervolg achterstand grove motoriek.
 25. Laat lopen
 26. Reactie Body Relaese
 27. Spierslapte door epilepsie?
 28. Zoontje slaat fases over
 29. Lage spierspanning
 30. Lage spierspanning!
 31. Reactie op Body Stress Release
 32. Nystagmus, vertraagde motoriek
 33. Dochter slaat ook fases over
 34. Reactie dochter slaat fases over van patrizia
 35. Reactie op fysio/ lage spierspanning ed. (38.35)
 36. Lage spierpanning
 37. Niet de enige!
 38. Ook abnormale motoriek
 39. Positieve ervaring met Body Stress Release
 40. Zwakke spierspanning
 41. Vervolg
 42. Lage spierspanning; vervolg 43.41
 43. Reactie op lage spierspanning (hypotonie)
 44. Reactie op Angeligue: vertraagde motoriek en school (wel of niet naar speciaal onderwijs)
 45. reactie op 43.42
 46. Motoriek
 47. Lage spierspanning hypotonie
 48. Body stress release
 49. Laat lopen
 50. Herkenning
 51. Reactie op ook abnormale motoriek
 52. KISS Syndroom
 53. Motorische achterstand
 54. Onze zoon van 2,5 heeft ook slechte ontwikkeling van grove motoriek
 55. Motorische ontwikkelingsachterstand
 56. Reactie body stress release
 57. Wat nu?
 58. Lage spierspanning, laat met lopen.
 59. Er is hoop bij spierslaptes!
 60. Ben hier niet mee bekend
 61. Herpes virus
 62. 11 maand en nog niet kruipen/optrekken
 63. Re: 11 maand en nog niet kruipen/optrekken
 64. 11 maand en nog niet kruipen/optrekken
 65. Verbale ontwikkelings dispraxie
 66. Slappe spierspanning, overbeweeglijke gewrichten, dromerig gedrag
 67. Oppassen met stempeltjes
 68. Verdenking van lage spierspanning
 69. Lage spierspanning
 70. Reactie voor Angelique
 71. Zelf ook te lage spierspanning, net als mijn zoon.
 72. Te lage spierspanning bleek na 5 maanden SMA 1
 73. Slappe spierspanning maar waardoor?
 74. Kiss?
 75. Lage spierspanning
 76. Pelizaeus Merzbacher
 77. Reactie op: Ook abnormale motoriek
 78. lage spierspanning
 79. Mijn dochter is 11m en kan niets
 80. Spieren
 81. Extreem trage ontwikkeling
 82. Mijn zoon heeft dezelfde aandoening en is inmiddels 11
 83. Tenenlopen
 84. Reactie op Diana
 85. Lage spierspaning
 86. ook een late loper
 87. Linda: hypothonie 6.80 en Iemelda 6.85
 88. Ontwikkelingsachterstand bij een baby van 11 maanden
 89. Ik snap dat je wil wachten
 90. Onvoldoende spierspanning en losse gewrichten
 91. Herkenbaar
 92. Gesloten vuist, soms gekrimte tenen en heel toch wel vrolijk
 93. Trage motoriek
 94. Spierslapte en PVL
 95. Slappe spieren
 96. 22Q 11 Deletie Syndroom
 97. Erge achterstand motoriek
 98. Erge achterstand motoriek
 99. Hypothonie en groot hoofd
 100. Dochtertje met slappe spierspanning (hypotonie)
 101. Slappe zoon van 10 mnd oud
 102. Lage spierspanning
 103. Reactie slappe zoon 10 mnd oud
 104. Slappe spieren
 105. Billenschuiver
 106. 30 maanden nog niet kan lopen/ Body Stress Release?
 107. Laat lopen
 108. Snel breken (voor Liesbeth)
 109. Dochter slaat fases over!!
 110. Zoontje 29 mnd kan nog niet lopen
 111. Vraagtekens
 112. Voor Danielle
 113. Reactie op Anne

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.