Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

97. Bv en 3 andere kinderen om je heen

Wie vindt het ook moeilijk om borstvoeding te geven in een druk gezin?

Mijn jonste, nu bijna 8 maanden, is erg nieuwsgierig en wil soms niet drinken. Met het gevolg dat hij s'nachts weer komt. Laten huilen lukt niet, want hij ligt bij zijn zus op de kamer. En als die eenmaal wakker is is de rest ook zo wakker.

Dus ik tob wat aan s'nachts (erg moe inmiddels). En overdag slapen....... Hoe.. en wanneer?

Groetjes Mirjam

Reactie voor op de website?

97.1. Weer zo lang mogelijk proberen

Ook ik vind het moeilijk om als een baby groter wordt borstvoeding te geven met de andere kinderen eromheen. Vooral omdat de oudste zoons soms met vrienden in de kamer zitten, en met zo'n stel pubers erbij wil het dus echt niet, bovendien zijn mijn babies dan gauw afgeleid, en proberen bv. hun hoofdje te draaien met tepel nog in de mond, niet prettig.... Daarom dat ik bij de laatsten met een maand of 4,5 toch maar begon met overdag een flesje te geven omdat ze daar langer tevreden mee zijn en ook makkelijker drinken.

Maar eigenlijk zou ik het ook liever anders willen, de oudsten heb ik wel 10 maanden gevoed, bij de laatsten werd het steeds korter, maar ik ga het in ieder geval weer zo lang mogelijk proberen. Het fijnste is als je gewoon even boven op bed kan gaan liggen voeden, maar als dan beneden moord en brand wordt gegild is het ook niks. 's Ochtends en 's avonds kon ik het dan nog wel een paar maanden volhouden erbij, hoewel het bij de laatste toen vrij snel ophield helaas. Maar dat je het al 8 maanden doet is op zich al heel mooi.

Groetjes, Antoinette

Reactie voor op de website?

97.2. Het kan wel

Onze jongste kinderen heb ik veel langer gevoed dan de oudsten. Ik voedde zoveel mogelijk op vraag, maar ik probeerde het zo te sturen dat het binnen het ritme van het gezin paste. In de praktijk betekende dat rustig en langer drinken op rustige momenten, als de anderen naar school waren, of op bed lagen. Op drukke momenten was het drinken kort en functioneel. Als het erg druk was gebruikte ik weleens de video als afleiding, of ik las voor. Voor mezelf was het lang doorgaan met het geven van borstvoeding rustgevend. Een flesje geven zou iedereen in huis overnemen. De enige momenten dat ik rustig zat was tijdens het geven van borstvoeding.

Nell

Reactie voor op de website?

97.3. Hoe meer kinderen, hoe langer borstvoeding

Hoe meer kinderen (thans 4, Sibrecht 7, Ewout 5,5, Sieglinde 3 en Friedl 11 maand), hoe langer ook ik borstvoeding geef. De eerste was ongeveer zes weken oud toen ik op een flesje overstapte, de tweede dertien weken, de derde was negen maanden toen zij de borst weigerde, en thans voed ik nog steeds mijn elf maanden oude baby.

's Morgens als ze wakker wordt, als de andere kinderen reeds op zijn, is het een korte voeding, zij is gauw afgeleid en is zeer nieuwsgierig om wat er allemaal om haar gebeurt. Ik meen soms dat ze denkt dat moeder overal kan meegaan waar zij haar hoofd draait. Het gebeurt wel ook dat de andere kinderen haar komen knuffelen, waardoor zij ook afgeleid wordt. Het gaat dan zelfs zover dat ze uit mijn schoot wipt opdat ik haar op de grond zou zetten om met haar broers of zus te kunnen spelen, maar eenmaal dat de oudsten allemaal de deur uit zijn, leg ik haar nogmaals aan vooraleer ik vertrek naar mijn werk. Met wat geluk slaapt ze echter totdat de oudsten de deur uit zijn en kan er rustig gedronken worden, en dan is het echt genieten.

In de kinderopvang krijgt zij een middagmaal en haal ik haar op voor een bv, vervolgens breng ik haar terug naar de opvang, waar zij dan een fruitpap krijgt, aangevuld met een klein flesje.

Rond 18 uur ga ik haar ophalen en al naar gelang haar humeur en honger moet ik haar opnieuw even aanleggen om dan om ongeveer rond 22 uur nogmaals aan te leggen alwaar zij dan aan de borst in slaap valt en moeder telkens hoopt dat ze deze nacht zal doorslapen.

Op haar kamer heb ik nu een zetel gezet, waar ik naar gelang de drukte, al of niet borstvoeding kan geven, maar nog steeds is het daar ook rondkijken en rondkijken en rondkijken, maar het is een bevredigd teken als ze haar ogen sluit en stil wordt.

Vlaamse groetjes
Lieve

Reactie voor op de website?

97.4. 15 jaar bijna zonder pauze

Hallo ik ben Alice en moeder van Micha 15, Moses*, Yoram 9, Sifra 8, Jered*, Naara 5, Terah 3 en Anani van 9 maanden. Ik heb mijn kinderen altijd gevoed zonder er eigenlijk bij na te denken of ze in een drukke omgeving wel net zo goed dronken. Als ze wilden drinken, kon dat eigenlijk altijd wel. Ze hebben ook lang borstvoeding gehad, namelijk tot een week of 3 tot 4 voor de geboorte van de volgende.

Toen ons Moses overleed met 9 weken, heb ik Micha ook weer aan de borst genomen, die daar geen problemen mee had gelukkig, wat heel wat stuwing scheelde. Micha heeft bijna 4 jaar bij mij gedronken, het langst van allemaal. Ook Terah komt nog wel eens proeven, maar hij vindt het niet echt lekker meer. Hoelang Anani zal krijgen, weten we nog niet, ligt er aan of er nog een bij komt.

Ze hebben trouwens altijd bij mij geslapen s'nachts, wat mijn nachtrust zeer ten goede kwam, want na de kraamtijd heb ik geen tijd meer om een dutje te doen overdag.

Groeten Alice

Reactie voor op de website?

97.5. Borstvoeding en kleintjes in de buurt, prima te doen

Het geven van borstvoeding leek mij de meest natuurlijke manier om een pasgeboren baby te voeden. Ik dacht er niet over na, dacht dat het vanzelf zou gaan. Ik had dat mijn moeder ook zien doen en dat gaf nooit problemen.

Mijn oudste wilde echter helemaal niet drinken. Na zes weken gaf ik het borstvoeden op, maar had later spijt omdat die fles ook geen succes was, dronk daarmee geen cc meer dan uit de borst.

De tweede wilde ik hoe dan ook aan de borst hebben. Bij de oudste had de kraamverzorgster stiekum de fles gegeven, dus nu bleef de baby de hele dag op mijn kamer en niemand mocht een fles geven. Het kostte moeite, maar hij dronk uiteindelijk prima en bleef dat 7 maanden doen. De derde dronk gelijk, geen problemen. Inmiddels liepen er twee kinderen rond, maar het viel goed te doen. Soms haalden ze kattenkwaad uit wanneer ik aan het voeden was, maar meestal lieten ze me rustig m'n gang gaan. Dat duurde 8 maanden, daarna was deze kleine meid niet meer te voeden, want ze wilde rondkijken en zelf doen. Het gevoed worden was voor haar een te passief gebeuren.

De vierde dronk bij wijze van spreken al terwijl de navelstreng er nog aan zat. Wilde altijd en overal drinken en bleef dat doen totdat ze bijna 7 jaar was. In tegenstelling tot de anderen wilde zij ook 's nachts drinken, dus de wieg aan m'n voeteneind, geen probleem. De rest van de nacht bleef ze meestal bij me liggen, kon ze zichzelf bedienen wanneer ze daar zin in had. Dit kindje dronk nog volop aan de borst toen ik weer zwanger werd en ze was niet van plan te stoppen. Weigerde de fles en wilde ook geen beker melk. Bekers waren voor roosvice of zo, iets anders nam ze niet uit een beker. Ze was 1,5 jaar jong toen haar zusje werd geboren en zag verbaasd dat het zusje ook aan de borst dronk. Hotiet, noemde ze haar zusje. Samen aan de borst ging prima. Dat deden ze meer dan 5 jaar. Het voordeel daarvan was dat ik ze allebei rustig bij me had en dat de oudste van de 2 kleintjes niet jaloers hoefde te worden. Op den duur hadden ze elk hun eigen "tietje" zoals ze dat noemden.

Wat mij betreft, per kind ging de borstvoeding beter, duurde het langer en viel het goed te combineren met wat er verder in het gezin moest gebeuren. Toen ik 's nachts ging werken, gaf ik de beide jongsten een voeding vóór ik wegging (omdat ze meestal wakker werden wanneer ik tegen 1 uur naar bed ging) en daar konden ze op teren totdat ik terugkwam. De één-na-oudste (toen 2,5 jaar) bleef dan 's nacht wel wakker worden, zag dat ik er niet was, dronk een slokje water en wachtte op betere tijden.

In de tijd dat ik die twee dochters aan de borst had, had ik altijd veel kinderen in huis. Ik was gastgezin en had vaak 2 baby's en 3 peuters in huis, naast die baby en peuter van mijzelf. Dat betekende dat mijn kindertjes wel eens even moesten wachten, maar ook dat een ander wel eens eventjes moest wachten, Ik bekeek gewoon wie op dat moment de meeste zorg en aandacht nodig had. Wanneer de andere baby's in bed lagen en de peuters aan het spelen waren, kon ik aandacht geven aan die 2 van mijzelf. Dit gaf zelden problemen, zolang er maar geen kind ziek was.

Aan het einde van de vakantie voordat de meiden samen naar groep 3 gingen, stopten we in overleg met de borstvoeding. Ze werden nu toch wel erg groot, vonden ze zelf ook wel. Ze kenden geen andere kinderen die wanneer ze 's middags uit school kwamen eerst uit de borst dronken voordat ze een kopje thee namen.

Ina

Reactie voor op de website?

97.6. Herkenbaar

Het lijkt wel of mijn verhaal hier geschreven staat!!!! En ik heet ook nog Mirjam en heb ook 4 kids. Mijn jongste is inmiddels net (1 dag) 2 Jaar. Ik vond het ook niet altijd makkelijk maar mijn jongste heeft wel 14 maanden lang BV gehad.

Ook ik kon hem 's nachts niet laten huilen, hij lag ook bij zijn zus op de kamer.

Probeer overdag zoveel mogelijk rust te nemen. Ik weet niet hoe oud dat je andere kinderen zijn?

BV als ze op school zijn. Ik probeerde zoveel mogelijk op bed te voeden dan ruste ik zelf ook wat.

Veel sterkte
Groetjes Mirjam

Reactie voor op de website?

97.7. Geen probleem

Hallo,

Ik heb 7 kinderen en heb ze allemaal 1 jaar gevoed. Ik heb daar nooit geen problemen mee gehad. Ze waren dat gewend en als ik even geen tijd had, dan maar wat later, geen probleem. Moet je ook geen probleem van maken. En doorslapen 's nacht deed de ene pas na 4 jaar pas, maar de andere sliep na 4 weken al door. Daar kun je dus niks van zeggen.

Groetjes, Anja en de kids

Reactie voor op de website?

97.8. Lang borstvoeden

Ook ik heb er 1 aan de borst, namenlijk Job van 20 maanden en drie oudere kinderen van 7, 5 en 3 jaar. Dit gaat probleemloos en we (Job en ik) genieten er heel van.

Ook voor mij geldt: hoe meer kinderen hoe langer ik ging voeden. De eerste en tweede hebben beide drie maanden gehad, de derde, 15 maanden. En Job nu na 20 maanden nog. We willen graag een vijfde, maar heb nog geen menstruatie gehad. Dus het is afwachten. Zijn er meerdere bij wie het zo lang duurde?

Groetjes Maureen

Reactie voor op de website?

97.9. Stickers bij borstvoeding

Toen mijn kinderen meer belangstelling voor de omgeving dan voor mijn borst begonnen te krijgen, plakte ik kleine stickertjes op m'n borst, Sommige stickers hebben beweegbare oogjes, of glitters, enz. Hiermee kun je de aandacht van je baby nog een hele poos vasthouden, en drinkt hij/zij lekker door. Ik heb 12 kids, die hebben gemiddeld allemaal 10 mnd borstvoeding gehad.

Hanneke

Reactie voor op de website?

97.10. Stickertjes

Wat een ontzettend goed idee, eigenlijk heel simpel maar vast heel doeltreffend. Ik moet al lachen bij het idee van oogjes op mijn borst, maar ga het zeker proberen.

Annette

Reactie voor op de website?

97.11. Borstvoeding

Ontzettend leuk idee van die stickers. Ik heb zelf zeven kinderen en mijn ervaring is juist dat de borst zo makkelijk is. Ik vind het juist ontspannend om met mijn jongste lekker op bed te voeden. Als alle kinderen thuis zijn houden de groten de kleintjes leuk bezig en ik zeg altijd van tevoren dat ze rustig moeten zijn want de baby moet eten. Mijn 3 jarige zoontje vind het heerlijk om erbij te komen liggen, duim in de mond en zachtjes praten, soms draait Brendan zich dan om om daarna weer lekker door te drinken. S'avonds als alles naar bed is voed ik Brendan heel uitgebreid in alle rust.

Ik hoop dit kindje ook weer 1 jaar borstvoeding te kunnen geven, het helpt ook erg dat mijn man mij daar in steunt. Dat van die stickers ga ik zeker uitproberen.

Groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

97.12. Borstontsteking en abcessen ook bij latere kinderen?

Met een gezin van drie kinderen in totaal mag ik geloof ik net reageren... Ik ben bijna drie maanden geleden bevallen van mijn tweede kindje, terwijl mijn oudste 12 jaar is en het kind van mijn man ruim twee. Helaas kreeg ik aan het einde van de kraamtijd een borstontsteking die nauwelijks opgemerkt is en kon uitgroeien tot abcessen in beide borsten. Mijn oudste kind heb ik tien maanden probleemloos borstvoeding gegeven en ik was dat weer van plan met de tweede en mogelijk de derde (of eigenlijk vierde).

Inmiddels ben ik tweemaal geopereerd aan beide borsten en moet wellicht nog een keer om alle abcessen grondig te verwijderen. De borstvoeding is gestopt, vooral omdat ik teveel pijn had om nog verder te kunnen voeden.

Een volgend kindje zou ik weer graag willen borstvoeden, maar de artsen raden het af. Ze zeggen dat ik verhoogd risico heb op herhaling van borstontstekingen en abcessen, ook al ging het bij m'n eerste kind goed.

Mijn vraag aan u allen is: weet u of dit zo is? Heeft u ervaring met borstvoeden van een volgend kind na operaties/abcessen in de borsten bij een eerder kind? Heeft u tips om abcesvorming te voorkomen? Graag uw reactie!

Reactie voor op de website?

97.13. Zwelling boven navel van onze pasgeboren kleinzoon

Vanmiddag is onze kleinzoon Micky geboren! Daar zijn we uiteraard erg blij mee, maar.. Op de echo was al lange tijd te zien dat hij een extreem dik buikje had. En nu hij geboren is, werd duidelijk dat er een zwelling boven zijn naveltje zit! Wie weet wat dat kan zijn? Morgen wordt hij onderzocht door de kinderarts, maar wij maken ons wel zorgen.

Wie kan ons wat geruststellen? Groeten van

Reactie voor op de website?

97.14. BV en 3 andere kinderen eromheen

Stoppen met die borstvoeding en op de fles overgaan. Dat is tegenwoordig net zo gezond en ze zijn daarna heel verzadigd. Bovendien komen ze dan heel snel 's nachts ook niet meer.

Toos

Reactie voor op de website?

97.15. BV en 3 kinderen eromheen p.s.

Wilde er nog bij vertellen, dat ze met 8 maanden echt wel oud genoeg zijn om stukjes brood met smeerbeleg zoals smeerkaas kunnen eten hoor. En een warme, gemalen maaltijd kan ook al hoor. Veel beter dan alleen maar borstvoediging. Zo leren ze veel sneller met de pot mee-eten en ze leren zo verschillende smaken. Bovendien krijgen ze zo ook alle essentiele vitaminen en mineralen binnen. Krijgt hij bovendien niet al vanaf 4 maanden zo'n beetje een fruithapje? Zoals ik bij iemand las dat hij/zij tot 4 jaar aan de borst heeft gelegen, sorry maar dat vind ik persoonlijk wel erg lang. Het staat zo raar, als je ergens zit en er komt een kleuter op iemand afvliegen, en begint aan de borst van de moeder te sabbelen. Ik zag dat een keer op een terrasje.

Toos

Reactie voor op de website?

97.16. B.V. en 3 kinderen erom heen

Ben het helemaal met Toos eens. B.V. is overigens wel beter dan flesvoeding, maar ik zou ze ook een fruithapje geven en zo snel mogelijk met de pot mee laten eten. 4 jaar lang B.V. is wel erg lang. Mensen moeten het zelf weten, maar het staat echt raar. Wat geef je ze mee naar school als ze naar groep 1 gaan? B.V. in een bekertje omdat ze nog geen appelsap enz. drinken?

Jammer trouwens dat niemand meer een reactie gaf na Toos haar bericht.

Olga

p.s. Het is tegenwoordig zo'n modeverschijnsel, het zolang en zoveel mogelijk B.V. geven.

Reactie voor op de website?

97.17. Lang borstvoeding modeverschijnsel?

Nederland had de laatste jaren de laagste borstvoedingcijfers van Europa. Met de opkomst van kunstvoeding zakte het percentage. Daarnaast waren de voorzieningen om borstvoeding te geven voor moeders met een baan beperkt. De WHO adviseert om borstvoeding te geven tot de leeftijd van 2 jaar.

Ik zie dat modeverschijnsel niet zo. Waarom is het een modeverschijnsel je kind tot een jaar of 2 borstvoeding te geven?

Roos

Reactie voor op de website?

97.18. Lang borstvoeding modeverschijnsel

Mijn 3 kinderen zijn allen te vroeg geboren en hebben geen borstvoeding gekregen. Zelf heb ik er ook geen gekregen. Onze kwaliteit van ons leven is zeker niet minder. Volgens mij is het allemaal overdreven. Borstvoeding is de natuurlijke voeding en zal beter zijn, maar neem het a.u.b. met een korrel. Doe wat je wil. Wil je genieten van borstvoeding geven, doe het. Wil je er geen geven, doe het ook.

Groetjes, Od

Reactie voor op de website?

97.19. Borstvoeding is toch heel natuurlijk

BV is een heel natuurlijk iets en ik vind dat iedereen zelf daarin zijn keuze moet kunnen maken of dat nou BV of KV is. Als iemand zijn kind van vier BV wil geven moet dat ook kunnen, en die kinderen krijgen er echt wel ander eten bij, maar wil iemand vanaf het begin KV geven is dat toch ook goed waarom verdedigen die flessenmoeders en borstvoedingsmoeders zich toch steeds. Net of het ander niet goed is.

Bianca

Reactie voor op de website?

97.20. Borstvoeding

Ten eerste is het geen mode verschijnsel dat mensen langer borstvoeding geven, ze zijn beter voorgelicht en natuurlijk moet een moeder het zelf weten of ze haar kind iets geeft wat de natuur zo bedoeld heeft of dat ze een hoop geld uit geeft voor iets wat het echt niet kan evenaren.

Ik vind het nog steeds jammer dat mensen zich niet iets meer verdiepen in wat ze hun kind voor zetten het kan zoveel ellende besparen ook voor het kind later. De WHO verzint het niet, het is echt waar, er zitten anti-stoffen in de bv en daarbij vind ik het behoorlijk kortzichtig dat moeders die bv willen geven steeds worden afgezeken als een soort freaks. Ik vind het heel erg verdrietig om een klein babytje met een flesje in de mond te zien en daar mag niks van gezegd worden.

Ik heb mijn zoontje 2,5 jaar lang borstvoeding gegeven en vooral als hij ziek was kreeg hij extra en ik moet mij steeds verdedigen tegenover de moeders met de fles.

Nee mijn oudste heeft wegens omstandigiheden de fles gehad en is als kleintje ontzettend veel ziek geweest verstopping, diaree, luchtweg problemen, daarbij kostte het kapitalen die blikken. Ik heb daar nog steeds spijt van, had ik maar meer over bv geweten dan was het waarschijnljk wel goed gegaan.

Nee ik vind het jammer dat we vooral niet natuurlijk mogen doen, terwijl niks zo natuurlijk is als kinderen krijgen.

Bovendien is het zo dat mijn zoontje de laatste 1,5 jaar nog maar 1 keer per dag bv kreeg en de rest gewoon mee eet en als hij naar iemand toe gaat drinkt hij daar gewoon aanmaak uit een gewoon bekertje en loopt gelukkig niet met zo een zuigflesje rond te schouwen (nooit gedaan ook). Volgens de tandarts zijn die flesjes de grootste ellende voor alle tandproblemen.

Maar goed dit is net zo een discussie als wel of niet roken, je mag mensen er niet op aanspreken als ze hun kind een flesje geven en blijkbaar wel als ze borstvoeding geven en dan ook nog in het openbaar (stel je voor).

Tanja

Reactie voor op de website?

97.21. Flesvoeding

Degenen die (te lang) borstvoeding prefereren boven flesvoeding geven zijn echt niet beter voorgelicht. De meeste vrouwen krijgen dezelfde informatie voorgeschoteld via kraambeurzen, verloskundigen etc. etc. Ook ik. Het werd me zelfs door de strot geduwd. Echt waar. Ik wilde vanaf het begin flesvoeding geven, maar de kraamverzorgster dwong mij om borstvoeding te geven. Het was 6 weken een doffe ellende, aangezien mijn oudste niet groeide. Alleen maar afviel. En omdat ze versneld op flesvoeding over moest schakelen omdat ze ondervoed was, door de borstvoeding (ik legde haar op het laatst zelfs elk uur aan, en dat meer dan 10 x per dag) kreeg ze nog hevige krampjes ook. Nadat ze na een paar weken gewend was, groeide ze als kool. De tweede werd 5 weken te vroeg geboren en kreeg vanaf het begin flesvoeding. Beiden zijn bijna nooit ziek. Ze hebben geen enkel vitaminetekort, en eten vrijwel alles wat de pot schaft.

Ik ben het ermee eens dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken of ze borst- of flesvoeding moeten geven, maar een kind tot de leeftijd van 4 of 5 jaar is ronduit belachelijk. En dan zeker in het openbaar. En het is zeker niet zo dat moeders die flesvoeding geven niet goed voorgelicht zijn, want dat zijn ze wel, maar ze kiezen voor flesvoeding. En daar is helemaal niets zieligs aan. Je kunt een net zo goed contact opbouwen, bovendien krijgt papa ook de kans om zijn kind te voeden. En dat komt je nachtrust en de vader/kind bonding zeker ten goede.

Flesvoeding is wel duur, ja, maar zeker niet slecht tegenwoordig. Alle benodigde vitaminen en mineralen zitten er tegenwoordig in. Misschien heb ik geluk, maar mijn kinderen zijn echt bijna nooit ziek. Dat heeft dus niets met fles- of borstvoeding te maken.

Toos

Reactie voor op de website?

97.22. Borstvoeding en flesvoeding

Als het lukt, is borstvoeding het beste. Dat is duidelijk. En dan tot een leeftijd van 8 maanden tot een jaar. Daarboven is raar in onze cultuur. Het is echt zoiets voor geitenwollensokkentypes. Period. Flesvoeding is tegenwoordig een prima alternatief, en kinderen worden er echt niet minder gezond mee. Dat is onzin. Voorzover ik me kan herinneren, krijgen ze zelfs vitamine K en D in de flesvoeding. Borstgevoede kinderen moeten dat extra krijgen dmv druppeltjes.

Maar ik vind ook dat je een kind boven de leeftijd van een jaar niet meer met een speen kunt laten lopen. Ik ken een kindje van 4 jaar dat soms nog een speen krijgt als hij thuis is. Hij was trouwens wel borstgevoed... Mijn kinderen wilden geen speen, dus ik heb ze er niet aan hoeven laten wennen.

Olga

Reactie voor op de website?

97.23. Borstvoeding het beste

Wat een discussie, het is toch algemeen bekend, dat borstvoeding veel beter is dan flesvoeding! Het WHO en unicef adviseert om minimaal 2 jaar bv te geven en dat advies is wereldwijd bedoeld, niet alleen voor kinderen in derde wereld dus. Bovendien behoeft flesvoeding echt geen reklame (daar lijkt het stukje van Toos erg op vind ik), want we worden gewoonweg doodgegooid met reklame over flesvoeding, meer dan voldoende dus. Borstvoeding daarentegen is puur natuur en zou veel meer aangeprezen dienen te worden. Daarom alle borstvoedende moeders, voed vooral in het openbaar en praat erover, het komt de gezondheid echt ten goede.

Ik wil nog wel even zeggen, dat iedereen voor zich moet weten of hij kunst- of borstvoeding geeft, maar ventileer geen dingen die niet waar zijn. Kunstvoeding kan nooit gelijkwaardig zijn aan borstvoeding, dat is nu eenmaal een gegeven.

Een borstvoedende moeder van 4 kinderen. (alle vier de kinderen langer als een jaar bv, jongste van 15 mnd. drinkt nog)

Reactie voor op de website?

97.24. Borst of fles........

Het is leuk dat je zegt dat iedereen het zelf moet weten. Maar ondertussen worden de mensen die flesvoeding geven afgezeken. Het is dus zielig een babietje met een flesje in zijn mondje? Weet je wat pas zielig is? Twee ondervoede babies, die niet genoeg bij hun moeder kunnen drinken omdat ze het gewoonweg niet heeft. En die dan als advies krijgt de tweeling dan maar elk uur aan te leggen. Die tweeling kreeg toen dus flesvoeding en groeide als kool, met alle vitamines en mineralen die ze nodig hebben om te groeien. Dus als je echt vindt dat iedereen het zelf moet weten, laat dan iedereen lekker in zijn waarde, borstvoedend of flesvoedend.

Janne, moeder van 4 kinderen waarvan 1 kind 9 maanden borstgevoed en 3 kinderen flesgevoed.

Reactie voor op de website?

97.25. Discussie borstvoeding of flesvoeding

Ik heb geinteresseerd de brieven gelezen over de borstvoeding contra flesvoeding. Inderdaad adviseert de WHO (World Health Organisation) om kinderen tot minimaal 2 jaar borstvoeding te geven; de eerste 6 maanden volledig zonder bijvoeding en vanaf 6 maanden wordt de borstvoeding gecombineerd met bijvoeding.

Zoals ik al schreef is het een advies; mensen kunnen zelf kiezen wat ze met de hen aangeboden adviezen doen. Dat borstvoeding het beste is, blijkt uit allerlei onderzoeken. Dat kunstvoeding niet goed zou zijn, is niet waar. Alleen is het wel kunstvoeding; het is afgekeken van hetgeen volkomen lichaamseigen is bij een pasbevallen moeder, nl. borstvoeding!

Ik denk en ook uit onderzoeken blijkt, dat moeders vaak te weinig informatie hebben gekregen waardoor de borstvoeding niet goed lukt. Kinderen die niet goed aankomen, borstonstekingen en kloven; vaak zijn deze zaken te voorkomen door een goed borstvoedingsbeleid en door goede informatie verstrekking tijdens de zwangerschap. Dat een kindje niet goed groeit, ligt meestal niet aan de kwaliteit van de moedermelk (en dus niet aan de moeder!!) maar aan de manier hoe er met de borstvoeding wordt omgesprongen en hoe er tijdens de eerste dagen na de geboorte beleid wordt gevoerd tav de borstvoeding. Want hoe je het went of keert: borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod; als er niet genoeg vraag is naar melk, zal de borst reageren met minder melk. Zo werkt het bij koeien (sorry voor de verlijking) en ook bij mensen.

Een vrouw is gemaakt om de kinderen haar eigen melk te geven en koeien zijn niet gemaakt om mensenbaby's eten te geven. In de meeste gevallen kan een moeder zelf voeden, is de kwaliteit prima en groeit het kindje goed.

Groetjes, Jeannette, mv van 5

Reactie voor op de website?

97.26. Borst- of flesvoeding

Ik had een vraagje. Ik moet een werkstuk maken over fles- en borstvoeding. Ik moest informatie zoeken over het overstappen van borst- naar flesvoeding. Kunnen jullie mij hier alstjeblieft aan helpen.

Alvast bedankt,

Reactie voor op de website?

97.27. Zwanger worden met diastase

Hallo dames,

ik wil graag een vierde kindje maar ik heb een diastase, ik wil graag weten of dat gevaarlijk is kan iemand mij een antwoord geven? Alvast bedankt.

Reactie voor op de website?

97.28. Zwanger van een 2e met diastase

Beste Bianca,

Zelf heb ik ook een diastase, op dit moment ben ik zwanger van mijn 2e. Van mijn huisarts heb ik begrepen dat het niet gevaarlijk is om weer zwanger te worden maar wel lastig, de diastase kan verergeren en is het in mijn geval zeer waarschijnlijk dat ik een operatie moet hebben na mijn 2e zwangerschap.

Natuurlijk is ieder geval verschillend, en als je erover twijfelt lijkt het me verstandig om gewoon even je huisarts te bellen, dan weet je het zeker.

Maar ik zou denken: gewoon doen, en als het allemaal lukt, proberen te genieten van je zwangerschap en vooral geen rechte buikspieroefeningen doen en niet te zwaar tillen.

groeten, Anneke

Reactie voor op de website?

97.29. Zwangerschapsvergiftiging

Wij twijfelen voor nog een vijfde kindje, het zou zeer welkom zijn. Maar een vraag. Bij mijn vierde kindje had ik zwangerschapsvergiftiging, met daarom de laatste zes weken verblijf in het ziekenhuis. En ze hebben het kindje drie weken te vroeg laten komen omdat mijn bloeddruk maar bleef stijgen.

Zou ik bij een eventuele zwangerschap meer kans hebben hierop? Een nichtje van mij had het bij de eerste zwangerschap, bij de tweede niet. Of ik meen eens gelezen te hebben dat je ook medicatie hiervoor kan innemen om het risico te beperken. Graag uw mening.

Groetjes, ik ben 37 jaar en vier kindjes. Mariska

Reactie voor op de website?

97.30. Borstvoeding of flesvoeding

Reactie op Borstvoeding en flesvoeding

N.a.v. bericht 93.21 en 93.22: Pfoe, ik spring bijna uit mijn vel! En in de verdediging. Raar? Geitenwollensokkentypes? Te lang?

Borstvoeding is niet raar. Het is zeker niet iets voor geitenwollensokkentypes. Bestaan die nog? Ik kom vooral hardwerkende tweeverdieners tegen die zich een ongeluk kolven in de pauzes, omdat de eerste 9 maanden voorbij zijn!

TE lang is per definitie een onmogelijkheid. En Papa krijgt voldoende gelegenheid om een flesje te geven. Mama wil ook wel eens de deur uit namelijk, lang leve de borstkolf! Over vitamines in de flesvoeding: hoe denkt u dat die vitamines daar in gekomen zijn? Niet omdat ze op natuurlijke wijze zijn ontstaan in het poedertje.

En om er tot slot nog eentje tegenaan te gooien: ik ga ook alleen maar aan de Modifast als ik echt geen andere keus heb.

Sylvia

Reactie voor op de website?

97.31. Hoezo bv het beste?

Reactie op Borstvoeding het beste

Waarom zeggen ze toch dat borstvoeding het beste is, er zou alles in zitten, maar waarom moeten er dan toch nog aparte vitamines gegeven worden? Er zit dus niet alles in borstvoeding!

Roos

Reactie voor op de website?

97.32. 4 jaar

Een kind van vier borstvoeding geven krijgt bijna een perverse bijsmaak. Puur biologisch gezien moet je ermee ophouden als een kind tanden krijgt, dan is het namelijk in staat om te eten, wat goed is voor een kind trouwens. Ik snap dat je nog zou BV-en tot een jaar, misschien 14 maanden, maar een kind dat al kan lopen, zelfs praten? Nee, dat gaat er bij mij niet in.

Gelukkig is dit een vrij land en iedereen mag doen wat hem of haar belieft. Ook flessenvoeding geven. Ik vind het aanmatigend dat iemand die daar zo voor is zo wordt afgebrand.

Pien

Reactie voor op de website?

97.33. Lang bv geven

Reactie op Discussie borstvoeding of flesvoeding

hallo, ik lees elke keer dat er zo'n kloof is tussen flesgevende en borstgevende moeders. Ik vind dat zo jammer dat we elkaar niet gewoon het respect gunnen te doen wat je als ouders het beste vind voor je kind.

Al ben ik van mening dat bv het beste en makkelijkste is te geven. Ik had tussen alle moeders die ik inmiddels ken maar 1 zitten die langer dan een half jaar bv heeft gegeven. Dus er is geen bv trend of zoiets in mijn omgeving. Hier ben je een vreemde eend in de bijt als je bv geeft en dan helemaal als je het langer doet als een half jaar!

Verder denk ik als we in Nederland willen dat als er meer vrouwen bv moeten mogen gaan geven er dan wel de gelegenheid voor moet zijn. Dit bestaat niet in nederland. Na amper 3mnd moeten de werkende moeders al weer naar hun werk!!! Als we het willen promoten zouden we veel langer zwangerschapsverlof moeten krijgen. Want laten we eerlijk zijn, bv geven is geweldig mooi maar soms ook erg belastend voor de moeder! Helemaal als er meerdere kinderen zijn er er ook nog gewerkt moet worden. Ik heb weleens gelezen dat het gemiddeld 50 uur in de week kost om in het begin de bv te geven. Nou heb ik dit zelf niet als belastend ervaren, maar vond het wel eens moeilijk met de verzorging met de andere kinderen.

Toen ik zelf zwanger was van de eerste, wilde ik heel graag proberen bv te gaan geven. Dat kan je ook aan geven bij de kraamhulp. Toen ik na een spoedkeizersnee niet direct de kleine aan kon leggen was ik erg bang dat dit nu niet meer kon. Gelukkig kreeg ik geweldige kraamhulp die ervaringsdeskundige was op dit gebied. Ze ging nl kolven voor haar 9mnd oude kindje op de babykamer van mijn dochter. Ik had zoiets 9 mnd, dan hebben ze toch al tanden, maar ik had daar nog nooit overna gedacht dat je een kind zolang zelf kon voeden. Ik raakte geinspireerd! En wilde hetzelfde..... Dit is gelukt tot 11mnd en ik was trots elke keer als ze weer gegroeid was op mijn melk.

Om een heel lang verhaal kort te maken, ben ik nu moeder van 4 kinderen, 2 meisjes en 2 jongens. De meisjes hebben beide een klein jaar gedronken maar de jongens veel langer, de oudste 20 mnden en de jongste nog steeds en die is bijna 3.

Ik merk ook dat dit niet echt geaccepteerd wordt door de omgeving. Als je dit zegt kijken ze er raar van op. Maar mijn zoontje heeft het echt nog nodig soms. Dit is niet dagelijks maar soms ook wel, hangt gewoon van meerdere factoren af. Als hij ziek is, verdrietig is, heel moe is, dit is zijn troost. Nooit geen speen of knuffel gewild.

Maar dit kan ik me wel goed voorstellen (dat er raar op geken word). Ik voed ook niet openbaar en ook niet op visite of id. Alleen een moment voor hem en mij. Hier zitten voor- en nadelen aan, maar dat geldt ook voor flesgevoedde kinderen. Ik weet niet hoelang hij nog bv nodig heeft, ik heb melk dus waarom zou ik hem dat weigeren!

Verder wil ik nog kwijt dat ik alle respect heb voor moeders die wel bv willen geven maar nooit gelukt is. Er zijn er ook die er genoeg van hebben en er geen haar op hun hoofd is die er aan denkt het haar kind te geven. Dat vind ik dan zo zonde en jammer voor moeder en kind!

Ik ben er van overtuigd dat als er meer tijd is voor moeder en kind en meer aandacht van hoe je goed bv kan geven, veel meer vrouwen er net zo over denken als ik.

mvg een bvgevend moeder van 4

Reactie voor op de website?

97.34. Ook lang bv gegeven

Hallo bvgevende moeder van 4. Hier een moeder van 5. Alle vijf mijn kinderen hebben langdurig borstvoeding gekregen!

1e 12 maanden
2e 16 maanden
3e 3 jaar
4e 3 1/2 jaar
5e 3 jaar

Ook vanaf bepaalde leeftijd niet meer in openbaar en ook niet meer dagelijks, maar vooral eerste maanden volledig op verzoek gevoed.Mijn jongste (5e kind) is nu 4 1/2 en kan zich nu nog herinneren dat ze aan de borst dronk. Ze weet nog, dat het "ineens op was", 1 maand voor derde verjaardag. Het is dus ongeveer 1 1/2 jaar geleden, dat ze voor het laatst dronk, maar ze weet het nog! Als ze met haar poppen speelt "geeft ze ook altijd borstvoeding" En ze zegt vaak: Mam, als ik later moeder ben ga ik ook bv geven! Zo schattig!

Bij mijn vierde was het een moeilijke start door spoedkeizersnede onder volledige narcose, maar........ toch doorgezet, daar ben ik nog altijd blij om. Al mijn 5 kinderen zijn gezond, zelden ziek, geen allergieen en 2 zijn heel erg slim. Komt natuurlijk niet alleen door BV, maar toch....... een trotse moeder van 5!

Cis

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Bv en 3 andere kinderen om je heen

 1. Weer zo lang mogelijk proberen
 2. Het kan wel
 3. Hoe meer kinderen, hoe langer borstvoeding
 4. 15 jaar bijna zonder pauze
 5. Borstvoeding en kleintjes in de buurt, prima te doen
 6. Herkenbaar
 7. Geen probleem
 8. Lang borstvoeden
 9. Stickers bij borstvoeding
 10. Stickertjes
 11. Borstvoeding
 12. Borstontsteking en abcessen ook bij latere kinderen?
 13. Zwelling boven navel van onze pasgeboren kleinzoon
 14. BV en 3 andere kinderen eromheen
 15. BV en 3 kinderen eromheen p.s.
 16. B.V. en 3 kinderen erom heen
 17. Lang borstvoeding modeverschijnsel?
 18. Lang borstvoeding modeverschijnsel
 19. Borstvoeding is toch heel natuurlijk
 20. Borstvoeding
 21. Flesvoeding
 22. Borstvoeding en flesvoeding
 23. Borstvoeding het beste
 24. Borst of fles........
 25. Discussie borstvoeding of flesvoeding
 26. Borst- of flesvoeding
 27. Zwanger worden met diastase
 28. Zwanger van een 2e met diastase
 29. Zwangerschapsvergiftiging
 30. Borstvoeding of flesvoeding
 31. Hoezo bv het beste?
 32. 4 jaar
 33. Lang bv geven
 34. Ook lang bv gegeven

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.