Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

124. 7e kind, kraamhulp of huishoudelijke hulp?

Sinds 2005 is er het een en ander veranderd in de kraamverzorging. In juni 2006 verwachten wij onze 7e jongen. Ik kijk er naar uit, maar hoor nu om me heen dat de kraamhulp er alleen nog maar is voor moeder en kind (nog maar 40 uur kraamhulp wordt er geboden). Dat is belangrijk, maar niet voor mij, ik wil graag dat mijn huishouden doorgaat en ik heerlijk boven op bed enkele dagen kan wegdromen met mijn wolk naast me.

Hoe ik voor een baby moet zorgen weet ik inmiddels wel, heb tenslotte in de kraamzorg gewerkt. Zou een hulp in de huishouding niet een veel beter idee zijn?? Wie kan mij hierover adviseren of ervaring uitwisselen.

groetjes, Ellemieke

Reactie voor op de website?

124.1. Kraamzorg

Hoi ellemieke

Wij krijgen ook de 7de, en zitten met dezelfde vraag. Ben benieuwd naar de reakties. Voor zover ik weet kan je trouwens uitbetalen in werkelijke hulp (natura) of dat je zelf zorg kan inkopen.

Reactie voor op de website?

124.2. Kraamzorg

Informeer eens bij je verzekering. Soms is het mogelijk om het bedrag "in natura" te krijgen en dan zélf je zorg in te kopen. Dan zou je bijvoorbeeld een particulier bureau voor kraamzorg in de arm kunnen nemen.

Annelies

Reactie voor op de website?

124.3. Kraamzorg

Vreemd hoor, daar is mij niets van gezegd, of wat dan ook. Hier is de kraamhulp er gewoon voor iedereen geweest, ze deed de was, schilde aardappelen, maakte schoon en ik ben toch echt in 2006 bevallen :o}}

Mischien dat het verschilt per regio? Mischien dat ze moet bellen naar verschillende kraamzorg-afdelingen, en dan daar de vraag stellen?

groetjes van Judith H H

Reactie voor op de website?

124.4. Ellemieke/7e kind kraamhulp of huishoudhhulp

Bij mijn bevalling in december 2005 had ik gewoon volledige kraamhulp van elke dag 8 uur en die deed mijn dagelijkse schoonmaakdingetjes en ook de andere kids. Ik had toen ook wel verschillende verhalen gehoord en heb toen voor de zekerheid nog even gebeld naar de kraamzorg. Misschien dat het per regio verschilt en/of ook per kraamzorgleveraar? Zou er nog wel op tijd naar informeren, want dan kan je evt. nog wat anders regelen.

Veel succes in ieder geval met je zwangerschap verder.

Helmita

Reactie voor op de website?

124.5. Veranderde kraamhulp

Ik heb in de zomer van 2004 uur dus wel al kraamhulp gehad die alleen voor het verzorgen van het kind is gekomen, ik dacht 3 uurtjes per dag, 2 maal 1,5 uur dus!

Gtz Josette

Reactie voor op de website?

124.6. Alleen voor moeder èn baby; blij als het weer voorbij is

Hoi,

Hier is de kraamzorg pas voor een voorgesprekje geweest. En inderdaad er waren wat veranderingen hier en daar. Zo moest ze een lijst met vragen stellen, die ze, als ze haar zelf gesteld werden, niet zou beantwoorden.

Denk aan vragen als:
- Of de gezinssituatie stabiel is.
- Of er kinderen met een handicap zijn.
- Of je wel eens een postnatale depresie hebt gehad.
- Of je wel eens bij een psychiater hebt gelopen
- Hoeveel kinderen je onder de 4 jaar hebt.
enz.

Hier gaan dan de uren van afhangen. In mijn geval, in de normale omstandigheden niet meer dan recht op de maximale 44 uur, maar doordat Sam nog 3 jaar is, krijg ik er 5 uur extra bij. Dus een totaal van 49 uur. Hoeveel kinderen je boven de 4 jaar hebt, maakt dan niets meer uit.

Dus inderdaad alleen voor moeder en kind. Niet meer dan 1 strijk per dag. Ze bereidde me al voor dat het ook onmogelijk was om de was voor een huishouden van 8 helemaal te kunnen bijhouden. Alleen het toilet waar moeder gebruik van maakt wordt schoongemaakt. Wij hebben er twee, dus de andere zal door 1 van ons zelf gedaan moeten worden. Nouja noem maar op........

Die vragenlijst wordt binnen 24 uur na de bevalling nogmaals doorgenomen. En ook nog wat later in de kraamweek. Mocht je bijvoorbeeld toch een postnatale depressie krijgen, kan het aantal uren weer aangepast worden.

Zelf ben ik altijd wel weer blij als de kraamhulpperiode voorbij is. Vind het persoonlijk toch wat moeilijk zo'n vreemd persoon die ineens mijn huishouden regelt ;o)

Wat ik wel heel vervelend was, was dat toen Sam geboren was. En hij na twee dagen opgenomen werd in het ziekenhuis, gelijk ook de kraamzorg stopte. Opeens helemaal niets meer, terwijl je het dan juist wel nodig hebt.

Groetjes Maureen

Reactie voor op de website?

124.7. 7e kind, kraamhulp of huishoudelijke hulp

Hallo Ellemieke,

Vorig jaar augustus (dus 2005) ben ik bevallen. Ik heb toen 8 dagen, 8 uur per dag kraamhulp gehad die niet alleen mij en de baby verzorgde, maar ook idd boodschappen deed, de andere kids verzorgde, huishouding, boodschappen deed etc etc. Ik denk dat het eraan ligt waar je woont; wij wonen in Den Haag. Dus mijn advies: informeer bij verschillende kraamcentra voordat je definitief voor een kraamcentrum kiest.

Veel succes met de bevalling.
groetjes, Danielle

Reactie voor op de website?

124.8. Huishoudelijke hulp

Ik zou kiezen voor een huishoudelijke hulp maar dat betekent wel dat je meteen zelf alles voor de baby en je andere kinderen moet doen (samen met je man). Een huishoudelijke hulp doet geen kinderen in bad of verschoont luiers, etc. etc. Maar ja dat kan manlief opa of oma misschien wel en een schoon huis of de was gedaan is heel wat waard weet ik uit ervaring....Succes met beslissen

Reactie voor op de website?

124.9. Kraamhulp

Hallo Ellemieke,

Ik ben afgelopen januari bevallen van mijn zevende kindje en het was een groot feest. De verzekering gaat na op hoeveel uur kraamhulp je recht hebt (van alles geeft punten) en dan krijg je dat ook. Wat je persoonlijke wensen zijn maak je dan kenbaar aan het door de verzekering ingeschakelede kraamcentrum. Ik heb duidelijk aangegeven dat ik dolgraag boven met de baby wilde blijven de eerste dagen en het beneden dus 'draaiende' gehouden moest worden. Dat de kids voorrang hebben op het huishouden, maar dat wel alles aan kant moest zijn. Dan heeft ze natuurlijk ook de visite nog om te 'verzorgen' en ja, het moet klikken.

Ik had reuze geluk, iemand met veel ervaring (op een bepaalde manier probeerde ze nog wel dingen door te duwen, bijv. badje, maar dat wil ik pas als het navelstompje eraf is en dus deed ik dat niet eerder.. punt) en die het ongelooflijk gezellig vond met alle kids en ik? kon volop genieten en opladen. Communicatie is (o.a.) van groot belang voor een mooie kraamtijd!!

Succes, Maartje

Reactie voor op de website?

124.10. Kraamzorg

Inderdaad er is veel veranderd in de kraam. Sommige dingen mogen we niet, de was wordt eigenlijk wel altijd gedaan, als er maar geen was van weken ligt die opgespaard is, de andere kinderen worden verzorgt.

Misschien ligt het aan het kraambureau. Bij ons weet ik alle kinderen worden verzorgd, de was zo ver als de uren dit toe laten, alle toiletten in huis, en licht huishoudelijk werk. Gewoon een fijn kraambed en een rustige tijd voor iedereen. Misschien dat een gesprek met het bureau helpt; maak je wensen bespreekbaar.

Groetjes en een fijn kraambed Rita

Reactie voor op de website?

124.11. Ik heb een superkraambureau voor je!

Hai Ellemieke!

Ik kan je het kraambureau in spakenburg zeer aanraden. Ben even de naam vergeten, maar via de zoekmachine heb je 'm zo. Er is er namelijk maar één in Spakenburg. Wow, wat een kraamhulp heb ik gehad!

Mijn andere kinderen werden ontzettend goed verzorgd door de kraamverzorgende (Celia heette ze) ze deed spelletjes met ze en alles, en paste zelfs op als het nodig was en we naar het ziekenhuis moesten, naar ons baby'tje. Ook toen de baby namelijk nog niet thuis was, was ze er al.

Zo'n ervaring heb ik eerder met mijn andere kinderen nog niet gehad! Dit was echt een topper, het verschilt ongelooflijk welk kraambureau je hebt. Dus... probeer absoluut deze! Misschien komen ze ook wel waar jij woont.

Groetjes Kelly

Reactie voor op de website?

124.12. Niet te spreken over 'nieuwe' vorm kraamhulp

Wij zijn een (samengesteld) groot gezin met 5 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar, 6e op komst. Ik schrok me dus een hoedje toen ik hoorde tijdens de intake dat je nog maar 5 uur op een dag aan kraamhulp krijgt en dat de kraamhulp niet meer verplicht is om zorg van andere kinderen op zich te nemen en huishoudelijk werk te doen. Pas als ik in mn kraambed lig, wordt er gekeken of er meer uren dan die 44 nodig zijn. Dus ik moet maar van te voren afwachten of we voldoende hulp hebben tegen die tijd.

Mijn verloskundieg zei ook al dat er kraamhulpen zijn die heel strikt zijn en dus alleen kraamvrouw en baby verzorgen verder niets. Ik vind het echt niet kunnen. Heb er vannacht van wakker gelegen (alhoewel dat ook wel in combinatie met mn hormonen zal zijn gebeurd ;-)).

Wat ik ook niet begrijp, is dat we niet al vroeg in de zwangerschap op de hoogte zijn gesteld dat er zo veel veranderd is en dat je dus minder hulp krijgt, dan hadden we misschien nog wat andere hulp kunnen regelen. En we hebben niet eens de mogelijkheid om extra kraamhulp bij te kopen.

Mijn verloskundige heeft aangeraden een klacht te deponeren bij de verzekering en dat is dus ook wat ik heb gedaan. Als heel veel mensen dat doen dan wordt er misschien wat aan gedaan.

Annemarie

Reactie voor op de website?

124.13. 7e kind, kraamhulp of huishoudelijke hulp?

Ik ben lid van de cliëntenraad van de Kraamzorg Twente te Hengelo. Zelf heb ik 5 kinderen, waarvan de laatste een tweeling, in de leeftijd van 1 t/m 6 jaar.

Citaat:

  Per 1 januari 2006 verwachten alle zorgverzekeraars van kraamzorgorganisaties dat ze werken met een landelijk ontwikkelt Indicatieprotocol voor kraamzorg.

  Van alle kraamzorgorganisaties wordt verwacht dat zij het aantal uren kraamzorg volgens de criteria in dit protocol gaan toekennen. Een medewerker van de Kraamzorgorganisatie kan tijdens het intakegesprek samen met u bekijken hoeveel uren kraamzorg u volgens de nieuwe regels krijgt.

  Na de bevalling en tijdens de kraamperiode kan het zijn dat uw situatie is veranderd. Daarom kijken de verloskundige en de kraamverzorgende of deze uren nog steeds passen bij uw situatie. Mocht dat niet zo zijn dan vindt een herindicatie plaats. Op deze manier is gewaarborgd dat u het aantal uren kraamzorg ontvangt dat bij u en uw gezinssituatie past.

  Mantelzorg of extra uren
  De kraamzorg is met name gericht op de zorg voor moeder en kind en daarmee samenhangende huishoudelijke activiteiten, zoals het schoonhouden van de babykamer en de sanitaire ruimten. Voor overige (huishoudelijke) werkzaamheden gericht op andere gezinsleden dient een beroep te worden gedaan op zorg door huisgenoten of anderen (mantelzorg). Mocht na de bevalling blijken dat de mantelzorg is uitgevallen, dan wordt bekeken of extra kraamzorg mogelijk is."

Iedere kraamvrouw krijgt 44 uur kraamzorg, daarnaast kun je meer uren krijgen als je borstvoeding geeft etc. De uren bij opname in het ziekenhuis gaan ervan af (5 uur per dag). Maar de bevalling valt nu nog buiten deze uren

Sinds oktober 2006 is er op het gebied van kunstvoeding iets verbeterd in uren. Alsook als er een kind geboren is in een gezin waarvan er 2 andere kinderen onder de 4 jaar is of 3 onder de 6 jaar is, komt er 0,5 uur kraamzorg per dag bij over de hele kraamperiode.

Op de site kraamzorg.saysay.nl staat alle informatie over het indicatieprotocol.

Advies: Ga klagen bij de verzekeraar of kraamzorgorganisatie dan kan er wellicht iets aan gedaan worden. Over een paar jaar kan het nl. zijn dat 'nieuwe' kraamvrouwen niet beter weten.

Ook wij als clëntenraad blijven hierover contact houden met de zorgverzekeraars en politiek.

Persoonlijk vind ik dat in de meeste situaties de uren die nu via het indicatieprotocol gegeven worden te weinig zijn. De kraamzorg moet kwantitatief en kwalitatief goed zijn! Goede kraamzorg neem je je verdere leven mee.

Miranda

Reactie voor op de website?

124.14. reactie op kraamhulp

Mijn naam is Netty van de Kreeke,ik werk als kraamverzorgende voor Careyn kraamzorg in Rijswijk z-h.
Ik vind het bijzonder jammer dat er zoveel mensen zijn die een verkeerd beeld hebben van de op dit moment geboden kraamzorg. Ieder kraamzorg bureau heeft te maken met het LIP dit is het landelijk indicatie protocol ,deze stelt het aantal zorguren vast.
Geef als voorbeeld:kraamvrouw geeft borstvoeding en krijgt dan het maximun aantal uren namelijk 49 uur. Wij verzorgen dan als hoofdzaak moeder en kind maar doen ook licht huishoudelijk werk,zoals was en strijk verschonen het bed van moeder en kind,houden het sanitair bij,verzorgen maaltijden,en voor zover de tijd het toelaat houden we ons ook bezig met evt.andere kinderen van het gezin. Ik probeer de kraamtijd zo gezellig mogelijk te maken voor iedereen,zodat er op een leuke en gezellige dagen teruggekeken kan worden.
Netty

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

7e kind, kraamhulp of huishoudelijke hulp?

 1. Kraamzorg
 2. Kraamzorg
 3. Kraamzorg
 4. Ellemieke/7e kind kraamhulp of huishoudhhulp
 5. Veranderde kraamhulp
 6. Alleen voor moeder èn baby; blij als het weer voorbij is
 7. 7e kind, kraamhulp of huishoudelijke hulp
 8. Huishoudelijke hulp
 9. Kraamhulp
 10. Kraamzorg
 11. Ik heb een superkraambureau voor je!
 12. Niet te spreken over \'nieuwe\' vorm kraamhulp
 13. 7e kind, kraamhulp of huishoudelijke hulp?
 14. reactie op kraamhulp

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.