Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

77. Afgeplat hoofdje

Mijn zoon van een half jaar heeft een afgeplat hoofdje door voorkeursligging. Helaas is het al zo erg dat hij een helmpje moet om zijn hoofdje weer te corrigeren. Een half jaar lang zal hij dit helmpje elke nacht op moeten (gelukkig niet overdag, de hele zomer!).

Heeft iemand ervaring met zo'n helmpje (redressiehelm), en weet iemand hoe het resultaat is? En wat is het resultaat als we hem niet zo'n helm aan laten meten?

Ineke

Reactie voor op de website?

77.1. Algemene informatie België

Een forum voor Redressiehelmtherapie.

Reactie voor op de website?

77.2. Helmpje

Hallo Ineke

Ik heb geen ervaring met zo'n helmpje, maar had ik dat maar wel gehad. Mijn zoontje is geboren op 9 jan. 1995 en op 1 jan. van dat jaar waren de adviezen over de ligging van pasgeboren baby's veranderd naar rugligging. Deze adviezen heb ik opgevolgd maar was niet op de hoogte van een zogenaamde voorkeursligging.

Toen na een maand of drie duidelijk een afgeplatte plek op z'n bolletje zichtbaar werd, werd ik gerustgesteld met de mededeling dat dit wel weer weg zou trekken, hij was immers nog zo klein. Wel krijgen we het advies om te proberen of hij niet met z'n hoofdje de andere kant op wilde liggen. We hebben alles geprobeerd, bedje omgedraaid, zorgen dat het licht van een andere kant kwam enz. Maar als een kleintje eenmaal zo'n 'plek 'heeft, rolt het daar ook als het ware vanzelf op.

Nog nooit had ik van zo'n helmpje gehoord en blijkbaar op het consultatiebureau ook niet want al die tijd kreeg ik te horen dat het wel goed zou komen. En over de oorzaak liepen de meningen nogal uiteen, de consultatiebureau arts vertelde me zelfs dat het waarschijnlijk al in de baarmoeder ontstaan was omdat hij daar blijkbaar 'ergens' tegen aan had gezeten.

Toen mijn zoontje drie was kwam ik bij de huisarts die me eindelijk een duidelijk en eerlijk antwoord gaf. Het komt door het liggen en het komt nooit meer goed je zal het altijd blijven zien.

Nu is mijn zoontje 5 en inderdaad het is nog goed te zien, hij heeft links op zijn achterhoofd een platte plek, een stekel kapsel zou echt geen gezicht zijn, toen hij jonger was had hij veel krullen waardoor het niet zo opviel, nu houd ik er gewoon rekening mee en laat z'n haar achter wat langer.

Het blijft jammer dat hij het heeft vooral omdat achteraf blijkt dat het voorkomen had kunnen worden, maar heel erg is het natuurlijk ook weer niet, hij is gezond en dat is wel het allerbelangrijkste.

Succes met de kleine, Nelly

Reactie voor op de website?

77.3. Alert zijn op de gevolgen van rugligging

Zelf kom ik uit een groot gezin, acht kinderen. Mijn moeder als ze zwanger was, altijd een heel klein friemelig knuffeltje voor in de wieg, dat was om aan te geven welke kant de baby op moest liggen als hij of zij de voeding had gekregen. Wij als kinderen wisten ook niet beter dat als we de baby naar bed moesten brengen, het knuffeltje naar de andere kant moesten leggen en de baby op zijn/haar zij naar het beestje moesten laten kijken .

Mijn jongste broertje had ook een voorkeursligging naar links, wij lieten dat gewoon toe, want ja, het is de jongste, en je laat dat kleintje toch niet huilen?

Na een aantal maanden, ik weet niet meer exact de tijd, bleek op het consultatiebureau dat hij HELEMAAL scheef was. Zijn borstbeen zat zelfs meer naar links. Het gevolg was dat wij hem moesten dwingen om op zijn andere zij te leggen door middel van opgerolde luiers die vast waren getaped om ze steviger in de rug te laten liggen. Dat is gelukkig wel weer goed gekomen.

Mijn schoonzus heeft ook een kindje met een afgeplat hoofdje, geen krullen, en geen lang haar, dus je ziet het altijd.

Toen ik vervolgens kinderen kreeg, heb ik moeten praten als brugman om mijn kinderen in de zij-ligging te krijgen, want volgens de kraamverzorgende moest en zou ons kind op haar rug moeten slapen. Niet dus! Ook ik haalde een knuffeltje en heb met rolletjes gewerkt om rugligging te voorkomen. Prachtige hoofden hebben onze kinderen.

Maar nu heb ik nog een vraag. Deskundigen raden rugligging aan. Bent u wel eens misselijk geweest en lag u toen in bed. Heeft u wel eens geprobeerd om over te geven op uw rug? Mijn kinderen waren spugertjes en ik was als de dood dat mijn kinderen zouden stikken in hun braaksel. Buiten dus dat ik het absoluut niet eens ben met de rugligging, is het niet gevaarlijk? En waarom mag een kind niet om en om gedraaid worden, op de zij dus, daar het gebleken is uit vele voorbeelden dat je daardoor van de regen in de drup komt? Als mijn buurvrouwtje met haar kindje aan komt lopen met een compleet plat achterhoofd of als ik met onze jongste op het consultatiebureau kom, en ik zie daar verschillende voorbeelden wat rugligging met een hoofdje doet en wat een verschrikking voor een kindje volgt om dat vervolgens weer te verhelpen, dan hoop ik dat ik met dit verhaal eens een keer een discussie op gang breng.

Of dat mensen eens na gaan denken waarom ze hun kindje op een bepaalde manier neerleggen en als blijkt dat de rugligging inderdaad wiegedood voorkomt, dat ze in elk geval alert zijn op de gevolgen en eerder aan de bel trekken, mocht er iets mis gaan met de groei van het hoofdje. Misschien komt dit een beetje gefrustreerd over maar ik heb zo'n medelijden met die kleine poppies en hun moeders.

hartelijke groeten, Madelin

Reactie voor op de website?

77.4. Door helmpje heeft onze zoon weer een mooi bolleke

Toen onze zoon Joppe 4 maanden oud was merkten wij op dat zijn hoofd niet helemaal symetrisch was. Dit hebben we aangekaart bij het consultatiebureau. De verpleegkundige raadde ons aan te proberen om hem in een andere slaaphouding te krijgen (hij sliep altijd op zijn rug met het hoofdje naar links). Dat lukte niet en het scheve hoofd werd steeds erger. De arts van het consultatiebureau vond het langzamerhand alarmerend worden en stuurde ons naar de huisarts. Die vond het onzin en zei dat het vanzelf goed zou komen. Hiermee hebben we geen genoegen genomen en uiteindelijk (Joppe was toen 9 maanden oud) hebben we een doorverwijzing gekregen naar dr. Draaisma in Tilburg. Hij is gespecialiseerd in kinderen met scheve hoofdjes. Door Welzorg in Tilburg is toen meteen een helmpje gemaakt voor Joppe. Hij heeft dit 3,5 maanden dag en nacht gedragen. Het resultaat was al na 2 weken te zien. Op dit moment draagt Joppe de helm alleen nog 's nachts om zo het resultaat perfect te krijgen.

We zijn zeer blij dat we deze stap hebben genomen. Bij Joppe was een kleine achterstand ontstaan in het gebruik van zijn rechter lichaamshelft. Dit had veel erger kunnen worden als er niets aan was gedaan. Joppe heeft het nooit erg gevonden om de helm te dragen. In het begin was het voor ons even wennen, maar na 2 weken weet je niet beter. En het resultaat mag er zijn.

Wees niet bang om initiatief te nemen, als het niet nodig is zal de betreffende specialist je dat zeker vertellen en als het wel nodig is, heeft je kind er zijn leven lang plezier van.

Saskia

Reactie voor op de website?

77.5. Scheef hoofdje: vanzelf overgegaan

Eigenaardig. Ik heb een heel andere ervaring: Mijn dochter van nu drie-en-een-half. Lag haar hele babytijd ALTIJD met hoofdje naar rechtsgedraaid. Niets (omdraaien; naar het licht draaien; bedje verplaatsen etc..) hielp daartegen. Zowel op haar buik als op haar rug gelegen draaide ze haar hoofdje naar rechts. Ze had daardoor een behoorlijk scheef gezichtje. Zo erg zelfs dat het leek alsof ze scheel zag. We hebben haar uiteindelijk maar gelaten. Een helmpje heeft ze nooit gehad. En ook zonder "helmpje" heeft ze nu een prachtig hoofdje. Je ziet er niets meer van. En scheel is ze gelukkig ook niet. Dat leek alleen maar zo doordat een oogje groter leek dan het andere door dat scheve koppie. Dat wilde ik toch maar even laten weten na alle bovenstaande gruwelverhalen over scheve hoofdjes en helmpjes. Het is bij onze dochter allemaal vanzelf goedgekomen.

Jacqueline

Reactie voor op de website?

77.6. Wacht niet te lang bij een plat hoofdje

Ook mijn zoon heeft een afgeplat hoofd, hij is nu 2,5 jr. Ik ontdekte het al toen hij ong. 4 maanden was en heb het herhaaldelijk aangegeven op het consultatieburo: "Het trekt wel bij als hij gaat zitten en lopen".

Mijn zoon was heel vroeg met lopen (5,5 maanden rond de tafel en met 9 maanden liep hij los) maar zijn hoofd trok niet bij, een klein beetje misschien. Ook mij werd geadviseerd hem op zijn rug te laten slapen. Toen dat hoofd zo plat werd, ben ik begonnen hem te laten slapen met een nekrol. Hierdoor trad er wel wat verbetering op. Ondertussen bleef ik bij het consultatieburo doorzeuren over zijn hoofd en dat ik naar een specialist wilde.

Op een gegeven moment ben ik maar naar de huisarts gegaan. Achteraf denk ik, had ik dat maar eerder gedaan. In eerste instantie vertelde hij dat in bepaalde culturen het heel decadent was om een plat achterhoofd te hebben. Ik antwoordde dat dat fijn was maar dat ik het niet mooi vond en hier al heel lang een punt van maakte maar dat ik me afgescheept voelde en afvroeg of er nog daadwerkelijk iets aan gedaan kon worden. Eenmaal beland bij de specialist in het Juliana Kinder ziekenhuis bleek dat er niets meer te doen was aan zijn hoofd, helaas. Gelukkig is het ergste wel weggetrokken doordat hij met een nekrol slaapt. Maar het nog steeds niet rond en bol, maar afgeplat en breder dan normaal.

Mijn advies is dan ook: "blijf niet afwachten op het consultatieburo, maar stap gewoon naar je arts en als hij niet luistert. Maak gewoon een afspraak met een specialist". Ik wou dat ik dat had gedaan, maarja gedane zaken nemen geen keer. Ik ben nu in verwachting van de tweede en deze leg ik zeker weten om en om in de zijligging. Door schade en schande heb ik geleerd. En laat je niet afschepen door 'cosmetische redenen'!

Hilde

Reactie voor op de website?

77.7. Ervaring met redressiehelm

Ons dochtertje Jet heeft tijdens de zwangerschap al 'echt klem' gezeten en is (waarschijnlijk wegens ruimtegebrek) te vroeg geboren. Direct na haar geboorte zagen we al dat er een a-symetrie in haar gezichtje zat (oogjes, linkerschoudertje in wang en oor gedrukt), maar daar maakten we ons toen nog geen zorgen over. Dat zou wel wegtrekken dachten we.

Vanaf haar geboorte draaide ze direct al haar hoofdje constant naar rechts (logisch achteraf, want aan haar linkerkant had ze een hekel gekregen). Al na twee of drie maanden zagen wij een afplatting aan haar schedeltje ontstaan en was de a-symetrie nog niet verdwenen. Uiteraard hebben we zelf van alles geprobeerd om haar voorkeurshouding te doorbreken maar niets hielp.

We hebben de voorkeurshouding en afplatting regelmatig besproken op het c.b. maar eigenlijk werd onze bezorgdheid afgewimpeld. Toen ons dochtertje 6 maanden was, baarde dit ons zoveel zorgen dat we via de huisarts zelf verdere stappen hebben ondernomen. We zijn daarna direct begonnen met fysiotherapie (fantastisch) om ervoor te zorgen dat Jet haar voorkeur kan doorbreken. Ook zijn wij in het Sophia Kinderziekenhuis beland en is er een helmpje aangemeten bij Welzorg in Rotterdam.

Jet is nu 9 maanden en draagt haar helmpje nu al 3 maanden 23 uur per dag (nog 3 maanden te gaan) en het resultaat is verbluffend. Haar hoofdje is al heel mooi rond geworden. Ze heeft tot nu toe totaal geen last van de helm gehad. Ze speelt er elke dag even mee en huilt nooit als hij op haar hoofd gaat. Natuurlijk heeft ze het iets sneller warm, maar daar moet je gewoon rekening mee houding qua kleding.

Wij zijn heel erg blij dat we zelf op tijd op ons gevoel zijn afgegaan zodat Jet nog geholpen kon worden. Uit de reacties die we krijgen op haar helmpje merk ik op dat het bij veel mensen niet bekend is dat deze helmtherapie bestaat. Veel mensen blijken ook kindjes te kennen die een afgeplat hoofdje hebben, maar te oud zijn om daar nog iets aan te doen.

Door dit verhaal op te schrijven hoop ik een steentje bij te dragen aan het bekendmaken van deze geweldige therapie. Tenslotte wil ik nog de mensen bij Welzorg in Rotterdam m'n complimenten geven omdat ze kundig maar ook altijd zo aardig zijn!

Liesbeth

Reactie voor op de website?

77.8. Enthousiast over redressiehelm

Ook onze dochter heeft 9 maanden lang een redressiehelm gedragen ondanks het feit dat ze al 14 maanden was toen ze de helm kreeg. Ons positieve verhaal kun je lezen op onze website. Hoera voor de redressiehelm!!

Marion

Reactie voor op de website?

77.9. Lang leve de rugligging (maar niet heus)

Lang leve de thuiszorg dat ze landelijk een bezopen advies de deur uit doen ten gunste van rugligging....onze dochter werd op dringend advies (je kent dat wel van die leuke opmerkingen over wiegedood in dezelfde zin als het zogenaamde advies) van de kraamhulp op de rug gelegd en het resultaat was na enkele weken daadwerkelijk te merken; onze dame was haar balans kwijt, huilde de hele dag, wilde heel moeilijk slapen en at heel slecht.

Na gepruts van het consultatie bureau dat slechts zorgde voor overvolle kasten met voeding heb ik weinig hulp of deskundigheid ervaren van deze prutsclub en we hebben alle medewerking aan deze club opgezet uit gebrek aan vertrouwen, ze luisterden gewoonweg niet!!

Ook een doorverwijzing naar een fysiotherapeut wilde ze niets van weten, toen heeft mijn vrouw in een wanhoopspoging de huisarts zover gekregen dat er wel een fysio aan huis kwam en hoera !!! eindelijk iemand die een juiste diagnose stelde, haar huilerigheid en niet willen eten zou wel eens van haar rugligging kunnen komen en ja ze heeft ook wel een plak achterhoofdje gekregen... Zij adviseerde meteen een hangmatje te plaatsen om haar stabiliteit terug te winnen en zowaar de dame sliep voor het eerst in maanden overdag.

Vervolgens met de directeur van de Thuiszorg gesproken over wie de verandering in methodiek nou in godsnaam had bedacht... weten ze wel wat ze aanrichten??? Vraag aan een willekeurige maatschap voor fysiotherapeuten die kleine kids < 1 jr in hun bestand hebben wat de top stijger is dan zullen ze in koor antwoorden: afgeplat hoofd door de rugligging, ook zijn we met de dame ook al in het ziekenhuis geweest en ook daar een opmerkelijke mededeling; er komen de laatste anderhalf jaar vrij geregeld kids < 1jr met verstikkingsverschijnselen binnen, ook veroorzaakt door de rugligging.

Tja wie weet een manier om "belangrijke" medici die bepalend zijn geweest voor deze verandering van zij naar rugligging te laten inzien dat er een nuancering MOET plaatsvinden van het rugligadvies; Alleen als de omgeving van de slaapruimte het noodzakelijk maakt een rugligging adviseren en NIET standaard voor iedereen. Waarom moet mijn kind boeten voor de bombastische bedjes waar geen ventilatie mogelijk is terwijl ons bedje zo ventileerd als het maar mogelijk is.

Laat ze uitleggen waarom ze dit toepassen en niet dat het toegepast moet worden!!

Mijn lieve meid moet nu straks 6 maanden door het leven met een redressie helm om haar afgeplatte hoofd en niet symetrische oren weer goed te krijgen. Thuiszorg bedankt!!

Een gefrustreerde vader die mensen zoekt die ook net zo boos zijn tegen de rugligadviezen.

Reactie voor op de website?

77.10. Helmpje met 8 maanden

Ons kindje is ook 8 maanden en is al vanaf 5 weken bij de fysiotherapeut. Nu was ik afgelopen week dus echt stomverbaasd dat ze me vertelde dat haar afplatting niet meer bij kon trekken. Ze had me er niet op geattendeerd dat een helmpje haar kon helpen namelijk. Ik vroeg wat verbaasd of ze het niet nodig vond, een helmpje, als het niet vanzelf meer goed zou komen.

Mijn dochter heeft aan de rechterkant van haar achterhoofdje een afplatting en haar oortje staat ver naar voren. Het verschil met eerder is dat nu de bult die van voren zat naar de zijkant gaat als ware. Links achter zit een punt en rechts lijkt haar hoofdje net alsof er een stuk mist. Ze vertelde me dat ik dan eerder daarmee had moeten beginnen, daarom was ik ook zo verbaasd omdat ik al vanaf 5 weken bij haar kom.

Haar nekspieren kan ze wel beter gebruiken als eerst (naar 1 kant kon ze niet draaien eerst). Maar ik schrik eerlijk gezegd als ik hoor dat het niet meer kan bijtrekken. Dus ik vroeg of ze me alsnog kan doorverwijzen, Ze zei na een poos zeuren van mijn kant dat in Rotterdam beoordeeld kan worden of het nog kan helpen. Ik zou bericht krijgen van haar om via m'n huisarts doorverwezen te worden naar Rotterdam, daar zouden ze dan verder kijken.

Maar ik hoor niks van haar en ergens ben ik behoorlijk boos op haar. Nu denk ik erover om zelf gewoon via mijn huisarts stappen te ondernemen en daarmee verder te gaan, zonder nog aan de fysiotherapeut te vragen hoe of wat. Ik ben mijn vertrouwen wat haar betreft momenteel kwijt.

Ik kon niet zien van wanneer jou berichtje dateerde. Ik wilde je vragen of jou dochtertje al ondertussen geholpen is? Zo ja wat jou ervaringen met het helmpje zijn? Jou vraag was ivm drukplekken op het hoofdje tot bloedens toe of er mensen zijn met ervaringen. Heb jij misschien nog informatie gekregen over je vraag als ik vragen mag? Ik vroeg me dat namelijk ook af, omdat mijn dochter behoorlijk exceem heeft en haar hoofdje zonder de helm ook al vaak bloed van de exceem, waar ze zo jeuk aan heeft en dan aan krabbelt. Is het zo dat de kosten helemaal voor jezelf zijn?

Ik hoop niet dat je boos bent om zoveel vragen van mijn kant. Bedankt voor het lezen, en een fijne dag, en succes toegewenst voor jou kindje.

Liefs van Marion

Reactie voor op de website?

77.11. Reactie helmpje met 8 maanden

Het is al even geleden dat ik op deze page heb gekeken dus vandaar mijn late reactie, excuus. Mijn bericht dateert van +/- juli 2001. Onze dochter was toen 8 maanden en heeft haar helmpje opgekregen. Ik moet zeggen dat je in Rotterdam bij de Welzorg waar het helmpje uiteindelijk wordt aangemeten bijzonder goed uitleg en begeleiding krijgt, dit is in een woord, GEWELDIG! Vooral omdat je er zelf zo tegenop ziet, een kind met een helm. Om even een beeld te schetsen van het verloop van onze situatie. De helm is dus in juli 2001 op gegaan, 23 uur per dag. Ik moet zeggen dat onze dochter er weinig last van heeft gehad. Ondanks de warme zomer en onze vakantie in een warm Oostenrijk. Regelmatig zijn we terug geweest in Rotterdam om de helm aan te laten passen. Uiteraard onstonden er drukplekken maar door zelf wat zeemleer in de helm te plakken (krijg je allemaal uitgelegd bij Welzorg) en te poederen met parfumvrije talkpoeder was dit goed te doen. Problemen tot bloedens toe hebben we niet gehad en van de heren van Welzorg begrepen we ook dat dit helemaal niet nodig is. Ook haar bewegingsvrijheid werd er niet door aangetast.

Op 9 november jl. is het helmpje definitief afgegaan. De laatste 2 weken hiervoor langzaam afgebouwd. Het resultaat is prachtig. Toen de helm afging ontdektte de kleine dame ineens dat ze haar en oren had. Er was ons verteld dat 8 maanden laat was voor een helmpje en dat de korrektie dan +/- 80% zou zijn. Het kan misschien nog mooier maar wij zijn hier al ontzettend blij mee. We zagen er gigantisch tegenop net zoals ik uit jouw verhaal begrijp maar achteraf is de tijd voorbij gevlogen en is het toch best meegevallen. Nog even terugkomend op de kosten, ik heb gehoord dat niet alle verzekeraars de helm vergoeden maar onze verzekering VGZ heeft dit wel vergoed. Kortom niet leuk, bereid je vooral op alle vervelende opmerking op straat, maar wel erg fijn dat we dit toch hebben gedaan.

Ik hoop dat je inmiddels de verwijzing van de huisarts hebt gekregen en dat je via het Sophia in Rotterdam bij de Welzorg bent uitgekomen. Zodat ook jullie kindje met een mooi hoofdje straks door het leven kan gaan. Ben benieuwd naar jullie ervaring ermee, heeeeeeel veeeel succes!

Groetjes Monica

Reactie voor op de website?

77.12. Helm pakte verkeerd uit

We konden vrij snel bij het Sophia terecht, net voor de kerst zelfs had ze het helmpje al.

Helaas heeft het bij ons anders uitgepakt. Ze begon verschrikkelijk benauwd te worden zodra het helmpje opzat. Tussen kerst en nieuwjaar hield ze geen eten meer binnen. In het begin dachten we aan griep maar als we het helmpje afdeden ging het gelijk beter. We hebben het steeds weer opgedaan zodra het beter ging, helaas ging het dan ook gelijk weer bergafwaarts.

M'n dochtertje heeft een plekje achter op haar hoofdje, we zijn nu bij de dermatoloog geweest, het is een moedervlek zonder pigment, maar aangezien ze dat al vanaf d'r geboorte heeft staan we tot haar puberteit elk half jaar onder controle met haar.

Het plekje ging broeien zodra het helmpje er overheen ging. Ik ben met het helmpje gestopt. Heb er lang over zitten denken. Ik plaagde haar er echt mee. Aangezien ze zwakke rug- en nekspieren heeft, kon ze haar hoofdje niet rechtop meer houden. Angélica is nu 12 maanden, en haar hoofdje is wel scheef nog steeds ik hoop dat het misschien vanzelf nog wat rechttrekt.

Moeilijk is het soms om keuzes te maken, Ik vind het heel erg knap dat jullie wel hebben doorgezet en dat het resultaat zo goed is voor jullie dochtertje.

Welzorg, waar we ook met haar voor controle waren, geeft heel goed advies en ze zijn er voor je als je raad nodig hebt, de service is uitstekend.

groetjes van M

Reactie voor op de website?

77.13. Kussentje in zijligging perfect

Ik heb een tweeling waarvan een kind dus ook een voorkeurshouding op zijn rug had. Hij is dus bijna gestikt doordat er voedsel in zijn luchtpijp terecht was gekomen, gelukkig is mijn man wakker geworden van een raar geluidje over de babyfoon. Het schuim liep over zijn kinnetje. Ons zoontje was toen 8 weken oud. Met de ambulance zijn we naar het ziekenhuis gebracht, waar hij gelukkig weer bijkwam. Hij reageerde namelijk niet meer en ademde heel moeilijk. De artsen hebben ons toen verteld dat als wij hem niet gevonden hadden dit de volgende dag een voorbeeld van wiegedood was geweest. De fysiotherapeute heeft mij toen aangeraden een kussentje te kopen waar ze op hun zij in liggen. De ene keer kijken ze naar rechts de andere keer naar links. Hij is nu bijna 2 jaar oud en zijn hoofdje is heel mooi genezen, en het was plat!!!. Dus wat nu goed is of slecht, voor ons was dat kussentje in zijligging perfect.

Helga

Reactie voor op de website?

77.14. 23 uur redressiehelm op?

Hallo Ineke,

Tot mijn verbazing, maar ook met blijschap lees ik dat jouw zoontje zijn helm alleen s'nachts op hoeft. Mijn zoontje van bijna zes maanden krijgt op 8 mei 2002 zijn helm via het Sophia in Rotterdam. Het advies is om de helm 23 uur per dag te dragen tot zijn eerste verjaardag. Minder heeft geen zin. Na zijn eerste jaar zou er niets meer verbeteren.

Na wat heen en weer gebel kwam ik er achter dat Fifit Tilburg hier een andere mening over heeft. De mevrouw die ik daar sprak vertelde me dat het dragen van de helm alleen 's nachts wel zin heeft. Haar advies is de helm zoveel mogelijk te dragen binnenshuis.Ze vond het zelfs raar dat de helm buiten gedragen wordt.Dat hoeft volgens haar niet. Wel wordt de helm langer doorgedragen.(tot de schedelnaden zijn gesloten).

Omdat ik er erg tegen opzie om mijn zoontje 23 uur per dag te belasten met een helm op zijn hoofd voel ik meer voor het alleen 's nachts dragen van de helm. Mijn vraag is dus wie jou dit advies heeft gegeven en of het heeft geholpen?

Met vriendelijke groet, Sabine

Reactie voor op de website?

77.15. Ronde bolletjes

Jullie hebben er achteraf weinig aan, maar dit is hoe ik het met mijn tien kinderen heb gedaan: de eerste lag altijd op zijn buik, dat was zo 18 jr. geleden. Wel de ene keer hoofdje naar links en de andere keer naar rechts. Bij de volgende kinderen heb ik ze de eerste maanden altijd op hun zij gelegd, want ik heb te vaak kindjes op de rug zien spugen en verslikken en vond dat te eng.

Dus van begin af aan linker- en rechterzijde, zodat ze daaraan wennen of lekker in de draagzak. De hele dag plat liggen lijkt me zowieso niet natuurlijk voor een baby. Na een paar maanden slapen en spugen ze al minder en leg ik ze op de rug, ze hebben allemaal mooie ronde bolletjes. Gelukkig, want ik zie vaak kinderen met afgeplatte hoofdjes en zelfs na tien jaar kun je het nog zien en dat vind ik zo zonde.

Dus mijn advies: vanaf de geboorte op de zij leggen,en dat afwisselend, eventueel met zo'n speciaal kussentje dat ze niet op de buik kunnen rollen.

Groetjes, Antoinette

Reactie voor op de website?

77.16. Redressiehelm en consultatiebureau

In aansluiting op alle verhalen over afvlakking van het hoofd van kinderen, voelde ik de noodzaak om mijn verhaal ook uit de doeken te doen.

Onze zoon lag in een stuit en omdat het ons eerste kind is, hebben wij ons in het MCA in Alkmaar laten overhalen tot een versie poging. Dit is een poging om de baby in de baarmoeder te draaien. Los van het feit dat het voor de moeder een niet al te aangename ervaring is, helpt het in de meeste gevallen niets.

Zoals in bijna alle op deze site te lezen verhalen, had onze zoon ook een voorkeurshouding en een afvlakking aan het achterhoofd en hiervoor zijn door het consultatiebureau doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Zowel het consultatiebureau als de fysio waren van mening dat de afvlakking vanzelf weg zou gaan.

Na een geruime tijd van fysiotyherapie en onzekerheid over de ontwikkeling -de voorkeurshouding nam langzaam af, maar de afvlakking niet- merkte de fysiotherapeut op dat de afvlakking inderdaad niet verbeterde. Onze zoon was inmiddels 6 maanden.

Wij zelf hadden inmiddels via via al van deze site gehoord en op het moment dat de fysio het bovenstaande zei, heb ik het heft in eigen hand genomen en contact gezocht met het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

De neuroloog wilde in aanvang niets doen, omdat onze zoon inmiddels 'te oud' zou zijn voor een redressiehelm, maar na wat aandringen konden wij alsnog terecht.

Het vervolg verliep vloeiend en onze zoon kreeg de helm aangemeten.

Nu is onze zoon 1 jaar oud en zijn wij ontzettend blij dat wij het advies van zowel fysio als concultatiebureau hebben genegeerd. Helemaal rond is zijn hoofd niet geworden, maar als je het niet weet, zie je van de afvlakking niets meer.

Wij kunnen iedereen ook van harte de helm aanbevelen!

Tot slot nog even dit: laat je niets opleggen door het consultatiebureau. Deze mensen zijn niet altijd even kundig en werken veelal met opgelegde richtlijnen (zo is de overkoepelende organisatie geen voorstander van het gebruik van de redressie helm. Bron: eigen consultatiebureau) en zorg dat je op tijd (ca bij 4 en halve maand) contact zoekt met het Sophia kinderziekenhuis te Rotterdam.

Inmiddels zijn wij het voorbeeld voor het dorp waarin wij wonen geworden voor zowel lotgenoten, als voor de mensen op het consultatiebureau (die, als de helm niet meer nodig is, deze krijgen om te laten zien aan toekomstige lotgenoten) als voor de fyiotherapeut. Deze laatste is zelfs enthousiast geworden en adviseert nu mensen met hetzelfde probleem al in een vroeg stadium de redressiehelm te overwegen.

Joep

Reactie voor op de website?

77.17. Waar is mijn vrolijke meisje gebleven?

Vorige week woensdag zijn we 'm gaan halen, de beruchte helm. Om heel eerlijk te zijn zag ik er gigantisch tegenop. Vanaf het moment dat er sprake was van helmtherapie heb ik mijn bedenkingen gehad, maar natuurlijk wil je het beste voor je kind. Dus na een adviesgesprek in Rotterdam (eigenlijk stond daar al vanaf de eerste minuut vast dat er maar een helm moest komen, terwijl we voor een advies gingen) werd er een helm aangemeten.

Waar ik dus totaal niet op voorbereid was, was het maken van de röntgenfoto's, wat een drama (de foto's maken ze om uit te sluiten dat er geen afwijking aan het hoofd is). En net toen ik haar een beetje gekalmeerd had, moest ze nog een keer, want de foto's waren mislukt. Mijn moederhart brak zo ongeveer. Maar goed, het hoorde erbij.

Omdat Rotterdam voor ons niet naast de deur lag, besloten we toch maar om een helm aan te laten meten. Want nog steeds had ik mijn bedenkingen en wilden we er nog even over nadenken. Uiteindelijk hebben we toch besloten het te doen.

Vorige week was het zover en gingen we 'm ophalen. Ik moet zeggen dat de mensen daar heel aardig zijn. Na 2,5 uur was de helm helemaal op maat en is onze dochter met de helm op mee naar huis gegaan. Eenmaal thuis gekomen moest de helm alweer af en zagen we 3 vervelende plekken op haar hoofd. Ook transpireerde ze enorm, iets wat ze sowieso al snel doet (helaas heeft ze die genen van haar vader). Ik heb uit voorzorg de helm al op bepaalde plekken afgetaped en bekleed met natuurzeem, just in case.

We zijn nu bijna een week verder en het lukt me niet om de helm meer dan 9 uur per dag op te houden. Ze is hangerig en huilerig als ze de helm op heeft. Slapen is 1 groot drama (dat was het al voordat ze de helm had, nu helemaal) en papa en mama zijn onderhand de moed aan het verliezen. Ons meisje was altijd zo vrolijk en ik ken mijn eigen kind niet meer terug. Onze huisarts had zo'n helm nog nooit gezien en was niet direct heel erg enthousiast. Ik moest vooral sceptisch blijven. Dat was nu niet bepaald het bericht waar ik op zat te wachten.

Ik merk ook dat ze weer problemen krijgt met haar nekje waar ze al 6 maanden fysiotherapie voor heeft gehad, dus zijn we daar ook maar weer mee begonnen. Haar bewegingen zijn ook beperkt, omrollen lukt bijvoorbeeld niet met helm op.

Ik wil het heel graag doorzetten en ontzettend graag een rond bolletje voor ons meisje, maar niet tegen elke prijs. Ik heb ontzettend veel bewondering voor de ouders die het wel lukt om hun kind de helm 23 uur per dag te laten dragen. Ons lukt het (nog) niet en we hebben ons er dan ook maar in berust door te denken dat we het maximaal mogelijke proberen te doen. We hadden ook niks kunnen doen.

Ik zou heel graag ook in contact komen met ouders die een zelfde soort ervaring hebben (gehad), want ik kan me niet voorstellen dat wij de enige ouders zijn die met dit probleem zitten.

Alle ouders die op het punt staan om met helmtherapie te beginnen zou ik tenslotte heel veel succes willen wensen en niet de moed op te geven. Dat zijn wij vooralsnog ook zeer zeker niet van plan!

Groeten van

Reactie voor op de website?

77.18. Wanneer de helm stinkt

Dat de helm stinkt kan verschillende redene hebben.
 1. De helm moet dagelijks schoongemaakt worden met een nat washandje - de binnenzijde afdoen met een lotiondoekje - het hoofdje reinigen en dan de talkpoeder in de helm strooien en het overtollige eruit gooien.
 2. De helm wordt te klein. Controlleer de gaatjes waar de afplatting zit of daar nog ruimte zit. Is dit niet het geval maak dan een afspraak bij de firma waar je de helm vandaan hebt om deze aan te passen.
Succes,

Diny

Reactie voor op de website?

77.19. Korte update over ons meisje

Hoi,

Gisteren zijn we voor het eerst naar de manueel therapeute gegaan. Wat blijkt? Ons meisje heeft gewoon kei-hard het KISS-syndroom. De tranen sprongen me in de ogen. Enerzijds vond ik het natuurlijk afschuwelijk toen ik dit te horen kreeg, anderzijds was ik ook boos omdat na 6 maanden therapie dit nooit door de destijds behandelende arts is geconstateerd.

Het foldertje dat we meekregen verklaarde een heleboel. Ik schrok van wat er allemaal had kunnen gebeuren als we geen actie hadden ondernomen. Wat de toekomst brengt, blijft nog steeds onzeker. Enfin. We gaan ermee aan de slag. En als het goed is, zal de afplatting ook geleidelijk aan gaan afnemen.

Ik zal jullie op de hoogte houden over de ontwikkelingen en natuurlijk over de vorm van haar hoofdje.

Groetjes van Daniëlle

Reactie voor op de website?

77.20. Last van helmpje?

Hallo,

Het zijn allemaal fantastische verhalen over het helmpje. Ook wij hebben er goede ervaringen mee. Het begon, net als alle andere ervaringen, met een extreme voorkeurshouding. Ook huilde hij veel, maar alleen overdag. Hij bleek, na controle bij kinderarts, het syndroom van Kiss te hebben. Dit is gelukkig snel verholpen door de fysio. Wel was het gevolg van Kiss dat hij een afgeplat hoofdje had. Na veel wikken en wegen hebben we besloten een helmpje te nemen. Het resultaat was er al binnen twee weken.

Maar... hij slaat nu regelmatig op zijn hoofdje/ helmpje. Is dit bij meerdere ouders bekend? Is het mogelijk dat het helmpje hoofdpijn veroorzaakt, omdat er van buitenuit druk wordt uitgeoefend op het schedeltje? Zou iemand ons daar een zinnig antwoord op kunnen geven?

Alvast bedankt Caroline

Reactie voor op de website?

77.21. Update over alternatieve behandelmethode

Hallo,

Onlangs heb ik jullie geïnformeerd over onze ervaringen met het redressiehelmpje. Wij waren niet zo enthousiast en zijn 2 maanden geleden gestart met manuele therapie in combinatie met 'gewone' fysiotherapie. Dit vanwege het feit dat bij onze dochter het Kiss-syndroom geconstateerd werd. Ik kan jullie vertellen dat het geweldig gaat. We hebben gewoon een ander kind. En de afplatting op haar hoofdje is inmiddels ook aan het bijtrekken. Yes!

Onze manueel therapeute vertelde ons dat er onlangs in Amerika een onderzoek is afgerond waarbij de helmtherapie is vergeleken met 'agressieve' therapie i.c.m. zijligging. Uit dit onderzoek is gebleken dat de resultaten net zo goed zijn. De preciezie details ken ik verder niet, maar het bevestigde eigenlijk al die tijd al wat ik vermoedde.

Er is dus hoop voor alle ouders bij wie de helmtherapie niet aanslaat. Ik denk wel dat de resultaten van de behandeling van onze dochter wellicht beter zouden zijn als we er eerder mee waren begonnen, maar helaas heeft de eerste fysiotherapeut het KISS syndroom over het hoofd gezien. Ik kan me er nu nog kwaad over maken als ik er aan denk. Er had ons zoveel ellende bespaard kunnen worden. Maar goed, meer dan je er bij neerleggen kun je niet.

Ik wens iedereen heel veel sterkte met alles.

Groetjes van Daniëlle

Reactie voor op de website?

77.22. Kiss-syndroom

Als aanvulling op bovenstaand bericht van Daniëlle, in de nieuwsbrief van de Belgische Associatie voor Manuele Therapie (BAMT) staat het volgende overzicht in de nieuwsbrief van 2002:
  (Kopgewrichten invloed bij symmetriestoornissen)

  Asymmetrieprobleem bij baby/kleine kinderen.
  Vele symmetrieproblemen -> door manuele therapie aan de bovenste wervels laten zich gunstig beïnvloeden.

  Duitse artsen behandelden intussen al meer dan 15.000 baby's.
  Nederlandse manueeltherapeuten behandelden meer dan 3000 baby's. (sinds 1998)

  Symptomen bij het KISS-syndroom:
  - scheve hals met verdraaid hoofd
  - overstrekte nek en rug
  - schedelasymmetrie (scheef gezicht)
  - aan één zijde worden arm en been minder bewogen

  Asymmetrie-problematiek dikwijls tgv (risicofactoren):
  - lange en (zeer) moeilijke geboorte (vacuümtractie / geboortetang)
  - keizersnede
  - dwars-of scheefligging in de baarmoeder
  - stuitligging
  - zeer snelle en krachtige bevalling
  - tweelingen

  Onderzoek:
  - röntgendiagnostiek: voor/achterwaartse-opname door de geopende mond (bij kind onder de 18 maanden)
  - bij oudere kinderen ook nog een zijwaartse röntgenfoto vd gehele nekwervelkolom

  Behandeling:
  - zachte manipulatieve technieken aan de hoge nekwgewrichtjes en elders in de WK, soms tot in de bekkengewrichten
  - behandelimpulsjes: klein en zacht

  Welke kenmerken vallen de ouders het duidelijkst op?
  - scheve dwangstand van hoofd, nek en romp, hoofd achterwaarts getrokken
  - overstrekken hoofd-nek-romp zonder de asymmetrie
  - slechte hoofdbalans, heffen hoofd is moeilijk en zwak
  - eenzijdige slaaphouding, waardoor deformatie schedel
  - schedelasymmetrie, achterhoofd en voorhoofd
  - scheve houding van de romp, scoliose
  - asymmetrisch bewegen van de romp, armen en benen
  - ontwikkelingsproblemen van de heupgewrichten, meestal eenzijdig
  - afwijking in de voetenstand
  - slaapstoornissen, veel en hoog huilen
  - haartrekken op één plek (plukken) erg gevoelig nekje
  - koude handjes en voetjes
  - lichte, niet te verklaren verhoging lichaamstemperatuur
  - slikklachten, kwijlen, kuchen zonder verkouden te zijn
  - bij oppakken schiet kindje in overstrekkingspatroon -> kindje wil niet graag opgepakt of geknuffeld worden, kind kan niet hechten
  - overstrekking -> probleem bij de borstvoeding
  - geen mooie kruipbeweging / kruipen vermijden

  Opmerking:
  - Differentiaaldiagnose stellen om daarna de diagnose nauwkeuriger te kunnen omschrijven
  - Als u na de behandeling kunt waarnemen, dat er iets veranderd is, verbeterd of verdwenen is, dan is dat veelzeggend voor een samenhang met de diagnose en de manuele therapie
  - Na de manuele therapie ziet men dan ook dikwijls dat deze achterstand snel verbetert
  - Samenwerking kinderfysiotherapeut en manueeltherapeut! Manueeltherapeut -> gewrichtsfuncties herstellen; kinderfysiotherapeut => goede motoriekontwikkeling
  - Enige weken na de manuele therapiebehandeling moet de oefentherapie achterwege worden gelaten (ZS van het kind moet zich reorganiseren)

  Naar de basisschool:
  Belastende overgang van het vrije spelen naar het urenlange zitten, kan zeer belastend worden voor het kind. Functiestoornissen in de WK (vooral hoge nekgewrichtjes) -> leer- en concentratiepresteren (problematisch).
  - (school-)hoofdpijn; slechte nekfunctie; slechte houding
  - gewrichtsblokkeringen in WK en ribgewrichten
  - regelmatige controle (om de 3 maanden) door de manueel therapeut
  - functiebeperkingen -> kunnen ongunstig zijn voor het schoolleven en presteren:

     o.w.v.:
       o ongunstige zithouding
       o hoofdpijn
       o concentratiestoornissen
       o slechte ademhalingspatronen
       o matig egogevoel

  * dit complex van late symptomen na KISS -> KIDD (Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie

  WAT IS HET DOEL VAN DE MANUELE THERAPIE?

  Wetenschappelijk onderzoek:
  - Functioneren van de bovenste nekgewrichten: van groot belang voor de houding- en motoriekontwikkeling van de pasgeborene.
  - In de eerste maanden van de baby zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig- en slikreflex.

  Huilbaby -> vaak t.g.v. pijnlijke geblokkeerde bovenste nekgewrichtjes, KISS-syndroom. (het lang liggen van de baby vormt dan een té grote belasting voor de geblokkeerde nekwervels)

  Niet alleen vlak na de geboorte, maar maanden (soms jaren) daarna blijkt manuele therapie een effectieve therapie te zijn!

  Helmtherapie (redressiehelm) -> tegen schedelvervorming

  VROEGTIJDIG de manueeltherapeut inschakelen -> asymmetrische houding van de baby zal meestal herstellen (scheve hoofdje voorkomen)

  Opm.: Enkele behandelingen manuele therapie blijken veelal toereikend te zijn om deze problemen op te lossen en in tijd niet te vergelijken met de zogenaamde 'helmtherapie'

  Opm.: De in KISS gespecialiseerde manueeltherapeut werkt VOORWAARDESCHEPPEND voor de symmetrische ontwikkeling van de baby. Wordt zijn hulp te laat ingeroepen, dan spreekt men niet over therapie, maar over repareren.

Reactie voor op de website?

77.23. Kiss-syndroom

U kunt meer info over het kiss-syndroom vinden op www.kiss-kinderen.nl. De oorzaak van het scheefgroeien moet immers verholpen worden en niet alleen het cosmetische gedeelte (recht hoofdje) moet worden gecorrigeerd. Helaas wordt het KISS-syndroom nog niet onderkent en daardoor ook niet herkend terwijl de oplossing vrij simpel is. Twee behandelingen bij de manueel therapeut zijn vaak al genoeg! Ik heb zelf een kiss-kindje en spreek dus uit ervaring. Ik heb zelf geen medische achtergrond. Mirjam

Reactie voor op de website?

77.24. Kiss-syndroom en redressiehelm

Mijn zoon werd geboren met een enorme tuut op zijn hoofd en een kleiner oogje. Toen ik er wat van zei werd ik gesust door alle deskundigen. Het kind heeft 3 weken gekrijst en kon aan een kant niet goed aan de borst drinken. Ik heb er een lactatiekundige bijgehaald die zag dat het niet aan de borstvoeding lag maar dat mijn kind pijn had. Ze verwees me door naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in wervels en accupuntuur. Daar ben ik twee keer geweest en het krijsen stopte.

Toen mijn zoon 3 maanden oud was vond ik dat hij toch wel heel erg een "voorkeurshouding" had. Ik legde hem in een kussentje zodat hij op zijn andere zijde moest liggen. Hij presteerde het om toch op de voorkeurszijde te liggen wanneer ik hem weer uit zijn bed haalde. Het consultatiebureau wist me te vertellen dat het niet het kiss-syndroom kon zijn en dat het een voorkeurshouding betrof.

Ik stond er op om naar een manueel therapeut verwezen te worden omdat ik zelf aan het kiss-syndroom dacht. Dat ging maar moeizaam bij de huisarts. Het was dat ik al een afspraak gemaakt had met de manueel therapeute, toen kon ik dan toch de verwijzing mee krijgen. Mijn huisarts kwam niet verder dan "ach, wat een stijve nekspier".

Bij de manuele therapeut is mijn zoon nog 2x geweest en toen was zijn nek helemaal "los". Hij werd minder stijf en kreeg toen fysiotherapie.

De fysiotherapeut raadde me helm-therapie aan. Ik zag het helemaal niet zitten omdat het me zo onnatuurlijk leek zo'n helm. Toch maar een afspraak gemaakt in het sofia-kinderziekenhuis. Daar wist de dienstdoende arts me doodleuk te vertellen dat het kiss-syndroom niet bestaat en dat mijn zoon al die tijd een voorkeurshouding heeft gehad. Ik heb gezegd dat ik deze discussie niet aan wil gaan.

Woedend word ik van die "deskundigen". Omdat baby's niet kunnen praten en dus niet kunnen zeggen dat ze pijn in hun nek hebben bestaat het probleem dus niet. Wanneer je als volwassene aangeeft dat je last van je nek hebt mag je zo naar de manueel therapeut maar bij baby's willen ze eerst röntgenfoto's zien.

Mijn kind heeft klemgezeten in de baarmoeder en omdat ze dat niet kunnen bewijzen is het dus niet zo. Het zou zo prettig zijn als de "alternatieve" en de "medische" stromingen wat meer voor elkaar open zouden staan en niet elkaars standpunten gaan betwisten over de ruggen van onschuldige baby's en radeloze ouders.

Affijn, mijn zoon draagt sinds 3 april 2003 zijn helm. Ik had foto's gemaakt van de afplatting. (Rechterzijde) Op 12 april 2003 maakte ik een foto. Negen dagen dragen heeft een wonder bewerkstelligd. Het hoofd van mijn kind is een stuk ronder in 9 dagen! Ik ben benieuwd wat de tijd brengt maar ik heb goede hoop!

Mijn advies aan ouders is:

Mijn zoon verdraagt de helm goed. De eerste dagen heeft hij er wel in gezweet maar dat was snel over. Na drie weken dragen is de helm bijgesteld omdat de helm al wat strakker zat.

Ouders die voor de keuze staan om een helm te nemen raad ik aan de stap te zetten. Je merkt vanzelf hou jou kindje er op reageert.

Succes! Groetjes van Lenny.

Reactie voor op de website?

77.25. In twijfel over redressiehelm

Wat een herkenning in het verhaal van Lenny, het is bijna precies hetzelfde verhaal als bij mijn zoontje. Ook klem gelegen in de baarmoeder, en punthoofd en kleiner oogje.

Nu nog een sterk afgeplat en iets scheef hoofdje. Aan osteopaat, huisarts, neuroloog en fysio gevraagd over een helm, allen antwoorden zei dat het puur cosmetisch is. Als dat zo is, dan gebruik ik zeker niet de helm.

Toch blijf ik maar denken, is het echt niet zo dat de motoriek erdoor verbetert? Specialist in Tilburg gebeld die zei dat het inderdaad alleen om cosmetische redenen wordt aangemeten.

IK BEN RADELOOS! Ik ben zo bang dat het zijn motoriek verstoort! Hij zit nog niet lekker, en is altijd een beetje krom als je hem optilt, is dit normaal?

Ik heb verder bij hem sinds hij ong. 3 maanden was cranio-sacraal therapie bij hem laten toepassen, werkt niet hetzelfde als een manueel therapeut, wel zelfde effect.

Wie helpt mij, heeft tips. Mijn zoontje krijgt ook fysiotherapie. Maar het helmpje blijft maar in mijn gedachten... Inmiddels is mijn zoontje al 10 maanden, waarschijnlijk te laat voor helmpje,

Claudia

Reactie voor op de website?

77.26. Reactie op twijfel bij redressiehelm

Beste Claudia,

De achterstand in de motorische ontwikkeling wordt wellicht veroorzaakt door de problemen in de nek. Onze dochter is nu bijna 9 maanden oud. Ik heb op deze site al het een en ander over haar geschiedenis geschreven, moet je maar eens lezen. In ieder geval heeft onze dochter sinds een tijdje manuele therapie. Deze heeft nu haar nekwervels goed gezet en masseert iedere week haar schedeltje om deze weer ronder te krijgen. Ja, het duurt misschien allemaal wat langer dan zo'n helmpje, maar het is een stuk natuurlijker dan een helm 23 uur per dag dragen. Daarbij moet je niet vergeten dat als jouw zoontje last heeft van zijn nek, het niet echt prettig voor hem moet zijn om ook nog eens een helm te dragen.

Wat ik je ook nog wilde zeggen is dat 2 maanden geleden, toen we met manuele therapie zijn begonnen, ook zijn begonnen met 'gewone' kinderfysio. Zij constateerde dat onze dochter een achterstand van 2 maanden had in haar motorische ontwikkeling. Dankzij de manuele therapie en veelvuldig oefeningen doen op advies van de kinderfysio hebben we godzijdank deze week te horen gekregen dat ze haar achterstand nagenoeg heeft ingelopen. En niet alleen haar motorische ontwikkeling is met sprongen vooruit gegaan, ook haar hoofdje is mooi rond aan het worden.

Ik wil toch nog een keer kwijt dat helmtherapie symptomatische therapie is. Ik zou zeker niet achter iedereen aan gaan hollen en zomaar aannemen wat een dokter zegt, maar juist eens goed kijken naar je eigen kind. Waar zit het probleem? Pak dat eerst aan en laat dan een goede diagnose stellen door een deskundige (!!) en overleg welke behandeling voor jouw kind het beste is.

Vertrouw op jezelf. Succes!

groetjes van Danielle

Reactie voor op de website?

77.27. Kijk eens eerst naar andere oplossingen, niet gelijk het beruchte "helmpje"

Het is geen schande dat kinderartsen geen verstand hebben van een helmpje. Het is ook nog niet zeker wat de gevolgen zijn van een helmpje dragen tijdens baby zijn.

Helmpjes is op dit moment zo'n rage, terwijl je het ook eerst op een andere manier kan proberen op te lossen, een NATUURLIJKE manier, zoals fysiotherapie.

Mijn mening over een helmpje is negatief, de arts zelf in Rotterdam wist niet eens veel van de hersenen af, nou sorry hoor, maar dan liever geen helmpje.

Ik blijf erbij dat je nog niet weet wat het voor je kind doet in de toekomst, je hoofd wordt toch in een vorm gedrukt.

Maar ieder moet het natuurlijk zelf weten.

Succes, Claudia

Reactie voor op de website?

77.28. Werking van de helm

Beste Claudia

Het is een verkeerde gedachten gang dat het hoofd door het dragen van een helm een een bepaalde vorm GEDRUKT wordt. Het enige wat het helmpje doet is ruimte maken daar waar nodig is dus ruimte geven waar de afplatting zit en de helm op de rest van het hoofd aansluiten.

Reactie voor op de website?

77.29. Sorry, gemeen?!

Weet je wat ik gemeen vind, als je toch zo begint.

Denk aan het kind zijn toekomst en niet aan jezelf, dat is wat je schrijft. Ik vraag mij wel eens af op het moment dat je over een helmpje gaat denken, wil je dat voor je kind of wil je dat omdat je anders commentaar kan verwachten zoals: goh, wat heeft jouw baby, wat een plat hoofdje.

Verder is niet voor ieder kind een helmpje weggelegd. Als je een kind hebt wat overgevoelig is voor bv. aanraking van het hoofd, wat moet je dan? En dan nog. Alle kinderen en mensen hebben iets moois, of ze nu een plat of een rond hoofd hebben. Elk kind wordt wel eens gepest (als het jou daarom gaat) of het nou om een plat hoofdje gaat of een beugel of andere stand van de oogjes.

En wat als nou over enkele jaren blijkt dat helmtherapie een negatief effect op de groei van de hersenen heeft gehad? Alles wordt in een vorm gegoten, omdat meestal de OUDERS het fijn vinden als hun kind een rond hoofdje hebben, omdat je dan met je kind kan pronken. (let op, ik bedoel niet ALLE ouders.) Een helmpje is puur voor cosmetische doeleinden, en niet voor motoriekstoornissen, zoals de arts in Rotterdam ons zelf heeft gezegd. (wij wilden alleen maar weten of een plat achterhoofdje de motoriek kan verstoren, hij zei dus van niet).

Ons zoontje (en met die van mij nog velen) is een knap vrolijk jongetje van 1 jaar met JAJA een plat achterhoofdje. Hij heeft veel moeite met zijn motoriek, en als hij al een helmpje zou hebben gehad, had dat zijn motoriek alleen nog maar meer verstoord, vanwege het extra gewicht op zijn toch al grote hoofdje. Volgens onze neuroloog was dit ook niet een goed idee.

Heb je wel eens rondgekeken, er zijn veel mensen met platte achterhoofden, of extreem ronde, mensen met een smal lang gezicht, of een dik gezicht. Doe je daar ook wat aan, als je kindje een bol of smal gezicht heeft?? Ik vind het een andere zaak als je kind a-symetrisch is aan de voorkant van zijn gezichtje. Daarbij kan ik mij nog voorstellen dat er een helmpje wordt aangemeten.

Weet je wat ik gemeen vind? Dat je zo makkelijk durft te oordelen over andere mensen, ieder zijn keus. Elk kind en mens in zijn waarde laten! Of hij nou een plat achterhoofd heeft of niet! Trouwens als er haar overheen groeit, zie je er weinig van hoor.

Ik ben echt geschrokken van zo'n opmerking.

Moeder van een klein manneke met een plat achterhoofdje, (wat overigens nu aan het bijtrekken is...)
Claudia

Reactie voor op de website?

77.30. Diny sorry

Dat neem ik dan terug, neemt niet weg dat ik niet aan de helmtherapie zou beginnen, maar ik wil nou ook weer niet overkomen alsof ik het iedereen af zou raden, zoals je misschien ook verder in mijn mail hebt kunnen lezen.

Groeten, Claudia

Reactie voor op de website?

77.31. Rugligging/wisselligging en speciale kussentjes?

Mijn oudste zoon heeft ook een helm gedragen (wat overigens heel goed te doen was; ik geloof dat wij als ouders het er nog het moeilijkst mee hadden) en heeft nu een prachtig rond hoofd! Wij zijn dus erg blij dat we het gedaan hebben (was absoluut geen belasting voor hem!).

De arts zei bij de nacontrole nog dat we bij een volgend kind beter zo'n driehoekskussen konden aanschaffen en de baby wisselend op zijn linker- en rechterzij konden leggen.

Nu ben ik 34 weken zwanger van de tweede en wilde dat kussen vanmiddag kopen. Maar, nu hebben ze iets nieuws op de markt: Back to Sleep heet het van de firma Delta Diffusion. Het is een soort dekentje (heel dun) waar je twee rolletjes en een kussentje op kunt bevestigen met klitteband (zie www.deltadiffusion.com) waar je je kind dan tussen en op kunt neerleggen. Het is speciaal ontwikkeld om platte hoofden te voorkomen. Het schijnt de vervanger van het driehoekskussen te zijn (begreep ik in de winkel).

Maar ik heb toch een beetje een naar idee bij het kussentje, ik vraag me af of dit beter is dan zo'n driehoekskussen.

Heeft iemand al ervaring? Ik weet niet zo goed wat ik nu het beste kan doen.

Alvast bedankt!

Femke

Reactie voor op de website?

77.32. SafeTSleep

Hoi Femke,

bij de Prenatal verkopen ze ook de SafeTsleep (wel duur 45 euro!) die je op het matras kunt bevestigen. Wij gebruiken het voor onze zoon van 6 maanden, die een sterke voorkeurshouding heeft en dus ook volgende week zijn helm krijgt. In de gebruiksaanwijzing van de SafeTSleep staat dat dit ding ook geschikt is voor wisselligging. We hadden ook het driehoekskussen maar Sam is te bewegelijk om daar netjes in te blijven liggen.

succes! Odette

Reactie voor op de website?

77.33. Kiss-syndroom

Voor degene die meer over het KISS-syndroom willen weten er zijn ook diverse duitse sites. Onder andere www.bredner.de/biedermann.html, www.kiss-kinder.de, www.agr-ev.de enz.enz. U kunt via de Duitse startpagina het beste zoeken op KISS en Biedermann. De heer Biedermann is een van de twee Duitse artsen die "het Kiss-syndroom" als het ware ontdekt hebben. De sites zijn echter wel allemaal in het Duits.

Natasja.

Reactie voor op de website?

77.34. Reactie

Mijn zoontje is nu 16 maanden en heeft van zes tot 13 maanden een helmpje opgehad. Jouw verhaal klinkt mij heel bekend in de oren. Ik heb ook achteraf excuses gekregen van het consultatiebureau. Mijn advies is om via je huisarts een verwijzing te vragen naar het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam voor advies.

Ik woon zelf ook in Amsterdam en helaas zijn Rotterdam en Tilburg de enige ziekenhuizen die helmtherapie doen. Als je daar bent zal de arts eerst bekijken of het helmpje wel echt nodig is. Ik heb een foto van Renzo erbij gedaan hoe hij was met helmpje. Ik ben achteraf erg blij met het resultaat. Ik zag er vreselijk tegenop maar het is mij reuze meegevallen.

Ik hoop voor je dat het bij Mirco niet nodig is maar de arts zei wel tegen mij dat het beste resultaat bereikt wordt als je voor hun zevende maand begint. Na het eerste jaar is de fontanel dicht en heeft het helmpje weinig nut meer. Al lees ik nu een verhaal dat ze pas beginnen met 1 jaar. Tijden veranderen waarschijnlijk.

Ik hoop dat je wat aan dit verhaal hebt en anders mail je maar gerust weer. Veel succes.

Groetjes, Anita

Reactie voor op de website?

77.35. Helmpje, het viel mee

Hallo allemaal,

Even een berichtje voor alle ouders van kindjes die binnenkort een helmpje krijgen. Wij hebben een zoontje, Daan, van nu bijna 9 maanden. Sinds 1,5 maand draagt hij een redressiehelmpje. Na het bekende verhaal, zeuren bij het consultatieburo en huisarts, en te horen krijgen "wacht maar af het komt wel goed" hebben we doorgezet en een afspraak gemaakt in Tilburg. Daan heeft een afwijking van 1,5 tot 2 cm aan de rechterkant van zijn hoofd. Sinds 1,5 maand draagt hij dus zijn helm. Het streven is: tussen de 16 en 22 uur per dag moet de helm op.

De eerste paar dagen moet je je echt ergens overheen zetten om de helm op en af te doen. Het is een heel geworstel. Ook het zweten, wat je veel hoort, duurde maar heel kort. De eerste week wilde hij er niet mee slapen 's nachts. Wij hadden gehoopt in ieder geval met slapen de helm op te doen, dan haalden we per dag/nacht in ieder geval 16 uur. Dat viel dus een beetje tegen dat hij hem 's nachts niet op wilde hebben. Maar na 2 weken hebben we het nog een keer geprobeerd en toen wilde het wel.

Nu heeft hij hem 's middags 2 uurtjes niet op. Het gaat erg goed dus. We zien zelfs al verbetering. Ook zijn ene oortje dat iets naar voren stond trekt al weer bij. Van drukplekken hebben wij tot op heden totaal geen last gehad. Wel merk je dat als je op de markt of in winkels loopt dat mensen snel vreemd opkijken. Twee keer over heeft iemand direct iets aan ons gevraagd. Dan merk je dat dat heel prettig is en kun je het uitleggen. Veel mensen staren en smoesen alleen maar.

Gelukkig kijkt Daan zelf heel tevreden en vrolijk de wereld in en merkt er niets van. Het was best een hele stap, de helm. Maar wij zijn heel blij dat we het gedaan hebben. Het is al met al heel erg meegevallen. Wanneer we nu met de helm bij Daan komen begint hij al te lachen, verder merk je ook absoluut niet aan hem dat hij er last van heeft. Als hij hem 's middags 2 uurtjes niet op heeft zit hij wel steeds aan zijn haartjes te trekken. Dat kent hij natuurlijk helemaal niet.

Iedereen die nog gaat beginnen of nog twijfelt, heel veel succes met jullie beslissing!

Groetjes van Floor

Reactie voor op de website?

77.36. Soms kun je beter naar jezelf luisteren.

Graag wil ik onze ervaring met platte hoofdjes kwijt. Misschien dat andere (aanstaande) ouders hier iets aan hebben.

Ons zoontje van twee jaar heeft aan één kant een plat hoofd. Dit kwam door de rugligging en dat hij gewoon graag één kant op keek. Toen hij nog een baby was hebben we iedere keer op het consultatiebureau zijn platte hoofd aangekaart. Daar kregen we telkens te horen dat het vanzelf wel wegtrekt. En onze huisarts zei dat er niets aan te doen was.

Onze conclusie is: een plat hoofd trekt echt niet weg. Onze zoon zal zijn hele leven lang een plat hoofd hebben. Dat doet ons zeer. Hij had echt een helmpje moeten hebben destijds.

Toen ik weer zwanger was kwam iemand van de kraamzorg op bezoek om het een en ander door te nemen. Ik zei dat ik graag een hoofdkussentje ("back to sleep" van het merk Delta Diffusion, verkrijgbaar in diverse babyzaken) wilde kopen. Ze zei dat ik dat niet moest doen omdat ze daar in kunnen stikken, en gaf me een folder over wiegendood. Je wordt zo onzeker gemaakt door deze verhalen dat we uiteindelijk toch maar geen kussentje kochten. Wel namen wij ons stellig voor heel goed in de gaten te houden dat onze baby geen plat hoofd zou krijgen. Onze dochter werd geboren en toen ze één week oud was legden we haar op de rug te slapen. We gingen dus voor de tweede keer in de fout. Na ongeveer 8 weken merkten we pas dat het achterhoofd helemaal plat was geworden. We dachten dat we het goed in de gaten hadden gehouden, ze keek niet één bepaalde kant op, maar ze lag gewoon graag midden op haar achterhoofd.

Gelukkig waren we er vroeg bij en ontdekten we deze site (lang leve Internet!). We maakten een afspraak met het Sophia Kinderziekenhuis. (Het consultatiebureau hebben we hier bewust niet meer over aangesproken). We hebben onze dochter weer op haar zij gelegd, telkens om en om. Dit kon gemakkelijk omdat ze nog zo jong was. We gebruikten eerst gewone kussentjes voor een veilige zijligging en daarna de "Baby Sleep" (ook van Delta Diffusion). Ze mocht van ons absoluut niet meer op de rug liggen. Ook kochten we het "Back to Sleep" kussentje voor bijvoorbeeld in het wipstoeltje of maxi cosi.

Na verloop van tijd (ongeveer toen ze vier maanden oud was) merkten we dat het hoofdje weer boller was geworden! We zijn hier zo serieus mee bezig geweest (zelfs 's nachts checken of ze goed lag) dat dit dus baat had. De afspraak met het Sophia Kinderziekenhuis hebben we afgezegd.

Onze dochter is nu bijna zes maanden en heeft dus zonder een helmpje toch nog een mooi hoofdje gekregen (een heel klein gedeelte is nog een beetje plat, maar bijna te verwaarlozen). Tot ze één jaar oud is zullen we met haar hoofdje bezig zijn, daarna kan de vorm niet meer veranderen.

Mochten we ooit een derde kind krijgen dan luisteren we alleen naar onszelf! Dit zouden meer ouders moeten doen. Het consultatiebureau of een huisarts weet echt niet alles. In dit geval wisten wij het veel beter!

We wensen alle ouders veel succes.

Susan

Reactie voor op de website?

77.37. Onzin helmpjes

Hallo, ik ben ondertussen 10 jaar CB-arts en zie massa's jonge babies met asymmetrische hoofdjes. Een schedeltje onder het haar bestaat uit verschillende platen (vandaar de 'gaten' op de grenzen: 'fontanel'). Deze platen schuiven t.o.v. elkaar, over elkaar, zodat de hoofdomtrek verkleint in het geboortekanaal. Deze losse stukken zijn de reden waarom een hoofdje 'kneedbaar' is, van vorm kan veranderen; dwz. bij de aangeraden ruglig tijdens slaap (preventie wiegedood) ontstaat een asymmetrische schedel.

Door die plaatselijke indeuking komt dan een voorkeurshouding die alles bestendigt. Evenwel, zogauw een baby gaat zitten/staan en het hoofd volledig vrij is van de bodem, herstelt dit zich perfect in de verdere groei.

Ziet U veel volwassenen met een asymmetrisch hoofd? Integendeel, de enige ernstige problemen zien we bij vroegtijdig vergroeiing van de schedelnaden.

Besluitend: 99% van de scheve schedeltjes zijn genormaliseerd tegen anderhalf/twee jaar, ook zonder helmpje.

Ik reageer omdat ik horrorverhalen ken uit het verleden (jaren '40-'80), waarbij kinderen maanden of jaren in 'schelpen' werden vastgebonden om hun rug te korrigeren of natuurlijke kniescheefstand, valse 'platvoeten' of... dit alles door goed-menende artsen. Hopen leed voor onschuldige kindjes, dat nooit iets heeft veranderd.

Prettig detail: in het trouwboekje van mijn grootouders (1920?) las ik in de inleiding (net voor het blad met plaats voor 12 kinderen): 'men zal het hoofd van het kindeken niet vervormen'.

Leg je baby in buiklig als hij wakker is: zijn motoriek zal veel sneller ontwikkelen, omdat hij contact heeft met de ondergrond, kan afduwen, tasten etc.

mvg. Walther

Reactie voor op de website?

77.38. Reactie op Walther

Hallo Walther,

Ik ben het niet helemaal met je eens. Mijn zoontje had een flinke asymmetrische vergroeiing en heeft zeven maanden het helmpje gedragen. Hij is nu ruim 19 maanden en zijn hoofdje is nog steeds niet helemaal rond. Ik moet er niet aan denken dat hij het helmpje niet had gekregen, dan had het er niet uitgezien. Natuurlijk zie je er steeds minder van als er een flinke haardos opzit.

Ik zou toch maar wat voorzichtiger zijn met jouw stelling en het beoordelen wel/niet helmpje aan een specialist hierin overlaten. Natuurlijk ben ik er een voorstander van om de natuur zijn gang te laten gaan maar soms is een beetje hulp noodzakelijk.

Groetjes, Anita

Reactie voor op de website?

77.39. Reactie op Walther

Wat een uitspraken Walter. Consultatiebureau-artsen hebben naar mijn mening geen op weinig weet van wat het redressiehelmpje doet. Door jullie uitspraken zijn veel ouders te laat om aan een helmpje te beginnen.

Ook mijn zoon had een ernstige afwijking aan zijn schedeltje en "moest" een helmpje. Er was voor ons geen keus. Hij had niet eens een zijkant meer aan de rechterkant van zijn hoofdje zo erg dat het afgeplat was en dan durft u hier te beweren dat een helm onzin is. Ik vind dat behoorlijk lef hebben hoor. U ziet kinderen tot aan het vierde levensjaar en dan hoort of ziet u niets meer van ze dus ook niet hoe het met hun koppies is gestelt. Ik wou dat dit eens wat meer erkend werd want het is duidelijk dat ernstig afgeplatte hoofdjes niet "zomaar" weer rond worden. Dat zou een uitvinding zijn he!!

Ik kan me hier behoorlijk kwaad om maken maar dat heeft u inmiddels vast al begrepen. Als mijn zoontje geen helmpje had gehad dan had hij zeker weten problemen gehad met o.a. zijn evenwicht. Als ik er zelf niet achteraan gegaan was dan waren we te laat geweest mede omdat het consultatiebureau niet wilde erkennen dat er een probleem was.

En ik ken zeker wel volwassenen met afgeplatte hoofden dus ook daar kunt u geen oordeel over geven.

M.v.g. Patricia

Reactie voor op de website?

77.40. Blij met de helm!

Mijn zoontje Carlos is nu 7 maanden oud. Sinds 2,5 week draagt hij zijn helm (met vele leuke kleurtjes) en heeft hem al meteen na 1 dag 23 uur op gehad. Het gaat perfect en waar ik bang was dat ik mijn tevreden, vrolijke kereltje zou zien veranderen zijn al mijn angsten voor niets geweest.

De blikken die er op straat of in de winkels in de wagen worden geworpen beantwoord ik met "Als u nog even wacht gaat hij misschien wel schuimbekken." De mensen die dan alleen maar kijken en niets durven vragen druipen dan af met een rode kop en krijgen ineens haast. Verder krijg ik alleen maar hele leuke reacties. Ook van wildvreemden die wel gewoon durven vragen waarom Carlos een helm op heeft. Ze vinden hem allemaal ook erg leuk. Dacht als hij dan toch een helm moet dan maar een hele fleurige opvallende.

De eerste keer al meteen terug gereden omdat ik hem niet op kon zetten. Had het idee dat ik Carlos aan het pijnigen was. Maar vanaf dag 2 geeft hij geen kik bij het op of afzetten van de helm en in bed is hij zelfs veel beweeglijker geworden.

Carlos moet zijn helm 6 maanden op en de eerste 2 a'3 maanden 23 uur en daarna alleen de nachten. Ik denk dat het een ramp wordt als we zijn helm af gaan zetten overdag. De helm hoort al helemaal bij Carlos en als hij af is gaat hij hem zoeken.

Ik ben er met de volle overtuiging aan begonnen omdat ik niet wil dat hij later met een plat achterhoofd gepest gaat worden. Stel je voor dat hij op zijn 16e achteruit de kroeg moet uitlopen.

En mijn kleine Carlos is een hele grote held, zoals dat kereltjes met de helm om gaat is gewoon helemaal te gek.

Marianne

Reactie voor op de website?

77.41. Redressiehelm

Sinds 2 jaar worden er door Roessingh Revalidatie Techniek te Zwolle zeer regelmatig redressiehelmpjes vervaardigd. U kunt hier veelal binnen 2 weken terecht en de levertijd is erg kort. Alle redressiehelmpjes worden individueel vervaardigd aan de hand van een gipsmodel en er wordt gebruik gemaakt van kunststof in allerlei leuke kleurtjes; zelfs de klittebandsluitinkjes kunnen in leuke kleurtjes gemaakt worden.Het percentage van succes ligt op 99.9% en het op- en afzetten van het helmpje gaat heel eenvoudig omdat het bestaat uit een scharnierend helmpje.

Ik vind het een echte aanrader. (tel. nr. Roessingh Revalidatie Techniek: 038-4532566)

Reactie voor op de website?

77.42. Eindelijk een goede creme voor hoofdje gevonden!

Carlos heeft inmiddels al een maand zijn helmpje op. Alle creme's heb ik op zijn hoofdje gedaan dat (zeker met het warme weer van nu) toch wel geirriteerd raakt.

Afgelopen week begonnen met Lannete creme die je bij de apotheek kunt kopen en hij werkt geweldig. Het is een creme die echt in zijn huidje trekt en hem verzachting geeft.

Dat wilde ik even laten weten omdat ik zelf zo lang het rond gezocht tot ik de juiste creme had.

Groetjes, Marianne

Reactie voor op de website?

77.43. Wat is de maximale leeftijd voor een redressiehelm?

Mijn dochter is 3jaar en 5 maanden oud en heeft een sterk afgeplat achterhoofd (begon al met 3 maanden). Helaas werd door kinderartsen niet op onze zorgen hierover reageerd en dus niets eraan gedaan. Het komt vanzelf wel goed als ze gaat lopen. Nu 1,5 jaar na het leren lopen is helemaal niets "bijgetrokken". Tevens heeft ze een ontwikkelingsachterstand/stoornis en we blijven ons afvragen of er wel of niet een verband tussen haar hoofdvorm en haar ontwikkeling is.

Ook zou ik graag willen weten tot welke leeftijd een redressiehelm nog zinvol is. Zo niet, bestaan er nog alternatieven?

Bedankt voor jullie reactie.
Susann, moeder van Rosalie

Reactie voor op de website?

77.44. Osteopathie

Ik heb geweldige ervaringen met osteopathie en ben niet de enige. Still kids is een nonprofit instelling voor kinderosteopathie. Je kunt een afspraak maken bij 0113-341144. Tevens is er een site www.osteopathie.nl, waar adressen van osteopaten opstaan, maar helaas is er ook verschil in osteopaten. Veel succes, het is de moeite waard.

Truus.

Reactie voor op de website?

77.45. Gierstkussentje

hallo,

van mijn osteopate kreeg ik toen mijn zoontje 2,5 maand oud was de tip een gierstkussentje te maken. 34 cm breed 23 cm hoog en in de vorm van een halve maan, vullen met 1 kg gierst(te koop bij de natuurwinkel). De filosofie erachter is dat het hoofdje net zo rond wordt als de gierstbolletjes. Hierdoor had hij tijdens het liggen geen last van de schuine afplatting en kon heel gemakkelijk op zijn niet-voorkeurszijde liggen. Hij vond het prettig liggen! En de plastich chirurg vond zijn hoofdje zichtbaar vooruitgegaan. Hij heeft nu nog geen helmpje maar moet het waarschijnlijk wel.

Zo'n driehoekkussentje werkte maar heel kort. Al vrij snel lag hij op zijn rug gedraaid, met zijn hoofd in de voorkeurshouding. Dus misschien hebben meer ouders zo'n eigenwijs kindje en dan is het gierstkussen wellicht een oplossing. Bedankt voor de bemoedigende verhalen op de site.

groetjes, Marielle

Reactie voor op de website?

77.46. MIjn weblog

Ook ik reageer op je bericht als moeder van een kindje met extreme voorkeurshouding.

Onze zoon heeft ook een afgeplat hoofdje, wij hebben het traject ook gevolgd... CB, kinderarts, manueel therapie, fysiotherapie vanaf dat Anthony 4 weken oud was, stimuleren van spelen op zijn niet voorkeurskant etc. Ondanks dat wij heel consequent zijn geweest met draaien etc. heeft onze zoon nog steeds een afgeplat hoofdje ontwikkeld. Wij zijn zelfs zo ver gegaan dat we een camera op zijn ledikant hebben geplaats om zijn bewegingen te kunnen volgen tijdens zijn slaap. Je kunt je voorstellen dat het als je kindje een voorkeurshouding heeft die niet makkelijk te doorbreken is het ook zeer moeilijk is om iedere 5 minuten zijn kamertje weer in te gaan om zijn hoofdje terug te draaien. Als ouder kun je niet de gehele nacht opblijven toch.

Voor ouders die meer informatie willen lezen over de redressiehelm van onze zoon stuur ik jullie graag door naar onze internetsite: www.heuffjes.web-log.nl.

Mvg, Inge Heuff

Reactie voor op de website?

77.47. Dank voor de site van de Heuffjes!

Ook wij moeten er waarschijnlijk op korte termijn aan gaan geloven: gisteren ben ik met onze dochter Puck (4 1/2 mnd.) naar de fysio geweest en hij adviseerde ons een helmpje. Toch even schrikken! De eerste slapeloze nacht zit er dan ook al op: zou ze er geen last van hebben?, kan ze zich met zo'n helmpje net zo goed ontwikkelen?, heeft het consequenties op de lange duur? Daarbij word ik toch wel een beetje verdrietig van het feit dat ik niet gewoon meer met haar zal kunnen knuffelen (of went dit ook?)! De site van Anthony heeft me wel behoorlijk gerustgesteld, ben er steeds meer van overtuigd dat het uiteindelijk het beste is voor onze dochter. Op de foto's ziet Anthony er uit als een vrolijk manneke en dat is voor mij een goed teken! Volgende week moeten we in principe de knoop hebben doorgehakt en zullen we in de molen belanden...

Dank voor al jullie verhalen, 't helpt echt te lezen dat wij niet de enigen zijn!

Annette

Reactie voor op de website?

77.48. Afgeplat hoofdje

Hallo,

In België kan je terecht bij de faciaal chirurg in het Sint-Jan Ziekenhuis - Ruddershove 10 te 8000 Brugge - tel. 00 32 (0)50 45 22 60. Hij maakt babies-hoofdje normaal.

Aan iedereen heel veel sterkte gewenst!
Lieve groet, Monni.

Reactie voor op de website?

77.49. Ook boos!

Ik kan mij volledig vinden in het verhaal van de boze vader over de verplichte rugligging (hoera maar niet heus). MIjn zoon is geboren in april met een perfect mooi rond bolletje. Door de kraamzorg meteen op zijn rug gelegd, want ai ai ai wiegendood.

Een afplatting trad vrijwel direct op en ik ben daar van meet af aan bezorgd over geweest en heb overal om hulp gevraagd. Ik ben bij het consultatiebureau geweest (trekt vanzelf wel weg) bij de huisarts (trekt vanzelf wel weg) bij een kinderarts (is alleen maar cosmetisch) bij een osteopaat (is alleen maar cosmetisch) en heb sowieso vanaf dat hij tien (!) weken was kinderfyschiotheraptie geregeld.

Ook daar zeiden ze continue tegen mij dat ik overbezorgd was en dat het vanzelf wel weg zou trekken. Ik moest gewoon braaf mijn oefeningen met hem blijven doen en dan zou het vanzelf bijtrekken. Resultaat na 4,5 maand: NUL KOMMA NUL! Het wordt zelfs (uiteraard want nu gaat hij vanzelf op dat platte deel liggen, hoe moet hij anders liggen?!) erger!

Leest iemand dit met een kindje kleiner dan zes maanden, verdoe dan geen tijd aan lapmiddelen en regel meteen een helm want geloof me, niks anders helpt. Leest iemand dit met een babietje: stop met de rugligging en leg hem/haar op zijn zij te slapen! In mijn omgeving waarschuw ik iedereen en ik zou zeggen; Hoort En Zeg Het Voort! Doe de rugligging in de ban en verwelkom opnieuw die goede ouwe zijligging waar generaties lang iedereen een normale ronde schedel aan over heeft gehouden! Onze kinderen zijn de eerste generatie met dit probleem en het neemt hand over hand toe! Absurd dus die verplichte rugligging!

Manon

Reactie voor op de website?

77.50. 2,5 centimeter bijgetrokken na 4,5 maand helm!

Hallo allemaal,

Mijn zoontje heeft vanaf 13 juni tot op heden constant 23 uur per dag de helm gedragen. Hij heeft dit perfect gedaan. 1 Week geleden op de laatste controle in het ziekenhuis geweest en Carlos zijn hoofdje is van 14 bij 17 centimeter door het dragen van de helm naar 14,5 bij 15 centimeter gegaan. Het is echt ongelooflijk geweldig zoals zijn bolletje weer goed is gegroeid.

Ik mocht in principe de helm al af gaan doen, hem alleen de nachten op gaan zetten of voor het beste resultaat hem nog 2 maanden 23 uur per dag oplaten. Ik heb gekozen voor de 23 uur per dag het helmpje op laten daar hij helemaal aan de helm gehecht is.

Vaker niet dan wel kwam ik aan een uurtje helmloos moment op een dag omdat na een half uurtje Carlos al begon te simmen net zo lang tot hij zijn helm terug opgezet kreeg.

Nogmaals ik kan alleen maar heel hard hoera roepen voor het bestaan van de helm. Iedereen die er nog mee moet beginnen wil ik zeggen dat ik er meer moeite mee heb gehad dan mijn zoontje toen ik hoorde dat hij aan de helm moest. Meteen vanaf dag 1 dat hij hem op had hoorde de helm gewoon bij Carlos.

Groetjes, Marianne

Reactie voor op de website?

77.51. Helmtherapie in Zwolle

Hoi,

Wij zijn met ons zoontje ook in Zwolle geweest voor een helmpje. Alleen moet je niet naar het Sophia ziekenhuis, maar je kan je melden bij het Revalidatiecentrum de Vogellanden, Hyacinthstraat 66a, centrale telefoonnummer: 038-498 11 11. Hier zit een arts die beoordeelt of een helmpje noodzakelijk is.

Het helmpje opmeten gebeurd vervolgens bij Het Roessingh Revalidatie Techniek, Rembrandtlaan 72, telefoonnummer: 038 45 325 66. Naar dit laatste adres ga je ook telkens weer voor het vermaken van het helmpje. En voor controle van het hoofdje ga je naar het revalidatiecentrum De Vogellanden. Het is met de auto niet zo heel ver uitelkaar.

Je hebt eerst wel een verwijzing nodig wil je doorverwezen worden. Wij hadden dat van onze kinderarts, maar volgens mij kan je dat ook via een consultatieburo of huisarts krijgen.

Wij waren zeer tevreden over Zwolle. Ben nu weer zwanger, als dit kindje ook een helmpje nodig heeft, gaan wij zeer zeker terug naar Zwolle.

Heel veel succes!

Groetjes, Nathalie

Reactie voor op de website?

77.52. Een goede fysio

Vanaf de geboorte heeft ons zoontje al een voorkeurshouding, in het begin ook van alles gebrobeerd ook op zijn zij in een kussen liggen. Dit werkte niet echt omdat hij zich zelf naar boven duwde en zo niet meer in het kussen lag. Na 3 maanden ben ik begonnen met fysiotherapie na aanraden van het consultatiebureau.

In het begin hielp de fysio heel goed en hij lag zelfs weer in het kussen en met wat tips bleef hij er ook in liggen. Maar de therapie stagneerde en ook was zijn fontanel na 4 maanden al bijna dicht dus begon ik mij ook wel zorgen te maken of het nog wel goed zou komen.

Bij de huisarts zeiden ze tegen mij dat ik mij niet druk hoefde te maken en dat er nog wel genoeg "beweging" in zijn schedel zat. Toen de fysio 's middags weer kwam vond ze dit toch wel opmerkelijk want ze wilde me net aanraden om helmtharapie te gaan doen. Onze zoon is nu 4/1/2 maand en volgende week zal de fysio alle informatie bij zich hebben voor helmtherapie, er zijn dus ook goede fyiotherapeuten. Ik ben benieuwd hoe ht nu allemaal zal gaan en zie er ook wel tegen op, maar als een helmpje kan helpen doe ik het zeker.

Marian

Reactie voor op de website?

77.53. Trekt wel weer bij

Onze zoon heeft na de geboorte met vacuumpomp ook een voorkeurshouding ontwikkeld. Pogingen om het te doorbreken hebben niets opgeleverd. Consultatieburo en huisarts vonden het wel meevallen en dat het wel weer bij trok. Mooi niet dus! Via via zijn we in contact gekomen met een kinderfysio. Na een paar sessies heeft ze onze huisarts na veel moeite weten te overtuigen om ons door te verwijzen naar het Sophia. De kinderarts vond dat onze zoon een forse afplatting had en zeker een helm op moet. Over 2 weken is de helm klaar.

Door alle tegenwerkingen waren we bijna te laat. Als hij de helm krijgt is hij 7 maanden oud. We zijn zeer goed geholpen bij het Sophia. De aanblik van al die kinderwagentjes met babys met helmpjes was het net alsof een gemotoriseerde eenheid van de landmacht voorbij kwam. Prachtig.

Albert

Reactie voor op de website?

77.54. Redressiehelm

Hallo,

mijn zoontje (nu 10 maanden) bleek met drie maanden al een voorkeurshouding te hebben en het consultatie bureau advieseerde om eerst in therapie te gaan en daar hebben ze me er wel op gewezen dat ze het niet helemaal mooi recht konden krijgen. Dus ik ben er zelf achteraan gegaan, eerst naar het ziekenhuis in de buurt en die hebben ons doorgestuurd naar Tilburg. Maar daar zeiden ze al dat mijn zoontje een helmpje moest. Zijn oortjes stonden niet gelijk, dat scheelde wel twee centimeter. Nu bijna vier maanden verder, het resultaat dat het bijna weg is. Ik ben blij dat ik er zelf achteraan ben gegaan en dat het geholpen heeft en het is niet altijd prettig maar het resultaat is er wel naar.

Barbara

Reactie voor op de website?

77.55. Redressie-helm

Mijn zoontje van nu ruim 3,5 jr heeft vanaf 5,5 maand tot zijn eerste verjaardag de helm gedragen. De ene helft van zijn hoofd was volledig afgevlakt echt plat Hij heeft de periode met de helm goed doorstaan en wij ook hoor. Het grappige is dat op het moment dat hij hem droeg, iedereen opeens een kindje kende die ook zo'n helmpje had gedragen.

Ik ben er supertevreden over. Zijn hoofd is gewoon rond geworden, tja zijn achterhoofd echt heel minimaal plat maar dat heb ik en zijn vader ook dus dat heeft niets met voorkeurshouding of de werking van dat helmpje te maken.

Ik ben nog steeds blij dat ik het gedaan heb. Zeker met een jongen heb je toch vaak dat ie zijn koppie lekker kort geknipt heeft en dat staat nu uitstekend. Het enige nadeel was dat hij zo gewend was aan de helm dat hij zich vaak achterover liet vallen tegen de box of botste overal tegenaan. Hij voelde het toch niet en was niet anders gewend dan dat hij niets voelde. Totdat de helm afging...... boink AUW, dat voel ik!

Ik heb nu een tweeling (meiden) erbij en zijn met ronde koppies geboren door de keizersnee-bevalling. Ik ben daar heel blij mee want ze hebben ook geen voorkeurshouding. Was dit nou toch het geval geweest dan twijfelde ik geen moment en ging ik weer naar Live-it in Rotterdam.

Groetjes en iedereen sterkte met een eventuele keuze, hoewel het niet echt een moeilijk beslissing hoeft te zijn. Baat het niet dan schaadt het ook niet hoor. Mijn zoontje is tijdens het proces gevolgd door een osteopaat vanwege de groei van het schedeltje en het heeft geen enkel nadelig effect gehad. Dit komt ook omdat er geen druk wordt uitgeoefend maar allleen maar de zwaartekracht zijn werk doet.

let wel goed op de drukpunten op zijn/haar hoofd, zodra je die ziet moet je even terug om de helm weer bij te stellen en zit ie weer prima.

Saskia

Reactie voor op de website?

77.56. Het hoeft niet plat te blijven zonder redressiehelm

Hoi,

mijn zoon is nu bijna 7 jaar oud, toen hij klein was had hij een flinke voorkeurshouding naar rechts waardoor hij een behoorlijk plat hoofdje had gekregen. Van de arts en het consultatiebureau werd ik ook niet goed. Zij scheepten mij gewoon af met dat het wel goed zou komen, vóór z'n vijfde jaar zou het bijgetrokken zijn.

En de voorlichting van rugligging is ook niet goed geweest, rugligging is misschien verstandiger ivm wiegendood, maar ze mogen wel wat meer voorlichting geven over het voorkomen van een asymetrisch hoofdje: hoofdje om en om afwisselen.

Via internet kwam ik erachter wat een redressiehelm is, en heb er om gevraagd. Maar nee hoor, ze vonden dat niet nodig. Ik was in die tijd erg bezorgd om het hoofdje van m'n zoon, en ben nu erg blij dat het merendeels is bijgetrokken. Zijn hoofdje heeft nog een lichte afwijking, en ik heb toendertijd ook veel geprobeerd om het te verminderen. Dat gebeurde niet, maar het werd niet nog erger.

Ik hoop en denk dat in de loop van de jaren het helemaal weggetrokken is, maar het duurt in ieder geval wel langer dan 5 jaar.

Ebany

Reactie voor op de website?

77.57. Gelukkig

Direct bij de geboorte van onze zoon Daan viel al op dat hij een plat hoofdje had, met 3 maand was zijn hoofdje al extreem plat. Via het consultatiebureau hebben wij fysiotherapie gekregen, helaas hielp dit niets. Volgens haar was hier ook helemaal niets aan te doen en zou het hoofdje in de loop der jaren vanzelf wel beter worden. (we moesten maar eens op een kleuterschool gaan kijken, konden we zien hoeveel kinderen een plat achterhoofd hebben?)

Via internet vonden we de redressiehelm. Dit vonden de fysiotherapeut en onze huisarts maar niets, volgens hen hielp dit ook niet. Na lang zeuren zijn we doorgestuurd naar een kinderarts in Enschede. Zij hebben ons doorgestuurd naar Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Onze zoon was inmiddels 8 maanden en volgens de kinderarts in Rotterdam te oud en zijn hoofd te plat om nog een helm te krijgen, het resultaat zou niet veel zijn. We hebben onze poot stijf gehouden en eind juli was het dan eindelijk zover samen met ons ventje konden we de helm ophalen.

Hij heeft geen kik gegeven en begon zelfs telkens te lachen als de helm na een uurtje weer op moest. Hij heeft de helm in totaal 3 maanden opgehad (de helm moest een week voor zijn 1e verjaardag af) en wij zijn harstikke blij met het resultaat. Zijn achterhoofd is van extreem plat en scheef naar een mooi bolletje gegaan. Tuurlijk zijn achterhoofdje is nog steeds plat, maar het resultaat mag er zeer zeker zijn.

De reden dat ik ons verhaal hier vertel is omdat wij vinden dat wij als ouders teveel worden afgescheept met het verhaal dat het vanzelf wel weer mooi bol groeit. Ik wil mijn ventje later recht aan kunnen kijken wanneer hij vraagt of wij wel wat hebben gedaan aan zijn platte hoofdje en dat ik kan zeggen ja wij hebben alles voor je gedaan.

Voor alle ouders waarvan het kindje nog een redressiehelm moet krijgen wil ik zeggen zet toch door ook al vindt je het zielig dat je kindje 23 uur per dag een helmpje op moet, in de meeste gevallen valt het allemaal reuze mee en het resultaat mag er zeker zijn succes!!!

Janine

Reactie voor op de website?

77.58. Zwolle en omgeving

Voor redressiehelm kun je prima terecht in Zwolle http:/www.roessingh.nl, www.revalidatie-techniek.nl/.

Erg vriendelijke en snelle hulp.

Richard

Reactie voor op de website?

77.59. Kosten helmpje

De kosten zijn ongeveer 900,- dit heeft hebben wij aflopen vrijdag vernomen in Tilburg. De kosten worden meestal door het ziekenfonds vergoed.

Danielle

Reactie voor op de website?

77.60. Daan's avontuur met de redressiehelm

Gisteren is een nieuwe site op internet geboren. Daan (8 maanden oud) krijgt over 2 weken zijn redressiehelm. Alle vorderingen inclusief foto's zullen daar te volgen zijn.

Ik (cybermier) hou deze site bij voor mijn vrienden (de ouders van Daan). Misschien hebben mensen iets aan de ondervindingen die we zullen doen. Of misschien zijn er mensen die de ouders van Daan een hart onder de riem willen steken door een berichtje achter te laten? Dat zou heel leuk zijn.

Een speciaal log is bedoeld voor succeswensen met de start van de redressie-therapie!

In ieder geval bedankt voor het lezen van dit bericht en misschien tot ziens op www.redressiehelm.web-log.nl

Met vriendelijke groet, Cybermier (Mirjam)

Reactie voor op de website?

77.61. Helm heeft niet geholpen, toch blij met de helm

Hoi,

Een jaartje geleden heb ik op deze site mijn eerste ervaringen in het helm-traject van mijn zoontje geschreven. Ik schreef toen al dat mijn zoontje geen voorkeur had.

We hebben toch de helm laten aanmeten, al was het maar omdat we onszelf later niet wilden kunnen verwijten dat we er niet alles aan gedaan hebben.

Mijn zoon heeft de helm vanaf dat hij zes maanden oud was totdat hij een jaar oud was gedragen. Zijn schedel is wat bijgetrokken, maar weg is de afplatting niet.

Het schijnt dat de helm eigenlijk alleen goed werkt bij kinderen die juist een voorkeur hebben. Zij blijven dan in hun voorkeurshouding liggen en de zwaartekracht "trekt" de schedel weer in de juiste vorm mbv de helm die de "zakkende" schedel het juiste model geeft.

Mijn zoontje heeft absoluut geen last gehad van de helm. De eerste dag heeft hij uren gehuild en gedraaid met zijn helm op. De tweede dag was dat over en vanaf de derde dag hebben wij de helm ook 's nachts opgehouden. Het enige echte nadeel vond ik dat ik zijn bolletje niet kon kussen. Dat heb ik echt heftig ingehaald toen de helm eindelijk af was.

Mijn zoon is een buikslaper, al vanaf dat hij in staat was zich om te draaien ligt hij op zijn buik. Mijn theorie is dat hij op zijn voorhoofd ligt en dat zijn schedel daarom vervormd is. De helm is erg gericht op het achterhoofd en rugligging. Ik denk daarom dat de helm er niet voor heeft gezorgd dat het koppie van mijn zoon bijtrok.

Overigens las ik ook nog ergens iets over de motorische ontwikkeling van "helmkinderen". Zowel de vader van mijn kinderen als ikzelf zijn motorisch slecht. Onze oudste zoon heeft duidelijk onze genen, zijn grove motoriek is dramatisch (er wordt al gesproken over fysiotherapie om dat te verbeteren). Onze jongste, het helmkind, is één en al handigheid en balans. Ook onze ouders snappen niet hoe wij zo'n kind hebben kunnen voortbrengen.

Als iemand nog foto's zoekt van een helm of meer info wil. Je kunt mij altijd mailen.

Aan alle ouders die twijfelen: Doen!

Groetjes, Djouni

Reactie voor op de website?

77.62. Bas mag naar Tilburg

Bas is een gezonde jongen van 7 maand oud en heeft al vanaf de geboorte een voorkeurshouding. Heb gelijk fysio aangevraagd en ook gekregen. Ik was bekend met afgeplatte hoofdjes. Mijn oudste zoon, Bram 2.5 jaar, heeft hetzelfde gehad en ook toen stonden wij voor de moeilijke beslissing wel of niet een helm. Ook luisterend naar (goed) advies bij Bram hebben we het niet gedaan en is het goed bij getrokken. Maar je kunt het toch iets zien.

Maar bij Bas was het ernstiger. Maar de kinderarts raadde het af (het komt wel goed met intensieve fysio). Die hadden we al van af 8 weken oud. We hadden alles al gedaan wat mogelijk was: bedje draaien, op de zij tussen speciaal kussen ook bij de oppas, mooie speeltjes aan de linkerkant want daar heeft hij de afplatting. Maar hij wou het niet, slapelose middagen gehad want savonds lieten we hem op z'n rug liggen voor een goede nachtrust.

We stonden er op dat ze ons doorstuurde en uiteindelijk deed ze dit ook. Het kan natuurlijk zijn dat Tilburg de helm niet nodig vindt, maar dan heb ik wel met experts gesproken en dan moeten we het het beste er van hopen.

Ellis

Reactie voor op de website?

77.63. Back to Sleep kussentje

Hallo,

Ik heb sinds een paar dagen pas ervaring met het Back to Sleep kussen. Het wordt inderdaad erg aangeprezen maar onze kinderfysiotherapeute was er niet blij mee en raadde een ander kussentje aan, ook van Deltadiffusion, de Babysleep. Dit wordt bijna niet verkocht omdat de kindjes iets meer in zijligging liggen en de verkopers bang zijn verantwoordelijk gesteld te worden als er iets mis gaat (wat bijna niet kan).

Dit is een kussen met een verhoging aan de ene kant van net onder zijn hoofdje tot onder de billen zeg maar en aan de andere kant (het zit allemaal aan elkaar vast) een kort gedeelte zodat je kind niet om kan rollen. Deze kussens schijnen veel beter te zijn maar zijn lang niet zo bekend. Ik ben er nu net mee begonnen maar mijn zoontje vind dit veel prettiger en heeft er al uren in de goede houding op geslapen.

Ik hoop dat ik hier meer mensen mee kan helpen en ben zelf ook benieuwd naar ervaringen hiermee.

Frieda

Reactie voor op de website?

77.64. Babysleep

Wij hebben echter weer slechtere ervaringen met babysleep... Onze zoon weet zich binnen no-time terug te draaien naar zijn rug, zeker als hij boos wordt. Hij wordt boos, omdat hij niet op zijn zij wil slapen en doet er alles voor om terug te komen op zijn rug. Hij is pas 2 maanden. Aangezien hij op zijn rug kan rollen vind ik het eng. De rugrol komt dan akelig dichtbij zijn gezichtje en het lijkt mij ook dat wanneer hij op zijn rug kan komen vanuit deze stand, dat naar zijn buik niet zo'n grote stap meer zal zijn. Wij overwegen nu ook om de "back to sleep" te kopen.

Cindy

Reactie voor op de website?

77.65. Over manuele therapie

Hoi, ik heb een dochtertje van vijf en halve maand en zij heeft ook het kisssyndroom. Ik merkte het in het begin al, ze huilde om alles. Zelfs als je haar wou troosten was het huilen. Ze keek me nooit aan, deed geen moeite om haar hoofd op te tillen in de box, en was alleen maar aan het huilen, kon nergens heen, was ze gelijk van slag.

Ze had ook een sterke voorkeurshouding naar links en haar hoofdje was scheef. Niks hielp, bedje omdraaien of andersom in bed, licht opzoeken, nee hoor, hielp allemaal niks.

Toen heb haar een tijdje ingebakerd. Dat hielp wel, maar ze ging gewoon weer met haar hoofd naar links . Toen heb ik een kussen gekocht. Daar kun je haar tegenaan leggen en dan een ander langwerpig kussen voor. Ze liggen er dus tussen en dan kunnen ze niet omdraaien. Dat hielp wel.

Heb na aandringen bij de dokter een verwijzing gekregen voor manuele therapie, en de eerste twee keer dacht ik "nou, als dit moet helpen". En toen, na de derde keer, sloeg het in een keer om!

Ze werd vrolijk en knuffelachtig en ze lachte. En de voorkeurshouding was weg! Ze kon alle kanten weer op. En nu draait ze zich op de buik en ze slaapt heerlijk. Alleen moet ze waarschijlijk een helmpje, want haar achterhoofd is afgeplat.

Maar ik ben heel blij dat ik therapie heb gedaan met haar. Het is een heel ander kind. Echt aan te raden.

gr Miranda.

PS: als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust.

Reactie voor op de website?

77.66. Voor Christine

Bij mijn oudste kreeg ik in eerste instantie ook geen verwijzing, hij was al te oud. Ik heb toen zelf contact gezocht met de Vogellanden in Zwolle en ik kon binnen een week terecht, en je raadt het al, zelfde dag gegipst en binnen twee weken was de helm klaar. Mijn jongste vonden ze te jong, de Vogellanden doet het niet meer, maar het Roessingh, waar ik toen ook heen moest om de helm te vermaken, heeft nu een arts in dienst speciaal voor redressiehelm kids. Ook voor mijn jongste heb ik een afspraak gemaakt, gewoon zelf gebeld en gezegd dat ik mij vreselijk zorgen maak en of ze mij alsjeblieft in wouden plannen bij de arts. Als de arts dan zei dat het niet nodig was, nou dan wist ik dat, maar ook nu was het echt nodig en heb er werd weer gelijk gegipst, terwijl ze dit normaal in Zwolle pas bij 6 maand doen. Maar mijn zoontje was een grote, flikke baby dus die kon de helm al verdragen.

Ik geef je het telefoonnummer van het Roessingh: 038-453 25 66. Bel hun en leg je zorgen uit!

Laat mij weten of je mag komen. Ben benieuwd!

Succes,

groetjes, Nathalie

Reactie voor op de website?

77.67. Uitslag bezoek st. Elizabeth Ziekenhuis

Ik ben inderdaad zelf aan het bellen geslagen. Tilburg is voor ons iets dichterbij. Maar binnen 2-3 weken konden we terecht. We hadden een afspraak bij dr Dijkman, een hele aardige man die je alles goed en simpel uitlegt. Het komt ongeveer hier op neer.

Een helmpje zou bij hem geen toegevoegde waarde hebben. Zijn hoofdje groeit net zo hard met als zonder helm en zolang hij slaapt om zijn zij zoeken zijn hersentjes met groeien de weg van de minste weerstand en dus duwen zij zijn schedeltje naar buiten toe. En dus hoeft hij uiteindelijk geen helmpje.

Je schedel groeit en vormt overigens zei de dr totdat je 18 jaar bent.

Gelukkig heeft er iemand naar gekeken die er meer verstand van heeft dan onze huisarts (en niks ten nadele van hem) en het consultatiebureau. Maar wij hebben er wel van geleerd dat je er beter zo vroeg mogelijk bij moet zijn. En niet alleen maar op de natuur moet vertrouwen. Wordt je niet tijdig doorverwezen ga dan gewoon zelf aan het bellen. Natuurlijk wel een verwijsbrief lospeuteren bij je huisarts.

succes allemaal in de toekomst ik hoop dat dit verhaal anderen kan helpen.

groeten Christine uit Spijkenisse

Reactie voor op de website?

77.68. Te koop via Internet

Ik lees dat Prenatal kussentjes verkoopt maar je kunt ook bepaalde dingen bestellen via internet bijvoorbeeld bij www.baby-walz.com.

Christine

Reactie voor op de website?

77.69. Scheefhoofdigheid is goed te voorkomen

Scheefhoofdigheid is goed te voorkomen.

Kinder-fysiotherapie vermindert bij zuigelingen met een voorkeurshouding op de leeftijd van zeven weken de afplatting van het hoofd (plagiocefalie). De verzorgings- en houdingsgewoonten bij baby's overdag kunnen eenvoudig aangepast worden, waarmee het aantal kinderen met scheefhoofdigheid vermindert. Een belangrijke taak is daarbij weggelegd voor de consultatiebureau's en de kinder-fysiotherapeuten. Dat stelt Leo van Vlimmeren in zijn proefschrift.

Van Vlimmeren onderzocht vierhonderd pasgeborenen regelmatig onderzocht vanaf de geboorte tot de leeftijd van twaalf maanden. Het blijkt dat jongens, eerstgeborenen en pasgeborenen met een breder hoofd, meer risico op plagiocefalie bij de geboorte hebben. Indien plagiocefalie bij zeven weken voorkomt, wordt dit hoofdzakelijk veroorzaakt door eenzijdige verzorgings- en voedingsgewoonten, en eenzijdige positionering.

Van Vlimmeren promoveert op 24 april aan de Universiteit Utrecht.

Reactie voor op de website?

77.70. Zuigelingen: scoliose en afgeplat hoofd

Heeft iemand ervaring met dit beide? De scoliose is afgelopen week vastgesteld bij mijn zoonjte van 4 maanden en hij heeft een afgeplat koppie waarvoor ik 3 augustus met hem in R'dam moet zijn. Maar ik kan zo weinig vinden over zuigelingen scoliose, kan iemand mij helpen?

Rianne

Reactie voor op de website?

77.71. Reactie op Lilian/ liggen met de helm! help!

Ons zoontje heeft sinds donderdag de redressiehelm. Hij kan er nog maar moeilijk aan wennen. hij heeft hem tot nu toe gemiddeld 6 a 7 uur per dag op. We zijn langzaam aan het opbouwen. Hij heeft ook al een dag koorts gehad dus helm af. Hij is nl. ook net hersteld van een bacteriële infectie aan de luchtwegen vandaar. Hij moet soms zo huilen van verdriet/frustratie van de helm dat ie daarvan weer moet hoesten en we bang zijn ook dat ie door al dat huilen en zweten wat je doet natuurlijk van zo'n helm, dat ie dan weer opnieuw ziek wordt.

Maar goed alles zal gaan wennen zeggen ze waar onze helm ook vandaan komt. Wat echt een ramp is is het liggen, in bed of in de box, ons zoontje is trouwens nog geen 6 maand (en ook een maand te vroeg geboren) en ligt dus nog veel, en draait (nog) niet.

In bed of in de box liggend met helm vind hij verschrikkelijk. Zittend in de buggy of wipstoel gaat goed. En zeg nou zelf, ga zelf eens liggen met een helm op, dat kan toch niet lekker liggen?

Nu las ik van Lilian dat jullie een kussen als soort matras tijdelijk gebruikten. Ging dit goed? of heeft iemand anders nog tips? Het gaat dus voornamelijk om het liggen!

alvast bedankt en succes allemaal!

Martine

Reactie voor op de website?

77.72. Ik weet het niet meer..

Weet iemand raad? Ik ben zo emotioneel van alle mensen welke het hebben over het afgeplatte achterhoofd van ons zoontje. Dylan is inmiddels bijna 8 maanden en heeft een voorkeurshouding al vroeg ontwikkeld. Tijdens de eerste maanden daardat (later bleek) dat hij een gescheurd spiertje en aangetaste zenuw had van de vauumbevalling. We zijn bij fysiotherapie en osteopathie geweest en het spiertje en zenuw zijn gelukkig genezen.

Echter door dit alles heeft hij ook een afgevlakt achterhoofdje. De verschillende "experts", dus de kinderarts, osteopaat en fysiotherapeut zeggen dat het goed komt, en je ziet idd een lichte verandering in zijn vorm. Moet ik ervan uitgaan dat ze gelijk hebben en erop vertrouwen dat het goedkomt, of moet ik een second-opinion aanvragen omdat anderen zeggen dat het zo "raar" lijkt, en dat 'ie een helmpje moet hebben?

Help, wie weet raad, wabt ik raak er overspannen van, want het laatste wat ik wil is dat 'ie er later mee gepest word of dat 'ie er last van krijgt.

Alvast hartelijk dank,
Bezorgde moeder Yvonne

Reactie voor op de website?

77.73. Reactie op zoon Dylan

Beste Yvonne,

Ik zou je het advies willen geven om niet te veel te luisteren naar allemaal mensen die het beter denken te weten, maar naar de experts die daarvoor zijn opgeleid.

Onze zoon had een slechte start en is na 6 daagjes geopereerd en daardoor ging hij veel langzamer zitten en kruipen doet hij ook nog niet hij is inmiddels bijna 11 maanden en ik geloof echt dat ook dat goed komt, even zo met jouw zoontje.

En als je nu nu nog steeds een second opinion wilt, dan vraag je gewoon een verwijzing naar een andere kinderarts, ik hoop dat ik zo je zorgen een beetje heb kunnen wegnemen.

Groetjes, een collega moeder, Marijke

Reactie voor op de website?

77.74. Mijn dochtertje heeft ook een afgeplat hoofdje

Mijn dochter van 5,5 maand heeft ook een afgeplat hoofdje. Vlgs de 'experts' valt het mee en kan het ook vanzelf weer goedkomen, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Ik ben vorige week naar de huisarts geweest en die wilde me niet doorsturen. Morgen bel ik weer de huisarts voor een second opinion, want ik vind een plat achterhoofd zo lelijk. Maar ik denk niet dat ik word doorverwezen en daar maak ik me ernstig zorgen om. Ik zou graag willen dat mijn dochtertje een helmpje krijgt aangemeten voordat het te laat is..

Wat denken jullie, zou de mogelijkheid bestaan om in aanmerking te komen voor zo'n helmpje? Ook zonder verwijsbrief van je huisarts?

Groet Jolanda

Reactie voor op de website?

77.75. Reactie afgeplat hoofdje

Onze zoon had ook een afgeplat hoofdje. Hij heeft met 8 mnd nog een kussen gekregen via de kinderfysiotherapeut zodat hij in zijligging moest liggen. Ze liggen als het ware "klem" tussen de (verstelbare) kussens. Ideaal! Het heeft heel goed geholpen, ondanks dat hij al 8 mnd. was.

Je kunt overigens zonder verwijsbrief van de huisarts naar de fysiotherapeut. Succes!

Ineke

Reactie voor op de website?

77.76. Babyschlafhalterung ter voorkoming van buik /rugligging

Ja ik heb ervaring met zo'n baby slaaphalter. Mijn zoontje heeft de voorkeur om op zijn rug te liggen en heb vanalles geprobeerd om dat tegen te gaan. Hij is dat zo gewend vanaf zijn geboorte omdat het consultatiebureau had gezegd hem zo neer te leggen ter voorkoming van de wiegendood.

Ik heb drie maanden geleden een babyschlafhalterung besteld bij Baby-Walz. Dat is inderdaad met klittenband te verstellen en voorkomt dat hij op zijn rug of buik draait. Ik heb hier zeer goede ervaringen mee en is echt aan te raden. Met een driehoekskussen heb ik geen ervaring maar het lijkt mij dat als ze groter worden het geen nut meer heeft.

Helaas was ik te laat ermee en heeft ook mijn zoontje een afgeplat hoofdje. 18 maart is er dan ook een helmpje aangemeten in Tilburg en 16 april komen ze dan thuis om het helmpje af te leveren. Ik hoop dat dit allemaal goed komt.

Bianca

Reactie voor op de website?

77.77. Reactie op mijn dochtertje heeft ook een afgeplat hoofdje

Ik zou het er gewoon op wagen. Vraag een geschreven brief aan de fysiotherapeut en neem die mee als verwijzing voor een helmpje. Het lijkt me niet meer dan gewoon dat ze daar dan toch actie op ondernemen. Ik hoop dat ik je met deze tip verder geholpen heb. Veel succes!

Bianca

ps. je kan ook doen dat je niet beter wist dan dat de brief van de therapeut meer dan voldoende was, ze kijken haar toch wel na...

Reactie voor op de website?

77.78. Ook Boos!

Ik ben ook boos op het consultatiebureau. Vanaf de 2 maanden heeft ons kleine meisje een afgeplat achterhoofd. Het was toen zelfs zo ernstig dat boven haar oren 2 grote punten zaten van waar schedelnaden samen kwamen. Ze had toen heel veel krampjes, ook veel moeite met poepen, en van de kramp overstrekte ze gigantisch. De oorzaak dus van haar afplatting.

Hier werd ook door de kraamhulp de kleine meid telkens in rugligging gelegd. I.v.m. met wiegedood. Ze had hierdoor ook nog een voorkeur ontwikkeld welke ze nu met de 6 maanden nog heeft.

Ze overstrekte dus en duwde hierdoor haar schedeltje plat in het matrasje. Bij het consultatiebureau zeiden ze telkens, die krampjes zijn normaal, gaat vanzelf over.

Met de 3 maanden was ik het beu en ben naar de apotheek gelopen en heb daar mijn verhaal gedaan. En kreeg daar een homeopatisch middeltje mee, cinababy is de naam. Speciaal tegen darmkrampjes. Ook werd me geadviseerd een beetje sinsasappelsap en olijfolie door haar voeding te doen. En wat denk je, het meisje heeft totaal geen krampjes meer en kan elke dag makkelijk poepen.

Bij het consultatiebureau zeiden ze ook over het afgeplatte hoofdje, gaat vanzelf weg. Tot ze dus met de 3 maanden weer bij het CB was, bij een kinderarts, in plaats van bij de wijkverpleegkundige, en die vond haar afplatting toch ook wel ernstig en gaf me een verwijsbrief voor fysiotherapie. De fysiotherapeute komt langs en controleert haar en zegt dat haar rechterkant sterker ontwikkeld is dan de linkerkant en dat we aan die voorkeurshouding moesten gaan werken.

Ik zei nog, haar voorkeurshouding is recht vooruit, niet links of rechts. Een maand lang moest ik werken aan links interessanter te maken. Maar haar voorkeurshouding voor recht omhoog kijken liggend bleef gewoon bestaan. Bij de 4 maanden zei ik maar

Cindy

Reactie voor op de website?

77.79. Heel herkenbaar

Hallo,

Onze zoon van inmiddels 9 maanden heeft ook al gedurende 2 maanden een helmpje en net zoals bij jullie wil hij hem ook absoluut niet op! Hij probeert hem zelf af te trekken en is humeurig als hij hem op heeft. We hebben het echt geprobeerd maar hij kreeg drukplekken en had de haartjes nat van het zweet.

Het lijkt nu alsof het uit zichzelf langzaam beter wordt maar misschien beelden we het ons in.....

Patrick

Reactie voor op de website?

77.80. reaktie op gierstkussentje

Ik wil graag weten als je zo'n gierstkussentje zou maken hoe de baby er vervolgens met zijn/haar hoofdje op moet liggen of maakt dat niet uit?

Anneke

Reactie voor op de website?

77.81. Voorkeursligging

Beste ouder,

Mijn dochter had ook een sterke voorkeurszijde. Omdat ze heel veel heeft gehuild en we verschillende arsten hebben bezocht zijn we naar een chiropractor toegegaan. Deze heeft haar een paar keer behandeld de pijn van de kleine meid (paar maand oud testijds), kwam door een KISS syndroom. door de vlotte bevalling waren haar nekwervels verdraaid.

Dit is goedgekomen, en het viel me op dat ze na de behandeling geen voorkeurshoudig meer had.

Na het zoeken op internet over kinderen en chiropractie (ik ben helemaal niet voor een niet standaard geneeswijze!) heb ik meer ouders gesproken met deze ervaring.

Misschien dat u het een keer kan proberen? Door de meeste ziekenfondsen wordt een consult deels vergoed, en in veel gevalen volledig. Verder gebeurt er niets bijzonders tijdens een behandeling (ik weet nog dat ik dacht: nou, die man heeft ze snel verdiend!)

Ze lag op mijn buik en hij drukte wat voorzichtig op haar rug, en draaide voorzichtig aan haar hoofdje, meer was het eigenlijk niet!

In America schijnt de chiropractor na de huisarts en tandarst de meest bezochte dokter te zijn (overigens hebben ze dezelfde opleiding als een huisarts, maar met een uitbreiding op hun vakgebied).

ff in het kort. De chiropractor houdt zich bezig het het ruggenmerg. Je zal denken wat heeft dat ermee te maken (dat dacht ik ook :O) Door het ruggenmerg lopen alle zenuwen. Net zoals de meid bij mij kan deze een opdonder krijgen van een geboorte waardoor er iets niet helemaal goed komt te zitten (volwassenen hebben dit vaak zonder dat ze het weten) omdat er talloze zenuwen zijn kan het talloze uitwerkingen hebben, migraine, pijn in de arm, een dood gevoel in een been, maar ook een kant van je hoofdje die gewoon net wat lekerder ligt om een of andere reden.

Ik ben echt geen zweverig type, en ga altijd voor de standaard geneeswijze maar uit ervaring en die van andere ouders denk ik echt dat het de moeite waard is om het een keer te proberen!

Ik hoop dat je hier wat mee kan!

groetjes Nicky

Reactie voor op de website?

77.82. Zoon met plat hoofdje

Goedenavond,

Ik heb vanavond toch maar even gegoogled op plat hoofdje, want morgen wordt Jesper zijn hoofd weer opgemeten.

Jesper volgt nu al zo'n anderhalf maand fysiotherapie voor zijn platte hoofd. Maar helaas blijft hij zijn voorkeurshouding houden en hebben wij het idee dat het erger is geworden. Gelukkig hebben wij een goede fysiotherapeut die gelijk een afspraak heeft gemaakt om het hoofdje nogmaals op te meten en als het slechter is geworden worden we doorgestuurd. Na het lezen van al deze verhalen weet ik iets beter wat me te wachten staat.

Wij zijn trouwens door gestuurd naar de fysiotherapeut door de arts van het consultatieburo, dus er zijn wel artsen die er in geloven dat er wat mee moet worden gedaan!

Zelf heb ik ook een plat hoofd en heb lang haar, helaas is het nog wel duidelijk te zien als mijn haar heel steil is. Dus het gaat niet zomaar over bij iedereen!

Van de fysiotherapeut heb ik begrepen dat in de regio Twente een onderzoek is gestart na kinderen die zijn geboren vanaf februari 2009 en een plat hoofdje hebben. Deze kinderen krijgen therapie en wordt regelmatig een afdruk van het hoofd gemaakt. Wat er precies bij komt kijken weet ik niet, want onze zoon was te oud voor dit onderzoek. Hij is van januari 2009.

Bedankt voor alle verhalen en laat wel weten wat er morgen uitkomt.

Groetjes, Priscilla

Reactie voor op de website?

77.83. Scheef en afgeplat

Wij hebben 3 kinderen ze zijn 6,4 en 6 maanden. Roald ons eerste kindje was ernstig ziek en heeft een week in het ziekenhuis gelegen met een infuus op zijn hoodje. Daardoor had hij een ernstige voorkeurshouding, vanaf zijn derde week kreeg hij fysiotherapie. Het hielp voor zijn voorkeurshouding maar zijn hoofdje bleef scheef. De fysio en ik hebben het verschillende malen over een redressiehelpmje gehad. Maar vonden het een te grote impact op Roald.

Wat een SPIJT, zijn hoofdje is nog steeds scheef van achteren en soms krijg ik er een vraag over. Ons tweede kindje meteen in de zijligging gelegd maar was een huilbaby en moest worden ingebakerd, wat was ik bang voor zijn hoofdje (het zou mij niet voor een tweede keer gebeuren.!) Maar Tjalle heeft een perfect rond hoofje.

Ons derde kindje, tijdens de echo's hadden ze het steeds weer over een geweldig rond hoofdje. Na de bevalling had ik dezelfde kraamhulp en ze begreep mijn standpunt, zijligging. Maar al in de tweede week zag ik een vervorming. Ook de verpleegkundige was het met mij eens, dus meteen mijn fysio gebeld en aan de therapie en meten maar. Na 3 metingen wisten we het niet meer. Na iedere meting is haar hoofd weer veranderd van vorm. Margaux is nu 6 maanden en heeft een erg afgeplat achterhoofd. Waarschijnlijk door een genetisch iets is haar hoofd zachter dan normaal en moeten wij wel aan de helm. Vrijdag krijgt ze haar paarse helmpje met vlinders, ik wil mezelf later niet weer verwijten dat ik het niet heb geprobeerd.

Conny

Reactie voor op de website?

77.84. Afgeplat hoofdje

Hoi Conny,

Mijn jongste dochter had ook een behoorlijk afgeplat hoofd door voor keurs houding ik ben naar een osteopaat geweest en die heeft het bijna helemaal weggekregen en ze veel op de buik gelegt

Coba

Reactie voor op de website?

77.85. Folder over helmpjes

Op onze website vindt u meer informatie over redressiehelmpjes, en kunt u gratis een folder downloaden.

Reactie voor op de website?

77.86. Een op de vijf baby's heeft plat hoofd

  MAASTRICHT - Sinds ouders het advies krijgen om baby's op hun rug te laten slapen, ter voorkoming van wiegendood, neemt het aantal kinderen met een plat achterhoofd toe: op dit moment een op de vijf zuigelingen. Dit schrijft onderzoeker Michelle Feijen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde. Er zijn geen aanwijzingen dat behandeling medisch gezien noodzakelijk is, maar om cosmetische reden gebeurt dit vaak wel. Er zijn twee vormen van behandeling tegen een plat achterhoofd: fysiotherapie of helmtherapie. In het laatste geval krijgt het kind een helm aangemeten. Fysiotherapie richt zich vooral op het veranderen van de voorkeurshouding, zorgen dat het kind niet meer of minder op zijn achterhoofd ligt.

  Behandeling vindt vaak plaats omdat ouders zich zorgen maken over het asymetrische hoofd van hun kind en ze vrezen voor mogelijke gevolgen die het kind hier later van zal ondervinden.

  De onderzoekers stellen in het tijdschrift dat het belangrijk is dat huisartsen en consultatiebureaus ouders goed voorlichten over hoe ze kunnen voorkomen dat hun baby alleen maar op het achterhoofd ligt. Ze zouden ook moeten uitleggen dat het platte achterhoofd alleen maar een cosmetisch probleem is.

  De onderzoekers komen ook met een voorstel voor behandeling: als het kind een voorkeurshouding heeft, moet het fysiotherapie krijgen. Als het kind vijf maanden oud is en de ouders vinden de afplatting te ernstig dan moet de baby worden doorverwezen voor helmtherapie. Ligt het kind dan ook altijd op zijn achterhoofd dan moet de helmtherapie met fysiotherapie worden gecombineerd.

Van: www.nu.nl/wetenschap/2080571/een-op-de-vijf-babys-heeft-plat-hoofd.html

Reactie voor op de website?

77.87. Plat achterhoofd

Tja, dat hadden ze vooruit kunnen weten. Ben misschien erg ouderwets, maar mn kids gingen toch vanaf dag 1 heerlijk op de zij. Knuffeltje erbij zodat we niet in de war raakten welke kant de kleine op moest.

Ik zie idd in mn omgeving kinderen met plattere achterhoofdjes. Jammer, had niet gehoeven.

Grip op wiegendood krijgen onderzoekers niet, ik denk dat we dat in Gods Hand moeten laten. Niet alles zullen we hier begrijpen.

Mama van 3 bengels en een engeltje

Reactie voor op de website?

77.88. Osteopathie

Reactie op Osteopathie

Onze jongste had ook een afgeplat hoofdje, de andere drie kinderen lagen op hun zij in het bedje, en draaide ik na elke voeding de andere kant op. Bij de jongste mocht dit ineens niet meer. Tijdens het kruipen trok hij steeds een beentje bij en zijn achterhoofd was erg plat. Toen hij 11 maanden oud was zijn we naar een osteopaat gegaan. Het resultaat was erg goed. Het kruipen was na de eerste behandeling normaal en zijn hoofd werd ook weer mooi rond na een aantal behandelingen. Hij is nu bijna 9 en het resultaat is blijvend.

groeten Nathalie

Reactie voor op de website?

77.89. Werking helmpje

Hoi allemaal,

Ik lees geregeld dat mensen bang zijn voor de gevolgen van een helmpje op de groei van de hersenen. Zo'n helmpje geeft GEEN druk. Het helmpje sluit alleen maar aan op de plekken waar het hoofdje nog rond is. Aan de platte kant van het hoofd geeft het helmpje juist een ronde ruimte zodat de schedel daar netjes rond 'in' kan groeien. Dus geen druk, het helmpje geeft ruimte op de plaats waar geen ruimte meer is door eenzijdige druk.

Groeten, Ilse

Reactie voor op de website?

77.90. Afgeplat hoofdje

Reactie op Enthousiast over redressiehelm

Ons super leuke mannenetje (nu 4 mnd) Heeft ook een afgeplat hoofdje. Al na een week of vier ontdekte ik dat hij een beetje een afplatting had. Ik heb meteen contact opgenomen met het CB en binnen een week zat de fioso bij ons op de bank. Er zou sprake zijn van een lichte voorkeurshouding, maar met een paar oefeningen/trukjes zou het zo weer over gaan. Na een aantal weken was dit ook het geval. De voorkeurshouding was inderdaad weg. Zijn hoofd werdt nu echter in het midden plat (en wij hebben de indruk dat deze steeds platter wordt).

Hij wil eigenlijk alleen nog maar op zijn achterhoofd liggen en dat is duidelijk te zien, oefeningen en trukjes werken niet. Hebben jullie nog tips?

Wat zijn jullie ervaringen met de fisio? Wat mag je van ze verwachten? Mijn fisio meet eigenlijk alleen het hoofdje en geeft dan tips. Doet verder niets met mijn zoon!! Als ik aangeef dat de tips niet werken omdat onze zoon plat op zijn achterhoofd blijft liggen, blijft ze verdacht stil! Verder wekt ze de indruk dat het allemaal wel goed komt, maar iedere meeting valt het weer tegen. Ben dus ook super blij met jullie verhalen (ga maandag meteen rond bellen).

Weet iemand wat een manueel therapeut concreet met een kind/het hoofdje doet?

Groetjes Susan

Reactie voor op de website?

77.91. Graag advies van Marion over reddressiehelm

Reactie op Enthousiast over redressiehelm

Beste Marion,

hopelijk lees je mijn hulpkreet, want mijn dochtertje is nu al 13 maanden oud en specialisten weigeren haar nu nog een Redressiehelm te geven omdat ze te oud zou zijn. De helm zou geen effect meer hebben op de vorming van haar schedel. Hoe heb je dit aangepakt? De link naar je site werkt helaas niet meer.

Groet, Lilian

Reactie voor op de website?

77.92. Tip voor gebruik van zijligkussentje

Reactie op Gierstkussentje

Hier een tip voor iedereen die een zijligkussen overweegt.

Toen onze oudste geboren was, sliep hij gewoon op zijn rug, en ontwikkelde net als zoveel andere kindjes een wat plat achterhoofdje. Omdat ook wij door allerlei artsen afgescheept werden, is dit nooit bijgetrokken, zelfs niet nu hij al 4 is. Ik voel me hier nog steeds schuldig over. Onze jongste twee kinderen hebben daardoor tot een maand of 8/9 in een zijligkussen (de driehoekige wigjes) gelegen. Onze kindjes waren nogal smal dus om het beter passend te krijgen, legde ik altijd kruiken aan iedere kant van de wigjes, lekker strak tegen de baby aan. Lakentje en/of dekentje ook lekker strak ingestopt zodat ze altijd mooi op hun zij bleven liggen. 's Winters was dat ook nog eens lekkerder warm!

Groeten, Ilse

Reactie voor op de website?

77.93. Afgeplat hoofd

he allemaal.

Onze zoon van 2 maandjes heeft ook een voorkeursligging, waardoor zijn hoofdje nu ook al erg plat is. We bleven hem ook steeds draaien maar was een eigenwijsje. Bij het consultatiebureau waren ze erg snel met hun actie. Allemaal tips en trucs gekregen.

Maar ook een verwijzing naar de fysio. Deze stond de volgende dag al op de stoep om van alles door te nemen. Veel tips gehad zoals aankleedkussen anders leggen zodat hij op de bult ligt met z'n nekje en dus recht je een kijkt. Bedje helemaal anders gezet zodat we hem van de juiste kant benaderen.

Maar het handigste wat ik van de fysio mocht lenen is een zijligkussen. Hij ligt hier tussen en ligt dan op de andere kant en kan niet draaien.

We hopen dat dit gaat helpen want wat voel je je een slechte moeder als je ziet dat je kleine een vlak hoofdje krijgt en het lukt je niet zelf om hem te helpen.

Natasja

Reactie voor op de website?

77.94. Re: afgeplat hoofd

Hallo,

Onze zoon had ook een voorkeurshouding, sterk naar rechts. Wat ik ook deed, hij had een scheef en afgeplat hoofdje, wat helaas niet met fysiotherapie over ging. Met een maand of 6 kreeg hij een helmpje. Ik zag er erg tegenop, omdat hij hem 23 van de 24 uur per dag moest gaan dragen. Gelukkig viel het allemaal reuze mee. Al snel zagen we verbetering. Nu is hij deze week 1 jaar geworden, dus de helm mocht definitief af, en hij is een vrolijk mannetje met een een prachtig rond koppie! Je ziet er helemaal niks meer van, en bovendien heeft hij tijdens het dragen ook geen enkele last gehad.

Veel succes allemaal,
Groetjes, Marieke

Reactie voor op de website?

77.95. Baby dorm kussen

Reactie op Afgeplat hoofdje

Bij ons is een tweeling geboren en de een had een plat achterhoofd wat niet goed was. Toen hij 4 maand was hebben we een kussentje gekocht en nu 3 maand verder is het haast niet meer te zien. En er hoeft geen helm meer aan te pas komen. Zijn er zeer tevreden over

reitsma

Opmerking van de redactie: We plaatsen geen namen van artsen, om hun privacy te respecteren. Wilt u namen doorgeven, dan is het beter dit direct via email te doen. Zie ook de faq Privacy van artsen.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Afgeplat hoofdje

 1. Algemene informatie België
 2. Helmpje
 3. Alert zijn op de gevolgen van rugligging
 4. Door helmpje heeft onze zoon weer een mooi bolleke
 5. Scheef hoofdje: vanzelf overgegaan
 6. Wacht niet te lang bij een plat hoofdje
 7. Ervaring met redressiehelm
 8. Enthousiast over redressiehelm
 9. Lang leve de rugligging (maar niet heus)
 10. Helmpje met 8 maanden
 11. Reactie helmpje met 8 maanden
 12. Helm pakte verkeerd uit
 13. Kussentje in zijligging perfect
 14. 23 uur redressiehelm op?
 15. Ronde bolletjes
 16. Redressiehelm en consultatiebureau
 17. Waar is mijn vrolijke meisje gebleven?
 18. Wanneer de helm stinkt
 19. Korte update over ons meisje
 20. Last van helmpje?
 21. Update over alternatieve behandelmethode
 22. Kiss-syndroom
 23. Kiss-syndroom
 24. Kiss-syndroom en redressiehelm
 25. In twijfel over redressiehelm
 26. Reactie op twijfel bij redressiehelm
 27. Kijk eens eerst naar andere oplossingen, niet gelijk het beruchte "helmpje"
 28. Werking van de helm
 29. Sorry, gemeen?!
 30. Diny sorry
 31. Rugligging/wisselligging en speciale kussentjes?
 32. SafeTSleep
 33. Kiss-syndroom
 34. Reactie
 35. Helmpje, het viel mee
 36. Soms kun je beter naar jezelf luisteren.
 37. Onzin helmpjes
 38. Reactie op Walther
 39. Reactie op Walther
 40. Blij met de helm!
 41. Redressiehelm
 42. Eindelijk een goede creme voor hoofdje gevonden!
 43. Wat is de maximale leeftijd voor een redressiehelm?
 44. Osteopathie
 45. Gierstkussentje
 46. MIjn weblog
 47. Dank voor de site van de Heuffjes!
 48. Afgeplat hoofdje
 49. Ook boos!
 50. 2,5 centimeter bijgetrokken na 4,5 maand helm!
 51. Helmtherapie in Zwolle
 52. Een goede fysio
 53. Trekt wel weer bij
 54. Redressiehelm
 55. Redressie-helm
 56. Het hoeft niet plat te blijven zonder redressiehelm
 57. Gelukkig
 58. Zwolle en omgeving
 59. Kosten helmpje
 60. Daan\'s avontuur met de redressiehelm
 61. Helm heeft niet geholpen, toch blij met de helm
 62. Bas mag naar Tilburg
 63. Back to Sleep kussentje
 64. Babysleep
 65. Over manuele therapie
 66. Voor Christine
 67. Uitslag bezoek st. Elizabeth Ziekenhuis
 68. Te koop via Internet
 69. Scheefhoofdigheid is goed te voorkomen
 70. Zuigelingen: scoliose en afgeplat hoofd
 71. Reactie op Lilian/ liggen met de helm! help!
 72. Ik weet het niet meer..
 73. Reactie op zoon Dylan
 74. Mijn dochtertje heeft ook een afgeplat hoofdje
 75. Reactie afgeplat hoofdje
 76. Babyschlafhalterung ter voorkoming van buik /rugligging
 77. Reactie op mijn dochtertje heeft ook een afgeplat hoofdje
 78. Ook Boos!
 79. Heel herkenbaar
 80. reaktie op gierstkussentje
 81. Voorkeursligging
 82. Zoon met plat hoofdje
 83. Scheef en afgeplat
 84. Afgeplat hoofdje
 85. Folder over helmpjes
 86. Een op de vijf baby\'s heeft plat hoofd
 87. Plat achterhoofd
 88. Osteopathie
 89. Werking helmpje
 90. Afgeplat hoofdje
 91. Graag advies van Marion over reddressiehelm
 92. Tip voor gebruik van zijligkussentje
 93. Afgeplat hoofd
 94. Re: afgeplat hoofd
 95. Baby dorm kussen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.