Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

108. Hoe vertel ik het....

Ik ben nu ongeveer 5 à 6 weken zwanger van ons 6de kindje.

Ik heb, toen ik van onze 5de in verwachting was, iedereen (broers, zussen en alle goede kenissen) een kaartje gestuurd met: hoera, wij krijgen een baby! Nu wil ik dat weer doen maar ik heb geen ideeën meer.

Wie kan me helpen aan een leuk idee? Alvast bedankt!

groetjes van Judith

Reactie voor op de website?

108.1. Nieuwsgierig?

Van vrienden ontvingen we een kaartje met de volgende mededeling:

Nieuws op nr (huisnummer) en de postcode,
Nieuwsgierig? bel even!

Zo belt iedereen die het wil weten je zelf op en kun je het persoonlijk vertellen. Ik vond het een origineel idee.

Madelin

Reactie voor op de website?

108.2. Reactie op: hoe vertel ik het?

Hallo Judith,

Sinds kort verwacht ik ook ons zesde kindje. Aangezien iedereen van onze familie en vrienden internet (e-mail) heeft, heb ik een leuke e-card gestuurd. Er staan hele leuke op www.babybrabbel.nl

Erg leuk in dze tijd van cyberspace.

Hilda

Reactie voor op de website?

108.3. Hoe vertel ik het grote nieuws orgineel

JOEPIE, ik ben na lang wachten weer zwanger. Voor mij de tweede, inhuis en voor mijn man de zesde. De kinderen (17, 15, 13, 10, 3) weten dit nog niet omdat we na een miskraam vorige keer even de echo afwachten. We weten dat ze het allemaal leuk vinden, maar zoeken een originele manier om het ze te vertellen. Wie heeft een idee?

Reactie voor op de website?

108.4. Zo vertelde ik het

Hoi,

Toen ik zwanger was van mijn derde, besloten wij het nieuws deze keer niet persoonlijk te vertellen, maar via een kaartje. Ik had voor iedereen die we het wilden vertellen een kaartje gemaakt met op de voorkant een roze-blauwe afbeelding van bijvoorbeeld beschuit met muisjes (kijk maar in de baby/kinder bladen, dan kom je allicht iets tegen) en daaraan vast (met een lintje) een witte (snoep)muis. Binnenin hadden we de volgende tekst

  Hierbij laten wij weten dat je (of jullie) eind maart 2003 beschuit met muisjes mag komen eten!
We hebben daar heel leuke reakties op gehad.

Een ander idee is om kleine flesjes (die bijv. in het ziekenhuis gebruikt worden bij pasgeboren baby´s) te vullen met bijv. manna (rijstsnoepjes), er een kaartje aan te hangen met jullie nieuws en dit uit te delen.

Maaike

Reactie voor op de website?

108.5. Videootje

Hallo Judith,

Toen wij ons 4e kindje kregen waren onze dochters Jasmijn (7) en Anouck en Jolijn (5) door het dolle heen. Ik heb het hen verteld terwijl m'n man daar een video-opname van maakte. Deze video hebben we vervolgens weer aan de familie laten zien. Misschien een leuk idee voor jullie? Onze 4e werd trouwens een jongetje (Aron, inmiddels bijna 4), weer eens wat anders na al die meiden.

Enne, vast gefeliciteerd met jullie 6e!

Groetjes, Eveline

Reactie voor op de website?

108.6. Idee

Beste Judith.

Alvast gefeliciteerd met je zwangerschap. Je weet niet goed hoe je het iedereen moet vertellen, het idee met een kaartje vond ik heel leuk. Ik had het idee om dan een kaartje te maken die ze als dobbelsteen kunnen maken want die heeft zes kanten. Je kan dan op iedere kant de namen van je kinderen zetten en op die ander een vraagteken.

Het is een ideetje.

Veel geluk met je zwangerschap.

Leonie

Reactie voor op de website?

108.7. Idee

Beste Judith,

allereerst gefeliciteerd met jullie 6de telg.

Wij (mijn meisje en ik) willen ook graag zwanger worden en hebben hetzelfde probleem met het vertellen .... hoe doen we het?

Nou hadden wij het idee om er een soort van stripachtig iets van te maken in de trant van: eerst een kaartje met alleen een ooievaar te sturen en dan geen afzender er op te zetten.

Een paar weken later weer een kaartje met de ooievaar, maar dan met een landkaartje erbij alsof hij aan het zoeken is waar het kindje bezorgd moet worden.

En als het dan uiterlijk zichtbaar gaat worden, wat niet moeilijk te zien als je een paar maanden zwanger bent, weer een kaartje met de ooievaar en dan de regio of straat waar je in woont erbij.

Wat mij ook leuk lijkt is een kopie van de echo op sturen. Maar dan weer zonder afzender om het leuk te maken. Let wel op met op de post doen, stempel van de tpg post kan verraden waar het kaartje vandaan komt. Dus even opletten waar je het op de bus doet!

veel plezier en geluk

groetjes Wolf & Angel

Reactie voor op de website?

108.8. Moeders wees eerlijk!

Beste moeders,

Heel veel vrouwen willen graag een groot gezin. Leuk, als man en vrouw het samen denken aan te kunnen en dit idee door beiden gedeeld wordt. Veel vrouwen weten (zonder erover te durven praten) dat hun man niet gecharmeerd is van het idee van een 4de, 5de enz. kind.

Dus wat doen ze? De pil deed zijn werk niet! Ze zetten hun man voor het blok en abortus is onbespreekbaar, want oh je, dat oermoedergevoel. Waar gaat dit over: een volwassen relatie of je zin doordrijven! En beweer nu niet, dat ik niet weet waar ik over praat, het is een truc die ik, en vele anderen met mij hebben toegepast.

Mannen wees gewaarschuwd: bespreek heel duidelijk waar voor jou wat betreft het kinderaantal de grenzen liggen en laat je niet manipuleren door het feit, dat je vrouw je een schuldgevoel probeert aan te praten, dat je haar haar RECHTEN ontneemt.

Samen een groot gezin willen: leuk, moet je vooral doen als je het allebei aankan. Maar alleen als die wens door zowel vader als moeder gedragen wordt. En zwanger worden ondanks "pilgebruik", zet er als man je vraagtekens bij!

Rebecca

Reactie voor op de website?

108.9. Hoe vertel ik het...

Judith,

Wij hebben bij een van onze kinderen een echo-foto verstuurd, met roze en blauwe ballonnetjes en de datum van de verwachtte geboortedag, in Word gemaakt en via e-mail verstuurd. Je kunt het natuurlijk ook uitprinten en per post versturen.

Veel succes en ook met je zwangerschap en je gezin.

Elisabeth

Reactie voor op de website?

108.10. mama van 10kindjes

Dat is juist! Overbevolking heeft niets te maken met het aantal kindjes dat je zelf wilt. Een baby is een mooi geschenk voor beide ouders en ik vind hoemeer kindjes je hebt hoe mooier het gezinetje is. Het worden heel sociale mensen later want mijn kindjes delen alles met elkaar,zo zie je maar!

Reactie voor op de website?

108.11. Meld ik mijn zwangerschap van 15 wk tijdens een sollicitatie procedure?

Sinds 1 september ben ik op zoek naar een nieuwe baan, maar weet ook sinds kort als alleenstaand ouder van een zoon van 9 dat ik in mrt mijn 2e verwacht.

Moet ik dat nu al melden? Aangezien dat niet echt goed zal overkomen, want dan moeten werkgevers direct een vervanger zoeken, en ze zoeken juist nu personeel.

Heb inmiddels al gegoogled en zag dat het niet een verplichting is, maar dat het wel zo netjes staat, dus wat is de maximalen -mnd/termijn dat je het nieuws verteld, en hoe ..

Irene

Reactie voor op de website?

108.12. En als jij de werkgever was?

Het mag dan geen verplichting zijn, maar dat betekent niet dat het juist is om dit feit te verzwijgen. Zet jezelf eens in de positie van de werkgever....

Annemieke

Reactie voor op de website?

108.13. Re: 102.12

Daar ben ik het dus niet mee eens. Zwangerschap niet melden tijdens sollicitatie is gewoon een recht. De zwangerschap van je vrouw verzwijgen tijdens sollicitatie is ook een recht(dat leidt immers ook tot verzuim). Kinderen krijgen is een normale fase van het leven als werknemer. Een sterven van je ouders veroorzaakt wellicht ook ziekteverzuim, net als een hartinfarct van jezelf of andere problemen, zoals bijv schuldenproblematiek.

Ik zie geen enkele reden om een zwangerschap nu expliciet te gaan melden tijdens een sollicitatie met als geen enkel effect jezelf te benadelen... Als je aangenomen wordt kun je altijd nog beslissen het wel of niet te melden, ik zou dat pas na de proeftijd van 2 mnd doen...en niet om de werkgever te benadelen, maar om jezelf de beste kansen te geven.

Op het advocatenkantoor waar ik werk is nu ook 1 advocate zwanger, en we zoeken gewoon een tijdelijke vervanger voor haar. That's life..

Reactie voor op de website?

108.14. Misbruik

Natuurlijk, meid. Er is een ongeschreven Elfde Gebod dat zegt dat je vooral goed voor Nummer 1 moet zorgen in dit leven. Een recht is een recht en ik neem aan dat je de zaak goed uitgepluisd hebt.

Maar dit is een gewetenskwestie. Als je zo 100% zeker bent van het feit dat het verzwijgen van een zwangerschap de juiste benadering is, waarom kom je dan met deze vraag aan op een forum? Vind jij dan toch, diep in je hart, dat dit gedrag neerkomt op het om de tuin leiden van een potentiele werkgever?

Ik neem aan dat de zwangere advocate in je huidige werkkring al geruime tijd op dit kantoor werkzaam is en daarom is het vanzelfsprekend dat een werkgever haar in deze omstandigheden tegemoetkomt. En als jij daar gewoon doorwerkt dan vallen dezelfde rechten ook jou toe. En wat tegenwoordig misschien niet in politiek correct gezelschap gezegd mag worden maar niettmin waar is is dat na allerlei stoere praat gedurende de zwangerschap menige moeder achteraf aanvoelt dat haar plaats thuis bij haar kind is en niet naar haar werk terugkeert of slechts korte uren wil maken.

Je praat de zaak ook niet goed door vergelijkingen te trekken met onvoorziene calamiteiten die een periode van afwezigheid mogen vereisen. Die hebben niets te maken met jouw situatie waarin je heel goed weet dat je potentiele werkgever beter gediend zou zijn met iemand die, eerlijk gezegd, wat meer tijd zou hebben om te komen werken dan jij. En er zit nog een ander aspect aan deze zaak. Vrouwen hebben met heel veel moeite en hard werk zekere rechten verworven. Mensen zoals als jij die niet bereid zijn om open kaart te spelen brengen deze rechten in gevaar. Wanneer werkgevers regelmatig dit soort hak wordt gezet (en de recessie bijt door) dan moet je er niet van staan kijken wanneer in de nabije toekomst de voorkeur wordt gegeven aan mannen en oudere vrouwen. Die hebben meer tijd en meer ervaring (en veelal betere manieren).

Anna

Reactie voor op de website?

108.15. Meld ik mijn zwangerschap

Moeilijk, je bent het niet verplicht maar het is misschien wel zo netjes om het te vertellen. Ik werd net na mijn proeftijd zwanger en daar waren ze niet echt blij mee. Hadden hier niet op gerekend. Tja wat wil je een vrouw van dertig! Wel naief van mijn werkgever destijds. Hij had mij dan ook niet aangenomen als ik tijdens mijn sollicitatie gesprek had verteld dat ik zwanger was. Een geluk dat ik zwanger werd na mijn proeftijd. Ik heb er toch ook na mijn zwangerschaps verlof nog met veel plezier gewerkt.

Waarschijnlijk weet jij ook wel dat als je het eerlijk vertelt dat je waarschijnlijk niet aangenomen wordt. Ik zou zeggen als ze niets vragen over kinderwensen e.d., dan zou ik ook niets zeggen, je bent het niet verplicht het te vertellen. En volgens mij mag een werkgever er niet direct naar vragen tijdens een sollicitatie. Ja en met het bovenstaande stuk ben ik het wel enigzins eens, maar vrouwen krijgen nu eenmaal de kinderen en waarom zijn zij dan altijd de pineut als het om de banen gaat? Irene is alleenstaand ouder en wil gewoon brood op de plank! Irene is wel kostwinnaar en dan snap ik goed dat je je twijfels hebt. De kans dat als ze het verteld en dus daarom niet word aangenomen is wel aanwezig en ze wil gewoon werken en geen uitkering,want daar komt het opneer. Ik zou het gewoon niet vertellen.

Jessica

Reactie voor op de website?

108.16. Pardon Anna ! 102:14

.. eerst even goed lezen. Ik was niet degene die de vraag stelde, ik was degene die een antwoord gaf. Die twee personen zijn niet dezelfde, snappez-vous? Bovendien ben ik ook nog "een oudere vrouw" en moeder van 3, tijd van zwangerschappen is voor mij definitief voorbij.

Desalniettemin vind ik, en is het, een recht van vrouwen om niet meteen bij het eerste sollicitatiegesprek hun eigen glazen in te gooien, en eerst eens rustig af te wachten of ze uberhaupt wel die baan krijgen en of ze dan wel door de proeftijd komen.

Verdere argumenten vind ik niet zo sterk: oudere vrouwen moeten veelal ook weer voor ouders zorgen, dus tijd voor mantelzorg, rouwverlof etc opnemen, of zich ziek melden. De calamiteiten die jij opsomt zijn helemaal niet zo onvoorzien: vader heeft ook aan het verwekken bijgedragen, zal na de bevalling ook wel eens vrij moeten nemen of ziek moeten melden vanwege ziekte van kind of bezoek consultatiebureau (op de school van mijn kinderen melden tenminste heel wat docenten zich ziek vanwege ziekte van HUN kinderen, of wat ook voorkomt: hun echtscheiding, het bezoek aan advocaat en rechtbank). Ook schuldenproblematiek is meestal niet uit de lucht komen vallen en zorgt ook voor ziekteverzuim. Mannen zijn ook allesbehalve altijd gezond en produktief.

En wat te denken van de situatie dat het kind straks een moeder zonder inkomen heeft, als geschiedt wat jij schetst: moeder keert niet terug naar haar werk? Terugvallen op het inkomen van de vader? En als die dan werkloos raakt, zoals jij schetst over de recessie die doorbijt? (dat valt m.b.t het aantal banen nog erg mee, hoor, nog steeds halen we mensen uit het buitenland omdat vacatures bijv in de zorg en de ICT niet te vervullen zijn). Of als er een echtscheiding plaatsvindt?

Je kunt natuurlijk alles wat niet in je straatje past misbruik noemen. Een nieuwbakken vader kan ook na de bevalling besluiten dat hij minder wil gaan werken, had hij dat dan ook al tijdens een sollicitatie moeten zeggen: "Als er een kind komt, wil ik minder werken"? Of als een sollicitant een adoptie overweegt, moet hij/zij dat ook gaan melden (is immers ook verzienbaar verzuim)? Moet hij/zij een voorgenomen sabbatical ook maar vast 5 jaar tevoren melden?

Nee, niet de werkgever komt de advocate tegemoet, maar de advocate heeft gewoon recht op zwangerschapsverlof en bevalllingsverlof, dat heeft niets met haar aantal dienstjaren te maken. Maar ik krijg de indruk dat je eigenlijk iets anders wilt betogen: nl. dat een vrouw die een kind wil, of krijgt (en waarom blijft de vader buiten beeld?) eigenlijk gewoon niet moet of mag gaan werken. Dan is inderdaad het vechten voor gelijke rechten van vrouwen voor niets geweest en kunnen we weer terug naar 1950. Met zulke vriendinnen hebben we geen vijanden meer nodig.

Het krijgen van een kind is dus de exclusieve verantwoordelijkheid van de vrouw (nogmaals, waar is de vader?) en daar mag ze haar werkgever niet mee raken, en andere rampen in het leven "overkomen" je zomaar, daar kun je niets aan doen als je werk moet verzuimen? Mij overtuig je niet. De wetgever heeft nu juist vastgelegd dat onderscheid maken op de arbeidsmarkt op basis van moederschap niet mag. Daar kun je van alles van vinden, maar we gaan toch even van de NL wet uit.

Ik denk eigenlijk uit de defensieve reacties op te maken, dat het vooral de vrouwen die traditioneel (vroeger?) stopten met werk na hun huwelijk, of tijdens de zwangerschap zijn, die moeite hebben met een sollicitante die tijdens de sollicitatieprocedure (nogmaals, het is nog niet zeker of je de baan wel krijgt) niet rept over een zwangerschap. Maar of dat laatste iets met goede manieren te maken heeft..?

Reactie voor op de website?

108.17. Nieuwe baan en kinderwens

Ik ben vandaag aangenomen bij mijn nieuwe werkgever. Ik krijg daar een jaarcontract. De mogelijkheid bestaat , dat we op korte termijn voor een nieuwe zwangerschap gaan. Gezien mijn leeftijd kunnen we daar geen jaren meer mee wachten. Ik heb er toch wel moeite mee, dat mijn werkgever ervan uit gaat een goede werknemer te hebben aangenomen , waar hij lang mee vooruit kan en dat hij niet rekent op lange uitval.

Moet ik mijn kinderwens hierdoor opzij zetten? Ik zie op tegen de negatieve reacties. Is het wel fatsoenlijk om in het eerste jaar mijn nieuwe werkgever hiermee op te zadelen? Zorg ik niet voor ontwrichte arbeidsverhoudingen?

Best moeilijk.

Wie heeft dergelijke ervaringen meegemaakt en wil deze met me delen?

Daan

Reactie voor op de website?

108.18. Nieuwe baan en zwangerschap

Hoi

Ik heb 2 verschillende ervaringen. Ik heb bij mijn oude baas 3x een jaar contract gehad en was 2x zwanger aan het einde van dat jaar en het is 2x gewoon verlengd en zelfs in een vast contract veranderd.

Mijn nichtje is 2x zwanger geweest met een jaarcontract en 2x ontslagen. ligt dus een beetje aan je werkgever en de situatie van het bedrijf denk ik.

De ene ziet het als maar 16 weken en de ander ziet het als onoverkomelijk.

Wat ik mee zou laten tellen is of je het financieel trekt als je contract niet verlengd wordt, met baby erbij. En wil je je contract zelf verlengen of wil je minder gaan werken??

Denk dat het ook een beetje aan je eigen gedrag ligt. je weet natuurlijk nooit hoe je zwangerschap loopt en of je goed kunt enz maar ik heb altijd zo min mogelijk nadruk op mijn zwangerschap proberen te leggen. Gewoon slaapdiensten gedraaid enz enz!

Succes! Bianca

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoe vertel ik het....

 1. Nieuwsgierig?
 2. Reactie op: hoe vertel ik het?
 3. Hoe vertel ik het grote nieuws orgineel
 4. Zo vertelde ik het
 5. Videootje
 6. Idee
 7. Idee
 8. Moeders wees eerlijk!
 9. Hoe vertel ik het...
 10. mama van 10kindjes
 11. Meld ik mijn zwangerschap van 15 wk tijdens een sollicitatie procedure?
 12. En als jij de werkgever was?
 13. Re: 102.12
 14. Misbruik
 15. Meld ik mijn zwangerschap
 16. Pardon Anna ! 102:14
 17. Nieuwe baan en kinderwens
 18. Nieuwe baan en zwangerschap

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.