Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

104. Struggle for Internet

Hallo,

Jullie hebben het al gehad over de struggle for tv, maar hoe zit het met de strijd om Internet? We zijn een gezin met vijf uit de kluiten gewassen kinderen en we kunnen ons maar één pc veroorloven. Sinds kort ‘zitten’ we ook op Internet. Mijn kinderen zouden graag allemaal hiervan gebruik willen maken maar hoever kun je kinderen van 13 loslaten op dit medium. En hoe organiseren jullie het thuis dat iedereen toch aan de bak kan komen?

Graag ideeën
Chris

Reactie voor op de website?

104.1. Kinderen en computers

Ruim 10 jaar geleden kwam de eerste computer in ons gezin. In eerste instantie alleen voor het werk van mijn man, maar al snel hadden de kinderen door dat er ook spelletjes mogelijk waren. Niet zomaar spelletjes, maar spelletjes waarmee je opstond en mee naar bed ging. Lego, eerst zo favoriet, werd steeds minder aangeraakt. Ook bracht het een stuk onrust, wij waren een van de eersten in de straat met een computer. Al snel had ik er genoeg van, maar om het helemaal te verbieden had geen zin. Ik heb toen de computer-verdien-uren ingevoerd, gewoon spelen werd beloond met computertijd. Langzaam kwam de belangstelling voor ander speelgoed weer terug. Maar het was en blijft moeilijk om dit vol te houden, vooral als er weer een nieuw spel is.

Een internetaansluiting volgde, een (DE!!) hele wereld erbij. Omdat de ptt vrolijk doortikt hield ik de tijd, waarin ze zelf het WWW op konden, beperkt. Wel probeer ik onopvallend in de gaten te houden wat ze zoal bekijken, moeilijk is dat niet, de computer staat in de woonkamer.

Aansluiting op de kabel volgt, weer een drempel minder! Dag en nacht online! Nog steeds houd ik de kinderen onder de 16 in de gaten op het WWW. Zij mogen alleen in de woonkamer op de computer. De groteren hebben inmiddels een eigen computer bij elkaar verdiend, en een eigen kabelaansluiting via een netwerkje. Die computers staan op zolder, controle is veel moeilijker, maar toch probeer ik ook d.m.v. discussies op de hoogte te blijven van wat hen bezighoudt.

Het verdelen van de tijd doen we heel simpel. We delen de tijd dat de computer beschikbaar is door het aantal kinderen dat erop wil, en gebruiken daarbij de kookwekker.

Nell

Reactie voor op de website?

104.2. Kinderen en internet

Hallo Chris,

Ook wij hebben met 4 kinderen die regelmatig over het internet surfen een oplossing moeten bedenken. Internetten mag van ons alleen in het weekend en nooit na het avondeten, dan willen wij als ouders soms namelijk ook wel even! Ze krijgen van ons elk een half uur. Willen ze langer dan betalen ze daarvoor. Is het nodig dat ze voor school informatie moeten opzoeken dan mag dat door de week en hoeven ze daar niet voor te betalen. Wij houden dan wel een oogje op wat ze doen en hoeveel tijd ze nodig hebben.

Onze ervaring is dat ze goed omgaan met hun tijd op internet omdat ze weten dat het niet gratis is. Omdat de tijd beperkt is komen ze allemaal aan de beurt en hoeven we eigenlijk nooit streng op te treden. Succes, Ellen

Reactie voor op de website?

104.3. Computerverdeling

Ook wij hebben onze kinderen aan een tijd gebonden; ze mogen één uur achter de computer voor spelletjes e.d. Helemaal bevredigend is dit niet aangezien onze oudste kinderen al een baan hebben en dus ook in de avond de computer claimen. Maar wij willen liever niet dat er diverse computers in huis zijn omdat we dan het zicht een beetje kwijt zijn.

Astrid

Reactie voor op de website?

104.4. Bescherming van kinderen op het net

Beste Chris,

Hier in Canada hebben we een programma, dat bepaalde internet sites afsluit voor kinderen. Het programma hier heet NetNanny. Ik adviseer u om kontakt op te nemen met uw internet "provider" of er zo'n produkt in Nederland is. Zet uw computer op een "drukke" plaats van uw huis, zodat u een oog in het zeil kan houden, wanneer uw tieners op het net zijn. Chatrooms moeten goed in de gaten gehouden worden.

Wilna

Reactie voor op de website?

104.5. Chatten

Wij hebben een probleem betreffende het volgende en zouden graag reacties van anderen daarover willen horen.

Onze dochter van 11 en een half is helemaal gek van chatten. We zijn aangesloten via de kabel en daardoor kan ze onbeperkt chatten. In de vakantie chat ze wel een uur of vijf per dag. Als we haar uitleggen dat 3 x per dag een uur genoeg is, krijgen we zeer veel commentaar.

Heeft iemand een idee hoe je dit op kunt lossen? Een wekker zetten hebben we al voorheen gedaan. Ze houdt constant overdag haar kamerdeur gesloten zodat ik weinig kan controleren (de pc staat op haar kamer). Werkstukken maken e.d. vind ik geen probleem, ik vind het gewoon niet goed voor haar ogen en steeds dat stilzitten.

Graag uw reactie. Bij voorbaat dank. Esther.

Reactie voor op de website?

104.6. Internet kostenbeheersing

Hoi Esther,

er schijnt een programma te bestaan, wat je moet downloaden, dan kun je zelf een tijd instellen, is de tijd voorbij.... geen internet meer!! Het is misschien een beetje kinderachtig zo, maar 5 uur chatten zou ik ook niet willen. En daarbij, als de pc op haar kamer staat, zie je haar amper, want dan is ze zowiezo al 5 uur boven toch? Kijk maar eens bij de site van kpn, daar staat dat programma Internet Kostenbeheersing. Succes.

Brigitte

Reactie voor op de website?

104.7. Chatten: los het op

beste mevrouw,

het makkelijkste wat u kunt doen is als u het te veel vindt worden: beneden het kastje uitzetten waar de kabel binnen komt. Ook kunt u afspraken met uw dochter maken dat ze maar 1 uur per dag chat. Chatten kan gevaren met zich meebrengen. Verslaving die is al aanwezig en geef zelf toe, 11 is toch niet een leeftijd om verslaafd aan iets als chatten te zijn. Ook kunt u in het ergste geval de pc van de kamer afhalen of gewoon de verbinding naar boven verbreken en dat ze dan beneden in de woonkamer gaat chatten. Zo heeft u er overzicht op. Ik wens u veel sterkte met deze moeilijke beslissing.

met vriendelijke groet, Wybe-Jan

Reactie voor op de website?

104.8. Kinderen en computers in 2007

In 1998 begonnen jullie met struggle for internet. In de loop der jaren is er weer veel veranderd op het net. Gelukkig is er nu ook veel voorlichting aan kinderen en ouders over het gebruik hiervan. Ik denk dat het dan ook heel belangrijk is om hier met je kinderen over te blijven praten wat ze doen en met wie ze chatten. Geen afspraken maken met vreemden, geen persoonlijke gegevens uitwisselen e.d.

Wij hebben ook een filter gehad, wat bij ons niet goed beviel. Ze konden hierdoor ook vele gewone sites niet bezoeken (spreekbeurt over poezen). We hebben hem er dan ook weer afgehaald. Onze oudste kinderen hebben wel internet op hun kamer. Hier hebben we ook goede afspraken over gemaakt over welke sites wel en niet.

Wat ik wel weer leuk vind is dat de kinderen ons ook regelmatig op een leuke site wijzen. Ik leer trouwens van mijn kinderen veel over hoe ik dingen kan doen op de computer (kinderen leren sneller hierin dan ik). En over dat chatten, dit loopt hier ook wel eens uit de hand (te lang chatten). Zolang de sociale contacten en het schoolwerk er niet onder lijden vind ik het niet zo erg. Als het huiswerk er wel onder lijdt halen we de usb adapter er uit, kunnen ze ook niets meer.

Tja en als ze toch dingen willen lezen of zien (over sex) zijn er ook wel andere wegen dan het internet (dit weten wij als ouder, toen nog zonder het net toch ook wel). En wat ze bij een ander thuis zien of lezen weten we toch ook niet (wij vertelden toch ook niet alles aan onze ouders). Alleen kunnen wij via de computer nu wel zien wat onze kinderen bekijken (ze zijn natuurlijk wel weer zo slim dat wij dat juist weer niet kunnen zien, de slimmerikken zijn ons daar weer te slim af). Het is natuurlijk ook een punt van vertrouwen hebben in je kinderen.

Jessica

Reactie voor op de website?

104.9. Hoe lang mogen kinderen van 10 normaal computeren?

Hhoe lang mogen kinderen van 10 normaal computeren?

Janneke

Reactie voor op de website?

104.10. 1 uur

Onze kinderen mogen ongeveer 1 uur achter elkaar computeren. Dat geldt voor de oudste (12) maar ook voor de middelste (5). Als ze 'smorgens een uur gedaan hebben en het is regenachtig mogen ze 'smiddags ook nog wel even. Maar ik probeer er om te denken dat ze niet langer dan 1 uur achter elkaar gaan.

Groeten Lucie.

Reactie voor op de website?

104.11. pietjanhijn

Hoelang computeren kinderen van 14 normaal? ik ben zelf 14 en ik mag maar 2 uur computeren, dat is nogal weinig voor een gamer zoals ik.

Reactie voor op de website?

104.12. Tijd op de computer

Om het spelen van kinderen op de computer te reguleren gebruiken wij "Timeslot", een programma van "MijnKindOnline".

Werkt echt subliem.

www.mijnkindonline.nl/timeslot_software.html

Ben

Reactie voor op de website?

104.13. VISE Oudercontrole kinderen veilig op internet

Als betrokken ouders attenderen wij ouders erop dat er een programma VISE Oudercontrole, een nederlandstalig programma,is beschikbaa om de kinderen veilig op het internet te laten spelen en verkennen.

VISE Oudercontrole heeft standaard een Webfilter met meer dan 120.000 sites die niet geschikt zijn voor kinderen. Chatfilter, toestaan met wie er gechat wordt en het filteren van ongepast taal gebruik.

Tijdslot voor het bepalen hoelang en wanneer de PC gebruikt mag worden, ook voor meerdere kinderen per PC instelbaar. Blokkeren van het opstarten van lokale programma's.

Op www.weetwatzedoen.nl is een 30 dagen versie kosteloos te downloaden. Ouders kunnen zelf ongewenste sites toevoegen en via VISE updates met andere ouders delen.

Volker Ladage

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Struggle for Internet

 1. Kinderen en computers
 2. Kinderen en internet
 3. Computerverdeling
 4. Bescherming van kinderen op het net
 5. Chatten
 6. Internet kostenbeheersing
 7. Chatten: los het op
 8. Kinderen en computers in 2007
 9. Hoe lang mogen kinderen van 10 normaal computeren?
 10. 1 uur
 11. pietjanhijn
 12. Tijd op de computer
 13. VISE Oudercontrole kinderen veilig op internet

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.