Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

39. Wie heeft een handige lijst voor 7 dagen eten?

Hoi allemaal!

Ik zag bij een vriendin een lijst hangen met avondmalen voor de hele week, alleen dit niet uit geldgebrek, meer voor de handigheid. Ik zou nog wel wat tips kunnen gebruiken wat betreft goedkoop en gezond te eten (vooral `s avonds, de warme hap) eh..als het kan zonder varkensvlees. Ik zou zeer geholpen zijn met zo`n lijst!

alvast bedankt! Zahra

Reactie voor op de website?

39.1. Weekmenu op het internet

Kijk eens:

Reactie voor op de website?

39.2. Reactie aan Zahra

Dag Zahra,

Mijn goedkope avondetentips:

Rundergehakt goed uitbakken, al het vet verwijderen en invriezen per dagportie. Dat bespaart ook tijd.

Ik heb 3 dagen per week een vaste stamppot
- boerenkool (40 eurocent per diepvriespak) met gehakt
- hutspot met gehakt
- spinazie (goedkoop diepvries) met gebakken ei

De rest van de week probeer ik zoveel mogelijk te varieren met groenten, omdat dat wel belangrijk is.

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Groeten van Rashida

Reactie voor op de website?

39.3. Weekkalender maaltijden

Ik varieer het als het mogelijk is en mijn kinderen hebben diversen dieeten. Geen suiker, melk, varkensvlees, chocolade en een kind heeft coeliakie.

macaroni of spaghetti
Rundergehakt bakken met zout, peper, italiaanse kruiden; daaraan toevoegen gepelde tomaten en een blikje tomaten puree. Intussen een pak macaroni of spaghetti klaarmaken.

stamppot
Een flinke pan aardappelen koken zonder zout, stampen daardoor heen, intussen klaar gemaakt andijvie stronkje, gewassen in een schaal, een appeltje klein gesneden, een paar kleine uitjes, wat azijn of molkensan, kruidenzout van "Vogel", mayonaise, rondroeren met een grote lepel en de stamppot is klaar. Soms doe ik een kipperookworst of een runderrookworst erbij.

sla
IJsberg of gewone sla klaarmaken met kruiden, zout molkonsan [gebruik ik zelf] geeft een lekker smaak, sla-uitje, soms een appeltje gesneden erdoor met een schaaltje gekookt rijst en een schaaltje gebakken en gekruide stukjes vlees. Onze kinderen vinden het heerlijk

Dia Sep

Reactie voor op de website?

39.4. Onze weeklijst maaltijden

Hallo Dominique,

ik zou je graag een weeklijstje sturen van hoe wij een week de maaltijden op tafel zetten, daar wij ook maar zo weinig weekgeld te besteden hebben:

groetjes en veel succes, Susan.

Reactie voor op de website?

39.5. Reaktie Susan en Angelique

Beste Susan, dankjewel voor je weeklijst. Mijn weeklijst is als volgt: Ik heb wel elke week appels op de fruitschaal en soms bananen, ligt er net aan hoe duur het is en vooral fruit, groente en vlees vind ik stinkend duur. En Angelique, ook jij bedankt voor het meeleven. Probleem bij onze budgettering is dat dat al via de gemeente aangevraagd is en dat valt onder de VKB (volkskredietbank). En elk mens maakt fouten, maar als er keer op keer iets fout gaat, ja dan word het wel heel vervelend. Overigens heeft de budgethoudster diezelfde dag nog wel naar me gebeld en gezegd dat ik niet bang hoefde te zijn dat we afgesloten werden van gas en licht.

Dominique

Reactie voor op de website?

39.6. Voedselplanning

Ikzelf heb 4 kinderen en ik heb ook een eetrooster. Mijn rooster is alsvolgt: Voor iedere dag telt bij mij: bord leeg? Dan krijg je een lekker toetje en anders niet. En sinds ik die regel heb en dit schema gaat alles prima met eten.

Succes!
groetjes Melissa

Reactie voor op de website?

39.7. Weekmenu

Vanwege allerlei allergieën (o.a. koemelk) moet ik zeer afwisselend eten met hetgeen ik nog wel kan eten. Dus veel variatie en niet meerdere dagen achter elkaar aardappelen of ei bijvoorbeeld. Globaal ziet de week er bij ons zo uit:

Zondag: Rijst met kip en saus.
Maandag: Macaroni met roerbakgroente en gehakt of spaggettie met tomatensaus en diepvries spinazie.
Dinsdag: Aardappelen, groente en vlees
Woensdag: Iets met bruine bonen: Chili con carne of Capucijners met sla, ei, jus en zoetzuur uit een potje (de scheepsmaaltijd)eventueel een restje aardappelen. Een voedzame en makkelijke maaltijd.
Donderdag: Aardappelen, vlees, groente
Vrijdag: Nasi/bami met kipfilet
Zaterdag: Friet met appelmoes en kroket/frikandel

Op woensdag eten we ook wel eens (boeren)pannenkoeken, met spekjes en roerbakgroente. Op vrijdag eten we ook wel eens (turks) brood, shoarma (of rul gebakken gehakt) met sla en knoflooksaus en/of ketchup(= favoriet bij mijn puberjongens van 16, 16 en 13!)

Een van mijn jongens van 16 was als kind een moeilijke eter. Het ging bij ons beter toen ik hem het eten zelf liet opscheppen, dat was een goede verandering. Wat hij op zijn bordje schepte, moest hij opeten. Als het allemaal toch niet lukt, maak er vooral geen drama van. Een kind dwingen om te eten lukt je niet. Uiteindelijk zijn ze baas over hun eigen lijf. Een mondje wat dicht zit kan je niet openbreken. Ik heb dat ook met schade en schande moeten leren.

Hij lustte vroeger veel dingen niet. Had ik het hem toch opgedrongen, dan kotste hij tijdens of na het eten de hele boel eronder en dat wil je echt niet.Een kokhalzend kind aan tafel beneemt iedereen de eetlust. Soms kreeg hij dan toch maar een dubbele boterham met pindakaas, gelukkig lust hij erg graag brood. Door de allergieen (ook bij de kinderen) ben ik erg matig met suiker en melk. In het weekend bak ik een taart of cake. De rest van de week is er een speculaasje of biscuitje bij de koffie en de thee.

Desiree

Reactie voor op de website?

39.8. Weekmenu

Hier is een leuke tip.Ik vraag aan mijn kinderen wat ze deze week willen eten,we zijn met zeven personen zo kom ik wel de week door en heeft iedereen tenminste een dag zijn lievelingseten en hoef ik zelf niet steeds tebedenken wat we nu weer moeten eten. We eten niet elkedag pizza hoor ook gewoon gezond.

Jessica

Reactie voor op de website?

39.9. Weekmenu reactie

Hoi hoi,

Wij werken hier met maandboodschappen en iedere week kies ik uit die maandlijst (waarvoor ik iedere maand alles haal wat houdbaar is en de rest iedere week vers) 7 dagmenu's. Scheelt absoluut geld maar ook veel tijd. PLus dat je bij ziekte of geen zin of wat ook niet dagelijks naar de winkel hoeft.

De vandaag beginnende week eten we (ga vanmiddag naar de winkel)

 1. vrijdag - zelfgemaakte pizza's (heb drie verpakkingen met elk twee pizzabodems, pastasaus, uien, champignons, ham,ananas en geraspte kaas in huis)
 2. zaterdag- is van oudsher brooddag, deze keer met kroketje erbij
 3. zondag -rode kool schotel (rode kool, aard, gehakt en appel)
 4. maandag -rijst met kerriesaus en spercieboontjes
 5. dinsdag - pittige penne (penne, pikante pastasaus, gehakt, magere spekjes,ui en paprika)
 6. woensdag - erwtensoep (heb 4 blikken in voorraard met een magere rookworst erdoorheen)
 7. donderdag - zuurkoolschotel.
Het enige dat ik deze week moet halen voor het avondeten is

- champignons
- pond gehakt (runder)
- magere spekjes
- paprika's

De maandboodschappen kosten ons iedere maand tussen de 300 en 400 euro, we zijn met 7 personen waarvan 3 een koemelk allergie hebben.Daarnaast pin ik iedere week 50 euro. Komt dus maandelijks neer op maximaal 600 euro.

Annemijn

Reactie voor op de website?

39.10. Voedingscentrum inspireert jonge ouders

24 april 2007 Gezinnen willen hulp bij een gezonde leefstijl
Actieve kinderen met een gezond gewicht. Dat willen alle ouders. Maar: ze willen geen adviezen met een opgeheven vinger. Ze hebben meer aan concrete tips en snelle recepten. Dit blijkt uit een onderzoek onder de lezers van SMAK, het tijdschrift van het Voedingscentrum over gezond eten en bewegen met kinderen van 1 tot en met 8 jaar. 90% van de lezers gaat de keuken in om een recept uit het blad klaar te maken. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat veel ouders met dezelfde vragen zitten. Wat zijn verantwoorde traktaties? Wat stop ik in de broodtrommel? Hoe ga ik om met lastige eters? Jonge ouders worden in het nieuwe nummer van SMAK op hun wenken bediend. Lust je peuter geen groente? Dan vertelt topkok Herman den Blijker hoe je in een handomdraai haute cuisine maakt van de sperziebonen.

Wat het Voedingscentrum betreft wordt dit de zomer van gezond genieten met het hele gezin. Gezonder eten hoeft geen uren te kosten. Maar: iets meer aandacht voor eten zorgt voor eten met meer smaak. Kinderen die van jongs af aan lekker en gezond eten, maken later ook gemakkelijker de gezonde keuze. Ouders blijken behoefte te hebben aan wat hulp en steun om die gezonde keuze te maken. Het Voedingscentrum biedt inspiratie om gezond te leven met het hele gezin. Bijvoorbeeld met SMAK, maar ook met de ´vette´ site lekkerbelangrijk.nl voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Op de receptensite van het Voedingscentrum staan bovendien honderden gezonde én lekkere recepten voor het hele gezin.

Leer kinderen genieten van écht lekker eten
86% van de lezers van SMAK wil het blad zeker blijven lezen. Uit het onderzoek onder ruim 400 lezers blijkt dat ouders graag handvatten willen om gezond te eten én het gezellig te hebben aan tafel. SMAK helpt daarbij. In het nieuwe nummer worden zij op hun wenken bediend. In SMAK staan dit keer veel adviezen en verhalen van Bekende Nederlanders met verstand van zaken. Ouders kunnen bijvoorbeeld eetkwesties voorleggen aan topkok Herman den Blijker. Dat levert geen belerende kookadviezen op, maar smakelijke suggesties. Bijvoorbeeld voor een lekkere ovenschotel die je gemakkelijk van te voren kunt maken. Zo heb je tijdens de gestreste spitsuren van het gezinsleven je handen vrij. Verder schrijft Paul de Leeuw in een nieuwe column eerlijk over lastige situaties aan tafel met zijn kinderen. En: smaakgoeroe Pierre Wind vertelt enthousiast hoe je kids aan het koken krijgt. “De belangrijkste smaakmaker is emotie”, zegt hij. Leer kinderen genieten van écht lekker eten door proeven, ruiken, voelen en koken.

Informatie over SMAK
SMAK komt twee keer per jaar uit en wordt gratis verspreid via consultatiebureaus en een aantal schoolgezondheidsteams. Ook is het gratis verkrijgbaar via www.voedingscentrum.nl.

Voedingscentrum - eerlijk over eten
Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Reactie voor op de website?

39.11. Nog een Belgische bijdrage

Hallo, ik heb 5 kinderen en geen geld noch tijd dus vandaar maak ik regelmatig: en tot slot: voor de luie luxe dagen is er een goddelijk pastasaus van Bertolli met ricotta daar hoef je echt niet veel van te gebruiken en zeker niks aan toe te voegen, dus verwen jezelf op tijd, deze saus is echt de moeite!

Groetjes, Leen (in België vrouwelijke naam ;-)

Reactie voor op de website?

39.12. Weekschema

Hier niet een week menu maar een soort van schema. Daar ik niet graag iedere week op dezelfde dag hetzelfde wil eten. Aardappels hoeven niet alleen saai gekookt te zijn, ben graag aan het uitproberen. of je vervangt het een keer door rijst.

Pasta kun je eindeloos varieren.

Visgerecht wel volwaardig, bv met rijst of iets dergelijks.

Op zaterdag als we willen: samen met de kinderen zelf een brood bakken voor de verandering, ben je gelijk lekker bezig.

De ppp wordt soms eens afgewisseld met wraps. Schaaltjes met vullingen op tafel en iedereen kan kiezen wat hij/zij wil. Op de zondag samen met het gezin je eigen pizza maken en bakken, heel gezellig. Bij de patat wordt wel rauwkost gegeten.

En een toetje na het eten, maar dat kan zo simpel als je zelf wilt.

Daisy

Reactie voor op de website?

39.13. Goedkoop en lekker

Lekker eten met een groot gezin hoeft niet duur te zijn. Varieer met gehakt, (verse) worst, kipfilet, omelet etc. Koolsoorten zijn in de winter volop verkrijgbaar. Bv. Chinese kool, rauw (fijngesneden) heerlijk met een uitje, kleingesneden paprika en een (zelfgemaakte) vinaigrette er door. Zet er een kommetje met fritessaus bij. Ook rodekool, boerenkool, zuurkool, spitskool en spruitjes zijn volop verkrijgbaar en bevatten veel vitamines en mineralen. Kook de kool niet te lang. B.v.gebakken of gekookte aardappels er bij. Afgewisseld met nasi en/of een pastagerecht eet je een hele week erg lekker, gezond en goedkoop. Ik heb zes kinderen en had een krap budget maar we aten altijd heerlijk. Nu zijn ze de deur uit en komen nog graag eten.

Iet

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wie heeft een handige lijst voor 7 dagen eten?

 1. Weekmenu op het internet
 2. Reactie aan Zahra
 3. Weekkalender maaltijden
 4. Onze weeklijst maaltijden
 5. Reaktie Susan en Angelique
 6. Voedselplanning
 7. Weekmenu
 8. Weekmenu
 9. Weekmenu reactie
 10. Voedingscentrum inspireert jonge ouders
 11. Nog een Belgische bijdrage
 12. Weekschema
 13. Goedkoop en lekker

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.