Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

31. Speen

Hallo Mama's en Papa's

Heeft er iemand een tip voor mij om mijn dochter van 9 maanden van de speen af te krijgen!?

Overdag krijgt ze de speen niet meer maar met het slapen gaan kom ik er niet onderuit. Iedere nacht word ze een paar keer wakker omdat ze de speen kwijt is. Verder heb ik gelezen dat je een kind het beste voor het eerste jaar van de speen af kunt helpen ivm spraak, tandjes etc maar er ik kan nergens vinden hoe je dit dan kunt doen. Er zijn genoeg tips voor als je kind 2 jaar is (speen meegeven met Sinterklaas etc) maar niks voor jongere kindjes.

Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft en dit met mij wil delen.

Groetjes Lilian

Reactie voor op de website?

31.1. Afbouwen speen

Hallo Lilian

Mijn jongste 2 kids zaten ook aan de spenen. Bij het cb kreeg ik de tip om iedere 2 weken een klein randje van de speen af te knippen, zodat hij steeds kleiner wordt. Na verloop van tijd is de speen dan te klein om in de mond te blijven als ze slapen. Een van de kinderen heeft nog wel een tijdje met de ring van de speen in haar handen geslapen. Zo was voor hun de speen net als een lollie: na lang sabbelen heb je alleen nog een stokje, maar op=op.

succes Erica

Reactie voor op de website?

31.2. Bedankt

Bedankt Erica,

We gaan het proberen,hoop dat het bij ons ook werkt.

Groetjes Lilian

Reactie voor op de website?

31.3. Speen afbouwen

Ik heb zelf 2 kinderen, die inmiddels geen speen meer hebben. Wij hebben het volgende gedaan. Beneden mochten ze de speen hebben totdat ze 1 waren en hierna mochten ze hem alleen nog hebben als ze naar bed gingen of ziek waren. Hierna hebben wij gewacht totdat ze 3 jaar werden en hebben de speen samen met het kind weggegooid. Weken en misschien wel maanden voor de datum, begonnen wij te vertellen dat ze eigenlijk te oud werden voor een speen. Dit snapten ze en wij hebben eigenlijk hier geen enkel probleem mee gehad.

Dus ik zou zeggen, wacht ermee totdat ze het snappen. Voor het gebit is het niet erg. Duimen is veel erger en doen ze veel langer, want ze hebben hun duim altijd bij zich. Een speen zorgt ook voor een kind voor rust en troost.

Succes ermee, Irma

Reactie voor op de website?

31.4. Speen

Mijn oudste dochter is nu bijna 4. Toen ze 2 was had ze nog steeds een speen. Toen ik met haar op het CB kwam zei de arts dat ik de speen gewoon moest afpakken. Ik had er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat ze de speen wel erg lang gebruikte. Dus ik heb het gelijk diezelfde dag nog gedaan. Ik zei letterlijk: Jij bent nu al zo'n grote meid, alleen baby's hebben spenen. Mama gooit hem nu in de prullebak.

Dat heb ik dus ook gedaan en ze heeft er nooit meer naar gevraagd. Maar toen was ze ook al 2, dus ze begreep het beter. 9 Maanden is dus nog te jong en laat haar nog maar lekker even van haar speentje genieten. Net als Irma zegt, wacht tot ze het begrijpt, dan is het makkelijker en heeft ze er zelf minder moeite mee.

Groeten Ilma

Reactie voor op de website?

31.5. Speen

Mijn oudste had ook een speen, en toen haar broertje werd geboren, hebben we verteld dat zij nu de grote zus is en niet meer met een speen kan lopen. Ze heeft hem ook gelijk in de prullebak gegooid. Maar ze ging wel daarna duimen. Dit heeft ze een tijdje gedaan. Ze duimde en zat dan gelijk klitten te draaien in haar haar. Verschrikkelijk was dat. Ze trok hele stukken uit haar haar.

De jongste had dus ook een speen en die hebben we ook verteld dat spenen voor baby's zijn. Ook hij gooide zijn speen gelijk weg, maar ging hierna ook gelijk duimen. De speen was geen moeite maar die duim wel.

Mijn dochter is nu negen en duimt al een hele tijd niet meer. Maar mijn zoontje is nu 7 maar kan geen minuut zonder zijn duim. Beter een speen dan een duim. Ik heb alles geprobeerd maar hij blijft maar duimen. Verschrikkelijk vind ik het. Maar ik blijf volhouden.

Patty

Reactie voor op de website?

31.6. Tot 4 jaar geen probleem

De orthodontist heeft mij verteld dat een speen niet erg is, als het kind er maar voor z'n vierde verjaardag af is. Dan heeft het geen gevolgen voor het volwassen gebit.

Marianne

Reactie voor op de website?

31.7. Van speen naar duimen

Ik weet van mezelf dat ik altijd een speen gehad heb tot mn broertje geboren werd. Het verhaal van Patty komt me ook heel bekent voor hihi. Ik heb met 3 jaar de speen weg gedaan omdat je idd als grote zus niet met speen kunt lopen. Maar ik pakte toen ook mijn duim (heb dit alleen heel lang vol gehouden want) op mn 14e duimpde ik nog. Volgens mij nog iets langer ook en toen was het ineens afgelopen.

Ik heb zelf nu een dochter van 9 maanden, en die duimt ook. Ze heeft wel even een speen gehad maar leerde ik snel af door er steeds een randje af te knippen. Nu wil mijn vriend graag dat ze snachts een speen heeft doordat ze op haar buik slaapt en hij heel bang is voor wiegendood. Maar hoe kan ik mijn dochter van nu inmiddels 9 maanden aan de speen krijgen?

Ik hoop wat tips via deze site of via mn email te krijgen, wat ik doen moet.

vr groeten Anja

Reactie voor op de website?

31.8. Afbouwen van een speen

Ik ben blij dat de spenen hier verleden tijd zijn. Het lijkt eerst zo makkelijk een speen. Het ene kind zal ook eerder zonder speen kunnen dan een ander. Onze oudste wilde met tien maand al geen speen meer. Onze tweede was echt een ramp, toen ze vier was had ze thuis nog vaak een speen (geen gezicht). Hebben toen de speen aan de arme kindertjes gegeven tegelijk met haar kleding die te klein was geworden. Ze vond dit toen een goed plan.

Onze derde ook een spenen kind (ik was het zo zat dat gezeur om een speen). Toen hij drie was gezegd dat hij kwijt was. Pikte dit en nooit meer gevraagd om een speen. Bij onze tweeling ook spenen kinderen, toen ze twee waren ook gezegd dat ik ze niet kon vinden. Ook zij pikten dit.

Het gedoe om die speen als je weggaat of op vakantie, in de auto ed. Een ramp als dat ding weer weg is. Als een kind gaat duimen dan heb je een ander probleem. Ik heb zelf ook heel lang nog in bed geduimd (vroeger waren er geen spenen, wel je vingers). En afbouwen met een speen zou ik gezien mijn ervaring niet doen. Je komt toch snel weer in de verleiding om die speen weer te geven op bepaalde momenten.

Weggooien en een smoesje verzinnen voor een al wat ouder kind werkt beter. Kun je zelf ook niet in de verleiding komen om die speen dan maar toch even te geven (wat niet in huis is kan ook niet gegeven worden). Misschien een paar rotdagen er voor over hebben dat ze zonder speen zijn, maar je zult zien dat dit echt zo over is (dit geldt natuurlijk voor alle gewoonte dingen, slokjes water in de nacht e.d). Het is gewoon een kwestie van even afzien (gekromde tenen in bed liggen om gezeur). Maar ik weet zeker dat dit loont.

Echt een verademing zo zonder speen op stap te gaan. Ik ben wel blij dat er spenen uitgevonden zijn die kun je wel afpakken bij een kind de vingers niet. Hier nog wel even een tip voor ouders die een baby hebben die nog klein is en veel huilt en geen speen wil, probeer eens een prematuren speen het kan zijn dat je kindje die wel wil en daardoor wel rustig wordt. Volgens mij kun je deze kopen bij prenatal en vraag anders het ziekenhuis die weten het ook wel.

Ik wens alle ouder die met dit problleem worstelen veel succes toe. Ik hoor graag van jullie ervaringen hier over.Van het C.B. hoor je waarschijnlijk hetzelfde. Maar het werkt echt geloof me. Het is ook niet zielig voor een kind om te stoppen met die speen ook al heb je medelijden met je kind omdat hij het er moeilijk mee heeft, hoe eerder des te beter voor jullie en voor het kind.

Jessica

Reactie voor op de website?

31.9. 10 maanden van de één op andere dag van de speen af

Ik wilde nooit aan de speen maar helaas had mijn zoontje flinke zuigbehoefte, daardoor kreeg hij na 3 nachten in het ziekenhuis van de zuster een speen. Toen hij 10 maanden was vond ik het wel goed geweest, hij was erg moe en ik heb hem zo zonder speen in bed gelegd. Doordat hij zo moe was is ie meteen gaan slapen. De volgende dag kostte het meer moeite maar ik heb vol gehouden. Gewoon niet geven, dan maar huilen. Dit duurde zo'n 2 dagen, en daarna was het over. Toen hij nog een speen mee naar bed kreeg huilde hij nooit, dat is nu wel anders, hij huilt zo'n 10 min gemiddeld maar uiteindelijk valt hij gewoon in slaap. Wel geef ik hem een spuugdoekje mee, is voor hem echt een soort knuffeldoek. Hier heb ik er vele van en elke dag krijgt hij een schone zodat zijn geur er niet in gaat zitten. Hier heeft hij een beetje troost aan.

Suc6 met het afleren van de speen :-)

Lárisa

Reactie voor op de website?

31.10. Speen

Reactie op Speen

Ik wil als oma van een kleindochter van 2 en een half jaar even reageren op het afschaffen van de speen. Mijn dochter heeft Lucie een paar weken geleden al verteld dat het tijd was om te stoppen met de speen. Twee dagen geleden heeft Lucie een evelop met stickers beplakt en een tekening en haar speen er in gedaan. Ze stuurde haar speen naar een kleine baby want Lucie was al een grote meid.

Ze heeft er dus zelf afstand van gedaan en hem in de brievenbus gegooid (met mijn adres er op). Eerste keer gehuild en nu is het al over. En ik...... ik zal haar speen bewaren maar dat weet ze natuurlijk niet. Ze heeft wel een Dora pop gekregen omdat ze zo flink was.

Reactie voor op de website?

31.11. Speen: weg ermee! Dacht ik.

Grappig, de oudste heeft ook gespeend, maar ook ik werd he-le-maal geschift van dat kreng, dus na zes maanden - toen ze een grotere moest- heb ik de speen weggehaald en niets meer teruggegeven. Het heeft mij ook twee dagen en nachten gekost, maar daarna heeft Noor er nooit meer naar omgekeken!Ook niet geduimd. Dus ik vond het allemaal maar overdreven gedoe, dat gezeur om spenen en duimen. Ik heb het trucje door.

"Mooi", dacht ik toen nummer twee kwam. Even spenen, dan weg ermee. Groot was mijn verbazing dat Duuc uberhaupt niet taalde naar een speen: het lukte me een paar weken, maar hij had de weg naar de duim al ontdekt in de baarmoeder. Na vier jaar zit ik nog steeds met de gebakken peren: als hij moe is, wil hij Baba ( knuffel) en begint direkt te duimen. Baba blijft boven, dus langzamerhand krijgen we dat duimen er wel uit.Toch? Ja, toch?

Nummer drie meldde zch. Vol goede moed begon ik weer met een klein speentje (een ezel stoot zich niet...), en Anastasia lag vredig op haar speen te sabbelen. Tot 8 weken na haar geboorte. En nee, geen duim. Twee vingers! Twee en een half jaar later denk ik: "je mag nog heel even, maar dit was niet geheel de bedoeling van mijn speentechniek..."

En als kers op de slagroomtaart: onze vierde versterkte het gezin en natuurlijk lag het speentje weer klaar. En als er iemand echt nooit naar dat rubberen ding heeft omgekeken, dan is het de jongste. Nee, zij had lekker haar duimpje al in de mond.

Ben ik mooi klaar mee...

Dees, die binnenkort met de koters naar de tandarts moet!

Reactie voor op de website?

31.12. Daaag speen... hallo duim

Onze oudste was 2 toen het consultatiebureau zei dat hij nu toch echt te oud werd voor een speen. Twee nachtjes...zeiden ze...en dan is het over. Die 2 nachtjes duurden een week bij ons. Daarna was het over. Helaas voor ons lukte dat op de creche niet, hij hield alle andere kinderen wakker, dus 3 dagen per week kreeg hij overdag een speen bij het slapen. Na ongeveer een jaar begon hij te duimen. Wij hebben toen de speen maar weer van stal gehaald. Toen hij 4 was, hebben we wederom een poging gedaan om van de speen af te komen. En ja hoor, nu duimt hij dus weer. Hij is nu 7 en we doen nog steeds ons best om van het duimen af te komen. Ik houd me aanbevolen voor tips (pleisters, Xbite, lijst met stickers voor nachtje niet duimen hebben we al geprobeerd)

Nummer 2 heeft 5 maanden een speentje gehad en taalde daar niet echt naar en is nu al 5 jaar speen en duimloos.

Nummer 3 heeft nu al 2.5 half jaar een speen. Geen haar op mijn hoofd die er over denkt om 'm nu al af te schaffen. Ze heeft 'm nog te hard nodig en ik ben veel te bang dat ze gaat duimen.

Nummer 4 is een jaar en heeft 3 weken een speen gehad. Was geen succes. Hij duimt ook niet, dus mama is blij.

Mijn advies: kijk goed naar wat je kind nodig heeft. Te vroeg de speen weggooien, vergroot het risico op duimzuigen en dat is nog veel moeilijker om af te leren.

Sandra

Reactie voor op de website?

31.13. Speen weggeven aan baby bij 1,5 jaar

Onze dochter is 20 maanden en wij vonden het tijd voor alleen het knuffeltje (haar lievelings popje). Het was altijd naar bed met beide, maar sinds een tijdje begon ik te zeggen dat het nu wel tijd was om de speen aan andere babys te geven. Ze was al zo'n grote meid! Ze zei dan JA!

Uiteindelijk wel een moment uitgezocht dat het thuis rustig was en ik niet hoefde te werken, want ik rekende op wat slechte nachten. De dag voordat we op kraamvisite zouden gaan bij een vriendin begon ik haar al te vertellen wat het idee was. De avond ervoor zei ik haar dat ze morgen zonder speen moest slapen en dan knikte ze alsof het duidelijk was. Die avond wilde ze wel wat meer aandacht (lekker op schoot kroelen), dus ik kreeg het gevoel dat het misschien toch wel makkelijker was dan ik verwachtte...

De volgende dag gaf ze uit eigen beweging de speen weg aan de baby, oh wat was ik trots! Toen we weggingen duidelijk dag gezegd tegen het speentje, zwaaien en klaar. 's middags bij haar slaapje heeft ze er ook niet echt om gezeurd. Ze zei alleen: speentje baby? en wilde weer wat langer knuffelen. Ik kwam toch wel ontroerd beneden, wat wordt ze groot en ze snapt al zoveel!

Nu 4 nachten geleden en ze slaapt nog steeds zonder. Soms is ze nog wel wat verdrietig en ze wil nu 's avonds al een paar keer drinken... Met speen had ze dat nooit. Dus dat wil ik over een paar dagen ook maar afschaffen, maar ik moet niet alles tegelijk willen! Baby's/ peuters begrijpen meer dan wij denken, dus uitleggen en geduld doen wonderen!

Vaders en moeders succes en je moet vooral zelf achter de beslissing staan, want jouw twijfel voelt je kleintje ook. Doorzetten (daar zit ik nu midden in). p> Anne Sietske

Reactie voor op de website?

31.14. Liever speen dan duim, maar leer het op tijd af!

Hier vijf kinderen. de oudste heeft ongeveer anderhalf jaar een speen gehad en toen ik zei dat ze er te groot voor werd, was dat prima en ze heeft ook nooit meer naar een speen gevraagd. ook nooit geduimd, dus mama was blij. Wel een beugel gehad, maar niet zo lang, iets van een jaar of zo. nummer twee heeft twee maanden een speen gehad, maar toen ik die had vervangen door een nieuwe, hoefde ze hem niet meer en ging ze duimen. Heeft ze tot haar vijfde gedaan en toen afgeleerd met een stickersysteem. Ze heeft 2,5 jaar een beugel gehad.

Nummer drie wilde geen speen en duimde ook niet, had blijkbaar geen zuigbehoefte of zo. Heeft gigantisch ruimtegebrek dus ze zal voor een jaar of vier/vijf aan een beugel moeten als ze uitgewisseld is (madam is bijna 13 en heeft pas zes tanden gewisseld, schiet lekker op).

Nummer vier wilde ook geen speen, die kwam duimend ter wereld en is dat ook blijven doen. Het liefst duimde ze de hele dag en 's nachts. Haar gebit is een gigantische chaos en pas toen ze een beugeltje met tonghekje en haakjes kreeg, kwam ze met heel veel pijn en moeite van het duimen af (omdat het echt heel dringend nodig was, want ze wilde het eigenlijk helemaal niet). Ze was toen zeven jaar. Al sinds die tijd allerlei ingewikkelde beugels en alles bij elkaar gaat dat wel een jaar of tien duren, want haar gebit en kaken staan extreem scheef (ligt niet alleen aan het duimen hoor).

De jongste heeft wel een speen gehad en gezien het duimgedrag van nummer vier heb ik die niet zo snel afgepakt. Toen ze 2,5 was, heeft ze hem uit zichzelf weggedaan, want ze vond dat spenen voor babies waren en daar had ze natuurlijk helemaal gelijk in. Binnenkort toch een beugel, maar waarschijnlijk maar voor 1,5 jaar, dus dat valt mee.

K.

Reactie voor op de website?

31.15. Prematurenspeen? nee hoor!

Er wordt hier genoemd dat kleine baby's die veel huilen een speen willen, maar als ze hun speen uitspugen hebben ze meestal honger. Kleine baby's die veel huilen hebben voeding nodig, meestal.

Irene

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Speen

 1. Afbouwen speen
 2. Bedankt
 3. Speen afbouwen
 4. Speen
 5. Speen
 6. Tot 4 jaar geen probleem
 7. Van speen naar duimen
 8. Afbouwen van een speen
 9. 10 maanden van de één op andere dag van de speen af
 10. Speen
 11. Speen: weg ermee! Dacht ik.
 12. Daaag speen... hallo duim
 13. Speen weggeven aan baby bij 1,5 jaar
 14. Liever speen dan duim, maar leer het op tijd af!
 15. Prematurenspeen? nee hoor!

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.