Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

57. Slapen samen op één kamer?

Wij hebben dus twee jongens van 6 en 5 jaar. Boven hebben we drie slaapkamers. Allemaal best wel aan de krappe kant als ik het mag zeggen. Bijv. onze slaapkamer deur kan niet dicht vanwege het bed (normaal formaat).

Nu gaat de jongste altijd bij de oudste in bed liggen. Wij zijn er tegenin gegaan met van alles en nog wat (bijv. hem prijzen als hij in zijn eigen bedje bleef liggen enz.), maar hij blijft het toch doen. Hij zegt dat hij 's nachts bang is, met name voor een kast (met de kleren) met middenin een open vak waar boekjes in staan.

Mijn vraag is: moet ik me er gewoon bij neer leggen? Gaat dit allemaal over? Hoe gaat het als ze ouder worden?

Ik heb er ook wel eens wel aan lopen denken om van zijn kamer een speelkamer te maken maar dan zitten ze weer met de vriendjes/vriendinnetjes die komen spelen. Gaat dat allemaal samen?

Hopelijk kan iemand mij advies geven.
Groetjes, Jeannette

Reactie voor op de website?

57.1. Gezellig op 1 kamer

Onze 6 kinderen liggen allemaal 2 aan 2 op een kamer, tot nu toe met veel plezier. Onze dochters van 4 en 6 liggen ook heel vaak samen in 1 bed en zo lang ze daar prima slapen is daar wat mij betreft niets mis mee want ze zoeken bescherming bij elkaar. Soms gaan ze bij het naar bed brengen al bij elkaar liggen....

De oudste 2 van 8 en 9 (jongen en meisje ) hebben soms wat problemen met op de kamer spelen met vriendjes en vriendinnetjes erbij, maar dan spreken we gewoon af: eerst die en dan die. En ook zij lagen vroeger regelmatig bij elkaar in bed. Maar op de een of andere manier gaat dat vanzelf over. Het blijft gezellig om 's avonds met een broertje of zusje even de dag door te nemen.

Linda

Reactie voor op de website?

57.2. Slapen op één kamer

Mijn twee meiden liggen al vanaf het begin op een kamer de oudste is 5 jaar en de middelste 3 jaar.Ze vinden het gezellig zijn niet bang als ze samen zijn. Met vriendinnetjes spelen ze altijd met elkaar. Ik heb dat wel uitgelegd dat hun kamer van hun samen is als de oudste echt alleen wil spelen met haar vriendinnetje dan ga ik met mijn andere dochtertje iets doen wat zij leuk vind. En dat werkt altijd.

Het samen op een kamer bevalt mij en de meiden prima. We hebben wel afgesproken als de oudste 8 jaar is dan krijgt zij een kamer allen en dan gaat onze jongste dochter met de middelste op een kamer en daar kijkt de middelste al naar uit. Succes!

groetjes, Nathalie

Reactie voor op de website?

57.3. Liever slapen op één kamer

Wij hebben 4 kineren, 2 jongens van 7 en 4 jaar en 2 meisjes van 6 en 2 jaar. Helaas hebben wij maar 3 slaapkamers, dus moeten er minimaal 2 kinderen op 1 kamer slapen. De laatste 2 jaar zijn we daar erg mee aan het puzzelen geweest, tot wij dachten de oplossing te hebben. De jongens zouden op 1 kamer gaan slapen en de meisjes elk een eigen kamer.

Dus zo werd dat geregeld. Wij verhuisden naar de op 1 na kleinste kamer zodat de kinderen voldoende speelruimte op hun kamer hadden. Toen eenmaal alles klaar was, bleken de meisjes toch liever op 1 kamer te slapen, maar de jongens wilden niet met ze ruilen. Dus besloten wij om de meisjes ook op 1 kamer te leggen (op hoop van zegen, gezien de leeftijd van de jongste!)

Maar wat bleek? Het gaat fantastisch, de kinderen worden minder vaak wakker 's nachts en worden ze een keer wakker dan slapen ze zo weer in! Ze vinden steun bij elkaar en slapen prima. Soms inderdaad ook in 1 bed (vooral de meisjes!) Nu is iedereen te vreden! Ze hebben allemaal een maatje op de kamer en mama.....? Die heeft een kamertje over voor was en rommelkamertje!!!

Groetjes Sonja

Reactie voor op de website?

57.4. Samen slapen

Hoi Sonja,

Mijn oudste dochters van 8 en 7 jaar slapen ook op één kamer. Regelmatig slapen ze samen in het bed van de oudste, omdat de jongste bang is (zegt ze). Mijn advies is: Als ze het allebei goed vinden, laat ze maar bij elkaar slapen. Zolang ze het leuk vinden!

Groetjes, Anita

Reactie voor op de website?

57.5. Met zijn drieen!

Eigenlijk heb ik helemaal geen groot gezin (het zijn maar drie kinderen namelijk) maar niet zo'n heel groot huis. Bovendien hebben wij de keuze gemaakt een au pair in huis te nmen, en die moet ook haar eigen kamer. Het gevolg is dat mijn meiden, sinds de jongste één jaar is (nu een jaar geleden), met hun drieen op een kamer slapen. Het gaat prima, al moet ik zeggen dat de oudste van 6 behoefte krijgt om zich wat terug te trekken. We denken er dan ook over om de zolder te verbouwen voor haar. Maar dan nog blijven er twee samen. Mijn indruk is dat ze zich zekerder en veiliger voelen zo. En ze vinden het ook erg gezellig.

Alian

Reactie voor op de website?

57.6. Samen op 1 kamer tot......?

Ik wil graag het volgende weten: wij hebben 4 kids (2 jongens en 2 meisjes). Nou zijn we op zoek naar een ander huis en vragen we ons af welke eisen we daaraan willen stellen, en kunnen natuurlijk. Ik bedacht dat we toch een ideale combinatie hadden: de 2 jongens samen een kamer en de 2 meisjes samen een kamer.

Nou krijg ik daar wat commentaar op uit mijn omgeving; dat het allemaal wel leuk is zolang ze klein zijn, maar als ze straks wat ouder worden, zullen ze dat niet meer zo leuk vinden. Bijvoorbeeld als ze moeten leren enz.

Dus mijn vraag aan ouders met oudere kinderen: is dat nou zo? Het lijkt mij juist gezellig met een broer of zus op de kamer. Mijn kinderen zijn: 5 jr (j), 3 jr (m), 1 1/2 jr (j) en 3 mnd (m). De jongens schelen dus zo'n 3 1/2 jr en de meisjes 3 jr.

Gr. Margriet

Reactie voor op de website?

57.7. Tot de middelbare school

Hoi Margriet,

Ik heb gemerkt dat het anders wordt zodra ze naar de middelbare school gaan, dan hebben ze toch ook meer behoefte aan privacy. Dus de eerste vijf jaar kan het nog makkelijk. Je hebt nu een huis nodig met in het ergste geval 5 slaapkamers. Die zijn er genoeg in alle prijsklassen hoor. Of een huis met drie slaapkamers en een zolder, dan heb je nu nog 5 jaar de tijd om twee kamertjes op de zolder te maken :-)

Gewoon doen dus, er zijn zoveel kindertjes die bij elkaar op de slaapkamer slapen. Hier vinden ze het vanzelfsprekend en zeer ongezellig als ze alleen liggen, alleen de oudste van 14 heeft een eigen kamer.

Groetjes Marjolein

Reactie voor op de website?

57.8. Tevreden zijn

Wij wonen sinds 3 jaar in een nieuwe woonwijk. Wij konden dit huis met subsidie kopen, het huis heeft maar drie slaapkamers en uitbouwen mag niet tot zeker 2010. Wij hebben 3 kinderen dus ook bij ons moeten er 2 op een kamer, maar doordat wij dit huis goedkoop konden kopen blijft er geld over voor andere dingen en dat is ook wel erg prettig. En als je kinderen vertelt dat het gewoon niet anders is dan accepteren ze dit ook snel genoeg.

groeten Andrea

Reactie voor op de website?

57.9. Geen zorgen maken

Hallo,

Ik heb nu 2 meiden en die liggen vanaf hun geboorte noodgedwongen samen op een hele kleine kamer (alleen hun bedjes passen erin) en ze vinden het geweldig. Als de baby huilt dat gaat de oudste een verhaaltje voor haar vertellen. Ik ben blij dat ze het goed kunnen vinden met elkaar. Straks komt er door een verbouwing een grote kamer vrij waar ze met zijn tweeën naar toe verhuizen.

Ik ben zelf opgegroeid in een gezin met 4 kinderen waaronder ik de jongste was en een tweelingbroer had. Eerst sliep ik samen met hem op en kamer en hadden mijn oudere broer en zus een eigen kamer. Door een verhuizing is het omgeruild en deelde ik een kamer met mijn zus en kregen mijn broers een eigen kamer omdat die altijd ruzie hadden.

Als je je zorgen maakt over het leren? Dat kunnen ze toch aan de eethoektafel doen? Dan weet je meteen of ze wel aan het leren zijn en kun je ze helpen met het leren.

Maak je pas zorgen als de kinderen het niet goed met elkaar kunnen vinden.

Sandra

Reactie voor op de website?

57.10. Samen op 1 kamer

Ik heb 5 kinderen

De 2 oudste jongens slapen bij elkaar op de kamer en de oudste dochter slaapt bij haar 2-jarig broertje op de kamer. De kleine meid van 9 maanden heeft een kamertje alleen, zij slaapt zo licht dat zij wel alleen moet liggen. Als ze groter is, dan gaat ze bij haar grote zus op de kamer.

De twee oudste jongens slapen samen op zolder en dit is echt een ramp, constant ruzie of praten en lawaai. We hebben nu besloten om op de zolder een wand te plaatsen en aan beide kanten een groot dakraam te plaatsen in de hoop dat dit wat meer rust gaat geven.

Maar het is en blijft moeilijk om de ruimtes zo goed mogelijk te verdelen, Wij zijn denk ik wel 5 keer met de meubeltjes aan het schuiven en verplaatsen geweest, maar nu gaat het eindelijk beter. Nu nog afwachten of het op de zolder ook goed gaat als die klaar is.

Succes met deze klus, Marian

Reactie voor op de website?

57.11. Samen op 1 kamer tot ze het huis uitgaan

Ik kom zelf uit een groot gezin (9 kinderen) en heb altijd m'n kamer gedeeld met een broer of zus. Toen ik naar het middelbaar onderwijs ging, maakte ik m'n huiswerk 's middags op m'n kamer en speelde m'n zus (3 jaar jonger) in de woonkamer of buiten. Toen zij in de huiswerk-fase kwam, maakten we samen ons huiswerk in onze kamer, en als ik het 's avonds nog niet af had, ging ik in de woonkamer verder. Pas toen ik een jaar of 20 was, kregen wij samen een andere kamer, waar we door middel van een schuifdeur onze eigen ruimte hadden. Maar ik moet zeggen dat die alleen 's nachts dicht stond of als we een vriendin op bezoek hadden. We vonden het gewoon veel gezelliger als de deur open stond.

Maaike

Reactie voor op de website?

57.12. Samen is geen probleem

Ikzelf kom uit een gezin van 7 kinderen en wij hadden (voor de kids) altijd maar twee kamers (één voor de jongens en één voor de meisjes), tot de oudste 15 jaar was. Toen hebben we een kamer bijgemaakt en daar sliepen ik en mijn oudste broer dan samen. Alles is altijd prima gegaan. Het motto van mijn moeder tegen individuele kamers was: "voor je het weet zijn ze groot en staan al die mooie kamers leeg".

En dat dat zo is, bewijst het gezin waaruit mijn vrouw komt, zes kinderen, die elk hun eigen kamer hadden. Nog tijdens de tijd dat ze allemaal samen thuis woonden stonden een aantal van die kamers voortdurend leeg, want ze sliepen toch liever samen op een kamer... Tja...

Nu hebben wij zelf drie (straks vier) kinderen, dan zijn we dus met z'n zessen. En we hebben drie slaapkamers. Het zal wel loslopen, denk ik! De oudste twee (5 en 3) slapen nu al samen en hoewel het heel verschillende karakters zijn verloopt dat prima!

Wim

Reactie voor op de website?

57.13. Drie op een kamertje

Onze dochters van bijna 3 en anderhalf jaar oud slapen al vanaf dat de jongste een paar maanden oud was samen op een kamer. Dit was niet altijd gemakkelijk, omdat de jongste vaak wakker werd snachts, maar je merkt dat ze wennen aan elkaar. Nu vinden ze het zelfs geweldig en willen ze niet anders, we zijn blij dat we dat toen zo hebben doorgezet. Nu krijgen we binnenkort nog een derde kindje erbij, we zijn er erg blij mee, maar het wordt wel passen en meten in ons huis. We hebben nog wel een extra kamer op zolder, maar die is niet geisoleerd, tochtig, vochtig enz., niet echt geschikt voor peuters vinden wij en ook niet de moeite waard om op te knappen, omdat we over een paar jaar weer willen verhuizen.

Nu zitten we er dus over te denken om de baby ook nog op de kamer van de meisjes te laten slapen na een aantal maanden. Hebben mensen ervaringen met drie van die jonge kinderen samen op 1 kamer? Heeft er iemand ervaring met een goede bedopstelling? De jongsten moeten nog in een spijlenbedje, maar de oudste kan tegen die tijd wel in een gewoon bed.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen.

Mir

Reactie voor op de website?

57.14. 3 op een kamer

Ook wij gaan 3 kinderen op 1 kamer zetten. De oudste 2 zijn meisjes en slapen al bijelkaar. De 2 jongens 3 en bijna 2 slapen bijelkaar. Wij hebben in juli een jongetje gekregen en hij slaapt nog bij ons. Wanneer hij 2 is draaien we de boel om in huis dwz wij gaan op de kamer waar nu de jongens slapen, dat is een kleine slaapkamer maar een 2persoonsbed past net aan. Dat wordt dus kruipend in bed. De 3 jongens krijgen de "ouder"slaapkamer. We zullen dan een stapelbed kopen waar 3 kinderen in kunnen, onderste bed tegen de muur, tweede bed dwars erboven en derde parallel met het onderste bed. Onze jongens slapen trouwens al een tijd in zo'n bed die je kan verkleinen van Ikea. Ja, ze kunnen er makkelijk uit kruipen, maar het zijn wel heel handige bedden.

Ellen

Reactie voor op de website?

57.15. Met z'n tweeen slapen op 1 kamer geen succes!

Sinds afgelopen zomer liggen onze beide kinderen (5 en 3) op 1 kamer. Reuze gezellig, voldoende speelruimte etc. De kinderen gaan niet tegelijk naar bed maar de een maakt de andere wakker en dan vinden er hele gesprekken plaats, komen van bed, gaan achter elkaar aan naar het toilet. Kortom zonder ingrijpen houden ze het uren vol! En 's morgens hetzelfde verhaal. Vroeg wakker en elkaar ook weer wakker maken. Apart laten slapen en later op de avond terugbrengen is een optie maar hier zijn wij geen voorstander van.

Wie heeft hier ervaring mee cq een oplossing voor?

Reactie voor op de website?

57.16. Ook geen succes

Ook bij ons hebben de oudste twee (noodgedwongen) bij elkaar op de kamer geslapen. Het was GEEN succes!

In dit huis hebben we gelukkig genoeg slaapkamers. Hoe klein ook, ze hebben toch een eigen plekje met hun eigen spulletjes. Onze tweede is ook erg gevoelig voor het feit dat iemand zomaar ongevraagd haar kamertje binnenkomt. Want het is haar enige plekje van haarzelf, dus bijna heilig. Mochten wij ooit gaan verhuizen dan zullen we zeker letten op het aantal kamers, maar in deze tijd van huizen bouwen is een huis met meer dan vier slaapkamers een schaarste!

Misschien nog een tip voor de ouder van bovenstaande reaktie: je kunt een verrijdbaar wandje maken van triplex, wielen eronder, leuk kleurtje en overal te plaatsen. En iets rigoreuzere oplossing: de grootste kamer in 2-en delen met twee deuren en een muur ertussen.

Tot slot wil ik nog opmerken dat wij op dit moment in een luxe positie bevinden met zoveel slaapkamers. Ik heb dan ook bewondering voor de mensen die met kreatievere oplossingen moeten komen voor hun kroost om ze toch allemaal een slaapplek in huis te kunnen geven!

Groetjes Saskia

Reactie voor op de website?

57.17. Baby op de kamer van peuter/kleuter

Zoals ik al eerder zei, krijgen we over een tijd een baby erbij, die we na ongeveer een half jaar op de kamer van onze dochters (dan 2 en een half en 4 jaar oud) zullen leggen. We zitten er nu over te denken om van het ledikantje dan een 'hoogslaperledikantje'te maken, ivm veiligheid.

Ik ben toch bang dat de twee oudsten bijvoorbeeld spullen door de spijlen kunnen duwen of de baby eruit pakken (zie ze er niet voor aan, maar je weet maar nooit). Hebben mensen hier misschien ervaring mee?

Bovendien zitten we te twijfelen over een stapelbed voor de oudsten. Kan een kind van 4 jaar al wel in een stapelbed slapen samen met een peuter?

Andere tips zijn ook welkom. De kamer is klein (ongeveer 9 vierkante meter) en als het goed is, is het tijdelijk. Alvast bedankt.

Reactie voor op de website?

57.18. Stapelbed

Dag Mir,

Je vraagt je af of een kind van 4 jaar al in een stapelbed kan slapen. Natuurlijk hangt het af van het kind (rustig/ondernemend...) en ook het soort stapelbed.

Zelf hebben we hier goede ervaringen mee. Onze dochter en zoon slapen al ruim anderhalf jaar in een stapelbed; de oudste was toen bijna 5, de tweede 3. Vanaf het begin hadden ze het erg gezellig samen, maar zonder dat de slaap eronder leed. Het is een vrij laag (oud) stapelbed, waar makkelijk opgeklommen kan worden, ook zelfs door een peuter.

Eventueel kan je gebruik maken van een bedrekje, wat ook gebruikt wordt als kinderen voor het eerst in een groot bed gaan slapen.

Succes ermee, Annita

Reactie voor op de website?

57.19. Wij willen graag een vierde kind

hallo,

Wij willen graag een vierde kind maar twijfelen nog omdat we in onze nieuwe 4 kamer-woning geen kamer over meer hebben. Onze 2 dochters van 5 en 1 slapen bij elkaar en onze zoon (3) heeft een eigen kamer.

Heeft iemand ideeen voor ons?

Francisco en Monica

Reactie voor op de website?

57.20. Luxe probleem

Wij hebben onze dochtertje gewoon bij ons op de slaapkamer het eerste jaar, lekker makkelijk ivm borstvoeding, huilen ect en het is ook veiliger. De andere kinderen kunnen dan nooit iets in bedje gooien of zelf erin klimmen. En nu is ze ruim een jaar gaat ze naar een eigen kamertje. En trouwens de jongens liggen ook bij elkaar het is dan wel een tweeling maar wij vinden dit een puur luxe probleem. Beneden is het meer dan riant bij ons + eigen speelkamer, dus er wordt boven hier niet gespeeld.

En ik vind het helemaal geweldig een groot gezin, dus dan is ruimtegebrek snel een dillema toch? Je kiest zelf voor je aantal kinderen en ik denk dat iedereen met gezond verstand nadenkt hoe alles kan en gaat voordat er een kindje bij komt. Nogmaals samen op kamer is gewoon luxe-probleem en als ze toch niet beter weten onze 2 oudste jongens worden er echt niet slechter van.

Nou succes met alles en uit eindelijk komt overal een oplossing voor, blijf daar aan denken

Tamara

Reactie voor op de website?

57.21. Luxe probleem?

Beste Tamara,

Zelf je aantal kinderen kiezen? Welleens van een tweeling gehoord? Dat overkwam ons dus. Harstikke blij mee hoor, maar de ruimte blijft een probleem!

Karin

Reactie voor op de website?

57.22. Twee op een kamer

Mijn twee jongste kinderen liggen ook samen op een kamer en niet vanwege ruimte gebrek hoor, we hebben zat kamers. Toen de jongste een meid werd geboren woonden we nog in een driekamer flatje, woonkamer waar wij sliepen, en de kamer van mij oudste zoon en dan de slaapkamer van mijn andere zoon. We hebben toen besloten om onze dochter bij de jongste teleggen want daar zat net een jaar leeftijds verschil in.

Toen mijn dochter een half jaar was gingen we verhuizen naar een eensgezins woning, leuk allemaal eigen kamer. Ja dat vonden wij leuk. Mijn jongste zoon werd dus gescheiden van zijn zus en sliep niet meer 's nachts. We hebben hem toen weer bij zijn zus gelegt en hij sliep weer.

Nou hebben we op zolder een slaapkamer met twee bedden en een speelkamer en twee hele blije kinderen.

Wij hebben dus de ruimte maar ja de kids willen niet en wie ben ik dan om het te verbieden.

groetjes Leonie

Reactie voor op de website?

57.23. Stapelbed

Hoi Jeannette.

Mijn oudste 2 jongens(6 en 8) slapen ook op één kamer. En onze dochter(2) heeft een eigen kamer. Ze hadden alledrie een eigen kamer, maar ze vonden het allebei gezellig om bij elkaar te slapen. In de vakanties lagen ze dan vaak bij elkaar met het matras.

Nu heb ik via marktplaats een stapelbed gekocht voor €35,-. Dus het is niet echt een hele grote uitgave geweest. En als ze het over een tijdje niet meer willen zet ik het stapelbed weer op Marktplaats. Ze vinden het helemaal geweldig, en het gaat met vriendjes ook heel goed. Meestal gaan ze met z'n allen naar boven, en anders blijft de één beneden, en gaat de ander met zijn vriendje naar boven.

Alleen ben ik nu weer gaan twijfelen over een 4de, want als de jongens het zo leuk vinden op één kamer, hebben we een kamer over!! Maar goed, bij ons gaat het heel goed, en het heeft iets gezelligs, zo op één kamer. Als ik ze 's avonds nog zo gezellig hoor kletsen, denk ik dat het juist beter voor ze is.

Groetjes Eline.

Reactie voor op de website?

57.24. Onze 2 kinderen slapen bij elkaar; tot op heden geen succes!

Op aanraden van de consultatiebureau-arts, liggen onze 2 kinderen - 2-eneenhalf en 3eneen-half jaar oud - op 1 kamer: Onze jongste slaapt al van baby af aan moeizaam (en heeft ook ca. een half jaar bij ons op de kamer geslapen met zijn eigen bedje). Onze oudste sliep altijd al goed maar sinds ze samen met haar broertje op 1 kamer ligt is haar slaapritme behoorlijk verstoord. Vooral inslapen is een probleem omdat ze elkaar wakker houden met praten etc. En als de jongste 's nachts begint te huilen - wat regelmatig voorkomt - dan is de oudste uiteraard ook zo wakker.

Ze slapen nu ongeveer 1 maand bij elkaar. We zullen het nog even aanzien en anders halen we ze toch weer uit elkaar 's nachts. Ik ben in verwachting van ons derde kindje en de verstoorde nachtrust speelt mij behoorlijk parten! Als iemand tips voor ons heeft, dan zijn deze meer dan welkom

Groetjes, Nicole

Reactie voor op de website?

57.25. 3e kindje

Hallo Mir,

Verbouwen is op zich geen slechte investering, omdat je dit de verkoopwaarde van een huis alleen maar ten goede komt. 3 kinderen op een kamer was vroeger normaal de gewoonste zaak van de wereld en het zal nu ook goed komen, als de andere twee niet te vaak uit hun slaap worden gehaald, want anders zijn ze overdag moe. Plan zorgvuldig wanneer je wil verhuizen, voor een jaar of 4 à 5 loont een beperkte verbouwing wel, denk ik.

Mocht je echt niet willen verbouwen dan is een plekje crëëren op de ouderkamer misschien een optie. Ruimte in ons land is beperkt, ik doe niet anders in het centrum van de hoofdstad, maar het is erg leuk! Ik wens je succes toe.

Groeten, Suzanne

PS tegenwoordig wordt er wel eens teveel met een vergrootglas naar kinderen/ouders/woonruimte etc gekeken, terwijl kinderen alleen maar vragen om geborgenheid, veiligheid en structuur en dat kan op elke vierkante meter, toch? Laat je niet opjutten door mensen die het allemaal zo goed weten!!!

Reactie voor op de website?

57.26. Inmiddels..

.. zijn we alweer een paar jaar verder. Onze derde is een jongen en we wonen nu in een groter huis waar de meiden een grote slaapkamer hebben en de jongen een eigen kamertje. In het oude huis heeft hij tot 9 maanden bij ons op de kamer geslapen, dat ging prima.

Ik schreef 2 jaar geleden dat het samen slapen zo goed ging, nu kan ik schrijven dat dit erg wisselt. Onze dochters zijn nu 3 en 4 en we laten ze nu na elkaar naar bed gaan, omdat het anders tot 9 uur een dolle boel is. Vanalles geprobeerd, niets hielp, maar dit wel. Die van 3 blijft 's middags wakker en is 's avonds binnen 5 minuten in slaap, de oudste kan dan om 8 uur gewoon naar bed en doet dan ook zachtjes. 's Nachts gelukkig nooit problemen, ze zijn echt gewend aan elkaar en kunnen dus gerust eens roepen of huilen als de ander slaapt.

Alleen het inslapen is nu dus lastig, maar goed, over een paar jaar zal het wel weer anders zijn.

Mir

Reactie voor op de website?

57.27. Samen op 1 kamer

Wij hebben een tweeling van 6 jaar, zij slapen altijd al op 1 kamer. Op een moment had een van de twee de behoefte aan een eigen kamer, maar was daar toch niet zo zeker van. Als oplossing hebben we in het midden een verduisteringsgordijn opgehangen (rails aan plafond) en aan de 2 buitenzijden leuke dunne gordijen. Nu hebben ze alletwee het gevoel een eigen kamertje te hebben, maar toch samen te zijn. Ook voor het spelen met eigen vriendjes is dit handig, gewoon het gordijn dichtmaken!

Ingrid

Reactie voor op de website?

57.28. Baby vanaf begin op 1 kamer met peuter

Wij hebben een dochtertje van 1 jaar en zouden graag een tweede kindje erbij willen. Is het mogelijk een baby vanaf het begin bij een peuter op de kamer te leggen? Wordt de kleuter dan niet wakker van het gehuil van de baby? Vooral als er in het begin nog avond- en nachtvoedingen zijn. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen hiermee!

Joyce

Reactie voor op de website?

57.29. Slapen samen op een kamer?

Ik heb twee kinderen. Een meisje van 9 en een zoontje van 7 jaar. Ze hebben ieder een eigen kamer, maar ze zijn beiden wat bang in het donker, zodat ze vanaf het begin bij elkaar op de kamer hebben gelegen. Van kleins af aan.

Eerst dachten het zal wel een tijdje goed gaan en het gaat vanzelf over. Maar ze willen nog steeds niet op hun eigen kamer. Ze hebben vaak ruzie, zoals vaak gebeurt bij broers en zussen, maar ze willen toch bij elkaar op de kamer.

Nu heb ik van een kamer een speelkamer gemaakt. Een leuk bankstel, een tafeltje, al hun speelgoed. Ze spelen daar samen en als ze een keertje alleen willen zijn dan komt de ander gewoon beneden zitten.

Ik kijk het gewoon aan en ik denk dat de kinderen het zelf aan geven als ze weer apart willen slapen. Ik heb er helemaal geen moeite mee. Ik was vroeger ook bang in het donker en zou het ook leuk gevonden hebben om niet alleen te hoeven slapen. Ik zou me er niet druk om maken. Ben alleen benieuwd wat er gaat gebeuren als er nog eentje bij komt. Ben namelijk nu op dit moment 5 weken zwanger. Maar het leefdtijd verschil is nu wat groter, dus denk ik dat deze toch alleen moet slapen.

Patty

Reactie voor op de website?

57.30. Tot wanneer

Ik heb nu vier kinderen. De 2 middelsten, een jongen en een meid, liggen nu bij elkaar op één kamer met de bedden in een hotel opstelling. Maar heel vaak vind ik ze zelfs bij elkaar in bed. Tot welke leeftijd kun je een jongen en een meisje bij elkaar op de kamer leggen? De oudst ligt nu alleen en de jongste ook. Maar wie weet, wat de toekomst brengt.

Beccie

Reactie voor op de website?

57.31. Samen slapen op één kamer op iets latere leeftijd?

Wij willen graag een derde kindje en gaan binnenkort verhuizen. Nu het probleem: slaapkamers. We zitten dan ook te denken om onze twee jongens op 1 kamer te leggen. Ze zijn nu net 2 en 4. Is dit wel een leeftijd dat ze hier nog aan kunnen wennen omdat ze altijd apart hebben geslapen? Ik zit ook te piekeren over hoe het moet als ze naar bed gaan, zouden ze elkaar niet wakker houden en maken ze elkaar 's morgens niet wakker? Ik hoop dat iemand goede raad heeft want elke keer als ik bijna de beslissing heb genomen hoor ik weer vreselijk negatieve verhalen, en word je weer heen en weer geslingerd.

Groetjes Bernice

Reactie voor op de website?

57.32. Reaktie op samen slapen

Hoi Bernice,

Het er aan wennen om samen te slapen lijkt me nog geen probleem op deze leeftijd. Maar je moet ook vooruit kijken want over tien jaar is het misschien wel een probleem als ze meer privacy willen. Dan zou ik het alleen doen als de kamer groot genoeg is om tegen die tijd toch een soort van scheiding te kunnen maken in twee delen. Zeker bij jongens, meisjes gaat beter samen is mijn ervaring.

Groetjes, Antoinette

Reactie voor op de website?

57.33. Geen zorgen maken

Hoi Bernice,

Ik zou als ik jou was hier helemaal niets druk om maken, Bij onze kinderen, 6 en 4 waren ze toen onze 3 de werd geboren, ging van begin af aan prima! Ik heb wel rolluiken op hun slaapkamer, maar toch gingen ze met zo een klein leeftijdsverschil samen om half 8 slapen en 's morgens werden ze eigelijk samen wakker!

Nu ze wat ouder zijn 12-10 -de jongste word binnenkort 6, hebben ze alle 3 een aparte kamer, maar je raad het al, nu gaan de 2 oudste als de jongste al slaapt samen in het stapelbed liggen, want dat vinden ze toch gezelliger! Dus helemaal niet druk om maken, wij hebben 3 zoons, en dat is harstikke gezellig!

Veel groetjes, en maak je niet druk, maar geniet ervan!
Succes met je verhuizing! liefs Chantal!

Reactie voor op de website?

57.34. Niet te druk maken

Bij ons slapen de meisjes op 1 kamer. Zij zijn 2 en 4 jaar oud. Wat wij wel doen is de oudste laten inslapen in ons bed, wij leggen haar dan over. Tot voor kort hadden wij met zijn zessen maar 2 slaapkamers tot onze beschikking en lagen de kinderen met zijn 3-en op de kamer. Toen gingen ze tegelijkertijd naar bed allemaal. Nu gaan ze om de beurt, achter elkaar. Toen onze oudste na de verbouwing een eigen kamer kreeg kon hij de eerste weken maar slecht slapen, zo in zijn eentje!

Maak je er niet te druk over. Het kan best zijn dat het een paar dagen/weken duurt voordat ze er helemaal aan gewend zijn, maar het zal wel goed komen.

Succes!! Sandra, mama van Kas(6) Isis(4) Jutta(2) Mats(4mnd)

Reactie voor op de website?

57.35. Slapen op en kamer

Zelf ben ik opgegroeid in een gezin van 4 jongens. Wij hebben altijd per twee op een kamer geslapen. Zelf heb ik dat meestal als zeer gezellig ervaren.

Nu heb ik zelf 4 kinderen waarvan de oudste twee een tijdje een kamer hebben gedeeld. Na de verbouwing hebben ze beide een eigen kamer gekregen, waar ze eerst erg aan moesten wennen. Nu logeren ze bijna elke vakantie bij elkaar op de kamer. De jongste twee, een tweeling van 4, hebben tot nu toe altijd bij elkaar op de kamer geslapen.

Groeten en succes, Lieuwe

Reactie voor op de website?

57.36. Jongens en meisje op 1 slaapkamer

Mogen broertjes en zusje op 1 slaapkamer? Ik ga verhuizen en tijdelijk misschien 1 of 2 jaar moeten mijn dochter en 2 broertjes op 1 slaapkamer slapen. De jongens (6,5 en 10) hebben een stapelbed en mijn dochter (8) heeft een hoogslaper voor zichzelf. Zijn er regels dat dat niet mag?

Groetjes Melanie

Reactie voor op de website?

57.37. Jongens en meisje op 1 slaapkamer

Hoi,

Wij zitten ook tijdelijk met ruimtegebrek, bij ons slapen ze ook gemengd hoor! (2 meisjes van 2 en 7 en 2 jongens van 5 en bijna 10)

Moet kunnen, Francien

Reactie voor op de website?

57.38. Derde kindje

Reactie op 52, slapen samen op één kamer:

Mijn man en ik zouden graag een derde kindje willen en zijn al een beetje aan 't puzzelen over de kamerindeling boven.

We hebben namelijk 3 slaapkamers en een zolderkamer, waarvan de laatste in gebruik is door mijn man als kantoor/ werkplek. Mijn 2 dochters (4 en 2) slapen nu allebei apart op een kamer. De jongste is erg ondernemend en moet echt rust hebben wil ze in slaap vallen. Aan de andere kant is ze vaak bang en wordt daardoor ook wel eens 's nachts wakker.

We hebben samen besloten om het een keer in de vakantie te gaan proberen om ze dan een aantal nachten samen op een kamer te laten slapen. Ik denk dat 't ook een kwestie van proberen is...

Gr. Brenda

Reactie voor op de website?

57.39. Derde kindje deel 2

Beste Brenda,

Ik zou uw man het kleinste slaapkamertje geven als kantoor, en zelf de zolder gaan gebruiken als slaapkamer. Uw twee dochters kunnen dan (eventueel in een stapelbed) op de grootste kamer. De middelgrote kamer zou ik gaan gebruiken als babykamer.

Groeten, Davy

Reactie voor op de website?

57.40. 2 kinderen

Hallo,

IK heb 2 zoontjes 1 van 1 jaar en 1 van 3 jaar. De oudste heeft een halfhoogslaper met glijbaan en de jongste gewoon nog een ledikant. Ze slapen in 1 kamer. Maar ze houden elkaar wakker en het is een nachtmerrie. Ze zijn wel bezig tot 11 uur 's avonds voordat ze eindelijk slapen. Ik ben echt radeloos want een extra kamer heb ik niet.

Ik zat al te denken om mn oudste zn bed te verkopen en die van de jongste, en zo'n bedje te kopen dat ze op het kinderdagverblijf hebben. Of is er een andere mogenlijkheid? Want de oudste wil zijn bed niet kwijt. Maar ik zie geen andere oplossing meer.

groetjes Joyce

Reactie voor op de website?

57.41. 4 kids op 1 kamer

Hoi, ik heb 2 kinderen van 5 en 3. Ze hebben vanaf baby (de jongste dan) al bij elkaar op 1 kamer geslapen en dat was altijd prima. Mijn vriend heeft ook 2 kinderen van 6 en 3. Vanaf dat de jongste 1,5 waren hebben ze samen geslapen, soms 2 aan 2, nu weer met 2 stapelbedjes op 1 kamer. Het zijn 3 jongens en 1 meisje. We wonen in een huis met 3 slaapkamers en een zolder. 1 kamer is voor ons, 1 kamer voor alle kids om te slapen en 1 kamer om te spelen. Op zolder staan alle kledingrekken voor iedereen. Straks komt er een vijfde kindje bij, dan willen we wel gaan verhuizen naar iets groters.

Lilly

Reactie voor op de website?

57.42. Met z'n allen op één kamer

Hai,

Wij hebben helaas nog steeds een 2 kamerappartement en slapen samen met onze dochter van 2 op de kamer. Het is dan wel noodgedwongen, maar tja de huizenmarkt ligt hier gewoon al 1,5 jaar op zn gat. Eerst besloten we met de tweede wachten tot we verhuisd waren, maar hoe lang moeten we dan wachten.

Dus besloten om dit jaar alsnog voor een tweede kindje te gaan en als we dan nog steeds niet verhuisd zijn liggen we dus met zn vieren op de slaapkamer. Je wordt zelf ook creatief met inrichten hoor, en wij hebben er zelf totaal geen last van. Het zijn meer de mensen die erop reageren: ohhh slaapt jullie dochter nog steeds bij jullie op de kamer? Ja moet ik die meid dan op de gang plaatsen ...

Yvonne

Reactie voor op de website?

57.43. Slapen op 1 kamer maar wie?

Hallo allemaal,

Wij hebben hier de wens voor een vierde maar zitten met een praktisch probleem. We hebben in ons huis maar 4 slaapkamers. Hoe zouden jullie het doen. We hebben een dochter van 12, een zoon van 10 en een zoontje van 1. De 2 zonen bijelkaar of baby en peuter of de 2 oudsten? Ik hoor graag van jullie, want ik twijfel hierdoor over een vierde kindje terwijl het me leuk lijkt voor de jongste nog een evt broertje of zusje.

Gr Hieke

Reactie voor op de website?

57.44. Slapen op 1 kamer maar wie? 2

Hoi HIeke,

Wij hebben zelf gezin met 5 kinderen en ook net als jullie 4 slaapkamers. In eerste instantie sliepen de twee jongens samen die toen 9 en 4 waren, de twee meiden van 7 en 6 en de baby apart. Toen ze jongste baby af was zijn we gaan schuiven. Hoewel de twee meiden het wel goed kunnen en konden vinden samen, was het samen op 1 slaapkamer geen succes, dat liep gewoon niet en werd duidelijker naarmate ze ouder werden. Toen is de jongste met het middelste meisje op 1 kamer gekomen en de oudste dochter kamer voor zichzelf. Wel kozen we ervoor om ze echt hun eigen plekje te geven door in de ene kamer een tussenwandje te plaatsen en de jongens een stapelbed te geven die in het midden stond en de ene kant boven en andere kant beneden dicht. Beide eigen behang, vloerbeddeking ect.

Naar jullie situatie kijkend zou het niet mijn advies zijn om zoon van 12 en dochter van 10 samen te zetten. Op die leeftjd verandert er zoveel dat dat mijn voorkeur niet zou hebben. De twee jongste samen lijkt me beter plan.

Succes!

Annemijn

Reactie voor op de website?

57.45. Meerdere kinderen op één kamer

Wij hebben vijf dochters. Ze zijn nu 15, 14, 13, 13, 12 jaar. We hebben een huis met drie wat grotere en één klein slaapkamertje. We hebben besloten de oudste twee bij elkaar te leggen en de tweeling en de jongste apart. Dit gaat al jaren goed. Omdat de slaapkamers niet heel groot zijn, komen ze er ook alleen om huiswerk te maken en om te slapen uiteraard.

Els

Reactie voor op de website?

57.46. Wel of geen onderschuifbed kopen

Reactie op Slapen samen op een kamer?

Wij hebben 4 kinderen de oudste twee slapen bij elkaar en de jongste twee hebben ieder apart een kamer. Binnenkort hopen wij ons 5e kindje te ontvangen en dus moeten de jongste 2 ook bij elkaar slapen. Onze kamers zijn niet zo groot (i.v.m. schuin plafond). We denken erover om een onderbed te kopen van flexa, maar we hebben geen idee of een onderbed ook praktisch is. Heeft iemand hier evaringen mee?

Cobie

Reactie voor op de website?

57.47. Groot gezin geen probleem

Reactie op Samen op 1 kamer tot......?

Wij hebben zelf 3 (15/15/13) die sinds 2 jaar bij elkaar op de kamer slapen. Ze wouden 1 kamer met hun allen. Na een kleine verbouwing van hun 3 kamers is het een grote kamer geworden. Nu liggen een van de oudste en de jongste het meest bij elkaar. Voor ons is dat geen probleem zolang ze maar blij zijn. Een voordeel is dat onze dochters close zijn dus ruzie is er nooit en een ruimte om terug te trekken is onze studeerkamer al.

Jan&Nina

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Slapen samen op één kamer?

 1. Gezellig op 1 kamer
 2. Slapen op één kamer
 3. Liever slapen op één kamer
 4. Samen slapen
 5. Met zijn drieen!
 6. Samen op 1 kamer tot......?
 7. Tot de middelbare school
 8. Tevreden zijn
 9. Geen zorgen maken
 10. Samen op 1 kamer
 11. Samen op 1 kamer tot ze het huis uitgaan
 12. Samen is geen probleem
 13. Drie op een kamertje
 14. 3 op een kamer
 15. Met z\'n tweeen slapen op 1 kamer geen succes!
 16. Ook geen succes
 17. Baby op de kamer van peuter/kleuter
 18. Stapelbed
 19. Wij willen graag een vierde kind
 20. Luxe probleem
 21. Luxe probleem?
 22. Twee op een kamer
 23. Stapelbed
 24. Onze 2 kinderen slapen bij elkaar; tot op heden geen succes!
 25. 3e kindje
 26. Inmiddels..
 27. Samen op 1 kamer
 28. Baby vanaf begin op 1 kamer met peuter
 29. Slapen samen op een kamer?
 30. Tot wanneer
 31. Samen slapen op één kamer op iets latere leeftijd?
 32. Reaktie op samen slapen
 33. Geen zorgen maken
 34. Niet te druk maken
 35. Slapen op en kamer
 36. Jongens en meisje op 1 slaapkamer
 37. Jongens en meisje op 1 slaapkamer
 38. Derde kindje
 39. Derde kindje deel 2
 40. 2 kinderen
 41. 4 kids op 1 kamer
 42. Met z\'n allen op één kamer
 43. Slapen op 1 kamer maar wie?
 44. Slapen op 1 kamer maar wie? 2
 45. Meerdere kinderen op één kamer
 46. Wel of geen onderschuifbed kopen
 47. Groot gezin geen probleem

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.