Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

88. Roken?

Mijn voornemen voor het nieuwe millennium: stoppen met roken! Ik vind eigenlijk dat een grootgezinsmanager dat niet hoort te doen, er zijn er zoveel die meeroken. Daarom wil ik graag volhouden.

Zijn er meer grootgezinsmanagers als ik?

Ria

Reactie voor op de website?

88.1. Anti-roken

Hoi Ria,

Ik vind roken sowieso iets heel slechts. Ik heb ook gerookt voor ik aan kinderen begon, ben ik gestopt en een jaar later aan kinderen begonnen. Ik vind dus dat je allang had moeten stoppen voor jezelf en zeker voor de kinderen. Ik weet natuurlijk niet of je heb gerookt tijdens je zwangerschappen maar dat vind ik bijna misdadig.

Je merkt al ik ben een anti-rookster. Bij mij thuis in de buurt van de kinderen mag ook niet gerookt worden. Er is al genoeg vervuiling in de lucht. Dat beetje wat ik kan doen, doe ik. Ik veroordeel niemand al doe ik dat natuurlijk wel een beetje.

Je moet het zelf weten, maar als grootgezinmanager, zoals je jezelf noemt, moet je ook zeker het goede voorbeeld geven.Ik hoop dat je het vol houdt om niet te roken. Ik zou het knap van je vinden, want het is moeilijk. Maar denk aan de meerokertjes en dan moet het lukken. Veel sterkte succes!

Jolanda

Reactie voor op de website?

88.2. Waarom geen reactie?

Wat me opvalt is dat er verder helemaal geen reacties komen op dit onderwerp. Of ze vinden het niet belangrijk genoeg of er zijn er meer die gewoon doorroken met kinderen om zich heen en zich rot schamen. Jammer, had een leuke discusie kunnen worden. Ria degene waar het om ging, heeft ook niet meer gereageerd. Jammer, ik had wel willen weten wat ze van mijn mening vindt. Maar goed, dit wou ik even zeggen.

Jolanda

Reactie voor op de website?

88.3. Meeroken

Hoi allemaal,

het is inderdaad jammer dat er niet meer mensen reageren op het roken. Ik zelf heb nooit gerookt maar ik was wel nieuwsgierig hoe anderen dat ervaren. Ik kom uit een gezin met 4 broers, 2 boven mij en 2 onder mij, maar ben de enige die helemaal niet gerookt heeft. Mijn moeder rookt ontzettend veel en ook mijn vader rookte heel veel. Mijn moeder heeft ook gewoon doorgerookt tijdens de zwangerschappen. En, of het nu daarvan komt of niet, maar mijn oudste broer was al van plan om met 7 maanden te komen, en moest mijn moeder plat blijven liggen tot hij er was. Nu mijn 2de broer, die is al met 7 maanden geboren en heeft een moeilijke start gemaakt. Toen was mijn moeder van mij in verwachting en ook ik wou al met 7 maanden komen. Dat hebben ze weer kunnen rekken tot 9 maanden. Maar ik was ook niet groot met mijn 4 pond. Mijn jongere broer was weer een 7 maands kindje, en ook hij heeft een hele moeilijke start gehad. Met zijn 3 pond hem hebben ze zelf een paar tikken op de billen moeten geven om hem te laten ademhalen, een zoort schrikreaktie. Mijn jongste broer is wel op tijd geboren, maar was ook erg klein.

Of het aan het roken van mijn moeder lag, weet ik niet zeker. Zij zegt dat het er niets mee te maken heeft gehad. Maar ik denk dat het toch invloed heeft gehad.

Ik vind roken erg vies en ben daarom nooit begonnen. Maar soms zei ik als grapje (als ik weer zwanger was): "ik ga nu maar roken dan weet ik tenminste zeker dat ik een kleine baby krijg". Want ik heb ze nog niet onder de 8 pond gehad. De lichtste bij ons was 4080 gram en de zwaarste was 4620 gram de rest zat daar tussen in.

Bij mij heeft het roken van mijn moeder geen invloed gehad. Maar onze oudste zoon van 7 heeft soms last van bronchitis en dan mag mijn moeder niet bij ons roken, en moet ze, als ze het wel wil, in de bijkeuken of, als het weer het toelaat, buiten roken. En dat doet ze heel vaak!

Veel sucses met jullie keuzes. Ik hoop dat jullie de goede keuze maken en stoppen met roken.

de groetjes van Judith

Reactie voor op de website?

88.4. Ik rook niet!

Soms staan er zoveel nieuwe dingen op de site dat je wel eens iets overslaat. Aangezien ik nog steeds internet met KPN..... Maar Jolanda en de rest, hier mijn reactie.

Ik rook niet, ook nooit gedaan ook. In mijn huis mag niet gerookt worden. Die regel heb ik jaren geleden ingesteld toen de kinderen al heel klein waren. Ik was het zat, die vieze stank na een verjaardag. Mijn ex rookte ook niet, dus het was heel makkelijk. Nu heb ik een nieuwe vriend, hij rookt, maar niet in huis of de auto (wat ik overigens nog smeriger vind!). Hij heeft beloofd te stoppen als ik beloof af te vallen, daar zijn we dan nu druk mee bezig. Maar dat is net zo moeilijk hoor. Ik hoop dat het allemaal wel gaat lukken.

Groetjes, Yvonne

Reactie voor op de website?

88.5. Ik rook wel

Hallo allemaal,

Ik ben Ingrid en ik wilde even reageren op de bovenstaande brieven. Ik rook zelf namelijk wel, niet zo veel, maar ik rook toch. Ook tijdens alledrie mijn zwangerschappen heb ik gerookt, weliswaar minder dan normaal. En toch zijn allevier mijn kinderen gezond ter wereld gekomen en ook met een normaal geboortegewicht. Zelfs mijn tweeling zat met hun 5 weken te vroeg goed op gewicht.

Ik vind niet dat je kan zeggen dat roken tijdens de zwangerschap misdadig is. Het is misschien wel een reden om te stoppen. Maar als je dat niet kan of niet wilt, ben je nog geen misdadiger want het is helemaal niet gezegd dat je kind er slechter van wordt.

Groetjes Ingrid

Reactie voor op de website?

88.6. Stom stom stom

Nou Ingrid, het lijkt me wel dat het slecht is voor je kind als je rookt. Maar ik kan hier niks over zeggen, want ik rook zelf ook en ook mijn kinderen zijn gezond ter wereld gekomen. Ook mijn tweeling, die zes weken te vroeg kwam. Mijn oudste was vijf dagen te vroeg en mijn tweede een week te laat.

Ik schaam me dood om te zeggen dat ik gewoon door gerookt heb tijdens mijn zwangerschappen. Maar helaas is het zo, en ik weet echt wel dat het slecht is ook voor mijn kinderen. Ik heb heel jong mijn ouders verloren aan kanker en weet dus wat het voor rot ziekte is. En dan toch doorgaan: STOM STOM STOM.

Astrid

Reactie voor op de website?

88.7. Misschien wel stom, maar..

Beste Astrid,

Waarschijnlijk heb je wel gelijk en ik probeer het ook helemaal niet goed te praten, maar als je op zo'n manier gaat denken als jij nou doet, dan kan je denk ik helemaal niets meer doen. Mijn oom is aan o.a. longkanker overleden en die had zijn hele leven niet gerookt en zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Natuurlijk is roken slecht en als ik kon stoppen zou ik het ook zeker doen maar dat betekent niet dat ik me daarvoor schaam. En risico's loop je ook als je de straat oversteekt toch?

Ingrid

Reactie voor op de website?

88.8. Ik rook wel

Hallo Ingrid en Astrid,

Ik ben op dit moment 18 weken zwanger van een tweeling. Ik rook ook, probeer echter wel wat te minderen. Ik vind het wel fijn om van 2 mensen eindelijk eens te horen dat het ook goed kan gaan, roken tijdens de zwangerschap. Als mensen mij zien roken, dan krijg ik allerlei vervelendende dingen te horen, en voel ik me best wel schuldig. Ik rook echter al bijna 20 jaar, en het is gewoon hartstikke moeilijk om te stoppen, vooral in een nogal spannende tijd.

Kunnen jullie me vertellen hoe jullie verloskundige erop reageerde dat jullie roken?

Ik ben trouwens benieuwd hoe jullie je zwangerschap hebben ervaren. Het is voor mij allemaal hartstikke nieuw, en ik sta open voor advies. Ik heb afgelopen maandag 2 vruchtwaterpuncties gehad vanwege mijn leeftijd (ik ben nu 36), en ook daarover heb ik nog wel wat vragen.

Ik hoop wat van jullie te horen.

Groetjes,

Margareth

Reactie voor op de website?

88.9. Samen komen we er wel uit

Hallo allemaal,

Fijn dat er nu gereageerd is. Ik was niet uit op een discussie maar op wat andere meningen. En je ziet, we zijn oud en wijs genoeg om dat netjes te laten verlopen. Wat jullie mening ook is, iedereen moet het toch voor zichzelf weten. Ik veroordeel niemand, mijn moeder rookte als een ketter: ik ben klein, mijn broer is klein, maar verder zijn we gezond. Jammer dat het met mijn moeder nu slecht gaat. Ze is 52 jaar oud en kan niks met haar kleinkinderen ondernemen. Ik moet mijn moeder al jong missen want oud zal ze met haar longen niet worden. Het komt bij haar zeker door het roken, ze is nu gestopt helaas te laat.

groetjes Jolanda

Reactie voor op de website?

88.10. Eerlijk

Hoi Margareth

Als eerste, gefeliciteerd met je zwangerschap! Leuk hoor een tweeling, ik vond het in ieder geval heerlijk.

Wat het roken betreft, ik heb eerlijk verteld aan de gynaecoloog en de verloskundige dat ik rook. Het enige wat ze zeiden was: "probeer te stoppen en als dat niet lukt, in ieder geval te minderen". Wat ik ook heb gedaan, het laatste dus. Maar als je het leuk vind, mag je me altijd mailen hoor.

Reactie voor op de website?

88.11. Ja ik rook ook

Ook ik kon tijdens de zwangerschappen van mijn kinderen niet stoppen met roken. Gelukkig zijn ze wel gezond op de wereld gekomen. Ik schaamde me diep bij elke sigaret die ik opstak. En toch kon ik het niet laten. Intussen rook ik nu 30 jaar en zou wel willen stoppen, maar heb niet de motivatie om het te gaan proberen.

Astrid

Reactie voor op de website?

88.12. Vragen altijd welkom

Beste Margareth,

Blij dat er nu wat meer mensen reageren die ook roken, dan voel je je in ieder geval niet alleen. Ikzelf heb dus ook een tweeling en als je het leuk vindt wil ik best wel wat ervaringen en eventueel advies met je delen, je kunt me altijd mailen als je iets wilt weten. Over vruchtwaterpunties weet ik echter niets, die heb ik nooit gehad. Mijn verloskundige reageerde helemaal niet raar toen ze vroeg of ik rookte, ze vond alleen wel dat ik moest minderen en als het lukte, eventueel ook stoppen maar ze heeft me nooit veroordeeld voor het feit dat ik rookte!

Groetjes Ingrid

Reactie voor op de website?

88.13. Ik rook ook

Ik heb tijdens mijn zwangerschap ook gerookt en doe het nog steeds, Barcaly dus niet van die zware ongeveer 6 per dag. Ik ben er echt niet trots op of zo, maar ik kan gewoon niet stoppen (slap van me maar ja...).

Mijn baby's zijn geboren met 38 weken en 4 dagen en de gynaecoloog zei dat hij kon zien dat ik NIET gerookt had. Anders komen er vlekjes op de placenta. Dus wel! Mijn kinderen wogen bij de geboorte 2700 en 3370 gram.

Ik vind dat je niet mag oordelen over mensen die verkeerde gewoontes hebben. Er zijn ook vrouwen die drinken tijdens de zwangerschap en dat is ook niet goed.

Laat iedereen maar doen wat hij of zij zelf denkt dat goed is dan zijn we allemaal gelukkig.

Groetjes, Janine

Reactie voor op de website?

88.14. Ik rook, u ook?

Ja, ik rook ook en vind het heel lastig. Ik heb 4 kinderen en tijdens alle zwangerschappen doorgerookt, bij alle bevallingen ben ik "ingeleid", alle kinderen, op 1 na, hadden een goed geboortegewicht en bij alle placenta's zei de verloskundige dat deze er goed uitzag, geen infarcten, zoals ze dat noemen. Wel hebben al mijn kinderen een hele drukke natuur en vallen ze onder de noemer "ADHD" kinderen, zou dat door het roken komen? Dat vraag ik mezelf wel vaak af en daar ben ik dan wel debet aan, een zware last als je er teveel over nadenkt.

Nicolette

Reactie voor op de website?

88.15. Roken tijdens zwangerschap

Hallo Nicolette,

Wij roken alletwee, maar Hanny heeft tijdens de zwangerschap van de oudste 2 nooit gerookt en bij de jongste 2 wel. Onze oudste heeft ook een erg druk en opstandig karakter en de andere 3 niet. Ik denk niet dat je op deze manier verbanden kunt leggen en denk ook dat dit weinig nut heeft.

Gerrit Jan

Reactie voor op de website?

88.16. Roken.....

Hoi Ingrid, (en alle anderen)

Ik ben "blij" om te horen dat ik niet de enige ben die doorrookt tijdens de zwangerschap. Op dit moment ben ik 25 weken zwanger en (volgens mij) gaat het allemaal goed. Ik merk eigenlijk niets van kwaaltjes e.d. alleen word ik inderdaad helemaal niet goed van dat gezeur als iemand me een sigaret ziet opsteken. "Je kinderen zitten de hele dag in de mist" hoor ik op mijn werk voortdurend om me heen. Ik weet van mezelf dat, als ik niet rook, ik verschrikkelijk ga snoepen, en ontzettend chagerijnig word. Dat lijkt me toch ook niet goed.

Andere kwaaltjes heb ik niet. Ik merk wel aan mezelf dat ik een beetje ga opzien tegen de bevalling. Ik heb er geen enkele reden voor, maar het zal wel komen omdat het iets heel nieuws is.

Het enige probleem wat ik tot nu toe heb is dat ik verschrikkelijke dikke voeten heb. Kan iemand me daar tips over geven? Ik moet nog 9 weken werken, en het is dan toch wel handig als je nog schoenen aan kan! (hihi)

Als iemand met me wil emailen over deze onderwerpen: .

Tot mails.

Reactie voor op de website?

88.17. Roken tijdens voor na enz.

Laat ik eerst maar beginnen met te bekennen dat ik ook rook. Niet te weinig dus ik schaam me diep.

Niet om onrust te veroorzaken maar ik wil het toch even vermelden, roken tijdens de zwangerschap kan wel degelijk kwaad. Ik las in het stukje van Nicolette al iets over die infarcten en ja dat wordt door roken veroorzaakt. Meestal gaat het wel goed maar soms niet. Bij mij dus niet, ik heb mijn dochtertje Anne erdoor verloren in de achtste maand van de zwangerschap. De zwangerschap daarna ben ik wel gestopt waarschijn uit angst. Kimberley is zonder problemen geboren.

Erg stom maar nadat ik gestopt was met de borstvoeding ben ik weer begonnen met roken. Iemand bood me een sigaret aan en hup ik rookte weer. Ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat ik niet meer rookte. Toen raakte ik weer zwanger en ik kreeg het niet voor elkaar om te stoppen. Hoe meer mensen tegen mij verwijten maakten hoe meer ik ging roken. Mijn man was woedend dat ik weer het risico nam en hij had groot gelijk. Drie weken voor de uitgerekende datum voelde ik s'nachts dat er iets niet goed ging. We zijn gelijk naar het ziekenhuis gegaan en ik werd meteen ingeleid. Mijn jongste dochter heeft het heel benauwd gehad tijdens die bevalling. Ik had weer een infarct gehad in de placenta. Ze heeft hier gelukkig niets aan over gehouden maar toch, als ik het niet gevoeld had, had ik haar nu niet gehad. Het gaat meestal goed als je rookt tijdens de zwangerschap bij mijn oudste twee was er niets aan de hand.

Maar als het niet goed gaat blijf je jezelf dit je leven lang verwijten als je beseft dat dit door het roken komt. Als je je kindje verliest heb je een groot verdriet maar als er ook nog een oorzaak gevonden wordt namelijk roken, echt ik kan iedereen aanraden om toch te proberen omwille van je kindje te stoppen. Ik neem mijn petje voor Ria af en ik hoop dat het haar lukt om te stoppen. Want ja ik als rokende moeder denk zelf ook vaak: waar ben ik toch mee bezig. Is de gezondheid van mijn kinderen geen motivatie genoeg om te stoppen? Ik weet het, je loopt met van alles en nog wat risico maar steek je daarom ook een weg over terwijl je ziet dat er een auto aankomt? Met het idee: ach het zal wel goed komen ik ben wel snel genoeg? Nee toch! Waarom steken we dan toch die sigaret weer op? Niemand kan je overtuigen om te stoppen met roken behalve jezelf. Je stopt niet voor een ander maar voor jezelf, net zo goed als dat je wacht met oversteken tot die auto voorbij is, voor jezelf!

Het zegt wat over je eigenwaarde als hoe waardevol voor een ander zien wij eigenlijk ons zelf? Elk excuus om niet te stoppen ken ik, ik heb ze zelf allemaal al eens gezegd. Maar diep in mijn hart weet ik geen excuus is goed genoeg, ik ben gewoon een sukkel!!!!!

Nita

Reactie voor op de website?

88.18. ADHD door het roken?

Hallo allemaal,

Tjee ADHD door het roken? Onze tweede zoon heeft het ook en de andere drie kids zijn ook vrij druk dus wie weet. Ik had er in ieder geval nog niet van gehoord.

Nita, ik vind het heel moedig van je dat je jouw verhaal hier opschrijft om kippenvel van te krijgen gewoon. Ik hoop dat het nu goed gaat met je kinderen en met jezelf natuurlijk.

groetjes, Astrid

Reactie voor op de website?

88.19. Roken en geboortegewicht

Roken en zwangerschap, geen goede combinatie.

Ik heb vier kinderen, de oudste was de zwaarste en de langste; dik zeven pond en 56 cm, daarna een kleine vijfponder, een krappe 6 pond en een te lichte, minder dan 5 pond, veroorzaakt door groeistoornissen tijden de laatste maanden v/d zwangerschap.

Bij de oudste heb ik zo goed als niet gerookt, bij de andere drie wel. De twee middelste kinderen hebben MBD en/of ADHD.

Mieke

Reactie voor op de website?

88.20. ADHD door Roken?

Hoi Mieke,

Ik heb nooit gerookt maar bij ons heeft er tenminste één een kontactstoornis met ADHD. Er is nog een brief onderweg om ook onze een na jongste te laten testen en ook onze 2 de zoon heeft er iets van (vermoedelijk). Ik kan niet zeggen dat het door het roken komt, want ook mijn man rookt niet. Mijn mening is dan ook dat het NIET door het roken komt.

Groetjes Judith

Reactie voor op de website?

88.21. Roken?

Hoi,

Iedereen heeft het hier over roken of niet roken. Aan allen die niet roken kan ik alleen maar profiat zeggen, en voor de rokers zou ik dit willen zeggen: "wordt het niet hoogtijd dat we er mee stoppen." Ik rook al veel te lang en heb er nu een ziekte aan overgehouden namelijk longemfiseem

Ik heb werkelijk al alles geprobeerd en het lukt me niet. Maar mischien wel als we het samen proberen, en dat we daar onze meningen over neerschrijven zowel negatief als positief. Samen staan we mischien sterker? Wie wil er voor gaan? Het zou echt goed zijn.

Groetjes aan iedereen, Chris

Reactie voor op de website?

88.22. Roken en zwanger

Ik heb een dochtertje van 6 maanden en heb de gehele zwangerschap doorgerookt. Ik hoorde van alle kanten dat mensen gewoon doorrookten tijdens hun zwangerschap en dat hun kinderen daar vrijwel niks aan overhielden. Mijn verloskundige twijfelde met 34 maanden zwangerschap of de groei van mijn kindje goed verliep en ik moest 1 dag vóór mijn vakantie voor een echo naar het ziekenhuis. Mijn kindje bleek met 34 en een halve maand nog geen 1700 gram te wegen en ik mocht mooi blijven. Ik kon me wel voor mijn kop slaan! Een beetje spelen met een leventje van uiteindelijk zoiets moois!

Ik ben na 40 weken en 4 dagen bevallen van een dochtertje Nikki, ze woog maar 2480 gram en was 45 cm. (gelukkig verder helemaal gezond). Oorzaak van de slechte groei is nooit bekend geworden, maar ik weet wel beter. Ik rookte echt geen hele pakjes per dag, maar wel genoeg om zo'n mooi leventje bijna te verpesten. Vanaf dag 1 dat ze geboren was is er nooit meer in haar bijzijn gerookt zo erg vond ik het.

Ik weet dat het moeilijk is om te stoppen, heus ik heb het ook tijdens mijn zwangerschap geprobeerd, maar ik heb het op een harde mannier moeten ondervinden...helaas.

Groetjes Patricia

Reactie voor op de website?

88.23. Roken vies

Hoi allemaal,

Ik vind roken vies!!!!!! Maar stom genoeg heb ik het zelf ook een klein tijdje gedaan. Ik heb een tip voor alle mensen: Begin nooit aan de sigaretten, want je komt er niet erg makkelijk van af!!!!!!

groetjes, Rachelle (12 jaar)

Reactie voor op de website?

88.24. Ja, ook ik rookte........

Beste Margareth,

Allereerst van harte met je zwangerschap. Ook ik heb tijdens mijn zwangerschap gerookt. Ik heb me hier heel vaak schuldig over gevoeld, maar was toch niet sterk genoeg om te stoppen. Mijn zoontje, een echte kanjer van anderhalf jaar oud, is kerngezond geboren en woog maar liefst 9 pond en was 54 cm lang. Ik hoop je hiermee een beetje van je schuldgevoel af te kunnen helpen want ik weet zelf hoe je daaronder kunt lijden.

Nog een hele fijne zwangerschap toegewenst.

O ja, mijn man en ik hebben wel meteen besloten toen onze zoon geboren was om niet bij hem in de buurt te roken en dat doen we nog steeds niet.

Groetjes Marjan

Reactie voor op de website?

88.25. Excuses voor roken???

Ik wist niet dat er vrouwen zijn die roken tijdens de zwangerschap, en daarna bij de kinderen excuses verzinnen om het maar goed te praten. Roken is voor een ander behalve erg ongezond gewoon ook heel vies. Kinderen stinken naar de rook wanneer hun ouder(s) roken. Het kan toch niet zo zijn dat je de gezondheid van je kind in gevaar gaat brengen. Jammer. En heel erg als je dan toch merkt dat iedereen toch gelijk had over de gezondheid van je kindje. Er zijn zoveel boeken, tijdschriften. Lees!

Ellen

Reactie voor op de website?

88.26. Informatie roken vroeger en nu

Iedereen weet nu dat roken slecht is voor niet alleen het ongeboren kind maar ook voor de mens in het algemeen. Vroeger zo'n 17 jaar geleden toen ik zwanger was van mijn oudste dochter was er nog niet veel bekend over roken en zwangerschap. Men raadde het af maar veel informatie hadden ze niet. Toen ik van mijn vierde kindje zwanger was zo'n 3 jaar terug stonden bladen er vol van. Werd je goed geïnformeerd over wat de consequenties waren met roken tijdens de zwangerschap. Dan is de keus toch makkelijk gemaakt?

Groetjes, Marjan

Reactie voor op de website?

88.27. Roken tijdens de zwangerschap

Hoi allemaal,

Allereerst wil ik even zeggen dat ik ook weet dat roken tijdens de zwangerschap heel slecht is. Ondanks dat, kon ik tijdens mijn drie zwangerschappen niet stoppen. Mijn huisarts vroeg aan me of ik kon stoppen en toen ik zei dat dat heel moeilijk zou zijn, gaf ze toe dat een gestresste moeder ook niet echt positief is voor de baby.

Natuurlijk heb ik zo min mogelijk gerookt. Vóór de zwangerschappen rookte ik één pakje per dag. Dat aantal werd drastisch omlaag gebracht. Je hoort inderdaad veel verhalen over vroeggeboortes en te lage geboortegewichten bij rokende moeders. Bij mij is het tegenovergestelde waar.

Bij alle drie de zwangerschappen was ik 2 weken "overtijd". Ik heb twee dochters en sinds kort een zoontje. Zij wogen respectievelijk: 4170g, 4800g en 4740g. De middelste was dan nog 58cm!!!! Niks kleine babytjes dus. Ze zijn alle drie kerngezond. Wel moet ik er bij zeggen dat er in huis niet gerookt mag worden. Alleen de bijkeuken en de tuin zijn daarvoor aangewezen.

Even ter verduidelijking: Ik ben niet VOOR roken tijdens de zwangerschap, maar ik word zo moe dat iedereen een roker, al dan niet tijdens de zwangerschap, als crimineel ziet. 20 jaar geleden rookte het grootste gedeelte van de wereldbevolking, en toen werd er toch ook niet moeilijk over gedaan. Je kan in alles overdrijven.

Groetjes, Kristel

Reactie voor op de website?

88.28. Stoppen met roken

Mocht je willen stoppen met roken, misschien helpt dan dit boek!

Stoppen met roken
Stoppen met roken
Allen Carr

Reactie voor op de website?

88.29. Eindelijk gestopt

Ook ik rookte tijdens mijn zwangerschap, het was niet veel, max. 3 sigaretten per dag. Maar 18, 16 en 14 jaar geleden werd nog niet zo beladen tegen roken aan gekeken. Onze kinderen waren goed op gewicht en hebben ook geen andere klachten.

Maar nu ze ouder zijn, hebben zij een hekel aan het roken in huis, en zijn we eindelijk, mijn man na 4 jaar roken en ik na 25 jaar roken, gestopt. Het valt niet altijd mee, maar we houden nu vol, en we voelen ons er goed bij. En nu merk ik pas hoe vies ik altijd gestonken heb toen ik nog rookte!!

Anne

Reactie voor op de website?

88.30. Roken ook tijdens zwangerschap

Hallo,

Ik ben ook een moeder die rookt, voel me daar ook best schuldig over maar kan het gewoon niet voor elkaar boksen om te stoppen. Wil wel even vertellen dat als er bij ons een kleine geboren is er in huis niet gerookt wordt, alleen buiten, ik zelf dus ook. Inmiddels ben ik zwanger van nummertje 7 en al mijn kinderen waren niet lichter dan 3500 gram en de zwaarste was 4120 gram. Dus om nu te zeggen dat de kinderen lichter zijn, bij mij in ieder geval niet.

Ik heb ook al diverse keren contact met de huisarts gehad, ook zij is absoluut geen voorstander van het roken, maar vindt ook dat een gestresste moeder niet goed is.

Ik probeer zo min mogelijk te roken en zo veel mogelijk buiten. En wie weet lukt het me dadelijk wel als de kleine er is. We gaan dan de winter weer in, dus binnen niet en buiten is het dan koud.

groetjes Margreet

Reactie voor op de website?

88.31. Roken tijdens en na de zwangerschap

Dat roken niet goed is, is wel duidelijk. Op alle pakjes staat het in rouwletters te lezen (ook over meeroken en roken tijdens de zwangerschap). Mijn ouders rookten veel. Samen werden per dag 4 pakjes gerookt. Ook in de auto. Ik stonk. Werd daarmee gepest en niet zo'n beetje ook. Als hier een kind komt spelen waar de ouders van roken en herinner ik me weer hoe dat was. Vies.

En dat is dan alleen nog maar de buitenkant. Hoe zien de longetjes van de kinderen eruit?

Nee, roken doe je alleen jezelf aan, een ander laat je daarbuiten.

Elisbeth

Reactie voor op de website?

88.32. Ik heb ook doorgerookt

Hoi Nicolette,

Ook heb ik gerookt tijdens mijn zwangerschappen en zit nu ook met de vraag waar jij eigenlijk mee zit

Ik heb een dochter van 8 jaar die heeft hechtingsstoornis woog bij de geboorte 7 pond. Ik heb een dochter van 3 jaar woog bij de geboorte 8.5 pond, en heb 2 zoons van 2 jaar; de eerste woog 5 pond en de tweede 6 pond.

Ik merk dat mijn kinderen wel erg druk zijn vooral die ene van mijn tweeling. Hij is vrij druk en ook wel agressief. Hhij slaat en bijt om het minste geringste, en luistert ook heel erg slecht. Mijn andere mannetje daarentegen is wel vrij rustig. En mijn dochter van 3 is wel druk maar is nog mee te leven.

Nu vraag ik me dus ook af of het gewoon karakter is of dat het eventueel door het roken tijdens de zwangerschap komt. Want ik vind het wel heel toevallig dat ik zulke drukke kinderen heb. Zijn wel schatten hoor, maar soms maak ik me zorgen vanwege gedragsproblemen.

Wie herkent dit nog meer, en heeft er ook weleens aan gedacht of roken er iets mee te maken kan hebben?

groetjes van Shirley

Reactie voor op de website?

88.33. Roken in huis

Ik heb jaren gerookt, echter nooit in huis, ook niet als de kinderen slapen want de gevolgen van rook blijven drie dagen hangen. Ik vind ook dat ik het niet kan maken om in huis te roken waar de kinderen bij zijn, het is absoluut smerig voor de kinderen. Ik vind het prima als ouders roken maar neem dan wel de verantwoordelijkheid en durf te zien hoe smerig het is, lik voor de gein maar eens een asbak uit.

Steffan

Reactie voor op de website?

88.34. Ook ik rook

Hallo rokers en niet-rokers,

Ook ik heb gerookt tijdens mijn zwangerschap en rook nog steeds. Omdat ik mij zo schaamde zei ik tegen iedereen dat ik gestopt was (alleen mijn man wist ervan).

Onze dochter is gezond ter wereld gekomen en aan de placenta was niet te zien dat ik gerookt heb, ook haar geboorte gewicht was goed. Nu roken mijn man en ik nooit in de omgeving van onze dochter, we staan altijd buiten en hebben meerdere pogingen gedaan om te stoppen. Helaas nog zonder succes.. ik kan eerlijk zeggen dat ik een junk ben en dat ik het afkicken ontzettend moeilijk vind.

Ik wil echt ontzettend graag stoppen, op de eerste plaats voor mijn dochter en omdat ik heel graag een tweede zou willen en niet meer wil roken tijdens de zwangerschap. Ook al is mijn dochter gezond en heeft zij hier niks aan overgehouden, ik geloof niet dat roken tijdens en na de zwangerschap goed is voor de baby.

Bij deze ga ik weer proberen te stoppen met roken en hoop met heel mijn hart dat ik deze keer sterk genoeg zal zijn.

Alle anderen...SUCCES!!

Reneé

Reactie voor op de website?

88.35. Geen reactie?

Lees je eigen bijdrage maar eens door, ik vind het niet raar dat ze niet meer heeft gereageerd. Met zo'n moralistisch en veroordelend praatje kan niemand iets. Wat had je zelf gedacht voor reactie te krijgen? Wat is het nieuwe of leuke dat je aan haar meldt? Veronderstellingen en veroordelingen, daar heeft niemand wat aan.

Linda

Reactie voor op de website?

88.36. Hulp bij stoppen met roken

Hallo,

Als je wilt stoppen met roken en het niet alleen wilt/kunt doen, vind je misschien wel hulp op www.rookloos.nl (met chatroom en triviant voor de afleiding!). Ben zelf nu twee weken gestopt en het gaat ontzettend goed!

Hanneke

14.01.05

Reactie voor op de website?

88.37. Ook gerookt tijdens zwagerschap

Ik wilde ff reageren op Margareth 59.8. Ik heb tijdens mijn zwangerschap ook gerookt {ong.5 sig. p/d}. Ik heb nu een gezonde 2ling die na 39w + 3d geboren zijn. Ze waren op goed gewicht {2710 + 2560}. Ik heb er van de artsen geen comentaar op gehad alhoewel ze wel altijd een beetje afkeurend keken als het werd gevraagd.

Mijn meiden zijn nu 7 maanden ik rook niet waar ze bij zijn maar we gaan wel gewoon naar verjaardagen, uit eten enz. Ik wens je nog een goede zwangerschap.

groetjes Renate

Reactie voor op de website?

88.38. Reactie aan alle zwangere rooksters

Hallo,

Vol afschuw en verbazing heb ik het een na het andere stukje gelezen over moeders die rookten tijdens de zwangerschap. Er bestaat naar mijn mening geen enkel excuus dat roken tijdens de zwangerschap rechtvaardigt. Ook geen hoog geboortegewicht. Dat weet je toch pas achteraf? En dan heb je de risico's al genomen. Er zijn nog veel meer schadelijke gevolgen voor een baby dan alleen een laag geboortegewicht. Kennelijk hebben jullie oogkleppen op, want via de media en babytijdschriften komt dit jullie wereld echt wel binnen!

Ik begrijp best dat stoppen met roken moeilijk is, maar stop ermee VOORDAT je zwanger wilt worden. Als je dit "offer" niet kunt opbrengen voor je eigen kind, begin er dan maar niet aan.

Als je kind ziek is of een afwijking heeft waar je niets aan kunt doen, is heel erg. Maar als je het had kunnen voorkomen door te stoppen met roken.... hoe kun je jezelf nog aankijken in de spiegel? Het klinkt misschien hard, maar ik hoop dat jullie hierdoor wakker geschud worden, want ik heb al genoeg stukjes gelezen waarin jullie elkaar de hand boven het hoofd houden en smoezen aandragen waarom een (beetje) roken niet erg is.

Wordt wakker en STOP!

Juliette

Reactie voor op de website?

88.39. Roken

Ik zelf heb tijdens mijn 2 zwangerschappen gewoon door gerookt. Ik heb 2 zoontjes. De oudste is 16 maanden, woog 3580gr en was 51cm. De jongste is 4 maanden, 3350gr en 51 cm. De oudste werd geboren met kanker nm een neuroblastoom, hij en de jongste hebben trouwens ook allebei astma en voedselallergien. Als ik het over moest doen, zou ik niet roken tijdens de zwangerschap. Ga eens een kijkje nemen op de kinder-oncologie afdeling!

Tanja

Reactie voor op de website?

88.40. Roken of doordraaien?

Ik wilde even reageren op juliette.

Ook ik heb gerookt tijdens mijn zwangerschap en je zult het misschien niet geloven maar op aanraden van mijn eigen huisarts en begeleidend psycholoog. Ik was netjes gestopt voor mijn zwangerschap en alles leek o.k., tot op het moment dat mijn hormonen de overhand namen. Op bepaalde momenten draaide ik volledig door en het enige wat mij tot bedaren kon brengen was een sigaret.

Ik vond dit afschuwelijk en ben in gesprek gegaan met mijn huisarts. Hij adviseerde in eerste instantie therapie. Maar ook dit mocht niet baten op zo een korte termijn en een combi met antidepressiva wilde ik niet,dit werd ook afgeraden.

In het gesprek dat daarop volgde met beide personen werd letterlijk gezegd: "Wat wil je nu? Het behang van de muren krabben en totaal doordraaien? Denk je dat je kindje daar geen last van heeft? Of 5 sigaretten per dag?"

Dus zo zie je maar dat niet alle redenen smoesjes zijn! Mijn zoontje is inderdaad met een te licht gewicht geboren en daar werd ik weer depressief van want ik voelde mij ontzettend schuldig! Maar bij het aanzien van dit mooie wezentje besloot ik direct nooit in zijn bijzijn te roken en dat doe ik na 5 jaar nog steeds niet.

Al die tijd hebben de hormonen doorgespeeld in mijn lichaam en ondertussen ben ik met behulp van antidepressiva een beetje opgeknapt, maar roken doe ik nog steeds om een beetje een leuk leven te hebben als ieder ander en dit is geen smoesje!

Joan

Reactie voor op de website?

88.41. Moraalridders

Ik heb me doodgeirriteerd aan al die moraalridders vooral aan Jolanda. Het is echt waar, de exrokers zijn het ergst. Laten we het hier op houden, verbeter de wereld begin bij jezelf. Dit is voor al die mensen die zo goed weten hoe een ander moet leven. Als je roken voor een kind zo erg vindt geef het dan ook geen chips, patat en al die andere dingen, want die zijn ook kankerverwekkend. De mensen die gerookt hebben zullen zelf ook wel weten dat het niet het beste is wat je voor je kind kunt doen maar die zitten echt niet op de preken van andere "perfecte" mensen te wachten. Dus mensen steek eerst de hand in eigen boezem.

Natasja

Reactie voor op de website?

88.42. Roken is gewoon slecht tijdens een zwangerschap!

Roken is gewoon slecht tijdens een zwangerschap. Ik heb zelf een zoontje van 7 maanden en heb ook tijdens de zwangerschap gerookt. Ondanks dat vind ik niet dat daar een excuus voor is! Zoals bijv de stress die je zou krijgen als je gaat stoppen tijdens de zwangerschap. Wat dacht je van de stress die je krijgt door de verslaving! Zo van: eten is op ik moet zo snel mogelijk een sigaret, of dat je ergens buiten staat en niet daar wilt roken om wat voor een reden dan ook... stressen stressen stressen!

Nee dan moet je pakje op zijn en je niet in de mogelijkheid zijn om een nieuwe te kunnen halen! En wat denken jullie van de schuldgevoelens en de zorgen om je baby'tje dat nog helemaal schoon en rein in je buik probeert te groeien?! Nou ik kan je zeggen dat wel roken net zoveel weliswaar anduere stress met zich mee brengt als stoppen! Misschien dat wanneer iemand dit leest het een extra besef en steun is om te kunnen stoppen!

Mijn zoontje zat twee en een halve week te lang en moest uit eindelijk gehaald worden want had het blijkbaar naar zijn zin! Ahaha..... en was acht pond bij de geboorte en een super makkelijke baby! Hij sliep al door toen hij 3 weken was en lacht werkelijkwaar de hele dag, hij is erg vlot en nog steeds is hij een grote baby, de laatste keer consultatiebureau is 4 weken geleden toen was hij 10kilo en 71cm lang! Gelukkig dus helemaal gezond, maar tjeetje wat heb ik me een zorgen gemaakt zeg, maar wel gedaan! Een zwakkeling ben ik en daardoor vind en vond ik dat het nergens anders aan ligt en er geen excus voor is. Ik heb maar mazzel gehad dat het zo goed is afgelopen! Dus, dames, het kan ook zeker goed gaan maar geen excuses. Proberen is het altijd waard! Stress heb je toch, good

Gina

Reactie voor op de website?

88.43. Gestopt met roken en toch laag gewicht

Ik heb 10 jaar gerookt, ik ben definitief gestopt met roken in maart, en werd zwanger in september. Mijn 1e kind werd geboren met een gewicht van 2605 gram bij een zwangerschap van bijna 42 weken. Te zwak om een gewone bevalling te overleven, dus dmv een keizersnee. De oorzaak? De arts wist het ook niet; 'iets in de aanleg'. Wat ik me naar aanleiding van deze discussie nu dus afvraag, is hoe lang van tevoren moet je gestopt zijn met roken willen de negatieve effecten weg zijn? Oja, mijn 2e kind, bijna 3 jaar later woog 3870 gram!

Sofie

Reactie voor op de website?

88.44. Dacht dat ik kon stoppen....

Hoi allemaal, tot in tegendeel van velen van jullie ben ik nog niet zwanger maar bezig met ivf. Tijdens de follikel groei wou ik al stoppen. ik kon het niet en zat te janken op de bank. Bij de eerste follikel meting had ik 8 eitjes en waren klein. Ben toen weer begonnen (6pd). Een paar dagen later waren ze goed en kreeg een punctie. Ging er niet vanuit dat de eitjes veelcellig waren (ivm roken), maar tijdens de terugplaatsing nu 3 dagen geleden kreeg ik te horen dat het een mooie embryo was waar niet meer aan te zien was hoeveel cellig het was, want het was al compact (goed teken dus).

Weer proberen te stoppen met roken, helaas, rook nu weer zo'n 6 pd. Vind het echt heel zwak van mezelf, maar geestelijk kan ik het niet aan. Ook ivm dat je 14dagen in zenuwen zitten of er een innesteling komt of niet. Heb vaak gelezen dat roken ook een invloed heeft op de innesteling, maar ik kan gewoon niet van die rot dingen af blijven helaas.

Hopelijk als ik weet dat ik zwanger ben, dat ik er van af kan blijven. Maar op dit moment heb ik al stress genoeg.. Het zwanger worden lukt niet omdat ik een cyste heb van 6cm. Die hebben ze al eens weggehaald maar die komt steeds binnen 2 weken weer terug. En ik heb endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder) en heel veel verklevingen.

Dit is zo'n beetje mijn verhaal waarom ik niet kan stoppen. En over 12 dagen weten we meer of het gelukt is of niet.

groetjes Linda linda

Reactie voor op de website?

88.45. Roken en zwangerschap

Ik rookte al zo'n 15 jaar. Niet zo'n beetje, ik was een stevige roker. 's Avonds voor het naar bed gaan draaide ik het shaggie al voor de volgende morgen. Daar had ik de volgende morgen n.l. geen rust meer voor, zo verslaafd was ik. Ik rookte zo'n 35 shaggies per dag.

Ik was 30 jaar. Wilde m'n grote wens uit laten komen. Een groot gezin. Ik stopte. Vraag niet hoe.Ik werd overspannen. Alle emoties had ik vanaf m'n 15e in de sigaret gestopt. M'n hele jeugd zat er in. Ik moest in therapie. Heb alles verwerkt. Drie maanden dagbehandeling en een nazorg van zo'n jaar denk ik.

Het was niet makkelijk maar ben blij dat ik het gedaan heb én ... van de sigaret bleef ik af. Toen kwam het moment dat ik stopte met de pil. Wat wás ik blij.

Maar helaas, een zwangerschap bleef uit. We zijn 7 jaar "bezig" geweest mat alle methoden en behandelingen, echter zonder resultaat. Er liggen heel wat tranen in het huis waarvan wij dachten dat er veel kinderen zouden komen.

Het feit dat ik geen kinderen heb gekregen is nooit helemaal te verwerken. Zo'n 20% blijft altijd voelbaar. Als ik een zwangere vrouw zie roken heb ik daar erg veel moeite mee. Niet zo gek he?!

Loes

Reactie voor op de website?

88.46. Stop

Mijn advies is: Stop nou met roken en wacht tot je kids op de wereld zijn en ga dan verder. Want denk je zelf nou echt dat je tweeling er om heeft gevraagd van: ma geef me nou een sigaret, ik heb het nodig!? Misschien klinkt dit bot, maar ja dit is mijn advies.

Mimi

Reactie voor op de website?

88.47. Erg

Hallo,

Ik vind het niet meer dan normaal dat je stopt met roken als je aan kinderen begint. Je bent een grote egoïst als je wel blijft roken. Het is toch namelijk zo dat je je kind een gezond leven gunt, en jezelf ook zodat je kinderen langer een papa en mama hebben? Je had al veel eerder moeten stoppen, namelijk toen je zwanger was.

Doei Malu

Reactie voor op de website?

88.48. Zo moeilijk

Ten eerste wil ik zeggen dat iedereen die stopt tijdens de zwangerschap mijn waardering krijgt, want ik vind het sowieso ontzettend knap als je na een verslaving toch kunt stoppen.

Maar helaas kan ik het zelf niet en bij elke sigaret die ik opsteek voel ik me schuldig. Dus veroordeel niet te snel bij mensen die niet direct stoppen met roken zodra ze zwanger zijn. Ik geloof dat niemand zomaar doodleuk doorrookt en er van geniet. En ik weet hoe slecht het is en toch... Ik heb al veel stoppogingen gedaan maar dan pas realiseer je je hoe verslaafd je bent.

Ik wil graag genieten van mijn zwangerschap maar schaam me inderdaad dat ik rook en ben constant bezig met proberen niet te roken. Heel dubbel. Ik hoop ooit nog eens echt van die rotsigaretten af te komen

Eva

Reactie voor op de website?

88.49. Oordelen is makkelijk

Hallo allemaal,

ik ben Linda en heb nooit gerookt! Mijn ouders wel, en mijn moeder heeft copd en doet haar uiterste best om te stoppen. Maar ze mag geen nicotine pleisters, pillen enz omdat ze nog meerdere dingen mankeert. Dus stoppen zal heel zwaar voor haar zijn.

Ik heb wel heel veel respect voor haar en al die anderen die het toch proberen. Vooral aanstaande moeders. Maar ik ben de enige in onze familie die niet rookt en ik had dit jaar borstkanker. Dus zo zie je maar, niet alles hangt er van af. Het lijkt op dit moment wel een uitbanning van het roken. Daarna mogen we niet meer drinken en dan zeuren ze weer dat we vergrijzen. Iedereen in elk geval veel sterkte met het stoppen, maar vergeet niet te leven.

Linda

Reactie voor op de website?

88.50. Ja idd stom

Je kan wel zeggen dat je kinderen gezond ter wereld zijn gekomen, maar het is bewezen dat kinderen op latere leeftijd astma kunnen krijgen, doordat je gerookt heb tijdens de zwangerschap. Ook is het zo dat ze in je buik het moeilijk hebben als jij die sigaret rookt. Dus je bent niet alleen stom ook heel erg dom. Je moet voor je kind gewoon stoppen met roken, anders geef je ze niet de goeie start die ze verdienen.

Malu

Reactie voor op de website?

88.51. Schaamte

Hallo,

Ik heb 4 gezonde kinderen van 3, 2, 1 en 0, en heb ook doorgerookt. Ik heb ook nog 4 oudere stiefkinderen, waarvan er 2 zelf roken, en waarvan de moeder ook doorgerookt heeft in de zwangerschappen. Alle 8 kinderen zijn gezond,hebben geen astma of andere ziektes. Ik denk dat een groot gedeelte van ieders angst komt door de druk van buitenaf dat je slecht bent als je zwanger bent en dat het zo vreselijk slecht is voor je kinderen.

Darom schaam ik me ook altijd zo als iemand mij zwanger ziet roken, omdat ik weet hoe anderen erover denken. Ik geef geen excuus omdat ik rook, dat is mijn keuze, en ik geloof best dat het slecht is. Maar niet zo slecht als je overal hoort. Ik denk dat alles erop wordt geschoven in naam van de wetenschap, maar dat het flink overdreven wordt. En het is waar dat er zo nog legio dingen zijn die slecht zijn voor de gezondheid van je kind: auto's, vet eten, suiker, fabrieken, enz. Waarom wordt moeders zo'n groot schuldgevoel aangepraat?

Ik zal waarschijnlijk nooit stoppen, mijn man ook niet, we roken niet dichtbij de kinderen, maar m'n hele leven met een schuldgevoel zitten heb ik echt geen zin in.

Trudy

Reactie voor op de website?

88.52. Roken en zwangerschap

Wat mij toch iedere keer weer verbaasd is de creativiteit waarmee een rokende zwangere excuses verzint om het roken goed te praten. Roken tijdens de zwangerschap is heel erg slecht voor de gezondheid van het ongeboren kind. Bij elke trek die je neemt passeren alle schadelijke stoffen; nicotine, teer, zeer schadelijke koolmonodioxiden etc de placenta en komen zo in de bloedbaan van je ongeboren baby terecht. Deze schadelijke stoffen belemmeren de opname van zuurstof en voedingsstoffen en hebben zo dus een direct negatief effect op de groei en ontwikkeling van je baby.

Stoppen met roken geeft teveel stress? Wat een onzin. Stel jezelf eens hardop de volgende vraag: Wat is de toegevoegde waarde aan mijn leven van deze sigaret? Behalve dan dat het mijn levensduur significant verkort.

Van stoppen met roken is nog nooit iemand doodgegaan!!!

Eveline

Reactie voor op de website?

88.53. Re: roken

Iedereen weet dat roken slecht is. Zeker ook op langer termijn. Welk excuus je ook gebruikt om toch te blijven doorroken, het is altijd een zwak excuus. Als je jezelf niet eens wilt opofferen om 9 maanden niet te roken wegens je weerloos kindje in je buik, dan zal er nog wel meer te wensen overlaten. Oordelend? Jazeker! En ik schaam me er niets voor.

Als rookwaar vanaf vandaag niet meer op de wereld bestond zou iedereen moeten stoppen omdat het niet meer verkrijgbaar zou zijn. Niet kunnen of niet willen is een groot verschil.

Oh ja, ben zelf een half roker. Ik rook van juli tot januari en dan weer een half jaartje niet. Gewoon een bewuste keuze. En nee, het kost me totaal geen moeite. Tussen de oren daar geloof ik niet in. Het zit tussen je vingers!

Mirjam

Reactie voor op de website?

88.54. Ik rook ook

hoi hoi,

ik heb ook gerookt tijdens mijn 2 zwangerschappen Mijn 1e zoontje was met de geboorte 3750 gr en 53 cm lang en is met 41,4 wk geboren. Aan de placenta was niets tezien, alles ok. En mijn 2ling heb ik 39 w+1 dag uitgelopen. Ons 1e meisje woog met de geboorte 3240gr en was 47cm lang, ons 2e meisje was wat lichter met 2280 gr en 46cm lang. Ook bij hen konden ze niets zien aan de placenta. En mijn kinderen zijn alledrie kerngezond en hebben dus weinig gemerkt ervan.

Ik wil niet zeggen dat het goed is om te roken, maar ieder zijn mening. Ik wens jullie veel geluk allemaal.

liefs, Anna moeder van 3 pracht wondertjes

Reactie voor op de website?

88.55. Roken ieders eigen keus

Hallo,

ik ben onverwacht zwanger geraakt en heb dus de eerste maanden van mijn zwangerschap gewoon door gerookt. Omdat ik niet wist dat ik zwanger was. Toen ik het een maal wist heb ik geprobeerd te stoppen met roken. Maar door de omstandigheden (ik woonde nog thuis en we hadden dus helemaal niks) had ik veel last van stress. En roken hielp mij te ontspannen. Ik heb wel flink geminderd maar kon toch niet helemaal stoppen. Alles is goed gekomen en ik heb nu een gezonde prachtige zoon.

Ze zeggen dat stress slecht is voor je kind. En het roken hielp mij die stress van me af te zetten. Ik wil niet zeggen dat roken niet slecht is en als ik weer zwanger ben zal ik ook weer proberen te stoppen. Maar als je zelf nooit gerookt hebt kun je niet weten hoe moeilijk het kan zijn om te stoppen.

Ik vind het moet je eigen keus zijn. Er zijn veel dingen slecht tijdens je zwangerschap zoals bijvoorbeeld cafeine. En er zijn ook mensen die veel koffie drinken tijdens de zangerschap. Wat ik bedoel te zeggen is dat het je eigen keuze moet zijn.

liefs Sytske

Reactie voor op de website?

88.56. Reactie Sytske

Je geeft het zelf al aan Sytske, dat roken je eigen keus moet zijn. Maar je kindje heeft geen keus, die moest verplicht meeroken. En weet jij wat de gevolgen zijn voor langere termijn? Nee, blijkbaar niet. Roken beïnvloedt je denkvermogen.

Reactie voor op de website?

88.57. Roken eigen keus?

Dus als jij wilt roken is dat je eigen keus. Dat is een dooddoener, maar vraag niet teveel sympathie voor je beslissing. Want heeft je kind ervoor gekozen om geboren te worden uit een rokende moeder? Heeft je kind gekozen om te groeien in je buik met al die risico's die roken tijdens zwangerschap met zich meebrengt?

Stoppen met roken zit tussen de oren. Fysiek ben je er in een aantal dagen vanaf. Je hebt echter gewoon wilskracht nodig om er af te blijven.

Ik heb geen sympathie voor vrouwen die roken en drinken tijdens zwangerschap. Ook niet voor hen die blijven roken na de zwangerschaop trouwens. Een kind heeft ook recht op een rookvrije omgeving. Roken en kids is een absolute NEE.

Pientje

Reactie voor op de website?

88.58. Roken ach.....

Ook ik heb beide zwangerschappen gerookt, nu willen we een derde en ik zal ook deze zwangerschap roken. Mijn kinderen zijn supergezond, slim en erg lief! Beide keren zag de placenta er goed uit. Ik denk dat een gezond lichaam het wel aankan, zelfs als je rookt. Heb je de pech dat je lichaam minder gezond in elkaar steekt dan kan roken een extra factor zijn. Bovenal vind ik al die werkende carriere vrouwen en die gezondheidsfreaks en andere afwijkende types net zo min geschikt om kinderen te hebben als rokende moeders. Iedere gek zijn gebrek, nietwaar?

Bij ons is het altijd gezellig en ja, daar horen een sigaretje, een wijntje en lekker eten bij! Daar genieten onze kinderen ook van hoor, in je eentje aan de lego en daarna eeuwig kindertijd kijken omdat je moeder biologische broccoli staat te maken lijkt me ook niks. Ik realiseer me dat dit nogal ongenuanceerd is maar dat past wel mooi in de lijn van praten van die anti rokers hier...

groeten Monica

Reactie voor op de website?

88.59. Ik rook ook... stom!

Hallo, Ik ben nu zwanger van mijn 2 de kind en rook ook. Voel me elke keer schuldig als ik er eentje opsteek, maar kan het gewoon niet laten. Ben van marlboro overgestapt naar kent (wit). Bij mijn eerste was het zo makkelijk om er van af te blijven, dit kwam omdat ik me zo misselijk voelde en bij deze zwangerschap ben ik geen enkele dag misselijk geweest .

Nadiya

Reactie voor op de website?

88.60. Met open mond..

Met open mond lees ik hier over rokende zwangere vrouwen. Echt, ik wist niet dat die nog bestonden. Je speelt Russische Roulette met je ongeboren baby. Het kan goed gaan, zeker. Slechts bepaalde momenten tijdens de zwangerschap worden de hersentjes van je kind gemaakt. Als je op die momenten schadelijke stoffen tot je neemt, kan je kind een hersenbeschadiging oplopen. Ik had het mezelf nooit vergeven als mijn kind iets overkwam omdat ik zo nodig genotsmiddelen wilde gebruiken tijdens de zwangerschap. Ieder moet zelf weten of hij rookt of drinkt (ik ben geen anti-roker) maar tijdens je zwangerschap?? Niet te geloven! Je kindje heeft geen keus.

Het is niet voor niets dat alle mensen die ervoor geleerd hebben roken en drinken afraden tijdens de zwangerschap. Vraag maar aan je verloskundige, je huisarts, de gyneacoloog en alle anderen die het beste voor hebben met je kindje.

Pauline

Reactie voor op de website?

88.61. Met open mond.. deel 2

@Monica, ik las je stukje nog een keer over en moet concluderen dat jij je kinderen ds voor je eigen wetenschappelijke onderzoek hebt gebruikt. Beide keren bleek de placenta goed te zijn, dus nu durf je het bij de derde ook wel aan?! Jij hebt dus straks ook geen bezwaren als je kinderen rokend en drinkend thuis komen, da's alleen maar gezellig?!

Wat doe je als een van je kids later toch astma ontwikkelt, of roken jullie niet binnen?

Pauline

Reactie voor op de website?

88.62. Roken en drinken als je zwanger bent.

Reactie op Reactie Sytske

We hebben het hier over roken en drinken tijdens de zwangerschap. Maar heb je wel eens van FAS gehoord ? Het Foetaal Alcohol Syndroom. Wanneer je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, en dat hoeft echt niet veel te zijn, kan je kind ernstig gehandicapt worden. Kijk hier maar eens voor meer informatie. www.fasstichting.nl/

Johanna

Reactie voor op de website?

88.63. Roken tijdens de zwangerschap

Hallo,

Ik lees over roken tijdens de zwangerschap alleen maar verhalen van moeders die niet hebben gerookt tijdens de zwangerschap en die tegen zijn. Perfect. Ook verhalen van moeders die juist wel hebben gerookt tijdens de zwangerschap, en waarbij de kinderen kerngezond zijn. Waar zijn de verhalen van de moeders die hebben gerookt en een "niet gezond" kind hebben gekregen.

Zijn die er niet, of durven ze hun verhaal niet te vertellen. Kan ik me ook best voorstellen hoor. Je zou je toch doodschamen en vooral eeuwig schuldig voelen als je gerookt hebt en je kind is (daardoor)niet gezond op de wereld gezet? Ik zou het risico niet nemen.

Je begrijpt het al ik ben een niet rokende moeder van 7 kinderen, gelukkig allemaal gezond. Mijn ouders rookten wel toen ik klein was. Ik heb dit altijd vreselijk gevonden, vergeet die smerige rooklucht, die in mijn ogen prikte nooit weer. Ik heb toen vaak aangegeven dat ik het afschuwelijk vond dat gerook, maar toen werd er niet naar me geluisterd. Wil je dat je kind aandoen? Nee toch. Maar ik weet, dat als je een stugge roker bent, je toch niet open staat voor welk argument dan ook. Bovendien, heb je je kinderen wel eens geroken. Sorry hoor, maar ik haal de kinderen, van wie de ouders thuis roken er precies uit. Ik vind ze stinken, ik denk meerderen met mijn.

Graag zou ik ook eens verhalen lezen van ouders die hebben gerookt tijdens de zwangerschap en waarbij het eens niet goed is gegaan, en hoe dat dan voelt. Misschien brengt dit de onnadenkende rokende zwangeren tot inzicht.

Groeten Petra

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Roken?

 1. Anti-roken
 2. Waarom geen reactie?
 3. Meeroken
 4. Ik rook niet!
 5. Ik rook wel
 6. Stom stom stom
 7. Misschien wel stom, maar..
 8. Ik rook wel
 9. Samen komen we er wel uit
 10. Eerlijk
 11. Ja ik rook ook
 12. Vragen altijd welkom
 13. Ik rook ook
 14. Ik rook, u ook?
 15. Roken tijdens zwangerschap
 16. Roken.....
 17. Roken tijdens voor na enz.
 18. ADHD door het roken?
 19. Roken en geboortegewicht
 20. ADHD door Roken?
 21. Roken?
 22. Roken en zwanger
 23. Roken vies
 24. Ja, ook ik rookte........
 25. Excuses voor roken???
 26. Informatie roken vroeger en nu
 27. Roken tijdens de zwangerschap
 28. Stoppen met roken
 29. Eindelijk gestopt
 30. Roken ook tijdens zwangerschap
 31. Roken tijdens en na de zwangerschap
 32. Ik heb ook doorgerookt
 33. Roken in huis
 34. Ook ik rook
 35. Geen reactie?
 36. Hulp bij stoppen met roken
 37. Ook gerookt tijdens zwagerschap
 38. Reactie aan alle zwangere rooksters
 39. Roken
 40. Roken of doordraaien?
 41. Moraalridders
 42. Roken is gewoon slecht tijdens een zwangerschap!
 43. Gestopt met roken en toch laag gewicht
 44. Dacht dat ik kon stoppen....
 45. Roken en zwangerschap
 46. Stop
 47. Erg
 48. Zo moeilijk
 49. Oordelen is makkelijk
 50. Ja idd stom
 51. Schaamte
 52. Roken en zwangerschap
 53. Re: roken
 54. Ik rook ook
 55. Roken ieders eigen keus
 56. Reactie Sytske
 57. Roken eigen keus?
 58. Roken ach.....
 59. Ik rook ook... stom!
 60. Met open mond..
 61. Met open mond.. deel 2
 62. Roken en drinken als je zwanger bent.
 63. Roken tijdens de zwangerschap

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.