Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

11. Jongen (6) licht slechthorend

Bij onze zoon is nadat er voor de 4e keer buisjes zijn geplaatst en hij bij de kno weer is getest uitgekomen dat hij licht slechthorend is. Wie heeft er ervaring met testen op deze leeftijd bij een audiologisch centrum? Heeft kind dan echt een gehoorapparaat of gehoor ondersteuning voor de tv en in de klas nodig. Zelf geeft hij wel aan dat hij het moeilijk vind in groep 3.

Lyda

Reactie voor op de website?

11.1. Reactie op licht slechthorend

Beste Lyda,

Ik ben als moeder zelf zwaar slechthorend. Werk zelf als reïntegratie- en jobcoach met dove en slechthorenden. Ik heb te maken met heel verschillende gradaties van slecht horen en constateer dat keer op keer iedereen de slechthorendheid onderschat. Zorg dat je goede begeleiding krijgt. Ga na of jouw zoon recht heeft op ambulante begeleiding voor school. Probeer met je zoon er achter te komen in welke situatie hij baat heeft bij een hoortoestel en wanneer het juist teveel geluiden geeft. Het audiologisch centrum moet jullie ook goed kunnen begeleiden en evt doorverwijzen.

Ik zou nog veel meer willen adviseren, maar weet te weinig van hem af. Wees in elk geval alert op signalen wanneer hij iets niet hoort en spring daarop in. Wil je meer weten, mail dan gerust nog eens.

Metvrgr. Marjan

Reactie voor op de website?

11.2. Voor Lyda

Hallo Lyda,

Volgens mij moet je je zoon toch eens laten testen bij een audiologisch centrum. Daar doen ze, indien nodig, uitgebreide testen waarbij hij piepjes moet herkennen en woorden moet nazeggen, misschien meten ze de gehoorzenuw door (merkt hij niets van, doen ze met een soort koptelefoon) en kijken ze hoe het is met het trommelvlies.En daarna bepalen ze pas of het dragen van een hoortoestel zinvol of nodig is. Het hangt af van de grootte van het gehoorverlies. Maar zoals ik het begrijp heeft je zoon last van wat ze geleidingsslechthorendheid noemen en dat komt dan door oorontstekingen enz. Het zou dus kunnen dat hij erover heen groeit en misschien op termijn minder last heeft van gehoorverlies, maar dat kunnen ze je bij een audiologisch centrum allemaal uitleggen.

Sterkte ermee. Yvonne

Reactie voor op de website?

11.3. Voor Marjan en Yvonne

Bedankt voor jullie reacties. Onze zoon heet al vanaf zijn geboorte problemen met zijn oren. Met 13 maanden zijn de neusamandelen al verwijderd en zijn oren doorgeprikt en alle rommel weggezogen.

Dat ging toen een tijd goed. Op de peuterklas kwam ik erachter dat hij toch wel wat achterliep met praten. Hij moest toen van de kno buisjes maar dat duurde 8 weken voor hij aan de beurt was bij ons streekziekenhuis. Na 8 weken bleek het nog eens acht weken te horen en ben toen naar een ander ziekenhuis gegaan het MCL in Leeuwarden. Een veel betere kno arts en kreeg toen al een verwijzing voor audiologisch centrum hij is daar toen getest en liep 10 maanden op achter in ontwikkeling. Met logopedie en buisjes was dat in een jaar weer ingehaald.

Toen hij 5 jaar was, heeft hij ook al 8 maanden kinderfysiotheraphie gehad omdat zijn fijne moteriek niet goed was. Nu naar de 4e keer buisjes is het gehoor dus nog niet goed. Vandaar dat de arts nu de gegevens weer naar het audiologisch centrum doorstuurd en zij nodigen je dan weer uit voor onderzoek. Bij de logopedie heeft hij veel oefeningen voor dyspractie gehad omdat hij maar met bepaalde letters moeilijkheden had. Ik neem aan dat de test nu in het audiologisch centrum anders is dan toen hij 3 jaar was immers hij kan nu zelf beter dingen aangeven. Maar kan niet op internet vinden hoe ze dan worden getest.

Lyda

Reactie voor op de website?

11.4. Slechthorend kind

Hallo Lyda,

Vervelend dat uw kind slechthorend is! Ik ben zelf 15 jaar, mijn hele leven zwaar slechthorend. Ik zou veel bespreken bij het audilogisch centrum (met degene die de pieptest afneemt) welk hoortoestel het best is voor uw kind.

Ook zou ik vooral de docenten goed informeren dat ze rekening moeten houden met het kind (als hij op regulier onderwijs gaat) dat ze bijvoorbeeld nooit op het bord moeten schrijven en praten tegelijk i.v.m. liplezen. Ik zit zelf wel op regulier onderwijs en gebruik solo apparatuur. Dit is een apparaat wat de docent omhangt en ikzelf nog een ontvanger aan mijn hoortoestellen vast heb zitten en dat er dan minder omgevinggeluiden zijn doordat je bijna alleen maar de docent hoort.

Over het audiologisch centrum het is voornamelijk piepjes luisteren, bij een klein kind moet hij bijvoorbeeld een puzzelstukje leggen bij elk piepje dat hij hoort, als hij wat ouder is moet hij een knopje indrukken. En verder woordjes nazeggen met/zonder toestel en dan kijken hoeveel het toestel helpt. Nou... Ik hoop dat je er wat aan hebt.. Je mag best nog vragen stellen hoor via de mail.

Iris

Reactie voor op de website?

11.5. Slechthorendheid en spraak-taal achterstand

hoi Lyda

mijn dochter is 2 en ik zit al 9 maanden met haar in onderzoeken om te zien wat er mis is. Ze wordt in juli 3, maar omdat er nog een zus boven zit en nog 1 broertje onder, vernam ik verschillen. Haar start was al heel erg beroerd, kleine baby, reflux, ziekenhuisopnames, kinderfysio en haar evenwicht is nu niet goed op 1 been. Ze heeft na een logopedisch onderzoek een zeer ernstige taal- en spraakachterstand en een licht tot matig gehoorverlies in de midden en lage tonen. Meestal zijn het de hoge tonen, vandaar dat de babygehoortest ook nu weer goed was. Omdat ze pittig is in de omgang is na 2 mislukte gehooronderzoeken in het ac besloten om haar onder narcose nog een gehooronderzoek af te nemen en 3 weken geleden 1 met koptelefoon. Ze werkte onvoorstelbaar goed mee. Haar taal- en spraakachterstand staat helemaal los van het gehoor, maar ze willen nu alles uit de kast halen om haar aan het praten te krijgen.

Ze praat heel veel chinees en de woorden die ze uitspreekt snap ik eigenlijk alleen maar. Ze is snel driftig en zeer gefrusteerd maar kan ontzettend goed spelen. Ze zet zo puzzels van 30-40 stukken in mekaar. De psychologische test was daarom ook goed!! De eerste keer dat ik over gehoorapparaten hoorde, dacht ik ook van o nee toch niet mijn dochter? Ze hoort alles, snapt alles doet alles wat ik van haar vraag, alleen als ze daar zelf zin in heeft.

Nu gaan we toch wat doen. Na 9 maanden onderzoeken is het tijd dat er wat gebeurd, actie.... ze krijgt volgende week gehoorapparaten, hoop dat dat wil, want ze heeft er een hekel aan haar kammen vind ze al een drama.... maar goed we zien wel. Ik denk maar zo, we zijn er voor gemaakt om dit te dragen. Er is niemand hier in dit dorp die dit heeft en daarvoor zijn wij uniek! Ik schaam me er niet voor en we zijn nu al zover in het traject, dat je alles wel wilt aanpakken om haar maar te helpen. Het consultatiebureau zei toendertijd doe haar maar op de peuter maar ik ben zooo blij dat ik zelf verder op onderzoek ben gegaan en zie wat er allemaal achterweg komt.

Ze gaat straks 2 ochtenden per week naar een speciale peuter voor kinderen met gehoorapparaan en anders naar esm, een peuter voor kinderen met ernstige taal en spraakachterstand. we hebben net intake gehad van de gezinsbegeleidign en ook krijgt ze wekelijkst logopedie. Mocht je meer info willen of je verhaal delen, laat maar een berichtje achter, ik wil ook heel erg graag in contact komen met ouders met hetzelfde of soortgelijks......

Margryt

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Jongen (6) licht slechthorend

  1. Reactie op licht slechthorend
  2. Voor Lyda
  3. Voor Marjan en Yvonne
  4. Slechthorend kind
  5. Slechthorendheid en spraak-taal achterstand
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.