Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

82. Hoe houd je kinderen bezig tijdens een lange autorit

We hebben vier kinderen en familie verspreid door het land wonen. Om hen te bezoeken zitten we bijna elk week-end wel een uur tot anderhalf uur met z'n allen in de auto. Deze reisduur is voor de kinderen wel te overzien, maar ik merk nu dat ze er elke keer meer tegen op zien, zo'n lange zit.

De zomervakantie willen we graag in Spanje doorbrengen, en mijn man wil er graag met de auto naar toe. In maart zijn we naar Oostenrijk gereden met de kinderen en dat was een zware kluif.

Hoe doen jullie dat? Welke dingen zijn leuk om te doen in de auto en waardoor kun je een autorit toch plezierig houden.

PS. Mijn man houdt van doortuffen.

Madelin

Reactie voor op de website?

82.1. Kijk eens bij..

Kijk eens naar de lijst met tips die Emily gaf.

Reactie voor op de website?

82.2. Lange autoritten

Hallo Madelin,

Ook wij moeten voor bezoekjes aan familie 3 kwartier enkele reis in de auto en dat gebeurt ook bijna ieder weekend. We houden onze 4 kinderen bezig met voorlezen, zingen, sprookjes en kinder CD's, voorwerpen tellen, ik zie ik zie wat jij niet ziet enzovoort. Maar met een uur tot anderhalf uur is het meestal wel ver genoeg hoor. Als we verder weg gaan doen we het rond de middag, dan vallen de jongsten wel in slaap en de oudsten zijn dan wel rustig. Ik moet er echter niet aan denken om er mee op vakantie te gaan waarbij we langer dan een halve dag moeten reizen. Oostenrijk zou bij wijze van uitzondering in een niet te warme periode bespreekbaar zijn maar verder zeker niet.

Gerrit Jan

Reactie voor op de website?

82.3. Waarom ieder weekend?

Hallo,

Ook onze kids vinden het niet leuk om zo lang in de auto te moeten zitten en daar houden wij dan ook rekening mee. We hebben een hele grote auto waar alle 5 kids een eigen ruime zitplaats hebben, dat scheelt natuurlijk al een heel stuk.

Maar ik vind het zo raar dat jullie (bijna) ieder weekend in de auto zitten om je familie te bezoeken, dat betekent dus dat de familie niet naar jullie toe komt. Vinden ze het te ver reizen? Ik zou sowieso niet ieder weekend met mijn kids op stap gaan als ze zo'n hekel hebben aan die lange ritten, is voor jezelf toch ook slopend? Voor wie doe je het dan?

Onze familie komt zo eens in de maand, en wij gaan eens per maand daar naar toe. Met de verjaardagen erbij zie je elkaar dan best regelmatig.

En wat de vakantie's betreft, wij hebben vakantie als we thuis aan het inpakken gaan en dat blijft zo totdat we thuis zijn en iedereen weer moet werken en naar school gaat. Dus niet doortuffen naar een verre bestemming, maar lekker de tijd nemen en overnachten als dit nodig is en stoppen wanneer iemand daar behoefte aan heeft. We stoppen dan ook altijd net zo lang totdat iedereen er genoeg van heeft en weer verder wil, dat kan een kwartier zijn maar ook anderhalf uur. Lekker luieren, iets eten iets drinken, lezen of wat dan ook, je hebt vakantie, weet je wel? We zeggen toch altijd "als onze kids het leuk hebben is onze vakantie al geslaagd?" Dat bereik je dus met een leuke rit voor iedereen en niet doorjagen omdat je zo nodig op de plaats van bestemming moet zijn. Doe je dat wel, dan heb je een paar dagen van je vakantie verpest en het duurt nog langer voor de stress weer verdwenen is. Erg jammer want we hebben onze vakantie zo hard nodig.

Wij hebben altijd onzettend fijne vakanties, geen gejaag, geen afmattende voorleestoestanden of liedjes zingen, geen gemopper of geruzie. Lekker vrolijk en uitgerust op de camping arriveren, een biertje op het terras, als we zin hebben de tenten opzetten en verder genieten. En wij gaan heus wel een eind rijden hoor, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije maar ook Luxemburg is erg mooi.

O ja, wij hebben ook de ervaring dat als je ze al snel snoep begint te geven, om ze rustig te houden, ze de hele weg blijven zeuren om snoep en dus ziek worden. Ik koop onderweg pas snoepjes, denken ze, en deel dan pas uit. Natuurlijk koop ik dit thuis want bij de tankstations is het veel te duur.

Succes met de ritten in de toekomst en hopenlijk wordt het beter, misschien heb je niet veel aan ons verhaal maar ik wilde toch even aangeven hoe wij dit doen.

Hilda

Reactie voor op de website?

82.4. Daarom ieder weekend

Bij ons is het vooral omdat beide opa's en oma's nog maar zelden bij ons komen vanwege mobiliteits beperkingen. Van de familie van Hanny heeft vrijwel niemand een auto. Aangezien we allebei uit een gezin van vijf kinderen komen en er vaak verjaardagen in de weekenden worden gevierd gaan wij dus regelmatig op familiebezoek in de weekenden. De frequentie wisselt nogal per maand. Ook de vrienden die wij hebben wonen in hetzelfde dorp met dezelfde reistijd. Uiteraard komen er ook mensen bij ons op visite. Dat we niet zo ver op vakantie willen ligt denk ik meer aan ons zelf, we hebben daar niet zo'n behoefte meer aan sinds we kinderen hebben.

Gerrit Jan

Reactie voor op de website?

82.5. Lang in de auto!!

Iedereen kent het wel, ben je op de hoek van de straat en daar beginnen ze al: Mam, zijn we er al?

Als wij op vakantie gaan (Spanje, Frankrijk of Italië) dan doe ik 2 van de grote zakken voor achter de voorstoelen en daar doe ik van alles in cassettebandjes met liedjes en verhalen, walkman, boekjes, kleurtjes, kleurboeken, enz. Soms een kleinigheidje. Verder heb ik voorin een tas met etenswaren, snoepjes en drinken en een koelbox met dingen.

Kortom bij ons zijn de vakantie nooit een probleem! Bij ons zijn het vaak de kortere ritten die een probleem zijn. Omdat je dan die zakken niet in de auto hebt en er niet altijd aan denkt om het een en ander mee te nemen.

Mylou

Reactie voor op de website?

82.6. Positief blijven

Lang autozitten, werkt inderdaad vervelend. Weet ik zelf nog van mijn kindertijd. Hier een paar tips.
 1. rij 's nachts. vertrek zo rond 2u 's ochtends, iedereen nog half in slaap en zo vermijd je stomme files die de rijduur verlengen en iedereen pist-off maken.
 2. hou ze bezig met;
  • mee te tellen hoeveel belgische auto's er zijn op de weg aan de hand van nummerplaten, het mogen ook franse en nederlandse zijn, maar dat is iets moeilijker (zelfde kleur)
  • aantal kerktorens tellen
  • liedjes zingen (van K3, de M-kids, whatever)
 3. neem gameboy mee en vraag ze het geluid af te zetten
 4. zet de radio op een muziekpost en halfzacht (rustige muziek=> verzacht zinnen en doet goed slapen)
 5. neem slappkussen mee, beter slapen in de auto
 6. strek af en toe de benen, of beloof koek op autosnelwegrestaurant
 7. doe meer ongewone toffe dingen, zodat ze autorijjden minder met saai gaan associeren
 8. beleef gewoon de tijd van je leven in de auto.
En veel geluk ermee, de groeten, Subke

Reactie voor op de website?

82.7. Laat de familie toch eens rijden

Hallo,

Even een tipje, waarom moeten jullie altijd elk weekend rijden? De kinderen willen ook eens een weekend gewoon thuis samen met de ouders zijn denk ik. Laat de familie toch eens naar jullie toekomen? Dan kunnen jullie in de buurt een kleiner uitstapje maken zoals een picknick, of speeltuin of wat dan ook.

Uit ervaring weet ik dat kinderen niet de hele week bv. naar school toe willen of zo en dan in het weekend niet hun energie kunnen kwijtraken omdat ze urenlang in de auto zitten.

Groetjes, A.

Reactie voor op de website?

82.8. Aan het lijntje houden

Hallo,

Een tip voor lange reizen (b.v. Frankrijk): Span een touw voor de achterbank (tegen het plafond). Daaraan hang je allerlei kleine speelgoedjes aan touwtjes, of een tasje met van alles erin. Dit doet het goed bij kleine kinderen. Als er iets op de grond valt dan hoef je maar aan het touwtje te trekken en voilà.

Groetjes Loes.

Reactie voor op de website?

82.9. Verkeersborden

Hoi, ik ben een 16jarig meisje dat heel veel bezig is met kinderen. Overlaats gingen we met een zus van mijn moeder op reis die 2 kinderen heeft van 5 en 8 jaar. 2dagen rijden en we waren bij de plaats van bestemming. Maar wat gedaan in de heenreis en de terugreis. 's Nachts sliepen ze wel. Ik las in een knutselboek dat je alle verkeersborden natekent en op een kartonnetje plaatst. Alle kaartjes gaan in een doosje dat altijd in de auto blijft staan. Bij lange ritten mag elk kind 3 of 5 kaartjes trekken en het kind dat de eerste 3 of 5 verkeersborden van op zijn kaartje op de weg heeft gezien is gewonnen. je kunt dit herhalen zoveel je wilt.

Groetjes, Tine

Reactie voor op de website?

82.10. Op vacantie met kinderen

Hallo,

Wij gingen vroeger ook op vacantie met kleine kinderen 2, 3 en 8 jaar We vertrokken altijd om een uur of 4 s'morgens de kinderen sliepen verder in de auto. Wij legden de hoofdkussens achterin, lieten ze kinderen de pyama's aanhouden. Als ze dan om een uur of 8 wakker werden hadden wij er al een stuk opzitten. Gingen dan met z'n allen ontbijten op een parkeerterein. Ik trok de kinderen hun kleren aan, ze konden even rennen en dan gingen we weer.

Ik had altijd hele kleine speeltjes bij me van de Wibra of zo. Als ze vervelend werden dan kregen ze zoiets en dan ging het weer een tijdje. Je stopt nog een paar keer om wat te eten op een parkeerterein, zodat ze nog even kunnen dollen. Toen ze wat ouder werden, hadden ze allemaal hun eigen cassette met oordopje en konden ze hun eigen muziek horen. Wij zorgen altijd dat we voldoelde pakjes drinken in de auto hadden. Een stuk goedkoper en ze konden gewoon onderweg drinken. De troep in de auto moet je voor lief nemen.

groetjes Joke

Reactie voor op de website?

82.11. Vakantie en kleine kinderen

Ook wij gaan ieder jaar op vakantie met onze kinderen (net 6 en 4.5 jaar oud). Ondanks het feit dat de jongste ADHD heeft zijn autoritten (ook naar Zuid-Frankrijk) nooit een probleem geweest. De oudste slaapt veel in de auto, de jongste is wakker. Mijn tip voor lange afstanden: geef allebei de kinderen een boodschappentas met nieuw speelgoed. Dit hoeft niet duur te zijn, bij de Action zijn potloden en kleurboeken goedkoop te verkrijgen. Iedere keer dat je stopt laat je de kinderen een nieuw cadeautje uitpakken. Aan het eind van de rit hebben ze zo diverse dingetjes waar ze de hele vakantie mee kunnen spelen. Echt vakantiespeelgoed dus. Neem naast die speelgoed ook de vertrouwde knuffel mee in de auto.

Daarnaast nemen we altijd een bal mee in de auto. De kinderen zitten 2 uur stil in hun autostoeltje en gordel en moeten daarna kunnen voetballen en bewegen.

Ook is het altijd handig om een plastic zak in de auto mee te nemen (voor het afval) en natte doekjes (snoetenpoetsers of zo).

Zeg altijd van te voren hoe lang je auto gaat rijden en wanneer je gaat stoppen. Laat bij iedere pauze de kinderen plassen, anders moeten ze onderweg net weer.

En het belangrijkste: maak geen probleem van autorijden. Zeg gewoon dat je gaat en maak je er niet druk over. Ga zeker niet in discussie met je kinderen over het autorijden. Beloon ze als het autorijden goed gaat en leg ze uit waarom je auto moet rijden (naar opa en oma, naar vrienden zonder auto).

Succes. Marens

Reactie voor op de website?

82.12. In de auto met kinderen

Bij kortere ritten nemen ze meestal iets te spelen mee. Bij langere auto ritten zetten we een kinder cd of dvd op.

Als we op vakantie gaan vullen ze zelf hun rugzakje met spulletjes waarmee ze onderweg kunnen spelen. Voor ieder maak ik een eigen snoepzakje en koop een klein cadeautje voor onderweg. Verder doet bij ons de dvd wonderen. Als we vertrekken gaat hij aan en om de twee uur stoppen we eventjes of langere tijd. Afgelopen zomer moesten we 1300km rijden dit hebben ze in 2 dagen gedaan. Lekker rustig, onderweg met de kinderen gevoetbald enz.

Rita

Reactie voor op de website?

82.13. Doen!

Ik heb daar een hele andere mening over. Je moet kinderen zo veel mogelijk bezig houden, want in sommige auto's zit je heel erg laag en daardoor kun je sneller misselijk worden. Dus je moet voor kinderen juist geen boekjes meenemen, want dan moeten ze naar beneden kijken en met lage auto's word je daar meteen misselijk van. Koop ze maar een mp3 of een discman, dan kunnen ze lekker muziek luisteren of je maakt zelf een spel bijvoorbeeld een praatspel, daar kunnen sommige kinderen zich ook heel erg snel mee vermaken.

Sharon

Reactie voor op de website?

82.14. DVD

Hey Iedereen,

Ik steek doorgaans de DVDwisselaar vol met leuke films en geloof me, de kids hoor je niet hoor.

Tim

Reactie voor op de website?

82.15. 's Nachts rijden!

Hoi,

Wij hebben een meisje van 4 jaar en een 2ling van 2 jaar, en zijn dit jaar naar Spanje geweest, 1450 km rijden (naar familie weetjewel). Wat zagen we daar tegenop, zo'n lange rit.

Maar we zijn vertrokken tegen het middagdutje van de kleintjes, en waren al 350 km verder toen we een eerste keer stopten. Avondpicknick en goed laten ravotten op de parking, pyama's aan en kinderstoelen platgelegd, gordijntjes toe tegen de nachtelijke autolichten, slaapknuffels gegeven, voor de oudste een bedje getoverd door de beenruimte op te vullen (ze zat dan wel niet ingesnoerd, maar kon wél slapen).

Wijzelf hebben afwisselend gereden/geslapen, autostrade door Frankrijk altijd maar rechtdoor, muziekje op, colaatje/redbulleke en hapje erbij en jawel: 's morgens waren de kindjes uitgeslapen, wij waren aangekomen op de bestemming, en zelf redelijk uitgerust. Geen gejengel, niet te warm (want geen airco in de auto), geen hele dag kindermuziek, geen gesmodder, geen onverwachte wc-stops. Voor ons het ideaal zolang de kindjes klein zijn!

Succes, onze vakantie zit erop, die van jullie kan nog beginnen, geniet ervan!

Ivo

Reactie voor op de website?

82.16. Speciale tips

Bij Reis Rubriek is een speciale pagina met Tips voor autoritten met kinderen.

Reactie voor op de website?

82.17. Dvd

Tip: koop een dvd voor op de achterbank met twee schermpjes. Ik ben helemaal niet van het tv kijken, maar wanneer we een rit langer dan een uur (of anderhalf) maken neem ik filmpjes mee. heerlijke rust op de achterbank. waardoor wij kunnen doorrijden. Onze 4 kinderen zijn nog klein, maar zelfs dan werkt het. assepoester, bob de bouwer, etc. Doordat de kinderen rustig zijn (geen geklier en gezeur), rij je ook een stuk veiliger en rustiger.

Reactie voor op de website?

82.18. Luisterboeken

Hallo,

Wij houden de kids vanaf het begin al zoet met luisterboeken. Dit zijn bekende of onbekende (voor de kids) verhalen uit boeken die worden voorgelezen. Je hebt ze op CD (bij de bibliotheek, maar wij hebben een radio aangeschaft met usb en dan kun je de verhalen (bv downloaden zoek op disney mp3) op de stick zetten. Ik heb ondertussen zo'n 100-tal disney verhalen gevonden.

DVD of Nintendo werkt bij die van ons niet omdat ze snel wagenziek worden, maar wanneer ze verdiept zijn in de verhalen hebben ze nergens last van. Vrienden van ons hebben een "goedkope €35?" 8gig Mp4 speler met zo'n schermpje gehaald. Zij hebben 3 kinderen in verschillende leeftijden en zo kan ieder kind zijn eigen muziek/verhaaltjes/filmpjes afspelen met een koptelefoon natuurlijk.

Daarnaast nemen we ook uitgebreid de tijd om op de (vakantie) bestemming te komen, dat is voor ons allen een stuk meer relaxed. 1400 km naar Kroatië in 3 ruime dagen met vertrek s'nachts en altijd een dag eerder of later dan de bekende zaterdag.

Rob

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoe houd je kinderen bezig tijdens een lange autorit

 1. Kijk eens bij..
 2. Lange autoritten
 3. Waarom ieder weekend?
 4. Daarom ieder weekend
 5. Lang in de auto!!
 6. Positief blijven
 7. Laat de familie toch eens rijden
 8. Aan het lijntje houden
 9. Verkeersborden
 10. Op vacantie met kinderen
 11. Vakantie en kleine kinderen
 12. In de auto met kinderen
 13. Doen!
 14. DVD
 15. \'s Nachts rijden!
 16. Speciale tips
 17. Dvd
 18. Luisterboeken

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.