Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

117. Mijn zoon weigert kontakt

Beste lezer,

Twee jaar geleden ben ik gescheiden en leef sindsdien samen met mijn nieuwe partner die zelf 2 meisjes heeft.

Mijn jongste zoontje van 4 mag van mijn ex enkel om de twee weken een weekend bij mij verblijven omdat zij het niet aankan te weten dat mijn zoontje ook met mijn partner in kontakt komt.

Mijn dochter van 11 heeft ervoor gekozen om een week bij mama en een week bij mij te verblijven. Het bevalt haar heel goed en er zijn geen noemenswaardige problemen.

Mijn oudste zoon die 14 is, kent mijn nieuwe partner niet eens en weigert om mij te bezoeken indien zij thuis is. Bovendien wenst hij zelfs niet dat als hij ergens met mij naartoe wil, dat mijn partner erbij is. Een reden voor dit alles kan hij niet opgeven.

Ik denk dat ik alle kontakt met hem zal verliezen. Een gesprek met een psycholoog met hem of zelfs samen met mijn ex wordt door hen beiden afgewezen. Ik denk dat ik hier tegenover machteloos sta. Wie heeft gelijkaardige ervaringen?

Bedankt,

Roger

Reactie voor op de website?

117.1. Neem het hem maar niet kwalijk

Beste Roger,

Ik kan me voorstellen dat het erge pijn doet als jouw zoon geen kontakt wil. Gelukkig ben ik niet gescheiden maar kan wel als kind van gescheiden ouders mijn ervaringen geven. Mijn ouders waren al lang gescheiden, maar ik weet dat ik op mijn 14e het heel moeilijk heb gehad, het is een leeftijd waarop je je vaak eenzaam voelt en van alles verandert. Je weet je met je eigen gevoelens geen raad. Wat had ik toen graag eens mijn vader voor mezelf gehad! Maar die was toen net hertrouwd, mijn zusje was net geboren en alle aandacht ging daarheen. Ik zei nooit iets maar steeds geconfronteerd te worden met in mijn ogen dat leuke gezinnetje en de ervaringen die ik in de jaren ervoor had gehad, maakte dat ik het er vreselijk moeilijk mee had. Ik had een hekel aan zijn nieuwe vrouw, maar liet het nooit merken, mijn zusje was heel lief, maar wat was ik jaloers als ik zag hoe mijn vader met haar omging terwijl ik me niet kon herinneren ooit op zijn schoot te hebben gezeten. Het zou heel goed zijn geweest als hij toen eens echt tijd voor mij en mijn broer had uitgetrokken, zonder zijn nieuwe gezin erbij. Wij voelden ons buitenstaanders en ook onze moeder had problemen met haar nieuwe partner, dus waar kan je dan nog heen?

Pas veel later is het kontakt met mijn vader beter geworden, toen hij weer was gescheiden en opeens voelde dat wij het enige waren wat hij nog over had. Toen kreeg hij echt aandacht voor ons. Nu neem ik hem niks meer kwalijk, uiteindelijk is het je vader en je houdt van hem. Maar als jouw zoon voorlopig alleen kontakt wil zonder je partner erbij denk ik dat dat de enige manier is om kontakt te houden. Neem het hem maar niet kwalijk, hij zal een hoop te verwerken hebben en dat is op die leeftijd niet makkelijk. Heel veel sterkte verder en ik hoop echt dat het goed komt.

vr. groeten, Antoinette

Reactie voor op de website?

117.2. Mijn zoon weigert kontakt

Ik snap je probleem, ik heb ook een samengesteld gezin. Maar wat voorop staat is je moederschap. Je moet je zoon niet je vriend laten accepteren als hij niet wil. Je had duidelijk naar alle partijen toe moeten zeggen als de kinderen deze relatie/man niet accepteren dan houd de relatie op. Je mag je kinderen niet in de steek laten voor je eigen geluk. Als de kinderen dan de deur uit zijn ben je zelf weer aan de beurt. Kinderen worden door een scheiding toch al door ouders gedwongen om een ander leven te gaan leiden dan dat ze zelf wilden.

Kies voor de band met je kind die is voor het leven en die met een partner niet dat zag je zelf maar weer door je scheiding. Ik denk dat je zoon zoekt naar de moeder die je eerst waarschijnlijk was waarin de kinderen altijd eerst kwamen en hij voelt het denk ik dat als veraad naar hem toe. Want de kinderen moeten je nu delen met een vreemde met wie ze niets hebben. Denk hier eens over, dit is mijn visie.

Greta

Reactie voor op de website?

117.3. Sterkte!

Beste Roger,

15 jaar geleden was ik in dezelfde situatie als jouw oudste zoon. (Nu is gelukkig alles goedgekomen en heb ik goed contact met beide ouders). Dit is wat ik denk: je ex kan het niet aanzien dat je een nieuwe relatie hebt. Zij kan enthousiaste verhalen van je kinderen over je nieuwe partner niet verdragen. Ze is kortom, zo jaloers als de pest. Je kinderen voelen dat aan (Je ex is nog alleen neem ik aan?) en zijn loyaal naar de "zieligste" kant, in dit geval de moeder. Goed omgaan met jouw nieuwe vriendin is verraad aan hun eigen moeder. Jouw zoon is dus de nieuwe man in huis, zijn zusje ontspringt de dans (waarom komt zij wel?) .

Tip? heb hoop en vertrouwen. Zeg NOOIT iets negatiefs over je ex. Onderhoud contact met je zoon en laat hem weten dat je hem neit kwijt wilt, dat je je zorgen maakt en dat je niet gaat kiezen tussen zoon en vriendin. Praat met je ex en probeer dit met haar op te lossen (liggen er daar nog dingen die uitgepraat moeten worden?) . Zie je zoon zonder je vriendin en houdt contact door sms e-mail e.d. Laat je niet opdelen en houdt een lange adem! (en luister niet naar Gerda!)

Veel succes en sterkte, Linda

Reactie voor op de website?

117.4. Heb heel veel geduld

nummer95: ik heb je stuk net gelezen en ik wil je even sterkte en moed wensen. Het enige advies dat ik jou kan geven is dat je heel veel geduld moet hebben.

Ik kom zelf uit een gebroken gezin waarbij mijn moeder mij ook van mijn vader weghield. Alhoewel ze dat natuurlijk ontkent. Ik ben uit eindelijk op zoek gegaan naar mijn vader. Ieder kind wil weten waar het vandaan komt en waarom hij nou van die irritante trekjes heeft, en van wie die dat dan ook weer heeft.

Hij zal vanzelf je opzoeken, daar ben ik van overtuigd. Het moet van zijn kant komen. En ik weet wel dat het voor een ouder heel moeilijk is om maar te wachten, want je wil in zijn leven betrokken blijven. Maar als je het gaat afdwingen, komt er alleen maar het tegenovergestelde van terecht. Dus houd moed, hij komt je heus wel opzoeken. Alleen wanneer hij er klaar voor is! Een scheiding en een nieuwe levenspartner van de ouder is/zijn hele grote gebeurtenissen voor pubers en die willen dat niet altijd even goed opvangen zoals de volwassenen kunnen doen.

Geef je zoon de tijd, stuur hem met belangrijke dagen in zijn leven een kaartje/brief zodat hij weet dat jij er wel bent voor hem, en dat je op zijn initiatief zal wachten.

met groeten Natasja

Reactie voor op de website?

117.5. Het is zijn keus

Het is zijn keus en daar kan U niet veel aan veranderen. U zult het maar moeten accepteren denk ik. Op aandringen gaat hij echt niet opeens wel naar U toe.

Bella

Reactie voor op de website?

117.6. Reactie: mijn zoon weigert contact

Het lijkt me een lastig pakket waar u in zit. Ik ben zeker niet van mening dat je niet je eigen geluk voor het contact met de kinderen mag stellen. Wat ik denk is dat uw ex uw zoon ook wel "bewerkt" zoals ik dat maar noem. U bent niet op de hoogte van de informatie die uw zoon van uw ex krijgt. Kinderen hebben wel de neiging om loyaal naar hun ouders te zijn, maar zijn zeer zeker ook zeer plooibaar/makkelijk te beinvloeden (ook op een negatieve manier helaas).

Zelf kan hij geen reden aangeven waarom zijn gedrag zo naar uw/uw huidige partner is. Dan is het lastig om het allemaal bespreekbaar te maken!

Eigenlijk zouden ze ouders moeten verplichten om het onbelangrijk te vinden wat ze zelf denken en voelen na een scheiding. Het gaat er immers niet om om wat de ene, of wat de andere vindt. Het gaat hier om de kinderen!

Zelf ben bezig met mijn ex om de bezoekregeling op papier te krijgen. Hij mag ze om het weekend zien en de helft van de vakanties. Alleen: hij weigert te tekenen! (ik weet zeker dat er legio vaders zijn die wensen dat dit hun wordt aangeboden)

Ook wil ik vertellen dat mijn ouders zelf gescheiden zijn (waarvan mijn moeder 2 keer) mijn vader maakte bij mij van jong af aan mijn moeder zwart. Op een gegeven moment ben ik dat gaan geloven (tja, als je het maar vaak genoeg hoort!) en heb ervoor gekozen bij hem te gaan wonen. Op een bepaalde leeftijd denk ik dat bijna ieder kind van de hele situatie enigsinds afstand kan nemen en er vanit een andere invalshoek naar kan kijken: wat wordt er gezegd, waarom, maar vooral ook: wat is er van waar en wat maakt het uit hoe de ene over de andere praat.

Uw zoon zit nu in een leeftijd waarin de meeste kinderen niet zo heel erg makkelijk zijn. Maar waarschijnlijk zal op een dag zijn nieuwsgierigheid naar u en uw situatie toch wel geprikkeld worden, waardoor ook hij alles van een andere invalshoek kan bekijken. Misschien helpt het contact van zijn broer/zus wel hieraan mee.

Verder snap ik niet dat een van uw kinderen niet van het bestaan van de andere partner af mag weten. Zijn jullie beiden niet een nieuwe weg ingeslagen jaren geleden? Dit kan je niet verbergen of willen ontlopen.

Ook kinderen moeten hun ouders een nieuwe start gunnen. Het zou wat zijn dat een kind bepaald hoe de toekomst van een ouder eruit zal zien wat dat aangaat.

Ik denk dat u gewoon verder moet gaan met wat u aan het doen bent. De kinderen zijn welkom, en laat ze dat weten. Wat voor keuze ze daarin maken, tja dat heeft u niet in de hand.

En ik denk dat wat therapie voor uw ex geen slecht idee zal zijn.

Ik wens u veel succes en heel veel geluk toe!

groetjes 'anoniem'

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Mijn zoon weigert kontakt

  1. Neem het hem maar niet kwalijk
  2. Mijn zoon weigert kontakt
  3. Sterkte!
  4. Heb heel veel geduld
  5. Het is zijn keus
  6. Reactie: mijn zoon weigert contact
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.