Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

44. Vraag

Ik wil niemand kwetsen maar ik zou graag antwoord krijgen op de vraag hoe mensen hun grote gezin kunnen verantwoorden in het licht van de overbevolking.

Ik had zelf heel graag een groot gezin gewild en mijn man ook, maar wij hebben ons bewust tot twee kinderen beperkt omdat we zien dat de aarde nu eenmaal eindig is en de mensheid dus niet kan blijven groeien. Dit is een pijnlijk besluit geweest en ik voel altijd een steek als ik zie dat andere mensen zich die beperking niet opleggen.

Ati.

Reactie voor op de website?

44.1. Vrijheid

Niet te snel oordelen is mijn eerste advies. Ik heb drie kinderen, waarvan de jongste een onverwacht kadootje. Daar kun jij een steek van krijgen, maar na het overlijden van ons allereerste kindje zie ik een gezond kind als een geluk. En verder is de wereld vol mensen die allerlei dingen anders doen dan jij, maar dat heet vrijheid. Jij maakt zelf deze keuze, waar ik alle respect voor heb, een ander maakt andere keuzes, ook dat moet mogen.

Groetjes,yvonne

Reactie voor op de website?

44.2. Eigen keuzes

Hoi Ati,

Ik respecteer jullie besluit over jullie kinderaantal. Ik hoop dat jullie ook dat van anderen respecteren. Er zijn diverse redenen om meer dan twee kinderen te krijgen, sommige mensen die de wereld al vol genoeg vinden en daarom bewust geen kinderen geboren laten worden of een kindje adopteren, vinden 2 kinderen misschien ook wel te veel. Sommige mensen doen uit geloofsovertuiging niet aan geboortebeperking. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes, en hoeft daar m.i. geen verantwoording over af te leggen.

Ikzelf ben b.v. erg milieubewust en vraag me af hoe een gezin met 2 kids de kliko elke 14 dagen weer overvol weet te krijgen met afval, terwijl die bij ons nog niet voor 3/4 gevuld is met een gezin met 4 kids. Of waarom mensen de kinderen met de auto naar school brengen, terwijl ze op 1 km afstand wonen.

Je ziet iedereen vindt iets anders belangrijk, jij de overbevolking, ik het milieu. Als we allemaal ons steentje bijdragen en een ander niet ter verantwoording roepen wordt het best nog wel wat hier op aarde.

Groetjes, Jolanda

Reactie voor op de website?

44.3. Hoezo overbevolking?

Hoi Ati,

Ik heb mij wel eens afgevraagd wat die overbevolking nou eigenlijk is. Zijn het de mensen die elkaar niet meer in hun omgeving kunnen verdragen? Of is iedereen bang dat er geen genoeg spullen meer voor ze overblijven? Wie kan er niet mee leven?

Als ik hier op een mooie dag door het parkje loop, kom ik hooguit 4 mensen tegen in een half uur, ruimte zat om te genieten. En soms zoek ik juist al die gezelige mensen op, dan ga ik naar de markt.

Ik denk dat mensen moeten proberen elkaar de ruimte te geven in de zin van respect en verdraagzaamheid. Dan kunnen er minstens nog 2 keer zoveel mensen bij, naar mijn mening.

Groetjes, Yvonne.

Reactie voor op de website?

44.4. Zelf uitmaken

Hallo.

Wat een onzin. Iedereen mag dat wel zelf uitmaken. En kinderen krijg je als een geschenk. Er zijn zo ook vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. En wij hebben een samengesteld gezin met 4 kinderen. 2 van mij en 2 van mijn man. Dat kan natuurlijk ook nog. Mijn advies: als het je steekt zoek je toch een gescheiden man of weduwnaar met kinderen, hihihih grapje moet kennen. Succes verder met je 2 kinderen.

Lieve groetjes Lisa

Reactie voor op de website?

44.5. En de vergrijzing dan?

Wij hebben vijf kinderen en natuurlijk krijgen we weleens commentaar, maar nog nooit heeft iemand het over de overbevolking gehad. Wij zijn pas verhuisd en wonen nu in een buurt waar heel veel oudere mensen wonen. Die vinden het heerlijk dat er eindelijk weer eens kinderen in de buurt komen wonen. Daarbij, als je om je heen kijkt, zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een carrière en willen dus maar 1 kind. Nu, dan compenseren wij die andere kinderen wel.

Joke

Reactie voor op de website?

44.6. Minder generaties (vraag 7)

Ik heb zelf heel lang geen kinderen gewild, maar op een bepaald moment was ik "verkocht". Mijn eerste kind kreeg ik toen ik 34 was, de 2e op mijn 36e, de 3e toen ik 39 was en de bij de 4e was ik 41. Mijn moeder was 39 toen ik geboren werd en als mijn oudste dochter een kind krijgt als zij 33 jaar is, zijn er in 1 eeuw slechts 3 generaties geboren. Als je vroeg met kinderen begint (25 jaar) en dit herhaalt zich de volgende generaties, dan worden er in 1 eeuw 4 generaties geboren. Oók een vorm van overbevolking. Dus zo ondoordacht hoeft het hebben van een groot gezin nog niet te zijn.

Een ander voordeel: je hoeft vaak maar weinig "grote" aanschaffen te doen, zoals een fiets, sportspullen, schaatsen etc, want als het voor de ene te klein is gaat het gewoon door naar de volgende.

Verder zijn ze vaak niet te veel luxe gewend, zo-dat ze redelijk snel gelukkig zijn met wat ze krijgen en ook is het vaak vanzelfsprekend, dat ze dingen delen. Met als gevolg, dat ze op een heel natuurlijke manier sociale mensen worden, die bewust omgaan met de schatten van de aarde.

Linda

Reactie voor op de website?

44.7. Nog een kindje erbij

Hoi Ati,

Overbevolking, tja ze laten ook zoveel buitenlanders ons land binnen (niet negatief bedoeld). Dat we maar geen kindertjes meer moeten baren? Of misschien nog een kindje en ergens een rustig plekje gaan zoeken waar je kinderen fijn kunnen opgroeien?

Iedereen heeft zeker z'n eigen keus hierin. Maar zoals jij dit neerzet, en niemand hiermee wil kwetsen? Las ook dat je zelf altijd een groot gezin wilde hebben? Tja daar moet je met z'n tweeën achter staan anders gaat dáh nie. Jonge mensjes zijn de toekomst. En ik geniet van ons grote gezin, al is het niet altijd makkelijk. Ieder voor zich, maar het is wel een geschenk als je een kind krijgt. Dit beslis je niet, van: we nemen zoveel kinderen? Dat moet je maar afwachten. Veel succes verder met je kinderen.

doeggggg
Lisa

Reactie voor op de website?

44.8. Geboortecijfer West Europa te laag

Lieve Ati,

Ik heb respect voor ieders keuze als het gaat om het aantal kinderen, dus ook die van jou. Toen ik je stukje las werd ik echter geraakt door de opmerking dat het steekt als je mensen ziet die datgene hebben wat jij ook zo graag had gewild. Als je 100% achter een keuze staat, waarom doet de confrontatie met de gevolgen ervan je dan zo'n pijn? Wil je echt weten hoe ik me verantwoord? Misschien heb ik het helemaal bij het verkeerde eind, maar uit wat je schrijft krijg ik een beetje het gevoel dat je naar een goede verantwoording voor je zelf op zoek bent.

Ik heb 4 kinderen en het willen van nog een kind is geen bewuste keuze maar een diepgewortelde en volgens mij volkomen natuurlijke levensbehoefte. Waarom heb je het leed van de hele wereld op je schouders genomen? Waarom vind je dat je zo'n groot offer moet brengen ten koste van je zelf? Het probleem van de overbevolking is nogal complex, maar je bent er duidelijk van overtuigd (of misschien niet helemaal?) dat je op deze manier een steentje bijdraagt aan de oplossing van het probleem. Misschien wel, misschien ook niet, we zullen het nooit weten. Maar hoe kom je bij het quotum van twee kinderen? Ik ken mensen die jullie heel asociaal vinden omdat ze van mening zijn dat elk kind er één te veel is op deze krioelende aardbol.

In een onlangs uitgezonden reportage (NPS of VPRO) hoorde ik dat West-Europa kampt met een gevaarlijk laag geboortecijfer. De bevolkingspiramide dreigt om te kukelen. Als we het geboortecijfer niet weten op te krikken hebben we de komende decennia 350 miljoen (!) jonge immigranten nodig om ons welvaarts- en welzijnsniveau te kunnen handhaven. Met alle nieuwe problemen van dien.

Wij lossen hier de wereldproblematiek niet even op, vanavond niet en morgen ook niet. De meeste mensen proberen hun steentje bij te dragen aan een betere wereld, op allerlei manieren. En we zondigen allemaal wel eens. Ieder op een andere manier. Omdat idealen soms zo verdomd onpraktisch zijn. Of omdat we kiezen voor ons eigen geluk. En daar is je gezin toch wel heel bepalend in.

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Claire

Reactie voor op de website?

44.9. Reactie op: Geboortecijfer West-Europa te laag

Graag wil ik reageren op het stukje over bovengenoemd paragraaf. Momenteel ben ik vader van 3 zoons. Mijn vrouw is zwanger van de vierde. Ik ben 32 jaar, mijn vrouw 29. Ik ben werkzaam als financieel adviseur, wat zoveel wil zeggen dat ik mijn klanten adviseer omtrent verzekeringen, hypotheken, pensioenen e.d.

Vooral bij het pensioendeel is het van bijzonder belang om te bekijken wat er in de toekomst gebeurt. Wat veel mensen niet beseffen is dat ieders pensioen voor een groot deel (vaak meer dan 75%) bestaat uit het deel wat het rijk uitkeert, de AOW. En juist de AOW zal in de toekomst veel problemen gaan geven als we naar de geboortecijfers kijken. Ik heb een aantal tabellen onder ogen gehad waaruit blijkt dat de werkende bevolking naar verhouding de gepensioneerde bevolking in het jaar 2030 dramatisch anders ligt dan nu. En dan heb ik het over een gemiddelde aanname van de geboortecijfers. Het zou dus iets positiever ofwel iets negatiever kunnen uitvallen.

Voor ik in dit vak zat en ik geen weet had van dit gegeven, vond ik 3 of meer kinderen (mede ivm de drukte in Nederland) niet gezond, ondanks mijn wens voor meer kinderen. Echter met de groeiende vergrijzingsproblematiek zijn 3 of meer kinderen (ofwel meer paren die aan kinderen beginnen) niet asociaal of teveel maar een absolute MUST.

Dus ouders die twijfelen over een eerste of volgend kind. Om bovenstaande reden hoeft u het absoluut niet te laten.

Het zou echter wel gewenst zijn als Balkenende en zijn collega's met betere voorstellen zouden komen omtrent kinderopvang en/of extra fiscale vrijstelling voor gezinnen met meer kinderen zodat we ons niet in allerlei bochten hoeven te wringen om de logistiek en de financien binnen het (groot) gezin rond te krijgen. Wat weer niet wil zeggen dat we momenteel niet zouden moeten bezuinigen om binnen het begrotingstekort te blijven om evt. de staatsschuld te kunnen aflossen, want ook het aflossen van de staatsschuld nu is van belang om later (ca. 2020 en verder) de AOW te kunnen betalen door diezelfde staatsschuld weer te laten oplopen.

Met vriendelijke groet, D. v.G.

Reactie voor op de website?

44.10. Zwanger van de 5e, maar financieel?

Een vriendin van mij vertelde mij een paar weken terug dat ze opnieuw zwanger is. Op zich niets op tegen als ze het financieel iets beter hadden. Op dit moment moet ze rondkomen van 25 tot 50 euro per week. Dat is eigenlijk geen haalbare kaart. Verder heeft ze al van diverse personen geld geleend wat ook terug betaald moet worden. Door deze zwangerschap zal het dus nog moeilijker worden en daar zal de komende jaren dus geen verbetering in komen. Eigenlijk vind ik het dus een onverantwoordelijke beslissing. Of bekijk ik het te negatief. Het is natuurlijk haar leven maar naarmate de kinderen ouder worden gaan ze ook meer kosten. Ben ik nu de enigste die erzo over denkt of ben ik toch te negatief.

M.vr.gr. Geria

Reactie voor op de website?

44.11. 6 kinderen

Maak jij uit hoeveel kinderen iemand krijgt? Jij moet in China gaan wonen, daar mogen ze maar 1 kind. Dus gauw emigreren!

Astrid

Reactie voor op de website?

44.12. Geboortecijfer west Europa

Mijn mening is dat ze het in België of misschien ook Nederland niet aantrekkelijk genoeg maken om nog veel kinderen te scheppen. Zo is er het dalende kindergeld. En rij maar is 1 keertje door een rood verkeerslicht. Je wordt meteen beboet door een flitspaal om elke hoek. Bovendien heeft het ook met hard werken, stress, sleur enz. te maken. Ik opteer liever voor een zorgeloos leven. Maar ja, dat is ieders bescheten mening.

L. Versmissen

Reactie voor op de website?

44.13. Acceptatie!

Hallo daar,

Ik wilde even zeggen dat ik u keuze/besluit respecteer. U wilt een bijdrage leveren in deze wereld i.v.m. met overbevolking. En u heeft het moeilijk als u ziet dat anderen meer kinderen hebben en daarvan vindt u (mijn interpetatie) dat dat geen bijdrage levert aan de vermindering van de overbevolking van deze wereld.

Maar accepteer u eigen besluit/keuze en wees daar tevreden mee, en accepteert dat andere mensen met meerdere kinderen een waarschijnlijk andere kijk hebben of motieven, normen en waarden hebben om zo in het leven te staan zoals ze in het leven staan.

Acceptatie speelt hierin een grote rol.

Ivo

Reactie voor op de website?

44.14. Steun gezocht

Ook ik ben op latere leeftijd mijn partner tegengekomen. We hebben een dochter van 7, die ik op mijn 37e kreeg. Graag wilden we een tweede kindje maar het wilde niet lukken. Een miskraan op mijn 40e. Net nu ik het een beetje geaccepteerd had dat ze enigkind zou blijven en ook een aantal vriendinnen met 1 kind had gevonden, blijk ik zwanger. Ik ben bijna 45 jaar en mijn partner bijna 50. Nu 7 weken zwanger. Deze week wil ik beslissen, laten komen of niet.

Zo raar, altijd zo graag gewenst en nu zo bang. Bang dat het misschien een afwijking heeft, bang voor de afkeuring van mijn omgeving en straks de moeders op het schoolplein, die vaak jong zijn. Rekenend dat mijn partnet 68 is op zijn of haar examenfeestje van de middelbare school: is dat je opa?

Maar ergens is het ook zo'n kado van het leven. En wat is er belangrijker dan liefde te geven en te ontvangen. Prioriteiten stellen en gaan voor waar het om gaat in het leven.

Nou dat wisselt zo af.

Ik zou het leuk vinden als ik wat ondersteunende reakties mag ontvangen van lotgenoten.

groeten Anja

Reactie voor op de website?

44.15. Voor Anja

Hoi Anja,

Gefeliciteerd met je zwangerschap, ik hoop dat je je een beetje goed voelt.

Ik hoop dat je beslist om het kindje te houden, ieder kind heeft recht om te leven, ook dit prachtig kind. En wat maakt het uit dat je niet meer piepjong bent. Laat anderen maar kletsen. Vergeet 1 ding niet, liefde is het belangrijkste wat een kindje nodig heeft. Beter wat ouder en goed zijn voor je kindje dan jong en er nog niet aan toe zijn.

Ook wil ik je erop wijzen dat het voor je dochter voor later ook heel goed is om een broertje of zusje te krijgen, als jullie ooit wat overkomt, blijft zij wel alleen achter, nu kan je er voor kiezen dat zij later geen enigskind is, en niet alleen op de wereld achter blijft.

Ik ben geen lotgenoot, ik ben een moeder van 30 jaar met een kindje van ruim 19 maand, maar toch wou ik je even een berichtje sturen.

Ik hoop dat je kiest om dit kindje in jullie gezin op te nemen. Ook dit kindje verdient een plekje op deze wereld.

Heel veel sterkte met je beslissing, denk er goed over na, en hopelijk lees ik wat je hebt besloten, wat je ook maar mag besluiten het is en blijft jullie beslissing, maar ik wou je toch mijn mening niet onthouden, vooral omdat liefde geven het allerbelangrijkste is voor je kindje en ik hoop dat je er nog eens over nadenkt over mijn visie van enigskind, ooit blijft je dochter dan alleen achter, nu misschien niet.

Sterkte!

groetjes, Nathalie

Reactie voor op de website?

44.16. 45 en zwanger

Dankjewel Nathalie voor je reaktie. Ik ben ruim een week verder en we hebben besloten ervoor te gaan. Wel ben ik regelmatig bang of het allemaal goed zal gaan. Iemand uit mijn omgeving en van mijn leeftijd heeft net haar kindje verloren na een zwangerschapsvergiftiging. Het is zo moeilijk om na zo'n tijd wachten op een 2e, dit eindelijk te hebben geaccepteerd als onmogelijk, je ineens weer in te stellen dat het wel kan. Als het dan nog een keer om moet omdat het mis gaat is veel gevraagd. Ook als het gehandicapt is, ik hoor de tongen al van: dan had je er niet zo laat aan moeten beginnen.

Maar mijn positieve gedachten zeggen dat dit bij de risico's van leven hoort. En dat het in het leven erom gaat om met de dingen die op je pad komen zo goed en positief mogelijk om te gaan. En we hebben liefde genoeg voor nog een kindje en ruimte en financien. En hij/zij krijgt de liefste zus die er maar bestaat. De schat weet nog van niets. Zij heeft ook geaccepteerd alleen te zijn. Ze zegt soms: Ach mam, als je nu een baby had lag je nu niet hier lekker voor te lezen bij mij, dan moest je de baby verzorgen. Ze zal eraan moeten wennen niet meer het centrum van het universum te zijn. Maar dat is ook wel goed voor haar.

Nogmaal hartelijk dank voor je reaktie, ik waardeer het.

groetjes Anja

Reactie voor op de website?

44.17. Toch een miskraam

Helaas, na alle twijfels en het moeten wennen aan het idee heb ik niets meer te kiezen. Een miskraam. Mijn dochter blijft alleen, ik verdwijn van deze site voor grote gezinnen. Het was omdat ik verhalen las over en kind op latere leeftijd. Het heeft niet zo mogen zijn. Dit was de laatste kans. Ik ben erg verdrietig. En niemand meer zeggen dat een enig kind zielig is want dat kan ik niet hebben en het is ook niet waar. Zij heeft weer andere voordelen in haar ontwikkeling. Zo raar om alle verwachtingen weer terug te draaien. Omgaan met wat er op je pad komt. Soms moeilijk.

Anja

Reactie voor op de website?

44.18. Gelukkig ben ik dus niet de enige

Beste Nadia

Ik ben nu 29 en heb 4 kids rondrennen. De oudste is nu 8 en de jongste 2. Toen ik de eerste kreeg, hoorde ik alle stompzinnige opmerkingen van mijn vrienden aan: wat moet je nou met een kind en wil je niet lekker meer stappen dan? Zij zijn nu nog steeds aan het stappen en de meesten zijn al in de 30 en nog niet volwassen. Geef mij mijn 4 kids maar, die geven meer voldoening dan een wilde avond in 1 of andere kroeg.

groetjes Jackie

Reactie voor op de website?

44.19. Ik schrok

Ik schrok een beetje van de vraag of we het wel konden maken om "zoveel" kinderen te nemen. Ik ben een moeder van drie kids en ze zijn alle drie ongepland gewenst. Ik slikte bij alle drie gewoon de pil maar dat werkt dus niet, blijkt. Ik heb niet echt het idee dat er teveel mensen in Nederland wonen. Want vergeet niet, we moeten niet kijken naar hoeveel mensen er in China of zo wonen, nee wij wonen hier en onze kinderen ook. En je moet het niet per gezin bekijken maar over de hele bevolking. Als je het dan gaat bekijken, dan maak ik en een hoop met mij, het goed voor de mensen die geen kinderen kunnen krijgen.

Ik vind het echt vreselijk dat er mensen zijn die zo denken. Ik ben niet gelovig maar ik zie mijn kinderen wel als een geschenk en ik hou van ze. Wij hebben niet veel geld maar wel een hoop liefde die we kunnen geven.

Ik wil dit alles afsluiten met de uitspraak: ALLEEN IS MAAR ALLEEN.

Groetjes Leonie

Reactie voor op de website?

44.20. Reactie voor Anja

Hallo Anja,

Ik vind het heel erg voor je dat je je kindje verloren hebt. Na twee miskramen weet ik wat het betekent om dit te moeten verwerken. Wat het nog erger maakt is dat je het gevoel hebt dat het jouw laatste kans was. Ik denk aan je!!!

Hou je haaks,

Kirsten

Reactie voor op de website?

44.21. Bedankt Kirsten

Hallo Kirsten,

Bedankt voor je reaktie en medeleven. Het is inmiddels 5 maanden verder. De gevoelens komen en gaan. Het zien van kleine baby's blijft moeilijk. Jij zou er zo ook graag een willen hè, zegt mijn dochter dan. Maar het zit er niet meer in. Hoe is het jou vergaan? Ben je nog aan het proberen om zwanger te worden? Heel veel sterkte,

Anja

Reactie voor op de website?

44.22. Ik wil graag een groot gezin, maar...

Hoi allemaal,

ik ben een jonge moeder van 23, met 2 kids een van 19 mnd en een van 6 maanden. Dolgraag zou ik nog een kind erbij willen krijgen, maar ik ben bang dat we het dan financieel niet redden. Het is al moeilijk genoeg om rond te komen in deze tijd. Het liefst hebben we 5 kinderen, maar dat is helemaal nu niet te doen. Heeft iemand ervaring hier mee, en advies voor me?

Ik vind dat het aan ieder is om te beslissen hoeveel kinderen je wilt krijgen, en overbevolking, ik vind dat dat niet bestaat. Mijn man zegt altijd: "de natuur regelt zelf wel dat alles in goede verhouding blijft." Volg gewoon je gevoel en hart, dan maak je de juiste keuzes.

groetjes Elisa

Reactie voor op de website?

44.23. Aan alle moeders van 30, 40, 50, maakt niet uit

Hai, ik ben een moeder van 41 jaar en heb 2 prachtige kinderen in de leeftijd van 19 en 14 jaar. Ook ik heb een scheiding achter de rug, dat nu 13 jaar geleden is. En sinds 5 jaar een lieve vriend gekregen en ook ik laat me helpen in jan 2006 om mijn sterilisatie ongedaan te laten maken. Alleen, we hebben ng niet de nodige informatie hoe en wat. Maar we gaan het zeer zeker doen.

Omdat we er allebei 100% achter staan om toch nog een klein wondertje van ons samen te zien opgroeien. En het bezegelt toch je liefde voor elkaar. Een mening heeft iedereen, ook als je 20 bent dan hoor je: ben je niet te jong. En als je 40 bent hoor je: ben je niet te oud!

Ga op je gevoel en doktersadvies af. Als je jezelf goed voelt, waarom dan niet? Ik wens iedereen die ermee bezig is heel veel su6, en een geweldige zwangerschap en heel veel kindjes.

gr Beja

Reactie voor op de website?

44.24. Aan alle moeders 30, 40, 50 maakt niet uit

Hallo Beja,

Ik ben benieuwd naar het verloop van het ongedaan maken van je sterilisatie. Mijn positie, 41, 2 kids volwassen, gesteriliseerd, nieuwe vriend,en zou dolgraag met hem een mooi hummeltje op de wereld willen zetten. Succes en laat het weten aan me als je wil.

gr Sophie

Reactie voor op de website?

44.25. Een serieuze vraag

Hallo, ik was gesteriliseerd en heb dat nu laten verwijderen met succes. Maar we zitten met een probleem. Ik mocht in die 6 weken niet zwanger worden omdat ik nog op controle moest. Maar wat blijkt nu: ondanks de pil te nemen ben ik zwanger. Zou dat gevolgen kunnen hebben?

Sandra

Reactie voor op de website?

44.26. Re: een serieuze vraag

Hoi,

Ik ben ook al 2x zwanger geworden ondanks pilgebruik. Er lopen hier nu 2 gezonde ventjes rond. Ga gewoon even langs bij gyn en geniet ervan!

Groetjes B.

Reactie voor op de website?

44.27. Tsja

Tsja, als je nou zou zeggen "mijn man en ik willen graag een groot gezin maar omdat we het financieel niet kunnen bolwerken hebben we het bij 2 gehouden " zeg ik ja! Maar de reden die jullie opgeven vind ik ronduit belachelijk. Overbevolking. Misschien ben ik heel cru, en denk ik verkeerd, maar als ik lees hoeveel mensen er iedere dag vermoord worden of door 1 of andere ramp doodgaan, dan denk ik: wat nou overbevolking!

Ik ben 36 en heb 6 kinderen, 3 jongens van 18, 16 en 11, en 3 meisjes van 9, 5 en bijna 3: 4 met mn exman en 2 samen met mn huidige man.

Its a dream come true

Rika

Reactie voor op de website?

44.28. Ik wil graag een groot gezin maar..

Hoi Elise

ik was ook jong moeder en ik genoot toen ook al van mijn kinderen. Ik heb er ook 5, een van 24, een van 20, een van 17, een van 15 en een van 2. Mijn advies is als je zo graag 5 kinderen wil: wacht dan nog een paar jaar. Als je wat ouder bent is het zo'n andere ervaring van een kind genieten. Je beleeft alles veel intenser en heftiger. Was ik niet 44 en had ik geen fibromiyalgi, dan ik er zeker nog een keer geprobeerd om zwanger te worden. Ik wou dolgraag nog een tweede kindje van mijn huidige partner.

groetjes Juutje

Reactie voor op de website?

44.29. Steun gezocht (40.14)

Hallo Anja

ook ik heb mijn partner op latere leeftijd ontmoet. Maar ik had uit eerder huwelijk 4 kinderen. Mijn jongste is nu 2 jaar en ik heb al een kleindochter van 3 en de 2 opkomst. Zelf ben ik 44 en wil dolgraag nog een tweede van mijn huidige man. Je moet niet je eigen leven leven en niet bang zijn om wat andere gaan zeggen. Hoe oud je ook bent, je kind blijft onvoorwaardelijk van je houden. Wat mij weerhoudt een tweede te nemen. Op deze leeftijd is dat ik fibromyalgie heb door mijn hele lichaam. Was ik gezond geweest, dan had ik het wel geweten, ongeacht wat mensen zouden zeggen of denken.

Juutje

Reactie voor op de website?

44.30. Hallo

Anja, wat erg voor je de miskraam! Ik ben 43 en kreeg in februari een miskraam na zo een tien weken. Nog steeds een rot gevoel aan over gehouden, Zeker als je al wat ouder bent en het je laatste kans was is het zwaar, iets wat je moet afsluiten. Sterkte! Uiteindelijk slijt het denk ik wel. Misschien kun je van alles nu gaan doen, dingen die je altijd nog wilde doen en nu niet had kunnen doen als je een kleintje erbij zou hebben gekregen. Maar het is zwaar, ik weet het.

Ik vind ook dat iedereen zelf moet weten of er wel of geen kinderen moeten komen en hoeveel mag je ook zelf weten. Maar ik snap wel dat veel mensen zich hier mee bezig houden. We hebben het niet alleen over Nederland, de hele aarde gaat het om en de aantallen mensen nemen behoorlijk toe. Er is zijn vaak jarennlange wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen in de grote steden vooral, voedsel wat overal vandaan moet komen, mesne worden ouder, bio industrie, mensen die steeds maar blijven kopen, niets is goed genoeg, de fabrieken voor de spullen, de uitstoot, de vuiligheid, het afval als er weer wat stuk gaat, en er gaat veel stuk en vaak te snel ook, waaibomentroep vaak. Wateren worden leeggevist, werkeloosheid stijgt, het wemelt van de auto's enz.

Ik zie wel degelijk dat de mensheid toeneemt, ik snap niet als anderen dat niet zien. Niet alleen hier, maar overal en dat is gewoon niet goed voor het bestaan van de aarde. Ik snap dus wel dat mensen bewust dan weinig tot geen kinderen wensen. Deze mensen zijn waarschijnlijk heel begaan met de aarde en dat is goed! Want wat hebben heel veel kinderen eraan dat als zij straks groot zijn er nog meer ellende op ze afkomt, geen huis, geen baan, tekort aan ( vooral gezond )voedsel, ziektes, Zoveel mensen hier zijn gestressed, overspannen, burn out, toename van vele ziektes zoals diabetes, kanker, agressie, criminaliteit, vervuiling,psychische problemen, drugsgebruik, enz.

Er is wel degelijk een oevrschot aan mensen als ik het nieuws volg en om mij heen kijk. Maar oke, ik woon in een middelgrote stad, op het platteland zullen de mensen denken: waar hebben ze het over.Maar nogmaals, ik vind ook dat iedereen zelf mag uitmaken of je wel of geen kinderen wilt. Dat in China, dat het je word opgelegd vind ik echt, vreselijk, ik snap het wel, maar het is vrijheidsberoving, dat je zelf niet mag beslissen over hoe jij wilt leven. Het is moeilijk dit onderwerp denk ik.

Over dat kinderen geen broertje of zusje krijgen. Je kiest voor meer kinderen als je dat zelf wilt, dat doe je niet voor het kind wat je al hebt. Kinderen kunnen onderling veel ellende veroorzaken, het hoeft dus niet altijd zo leuk te zijn, de hele tijd als politie agent rond te lopen. Ook als ze volwassen zijn gaan ze misschien wel weinig of niet met elkaar om. Ik bedoel zoveel gezeur in families hoor ik wel over, die is boos op die en die en die zien we nooit meer en een oude bejaarde die amper door haar eigen kinderen wordtt bezocht, ik bedoel, die verhalen kennen we toch ook? Is natuurlijk gelukkig niet overal zo.

Ik ben zelf enig kind en ik heb een fantastische, leuke jeugd gehad. Vaak kwamen vrienden logeren ook. Voor beide is iets te zeggen dus, het is voor sommige kinderen misschien wel heerlijk om enig kind te zijn en voor een andere weer niet,maar je wilt het voor jezelf, niet voor het andere kind doen. Ik lees dat wel vaker: ik vind het zo zielig voor mijn kind dat hij/zij alleen is. Ik vind dat dus een onzin. Als je steeds wordt gepest door een broer/zus, dat is pas zielig. Plus, kinderen zitten dagelijks op school en zijn veel onder andere kinderen en voor je het weet zijn ze trouwens niet meer klein.

Juul

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Vraag

 1. Vrijheid
 2. Eigen keuzes
 3. Hoezo overbevolking?
 4. Zelf uitmaken
 5. En de vergrijzing dan?
 6. Minder generaties (vraag 7)
 7. Nog een kindje erbij
 8. Geboortecijfer West Europa te laag
 9. Reactie op: Geboortecijfer West-Europa te laag
 10. Zwanger van de 5e, maar financieel?
 11. 6 kinderen
 12. Geboortecijfer west Europa
 13. Acceptatie!
 14. Steun gezocht
 15. Voor Anja
 16. 45 en zwanger
 17. Toch een miskraam
 18. Gelukkig ben ik dus niet de enige
 19. Ik schrok
 20. Reactie voor Anja
 21. Bedankt Kirsten
 22. Ik wil graag een groot gezin, maar...
 23. Aan alle moeders van 30, 40, 50, maakt niet uit
 24. Aan alle moeders 30, 40, 50 maakt niet uit
 25. Een serieuze vraag
 26. Re: een serieuze vraag
 27. Tsja
 28. Ik wil graag een groot gezin maar..
 29. Steun gezocht (40.14)
 30. Hallo

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.