Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

80. Ervaring met vrije basisschool

Heeft iemand ervaring met de vrije basisschool? Ik heb de indruk dat mensen met veel kinderen meer aandacht hebben voor de persoonlijkheid van het kind. Bewust zijn van hun omgeving(natuur)en het innerlijke leven van een kind willen begrijpen.

Reactie voor op de website?

80.1. Zou niet meer anders kiezen

Onze oudste is 11 jaar, en met onderbreking van een jaar basisonderwijs heeft ze, evenals de andere kinderen, altijd vrije school onderwijs gehad.

Mijn ervaring is dat er nog veel verschil is tussen vrije scholen onderling. Over onze keuze nu, de tweede vrije school die ze bezoeken zijn we erg tevreden. Tussen het cognitieve, emotionele en kunstzinnige ligt een gezond evenwicht. Onze eerste ervaring was, wat betreft de onderbouw (klas 1 tm 7 en in de toekomst klas 1 tm 6) wat minder gunstig. Wat betreft het bewust zijn van natuur en/of innerlijke leven, misschien dat gemiddeld meer ouders van vrije scholen daar 'bewust' mee omgaan, maar staar je daar niet blind op. Dat is helemaal afhankelijk waar jij als ouder voor staat, qua opvoeding. Je zult op vrije scholen dezelfde dingen tegenkomen als in het gewone onderwijs (bij ouders).

Wat een enorme pre is van vrije scholen is dat met name kleuters nog gewoon mogen kleuteren. Dat er wat minder vroeg 'droge' kennis wordt ingepompt en er veel aandacht is voor een gezonde evenwichtige ontwikkeling. Of zoals ze zeggen: hoofd, hart en handen.

Persoonlijk zou ik niet meer voor ander onderwijs kiezen, mijn kinderen gaan ook straks naar het 'vrije' vervolg onderwijs. Ik zou je aanraden gewoon te gaan kijken en een gesprek aan gaan met de school. Ik weet niet waar je woont, wij wonen in Zutphen. Ik wens jullie veel succes.

Marjolein

Reactie voor op de website?

80.2. Net een warme deken

Hoi Mona,

mijn oudste zit ook op de vrije school en de rest gaat volgen. Heerlijk zoals ze daar met kinderen omgaan de aandacht , de ruimte (niet alleen letterlijk), het respect voor een ander en elkaar. Ik ben er echt helemaal weg van.

Verleden jaar overleed een van onze kids. We zijn toen geweldig door de school opgevangen en Rens ook. Nog steeds blijft er aandacht voor dit gebeuren, terwijl zelfs familie het al 'vergeten' is.

Je hoort het, ik ben zeer gecharmeerd van de warmte die de vrije school in zich heeft. Heb je meer vragen, mail me dan prive.

Reactie voor op de website?

80.3. Vrije school onderbouw

Ik heb mijn middelbareschoolperiode in de bovenbouw klass 7 tot 12 op de Vrije School in Den Haag gezeten. Veel klasgenoten hadden de onderbouw ook gedaan. Toendertijd hadden deze leerlingen slechte begeleiding gekregen. Het is m.i. afhankelijk van welke school. Je moet wel volledig achter staan want deze school is heel anders dan andere scholen. Ik heb mijn bovenbouwperiode met plezier gedaan omdat het bij me paste.

Eerst moet je kijken of het je kind wel ligt. Veel kunstzinnige dingen en "zweverige" leraren. Heb je je al verdiept in de manier van onderwijs geven en de achterliggende gedachte van de Vrije School, Rudolf Steiner's gedachte gang etc. Kan je je daar in vinden dan zou ik het zeker doen maar blijf op beide benen staan. In mijn periode kwam het over alsof ze van een andere wereld waren.

Succes met de beslissing en welke school en in welke plaats had je in gedachte? Evelien

Reactie voor op de website?

80.4. Mijn dochtertje Anouk

Mijn dochtertje Anouk is pas 4 geworden en zit nu voor het eerst op school. Ze is heel verlegen en vindt het heel eng op school. Zij was bijna droog, maar nu ze naar school is plast ze weer in de broek. Ik heb het idee dat ze niet meer naar de wc durft. We hebben met de juf afgesproken dat ze een kans heeft en als ze dan in de broek plast dan moet ze weer een luier aan. Ze komt bijna altijd terug met een luier om van school.

Weet jij wat ik nog meer kan doen, graag u reacie.

Gerda

Reactie voor op de website?

80.5. Zindelijk (80.4)

Ik reageer op op "80.4. Mijn dochterje Anouk"

Mijn ervaring is dat als je kinderen van 4 gaat "chanteren" met bedreigingen als "Je krijgt één kans, anders krijg je weer een luier om" de stress er alleen maar voor zorgt dat het kind door angst en onzekerheid alleen maar achteruit gaat. Tenslotte is het verliezen van zindelijkheid een symptoom (los van een aantal mogelijke maar zeldzame fysieke oorzaken) van spanning en onzekerheid. De plaats van deze stress is makkelijk te vinden. Als je kind thuis (bijna) zindelijk was en op school opeens niet meer, hoef je niet echt lang na te denken over plaats van de bron van de stress. De juf heeft hier een grote verantwoordelijkheid in, die ze nu (voor het gemak?) parkeert bij een kind van 4.

Waarom is het kind gespannen op school? Wordt er gepest? Is het niveau niet goed? Krijgt ze te weinig aandacht? Is het te druk in de klas? etc, etc. Nogmaals onzindelijkheid is een symptoom en dus een gevolg. De school zal, voor zover mogelijk met de ouders, aan de bak moeten om te achterhalen waar Anouk haar stress oploopt.

Veel scholen vinden dat maar lastig. Grote klassen, druk, noem maar op maar het gaat hier om een pedagogische verantwoordelijkheid die direct invloed op het welzijn van je kindje.

Laat je niet afschepen en zorg ervoor dat de school zijn werk doet. En laat ze hun verantwoordelijkheid niet afwentelen op je kind. Dan kan een probleem zo uit de wereld zijn.

Met mijn zoon heb ik een vergelijkbaar probleem gehad in groep 2 (hij was toen vijf). Ook broekplassen, slecht slapen noem maar op. School gedroeg zich vergelijkbaar met wat ik uit jouw verhaal opmaak. Na veel aandringen en benoemen van verantwoordelijkheden bleek hij (en met hem nog een paar jongetjes) geterroriseerd te worden door een groepje jongens uit groep 5 en 6. Nadat dit was opgelost was het zindelijkheidsprobleem binnen een paar dagen als sneeuw voor de zon verdwenen.

Ik hoop dat ik je hier wat mee geholpen heb. Als ik je nog van dienst kan zijn, mail dan gerust.

Groet,

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ervaring met vrije basisschool

  1. Zou niet meer anders kiezen
  2. Net een warme deken
  3. Vrije school onderbouw
  4. Mijn dochtertje Anouk
  5. Zindelijk (80.4)
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.