Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

78. Bekkenproblemen

Zijn er mensen die na een zwangerschap/periode daarna met bekkenproblemen, toch nog een volgende zwangerschap aandurfden? Die misschien hun gevoel ook niet konden "uitzetten".

Reactie voor op de website?

78.1. Medicijnen

Dag Mona,

Tien jaar geleden was ik zwanger van mijn oudste zoontje. In de zevende maand kreeg ik plots heel erge lage rugpijn en pijn in mijn bekken. Bekkeninstabiliteit werd toen nog niet als zodanig erkend en zeker hier in België niet. De diagnose was bandenpijn en een zwakke rug. Er werd mij aangeraden veel te rusten. Het enige dat toen een beetje verlichting van pijn bracht voor mij, was het zitten in een strandzetel. Maar ik mocht er wel niet bij stilstaan hoe ik eruit of erin moest geraken. Maar ja bij een eerste heb je weinig anders om handen en uiteindelijk werd mijn zoontje twee weken te vroeg geboren met een keizersnede. Concreet betekende dit dat mijn buikspieren daarna eens zo zwak waren.

De pijn was relatief vlug vergeten maar de rugproblemen bleven wel vaak het hoofd steken. Na een jaar was ik opnieuw zwanger en weer in de zevende maand begon de zogezegde bandenpijn en rugpijn opnieuw. Weer rusten, maar dat was al minder evident met een peuter van een jaar. Gelukkig was toen gebleken dat voltaren suppos onschadelijk zijn voor de baby, en met zo een kon ik wel een zestal uurtjes voort. Ook deze baby werd met een keizersnede gehaald..... alleen kon ik daarna niet blijven liggen van de pijn. Maar daar werd aan gewerkt met een soort ultravioletstralen door een kinesist

Dominique

Reactie voor op de website?

78.2. Bekkeninstabilieit

Hoi Mona,

Ook ik heb veel problemen gehad met mijn bekken in alle zwangerschappen. De arts gaf mij het advies om na de derde zwangerschap het maar voor gezien te houden. Maar er zijn er toch nog 2 bij gekomen. Ik moet zeggen, de pijn was hevig en is nu na bijna 1,5 jaar nog niet over, maar is wel te dragen. En het was het dubbel en dwars waard.

Ik weet dat ik niet de ergste vorm heb. Ik heb bijvoorbeeld niet in een rolstoel gezeten tijdens mijn zwangerschappen. Bij mij hielp fysiotherapie heel erg goed.

Groetjes en sterkte met je beslissing,
Marisa

Reactie voor op de website?

78.3. Reactie bekkenprobleem

Hoi Mona,

Na het aanklikken van bekkenproblemen kwam ik toevallig op deze site. Ik heb zelf zware bekkenproblemen gehad in mijn zwangerschap, en na de bevalling, (19 maanden geleden) symfisiolyse en veel pijn. Ik heb een lange weg afgelegd en na veel fysiotherapie, oefeneningen e.d ben ik nu weer op een redelijk niveau.

Gek genoeg speel ik momenteel met dezelfde vraag als jij. Bestaat er nog een mogelijkheid voor een tweede kindje. Ik weet dat het Spine and Joint Centre in Rotterdam een speciaal spreekuur heeft voor vrouwen met kinderwens, om je eens te laten voorlichten over risico's en oplossingen.

Ik ben nog niet helemaal hersteld, en durf een tweede zwangerschap op dit moment absoluut niet aan. Ik volg de adviezen die jij krijgt op de voet, ik ben benieuwd wat jij uiteindelijk besluit.

Veel succes.
Monique

Reactie voor op de website?

78.4. Bekkeninstabiliteit en toch de wens voor een vierde kindje

Wie heeft net als ik bij haar zwangerschappen (wij hebben nu 3 kinderen) last gehad van bekkeninstabiliteit en durft het toch nog aan om nog een kindje te krijgen.

Ik vertrouw aan de ene kant wel op mijn lichaam dat het mij niet in de steek zal laten en binnen een redelijke periode weer herstelt. Aan de andere kant maak ik me ook wel heel veel zorgen over hoe de zwangerschap zal verlopen en of ik tot het eind van mijn zwangewrschap wel voor mijn kinderen kan blijven zorgen.

Wie heeft deze overweging ook moeten maken en durfte het ook aan er toch voor te kiezen om nog een kindje te krijgen, en heeft praktische tips of juist negatieve verhalen.

Lyz

Reactie voor op de website?

78.5. Bekkeninstabiliteit

Hallo allemaal,

Ik heb bij de zwangerschap van mijn derde kind enorm veel pijn gehad in mijn rug en bekken, helaas was er toen veel minder bekend over bekkeninstabiliteit (8 jaar geleden). Het heeft lang geduurd voordat het weer een beetje beter was (en ook heel veel geld gekost vanwege de thuiszorg). Achteraf denk ik dat ik vanaf kind 1 al last had, alleen wist niemand het te benoemen.

Het plan was dat wij het, o.a. door deze klachten, hierbij zouden laten. Maar toen de jongste 4 jaar was kregen wij nog een cadeautje in de vorm van een vierde (goede) zwangerschap. Deze keer wist ik echter wel waar ik op moest letten. Dus deed ik niets a-symmetrisch en rustte ik halverwege de dag 1 uur en liet de andere kinderen iets van boven halen overdag (en anders maar niet). Toch was het aan het eind heel zwaar, ik sliep half zittend omdat liggen niet meer kon en liep zeer moeizaam. In mijn kraamtijd ben ik een week in bed gebleven en daarna ben ik heel voorzichtig geweest de eerste tijd. Ik was veel sneller hersteld dan na nr 3. Ik had de indruk dat de ruimere periode tussen de zwangerschappen ook heeft geholpen (tussen de tweede en derde zit een krappe 2 jaar) en natuurlijk het feit dat ik mijn "kleintje" van toen 4 jaar niet meer zoveel hoefde te tillen!

Ik ben, nu mijn jongste 31/2 jaar is, zo goed als "nieuw". Ik heb alleen last tijdens menstruaties en als ik mijn rug/bekken verkeerd heb belast. En mijn schaambeen blijft gewoon gevoelig. Maar ik ben wel dolblij met mijn grote gezin!!!! Verder ben ik heel positief ingesteld en kan een hoop hebben als ik iets graag wil. Ik geef ook nog kinderkledingparty's omdat ik dat heel leuk vind (en het wat meer financiële ruimte geeft) maar eigenlijk is dat gesjouw natuurlijk ook niet goed.

Begrijp mij goed, voor iedereen ligt de gens ergens anders, je moet voor jezelf bepalen waar die van jou ligt. Maar ik ben in staat die van mij te verschuiven hoewel dat niet altijd verstandig is.

Heel veel succes met alle afwegingen!
Astrid

Reactie voor op de website?

78.6. Bekkenpijn

Ook ik heb last van bekkenklachten, achteraf is er iets misgegaan bij de eerste bevalling, ruim 10 jaar geleden. Pas aan het einde van mijn derde(!) zwangerschap werden de klachten erkend. En nu ben ik een trotse moeder van vier kinderen, heb de laatste zwangerschap heel rustig aangedaan en fysiotherapie gehad om op een verantwoorde manier de laatste dingen te doen. Met behulp van deze tips en veel rust (moeilijk soms!), krukken en een rolstoel voor de uitjes, ben ik er redelijk goed doorgekomen. Wild stoeien kan ik niet meer, met onverwachte bewegingen moet ik heel voorzichtig zijn, maar ik kan wel heerlijk knuffelen met mijn kinderen en loop weer vol trots achter de kinderwagen, die me trouwens de nodige steun geeft om netjes rechtop te lopen, dat is heel belangrijk!

Ik wens iedereen een "extra" kindje toe, laat je niet bang maken door alle griezelverhalen maar luister gewoon goed naar je eigen lichaam tijdens de zwangerschap en daarna! Als ik zie hoe ik nu van onze jongste geniet zou ik alle pijn zo weer doorstaan!

Ellen

Reactie voor op de website?

78.7. Bekkenklachten, wat helpt... (misschien)

Tijdens de zwangerschap van ons tweede kindje kreeg ik behoorlijke klachten. Ook na de bevalling bleef ik pijn houden. Ik kon soms niet meer lopen en heb zelfs een keer gehad dat ik m'n zoontje niet uit z'n bed kon halen. Ik heb fysiotherapie gehad op aanraden van een orthopeed. Helaas hielp dat niet zo goed dat de pijn weg was maar ik was het na een jaar beu.

Toch wilden we nog graag een derde kindje, gelukkig maar, want tijdens de zwangerschap kreeg ik (natuurlijk) weer klachten. Ik heb dit aangekaart bij de verloskundige en die verwees mij naar een manuele arts. Na 1 bezoekje waarin hij mij onderzocht en behandeld heeft, is alle pijn verdwenen en niet meer teruggekomen!!! Dus een echte aanrader dit ook eens te proberen! Succes!! (Ik heb al meer mensen naar deze arts "verwezen" en hoor alleen maar positieve reacties!)

Freke

Noot van de redactie: Er loopt een forum over dit onderwerp bij het Fysiotherapeutisch Centrum

Reactie voor op de website?

78.8. Adres van vereniging bekkeninstabiliteit

Klachten ten gevolge van bekkenpijn of instabiliteit moeten serieus genomen worden. Het kan dan ook plezierig zijn met lotgenoten ervaringen en tips uit te wisselen, en bij hen ondersteuning te vinden.

Landelijke vereniging voor bekkenproblemen in relatie tot symfysiolyse
Postbus 38
610 AA Overasselt
telefoon: 024-6221352

Reactie voor op de website?

78.9. Bekeninstabiliteit op het internet

Er is nu een startpagina voor bekkenstabiliteit.

Reactie voor op de website?

78.10. Bekkenklachten

Ik heb een zoon van 2.5 jaar en had tijdens de zwangerschap erg bekkenklachten. Ik heb manuele theraphie gehad en fysio, en ben in het ziekenhuis wezen revalideren. Nu, 3 jaar later, heb ik nog last. Ben bij een chiropracter geweest, en die vertelde dat mijn bekken scheef staat. Na 10 behandelingen geen resultaat.

Wie weet evt nog iets of heeft soortgelijke klachten?

Reactie voor op de website?

78.11. Bekkenklachten

Ik heb ook enorme klachten gekregen na mijn eerste zwangerschap, na de tweede waren die redelijk weg en nu na de derde (4 jaar geleden) is het weer helemaal terug. Nu zat ik in de ziektewet, maar de GAKarts vond dat ik mij aanstelde en heeft mij weer beter gemeld, dus nu zit ik in een bezwaarschrift procedure in de hoop dat ik weer terug mag in de ziektewet. Ook inmiddels gescheiden waardoor de klachten toenamen.

Toch wordt het ondertussen minder en dit komt met name door medicijnen en vooral tijdig rust nemen en niet teveel willen doen als het niet kan. Ik heb dit moeten leren, dus dat zou ik dan ook doen. Ik neem aan dat je dat allang doet. Als je zulke pijn hebt kun je niets anders doen dan liggen.

groetjes en veel sterkte
Xandra

Reactie voor op de website?

78.12. Volledige genezing rug- en bekkenklachten!

Hallo,

Ik heet Saskia. Ik kreeg in de 5e maand van mijn 2e zwangerschap hevige bekkenklachten. Heb 5 maanden plat moeten liggen want ik kon niets meer. was depressief, en wilde liefst 16 uur per dag slapen. Ben via via in aanraking gekomen met chi neng qi gong en ik wist niet wat mij overkwam! Om een lang verhaal kort te maken, ik was door de dagelijkse, ontspannende Chi Neng-oefeningen binnen 3 maanden volledig van mijn rug- en bekkenklachten weer af. (je kunt mij mailen voor het uitgebreide verhaal en info: )

Saskia

Reactie voor op de website?

78.13. Osteopathie

Hoi Saskia!

Ook ik ben een bekkenpijnpatiënt. Mijn bekken stond scheef. Hij is door een osteopaat weer 'recht' gezet. Dit is geen garantie voor totale genezing, maar het helpt je een heel eind de goede richting op.

Groetjes Simone.

Reactie voor op de website?

78.14. Bekkeninstabiliteit en botontkalking

Ook ik heb 17 jaar geleden bekkeninstabiliteit gehad, mijn revalidatie heeft, voor ik een normaal gezinsleven had wel 3 jaar geduurd. Nu na 17 jaar kan ik met enkele belemmeringen er goed mee om gaan. Zo heb ik nog altijd hulp voor bepaalde huishoudelijk werkzaamheden o.a. tillen en klimmen. Een advies is: hou je buikspieren sterk, dan voor kom je veel rug en bekken klachten.

Misschien kan iemand mij een andwoord geven op mijn vraag. Enkele jaren geleden is mij ter oren gekomen dat symfysiolyse samen kon hangen met ostioperose (botontkalking), hier zou een onderzoek naar zijn verricht. Heeft hier ooit iemand van gehoord.

Vast bedankt, Els

Reactie voor op de website?

78.15. Chronische bekkeninstabiliteit

Hoi,

Ja ik heb chronische bekkeninstabiliteit en heb 1 kindje. Heb pas besloten dat ik toch nog een kindje wil. Moeilijke keus want ik heb inmiddels geen relatie meer ook dus dat is dan extra zwaar. Mn omgeving zal mij wel voor gek verklaren maar ik wil het toch heel graag!

Groetjes Brigitta

Reactie voor op de website?

78.16. Symfisiolyse

Hoi,

Ik ben 8 weken geleden bevallen van een prachtige dochter. Ik had een prima zwangerschap. Toen ik bevallen was en mocht douchen (in het ziekenhuis) hoorde ik toen ik vanonder de douche stapte een krak. De volgende dag toen ik uit bed wilde stappen zakte ik door mij benen heen. Van de gyneacoloog moesten er foto's worden gemaakt.

Diagnose: symfisiolyse. Het wordt vaak verward met bekkeninstabiliteit, terwijl dit toch anders is. Heb nu hulp in huis en 2 keer in de week fysio. Er werd vanuit het ziekenhuis verteld dat dit wel enkele maanden kon gaan duren. Maar als ik jullie verhalen lees, kan het dus nog wel langer duren. Gaat het wel helemaal over? En bij een eventuele volgende, kan het dan weer terugkomen? Ik hoor graag ervaringen en reacties!

Jacqueline

Reactie voor op de website?

78.17. Symfysiolyse

Tja, bij mij knapte er iets (je schaambot) tijdens de bevalling. Een erg pijnlijke ervaring, waar ik nu, na bijna 7 jaar nog steeds aan terug denk. Bij mij heeft het niet een paar maanden geduurd, ja wel voordat ik weer fatsoenlijk kon lopen, maar bijna pijnvrij na 4 jaren (later bleek er nog een andere ziekte de oorzaak van 'rest'problemen), maar soms merk je nog wel dat er iets niet helemaal goed zit. Maar nu sport ik weer, ren zelf af en toe kleine stukjes. Er is hoop, het is alleen vreselijk vervelend.

Door dit alles ben ik ook mijn oude werk kwijtgeraakt, het duurde te lang voor ik weer aan het werk kon, maar inmiddels ben ik via de REA (reintegratie arbeidsgehandicapten) omgeschoold en heb ik erg leuk (zittend) werk gevonden. Kop op!

Annelies

Reactie voor op de website?

78.18. Bekkenklachten en bevallen

Hallo,

Ik ben zwanger van mijn eerste kind en had voordat ik zwanger werd al jaren bekkenklachten. Allerlei therapieen hadden geen baat, dus besloot ik toch om te proberen om zwanger te worden. Tot nu (6de maand) waren de klachten niet erger geworden, maar het gaat nu bergafwaarts. Ik kan bijna niets zonder pijn. Mijn fysiotherapeute raadde aan om via een keizersnede te bevallen.

Ik zou graag reacties van andere vrouwen met bekkeninstabiliteit willen horen over bevallen en een evt. keizersnede.

alvast bedankt. Kim

Reactie voor op de website?

78.19. Bekkenklachten en bevallen

Tijdens de zwangerschap van ons derde kindje (ons enige meisje) heb ik behoorlijk last van mijn symfyse en si-gewrichten gehad. Tot wel 2 jaar erna. Ik ben toen gewoon bevallen.

Ongepland was ik in verwachting van ons 4 kindje. Hij is uiteindelijk via een spoedkeizersnede bevallen en heb toen aanzienlijk minder klachten gehad. Wel tijdens de zwangerschap vreselijk opletten en rekening houden met de klachten.

Ons vijfde kindje is via een geplande keizersnede ter wereld gekomen (wat overigens te maken had me het gewicht, bijna 10 pond) en ook toen erna bijna geen last gehad.

Of ik heb bij een meisjes-zwangerschap meer last van mijn bekken/rug, of een keizersnede maakt wel degelijk verschil. Onderschat een keizersnede beslist niet, maar het is wel het bespreken waard.

Succes, Marjon

Reactie voor op de website?

78.20. Relatie tussen pilgebruik en symfisyolyse?

Ja het kan over gaan. Bij mij hielp, uiteindelijk, na lang zoeken, haptonomie. Goedebedoelde adviezen van allerlei artsen over "alles vastzetten" maakten alles erger. Ik weigerde in een rolstoel terecht te komen, ben dus verder blijven zoeken. Bij deze haptonome leerde ik selectief spieren te trainen waardoor ik stevigheid rondom mijn schaambeen kreeg en verder weer mobieler werd. Mijn advies: zoek naar een behandeling die bij jou past en laat je door niemand ontmoedigen.

Iemand trouwens ooit aan de link tussen pilgebruik en symfisyolyse gedacht? Week worden van het kraakbeen als gevolg van hormonen........

Reactie voor op de website?

78.21. Chronische bekkenklachten maar toch nog kinderwens

19 maanden is ze nu ons dochtertje. Maar een makkelijke zwangerschap was het zeker niet. Al met 3 maanden begon ik te "waggelen" wat naarmate de zwangerschap vorderde ook alleen maar erger werd. Bij 5 maanden zwangerschap moest ik op krukken gaan lopen en mijn leven aanzienlijk aanpassen. Toch had ik echt de hoop dat het na de zwangerschap allemaal snel voorbij zou zijn en ik alles weer zou kunnen, dit maakte voor mij de laatste maanden van de zwangerschap ook draaglijker.

Maar helaas, ik kreeg ook nog HELLP-syndroom en pre-eclamsie. Dit voelde echt oneerlijk want ik had toch al bekkeninstabiliteit? Na de bevalling (ingeleid) werden mijn bekkenklachten alleen maar erger en het eerste jaar heb ik ook een rolstoel gehad. Maar door veel fysio en ondersteuning vanuit revalidatiecentrum ben ik nu toch al weer een heel stuk verder. De pijn is niet weg zeg ik altijd maar ik kan er nu wel veel meer mee. Ik weet nu ook dat ik chronische bekkeninstabiliteit heb.

Zelf heb ik besloten om met een paar maanden een gesprek aan te vragen met een gyanecoloog om te kijken of bij een volgende een keizersnede een evt. optie is. Niet dat dit makkelijk zal zijn, maar de nog ergere terugval na de bevalling blijft moeilijk te accepteren.

Ik wens iedereen heel veel succes met zijn eigen keuzes maar zal het zeker in de gaten houden!

Lijne

Reactie voor op de website?

78.22. Bekkeninstabiliteit

Hallo,

Even een paar opmerkingen.

Dat is hetgeen dat ik erg vervelend vind. Maar verder doe ik alle dingen die het mij op dat moment toelaat. In de huishouding ben ik niet meer precies, maar voor tijd voor de kids heb ik mijn pijn over.

Ik zit trouwens al 4 jaar met bi en het is pas 1 1/2 jaar tijdens mijn 2de zwangerschap erkend. Ik heb sinds de 8ste maand pas fysio gehad, en stopte ermee na de bevalling. Ik begin er nu pas weer aan omdat het erkend is als chronisch, en nu wel vergoed wordt door mijn ziekenfonds.

En nu krijg ik ook eindelijk hulp in de huishouding (werd tijd, ik heb vieze muren daar waar ik niet bij kan komen).

Iedereen veel succes en nog een tip: besteed meer tijd voor je kids dan de huishouding. Beiden leveren dezelfde spanning en pijn op. Vraag indien mogelijk hulp in de huishouding en voor mensen met een lager inkomen: je kunt een aanvraag indienen bij de gemeente; mensen met een hoger inkomen raad ik hetzelde aan en dan bij afwijzing bezwaar maken.

Petra

Reactie voor op de website?

78.23. Wat moet ik doen?

Hallo, ik ben Najat, ik ben 14 jaar en aan eind september word ik 15. Op mijn 10e had het WestEideziekenhuis scoliose bij mij gevonden. Steeds moest ik foto's maken, 3 en half jaar lang! Pas vorig jaar 1september had ik weer een afpsraak bij dokter. Opeens pakte hij de telefoon en zei: je moet morgen naar Rotterdam, er moet een operatie gedaan worden. Ik d8: en al die 3 jaar dan, wat ik dan in die tijd allemaal kunnen doen!

Vandaag heb ik een brief gekregen van het Sophia kinderziekenhuis waar in stond dat ik pas 6juni volgend jaar een operatie moet ondergaan, terwijl ik niet eens een controle heb gekregen voor mijn ander operatie, aan mijn vocht. Dus ik moet weer een jaar wachten. Ik word gewoon in de maling genomen. Ik weet niet eens of mijn vocht weg is of niet! Ik ben soms erg depresief. Ik schreeuw vaak, ik kan niet goed slapen. En op dit mooie weer naar school kan ik mijn jas niet uit doen, anders ziet iedereen mijn rug. Ik weet niet of ik op vakantie kan gaan. Ik moet gewoon verdomme wachten. Ik weet het niet meer!?

Najat

Reactie voor op de website?

78.24. Bekkeninstabiliteit

Hallo,

Ik ben zwanger van mijn vierde. Bij de eerste kreeg ik in de 6e maand last van bekkeninstabiliteit. De fysiotherapeute wist er geen raad mee. Logisch het betrof ook geen spierdisfunctie. Heb het adres gekregen van een gespecialiseerde Mensendieck therapeute in Amsterdam. Zij zag meteen hoe de instabiliteit gevormd was. Ik ben 2 maal bij haar geweest en toen was het over. Dus nog vóór de bevalling.

Haar naam was geloof ik Thamar Pfluger.

Succes Melanie

Reactie voor op de website?

78.25. Bekkeninstabiliteit

Hallo,

Ik kreeg tijdens mijn eerste zwangerschap (drie en half jaar geleden) in de vierde maand last van mijn bekken. Ik kon niets meer tillen en waggelde als een eend. Op het laatst van mijn zwangerschap was het gewicht van mijn ongeboren kindje al vaak te zwaar voor mijn bekken. Ze is op de gewone manier geboren.

Ik heb zeker 6 maanden nodig gehad om weer redelijk de oude te worden. Nu ben ik 7 maanden geleden bevallen van mijn tweede kindje. Ditmaal begon de bekkeninstabiliteit al in de tweede maand. Ik ben toen gelijk begonnen met het dragen van een buikband. Die snoerde ik vrij strak om mijn bekken. Dit keer had ik nog meer last dan de vorige keer. Soms als ik moest bukken viel ik zomaar om. Net of iemand de schroeven los heeft gedraaid.

Ik ben nu na zeven maanden weer redelijk de oude, maar ben er nog lang niet. Wat mij in deze tweede zwangerschap erg geholpen heeft is M.E.R. Therapie. Dat is een therapie die werkt via je energiebanen. Als iemand hier iets meer over wil weten, mail me maar. Ik denk niet dat er voor mij een derde zwangerschap inzit. Ik weet niet of ik daar goed uitkom. Ik ga mij richten op mijn twee kids en daarvan genieten.

Alinda

Reactie voor op de website?

78.26. Bekkeninstabiliteit en toch nog een tweede, derde enz.

Hallo,

Ik heb bij de zwangerschap van de eerste ook een instabiel bekken gehad. Het werd niet erkend door mijn caesartherapeut en verloskundigen. Tot ik in de 34ste week van de zwangerschap bij mijn haptotherapeut kwam die ook fysiotherapeut is en zij aangaf dat het wel degelijk instabiel was. Ik werkte toen nog 38 uur in een drogisterij! Na de zwangerschap heb ik elke keer de verkeerde hulp gehad. Veel fysiotherapie waardoor mijn klachten steeds erger werden. Zelfs zo erg dat ik soms de dag na de fysio mijn bed niet uit kon. En ja hoe doe je dat met een baby erbij?

Na een hele poos ben ik gestopt met alle fysio omdat dat de klachten teveel verergerden. Toch werd het mede door de ergotherapie wel beter leefbaar. Van haar kreeg ik tips hoe ik de dagelijkse huishoudelijke taken uit kon voeren en welke dingen ik beter niet kon doen. Heel langzaam aan ging het beter.

Na twee jaar was de kinderwens weer heel groot. Mijn man had er veel moeite mee om voor een tweede te kiezen. Ik niet. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat het over gaat. Het kan alleen wel heel lang duren.

Na veel gepraat hebben mijn man en ik besloten voor een tweede. Sanne is nu twee en een halve maand en in deze zwangerschap heb ik bijna geen last gehad. Het gaat nu zelfs beter dan voor de zwangerschap. Sinds twee weken heb ik fysiotherapie bij iemand die een bekkenspecialisatie heeft gedaan bij het spine and jointcentre. Deze manier had ik veel eerder moeten vinden. Als ik dit eerder had geweten had ik waarschijnlijk al veel eerder van de klachten af geweest.

Dus voor iedereen met bekkenklachten of kinderwens na bekkenklachten:

  ZOEK IEMAND DIE WERKT VOLGENS DE IDEEËN VAN HET SPINE AND JOINT CENTRE!!!!
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. En laat zeker je kinderwens niet lopen voor de bekkenklachten want dat is als je de goede hulkp hebt niet nodig.

Groetjes Marlou

Reactie voor op de website?

78.27. Bekkeninstabiliteit

Mijn dochtertje is nu 16 maanden en nog steeds heb ik last van klachten. Maar al veel minder dan eerst. Mijn klachten zijn onstaan na de bevalling (symfisiolyse). Eerst 9 maanden aangemodderd: met krukken en bekkenband gelopen, bij de fysio geweest bij een orthopedisch chirurg. Maar ik ging niets vooruit.

De eerste vier maanden thuiszorg gehad, ik kon m'n dochtertje niet eens optillen. Vervolgens werd ik door m'n huisarts doorverwezen naar het spine and joint centre. Na wat onderzoeken daar, kon ik na 2 maanden bij hun terecht voor behandeling: echt super. Ik heb er zoveel geleerd en ben zo vooruit gegaan. Ik had echt het idee dat ik eindelijk begrepen werd.

Je leert daar om je eigen trainer te worden, je gaat je spieren rondom je bekken en die met het bekken in verbinding staan sterker maken door te trainen. Ook krijg je theorie en praat je veel over wat je allemaal tegenkomt voor problemen. Dit gebeurt allemaal in groepsverband max. 6 personen. Per tweetal heb je een begeleider.

Ik ben nog steeds aan het trainen en heb nog wel klachten. Maar lang niet meer zo erg als daarvoor. Dus als je al van alles geprobeerd heb, neem dan eens contact op met het spine and joint centre in Rotterdam, of laat je doorverwijzen door je huisarts!

Succes iedereen. Jacqueline

Reactie voor op de website?

78.28. Bekkenproblemen

Hoi,

Hoewel ik ernstig last had van mijn bekken bij de eerste, het na de bevalling nog lang niet over was,bleef het verlangen naar een tweede kindje. Ik wist immers nu wat me te wachten stond, vond ik. Ik deed er inderdaad voordeel mee. Oke het was weer zwaar maar ik ben heel blij met mij twee jongens. Een derde komt er niet.

Mijn bekken doet het best goed. Pijn heb ik alleen bij menstruatie en te veel belasting. Ik kan sporten en werken. Spijt heb ik niet gehad.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Evt kan je me mailen

SUCCES

Reactie voor op de website?

78.29. Operatie

Ik zou graag willen weten wie dit mee heb gemaakt.

Ik word eind mei geopereerd aan mijn bekken, tenminste het wordt vastgezet. Ik zou graag in contact komen wie dit ook heeft meegemaakt en weten wat de voor- en de nadelen zijn.

Groetjes Cynthia

Reactie voor op de website?

78.30. Dubbele instabiliteit

hoi Cynthia, helaas kan ik je geen antwoord geven. Wel zou ik je willen vragen contact te houden. Bij mij is het advies er ook voor gegeven, maar ik ben er (nog) niet aan begonnen, omdat ik wonderwel toch wat opkrabbelde. Wel veel te weinig om te kunnen functioneren. Bij mij is de vraag of ze de rug of het bekken vastzetten vanwege een dubbele instabiliteit bij jou ook? Ik weet alleen van iemand waarvan ze de rug hadden gedaan en die ging daarna naar heliomare wat heel goed ging.

Marlies

Reactie voor op de website?

78.31. Bekkeninstabiliteit

Ik heb ook bekkeninstabiliteit, ik was 5 mnd zwanger van mn zoontje toen ik een lage rugpijn kreeg. Volgens de fysio waren t mijn hormonen die mn banden slapper maakten. Mn moeder die er ook last van heeft ging mee naar de verlos en volgens haar waren t ook mn hormonen, ik hoefde geen rust te nemen.

Met 7 mnd zwangerschap kon ik niks meer zelfs niet de glazen afwassen. Na mn bevalling kwam verlos langs en moest ik gelijk rust nemen want ik had last van mn symfise.

Na 3 jaar pijn te houden, niet erg maar wel vervelend ben ik naar mn huisarts gegaan, en die zei dat ik ook bekkeninstabiliteit had.

Daar 2 jaar weer mee gelopen, enige advies wat ik kreeg was dat ik niet te zwaar mocht tillen, totdat de pijn mn benen inging, de pijn was niet meer vol te houden en weer naar de huisarts gegaan en die schreef me bekken fysio voor. Daar heb ik heel veel geleerd maar vooral dat je emotie´s in je bekkenbodemspieren kunnen gaan en dat dat ook erg veel pijn doet.

Mn verlangen naar een 2de is erg groot, dat ik daar de pijn wel voor over heb. Ik ben zwanger geweest van een tweede en volgens verlos was ik 4 wkn en 3 dagen zwanger, en mn bekken begonnen al te branden, dus waarschijnlijk als ik een 2de zwangerschap uitdraag zal t wel erger worden.

Als ik een dag te druk ben geweest kan ik soms 2 dagen amper tot niet lopen en zitten alleen in de bureaustoel, maar dat heb ik er zelfs voor over als de dag leuk is geweest. Ik zeg maar zo als je voor t eerst je kindje zie in je armen neemt dat alle pijn weg en heb je alles voor je kindje over.

Groetjes Sita

Reactie voor op de website?

78.32. Health-gym helpt bij bekkenklachten!

Als enthousiast en bevlogen sportvrouw en docent lichamelijke opvoeding kon ik met 7 maanden ook niets meer door bekkeninstabiliteit. Ik was al gekeurd voor de WAO, maar wilde genezen en mijn zoektocht bracht mij bij health-gym oefeningen. Oefeningen met je gezicht, OGEN, neus, TONG, lippen, mond, aandacht, vingers en tenen. Het klinkt ongelooflijk, maar het werkte en in 4 weken kon ik weer voor de klas. De oefeningen werken op de energiebanen uit de acupunctuur en zijn het alternatief voor dames die door de pijn niet goed kunnen bewegen! De oefeningen worden liggend op bed en zittend op een stoel gedaan. Het kost tijd, maar de beloning is enorm!

Na 9 jaar ontwikkelen leg ik de oefeningen uit en leer ik de oefeningen in 1 dag aan! Workshop Health-gym Zaterdag 27 Mei in Bunnik . Nieuwsgierig? www.health-gym.nl of bel 010-2869361. Pak deze kans, ik ben elke dag dankbaar dat ik deze oefeningen heb ontdekt!

Reactie voor op de website?

78.33. Ik wil zo graag maar kan het wel?

Ik wil heel graag reageren op dit onderwerp. Ik heb 3 kinderen waarvan de oudste nu net 3 is geworden. Vanaf de eerste zwangerschap heb ik last van mn bekken gehad. Bij de eerste in de laatste 'zware' maanden en dan vooral het draaien in bed en het opstaan. Bij de tweede al vanaf maand 5 en dan tot het punt dat ik niet alleen uit de ligstand kon komen en bij het aanlopen altijd mn 'stabiliteit' moest zoeken voor ik kon aanlopen. Bij de derde begon het in de eerste maand met klachten die erg leken op de laatste maanden van de tweede, maar de klachten verdwenen helemaal tot de laatste 2 maanden voor de bevalling.

Alleen nu, 9 maanden later, heb ik nog dagelijks pijn op de plek waar mn heupen hechten aan elkaar en in mn benen en onderrug. Ik ben verwezen naar een mensendieck therapeute en in het begin sloeg het geweldig aan, 3 weken GEEN pijn geweldig.

Maar nu sinds 1,5 maand zit ik weer hetzelfde. De ene dag is de andere niet en ik kan wel gewoon lopen alleen heb ik gewoon constant zon zeur gevoel in mn heupen en benen en soms na een zware dag kan ik 's avonds niet zitten of liggen van de pijn. Ik gebruik geen krukken of rolstoel en heb ook niet dat instabiele gevoel net als tijdens de zwangerschappen.

Maar nu komt het ik wil zoooooooo graag weer een kindje. Ik heb op het moment een mirena spiraaltje (heb me wel eens afgevraagd of het daar aan ligt ?)dus voor nu nog niet. Maar ik heb dus vol interesse jullie reacties zitten lezen. Mijn grootste twijfel is eigenlijk wat te doen als de klachten niet verdwijnen. Toch maar een zwangerschap en kijken wat er gebeurt? Of wachten tot de klachten weg zijn ongeacht hoe lang dit duurt.

Een extra ding is dat ik heel graag een groot gezin wil (natuurlijk is dit nooit in onze eigen handen) het liefste zou ik er wel 10 willen. Het doet me dus ook enorm veel pijn te denken dat dat er misschien niet inzit puur om een lichamelijke reden en niet omdat ik het emotioneel niet aankan of iets dergelijks. Ik hoop op jullie reacties zit er namelijk nog al mee zeker om dat de therapeute zelf begon over dat ik misschien het maar beter bij drie kan houden en naar mn lichaam moet luisteren.

groetjes M.

Reactie voor op de website?

78.34. Reactie voor Kim

Hallo Kim,

Ik weer niet wanneer je deze reactie geplaatst had, misschien ben je intussen wel al bevallen. Maar ik zat in het zelfde schuitje als jou. Heb met gyneacoloog en revalidatiearts uitvoerig gesproken, hoe ons tweede kindje ter wereld moest komen. Als advies had ik meegkregen normale bevalling, maar het mocht zeker niet te lang en pijnlijk worden. Dit hebben ze uitvoerig in het dossier vermeld, verder had ik een brief van mijn fysiotherapeut, waarin stond hoe en wat tijdens en na de bevalling. Rustig aan, geen benen optrekken enz. Door een keizersnede worden de buikspieren doorgesneden en waar haal je dan je stabiliteit nog vandaan, dit zou dan een zware en lange periode zijn van weinig/niets kunnen.

De bevalling is me meegevallen, kreeg wel een weeënstorm, maar toen er werd besloten dat ik een ruggeprik kreeg, riep ik al dat het kind kwam. 10 minuten later had ik het kindje al in m'n armen. Kon niet lopen na de bevalling, ging in rolstoel, na 3 dagen ben ik langzaamaan weer gaan lopen met behulp van een rollator, nu gaat het al veel beter en ben ik echt blij dat er geen keizersnede heeft plaatsgevonden.

Rilana

Reactie voor op de website?

78.35. Osteoporose inzakking van wervels

Ik heb ernstige osteoporose. Is health gym ook iets voor mij?

Reactie voor op de website?

78.36. Operatie

Cyntia en Marlies, ik ben in 2000 geopereerd door prof van Vugt te Rotterdam (ik woon in België). Het was een volledige bekkenringfixatie. Ik ben er alleen maar beter van geworden (mech. b.i. wel). Inmiddels heb ik twee zoontjes en beviel zonder problemen met een keizersnede.

Als je vragen hebt, mail gerust. gr Annick

Reactie voor op de website?

78.37. Operatie

Cyntia en Marlies, ik ben in 2000 geopereerd te Rotterdam (ik woon in belgie). Het was een volledige bekkenringfixatie. Ik ben er alleen maar beter van geworden (mech. b.i. wel). Inmiddels heb ik twee zoontjes en beviel zonder problemen met een keizersnede.

Als je vragen hebt, mail gerust. gr Annick

Reactie voor op de website?

78.38. Nog steeds bekkenklachten

Ik ben nu bijna 3 jaar geleden bevallen d.m.v. een keizersnede. Mijn zwangerschap verliep prima tot 6,5 maand, toen begonnen mijn bekkenklachten en deze werden steeds erger. Op het eind van mijn zwangerschap had ik met alles pijn, lopen, zitten, slapen etc. Was een heel zware tijd. Ik was dan ook echt opgelucht en blij toen mijn bevalling begon, mijn vliezen waren s'nachts gebroken en ik dacht dat ik mijn kind in de loop van de dag in mijn armen zou sluiten. Helaas, het tegendeel was waar, want mijn weeën kwamen niet goed op gang en de volgende dag moest ik naar het ziekenhuis om ingeleid te worden. Toen kreeg ik gelijk last van weeënstormem.....vreselijk! Uiteindelijk ben ik pas na 44 uur (vanaf het breken van mijn vliezen) d.m.v. een keizersnede bevallen omdat mijn ontsluiting is blijven hangen op 5 a 6 cm. Nu na 3 jr. loop ik nog steeds met bekkenklachten.

Ik heb na mijn bevalling fysiotherapie gehad en nu ben ik met Mensendieck begonnen, de klachten zijn wel verminderd maar niet weg. Soms heb ik wel goede dagen, maar soms kan ik bijna niet lopen van de pijn.
In mijn hart zou ik heel graag een tweede kind willen, maar het idee van weer een bevalling en dat mijn klachten erger zouden kunnen worden beangstigt mij enorm. Bovendien ben ik inmiddels 39 en bij mijn eerste heeft het ook ruim 2 jaar geduurd voordat ik zwanger werd. Ook een heel moeilijke tijd. Soms denk ik bij mezelf "ik sluit dit hoofdstuk af, ik houd het bij een", maar dat maakt mij verdrietig, dit wordt versterkt op de dagen dat ik veel pijn hebt.....Mijn gevoel en verstand zitten niet op een lijn. Ik twijfel heel erg, ook gezien mijn leeftijd en de ervaring met moeilijk zwanger worden enz. Ik vind het heel moeilijk om die keuze bewust te maken.

Reactie voor op de website?

78.39. Bekkenproblemen

Hallo, ik ben een meisje van 11 jaar en heb een gekanteld bekken. Ik heb oefeningen gekregen van de kinnesit, maar ik doe ze niet graag, ze zijn moeilijk en doen pijn. Maar ik heb een groot probleem, doordat mijn bekken gekanteld is zijn mijn benen niet even lang en staan mijn schouders niet even hoog en bovendien stap ik dan nog scheef. Ook ik moet vermageren van de dokter, dan zal alles ook goed komen. Maar als ik dat niet doe, moet ik op mijn 16e de of 17e geopereerd worden en dat wil ik niet. Maar ik weet niet hoe ik moet afvallen. Ik weeg 52 kg en ben 1m50 en heb schoenmaat 39-40.

Help me alsjeblief, alvast bedankt, Jolien

Reactie voor op de website?

78.40. Nieuw boek over bekkeninstabiliteit

Er is een nieuw boek verschenen over bekkeninstabiliteit: "Bekkeninstabiliteit. Modeziekte of werkelijkheid?" Te koop bij uitgeverij Boekscout.nl. Het boek staat in de "Boekwinkel" op deze site. ISBN: 978-90-8834-816.7 Fantastisch boek!

Reactie voor op de website?

78.41. Bekkeninstabiliteit

Hallo allemaal,

Ik ben nu 30 weken zwanger van de tweede. bij mijn eerste zwangerschaps had ik last van bekkenpijn. Toen ging ik naar de fysio en werd daar dan los gemasseerd. Heel simpel, maar het hielp mij wel. Nu loop ik vanaf de 25e week bij de bekkenfysiotherapeut, en heb ik bekkeninstbiliteit. We zijn begonnen met houdingen en oefeningen om zelf mij bekken weer in de juiste positie te krijgen. Volgens haar zou het hier snel mee opgelost zijn. Maar in plaats van dat ik verbetering, sta ik op de kop van de pijn!

Ik weet niet meer wat ik doen moet, ik volg haar raad op. Maar dit houd ik geen tien weken meer vol zo! Ik kan heel moeilijk lopen en slapen is al helemaal een ramp. De rest van de dag heb ik het gevoel dat ik ongelofelijk stijf ben, maar bewegen wil niet en helpt niet.

Nou ben ik best wel een taaie, maar gisteren wist ik me echt geen raad meer en had ik de tranen in mijn ogen...

Wat moet ik doen? Vanmiddag heb ik weer een afspraak bij de fysio staan en ik zeg dan dat het wel anders moet, dit kan zo niet...

Heeft iemand van jullie raad?

groetjes Hanneke

Reactie voor op de website?

78.42. en wat als er geen familie in de buurt woont?

hoi hoi,

Ik heb hetzelfde dilemma als een aantal andere mensen hier. 2 gezonde kindertjes. De jongste is nu 21 maand. Tijdens en na zijn zwangerschap heb ik ernstig last gehad van bekkeninstabiliteit. 3 maand niet kunnen lopen, tillen of spelen met mijn andere kindje. Ik had nooit gedacht dat BI zo erg kon zijn, maar dat kan dus wel degelijk.
Maar goed, we zijn nu 21 maand verder en lichamelijk gaat het een stuk beter. Zelden nog last van mijn bekken, alleen bij grote inpanningen (een hele dag rondlopen vb)'s avonds wat last. Ik heb wel nog flink last van mijn lage rug, maar daar valt nu mee te leven.
Maar, ik heb altijd 3 kinderen gewild. En had dus gehoopt over 6 maand eens te gaan nadenken over de 3e. Mijn man wil alleen niet. Mijn familie en omgeving verklaren me ook voor gek. Het probleem is nu dat ik wel van hun afhankelijk zal zijn als de klachten weer zo erg worden als bij de 2e zwangerschap. En bovendien woont mijn familie op minstens 45 min rijden van ons. Thuiszorg valt te regelen, dat hebben we na de 2e zwangerschap ook gedaan. Maar kun je van familie verwachten dat ze komen helpen als je het 'jezelf min of meer aandoet' ?
Ik kan mijn man geen ongelijk geven, ons leven wordt inderdaad makkelijker nu en ja nog een kindje betekend weer een hoop stress. Maar mijn kinderwens wordt niet minder

annelies

Reactie voor op de website?

78.43. Vraag over operatie

Reactie op Operatie

Beste Annick,

Graag zou ik van je horen hoe het nu met je gaat en hoe de operatie is gegaan en hoe lang geleden het is gebeurd. Ikzelf heb het advies gekregen om in ieder geval het schaambeen vast te laten zetten (of het hele bekken). Ik heb een zwaar beschadigd schaambeen als gevolg van een ongeluk 9 jaar geleden; dus niet van de bevallingen (ik heb 2 kinderen van 14 en 12). 6 jaar geleden heeft mijn lichaam zich prima hersteld na lange tijd, maar 2 jaar geleden na een val, en kleine ongelukjes is het weer helemaal mis. Ik heb zware artrose aan het schaambeen: het kraakbeen is weg en de botten schuren tegen elkaar. Ik word soms gek van de pijn. Het lijkt steeds beter te gaan, maar een kleine misstap of verkeerde beweging en ik ben weer terug bij af. Ik hoop van je te horen wat je ervaringen zijn na de operatie, want diverse artsen hebben de operatie ten zeerste afgeraden: zij zeggen dat vastzetten niet op de lange(re) termijn niet werkt.

Bedankt alvast voor je reactie,

Groeten,

Carin

Reactie voor op de website?

78.44. Symfisiolyse

Reactie op Symfisiolyse

De klachten zijn chronisch en zullen nooit verdwijnen. Ik ben onder behandeling van de ortopeed in het Leids Universitair Medisch Centrum. En omdat bij mij tussen de wig van het schaambeen ALLE kraakbeen is verdwenen heb ik nu op 53-jarige leeftijd invaliderende klachten. Wel waren drie van mijn vier kinderen zwaar, een 91/2 pond. Gedacht wordt nu dat het door de zwangerschappen komt.

Ik had alsmaar pijn in mijn lies, dacht aan heupslijtage, dus niet. Ik zal om moeten zien naar een gelijkvloerse woning. Huishoudelijk werk gaat niet, alleen de was en koken. Ook is voor vele vrouwen een revalidatie-arts misschien een goede optie, ik ga er werk van maken.

Toch houd ik de moed erin, en mijn vier kinderen zijn geweldige kinderen en ik had ze voor geen goud willen missen.

Ik hoop op reacties en elkaar steunen en tips geven.

Groet, Quirina

Reactie voor op de website?

78.45. Het geheim dat je niet mag weten!

Reactie op Bekkenklachten

Mijn titel klinkt misschien gek, maar ik ben 12,5 jaar belast geweest met bekkeninstabiliteit en heb verscheidene speciale bekkenfysiotherapeuten gehad, othopeten, etc.

Een tweede kind heb ik nooit aangedurfd, want alles was zo vaag en niemand kon me garanderen dat het niet terug zou komen en/of erger zou worden. Tot voor kort heb ik dus met blijvende klachten gelopen en mijn beperkingen maar stilletjes aan aanvaard.

Via een, voor mij wonderbaarlijke weg,kwam ik in juli 2011 in contact met een amerikaanse arts, Dr. Conger. Hij is gespecialisserd in het behandelen van de loopspier,.. de belangrijkste bewegingsspier in het menselijke lichaam. De officiele naam luidt, 'de iliopsoas'. Deze spier ligt BINNENIN het lichaam en verbindt, middenrif, heupen, benen en hecht aan de onderste ruggenwervels. Tot mijn grote verbazing bleek dat ik scheef stond. Mijn linker en rechterheupgewricht verschilden onderling wel 5 cm met elkaar. Echter de orthopeet heeft nooit iets op de foto's gezien en de velen fysiotherapeuten niets gemerkt of gezegd. Laat staan me geholpen.

Deze spierenbundels, de iliopsoas, die aan beide kanten van het lichaam lopen bleken INSTABIEL te zijn. Eén ervan was in een toestand van kramp/contractuur beland en dat was de oorzaak van mijn instabiliteit. Jarenlang heb ik last gehad van mijn SI-gewrichten, schouders, nek, rug, benen, voeten,.etc. Het schijnt dat vrouwen na het bevallen een grote kans lopen een contractuur/kramp, dus een verschil in deze spierengroep te krijgen. Vervolgens wordt alles krom en scheef getrokken.Ik heb me door DR. Conger laten behandelen en binnen 3 behandelingen stond alles weer recht. Zelfs mijn voeten stonden anders. Velen zijn mij al voorgegaan en hebben hetzelfde wonder mogen aanschouwen als ik. <,p> Zucht,.. het vervelende aan dit verhaal is, dat in de reguliere medische wereld van orthopeten en fysiotherapeuten waaronder ook die gespecialiseerd in bekkeninstabilitiet, deze 'kennis' NIET wordt gezien en gehanteerd. Dr. Conger is hier achter gekomen doordat hij zelf ooit vast liep met zijn klachten. Zijn behandeling is UNIEK en gericht op het stabiel krijgen van deze spierenbundels. Hiervoor heeft hij een speciale techniek ontwikkeld. Daarna zet hij je weer recht, hij is tevens chiropractor. Ik heb mijn hele leven nog nooit zo recht gestaan. Zijn behandelingen worden vergoed door

de verzekeraars. Intake is gratis. Ik deel deze kennis met jullie omdat ik me verantwoordelijk voel jonge moeders te helpen de juiste info te krijgen waar ze in mijn ogen recht op hebben.

Mijn man word momenteel ook door hem geholpen,..heeft last van spit en dat komt ook door deze scheefstand, iliopsoasinstabilitiet. Ik zou zeggen, neem een kijkje op zijn website en PAK de telefoon. Ik ben nu al BLIJ voor jullie ;-)))

SUCCES!!!

je mag me altijd mailen,..

www.spiergewrichtologie.com

Reactie voor op de website?

78.46. Hulp

Reactie op Operatie

Beste,

Ben een paar maanden geleden na de zoveelste facet infiltratie dat ik een bekkeninstabiliteit heb. Bekken staat plus minus 8 cm van mijn heup. Heb wel negen rugoperatie's achter de rug. Letterlijk en figuurlijk. Maar de pijnen zijn soms zo ondraaglijk. Er is zelfs een neurostimulator geplaatst. Eigenlijk was dat niet nodig. Kan nog uren doorgaan, maar weet er iemand een goede dokter in België voor een bekken fixatie?

Alvast bedankt.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Bekkenproblemen

 1. Medicijnen
 2. Bekkeninstabilieit
 3. Reactie bekkenprobleem
 4. Bekkeninstabiliteit en toch de wens voor een vierde kindje
 5. Bekkeninstabiliteit
 6. Bekkenpijn
 7. Bekkenklachten, wat helpt... (misschien)
 8. Adres van vereniging bekkeninstabiliteit
 9. Bekeninstabiliteit op het internet
 10. Bekkenklachten
 11. Bekkenklachten
 12. Volledige genezing rug- en bekkenklachten!
 13. Osteopathie
 14. Bekkeninstabiliteit en botontkalking
 15. Chronische bekkeninstabiliteit
 16. Symfisiolyse
 17. Symfysiolyse
 18. Bekkenklachten en bevallen
 19. Bekkenklachten en bevallen
 20. Relatie tussen pilgebruik en symfisyolyse?
 21. Chronische bekkenklachten maar toch nog kinderwens
 22. Bekkeninstabiliteit
 23. Wat moet ik doen?
 24. Bekkeninstabiliteit
 25. Bekkeninstabiliteit
 26. Bekkeninstabiliteit en toch nog een tweede, derde enz.
 27. Bekkeninstabiliteit
 28. Bekkenproblemen
 29. Operatie
 30. Dubbele instabiliteit
 31. Bekkeninstabiliteit
 32. Health-gym helpt bij bekkenklachten!
 33. Ik wil zo graag maar kan het wel?
 34. Reactie voor Kim
 35. Osteoporose inzakking van wervels
 36. Operatie
 37. Operatie
 38. Nog steeds bekkenklachten
 39. Bekkenproblemen
 40. Nieuw boek over bekkeninstabiliteit
 41. Bekkeninstabiliteit
 42. en wat als er geen familie in de buurt woont?
 43. Vraag over operatie
 44. Symfisiolyse
 45. Het geheim dat je niet mag weten!
 46. Hulp

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.