Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

86. Heel vroeg staan

Hoi,

Wij zijn een gezin met 5 kleine kinderen en nu is onze jongste zoon al met ruim 4 1/2 maand gaan zitten op zijn knietjes en begon toen ook al te kruipen. Al met 6 maanden ging hij staan.

Nu vind ik dat nog niet zo erg, maar het baart me wel zorgen, want zijn evenwicht heeft hij nog niet. Hij probeert ook al los te gaan staan in de box, dat gaat bij hem gewoon automatisch: hij laat gewoon los. Maar even later ligt hij weer. Ik ben bang dat zijn ruggetje overbelast wordt en dat hij straks zo raar valt dat dat hij mischien iets breekt.

Hem altijd uit de box halen en op de grond laten spelen, vind ik nog niets. Naar mijn idee gaat hij al veel te snel. Toen hij geboren werd (dat was 18-05-1999) lachte hij al na een week naar iedereen en dat waren geen stuipjes! Na 3 drie maanden draaide hij zich al om, en na nog een week draaide hij ook weer terug. Daarna begon hij op de knietjes en handjes te zitten. Dus met ruim 4 1/2 maand zat hij al op zijn knietjes over de rand van de box te kijken. Wel erg grappig zo'n babykoppie over de rand te zien turen. Alles wat je doet, daar lacht hij om.

Zijn er mensen die dit ook mee hebben gemaakt? Ik zou graag weten hoe de ontwikkeling van jullie kinderen verder ging. Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties.

De hartelijke groeten van Judith.

Reactie voor op de website?

86.1. Kayleigh is ook zo'n snelle tante

Wij hebben ook vijf kinderen en de jongste, Kayleigh, is ook zo'n snelle tante. Ook zij lachte na een week al echt naar ons. En rolde met drie maanden door de huiskamer, op die manier kon ze al overal komen waar ze maar komen wou. Met vier maanden zat ze ook al op handjes en knietjes in de box. Op het cb keken ze heel verbaasd, want toen ze haar op haar buik wilden leggen, ging ze meteen in de kruiphouding. Twee weken later kon ze kruipen. Niemand geloofde ons, een baby van 4,5 maand die kon kruipen, dat kon gewoon niet. We hebben mensen meegemaakt die echt met open mond zaten te kijken toen onze Kayleigh door het huis kroop. Ook had ze vrij vroeg tanden al met 11 weken. Met 6 maanden liep ze langs de tafel en ook zij liet zich geregeld los, omdat ze "dacht" dat ze kon staan. Toen ze 8,5 maand was liep ze ineens van de eethoek naar de kamertafel. Dat waren toch zeker 10 stappen in een keer. Met 11 maanden kon ze fietsen op een driewieler. Ook kon ze al heel vroeg echt springen met de voeten van de vloer. Met 20 maanden sprak ze al als een vierjarige. Ze verbeterde zelfs de zinnen van haar 1,5 jaar oudere broertje. Met bijna twee jaar kon ze al echte poppetjes tekenen bestaande uit een rondje (hoofd), een soort driehoek (lijf) en strepen voor de armen en benen. In het hoofd kwamen ook echte stipjes voor de ogen en een streepje voor de mond. Een rondje knippen lukt ook al. Ze kan tot 10 tellen en herkent en benoemt diverse kleuren (zegt bv Lala is geel en Po is rood). Ze is nu bijna 2 en is al sinds dat ze 17 maanden is zowel overdag als s'nachts zindelijk.

Kayleigh zou eigenlijk ons laatste kindje zijn, maar omdat ze zich zo snel ontwikkelde is ze nooit echt baby geweest. Dat vind ik wel eens jammer. Het is heel dubbel, aan de ene kant ben ik trots op mijn vlotte dochter maar aan de andere kant gaat het me te hard. Mijn man heeft wel eens gezegd, we hebben geen baby maar een peuter gekregen. Ik vraag me wel eens af of ze hoogbegaafd is, maar hoe kom je daar achter?

Groetjes van Karin

Reactie voor op de website?

86.2. Ook vroeg staan

Hoi Judith,

Verschillende van mijn kinderen gingen ook vroeg staan, kruipen en lopen. Ik heb me hier niet druk om gemaakt en het heeft ook geen kromme beentjes of zo opgeleverd. Onze oudste stond ook met 5 maanden, los met zeven en los lopen met 9 maanden. Hij heeft nooit ergens last van ook niet van zijn rug of zo. Hij is nu bijna 16.

Onze jongste is met 5 maanden uit de box gevallen want die stond nog hoog en ik had er geen rekening mee gehouden dat ze al zou gaan staan. Zij liep met 10 maanden los. Ze is nu 14 maanden en klimt overal al op en uit, ook de box op de laagste stand.

Succes met je ondernemend ventje.

Alice, moeder van 8

Reactie voor op de website?

86.3. Bedankt

Hoi Karin en Alice

Bedankt voor jullie reacties. Ik weet nu dat ik me in ieder geval geen zorgen hoef te maken over zijn ruggetje. Hij staat onderhand alweer met één hand los en probeert nog steeds of hij al los kan staan. In bed is het al niet anders. Hij staat met de trappelzak aan. Hoe hij dat voormekaar krijgt, weet ik niet. En, Karin, hij zal bij ons ook (voorlopig) de laatste zijn.

Ik dacht, net als jullie, hij is al geen baby meer, en hij heeft zijn lengte ook nog mee dus lijkt hij nu op een kind van 1 jaar (hij was bij de geboorte 9 pond en 55 cm lang). Dus je kunt begrijpen dat ik het erg jammer vind dat hij zich snel ontwikkelt. Maar trots ben ik ook wel weer.

Ik had die vraag gesteld omdat ik kommentaar kreeg dat ik hem op de beentjes zette en dat hij zo een krom ruggetje zou krijgen. Maar ik hoef me geen zorgen meer te maken, en dat vind ik het belangrijkste.

de hartelijke groeten van Judith.

Reactie voor op de website?

86.4. Snelle babies

Ik herken veel in de verhalen van ouders met snelle babies. De moeder van Kayleigh, Karin, heeft het heel goed, door te denken aan hoogbegaafdheid. Toen ik haar verhaal las, dacht ik daar ook direct aan, en was bijna opgelucht om te zien dat Karin haar gedachten in die richting durfde te laten gaan. Ik ben erg bezig met hoogbegaafde kinderen. Ik heb er zelf een paar.

Inderdaad: het is lastig te ontdekken, of om het zeker te weten, maar je kunt wel alert zijn op bepaalde signalen. Bovendien: wat weet je met kinderen ooit zeker? Veel hoogbegaafden zijn van die snelle babies en peuters (niet allemaal!!). Het verhaal van Kayleigh geeft voor mij zoveel herkenning dat ik de ouders van harte aanraad om op dat spoor zich verder te informeren. Meisjes zullen namelijk, eerder dan jongens, al heel jong de neiging hebben om hun bekwaamheden te verstoppen, omdat ook heel jonge kinderen aanvoelen wat sociaal gewenst gedrag is. En slim zijn wordt vreemd genoeg meestal niet gewaardeerd. Het aanpasgedrag dat daarop volgt leidt tot conflicten met je echte persoonlijkheid. Maar let op: ze zijn meesters in het verstoppen.

Er is een zeer informatieve internet pagina, een dochter van de startpagina: hoogbegaafd.pagina.nl. Daar vind je links naar organisaties en naar informatie. Ik heb zelf heel veel steun gehad aan de oudervereniging Pharos. In het begin vonden we het eng, en verwachtten een soort elite-club, maar dat is helemaal niet zo. Je treft er heel gewone mensen die je begrijpen, en niet raar opkijken als je over je kind vertelt, of als je je er zorgen over maakt. Het is namelijk niet zo dat ze altijd hoge cijfers halen, het zijn over het algemeen gewone kinderen en geen vreemde typetjes. En vanzelf gaat het allemaal meestal ook niet. Hoogbegaafde kinderen hebben meestal goede begeleiding nodig, en vooral aangepast schoolwerk.

Wees in ieder geval niet bang om je kind teveel te vragen of te leren, alles wat uit hun zelf begint is dat wat bij ze past. Dat hebben ze ook nodig. Vaar blind op je eigen intuitie, want ouders weten vrijwel altijd het beste hoe hun kind in elkaar zit. Ik ken teveel verhalen van ouders die achteraf spijt hebben gehad dat ze ooit hun ideeen niet hebben doorgedrukt.

Marjolijn

Reactie voor op de website?

86.5. Diagnostisch centrum voor spraak-taalprobleem

Hallo,

Bij het doven instituut zit vroegbehandeling. Dit is voor kinderen met een spraak-taalstoornissen. Ik denk dat uw dochtertje daar te oud voor is maar misschien kunnen zij u meer informatie geven. U gaat naar www.ivd.nl, dan klikt u op diagnostisch centrum en dan op centrum voor gezinsbegeleiding. U kunt daarheen bellen en vragen naar informatie.

Succes Sica

Reactie voor op de website?

86.6. Bang en trots voor het snelle!

Ik herken veel van bovenstaande verhalen! Ik heb een dochtertje van 19 maanden. Ze gaat harder dan hard! Dat beangstigt me. Enerzijds ben ik super trots anderzijds maakt het me bang omdat we steeds vaker de opmerkingen krijgen "dat is niet normaal hoor voor een kindje van 19 maanden".

Ze praat in zinnen van 4 woorden, kent al vele kleuren. Herkent de cijfers van 1 tm 7 en ga zo maar door. Het is ons eerste kindje dus weet je ook niet wat gewoon is. Voor ons is dit heel gewoon. Op het cb. krijgen we steeds te horen tja, het is een vlotte. Ze loopt volgens het cb nu 1 jaar voor op andere kinderen van haar leeftijd.

Ik heb zojuist gekeken op internet over het herkennen van hoogbegaafdheid van peuters. Ik herken er toch wel erg veel in. Ook als babytje was ze erg snel. Met 5 maanden ging ze zitten en kruipen/staan met een half jaar. Haar eerste worden kwamen met 9 maanden. Een heel scala tegelijk poes, auto, bal. Ze zegt nu rustig helicopter of vliegtuig en voor krokodil draait ze haar hand ook niet om.

Tja, trots maar toch ook wel wat huiverig!

Diane

Reactie voor op de website?

86.7. Snelle loper

Ook ik herken veel in jullie verhalen. Alleen is het bij ons bijna fout gelopen. Ons Woutje is ook een snelle loper, kruipen heeft hij nog nooit gedaan, maar lopen des te meer. Hij kon ook al zelfstandig zitten toen hij nog 5 maand moest worden en stapte deze zomer, dan net 7 maand aan de hand over het strand. Nu heeft hij ook zijn lengte mee, bij z'n geboorte 55,5 cm, en zat hij al op een loopautootje. Zo eentje waar je ze kunt in zetten met een aktiviteitenbord op. Zo zat hij bij mij op de badkamer en reed, terwijl ik me aan het wassen was, achteruit.

Hij heeft zich vermoedelijk willen recht zetten in dat autootje en is zo omgevallen met z'n hoofdje op het toilet gevallen. Aan zijn hoofdje was niets te zien, maar 3uur later viel hij in slaap. Hij sliep, weende eens en sliep weer. Op het eerste zicht niets abnormaals maar toch was ik niet gerust daar mijn anders altijd goed etende prutske nu niet eens wakker werd van de honger en het toch al bijna 13u30. Om 14u belde ik de huisarts op omdat ik niet gerust was. Hij onderzocht hem en kon niet direct iets vinden. Hij raadde me aan om toch maar naar de spoedafdeling te gaan.

Ik voelde dat er iets niet pluis was maar dacht niet meer aan de val van 's morgens aangezien hij geen blauwe vlek of buil had. Op de spoedafdeling namen ze een CT van zijn hoofdje en zagen dat hij met een schedelbreuk zat en daardoor een grote bloeding had in zijn hoofdje. De val leek zo banaal en toch was zo'n trauma het gevolg ervan.

Nu zijn we 3 weken verder en ons Woutje toch weer bijna de oude, maar het had anders kunnen aflopen. Wij hebben nu voor hem een helmpje gekocht omdat hij nu alweer zo geweldig is al ervoor, maar niet tegenstaande al hetgeen hij al kan, blijft hij toch nog maar 9 maand en blijft beschermen het beste dat we kunnen doen. Wij zijn dus veel voorzichtiger geworden want voor dat je het weet vallen ze met hun hoofdje ergens op en hebben ze een breuk.

Bij deze groetjes en wees voorzichtig. Veerle

Reactie voor op de website?

86.8. Reactie op snelle loper

Hallo Judith,

ik heb een dochter die ook erg snel was met alles, liep bij 7 maanden, praatte voluit bij een jaar, ect ect. Ze noemden haar een wonderbaby! Ik heb haar nooit ergens hierbij geholpen, en ook ik was altijd erg bang of ze rugklachten zou overhouden hiervan. Ze is nu 7 jaar en klaagt nog steeds niet over rugklachten. Wel blijkt ze wel adhd te hebben. Voor ons verklaarde dat een hoop, ook dat altijd haantje-de-voorste.

Volgens mij kan het geen kwaad als je kind het zelf doet! Bij mijn dochter gelukkig ook niet. Succes met je vlotte 'baby'.

groeten Rian

Reactie voor op de website?

86.9. Snelle ontwikkeling, mischien wel hoogbegaafd?

Hallo

Na het lezen van bovenstaande resacties, moest ik denken aan een boek dat ik onlangs heb gelezen van een moeder die schreef over haar hoogbegaafde dochter. Ook deze dochter ontwikkelde zich heel vroeg en heel snel.

Ik wilde jullie gewoon even de tip aan de hand doen, want het is heel belangrijk dat hoogbegaafde kinderen goed begeleid worden.

Ik vond het een leuk boek, het eerste deel is het levensverhaal en daarna nog wat theorieen ed. De gegevens van het boek zijn:

Hagar, een hoogbegaafd meisje / Ina Barreveld. Baarn : Ambo, cop. 1996. 200 p ; 22 cmISN: 90-263-1438-8. - 462.1 BARR Met lit. opg.
Persoonlijk verslag door een moeder van de problemen die de hoogbegaafdheid van haar dochter met zich meebrengt, zowel thuis als op school. Barreveld, Ina

Groetjes van Gonny

Reactie voor op de website?

86.10. Snelle baby

Hallo,

Ik ben mama en trotse moeder van 4 maanden oude grote jongen Yorgos. Onze jongen heeft 2 weken geleden zijn eerste woordje gezegd Goodnight, (we spreken engels thuis) we stonden verbaasd (ik en zijn papa) naar elkaar te kijken. Zo gaat het nu van I Go tot no en Goodnight. Als ik hem uit zijn box wil halen en ik trek hem zachtjes bij de armen wanneer hij ligt steunt hij op zijn hielen en komt dan gans rechtopstaand. Toen hij 3 weken was en hij in mijn arm lag om het flesje te drinken zette hij zich recht net of hij in zithouding wou komen. Als ik hem onder zijn oksels zachtjes tegenhoud dan zet hij zijn voetjes op de grond en doet 2 pasjes. Hij draait al met zijn handjes wanneer we het kinderliedje zingen "handjes draaien ....".Hij is 72 cm en draagt kleren voor 12 maanden. Ik ben blij dat ik jullie verhalen heb gelezen, het stelt me toch een beetje gerust.

Nancy

Reactie voor op de website?

86.11. snelle ontwikkeling

hoi,

Onze dochter werd geboren na een zwangerschap van ruim 43 weken(keizersnede) en was al heel snel met lachen en kijken en weinig slapen en nog eens heel gulzig met drinken! Wij dachten ook omdat het onze eerste was dat het wel zou kunnen komen omdat ze zo laat was geboren en al een grote baby was! Maar na 4 maanden wou ze zitten met 7 maanden staan en met ruim 8 maanden om de tafel lopen en met 10 maanden los lopen..snel dingen zich zelf geleerd..voor dat ik het wist, had ze de dingen al door! Dit bleef constant door gaan en zelfs zo dat ze ons hele gezins leven regelt en alles probeert naar eigen hand te zetten!!op school past ze zich enorm aan en thuis barst de bom!!

Nu is onze dochter 9 jaar en hebben we in die tussen tijd nog 3 kinderen gekregen 6,5 en 4jaar en kan je ook het verschil zien..onze jongste van 4 is ook zo en hoef je eigenlijk niks te leren en anders vraagt hij het gewoon..

Binnenkort word onze dochter getest op iq omdat ze nu problemen krijgt met naar school gaan en ze zegt ook dat ze alleen de lagere school af maakt en daarna niet meer gaat!! het liefst speelt ze met oudere en/of jongere kinderen!

groeten José

Reactie voor op de website?

86.12. Hele snelle meid (hoogbegaafd wanneer kan je testen?)

Mijn dochtertje is na 41,6 wkn geboren. Nu is ze 5,5 mnd en klimt ze uit haar wipstoel, badring, schommelstoel en alles. Ze is heel actief, wijs en heeft obsessie voor alles behalve haar babyspeelgoed. Ze vecht voor de laptop en drukt dan op de toetsen en kijkt naar het scherm wat er gebeurt. Ze heeft ook liever de afstandsbediening dan een bal. Ze is nieuwsgierig, actief,en een gulzige eter.

Op de creche word ze het kind genoemd dat alles kan maar het jongste is... (kinderen van 8/9 maanden kunnen niet eens de helft daar van wat zij allemaal daar doet)

Ze dronk trouwens toen ze 7 dgn oud was 110 ml anders bleef ze huilen, na een fles van 100 ml ging ze pas rustig slapen.

Hoe ik het van mijn omgeving begrijp is ze veel te snel en heel wijs of is dat niet zo? Als het zo is wil ik graag weten hoe ik haar het best kan steunen, zodat ik haar niet tegen hou ik haar ontwikkeling.

Serina

Reactie voor op de website?

86.13. Ook een hele snelle zoon

Onze zoon is nu 6 maanden oud en loopt aan onze handen. Hij kon zelf zitten toen hij 2 maanden oud was. Ook draaide hij zich toen al van buik op rug. Toen hij 3 maanden oud was, kon hij helemaal doorrollen. Met 4 maanden kon hij kruipen, met 5 maanden ging hij staan in de box, met net 6 maanden liep hij langs de rand van de box. Nu met 6 maanden zegt hij mamma tegen mij, dada tegen zijn vader, mauw tegen onze kat en mjam mjam als hij zijn eten krijgt.

Mensen staan er vaak versteld van en denken ook vaak dat hij ouder is. Nou is hij ook erg groot, hij is 80 cm lang. Dus dat werkt denk ik ook wel mee. Hij is ons eerste kindje en vind het zo jammer want met 2 maand wou hij al niet meer in de kinderwagen liggen. Daar ging hij gewoon in zitten tenzij hij heel erg moe was.

Ik ben bang dat hij hoogbegaafd zal zijn en vraag me af, als dit zo is, hoe ik hem dan het beste kan begeleiden.

Michelle

Reactie voor op de website?

86.14. Snel, maar niet alle drie de kids

Mijn oudste kon meteeen na zijn geboorte zijn hoofd optillen, stond ook met 5 maanden in de box, las met 18 maanden zijn naam en de cijfers 1 tot 10, en wilde het liefst spelen met zwarte dingen met knoppen. Hij is nu 7 jaar en loopt 2 a 3 jaar voor met toetsen, de school is maar gestopt met het toetsen omdat hij alles toch meteen goed maakt. Maar bovenal, het is een ontzettend gelukkig ventje hoor, hij zit prima in zijn vel- hij heeft gewoon veel uitdaging nodig, maar ook graag veel vriendjes om te voetballen. De andere twee zijn laat gaan lopen (21 maanden), maar praten eerder (9 maanden, 4 woorden zinnen)- maar lezen gaat niet zo snel als bij hem- maar ja, wat is normaal he, dat moeten de leerkrachten maar uitzoeken denk ik dan, gelukkig zitten ze op een hele goede school met expertise hierin.

Momsy

Reactie voor op de website?

86.15. twee zonen

Mijn oudste zoon wordt nu 10 jaar en was ook snel maar dat beseften we toen niet. Het was onze eerste dus konden we niet vergelijken. Nu is de jongste 11 maanden en deze gaat nog sneller. Op 7 weken doorrollen, op 4,5 maand echt goed kruipen op 9 maand stappen zonder steun en heel ver.. hij is nu bijna een loper, hij kruipt overal op en af, hij gaat op een glijbaan en heb maar 1 keer getoond dat hij eerste zijn voetjes naar voor moet brengen.. alles wat ik toon doet hij direct na.. mijn oudste zoon zijn iq is getest geweest en hij heeft een VP kloof zoals ze zeggen zijn IQ was 139bij het hoogste...
En moet zeggen dat hoogbegaafdheid geen zegen is hoor niet voor de ouders en zeker niet voor de kids zelf. Ik denk natuurlijk omdat de oudste zo is en de kleinste nog sneller gaat , hij ook hoogbegaafd is..maar eerlijk gezegd hoop ik liever van niet. mijn oudste zoon heeft het niet gemakkelijk hoor ook al haalt hij hoge punten enzo

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Heel vroeg staan

 1. Kayleigh is ook zo\'n snelle tante
 2. Ook vroeg staan
 3. Bedankt
 4. Snelle babies
 5. Diagnostisch centrum voor spraak-taalprobleem
 6. Bang en trots voor het snelle!
 7. Snelle loper
 8. Reactie op snelle loper
 9. Snelle ontwikkeling, mischien wel hoogbegaafd?
 10. Snelle baby
 11. snelle ontwikkeling
 12. Hele snelle meid (hoogbegaafd wanneer kan je testen?)
 13. Ook een hele snelle zoon
 14. Snel, maar niet alle drie de kids
 15. twee zonen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.