Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

32. Jonge ouders, onvolwassen?

Heelo,

Ik ben 23 en heb 3 schatten van kindjes, 2 jongens en een meisje.. Ik ben nog vrij jong en het is blijkbaar toch vrij moeilijk om mensen in mijn onmiddelijke omgeving te vinden die me echt begrijpen of waar ik gewoon eens over kindjes kan praten of uitstappen mee kan doen. Diegenen die ik ken, gaan uit tot stukken in de nacht om vervolgens met een kater op te staan. Kortom mensen die zich niet echt een leven met kinderen kunnen inleven. Weet iemand van jullie iets meer over dit probleem? Ben ik de enige die zich daarin onbegrepen voelt?

Reactie voor op de website?

32.1. Jonge ouders

Nee hoor Nadia, er zijn er meer die al vroeg kinderen hebben gekregen. Ik ben nu 32 jaar oud maar was net zo oud als jij toen ik de 3de kreeg. Wat jij ervaart heb ik vooral op het CB ervaren. Maar bij mij ging het het ene oor in en het andere uit. Misschien moet je je er over heen zetten, ze weten niet beter.

Jij kunt het aan en dat is belangrijk en ik vind het alleen maar mooi als ik hoor dat ook anderen jong moeder zijn geworden. Ik heb er inmiddels 6 en ben daar reuze trots op. Ik was 29 jaar toen de 6de geboren werd. Nu is de jongste al weer 3 en een half jaar, wat gaat de tijd snel!

groetjes van Judith, mama van 6 judith

Reactie voor op de website?

32.2. Openstaan

Hallo Nadia,

Ik kreeg mijn eerste op 19 jarige leeftijd, en op mijn 27 mijn vijfde. Inmiddels ben ik 33 en nog altijd een van de jongste moeders (denk aan school, sporten). Want de meeste vrouwen beginnen pas laat aan kinderen. Bij mij komt daar nog bij dat ik een thuisblijfmoeder ben.

Mijn ervaring is: sta voor iedereen open, en vraag belangstellend naar iemand anders, diegene zou ook ouder kunnen zijn dan jij. Mijn vriendinnen zijn gemiddeld zo rond de veertig. Ik weet niet of een van jouw kinderen al naar school gaat of naar de peuterspeelzaal, maar mijn ervaring is dat de meeste contacten hier zijn ontstaan. Als er al een kind naar school zou gaan dan zou je mischien wat voor school kunnen doen, en zo contacten kunnen opbouwen.

Of mischien is er in julie gemeente een ochtend voor jonge moeders. Bij ons is dat namelijk wel. Vaak krijg ik leuke reakties op mijn aantal kinderen en op mijn leeftijd, soms ook niet, hier probeer ik zo min mogelijk op te reageren.

En dan denk ik wat ik het belangrijkste vind van een gezin en zou niet willen ruilen met een ander.Veel geluk met je gezinnetje,

Groetjes maureen

Reactie voor op de website?

32.3. Jonge moeder geniet ervan!

Beste Nadia.

Graag wil ik je een hart onder de riem steken, net als de andere moeders. Je bent niet de enige en je leeftijd zegt niets over of jij een goede moeder bent.

Zoals ook andere moeders die reageerden heb ook ik vroeg kinderen gekregen. 20 de 1e, 24 de 4e en 35 de 8e. Ik heb er erg van genoten dat ik jong moeder was, maar het werd toen niet zo vreemd gevonden als nu (28 jaar getrouwd). Inmiddels is mijn dochter ook moeder van 2 meiden van 3 1/2 en 1 en zij merkt net als jij veel onbegrip. Temeer ook omdat ze thuisblijfmoeder is. Ze loopt er tegen aan dat ze zichzelf moet bewijzen als jonge moeder. Mensen denken vaak dat ze nog niet helemaal mee kan praten. Wat een onzin. Vroeger kregen vrouwen vroeg veel kinderen en hoeveel van die moeders hebben niet enorme prestaties geleverd!

Probeer je niet te storen aan de mode van kinderen krijgen en opvoeden. Nu is de mode carriere maken en laat kinderen. Zelfs in het krijgen van kinderen zit een trend. En er wordt meewarig gedaan als je je niet aan de mode houdt. Maar ik heb bewondering voor jou, dat je tegen de heersende mening in je eigen leven leidt. Bovendien over een aantal jaren is de mode van kinderen krijgen weer anders. Het zou jammer zijn als men over een tijdje vindt dat vrouwen jong kinderen moeten krijgen, maar jouw leven al half voorbij is. Niet de buren hoeven te bepalen hoe jouw leven er uit hoort te zien.

Wees er trots op, dat je jong bent en moeder. Geniet van je gezin en probeer contacten te leggen met moeders die jong zijn. Overigens zijn er bij de iets oudere moeders ook vrouwen die je voor vol aan zullen zien hoor. Het is heerlijk om altijd jong te blijven en dat doe je als je jong moeder wordt. Als je ouder bent ben je nog steeds jong omdat je naar de leeftijd van je kinderen wordt gemeten.

Niet iedereen zal je begrijpen waarom jij op deze leeftijd 3 kinderen hebt, maar dat hoeft ook niet. Wees gewoon een goede moeder, dat is van waarde.

Elizabeth

Reactie voor op de website?

32.4. Nakomertje

Ook wij wilden nog heel graag een derde kindje, niet bewust veel later dan onze twee dochters, maar gewoon omdat wij samen niet zo vruchtbaar zijn, heeft het lang geduurd. Onze kinderwens was echter zo sterk dat we besloten zelfs zover te gaan om inseminatie te proberen. Zodat mijn zaad op precies het juiste moment (na hormoonstimulatie bij mijn vrouw) werd ingebracht. Na eerst enkele mislukte pogingen zijn we voor een tweede keer de inseminatiemolen ingegaan. (na tevens enkele vruchteloze jaren met enkel pregnyl en clomid). Het resultaat was dat mijn vrouw nu na de tweede poging zwanger werd van onze zoon H. Die heeft nu 2 zussen van resp. 13.5 en 10 jaar en is nu zelf 7 mnd oud.

H. is voor ons echt een kadootje, iedereen is dolgelukkig met hem. Het is zo'n vrolijk lief ventje dat we het s'nachts soms nog moeten opstaan er met liefde voor over hebben. Je pikt het toch weer makkelijk op de "babyzorg" en de zusjes helpen graag en kunnen dat ook goed door hun veel hogere leeftijd. Wel was de zwangerschap voor mijn vrouw erg zwaar; zij was 40 toen H. geboren werd. Zij is veel misselijk en ontzettend moe geweest. Je kunt dan toch zeker merken dat je niet meer zo piep bent.

Maar verder voelen we ons weer extra jong met zo'n lekker knulletje erbij. Super leuk dus als je er maar voor 100 procent achter staat.

Rene

Reactie voor op de website?

32.5. Toch positieve reacties

Hoi Nadia,

Ik ben nu 25 en heb ook 3 kinderen van 2, 3 en 4 jaar. Een van de vervelendste dingen vond ik toen ik zwanger van van de eerste en 20 jaar was, de mensen geregeld vroegen of achter je rug om zeiden dat het een ongelukje was. Maar als dan eenmaal nummer 2 en 3 volgen in korte tijd dan is dat ook snel over en merken mensen dat dit een bewuste keuze is en ik moet zeggen dat ik toch ook wel een heleboel positieve reacties heb gehad.

Daarnaast ben ik overdag altijd thuis bij de kinderen en `s avonds ga ik 3 avonden per week naar school om te studeren.

groetjes Kim

Reactie voor op de website?

32.6. Ik weet wat je bedoelt

Hoi die Nadia,

Ik ben 23 en heb een zoontje van 3,5 jaar weliswaar heb ik maar 1 kind maar mij is het ook overkomen en in veel gevallen is het contact met vrienden zelfs verbroken gewoon om het feit dat ze niet kunnen begrijpen dat je nu niet meer gewoon weg kunt gaan. Het leven met kind(eren) is nu eenmaal anders dan leven zonder kind(eren).

Groetjes Miranda

Reactie voor op de website?

32.7. Niet onvolwassen

Hoi Nadia

Ik was 20 toen mijn eerste kindje geboren werd en het was meer de buitenwereld die mij onvolwassen vond. Daarbij speelde ook dat ik nog niet zolang samen was met mijn partner en iedereen dacht dat het niet gepland was. Ook bij mij werd er met name door het consulatiebureau erg betuttelend gedaan waar ik destijds gevoelig voor was. Ik heb later geleerd om dat allemaal naast me neer te leggen.

Mijn vrienden van destijds ben ik allemaal uit het oog verloren omdat zij een ander leven leiden waar ik mij niet meer in thuis voelde. Ik was niet onvolwassen maar zij.

Ik ben nu 34 en moeder van 7 kinderen en ik ben in de loop van de jaren qua geest volwassener geworden maar ik voel me van lijf nog gewoon jong. Het is toch heerlijk om lekker gek te kunnen doen met je kinderen... Laat iedereen er maar van denken wat ze willen. Iedereen lijkt altijd wel een oordeel klaar te hebben voor een ander.

Zijn er geen jongere moeders in jouw buurt (van de crèche, zwembad, speeltuin etc) waar je contact mee zou kunnen leggen? Geniet gewoon lekker van je kinderen joh! Leeftijd zegt niets over hoe je je voelt. Ik ken mensen die 40 plus zijn en nog puberaal gedrag vertonen.

Groetjes Anja

Reactie voor op de website?

32.8. Maak het jezelf gemakkelijk

Ik was 23 toen ik zwanger raakte van mijn eerste. Dus niet eens piep en toch heb ik me er ook vaak aan geërgerd dat mensen dachten dat ze je moeten helpen of adviezen moeten geven omdat jezelf nog nat achter de oren zou zijn. Maar de een is er jong aan toe en de ander is er pas laat aan toe. Leef hoe jij denkt dat je moet leven want het is toch geweldig als je de droom hebt om jong moeder te zijn en je kan die droom verwezelijken. Het voordeel is dat mijn kinders voor mijn negentwintigste op school zitten. En ik weer wat voor mezelf erbij kan gaan doen. En niemand is minder dan een ander.

Maar het feit blijft dat je gemaakt bent om jong kinderen te baren want van af je 25 neemt je vruchtbaarheid geleidelijk af. Waarom zou de natuur dat zo bedacht hebben.... geniet en geniet ook met vrouwen die ouder zijn want je maakt met kinderen allemaal het zelfde mee of je nou veertig bent of twintig. Heb lol en leef.

groetjes Renske

Reactie voor op de website?

32.9. Leuk, jonge ouders

Hoi Nadia,

zelf ben ik net 28 jaar en heb drie kinderen, jongen van 6, jongetje van 4 en een meid van net 3. Ook ik krijg vak reacties op mijn leeftijd maar dan positief. Ga nog vaak stappen en dat vind iedereen tof als ze dan horen dat je getrouwd bent en drie kids hebt. Met de oudste onderneem ik altijd een hoop dingen. In de zomer heb ik beloofd dat we gaan "stappen" de tent waar ik altijd naar toe ga is dan al 's middags open en hij vind het geweldig. Verder gaan de kids mee naar festivals en alles wat we maar doen.

Ik heb zelf ook jonge ouders en ga nog steeds met mijn moeder opstap ze is nu 50 maar dat is best jong. Ik vind het heerlijk jong kinderen te hebben en om zelf ook jonge ouders te hebben. De kans dat mijn ouders meer van mijn leven zullen zien is groter.

Ik heb er nooit spijt van gehad om jong kinderen te krijgen. Ik kan tenminste alles met ze doen. Ik vind het heerlijk. Wat andere mensen ook zeggen ik hou van mijn kinderen en kan ze een hoop liefde geven en daar gaat het om toch?

geniet gewoon van je kids en let niet op die andere mensen. WIJ JONGE OUDERS ZIJN OOK OUDERS. We willen allemaal het zelfde voor onze kinderen

groetjes Leonie

Reactie voor op de website?

32.10. Jonge ouders

Hallo jonge ouders, maak je inderdaad maar niet druk om wat andere van je denken. Ik werd moeder op mijn 16e jaar, was niet de bedoeling, maar heb mijn zoon met liefde opgevoed. Met mijn 21e kwam zoon nr 2 en met 25 zoon nr 3. Met 29 jaar kreeg ik een dochter. Dacht toen dat mijn gezin compleet was, maar het begon weer te kriepelen en heb 10jaar na mijn dochter nog een zoontje en een jaar daarna nog een dochter gekregen nu 6 en 5jaar oud.

En ben nu inmiddels oma van 2kleinkinderen van mijn oudste zoon: joelle van 1jaar en Ian van 3weken. Zij willen ook een groot gezin. Dus denk ik dat ze niets tekort zijn gekomen.

Dus bedenk: anderen hebben altijd wel wat te zeuren of het is je leeftijd of het aantal kids wat je hebt. Maar het gaat erom dat je gelukkig bent met de manier waarop je verkiest te leven.

Wens jullie heel veel liefde in jullie toekomst.
mams van 6kids oma van 2kids

Reactie voor op de website?

32.11. Ik ben ook...

een jonge moeder met 4 kinderen terwijl ik pas 21 ben en je wilt niet weten wat voor reacties ik heb gekregen en nog krijg. Mijn eerst kreeg ik toen ik nog maar net 16 was, de 2e kwam 4 dagen na mijn 18e verjaardag, de derde op mijn 19e en ik was nog 20 toen ik mijn 4e kreeg. Ik ben hartstikke blij met mijn 4 meiden en ook mijn man (hij is 23) is blij met zijn dochters. We denken zelfs aan een 5e al is het beter om er nog even mee te wachten omdat ik nog erg last heb van mijn bekken.

Ik wil tegen alle jonge moeders zeggen: trek je niks aan van wat anderen zeggen. Zolang je gelukkig met je kids bent, en ze goed verzorgt, is alles prima toch. Is ieder zijn keus toch.

groetjes Priscilla (mama van Lindsey (8-1-2000), Amaya (24-12-2001), Yalisa (4-8-2003) en Chelsey (25-10-2004))

Reactie voor op de website?

32.12. Laat ze toch kletsen

Ik was 42 toen ik in verwachting was van mijn 6 kindje. Maar helaas is het een miskraam geworden. Wat een commentaar ik van mijn familie heb gekregen, dat is iets waar je u tegen zegt! Geniet van het leven, en laat ze maar kletsen!

groetjes Anna

Reactie voor op de website?

32.13. Ook een jonge moeder

Hoi allemaal,

ik lees hier veel herkenbare dingen. Ik zelf ben nu 23, heb 2 kids, een van 19 mnd en een van 6 maanden oud. 2 hele lieve zoontjes! Bij de eerste zwangerschap vroegen vreemde mensen op straat of ik ongewenst zwanger was. En oh wat werd ik dan boos! Mijn man en ik waren toen nog niet getrouwd en ongeveer nog geen jaar bij elkaar. Maar onze schatjes waren zeker gewenst. We wisten vanaf dag 1 dat we voor altijd bij elkaar zouden blijven en dat we graag kinderen wilden.

Wat een commentaar kregen we, en ook ongevraagd advies. Ik werd er echt gek van. Gelukkig bij de tweede zwangerschap kreeg ik die opmerkingen niet. En idd, zoals Nadia zegt: "ik voel me ook vaak niet begrepen want iedereen denkt het toch beter te weten dan jij."

Helaas ken ik ook helemaal niemand waar ik woon, en dat is best wel eens eenzaam. Ik hoop dat als de oudste naar peuterspeelzaal gaat, dat dat dan zal veranderen. Misschien zal ik dan andere moeders leren kennen waar ik ook eens mee kan praten.

Maar ik ben er van overtuigd dat we ons niks moeten aantrekken van al die betweters en onbeschofte mensen die ongevraagd hun mening geven.

Of we nu oud of jong kinderen krijgen, we houden evenveel van onze kinderen en proberen ze allemaal op te voeden tot een goed eerlijk mens die stevig met beide benen in de wereld staat, toch!?

En daar zijn we allemaal gelijk in.

En een leeftijd zegt niks over een goed moeder zijn.

Ik vraag me wel af of er ook jonge moeders zijn uit Middelburg in Zeeland, die ook met hetzelfde zitten.

Fijn om even je hart te luchten.
groetjes van Elisa.

Reactie voor op de website?

32.14. Leuk jong moeder zijn

In deze tijd loop je vaak tegen dingen aan waardoor het niet makkelijk voor ons jonge vrouwen kinderen te krijgen, en niet alleen door de gedachtes van anderen. Veelal val je in een zwart gat als het bijvoorbeeld gaat om verzekeringen enzo. Ik ben 21 jaar en zwanger van mijn tweede kindje. Mijn dochter is bijna 3 jaar oud, ik kreeg haar op mijn 18de. Ik ben heel blij dat ik weer zwanger ben, ik wil ze niet te ver uit elkaar hebben.

Maar ze maken het me soms wel lastig, ik studeer nog en de studenten verzekering die ik heb kent geen onderverzekering voor kinderen, dus betaal voor haar een eigen verzekering (ze staat beschreven ook als student) echt lullig. In de tijd van Wim Kok en die mensen, werd alles voor hen betaald en leningen bij studiefinanciering kenden ze niet. Ze hebben het gewoon minder aantrekkelijk gemaakt voor jonge mensen.

Maar denk alsjeblieft niet dat iemand die "laat" kinderen krijgt het beter heeft. Die komt niet alleen in tijdsdruk maar moet ook vanalles zien met elkaar te combineren. Laat je daar niet pop blind staren.. Ik weet niet waar je woont maar lijkt me heel leuk om contact te houden

Christine

Reactie voor op de website?

32.15. Nakomertje

Hallo,

ik heb net het stukje van René gelezen over hun nakomertje, met veel interesse! Ik sta momenteel voor de keuze of er wel of geen poging gedaan wordt voor een "nakomertje" binnen ons gezinnetje. Mijn zonen zijn 16, 15 en bijna 13 jaar oud. Mijn huidige man is 41, en we zijn bijna getrouwd. Mijn man wil graag nog een kleine, alhoewel hij af en toe wel twijfelt aan de rationele kant van nog een kleine erbij, financieel, tijd, leeftijd etc. Ik twijfel vooral wat betreft mijn leeftijd. Kan het eigenlijk nog wel? Zou het niet te zwaar zijn voor ons "oudjes" Of maakt zo'n kleintje je uiteindelijk ook weer jonger? Eigenlijk ben ik nu zover dat ik er "gewoon voor wil gáán" mede omdat we allebei graag een kindje van ons tween willen, en omdat ik drie puberzonen heb, die alle drie aandringen wanneer er nou eindelijk eens een klein broertje of zusje komt! Maar wát komt er allemaal bij zo'n zwangerschap kijken?

Wie heeft hier ervaring mee?

Edith

Reactie voor op de website?

32.16. Nooit te jong voor kinderen

Ik ben 18 jaar en ben in verwachting van mijn eerste kindje. Mensen hebben altijd snel een oordeel over je leeftijd, maar je weet en voelt zelf wanneer je er klaar voor bent. Zolang jij voor je kleintjes kunt zorgen is er toch niks mis.

Een vriendin van mij zei op 13 jarige leeftijd dat ze er klaar voor was, ik heb toen wel gezegd maak eerst je school af en kijk daarna verder.toen ze 15 was moest en zou ze een kindje krijgen en is ze gestopt met de pil zonder dat iemand het wist zelfs haar vriend wist het niet..op 16 jarige leeftijd kreeg ze haar dochtertje.. en ze was er inderdaad klaar voor. Haar dochtertje is nu 2 jaar en is een schat van een meid.

Dus luister niet naar anderen als ze zeggen dat je te jong bent, dat je eerst moet studeren genoeg werk ervaring moet op doen. Het is tenslotte jouw leven, dus jij bepaalt wat je wilt doen en wilt worden. Dus voor iedereen die onzeker is over hoe anderen tegen je zullen doen en hoe ze zullen reageren:
1. het is jouw leven.
2. moeten zij voor jou bevallen?
3. moeten zij er voor zorgen?
4. je bent nooit te jong voor kinderen als je er zelf klaar voor bent.

Ik luister alleen naar mezelf en mijn vriend. Wat de anderen zeggen en vinden moeten zij weten, ik ben degene die mijn baby opvoed.

veel liefs voor alle jonge moeders. van Kira

Reactie voor op de website?

32.17. Kinderwens

Hallo allemaal,

Ik ben Esmeralda en ik ben 18 jaar oud (bijna 19). Ik ben blij om jullie verhalen hier te lezen! Ik heb al heel erg lang in mijn hoofd dat ik graag een kindje zou willen, maar ik ben bang om het tegen iemand te zeggen omdat ik bang ben wat anderen er van zullen zeggen. Nu ik deze verhalen allemaal lees begrijp ik dat ik niet de enige ben die deze gevoelens heeft en dat het ook niet raar is om deze gevoelens te hebben.

Ik weet al erg lang dat ik graag vroeg een kindje wil. Ik denk dat er veel voordelen aan zitten. Het enige waar ik wel erg bang voor ben is het financiële gedeelte zoals de verzekeringen.

Ik kan er met bijna niemand over praten dat ik graag een kindje wil, maar gelukkig wel met mijn moeder. Ze vindt het niet raar maar zelfs wel leuk. Ik weet ook zeker dat zij me zal helpen als ik dat wil.

Ik wil iedereen veel geluk wensen en laat je niet bang maken want een kind hebben is het mooiste wat je kan overkomen.

xxjes Esmeralda

Reactie voor op de website?

32.18. Kinderwens

Hallo allemaal,

Ik ben een meid van 21 (bijna 22) en ik ik heb altijd al jong moeder willen worden. Het laatste jaar heb ik dat gevoel heel erg en ik kan het niet loslaten, ik voel het 24 uur per dag. Het enige waar ik me zorgen om maak is de financien. Mijn vriend heeft een fulltime baan, maar je hoort mensen vaak zeggen dat je tegenwoordig niet verantwoord kinderen kunt krijgen zonder twee inkomens.

Ten tweede ben ik heel erg bang voor de reactie van andere mensen, in het bijzonder die van mijn moeder, ik durf er dan ook niet met haar over te beginnen. Dit frustreert mij heel erg want ik wil zo graag een kindje. Mijn vriend en ik wonen al bijna 3 jaar samen in een koophuis en we hebben alles goed voor elkaar en een hele goede relatie, dat lijkt mij toch het belangrijkste. Ik zou hier graag met jullie over praten,

veel liefs Elizabeth

Reactie voor op de website?

32.19. Wanneer ben je volwassen?

Hoi,

Ik ben de jongste van een gezin van 5 kinderen. Een echte nakomeling, ik heb zussen en broers, die allemaal precies volgens het boekje leven. Voor hun 30e geen kind, maar eerst de hele wereld zien, werken, trouwen en natuurlijk een huis kopen!

Ik was 18 jaar, had 3 maanden verkering en voelde gewoon direkt dat het goed zat! Ja, ik weet het... hoe kun je dat nu weten?. Nou, dat heb ik dus verder niemand verteld. Maar toen ik eenmaal zwanger was... de reakties!

Te jong, geen stabiele relatie, geen toekomst, of ik überhaupt wel wist waaraan ik was begonnen! (Ik was namelijk de eerste van mijn zussen en broers die zwanger was!)

Nu 9 jaar later: zijn we getrouwd, hebben 3 schatten van jochies en krijg ik heel af en toe te horen hoe verrast ze wel niet zijn dat het zo is gegaan! Maar nooit zullen ze raad aan mij vragen, ondanks dat ik eerder, en meer kinderen heb gekregen. Heel misschien gaan we zelfs ook nog wel voor een meisje, wie weet? En wat zullen ze dan wel niet zeggen?

Wie of wat is nu onvolwassen?

Groetjes, Sussanna

Reactie voor op de website?

32.20. 18 en zwanger

Beste Samantha, ik vind het heel dapper van je dat je graag je kindje wil houden. Je maakt je zorgen over het inkomen. Ik denk dat het financieel heel zwaar zal gaan worden. Dat je familie niet meteen staat te juichen, daar kan ik best inkomen. Maar als iedereen de schrik te boven is, zoek je toch met zijn allen een oplossing. Denk aan kinderopvang, zodat jij je studie af kan maken. En tegenwoordig met internet moet het toch geen probleem zijn om voor weinig geld een leuke kinderkamer te maken, denk aan de site gratisoptehalen.nl. Probeer te informeren bij instanties wat de mogelijkheden voor jullie zijn.

Ik wens jullie heel veel geluk met jullie kindje.

Reactie voor op de website?

32.21. 18 en zwanger ... hoe verder

Beste Samantha,

Goh, dat is wel even schrikken he dat er een leven in je buik groeit. Ik ben nu 34 jaar maar heb mijn eerste kind gekregen toen ik 17 jaar oud was. En ik kan je wel vertellen dat ik het best wel zwaar heb gehad om als tienermoeder door het leven te gaan. Bovendien had ik geen eigen inkomen dus financieel had ik het niet breed.

Nu is mijn zoon 16 jaar en ben ik blij dat ik hem destijds heb gekregen. Ik denk eerlijk gezegd dat je het prima kan redden minst je steun zal krijgen van je ouders.

Juanita

Reactie voor op de website?

32.22. 18 jaar en mama

Hoi Samantha,

Ik werd op mijn 17e onverwacht zwanger. Ben nu 25 en heb een zoon van 7 en een dochter van 4. De eerste tijd als mama heb ik me eenzaam gevoeld omdat je qua levenstijl niet aansluit op je leeftijdgenoten en qua leeftijd niet op andere moeders. Financieel ben ik destijds erg geholpen door familie maar ook bijv. de kinderopvang kost haast niks zolang je nog studeert of een laag inkomen hebt.

Emotioneel is het een zwaardere weg dan financieel...

Succes meid!

Reactie voor op de website?

32.23. 18 jaar

Hallo Sandra, wat leuk voor je. Nee met een inkomen kan je maklijk rondkomen. Ik was 19 toen ik mijn dochter kreeg. Ze is nu 8. Ik werkte, had toen 1000 gulden. Nu zit ik ook op 1 inkomen, heb nu een kleine van 3 weken. Je moet goed naar de prijzen kijken. Bvb kruidvat nm 1 fles voeding zuigeling kost e 5.50, nutralon 10 euro. Wat is goedkoper, new born luiers van kruidvat 4.50 28 stuks. Kijk veel bij de kringloop voor babyspullen, -kleding en wieg. Noem maar op. Ik heb een mooie kamer voor haar. Ik was 100 euro kwijt. Kleding vanaf 50 cent, ga naar acion, koop daar verzorgprodukten. Wie niet veel heeft moet slim zijn, toch!

gr Antoinette

Reactie voor op de website?

32.24. Beslissing genomen

Lieve Mensen,

Dank je voor al jullie lieve berichten en steun. Ik mocht gisteren eindelijk een echo maken. En ik ben al 12 tot 14 weken. Ik ga ervoor hoe moeilijk het ook wordt... Veel liefs en kusjes aan alle (jonge)moeders

Samantha

Reactie voor op de website?

32.25. reactie Samantha

hoi hoi Samantha

Ik weet niet hoelang het geleden is dat je je laatste berichtje hebt geschreven, maar ik ben heel erg blij dat je deze keus hebt gemaakt.

Ik heb mijn eerste kindje gekregen toen ik 17 jaar was. ondetussen ben ik niet meer samen met de vader van mijn zoon. Ik heb een heerlijke man ontmoet. Daar heb ik nu ook een zoontje van 3,5 van en ben nu in verwachting ( 15 weken ) van de derde, ik ben 24 jaar.

Wat er ook gebeurt het komt altijd goed, wees niet bang om hulp te vragen. Ik weet zeker dat de mensen in je omgeving je zullen helpen waar nodig is. enne mocht je er baat bij hebben, dan sta ik er ook voor je...

geniet vooral lekker van je zwangerschap!

groetjes Bianca

Reactie voor op de website?

32.26. Samantha

Wat mooi om te zien he, zo'n klein wezentje in je buik. 't Groeit, beweegt, mischien voel je t al bewegen. Geniet ervan. Mooi dat je ervoor kiest om ervoor te zorgen. Zelf was ik 18 toen m'n eerste kwam, nu ben ik 24 en heb 4 kinderen, 2 meiden, 5 en half jaar en bijna 4 jaar, en 2 jongens, 2 jaar en 1 van 3 en halve maand. Ik ben heel blij met ze en zou ze niet willen missen. Ook ik ben een thuisblijf moeder, ik wil er voor ze zijn, werken kan ik nog lang genoeg. Ik wens je een hele fijne zwangerschap toe en heel veel geluk. Groetjes van Karin.

Ps.Als je nog hulp nodig hebt of advies kun je ook terecht bij de VBOK kan je eventueel opzoeken op internet voor info op vbok.nl. Wie weet kan je er wat mee. Succes.

Karin

Reactie voor op de website?

32.27. Samantha ..

Sorry maar als je zwanger raakt, doe je het toch echt zelf! Of nooit een voorlichting over gehad? Voor je fouten moet je boeten ... Zielig doen is niet het beste oplossing toch?

Reactie voor op de website?

32.28. Grote gezinnen en jonge moeder

Wij van www.moederwordenvoorje25ste.nl zijn een speciaal forum waar je als jonge moeder/ouder je verhaal kwijt kunt. Als jonge ouder heb je veel te maken met vooroordelen, en die zijn alleen maar groter als je ook nog eens een groot gezin hebt.

Op www.moederwordenvoorje25ste.nl kan je dus met jonge moeders praten en zonder vooroordeel je verhaal delen met iedereen op het forum, en advies vragen en misschien ook geven.

Tot ziens, met vriendelijke groet, , beheer MWVJ25ste.nl

Reactie voor op de website?

32.29. Nog een jonge moeder

Ik was 21 toen mijn oudste geboren werd. En ja, ook ik kreeg veel reacties in de trant van: ongelukje zeker, ben je er wel blij mee enzovoorts. Ja, het was gepland, we wilden heel graag een kindje. Helaas is mijn relatie wel stukgelopen omdat meneer pas na de geboorte bedacht had dat het wel een flinke impact op je vrije leventje heeft als je een kindje krijgt. Ik had daar blijkbaar beter over nagedacht dan hij.

Met mijn huidige partner heb ik nog 2 kinderen gekregen en inmiddels ben ik zwanger van de 4e. Ik ben 27, en kort na mijn 28ste verjaardag uitgerekend. Nu krijg ik vooral vaak te horen "spannend he, zo'n eerste zwangerschap!" Buitenstaanders denken vanwege mijn leeftijd dat het de 1e is. Als ik ze uit de droom geholpen heb zie je ze schrikken maar meestal zijn de reacties toch positief.

Als jij gelukkig bent met je kinderen maakt leeftijd niet uit. Laat ze maar kletsen!

Esmeralda

Reactie voor op de website?

32.30. jong moeder

Hoi ik ben Manuela,

Ik wist altijd al dat ik jong moeder wou worden. Toch kreeg ik allemaal vervelende reacties uit mijn omgeving toen ik op mijn 16de zwanger raakte en op mijn 17de beviel van mijn prachtige dochter. Mensen dachten dat wij (ik en mijn man) nog kinderen waren en die verantwoordelijkheid niet konden dragen.

Mijn dochtertje is nu 2,5 en ik ben 37 weken zwanger van de 2de (ben zelf net 20) En nu vindt iedereen het geweldig en zeggen dat ze zich allemaal hebben vergist en zeggen vaak ook sorry dat ze ons zo hebben veroordeeld toendertijd.

Ik kan alleen maar zeggen dat je zelf het beste weet wanneer je er klaar voor bent, en je dus ook niet moet laten ontmoedigen door vervelende reacties.

Wel is het heel erg moeilijk inderdaad om contacten te leggen omdat de meeste ouders al in de 30 zijn of ver in de 20. Ik heb een half jaar geleden een vrouwtje leren kennen van 37 en die vindt het juist knap wat we allemaal hebben bereikt en die begrijpt me ook. Dus leeftijd speelt niet altijd een rol in vriendschap.

manuela

Reactie voor op de website?

32.31. Wie is wijs genoeg om te oordelen?

Hoi allemaal,

Leuk om jullie reacties te lezen. Ik wilde zelf graag jong moeder worden en was na mijn trouwen direct zwanger. Hoewel ik graag veel kinderen wilde, zat er steeds toch 3,5 jaar tussen. Na de vierde kreeg ik een miskraam en daarna werd ik 'gewoon' niet meer zwanger. Nu ben ik wel weer zwanger, maar ik ben ondertussen 40 en de jongste is bijna 8.

En ja, ik zie best op tegen de negatieve opmerkingen die ongetwijfeld gaan komen. Maar als ik dan de ogen van mijn man en kinderen zie glimmen, of de jongste met een schattig gebaar over mijn buik aait...

Maar goed, nog even wat anders: jullie kregen vooral kritiek vanwege je jonge leeftijd. Andersom kan ook: ruim na je 30e nog geen kind, wel een hele mooie carriere, maar je hopeloos afvragen of je ooit nog zwanger raakt - en dan heb ik het over iemand die al vanaf haar 24e op kinderen hoopt. Ja, je past prima in het plaatje van tegenwoordig. Maar mens wat doet het pijn als mensen vinden dat ze op kraambezoek je moeten 'aansmeren' dat het voor jou nou toch ook wel tijd wordt dat je aan kinderen begint, want 'als je nog even wacht, dan krijg je echt geen kinderen meer hoor' en 'hoe ouder, hoe meer kans op gebreken'. Fijn, dank je wel....

Moest ooit tijdens mijn studie een boek lezen met de geweldige titel: "Ik herinner mij niet u iets gevraagd te hebben".

Groetjes en geniet van je kinderen! Mickey

Reactie voor op de website?

32.32. Voor Nadia

Lieve Nadia,

Wat heerlijk dat je zo van het moederschap geniet! Ik weet heel zeker dat je een heel lieve en zorgzame moeder bent, anders zou je niet zo reageren. Je zult zien dat als de oudste naar school gaat, je met heel veel andere moeders in contact kunt komen en daar zijn ook jonge moeders bij hoor! (sluit de oudjes onder ons ook niet uit want een vriendschap heeft geen leeftijdsgrens natuurlijk!)

Ik heb ook van mijn 15de tot 27tigste een kinderwens gehad en toen ik eindelijk zwanger was kreeg ik ook van alles naar mijn hoofd geslingerd. Waar wildvreemde mensen zich toch mee bemoeien... Ik weet zeker dat ik ook veel jonger dezelfde moeder zou zijn geweest. Het enig dat met meer kinderen veranderd is dat je als het ware 'het vak in de vingers krijgt'. Zoals bij een baan die je al langer doet.

Maar misschien heb je zelf wel een grote familie en heb je het al lang onder de knie! In de westerse wereld gaat het "geld" voor alles, maar bij ons gaat het "hart" voor alles. Je bent maar even jong, je kunt in dit land kiezen hoe je zelf je leven in wil richten en dat zal de omgeving maar moeten zien te accepteren. Helaas pindakaas.

Ik zie overigens ook veel oudere moeders die raar benaderd worden hoor! Ik ben 43 en onze jongste is vier. Op een markt vroeg iemand aan mijn zoon of hij met zijn oma aan het winkelen was! Het kind snapte er niets van haha! Ik heb even fijntjes opgemerkt dat Hans Anders om de hoek was en dat het niet netjes was om zo iets te zeggen. Je weet immers niet wat iemands achtergrond is en het gaat je ook niets aan. Leef het leven Nadia! Veel geluk toegewenst! mama lieveheersbeestje

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Jonge ouders, onvolwassen?

 1. Jonge ouders
 2. Openstaan
 3. Jonge moeder geniet ervan!
 4. Nakomertje
 5. Toch positieve reacties
 6. Ik weet wat je bedoelt
 7. Niet onvolwassen
 8. Maak het jezelf gemakkelijk
 9. Leuk, jonge ouders
 10. Jonge ouders
 11. Ik ben ook...
 12. Laat ze toch kletsen
 13. Ook een jonge moeder
 14. Leuk jong moeder zijn
 15. Nakomertje
 16. Nooit te jong voor kinderen
 17. Kinderwens
 18. Kinderwens
 19. Wanneer ben je volwassen?
 20. 18 en zwanger
 21. 18 en zwanger ... hoe verder
 22. 18 jaar en mama
 23. 18 jaar
 24. Beslissing genomen
 25. reactie Samantha
 26. Samantha
 27. Samantha ..
 28. Grote gezinnen en jonge moeder
 29. Nog een jonge moeder
 30. jong moeder
 31. Wie is wijs genoeg om te oordelen?
 32. Voor Nadia

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.