Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

67. Ervaringen gevraagd mbt. stagiaires als hulp in huis

Ik ben moeder van een tweeling van net 1,5 en een jongen van 7 en een meisje van 5 jaar. Sinds een maand of vier heb ik erge last van een pijnlijke schouder waarmee ik eigenlijk rust zou moeten houden. Maar jullie begrijpen het al, dat is onbegonnen werk. Hulp in de huishouding heb ik al voor twee ochtenden in de week. Maar met twee van die ondernemende hummels in huis ben ik toch voortdurend bezig m'n schouder te belasten. Kortom, zo gaat het niet over, ondanks veelvuldige fysiotherapie.

Nu heb ik ergens gelezen dat je bij bepaalde opleidingen stagiaires kunt "krijgen" voor het verrichten van zorg- en huishoudelijke taken. Is er iemand die hiermee ervaring heeft en zo ja wat kan ik hiervan verwachten. En bij welke opleiding/school moet ik zijn. Ik zelf woon in Zoetermeer. Graag reacties, positief of negatief.

groetjes Marieke

Reactie voor op de website?

67.1. Stagiaires als hulp in de huishouding.

Hallo Marieke,

Ik heb zelf ook hulp van verschillende stagiaires gehad. Ik kreeg bij het vierde kind de vijfde kado.... Je kan informatie vragen bij VMBO scholen met een richting verzorging. Ik moet er wel bij vertellen dat de één beter is dan de ander, er zijn verschrikkingen bij, op het gebied van schoonmaken, maar ook als oppas.

Ik kan je wel een raad geven, blijf strak in je schema en laat je niet te snel van de wijs brengen. Heb je het moeilijk met het corrigeren van een meisje (het zijn meestal meisjes) roep dan de hulp in van de lerares. En wees duidelijk naar de stagiaires wat volgens jou kan en wat niet. Het lijkt af en toe heel "jufferig" maar dat is wat je eigenlijk ook bent. WC niet goed schoon? Laat zien wat je er anders van verwacht en laat het over doen. Dan weet ik zeker dat je het best op prijs zal stellen.

Succes ermee. Yvonne

Reactie voor op de website?

67.2. Heerlijk, zo'n stagiaire!

Je moet het niet alleen doen voor jezelf, zo'n stagiaire in de huishouding, maar ook voor het meisje zelf. Sommige leerlingen moeten nog heel veel leren, niet alleen op practisch gebied (wc soppen, luiers verschonen enz.) maar vaak ook op sociaal gebied (hoe ga ik om met afspraken, met privacy, met dwarse kinderen enz). Je moet echt bereid zijn om tijd in zo'n meisje te steken. En dan krijg je een soort wisselwerking: jij stopt je tijd in haar ontwikkeling en zij helpt jou met je werk.

Ik heb al diverse stagiaires gehad en maar één keer is het fout gegaan (en dat was een meisje dat geen zin had in de opleiding). Je moet niet verwachten dat je een volleerde hulp krijgt, maar dan kun je ook heel veel plezier van zo'n meisje hebben!

Annelies

Reactie voor op de website?

67.3. Stagiaire 1

Hallo,

Zelf ben ik moeder van een tweeling van bijna 3 en een kleuter van 4. Na de bevalling van de tweeling en de kraamtijd heb ik 10 weken een stagiaire gehad. Aan de ene kant was het wel fijn om een paar extra handen te hebben met boodschappen, consultatiebureau enz. Maar heb je, zoals ik, een stagiaire die nog niet zo veel kaas van het huishouden heeft gegeten, heb je er ook een boel werk bij. De was, het strijkwerk en deel van het schoonmaakwerk kon ik naderhand allemaal opnieuw doen. En dat terwijl ik helemaal niet moeilijk of veeleisend ben. Maar als je steeds alles moet nalopen, nakijken en uitleggen kost het je heel veel energie.

Ik zou, na deze ervaring, eerder kiezen voor thuiszorg of een huisvrouw aannemen om te komen helpen. Dan kost het je wel wat meer, en het leven met een paar kids is al duur genoeg, maar je krijgt wel waar voor je geld. Of neem een meisje, alleen als oppas, die de kids bezig houdt zodat jij het huis kan doen.

Sterkte met je beslissing en met je gezin,
groetjes Sonja.

Reactie voor op de website?

67.4. Stagiaire

Ik zou ook graag willen weten waar je je kunt op geven voor zo'n stagiaire. Ik geloof dat dit wel iets zou zijn voor mijn vriendin met 4 kinderen, allemaal in de leeftijd van onder de 4. Dus al iemand iets weet, zou ik dat graag horen. Dank je wel.

Groetjes Marja

Reactie voor op de website?

67.5. Hoe lang stagière in gezin?

Hallo,

hoe lang is zo'n stagière in je gezin? Moet ik denken aan een maand of half jaar? En hoe lang per dag? En de hele week of maar een paar dagen?

groetjes Nicole

Reactie voor op de website?

67.6. Ervaring met stagiaire

Ik heb sinds een maand ook een stagiaire. Het is een meisje van 18 en zij volgt de opleiding tot "helpende". Dit is een MBO-opleiding aan het ROC-Oost Nederland.

Het bevalt mij heel erg goed. Ik belast haar met zowel het huishouden als de verzorging van mijn 3 kinderen. Ik ben heel tevreden, maar ik denk dat het erg afhangt van de stagiaire die je in huis krijgt. Het is zo dat ze je veel werk uit handen kan nemen, maar het is wel een inbreuk op je privacy. Je bent wel zo ongeveer aan huis gebonden op de dagen dat ze bij je is. Ik neem haar wel eens mee, maar dan loop ik ook al gelijk achter met mijn huishouden. Dit doe ik dus niet te vaak. Dit is eigenlijk een beetje mijn ervaring. Mocht je nog vragen hebben mail me dan even!

Groetjes

PS: Zie ook Stagiaire SPW.

Reactie voor op de website?

67.7. Altijd ROC in de buurt

Hoi,

Inderdaad dit klopt. Ik zit zelf op de opleiding voor verpleegkundige op het ROC in Deventer en ik weet dat daar door gebrek aan stageplaatsen gezinnen worden gevraagd. Nou weet ik niet waar u vandaan komt maar u kunt altijd een ROC bij u in de buurt hierover bellen.

grt Wendy

Reactie voor op de website?

67.8. Stagiaires, niet voor nood, maar als je tijd over hebt is het leuk

Reactie op Marieke,

Zelf heb ik ook een tweeling en nog een zoontje. Ik nooit weer een stagiaire, je bent meer met hun begeleiding bezig dan met jezelf. De bedoeling is toch dat jij ontlast wordt. Want denk niet dat je een ervaren hulp in huis krijgt, het zijn leerlingen die dus alles nog moeten leren in de praktijk, wat inhoud dat je veel energie moet steken in het begeleiden van hen in jouw huishouding. Vanuit de theorie willen ze in de praktijk ervaring op doen, en daarbij hebben ze begeleiding nodig.

Ik nooit weer, was meer met hun in de weer dan dat mijn kinderen en huis een handje werden geholpen.

Von

Reactie voor op de website?

67.9. Ervaringen met stagiaires

Sinds september heb ik wederom een stagiaire die de opleiding verzorging doet. De stagiaire komt twee dagen in de week op maandag en dinsdag iedere dag 6 uur, een half jaar lang. De eerste weken ben je vooral bezig met begeleiden maar daarna kan de stagiaire een grote hulp zijn, al hangt dat ook van het meisje zelf af. Eén keer heb ik een meisje gehad zonder ervaring en veel problemen wat voor zowel mij als de kinderen niet echt leuk was. De stagiaire die ik nu heb is geweldig en de kinderen zijn dol op haar. Ze helpt mij zowel met het huishouden als de zorg van onze 5 kinderen.

Hoewel ik kan beamen dat het zeker een inbreuk op je privacy is kan je ook veel gemak van een stagiaire kan hebben.

Ans

Reactie voor op de website?

67.10. Tuurlijk, ervaring is leuk en aardig

Beste mensen,

Ik kan het niet laten te reageren. Veel mensen denken meteen een volleerd iemand te krijgen en vind ik erg verwend klinken. Tuurlijk zul je moeten begeleiden en een inbreuk op je privacy, tja misschien een beetje. Dat ligt eraan welke regels je maakt lijkt me. Maar een hulp in het huishouden is erg fijn en ik vind dat ik nu veel ouders hoor die hier erg negatief tegenover staan. Vooral tegenover het begeleiden. Vergeet niet: het zijn mensen die eigenlijk vrijwilligerswerk doen, de school eist eigenlijk het geld op en de stagaire verricht wel werk wat veel anderen onbetaald niet willen doen.

Tuurlijk ervaring is leuk en aardig en een goede reden...maar...ik heb zelf vaak genoeg meegemaakt dat mensen alleen maar iets van je willen en nooit iets terug willen geven. Ik wou alleen kwijt: denk niet alleen egoistisch..denk je ook eens in in zo een stagiaire....

In het vertrouwen dat jullie mijn eerlijke woord op prijs stellen,

Christa.

Reactie voor op de website?

67.11. Op zoek naar een stagiaire

Ben sinds kort op zoek naar verhalen mbt een stagiaire in huis. Ik heb zelf 2 kinderen onder de 4 jaar en het lijkt me erg leuk om zo'n stagiare in huis te krijgen. Ze kunnen wat ervaring op gaan doen mbt het huishouden en de kinderen. Zal niet van ze kunnen verwachten dat het volleerde huishoudsters of oppasmeisjes zijn. Maar daarom neem je ze toch ook niet in huis? Kan iemand mij helpen aan een adres of telefoonnummer waar ik mezelf kan opgeven?

Linda

Reactie voor op de website?

67.12. Stage plekken

Veel scholen zoeken naar stage plekken, bel er een paar in je woonplaats. Het is leuk om een stagiare in huis te hebben. Veel scholen zullen dankbaar gebruik van je willen maken,want die stageplekken zijn vaak moeilijk te vinden. Ik heb er ook een paar in huis gehad en het was erg leerzaam voor beiden.

Reactie voor op de website?

67.13. School/Gezinstage

Hallo allemaal.

Ik loop zelf nu een gezinstage en ik vind het harstikke leuk! Ik ben 17 jaar en doe de opleiding helpende zorg en welzijn. Als ik jullie was zou ik even bij roc proberen. De opleiding helpende komt vaak leergezinnen te kort. www.horizoncollege.nl dat is mijn school.
groetjes, Chriss

Reactie voor op de website?

67.14. stagiaire helpende

Ik heb zelf diverse stagiaires in huis gehad voor helpende. Ik ben hieraan begonnen na het lezen van een advertentie waarin stage gezinnen gezocht werden. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het soms is om goede stage plekken te vinden voor een opleiding en de stagiares. Dus heb gereageerd omdat ik het gevoel had hiermee een goede bijdrage te kunnen leveren. Een verzorgende die stage heeft gelopen binnen een groot gezin en dit als leuk heeft ervaren zal later in de praktijk niet gauw in de stress schieten als ze in een groot gezin zal moeten bijspringen. Een bijdrage voor de maatschappij dus dacht ik zo.

Ik heb mij vooral gericht op wat de stagiaire nodig had. Ze krijgen altijd opdrachten op vanuit school. Deze hebben we in overleg zo goed mogelijk uitgevoerd. Omdat je toch een extra paar handen in huis hebt geeft het je zeker ook een hoop gemak naast de gezelligheid die zo'n enthousiaste student ook met zich mee kan brengen.

Begin er echter niet aan omdat je hulp nodig hebt want het gaat voor de stagiaire om het opdoen van ervaring en niet om het ontlasten van het stagegezin. De meeste opleidingen plaatsen trouwen ook geen stagiaires bij een gezin dat aangeeft een hulpvraag te hebben.

Al met al hebben wij als gezin het altijd als leuk en prettig ervaren om stagiaires in huis te hebben.

Mirjam

Reactie voor op de website?

67.15. Binnenkort 1e stagiaire

Hoi,

Over 2 weken krijgen wij onze eerste stagiaire, een meisje van 17 wat de opleiding zorg en welzijn niveau 2 doet, ze is eerste jaars. Het is de bedoeling dat we haar leren wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een huishouden wat betreft huishoudelijke werk en de verzorging van de kinderen.

Dat laatste is bij ons huis geen probleem :-) er lopen hier 4 jongens rond van 11, 9, 7 en bijna 4 en dan hebben we nog twee meisjes van 7 maanden. Ze komt bij ons via het Davinci-college in Dordrecht. Leuk om hier alvast wat ervaringen te lezen ik ben erg benieuwd hoe het allemaal zal gaan.

Simone mama van 6

Reactie voor op de website?

67.16. Huishoudelijke hulp

Ik heb mijn kleindochter alles geleerd in het huishouden, dat was erg leuk, Zij was een student, en heeft er heel veel aan gehad nu zij zelf op kamers woont. Daarom zou ik het leuk vinden om dit bij andere meisjes ook te doen.

Petronel

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ervaringen gevraagd mbt. stagiaires als hulp in huis

 1. Stagiaires als hulp in de huishouding.
 2. Heerlijk, zo\'n stagiaire!
 3. Stagiaire 1
 4. Stagiaire
 5. Hoe lang stagière in gezin?
 6. Ervaring met stagiaire
 7. Altijd ROC in de buurt
 8. Stagiaires, niet voor nood, maar als je tijd over hebt is het leuk
 9. Ervaringen met stagiaires
 10. Tuurlijk, ervaring is leuk en aardig
 11. Op zoek naar een stagiaire
 12. Stage plekken
 13. School/Gezinstage
 14. stagiaire helpende
 15. Binnenkort 1e stagiaire
 16. Huishoudelijke hulp

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.