Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

24. Opvoeden/begeleiden verstandelijk gehandicapt kind dat het zelf weet

Wie heeft ervaringen met het opvoeden van een kind dat zich erg ongelukkig voelt omdat ze weet dat ze anders is. Mijn dochter's biologische leeftijd is 27, maar ze is geestelijk tussen de 10 en 12. Haar neven en nichten en anderen van haar leeftijd kunnen altijd alles veel beter. Logisch dat dat heel verdrietig voor haar is. Het moeilijke is dat ze dezelfde dingen wil doen en dat gaat niet (zoals autorijden, moeilijke beroepen enz.) Het maakt haar erg opstandig. Wie heeft hier ervaringen/adviezen over?

Cinderella

Reactie voor op de website?

24.1. Opvoeden/begeleiden van verstandelijk gehandicapt kind die zelf weet dat zij/hij anders is

Hallo mevrouw Cinderella,

Ik wil mijn reactie op uw brief geven. Ik werk al 8 jaar met mensen met verstandelijke gehandicapt. Wat heb ik begrepen dat uw dochter heeft nivo van kind tussen 10 en 12 jaar. Ten eerste moet u een vertrouwde relatie met uw dochter opbouwen. U moet eerlijk tegen haar zijn en spreekt u haar aan op wat zij wel kan en niet op wat zij niet kan. Bijv. ze kan heel mooi tekenen, hierbij meer aandacht aan haar schenken en niet bv. over auto rijden. Doet u haar geen beloften die niet kunnen uitkomen. Ik kan zo veel opschrijven maar mijn advies is dat u hulp kunt vragen bij een instelling met verstandelijk gehandicapten. Ik wil u ook graag helpen, u kunt met mij contact opnemen via mijn e.mail adres.

Reactie voor op de website?

24.2. Wat kan ze WEL?

Hallo, ook ik heb een zoon met een verstandelijke beperking. Hoe groot die later zal zijn weten we niet, hij ontwikkelt zich nog steeds prima, is al jaren 3 jaar achter. Ik werk ook op een woning bij verstandelijk gehandicapten en daar zijn ze ook allemaal ongeveer 10-12 jaar in hun ontwikkeling. Wat ik vooral doe is de nadruk leggen op wat ze WEL goed kunnen. Datgene wat ze niet goed kunne wel benoemen, maar dat het voor anderen ook geldt dat sommige dingen gewoon niet kunnen. Doorzetten en kijken wat WEL leuk is, wel goed gedaan kan worden. Wellicht in een koffiecafé werken voor verstandelijk gehandicapten, daar zal ze meer zelf sociale contacten hebben. Tante Truus in Almere is zoiets. Het is maar een voorbeeld, maar zo zal ze zien dat ze meer kan dan ze zelf denkt.

Groetjes en sterkte voor je dochter! José Meijer

Reactie voor op de website?

24.3. Idem probleem

Beste mama,

Ook ik heb een dochtertje, vrij zwaar gehandicapt (praktisch helemaal blind, zowel fijn als spraakmotorisch gehandicapt). Zij heeft in haar mentale wereldje drie verschillende leeftijden: emotioneel, op cognitief gebied en sexueel. Ook zij kan haar handicap niet aanvaarden, zij wil met een gewone man trouwen, kinderen (is eigenlijk uitgesloten), zelfstandig willen leven, maar anderzijds in onze garage omdat ze zich toch sterk bewust is van haar lichamelijke en visuele tekortkomingen. Ze verwijt zichzelf ook haar ziekte, want daardoor moet zij naar een speciale school, waaraan een internaat is verbonden. Zij zou liever alle dagen zoals haar broer en haar kleine zusje naar huis komen, terwijl daar haar isolement nog veel groter wordt.

Eigenlijk zit dat kind met allerlei tegenstrijdige gevoelens van "ik wil, maar...", waarom ik? Nog steeds weet ik niet hoe daarop te reageren ondanks reeds enkele gesprekken met psychologen, pedagogen en zelfs kinderpsychiaters. Ik kan enigszins begrijpen hoe U zich voelt, maar weet en uw dochter ook dat zij en wij niet de enigen zijn.

Ik probeer te leven volgens de leuze "carpe diem" en probeer haar dit ook aan te leren. Ik heb steeds het gevoel dat zij in een volledige depressie zit en nooit meer gelukkig is.

Groetjes.

Reactie voor op de website?

24.4. Scriptie

Ik ben Melany Pels, en doe spw 4 aan roc midden Nederland. Ik schrijf een scriptie over begeleiding die ouders krijgen vanuit school of de dagbesteding, als het kind die grote overstap maakt. De school verlaat en gaat werken op een dagbesteding. Ik merk dat er echt ontzettend weinig informatie op internet is. Dus alles is welkom! Anekdotes of informatie over hoe je zelf begeleid bent, sites. Ik kan alles gebruiken! Graag mailen als het kan!

groetjes

Reactie voor op de website?

24.5. Onvolwassenheidsverklaring

Hallo.

Ik heb een 17 jarige zoon die verstandelijk gehandicapt is en niet voor zichzelf kan beslissen. Nu wil ik hem onvolwassen laten verklaren vóór zijn 18de. Weet iemand welke weg ik dan moet gaan om dat te kunnen doen. Bij voorbaat mijn dank.

Vriendelijke groet, José.

Reactie voor op de website?

24.6. Opvoeden/begeleiden

Beste Mama's & Papa's,

Ik studeer Sociaal Cultureel Werk Nivaeu 4, en zou graag met jongeren willen werken in het begeleiden van een verstandelijk handicap. Woonachtig: Noord-Holland te Zaandam. 21 jaar.

Meer info: zie e-mail

Met vriendelijke groet,

E.Valderas

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Opvoeden/begeleiden verstandelijk gehandicapt kind dat het zelf weet

  1. Opvoeden/begeleiden van verstandelijk gehandicapt kind die zelf weet dat zij/hij anders is
  2. Wat kan ze WEL?
  3. Idem probleem
  4. Scriptie
  5. Onvolwassenheidsverklaring
  6. Opvoeden/begeleiden
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.