Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

2. Broer slaat klasje over, dus bij zus!

Hallo!

Graag wil ik wat horen over ervaringen en tips van ouders die te maken hebben gehad met kinderen die - omdat de jongste een klas overslaat- bij elkaar in de klas komen. Hier is een klein stukje uitleg voor nodig, omdat het vrij specifiek gaat om een bepaalde leeftijdsgroep.Voor de goede orde: we hebben het pas over een kleuterklas!Niet over atheneum of iets dergelijks, he! Maar de leeftijd is zo lastig!

De school waarop onze kinderen zitten, hanteren een nul-groep. Hierin komen alle kinderen die vier geworden zijn, in groep nul op de basisschool terecht. (vraag me niet waarom...)

Zodoende gaat onze dochter in augustus met 5 1/2 naar groep 2, en onze zoon van 4 1/2 naar groep 1. Groep nul, groep 1 en groep twee zitten allen in 1 lokaal (dorpsschool). Nu is er al besloten door de school dat onze zoon na december in gaat stromen naar groep 2, dus vanaf dat moment draait hij volledig het programma van zijn 11 maanden oudere zus mee. Kortom: het scheelt niet veel qua echte tweeling, maar onze 'Ierse tweeling' zit dan echt samen.

In het begin aarzelden wij enorm, vooral om onze dochter, want met 5 jaar en de oudste van vier heeft zij ook echt een bevestiging nodig dat zij de oudste is. Maar daar staat tegenover dat onze zoon op alle fronten ( ja, dus ook sociaal-emotioneel!!!) tekort gaat komen in zijn huidige klas en uitdagingen. Dus na lang aarzelen zijn we wel overstag gegaan. Ze zitten nog steeds in hetzelfde lokaal straks.

Feitenlijk verandert er niet zo heel veel voor ons dan, maar wel heel veel voor onze kinderen onderling. We weten dat het goed is voor onze zoon, maar we zijn ook bang dat het bij onze dochter een rotgevoel gaat geven - en dat terwijl zij ook de klas aanvoert qua rapport. Heel voorzichtig zijn we al positief bezig om haar er een beetje op voor te bereiden, maar wie heeft er nog suggesties? Hoe vertel je een competatieve zus en broer dat ze ondanks het verschil in leeftijd dat ze letterlijk EN figuurlijk bij elkaar in de klas gaan zitten?

Ik hoor het graag van jullie! He, waarom kan ik dit nou nooit eens korter en bondiger schrijven? ;-) wellicht mijn zorgen...

Hopende op jullie ervaringen en tips,

Liefs, Dees

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.