Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

47. Wat nu?

Mijn oudste is een ventje van bijna 5 jaar. Hij zit natuurlijk al een tijdje op school, maar hij kan soms zo vervelend met andere kinderen doen. Raakt ze graag aan, maar vaak op manieren die anderen niet leuk vinden. Ik zeg thuis ook vaak dat hij van de anderen af moet blijven en dat zegt zijn juf dus op school ook. Het is vaak 'per ongeluk expres' tegen een ander oplopen.

Maar nu is daar slaan bij gekomen. Als een ander iets doet wat hij niet wil, er wordt hem bijvoorbeeld iets afgepakt, dan krijgt die ander een klap. We kunnen hem vragen naar het waarom, we kunnen met hem praten, het helpt niet.

Moet ik me nou al te veel zorgen maken of gaat dit weer over? Ik hoor het graag!

Groetjes van Margriet.

Reactie voor op de website?

47.1. Wat nu?

Mijn zoontje van nu bijna 6 jaar heeft dit ook gehad. Vooral op school vonden ze hem "agressief. Dit kregen we zo even te horen op een ouderavond, terwijl wij dachten dat het goed ging met hem. Thuis was hij dat helemaal niet.

Het probleem was dat hij het idee had dat hij zich altijd moest verdedigen of bewijzen. Ook kreeg hij op school op een gegeven moment altijd de schuld, ook al was hij vaak niet degene die was begonnen. Moest daarom ook vaak apart zitten. Maar omdat hij eenmaal die naam had zal hij het wel gedaan hebben. De juf zag ook niet alles met 33 kinderen in de klas. Het is wel een moeilijk half jaar geworden. Toch na veel op hem inpraten ging hij toch uit zichzelf naar de juf toe als een ander iets bij hem deed en op ouderavonden ook steeds aangekaart bij de juffen dat hij echt niet zo is. Het liefst loste hij het gewoon zelf op.

Nu dit jaar na de zomervakantie gaat het ineens een stuk beter. Hij is heel geliefd in de klas, zowel door jongens en meisjes. Ze willen graag met hem spelen. Zelfs meisjes, die nog nooit met jongens speelden. Ook de juf heeft een andere kijk op hem gekregen. Het is echt een verandering, misschien ook wel de leeftijd. Het is voor ons een heerlijk gevoel, want ik heb er echt wel eens wakker van gelegen als je kind zo bestempeld wordt, terwijl je zelf weet dat hij eigenlijk niet zo is. Natuurlijk loopt hij nog weleens aan een ander te trekken, maar als ik zo de klas rondkijk bij het wegbrengen is hij echt niet de enige. Het is bij ons een heel stuk verbeterd. Ik hoop dat het bij julllie ook gaat veranderen, vast wel.

Rico

Reactie voor op de website?

47.2. wat nu?

Hallo,

Voor ik moeder werd, stond ik voor de klas en ik heb gemerkt dat het soms wel eens kan zijn, dat een kind erg stoer doet om iets anders te verbergen. Sommige kinderen overschreeuwen hun angsten (ze zijn bijvoorbeeld klein van stuk of zitten beneden of juist boven het niveau van de klas). Soms kan het ook iets heel anders zijn. Soms blijken kinderen bijv. (tijdelijk) minder goed te horen, waardoor ze minder aangepast gedrag vertonen. Vooral bij kleuters komt dit vaak voor, als zij langere tijd verkouden zijn, bijv. zijn ze vaak ook behoorlijk doof en dat kan echt heel raar gedrag opleveren.

Je kunt soms door goed observeren allerlei dingen ontdekken. Soms worden kinderen gewoon veel te weinig uitgedaagd en gaan uit verveling agressief gedrag vertonen. Maar wat ook mogelijk is, is dat je kind bijv. een lichte vorm van een contactstoornis heeft en gewoon wat vuistregels nodig heeft, om te leren wat nu wel en niet gewenst gedrag is. Dan helpt het vaak om uit te leggen, wat precies wel en niet mag en heel gedetailleerd te zeggen waar de grenzen liggen. Het zijn dan vaak dingen die wij heel gewoon vinden, maar voor zo'n kind niet vanzelf spreken.

Maar wat ik nog het meeste ben tegengekomen is, dat als je het gedrag consequent verbiedt of negeert (maar dat laatste kan meestal niet), dat het dan vanzelf weer op zijn pootjes terecht komt. Een simpele regel: streng zijn en tegelijk veel liefde geven!

veel sterkte Margriet

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wat nu?

  1. Wat nu?
  2. wat nu?
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.