Groot Gezin
Vragen en antwoorden
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

125. Huishouden en aandacht kinderen

Mijn vraag is, hoe verdeel je aandacht tussen huishouden en kind(eren)? Heb nog maar 1 kind (worden er hopelijk nog wel meer). Maar ik heb moeite om overdag iets aan het huishouden te doen en 's avonds ben ik te moe. Peuterdochter vraagt veel aandacht of wil buiten spelen en dat kan de eerste paar jaar nog niet alleen.

Wordt dit gemakkelijker met meerdere kinderen omdat ze elkaar bezighouden?

Jeanet

Reactie voor op de website?

125.1. Reactie huishouden en kinderen

Hallo, volgens mij is het voor een kind niet verkeerd als zijn of haar moeder gewoon haar huishoudelijke werk doet. Zo leert een kind ook om een poosje zichzelf te vermaken. En misschien is het een idee om haar te laten helpen. De meeste kinderen vinden dat, zeker als ze nog klein zijn, heel leuk.

Wij hebben 6 kinderen (12, 11, 10, 7, 6 en 5 maanden). Op dit moment is er dus maar 1 overdag thuis, maar ook toen de andere kinderen nog klein waren, moest ik mijn werk in huis doen. Ze hebben (ook nu nog) veel met elkaar gespeeld.

Wat ik zelf ook wel deed, is tegen de kinderen te zeggen: als we nou eerst zorgen dat het huis netjes is, dan gaan we dan fijn samen naar buiten. En natuurlijk heb ik ook weleens dagen erbij dat het niet zo makkelijk gaat. De ene dag gaat het makkelijker dan de andere dag.

Jolanda

Reactie voor op de website?

125.2. Reactie huishouden en kinderen

Hallo, Vroeger toen ik mijn 5 kinderen nog klein en thuis had stond ik zelf s'morgens al om 6 uur op en deed het meeste werk al voor 7 uur als ik de kinderen uit bed haalde. Ze wisten ook niet beter of mama kwam om 7 uur boven. De karweitjes die ik kon doen met de kinderen erbij deed ik dan vanaf 7 tot ongeveer 10 uur.

Daarna had ik alle tijd van de wereld om iets met de kinderen te doen. Tegenwoordig zijn alle kinderen overdag weg (de oudste is 17 en de jongste is 10) dus nu doe ik mijn werk als zij naar school zijn. als ze dan uit school komen ben ik weer klaar en heb weer alle tijd voor hen.

Carla

Reactie voor op de website?

125.3. Huishouden en kinderen

Hoi Jeanet,

Ik sta ook vroeg op, namelijk om 5 uur. Tot half 7 doe ik het huishouden (alles behalve stofzuigen, want daar worden mijn 2 kids wakker van). Om half 7 maak ik mezelf klaar voor mijn werk. Om 7 uur haal ik de kinderen uit bed en om 8 uur zijn we onderweg.

Om half 6 's avonds zijn we weer thuis, onderweg doe ik vaak nog een paar boodschappen, daarna koken, eten, stofzuigen, spelen, kletsen en de kinderen naar bed doen. Nog snel even een was in de machine stoppen, de keuken opruimen, kopje thee zetten en met een boek op de bank uitpuffen. Om 10 uur ga ik naar bed, anders trek ik dit niet 5 dagen per week.

Ik voelde me vaak uitgeput en was niet tevreden met de staat waarin het huishouden verkeerde. Daarom ben ik begonnen met een huishoudschema te maken: wat vind ik echt belangrijk in huis? Bijvoorbeeld altijd een opgeruimde keuken. Ik heb een schema gemaakt met maximaal 2 klussen per dag. Daarbij heb ik het weekend vrijgepland! En okay, het huis is niet altijd perfect opgeruimd en schoon, maar ik voel me een stuk rustiger, georganiseerder en daardoor tevredener. Doelgericht drukzijn geeft veel meer voldoening dan ongeorganiseerd aanmodderen.

Begin je huishouden dus aan tafel met pen en papier. En zodra de kinderen ouder zijn, kunnen ze een beetje meehelpen. Succes ermee!

Victoria

Reactie voor op de website?

125.4. Klopt

Hoi Jeanet

Dat klopt inderdaad!

Toen ik mijn oudste (nu 18) pas had kon ik ook nooit ergens tijd voor vinden en had ik het op mijn manier altijd zo druk! Was 's avonds doodmoe, en het huishouden viel me zwaar.

Nou moet ik er wel bij vertellen dat ik pas 18 was toen we onze oudste zoon kregen, dus ik was heel snel volwassen. En dat koste wel moeite.

Inmiddels zijn we 18 jaar en 5 kinderen verder. Ik heb 3 zonen van 18, 16 en 11, en 3 meisjes van 9, 5 en bijna 3. Ik vraag me soms wel eens af hoe ik het in mijn hoofd haalde om te denken dat het zwaar was, ahaha. Nou is het ook een soort ritme waar je in groeit. En ik vind dat ik het organiseren wel aardig onder de knie heb inmiddels.

Hoe meer kinderen, hoe makkelijker. Gaat ook niet op hoor, want ons "hotel" zit nu echt vol. Het is goed zo!

Ik kijk ook enorm uit naar de periode dat onze jongste naar de basisschool gaat, zodat ik na 18 jaar "luieren" (figuurlijk) weer eens wat anders kan gaan doen.

Heel veel geluk met je spruit(en)

Rika

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Huishouden en aandacht kinderen

  1. Reactie huishouden en kinderen
  2. Reactie huishouden en kinderen
  3. Huishouden en kinderen
  4. Klopt
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.