Groot Gezin
Verzekeringen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

2. Belangrijke verzekeringen

Iedereen in Nederland is verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten. Voor je auto, woning en je gezondheid. Welke verzekeringen dit zijn, waarom en wanneer je deze afsluit lees je hieronder.
 1. Welke verzekeringen zijn belangrijk?
  Er zijn een aantal verzekeringen die je verplicht moet afsluiten en een aantal verzekeringen optioneel. De meest belangrijke verzekeringen zijn verplicht. Zo is iedereen die in Nederland woont verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, zodat je zorg kunt gebruiken als je dit nodig hebt. Naast een zorgverzekering zijn er nog een aantal belangrijke verzekeringen.
  • Autoverzekering
   Iedereen die een auto heeft, dient deze auto te verzekeren. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende dekkingen die iedere verzekeraar aanbiedt, dit zijn: WA-verzekering, WA beperkt casco verzekering en de Allrisk verzekering.

   Het is minimaal verplicht om een WA-verzekering voor je auto af te sluiten. Hiermee dek je de schade die jij toebrengt aan een ander. Als je een nieuwe auto koopt, een auto tot 4 jaar oud, is het verstandig om een Allrisk verzekering af te sluiten. Voor autoís die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn, wordt veelal gekozen voor een WA beperkt casco verzekering en voor oudere autoís alleen een WA-verzekering. Uiteraard staat het vrij om iedere dekking af te sluiten, het is alleen zonde van het geld als je voor een oude auto een Allrisk verzekering afsluit, omdat je maandelijkse premie hierdoor hoger is en de waarde van je auto laag is. Bij een schade wordt daarom minder uitgekeerd.

  • Aansprakelijkheid, inboedel en opstalverzekering
   De meeste mensen hebben ook een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de kosten bij schade waarvoor jij aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan het laten vallen van een vaas bij de buurvrouw. Als jij deze vaas per ongeluk hebt laten vallen, bijvoorbeeld als je er tegen aan liep, dan kan jouw buurvrouw de schade vergoed krijgen door jouw aansprakelijkheidsverzekering. Je hoeft deze kosten dan niet uit eigen zak te betalen.

   Een inboedelverzekering sluit iedereen met een woning, ongeacht of dit een huurhuis of een koophuis is. Deze verzekering dekt, zoals de naam al zegt, jouw inboedel. Inboedel is bijvoorbeeld de bank, de tafel, de televisie en het bed, dus alles wat in de woning staat. Mocht er ingebroken worden in jouw huis dan wordt de geleden schade vergoed door jouw inboedelverzekeraar.

   Iedereen met een koopwoning, sluit tevens een opstalverzekering af. Deze verzekering wordt ook wel de woningverzekering genoemd. Heb je een huurwoning, dan sluit de verhuurder van het pand deze verzekering af. Deze verzekering dekt de schade aan jouw woning. Het is niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar hypotheekverstrekkers eisen dit wel vaak voordat ze jouw geld lenen. Meer informatie over deze 3 verzekeringen vind je op Independer.nl

  • Zorgverzekering
   Zoals hierboven al gezegd is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht voor iedereen die in Nederland woont. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Vanaf je 18e verjaardag betaal je pas premie. Iedereen is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Deze basis verzekering is voor iedereen hetzelfde. Ondanks dat iedere verzekeraar er een andere premie voor vraagt, is de dekking overal gelijk. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is niet verplicht. Aan jou de keuze of je dit wel of niet wilt. Ga je ieder jaar een aantal keer naar de fysiotherapeut of maak je vaak hoge kosten bij de tandarts? Dan is het verstandig om hiervoor een aanvullende dekking af te sluiten. Maak je meestal geen zorgkosten, dan doe je er wellicht verstandig aan om geen aanvullende verzekering af te sluiten.

 2. Overige verzekeringen die wellicht interessant zijn
  Naast deze belangrijke verzekeringen, zijn er nog veel meer verzekeringen. De meest voorkomende verzekeringen zijn:
  • Uitvaartverzekering
   Een uitvaartverzekering sluit je af om de kosten van een crematie of begrafenis te betalen. Veel mensen willen hun nabestaanden niet voor deze kosten laten opdraaien en sluiten daarom een uitvaartverzekering af. Je kunt dan kiezen of er een vast vooraf bepaalt bedrag uitgekeerd wordt of dat de daadwerkelijk gemaakte kosten vergoed worden. Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar wordt wel vaak geadviseerd. De kosten van een uitvaart liggen rond de 8.000 euro en dit bedrag heeft niet iedereen zomaar op zijn of haar rekening staan. De premie van een uitvaartverzekering is meestal niet zo hoog en is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde persoon, het verzekerde bedrag en de wensen van de uitvaart. Meer informatie over de uitvaartverzekering vind je op Uitvaartverzekeringwijzer.net

  • Reisverzekering
   Als je op reis gaat is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten die je maakt in het buitenland, bijvoorbeeld als je onverwachts in het buitenland naar het ziekenhuis moet, als je skiís op de piste worden gestolen of als je portemonnee wordt gestolen. Je kunt een doorlopende reisverzekering afsluiten of een kortlopende. De doorlopende verzekering loopt het gehele jaar en de kortlopende alleen als je daadwerkelijk op vakantie bent. Ga je maar één keer per jaar op vakantie, dan is een kortlopende reisverzekering veelal voldoende. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie, dan is het vaak goedkoper om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

  • Rechtsbijstandsverzekering
   Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten die maakt als je onverwachts rechtshulp/juridische hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld als je in conflict bent met je werkgever of je huurbaas. Bij veel verzekeraars kun je kiezen uit modules; bijvoorbeeld wonen, werken, verkeer en belasting/vermogen.

 3. Daarnaast bestaan er nog veel meer verzekeringen, zoals een fietsverzekering, bootverzekering, ongevallenverzekering en zelfs een bruiloftsverzekering.
Peter Simonis
 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.