Groot Gezin
Vervoer
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

21. Een auto kopen

Misschien dat je bij het Ruimteauto Centrum iets van je gading vindt.

Wat is nu eigenlijk de beste auto. Lees en doe mee aan de enquete van Autozine. Dagelijks wordt een nieuw overzicht samengesteld.

Bij Family Cars worden een aantal modellen gezinsauto beschreven.

Het Autoplein is een goed startpunt voor een rondzwerftocht naar informatie over auto's.

Bij Autoweek kun je een overzicht vinden van de homepages van zeer veel automerken.

Op de Mobiliteitspagina van Nederland. Je vindt hier recreatieve, informatieve, interactieve en zakelijke elementen op een breed gebied.

Op de markt zijn momenteel diverse merken auto's verkrijgbaar met zitruimte voor 7 volwassenen (of 2 volwassenen en 6 kinderen). We kunnen 5 soorten auto's onderscheiden:

 1. aangepaste bedrijfsauto's
 2. busjes
 3. mini-busjes
 4. space wagons
 5. stationcar met extra achterbank
 6. Occasions
Voor een betrouwbaar en actueel overzicht van alle automerken kunt u terecht bij AutoRAI op Internet.

21.1. Aangepaste bedrijfsauto's

Een aangepaste bedrijfsauto is bijvoorbeeld de Ford Transit met een dubbele cabine. Het betreft een bedrijfsauto dus geen BPM, lage wegenbelasting, erg veel bagageruimte en toch 6 volwaardige zitplaatsen. Zie ook ervaringen in de praktijk.

De Hyundai H 100 is een bestelwagen die leverbaar is met een dubbele cabine (met 6 zitplaatsen).

21.2. Busjes

Men heeft hier bijvoorbeeld de keuze uit de Volkswagen Transporter (ook verkrijgbaar met een dubbele cabine). Hierin kan zelfs een 4e bank. Een andere mogelijkheid is Mitsubushi.
Maar ook de Ford Transit kent een busje. Zie ervaringen in de praktijk.

21.3. Mini-busjes

Een stuk goedkoper bent u uit met een minibus, bijvoorbeeld Suzuki of Daihatsu (Daihatsu maakt de minibus niet meer). De minibus heeft ook ruimte voor 2 achterbanken.

21.4. Space wagons

Een space wagon wordt ook wel een MPV (Multi Purpose Vehicle) genoemd.

In deze categorie valt bijvoorbeeld de Volkswagen Sharan.

Enkele andere bekende merken zijn de Chrysler Voyager en de Renault Espace en de www.mazda.nl.

Opel biedt de Zafira, een auto met 7 zitplaatsen.

Kia biedt ook een MPV: de Carnival.

21.5. Stationcar met extra achterbank

Men kan in deze categorie bijvoorbeeld denken aan de merken Peugeot, de 307 SW kan geleverd kan met een 6e en 7e stoel. Ook de 406 familiale schijnt leverbaar te zijn met derde bank.
Ook in een Volvo stationcar ( V70) kan een extra bank geplaatst worden.

Van de andere merken: Citroën levert geen stationcar meer met 3 zitrijen. Ook Renault levert geen stationcar meer met 3 zitrijen, dus ook de Laguna Grand Tour wordt niet meer met 3 zitrijen geleverd. De Hyundai Satellite wordt niet meer gemaakt, Hyundai kent nu de Trajet, maar dat is een MPV, en dus geen stationcar meer.

21.6. Occasions

In mijn bedrijf Buitendijk Lichte Bedrijfswagens verzorg ik de in- en verkoop van lichte bedrijfswagens en dan met name dubbele cabine's. Uitsluitend jonge en streng geselecteerde auto's zijn mijn handelsmerk. Kwaliteit gaat bij mij voor kwantiteit. Vaak heb ik echt mooie dubbele cabine's in voorraad heb. (Peter Buitendijk)

De Occasion.zoeker zoekt met je mee naar een occasion.

Bij 2dehands.nl kun je tweedehands auto's en accessoires zoeken of te koop aanbieden.

Garage Schmidt bv is gespecialiseerd in occassions Peugeot 806. Zij hebben auto's van 1995 tot bj. 2000 in benzine en diesel uitvoering, en veelal niet meer dan 100.000 km. De 806 is een van de weinige auto's waarin het vervoeren van acht personen wettelijk is toegestaan. Deze garage is ook Peugeot dealer.

Gebruikte amerikaanse wagens, kijk eens bij www.usacar.nl. Er zijn auto's met een dubbele cabine, min 40 cm tussen voorstoelen en achter bank, 7 persoons, met originele gordelbevestigingen. Ze rijden op lpg (100 tot 300l tanks), met een trekhaak 3000kg. De wegenbelasting bedraagt   95,29 per 3 mnd op lpg. Bijzonderheid is het rijklaar maken voor een grijs kenteken.

Bij Car24 vind je veel tips als je je auto wilt verkopen, of een tweedehands auto wilt kopen.

Bij Family Cars worden een aantal gezinsauto's met ervaring aangeboden.

Voor mensen die ruimte zoeken is keuze uit een ruim assortiment stationcars.

Verder vind je van alles over nieuwe en gebruikte auto's bij het Carpoint.

Zoeken via internet kan via het auto-zoekprogramma.

Enige tips.

Hoe zoek je een tweedehands busje? Gewoon taxibedrijven vragen.

Mijn tips, voor wat ze waard zijn... Mijn ervaringen waren eigenlijk alleen positief, in die zin dat wanneer ik uitlegde dat het voor mijn eigen gezin was, men meestal zeer vriendelijk en uitgebreid probeerde mee te denken.

 1. Zoals met alle tweedehand spullen: nooit snel beslissen. Gewoon er later op terug komen. Is het weg, dan is het jammer, maar beter dan een miskoop. Vooral belangrijk als men schermt met 'het is een buitenkansje'. En neem als het kan iemand mee die niet 'emotioneel gebonden' is aan het object.

 2. Gewoon de gouden gids, desnoods naar de bibliotheek voor gidsen van een ander rayon. Vooral taxibedrijven voor groepsvervoer kunnen interessant zijn. Maar vergis je niet, de kleinere hebben soms ook busjes.

  De grote steden hebben meestal minstens één groot bedrijf, wat al gauw over de 50 busjes heeft rijden. Dit betekent dat men al gauw gemiddeld elke twee maanden een busje vervangt! Vaak rijdt zo'n busje een vaste route. Dan staat er soms na 7 jaar toch maar 80.000 op de teller.

 3. Mijn ervaring is dat de meeste bedrijven redelijk eerlijk zijn als je zegt wat je doel is: ze zeggen zelf vaak dat hun spul wel goed, of juist afgejakkerd is. Taxibedrijven moeten van overheidswege aan veiligheidseisen voldoen. Hierdoor is de kwaliteit van hun park over het algemeen niet slecht. Verder kunnen ze hun oude busjes makkelijk kwijt (naar o.a. Polen), en willen ze er niet al te veel soesa mee hebben.

 4. Ditzelfde heeft ook tot gevolg -tenminste onze ervaring- dat er haast nooit over de prijs te onderhandelen valt.

 5. Heel vaak heeft men een eigen onderhoudsafdeling. Het is dan goed mogelijk om over bv. een beschadigd bumper te onderhandelen of zij dit nog voor hun rekening nemen. Ze hebben toch iemand lopen, ze betalen geen BTW. Niet geschoten is altijd mis.

 6. Doorvragen. Men heeft over het algemeen connecties met andere bedrijven en is best willens om zinvol door te verwijzen.

 7. Geduld. De laatste keer heb ik zo'n 100 tot 150 telefoontjes moeten plegen. Met uiteindelijk prima resultaat.

 8. Niet de eerste de beste nemen. Door rond te kijken leer je veel, en kan je vergelijken. Zie ook punt 2, gewoon een maandje wachten kan zinvol zijn.

 9. Wij zijn enthousiast over de Ford Transit. Praktische indeling (bijna altijd 3x3 zitplaatsen, tegenwoordig schuifdeur, veel bagage ruimte). Courante auto. Makkelijk middelste bank om te draaien en tafel tussen de achterbanken te maken. Goede carrosserie. Op LPG wel hoge vaste lasten.

 10. Er zijn ook bedrijven die zich specialiseren in ombouw van busjes tbv. invaliden vervoer. Deze hebben dan ook vaak een voorraadje tweedehands om hun klanten (de taxibedrijven) snel te kunnen helpen. In ieder geval zit er in Den Bosch zo'n bedrijf.

 11. Voor kampeerders, maar misschien minder voor grote gezinnen: er bestaan 'bustenten', een soort voortent aan de bus. Bus kan wegrijden terwijl tent blijft staan.

 12. Op de weg, vooral tijdens school-spitsuren, goed opletten welke schoolbusjes er op de weg rijden. Je hebt dan meteen een indruk van type en mogelijk ook van kwaliteit.

 13. Ruim vóór vakantie, of juist bij begin nieuwe schooljaar, is beide een goed moment om te zoeken. De eerste omdat men al vooruit plannen maakt ter vervanging, de tweede omdat men dan vaak pas definitief zicht heeft op benodigde capaciteit.

 14. Wat te vragen? Duidelijk zeggen dat het voor een groot gezin en privé is. Dat het om een busje gaat. Indien ze niets hebben, wanneer dan wel. Gewicht en brandstof ivm. wegenbelasting. Opstelling van stoelen/banken (pas op, ze tellen de chauffeur meestal niet mee).

 15. Vaak heeft men het onderhouds rapport. Vraag een kopietje, dat is handig om te weten wanneer er wat aan reparatie te verwachten is.

 16. Dit soort busjes heeft ook wel een nadeel: het is amper zinvol om voor onderdelen sloperijen af te gaan. Ook alle onderdelen verdwijnen naar het voormalig oostblok.

 17. Als laatste: op het kenteken staat een aantekening dat het een taxi is. Het is belangrijk om deze aantekening eraf te laten halen door de Rijksdienst voor wegverkeer (gratis). Anders gelden er strengere APK-eisen. Ik dacht dat het tegelijk met het overschrijven kan.
Toch nog een hele lijst geworden.

Succes ermee!

Vriendelijke groeten, Johannes

21.7. BPM

Wat is BPM? Dat wordt goed uitgelegd op Wikipedia.

Voor het berekenen van de BPM kun je terecht op:

 1. ww.bpmberekenen.com
 2. de belastingdienst
 3. www.bpmberekenen.eu/
 4. www.autoweek.nl/bpmcalculator

Een auto kopen

 1. Aangepaste bedrijfsauto\'s
 2. Busjes
 3. Mini-busjes
 4. Space wagons
 5. Stationcar met extra achterbank
 6. Occasions
 7. BPM
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.