Groot Gezin
Vervoer
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

17. Gevaarlijk vervoer?

Elke keer dat ik erop gewezen wordt dat "ZO fietsen met je kind is levensgevaarlijk!" word ik best boos - de auto, de trein, de bus, het vliegtuig, het is allemaal gevaarlijk, ja, zelfs de straat oversteken is gevaarlijk. Ademen is gevaarlijk, zeker in een rokerige sfeer. Eten is gevaarlijk, zeker met gekke koeien en wie weet wat allemaal in ons eten zit tegenwoordig. Het leven is gevaarlijk. Niemand overleeft het...

Je doet gewoon je best om veilig te doen, kindje op de fiets, eentje voor, eentje achter, en maar hopen dat iedereen zich aan de verkeersregels houdt.

Amy

Reactie voor op de website?

17.1. Gevaarlijk vervoer

Ik ben het helemaal met je eens. Toen ik nog fietste met een baby in de draagzak kreeg ik ook wel eens zulke reacties maar volgens mij is het niet gevaarlijker dan een fietsstoeltje, daar kun je toch immers ook mee vallen en met het hoofdje op de grond terecht komen. En het argument dat ze aan de zijkant uit de zak glijden is net zo goed van toepassing als je loopt. Je moet wel eens wat als je meerdere kleine kinderen hebt en je probeert natuurlijk altijd zo goed mogelijk op ze te passen.

Claudia

Reactie voor op de website?

17.2. Spartamet en uitlaatgassen

Geachte heer mevr,

Ik zit met het volgende probleem en ik hoop dat u mij daar meer over kunt vertellen. Ik ben in het bezit van een spartamet en een fietskar. Wat ik me afvraag is of het veilig is onze baby van 4 maanden in de fietskar te zetten in verband met uitlaatgassen van de spartamet. Is het anders mogelijk de uitlaat te verplaatsen? Als u hier meer over weet hoor ik het graag. Bij voorbaat dank,

Bart

Reactie voor op de website?

17.3. Spartamet en fietskar

Hallo Bart

Ik ben begonnen om voor mijn spartamet een constructie te verzinnen zodat de uitlaatgassen achter de fietskar zouden uitkomen. Helaas is tot nu toe de bevesteging steeds weer losgegaan. Aangezien mijn zoontje er geen last van had, ik had het niet altijd in de gaten, en ik dan wel de klep helemaal dicht heb, heb ik het zo maar gelaten. Mijn zoontje zat er zo in vanaf jaar. Hoe het bij jongere kinderen is weet ik niet.

Groetjes Bernou

Reactie voor op de website?

17.4. De reden waarom een draagzak op de fiets wel gevaarlijk is!

Ik wilde graag een reactie geven op het verhaal van Claudia, die het oneens was met het feit dat vervoer van een baby in een draagzak op een fiets niet gevaarlijker is dan bijvoorbeeld een kinderzitje. Helaas spreekt zij niet over het meest voor de hand liggende gevaar van deze manier van vervoeren. Het gruwelijke gevaar ligt in het feit dat de baby in een draagzak tussen de ouder en het stuur hangt. Bij een noodstop of een frontale botsing stopt de fiets maar het lichaam blijft voorwaarts bewegen. De ouder wordt dus met de romp tegen het stuur aangegooid. Je wil je niet voorstellen wat er met het kleine lichaampje gebeurt dat dus tussen de ouder en een stalen stuur geperst wordt. Bij een fietsstoeltje voorop is die kans behoorlijk kleiner omdat een goedgekeurd fietsstoeltje die klap opvangt.

Ik spreek uit ervaring, ik ben werkzaam bij de politie in een grote stad en heb al meerdere malen met eigen ogen gezien wat voor afschuwelijk letsel er bij baby's kan ontstaan door deze manier van vervoer. Mijn advies is dus echt om het niet te doen!! Er zijn, zeker tegenwoordige, veel veiligere manieren om een baby op de fiets te vervoeren. Sommige manieren kosten inderdaad wat, maar dat moet uiteindelijk niet opwegen tegen de veiligheid van je kind, toch?

Nathalie

Reactie voor op de website?

17.5. Nathalie heeft gelijk

Beste Claudia,

Ik begrijp heel goed dat het moeilijk is om 3 kleine kinderen te vervoeren, maar toch sluit ik me helemaal aan bij de argumenten van Nathalie.

Mijn nicht was nog maar kort zwanger toen een van de wielen van haar fiets plotseling klem raakte in de gleuf van de tramrail. Net zoals Nathalie uitlegde stopte de fiets, maar schoot de rijdster plotseling met haar lichaam naar voren. Het resultaat was dat ze met haar volle gewicht op het stuur viel en het einde van het stuur haar buikholte indrukte. Even leek het alsof er alleen maar kneuzingen en schaafwonden waren, maar 2 dagen later begon de inhoud van haar darm de buikholte binnen te druppen vanwege een perforatie. Het had haar en de baby noodlottig kunnen worden. Er volgde een spoedoperatie en een bloedvergiftiging werd voorkomen.

En de ongeboren baby? Die was ongedeerd en werd 7 maanden later gezond geboren. In een draagzak zou hij niet zo goed beschermd zijn geweest!

Annemieke

Reactie voor op de website?

17.6. Draagzak op de fiets

Voor mij is het alweer een poos geleden, er bestonden toen nog geen baby-bike achtige stoeltjes voor achterop de fiets.En ik had geen auto.Ik heb wel een draagzak op de fiets gebruikt, en voelde me er niet prettig bij. Mijn oudste was een grote (55 cm, 8 pond) baby, en schommelde steeds heen en weer in de zak. Bovendien waren zijn nekspieren niet zo sterk, dus dat hoofdje bungelde maar. Dat geschommel gaf me een gevoel van gemakkelijk balans kunnen verliezen. Net als een fiets te zwaar met boodschappen belast.

Mijn oudste leerde pas laat zitten, dus in een fietsstoeltje kon hij pas na 15 maanden.Erop uit met de buggy was dus het enige alternatief, naast de draagzak gebruiken bij wandelen en in het openbaar vervoer.

Met de tweede had ik een andere draagzak geleend, deze leek veiliger. Maar deze baby was ook groot, zwaar en sterk, maar ook erg beweeglijk, hij protesteerde tegen de draagzak en probeerde met de voetjes tegen mijn dijbenen en buik op te kruipen. Je kunt je voorstellen wat er dan op de fiets gebeurt. Ik heb het niet eens meer aangedurfd. Gelukkig kon hij wel snel zitten.

Toch is met 2 kinderen op de fiets, 1 voor en 1 achter, me nooit goed gelukt. De kinderen waren groot, lang en zwaar, en ik ben nogal eens met de fiets gevallen, balans verloren. Toen hebben we een driewielfiets aangeschaft met 2 zitjes achterop. En daar de periode mee overbrugd tot ze zelf konden fietsen. Het kostte wel wat....

Ini

Reactie voor op de website?

17.7. Peuter in de draagzak levensgevaarlijk

Fietsen met de baby in de draagzak is al levensgevaarlijk. Mijn ex vriend fietst met onze zoon van 2 jaar en 4 maanden in een babydraagzak omdat hij vindt dat het wel kan. Ik ben hier niet gerust op en weet niet hoe te handelen. Ik ben in staat om hier een melding te maken en ouders, je kinderen zijn je grootste geschenk en waarom blootstellen aan gevaar?

Nymira

Reactie voor op de website?

17.8. Maxicosi beter

Je hoeft geen draagzak te gebruiken: er zijn bagagedragerhouders voor een maxicosi. Als je dat niets vindt kun je ook een voordrager monteren waar de maxicosi op past. Overigens: je kind van de trap afdragen is ook gevaarlijk. Uiteindelijk gaat het erom hoe jij je gedraagt, zorg je met een kind erbij voro een extra veiligheidsmarge? Ik wel.

Martin

Reactie voor op de website?

17.9. Maxicosi voorop?

Ik zoek een systeem om de baby in de maxicosi te vervoeren, maar dan niet op de bagage drager, maar VOOROP. Achterop zit dan namelijk mijn dochter van bijna 3. Ik heb liever niet zo'n karretje achter de fiets, dan ben ik het contact kwijt en daar voel ik me niet prettig bij. Is er uberhaupt zo'n systeem? Ik zal nooit een draagzak gebruiken, dat is gewoon levensgevaarlijk!!

Anne-Marie

Reactie voor op de website?

17.10. Maxicosy

Een maxicosy is een autozitje en dient te gebruikt te worden in een auto. Een paar maanden niet fietsen is voor jezelf erg lastig, maar daar is overheen te komen. Je baby kan letsel oplopen door het niet goed te vervoeren, dit kan levenslang narigheid betekenen.

Marie

Reactie voor op de website?

17.11. Is een fietkar tegenwoordig wel veilig?

Een fietskar waar babyschelpjes inzitten is het wel veilig? Ook heb ik aan de fietskar een vlag en licht. Het voordeel van deze fietskar is dat je er een derde wiel aan kan zetten. Dus geen gedoe met een buggie.

Toen de tweeling nog niet op een fietsstoeltje kon zitten was de fietskar erg handig. Onze tweeling kan nu nog voor en achterop.Maar als dit niet meer past gebruik ik wel weer de fietskar. Hij fietst natuurlijk een stuk zwaarder dan zonder. We moeten te ver fietsen om een van onze tweeling al zelf te laten fietsen.

Ik zie ook wel mensen met een fiets achter een fiets gemonteerd. Maar dit schijnt ook wel kostbaar te zijn. En ja je kan zelf natuurlijk wel goed uitkijken, maar doen anderen dat wel? Ik maak dagelijks mee dat automobilisten je rakelings passeren en ik vraag me af of die fietskar dan wel zo veilig is. Fietsen met kleine kinderen blijft gewoon eng.

Jessica

Reactie voor op de website?

17.12. Fietsstoel op voordrager?

Ik heb een sparta amazone met voordrager, en wil daar graag een eenvoudige fietsstoel op monteren, het liefst een bobike junior. Maar het probleem is dat de voordrager breder is dan een gewone bagagedrager. Zijn er montagetrucs of weet iemand hoe ik daar toch veilig zelf wat op monteren kan?

Christine

Reactie voor op de website?

17.13. Spartamet met fietskar

Hallo, ik heb ook een fietskar en spartamet. Ik heb de uitlaat losgehaald, er een buisje op gelast waar een slang op zou kunnen en dan met 1 knikbuisje en 2 slangetjes hem helemaal op de grond laten blazen. Het beste kun je radiatorslangen gebruiken, die vind je op iedere sloop. Dus succes, bij mij werkt het.

Allain

Reactie voor op de website?

17.14. Dragen op fiets kan veilig

Is helemaal niet zo onveilig als hier wordt gesteld. Er wordt vanuit gegaan dat je de kindjes voor draagt. Rug dragen is echter veel veiliger. Ik denk zelfs veel veiliger en prettiger dan in een fietsstoeltje.

Meestal laten mensen de fiets vallen en kunnen zelf zich nog rechtop houden. Resultaat is geen letsel, terwijl kindje in de stoel wel vallen en hierdoor letsel krijgen. OOk hobbelt het veel minder aangezien de fietser op hobbels zelf alles op vangt. Dus sorry nathalie maar hierin heb je geen gelijk.

Astrid

Reactie voor op de website?

17.15. Spartamet

Reactie op Spartamet en uitlaatgassen

Hoi heb aan het eind van de uitlaat een haaksebocht laten lassen

gr roland

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Gevaarlijk vervoer?

 1. Gevaarlijk vervoer
 2. Spartamet en uitlaatgassen
 3. Spartamet en fietskar
 4. De reden waarom een draagzak op de fiets wel gevaarlijk is!
 5. Nathalie heeft gelijk
 6. Draagzak op de fiets
 7. Peuter in de draagzak levensgevaarlijk
 8. Maxicosi beter
 9. Maxicosi voorop?
 10. Maxicosy
 11. Is een fietkar tegenwoordig wel veilig?
 12. Fietsstoel op voordrager?
 13. Spartamet met fietskar
 14. Dragen op fiets kan veilig
 15. Spartamet

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.