Groot Gezin
Vervoer
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

24. Nieuwe regels kinderzitjes per 1 januari 2006

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Nieuwe regels kinderzitjes per 1 maart 2006

Met ingang van 1 januari 2006 gelden nieuwe regels voor kinderzitjes in de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten zowel voor- als achterin gebruikmaken van een goedgekeurd zitje of een goedgekeurde zittingverhoger.

Het kabinet voert met deze regels een Europese richtlijn uit.

Goedgekeurde producten zijn voorzien van een keuringslabel ECE 44/03 (of later) of een keuringslabel van de EU-richtlijn 77/541/EEG.

In enkele gevallen gelden afwijkende regels, zoals voor vervoer per taxi en in de bus.

Bron: Persbericht ministerraad (pdf)

Reactie voor op de website?

24.1. De uitzonderingen

Basisregel is dat alle kinderen kleiner dan 1,35 meter zowel voorin als achterin een goedgekeurd zitje of een goedgekeurde zittingverhoger moeten gebruiken.

Goedgekeurde producten zijn voorzien van een keuringslabel ECE 44/03 (of later, zie goedkeuringslabel rechts) of een keuringslabel van de EU-richtlijn 77/541/EEG. De nieuwe regels vloeien voort uit Europese richtlijnen.

Voor een aantal bijzondere gevallen gelden afwijkende regels:

Zie ook: www.autokinderzitjes.nl en: www.daarkunjemeethuiskomen.nl.

Reactie voor op de website?

24.2. Kinderzitje in bagageruimte stationwagen

Wij hebben een Opel Astra Station. In de bagageruimte zijn bevestigingsogen voor lading aanwezig. Is het toegestaan om een kind in een, uiteraard goedgekeurd kinderzitje in de bagageruimte te vervoeren als dit zitje is vast gezet met een spanband aan de bevestigingsogen?

Hans

Reactie voor op de website?

24.3. Snap er niks van met die gordels

goedenmiddag.

ik ben op zoek naar een nieuw autostoeltje voor me dochter. maar ik kom er niet uit hoe ik dat moet doen met die gordels.

mijn dochter is nu 3 jaar en 18 kg en 1 meter lang. de kinderstoeltje waar ze nu in zit wordt te klein voor haar. nu kijk ik dus naar een andere. maar hoe maak ik haar daar nou in vast, want als ze de gordel in 3 punt moet dragen komt die langs haar keel. vele mensen die ik ken hebben enkel de buikgordel voorlangs en de andere riem achter hun rug. maar dat blijkt straks niet te mogen. hoe moeten we dit doen??

mariska

Reactie voor op de website?

24.4. 3puntsgordel

Hoi,

Wij hebben een verhoogd zitje met rugleuning gekocht, hier kan je de zijdelingse hoofdsteun in hoogte aanpassen waarmee tevens de "schuine" gordel mee opschuift, die zit geklemd in een speciaal systeem naast de hoofdsteun. Ideaal en vooral veilig. Bovendien kan ons Janneke nog slapen want haar hoofdje wiebelt niet van links naar rechts.

Dit bestaat in verschillende merken, de onze kost nieuw zo'n 90 Euro, maar in okkazie was dat dus 30 Euro, niks teveel voor de veiligheid.

Succes, Ivo

Reactie voor op de website?

24.5. re:24.3 autostoeltje /gordels

Onze tweeling van ruim 3 jaar zit in een Concord lift image stoel. Dat is een combinatie van een zitverhoger met rugleuning. De hoofdsteun is op de lengte van je kind af te stellen en hierdoor kun je ook de 3 punts gordel geleiden. Nieuw zijn die stoeltjes duur maar je kunt ze ook via marktplaats of speurders 2e hands vinden. Onze zoon van 5 zit alleen op een zitverhoger in het midden en vast met de heupgordel.

succes. Lyda

Reactie voor op de website?

24.6. Wat zijn de regels voor zittingverhogers?

Antwoord van vraag op de site van Verkeer en Waterstaat:
  Ik heb de nieuwe regelgeving omtrent het vervoer van kinderen in de auto gelezen. Kinderen tot 1.35 m moeten verplicht worden vervoerd in een goedgekeurde zittingverhoger. Nu hebben wij achter in onze Volkswagen Transporter alleen maar heupgordels zitten en dan heeft een zittingverhoger mijns inziens geen nut. Wat zijn hiervoor de regels?
Het antwoord hierop:
  Een kind zit op de zittingverhoger en wordt vastgemaakt met de autogordel. De zittingverhoger zorgt ervoor dat het diagonale deel van de autogordel niet langs de hals, maar over de borst en het sleutelbeen van het kind loopt. Ook zorgt de zittingverhoger ervoor dat de heupgordel over de heupen en niet over de buik loopt. Dit laatste kan voor ernstig inwendig letsel zorgen. Zittingverhogers zijn er met en zonder rugleuning. Het beste is om er één te kopen met (afneembare) rugleuning. De rugleuning is meestal in hoogte verstelbaar en zorgt voor betere zijwaartse steun als het kind onderweg in slaap valt. Bovendien biedt de rugleuning enige bescherming bij aanrijdingen van opzij. Ook zorgt de rugleuning ervoor dat het kind iets naar voren komt en daardoor de knieën kan buigen. Dat zit prettiger en voorkomt onderuit zakken. Als het kind onderuitgezakt zit, zit de heupgordel niet goed meer en dat kan weer tot buikletsel leiden bij een botsing.

  Voor meer informatie, zie ontainerid=517415FF-C09F-296A-61FF669427684C44&objectid=749CE0EC-9BAD-92DD-56 70B26671785685&displaymethod=displaydefaultintro bijgevoegde link.

Reactie voor op de website?

24.7. Stoelverhoger, niet altijd!

Heb contact gehad met juridische afdeling ANWB. Wij hebben op de middelste stoel op de middelste rij (Pontiac Trans Sport) een automatische heup-rolgordel. Een stoelverhoger werkt dan alleen onveiliger. In Duitsland wordt hiervoor al officieel een uitzondering gemaakt en deze zal, volgens de ANWB, ook wel in Nederland gaan gelden.

Het zou ook te gek zijn dat een stoel wel voldoet aan de veel zwaardere Amerikaanse eisen en dat er dan in ons landje ineens een stoelverhoger nodig zou zijn. Wij hebben met de ANWB afgesproken dat wij het er op aan laten komen en desnoods in verweer gaan om een uitzondering af te dwingen.

Let wel, we hebben het hier over een aparte stoel, met een automatische heupgordel.

Teus

Reactie voor op de website?

24.8. Stoelverhoger, strakke regels in Nederland

In het vorige bericht heb ik gemeld dat volgens de ANWB er in Nederland, in navolging van Duitsland, wel een uitzondering zou gaan gelden. Ik heb zojuist contact gehad met de betreffende beleidsmedewerker van het Ministerie van Verkeer etc. In Nederland komt GEEN UITZONDERING. De regels zijn onverkort van kracht welke voorzieningen dan ook al aanwezig zijn in de auto. Al voegen deze voorzieningen geen extra veiligheid toe, omwille van de rechtshandhaving (oom agent) worden geen uitzonderingen hiervoor gemaakt. Jammer en erg dom dus, maar niet anders.

Teus

Reactie voor op de website?

24.9. Reactie kinderstoel in laadruimte auto

Het is wettelijk niet toegestaan om mensen te vervoeren op plaatsen die daar voor niet zijn bedoeld. Zoals in het verleden nog wel eens gebeurde na bijvoorbeels een kinderfeest. Er werden dan een een aantal kinderen in de laadruimte van de auto meegenomen. Ddit is ten strengste verboden en deze regel geldt ook voor het vervoer van kinderen in een kinderstoel. Een kinderstoel is bedoeld voor plaatsing op een zitplaats en mag alleen worden vastgezet met de aanwezige gordel of isofix systeem.

Rene

Reactie voor op de website?

24.10. Stoelverhoger niet altijd!

Wat betreft het vervoer op de middenstoel van de achterbank met alleen een heupgordel: Is er nergens een stoeltje te krijgen dat wel de lengte heeft voor kinderen tot 135 cm maar dat gordels in de stoel zelf heeft en dat vastgezet kan worden met alleen een heupgordel? Dan is het probleem voor de achterbank met drie kinderen opgelost.

J. Coppelmans

Reactie voor op de website?

24.11. Stoelverhoger in schoolbus

Als verschillende kinderen met verschillende lengte met verschillende schoolbusjes mee rijden, dient dan het busje voorzien te zijn van stoelverhogers voor het geval er kinderen bij zijn die korter dan 1.35 zijn?

A. Lokerse

Reactie voor op de website?

24.12. Re: stoelverhoger in schoolbus

Er is een uitzondering op de regel dat in een taxi geen kinderzitjes hoeven. Kijk maar een op www.kinderzitjes.nl.

Bij "wat zegt de wet" staan de uitzonderingen.

Wel een handige site om alles hierover te weten te komen.

Gonny

Reactie voor op de website?

24.13. Vraag over gordels

Wij hebben een bus, waar achterin en voorin in het midden buikgordels zitten. Dit zijn automatische buikgordels. Ik lees op de site van postbus 51 dat de gordels niet tegen of langs de stoeltjes mogen zitten; het moet op een veilige manier gaan.

Ik heb nog in geen een winkel een stoelverhoger kunnen vinden die aan deze eisen voldoet. Een stoelverhoger met een ruggedeelte kan sowieso niet met een buikgordel, terwijl dit wel wordt aangeraden.

Antwoord: sluiting van de gordel moet bij voorkeur niet tegen het frame van een autostoeltje aan zitten. Een goedgekeurde zittingverhoger zonder rugleuning zou met een tweepuntsgordel gebruikt moeten kunnen worden. Een zittingverhoger zorgt ervoor dat de buikgordel over de heup loopt en niet over de buik.

Reactie voor op de website?

24.14. Kinderzitjes en 3e achterbank (tegen de rijrichtling)

Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving met betrekking tot kinderzitjes heb ik een vraag gesteld aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat:
  Ik ben in bezit van een stationwagen met zeven zitplaatsen. Het is een officieel model; op het kenteken wordt vermeld dat het en zevenzitter is. De derde zitrij bevindt zich in de laadruimte; op die bank zit je tegen de rijrichting in. Het is een bankje dat in de laadvloer kan worden weggeklapt.

  Artikel 5.2.47, lid 2 van het Voeruigenregelement is op mijn auto van toepassing. Gordels zijn daarom niet verplicht voor de achterste twee zitplaatsen, maar ze zitten er (gelukkig) wel in. Verder heb ik drie zittingverhogers in de auto, voor gebruik op de achterbank en, indien nodig, de voorstoel.

  Geldt de plicht voor een zittingverhoger ook voor de derde zitrij? Die achterbank is eigenlijk alleen geschikt voor kinderen; de driepuntsgordel loopt bij mijn kinderen (van 7 jaar) op de juiste hoogte over het lichaam, dus niet over de hals. De rugleuning van de derde bank is vrij kort, waardoor bij gebruik van een zittingverhoger het probleem ontstaat dat het hoofd een stuk boven de rugleuning uit steekt. Een zittingverhoger zou dus in dit geval de risico's in geval van een aanrijding niet verkleinen, maar juist vergroten.

  Nu is mijn vraag: ben ik in overtreding als ik mijn kinderen zonder zittingverhoger, maar wel in de gordel, op de derde zitrij laat zitten? Ik heb tot op heden helaas geen informatie hierover kunnen vinden, ook niet in de Wet administratiefrechtelijke handhaving.

In eerste instantie was het antwoord kort: "Voor een derde bank gelden geen andere regels dan voor een tweede bank."

Ik heb naar aanleiding van het antwoord gevraagd om een inhoudelijke onderbouwing:

  U stelt dat voor een derde bank geen andere regels gelden dan voor een tweede bank. Dit is in dit geval niet juist. Artikel 5.2.47, lid 2 van het Voeruigenregelement is op mijn auto van toepassing: "Personenauto's die na 31 december 1989 doch voor 1 oktober 2000 in gebruik zijn genomen, moeten zijn voorzien van autogordels voor alle naar voren gerichte zitplaatsen." De derde bank betreft naar achteren gerichte zitplaatsen; de gordelplicht voor dergelijke zitplaatsen geldt pas vanaf 1 oktober 2000 (Artikel 5.2.47, lid 1).

  Ik ben derhalve benieuwd naar de feitelijke onderbouwing van uw antwoord. Ik heb geen artikelen kunnen vinden die expliciet ingaan op naar achteren gerichte zitplaatsen, wat in het Voeruigenregelement wel het geval is.

  Maar uiteindelijk gaat het uiteraard om de veiligheid van de kinderen die worden vervoerd. En die veiligheid is in dit geval niet gediend met een zittingverhoger op de derde achterbank. Het hoofd wordt immers niet beschermd bij een aanrijding, omdat de rugleuning in combinatie met een zittingverhoger te kort is. Zonder zittingverhoger speelt dat probleem niet. En de gordels lopen niet op een gevaarlijke plaats over het lichaam.

  Ik heb het vermoeden dat de hier beschreven situatie geen rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de wet. Is die aanname juist?

Het antwoord dat daarop volgde:
  De in uw laatste zin verwoorde veronderstelling is juist. Met het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BOVM) is afgesproken dat in beginsel op naar achteren gerichte zitplaatsen die van gordels zijn voorzien en die bestemd zijn (of alleen geschikt zijn) voor het vervoer van kinderen, kinderen van 3 jaar en ouder geen kinderbeveiligingsmiddel hoeven te gebruiken. Als iemand daar toch een bekeuring voor krijgt, kan hij daar bezwaar tegen indienen en dan zal dat tot een sepot leiden.

  Het kan wel even duren voor dit officieel in de regelgeving wordt opgenomen, omdat ook de Europese regels hiervoor moeten worden aangepast.

Voor mensen met een stationcar met derde achterbankje dat in de laadvloer kan worden weggeklapt (Volvo V70, Volvo 240; Peugeot 406 Familiale, Mercedes E-klasse, Toyota Camry Customwagon) lijkt dit antwoord me relevant; het betreft een uitzondering op de nieuwe regels die (nog) niet direkt bij de politie bekend zal zijn.

Raph

Reactie voor op de website?

24.15. Stoelverhoger voor landrover defender

Ik ben in het bezit van een Landrover Defender met 9 zitplaatsen mijn kinderen zitten zonder stoelverhoger op de achterbank i.v.m. de hoogte van de bank. Nu loopt de driepunts gordel op de juiste hoogte, zodat het veiliger is. Ben ik dan toch verplicht die stoeltjes te plaatsen aleen om een bekeuring uit te sluiten en mijn kinderen kwestbaarder te maken daar de rugleuning vrij kort is, zodat de nek van de kinderen er overheen knakt bij een evt. aanrijding van achteren of van voren?

m vr gr m de zeeuw

Reactie voor op de website?

24.16. Kinderen in laadruimte

Ik heb in mijn stationwagen een speciaal voor kinderen bestemd bankje dat tegen de rijrichting in is geplaatst. Moeten de kinderen die daarop zitten ook een kinderzitje gebruiken?

Antwoord komt van website: ministerie van verkeer - postbus 51 link naar: www.kinderzitje.nl/meer_informatie

  Kinderen van 3 jaar en ouder hoeven op dergelijke bankjes geen kinderzitje te gebruiken, maar wel de beschikbare autogordel. Dit staat niet in de officiële regels, omdat de Europese wetgeving in deze uitzondering nog niet voorziet.

  Deze reactie geven wij, omdat er zoveel misverstand is over personenvervoer in de laadruimte met gebruik van het extra bankje.

HeMa

Reactie voor op de website?

24.17. Gordelverlenger

Ik heb een Renault Espace en het lukt me niet om een maxi-cosi in het middelste stoeltje te krijgen. De gordel (die van achteruit de auto komt) is gewoonweg te kort om de maxi-cosi vast te zetten. Bestaan er gordelverlengers en zo ja, waar kan ik die krijgen. Als er iemand een andere oplossing weet hoor ik die ook graag. De maxi-cosi op één van de twee andere stoelen zetten is uiteraard een oplossing, maar helaas geen praktische...dus...

Reactie voor op de website?

24.18. Gordelverlenger (of gordelslotverlenger)

Ik heb het zelfde probleem al de heer van de Espace, en daarnaast vind ik het een heel gedoe om met mijn 3 kids, allemaal in een zitje (romer zit verhogers met hoodfsteun) op de achterbank te krijgen. De Gordelsloten zitten tegenwoordig netjes weggewerkt in de stoelen en daar kom je moeilijk bij als je de gordels vast en los wilt maken.

Nu ben ik op zoek gegaan via deze site, en heb eigelijk nog niets bevredigends gevonden, dealers en importeurs gebeld, maar het onderdeel is niet leverbaar voor mijn Focus station.

Via een Schadehestel bedrijf (die van DGB) ben ik bij een zeilmakerij terecht gekomen en het probleem uitgelegd, geen probleem hoor meneer, wij maken alles. We gaan dus een gordelslotverleger maken. Ik moet de sluiting en het slot leveren, zij maken dan een stukje van 20 cm van een speciale band (3ton piek belasting, denk aan gewichtxsnelheid bij een evt aanrijding). Wat er dan overblijft is een soort gordel(tje) dat tussen de orginele gordel en het slot geklikt kan worden, zodat alle kinderstoeltjes, maxi-cosi etc etc gewoon kunnen worden bevestigd.

Zeilmaken wijst alleen even op aan om de verzekering te vragen of het gebruik ook een probleem is, bij verhalen van evt schade naar ongeval..

mvgr Ronald

Reactie voor op de website?

24.19. Vier kinderen

Hallo,

Wij hebben vier kinderen tussen 5 en 8 jaar, en ze zijn allen onder de 1 meter 35. Hoe vervoer ik mijn kinderen met hun vieren op de achterbank? Want met zitjes past dat niet en verhogers. Wij kunnen echt niet een andere auto kopen.

vriendelijke groet van Saskia

Reactie voor op de website?

24.20. Vier kinderen

Hallo,

Wij hebben drie kinderen tussen de 1 en 8 jaar. Binnenkort verwachten wij ons vierde kind. Momenteel zit de jongste van 1 in een kinderstoel en die van 3 zit in een stoelverhoger. Hoe kan ik ze op een veilige manier vervoeren in een kia rio hactback?

met vriendelijke groet, Ivy

Reactie voor op de website?

24.21. 3e zitrij bankje

Ik heb een Range Rover Classic uit 1994, en wil (ivm gezinsuitbreiding) een derde zitrij bankje, veilig bevestigd, en met gordels. Wie weet een vertrouwd adres hiervoor?

Ruud

Reactie voor op de website?

24.22. Derde bankje

Wij hebben dus zo,n derde bankje in onze passat stationcar laten bouwen. Is heel solide. Ook weg (plat) te klappen. Je kunt ze kopen met 1,2 of 3 gordels. We hebben er twee. O.i. zit de bank vol met evt. 2 kinderen. Garage Geurtsen is de specialist hiervoor in ned. En informeren is vrijblijvend toch?

Liesbeth

Reactie voor op de website?

24.23. Vraag voor Liesbeth

Dit lijkt mij ook wel wat. Mag ik vragen wat jullie ervoor betaald hebben? En hoe zit het met de verzekering? Ik hoop op een reactie.

Boukje

Reactie voor op de website?

24.24. Mag een kind voorin in een bestelbus

Hoi,

Ik heb een vraagje. We gaan binnenkort op stap met een bus om spullen op te halen. Nu zijn er alleen stoelen voorin. Mag ik mijn kind van 15 maanden voorin zetten in een kinderstoeltje?

Miriam

Reactie voor op de website?

24.25. gordelslot verlengers

Voor al die anderen die die gordelslot verlengers willen hebben: bij de Brezanvoor een kleine 12 euro , en die kan je tot 60cm verlengen!!, ze passen in mijn pontiac trans sport (usa model)

groeten! Jan

Reactie voor op de website?

24.26. Alleen heupgordel in het midden

Wij hebben een kleine van 1,5 jaar én een tweeling op komst. In mijn VW Passat heb ik twee 3 puntsgordels en een heupgordel in het midden. Een derde 3 puntsgordel laten inbouwen kost 1000 euro. De ANWB geeft als tip (geen advies) om de middenstoel met heupgordel en een sjorband vast te zetten. Ik zal toch wel niet de enige zijn met dit probleem? Oplossing voor de heupgordel in het midden?

Bob

Reactie voor op de website?

24.27. Alleen heupgordel in het midden - reactie

Beste Bob,

Wij hebben 2 kids (3 en 1 jr oud) en de derde is op komst. Ook hebben we een VW Passat. De kinderen zitten nu in Römer King autostoeltjes. Volgens de regels mag onze oudste straks op een zitverhoger in het midden met de heupgordel. Omdat zij zeer tenger en klein is voor haar leeftijd (10 kg, 86 cm) vind ik dat geen veilig idee. We hebben zitten passen en meten en de Römer autostoel kan op de middelste plek, dus alleen met heupgordel, zeer stevig bevestigd worden. Er staat nl continu spanning op de middengordel. We hebben straks dus twee Römer stoeltjes naast elkaar (1 in 3-puntsgordel en 1 in heupgordel) en daarnaast nog de maxi-cosi (in de 3-puntsgordel).

In jouw geval zou je beide maxi-cosi's bij de 3-puntsgordels kunnen plaatsen en je oudste kind in het midden. Het is geen ideale oplossing, maar de kids zitten (relatief) veilig en we hoeven geen andere auto of een derde 3-puntsgordel in te laten bouwen.

Annemarie

Reactie voor op de website?

24.28. Heupgordel in het midden

Wij hebben in onze bus 2 3-puntsgordels en 1 heupgordel achterin. Onze dochters van 3 en 5 zitten op een stoelverhoger met hoge rugleuning in de 3-puntgordels en onze jongste (1) zit met een atuostoeltje aan de heupgordel. Wij hebben als autostoel de Romer King en die mag je vastzetten op een heupgordel. Ons inziens zit dat prima hoor!

succes!

Sandra mv Kas Isis Jutta en Mats

Reactie voor op de website?

24.29. Goedkeuring - Romer King met heupgordel in het midden

Dag Sandra,

Met plezier lees ik je bericht over het plaatsen van de Romer King autostoel met slechts een heupgordel in het midden. Kun je bevestigen dat dit inderdaad een goedgekeurde bevestiging is? Het zou de eerste autostoel zijn die zo mag worden vastgezet (ipv met een 3 punts gordel). Het zou wel een ideale oplossing zijn :)

Bedankt voor je reactie. Martijn

Reactie voor op de website?

24.30. Römer King

Tot voor een jaar terug hebben wij ook zo'n goedgekeurd stoeltje gebruikt. Tot onze zoon 4 jaar was. Het mag zo gebruikt worden, natuurlijk geniet de voorkeur een driepuntsgordel, maar dit type stoeltje is goedgekeurd om ook te gebruiken met een heupgordel.

Jeanne

Reactie voor op de website?

24.31. Er past geen Maxi-cosi in een Renault Espace van 1992

Sinds kort heb ik een Renault Espace van 1992 aangeschaft. Tot mij stomme verbazing past de Max-cosi niet op de 2x achterstoelen achter de besturder of bijrijder omdat de 3-puntgordels te kort zijn.

Wat nu? De Maxi-cosi kan alleen op de voorstoel omdat deze verstelbaar is terwijl bij mijn oude auto de Maxi-cosi wel gewoon achter kan. Ook heb ik geprobeerd de stoel meer naar achter te zetten maar dit help ook niet.

Groetjes van Eric-Jan.

Reactie voor op de website?

24.32. Kinderstoel op 1e rij

Goede dag,

ik wil graag weten of kinderen in Nederland in een auto in een kinderstoel naast diegene mogen zitten die de auto rijdt?

Nina

Reactie voor op de website?

24.33. Landrover defender

Hoi wij hebben sinds kort een defender en nu is de vraag moeten mijn kinderen daar een autostoel in hebben kinderen zijn 4 en 5 jaar, en zo ja wat moet ik er dan plaatsen. Alvast bedankt.

Iris

Reactie voor op de website?

24.34. Land Rover Defender

Wij hebben ook een Defender 110.

Wij hebben kinderzitjes op de achterbank en dan zijn de kindernekjes wel beschermd tegen aanrijdingen van achter, bij zittingverhogers steken inderdaad de hoofdjes boven de bank uit.

Martijn

Reactie voor op de website?

24.35. Vervoer van kinderen in het buitenland

Zie: Veilig op reis met de kinderen - goed Geregeld! Ouders
  Gaat u met de auto naar uw vakantiebestemming, denk dan aan de regels voor het vervoer van kinderen in het buitenland. Alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie (EU) hebben regels voor het vervoer van kinderen in de auto, maar er kunnen wel verschillen zijn.

  Neem voor de juiste regels contact op met de ambassade of het consulaat van het betreffende land. Informatie over het gebruik van kinderzitjes in de belangrijkste vakantielanden van Europa vindt u bij de ANWB.

  Lees meer op Postbus51.nl

Reactie voor op de website?

24.36. Reactie Eric-Jan/ Maxicosi past niet

Hoi Eric- Jan,

Het probleem van de gordels hebben mensen in bijvoorbeeld een Twingo of een Volvo 440 ook. Er zijn eigenlijk vier oplossingen. De eerste is het makkelijkste; ga naar een kinderwinkel (bijv. Babyplanet) en koop een easy-base van maxicosi. Een plateautje wat je wel aan je gordels kunt maken en waarop je de maxicosi klikt. Erg veilig en ook practisch, want je zet de maxicosi nu sneller en makkelijker in de auto doordat je niet met gordels aan de slag hoeft (de base blijft in de auto). De tweede is wat omslachtiger en duurder; laat je gordels verlengen door een vakgarage. De derde is minder veilig; zet de passagiersstoel (voorstoel) helemaal naar achteren en meestal past de maxicosi daar dan wel op (airbags uit!!). Persoonlijk vind ik dit een goede tip voor af en toe, bijvoorbeeld in de auto van opa en oma. En tot slot... de vierde en minst goede tip die ik kreeg toen ik hetzelfde probleem had; koop een andere auto.

Succes! Pauline.

Reactie voor op de website?

24.37. Zitverhoger te breed

... 3e kind achterin past alleen met heupgordel bij 3 kinderen.

Hallo allemaal,

Wij hebben 2 oudere kinderen die geen kinderzitje meer hoeven en 1 van 5 jaar die dat dan wel nodig heeft. De enige wijze dat we met z'n vijfen weg kunnen en erin passen is als de kleinste van 5 zonder kinderzitje in het midden zit zonder zitverhoger. Met de zitverhoger hebben de andere 2 kinderen onvoldoende plaats en gaan de deuren niet dicht.

Mag ik omdat het anders niet past ons jongste kind van vijf in dit geval vervoeren met alleen de heupgordel op de midenplek van de achterbank zonder de zitverhoger ?

De 2 grootste kinderen aan de buitenzijde hebben uiteraard hun 3-puntsgordel om.

Marc

Reactie voor op de website?

24.38. Zitverhoger te breed

.. 3e kind achterin past alleen met heupgordel bij 3 kinderen.

Hallo allemaal,

Wij hebben 2 oudere kinderen die geen kinderzitje meer hoeven en 1 van 5 jaar die dat dan wel nodig heeft. De enige wijze dat we met z'n vijfen weg kunnen en erin passen is als de kleinste van 5 zonder kinderzitje in het midden zit zonder zitverhoger. Met de zitverhoger hebben de andere 2 kinderen onvoldoende plaats en gaan de deuren niet dicht.

Mag ik omdat het anders niet past ons jongste kind van vijf in dit geval vervoeren met alleen de heupgordel op de midenplek van de achterbank zonder de zitverhoger ?

De 2 grootste kinderen aan de buitenzijde hebben uiteraard hun 3-puntsgordel om.

Marc

Reactie voor op de website?

24.39. Re: zitverhoger te breed

In wat voor een mini- autootje moeten ze dan passen? Wij hebben een cinquecento en drie kinderen. Een zit op een zitverhoger en de twee anderen, 11 en 12 jaar oud, zitten er gewoon naast. Geen probleem!

Els

Reactie voor op de website?

24.40. 24.39. Re: Zitverhoger te breed

.... 3e kind achterin past alleen met heupgordel bij 3 kinderen.

Beste Els,

Wil gerust vertellen dat we een Audi S6 hadden waar we nog geen 5500Km/jaar mee gereden hebben en uiteraard nooit problemen met de ruimte hebben gehad. Deze auto is om economische redenen verkocht en hebben nu alleen nog onze "stads" auto een Citroen AX (680kg). Tel daarbij op een stevige zoon en denk dat ik je hierbij voldoende heb geantwoord.

Ik hoop dat je ons probleem begrijpt, wil ons gezin incidenteel graag van A naar B vervoeren zonder problemen met oom agent en zo veilig mogelijk.

Marc

Reactie voor op de website?

24.41. Kinderfeestje, kinderen op zitverhoger?

Reactie op Wat zijn de regels voor zittingverhogers?

Als ik verjaardagsfeestjes geef waarbij ik met de auto ergens heen ga, vraag ik de ouders waarvan ik de kinderen heb uitgenodigd om zelf een zitverhoger mee te nemen. Zijn die "vreemde" kinderen verplicht om bij mij in de auto dan op een zitverhoger te zitten, ik wil mijn eigen kind dat wel laten doen, geef daarom bij een feestje zelf een zitverhoger mee aan mijn kind. Hoe is het geregeld met het vervoeren van andere kinderen tijdens een feestje, zou dit graag willen weten

Annoesjka

Reactie voor op de website?

24.42. Feestje

Voor een kinderfeestje is er een uitzondering in de wet. Misschien gaat dit wel veranderen. Tot nog toe mag je kinderen (die niet van jezelf zijn) vervoeren zonder zitje.

Liesbeth

Reactie voor op de website?

24.43. Test kinderzitjes auto's consumentebond

Reactie op Nieuwe regels kinderzitjes per 1 januari 2006

Zie hier.

Redactie

Reactie voor op de website?

24.44. Regels rond veilig vervoer kinderen

Wettelijke regels rond veilig vervoer van kinderen per auto: zie hier.

Reactie voor op de website?

24.45. Vito bus dubbelecabine

Ik heb zojuist een easybase in een Vito met luxe dubbelecabine geplaatst en dit past perfect. Voor alle busjes gebruikers zou ik dus aanraden om het bij hun bus ook te proberen, grote kans dat het gewoon past.

Keijzers

Reactie voor op de website?

24.46. Kinderen in zitverhoger uitzonderingen?

Reactie op De uitzonderingen

In de regels staat dus bij UITZONDERINGEN:
  zonder zitverhoger/wel gordel:
  -als er al 2 zittingverhogers in gebruik zijn en er geen derde bij past.
  -incidentele korte ritten, bv om kinderen naar een feestje te brengen of een jeugdteam naar een uitwedstrijd.
Betekent dit dus dat je NIET EIGEN kinderen dus ALTIJD zonder zitverhoger/MET gordel voor een incidentele korte rit mag vervoeren? Dus met school naar een uitje, kinderfeestje, zwemles. Dus je kan in een gewone personenauto (als je zelf rijdt) je eigen kind in zitverhoger (want dat moet bij eigen kind!)VOORIN en op de achterbank 3 niet-eigen kinderen zonder zitverhoger/wel met gordel vervoeren?

Als oma/buurvrouw/oppas (zonder zitverhoger) het kind van school haalt, een boodschap doet, ermee naar de dokter moet....mag dit dan ook zonder zitverhoger, is toch een incidentele korte rit met NIET-eigen kind?

boeiend

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Nieuwe regels kinderzitjes per 1 januari 2006

 1. De uitzonderingen
 2. Kinderzitje in bagageruimte stationwagen
 3. Snap er niks van met die gordels
 4. 3puntsgordel
 5. re:24.3 autostoeltje /gordels
 6. Wat zijn de regels voor zittingverhogers?
 7. Stoelverhoger, niet altijd!
 8. Stoelverhoger, strakke regels in Nederland
 9. Reactie kinderstoel in laadruimte auto
 10. Stoelverhoger niet altijd!
 11. Stoelverhoger in schoolbus
 12. Re: stoelverhoger in schoolbus
 13. Vraag over gordels
 14. Kinderzitjes en 3e achterbank (tegen de rijrichtling)
 15. Stoelverhoger voor landrover defender
 16. Kinderen in laadruimte
 17. Gordelverlenger
 18. Gordelverlenger (of gordelslotverlenger)
 19. Vier kinderen
 20. Vier kinderen
 21. 3e zitrij bankje
 22. Derde bankje
 23. Vraag voor Liesbeth
 24. Mag een kind voorin in een bestelbus
 25. gordelslot verlengers
 26. Alleen heupgordel in het midden
 27. Alleen heupgordel in het midden - reactie
 28. Heupgordel in het midden
 29. Goedkeuring - Romer King met heupgordel in het midden
 30. Römer King
 31. Er past geen Maxi-cosi in een Renault Espace van 1992
 32. Kinderstoel op 1e rij
 33. Landrover defender
 34. Land Rover Defender
 35. Vervoer van kinderen in het buitenland
 36. Reactie Eric-Jan/ Maxicosi past niet
 37. Zitverhoger te breed
 38. Zitverhoger te breed
 39. Re: zitverhoger te breed
 40. 24.39. Re: Zitverhoger te breed
 41. Kinderfeestje, kinderen op zitverhoger?
 42. Feestje
 43. Test kinderzitjes auto\'s consumentebond
 44. Regels rond veilig vervoer kinderen
 45. Vito bus dubbelecabine
 46. Kinderen in zitverhoger uitzonderingen?

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.