Groot Gezin
Vervoer
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

44. Auto delen

De maandelijkse kosten van een auto drukken behoorlijk op ons inkomen. We hebben nu het plan opgevat om iemand te zoeken om onze chrysler voyager mee te delen. (bv. om het weekend en doordeweeks vaste dagen). De vaste lasten zoals wegenbelasting/verzekering/onderhoud kun je dan delen.
  1. Heeft er iemand ervaring met een dergelijke constructie (positieve en negatieve)?

  2. Kan iemand ons vertellen hoe je dat het beste kunt regelen om later problemen te voorkomen??

Ronald

Reactie voor op de website?

44.1. Onze manier van auto delen

Onze ervaringen zijn positief. Wij hebben 2,5 jaar samen met de over-buren een auto gereden. Allebei waren wij in het bezit van een auto. De oudste auto hebben we particulier verkocht en de auto met het jongste bouwjaar hebben we ingeruild op een nieuwe. Bij de juridische afdeling van de ANWB hebben wij ons laten adviseren over het gebruikscontract. Hierin was o.a. geregeld hoe om te gaan met de gemeenschappelijke kosten en wanneer de overeenkomst wordt ontbonden, bijvoorbeeld bij onenigheid.

Na 2,5 jaar gingen onze overburen verhuizen en waren practische bezwaren de reden om niet meer samen te rijden met een auto. Wij wisselden elke week op een vaste dag en gebruikten een logboek voor het bijhouden van de gereden km's. Per gereden km werd een bedrag op een gezamenlijke rekening gestort voor de dekking van de variabele kosten (onderhoud, bandenslijtage, afschrijving etc.) De vaste kosten (wegenbelasting en verzekering) werden gedeeld. Het kenteken stond op naam van degene die de hoogste no-claim korting had.

Tot slot: Het succes van samen een auto delen wordt bepaald door hoe coulant je met elkaar om wilt gaan en iets met elkaar kunt regelen. Denk aan de vakantieperiode en het afstemmen ervan of wanneer een gezinslid in het ziekenhuis verblijft waardoor een gezin langere tijd achtereen gebruik wil maken van de auto voor het ziekenhuis bezoek.

Ik hoop dat jullie je voordeel kunnen doen met mijn ervaringen. Alvast Succes!

Gr. Jan

Reactie voor op de website?

44.2. Autodelen

via de site autodate.nl kun je een voorbeeldcontract downloaden dat je met de mede-eigenaren/gebruikers ondertekent. Een gezamenlijke agenda voor de afspraken en zoals Jan al beschrijft, een coulante opstelling van beide partijen is een voorwaarde. Afspraak in geval van nood terwijl een ander gepland staat is goed om ook papier vast te leggen.

groeten Hans

Reactie voor op de website?

44.3. Op zoek naar mensen voor een grote buurtauto in Driebergen

Beste mensen,

In Driebergen rijden sinds ruim een jaar twee kleine buurtauto's rond van wheels4all. Omdat ik een groot gezin heb (7 personen) passen we daar niet allemaal tegelijk in. Ik probeer dan ook te polsen of er mensen zouden zijn die geinteresseerd zijn in het neerzetten van een grotere auto (zoals bijv. een Fiat Doblo - een 7-zitter).

Reacties zijn meer dan welkom - ook van mensen in de buurt (Bunnik, Odijk, Doorn, ...). Ze geven me input voor een overleg wat ik a.s. vrijdag zal hebben over de situatie.

Over wheels4all: een wat minder bekende deelauto-club, maar wel een met veel particulier initiatief en de mogelijkheid om een wat grotere auto te gebruiken. De maandelijkse kosten zijn erg laag (5 of 10 euro) en ook de kilometerprijs is aantrekkelijk. Zie www.wheels4all.nl voor meer informatie.

Met vriendelijke groet,

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Auto delen

  1. Onze manier van auto delen
  2. Autodelen
  3. Op zoek naar mensen voor een grote buurtauto in Driebergen
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.