Groot Gezin
Vervoer
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

40. Autobanden

Geen enkele automobilist ontkomt eraan om nieuwe autobanden te kopen. Door gebruik slijten banden, terwijl banden met het verstrijken van de jaren ook uitdrogen. Geld spenderen aan banden is niet de meest fijne uitgave, want deze zijn vaak duur. Toch zijn er verschillende goedkopere banden van minder bekende merken en kan er online veel bespaard worden. Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van nieuwe banden? En wanneer doe je een goede aankoop? Dit, en meer, zal worden behandeld in onderstaande artikel.

Slijtage
De ene band slijt sneller dan de andere. Hoe dan ook, rubber zal langzaam van de banden verdwijnen. Dit is niet enkel te wijten aan het rijgedrag, maar kan ook diverse andere oorzaken hebben. Een oorzaak van snelle slijtage komt voort uit banden van zacht rubber, een zogenoemde zachtere compound. Dit type band zorgt in de regel voor meer grip, maar ook voor snellere slijtage. Kwalitatieve autobanden slijten daarentegen minder snel. Bij de juiste hardheid van het canvas (versteviging in de band) en een band die van zichzelf minder “werkt” slijten banden minder snel. Zelfs ondanks zachter rubber en dus meer grip.

Een ander punt is de uitlijning. Het is raadzaam om de auto uit te laten lijnen wanneer vermoed wordt dat het nodig is (of er naar te vragen bij een grote beurt). Juiste uitlijning zorgt ervoor dat de banden niet teveel naar binnen of buiten wijzen. Een garage weet wat de juiste uitlijning is en of toe- of uitspoor normaal is. Onjuiste sporing zorgt dat één of meer banden harder slijten én het brandstofverbruik toeneemt.

Waar op letten
Bij het kopen van nieuwe banden is het belangrijk te letten op bepaalde zaken; Allereerst is er de juiste bandenmaat. Hoeveel inch zijn de banden en wat is de gewenst hoogte en breedte. Naast het praktische zijn er zijn diverse inhoudelijke zaken waarin een keuze gemaakt moet worden, zoals:

Op basis van bovenstaande keuzes begint de zoektocht naar geschikte banden pas echt. Naast de dure premium merken zoals Michelin, Continental en Dunlop zijn er legio merken die veel goedkopere banden aanbieden met tevens prima kwaliteit. De Autobanden Test biedt een zeer goed uitgangspunt om de juiste zomerbanden op te zoeken.

Een andere bespaartip is voor 4x4 wagens. Voor dergelijke auto’s zijn niet per sé 4x4 banden nodig. Let bij de aanschaf vooral op de minimale loadindex van de band. Het is zaak dat die het minimale gewicht van de auto (ledig voertuig met laadvermogen) overstijgt. De loadindex wordt weergegeven met een cijfer. Bijvoorbeeld met getal 84. Dat houdt in dat de band geschikt is tot een gewicht van 500kg. Vermenigvuldigd met vier geeft een totaal gewicht van de auto van 2.000kg. In de regel stijgen de kosten bij een hogere loadindex. Bekijk ook de volledige loadindex tabel voor alle getallen met het draagvermogen.

Met de maximale snelheid van het voertuig dient ook rekening gehouden te houden. Dit wordt meestal aangegeven als de snelheidsindex van banden. Bijvoorbeeld snelheidsindex “S” is geschikt tot 180 km/u. Let daarop bij aanschaf van nieuwe banden. Hoe hoger het getal in het alfabet hoe hoger de maximale snelheid van de auto mag zijn, maar ook hoe meer de prijs stijgt.

Beste zomerbanden
Rekening houdend met bovenstaande en de resultaten van de autobanden test zijn dan de volgende 15 en 16 inch zomerbanden doorgaans te adviseren:

Beste 15 inch banden
Premium: Continental EcoContact3 185/65R15 78S
Prijs/kwaliteit: Pirelli Cinturato P1 of Goodyear Duragrip 185/65R15 78S
Beste budget: Apollo Amazer 3G Maxx 185/65/R15

Beste 16 inch banden
Premium: Continental PremiumContact 5 of Dunlop SP Sport FastResponse 215/65R16 80S
Prijs/kwaliteit: Goodyear Optigrip 215/65R16 80S
Beste budget: Uniroyal RainExpert 215/65R16 80S

Voor hen die weten welke banden nodig zijn kunnen deze het beste online aangeschaft worden. De prijs is tot 40% lager dan bij garages of dealers, terwijl de banden naar een garage naar keuze gestuurd kunnen worden. Daar kan meteen online aan montageafspraak gepland kan worden.

Meer informatie over autobanden (met uitzondering van winterbanden) voor uw auto vindt u op www.welkeautobanden.nl

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.